Novi naslovi - lipanj

1.

Andrić, Radivoje, 1967-
Kako snimiti film / Radivoje Andrić ; ilustrirao Andrej Vojković. - Zagreb : V.B.Z., 2017. - 48 str : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / V.B.Z.)
Ovaj ilustracijama bogat i na pristupačan način napisan priručnik djeci nudi mnogo zanimljivih i korisnih činjenica o filmu: kako je nastao i kako je izgledao prvi igrani film, što je kadar, što plan, a što filmski prostor; što radi redatelj, a što    scenarist i slično. U knjizi se mogu pronaći savjeti i ideje o tome kako snimiti vlastiti animirani, igrani ili dokumentarni film.  Od zanimljivosti o filmskoj povijesti, tehničkih savjeta u vezi kamere pa sve do uputa o pisanju scenarija, ova će knjiga biti izvrstan vodič i vrelo informacija, ali i dobra zabava    za osnovnoškolce koji se počinju zanimati za ovaj vid umjetnosti.

2.

Bacalja, Robert, 1962-
Mit i dječja književnost : (rasprave o dječjoj književnosti) / Robert Bacalja i suradnici. - Zagreb : Hrvatski pedagoško- književni zbor, 2017. - 157 str. ; 25  cm
Autor razmatra utjecaj Vladimira Nazora i Ivane Brlić-Mažeranić na suvremenu hrvatsku pripovjednu praksu te ukazuje na dodirne točke mita i dječje  književnosti.
Sadržaj je organiziran u tri cjeline. Prva  cjelina nosi naziv Antički mit i bajke – primjer Odiseja. Inicijalne mitološke  poetike, druga je cjelina, u kojoj su dublje razrađene teme mora u pričama Ivane Brlić-Mažuranić kao i u pričama  Vladimira Nazora te se iznosi mitološko u djelima ovih autora. Treća je cjelina Pisci inicijalnih mitoloških poetika u novom pripovjednom okviru u kojoj se autor bavi pripovjednom prozom i mitom Od Vladimira Nazora i Ivane Brlić-Mažuranić do Snježane Grković-Janović te slavenskim mitološkim kontekstom starog i novog pripovjednog   teksta.

3.

Bailey, Gerry, 1945-
Krenimo zajedno : 6 osnovnih elemenata stroja : kotač i osovina / napisao Gerry Bailey ; ilustrirao Mike Spoor ; [prijevod Neven Borić]. - Zagreb : Novi izrazi, 2018. - 32 str. : ilustr. ; 26 cm. -  (Robotići)
Robo i Robi su roboti koji vrijedno rade u svojoj radionici. Radionica je u neredu i trebalo bi mnogo stvari prebaciti s jednog kraja na drugi. Zato su vrijedni Robotići odlučili napraviti stroj koji će im pomoći u prijenosu tereta. Istražujući primjene   kotača i osovine izradili su kolica i problem je bio riješen. Da bi se malo zabavili napravili su vrtuljak i superbicikl. Čitajući knjigu "Krenimo zajedno" djeca na zabavan način uče za što sve koristiti kotač i osovinu. To je jedna od šest knjiga koja      na pristupačan način objašnjava šest osnovnih elemenata svakog   stroja.

4.

Bailey, Gerry, 1945-
Leo i crte / Gerry Bailey i Felicia Law ; ilustrirao Mike Phillips ; [prijevod Dijana Šobota]. - Zagreb : Novi izrazi, 2018. - 32 str. : ilustr. ; 26 cm. - (STEM : znanost, tehnologija, inženjerstvo,   matematika)
Leo i njegov mačak Pallas uče o crama - one su svuda oko nas. Otkrivaju važnost točki i kako one čine crte, što su olovne niti, imaju li sve crte završetak, kakve veze imaju crte s cestama i možemo li stići do horizonta. Svi odgovori, ilustracije s primjerima iz prirode kao i rječnik novih pojmova nalaze se u    ovoj poučnoj slikovnici namijenjenoj osnovnoškolskoj djeci.

5.

Bailey, Gerry, 1945-
Leo i četverokuti / Gerry Bailey i Felicia Law ; ilustrirao Mike Phillips ; [prijevod Dijana Šobota]. - Zagreb : Novi izrazi, 2018. - 32 str. : ilustr. ; 26 cm. - (STEM : znanost, tehnologija, inženjerstvo,   matematika)
Leo i njegov mačak Pallas uče što su četverokuti: kakve vrste postoje i kako se zovu. Uče kakve veze četverokuti imaju sa plesom i što je to magični kvadrat. Također, otkrivaju četverokute u umjetnosti i u igri te u kakvim četverokutima spavamo! Slikovnica ima rječnik novih pojmova i namijenjena je osnovnoškolskoj  djeci.

6.

Bailey, Gerry, 1945-
Leo i kocke / Gerry Bailey i Felicia Law ; ilustrirao Mike Phillips ; [prijevod Dijana Šobota]. - Zagreb : Novi izrazi, 2018. - 32 str. : ilustr. ; 26 cm. - (STEM : znanost, tehnologija, inženjerstvo,   matematika)
Leo i njegov mačak Pallas otkrivaju što su ko /> ali i nove znanstvene ideje - kockaste jabuke i lubenice! Slikovnica ima rječnik novih pojmova i namijenjena je osnovnoškolskoj djeci.

7.

Bailey, Gerry, 1945-
Leo i krugovi / Gerry Bailey i Felicia Law ; ilustrirao Mike Phillips ; [prijevod Dijana Šobota]. - Zagreb : Novi izrazi,   2018.
- 32 str. : ilustr. ; 26 cm. - (STEM : znanost, tehnologija, inženjerstvo,   matematika)
Leo podučava svojeg mačka Pallasa što su krugovi, čemu oni služe i kako ljudima olakšavaju život! Lijepe ilustracije kao i vesele priče na zabavan način predstavljaju djeci matematičke koncepte kao što su: krugovi, polukrugovi, tangente, elipse, spirale i slično. Svaki je geometrijski oblik dodatno objašnjen i primjerom iz svakodnevnog života. Slikovnica ima rječnik novih pojmova i namijenjena je osnovnoškolskoj  djeci.

8.

Bailey, Gerry, 1945-
Leo i kugle / Gerry Bailey i Felicia Law ; ilustrirao Mike Phillips ; [prijevod Dijana Šobota]. - Zagreb : Novi izrazi, 2018. - 32 str. : ilustr. ; 26 cm. - (STEM : znanost, tehnologija, inženjerstvo,   matematika)
Što su kugle, sfere, parabole, zavojnice naučit će nas Leo i njegov mačak Pallas u još jedoj zabavnoj slikovnici! Koja je razlika između geometrijskog tijela i oblika, kako kugle nastaju u prirodi, koje su jestive, a koje ukrasne, koje se koriste u ratu, a koje u igri, koja je najveća kugla te možemo li skliznuti sa Zemlje? Svi odgovori kao i rječnik novih pojmova nalaze se u ovoj poučnoj slikovnici namijenjenoj osnovnoškolskoj  djeci.

9.

Bailey, Gerry, 1945-
Leo i trokuti / Gerry Bailey i Felicia Law ; ilustrirao Mike Phillips ; [prijevod Dijana Šobota]. - Zagreb : Novi izrazi, 2018. - 32 str. : ilustr. ; 26 cm. - (STEM : znanost, tehnologija, inženjerstvo,   matematika)
Leo je genijalac iz kamenog doba, a ima mačka Pallasa i zajedno provode istraživanja te smišljaju sjajne izume! U ovoj slikovnici, glavni junaci otkrivaju što je trokut, kakve vrste trokuta postoje te kako se oni zovu. Zatim traže trodimenzionalne primjere trokuta: u prirodi, arhitekturi kao i glazbenoj umjetnosti. Slikovnica ima rječnik novih pojmova i namijenjena je osnovnoškolskoj djeci.

10.

Bailey, Gerry, 1945-
Na klackalici : 6 osnovnih elemenata stroja : poluga / napisao Gerry Bailey ; ilustrirao Mike Spoor ; [prijevod Neven Borić]. - Zagreb : Novi izrazi, 2018. - 32 str. : ilustr. ; 26 cm. -  (Robotići)
Robo i Robi susreću se s problemom kako će zajednički obojiti više i niže dijelove svoje radionice. Poluga, jedan od osnovnih elemenata stroja, pravo je rješenje. Kroz rješavanje problema, pričice i primjere iz života robotići na zabavan i jednostavan način objašnjavaju načelo rada poluge. Slikovnica je opremljena kazalom i jedna je od šest knjiga koja na pristupačan način objašnjava šest osnovnih elemenata svakog  stroja.

11.

Bailey, Gerry, 1945-
Tvoj novac : [kako trošiš novac - i zašto?] / napisali Gerry Bailey i Felicia Law ; ilustrirao Mark Beech ; prevela Anamarija Sabioni. - Zagreb : Novi izrazi, 2018. - 64 str. : ilustr. ; 25  cm
Što je novac i kako kruži samo je jedno od pitanja objašnjeno u ovoj knjizi namijenjenoj djeci i mladima. Kako zaraditi novac i što s njim kada ga posjedujemo, kako planirati svoje financije. Ostale knjige iz ove serije istražuju obiteljski, državni i svjetski novac te financijsko  planiranje.

12.

Bailey, Gerry, 1945-
Zavrtimo se : 6 osnovnih elemenata stroja : vijak / napisao Gerry Bailey ; ilustrirao Mike Spoor ; [prijevod Neven Borić]. - Zagreb : Novi izrazi, 2018. - 32 str. : ilustr. ; 26 cm. -  (Robotići)
Robo i Robi dostavom su dobili novu kompliciranu napravu i dosjetili su se da će njene rasute dijelove spojiti vijcima.   Robotići promatraju bušenje tunela, zabavljaju se u vodenom parku, okreću se na stolici, penju se na planinu, popravljaju automobil i osmišljavaju svoj helikopter. U svim tim aktivnostima uočavaju primjenu vijka. Slikovnica je opremljena kazalom    i jedna je od šest knjiga koja na pristupačan način objašnjava šest osnovnih elemenata svakog    stroja.

13.

Barsotti, Renzo, 1969-
Fantastična bića : svijet zastrašujućih čudovišta, zvijeri i magičnih stvorenja / [tekst Renzo Barsotti] ; [ilustracije Eleonora Barsotti] ; [prevela Julija Gracin]. - Zagreb : Profil knjiga, 2018. - 61 str. : ilustr. ; 34  cm
U svakom kutku svijeta krije se vjerovanje, mit, legenda ili priča o postojanju nekog fantastičnog bića, o postojanju   čudovišta. Sve su kulture posezale za mističnim stvorenjima kako bi u njih „uobličile“ svoje strahove i najskrivenije emocije. Neka od tih bića opasna su i strašna, druga su pak samo nestašna, a neka blistava i prekrasna. Kobold, baukač, gnomi, vukodlaci, kelpi, tintilinići, zomiji… sve su to zadivljujuća, fantastična bića koja čekaju da ih   upoznate!

14.

