Novi naslovi - listopad

1.

Algarra, Alejandro, 1971-
Čudesan životinjski svijet / Alejandro Algarra, Frank Endersby ; [prijevod Lucija Medak]. - Zagreb : Neretva, 2019. - 95 str. : ilustr. ; 25 cm
Svi mislimo da znamo puno toga o životinjama, no čitajući ovu knjigu saznat ćete još ponešto. Bez razmišljanja moći ćete odgovoriti na pitanje koliko nogu ima rak ili zašto žirafe uvijek piju vodu u paru. Saznat ćete kako hrčci bez kaputa ili torbe prenose svoje sjemenke i da su krtice najbolji graditelji tunela bez i jednog dana provedenog u građevinskoj školi. Knjiga sadrži niz zanimljivih činjenica iz svijeta  životinja.

2.

Algarra, Alejandro, 1971-
Zanimljivosti ljudskoga tijela : [44 odgovora za bolje shvaćanje našeg organizma] / Alejandro Algarra, Marta Fabrega ; [prijevod Lucija Medak]. - Zagreb : Neretva, 2019. - 95 str. : ilustr. ; 25  cm
Naše je tijelo moćan stroj. U njemu se kao u tijelima superjunaka događaju fantastične stvari kojih nismo ni svjesni. Ako slomimo kost ona sama zaraste, a ako se porežemo, trombociti koji se nalaze u našoj krvi, prekrit će porezotinu,  zaustaviti krvarenje i pomoću kraste zacijelit će našu ranu. Kosti štite organe, daju oblik našem tijelu, a kako rade srce, pluća i mozak saznajte sami.

3.

Altes, Marta, 1982-
Ne! / Marta Altés ; [prevoditeljica Jelena Pervan]. - Varaždin : Evenio, 2019. - [30] str. : ilustr. ; 28  cm
Autorska slikovnica španjolske ilustratorice i spisateljice na duhovit i zabavan način bavi se životom jednog kućnog  ljubimca. Dobrohotni psić, koji je pomalo u zabludi oko svog imena i još koječega drugog, opisuje svakodnevne situacije u kojima iznosi svoje viđenje sudjelovanja u takozvanom slaganju novina, kušanju ručkova svojih vlasnika ili pospremanju rublja. Humoristični ton proizlazi iz nepoklapanja teksta u kojem se objašnjava na koje se sve načine jedan dobro odgojeni pas trudi ugoditi svojim vlasnicima i ilustracija koje prikazuju stvarnost bez uljepšavanja. Nagrađivana slikovnica   namijenjena je djeci predškolskog  uzrasta.

4.

Barat, Tatjana, 1988-
Priče o neustrašivim hrvatskim ženama / Tatjana Barat ; [ilustracije Andrea Petrlik Huseinović ... [et al.]. - Zagreb : Iris Illyrica, 2019. - 113 str. : ilustr. ; 24  cm
Priče o neustrašivim hrvatskim ženama govore o značajnim ženama kroz povijest. U tekstovima djeca mogu saznati   pregršt općih povijesnih činjenica te naučiti mnogo o hrabrim i odvažnim ženama koje su utjecale na vrijeme u kojem su živjele. Kroz pedeset zanimljivih priča upoznajemo živote pionirki (iz različitih područja djelovanja), žena koje su se borile protiv predrasuda društva i unatoč svemu slijedile svoju strast. Od prve hrvatske pilotkinje, liječnice, kazališne redateljice, dirigentice, balerine, doktorice fizike pa sve do oceanografkinja, botaničarki, vrsnih kemičarki, novinarki, etnografkinja i drugih struka... Priče su popraćene ilustracijama hrvatskih   ilustratorica.

5.

Boumans, Lieve
Nauči boje! / Lieve Boumans ; prevela Maja Opačić. - Zadar : Forum, 2019. - [12] str. : ilustr. ; 22   cm
Edukativna slikovnica u kojoj najmlađi uz pomoć Mišića Gricka uče razlikovati boje. Svaka stranica posvećena je jednoj boji, a sadrži predmete i životinje u boji o kojoj je riječ. Slikovnica sadrži i stranicu sa šarenim krugom koja dodatno
pomaže djetetu naučiti boje. Na dnu stranice pripovijeda se priča o Mišiću Gricku i njegovom društvu koji uočavaju pojedine boje oko sebe. Slikovnica je namijenjena djeci od 2 do 4  godine.

6.

Castells, Elisenda
Robotika : učenje nečeg novog / Elisenda Castells, Marta Fábrega ; [prijevod Inja Erceg]. - Zagreb : Neretva, 2019. - 35 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Nerazdvojni)
Slikovnica pisana pisanim slovima govori o „Nerazdvojnima“ i njihovim prijateljima. Oni imaju novu ideju: prijaviti se na natjecanje iz robotike. U tome im pomažu njihovi nastavnici Toma i Gabrijela. Odlučuju sastaviti popis svega onog što im    za takvo natjecanje treba: od kotača do guma. Treba im i tablet za   programiranje. Zajedno izrađuju robota. Kako bi izabrali idealnog robota nalaze se u parku i raspravljaju o svojim robotima. No, vjetar zapuše i otpuhne nacrte njihovog robota.   Crtež zastane na vrh stabla gdje ga je uočila vrtlareva mačka zlih namjera. No, papir pobjegne i mački, odleti do ptice, koja  ga ispušta iz svog kljuna u jezero usred parka. Tužno društvo nakon što su izgubili crtež kreću na posao te na kraju
izrađuju dva robota koja potom programiraju. Iako je u početku s robotima sve pošlo po zlu, „Nerazdvojni“ su napravili novog robota koji radi savršeno. Slikovnica o prijateljstvu, zajedništvu i uspjehu na kraju sadrži i vodič za roditelje te ih upoznajte     sa svijetom Interneta i tehnologije u kojem danas žive njihova  djeca.

