Novi naslovi - lipanj

1.

Đokić-Pongrašić, Ana, 1965-
Strašno strašna priča / Ana Đokić ; ilustrirao Dušan Pavlić. - Zagreb : Kreativna mreža : Knjiga u centru, 2018. - [26] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica - prozor u  svijet)
Kada se strašno Strašni Zmaj probudi iz stogodišnjeg sna i krene u svoju avanturu zastrašivanja, shvati kako se sve oko njega promijenilo. Više ga se nitko ne boji i to je zbilja strašno. Zanimljivu slikovnicu o zmaju koji uočava velike promjene u svijetu ilustrirao je Dušan Pavlić.

2.

Akrap, Snježana, 1967-
Na krilima mašte : moj dnevnik Petra Anika BibiLo / Snježana Akrap ; [ilustratori Lorena D. i Loren B.]. - Zagreb : Emeritus AGS Consulting : Laserplus, 2018. - 2 sv. (152; 152 str.) : ilustr. ; 20  cm
Knjiga pisana u obliku dnevničkih zapisa djevojčice Petre Anike BibiLo koja želi postati književnica, ilustratorica i dizajnerica. Uz bogate ilustracije, dnevnik sadrži brojne ideje, priče i pjesme te korisne savjete za vježbanje kreativnog pisanja i crtanja. Knjiga je namijenjena mladima više osnovnoškolske i srednjoškolske   dobi.

3.

Bailey, Gerry, 1945-
Alati i strojevi : Leov svijet izuma i otkrića / napisali Gerry Bailey i Felicia Law ; ilustrirao Mike Phillips ; prevela Dijana Šobota. - Zagreb : Novi izrazi, 2019. - 32 str. : ilustr. ; 26 cm. - (STEM : znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika)
Leo i mačak Pallas daleko su ispred svoga vremena – kamenog doba. Zajedno otkrivaju osnovne elemente stroja uz pomoć kojih će ljudi poslove obavljati s manje uloženog napora. Tako osnovni elementi stroja kao što su poluga, kotači, osovina i koloturnik na dizalici, tačke ili pluga pomažu ljudima da brže i lakše podignu ili premjeste teret, dok pak kormilo i klin      pomažu kod mijenjanja smjera vode. U    priručniku namijenjenom djeci osnovnoškolske dobi, možete pročitati i koje je
izume u 15. stoljeću, svijetu dao Leonardo da  Vinci.

4.

Bailey, Gerry, 1945-
Energija i gibanje : Leov svijet izuma i otkrića / napisali Gerry Bailey i Felicia Law ; ilustrirao Mike Phillips ; prevela Dijana Šobota. - Zagreb : Novi izrazi, 2019. - 32 str. : ilustr. ; 26 cm. - (STEM : znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika)
Leo i mačak Pallas daleko su ispred kamenog doba u kojem žive pa tako ideje pretvaraju u izume koji će još stotinama godina mijenjati živote ljudi. Leo otkriva kako energiju koju proizvodi gibanje zraka ili pak vjetar iskoristiti za pokretanje strojeva poput vjetroturbina ili vjetrenjača. U priručniku namijenjenom djeci osnovnoškolske dobi, možete pročitati i kako se kemijska energija može iskorištavati i pohranjivati te koji su znanstveni doprinosi poznatog izumitelja dinama Michaela Faradaya.

5.

Bailey, Gerry, 1945-
Konstrukcije i građevine : Leov svijet izuma i otkrića / napisali Gerry Bailey, Felicia Law ; ilustrirao Mike Phillips ;  prevela Dijana Šobota. - Zagreb : Novi izrazi, 2019. - 32 str. : ilustr. ; 26 cm. - (STEM : znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika)
Pallas, mačak iz kamenog doba i dječak Leo proučavaju materijale i građevne oblike koji su u davna vremena utjecali na gradnju mostova, cesta, kuća na stupovima ili tornjeva. Upoznat ćemo se i s arhitektom Frankom Lloydom Wrightom i njegovom najpoznatijom građevinom Kućom na slapovima  (Fallingwater).

6.

Bailey, Gerry, 1945-
Materijali : Leov svijet izuma i otkrića / napisali Gerry Bailey, Felicia Law ; ilustrirao Mike Phillips ; prevela Dijana  Šobota. - Zagreb : Novi izrazi, 2019. - 32 str. : ilustr. ; 26 cm. - (STEM : znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika)
Leo, dječak koji je u svemu ispred svog vremena i njegov ljubimac Pallas, mačak iz kamenog doba, proučavaju materijale dobivene iz Zemljine kore. Od davnina se koriste za boje, građevne materijale i eksplozive, a nastali su obradom kamenja i minerala. Leo i Pallas će nam na  zanimljiv način objasniti kako se dobiva guma ili kako   umiješati kvalitetan beton.
Upoznat će nas i s radom znanstvenice Marie Curie, koja je nakon   mnogo eksperimentiranja otkrila radioaktivne elemente radij i polonij.

7.

Berner, Rotraut Susanne, 1948-
S Karlom iz dana u dan : priče, pjesme, kreativnost i smijeh / Rotraut Susanne Berner ; [prevela i prilagodila Dunja Flegar]. - Zagreb : Planet Zoe, 2018. - 111 str. : ilustr. ; 25  cm
Nova, ilustrirana zbirka priča i pjesama o poznatom zečiću Karlu podijeljena je u nekoliko poglavlja: Obitelj i prijatelji,    Jesen, Proljeće, Ljeto i Zima. Karlo Zečić živi s roditeljima i sestrom u jednom gradiću gdje ide i u vrtić. Nedaleko žive i njegova baka Nina, sestrična Katja, ali i prijatelji Oliver, Monika, Filip i Vilim. U ovoj knjizi autorica Rorraut Sussane Berner donosi pjesmice i priče o godišnjim dobima iz kojih djeca mogu naučiti kada se skupljaju plodovi u prirodi, kada se traže gljive, a kada puštaju zmajevi te koje je godišnje doba najbolje za večeri uz priče. Knjiga sadrži i praktične ideje: kako   izraditi uskršnji vlakić, kako zamijesiti domaće kekse, kako naučiti brojati pjevajući i slično. Priče su pogodne za     predškolce i školarce koji uče  čitati.

8.

Bilić, Mato
Priča o Stonu / Mato Bilić ; [ilustracije Fany Bilić]. - [Ston?] : vlast. nakl., 2018. - [44] str. : ilustr. ; 22x24   cm
Ilustrirana knjiga za djecu osnovnoškolske dobi sadrži povijesnu priču o razvoja grada Stona. Uz povijesni i zemljopisni dio, knjiga sadrži i etnološke podatke o odijevanju, zanimanjima, hrani te brojne podatke o stonskim zidinama, kulama i obrambenom sustavu grada. Posebno poglavlje posvećeno je stonskim solanama i njihovom razvoju kroz povijest. Dio   knjige posvećen je i biskupskoj vlasti na području današnjeg Stona koji je predstavljen kroz podatke o crkvama i palačama. Knjiga je pisana jednostavnim jezikom i može se koristiti u nastavi povijesti i zemljopisa kao    dodatan sadržaj.