Barsotti, Renzo, 1969-
Zmajevi : mitovi i legende / [tekst Renzo Barsotti] ; [ilustracije Eleonora Barsotti] ; [prevela Julija Gracin]. - Zagreb : Profil knjiga, 2017. - 61 str. : ilustr. ; 34  cm
Mnogobrojne legende i mitovi o zmajevima rasprostranjeni su diljem svijeta. Ova knjiga donosi kratke opise zmajeva, odnosno mitova i legendi o zmajevima u pojedinim kulturama uz bogate ilustracije. Autor je pobrojio neke osobine zmajeva koje susrećemo u mnogim pričama, na primjer čuvanje blaga ili to da ponekad zarobe princezu te mjesta, zemlje i gradove    s kojih su tokom stoljeća stizale dojave o tom da su viđeni zmajevi. Autor govori i o anatomiji i vrstama zmajeva kao i o životinjama koje smatra potomcima  zmajeva.

15.

Bauer, Jana, 1979-
Strašna vila i divlja zima / Jana Bauer ; ilustrirala Caroline Thaw ; prevela Jagna Pogačnik. - Zagreb : Ibis grafika, 2017. - 158 str. : ilustr. ; 22 cm
Ježumila je nakratko napustila Groznu šumu te su šumske životinje odlučile potražiti svoju strašnu vilu i tu je počela njihova nova avantura. Uz životinje koje smo upoznali u prvoj knjizi o strašnoj vili sada susrećemo i vjevericu s crvenim šeširom, koja vara lakomislene stanovnike Grozne šume, pokvareno čarobno zvono i dabra koji radi klizalište za tuljane. Ovaj humorističan i bajkovit roman suvremene slovenske spisateljice za djecu opisuje brojne ljudske osobine kao što su sumnja, ljubomora, tuga i praznovjerje i u isto vrijeme nudi divne poruke o prijateljstvu i   podršci.

16.

Bedford, David, književnik, 1969-
Mama Medvjedica i Mali Medo / David Bedford i Jane Chapman ; s engleskoga preveo Ivan Ott. - Zagreb : Školska knjiga, [2017?]. - [26] str. : ilustr. ; 29  cm
Daleko na Sjevernom polu bijeli je medvjedić upitao svoju majku: "Kako je to biti velik?". Mama Medvjedica mu je odlučila pokazati što će sve moći činiti kad naraste: moći će juriti brzo kao vjetar, letjeti visoko kao ptice te roniti i plivati kao ribe! "Odrasli su toliko veliki da gotovo mogu dotaknuti nebo!" - pomisli Mali Medo. Na kraju dana medvjedić je shvatio da ima najbolju mamu na svijetu i sretno zaspao veseleći se novim avanturama koje su pred   njim.

17.

Bikić, Vesna, 1963-
Arheologija / Vesna Bikić ; ilustrirao Dušan Pavlić. - Zagreb : V.B.Z., 2017. - 32 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / V.B.Z.)
Bogato ilustriran, zabavan, pun poučnih, ali i duhovitih primjera, ovo je pravi priručnik za male znatiželjnike koje zanima arheologija jer sadrži sve ono što bi jedan arheolog dječje dobi trebao znati. Što je uopće arheologija, koji je njezin cilj, tko    su bili najpoznatiji arheolozi samo su neka od pitanja kojima se bavi prvi dio knjige. Drugi dio prepun je praktičnih savjeta o tome kako istražiti starost predmeta, kako pravilno iskapati, kako zalijepiti keramički tanjur i sl. Saznat ćemo ponešto o  lijepim stranama ovoga posla, ali i onim teškim. Ako nakon svega i dalje želimo postati arheolozi, na kraju knjige nalaze se upute kako ćemo to postati, gdje nakon toga možemo raditi te kojim se knjigama i filmovima možemo poslužiti kako bi se pobliže upoznali s tom zanimljivom  znanošću.

18.

Bjelčić, Ratko, 1967-
Gdje ste sad? / Ratko Bjelčić. - Sisak : vlast. nakl., 2017. - 126 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Ljubavni   koraci)
Tinejdžerski roman o djevojci Kristini koja upisuje gimnaziju i pri tom seli kod bake, jer joj roditelji odlaze raditi u inozemstvo. Nova sredina, novo društvo i nova iskušenja, pa i zaljubljenost. No osim Kristine zaljubljuje se i baka,   pa Kristina i to emotivno proživljava, tim više što joj je bakina simpatija pomalo   sumnjiva...

19.

Blanco, Noelia
Dolina mlinova / Noelia Blanco i Valeria Docampo ; prevela s francuskoga Mirna Šimat. - Zagreb : Znanje, 2017. - [32] str. : ilustr. ; 26 cm
Argentinska spisateljica kroz priču o savršenim strojevima koji su preuzeli obavljanje poslova umjesto ljudi i ispunjavanje   svih njihovih želja propituje utjecaj sveprisutne tehnologije na kreativnost i sanjanje neostvarenih snova. Nakon dolaska strojeva u Dolinu mlinova, ljudi više nemaju potrebu maštati i sanjariti. Osim krojačice Ane i Čovjeka Ptice koji želi poletjeti,    a čiji će susret označiti svojevrsni otpor, te buđenje ostalih iz otupljenosti i besmisla. Poetičnost priče vizualno je dočarala argentinska ilustratorica koja nam se premijerno predstavila još jednom umjetničkom slikovnicom - Velikom tvornicom riječi.

20.

Bobinski, Daniela, 1969-
Najveća tajna / autorica teksta i lutaka Daniela Bobinski ; ilustracije Sonja Stanković ; fotografije Saša Rodić. - Jastrebarsko : Gradsko kazalište Jastrebarsko, 2017. - [6] str. : ilustr. ; 21   cm
Slikovnica Danijele Bobinski prati autorsku lutkarsku predstavu, u produkciji i izvedbi glumaca Gradskog kazališta Jastrebarsko. Pisana u stihovima namijenjena je najmlađima, koji će pomoću nje otkriti da je najveća tajna na ovom svijetu - ljubav. Voljeti treba ne samo ljude, već i prirodu, životinje i cijeli svijet, jer to je snaga pomoću koje možemo preći sve  prepreke.

21.

Boko, Jasen, 1961-
Kazalište / Jasen Boko ; ilustrirao Dušan Pavlić. - Zagreb : V.B.Z, 2017. - 44 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / V.B.Z.)
Želi li dijete upoznati svijet kazališta, ovaj će mu bogato ilustriran i zabavan priručnik uvelike pomoći. Nakon kratkog pregleda povijesti drame i kazališta, objašnjeni su neki osnovni pojmovi povezani s ovim vidom umjetnosti (tragedija, komedija i dr.). Također, ovdje mladi glumci mogu pronaći savjete za dobru glumu – kako vježbati koncentraciju, govor, uvjerljivost, ali i kako ne treba glumiti. Želimo li napraviti predstavu, ovaj nas priručnik u tome vodi od samoga početka pa sve do premijere! Kako napraviti audiciju, kako podijeliti uloge, što radi scenograf, a što kostimograf – samo su neka od pitanja na koja će djeca dobiti odgovore pomoću ove lako čitljive, ali i poučne te informacijama bogate   knjige.

22.

Borovac, Ivanka, 1950-
Detektiv Dinko i nestali mačak / Ivanka Borovac ; [ilustracije Dario Kukić]. - Zagreb : Turistička naklada, 2017. - 136   str.
: ilustr. ; 20 cm. - (Loptica)
Detektivski roman koji se sastoji od 9 kratkih priča u kojima tri prijatelja Dinko, Neno i Gina rješavaju najsloženije slučajeve: pronalaze nestale kućne ljubimce ili skriveno gusarsko blago, razotkrivaju prijevare i otmice, plaše razredne zlostavljače... U ovim uzbudljivim i napetim pustolovinama autorica kroz šaljiv tekst i jednostavan jezik želi poručiti kako dobro uvijek pobjeđuje, a zlo biva kažnjeno! Roman je namijenjen djeci nižih razreda osnovne   škole.

23.

Borovac, Ivanka, 1950-
Životinjska brojalica / Ivanka Borovac ; ilustracije Hana-Petra Mrčela. - Zagreb : Turistička naklada, 2017. - [24] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Loptica)
Slikovnica edukativnog karaktera pomoću koje se djeca upoznaju s brojevima na jednostavan i duhovit način, čemu pridonose i stihovi u rimi. Poznata hrvatska spisateljica upoznaje nas s različitim životinjama i kroz njihove zgode djeca  uče brojeve. Uz svaki broj životinja nalazi se i slikovni prikaz prstiju na ruci. Na samom kraju slikovnice nalazi se pregled brojeva od jedan do deset s prikazom prstiju i pripadajućim brojem životinja. Tekst je pisan velikim tiskanim slovima.

24.

Brown, Monica, 1969-
Frida Kahlo i njezini ljubimci / Monica Brown, John Parra ; s engleskog prevela Milena Benini. - [Zagreb] : Planet Zoe, 2018. - [32] str. : ilustr. ; 27 cm
Biografska slikovnica donosi upečatljivu životnu priču jedne od najpoznatijih svjetskih slikarica. Unatoč nedaćama koje su  je snašle, naglašena je Fridina kreativnost, upornost i pozitivan duh, a ljubimci su uvijek bili prisutni kao izvor snage i nadahnuća, pa su pronašli svoje mjesto i na njenim brojnim slikama. Životinje su ponaosob predstavljene, a sa svakom se otkriva i određena crtica iz slikaričina života i podvlači paralela s nekom Fridinom osobinom. Tako je bila neovisna kao mačka, nestašna kao majmuni ili pametna i osjetljiva kao purani. Nagrađivana slikovnica uvrštena je i na popis kvalitetnih naslova za djecu Američke udruge knjižničara.

25.

Bryant, Nick, 1968-
1001 fora štosna činjenica : [priručnik za radoznalce] / [tekst Nick Bryant] ; [prijevod Mane Galović] ; [ilustracije Glen Singleton]. - Zagreb : Naša djeca, 2017. - 207 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Pune ruke  znanja!)
Priručnik za znatiželjne umove, prave radoznalce, koji vrvi mnoštvom šašavih, začudnih, smiješnih, zastrašujućih, zadivljujućih i neobičnih podataka. Možda se pokoji podatak zapamti i nešto nauči, no zabava je osigurana. Tim više što su neke činjenice popraćene duhovitim ilustracijama u obliku stripa. Jeste li znali da Weddellov tuljan može pod vodom   zadržati dah sedam sati? Preporuka je: Ne isprobavati! Sva sreća što nismo komarci jer jedan šišmiš može u jedan sat pojesti tisuću komaraca. Za one koji se ne vole kupati bilo bi idealno odletjeti u SAD, u državu Kentucky jer je tamo   zakonom propisano da se morate okupati barem jednom  godišnje.

26.

Chabbert, Ingrid, 1978-
Dan kada sam se pretvorio u pticu / Ingrid Chabbert, Guridi ; [prijevod sa španjolskog Ines Čulo]. - Zagreb : Planetopija, 2018. - [37] str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka  Dodo)
Slikovnica u kojoj autor s malo riječi, ali mnogo osjećaja govori o ljubavi i hrabrosti, kako izraziti te osjećaje i kako nas oni mogu promijeniti. Ova priča, namijenjena najmlađima, govori o prvoj ljubavi i kako doprijeti do nečijeg   srca.
Prvi dan škole dječak se zaljubio u djevojčicu koja je voljela ptice. Kako bi privukao njenu pažnju maskirao se u pticu. Uz niz poteškoća koje mu je maskiranje donijelo, trud se ipak  isplatio.
Poznati i nagrađivani španjolski ilustrator Rául Nieto Guridi slikovnicu je ilustrirao jednostavnim crtežima snažne grafike koji dočaravaju snagu i ozbiljnost  ljubavi.