7.

Cioni, Chiara
20 iznimnih umova koji su promijenili svijet / [tekst Chiara Cioni, Jacopo Olivieri, Rosalba Troiano] ; [ilustracije Giovanni Abeille [et al.] ; [prijevod s engleskog jezika Damir Ivankić, Neven Borić]. - Zagreb : Begen, 2019. - 88 str. : ilustr. ; 27 cm. - (Nevjerojatne priče)
Kratke biografske priče za djecu osnovnoškolskog uzrasta pisane su u prvom licu. Naslov obuhvaća dvadeset životopisa značajnih genija, filozofa i književnika, izumitelja i znanstvenika, glazbenika, arhitekata, te vladara koji su svojim idejama i otkrićima zauvijek promijenili svijet, poput fizičarke Lise Meitner koja je prva objasnila koncept nuklearne fisije ili filozofa Aristotela. Na kraju knjige nalazi se bibliografija naslova koji su korišteni pri nastanku   knjige.

8.

Cossu, Brice, 1982-
Erupcija. - 2019. - 56 str.
Četvrti i posljednji nastavak avanturističko-fantastičnog strip-serijala o trinaestogodišnjaku koji se na neobjašnjiv način iz sadašnjosti prebaci u prapovijesno doba donosi nove pustolovine, ali i neka razjašnjenja o Franckovu prelasku u daleku prošlost. Sprema se snažna erupcija vulkana, međutim pleme u kojem Franck sada živi ne obraća pozornost na prijeteće znakove. Strip je namijenjen čitateljima viših razreda osnovne  škole.

9.

Cossu, Brice, 1982-
Prapočetak. - 2019. - 55 str.
Glavni protagonist avanturističko-fantastičnog strip-serijala je trinaestogodišnji dječak koji želi pronaći svoje roditelje budući    da je kao jednogodišnja beba smješten u sirotište. Krenuvši u potragu, Frank će se spletom neobjašnjivih okolnosti naći u potpuno nepoznatom okruženju, odnosno prapovijesti. Sve opasne, izazovne i duhovite pustolovine Frankova preživljavanja,   te prilagodbe na neusporediv način života među praljudima i u potpuno novom okolišu francuski su autori namijenili    čitateljima viših razreda osnovne škole. Naslov predstavlja prvi dio  serijala.

10.

Cossu, Brice, 1982-
Vatreno krštenje. - 2019. - 55 str.
Drugi nastavak avanturističko-fantastičnog strip-serijala o trinaestogodišnjaku koji se na neobjašnjiv način iz sadašnjosti prebaci u prapovijesno doba donosi nove pustolovine i prilagodbe. Naišavši na skupinu praljudi, Franck ih pokušava poučiti upotrebi samoglasnika u komunikaciji, te korištenju vatre, a oni njega kako preživjeti u tom nemilosrdnom okolišu i izbjeći    sve opasnosti. Strip je namijenjen čitateljima viših razreda osnovne  škole.

11.

Cossu, Brice, 1982-
Žrtva. - 2019. - 55 str.
Treći nastavak avanturističko-fantastičnog strip-serijala o trinaestogodišnjaku koji se na neobjašnjiv način iz sadašnjosti prebaci u prapovijesno doba donosi nove pustolovine i prilagodbe. Franck se suočava s bolnim izazovima, te otkriva da je prahistorijsku hranu puno teže nabaviti i uloviti, ali i da on sam predstavlja opasnost za pleme koje ga je prihvatilo kao prenosnik pogubnih mikroba. Strip je namijenjen čitateljima viših razreda osnovne   škole.

12.

Čarobne bajke i basne
Čarobne bajke i basne / [ilustracije Claudio Cernuschi i Sarah Bocconi] ; [prijevod na hrvatski jezik Ines Virč]. - Zagreb : Begen, 2019. - [256] str. : ilustr. ; 23 cm
Bogato ilustrirana i tiskana velikim slovima, ova zbirka sadrži ukupno sedamnaest bajki i basni. Sve su to poznate priče, u kojima će maleni moći zbog velikih slova uživati i sami te sanjariti uz nezaboravne   likove.

13.

Donaldson, Julia, 1948-
Divovsko skakutalo / napisala Julia Donaldson ; ilustrirala Helen Oxenbury ; preveo Krešimir Krnic. - Zagreb : Ibis grafika, 2019. - [30] str. : ilustr. ; 30  cm
Izuzetno popularna britanska spisateljica u najnovije prevedenoj slikovnici bavi se emocijom straha. Kroz duhovitu i zabavnu priču o životinjama koje su pohitale u pomoć ustrašenom zecu kojem je netko strašan zaposjeo dom, autorica želi
naglasiti kako je najčešće najstrašnije ono što ne poznajemo, ali i kako veličina nema veze s hrabrošću. Slikovnica za predškolce obogaćena je ilustracijama jedne od najcjenjenijih britanskih ilustratorica koje vrlo sugestivno oživljavaju atmosferu priče.