9.

Bilić, Vesna, 1955-
Nove perspektive, izazovi i pristupi nasilju među vršnjacima / Vesna Bilić. - Zagreb : Obrazovni izazovi : Učiteljski fakultet, 2018. - 552 str. : ilustr. ; 24  cm
Knjiga je namijenjena studentima, ali i svima koji rade s djecom te se svakodnevno susreću s vršnjačkim nasiljem.   Autorica je analizirala oblike klasičnog (fizičkoga, verbalnoga, spolnoga, relacijskoga, materijalnoga i kulturnoga) te elektroničkog nasilja (vrijeđanja porukama, elektroničkog uznemiravanja, ogovaranja, krađe digitalnog identiteta, isključivanja, sekstiranja i videosnimanja napada). Osim što se raspravlja o djetetu kao žrtvi ili počinitelju nasilja, skrenuta   je pozornost i na druge uloge djece u procesu nasilja. Na kraju knjige objašnjene su kratkoročne i dugoročne posljedice direktnih i indirektnih sudionika vršnjačkog  nasilja.

10.

Bjelčić, Ratko, 1967-
Vodič za dobrice / Ratko Bjelčić i Silvija Šesto ; ilustrirao David Peroš Bonnot. - Zagreb : Naklada Semafora, 2019. - 60 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Šarena)
Nagrađivani hrvatski autori donose zbirku priča namijenjenu svim velikim i malim dobricama, ali i onima koji će to tek    postati. U pričama su opisane neke neugodne situacije iz svakodnevnog života u kojima se svatko može naći. Svaka priča nosi pouku ili savjet koji nam može pomoći da postanemo bolji. Bogato ilustrirana knjiga namijenja je djeci osnovnoškolske dobi.

11.

Brenifier, Oscar, 1954-
Ja i moja suprotnost : knjiga svih karaktera / tekst Oscar Brenifier ; ilustracije Jacques Despres ; prevela s francuskoga Vanda Mikšić. - Zagreb : Meandarmedia, 2019. - [63] str. : ilustr. ; 26  cm
Slikovnica opisuje deset parova oprečnih ljudskih karaktera. Navedeni karakteri definirani su na jednostavan i sažet način   te su potom opširnije opisani. Psihološke opreke pojedinih karaktera osim tekstom, predočene su i koloristički bogatim likovima, jednostavnih formi nastalih u tehnikama digitalne ilustracije. Slikovnica je namijenjena djeci predškolske i mlađe osnovnoškolske dobi kojima se    nastoji olakšati prepoznavanje vlastitih osobina i razumijevanje karaktera drugih ljudi.

12.

Castells, Elisenda
Čitanje potiče maštu / Elisenda Castells, Marta Fábrega ; [prijevod Inja Erceg]. - Zagreb : Neretva, 2019. - 35 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Nerazdvojni)
Ideja o kutku za čitanje svima se svidjela. Uz pomoć učitelja Tome, "Nerazdvojni" razgovaraju o tome kako nabaviti i složiti knjige, ali i kako ukrasiti čitateljski kutak. Vlasnici knjižare poklonili su im kutiju punu dječjih knjiga, a knjižničarka im je      dala korisne savjete kako organizirati prostor. Djeca su nacrtala plakate, ukrasila kutije u koje će staviti knjige, a po podu     su razbacali jastuke i čarolija čitanja mogla je početi. Na kraju knjige nalazi se i vodič za roditelje sa savjetima   za
poticanje čitanja.

13.

Castells, Elisenda
Odgovornost: briga o izgubljenoj maci / Elisenda Castells, Marta Fábrega ; [prijevod Inja Erceg]. - Zagreb : Neretva, 2019. - 35 str. : ilustr. ; 25 cm. -  (Nerazdvojni)
U školi se pojavila maca pa su 'Nerazdvojni' odlučili krenuti u potragu za njezinim vlasnikom. No dok se vlasnik ne pojavi "Nerazdvojni" su brinuti o kućnom ljubimcu. Briga za macu uključuje mnogo posla, ali veseloj ekipi ništa nije bilo teško. 'Nerazdvojni' su bili zaista odgovorni te su se povezali s macom, no kako će se osjećati kada se jednoga dana pojavi pravi vlasnik, pročitajte u priči namijenjenoj djeci predškolske i niže osnovnoškolske dobi. Na kraju knjige nalazi se 'Vodič za roditelje' sa savjetima o poticanju odgovornosti kod djece - odgovornosti za kućnog ljubimca, podjeli zadataka u brizi, prevladavanju straha od životinja te opraštanju od kućnih   ljubimaca.

14.

Castells, Elisenda
Ponovno u školi : novi izazov / Elisenda Castells, Marta Fábrega ; [prijevod Inja Erceg]. - Zagreb : Neretva, 2019. - 35 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Nerazdvojni)
,,Nerazdvojni" se ponovno susreću nakon ljetnih praznika. Odlučili su povratak u školu učiniti uzbudljiv i zabavnim     skupljajući ideje za zajedničku razrednu fotografiju. Toma i Gabrijela, njihovi nastavnici, shvaćaju da imaju posebnu skupinu djece u svom razredu koji se međusobno poštuju i znaju timski  surađivati.

15.

Chown, Xanna Eve
Laku noć i snivaj slatko : [11 toplih priča za miran san] / [tekst Xanna Chown] ; [ilustracije Sarah Conner, Jacqueline East i Lauren Mendez] ; [prijevod Filip Kozina]. - Zagreb : Naša djeca, 2018. - 96 str. : ilustr. ; 26  cm
Slikovnica sadrži jedanaest veselih i poučnih priča za miran san. Junaci priča su životinje koje imaju ljudske osobine i karakteristike pa se djeca mogu lako s njima poistovjetiti. Likovi poput lisičića Luje, vjeverice Sofije, koale Bepa i tigrice Keti, opisani su kao zaboravljivi, pospani, veseli i domišljati. Kroz slikovnicu se ističu i snažne roditeljske figure koje pružaju oslonac svojim mališanima, razumijevanjem i dobrim   savjetima.

16.

Cima, Lodovica
Mjesec kaže laku noć / tekst Lodovica Cima ; ilustracije Maria Elena Gonano ; hrvatski tekst priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2018. - [36] str. : ilustr. ; 24  cm
Zbirka kratkih priča u stihovima za laku noć namijenjena je djeci predškolske dobi. Priče koje možete pronaći u ovoj knjizi su - 'Šumska tišina', 'Vrapčićeva uspavanka', 'Ples male leptirice', 'Srebrni mjesec', 'Uspavanka za pačiće', 'Bakina kratka priča', 'Zekina torta', 'Lukava ribica', 'Plesačica hobotnica', 'Na pješčanoj plaži' i   'Krijesnice'.

17.