27.

Čakmazović, Alma
Slikovnica o medijima : medijska pismenost za najmlađe / [napisala i osmislila Alma Čakmazović] ; [ilustracije Petra Zlonoga]. - Zagreb : Agencija za elektroničke medije : UNICEF-ov ured za Republiku Hrvatsku, 2018. - [20] str. : ilustr. ; 21 cm
Slikovnica na jednostavan i pristupačan način djeci predškolske i mlađe osnovnoškolske dobi objašnjava razliku između svijeta medija i stvarnog svijeta.  Slikovnica je prvenstveno namijenjena djeci, roditeljima, skrbnicima i   odgajateljima.

28.

Donaldson, Julia, 1948-
Ružna petorka / napisala Julia Donaldson ; ilustrirao Axel Scheffler ; [hrvatski tekst Krešimir Krnic]. - Zagreb : Ibis grafika, 2017. - [32] str. : ilustr. ; 23x29  cm
Upoznat ćete gnua, bradavičastu svinju, pjegavu hijenu, nubijskog strvinara i rodu marabu. Zovu ih "Ružna petorka". No, postoje li ružne životinje? Ipak, njihovoj su djeci najljepši. Oni su brižni, hrabri i snažni roditelji. Lijepo ilustrirana slikovnica poznatog i proslavljenog dvojca, spisateljice i ilustratora, koja govori o toleranciji, uvažavanju i poštivanju različitosti, o pravoj ljepoti i roditeljskoj ljubavi.

29.

Donaldson, Julia, 1948-
Što je bubamara čula na odmoru / Julia Donaldson ; ilustrirala Lydia Monks ; s engleskog prepjevao Ozren Doležal. - Zagreb : Profil knjiga, 2018. - [32] str. : ilustr. ; 25  cm
Još jedna avantura domišljate bubamare: Kršni Krešo i Šašavi Saša ponovo kuju mutne planove - kako ukrasti krunu engleske kraljice! No ne znaju da je mudra bubamara u Londonu na odmoru te da će ih uz pomoć životinja iz zoološkog vrta i dvaju kraljičinih vjernih psića još jednom razotkriti! Julia Donaldson ponovno čitateljima otkriva kako već isprobana formula domišljatosti, prijateljstva i timskog rada može pomoći prijatelju u  nevolji.

30.

Donaldson, Julia, 1948-
Zog i leteći liječnici / napisala Julia Donaldson ; ilustrirao Axel Scheffler ; [hrvatski tekst Krešimir Krnic]. - Zagreb : Ibis grafika, 2017. - [32] str. : ilustr. ; 26x29  cm
Nastavak pustolovina zmaja i letećih liječnika, viteza Brzojaše i kraljevne Zlatke, uključuje liječenje opečene   morske
sirene, dvorogog jednoroga i prehlađenog lava. Radnja se zapliće kad se razboli Zlatkin stric kojem je nezamislivo da jedna kraljevna želi i može biti liječnica. Snalažljiva Zlatka pronaći će lijek za kraljevu groznicu, ali i njegovo uskogrudno mišljenje   o njenom zanimanju. Duhovita i naglašeno koloristički oslikana slikovnica u stihovima donosi priču o toleranciji i ravnopravnosti namijenjenu predškolskoj djeci.

31.

Dragojević, Srđan, 1963-
Kakakralj / Srđan Dragojević ; ilustracije Nemanja Ristić. - Zagreb : Profil knjiga, 2017. - 61 str. : ilustr. ; 25   cm
Kakarina, Kakando, Tvrdokak i Proljevko samo su neki od likova nove duhovite slikovnice autora koji su već doživjeli uspjeh slikovnicom "Kakagrad". "Kakakralj" nas odvodi u neistražene dubine kanalizacije gdje likovi doživljavaju brojne pustolovine,   a jedan od njih postaje i Kakaprinceza. Cilj slikovnice je olakšati djeci odvikavanje od   pelena.

32.

Ferrero, Bruno, 1946-
Smrt kroz priče objašnjena djeci / Bruno Ferrero, Anna Peiretti ; [ilustracije Antonio Lapone, Cristina Stella] ; [prijevod Mato Balić]. - Zagreb : Salesiana, 2017. - 23 str. : ilustr. ; 20x22  cm
Kako djeci objasniti temu smrti, kako prihvatiti rastanak od voljene osobe, koja je uloga sjećanja objašnjeno je u ovoj slikovnici. Svako "teško pitanje" popraćeno je kratkom pričom i ilustracijama u boji. Slikovnica je namijenjena roditeljima i odgojiteljima koji djeci žele destigmatizirati smrt, a u skladu s kršćanskim   naukom.

33.

Ferrero, Bruno, 1946-
Vaša djeca imaju samo vas : jedino odgoj može promijeniti svijet / Bruno Ferrero ; [prijevod Anto Stojić]. - Zagreb : Salesiana, 2017. - 226 str. ; 21 cm
Salezijanac svećenik, autor mnogih knjiga odgojnog sadržaja, poznat i po pričama za djecu i odrasle, u ovoj knjizi, suosjećajući s roditeljima, nastoji im dati jednostavne i svima dostupne smjernice za odgoj djece. Uporišta, čvrsti temelji obiteljske ljubavi, ohrabrenje djece, poštovanje, dijalog, disciplina, praštanje, odgoj za pouzdanje, odgovornost, hrabrost i optimizam, pomaganje u učenju, vjera u obitelji, glavne su teme kojima se autor bavi u ovoj knjizi te nastoji roditeljima predložiti pozitivna rješenja u odgoju djece, jer kao što autor kaže "jedino odgoj može promijeniti   svijet."

34.

Franquin, Andre, 1924-1997
Gaston slavi šezdeseti rođendan / Franquin, Jidehem ; [prijevod Milena Benini]. - Zagreb : Zagrebačka naklada, 2018. - 56 str. : ilustr. ; 30 cm
Jedan od najpopularnijih u svjetskim razmjerima, strip o Gastonu pojavio se još 1957. godine. Gaston je domišljat, lijen, nespretan i otkačen uredski pomoćnik koji svojim postupcima neprekidno unosi zbrku i uzrokuje krizne situacije u  izdavačkom uredu u kojem radi, a u slobodno se vrijeme, na blago rečeno neobične načine, suočava sa izazovima svakodnevnog života. Ovaj broj sastoji se od izbora najreprezentativnijih, najsmješnijih, najomiljenijih, ma zapravo najboljih gegova Gastona Zmotanca povodom šezdeset godina izlaženja ovog popularnog   stripa!

35.

Gjurković, Tatjana
Hrčak osjeća da postoji tiha i smirena sreća / Tatjana Gjurković i Tea Knežević ; ilustracije Jelena Brezovec. -   Varaždin
: Evenio, 2017. - [16] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Emocije: sreća : edukativna slikovnica sa savjetima za   roditelje. 2+)
Edukativna slikovnica sa savjetima za roditelje koja se bavi razlikom između motorički nemirne i glasne te tihe i smirene sreće.
Mali hrčak je bio toliko sretan da je trčao i skakao po kući. Mami i tati je bilo drago vidjeti svog malog hrčka tako sretnoga,  no nije im se svidjelo njegovo skakanje i vikanje. Mama mu je pokušala objasniti da se sreća može i na drugačiji način pokazati. Mali hrčak je je odmah nije dobro razumio pa ga je mama zamolila da legne, zatvori oči i duboko diše. Zajedno   su osluškivali kako njegovo tijelo radi. Hrčku je bilo lijepo i ugodno i bez zabave    oko njega. Upoznao je što znači odmarati se i opuštati. Svidjelo mu se. Bila je to "nježna sreća".

36.

Gjurković, Tatjana
Konjić sreću dijelit zna nakon truda i uspjeha / Tatjana Gjurković i Tea Knežević ; ilustracije Jelena Brezovec. - Varaždin : Evenio, 2017. - [16] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Emocije: sreća : edukativna slikovnica sa savjetima za   roditelje. 2+)
Edukativna slikovnica sa savjetima za roditelje koja se bavi osjećajem sreće koji se javlja nakon uspješno obavljenoga zadatka i truda, ali i zbog pomoći i podrške  drugih.
Konjić je odlučio vježbati preskakanje prepona. Što je prepone više gledao, više je razmišljao o njima i počeo se javljati strah hoće li on to moći. Starija sestra je to vidjela i odlučila mu je pomoći savjetima. S njima je konjić uspješno obavio pripremu pa je odlučio da je vrijeme za prave prepone. Ipak, zatražio je pomoć od tate. Iz drugog pokušaja je uspio i bio sretan. Čekala ga je još jedna prepona - ona iza koje se nalazila voda. Posustao je. U pomoć je priskočila mama i ohrabrila ga. Uspio je. Sestra, tata, mama i konjić zajedno su uživali u  sreći.

37.

Gjurković, Tatjana
Lavica može i zna biti sretna zbog drugoga / Tatjana Gjurković i Tea Knežević ; ilustracije Jelena Brezovec. - Varaždin : Evenio, 2017. - [16] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Emocije: sreća. 2+ : edukativna slikovnica sa savjetima za   roditelje)
Edukativna slikovnica sa savjetima za roditelje koja se bavi osjećajem sreće, kako da budemo sretni zbog sreće drugih oko nas.
Mlada lavica je s tatom sjedila uz jezero i bacala kamenčiće u vodu. Gledala je valove koji su se širili u krugovima. Nedugo zatim je odlučila obići prijatelje i vidjeti što rade. Noj se veselio treningu i lavica je osjetila zadovoljstvo kada je vidjela da se njezinom prijatelju događa nešto što mu je bilo toliko važno. I njezin prijatelj krokodil je imao zadovoljan izraz na licu jer je pomogao kornjačici. Lavica je bila sretna zbog njegove sreće. Krenula je do nosoroga koji je sretan žonglirao. Koje veselje! Baš se dobro osjećala. Hitrim i lakim korakom se vratila do svog   tate.
Tata je bio ponosan što je njegova mala lavica razumjela da se sreća širi baš kao i krugovi na vodi. Zagrlio je svoju lavicu i - osjetio sreću.

38.

Gjurković, Tatjana
Lisica je naučila da sreća stanuje u srcima / Tatjana Gjurković i Tea Knežević ; ilustracije Jelena Brezovec. - Varaždin : Evenio, 2017. - [16] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Emocije: sreća : edukativna slikovnica sa savjetima za   roditelje. 2+)
Edukativna slikovnica sa savjetima za roditelje koja se bavi osjećajem sreće koja proizlazi iz iskustva koja dijelimo s drugima, a ne iz materijalnih stvari.
Mlada lisica je sva sretna došla djedu s krijesnicama jer su joj prijateljice rekle da će biti zauvijek sretna ako pronađe      mogo krijesnica. Potom je stala nabrajati još neke stvari koje bi je usrećile: drvene igračke, šumske bobice i kućica na   drvetu. Djed joj je pokušao objasniti kako su sve to prolazne stvari. Lisica je bila zbunjena i tužna. Možda je djed nije dobro razumio. No što joj je djed dalje pričao, unučica ga je sve bolje razumjela. Konačno je shvatila što je prava sreća, kako je pustiti u srce i kako se potruditi da ona tamo i  ostane.

