Novi naslovi - prosinac

1.

Alfirević, Maja, 1973-
Pričam vam --- stihopriče / Maja Alfirević. - Kaštela : vlast. nakl., 2018. - 75 str. : ilustr. ; 25   cm
Priče napisane u stihovima rado će čitati djeca vrtićke dobi, ali i osnovnoškolci nižih razreda. U mnogima od njih lako   ćemo se prepoznati jer govore o nama, našim životinjama, željama i bitnim nam događajima. Stihopriče su podijeljene u  pet cjelina. Dijelom su napisane standardnim hrvatskim jezikom, a dijelom suvremenim kaštelanskim dijalektom. Osim za čitanje, dio pod nazivom Igrokazi - stihokazi, prilagođen je za izvedbu na   pozornici.

2.

Amson-Bradshaw, Georgia
Ova knjiga misli da si matematički genijalac : eksperimentiraj, zamisli, stvaraj : sadržava stranice za popunjavanje vlastitim idejama / [tekst by Georgia Amson-Bradshaw] ; [ilustrirala Harriet Russell] ; [prijevod Franka Miriam Brueckler]. - Zagreb : Školska knjiga, 2018. - 96 str. : ilustr. ; 25  cm
Pojmovi iz raznih grana matematike objašnjeni su i kroz zanimljive primjere i raznovrsne zadatke. Pomoću ilustracija, igara, uz likovne zadatke, pokuse i izazove razigrano i jednostavno predstavljeni su pojmovi poput topologije, statistike, teorije grafova, fraktala, nim-zbroj, vjerojatnost. Čitatelj će na primjer razbijati kodove i šifre te naučiti razliku između njih. Ovaj priručnik sadrži razne materijale za izrezivanje i crtanje koji potiču moć zapažanja o mogućim rješenjima matematičkih problema. Knjiga je namijenjena djeci osnovnoškolske  dobi.

3.

Bailey, Gerry, 1945-
Od čega je svemir? / [autor Gerry Bailey] ; [ilustrator Mike Phillips] ; [prevela Marina Mezak]. - Zagreb : Novi izrazi, 2018. - 47 str. : ilustr. ; 28 cm
Što je to svemir i od čega je načinjen? Čitatelj se upoznaje s tvarima koje grade naš svemir, njegovim postankom te o načinima i metodama njegova istraživanja. Knjiga sadrži kazalo i rječnik  pojmova.

4.

Bailey, Gerry, 1945-
Od čega je tvoj mozak? / [autor Gerry Bailey] ; [ilustrator Mike Phillips] ; [prevela Borka Lekaj Lubina]. - Zagreb : Novi izrazi, 2018. - 47 str. : ilustr. ; 28  cm
Autor navodi osnovne činjenice o plastičnosti i anatomiji mozga, njegovu funkcioniranju i važnosti za čovjeka i njegovo ponašanje te objašnjava što je to neuroznanost i koje tehnologije rabi. Knjiga sadrži kazalo i rječnik   pojmova.

5.

Bernos de Gasztold, Carmen, 1919-1995
Molitve iz korablje ; Koral životinja / Carmen Bernos de Gasztold ; [s francuskog preveo Mirko Polgar] ; [ilustrirao Aleksandar Marks]. - 4. izd. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2017. - 136 str. : ilustr. ; 21  cm
Noa je poznati lik iz Biblije koji se po Božjem nadahnuću odlučuje za veliki pothvat. Gradi korablju daleko od mora, za ljude i životinje kako bi ih spasio od nadolazećeg potopa. Pjesmice koje se nalaze u ovoj knjizi za mlade, zapravo su molitve životinja iz Noine korablje i svojevrsna zahvala   Stvoritelju.

6.

Bitenc, Jadranko, 1951-
Pyjama blues / Jadranko Bitenc ; ilustrirao Frano Petruša. - 2. izd., 1. u ovoj biblioteci. - Zagreb : Alfa, 2017. - 87 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Knjiga za mladež)
Roman je potresna ispovijest o posljedicama alkoholizma kod roditelja, te njihovog psihičkog i fizičkog nasilja nad djecom. Dakle, roman spada u problemsku literaturu namijenjenu tinejdžerima, koji su koji puta suočeni s teškim životnim    izazovima i odrastanje im nije lako. No, moramo se naučiti živjeti s ponekim životnim porazom, razvijati u sebi zdrave osobine i potencijale, kako bismo mogli nastaviti dalje. Autorov humoristični stil i optimizam ukazati će mladima, da se sa zdravom dozom humora mogu lakše prebroditi određene situacije, a da pri tom ne zatvaramo oči pred problemima.

7.