Crnčević, Brana, 1935-2011
Mrav dobra srca / po tekstu Branislava Crnčevića ; ilustracije Pavao Štalter, Aleksandar Marks ; [uredio Veljko  Krulčić].
- Zagreb : Udruga "Dušan Vukotić", 2018. - [23] str. : ilustr. ; 27 cm
Slikovnica koja je nastala prije pedesetak godina, prema povjesničarima i estetičarima domaće knjižnovnosti smatra se ponajboljoim slikovnicom nastalom na ovim prostorima. Riječ je o organizaciji i suživotu u mravljem svijetu, ali i dobroti, suosjećanju i pomaganju. Tijekom godina slikovnica je stekla kultni status, nije ništa izgubila na svojoj dojmljivosti i edukativnosti, stoga je vole i današnja  djeca.

18.

Delahaye, Gilbert, 1923-1997
Maja otkriva glazbu / Gilbert Delahaye, Marcel Marlier ; s francuskog prevela Andrea Pongrac. - Zagreb : Profil knjiga, 2019. - 21 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Maja ;  13)
Školski praznici su počeli i Maja s obitelji stiže u kamp gdje susreće prijateljice s kojima odlazi u obližnje selo na nastup limene glazbe. Djevojčice su bile oduševljene s glazbenom povorkom, a Maji se najviše dopao zvuk violončela. Uz pomoć nove prijateljice, glazbenice Irene, Maja će pokušati naučiti svirati zanimljiv glazbeni   instrument.

19.

Fortnite : 100% neslužbeno
Fortnite : 100% neslužbeno : vodič kroz igru / [prijevod Nikica Barić]. - Zagreb : Egmont, 2018. - 64 str. : ilustr. ; 22   cm
Fortnite je online video igra za više igrača. Ovaj vodič kroz igru osim tehničkih pojedinosti čitatelju pruža osnovne savjete  za početnike, razne taktike i strategije za kretanje i borbu koje igraču olakšavaju   igru.

20.

Francišković, Ivana, 1979-
Pikavica Evica upoznaje svijet / Ivana Francišković Olrom, Mario Šimić. - Karlovac : Naklada Šumek, 2018. - 24 str. : ilustr. ; 16 cm + [1] poster
Slikovnica s bebom Evicom kao glavnom junakinjom priče, na pojednostavljen način prikazuje dječje razvojne faze prije samog rođenja, pa sve do faze hodanja (otprilike prva godina života). Ilustrirana knjiga naglašava važnost rane stimulacije čija je svrha postizanje maksimalnih djetetovih potencijala. Crno-bijele ilustracije s pokojim detaljom u boji, te jednostavan tekst u rimi prilagođeni su najmlađim čitateljima. Na izradi slikovnice sudjelovala je i diplomirana psihologinja Ivana Štedul koja je autorica priloga u kojem se nalaze ključna obilježja senzo-motoričkog razvoja djeteta od rođenja do kraja prve   godine života. Pikavica Evica upoznaje svijet, prvi je naslov u nizu o odrastanju malene   djevojčice.

21.

Giraldo, Maria Loretta
Tedi ide u park / Maria Loretta Giraldo ; [prevela Barbara Marušić] ; [ilustracije Andrea Greppi i Maria Claudia Di Genova]. - Rijeka : Leo commerce, 2018. - 29 str. : ilustr. ; 16  cm
Danas je lijep i sunčan dan pa je medvjedić Tedi poželio da ga netko odvede u šetnju. Srećom, stigla je baka koja će ga odvesti u park. Tedi jako voli ići u park jer tamo idu i svi njegovi prijatelji. Toplo ilustrirana slikovnici s velikim tiskanim slovima namijenjena je djeci predškolske  dobi.

22.

Giraldo, Maria Loretta
Tedi pomaže mami / Maria Loretta Giraldo ; [ilustracije Andrea Greppi i Marija Claudia Di Genova] ; [prevela Barabara Marušić]. - Riejka : Leo commerce, 2018. - 29 str. : ilustr. ; 18  cm
Mali medvjedić Tedi jako voli svoju mamu stoga joj uvijek želi pomoći u kućanskim poslovima. Ponekad se umori od posla, ali kada mama krene raditi keksiće, Tedi odmah žuri u pomoć. Kako sve mali medvjedić pomaže mami, saznajte u toplo ilustriranoj slikovnici. Priča s velikim tiskanim slovima namijenjena je djeci predškolske   dobi.
 

23.

Green, Jen, 1955-
Svemir : [s prozirnim stranicama kotačićima i preklopima] / napisala Jen Green ; [ilustrirali Mark Ruffle i Galia Bernstein] ; [tekst prevela Kate Stijačić]. - Zagreb : Lusio, 2018. - 48 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Saznaj  više)
Saznaj više o tome što se sve nalazi u svemiru te se otisni na putovanje do ruba Sunčeva sustava. Prozirne stranice, kotačići, preklopi i djelovi za izvlačenje skrivaju zadivljujuće tajne o zvijezdama, mjesecima, planetima i galaksijama. U priručniku namijenjenom djeci osnovnoškolske dobi, ali i svim zaljubljenicima u svemirska istraživanja, pročitajte sve o tome kako proučavamo i istražujemo  svemir.

24.

Hillienhof, Arne, 1969-
Uzbudljive priče / [Arne Hillienhof, Sabine Streufert] ; [ilustracije Anke Dammann, Stefan Richter, Frederike  Schumann]
; [prijevod Marija Ćaćić]. - Köln : Schwager & Steinlein Verlag, [2017?]. - 96 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Čitaj sa mnom. 3. razred)
Zbirka priča prilagođena je djeci trećeg razreda osnovne škole, a namijenjena je vježbanju vještine čitanja. Tekst je popraćen brojnim ilustracijama, a nakon svake priče nalazi se kviz za razumijevanja pročitanog. Zbirka sadrži 7 priča: 'Teška zadaća'; 'Mario i vuk'; 'Zmajeva šuma'; 'Srce planine'; 'Sreća u nesreći'; 'Zmajevo blago'; 'Baletna   predstava'.

25.

Hoffmann, Brigitte
Svemir : više od 35 skrivenih odgovora / [tekstovi Brigitte Hoffmann] ; [ilustracije Ute Simon] ; [prijevod Renata Jandrašek]. - Köln : Schwager & Steinlein Verlag, [2018?]. - [22] str. : ilustr. ; 28 cm. - (Riznica znanja : proširena stvarnost)
Što je svemir? Kako polijeće raketa? Tko je prvi kročio na mjesec?... Odgovore na ova pitanja pronađite u priručniku s lako razumljivim stručnim tekstovima i detaljnim ilustracijama. Više od 35 prozorčića na otvaranje potaknut će mlade čitatelje      na zabavno istraživanje. Priručnik sadrži i interaktivnu aplikaciju za proširenu stvarnost te zanimljive   testove.

26.

Hore, Rosie
Zbrajanje i oduzimanje : slikovnica s prozorčićima / tekst Rosie Hore & Rosie Dickins ; ilustracije Benedetta Giaufret & Enrica Rusina ; prevela Maja Opačić. - Zadar : Forum, 2018. - 15 str. : ilustr. ; 29  cm
Naučite razne trikove koji pomažu u rješavanju matematičkih zadataka zbrajanja i oduzimanja. Saznajte što je to zbrajanje   i oduzimanje, kako se zbrajaju mali brojevi te kako lakše upamtiti zbrojeve i razlike. Upoznajte parove pribrojnika s istim zbrojem, naučite zbrajati i oduzimati uz pomoć brojevne crte, ali i zbrajati i oduzimati veće brojeve te iskušajte zadatke s    više brojeva i pokušajte riješiti zadatke o novcu. Na kraju knjige provjerite znanje uz igru brojevnih čudovišta. Priručnik s prozorčićima namijenjen je djeci mlađe osnovnoškolske  dobi.