39.

Guljašević, Ivana, 1970-
Tajni život Marte Grigor : izgubljena slika / Ivana Guljašević Kuman. - Zagreb : Igubuka, 2017. - 151 str. : ilustr. ; 21   cm.

  • (Biblioteka Dugina vrata)

Treći roman poznate i nagrađivane hrvatske ilustratorice govori o trinaestogodišnjoj djevojčici Marti koja smatra kako u školi nije previše popularna. Voli čitati knjige i s obzirom da nema ni bake ni djedova odlučuje se za volontiranje u jednom staračkom domu. Tamo upoznaje zanimljivu baku Leonu s kojom se upušta u razne   pustolovine.

40.

Han, Jenny
P.S. Još uvijek te volim / Jenny Han ; s engleskoga prevela Maja Vrbanc. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2018. - 320 str. ; 24 cm
Drugi roman iz serijala za mlade o sestrama Song. U prvom romanu, „Dečki koje sam voljela”, ljubavna pisma Lare Jean   svim dečkima u koje je bila zaljubljena, a koja oni nikad nisu trebali pročitati, naprave pravu pomutnju u njezinu životu. U drugoj knjizi Lara Jean i Peter započinju vezu, ovaj put stvarnu. Ali, ne prolazi sve baš glatko. Život im zagorčava Peterova bivša djevojka i Larina bivša najbolja prijateljica Genevieve. Lara sumnja da Peter i dalje osjeća nešto za nju. Ali, ni ona nije sasvim iskrena prema Peteru kada su u pitanju njezini osjećaji prema Johnu    Ambroseu koji ovaj put njoj šalje pismo.

41.

Hercigonja, Želimir, 1956-
Snjegović Snješko na čaju kod vještice Klotilde / Želimir Hercigonja ; ilustrirala Ivana Guljašević Kuman. - Zagreb : Alfa, 2018. - 25 str. : ilustr. ; 29 cm. - (Alfine  slikovnice)
Bila je zima, siječanj hladan i suh, i snijega je bilo u izobilju! Djeca su napravila velikog snjegovića i nazvali ga Snješko. Snješko je uživao u njihovu društvu: volio je dječju viku, njihovu radost i njihova nevina srca. Noću je pak bio tužan jer je bio usamljen. Jednu večer upozna vješticu Klodildu koja ga odvede u svoj topli dom na čaj od gloga i brusnice. Nažalost,   Snješko se istopio u njezinom domu i u trenutku kad je vještica htjela uzeti njegov šal i šešir, zapuhao je snažan vjetar i   lavina je odnijela i vješticu i njezinog prijatelja  Garu.

42.

Herrmann, Eve
100 aktivnosti prema metodi Montessori : kako pratiti dijete u njegovu otkrivanju svijeta? : za djecu stariju od   18
mjeseci / tekst i fotografije Eve Herrmann ; [prijevod s francuskog Bojana Zeljko-Lipovšćak]. - Zagreb : Mozaik knjiga,   2018.

  • 218 str. : ilustr. ; 20 cm

Opisane su aktivnosti koje potiču razvijanje samostalnosti djeteta i razumijevanje svijeta koji ga okružuje s ciljem usvajanja brige o sebi i okolišu u kojem živi, a u skladu su s   Montessori pedagogijom. Predložene aktivnosti djetetu pružaju priliku
da se usredotoči i radi rukama, razvija govor i upoznaje prirodu te se priprema za život a koncipirane su tako da oponašaju radnje koje obavlja odrasla osoba. Djetetu se kroz igru pružaju novi poticaji kojima razvija opću motoriku, osjetilni život, kreativnost kao i praktični život kroz brigu o sebi i prostoru u kojem živi. Knjiga ukratko i jednostavno opisuje raznovrsne aktivnosti ilustrirane fotografijama djeteta, a opisane aktivnosti namijenjene su za rad s djecom od 18 mjeseca do polaska     u školu.

43.

Holcer, Renata, 1948-
Tri hrabre žabice i hokej na bari Žabenskoj / Renata Holcer ; [ilustracije Renata Holcer]. - Sisak : vlast. nakl., 2016. - 112 str. : ilustr. ; 31 cm
"Tri hrabre žabice i hokej na bari Žabenskoj” nastavak je knjige “Jako dugačke priče o tri hrabre žabice i čarobnom kamenu spasa, a i o zmaju također”. U dinamičnoj i duhovitoj priči, prepunoj dijaloga pratimo tri hrabre žabice Žabunika, Kreksa i Rega u njihovim novim avanturama. Knjiga kroz vedru i pozitivnu priču potiče mlade čitatelje na bavljenje sportom i nenametljivo prenosi poruku da se radom, upornošću i voljom mogu ostvariti ciljevi koji su su nam se činili nedostižnima.
Priča je pogodna za predškolce i mlađe osnovnoškolce  (za samostalno   čitanje).
 

44.

Hudeček, Lana, 1960-
Hrvatska školska gramatika / Lana Hudeček i Milica Mihaljević ; [ilustratori Josip Sršen, Sebastijan Čamagajevac]. - Zagreb : Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, 2017. - XIII, 180 str., [3] presavijena lista s tablama : ilustr. ; 21   cm
Priručnik školske gramatike Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje namijenjen je učenicima viših razreda osnovne škole te učenicima srednjih škola, a obuhvaća kompletan gramatički sadržaj u nastavnom predmetu Hrvatski jezik u osnovnoj školi     i u gimnazijama. Cilj je priručnika dati jednostavan, kratak i jasan pregled osnovnih jezičnih znanja. Osim opisivanja i tumačenja gramatičkih pravila daju se i jezični savjeti te se ističe i upozorava na najčešće gramatičke greške u hrvatskom jeziku.

45.

Ivetić, Irena, 1966-
Mama, kupi mi konja! / Irena Ivetić ; ilustrirao Dario Kukić. - Zagreb : Alfa, 2017. - 159 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Knjiga za mladež)
Ovo je zbirka priča koje jednostavnim jezikom opisuju dječje zgode i nezgode iz obiteljskog i školskog okruženja. Namijenjene su predškolskoj i mlađoj školskoj djeci koja ulaze u svijet samostalnog čitanja. Živopisne, duhovite i   razigrane, pobudit će dječju pažnju i potaknuti na razmišljanje i prosuđivanje o stvarima i situacijama koje ih svakodnevno okružuju. Priče su podijeljene u pet ciklusa, a autorica priča iz nekoliko perspektiva – u nekima svijet opisuje očima    djeteta, a neke su autobiografske priče u kojima se ona sama, kao već odrasla osoba, prisjeća događaja iz vlastitog djetinjstva.

46.

Juul, Jesper, 1948-
Kako biti vođa vučjeg čopora / Jesper Juul ; s njemačkoga prevela Helen Sinković. - Zagreb : Naklada OceanMore, 2018. - 158 str. ; 20 cm
Danski terapeut i autor nekoliko knjiga o roditeljstvu u ovoj knjizi govori o promjenama u odgojnim paradigmama te naglašava da je doba permisivnog odgoja, dominantnog u proteklih dvadeset godina, prošlost. Istraživanja su pokazala da djeci takav odgoj nipošto ne odgovara jer trebaju vodstvo u obitelji, odnosno roditelje koji preuzimaju odgovornost. Autor razmatra osobitosti ženskog i muškog vodstva, kako biti žena i majka, muškarac i otac te kako ponovno definirati osobni autoritet. Roditelji mogu dobro odgajati dijete samo ako se u roditeljskoj ulozi osjećaju kompetentnima i vrijednima, a ne bespomoćnima.

47.

Kako je Gru postao dobar : roman za djecu
Kako je Gru postao dobar : roman za djecu / [prilagodila Sadie Chesterfield na temelju scenarija filma] ; [prijevod Eva Kinkela i Maja Winkler]. - Kastav : Extrade, 2017. - 133 str. : ilustr. ; 20  cm
Zabavan roman za djecu temeljen na animiranom filmu o simpatičnom zlikovcu Gruu i nestašnim Malcima, obogaćen originalnim ilustracijama. Gru objavljuje da nema namjeru vratiti se zlikovačkom načinu života i Malci ga odluče napustiti...Sve kreće na bolje kad Gru, Lucy i djevojčice odlete u Freedoniju kako bi upoznali Gruovog davno izgubljenog brata blizanca Drua. No to je tek početak  avanture....

48.

Kljajo-Radić, Marina, 1962-
Borba za život / Marina Kljajo-Radić ; ilustrirala Inga Budimir. - Zagreb : Alfa, 2017. - 107 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Knjiga za mladež)
Priča ispričana kao glas majke i njezine djevojčice Anđele koja, još boraveći u Nebeskom vrtu, odabire da se rodi baš kao njezino dijete. Iako već ima više djece, majka s ljubavlju prihvaća da će roditi još jedno. Međutim, obitelj saznaje kako će nerođena djevojčica, ako uopće i preživi, biti dijete s posebnim potrebama. Upravo ovdje počinje tiha, ali dramatična borba majke s nerazumijevanjem okoline. Majčinska ljubav prema još nerođenom djetetu i djevojčicin nagon za životom bit će suočeni s pritiskom suvremenog društva čije vrijednosti nisu onakve kakve postoje u srcu roditelja koji će učiniti sve da   zaštiti njemu dragocjeni život koji nosi u  sebi.

49.

Kovačević, Anna
Gdje se mogu igrati? / Anna Kovačević i Martina Kranjc. - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Učiteljski fakultet, [2016?].  -
[18] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka  Maštopis)
U Živogradu žive djeca koja vole provoditi vrijeme igrajući se na igralištu. Omiljene su im igre: gumi-gumi, skrivača, školica i  sl. Međutim jednoga im dana radnici oštete igralište i djeca se više nemaju gdje igrati. Što djeca mogu učiniti za svoje igralište? U knjizi je objašnjena potreba poduzimanja vlastite inicijative kada se pojavi zajednički problem te kome se i
kako obratiti.

50.

Kozina, Filip, 1981-
Maca Rozika / tekst Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2017. - [8] str. : ilustr. ; 20 cm. - (Čitaj priču dok oči se miču) Slikovnica tvrdih korica za djecu najmlađe dobi. Djeca će upoznati nestašne životinjice: macu Roziku, psića   Bobija,
zečića Keku i ptičicu Vicu. Osim što su nestašne i vole se igrati sve imaju velike oči koje se pri listanju slikovnice miču potičući djecu da ih dotaknu.

51.

Kozina, Filip, 1981-
Majmunčić Manči / tekst Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2017. - [8] str. : ilustr. ; 20 cm. - (Čitaj priču dok oči se miču)
Slikovnica tvrdih korica za djecu najmlađe dobi s pomičnim očima. Djeca će kroz stihove upoznati nestašne životinje iz džungle: majmunčića Mančija, slona Dindona, lava Rumbu i papigu Gigu. Svi se oni vole kupati u rijeci i nije ih briga što na vrijeme neće doći kući. Pri listanju slikovnice oči se miču potičući djecu da ih   dotaknu.