Borovac, Ivanka, 1950-
Bontončić za sedam patuljaka / Ivanka Borovac ; ilustrirala Branka Hollingsworth Nara. - Zagreb : Turistička naklada, 2018. - 31 str. : ilustr. ; 22 cm. -  (Loptica)
Snjeguljica se udaje za kraljevića i u dvorcu se priprema veliko slavlje. Međutim, kraljica joj nedopušta da pozove svoje najbolje prijatelje – patuljke. Patuljci se naime, ne znaju lijepo ponašati. Sva sreća da postoje Tonko Bontonko i gospodin Finko koji će nepristojne patuljke dovesti u red i naučiti ih lijepom vladanju: ponašanju za vrijeme vožnje, pozdravljanju, ponašanju za vrijeme jela, pospremanju stvari i još koječemu korisnome. Djeca će uz ovu veselo ilustriranu priču, na   zabavan način naučiti osnove bontona, ali i napraviti prve korake u samostalnom čitanju jer je knjiga zbog velikih štampanih slova prilagođena predškolcima i mlađim  osnovnoškolcima.

8.

Božić dolazi
Božić dolazi / tekst priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2018. - 29 str. : ilustr. ; 21  cm
Ova šarena slikovnica uvest će u predbožićni ugođaj najmlađe čitatelje jer sadrži stihove najpoznatijih božićnih pjesma. Vrhunac večeri dolazak je Djeda Mraza koji užurbano leti dalje, no iz darovima punih saonica i on će zapjevati: „Mi želimo svima sretan Božić!“

9.

Brake, Mark, 1958-
Velika knjiga o Zemlji : [kako su naš planet oblikovali zemlja, zrak, vatra i voda] / Mark Brake i Brendan Kearney ; [savjetnik Mike Goldsmith] ; [prevela Rajna Maršanić-Jovanović]. - Rijeka : Felix liber, 2018. - 256 str. : ilustr. ; 31 cm. - (Lonely planet. Kids)
Interdisciplinarni priručnik donosi pregled spoznaja prirodnih znanosti i povijesti kako bi se objasnio razvoj planete Zemlje kroz vrijeme. Strukturiran je u četiri poglavlja prema klasičnim elementima pomoću kojih su stari Grci objašnjavali ustroj prirode – zemlje, zraka, vatre i vode. Unutar prvog poglavlja obrađuje se građa i dinamika Zemlje, te pojava i evolucija čovjeka. Karakteristike i aktivnosti u atmosferi, neophodnost zraka za živi svijet i komunikacija čine okosnicu drugog poglavlja. Važnost otkrića vatre u svakodnevnom životu i gospodarstvu, sažetak je trećeg poglavlja. U posljednjem dijelu knjige obrađuje se “element s najvećom moći na cijelom našem planetu”- voda, njeno porijeklo i pojavni oblici. Na kraju knjige se nalazi rječnik i kazalo pojmova.

10.

Bright, Rachel
Miš lavljeg srca / Rachel Bright, Jim Field ; preveo Ozren Doležal. - Zagreb : Profil knjiga, 2018. - [32] str. : ilustr. ;   31
cm
Biti malen nije uvijek lako. Slikovnica u stihovima govori o malenom mišu koji je htio biti velik i važan pa je pomislio je da    će to postići ako nauči rikati kao lav. Pronašao je lava na vrhu stijene kako se odmara i hrabro se uputio prema njemu s molbom da ga lav nauči rikati. Lav se strašno preplašio, a miš je shvatio da bez obzira što je malen, i on može biti važan. I najsitniji stvor može imati lavlje srce.

11.

Buljan, Mirjana, 1931-
Druga Obala : (dugo putovanje u bijelo) / Mirjana Buljan. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 111 str. ; 22 cm. - (SMS biblioteka)
Djevojčica prelazi preko mosta, iznenada zastane i baca svoje bilježnice i školske stvari u rijeku. Slučajni prolaznik naiđe upravo u trenutku kad se dvanaestogodišnja Sanjica odlučuje baciti u dubinu. Tijekom bolničkog liječenja i psihoterapije   koja je uslijedila čitatelj doznaje kako Sanjina duševna bol proizlazi iz nesretnog braka njezinih roditelja, njihove sebičnosti    i nepromišljenosti, zabluda i predrasuda o životnim ulogama kakve nameće patrijarhalna tradicija. Srećom, Sanja iz terapijskog procesa izlazi kao emocionalno snažnija tinejdžerica, a njezini roditelji bogatiji za mnoge   spoznaje.

12.