27.

Horvat, Nada, književnica, 1947-
Mica Lakomica i zlatna ribica / Nada Horvat ; ilustrirala Pika Vončina. - Zagreb : Sipar, 2018. - 86 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Rebus)
Mica Lakomica je vrlo lakoma mačka, koja na samom početku romana ulovi zlatnu ribicu, ali zbog svoje lakomosti, ostane bez nje. Ribicu ukrade i zatoči dr. Mačković, koji traži beskonačno ispunjenje želja. Mica Lakomica pokušava spasiti     zlatnu ribicu uz pomoć brojnih mačjih likova, te učeći na svojim i tuđim greškama, uspijeva zatomiti   lakomost.

28.

Joyce, Melanie
Tko se boji mraka još : stihovi koji bacaju strahove u koš! / izvorni tekst Melanie Joyce ; hrvatski tekst Filip Kozina ; ilustracije David Creighton-Pester. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - [22] str. : ilustr. ; 20   cm
Ponekad se sjene i zvukovi u noći čine kao da dolaze od strašnih bića no tome nije tako, već se neke krasne životinje  bude i igraju po mraku. Iako se mnogim mališanima noć može činiti velikom i strašnom, ova priča u stihovima pomoći će  im prevladati strah od mraka. Slikovnica tvrdih listova namijenjena je djeci predškolske   dobi.

29.

Jukić, Nataša, 1978-
Krijesnica koja se zove baš kao ti / Nataša Jukić ; [ilustracije Dona Tomić]. - Zagreb : Mind Ability, 2018. - 37 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Zvjezdane priče za  odrastanje)
Slikovnica o malenoj Krijesnici je priča puna ljubavi koja se obraća svima nama (i malima i velikima). Priča nas poziva na pronalaženje ljubavi u sebi i širenje iste, na promišljanje o svijetu koji nas okružuje, o nepravdi i boli, ali s idejom da još odlučnije pristupimo "popravljanju" svijeta. Knjiga je obogaćena toplim ilustracijama, a na svom kraju osim bilješke o piscu    i ilustratoru, donosi i riječ stručnjaka i neke zanimljive, maštovite zadatke za djecu i   roditelje.

30.

Kessel, Carola von, 1969-
Konji & poniji : više od 35 skrivenih odgovora / [tekstovi Carola von Kessel] ; [ilustracije Astrid Vohwinkel] ; [prijevod Renata Jandrašek]. - Köln : Schwager & Steinlein Verlag, [2018?]. - [22] str. : ilustr. ; 28 cm. - (Riznica znanja : proširena stvarnost)
Što razlikuje konje od ponija? Kako se konji međusobno sporazumijevaju? Što se uči u školi jahanja?... Odgovore pronađite u priručniku s lako razumljivim stručnim tekstovima i detaljnim ilustracijama. Priručnik s više od 35 prozorčića sadrži i interaktivnu aplikaciju za proširenu stvarnost. Namijenjen je djeci osnovnoškolske   dobi.

31.

Kessel, Carola von, 1969-
Radost čitanja iz priče u priču / [Carola von Kessel] ; [ilustracije Stefanie Klaßen, Sebastian Coenen] ; [prijevod Sanja Gjenero]. - Köln : Schwager & Steinlein Verlag, [2017?]. - 96 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Čitaj sa mnom. 2.  razred)
Zbirka priča prilagođena je djeci drugog razreda osnovne škole. Pogodna je za početnike koji vještinu čitanja mogu vježbati uz jednostavne tekstove podijeljene na pregledne i kratke ulomke. Knjiga je ilustrirana, a nakon svake priče nalazi se kviz    za vježbanje razumijevanja pročitanog. Zbirka sadrži 8 priča: 'Nela i malo janje'; 'Neobična pobjeda'; 'Lidija i vilinski zakon'; 'Pravi prijatelji'; 'Lara uči vještičje čarolije'; 'Sjajna zamisao'; 'Cirkuska radionica'; 'Ispit   hrabrosti'.

32.

Kessel, Carola von, 1969-
Učimo čitati iz priče u priču / [Carola von Kessel] ; [ilustracije Stefanie Klaßen, Sebastian Coenen] ; [prijevod Suzana Sesvečan Lozina]. - Köln : Schwager & Steinlein Verlag, [2017?]. - 95 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Čitaj sa mnom. 2.  razred)
Zbirka napetih i jednostavnih priča prilagođena je djeci drugog razreda osnovne škole (početnicima u čitanju). Tekst je podijeljen na pregledne, kratke ulomke i popraćen je brojnim ilustracijama. Nakon svake priče nalazi se kviz za vježbanje razumijevanja pročitanog. Zbirka sadrži 8 priča: 'Pravi gusar'; 'Najveća želja'; 'Detektivi na praznicima'; 'Ugodno iznenađenje'; 'Ispit iz čaranja'; 'Pustolovina u dvorcu duhova'; 'Zbrka na igralištu'; 'Školski   izlet'.

33.

Klisović, Branka, 1984-
Dnevnik jednog balavca / Branka Klisović ; [ilustracije Žaneta Marinković]. - Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2018. - 69 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Zvonko. Klub prvih  pisaca)
Nova školska godina za Stevea počinje neobičnim zadatkom profesorice hrvatskog jezika. Svaki učenik vodit će dnevnik. Događaji iz tinejdžerskog života na zabavan način uvode nas u razmišljanja o prvoj ljubavi, odnosu s roditeljima, ali i o razumijevanju samoga sebe. Na koji način zadovoljiti mamu i tatu, profesore u školi? Ponekad je teško odgovoriti na   pitanje jesu li i oni imali 13 godina i jesu li zaboravili kako je teško boriti se sa svim tim mislima u glavi. Prisilno pisanje dnevnika do kraja školske godine prestaje biti zadatak i na neki način postaje dokaz odrastanja i prihvaćanja situacija i   ljudi koji ga okružuju.

34.

Klobučar, Antoaneta, 1963-
Žarislav od kopriva / Antoaneta Klobučar ; ilustracije Sabina Ostojić. - Osijek : Alea Osijek, 2018. - [20] str. : ilustr. ;   22
cm
Bajkovita priča hrvatske autorice o dječaku Žarku i bolesnoj princezi Mili. Žarko je siromašni seljak koji uz pomoć kopriva radi ukusne čajeve i kruh, dok je princeza Mila jedina kćer kralja Vislava koja već nekoliko godina boluje od strašne glavobolje. Kako će izgledati njihov susret te hoće li Žarko uspjeti, uz pomoć ljekovitog bilja, pomoći dragoj princezi pročitajte u ovoj živopisnoj slikovnici. Slikovnica je namijenjena djeci predškolske i mlađe osnovnoškolske   dobi.