14.

Drozdek, Neven, 1979-
Sveci na malčice drugačiji način / Neven Drozdek ; [ilustracije Dario Kukić]. - Zagreb : Glas Koncila, 2019. - 172 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Mala Makova knjižnica ; knj.  21)
Zbirka od petnaest kratkih priča za mlade, prati glavnog junaka, mladića Marka, kao tipičnog predstavnika "gejmerske civilizacije", ali koji je ujedno i veliki sanjar. Moderne su to priče iz svakodnevnice u kojima se provlače i najpobožniji   osjećaji i gdje susrećemo poznate svece i svetice, ali kao tople i drage, pobožne i smiješne u isti tren. Duhovitost je glavna odlika ovog zanimljivo pisanog romana, a sveci su prikazani kao obični i opipljivi ljudi, s ljudskim   osobinama.

15.

Golub, Vlasta, 1966-
Eva, mala žena / Vlasta Golub ; [ilustracije Branka Hollingsworth]. - [2. izd.]. - Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2018. - 145 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Velika. Klub prvih  pisaca)
Eva je samostalna i odvažna četrnaestogodišnjakinja koja nakon smrti oca živi s majkom koja boluje od depresije, u pomalo zapuštenoj zgradi na gradskoj periferiji, punoj susjeda koji su osobenjaci, članovi problematičnih obitelji u kojima dominiraju alkohol i nasilje. Eva i njezina majka pokušavaju održati privid normalnog života, no Evin neuspjeh u školi i majčin pad u još dublju depresiju rezultirat će Evinim buntom kada će morati reagirati socijalna služba. Roman sa socijalnom tematikom koji pokušava između redaka senzibilizirati mladog čitatelja i reći mu da pogleda oko sebe, započinje citatom iz romana „Male žene” Louise May Alcott :„Mislim da nije pošteno da neke djevojčice imaju mnogo  lijepih stvari, a neke ni jednu.”.

16.

Hill, Eric, 1927-2014
Gdje je Piko? / Eric Hill ; [prevela Svetlana Grubić Samardžija]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - [25] str. : ilustr. ;  22
cm
Slikovnica - skrivalica s prozorčićima iza kojih se nešto krije, potiče djecu na igru i zabavu te interaktivan odnos sa slikovnicom. Namijenjena je djeci do treće godine života. Maleni vole nestašnog psića Pika, a u ovoj pustolovini će uživati, tražeći gdje se sve skriva.

17.

Hill, Eric, 1927-2014
Piko slavi rođendan / Eric Hill ; [prevela Svetlana Grubić Samaržija]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - [25] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Slikovnica s prozorčićima)
Slikovnica - skrivalica za najmlađe. Poziva malene na uzbudljivu igru skrivača, uz nestašnog psića Pika, koji proslavlja svoj prvi rođendan. Otvarajući prozorčiće, maleni će se  zabaviti.

18.

Howarth, Heidi
Metka i lovac na komete / Heidi i Daniel Howarth ; [prijevod Sanja Kesić]. - Zagreb : Neretva, 2019. - 35 str. : ilustr. ; 27 cm. - (Zbirka Mali junaci u akciji)
Planet djevojčice Metke ostao je bez dušika koji je neophodan za uzgoj hrane i opstanak života. Odrasli znanstvenici odlučili su napustiti planet i nitko nije želio poslušati Metku. Ali ona je imala plan. Propustivši mnoge satove plesa,   Metka
je eksperimentirala i uz pomoć svojih prijatelja D4 i Ivane upustila se u pravu avanturu. Poput prave znanstvenice izumila je lovca na komete, riskirala  i naravno spasila svoj dom. Kako? Pročitajte priču i  saznajte!

19.

Howarth, Heidi
Morski papagaji i panika zbog pangolina / Heidi i Daniel Howarth ; [prijevod Sanja Kesić]. - Zagreb : Neretva, 2019. - 35 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Zbirka Mali junaci u  akciji)
Petrina obitelj spašava životinje kojima prijeti izumiranje. Jednom prilikom spasili su slona, nilskog konja, čak i lava. Ovaj put njihovu pomoć trebao je pangolin, ili ljuskavac. Mama je već krenula na otok koji se nalazio na tajnoj lokaciji kada su Petra i Patrik u dnu kaveza ugledali još jednog malenog pangolina. Mudre glavice pronašle su kartu s tajnom lokacijom, i prateći koordinate u avionu, Petra je naravno pilotirala, spasile su malenog putnika. Avantura u koju su se uputili nije bila laka, no sve se  dobro i sretno  završilo.

20.

Hughes, Catherine D.
Moja velika knjiga o dinosaurima / [tekst Catherine D. Hughes] ; [ilustracije Franco Tempesta] ; [prijevod Duško Čavić]. - Zagreb : Egmont, 2019. - 127 str. : ilustr. ; 27 cm. - (National Geographic  kids)
Naslov, namijenjen djeci nižih razreda osnovne škole, sadrži znanstveno utvrđene podatke o pedeset i dva dinosaura koji  su grupirani u četiri kategorije s obzirom na njihovu veličinu (maleni, veliki, golemi i divovski dinosauri). Priručnik navodi osnovne informacije o izgledu, hranidbenim navikama, nalazištima ili staništima gdje su živjeli, određene zanimljivosti, te značenje naziva pojedinog dinosaura. Na kraju knjige nalaze se savjeti za roditelje vezani uz igre i aktivnosti o ovim fascinantnim životinjama, karta nalazišta njihovih fosila, rječnik manje poznatih riječi i  kazalo.

