Novi naslovi - studeni

1.
Amery, Jean, 1912-1978
O starenju : revolt i rezignacija / Jean Améry ; s njemačkoga prevela Helen Sinković. - Zagreb : OceanMore, 2021. - 157 str. ; 18 cm
U knjizi autor progovara o procesu starenja i kako se s njime nositi. Temeljem vlastitih iskustava kao i filozofsko-   antropoloških i literarnih utjecaja kao što su Thomas Mann, Proust i de Beauvoir, Amery u pet eseja tematizira probleme  poput percepcije vremena u starijoj dobi, otuđenosti, ograničenosti u ostvarivanju želja i htijenja, nerazumijevanja društvenih mijena kao i "suživota" s neminovnom smrću.

2.

Andrenšek, Samo
Održivi intervalni post : kako pronaći put do zdravijeg načina života? / Samo Andrenšek ; [sa slovenskoga prevele Jagna Pogačnik ... et al.]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 266 str. ; 24  cm
Ponukan vlastitim iskustvom držanja posta autor u priručniku jednostavnim načinom prikazuje najzdraviji i najodrživiji  pristup regulacije tjelesne težine. Slijedeći upute i savjete iz knjige i usvajanjem jednostavnih navika, održivi intervalni post može život promijeniti nabolje.

3.

Barnes, Julian, 1946-
Čovjek u crvenom kaputu / Julian Barnes ; preveo s engleskoga Tomislav Zagoda. - Zagreb : Opus Gradna, 2021. - 250 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Patka/zec ; 5)
Autor nas u ovom žanrovski neodredivom djelu vodi na začudno putovanje Parizom iz vremena Belle Époque. Čovjek iz naslova, oko čijeg se lika sve vrti, znameniti je liječnik, jedan od    začetnika moderne kirurgije - doktor Samuel Pozzi.
Osoba je to izuzetne karizme i profinjenog ukusa oko kojeg se okuplja tadašnja mondena krema, pripadnici aristokracije i umjetničkog miljea poput M. Prousta, O. Wildea i S. Bernhardt. Čitatelj svjedoči opsežnom i minucioznom prikazu zbivanja koja su uvelike obilježila početak dvadesetog stoljeća. Doba je to dekadencije, frivolnosti i ne baš viteških duela u kojima    se naziru začeci budućih burnih društveno-političkih previranja. Stilom obilježenim prožimanjem poetskog nagnuća i dokumentarističke preciznosti, Barnes stvara jedan neurotičan svijet opsjednut samim   sobom.

4.

Bartolić, Iva, 1995-
Mišićno-koštani poremećaji i bolesti kod pijanista : pouke iz prošlosti i poruke mladima / Iva Bartolić, Ladislav Krapac. - Zagreb : Medicinska naklada, 2021. - VIII, 157 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Priručnici / Medicinska  naklada)
Priručnik nastao na temelju diplomskog rada magistre glazbe, Ive Bartolić. Vođena činjenicom o nedostatku literature namijenjene pijanistima u vezi s bolestima i poteškoćama koje se mogu pojaviti kod njih, autorica uz pomoć primarijusa doktora znanosti Ladislava Krapca, donosi jedinstven priručnik za pijaniste koji im ukazuje na ranu dijagnostiku i način liječenja mogućih zdravstvenih poteškoća. Poseban naglasak stavljen je na važnost prevencije i potrebu za razvijanjem dobre navike vježbanja. Priručnik je namijenjen mladim glazbenicima, njihovim roditeljima, profesorima glazbe, ali i informatičarima koji zbog vrste posla imaju slične  probleme.

5.

Baxter, Ian
Hitlerovi logori smrti u okupiranoj Poljskoj : slike rata : rijetke fotografije iz ratnih arhiva / Ian Baxter ; s engleskoga preveo Igor Buljan. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2021. - 140 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Kultura i   civilizacija)
Autor, vojni povjesničar, specijaliziran za njemačku vojnu povijest 20. stoljeća, koji iza sebe ima više od pedeset knjiga, u ovoj knjizi koja se bazira na izvornim, rijetkim fotografijama iz ratnih arhiva daje prikaz funkcioniranja nacističkih logora  smrti u okupiranoj Poljskoj - Auschwitza, Chelmna, Majdaneka, Belzeca, Sobibora i Treblinke. Knjiga je svjedočanstvo o masovnom ubijanju i genocidu Židova, kako bi i današnje generacije imale uvid u strašne zločine te da se oni nikada više ne bi ponovili.

6.

Bennett, Brit, 1990-
Moja nestala polovica / Brit Bennett ; s engleskoga prevela Aleksandra Barlović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 347 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  389)
Blizanke Stella i Desiree Vignes odrastaju sredinom 20. stoljeća u Mallardu u Louisiani, gradiću u kojem žive samo Afroamerikanci izuzetno svijetle kože. Kad sestre pobjegnu u New Orleans, Stella se stjecajem okolnosti počinje predstavljati kao bjelkinja što joj daje mogućnost da izgradi sasvim nov identitet i život. Udaje se za bijelca i odlazi u Los Angeles gdje se nastavlja boriti za svoj drugi život. Desiree se u bijegu od nasilnog supruga vraća u Mallard stalno se pitajući gdje je Stella. Kad njena kći June ode na koledž u Kaliforniju, slučajno susreće Stellu, upoznaje svoju bijelu sestričnu Kennedy i ponovno uspostavlja krhke obiteljske veze. Ova obiteljska priča ujedno je i priča o identitetu i životu kojeg junakinje odabiru i grade.

7.

Beusan, Mario, 1944-
Mario Beusan : arhitektura, interijer, dizajn / [tekstovi Željka Čorak ... et al] ; [fotografije Filip Beusan ... et al.]. -  Zagreb
: ULUPUH, 2021. - 119 str. : ilustr. ; 25 cm
Napisana u obliku kataloga knjiga je svojevrsno svjedočanstvo o radu ovog arhitekta na području arhitekture, interijera i dizajna. Pregled radova poredan je kronološki s pripadajućim biografskim podacima. Značajno je spomenuti da je autor sve svoje projekte izradio sam, bez pomoći asistenata, u klasičnoj tehnici tuš na   pausu.

8.

Bezić-Filipović, Branka, 1955-
Hrvatski pomorci u prekomorskim zemljama / Branka Bezić Filipović. - Split : Naklada Bošković, 2021. - 311 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Kolona ; 62)
U uvodu knjige autorica se bavi motivima iseljavanja, budući da je "Hrvatska izrazito iseljenička zemlja". Iseljavalo se iz cijele zemlje, a Dalmacija je u tome prednjačila. Istraživanje hrvatskog iseljeništva odnosi se na Sjevernu i Južnu Ameriku te Južnu Afriku, Australiju i Novi Zeland. Knjiga je bogato ilustrirana fotografijama. Autorica je voditeljica i organizatorica aktivnosti i projekata povezanih s iseljeništvom te je za svoj rad i istraživanja više    puta odlikovana.

9.

Bitunjac, Martina, 1981-
Lea Deutsch : dijete glume, glazbe i plesa / Martina Bitunjac. - Zagreb : Srednja Europa, 2021. - 73 str. : ilustr., faks. ; 20 cm. - (Srednja Europa za mlade)
Monografija o kazališnoj karijeri i tragičnoj sudbini Lee Deutsch, jedne od najpoznatijih hrvatskih žrtava holokausta. Kroz tužnu priču o sudbini mlade umjetnice te njezinoj neprekidnoj borbi za preživljavanje u tadašnje ratno doba, autorica daje pregled njezinih brojnih uspjeha u kazališnom okruženju te ističe velike zasluge koje je imala kao židovsko-hrvatska  kulturna djelatnica. Knjiga je ilustrirana fotografijama iz međuratnog tiska, arhivskim dokumentima iz nekoliko hrvatskih arhiva te dokumentima arhiva u  Jeruzalemu.

10.

Borelius, Maria, 1960-
Zdravstvena revolucija : do zdravlja i sreće protuupalnim načinom života / Maria Borelius ; [prijevod Suzana Sesvečan Lozina]. - Zagreb : Egmont, 2021. - 345 str. ; 22 cm. -  (Puls)
Autorica, švedska znanstvena novinarka i spisateljica, u 52. godini nije htjela prihvatiti svoj život sa raznim zdravstvenim tegobama (bolovi u leđima, depresija, debljanje, umor…). Dok je proučavala uzroke otkrila je da je njen organizam opterećen kroničnom upalom te je odlučila promijeniti životne navike. Svoja iskustva izložila je kroz program od 5 koraka  za zdraviji organizam.

11.

Bosco, Federica, 1971-
Govorili su da sam preosjetljiva : za one koji puno razmišljaju i previše brinu / Federica Bosco ; [prijevod Jelena Butković]. - Zagreb : Poetika, 2021. - 264 str. : ilustr. ; 21 cm
Na samom početku knjige je Frommova rečenica „U ovom svijetu čovjek ne može biti veoma osjetljiv, a da istodobno ne bude vrlo tužan.“ Tim riječima autorica otvara vrata tajnog svijeta preosjetljivosti. Istovremeno dok izlaže svoju intimnu životnu priču, ne prestaje naglašavati da to nije poremećaj i nedostatak, već karakterna crta. Također, brojnim primjerima i savjetima pomaže preosjetljivost pretvoriti u posebnu životnu  snagu.

12.

