Novozagrebačka tribina

 Novozagrebačka tribina projekt je Knjižnice Vjekoslava Majera pokrenut 2011. godine na završetku  Mjeseca hrvatske knjige pod naslovom „Novozagrebački pisci -Novom Zagrebu“.

Zamišljena je kao kontinuirani program koji bi se odvijao jednom mjesečno i predstavljao prvenstveno pisce koji su vezani uz Novi Zagreb, bilo da u njemu žive ili su vezani tematikom svojih djela.

S vremenom je tribina nadišla te okvire i na njoj gostuju i druga velika imena hrvatske književne scene, književnici koji su svojim djelima obilježili određenu godinu i čija su djela laurerati književnih nagrada. Postavljeni su visoki standardi u odabiru gostiju i kvaliteti predstavljanja, a moderatorica tribina najčešće je nagrađivana novinarka, književnica i kritičarka Maja Hrgović koja je svoje viđenje tribine opisala riječima: „Zanosimo se romantičnom idejom da možemo promijeniti imidž Novog Zagreba kao spavaonice metropole.“
Projekt je financijski podržan od Grada Zagreba.

Tim je projektom uz ostale književne i kulturno umjetničke aktivnosti Knjižnica Vjekoslava Majera stekla značaj „male knjižnice s velikim programom“  kako ju je nazvala voditeljica Knjižnice Novi Zagreb, prof. Tihana Rašeta prigodom obilježavanja 45-te obljetnice osnutka.
Uz svoju stalnu publiku tribine privlače i zainteresirane građane iz drugih dijelova grada, a  prisustvuju im i poznate osobe iz javnog i kulturnog života.

Rezultati tribina vide se i u tome što se redovito nakon održane  tribine u cijeloj mreži knjižnica Novoga Zagreba traže i posuđuju predstavljeni naslovi i druga djela autora koje smo ugostili. Trudimo se biti aktualni i zanimljivi i predstaviti kvalitetne autore i naslove. Tijekom godina koncept tribine se mijenjao i širio na putopise, scenska i glazbena događanja, ali se ustrajalo na kriteriju kvalitete.
 
Spomenut ćemo neka događanja i autore koji su na tribini gostovali kroz niz godina.

Na prvoj tribini održanoj 17. studenog 2011. Maja Hrgović predstavila je knjigu Roberta Međurečana „Kad jaganjci utihnu u Zdihovu“, a nastupila je i pjesnikinja i kantautorica Lidija Bajuk. Veliki broj okupljenih  oduševljeno je podržao novopokrenutu tribinu.
 
 
U siječnju 2012. na drugom izdanju tribine gostuje književnik Edo Popović i predstavlja roman „Lomljenje vjetra“. U listopadu je  predstavljena knjiga filmskih kritika Petra Krelje „Prijateljsko uvjeravanje“ u prisutnosti urednice Maje Peterlić i filmskog producenta Veljka Krulčića. Gospodin Krelja sa suprugom Vesnom Švec Krelja stanovnik je Zapruđa, redoviti posjetitelj tribina i veliki prijatelj i podupiratelj knjižnice.
 
U travnju 2013. u sklopu programa naslovljenog „Kratka priča stanuje u Zapruđu“ Rada Borić i Maja Hrgović  predstavile su program Centra za ženske studije „Kratka priča je ženskog roda“, a svoje priče čitale su Darija Žilić, Dorta Jagić, Maša Kolanović, Nora Verde i Maja Hrgović.
U svibnju nam po drugi put dolazi Edo Popović i predstavlja svoju novu knjigu „U Velebitu“, u rujnu Petar Krelja i Maja Hrgović predstavljaju Matu Matišića kao pisca, scenarista, dramaturga i glazbenika, dok u listopadu urednik Frakture Seid Serdarević predstavlja novu knjigu  Zapruđanca Tvrtka Jakovine „Trenuci katarze“.
 
U program 2014. uvode nas Tomislav Čadež i Dražen Illinčić koji su zajedno s Majom Hrgović predstavili knjigu Pavla Svirca (Željko Špoljar)  „Književna Groupie“, u ožujku na tribini gostuje Julijana Matanović, u svibnju Lidija Bajuk, a u listopadu se održala pjesnička večer naslovljena „U znaku ljubavi“ na kojoj se predstavljaju Ivica Prtenjača i Ivan Herceg.
 