21.

Hughes, Catherine D.
Moja velika knjiga o svemiru / [tekst Catherine D. Hughes] ; [ilustracije David A. Aguilar] ; [prijevod Duško Čavić]. - Zagreb : Egmont, 2019. - 127 str. : ilustr. ; 27 cm. - (National Geographic  kids)
Naslov, namijenjen djeci nižih razreda osnovne škole, kroz pet poglavlja donosi osnovne podatke o planetama i ostalim   tijelima našeg Sunčeva sustava, te udaljenim dijelovima svemira, dok je peto poglavlje posvećeno svemirskim istraživanjima    i postajama, letjelicama i teleskopima. Na kraju knjige nalaze se savjeti za roditelje vezani uz igre i zabavne aktivnosti o fascinantnom bespuću, rječnik manje poznatih pojmova, te  kazalo.

22.

Hughes, Catherine D.
Moja velika knjiga o životinjama / [napisala Catherine D. Hughes] ; [prijevod Marko Plavić]. - Zagreb : Egmont, 2019. - 128 str. : ilustr. ; 27 cm. - (National Geographic kids)
Kratak i pojednostavljen tekst praćen fotografijama životinja donosi osnovne podatke i zanimljivosti o tridesetak poznatih pripadnika životinjskog carstva koji obitavaju u savani, pustinji, šumi, oceanu i na polovima. Knjiga sadrži kartu svijeta s označenim područjima gdje žive ovdje prikazane životinje, rječnik pojmova, kazalo te savjete roditeljima kako pomoću raznih aktivnosti proširiti doživljaj svijeta životinja u svoje djece. Primjereno djeci mlađe   dobi.

23.

Knapman, Timothy
Pođimo u prošlost : kopaj tisuće godina kroz vrijeme! : na svakome ćeš sloju nešto pronaći / [napisao Timothy Knapman] ; [ilustrirao Wesley Robins] ; [preveo Ruđer Jeny]. - Zagreb : Znanje, 2019. - [22] str. : ilustr. ; 35   cm
Knjiga - slikovnica nas poziva da kroz zanimljivo "izrezane" stranice ove knjige zavirimo u doba do prije 10 000 godina i da učimo o prošlosti na zanimljiv način i pronađemo neke odgovore. Koje su bile discipline na prvim Olimpijskim igrama? Što su jeli Azteci? Da li su se vikinzi uljepšavali? i sl. Kroz priču nas vode mali istraživači, brat i sestra Ana i Tin, te njihov pas Floki, s kojima ćemo uživati u vremenskoj pustolovini po cijelom  svijetu.

24.

Knapman, Timothy
Pođimo u svemir : raketom obiđimo cijelu Mliječnu stazu! : na svakome ćeš sloju nešto pronaći / [napisao Timothy Knapman] ; [ilustrirao Wesley Robins] ; [preveo Ruđer Jeny]. - Zagreb : Znanje, 2019. - [23] str. : ilustr. ; 35   cm
Ana, Tin i njihov pas Floki glavni su likovi ove slikovnice. Ana i Tin vole istraživati svemir i jednog dana žele biti astronauti. Kroz teleskop proučavaju zviježđa, odlaze raketom u nebeske visine vidjeti svijet iznad atmosfere, istražuju površinu mjeseca, sunca, planeta i  galaksije.

25.

Kolanović, Dubravka, 1973-
Crveni slon / Dubravka Kolanović. - Zagreb : Kreativna mreža : Knjiga u centru, 2019. - 23 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica - prozor u svijet)
Topla i sentimentalna priča o izuzetno pametnim i brižnim životinjama namijenjena je djeci predškolskog uzrasta. Glavni junak je mali slon koji opisuje život u svojoj obitelji, a najponosniji je na trenutak u kojem on, mali slon, pouči svoju veliku obitelj korisnoj navici. Autorska slikovnica djelo je svjetski poznate i nagrađivane ilustratorice, te hrvatske kandidatkinje za Andersenovu nagradu 2020.godine koja se dodjeljuje za ukupan doprinos stvaralaštvu na području dječje   knjige.

26.

Kosturanov, Vane, 1979-
Zvjezdano dijete / Vane Kosturanov ; [prijevod s makedonskog Ema Pongrašić]. - Zagreb : Kreativna mreža, 2019. - 31 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica - prozor u  svijet)
Zvjezdan živi među zvijezdama. Kad zvijezde prestanu sjati on ih popravlja, vezuje ih u sazviježđa. Njegova je najveća želja  da zvijezde nikad ne prestanu sjati i nikad ne ugasnu i zato radi pokuse kako bi spriječio da zvijezde prestanu sjati. Često mašta kako bi lijepo imati nekoga s kim bi se mogao družiti i tako jednoga dana tijekom svog puta među zvijezdama     susreće jednu djevojčicu.
Slikovnica je napisana velikim tiskanim  slovima.

27.