Božić, Mate, 1981-
Hrvatski grbovi : geneza - simbolika - povijest / Mate Božić, Stjepan Ćosić. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada : Filozofski fakultet Sveučilišta : Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar", 2021. - 239 str. : ilustr. ; 27  cm
Koautori Božić i Ćosić znanstvenim pristupom prvi put su predstavili najnovija i cjelovita historiografska i heraldička    saznanja o povijesti hrvatskih grbova. Monografija je produkt višegodišnje istraživačke suradnje ovih autora, a prethodila joj  je i opsežna studija o istoj tematici. Kroz dvadeset i tri poglavlja rasvijetlili su nastanak, simboliku te prošlost uporabe     grbova od kojih su neki tijekom povijesti postali nacionalni simboli. Vrijednosti djela doprinosi i veliki broj   ilustracija.

13.

Caplin, Julie
Tajnovita uvala u Hrvatskoj / Julie Caplin ; s engleskoga prevela Barbara Kružić. - Zagreb : Koncept izdavaštvo, 2021. - 336 str. ; 21 cm
Maddie je mlada Engleskinja kojoj se pruži neočekivana prilika da provede dva tjedna na luksuznoj jahti na Jadranu. Njezin  je zadatak posluživati šestero vrlo bogatih gostiju, ali koliko teško to može biti? No već pri prvom susretu s njima Maddie shvaća da te razmažene i bahate bogataše neće biti lako usrećiti. Postupno će ipak primijetiti da jedan od njih, Nick, osim   što je više nego zgodan, možda i nije tako loš. A ima li nešto bolje od romanse u suncem okupanim uvalama hrvatske   obale?

14.

Carson, Jan
Potpirivanje / Jan Carson ; prevela s engleskog Una Krizmanić Ožegović. - Zagreb : Hena com, 2021. - 281 str. ; 23   cm
Dvojica potpuno različitih muškaraca, dvojica očeva, Jonathan Murray i Sammy Agnew, i grad, Belfast. Ljeto je, na istoku grada plamte požari. Tko ih pali? Sammy, kojeg progone sjećanja na vlastitu kriminalnu prošlost, sumnja na svojega sina. Jonathan je liječnik, osamljenik, koji je nakon neobičnih mjeseci života sa Sirenom dobio kćer. Promatra je tražeći u njoj tragove nadnaravnosti njezine majke. A onda Sammy, ne mogavši više izdržati teret sumnje da mu se sin pretvara u njega   iz mlađih dana, ode liječniku, i to upravo Jonathanu... Ovo je drugi spisateljičin roman za koji je 2019. godine dobila  Nagradu Europske unije za književnost.

15.

Cercas, Javier, 1962-
Terra Alta / Javier Cercas ; prevela sa španjolskog Silvana Roglić. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 293 str. ; 24   cm
Melchor Marín odrastao je kao sitni kriminalac u predgrađu Barcelone. Nakon što je završio u zatvoru, otkrio je čitanje i romane napisane u 19. stoljeću. Hugoovi Jadnici i majčina nasilna smrt su mu promijenili život. Odlučio je dovršiti   školovanje i postati policajac. Nije uspio pronaći majčine ubojice, no, stjecajem okolnosti, tijekom terorističkog napada postupio je hladnokrvno i postao neka vrsta heroja. Kako bi ga zaštitili od interesa javnosti i moguće odmazde islamista, pretpostavljeni ga šalju u okrug Terru Altu gdje se sve od Bitke za Ebro nije dogodilo ništa važno. Ovdje Melchor zasniva obitelj i proživljava najsretnije dane svoga života, a onda mirnu svakodnevicu prekida okrutno ubojstvo bogatog i moćnog industrijalca. Melchor ne želi prekinuti istragu čak ni kad bude službeno proglašena gotovom što će imati teške posljedice. Prvi kriminalistički roman uglednog španjolskog autora nagrađen je 2020. nagradom   Planeta.

16.

Chödrön, Pema, 1936-
Počni tu gdje jesi : vodič za suosjećajan život / Pema Chödrön ; [s engleskoga prevela Aleksandra Barlović]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 193 str. ; 19 cm
Autorica knjige, velika poznavateljica tibetanskog budizma, svojim novim smjernicama i savjetima vodi čitatelje kroz   tehnike „buđenja srca“. Kako prodrijeti u bit onoga što uistinu jesmo te kako naša djelovanja i postupke učiniti svrsishodnima, samo su neke od smjernica koje autorica u knjizi predstavlja. Učenje se temelji na pedeset i devet tradicionalnih izreka tibetanskog budizma, a prakticiranje meditacija poslužit će čitatelju kao svojevrstan put do susreta sa svojom unutarnjom boli te kao poticaj otkrivanja istinske radosti i  samopouzdanja.

17.

Colgan, Jenny, 1972-
Knjižara na uglu / Jenny Colgan ; s engleskoga prevela Maja Kulej. - Zagreb : Koncept izdavaštvo, 2021. - 268 str. ;   22
cm
Nina je knjižničarka zaljubljena u svoj posao i malu knjižnicu u kojoj radi. No kada se zbog financijskih rezova njezina knjižnica zatvori, a ona se suoči s traženjem novog posla, početni strah uskoro će zamijeniti uzbuđenje zbog možda lude,  ali vrlo intrigantne ideje: napustiti veliki grad i preseliti u Škotsku te otvoriti malu putujuću knjižaru na kotačima. Osim
brojnih iznenađenja i komplikacija, ostvarenje toga plana sa sobom nosi i neka nova poznanstva. Možda je vrijeme da Nina shvati da se prave romanse ne pronalaze samo u  knjigama?

18.

Cottrell, Stella
Vještine učenja : priručnik : [naučite brzo i jednostavno učiti] / Stella Cottrell ; s engleskoga prevela Dubravka Pleše. - Zagreb : Školska knjiga, 2021. - VII, 431 str. : ilustr. ; 26  cm
Ovaj priručnik za učenje koristan je i praktičan vodič namijenjen prije svega studentima. Kroz niz uputstava, smjernica i interaktivnih zadataka ovaj dinamični priručnik govori o procesu učenja i njegovoj učinkovitoj organizaciji. Obrađene su teme kao što su razvoj kulturne kompetencije, učinkovito čitanje i bilježenje, kritičko razmišljanje, akademsko    pisanje,
pamćenje, nošenje sa stresom, nadzor nad vremenom, personalizirano učenje, istraživački projekti i brojne druge teme. Autorica, ravnateljica Centra za cjeloživotno učenje Sveučilišta u Leedsu, izdala je više knjiga iz područja učenja i osobnog razvoja.

19.

Dante Alighieri, 1265-1321
Pakao / Dante ; [s talijanskoga preveo Vladimir Nazor] ; [ilustracije u knjizi Gustav Doré]. - Koprivnica : Šareni dućan, 2021. - 203 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Vinko i Zvonko ; 10  (234))
Gotovo 78 godina od prvog i dosad jedinog izdanja, ponovo je objavljen prepjev Vladimira Nazora, jednog od najistaknutijih hrvatskih književnika 20. stoljeća. Nazorov prepjev Danteovog Pakla po prvi puta u cijelosti je objavljen 1943. godine u  nakladi Matice hrvatske. Knjigu zatvara Nazorova vlastita pjesma, triptih „Dante“, napisan 1920. godine i kasnije uvršten u zbirku „Pjesme u šikari, iz močvare i nad usjevima“. Pogovor knjizi napisao je Denis   Peričić.

20.

Dornbrach, Abdullah H., 1945-
Čarolija derviške flaute : vizije Ainali Babe / Abdullah H. Dornbrach ; [prijevod Marko Šilobod]. - Bregana : Harša, 2021. - 197 str. ; 21 cm
Susret Ahmeta Radžija i derviša Ainali Babe zauvijek će preusmjeriti Radžijev duhovni put. Pomoću opojnog i magičnog zvuka flaute, kojim derviš Ainali Baba stvara čudesne vizije, Radžijev duh lagano uranja u fantastične pustolovine dirljive i duboke ljepote. Kroz događaje i iskustva koji se pojavljuju u vizijama, Radžijeva podsvijest susrest će se sa najdubljima osobinama i stanjima ljudske duše, a osjećaji straha, nade i čežnje odvest će ga do konačnog cilja uzvišene duhovne transformacije te spoznaje o najdubljim tajnama bitka i  egzistencije.

21.

Dvije tisuće dvadeseta
2020. : dnevnik / Lana Bastašić ... [et al.] ; [prijevod Jagna Pogačnik, Borjana Prošev-Oliver]. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 375 str. ; 21 cm
Šest mladih autora i autorica iz regije u formi zajedničkog dnevnika, od kojih svatko od njih (uključujući i idejnu začetnicu projekta Lanu Bastašić) tijekom dva mjeseca iz dana u dan bilježe svoje misli, doživljaje i intimne drame u 2020. godini. Posebnu zanimljivost ovim zapisima daje činjenica da je ideja osmišljena godinu ranije, dok još nitko nije ni slutio u kakvoj će se godini i situaciji u životu i svijetu naći sami autori, njihovi budući čitatelji i cjelokupno čovječanstvo.

22.

