Projekti za odrasle
Knjižnice grada Zagreba provode ciljane programe namijenjene društvenoj integraciji osoba treće životne dobi i njihovom aktivnom uključivanju u kulturna i društvena zbivanja pri čemu se starijim osobama prilazi kao ravnopravnim partnerima u ostvarivanju kulturnih, obrazovnih, kreativnih i informacijskih potreba.

Kroz sedam programa obuhvaćenih projektom, ovu skupinu korisnika nastoji se potaknuti na aktivno i kreativno provođenje vremena kroz brojne aktivnosti, od kreativnih i likovnih do edukativnih radionica za informacijsku i informatičku pismenost.

Posebna pozornost pridaje se osnaživanju starijih osoba u području zaštite njihovih ljudskih, materijalnih, zdravstvenih i socijalnih prava.

Aktivnosti u okviru programa provode djelatnici Knjižnica grada Zagreba, angažirani stručnjaci i ovlašteni volonteri.

Gradska knjižnica Ante Kovačića u projektu 65+ sudjeluje dugi niz godina organiziranjem brojnih radionica i predavanja: 
  • Kreativna radionica za umirovljenike
  • Kutak za umirovljenički trenutak - tribine o zdravlju, pravima umirovljenika i sl. 
  • Mala škola mobitela
  • Parliamo italiano! - radionica talijanskog jezika
  • Radionica informatičke pismenosti
  • Chi Gong
  • Bake i djedovi pričaju priče
  • Kutak za umirovljenički trenutak
Gradska Knjižnica Ante Kovačića dugi niz godina njeguje suradnju s HPD-om Zaprešić. Osim brojnih predavanja, radionica i izložbi koje zajedno priređujemo, zaprešićki planinari su uvijek rado viđeni gosti na brojnim događanjima koje zaprešićka knjižnica organizira. Upravo iz te činjenice rodila se ideja o pokretanju “Planinarskog tjedna u Zaprešiću” kako bi se planinarska tematika još dodatno približila građanima Zaprešića, Zagrebačke Županije, Grada Zagreba i cijele države. Tendencija je bila stvoriti respektabilni projekt u koji bismo uključili sve važnije planinarske organizacije u Hrvatskoj. U sklopu Planinarskog tjedna organizirana su brojna predavanja, radionice, izložbe. 

Naši su stalni suradnici u ovom projektu članovi HPD-a "Zaprešić".

HPD “Zaprešić“ osnovan je 2005. godine. U proteklih 14 godina djelovanja Društvo je imalo niz izleta posjetivši pri tom sve hrvatske planine, njihove najviše vrhove kao i mnoge planinarske destinacije u Sloveniji, Durmitor, Subru i Orjen u Crnoj Gori, Dolomite i sv. Bernard (Italija - Švicarska) te velik dio BiH i najviši vrh Balkana Musalu. Organizirali su planinarske škole za odrasle te jednu za djecu. Svake godine održavaju desetke edukativnih predavanja i projekcija s atraktivnih izleta, a održavaju i markiranu stazu Podsused - Kameni svati. Neki članovi Društva su i dobitnici priznanja Hrvatskog planinarskog saveza za ostvarene rezultate po broju posjećenih vrhova i planinarskih kuća. Zaprešićki planinari uredili su i održavaju sklonište u zaprešićkoj šumi otvoreno za sve ljubitelje prirode. Tradicionalni pohodi su: Dan Društva u svibnju, Dan grada Zaprešića, svjetski dan pješačenja u listopadu i Linekov pohod u studenom. Trasirali su nekoliko staza u okolnim šumama od kojih je jedna “Staza daždevnjaka”, dužine 4 sata ili 13,5 km. Surađuju sa brojnim susjednim planinarskim društvima, a Povelje prijateljstva potpisali su sa dva društva: PD-om „Pogorelica“ iz Kiseljaka (BiH) te HPD-om „Malačka“ iz Kaštela.

Voditeljica projekta: Janja Dimnjaković, dipl. knjižničarka 
Natječaj za kratku priču

Voditeljica natječaja: Marija Bartolić, dipl. knjiž.
 
Zavičajna zbirka Gradske knjižnice Ante Kovačića (KGZ) iz Zaprešića provela je 1. natječaj za kratku priču Zaprešićka kratka priča za autore s područja Grada Zaprešića i zaprešićkoga kraja (općina Brdovec, Dubravica, Marija Gorica, Pušća, Luka, Bistra i Jakovlje).
Natječaj je bio otvoren od 1. veljače do 15. travnja 2023. Na natječaj je pristiglo 20 priča. Završna svečanost natječaja i proglašenje najboljih priča održalo se 1. lipnja 2023.

Nagrađene priče:
1. nagrada – Valentina Kauf: Gorke višnje
2. nagrada – Marina Krivošić: Gospon Frtalj
3. nagrada – Davorka Pintarić-Patrun: Vrtlog

Pohvaljene priče:
Zorica Krističević Avdagić: Margarete
Lucija Majnarić: Lonac
Dragutin Mihalinec: Karek i jengove duplit slike
Sanja Tenjer: Snuboki
Zelena knjižnica inicijativa je Knjižnica grada Zagreba za uvođenje programa posvećenih održivom razvoju i zaštiti okoliša po uzoru na istoimeni projekt Društva bibliotekara Istre. Programi se održavaju na više lokacija u mreži KGZ-a, u prostorima knjižnica i izvan njih, i namijenjeni su svim dobnim skupinama korisnika. Gradska knjižnica Ante Kovačića u projekt se uključila krajem 2016., a već je ranije korisnicima, u suradnji s Udrugom Solidarna organska inicijativa, ponudila niz sadržaja srodne tematike.