Kotzmuth, Ana, 1978-
Roditelji novog doba : priručnik za roditelje djece u sportu, umjetnosti i školi / Ana Kotzmuth i Igor Čerenšek. - Zagreb : Mental training center, 2019. - 163 str. : ilustr., graf. prikazi ; 21  cm
Priručnik mentalnog treninga namijenjen roditeljima čija se djeca bave sportom ili umjetnošću. Sadrži alate koji roditeljima pomažu u pružanju najadekvatnije pomoći djeci u suočavanju sa svakodnevnim izazovima odrastanja. Obrađene su četiri cjeline mentalnog treninga: komunikacija, motivacija, razvoj fokusa i upravljanje emocijama. Na kraju knjige dan je prikaz izrade plana uklapanja tehnika mentalnog treninga u  svakodnevicu.

28.

Kovačić, Romana, 1982-
Vilenjsko igrišće. - vlast. nakl., 2019. - 64  str.
Drugi naslov iz cjeline Bilogorska čarolija. Bajke su uvijek začudne i pomalo nestvarne, a o tome nam svjedoči i ovaj bajkoviti nastavak, čija se radnja odvija jedne zimske noći na Bilogori, gdje Coprnica provodi svoj plan osvete i uništenja Bilogore, a ostali likovi i stanovnici šume poput Mačka Micija, vila, Princa Glođana i drugih, brinu se za njen spas i očuvanje.

29.

Kozina, Filip, 1981-
Dobra maca : brine se o prijateljima / tekst Filip Kozina ; ilustracija Helen Graper. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - [8]   str.
: ilustr. ; 14X20 cm
Slikovnica malog formata namijenjena najmlađima. Sadrži rimovanu priču o dobroj maci koja brine o svima - pomaže zecu izvaditi mrkvu iz zemlje, pravi tjedne piknike za sve i oraspoloži one loše volje. Priča o prijateljstvu za   najmanje.

30.

Kozina, Filip, 1981-
Zaigrani psić : s društvom traži loptu / tekst Filip Kozina ; ilustracija Helen Graper. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - [8] str. : ilustr. ; 14X20 cm
Slikovnica malog formata namijenjena najmlađima. Sadrži rimovanu priču o potrazi za izgubljenom loptom u kojoj sudjeluju zaigrani psići i njegovo društvo.

31.

Labudica - kraljeva žena : [litavske narodne  priče]
Labudica - kraljeva žena : [litavske narodne priče] / priredila Aldona Liobyte ; ilustrirala Albina Makunaite ; prevela Mirjana Bračko. - Zagreb : Ibis grafika, 2019. - 309 str. : ilustr. ; 24  cm
Zbirka obuhvaća stotinjak narodnih priča prema izboru svestrane litavske spisateljice za  djecu, ujedno i izvrsne poznavateljice tamošnjeg folklora. Tematski se izdvajaju tri cjeline. Prvi dio, naslova Kako je pjetlić razrušio vlastelinsko imanje, čine priče o životinjama koje se odlikuju osobinama koje im najčešće pripisujemo (plašljivi zec, lukava lisica itd.). Unutar drugog dijela, naslovljenog Jela, kraljica bjelouški, priče s elementima fantastike problematiziraju obiteljske odnose. Lukavi seljak je treći dio kojeg predstavljaju priče iz litavske svakodnevice u prošlosti, a likovi su najčešće radišni i    oštroumni seljaci. Zbirka je u Litvi prvi puta objavljena 1963.  godine.

32.

Lallemand, Orianne, 1972-
Mali vuk ide na kahlicu / Orianne Lallemand, Éléonore Thuilier ; [prevela s francuskoga Maja Ručević]. - Zagreb : Znanje, 2019. - [18] str. : ilustr. ; 17 cm
Simpatičan i pomalo nestašan mali vuk otkriva novi predmet - kahlicu. Pa čemu to služi? Duhovita slikovnica za najmlađe, koji se nalaze u fazi prelaska iz pelena na  kahlicu.

33.

Lallemand, Orianne, 1972-
Mali vuk kreće u školu / Orianne Lallemand, Éléonore Thuilier ; [prevela s francuskoga Maja Ručević]. - Zagreb : Znanje, 2019. - [18] str. : ilustr. ; 17 cm
Za sve mališane koji se spremaju na polazak u školu, put će biti lakši uz slikovnicu o simpatičnom i nestašnom malom vuku. Mali vuk je uspješno završio prvi dan škole i jedva čeka da se ponovo   vrati.

34.

Lallemand, Orianne, 1972-
Vuk koji je htio biti druge boje / tekst Orianne Lallemand ; ilustriracije Eleonore Thuillier ; prevela s francuskoga Petra Matić. - Zagreb : Znanje, 2018. - 31 str. : ilustr. ; 22 cm
Priča prati vuka kojem se nije sviđala crna boja njegova krzna. Kroz duhovite preobrazbe u različite boje, vuk će naučiti važnu životnu lekciju o samopoštovanju i neprocjenjivosti vlastitih razlikovnih značajki u odnosu na druge. Problemska slikovnica francuske autorice u maniri pozitivne psihologije potiče izgradnju samosvijesti i samopouzdanja prije svega kod djece predškolske dobi, iako univerzalnost iznesenih poruka briše dobne   granice

35.