Ernaux, Annie, 1940-
Jedna žena / Annie Ernaux ; preveo Marko Gregorić. - Zagreb : Kulturtreger : Multimedijalni institut, 2021. - 82 str. ; 18 cm. - (Biblioteka Prijatelji)
U kratkom romanu - obiteljskoj kronici, autorica opisuje lik netom preminule majke u kojem se zrcale aspekti ženstva u kontekstu Francuske nakon Drugog svjetskog rata. Pratimo sudbinu jedne žene u klasno ustaljenoj sredini na pragu tranzicije u otvorenije društvo u kojem obrazovanje postaje ulaznicom u povlašteni svijet srednje klase. Porijeklom iz ruralne, predrasudama bremenite Normandije, ona svim silama nastoji izbjeći konzervativno rodno naslijeđe te kćeri osigurati dostojanstveniji život. Trnovit je to put na kojem su međugeneracijski konflikti vezani uz odrastanje neizbježni. Konzervativizam, tradicija, rodni i klasni identitet samo su neka od pitanja kojima se bavi ovaj roman u kojem Ernaux, odvagujući osjećaje te izbjegavajući klišeje, pruža gotovo dokumentaristički uvid u žensku egzistenciju -  od    djevojaštva, preko majčinstva pa sve do starosti zasjenjene demencijom i neminovne   smrti.

23.

Finley, Guy, 1949-
Tajna otpuštanja : kako se osloboditi stresnih emocionalnih obrazaca / Guy Finley ; s engleskoga prevela Jasna Grubješić. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 257 str. ; 20 cm. - (Biblioteka 1000 cvjetova ; knj.  167)
Knjiga psihološke samopomoći s brojnim naputcima, smjernicama i primjerima iz života. Zasniva se na osnaživanju istinskog "ja", radu na sebi, samopromatranju, pobjeđivanju strahova, otpuštanju negativnosti i zadobivanju slobode, te oslobađanju skrivenih snaga koje se kriju u svakom čovjeku. G. Finley je osnivač zaklade Life of Learning koja potiče samoanalizu, autor tridesetak knjiga i audioprograma na temu   samoostvarenja.

24.

Foley, Lucy, 1986-
Popis uzvanika / Lucy Foley ; s engleskoga preveo Igor Rendić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 320 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 388)
Julia Keegan, ambiciozna urednica internetskog časopisa The Download, i Will Slater, televizijska zvijezda serije Preživjeti noć, odlučili su vjenčati se na udaljenom otoku ispred irske obale. Julia se potrudila da svaka pojedinost bude savršena, a predivni, šarmantni Will predmet je divljenja gotovo svih uzvanika. Stari mladoženjini školski prijatelji, labilna mladenkina sestra, hladnokrvna planerica vjenčanja, mladenkin najbolji prijatelj i njegova supruga, a zatim i ostali gosti okupljaju se   kako bi proslavili njihovu ljubav i buduću sreću, no usprkos ogromnom trudu uloženom da sve bude besprijekorno, opasne tajne i davno počinjeni prijestupi ovu će veselu prigodu pretvoriti u   tragediju.

25.

Franciscus, papa, 1936-
Patris corde : apostolsko pismo u prigodi 150. obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom sveopće Crkve / papa Franjo ; [prijevod Tomislav Kasić]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2021. - 119 str. ; 17 cm. - (Dokumenti / Kršćanska sadašnjost ; 189)
Na početku knjige nalazi se apostolsko pismo pape Franje, a objavljeno je povodom 150. obljetnice proglašenja svetoga Josipa zaštitnikom sveopće Crkve. U dodatku se nalazi dekret Apostolske pokorničarne o posebnim oprostima te kratak povijesni pregled o sv. Josipu i papama. Knjiga je obogaćena i molitvama papa i dugih autora ovom svecu. Na kraju su molitve za posebne prigode i molitve iz Nacionalnog svetišta sv. Josipa u   Karlovcu.
 

26.

Franciscus, papa, 1936-
Različiti i ujedinjeni : komuniciram, dakle jesam / papa Franjo ; predgovor nadbiskup Canterburyja Justin P. Welby ; [prijevod Tomislav Kasić]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2021. - 188 str. ; 21 cm. - (Ekumena ; 51. Razmjena darova ; 3)
U knjizi je iznesena suština riječi Svetog Oca kroz kateheze o obitelji održanih tijekom njegovih audijencija srijedom. Kroz   pet poglavlja iznesena su njegova razmišljanja o ljudskim odnosima stvorenima na sliku Božju odnosno o umijeću darivanja sebe drugima i prihvaćanja drugoga kao dar u dobrim i lošim međuljudskim odnosima. Predgovor za knjigu napisao je poglavar anglikanske zajednice nadbiskup Canterburyja Justin Welby. On ističe da je srce kršćanske vjere otkriće i    navještaj Boga - Ljubavi, zajedništva osoba koji su zasnovani na plemenitosti i opraštanju. Knjiga je dio niza „razmjena darova“ (scambio dei doni) kojim Kršćanska sadašnjost sudjeluje u međunarodnom projektu Vatikanske izdavačke   kuće.

27.

Gavran, Miro, 1961-
Odabrane drame : 2001.-2021. / Miro Gavran. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 477 str. ; 25  cm
Izbor od devet drama nastalih u posljednja dva desetljeća, od kojih je prvih pet po prvi puta objavljeno: Glasnogovornik, Savršeni partner, Na kavici u podne, Svaki tvoj rođendan, Paralelni svjetovi, Tajna Grete Garbo, U očekivanju oca, Što da radim sa životom i Kako ubiti predsjednika. Na kraju knjige nalazi se pogovor Venka Andonovskog, popis kazališnih, radijskih, televizijskih i filmskih premijera, popis kazališnih tekstova i biografija Mire   Gavrana.

28.

Goddard, Neville, 1905-1972
Moć svjesnosti / Neville Goddard ; s engleskoga prevela Nina Bućan. - Lasinja : Budilnik izdavaštvo, 2021. - 114 str. ; 20 cm
Prvo izdanje knjige seže još u davnu 1952. godinu, kada je koncept kreiranja stvarnosti još bio nepoznanica. Autor svojim smjernicama upućuje na tehnike i mogućnosti promjene vlastitog stanja svijesti koje služi kao odskočna daska za sva  daljnja napredovanja. Ključna riječ autorovih smjernica jest „svjesnost“, a riječ „imaginacija“ tehnika je koja vodi do realizacije najdubljih ciljeva. Okosnica autorovog učenja počiva u teoriji da su imaginacija, odnosno vizualizacija prvi i početni koraci do kreacije i realizacije najviših vlastitih dostignuća i  spoznaja.

29.

Gorjanski, Dražen, 1959-
Slučaj Laure D. / Dražen Gorjanski. - Osijek : Matica hrvatska, Ogranak Osijek, 2021. - 204 str. ; 21  cm
Trinaestogodišnja Laura bila je talentirana atletičarka i sve je ukazivalo da je pred njom blistava sportska budućnost. A    onda je ta tiha i povučena djevojka okončala svoj život skokom s vrha nebodera. Njezini roditelji očajnički pokušavaju ustanoviti zašto je to učinila, a što više grebu ispod površine, to više saznaju o mračnoj strani sporta, predatorima koji   vrebaju mlade djevojke, ali i korupciji, licemjerju i vršnjačkom nasilju koji su prisutni posvuda u društvu i koji su njihovu kćer polako doveli do tragičnog kraja.

30.

Grant, Adam, 1981-
Razmisli još jednom : kako spoznati ono što ne znaš / Adam Grant ; [prevela s engleskog Iva Karabaić]. - Zagreb : Profil knjiga, 2021. - 303 str. : ilustr. ; 23  cm
Autor, američki psiholog i pisac, sveučilišni profesor organizacijske psihologije, u  ovoj knjizi nastoji čitateljima skrenuti     pažnju na potrebu ponovnog promišljanja vlastitih stavova, odnosno stvaranja vlastitog drugog mišljenja. Ponajprije razmatra individualno ponovno promišljanje, potom interpersonalno te naposljetku kolektivno. U zadnjoj cjelini knjige autor daje i konkretne, sažete naputke kako razviti vještinu ponovnog razmišljanja te se zalaže da ostanemo otvoreni prema ponovnom promišljanju svojih životnih planova. Knjiga je namijenjena svim onim čitateljima koji žele napredovati na    putu samorazvoja.

31.

Grčić, Marko, 1938-
Otpalo lišće / Marko Grčić. - Zagreb : Društvo hrvatskih književnika, 2021. - 348 str. ; 18 cm. - (Mala knjižnica Društva hrvatskih književnika ; knj. 238)
Podijeljena u dva dijela, knjiga sadrži autorove esejističko-memoarske zapise koji su prema autorovim riječima „sadržajno kaotični“. Zapisi pokrivaju široki tematski spektar iz područja povijesti, likovne umjetnosti, politike te autorova osobna sjećanja na ljude i događaje.

32.

Grlić, Eva, 1920-2008
Sjećanja i neobjavljene priče / Eva Grlić. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 401 str., [36] str. s tablama : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 553)
Sjećanja hrvatske novinarke, prevoditeljice i urednice, supruge filozofa Danka Grlića i majke filmskog redatelja i producenta Rajka. U njima niže slikovite zapise iz povijesti svoje obitelji, čije su živote oblikovala i burna povijesna i politička previranja. Piše o svojem djetinjstvu i djevojaštvu, sudjelovanju u radničkom pokretu i teškim vremenima NDH, boravku u partizanima,  na Golom otoku. Jednako tako piše i o radu u tvornicama i novinama, ali i druženjima s intelektualcima iz bivše države i Europe, zajedno sa suprugom. Iako su u knjizi opisana vrlo teška i traumatična iskustva, ona su ispisana bez negativnih emocija čineći pravo svjedočanstvo burnog 20. stoljeća. Ovo novo izdanje, prethodno već objavljeno na hrvatskom, ali i na mađarskom i talijanskom jeziku, upotpunjeno je dosad neobjavljenim autobiografskim pričama, kao i obiteljskim   fotografijama.