Bogati programu 2015. započinje gostovanjem Ivane Šojat Kuči, nastavlja ga Kristian Novak koji predstavlja  „Črnu mati zemlu“, a u programu povodom Noći knjige Feđa Gavrilović, Ivan Ožegović i Maja Hrgović predstavljaju Željka Špoljara kao pisca i kolumnista. U svibnju gost je ponovo Edo Popović koji predstavlja naslov “Mjesečev meridijan“.
Te godine u listopadu imamo i svojevrsno filozofsko izdanje tribine na kojem su povjesničar i novinar Tihomir Ponoš i urednica izdavačke kuće Tim press Dijana Bahtijari predstavili djela suvremenog nizozemskog kulturnog filozofa i esejista Roba Riemena.
Gostuju još Milana Vuković Runjić i Kristijan Vujičić koji predstavlja svoju „Knjigu izlazaka“.
 
U 2016. Marina Vujčić predstavlja svog „Susjeda“, gostuje Rade Jarak, zatim Bekim Sejranović predstavlja putopis „Tvoj sin Huckleberry Finn“, a u svibnju u sklopu programa „Knjige koje su obilježile 2015. godinu“ Jagna Pogačnik predstavila je romane Zorana Ferića „Na osami blizu mora“ i Borivoja Radakovića „Što će biti s nama“.
U jesen gostuje Vitomira Lončar prije svog odlaska u Kinu, tribina u studenom naslovljena je „Ženski njemački krimić u utrci sa skandinavcima“, a godinu završava Milana Vuković Runjić predstavljanjem svog novog romana „Glad“.
 
Stigli smo tako do 2017., Slobodana Šnajdera i njegove kronike „Doba mjedi“, Damir Karakaš predstavlja svoja „Sjećanja šume“, gostuje Silvija Šesto, na pjesničkoj tribini predstavljaju se Tonko Maroević, Sonja Manojlović, Miroslav Kirin i Monika Herceg. Ivica Prtenjača predstavio je svoje „Tiho rušenje“, a godina je završila tribinom u prosincu na kojoj su predstavljene knjiga koje su obilježile tu godinu.
 
U 2018.-oj došla nam je ponovo Milana Vuković Runjić koje je u razgovoru s Danielom Rafaelićem predstavila svoj novi roman „Faraon@Orašar“, zajedno su se predstavili Ružica Aščić i Andrija Škare, na pjesničkoj večeri bili su Dorta Jagić, Marija Dejanović, Branko Maleš, Miroslav Mićanović i Miroslav Kirin. Na jesen je trebao doći popularni par književne scene, Julijana Matanović i Pavao Pavličić, ali je zbog bolesti bolje polovice sudjelovao samo  Pavličić predstavivši svoju "Pohvalu starosti“. Godinu je završila jezikoslovka i književnica Nives Opačić predstavljanjem svoje knjige „Osjenčane riječi“.
 
U 2019. tribina ugošćuje Spikigin Krune Lokotara u kojem urednik News Bara Borna Sor i novinar Boris Rašeta razgovaraju o tome kako razlikovati lažne vijesti od satiričnih, a Jagna Pogačnik predstavila je novi roman Borivoja Radakovića „Hoćemo li sutra u kino“. U svibnju je iz SAD-a stigao poznati filmski redatelj Rajko Grlić i predstavio svoju knjigu „Neispričane priče“.
Tom prilikom od tribine se oprostila njena pokretačica i dugogodišnja urednica, koordinatorica Knjižnice Vjekoslava Majera, knjižničarka Nada Rončević koja je otišla u mirovinu.
 
Od jeseni 2019. uređivanje i organiziranje tribine preuzima nova koordinatorica, knjižničarka Vesna Radošević.

Prvo jesensko izdanje ugošćuje Koranu Serdarević čiji roman „Eksperiment Irene Tot“ je u razgovoru s autoricom predstavila Maja Hrgović. Slijedi poetsko izdanje tribine na kojem su sudjelovali pjesnici Mateja Jurčević, Ivan Rogić Nehajev, Ivan Šamija i Martina Vidaić, a moderator je bio Miroslav Kirin. U prosincu je Maša Kolanović predstavila svoju zbirku pripovijedaka „Poštovani kukci i druge jezive priče“ koja je naredne godine dobila Nagradu Europske unije za književnost.
 