52.

Kozina, Filip, 1981-
Mijau! / tekst Filip Kozina ; ilustracije Angelika Scudamore. - Zagreb : Naša djeca, 2017. - [10] str. : ilustr. ; 19  cm
Zvučna slikovnica o mačku Leu koji uživa u igri sa svojim prijateljima. Maleni će čitatelji osim u ilustriranoj priči u stihovima zasigurno uživati i u "pritiskanju" gumbića koji proizvodi zvuk mačjeg  mjaukanja.

53.

Kozina, Filip, 1981-
Vau! / tekst Filip Kozina ; ilustracije Angelika Scudamore. - Zagreb : Naša djeca, 2017. - [10] str. : ilustr. ; 19  cm
Zvučna slikovnica, tvrdih listova namijenjena je najmlađima čitateljima. Kroz priču u stihovima upoznajemo psića Rudija koji kreće u šetnju po seoskom gospodarstvu i upoznaje domaće životinje. Pritiščući plavo dugme na koricama slikovnice,   maleni će moći čuti kako se glasa pas.

54.

Kralj, Boris, pisac, 1975-
Popo i šumska priča / [autor teksta i ilustracija Boris Kralj]. - Koprivnica : vlast. nakl. : Bogadigrafika, 2017. - [24] str. : ilustr. ; 20 cm
Boris Kralj voditelj je i urednik emisija za djecu, a u slobodno vrijeme bavi se slikarstvom. Upravo kroz posao dobio je ideju    i za pisanjem i ilustriranjem slikovnica. Glavni lik Popo, u ovom naslovu, kreće u obilazak šume i prebrojavanje stabala.
Nailazi na krta Mopa koji vozi veliki buldožer, kojim se upravo spremao iskopati veliku jamu posred šume....Poučna ekološka priča za najmlađe.

55.

Kralj, Boris, pisac, 1975-
Popo i vrt dobrote / [autor teksta i ilustracija Boris Kralj]. - Koprivnica : vlast. nakl. : Bogadigrafika, 2017. - [24] str. : ilustr. ; 20 cm
Slikovnica pisana velikim tiskanim slovima namijenjena je najmlađima. Popo njeguje svoj vrt i u njemu svaki dan izraste nešto novo, a najviše se brine da ne nestane cvijeća, jer u njegovom vrtu raste cvijeće dobrote. Svaki dan pokloni nekome po jedan cvijet i na taj način učini život ljepši sebi i onima koji dobiju   cvijeće.

56.

Law, Felicia
Penjemo se i spuštamo : 6 osnovnih elemenata stroja : kosina / napisali Felicia Law i Gerry Bailey ; ilustrirao Mike Spoor ; [prijevod Neven Borić]. - Zagreb : Novi izrazi, 2018. - 32 str. : ilustr. ; 26 cm. -   (Robotići)
Robi i Robo su simpatični roboti. U svojoj radionici uz pomoć znanja o koristi i primjeni kosine izrađuju nove strojeve. Na koji se način kosina koristila od davnih vremena, kako su se gradile piramide u Egiptu i znaju li koke da im kosina  olakšava penjanje u kokošinjac, saznat ćemo u knjizi Penjemo se i spuštamo. To je jedna od šest knjiga, koja nam na zabavan i poučan način objašnjava šest osnovnih elemenata svakog   stroja.

57.

Lijepa naša domovino
Lijepa naša domovino / ilustrirala Marsela Hajdinjak ; [ideju za slikovnicu predložila Cynthia Martinez Cortes]. - Zagreb : Školska knjiga, 2017. - 23 str. : ilustr. ; 25  cm
Poznati stihovi naše himne u ovoj su slikovnici popraćeni veselim i živopisnim ilustracijama Marsele Hajdinjak pa tako djeci postaju razumljivi i lako pamtljivi. Na kraju slikovnice nalazi se i „legenda“, odnosno tumač važnijih pojmova vezanih uz hrvatsku povijest i kulturu, također prilagođena djeci . U sklopu slikovnice pronaći ćemo i himnu prevedenu na pet svjetskih jezika, kao i notni zapis te tekst o njezinu  nastanku.

58.

Lukačić, Gordana, 1960-
Povratak na Zemlju : [nove avanture pande Mande] / Gordana Lukačić ; ilustrirao Martin Babić. - Zagreb : Libricon, 2017. - [24] str. : ilustr. ; 22 cm
Otopio se led i sjemenke bambusa su proklijale te su se ostvarili uvjeti da se panda Manda i njeni prijatelji vrate na Zemlju. Bambus će narasti i opet će biti hrane za pande na Zemlji. Čajana na Mjesecu zatvorila je svoja vata, spakirali su se     čajnici i nova avantura pande Mande i njenih prijatelja je otpočela. Velika tiskana slova omogućuju   čitanje najmlađim samostalnim čitateljima.

59.

Marušić, Marina
Najljepša mala svjetlost / Marina Marušić ; ilustracije Višnja Levak ; notni zapisi Paula Jurman. - Pazin : Gradska knjižnica Pazin, 2017 (Zagreb : Grafomark). - 23 str. : ilustr., note ; 24  cm
Nova sikovnica Marine Marušić o neobičnoj vili Svjetlani koja „Čas bi sjala, čas bi se gasila, čas bi se smijala na sav glas, čas bi plakala." Kroz ovu priču saznajemo u koje tri stvari mora povjerovati svaka vila, zašto je jedna mala vila tužna te što   je spoznala kroz svoju tugu, kako je preobrazila sebe i kako su nastale   zvijezde.

60.

Moran, Jose
Konj i radost / Jose Moran & Ulises Wensell ; [prijevod sa španjolskog Damir Ivankić, Neven Borić]. - Zagreb : Begen, [2017?]. - [23] str. : ilustr. ; 26x29 cm. -  (Vrline)
Iz serije Vrline slikovnica Konj i radost priča je o mladom vrancu Noćku koji je ostao bez mame stoga je on bio neutješan i izgubio svu radost. Jedne noći u šetnji Noćko je čuo lijepu melodiju i vidio ljude kako se zabavljaju oko logorske vatre no  nije im se usudio prići. Vratio se i iduće noći jer ga je glazba privlačila i plesao je s djevojčicom. Taj ples mu je vratio    radost u život pa je plesao svake noći i tako postao najbolji plesni konj na   svijetu.

61.

Moran, Jose
Medo i strpljivost / Jose Moran & Simon Mendez ; [prijevod sa španjolskog Damir Ivankić, Neven Borić]. - Zagreb : Begen, [2017?]. - [24] str. : ilustr. ; 26x29 cm. -  (Vrline)
Iz serije Vrline u slikovnici Medo i strpljivost upoznat ćemo zaigranu mladu medvjedicu Moku koja s roditeljima i braćom živi u šumi. Roditelji su ih podučavali kako će se brinuti o sebi i štititi od svih opasnosti kada odrastu no Moka nije imala strpljenja slušati savjete. Moka je jednog dana sama odlučila počastiti se medom, ali pčele su je napale i izbole. Nakon tog nemilog događaja Moka je uvidjela koliko je opasno biti nestrpljiv i naučila se strpljenju i   smirenosti.

62.

Moran, Jose
Miš i izdržljivost / Jose Moran & Ulises Wensell ; [prijevod sa španjolskog Damir Ivankić, Neven Borić]. - Zagreb : Begen, [2017?]. - [25] str. : ilustr. ; 26x29 cm. -  (Vrline)
Iz serije Vrline slikovnica Miš i izdržljivost donosi nam priču o sretnoj obitelji poljskih miševa koji su stanovali u blizini vrta   koji ih je hranio. Vlasnici vrta nabavili su mačka kako bi im čuvao vrt. Crni mačak Samson onemogućio je miševima pristup povrtnjaku i voćnjaku. Svi su se miševi obeshrabrili osim miša Zorbe. Uporan i snalažljivi Zorba imao je ideju kako prevariti mačka Samsona. Miševi su uspjeli doći do hrane, a miš Zorba im je primjerom pokazao koliko je u životu bitna vrlina izdržljivost.

63.

Moran, Jose
Sjeverni jelen i dobrota / Jose Moran & Carmen Guerra ; [prijevod sa španjolskog Damir Ivankić, Neven Borić]. -  Zagreb
: Begen, [2017?]. - [24] str. : ilustr. ; 26x29 cm. -  (Vrline)
Iz serije Vrline slikovnica Sjeverni jelen i dobrota donosi nam priču o mladom jelenu Rudolfu koji je od malih nogu bio jako dobar i svima pomagao. Njegova dobrota ga je činila posebnim jer se brinuo o slabima i nemoćnima. Kad je njihovo stado jelena napao čopor vukova Rudolf je riskirao svoj život pomažući drugom jelenu. Rudolf je u trenutku kad se bacio niz liticu bježeći od vukova otkrio kako može letjeti. Slijedio je zvijezdu koja je ostavljala blještavi trag i tako je upoznao Djeda Božićnjaka kojem će od sada pomagati dijeliti darove na  Božić.

64.

Moran, Jose
Zeko i iskrenost / Jose Moran & Ulises Wensell ; [prijevod sa španjolskog Damir Ivankić, Neven Borić]. - Zagreb : Begen, [2017?]. - [25] str. : ilustr. ; 26x29 cm. -  (Vrline)
Iz serije Vrline u slikovnici Zeko i iskrenost naglašeno je koliko je laž opasna u životu. Zeko Boris jako je volio jesti i bojao  se kako neće biti dovoljno hrane za njega jer je u zečjoj jami bilo puno zečeva. Proždrljivi i neiskreni Boris smislio je način kako da jede koliko god želi. Udebljao se i jednog dana je zapeo na ulazu u zečju jamu. Naišao je dječak koji je zeca    odnio doma i nadalje je Boris živio u  kavezu.

65.

Mrčela, Magdalena, 1982-
Kako je Flegmarin postao kapetan / Magdalena Mrčela ; [ilustracije Marijan Lončar]. - Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2017. - 78 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Zvonko. Klub prvih   pisaca)
Jedanaestogodišnji Marin, zvan Flegmarin, seli se sa svojom obitelji izvan centra, u drugi, udaljeniji kvart grada Splita. Nije mu bilo pravo kao ni braći blizancima, Žanu i Renatu. Značilo je to: nova škola, nova ekipa iz kvarta, sve izvan ruke. A bilo im je baš dobro. Trebaju veći i jeftiniji stan jer je mama trudna. Bio je to šok za Marina i blizance. Nisu se lako pomirili     s novonastalom situacijom. Mami često nije dobro i baš usred razmirica s Marinom morala je hitno u bolnicu. Beba se    rodila prije vremena, ali, srećom, sve je u redu. Mami nije dobro, izgubila je dosta krvi, na intezivnoj je. Hoće li se tata   povući u sebe? Hoće li se svi zajedno ugušiti u prljavom stanu? Krije li Marin kakvu   tajnu?
Srećom, teta Maja im je pomogla. Pokrenuli su se, tata je preuzeo vodstvo. Bit će dobro! Marin je počeo pisati dnevnik. U njemu je razgovarao s mamom koja mu nedostaje. Ubrzo je seka došla kući. Svi su se zaljubili u nju i svaki od njih je imao zadatak. Još samo da mama dođe! I još nešto! Flegmarin je postao  kapetan.