33.

Guardini, Romano, 1885-1968
Prihvaćanje samoga sebe / Romano Guardini ; [prijevod Iva Grubišić Ćurić]. - Split : Verbum, 2021. - 94 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Idea / Verbum ; 16)
Njemački katolički svećenik i mislilac kroz prizmu kršćanskoga vjerovanja promišlja o jastvu, o tome što znači biti „ja“.
Sebe mogu spoznati samo ako se prihvatim ovakvog kakav uistinu jesam, odreknem se želje da budem drukčiji te  prihvatim da postoji netko – Gospodar života, odnosno Bog – koji mi je dao mene samoga. Kao što se ne može shvatiti iz samoga sebe, čovjek se ne može shvatiti ni bez ljubavi, a početak ljubavi je u   Bogu.

34.

Hofmannsthal, Hugo von, 1874-1929
Knjiga prijatelja / Hugo von Hofmannsthal ; prevela Ines Meštrović ; priredio Damir Barbarić. - Zagreb : Matica hrvatska, 2021. - 114 str. ; 17 cm. - (Biblioteka Parnas. Niz  Filozofija)
Zbirka sadrži, osim autorovih aforizma, i razmišljanja i zapažanja poznatih ili čak manje poznatih drevnih i suvremenih autora kao i značajnih književnika i mislilaca koje je autor smatrao svojim duhovnim srodnicima. Premda lišeni svake sustavne formalnosti, aforizmi obuhvaćaju opća pitanja o ljudskom postojanju, pojedincu, ljubavi, prijateljstvu i braku, mitsko-filozofska nagađanja o temama nacije, politike i društva te promišljanja o umjetnosti i   jeziku.
 

35.

Hrain, Ines, 1967-
Oteti. - Udruga za promicanje kulture Ritam misli, 2021. - 136 str. ; 23  cm
Otkako su se vratili s pustolovine opisane u prošlom romanu, Emina i Željko postali su popularni u cijeloj školi, a prema njihovoj dogodovštini snimljen je i film. Njima je ipak najvažnije da su i dalje sretno zaljubljeni te zajedno planiraju novu pustolovinu – romantično ljetovanje na Pagu i Pustom otoku. Ali između nekolicine dečki koji su upoznati s njihovom pričom već je pao zlokobni plan te Eminu i Željka ponovno očekuju vrlo neugodna   iznenađenja.

36.

Interna medicina : udžbenik za studente medicine
Interna medicina : udžbenik za studente medicine / [urednici] Damir Mihić, Jure Mirat, Aleksandar Včev. - Osijek : Medicinski fakultet Osijek, 2021. - 1407 str. : ilustr. ; 28  cm
Sveučilišni udžbenik namijenjen je u prvom redu studentima medicine za savladavanje gradiva iz interne medicine, najsveobuhvatnijeg kolegija na studiju medicine. Bez obzira što u nekim dijelovima prelazi okvire studentskih potreba, udžbenik može biti od pomoći i studentima dentalne medicine te liječnicima na specijalizaciji i specijalistima internističkih
i srodnih struka kao i liječnicima obiteljske medicine. U devet poglavlja sistematski su prikazane sve najznačajnije bolesti i stanja koje obuhvaća interna medicina. Tekstovi su koliko je bilo moguće ujednačeni, slijede isti redoslijed: definicija, epidemiologija, etiologija, patogeneza klinička slika, dijagnoza, liječenje i   prognoza.

37.

Japundžić, Antun, 1981-
Grgur Palamas : otajstvo spasenja kao milost divinizacije / Antun Japundžić, Richard Pavlić. - Zagreb : Glas Koncila, 2021. - 159 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Biblioteka Teološke rasprave i komentari ; knj.  29)
Autori su na početku knjige izložili život ovog istaknutog pravoslavnog teologa i sveca u konteksu njegova vremena.  Poseban dio su posvetili povijesno-doktrinarnom prikazu svečeve teologije i njegovih rukopisa u kontekstu hezihazma, palamizma i apofaticizma i teološke teme divinizacije. Knjigu zaokružuju utjecajem Palmasove teološke misli u suvremenoj teologiji.

38.

Kabil, Namik, 1968-
Yesterday / Namik Kabil. - Sarajevo ; Zagreb : Buybook, 2021. - 125 str. ; 20 cm. - (Savremena bh  književnost)
Autor, nagrađivani bosanskohercegovački pisac i filmski redatelj, u ovom romanu daje glas nekolicini likova, ljudima zrele dobi koji rezimiraju vlastite odnose i živote te se s nostalgijom i zatomljenom boli prisjećaju mladosti. Ti likovi pokušavaju shvatiti šta se to desilo s njima, s drugima iz njihove generacije i sa samim gradom u kojem su odrastali. Svima njima rat   je prekinuo dotadašnje živote: neki su završili u dijaspori, a neki u životima kakve zapravo i ne žele živjeti. Sarajevo, u reminiscencijama kakvo je nekada bilo te kakvo je danas, središnje je mjesto romana. Ovo je knjiga i o samoći, o jednom vremenu koje je zauvijek prošlo i o odnosima koje likovi tek na trenutak oživljavaju u nekim susretima, prije no što odu s ovoga svijeta (Azra), ili se vrate u dijasporu (Gaga) ili u šutnju i samoću   (Čusta).

39.

Karakaš, Damir, 1967-
Okretište / Damir Karakaš. - Zagreb : Disput, 2021. - 139 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Žive  slike)
Priča počinje scenom u kojoj muškarac u posjeti roditeljima na selu obilazi i baku i djeda. Došao je k svojima zamoliti pozajmicu za kupnju stana u gradu. Drugo poglavlje, kao bez ikakve izravne veze s prethodnim, otvara se prizorom u   kojemu se pripovjedač upravo budi iz narkoze na intenzivnoj njezi u bolnici. Sadržaj njegove svijesti opterećen je osjetljivim fizičkim stanjem, ali i tjeskobom što ju je stvorio događaj koji se ni do posljednje stranice romana neće izravno spomenuti    niti opisivati, no za koji je posve jasno da je uzrok svemu o čemu se pripovijeda, pa i pripovijedanja samog. Tako teče      kratki roman reduciran na esenciju - proživljavanja protagonista, roman o "nemogućnosti da se bilo što napravi" s  nepravdom koja je pretrpljena, s tjelesnom i emocionalnom štetom koju je izazvala, s naporima da se trauma iscijeli i     povrati povjerenje u ljude i život. Duboko intimno, autofikcionalno djelo autorov je umjetnički   odgovor.

40.

Kay, Elizabeth
Sedam laži / Elizabeth Kay ; s engleskoga prevela Ana Knežević. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 293 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 562)
Jane i Marnie najbolje su prijateljice još od jedanaeste godine. Tijekom odrastanje bile su nerazdvojne. Nakon studija Jane se udala za Jonathana no on je ubrzo poginuo. Opterećena majkom koja je dementna i sestrom koja boluje od anoreksije, utjehu traži kod najbolje prijateljice. A onda se udala Marnie. Charles se ne sviđa Jane, smatra ga samodopadnim i arogantnim, ali želi sačuvati prijateljstvo pod svaku cijenu pa i laži koje na kraju dovode do Charlesove smrti.

41.

Khemiri, Jonas Hassen, 1978-
Montecore : jedinstveni tigar / Jonas Hassen Khemiri ; prevela sa švedskog Željka Černok. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 321 str. ; 21 cm
Drugi po redu roman švedskoga pisca mlađe generacije donosi priču o životu u Švedskoj iz perspektive oca i sina   arapskoga porijekla. Kroz formu pisama autor razotkriva neugodnu istinu o švedskom društvu koje je, usprkos deklarativnoj toleranciji i prihvaćanju različitosti, u praksi obojeno nejednakošću, ksenofobijom i   rasizmom.

42.

Kinert-Bučan, Dora, 1944-
Crni katarakt / Dora Kinert Bučan. - Zagreb : Artresor naklada, 2021. - 179 str. ; 20  cm
Autoričin četvrti roman pripovjedački se nastavlja na njene ranije romane „Kuća Raffaelli" i „Duše od gume“. Središnji lik je Alma koja je odlučila napisati roman. Tražeći inspiraciju, ona se prisjeća događaja iz djetinjstva, susreta s raznim ljudima,    a razmišlja i o sebi. I pritom polako u njenoj svijesti vlastiti život postaje okosnica romana. Autorica isprepliće Almin i svoj život te roman pretvara u svojevrsnu  autobiografiju.

43.

Lancon, Philippe, 1963-
Zakrpan / Philippe Lançon ; s francuskoga prevela Željka Somun. - Zagreb : OceanMore, 2021. - 485 str. ; 21  cm
U džihadističkom napadu na redakciju satiričkog pariškog tjednika Charlie Hebdo, 7. siječnja 2015., smrtno je stradalo 12,    a ranjeno 11 osoba. Među preživjelima je i novinar Lançon kome su napadači raznijeli pola lica. Memoarski roman pruža zastrašujuće precizan uvid u krvavu prirodu zločina očima jedne od žrtava. Međutim, umjesto gorčine i mržnje, rese ga ljudskost i miroljubivost inherentne prirodi francuskoga intelektualca dok se oporavlja od zadobivenih rana promišljajući o smislu života. U svojoj literarnoj erudiciji, analitički se osvrće na autore poput Chateaubrianda, Flauberta, Baudelairea i Foucaulta. Radikalno izmješteno iz realiteta izvanjskog svijeta u hermetičnost bolničke sobe, djelo predstavlja ideje kao apstrakcije uobličene u satiru, nikako u  nasilje.