Godinu 2020. započeli smo u siječnju ugostivši Helenu Šunjić koja je predstavila svoj naslov „Nepodnošljiva lakoća strahovanja“, a u veljači je Iva Šišak na putopisnoj tribini podijelila s nama svoje dojmove s hodočasničkog puta do Santiago de Compostele.

U ožujku je maleni virus posijao globalni strah i prekinuo sve aktivnosti „zaključavši“ privremeno i Novozagrebački tribinu. Trebalo je pronaći način kako tribinu nastaviti uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera u nevelikom prostoru naše knjižnice.

U rujnu smo organizirali druženje na otvorenom ispred knjižnice i ugostili svjetsko poznatog svirača usne harmonike, glazbenika Tomislava Golubana u pratnji gitarista Vida Kotarskog i njihov glazbeni program „Blues i korijeni suvremene glazbe“. U listopadu smo uz puno truda dobili termin i uspjeli održati pjesnički tribinu u prostoru susjedne Mjesne samouprave na kojoj je pjesnikinja  Evelina Rudan predstavila svoju novu zbirku „Smiljko i ja si mahnemo“. Tribinu je moderirala Lahorka Plejić Poje, a Evelinina je zbirka uskoro osvojila nagradu Fran Galović za najbolje književno djelo na temu zavičaja.

Realizirali smo i dva vrijedna programa koji su se na žalost morali odvijati bez publike.
Snimljeni su u našem prostoru i na You Tube kanalu KGZ-a mogli smo pogledati umjetnicu i pripovjedačicu Margaretu Peršić koja je ispripovijedala bajku Sedam Simeona i povjesničarku Natašu Mataušić koja nam je u razgovoru koji je moderirala Adrijana Piteša predstavila svoju izuzetno zanimljivu i vrijednu knjigu „Dijana Budisavljević - prešućena heroina drugog svjetskog rata“.
 
I 2021. godina bila je obilježena pokušajima da tribinu održimo na životu i u kvaliteti uz poštivanje svih propisanih mjera. Broj posjetilaca tribine ograničen je tako na 20 osoba koje svoj dolazak moraju najaviti i po dolasku ostaviti svoje podatke za kontakt, obavezno je nošenje maski i poštivanje razmaka, a od studenog posjetioci tribine moraju imati i covid potvrde. Kako bi se izbjegao kontakt s članovima koji koriste redovne usluge knjižnice tribine se od jeseni održavaju poslije radnog vremena, s početkom u 20 sati.

Nakon zime i proljeća u znaku još jednog „zaključavanja“ počinjemo u lipnju tribinom održanom na otvorenom ispred knjižnice na kojoj smo ugostili književnicu Ivanu Bodrožić i urednicu njene knjige „Sinovi, kćeri“ Dijanu Matulić. Knjiga je naknadno nagrađena nagradom Meša Selimović, najznačajnijom književnom nagradom u regiji.
U rujnu je gostovala psihologinja Ljubica Uvodić Vranić na tribini koja se bavila posljedicama pandemije i potresa u Zagrebu na naše psihičko zdravlje, a u listopadu nam je iz Splita došao poznati književnik i putopisac Jasen Boko i predstavio svoju najnoviju knjigu o Indiji „Život i smrt uz svetu rijeku“.
U studenom je urednica, esejistica i književna kritičarka Jadranka Pintarić predstavila svoj beletristički prvjenac, zbirku pripovijedaka “Dobro sam i ostale laži“ u razgovoru s Ivonom Haller, a godinu smo završili još jednim zanimljivim gostovanjem.
Novinarka, književnica i „foodwriterica“ Tamara Jadrejčić, autorica s njujorškom adresom, na izuzetno uspješnoj tribini predstavila je svoju tek izašlu knjigu o hrani „Kako prožvakati dan“.
 
Početkom 2022. godine, Novozagrebačka tribina je zaokružila svoje prvo desetljeće.
Iz nabrojenog se vidi da je u Novi Zagreb dovela, ugostila i predstavila renomirane, aktualne i nadasve kvalitetne autore i njihova djela koja predstavljaju vrh domaće proze i poezije.
Rezimirajući ukratko taj period možemo sa sigurnošću reći da je dala svoj doprinos tome što Novi Zagreb odavno više nitko ozbiljan ne percipira kao spavaonicu metropole, već kao periferiju do koje koji put vrijedi potegnuti i iz centra grada jer nudi kvalitetne sadržaje.