35.

Koliko je sati? : vrijeme je za akciju!
Koliko je sati? : vrijeme je za akciju! / [urednica Karla Bareta Grgić] ; [prijevod Paula Lesički]. - Zagreb : Egmont, 2018.   -
[12] str. : ilustr. ; 27 cm. - (Paw patrol = Psići u  ophodnji)(Nickelodeon)
U sklopu slikovnice s vrlo popularnim likovima animirane serije za djecu nalazi se sat s pomičnim kazaljkama, a priča o dogodovštinama psića potaknut će predškolce da se poigraju kazaljkama i tako nauče prepoznati koliko je sati.

36.

Kopjar, Mladen, 1975-
Sjena brončanog štakora / Mladen Kopjar. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 175 str. ; 22 cm. - (SMS   biblioteka)
Originalan i zabavno-zastrašujući roman za mlade inspiriran je domaćim legendama - pričama o coprnicama zagorskog kraja. Doživljaj čitanja upotpunjen je zagorskim dijalektom. Likovi su raznoliki i živopisni te nerijetko šašavi: Natašini djed i baka, oboje ekscentrični (svatko na svoj način), krčmar Cer, lokalni pijanac Dragec, te načelnik općine Škrlek, čije ideje o dovođenju napretka i početka cvjetanja turizma u Mlinarevu su još luđi od zastrašujućih događaja koji se noću u tom selu odvijaju. Tu je i šašavi istraživač natprirodnih pojava Žac pa čak i legendarni grof Rakoš, koji pomalo podsjeća na grofa - Drakulu, ili Vlada Tepeša. Otkrjte što se sve skriva u ovom idiličnom zagorskom seocetu zajedno s glavnim junacima Natašom i Sanjinom.

37.

Maclaine, James
Škola bontona gospođice Mirice / tekst James Maclaine ; ilustracije Rosie Reeve ; prevela Maja Opačić. - Zadar : Forum, 2019. - 31 str. : ilustr. ; 26 cm
Zabavna, ali i edukativna priča upoznaje nas s rakunom Robertom kome je potrebna poduka o lijepom ponašanju. Upravo tome služi Škola bontona koju vodi gospođica Mirica u sklopu koje se nalaze zanimljivi odjeli, primjerice ambulanta za pristojne isprike, laboratorij za pozorno slušanje, te knjižnica lijepih riječi, u kojima će Robert, ali i ostali polaznici naučiti  nove korisne vještine. Slikovnica je namijenjena djeci predškolskog  uzrasta.

38.

Majmunčić
Majmunčić / tekst priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - [10] str. : ilustr. ; 13  cm
Slikovnica za najmlađe s pričicom u stihovima o majmunčiću koji traži banane. Slikovnica ima tvrde kartonske listove i pokretne oči.

39.

Moore-Mallinos, Jennifer
Odrastanje : od beba do velikih klinaca : 44 stvari za razmišljanje / Jennifer Moore-Mallinos, Annabel Spenceley ; [prijevod Inja Erceg]. - Zagreb : Neretva, 2019. - 95 str. : ilustr. ; 25  cm
Ilustrirani priručnik za roditelje, odgajatelje i djecu predškolske dobi. Tekst je pisan u manjim odlomcima i popraćen ilustracijama. Svaka aktivnost važna je i korisna u procesu odrastanja, pa tako djeca uz ovu knjigu i pomoć roditelja mogu naučiti kako pospremiti sobu, zašto je učenje važno, kako se lijepo ponašati, kako se ponašati u prometu i slično.

40.

Najljepše bajke
Najljepše bajke / [urednica Karla Bareta Grgić] ; [prijevod Mladen Martić]. - Zagreb : Egmont, 2019. - 128 str. : ilustr. ; 23 cm. - (My little pony)
Knjiga sadrži uzbudljive i fantastične dogodovštine ružićastih ponija. Pinkie Pie i njezino društvo glavni su likovi priča o prijateljstvu, suradnji i zahvalnosti.

41.

Nazansky, Boris, 1953-
Pogodi, pogodi! : zagonetke za najmlađe / napisao Boris Nazansky ; oslikala Željka Mezić. - [3. izd.]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - [32] str. : ilustr. ; 19  cm
Knjiga za najmlađe sadrži dvadeset i dvije zagonetke, poznatog enigmatičar i pjesnika Borisa Nazanskyog. Zagonetke je veselo i šareno ilustracijama obogatila, poznata i višestruko nagrađivana ilustratorica Željka   Mezić.

42.

Nesbit, Edith, 1858-1924
Feniks i čarobni sag / Edith Nesbit ; prevela Vida Lapaine. - Zagreb : Zagrebačka naklada, 2019. - 271 str. ; 21   cm
Robert, Cyril, Anthea, Jane i njihov mali brat odmila zvan Janješce nakon nezgode s vatrometom u dječjoj sobi dobivaju     novi sag. Prilikom odmotavanja saga, iz njega ispadne jaje: žuto, sjajno i napola prozirno. Ubrzo se iz jajeta smještenog   pored kamina u dječjoj sobi izlegne Feniks, mitološko biće koje se ponovno rađa iz vatre. Djeca se ubrzo sprijateljuju s neobičnim bićem. Feniks otkriva djeci da je sag čaroban, da ispunjava želje i može ih odvesti gdje god požele. Želje glavnih likova odvode ih u brojne avanture, no koje su to sve avanture, otkrit ćete u   drugoj knjizi Edith Nesbit.

43.

Noa, Sandra, 1978-
Moj atlas svijeta : više od 35 skrivenih odgovora / [tekstovi Sandra Noa] ; [ilustracije Ute Simon] ; [prijevod Renata Jandrašek]. - Köln : Schwager & Steinlein Verlag, [2018?]. - [22] str. : ilustr. ; 28 cm. - (Riznica znanja : proširena stvarnost)
Gdje je južna Amerika? Kako se zovu tri najveća svjetska mora? Kako nastaje zemljopisna karta?... odgovore krije priručniku s lako razumljivim stručnim tekstovima i detaljnim ilustracijama. Više od 35 prozorčića na otvaranje potaknut će djecu osnovnoškolske dobi na zabavu i istraživanje. Knjiga sadrži i aplikaciju za proširenu   stvanost.

44.

Noa, Sandra, 1978-
Životinje diljem svijeta : više od 35 skrivenih odgovora / [tekstovi Sandra Noa] ; [ilustracije Maja Wagner] ; [prijevod Renata Jandrašek]. - Köln : Schwager & Steinlein Verlag, [2018?]. - [22] str. : ilustr. ; 28 cm. - (Riznica znanja : proširena stvarnost)
Koju životinju lovi polarni medvjed? Zašto je kraljevska kobra tako opasna? Kako se brani dikobraz? Odgovore na ova pitanja pronađite u priručniku s lako razumljivim stručnim tekstovima i detaljnim ilustracijama. Više od 35 prozorčića na otvaranje potaknut će mlađe osnovnoškolce na zabavu i istraživanje. Priručnik sadži interaktivnu aplikaciju za proširenu stvanost.