Lallemand, Orianne, 1972-
Vuk koji je htio obići svijet / tekst Orianne Lallemand ; ilustriracije Eleonore Thuillier ; prevela s francuskoga Petra Matić. - Zagreb : Znanje, 2018. - 31 str. : ilustr. ; 22 cm
Avanturistički raspoložen Vuk odlučuje proputovati svijet kako bi odagnao dosadu. Njegove putešestvije odvest će ga iz snijegom okovane šume na daleka i egzotična mjesta o kojima je do tada samo sanjao. Ljepota Pariza će ga očarati, šarolikost životinja madagaskarskog podmorja zaprepastiti, a karnevalsko raspoloženje Rio de Janeira potaknuti na ples. Svojevrsna putopisna slikovnica namijenjena je djeci predškolskog  uzrasta.

36.

Lallemand, Orianne, 1972-
Vuk koji je tražio ljubav / tekst Orianne Lallemand ; ilustracije Eleonore Thuillier ; prevela s francuskoga Petra Matić. - Zagreb : Znanje, 2018. - 31 str. : ilustr. ; 22 cm
Duhovita ljubavna priča dio je serije slikovnica francuske autorice koja pozitivne životne poruke prenosi kroz doživljaje simpatičnog vuka. U ovom naslovu odlučio je pronaći vučicu svog života. Sva kompleksnost, ali i jednostavnost, te nepredvidivost i težina takva pothvata prikazana je u šarmantnoj knjižici namijenjenoj djeci predškolskog uzrasta. Vedrina i šaljivost teksta istaknute su ilustracijama izrazita  kolorita.

37.

Lamour-Crochet, Celine, 1976-
Ljubomorni Miki / Celine Lamour-Crochet ; ilustracije Sandrine Lamour ; prijevod s engleskog Neven Borić. - Zagreb : Begen, [2019?]. - 14 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Pričamo o  osjećajima)
Majmunčić Miki nije bio zadovoljan svojim poklonom. Pokloni prijatelja izgledali su mu bolji i ljepši. Ljubomorno ih je gledao    i mrzovoljno odgurivao svoj poklon. No, kada je na dnu kutije u kojoj su bili pokloni pronašao skrivenu poruku, shvatio je da   je njegov poklon zapravo fantastičan. Uskoro je naučio da bez ružnih osjećaja svaki trenutak proveden u igri sa svojim prijateljima može biti poseban.

38.

Landmann, Bimba, 1968-
Antoine de Saint-Exupéry u potrazi za malim princem / napisala i ilustrirala Bimba Landmann ; s talijanskog prevela Milena Benini. - Zagreb : Planet Zoe, 2019. - [38] str. : ilustr. ; 32 cm
Svakog ljeta Antoine de Saint- Exupery provodio bi praznike u dvorcu Saint-Maurice u društvu svoje braće i sestara. Tamo je mogao uživati u brojnim pustolovinama,uživao je u druženju sa svojom obitelji, pričanju priča. Jednog dana vidio je i prvi zrakoplov te je zamislio poletiti svojim biciklom u nebeska prostranstva. No, njegove snove prekida rat. Iako on predstavlja veliku opasnost za čovječanstvo, Antoine se prijavljuje u vojsku i leti zrakoplovom do Afrike. Nakon rata završava u Africi, gdje promatra svijet i počinje pisati roman, koji u Parizu doživljava veliki uspjeh. Njegov uspjeh prekinut je svega 44 godine od njegova rođenja, ali njegovo najpoznatije djelo Mali princ živi i  dalje.

39.

Leprince de Beaumont, Jeanne-Marie, 1711-1780
Ljepotica i zvijer / Jeanne-Marie Leprince de Beaumont ; prepričao Mahlon F. Craft ; ilustrirala Kinuko Y. Craft ; s engleskog preveo Ivan Ott. - Zagreb : Školska knjiga, 2019. - 32 str. : ilustr. ; 29   cm
Nagrađivani bračni par Mahlon i Kinuko Craft, obradio je vječnu bajku o sudbonosnom obećanju oca i hrabrosti njegove kćeri, koja se zbiva u tajnovitom dvorcu usred mračne šume. Slikovnica je pri tom vrlo raskošno oslikana što će svakako čitateljima obogatiti doživljaj i pridonijeti užitku  čitanja.

40.

Medo je sramežljiv
Medo je sramežljiv / ilustracije Garry Fleming ; tekst prevela Ksenija Plečko. - Zagreb : Lusio, 2019. - [16] str. : ilustr. ; 18 cm. - (Medeni medo)
Simpatični medo glavni je protagonist serije koja tematizira karakteristične osjećaje s kojima se susreću djeca   tijekom
svog odrastanja. Unutar ovog naslova za najmanje sramežljivost sputava medu da uživa u raznim zabavnim aktivnostima s prijateljima.

41.

Medo je sretan
Medo je sretan / ilustracije Garry Fleming ; tekst prevela Ksenija Plečko. - Zagreb : Lusio, 2019. - [16] str. : ilustr. ; 18 cm. - (Medeni medo)
Simpatični medo glavni je protagonist serije koja tematizira karakteristične osjećaje s kojima se susreću djeca tijekom svog odrastanja. Unutar ovog naslova za najmanje opisane su svakodnevne situacije koje medu čine   sretnim.

42.

Mezić, Željka, 1964-
Začarana šuma / Željka Mezić. - Zagreb : Kreativna mreža : Knjiga u centru, 2019. - 23 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica - prozor u svijet)
Zeko iz jedne najobičnije šume odluči se otisnuti u nepoznato i to ga višestruko obogati. Slikovnica o znatiželji, hrabrosti i važnosti mašte.

43.