44.

Lee, Tosca Moon, 1969-
Linija između / Tosca Lee ; prevele s engleskoga Božica Lebinec i Lidija Lebinec. - Zagreb : Vorto Palabra, 2021. - 315 str. ; 24 cm
Wynter Roth nakon petnaest godina izbačena je iz izoliranog kulta Nova Zemlja. Nađe se u svijetu koji ne poznaje, zaraženim opasnim virusom koji izaziva ranu demenciju i širi se nevjerojatnom brzinom. Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti u karantenu stavlja gradove, zatvaraju se ceste, aerodromi, luke, preporučuje se nošenje maski, redovito pranje ruku i izbjegavanje kontakata. U cijeloj Americi nestala je struja, nema benzina. O virusu se ništa ne zna sve dok Wynter od sestre ne dobije komplet uzoraka koje je ukrala vođi kulta Magnusu Theisenu, a oni su ključni za razumijevanje bolesti i nalaženje spasonosnoga lijeka. Uzorke treba dostaviti u tisuće kilometara udaljen laboratorij u Coloradu, a Amerikom vlada kaos. Ovaj distopijski krimić napisan je 2019. godine, prije širenja bolesti COVID-19, a sličnost sa     stanjem na početku koronavirusa je  nevjerojatna.

45.

Leiner, Vesna, 1957-
Dodirom do umjetnosti - Mladen Mikulin = Touching art - Mladen Mikulin : Muzej grada Zagreba, 1. srpanj - 5. rujan 2021. / [autorica teksta] Vesna Leiner ; [autor skulptura Mladen Mikulin] ; [fotografije Miljenko Gregl] ; [prijevod Snježana Husnjak Pavlek, Robert Jenkins]. - Zagreb : Muzej grada Zagreba, 2021. - 56 str. : ilustr. ; 30   cm
Katalog izložbe akademskog kipara Mladena Mikulina koja se održala u Muzeju grada Zagreba 2021. godine. Kao vrstan portretist poznat je po nizu skulptura poznatih ličnosti. Sam naziv izložbe kreće od polazišta da izložba bude dostupna   svim posjetiteljima, a naročito osobama s invaliditetom. Slabovidne i slijepe osobe umjetnost doživljavaju taktilno pa se   tako svaka skulptura na izložbi mogla dodirnuti. Svaka izložena skulptura imala je i legendu ispisanu na brajici. Na izložbi   je također prikazan niz videa sa znakovnim jezikom, pa je životopis svake poznate osobe utjelovljene skulpturom bio dostupan slijepim i gluhim osobama.

46.

Lichtenstein, Daniel A.
Ultrazvuk cijeloga tijela u kritično bolesnih / Daniel A. Lichtenstein ; urednici hrvatskog izdanja Slobodan Mihaljević, Martina Čalušić. - Zagreb : Medicinska naklada, 2021. - XXVI, 328 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici / Medicinska naklada)(Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Djelo je nastavak prethodnih izdanja koje je autor objavio na ovu temu, najprije objavljenih na francuskom jeziku 1992. i  2002. te na engleskom jeziku 2004. Novo izdanje odraz je najnovijih spoznaja u području medicine, a uključuje niz pojednostavnjenja, revidiranih definicija i novijih algoritama. Jasno je predstavljen pregled ultrazvukom na razini svakog pojedinog organa, a posebna je pozornost posvećena detaljnom pregledu ultrazvukom područja donedavno smatranim neprikladnim za primjenu ultrazvuka – pluća. Kroz cijelu je knjigu istaknut praktični utjecaj tehnike pregleda ultrazvukom na donošenje terapijskih odluka. Objašnjen je njezin značaj u različitim stanjima, uključujući šok nerazjašnjena uzroka, zbrinjavanje hemodinamske nestabilnosti, akutnoga respiratornog zatajenja (BLUE protokol) i kritično bolesno    novorođenče. Također je opisan intervencijski ultrazvuk kao i rjeđi razlozi primjene ultrazvuka, poput infarkta mezenterija, pneumoperitoneuma i intrakranijalne hipertenzije. Pregled ultrazvukom uz objašnjenja i detalje iznesene u knjizi omogućit    će liječnicima koji brinu o pacijentima na intenzivnoj njezi lako i brzo uočavanje terapijski relevantnih znakova i uvođenje primjerenih terapijskih postupaka. (Dio teksta preuzet s  ovitka)

47.

MacCullough, Colleen, 1937-2015
Ptice umiru pjevajući / Colleen McCullough ; preveo s engleskoga Nikola Kršić. - Zagreb : Znanje, 2021. - 704 str. ; 24 cm. - (Hit)
Novo izdanje poznatog ljubavnog klasika koji je slavu stekao diljem svijeta, pogovoto nakon ekranizacije u televizijsku    seriju. Zadirući u najtananije kuteve ljudske intime, propitujući granice dobra i zla, doličnog i nedoličnog, prihvatljivog i osuđujućeg, australska spisateljica prati tragičnu i unaprijed osuđenu na propast ljubavnu priču između strastvene djevojke Meggie i svećenika, koja ostavlja traga na životima ne samo njih dvoje već i na cijelu   zajednicu.

48.

Marchese Ragona, Fabio, 1982-
Moje ime je Sotona : zapisi o egzorcizmima - od Vatikana do Međugorja / Fabio Marchese Ragona ; [prijevod Anamarija Lovrić]. - Koprivnica : Figulus, 2021. - 191 str. ; 22 cm
Knjiga sadrži svjedočanstva i razgovore sa svjedocima koje su prema riječima autora pretrpjeli zlostavljanja sotone. Autor knjige godinama je sakupljao i istraživao činjenice te bilježio iskustva brojnih svećenika egzorcista. U knjizi je objavio neke podatke do kojih je uspio doći pristupom u tajne arhive, a podaci se odnose na rad i neobjavljene bilješke najvećih   egzorcista na svijetu.

49.

Marić, Domagoj
Kulturna diplomacija u praksi : godina kulture Hrvatska - Austrija 2017. = Kultur-diplomatie in der Praxis : Kulturjahr Östrreich - Kroatien 2017 / Domagoj Marić ; [prijevod Domagoj Marić]. - Zagreb : Školska knjiga, 2021. - 216 str. : ilustr. ; 31 cm
Monografija kojom je predstavljena Godina kulture Hrvatska - Austrija 2017. obiluje likovnim materijalom te zanimljivim informacijama o poveznicama i dodirnim točkama između hrvatske i austrijske kulture. U toj godini ostvareni su brojni projekti, kao npr. izložba Izazov moderne: Beč i Zagreb oko 1900., gostovanja predstava u Volkstheateru, znanstveni skup Rimska Hrvatska kojim se predstavilo arheološko blago Hrvatske, Festival hrvatske glazbe u Beču, itd. Ova kulturna suradnja ostvarena je, između ostaloga, i zalaganjem kulturne  diplomacije.

50.

Mateš, Antun, 1945-
Od sedamdesetih do kraja milenija u Zagrebu i svijetu / Antun Mateš ; [suradnici Ivan Ott, Stipe Renić, Ivan Šoštarić] ; [fotografije Antun Mateš ... et al.]. - Zagreb : Večernji list, 2021. - 429 str. : ilustr. ; 29  cm
Niz bilježaka, bogato popraćenih fotografijama, u kojima se autor (slikar, pisac, novinar, ribolovac) osvrće na važne osobe i događaje iz kulture, sporta, međunarodne i domaće politike, medija i estrade tijekom posljednjih triju desetljeća 20.     stoljeća. Pritom stvara svjedočanstvo u kojem se miješaju osoban i objektivan pristup, a osnovni ton određen je njegovom opaskom da mu je najteža bila spoznaja da je „veći dio života proveo u   komunizmu”.

51.

Maxwell, John C., 1947-
Idemo dalje! : neuspjesi kao odskočne daske na putu prema uspjehu / John C. Maxwell ; [prijevod Timea Marušić Hren]. - Varaždin : "Katarina Zrinski", 2021. - 207 str. : graf. prikazi ; 23 cm. - (Biblioteka 21.  stoljeće)
Putokazi za mijenjanje stava prema neuspjehu nižu se kroz cijelu knjigu. Služeći se primjerima iz života, autor pokazuje čitatelju kako može neuspjehe, greške i loša iskustva pretvoriti u stepenice na putu do uspjeha. Autor je napisao brojne uspješnice iz popularne psihologije na temu razvijanja samosvijesti i  samopouzdanja.

52.

Maxwell, John C., 1947-
Ponekad pobijedite - ponekad naučite : najveće životne pouke izvlačimo iz svojih poraza / John C. Maxwell ; [prijevod Nenad Patrun]. - Varaždin : "Katarina Zrinski", 2021. - 207 str. : graf. prikazi ; 23 cm. - (Biblioteka 21.  stoljeće)
Autor, stručnjak za osobni rast i razvoj, već gotovo pet desetljeća pomaže čitateljima kako gubitke, neuspjehe i pogreške pretvoriti u pozitivna iskustva učenja. U knjizi kroz 13 poglavlja i brojnim primjerima iz života pokazuje zašto treba učiti i od svojih poraza ako im pristupimo na pravi  način.

53.