45.

Ott, Ivan, publicist, 1934-
Ulična olimpijada u Zagrebu / Ivan Ott ; [ilustracije Zoran Perdić-Lukačević]. - Split : Naklada Bošković, 2018. - 108   str.
: ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Suvremena proza / Naklada Bošković ;  125)
Hrvatski autor s njemačkom adresom donosi autobiografski roman u kojem opisuje događaje iz mladosti u predratnom Zagrebu. Radnja je smještena na zagrebačkim ulicama, u četvrti blizu Kvaternikovog trga. Autor opisuje doživljaje članova "uličnih bandi" na sportskom natjecanju u borbi za prevlast nad spomenutom zagrebačkom četvrti. Roman je namijenjen mladima više osnovnoškolske te srednjoškolske  dobi.

46.

Pčelica
Pčelica / tekst priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - [10] str. : ilustr. ; 13 cm Slikovnica za najmlađe s pričom u stihovima o pčelici koji traži  med.

47.

Petigny, Aline de
Nije lako biti stariji brat / [Aline de Petigny, Estelle Madeddu] ; [prevela Mirjana Vujanić]. - Zadar : Forum, 2018. - [16] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Zbirka Archibald mali lisac ;  1)
Ilustrirana priča o malom liscu Archibaldu koji se naljutio na svog mlađeg brata. Otac im je pomogao da razriješe nesporazum i da se pomire te su se mali lisac Archibald i njegov mlađi brat Zenko nastavili igrati   zajedno.

48.

Petigny, Aline de
Rođendansko iznenađenje / [Aline de Petigny, Estelle Madeddu] ; [prevela Mirjana Vujanić]. - Zadar : Forum, 2018.  -
[16] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Zbirka Archibald mali lisac ;  3)
Iz zbirke Archibald slikovnica Rođendansko iznenađenje opisuje nam kako je mali lisac Archibald proveo svoj rođendan. Archibald nije sretan što mu svi govore da je sad velik i želi ostati i dalje mali. Archibal ne želi odrasti i želi se sakriti  tako   da nitko s njim neće moći slaviti njegov rođendan. Archibal se sakrije na stablo među lišće i od tuda vidi kako mu roditelji i prijatelji  pripremaju rođendansko iznenađenje pa ipak odluči biti velik i odrasti te proslaviti svoj   rođendan.

49.

Petigny, Aline de
Sretan Božić / [Aline de Petigny, Estelle Madeddu] ; [prevela Mirjana Vujanić]. - Zadar : Forum, 2018. - [16] str. :  ilustr.
; 21 cm. - (Zbirka Archibald mali lisac ; 4)
Slikovnica o malom liscu Archibaldu koji ima izvrsnu ideju za proslavu Božića. Svojim prijateljima predlaže da se ove godine zajedno okupe sve obitelji i da veseli blagdan proslave zajedno. Archibaldovi prijatelji i njihovi roditelji su prihvatili ponuđeni prijedlog i zajedničkim snagama su pripremili  slavlje.

50.

Petigny, Aline de
Uskrsni kolač / [Aline de Petigny, Estelle Madeddu] ; [prevela Mirjana Vujanić]. - Zadar : Forum, 2018. - [16] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Zbirka Archibald mali lisac ; 2)
Uskrsni kolač priča je o malom liscu Archibald koji je na uskrsno jutro sa svojim prijateljima skupljao jaja skrivena u vrtu. U svoj vrt na potragu za jajima pozvali su ih i djed Jelenković i gospođica Vrapčić, a  na kraju je slijedilo zajedničko češćenje    s čokoladnom tortom.

51.

Pfister, Marcus, 1960-
Riba duginih boja i čudovišta iz morske špilje / Marcus Pfister ; prevela Kristina Kette. - Zagreb : V.B.Z., 2018. - [28] str. : ilustr. ; 29 cm. - (Biblioteka Bubamara)
Ribica Srebrica ponovno se našla u novoj pustolovini. Ovaj put, kako bi došla do crvenih algi i pomogla bolesnoj Grboribi, dobrovoljno se javila da otpliva do vražje špilje – najopasnijeg mjesta u cijelom oceanu i to unatoč upozorenjima drugih. Kako je pobijedila strah otkrijte u novoj slikovnici o najpoznatijoj ribici duginih  boja.

52.

Pfister, Marcus, 1960-
Riba duginih boja i mali stranac u nevolji / Marcus Pfister ; prevela Kristina Kette. - Zagreb : V.B.Z., 2018. - [28] str. : ilustr. ; 29 cm. - (Biblioteka Bubamara)
Riba duginih boja zvana Srebrica našla se u neugodnoj situaciji. Jednog je dana do nje i njezinih prijatelja doplivala nepoznata riba koja je izgubila svoje jato. Ribe su odbacile maloga stranca i nitko se s njim nije htio družiti jer nije imao svjetlucavu peraju kao i one. Srebrici je to bilo jako tužno, ali nije znala kako mu pomoći. Kada ih je napala riba-  grabežljivica, sve su se ribe trebale spašavati i Srebrica je hrabro odlučila pomoći malom strancu bez obzira na to što kažu druge ribe.

53.

Phipps, Selwyn E.
Društvo čarobnih jednoroga : službeni priručnik / napisao Selwyn E. Phipps ; ilustrirali Harry i Zanna Goldhawk uz dodatne ilustracije Helen Dardik ; [prevoditeljica Patricija Horvat]. - Zagreb : Profil knjiga, 2019. - 120 str. : ilustr. ; 24   cm
Priručnik donosi priče o desetljećima istraživanja i proučavanja svih vrsta jednoroga i iznosi osobine i svojstva svakog od njih, poput informacija kako su nastali zlatni i srebrni jednorog. U knjizi je opisano sedam vrsta jednoroga: gorski dragulji, vodeni mjeseci, šumski cvjetovi, olujni goniči... O svakoj vrsti autor Selwyn pripovijeda kako je otkrivena, gdje živi, kako se ponaša, koje su joj osobine, kako je pronaći i jesu li jednorozi skloni ljudima. Knjiga fantastike namijenjena je djeci osnovnoškolske dobi potaknut će na istraživanje i one manje zainteresirane za mitska bića. Tekst je popraćen brojnim ilustracijama i natuknicama.

54.

Piatkowska, Renata, 1958-
A što će biti sutra? / Renata Piatkowska ; preveo Adam Agičić ; ilustrirala Katarzyna Bajerowicz. - Zagreb : Srednja Europa, [2018?]. - 60 str. : ilustr. ; 23 cm
Djevojčica Rozalija uživa u igrama u vrtu i dvorištu te sa svojim najboljim prijateljima Majom i Janom svakodnevno osmišljava nove igre. Rozalija uživa u promatranju kukaca, priređivanju vjenčanja, gradnji kolibe od grančica te brojnim drugim veselim avanturama. Djevojčicu posebno veseli što je sutra uvijek čeka novi dan u kojem se može dogoditi toliko toga novog i zanimljivog. Zbirka nagrađivane poljske autorice sadrži 14 priča koje prate zanimljive aktivnosti djevojčice Rozalije, a namijenjena je djeci predškolske  dobi.