Ćopić, Branko, 1915-1984
Ježeva kućica / Branko Ćopić ; ilustrirao Vilko Selan Gliha. - Zagreb : Naša djeca, 2018. - [36] str. : ilustr. ; 22x24   cm
"Po šumi, širom, bez staze, puta Ježurka Ježić povazdan luta."; početak je zasigurno najpoznatije Ćopićeve priče u  stihovima, uz koju su odrastala mnoga djeca, a koja je i danas rado čitana, svježa i živa. Dražesni jež, slavni šumski lovac, nakon ugodne gozbe kod prijateljice lije, uputio se svojoj dragoj kućici. Putem je sreo životinje koje kao ni domaćica lija, nikako nisu mogle shvatiti njegovu odanost svome domu. Ježurko Ježić svoj prosti i skromni rodni prag nikada ne bi mijenjao ni za što na svijetu. Najpoznatija domoljubna priča u stihovima namjenjena je djeci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta.

13.

Daynes, Katie
Što je kakica? / napisala Katie Daynes ; ilustrirala Marta Alvarez Miguens ; prijevod Tanja Konforta. - Zagreb : Profil knjiga, 2018. - [12] str. : ilistr. ; 20 cm. - (Prva pitanja i  odgovori)
Najčešća dječja pitanja o fekalijama sadržana su u ovoj edukativnoj slikovnici. Kroz njih su objašnjeni osnovni podatci o tome što je, kako izgleda, kamo odlazi i čemu služi kakica. Usvajanje novih informacija olakšano je uz prozorčiće ispod kojih se nalaze odgovori. Slikovnica je namijenjena  predškolcima.

14.

Daynes, Katie
Što su bakterije i virusi? / napisala Katie Daynes ; ilustrirala Marta Alvarez Miguens ; prijevod Tanja Konforta. - Zagreb : Profil knjiga, 2018. - [12] str. : ilistr. ; 20 cm. - (Prva pitanja i  odgovori)
Edukativna slikovnica dio je serije Prva pitanja i odgovori. Kroz niz jednostavnih i čestih pitanja pojašnjavaju se bakterije i virusi. Što su, gdje se nalaze, kako izgledaju i rasprostranjuju se – samo su neka pitanja sa odgovorima ispod prozorčića. Tekst je jednostavan i primjeren predškolcima, a uz pregledne ilustracije daje jasan uvid u svijet sićušnih organizama.

15.

DiCamillo, Kate, 1964-
Raymie Nightingale : tri hrabrice / Kate DiCamillo ; s engleskog prevela Branka Maričić. - Zagreb : Profil knjiga, 2018. - 206 str ; 21 cm
Radnja ovog istodobno duhovitog i dirljivog romana za djecu događa se u ljeto 1975. godine. Raymie, Louisiana i Beverly tri su djevojčice koje se već u djetinjstvu susreću s ozbiljnim životnim problemima i gubicima. Raymien otac otišao je     nenadano od kuće s drugom ženom, Louisiana živi s bakom na rubu siromaštva, a Beverly s majkom s kojom nije u    najboljim odnosima. Sve tri odluče se prijaviti na natjecanje za Malu miss Autoguma Središnje Floride misleći kako će  novcem od nagrade riješiti svoje probleme. Ali, nisu predvidjele da će zapravo naći istinske prijatelje s kojima će doživjeti nezaboravne avanture.

16.

Drozdek, Neven
Damjan i štap života / napisao Neven Drozdek ; ilustrirala Korina Hunjak. - Zagreb : Sipar, 2017. - [28] str. : ilustr. ; 27 cm. - (Biblioteka Čudovišta)
Nad svijet su se nadvili tamni oblaci, kiša neprestano pada, mračno je i hladno baš kao i u ljudskim srcima koja su otvrdnula. Dječak Damjan želi svijetu i njegovim stanovnicima vratiti osmjeh na lice te tako spasiti čovječanstvo. To može samo osoba čista srca i iskrenih namjera koja čini dobro i ne traži ništa za   uzvrat.
Hrvaski autor u ovoj fantastičnoj priči donosi više od klasičnog sukoba dobra i zla. Iako se opisani svijet čini izmišljenim i dalekim, ipak ima mnogo sličnosti sa svijetom u kojem živimo. Sikovnica je   namijenjena djeci osnovnoškolske dobi.

17.

Drozdek, Neven
Kodarova frula / piše Neven Drozdek ; crta Korina Hunjak. - Zagreb : Sipar, 2018. - [29] str. : ilustr. ; 18x27 cm. - (Biblioteka Čudovišta)
Dječak Kodar radi u tvornici glazbenih instrumenata. Zahvaljujući svojem umijeću, od čistača radionice postaje šegrt pa majstor nad majstorima u izradi glazbala u najpoznatijoj tvornici na svijetu. Napokon, postaje upravitelj radionice. Nažalost,  to naljuti posinke pokojnog gazde te oni naume udaljiti Kodara kako bi rasprodali svo imanje i ostvarili brzu zaradu. Kako je Kodar preživio, što se dogodilo s tvornicom i zlim posincima, pročitajte u ovoj nesvakidašnjoj životnoj priči obogaćenoj futurističkim ilustracijama.