Meyer, Danny, 1958-
Moć uspješnog poslovanja : savršen recept za poslovni uspjeh / Danny Meyer ; s engleskoga preveo Vedran Pavlić. - Zagreb : Školska knjiga, 2021. - 283 str ; 21 cm
Knjiga uspješnog njujorškog poduzetnika koji je uspio stvoriti pravo restoransko carstvo, nije tipična knjiga o poslovanju niti praktični priručnik, već niz iskustava iz vlastitog života koja su ga dovela do bogate ugostiteljske karijere. Autor ističe     svijest o gostoljubivosti te stvaranju pozitivnih i poticajnih odnosa s ljudima koji su mu pomogli da se nosi sa složenošću   svog posla. On se zalaže za tzv. „prosvijećeno ugostiteljstvo“ u kojem je najvažnije zadovoljstvo gostiju te dobri odnosi   među osobljem. Motivirajuća knjiga za sve one koji bi se željeli okušati u tom   poslu.

54.

Ospelt, Anna, 1987-
Istraživanje korijena / Anna Ospelt ; preveo s njemačkoga Andy Jelčić. - Zagreb : Leykam international, 2021. - 127 str.
: ilustr. ; 20 cm
Stara bukva tik uz autoričin dom podsjetnik je na bivšeg kućevlasnika čija je strast, baš kao i njena, bila botanika. Taksonomija i raznolikost biljnih vrsta predmet su Anninog interesa koji je u knjizi potkrijepljen filigranskim fotografijama   koje je sama snimila. Djelo je svojevrsni književni hibrid biografije i herbarija. U konačnici opčinjenost korijenjem, kako vegetativnim tako i obiteljskim, prerasta u opsesiju metaforičkih razmjera. Istražujući prirodu poniremo u vlastitu nutrinu. Potraga za savršenim korijenom traganje je za smislom, za životnom iskrom koja tjera podanak da iznjedri mladicu koja se u stremljenju za svjetlom prožme sa  svijetom.

55.

Pilić, Zoran, 1966-
Pavelova prava ljubav : romantična komedija s natruhama patnje i samurajskog stoicizma : roman / Zoran Pilić. -   Zagreb
: Hena com, 2021. - 188 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Verbarij ; knj.  71)
Pavel Kubiček u svojoj četrdesetoj ostaje sam nakon što ga djevojka Mia ostavi i život mu se krene raspadati. Sam ne zna ništa skuhati, ne zna koristiti perilicu rublja, previše pije i potpuno je neposložen. Kada shvati da svađe s Mijom nisu samo puka bezazlenost koja „začinjava” njihovu vezu, odlučuje se postaviti prema životu stoički kao samuraj. Jedan odlazak u  kino promijenit će njegov život u neočekivanom smjeru. Brz na jeziku, još brži u provokaciji, ali ipak uspješan zavući se     pod kožu i drugim likovima i čitatelju. Svoj novi roman, pun filmskih referenci, dinamičan i životan,   Pilić podnaslovljuje s
„romantična komedija s natruhama patnje i samurajskog   stoicizma”.

56.

Pobi, Robert
Grad prozora / Robert Pobi ; [prijevod s engleskog Božena Grabić]. - Varaždin : Stanek, 2021. - 346 str. ; 24 cm   Nekad vrhunski FBI-ev agent, nakon teških ozljeda zadobivenih u zadnjoj akciji, Lucas Page sada    je sveučilišni profesor i
obiteljski čovjek. No Lucasovi nekadašnji kolege pokucat će na njegova vrata kada New York potrese uznemirujuć zločin – muškarac u autu ubijen je nevjerojatno preciznim hicem usred najveće prometne gužve. Ubijeni muškarac bio je k tome FBI-ev agent, Lucasov stari prijatelj. Kada se pokaže da ubojica ne misli stati na jednom zločinu, Lucas će upotrijebiti sve svoje nekadašnje vještine i polako početi stezati obruč oko snajperista, ali tada će se u opasnosti naći on sam, a i njegova obitelj.

57.

Praktična klinička onkologija
Praktična klinička onkologija / urednici Louise Hanna, Tom Crosby, Fergus Macbeth ; urednici hrvatskoga izdanja Lidija Beketić-Orešković ... [et al.]. - 2. izd. [izvornika]. - Zagreb : Medicinska naklada, 2021. - XXXV, 594 str. : ilustr. ; 27 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici / Medicinska naklada)(Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Ovo drugo osuvremenjeno izdanje namijenjeno je u prvom redu Sveučilišnom poslijediplomskom specijalističkom studiju Onkologije i radioterapije Katedre za kliničku onkologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najvažnije novosti iz pojedinih područja navedene su kao napomene prevoditelja. Prošlo je sedam godina od prvog izdanja ove knjige, za to   vrijeme dogodile su se velike promjene u nekirurškom liječenju bolesnika s rakom, novi oblici liječenja i nove tehnologije radioterapije postali su dostupniji. U ovom izdanju dodana su nova poglavlja o patologiji i naprednim tehnikama radioterapije vanjskim sklopovima. Nakon općih tema slijede poglavlja koja se odnose na liječenje specifičnih vrsta tumora. Na kraju    knjige nalazi se velik broj praktičnih pitanja s višestrukim ponuđenim   odgovorima.

58.

Probst, Jennifer
Kraj za pamćenje / Jennifer Probst ; prevela s engleskoga Lidija Lebinec. - Zagreb : Znanje, 2021. - 351 str. ; 23 cm. - (Knjiga dostupna svima Plus ; sv. 150)
Ophelia Bishop živi u gradiću Gardiner u saveznoj državi New York, gdje vodi obiteljski smještaj s doručkom i zadovoljna je  sa svojim životom. Njenu svakodnevnicu poremeti dolazak Kylea Kiptona koji se nakon deset godina izbivanja vraća u rodni grad. Naime, Ophelia i Kyle su s osamnaest godina pobjegli zajedno u Hollywood kako bi ostvarili svoje snove. Kyle je    uspio, a Ophelia je shvatila da žele različite stvari i slomljena se srca vratila kući. Hoće li njihova priča imati nastavak? Žele    li uopće svojoj ljubavi dati drugu  priliku?
 
 

59.

Prtenjača, Ivica, 1969-
Sine, idemo kući / Ivica Prtenjača. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 163 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj.  580)
Vrijeme u obitelji mjeri se ritmom smjene faza očeve teške bolesti. Dovesti ga iz malog dalmatinskog mjesta u Zagreb u specijalnu bolnicu težak je pothvat kojemu je obitelj bez zadrške posvećena, supruga i sin iz petnih se žila trude priskrbiti   ocu sve što mogu. U bolnici, pak, u pandemijsko doba, uvjeti su nemogući, a bolesnikovo stanje se samo pogoršava te sin odluči odvesti oca kući. U emocionalno iscrpljujućoj borbi za njegove zadnje sate, prisjeća se trenutaka iz obiteljske    povijesti koji su ih zbližavali i trajno  vezali.

60.

Računovodstvo poduzetnika s primjerima knjiženja
- 2021. - XXIII, 1168 str.
Knjiga I. – novo XII. izmijenjeno i dopunjeno izdanje nastalo samo tri godine od prethodnog izdanja. S obzirom na to da se računovodstveni i porezni propisi stalno mijenjaju ukazala se potreba za osuvremenjivanjem prethodnog izdanja i pružanjem čitateljima aktualne i kvalitetne literature za primjenu računovodstvenih i poreznih propisa. Samo neke od nastalih   izmjena
u odnosu na prethodno izdanje su promjene u HSFI-jima i u MSFI-jima kao što je izmjena MSFI-ja 16 – Najmovi, te HSFI-ja    1 – Financijska izvješća. Novo izdanje Računovodstva poduzetnika rezultat je višegodišnjeg iskustva autora, predstavlja praktičan priručnik za svakodnevnu upotrebu pri rješavanju računovodstvenih problema, a namijenjen je studentima, profesorima, trgovačkim društvima, zadrugama i drugim pravnim osobama obveznicima poreza na dobit kao i obrtnicima i slobodnim zanimanjima.

61.

Razvoj publike : priručnik za edukaciju arhivista i baštinskih  stručnjaka
Razvoj publike : priručnik za edukaciju arhivista i baštinskih stručnjaka / [urednice Vlatka Lemić, Tamara Štefanac]. - Zagreb : Icarus Hrvatska, 2021. - 79 str. : ilustr. ; 24  cm
Priručnik je nastao u okviru CREARCH projekta Kreativne Europe kojem je cilj razvoj nove publike i kreativna interpretacija arhivskih izvora. Ideja projekta je upoznati što više ljudi s arhivima i značajem građe koja se čuva u njima kako bi se     povećao broj korisnika i posjetitelja arhiva. Publikacija je namijenjena korištenju u praksi baštinskih ustanova i edukaciji stručnjaka koji skrbe o arhivskoj građi, a u njoj je predstavljen edukacijski materijal za razvoj publike CREARCH projektnog tima, materijal Udruge ICARUS koja je u okviru svojih projektnih aktivnosti organizirala i provela više edukacija i radionica te su prikazani brojni primjeri dobre  prakse.

62.

Rooney, Sally, 1991-
Divni svijete, gdje si / Sally Rooney ; prevela s engleskog Patricija Horvat. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 317 str. ; 21   cm
Alice, Felix, Eileen i Simon mladi su ljudi koje povezuje istinsko prijateljstvo i ljubav. Prateći njihov život, autorica progovara   o brojnim temama koje muče mlade ljude, od anksioznosti i depresije, potrage za osobnim identitetom, do društvenih i političkih zbivanja, propitivanja o neoliberalizmu i prijeteće ekološke krize. Potka svakog njezinog pa    tako i ovog romana je
vječna i univerzalna ljubav, jednostavno bivanje i svijest da trebamo činiti dobre stvari. Roman o ljubavi i prijateljstvu, protkan filozofskim raspravama, koje autorica vješto iscrtava fino iznijansiranim atmosferičnim   opisima.