55.

Pile u igri : saznaj što sad pile radi - i krilo mu ti  pogladi!
Pile u igri : saznaj što sad pile radi - i krilo mu ti pogladi! / ilustracije Genie Espinosa ; tekst priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - [12] str. : ilustr. ; 20  cm
Malena slikovnica tvrdih listova za najmlađe. Sadrži kratku i simpatičnu priču u stihovima o malenom zaigranom    piletu koji traži društvo za igru. Slikovnica sadrži i mekani dio koji djeca mogu opipati, kao da miluju malog pilića po   krilu.

56.

Pilkey, Dav, 1966-
Kapetan Gaćeša i odurna osveta turbo-zahoda 2000 / Dav Pilkey ; [preveo Predrag Raos]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 220 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Kapetan  Gaćeša)
U jedanaestom romanu o Kapetanu Gaćeši, Turbo-zahod 2000 uzvraća udarac, Junaci Darko i Marko su u pradavnom, dosadnom te napose staromodnom vremenu – današnjici. Zahod-mesožder spreman je proždrijeti sve što mu se nađe na putu, a sudbina ljudskog roda ponovno se našla u rukama naših junaka. Strip roman nagrađivanog američkog autora namijenjen je djeci osnovnoškolske  dobi.

57.

Pilkey, Dav, 1966-
Kapetan Gaćeša i razorni revanš radioaktivnih robo-gaća / Dav Pilkey ; [preveo Predrag Raos]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 216 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Kapetan  Gaćeša)
U prošlom su se nastavku naši junaci Darko i Marko pretvorili u opake zombi-mamlaze. Pitate li se zašto ih moćni     Kapetan Gaćeša nije spasio od strašne sudbine vječnog lutanja poharanim planetom? Zato što štosevi s putovanjem kroz vrijeme Zvečka Zvongačića nisu Darku i Marku pružili ni priliku stvoriti Kapetana Gaćešu. Tijek ljudske povijesti promijenio se zauvijek. Deseti strip roman o Kapetanu Gaćeši nagrađivanog američkog autora namijenjen je djeci osnovnoškolske   dobi.

58.

Randall, Ronne
Zagrli me nježno / [tekst Ronne Randall] ; [ilustrirala Suzanne Khushi] ; [preveo Filip Kozina]. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - [24] str. : ilustr. ; 26 cm
Slikovnica namijenjena djeci vrtićke dobi. Glavni junaci priče su mama mišica i mali miš. Mama mišica poziva malog miša na tuširanje i odlazak na počinak, no on se poput sve djece buni i želi još malo ostati budan. Na kraju nevoljko pristaje na večernju kupku i šalicu toplog mlijeka. Mama mišica priča mu i zanimljivu priču o morima i brodovima. Potom odlaze na počinak uz negodovanje malog mišića. Mama mišica zapjevala mu je i uspavanku za ljepši san, no mali miš nikako ne može usnuti i moli mamu mišicu za još jedan zagrljaj. Mišiću se i dalje ne spava i stalno izmišlja razloge zbog kojih ne    želi ići na počinak. Mama mišica je odlučila ostati s njim u sobi i mali mišić napokon je   zaspao.

59.

Reischer, Erica
Što sjajni roditelji čine : 75 jednostavnih strategija za odgoj uspješne djece / Erica Reischer ; [prijevod Ivana Tabak]. - Split : Harfa, 2018. - 266 str. ; 21 cm
Praktičan priručnik za roditelje gdje se na sažet i jednostavan način nudi 75 strategija za odgoj uspješne djece i budućih odgovornih odraslih osoba. Autorica je psihologinja koja je vodila praktične radionice za roditelje i sadržaj ove knjige inspiriran je njihovim zahtjevima. Tri su ključna načela koje autorica smatra abecedom sjajnog odgoja, a to su: prihvaćanje, granice i dosljednost. Autorica nudi jednostavne i djelotvorne savjete za učinkovito   roditeljstvo.

60.

Riječi
Riječi / [tekst prevela Ksenija Plečko]. - Zagreb : Lusio, 2018. - [14] str. : ilustr. ; 21X24 cm. - (Moja prva   knjiga)
Slikovnica tvrdih listova namijenjena je razvijanju vlastitog rječnika kod najmlađih čitatelja. Razvoj govornih vještina i asocijacija (na riječi), nastoje se potaknuti uz pomoć jednostavnih oznaka i jasnih fotografija predmeta iz svakodnevnog života. Hrana, odjeća, priroda, u kući, igračke i igre, životinje i prijevozna sredstva - teme su objedinjene u slikovnici namijenjenoj djeci predškolske dobi.

61.

Sad je pravo vrijeme! : učimo koliko je  sati!
Sad je pravo vrijeme! : učimo koliko je sati! / [urednica Karla Bareta Grgić] ; [prijevod Paula Lesički]. - Zagreb : Egmont, 2018. - [12] str. : ilustr. ; 27 cm. - (My little pony = Moj mali  poni)
U sklopu slikovnice s vrlo popularnim likovima animirane serije za djecu nalazi se sat s pomičnim kazaljkama. Priča o dogodovštinama ponija potaknut će predškolce da se poigraju kazaljkama i tako nauče prepoznati koliko je sati.

62.

Seaman, Augusta Huiell, 1879-1950
Zmajeva tajna / Augusta Huiell Seaman ; prevela Vida Lapaine. - Zagreb : Krug knjiga, 2019. - 239 str. ; 20   cm
Plaža na oceanu gotovo je prazna u listopadu no u napuštenoj susjednoj kući iznenada se pojavila svjetlost. Nakon olujnog nevremena pas je iskopao vreću u kojoj se nalazi neobična kutija s misterioznom bravom koje se svi žele domoći. Dvije će djevojke u naizgled mirnom mjestu za odmor, pokušati riješiti misterij zakopanog blaga. Koje zastrašujuće i napete pustolovine čekaju junakinje Leslie i Phyllis pročitajte u romanu namijenjenom mladima više osnovnoškolske te srednjoškolske dobi.

63.

Selznick, Brian, 1966-
Majmunčić Mumi : privatni detektiv : [moja prva prava knjiga] / Brian Selznick i David Serlin ; ilustracije Brian Selznick ; [prevela Nataša Ozmec]. - Zagreb : Planetopija, 2019. - 191 str. : ilustr. ; 21  cm
Unutar slikovnice namijenjene predškolcima mali detektiv Mumi uspješno rješava pet neobičnih slučajeva pomno istražujući tragove. Jednostavni tekst i primamljive crno-bijele ilustracije ravnopravno “pričaju” duhovitu i zabavnu priču. Autor je uklopio određene tragove unutar samih ilustracija što je poticajno za razvijanje sposobnosti    uočavanja i snažnijeg doživljaja priča.
Popis skrivenih tragova nalazi se na kraju knjige. Ponavljanja jednostavnih rečenica, te uvećani tisak teksta čine knjigu pogodnom za početnike u čitanju.

64.

