ZELENA metaFORA 2023. - nagrađeni

Natječaj 22.04.2023. - 31.05.2023. Knjižnica Vladimira Nazora
U programu Noći knjige pod motom Sanjaju li roboti ZELENO? i ove smo godine proglasili pobjednike natječaja za najbolju kratku priču ZELENA metaFORA 2023. Jedanaesto proglašenje najboljih proslavili smo zajedno s brojnom publikom i scenskim uprizorenjima nagrađenih priča. Podjela na odraslu i dječju konkurenciju (koju smo započeli 2021.godine) doprinijela je ravnopravnosti i profiliranosti samog natječaja. Natječaj je još jednom potvrdio velik interes svih generacija, kako već afirmiranih, tako i neafirmiranih autora i početnika, ujedinio korisnike, knjižničare, pisce, izdavače. 

U konkurenciji za odrasle ove godine našle su se 93 priče i to iz raznih dijelova Hrvatske te nekoliko iz inozemstva (Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina). Autorice su iznova nadmašile autore u odnosu 64:29. Najstariji autori/ce imaju 80 (njih četvero), a najmlađi 17 godina. 
 

Nagrađeni su (u konkurenciji za odrasle - metaFORA):

1. mjesto: Lju(d)ska i Ljud - Dora Mihanović
2. mjesto: MetaNONA - Petra Cvitanović
3. mjesto: Rečam - Sonja Gašperov

Žiri u sastavu Neven Vulić, Dino Pešut, Božica Dragaš, Zvjezdana Balić i Asja Korbar (pobjednica metaFORE 2022.) odlučili su i pohvaliti dvije priče, a to su:
  • Krošnje raskošne za pustopašne - Slava Rosandić
  • Poslastica od magle - Aida Šečić Nezirević
U konkurenciji za djecu našla se 41 priča, a autorice prednjače sa čak 29 priča. Najmlađi autor ima 8 godina. Priče su pristigle iz svih krajeva Hrvatske, te iz Bosne i Hercegovine.
 

Nagrađeni su (u konkurenciji za djecu - FORAmala):

1. mjesto: O2 i ja - Tena Panić 
2. mjesto: Kak flaster prek rane - Ema Fegeš
3. mjesto: Živim da vidim - Patricia Pringl

Žiri su činili Zoran Vakula, Snježana Babić Višnjić, Ines Škuflić Horvat, Davorka Semenić-Premec i Gabrijel Pisačić (pobjednik metaFORE 2022.). Žiri uz nagrađene, pohvaljuje dvije priče. To su:
  • A gdje je blagajna - Nika Buzov
  • Šibenska grandeca - Ina Vlahov
Organizatori natječaja, knjižničari Knjižnice Vladimira Nazora dodatno pohvaljuju priče:
  • Putovanje jedne mrkvice
  • Prijatelji u akciji
  • Krokodil spašava stvar
  • Sloboda
Te su priče nastale zajedničkom suradnjom grupe učenika u sklopu zajedničkog projekta "Razvoj socijalnih vještina i kompetencija kroz inkluzivne kreativne radionice". U projektu sudjeluju učenici OŠ Petra Zrinskog te učenici OŠ Nad lipom, posebne ustanove u kojoj se školuju učenici s intelektualnim i utjecajnim teškoćama u razvoju. 

Prve dvije nagrađene priče u odrasloj konkurenciji scenski su uprizorili glumci Zrinka Antičević i Marko Movre iz Kazališta „Ivan Goran Kovačić“, a dvije iz dječje konkurencije uprizorili su glumci Kazališta Tirena. Pogledajte uprizorenja nagrađenih priča.

Najbolji autori nagrađeni su vrijednim nagradama koje su osigurali naši sponzori, a pobjedničke priče objavljene su na mrežnim stranicama KGZ-a, a bit će i tiskane u Knjižici metaFORE koja se izdaje kao dvogodišnja publikacija.

Kako je bilo na proglešenju pobjednika pogledajte u galeriji.

Čestitamo pobjednicima i zahvaljujemo svima koji su sudjelovali! Pišite i dalje jer uskoro najavljujemo i dvanaestu metaFORU 2024.!

metaFORA 2013. - 2023.