66.

Nastava i škola za net-generacije
Nastava i škola za net-generacije / uredio Milan Matijević. - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Učiteljski fakultet, 2017. - 347 str. ; 24 cm
U ovoj se knjizi nalazi jedanaest radova članova istraživačkog tima „Nastava i škola za net-generacije: Unutarnja reforma nastave u osnovnim i srednjim školama“ To je naziv znanstvenoga projekta koji je financirala Hrvatska zaklada za znanost  od 2014. do 2017. godine. U knjigu su uvršteni odabrani radovi, koji su reprezentativni za temu istraživačkog projekta, odnosno za glavno istraživačko pitanje koje je postavljeno na početku istraživanja: Kako bi trebale izgledati nastava i škola    u kojima će želju za učenjem i svoje razvojne potrebe u idućim godinama zadovoljavati pripadnici net-generacija?

67.

Oldland, Nicholas, 1972-
Medo koji voli grliti / [tekst i ilustracije] Nicholas Oldland ; [prevela Nataša Ozmec]. - Zagreb : Planetopija, 2017. - [30] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Dodo)
Moderna bajka u kojoj autor govori o medi „koji je bio toliko ispunjen ljubavlju i srećom da je morao zagrliti baš svako živo biće koje bi sreo“. Jednog dana u šumu je došao čovjek sa sjekirom u ruci, s namjerom da sruši stablo. Iako mu se nisu svidjele njegove namjere, medo je ipak zagrlio čovjeka i na taj način spasio   stablo.
Kroz ovu priču djeca imaju priliku učiti o ljubavi i blagosti, te nenasilnom rješavanju  stvari.
Ilustracije se odlikuju snažnim, čistim linijama i oblicima, te nježnim prirodnim bojama s kontrastima koji naglašavaju detalje.

68.

Orlović, Irena
Djevojčica i sreća / autorica teksta Irena Orlović ; ilustracije Sanja Rešček Ramljak. - Split : Harfa, 2017. - [30] str. : ilustr. ; 22x30 cm
Lijepa vladarica koja iako ima sve, najljepšu odjeću i obuću, svi joj se dive, uistinu je nesretna i tužna. Odluči krenuti u potragu za svojom srećom. Priča o njoj otkriva da se prava sreća krije u nama samima. Slikovnicu je ilustracijama obogatila Sanja Rešček Ramljak.

69.

Palacio, R. J., 1963-
Auggie & ja : tri čudesne priče / R. J. Palacio ; s engleskoga prevela Tamara Kunić. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2017. - 277 str. : ilustr. ; 23 cm
Knjiga sadrži tri zasebne priče ispričane iz perspektive troje djece koja su na neki način povezana s Augustom Pullmanom, dječakom s deformacijom lica iz autoričina prethodnoga romana "Čudo". Glavni protagonist prve priče je Julian, najomraženiji lik među čitateljima "Čuda", koji je svakodnevno bio zloban i bezobrazan prema   Auggieju. Autorica
pokušava kroz Julianovu priču objasniti koji su razlozi njegova ružnog ponašanja, ne opravdavajući ih. Druga priča ispričana  je iz perspektive Christophera, Auggiejeva najstarijeg prijatelja koji nas upoznaje s njegovim životom prije događaja      opisanih u "Čudu". U trećoj priči glavni lik je djevojčica Charlotte koja u "Čudu" pokazuje prijateljski, ali pomalo distanciran odnos prema Auggieju. Priča prati događaje koji su se odvijali u isto vrijeme kad i radnja "Čuda", a koji su povezani s Charlotteinim obvezama i odnosima koji nemaju veze s Auggiejem. Kao što i sama autorica u uvodnom poglavlju ističe, ovo nije nastavak "Čuda". Ove priče istražuju složenost prijateljstva, odanosti i suosjećanja, a zajednički nazivnik im    je čudesan dječak August Pullman. Knjiga je namijenjena djeci starije školske  dobi.

70.

Pankhurst, Kate
Fantastično sjajne žene koje su promijenile svijet / Kate Pankhurst ; [prijevod Dina Morić Bošnjak]. - Zagreb : Profil knjiga, 2018. - [32] str. : ilustr. ; 25  cm
Bogato ilustrirana i zanimljivo napisana slikovnica za mlađu školsku dob o ženama koje nisu krenule na svoja životna putovanja da bi ih drugi smatrali sjajnima, nego su ostvarile izvanredna postignuća zato što su "slijedile svoja srca, talente i snove". Autorica, prilagođavajući povijesnu faktografiju djeci, opisuje živote žena koje su ostavile trag u povijesti, npr. Jane Austen, Fride Kahlo, Coco Chanel, Marie Curie, Amelie Earhart i drugih.

71.

Pari, Iveta, 1983-
Želim znati više o hrani : [kako raste, odakle dolazi & kako se priprema] / [tekst Iveta Pari] ; [ilustracije Michaela Bergmannova] ; [prijevod Marija Janković]. - Zagreb : Opus Gradna, 2018. - 47 str. : ilustr. ; 29  cm
Prehrambene namirnice koje smatramo egzotičnima danas lako možemo nabaviti, no o njima često malo toga znamo. Ova ilustrirana knjiga za djecu educira o tome kako i gdje raste raznovrsno, egzotično voće, povrće i razni začini koje jedemo. Knjiga sadržava i jednostavne recepte za jela i pića kao i upute o tome kako uzgojiti pojedine   namirnice.

72.

Peers, Bobbie, 1974-
Tajni portal / Bobbie Peers ; s norveškoga preveo Munib Delalić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2017. - 247 str. ; 22 cm. - (SMS biblioteka)
Pustolovni roman drugi je dio trilogije o dječaku Williamu, svjetski poznatom zbog sposobnosti razbijanja i  najkompliciranijih šifri. Opasni zločinac Abraham Talley, koji je u prethodnom dijelu pokušao ubiti Williama, pobjegao je iz svog kriogenskog zatvora što bi moglo dovesti do neželjenih i po život opasnih posljedica ako se domogne inteligentnog metala luridija. Tragovi će voditi do podzemnog hrama unutar Himalaje, a u pomoć će glavnom junaku priskočiti djed i prijatelji s neobičnog Instituta za posthumno istraživanje. Dinamičan, napet i maštovit roman s fantastičnim elementima namijenjen je čitateljima viših razreda osnovne  škole.

73.

Pepe & Milli : tko to kuca?
Pepe & Milli : tko to kuca? / prevela Mirjana Vujanić ; ilustrator Yayo Kawamura. - Zadar : Forum, 2018. - [10] str. : ilustr. ; 16 cm. - (Slikovnica s velikim  prozorčićima)
Slikovnica s velikim "prozorčićima" za najmlađe. Na svakoj strani netko kuca na vrata i dolazi u goste kod Pepe i Millija, kad otvorimo vrata, našli smo i odgovor. Zanimljiva interaktivna slikovnica za zabavu, pričanje i   razumijevanje.

74.

Pervan, Jelena, 1992-
Mrljek i Prljek mućkaju bljakavi napitak : priča o pokvarenom zubu / Jelena Pervan ; ilustracije Jelena Brezovec. - Varaždin : Evenio, 2018. - [16] str. : ilustr. ; 27 cm
Smiješne, zabavne, ali i poučne su nove tri slikovnice autorice Jelene Pervan, iz serije "Higijena", za   najmlađe.
Glavni likovi su Mrljek i Prljek, a oni su zapravo zloćeste bakterije koje obožavaju sve mrljavo i prljavo, smrdljivo i bljakasto.   U ovom naslovu Mrljek i Prljek su se našli na pokvarenom zubiću dječaka Lovre, koji nije volio prati   zube...
Slikovnice je duhovitim ilustracijama popratila Jelena  Brezovec.

75.

Pervan, Jelena, 1992-
Mrljek i Prljek slave fujkasti rođendan : priča o prljavim rukama / Jelena Pervan ; ilustracije Jelena Brezovec. -   Varaždin
: Evenio, 2018. - [16] str. : ilustr. ; 27 cm
Smiješne, zabavne, ali i poučne su nove tri slikovnice autorice Jelene Pervan, iz serije "Higijena", za   najmlađe.
Glavni likovi su Mrljek i Prljek, a oni su zapravo zloćeste bakterije koje obožavaju sve mrljavo i prljavo, smrdljivo i bljakasto.   U ovom naslovu Mrljek i Prljek se nalaze u dječjoj igraonici gdje se slavi rođendan djevojčice Nore, koja baš nikako ne voli prati ruke, a sve se zakompliciralo kad su se na tulumu pojavili Kašljić i   Šmrkljić...
Slikovnice je duhovitim ilustracijama popratila Jelena  Brezovec.

76.

Petigny, Aline de
Petra putuje zrakoplovom / Aline de Pétigny ; [ilustracije] Nancy Delvaux. - Zadar : Forum, 2017. - [16] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Zbirka Petra)
Nova Petrina zgoda opisuje prvi let zrakoplovom. Petra je bila jako uzbuđena pa se ujutro rano sama probudila i sasvim spremna u sobi dočekala roditelje. Zrakoplovna luka i gužva u njoj pružaju nova uzbuđenja pa Petra nema vremena za drijemanje ni u čekaonici za ukrcaj. Kad se obitelj napokon smjesti u kabini zrakoplova, ona otkriva da je njezin dragi medvjedić Krešo – nestao! Srećom, sve će se dobro završiti pa će prvi let Petri ostati u lijepom   sjećanju.

77.

Petigny, Aline de
Petra slavi Božić / Aline de Pétigny ; [ilustracije] Nancy Delvaux. - Zadar : Forum, 2017. - [16] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Zbirka Petra)
Ovoga puta Petra se priprema za proslavu Božića. Dok uživa u kićenju bora i ukrašavanju kuće, mira joj ne daju pitanja o djedu Božićnjaku kojeg nestrpljivo iščekuje. Može li on proći kroz kućni dimnjak? Kada će stići? Božićno je jutro teško dočekati, ali uz male prijatelje i rođake koji će tu noć kod nje prespavati čekanje je lakše i   zabavnije.

78.

Pilić, Sanja, 1954-
Maša i maškare / Sanja Pilić ; ilustrirao Niko Barun. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 40 str. : ilustr. ; 21  cm
Vrijeme je karnevala. Na Mašin nagovor obitelj se uputila u Samobor. Iako se isprva nisu željeli maskirati i napustiti toplinu doma, pomisao na kremšnite i veseli provod učinila je svoje. Šarenim kostimima uljepšali su prohladan zimski dan.
Veselim ulicama staroga grada zabavljali su se s poznatim i nepoznatim maškarama. I na kraju su se složili, da su baš lijepo proveli dan.

79.