Semenić-Premec, Davorka, 1963-
Vera među knjigama / Davorka Premec ; ilustrirala Vanda Čižmek. - Zagreb : Ibis grafika, 2018. - 22 str. : ilustr. ; 22   cm
Vera je maštovita djevojčica koja voli pričati priče. Najviše voli priču o Dvorcu budućnosti u kojemu je ona kraljica Veronika. Jednoga dana, starija sestra Alma povede Veru u knjižnicu, gdje se ona prvi put susreće s knjižničnim pojmovima i  knjižničnim bontonom. U slikovnici je na jednostavan i duhovit način opisana knjižnica, te prvi susret djeteta s knjižnicom.

65.

Simpson, Muhwezi
Letjeti bez krila : moderna afrička bajka / Muhwezi Simpson ; ilustracije Wycliff Kigudde, Justine Nalusiba ; [prijevod s engleskog Sanja Petriška]. - Samobor : VF Libris, 2019. - [47] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Libertas in  libris)
Ovo je priča o dvije sestre princeze. Jedna sjedi na tronu, a druga spava u psećoj kućici. U dva odvojena događaja, svaka sestra je upoznala zlatnu golubicu od koje je dobila poseban dan - dar letenja. Kada su ih pitali kako letjeti, odgovorile su:
,,Nema tajne u letenju. Leti se od dobrote! Dobro srce je čudesan  dar”.

66.

Steinfeld, Lena
Moje prve priče / [Lena Steinfeld] ; [ilustracije Stefan Richter, Sonja Rörig] ; [prijevod Sanja Gjenero]. - Köln : Schwager & Steinlein Verlag, [2017?]. - 96 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Čitaj sa mnom. 1.  razred)
Ilustrirana zbirka priča prilagođena je djeci prvog razreda osnovne škole, a namijena je vježbanju vještine čitanja. Tekstovi priča su kratki, a rečenice i riječi jednostavne. Nakon svake priče nalazi se kviz za    vježbanje razumijevanja pročitanog.
Zbirka sadrži 10 priča: 'Utrka jedrilica'; 'Serafina traži boju'; 'Divovski prijatelji'; 'Gdje se skriva Šarko'; 'Na nečujnim šapama'; 'Slomljeni čarobni štapić'; 'Strogo povjerljivo'; 'Klara na cvjetnom planetu'; 'Iznenađenje u daščari' i 'Natjecanje u   crtanju'.

67.

Steinfeld, Lena
Volim čitati / [Lena Steinfeld] ; [ilustracije Stefan Richter, Sonja Rörig] ; [prijevod Sanja Gjenero]. - Köln : Schwager & Steinlein Verlag, [2017?]. - 96 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Čitaj sa mnom. 1.  razred)
Ilustrirana zbirka priča, prilagođena djeci prvog razreda osnovne škole namijenjena je vježbanju čitanja. Tekstovi priča su kratki, a rečenice i riječi jednostavne. Nakon svake priče nalazi se kviz za vježbanje razumijevanja pročitanog. Zbirka sadrži 10 priča: 'Strašni kostimi'; 'Robot i Roberta'; 'Dvije nove sobe'; 'Čarobni šešir'; 'Lusin prijatelj'; 'Najljepši dar'; 'Lina i četiri šape'; 'Srećonoša'; 'Gusarica u moru'; 'Potraga za blagom'.

68.

Sto prvih riječi
100 prvih riječi / [urednica Karla Bareta Grgić]. - Zagreb : Egmont, 2019. - [22] str. : ilustr. ; 18 cm. - (Disney  princeza)
Malena slikovnica tvrdih listova nudi Disneyeve likove ljupkih princeza u čijem društvu će maleni lakše naučiti neke nove riječi i obogatiti svoj rječnik.

69.

Sto prvih riječi
100 prvih riječi / [urednica Karla Bareta Grgić]. - Zagreb : Egmont, 2019. - [22] str. : ilustr. ; 18 cm. - (Disney. Medvjedić Winnie Pooh)
Malena slikovnica tvrdih listova s djeci omiljenim likovima - medvjedićem Poohom i njegovih prijatelja, uz koju će na zabavan način usvajati nove riječi i pojmove.

70.

Šajatović, Ivona, 1975-
Čarobnjak Panjak i ptica Čupalica : neobična škola za male, one malo veće i najveće / Ivona Šajatović ; ilustrirala Hana Tintor. - Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2018. - 32 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Piširiši. Klub prvih pisaca)
Djevojčica Hela je poput druge djece, postoje stvari koje voli i stvari koje ne voli. U posljednje vrijeme osjeća se zapostavljeno i nevoljeno pa je majka, zbog toga, odvodi kod djeda Love. Spletom okolnosti, Hela se stvori u šumi, gdje upoznaje čarobnjaka Panjaka i pticu Čupalicu. Čarobnjak joj pomaže odgonetnuti njezinu priču. Slikovnica na poučan i zabavan način uči djecu kako treba razmišljati pozitivno i imati razumijevanja za tuđe obaveze    i osjećaje.

71.

Vučković, Tamara
Ovdjezemska / Tamara Vučković ; ilustrirala Dubravka Kolanović. - Zagreb : Harfa, 2018. - [32] str. : ilustr. ; 22X31  cm
Jednostavna priča o Dječaku koji traži sreću putujući na leđima jednoroga Zema. Na kraju putovanja vraćaju se na mjesto s kojeg su krenuli i Dječak počinje shvaćati da sreća nije neko mjesto do kojeg treba stići nego je u njemu samom. Nakon   priče slijedi vježba opuštanja koja uvodi djecu na put usmjerene ili usredostočene svjesnosti (engl. mindfulness). To je    stanje u kojem je osoba pozorna i svjesna svega što se događa ovdje i   sada.

72.

Wiltshire, Alex
Roblox : vrhunske pustolovne igre / [tekst Alex Wiltshire i Craig Jelley] ; [prijevod Nikica Barić] ; [crteži Ryan Marsh, John Stuckley i Joe Bolder]. - Zagreb : Egmont, 2018. - 96 str. : ilustr. ; 22  cm
Roblox je platforma za online igre koja podržava korisničke igre s više korisnika. Ovaj vodič kroz Roblox pustolovne igre pruža korisne informacije i savjete te trikove autora za više od četrdeset   igara.

73.

Zekina utrka : saznaj što sad zeko radi - i trbuh mu ti  pogladi!
Zekina utrka : saznaj što sad zeko radi - i trbuh mu ti pogladi! / ilustracije Genie Espinosa ; tekst priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - [12] str. : ilustr. ; 20  cm
Priča u rimi te razigrane ilustracije dočaravaju uzbudljive zekine doživljaje. Pogladi zekin trbuh i saznaj tko će pobijediti u uzbudljivoj utrci. Slikovnica tvrdih listova namijenjena je djeci predškolske  dobi.

74.

Životinje na farmi
Životinje na farmi / [urednica Karla Bareta Grgić]. - Zagreb : Egmont, 2019. - [12] str. : ilustr. ; 23  cm
Zvučna slikovnica, tvrdih listova s fotografijama mačke, psa, konja, svinje i krava, razveselit će mališane jer pritiskom na dugme, životinje će se oglasiti, a dijete će uživati oponašajući  ih.