Od jaslica do škole : vodič za lakši proces prilagodbe na jaslice, vrtić i   školu
Od jaslica do škole : vodič za lakši proces prilagodbe na jaslice, vrtić i školu / [autorice Tarita Mašković ... et al.]. - Zagreb : M. Sokač, 2018. - 129 str. : ilustr. ; 24  cm
Vodič su napisale odgojiteljice u suradnji s učiteljima i stručnim suradnicima. Obrađuju izazove djetetova polaska u jaslice, vrtić i školu i specifičnosti koje svaka odgojna ustanova nosi. Iz različitih perspektiva prikazuju proces prilagodbe, njegove faze i trajanje te emotivna stanja kod djece, roditelja, odgajatelja i učitelja. Objašnjavaju razvojne karakteristike i socioemocionalni razvoj djece, moguće reakcije na prilagodbu, važnost suradnje odgojitelja i roditelja, dnevni ritam u ustanovi te predlažu aktivnosti za roditelje i djecu prije samog polaska u jednu od odgojih   ustanova.

44.

Olivieri, Jacopo, 1966-
20 iznimnih dječaka koji su promijenili svijet / [tekst Jacopo Olivieri, Rosalba Troiano] ; [ilustracije Giovanni Abeille [et al.] ; [prijevod Ines Virč]. - Zagreb : Begen, 2019. - 88 str. : ilustr. ; 27 cm. - (Nevjerojatne  priče)
Kratke biografske priče za djecu osnovnoškolskog uzrasta pisane su u prvom licu. Naslov obuhvaća dvadeset životopisa značajnih vođa, sportaša, izumitelja i znanstvenika, slikara, filmskih stvaratelja, književnika, ikona, skladatelja i pjevača, te istraživača koji su ostvarili svoje snove i postali svjetski poznati, kao primjerice nogometaš Pele ili istraživač Marko Polo.   Na kraju knjige nalazi se bibliografija naslova koji su korišteni pri nastanku   knjige.

45.

Pandurić, Tomislav
Micro:bit : priručnik za učenike i učitelje / Tomislav Pandurić. - Zagreb : Alfa, 2018. - 68 str. : ilustr. ; 27  cm
Ovaj priručnik namijenjen učiteljima i učenicima pruža uvod u rad s micro:bitom pomoću uređivača JavaScript Blocks. Primjeren je početnicima i ne zahtjeva prethodno znanje programiranja. Primjeri programiranja i primjene osnovnih funkcija micro:bita prate kurikul informatike te se proširuju primjerima korištenja u drugim   područjima.

46.

Petrović, Jasminka, 1960-
Matija i more / Jasminka Petrović ; ilustrirala Ana Petrović. - Zagreb : Kreativna mreža : Knjiga u centru, 2019. - 23  str.
: ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica - prozor u svijet)
Matija s roditeljima kreće na more, no on ne voli duga putovanja te stalno zapitkuje kada će stići na odredište. Matija obožava more. Što god da radi ili čega god da se igra povezano je s morem, pa tako dok se tušira zamišlja da ga zapljuskuju valovi, najdraža torta mu je u obliku morske zvijezde, dok se vozi tramvajem zamišlja da se ljuljuška u čamcu. Slikovnica je pisana velikim tiskanim slovima.

47.

Pokrajac-Papucci, Tatjana, 1957-
Hirovita Mara i brbljava Ara / Tatjana Pokrajac-Papucci ; [oslikala Željka Mezić]. - Zagreb : Iris Illyrica, 2019. - 52 str. : ilustr. ; 21 cm
Mara je jedna mala znatiželjna ljepotica, no odlasci u posjet baki vikendom za Maru su značili jedan dan manje proveden s prijateljima. Voljela je Mara svoju baku, ali svaki put bi se jedva čekala vratiti u grad, gdje su njezini prijatelji. Kod bake nije imala društvo za igru. Sve se promijenilo onog dana kada baka odluči kupiti jednu malu papigu, pa će jedan iznenadan  posjet baki promijenit će Marine osjećaje o bakinim pričama, a i o papigi  Ari.

48.

Ringtved, Glenn, 1968-
Plači, srce --- / Glenn Ringtved i Charlotte Pardi ; s danskoga preveo Mišo Grundler. - Zagreb : ArTresor naklada, 2019.   -
[30] str. : ilustr. ; 29 cm. - (Mali medvjed ; kolo 4. Jildun, knj.  1)
Smrt je došla po bolesnu baku, a njezinih četvero unuka pokušavaju je razumjeti i odgoditi. Nagrađivana danska slikovnica obrađuje temu umiranja, smrti i žalovanja na način prikladan djeci, mirno i   toplo.

49.

Roda kojoj je trebala pomoć
Roda kojoj je trebala pomoć / [Jelena Žiger... [et al.] ; [ilustratorica Kristina Musić]. - Zagreb : Udruga Roditelji u akciji - Roda, 2018. - [20] str. : ilustr. ; 21  cm
Problemska slikovnica za djecu i roditelje u kojoj se na jednostavan i djeci razumljiv način objašnjava kako su na svijet došla djeca rođena nakon postupka medicinski potpomognute  oplodnje.

50.