Pilić, Sanja, 1954-
Maša i selo / Sanja Pilić ; ilustrirao Niko Barun. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - 50 str. : ilustr. ; 21  cm
Maša ima osam godina. Njezina prijateljica zove se Tajana. Posjetile su Tajaninu baku koja živi na selu. Maša je uživala. Upoznala je kravu Šarku, vidjela zečeve, kokoši i svinje. Prošetale su selom i posjetile tetu Nušku koja ih je počastila kolačama i pričama. Nuška im je pričala o svom odrastanju na selu. Maša je upoznala Josipa, Tajaninog prijatelja, čiji su roditelji imali najveću kuću u selu i puno strojeva za obradu zemlje.Tajana je Mašu vodila i na imanje čiji su se vlasnici    bavili seoskim turizmom i do dvorca u kojem borave bolesna djeca. Zajedno s s djecom slušale priču o jednom maslačku... Maša se vratila kući puna dojmova. Te je večeri brzo zaspala. Sanjala je kako trči livadom prepunom žutih maslačaka.

80.

Plahutar, Arijana
Što veseli malog tigra!? : priručnik s primjerima aktivnosti za poticanje spoznajnog razvoja predškolskog djeteta prema načelima NTC-ova sustava učenja / Arijana Plahutar. - Zagreb : Hrvatska Mensa, 2017. - 429 str. : ilustr. ; 30   cm
Priručnik opisuje aktivnosti i igre kreirane prema osnovnim načelima NTC-ova sustava učenja dr. Ranka Rajovića. Aktivnosti su nastale u neposrednom radu s djecom ili tijekom edukacije na internim stručnim aktivima u dječjem vrtiću Hrvatski  Leskovac. Autorica procjenjuje da opisane aktivnosti i sadržaji poticajno djeluju na cjelokupni    razvoj predškolskog djeteta,
a osobito na njegov spoznajni razvoj. Svaka od aktivnosti sadrži naziv, cilj, opis igre, tipične dječje reakcije na tu igru,    autorice koje su je proučile za priručnik te fotografije djece koju tu igru igraju. Poglavlja kao i aktivnosti i sadržaji podijeljeni     su i prema uzrastima na mlađe i starije jasličke skupine, kao i mlađe, srednje i starije vrtićke skupine uz to knjiga sadrži i poglavlja Boravak na zraku, Pikulanje, Primjena vizualizacija i asocijacija, Igranje skrivanja pojmova u rečenicama,   Zagonetna pitanja, Suradnja s roditeljima, NTC-ov jelovnik, Empirijska provjera i vrednovanje primjene provedenih aktivnosti. Priručnik mogu koristiti odgojitelji u vrtićima kao i roditelji koji mogu izabrati aktivnost koju će raditi s djecom, ovisno o  djetetovu uzrastu ili tome žele li se igrati u zatvorenom ili  vani.

81.

Potter, Beatrix, 1866-1943
Avanture Petra Zecimira / Beatrix Potter ; [s engleskoga prevela Ivanka Borovac]. - Originalno i autorizirano izd. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - 93 str. : ilustr. ; 29  cm
Knjiga sadrži četiri originalne priče Beatrix Potter u kojima se pojavljuje Petar Zecimir. Petar, zajedno sa svojom obitelji   i prijateljima proživljava razne zgode i nezgode, pokušavajući ukrasti salatu iz vrta gospodina Gregorca ili nadmudriti mudrog gospodina Lisca. Zbog poučnih i duhovitih priča te predivnih ilustracija, ova je knjiga klasik dječje književnosti već punih      115 godina!

82.

Pribić, Sanja, 1960-
Kako je zeko izgubio uši, a koza dobila rogove / Sanja Pribić ; [ilustrirala Sanja Pribić]. - Zagreb : Knjiga u centru, 2017. - 24 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica - prozor u  svijet)
Lijepa i topla priča, maštovito ilustrirana autorska slikovnica o Zeki koji je poklonio Ptici svoje uši. Njezino je krilo bilo ozlijeđeno i Ptica je bila presretna. Sad je opet mogla letjeti brzo i sigurno. Bila je uvjerena kako su nova krila čarobna. Nije  ih ostavila za sebe, poklonila ih je Djedici koji je teško hodao, da mu posluže kao štapovi. I gle, Djedica je bio radostan jer    ga više nisu boljele noge. I on je bio uvjeren kako su štapovi čarobni. No ni on ih nije ostavio za sebe. Jedan od štapova poklonio je Psu...
Jesu li Zekine uši uistinu bile čarobne? Jesu, sve što poklanjamo čarobno je. Učinile su sretnima Pticu, Djedicu, Psa, Drvo, Djevojke, Prolaznike, Čistača, Snjegoviće i Kozu. I samog Zeku koji nije ostao bez ušiju, narasle su mu   nove.
 

83.

Prosenjak, Božidar, 1948-
Divlji konj : [prilagodba] / Božidar Prosenjak ; prilagodile Marija Čelan-Mijić, Ivana Šabić ; ilustrirao Dražen Jerabek. - 1. prilagođeno izd. - Zagreb : Alfa, 2017. - 144 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Knjiga za mladež. Lektira   prilagodba)
Nagrađivani animalistički roman, koji je doživio brojna izdanja i stekao brojne čitatelje. Namijenjen je i djeci i odraslima jer roman je zapravo predivna metafora čovjekovog unutarnjeg puta sazrijevanja. Uvršten je u lektiru, ali zbog svoje složenosti, nije bio svima jednako lako čitljiv. U izdanju Alfe, konačno stiže prilagođeni tekst, za sve one koji imaju problema s
čitanjem i razumijevanjem teksta. Ilustracijama je tekst popratio Dražen Jerabek, tako da će time ovo djelo zasluženo doprijeti do još više čitatelja.

84.

Rajović, Ranko, 1964-
Kako igrom uspješno razvijati djetetov IQ : [NTC sustav učenja] / Ranko Rajović ; [suradnici Ljubomir Vasičin ... [et   al.]
; [prijevod Nikolina Palašić]. - Split : Harfa, 2017. - 134 str. : ilustr. ; 22  cm
Autor je Mensin predsjednik Odbora za darovite i UNICEF-ov suradnik na projektu ranog poticanja intelektualnog razvoja. U knjizi preporučuje niz raznovrsnih vježbi za djecu osmišljenih kao podršku NTC-sustavu učenja. Prema autoru, vježbe stimuliraju rast broja sinapsi o kojima ovise djetetove intelektualne sposobnosti te tako pomažu djeci predškolskog i ranog školskog uzrasta da razviju svoje biološke  potencijale.

85.

Ramljak, Ozana, 1970-
Što će biti kad odraste / Ozana Ramljak ; ilustrirala Ivana Crnošija Galović. - Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2017. - 13 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka  Piširiši)
Duhovita, vesela slikovnica o malenoj Tonkici koja je svakog dana bila druge struke. Svidjelo joj se biti frizerka pa zbog bolesne lutke doktorica. Nije se zaustavila na tome pa je poželjela biti kuharica, gutačica vatre, manekenka, slikarica, kiparica... i da ne nabrajamo više! Teško je bilo izabrati zvanje zato je odlučila - "kad odraste, bit će   dijete."

86.

Renz-Polster, Herbert, 1960-
Kako danas djeca rastu : priroda kao prostor za razvoj : novo viđenje dječjeg učenja, razmišljanja i iskustva / Herbert Renz-Polster, Gerald Hüther ; [prijevod Antonela Konjevod]. - Jastrebarsko : Naklada Slap, 2017. - 255 str. : ilustr. ; 23   cm.

  • (Psihologija u praksi)

Ova knjiga nastala je u koautorstvu pedijatra i sveučilišnog profesora neurobiologije i daje novo viđenje prirode i njene uloge    u razvoju djeteta. Autori drže da priroda djeci ne znači samo mjesto za odmor, zabavu ili davanje oduška, već mjesto gdje djeca doživljavaju slobodu, susreću jedni druge te grade kompetencije za uspješan život i pronalaze sebe. Autori tvrde da
je priroda djeci urođen prostor za razvoj. U prirodi djeca nalaze ono što im je temeljno za razvoj: slobodu, neposrednost, otpornost i bliskost. Ta iskustva ugrađuju se u temelje na kojima počiva njihov   život.

87.

Rotman, Gerrit Theodoor, 1893-1943
Kneginjica Zvjezdana / [tekst i ilustracije] Gerrit Theodoor Rotman ; [odabrali Matej Kristan i Marko Stjepan Mirković]. - Zagreb : Ognjište, 2017. - 119 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Knjižnica Mladi pustolovi ; knj. 18)(Dječja knjižara M &   M)
Skriveni svijet fantastičnih bića, životinja i ljudi u knjigama Gerrita Rotmana bogat je pustolovinama i brojnim komičnim situacijama. Kneginjica Zvjezdana jedna je u nizu njegovih popularnih "priča u slikama" u kojoj je svaki segment priče popraćen  slikovitom ilustracijom.
Rotman je jedan od pionira stripa u Nizozemskoj te je za kršćanski novinski sindikat Het Kwartet izradio preko 40 stripova od kojih je najviše popularnosti stekao strip "Mijnheer Pimpelmans"  (1927.).
 

88.

Rozman, Andrej, 1955-
Kako je Oskar postao detektiv / Andrej Rozman Roza ; ilustrirala Ana Košir ; prijevod sa slovenskog Mirjana Bračko. - Zagreb : Ibis grafika, 2018. - 63 str. : ilustr. ; 22  cm
Priznati slovenski spisatelj, kazališni redatelj i glumac kroz tri duhovite priče nenametljivo progovara o disleksiji, te utjecaju dotične poteškoće u učenju na samopouzdanje djece. Glavni junak je učenik prvog razreda i silno želi postati uspješan detektiv, no zbog problema sa savladavanjem čitanja smatra da nije dovoljno pametan. U svakoj priči dječak Oskar, kojeg krase neustrašivost i upornost, uspješno rješava određenu detektivsku situaciju, pa mu raste samopouzdanje i vjera u   sebe. Knjiga je 2008. godine dobila nagradu Desetnica za najbolju slovensku knjigu za djecu i   mlade.

89.

Sedlačkova, Jana
Povijest mode : moda od prapovijesti do danas : povijest za djecu / tekst Jana Sedláčková ; ilustracije Tomski & Polanski ... [et al.] ; prijevod Fedora Kraljić. - Zagreb : Opus Gradna, 2017. - 80 str. : ilustr. ; 28  cm
Moda se mijenjala kroz stoljeća, od životinjskih koža u prapovijesti do današnjih tkanina koje su krojene u raznim oblicima.   U knjizi možete ponešto saznati i o određenim životnim navikama vezanim uz modu te ponešto o načinu dotjerivanja i higijenskim navikama. Ilustracije prikazuju odjeću, obuću i nakit te njihovu mijenu kroz stoljeća. Knjiga je prilagođena djeci osnovnoškolske dobi.

90.

Siegel, Daniel J., 1957-
Oluja u mozgu : snaga i svrha tinejdžerskog mozga : [vodič kroz adolescentski mozak u nastajanju, pogled iznutra  prema van, dob 12-24 godine] / Daniel J. Siegel ; [prijevod Nikolina Palašić]. - Split : Harfa, 2017. - 271 str. : ilustr. ; 23   cm
Knjiga temeljena na suvremenim istraživanjima u području interpersonalne neurobiologije. Američki psihijatar objašnjava razvoj, snagu i svrhu tinejdžerskog mozga, kroz što mladi od 12. do 25. godine života prolaze te kako, ono što se smatra lošim stranama tog razdoblja, pretvoriti u nešto pozitivno i korisno. Sadrži i razne vježbe i savjete, kako za djecu, tako i za roditelje, kako bi iz tog razdoblja izvukli ono  najbolje.