63.

Rudan, Vedrana, 1949-
Puding od vanilije / Vedrana Rudan. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 229 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj.  571)
Knjigu sačinjava sedamdesetak tekstova prethodno objavljenih na autoričinu blogu, raspoređenih u nekoliko cjelina: Predjela i laka jela, Glavna jela i prilozi, Salate i Desert. Svojim prepoznatljivim britkim stilom Vedrana Rudan progovara o modernim ženama i muškarcima, o mladosti, starosti, hrvatskim aktualnostima, političarima, društvenim anomalijama, predrasudama, nepravdama, nasilju, a značajan dio knjige posvećuje tzv. novoj normalnosti, odnosno specifičnostima življenja u uvjetima epidemije.

64.

Ruiz Zafon, Carlos, 1964-2020
Grad od pare / Carlos Ruiz Zafon ; prevela sa španjolskog Ela Varošanec Krsnik. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 195   str.
; 24 cm. - (Fraktura Publika)
Grad od pare posljednja je posthumno objavljena zbirka priča kojom se nenadmašan majstor pripovijedanja oprašta od univerzuma i od svojih čitatelja. Čitajući te priče uranjamo u zafonovski svijet, tajanstven i magičan, prepun čarobnih obrata, tajanstvenih likova poput tajnih agenata, neshvaćenih pisaca i duhova prošlosti. Svijet koji stalno nešto novo otkriva zahvaljujući autorovoj sposobnosti spajanja povijesnih likova i fikcije. U 11 priča razotkriva tajnu karte svijeta koju su   iscrtavali i Cervantes i Gaudi. Prepoznatljiv stil, prepun uzbudljivih zapleta, ljubavnih priča obavijenih magijom i nostalgijom, budi čitateljevu maštu podsjećajući na likove iz njegovih prijašnjih romana. U Gradu od pare možemo doživjeti zafonovsku Barcelonu, grad nad kojim je nebo prosulo paru i očaj te osjetiti kako se kockice slažu, one koje je autor pozadinski tako precizno i duboko arhitektonski  slagao.

65.

Schwab, Victoria, 1987-
Nevidljivi život Addie LaRue / V. E. Schwab ; s engleskoga prevela Jelena Pataki. - Zagreb : Sonatina, 2021. - 530 str. ; 23 cm
Addie je rođena krajem 17. stoljeća u Francuskoj, a kada ju je obitelj silom pokušala udati, njezin je plač začuo demon    koji joj je ponudio mladost i život dug koliko god ona to poželi, ali i krajnju slobodu od drugih ljudi – tko god upozna Addie,
odmah ju potom i zaboravi. U 21. stoljeću u New Yorku, Addie je i dalje jednako mlada, a u svom dugom životu doživjela je svašta i bila muza brojnim umjetnicima, ali njezina joj je samoća sve teže podnošljiva. Uporno traga za nekim tko će je upamtiti, ali nije svjesna da će tek to donijeti pravu oluju u njezin   život.

66.

Service, Tom, 1976-
Glazba kao alkemija : putovanja s velikim dirigentima i njihovim orkestrima / Tom Service ; s engleskog prevela Ivana Fabić. - Zagreb : Školska knjiga, 2021. - 255 str. : ilustr. ; 22  cm
Glazbeni kritičar i muzikolog u svojoj se knjizi bavi šestoricom glasovitih dirigenata – Valerijem Georgijevim, Marissom Jansonsom, Jonathanom Nottom, Simonom Rattleom, Ivanom Fischerom i Claudiom Abbadom, kao i izvedbama i orkestrima s kojima su oni surađivali. Razgovori s članovima orkestara pružili su autoru ključne uvide u kreativni proces. Svako poglavlje je određeni koncert kojemu je autor prisustvovao dok se stvarao na probama te naposljetku izvodio na pozornicama u različitim europskim gradovima. Autora osobito zanima odnos između dirigenata i glazbenika te razni   odnosi unutar samih orkestara. Knjiga je zanimljivo štivo kako stručnjacima iz područja glazbe, tako i svim onim čitateljima koji preferiraju klasičnu glazbu.

67.

Shafak, Elif, 1971-
Otok nestalih stabala / Elif Shafak ; prevela s engleskog Mirna Čubranić. - Zagreb : Hena com, 2021. - 366 str. : ilustr. ; 22 cm
Cipar, prekrasan otok na kojemu se sukobe starosjedioci Grci i Turci, domovina je dvoje mladih, Defne i Kostasa koji se nalaze na suprotnim stranama, razapeti između lojalnosti svojim obiteljima s jedne strane i obuzeti strastvenom ljubavlju s druge. Defne i Kostas razdvoji rat, no oni se iznova pronalaze dvadeset godina kasnije te obnavljaju svoju ljubav. Zasnivaju brak i dobiju dijete, žive u Londonu naizgled sretnim životom, no pritisci prošlosti, teških obiteljskih tragedija i stradanja, odvojenost od domovine i vlastitih korijena, lomi ih na različite načine. Autorica kroz priču o zabranjenoj ljubavi koja   pokušava srušiti barijere, otvara i brojna druga pitanja – o razornom ljudskom djelovanju na čitave narode te na prirodu koja  se uvijek iznova obnavlja (simbolika drveta smokve, pripovjedačice u romanu) i time daje nadu u mogućnost sretnije budućnosti.

68.

Skeslien Charles, Janet, 1971-
Pariška knjižnica / Janet Skeslien Charles ; s engleskoga prevela Svetlana Grubić Samardžija. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 407 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  381)
Autorica ovog romana, dok je radila kao voditeljica programa u Američkoj knjižnici u Parizu, upoznala se s istinitom pričom   o knjižničarima te knjižnice koji su u Drugom svjetskom ratu uspjeli održati knjižnicu, slati knjige na front, odnositi knjige u domove Židova te se suprotstaviti nacističkom režimu. Kroz lik mlade i hrabre knjižničarke Odile upoznajemo osoblje i korisnike Knjižnice, no surova ratna događanja u potpunosti će odrediti kako njenu sudbinu, tako i sudbinu njezine obitelji, kolega, ljubavi i prijateljstava. Istovremeno pratimo i odrastanje usamljene tinejdžerice Lily u američkoj provinciji čiji se život isprepliće sa životom njene susjede - nekadašnje pariške knjižničarke Odile. Roman odiše ljubavlju i entuzijazmom prema književnosti, knjigama i knjižnici kao osloncima i u najtežim životnim okolnostima te svjetionicima u tminama povijesti.
Moto Američke knjižnice u Parizu bio je i ostao "Nakon tame rata, svjetlo  knjiga".

69.

Sto utješnih riječi u teškim životnim trenucima
100 utješnih riječi u teškim životnim trenutcima / priredio Luca Crippa ; [prijevod Mirna Čudić Žgela]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2021. - 159 str. ; 18  cm
Prijevod s talijanskog jezika stotinu je utjeha za teške životne trenutke, koje je priredio Luca Crippa. Tekstovi su podijeljeni    u tri cjeline, od kojih je prva Iz Biblije, a posljednja - Molitve koje vraćaju nadu. Cjelina Mudraci iz svih razdoblja nakon   teksta "utjehe" sadrži i kratku bilješku o autorima, tamo gdje je on  poznat.

70.

Šesto, Silvija, 1962-
_potresnazagrebalica / Silvija Šesto, Ana Šesto. - Zagreb : Naklada Semafora, 2021. - 176 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Crvena)
Autorica započinje svoje dnevničke zapise 22. ožujka 2020. godine i to u 6:24 kad je Zagreb doživio razoran potres. Spisateljičin stan teško je oštećen, a ona i njena obitelj, kao i čitav grad, pretrpjeli su velik stres. Kroz svoje zapise  spisateljica govori o ranama koje je zadobio grad, opisuje načine kako se ljudi nose s katastrofom. Govori i o dodatnom stresu uslijed pandemije koronavirusom i o općem zatvaranju. Osvrće se i na poteze političara, daje svoje komentare cijele situacije. Knjiga je ilustrirana crno-bijelim fotografijama grada iz objektiva autoričine kćeri   Ane.

71.

Temelkuran, Ece, 1973-
Zajedno : 10 odabira za bolju sadašnjost / Ece Temelkuran ; prevela s engleskoga Ljiljana Novković. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2021. - 149 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Naklada  Ljevak)
Nagrađivana i svjetski poznata turska književnica, novinarka i politička komentatorica progovora o svjetskim problemima te daje savjete o tome što bismo mogli učiniti za bolje sutra. Kroz deset odabira poput nade, prijateljstva, dostojanstva, snage    i sl. objašnjava kako zajedničkim snagama prevladati nevolje u globaliziranom svijetu u kojem vlada sve veća politička nejednakost, ekonomska kriza, klimatske promjene i krah kapitalizma usred pandemije koronavirusa. Kroz cijelo djelo  protežu se autoričini dojmovi o životu u  Zagrebu.

72.

