Osnovni podaci
Prostor: 136 m2
Fond (31. 12. 2023.): 17.411 jedinica građe
1.270 jedinica audio-vizualne i elektroničke građe
Članstvo (31. 12. 2023.): 2.637
Posudba (31. 12. 2023.): 21.703 jedinice građe

 
Knjižnica Marina Držića, s odjelom za djecu i odrasle, otvorena je na sadašnjoj adresi, u prizemlju jednog od prvih zagrebačkih nebodera, 1959. godine. Od 1967. godine postaje samo Odjelom za djecu u kojem već od 1972. godine započinju kontinuirane pedagoško-animacijske aktivnosti.

Djelatnici knjižnice intenzivno surađuju sa školama i dječjim vrtićima s područja Trnja, a od 2001. godine pojačana je suradnja s ustanovama i udrugama koje skrbe o djeci s teškoćama u razvoju i mladima s invaliditetom.

Godine 2007. Dječja knjižnica zajedno s ostalim ograncima Knjižnice Marina Držića ulazi u sastav Knjižnica grada Zagreba.

Na inicijativu Knjižnice, 2014. godine osiguran je bolji pristup osobama s invaliditetom kroz male komunalne akcije gradske četvrti Trnje. Ispred Dječje knjižnice postavljena je prilazna rampa, spušteni su rubnjaci i označena je zebra na prilazu zgradi, a na travnjak ispred zgrade stavljeni su stol i klupe.

Prostor od 136 m2 podijeljen je na posudbeni dio i čitaonicu - igraonicu u kojoj se održavaju stalne, vođene aktivnosti te posebno dogovoreni književni susreti, radionice i predavanja. Igraonica je opremljena kvalitetnim igračkama i društvenim igrama.

Od 2010. godine osim slikovnica, knjiga i priručnika za roditelje i odgajatelje (Roditeljska zbirka), korisnici mogu posuditi animirane i igrane filmove, zvučne knjige i elektroničku građu (micro:bit, komplet Boson, micro:Maqueen, AQ:bit).

U prostoru igraonice posebno je uređen kutak za dojenje i prematanje. Djeci školske dobi namijenjeno je računalo s pristupom internetu te su im dostupne igre na konzoli Sony PlayStation 4.

U izlozima knjižnice postavljaju se tematske izložbe, a u Galeriji Vidrica (Galerija Vidrica) likovni radovi djece i ilustratora za djecu.
 
  U prostore knjižnice omogućen je pristup osobama s posebnim potrebama u invalidskim kolicima
  Tramvajska stanica Držićeva - tramvajske linije br. 2, 3, 5, 6, 7, 8 i 13
  Taksi stajalište
P Parkiranje moguće u okolnim ulicama