91.

Spires, Ashley, 1978-
Veličanstveni izum / napisala i ilustrirala Ashley Spires ; [prijevod Ozren Doležal]. - Zagreb : Profil knjiga, 2018. - [30] str. : ilustr. ; 23 cm
Jednoga dana jedna sasvim obična djevojčica dobila je sjajnu zamisao. Uz pomoć svog pomoćnika i najboljeg prijatelja odlučila je napraviti veličanstveni izum! Ona točno zna kako taj izum mora raditi i izgledati međutim pokazalo se da je  daleko teže postići, uza svo čekićanje, namještanje i zatezanje, da taj izum proradi. Duhovita priča nagrađivane kanadske autorice i ilustratorice namijenjena je djeci predškolskog  uzrasta.

92.

Stark, Ulf, 1944-2017
Tri prijatelja / Ulf Stark, Ann-Cathrine Sigrid Stahlberg. - [Zagreb?] : IKEA, 2017. - 29 str. : ilustr. ; 31 cm. -   (Skogsliv)
Malim psićima je dosadno na farmi - Little Golden se žali svojem prijatelju Hoppingu da nikad ne rade ništa uzbudljivo, dok veliki psi smiju ići u šumu i loviti lisice. Jedne večeri psići su se ipak uputili prema šumi. Odjednom začuju režanje i     pomisle možda se netko želi igrati s njima! Je li to bilo prijateljsko režanje saznajte u ovoj zabavnoj i prekrasno ilustriranoj slikovnici namijenjenoj djeci u dobi od dvije do sedam  godina.

93.

Šimleša, Maja, 1979-
Suli u avanturi : prijateljstvo / Maja Šimleša ; ilustracije Sven Nemet. - Zagreb : Profil knjiga, 2017. - [34] str. : ilustr. ; 25 cm
Topla i lijepa priča o toleranciji i prijateljstvu, vrlo maštovito ilustrirana. Kroz stihove u rimi upoznat ćete dugonogu žirafu Suli koja je u potrazi za društvom. No nitko je u krdo primiti neće. Neće zebre jer su kod njih pruge u modi. Neće ni bivoli   jer im njezin dugi vrat smeta. Od lavova je jedva živu glavu izvukla i u šumu zašla. I tamo, snašla je nesreća jer ne može s majmunima visjeti s grana. I kad se najmanje nadala, slon je s osmijehom došao i pružio joj   ruku.

94.

Šteh, Dragica
Anđele, čuvaru mili / Dragica Šteh ; [ilustrirala Kristina Krhin] ; [prijevod Miro Radalj, Lidija Piskač]. - Split : Verbum, 2017. - [16] str. : ilustr. ; 18 cm
Nježno i toplo oslikana slikovnica za najmlađe, osim obilja ilustracija sadrži i svima dobro poznatu molitvu, koja se najčešće moli pred spavanje. Mnogima je to prva molitva koju su naučili, a malenima pomaže da otjeraju svaki strah od sebe i lakše i mirnije utonu u  san.

95.

Šunk, Davor, 1970-
Fućka mi se : mala moćna muzika / [tekst i ilustracije] Davor Šunk. - Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2017. - 36 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka  Piširiši)
Maleni Krešo uživa u glazbi, najviše u - fućkanju. Njegovi ga roditelji upišu u glazbenu školu, ali ni tamo nitko nema razumijevanja za njegovo fućkanje. Autor na zabavan način najmlađe čitatelje uvodi u svijet glazbe, upoznaje ih s nizom instrumenata te podsjeća da djeci ponekad činimo najveću uslugu kada ih jednostavno - ostavimo na miru da se igraju.

96.

Topolovčan, Tomislav, 1984-
Konstruktivistička nastava : teorija i empirijska istraživanja / Tomislav Topolovčan, Višnja Rajić, Milan Matijević. - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Učiteljski fakultet, 2017. - 272 str. : graf. prikazi ; 24 cm. - (Biblioteka Magister ; knj.   19)
Konstruktivistička paradigma prisutna je dulje od pojave prvih digitalnih medija, no autori naglašavaju kako je upravo ona bliska onome što od nastave očekuju učenici i učitelji. Ključni pojmovi koji su važni za objašnjavanje procesa učenja i poučavanja današnjih generacija učenika u ovoj studiji su konstruktivistička nastava i digitalni mediji. Autori ističu kako didaktički scenariji koji se nude današnjim generacijama učenika trebaju uvažavati medijsko okruženje te stilove učenja pripadnika net-generacija. Kroz poglavlje pod naslovom Konstruktivistička nastava nude povijesni pregled raznih teorija u ovom okviru te u narednim poglavljima izlažu svoje istraživanje. Istraživanje se provelo s ciljem ispitivanja obilježja uporabe digitalnih medija i konstruktivističke nastave sa stajališta učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola u Republici   Hrvatskoj. Monografiji su priloženi upitnik za učenike i upitnik za  nastavnike.

97.

Tuwim, Julian, 1894-1953
Gospodin Mališkijević Malicki i kit / Julian Tuwim ; prepjevao Enes Kišević ; ilustrirala Valentina Supanz Marinić ; [prijevod Jasmin Novljaković]. - Zagreb : Ibis grafika, 2017. - [17] str. : ilustr. ; 22x30   cm
Ova je slikovnica prijevod jedne od najpoznatijih pjesama poljskog autora Juliana Tuwima. U toj pjesmi-priči Tuwim prati avanture malog čovjeka koji putuje u orahovoj ljusci i susreće golemu morsku neman. Julian Tuwim, poznat kao majstor onomatopeje, u pjesmi na vedar i duhoviti način oslikava lik simpatičnog gospodina Mališkijevića, a ilustracije mlade akademske slikarice Valentine Supanz Marinić nadovezuju se na komičnu notu teksta čineći tako umjetnički zaokruženu tekstualno-slikovnu cjelinu.

98.

Vončina, Pika, 1961-
Krokodili i ptica sveznalica / Pika Vončina. - Zagreb : Mala zvona, 2017. - [32] str. : ilustr. ; 22   cm
Slikovnica sadrži četiri priče o vrlo neobičnim krokodilima: Jaroslav nije znao plivati, Jesenko je neutješno plakao, Florijan   je mijenjao boje u skladu sa svojim osjećajima, a Strahimir je strastveno izrađivao papirnate ptice. Priče problematiziraju prihvaćanje različitosti, a pripovjedačica ptica Sveznalica prati glavne likove i iznalazi rješenje za svaki krokodilski problem   s kojim se susretne. Autorska slikovnica nagrađivane hrvatske ilustratorice i spisateljice namijenjena je    čitateljima predškolskog uzrasta.

99.

Vuković, Aljoša, 1970-
Što sve treba znati o kravati / Aljoša Vuković ; ilustrirala Irena Zelena. - Zagreb : Knjiga u centru, 2017. - [22] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica - prozor u svijet)
Duhoviti stihovi o kravati popraćeni šaljivim ilustracijama. Pa tko to još ne zna, doznat će: "Kako je kravata jako
zamršen stvor, njezina bit je vezati se u čvor. Upravo to vezivanje najteži je dio. To zna svatko tko je na obuci kod tate bio." Tekst je otisnut velikim tiskanim slovima pa je pogodan za djecu koja uče   čitati.

100.

Wainewright, Max, 1969-
Kako programirati 20 igrica u Scratchu : [nauči programirati i izradi 20 fantastičnih igrica!] / Max Wainewright ; [prevela Dina Morić Bošnjak]. - Zagreb : Profil knjiga, 2017. - 80 str. : ilustr. ; 25  cm
Scratch je programski jezik koji omogućava jednostavno stvaranje interaktivnih priča, igara i animacija, te dijeljenje radova preko Interneta. Kako bi počeli s izradom vlastite igre trebate instalirati program dostupan na linku u knjizi. Korak po korak objašnjene su razne mogućnosti koje vam ovaj programski jezik nudi. Računalne igre koje uz knjigu možete programirati različitih su razina zahtjevnosti.

101.

Zalar, Hrvoje, 1964-
Bljaksonice, Tupsoni i drugi : sedam veselih dramskih igara i nijedna tužna / Hrvoje Zalar. - Zagreb : Alka script, 2017. - 232 str. : ilustr. ; 25 cm
Zbirka igrokaza Hrvoja Zalara, unutar knjige podijeljena je na tri cjeline: Dramske igre za djecu ; Dramske igre za djecu i odrasle i Dramske igre za one koji misle da nisu više djeca. U svakom slučaju riječ je o sedam igrokaza s vrlo različitim temama, ali zajednička im je pozitivna energija kojom pršte, vedar i duhovit pogled na svijet koji je vrijedan življenja. Kod svake se osjeća i poštovanje prema glumačkoj profesiji, a naravno i prema publici bez koje glumci ne bi ni postojali. Na   kraju predgovora ističe se inaputak za one koji požele neki igrokaz postaviti na scenu, a glasi: "uživajte u tome svim srcem  jer samo tako ovaj posao ima  smisao."

102.

Zelena, Irena
Maleni Maks i vila Ljubica / napisala i ilustrirala Irena Zelena. - Zagreb : Knjiga u centru, 2017. - [23] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica - prozor u svijet)
Prekrasna ljubavna priča u stihu.Tko se u njoj krije? Dva neobična stvorenja, Maleni Maks i Vila Ljubica. Maks je najbolji u školi, pametan i dobar i ništa mu ne fali osim visine. Zbog toga je usamljen i tužan. Vila Ljubica mršavog je tijela, velikog nosa i prištavog lica, daleko od svake ljepote. Njihove nesavršenosti neće ih omesti u stvaranju nježnog prijateljstva.

103.

Zemunić, Vera, 1938-
Čemu nam oni služe? / Vera Zemunić ; ilustrirala Marija Vuletić ; uredila Jasminka Salamon. - Zagreb : Alka script, 2017. - 28 str. : ilustr. ; 21 cm
Slikovnica sadrži trinaest veselih, razigranih pjesama o svakom članu uže i šire obitelji, kumovima, susjedima i prijateljima. Stihovi u rimi oslikani su zanimljivim i toplim  ilustracijama.

104.

Žodan, Branka, 1946-
Sjeverac dječarac i patka selica / napisala Branka Žodan ; ilustrirala Tajana Ivić. - Zagreb : Ibis grafika, 2017. - 32 str. : ilustr. ; 28 cm
Ovaj je igrokaz posvećen jednoj toploj zimi kada nije bilo snijega kao i šumskim životinjama koje je takva zima zbunila, a mogli bismo ga svrstati u kategoriju scenske bajke. Likovi su: južni i sjeverni vjetar, zima, patka koja ne želi odletjeti na      jug, medvjedi, jazavci i druge šumske životinje koje raspravljaju o tome zašto zima ne dolazi i zašto patka ne odlazi na jug. Što se dogadi kada zima stigne onda kad je više nitko ne očekuje otkrit će čitatelji u ovom zabavnom igrokazu!