Tribuson, Goran, 1948-
Vilinska priča / Goran Tribuson. - Zagreb : Egmont, 2021. - 331 str. ; 20 cm. -  (Puls)
Kroz sudbinu glavnog lika, autor progovara o burnoj njemačkoj povijesti 20. stoljeća, obilježenim tragičnim razdobljem svjetskih ratova. Odbačen od vlastite obitelji te prepušten samome sebi i nemilosrdnoj sredini, Max Linder krenut će u potragu za ljubavi koja mu nemilice izmiče iz ruku. U sjeni ratnog vihora koji hara Europom, Maxovu beskonačnu potragu dotaknut će i nesretna  sudbina triju žena. Od Berlina pa sve do Beča pratimo uspone i padove beskompromisnog junaka,  ali istovremeno i povijesnu priču o nastanku fašizma i njegovom širenju na sve segmente   društva.

73.

Turunen, Ari, 1966-
Gadovi : biografije velikana izlivenih u kipove / Ari Turunen ; s finskoga prevela Kristina Špehar-Vuković. - Zagreb : TIM press, 2021. - 309 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka  Janus)
Finski novinar i publicist donosi zbirku biografija znamenitih osoba iz prošlosti, kanoniziranih junaka kojima su podignuti spomenici, a čije junaštvo ima i mračnu, okrutnu stranu. Najčešće su to vladari, osvajači, diktatori, ali se među njima nađe    i pokoji istraživač, reformator, revolucionar, papa itd. Ari Turunen progovara o bešćutnosti o kojoj službena povijest šuti ili govori malo, ne zalažući se pritom za rušenje spomenika, nego za postavljanje dodatne ploče – one s brojem žrtava isklesanih velikana.

74.

Vejnović, Sanja, 1961-
Iz moje kuhinje, s ljubavlju / Sanja Vejnović ; [fotografije Goran Mećava]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 207 str. : ilustr. ; 25 cm
Naša poznata glumica dugogodišnju ljubav prema kuhanju pretočila je u kuharicu koja sadrži 145 recepata. Recepte iz mamine, tatine i bakine kuhinje, svoje kreacije te specijalitete ponekih chefova restorana prikupila je u ovu raznoliku kulinarsku lepezu recepata. Uz recepte, kuharica obiluje  fotografijama.

75.

Volf, Mario, 1975-
Sveta Cecilija / Martin Tower. - Split : Naklada Bošković, 2021. - 318 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Suvremena proza / Naklada Bošković ; 174)
Knjiga je romansirana biografija sv. Cecilije, kršćanske mučenice i zaštitnice glazbe i glazbenika koja je živjela u 3.   stoljeću. Nakon što Cecilija, dvadesetogodišnja kći rimskog patricija na zabavi uvrijedi opasnog i prepredenog rimskog prokuratora Amulija, otac Flavije odluči joj pod svaku cijenu pronaći muža. Dotle papa Urban zajedno s mladim pratiteljem Oktavijanom stiže u Rim i priprema kršćane na nove  progone.

76.

Vucelić, Boris, 1947-
Upalne bolesti crijeva / Boris Vucelić i suradnici. - Zagreb : Medicinska naklada, 2021. - XVIII, 668 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici)(Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Knjiga je namijenjena studentima medicine, liječnicima internistima, pedijatrima, gastroenterolozima, kirurzima i svima drugima koje zanima ova tema. U početnom dijelu su detaljne informacije o današnjim saznanjima o imunologiji crijeva, crijevnom mikrobiomu, genetici upalnih bolesti crijeva i patogenezi tih bolesti. Nadalje slijede poglavalja u kojima su     opisane razne dijagnostičke metode, patohistologija, laboratorijske dijagnostičke metode, endoskopske dijagnostičke i terapijske metode, intestinalni ultrazvuk, klasične radiološke metode, CT i MR. Slijede poglavlja o lijekovima i terapijama, prehrani bolesnika i probioticima. Opisane su nove terapije (transplantacija matičnih stanica i mezenhimalnih stanica,   lijekovi u razvoju i alternativne terapije). Opisani su i psihološki poremećaji vezani uz upalne bolesti crijeva te utjecaj bolesti crijeva na reprodukciju i trudnoću. Poseban dio posvećen je kvaliteti života bolesnika s upalnim bolestima crijeva. Slijede poglavlja u kojima su opisani klinički aspekti ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti. U dijelu o ostalim upalnim bolestima crijeva opisuju se mikroskopski: kolitis, celijakija, eozinofilni gastrointestinalni poremećaji i intestinalne infekcije koje  oponašaju upalne bolesti crijeva. Posebno poglavlje posvećeno je preklapanju upalnih bolesti crijeva sa sindromom  iritabilnog crijeva. U posljednjem dijelu knjige opisane su ekstraintestinalne manifestacije upalnih bolesti crijeva i bolesti     koje nastaju kao posljedica upalnih bolesti  crijeva.

77.

Weschler, Toni
Preuzmite odgovornost za svoju plodnost : cjeloviti vodič za prirodnu kontracepciju, postizanje trudnoće i reproduktivno zdravlje / Toni Weschler ; s engleskoga prevela Iva Karabaić. - Izdanje u povodu 20. obljetnice. - Zagreb : Školska knjiga, 2021. - XXI, 536 str. : ilustr. ; 24 cm
Knjiga je sveobuhvatan vodič kroz žensko reproduktivno zdravlje i seksualnost koja uključuje praktičan sustav bilježenja podataka (npr. tablice u svrhu začeća ili kontracepcije) te niz praktičnih savjeta. Autorica, zdravstvena edukatorica, obrađuje teme reproduktivne anatomije, menstrualnog ciklusa, prirodne kontracepcije, postizanja trudnoće, ginekološkog zdravlja, menopauze te nastoji osnažiti ženin odnos prema vlastitoj  plodnosti.

78.

White, Terence Handbury, 1906-1964
Kralj bivši i kralj budući / T. H. White ; [preveo Vladimir Cvetković Sever]. - [2. izd.]. - Zagreb : Mitopeja, 2021. - 862   str.
; 21 cm
Obimna knjiga sadrži svih pet arturijanskih romana T.H. Whitea prvi put zajedno objavljenih 1958. godine: Mač u kamenu, Kraljica zraka i mraka, Loše sazdani vitez, Svijeća na vjetru i Knjiga o Merlynu. Autor svoju interpretaciju priče o legendarnom kralju Arthuru, Camelotu, vitezovima Okruglog stola i zabranjenoj ljubavi Sir Lancelota i kraljice Guenever temelji na djelu Thomasa Maloryja pod naslovom „Le Morte d'Arthur“ iz davne 1485.   godine.

79.

Woodward, Bob, 1943-
Bijes / Bob Woodward ; s engleskoga preveli Marija Perišić i Ruđer Jeny. - Zagreb : 24sata, 2020. - XXII, 472 str. : ilustr. ; 24 cm
Knjiga američkog novinara i urednika Washington Posta o Donaldu Trumpu za vrijeme njegova predsjedničkog mandata u kojem je suočen s globalnom pandemijom, gospodarskom krizom i rasnim nemirima. Utemeljena je na sedamnaest      intervjua s Trumpom, kao i nekoliko stotina sati razgovora sa svjedocima iz prve ruke te niza bilješki, korespondencija i povjerljivih dokumenata raznih sudionika. Woodward se domogao i dvadesetak dosad neobjavljenih privatnih pisama koje je Trump razmijenio sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom. Nakon bilježaka o izvorima i autoru, te kazalu, objavljen je
i dodatak s fotografijama.

80.

Yelin, Barbara, 1977-
Ljeto njezina života / [tekst] Thomas von Steinaecker ; [crtež] Barbara Yelin ; s njemačkoga prevela Tatjana   Jambrišak.
- Zagreb : V.B.Z., 2021. - [80] str. : ilustr. ; 30 cm. - (Biblioteka Na margini ; knj.  24)
Grafička novela nastala suradnjom književnika i ilustratorice prikazuje nekoć perspektivnu znanstvenicu astrofizičarku Gerdu, u suton njena života, smještenu u staračkom domu. Dok je polako napuštaju fizičke funkcije, Gerda se prisjeća   svog života, jer „tad osjeća da još živi.“ Sve prijelomne životne događaje objašnjava u kontekstu astrofizike, svoje najveće strasti. Susret s budućim suprugom opisat će kao „koliziju dvaju kometa, koja je izrazito je nevjerojatna. Ako se    to i dogodi, pa čak i ako su kometi posve mali, nastat će silna eksplozija. Njihov bljesak još se stoljećima nakon toga vidi sa Zemlje.“ Ljeto njezina života kratka je i suptilna, dirljiva, na trenutke i duhovita meditacija o životu, sreći, vremenu    i vječnosti.

81.

Zebić, Enis, 1958-
Čekajući plimu : prilog kritici hrvatske ideologije / Enis Zebić. - Zagreb : Durieux, 2021. - 201 str. ; 20   cm
Uloga i problemi novinarstva, filozofija politike, anarhizam kao intimna simpatija autora, neuralgična pitanja hrvatske povijesti u 20. stoljeću - tematski su gabariti unutar kojih se kreću tekstovi skupljeni u ovoj knjizi. Kako neki epohalni preokret nije na vidiku, potrebno je, prema autorovu mišljenju, barem razmicati magle i dimne zavjese te „podsjećati o čemu se u ovom ili onom slučaju u stvari radi”, dovodeći u fokus osobito marginalizirane pojave i događaje (javnost kao fantom i javnost u zamračenju, „Studentski list”, kampanilizam, anarhizam u Slavoniji, problemi novinarske prakse, Španjolski građanski rat, alžirski samoupravni eksperiment 60-ih) i ličnosti (Jerry Rubin, Miloš Krpan, Marija-Vica Balen, Hannah Arendt, Bronisława Prašek-Całczyńska, Branko Polić, Eva Grlić