Rundell, Katherine, 1987-
Istraživač / Katherine Rundell ; ilustrirala Hannah Horn ; prevela s engleskoga Ivana Jandras Szekeres. - Zagreb : Znanje, 2019. - 369 str. : ilustr. ; 23 cm
Pustolovni roman namijenjen je djeci osnovnoškolskog uzrasta (od 9 godina naviše), a donosi priču o četvero djece koja iznad Amazonije dožive i prežive avionsku nesreću. Negostoljubiva prašuma ne krije samo razne opasnosti, već i tajanstveni razrušeni grad s jednim    neobičnim stanovnikom, pa će glavnim junacima biti potrebni hrabrost, snalažljivost i odvažnost kako bi preživjeli. Roman suvremene britanske spisateljice osvojio je neka od značajnijih priznanja i nagrada (Nagrada Children's Book Prize, Nagrada Costa Children's Book Award 2017, Nagrada London Book Fair Children's Travel Book of the Year, Dječja knjiga godine po izboru Sunday  Timesa).

51.

Sagena, Sandra, 1972-
Mačak Čupko / napisala Sandra Sagena ; ilustrirala Marijana Jelić. - Zagreb : Sipar, 2019. - [26] str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Čudovišta)
Topla priča o osamljenom stracu koji utjehu i prijatelja pronalazi u napuštenom mačku ističe nekoliko tema i problema suvremenog življenja: samoća i otuđenost ljudi u gradovima, napuštanje i udomljavanje životinja, tuga zbog odvojenosti od članova obitelji, te financijski težak život umirovljenika. Međutim, udomljavanje ostavljenog mačića višestruko će obogatiti starčev, ali i živote njegovih sustanara. Zaigrane ilustracije suvremene lutkarice, grafičke dizajnerice i ilustratorice naglašavaju pozitivan ton priče.

52.

Sagena, Sandra, 1972-
Ranjeni golub / napisala Sandra Sagena ; ilustrirala Alanna Marohnić. - Zagreb : Sipar, 2019. - [36] str. : ilustr. ; 25   cm.
- (Biblioteka Čudovišta)
Jednoga je dana Sandrin mačak Marko uhvatio i ranio goluba. Golub je preživio, no krilo mu je bilo ranjeno i bila mu je potrebna pomoć. Sandra je, uz pomoć djece iz susjedstva, s mnogi ljubavi i brige pomogla golubu i njegovala ga sve dok nije samostalno poletio. Ova topla i maštovito ilustrirana priča pokazuje djeci koliko je značajno pomoći makar i jednoj unesrećenoj životinji te koliku ljubav pritom za nju možemo osjećati. Također, govori i o važnosti zajedništva te dobrosusjedskih odnosa i danas, kada su te vrednote, posebice u gradu, pomalo zaboravljene. Priča je namijenjena predškolskoj te djeci mlađeg školskog  uzrasta.

53.

Staklarević, Neda, 1957-
Rakun Riki u Tehničkom muzeju Nikola Tesla / Neda Staklarević ; ilustrirala Ivana Guljašević Kuman. - [Zagreb] : Tehnički muzej Nikola Tesla, 2018. - 35 str. : ilustr. ; 27  cm
Slikovnica predstavlja muzejski vodič za predškolsku djecu, te učenike nižih razreda osnovne škole u obliku priče o radoznalom rakunu koji u šetnji s macom kustosicom upoznaje sadržaje i izložene eksponate, te muzejski bonton.   Priča
je podijeljena u dva dijela, odnosno dva dana razgledavanja: prvi dan obuhvaća posjet odjelima Prometna sredstva i Rudnik,   a drugi dan odjelu Vatrogastvo i Planetarij. O pojedinim izdvojenim eksponatima navode se detaljniji podaci i    zanimljivosti.
Autorica je muzejska savjetnica koja je sudjelovala u brojnim autorskim projektima Tehničkog muzeja Nikola   Tesla.

54.

Troiano, Rosalba, 1963-
20 iznimnih djevojčica koje su promijenile svijet / [tekst Rosalba Troiano] ; [ilustracije Simona Bursi [et al.] ; [prijevod Ines Virč]. - Zagreb : Begen, 2019. - 88 str. : ilustr. ; 27 cm. - (Nevjerojatne  priče)
Kratke biografske priče za djecu osnovnoškolskog uzrasta pisane su u prvom licu. Naslov obuhvaća dvadeset životopisa značajnih umjetnica, sportašica, istraživačica, ikona stila, izumiteljica i znanstvenica, književnica, te aktivistica koje su ostvarile svoje snove i postale svjetski poznate, kao primjerice spisateljica Agatha Christie ili astronautkinja Tereškova koja  je prva žena koja je odletjela u svemir. Na kraju knjige nalazi se bibliografija naslova koji su korišteni pri nastanku knjige.

55.

Walliams, David, 1971-
Gospodin Gnjus / David Walliams ; ilustrirao Quentin Blake ; preveo Ozren Doležal. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 213 str. : ilustr. ; 20 cm
Nagrađivani i među djecom omiljeni autor ovoga puta pripovijeda priču o najosamljenijoj djevojčici Chloe i najsmrdljivijem gospodinu Gnjusu. Gospodin Gnjus osamljeni je gradski skitnica, a njegov život obavijen je velom tajni. Dvanaestogodišnja djevojčica Chloe pomalo razotkriva Gnjusov život i poželi skloniti s ceste svog novog prijatelja te ga smješta u vrtnu kućicu. No tajne katkad mogu biti šokantne. Još jedan u nizu uzbudljivih romana Davida Walliamsa popraćen maštovitim ilustracijama Quentina Blakea.