Žene i književnost: Maja Gregl

Književni petak 13.04.2018. | petak Gradska knjižnica Početak događanja: 20.00 Galerija Kupola, 3. kat
Književni petak - arhiva
Književni petak - iz povijesti

Facebook Književnog petka

U prvom Književnom petku na temu “Žene i književnost” razgovarat će se s Majom Gregl, dugogodišnjom urednicom Radio romana na Trećem programu Hrvatskoga radija, o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti romana, o ljubavi romana i etera, o tome kako sažeti stotine stranica teksta u nekoliko sati drame, o radu s režiserima i glumcima, o ulaženju u identitet heroina i heroja...

Isto tako, pričat će se o knjigama Maje Gregl, o njezinoj prozi i poeziji te o prožetosti njezinog života i književnosti. (M. V. R.)

Urednica i voditeljica tribine je Milana Vuković Runjić.

 

Žene i knjige u plavi sat pod Kupolom


U trećoj po redu, proljetnoj, tribini Književnoga petka, urednica i voditeljica Milana Vuković Runjić ugostila je hrvatsku književnicu, dramaturginju i radijsku urednicu Maju Gregl. U skladu s proljetnom shemom raznovrsnosti i različitosti prisupa, i ova je tribina opravdala očekivanja. Za razliku od prethodnih tribina, na kojima je bilo više gostiju, urednica Vuković Runjić opredijelila se za jednu gošću i temu koja je naizgled pomalo općenita: žene i književnost.

Ali tijek tribine pokazao je suprotno. Ne samo da i ovakav tip tribine, samo s jednim gostom, može biti dinamičan i zabavan, nego je općenit i pomalo prozaičan naslov poprimio sasvim individualne i tople obrise. Kroz nadasve inspirativan i angažiran pristup, voditeljica i urednica Vuković Runjić, spretno je i elegantno vodila razgovor sa svojom gošćom tako da je ne samo upješno prezentirala njezin diskretan književni opus kojemu je u fokusu sudbina žena, nego je i osvijetlila i ukazala na jedan, pomalo marginalizirani radijski žanr: radio-roman. Riječ je o zahtjevnom adaptacijskom pothvatu prilikom kojega se romani opsega više stotina stranica skraćuju u tekst pogodan za 30-minutnu radijsku izvedbu. Sudeći prema reakcijama autora čiji su romani tako adaptirani, Maja Gregl je majstorica svoga zanata i doajen svoga posla, koja k tomu prenosi svoje umijeće i na vrijedne suradnike. Ne samo da su romani u njezinoj adaptaciji uspješno očuvali cjelovitost i integritet, nego im je tim umješnim kraćenjem istaknuta sublimnost, koja moguće, u izvornom obliku nije toliko transparentna. 

Književni opus Maje Gregl obuhvaća drame, pjesme i prozu s jedinstvenim fokusom na emotivne muško-ženske odnose, i sudbinu glasovitih, mogli bismo reći ozloglašenih žena (u dramama Ljubavi Alme Mahler i Osmijeh Lukrecije Borgije). Tijek tribine, otkrio je međutim, preplitanje osobne biografije Maje Gregl i njezinih književnih preokupacija, te smo kroz te paralele saznali više o tajnama spisateljskog zanata, kako voditeljice Milane Vuković Runjić, tako i njezine gošće, Maje Gregl, a na zadovoljstvo zainterserine publike. 

Sve u svemu, možemo zaključiti da smo svjedočili još jednoj zanimljivoj književnoj tribini koja iznosi na vidjelo dana književni i medijski portret interdisciplinarne autorice koja možda nije dovoljno medijski eksponirana, a to, po svemu sudeći, u potpunosti zaslužuje. 

Siniša Nikolić
Uredništvo Književnog petka
 

Pogledajte galeriju fotografija s tribine


 



Želite li dobivati obavijesti o programu Književnog petka, javite se na e-mail: knjizevni.petak@kgz.hr.
Hvala!