Usprkos epidemiološkim mjerama i financijskim restrikcijama tribini želimo bogatu i kvalitetnu 2022. godinu koju planiramo započeti u veljači neobičnim gostovanjem vezanim uz Valentinovo …(pratite nas!)

U 2022. godinu krenuli smo još pod plaštem korone i mjera, a Novozagrebačka tribina kreće u veljači gostovanjem dr. sc. Željke Kamenov i njezinom prezentacijom naslovljenom,„Što sad ljubav ima s tim?” .
U tjednu psihologije i tjednu u kojem smo obilježili Valentinovo naša gošća, redovita profesorica s katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koja se više od 20 godina bavi istraživanjem intimnih i partnerskih odnosa predstavila nam je spoznaje do kojih je sa svojim suradnicima došla.

U jesenskom dijelu godine epidemiološke mjere su ukinute.
U rujnu smo ponovo ugostili Roberta Međurečana koji je u razgovoru s knjižničarkom predstavio svoju novu knjigu Domovina to go, prvu bez ratne, ali sa itekako aktualnom tematikom iseljavanja i iskustva života u inozemstvu. Pitku i čitku, kako on to zna.


U studenom nam je došao aktualni predsjednik Društva hrvatskih književnika, Zoran Ferić sa svojom autobiografskom knjigom Putujuće kazalište. Razgovor je moderirala knjižničarka.

Tako je sa skromna tri događanja završila polupandemijska 2022., s nadom da će godina koja za njom slijedi biti puno stabilnija, epidemiološki, ali i finacijski.

Prvi gost u 2023., odmah u siječnju, bio nam je Ivan Đogić, Hrvat oženjen Irankom i nastanjen u Iranu kojeg smo uhvatili tijekom kraćeg posjeta Hrvatskoj.
U formi putopisne tribine predstavio nam je svoju knjigu Iran u prezentu. Ivan i Iran pobudili su veliki interes publike koja je ispunila prostor pa je atmosfera na tribini nakon dugo vremena bila kao prije korone.

U travnju su nam Ljiljana Đorđević i Edo Popović predstavili svoj pokušaj života u skladu s prirodom na imanju koje su kupili i obnovili  tradicijskim načinom gradnje. Na njemu žive mirno, poštujući prirodu i učeći od nje i svojih maca. Sve su nam to predstavili kroz svoju knjigu Zapisi iz Stranice Gornje.
U svibnju smo predstavili drugi krimić autorice Anđelke Kliment, profesorice engleskog koja je počela pisati u mirovini, Ubojstva na Krvavom mostu. Roman je pisan u podžanru "cosy crimea", odnosno laganog, tečnog krimića bez puno nasilja i brutalnosti, a uz autoricu u predstavljanju je sudjelovala i urednica knjige Anika Rešetar Drvar.

U lipnju smo predstavili zanimljiv naslov liječnice i geštalt psihoterapeutkinje Vesna Oršulić : Spašavala sam brak, a spasila sebe, razgovor je moderirao urednik knjige Tomislav Birtić, a krajem mjeseca u sklopu projekta "Book @ Urban Sound" ugostili smo sjajan koncert grupe RadioAktiv.

U rujnu nam je došla Marina Šur Puhlovski, autorica koja građu za sve svoje romane nalazi u vlastitojm životu i povijesti vlastite obitelji i obiteljima ljudi s kojima je blisko povezana.Predstavila je prvi dio trilogije, roman Virus, potres, brak, a razgovor je moderirala knjižničarka.
Mjesecu krvatske knjige koji je pod motom "Nek ti riječ ne bude strana(c)" stavio naglasak na prijevodnu književnost i prevoditelej u goste smo s Korčule, gdje trenutno živi, dovabili uglednog polonista Mladen Martića i pitali ga sve što smo oduvijek željeli znati o poslu prevoditelja. 
Kajem studenog u razgovoru s urednikom knjige Zoranom Maljkovićem svoju prvu zbirku poezije Taj glas predstavila je naša poznata glumica  Jelena Miholjević.