18.

Feldman, Thea
Priroda / [tekst Thea Feldman] ; [prijevod Duško Čavić]. - Zagreb : Egmont, 2018. - 62 str. : ilustr. ; 30 cm. - (Svijet oko nas)(Disney)
Upoznajte svijet prirode na novi način i saznajte brojne zanimljivosti koje krije. Priroda je svuda oko nas stoga u ovoj enciklopediji možete pronaći korisne informacije o pustinjama, planinama, šumama i vodenom svijetu. Na putovanju kroz našu divnu planetu društvo će vam praviti veseli Disneyevi junaci. Priručnik obogaćen fotografijama namijenjen je djeci osnovnoškolskog uzrasta. U nizu knjiga 'Svijet oko nas' možete pronaći naslove: 'Priroda', 'Svemir' i   'Životinje'.

19.

Feldman, Thea
Svemir / [tekst Thea Feldman] ; [prijevod Duško Čavić]. - Zagreb : Egmont, 2018. - 63 str. : ilustr. ; 30 cm. - (Svijet oko nas)(Disney)
Upoznajte tajne svemira i saznajte brojne zanimljivosti koje se kriju u njemu. U ovoj enciklopediji možete pronaći korisne informacije o planetama, zvijezdama i crnim rupama. Kako se promatra, osvaja i istražuje naš svemir pomoći će vam  otkriti veseli Disneyevi junaci. Priručnik obogaćen   fotografijama namijenjen je djeci osnovnoškolskog  uzrasta.
U nizu knjiga 'Svijet oko nas' možete pronaći naslove: 'Priroda', 'Svemir' i   'Životinje'.

20.

Feldman, Thea
Životinje / [tekst Thea Feldman] ; [prijevod Duško Čavić]. - Zagreb : Egmont, 2018. - 63 str. : ilustr. ; 30 cm. - (Svijet oko nas)(Disney)
Upoznajte svijet životinja i saznajte brojne zanimljivosti koje on krije. Životinje su posvuda oko nas stoga u ovoj     enciklopediji možete pronaći korisne informacije o životinjama na kopnu, u zraku te u vodi. Kroz carstvo životinja društvo će vam praviti veseli Disneyevi junaci. Priručnik obogaćen fotografijama životinjskih predstavnika namijenjen je djeci osnovnoškolskog uzrasta. U nizu knjiga 'Svijet oko nas' možete pronaći naslove: 'Priroda', 'Svemir' i   'Životinje'.

21.

Galewska-Kustra, Marta
Vježbamo izgovor s muhom Fefe : ili logopedske vježbe za djecu / Marta Galewska-Kustra ; ilustrirala Joanna Klos ; [prijevod s poljskog Marija Jelaska]. - [Zagreb] : Planet Zoe, 2018. - [48] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Učimo   govoriti)
Logopedska slikovnica kroz svakodnevne zgode simpatične muhe potiče razvoj dječjeg govora i izgovora tako da ih se usmjerava na usvajanje artikulacijske gimnastike. Njome se želi postići adekvatna pokretljivost govornih organa (usne,     jezik, meko nepce i donja čeljust) kod djece predškolske dobi (4-7 godina), budući da su poteškoće izgovora najčešće   vezane uz njihovu nedovoljnu spretnost. Čitanje slikovnice zamišljeno je kao zajednička aktivnost djece i roditelja, pa se u zasebnim balončićima nalaze zadaci za djecu, te bilješke za roditelje koje definiraju cilj vježbe i savjete kako pomoći     djetetu u provedbi. Autorica je docentica na Akademiji specijalne pedagogije u Varšavi, te voditeljica logopedskog   kabineta.

22.

Holy, Mirela, 1971-
Kraljevstvo onkraja / Mirela Holy ; [ilustracije Boris Kugler]. - Zagreb : Naklada Semafora, 2017. - 117, 65 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Fantasy)
Prvi fantasy roman za mlade, autorice Mirele Holy, vješto je napisan roman o odrastanju i prihvaćanju sebe. Riječ je o dva romana u jednom. Do polovice knjiga čita se "Drvo svijeta", zatim se knjiga okreće i slijedi drugi roman "Kraljevstvo slijepaca", a zajedno čine zanimljiv spoj fantastike i detektivskog žanra. Glavna junakinja je jedanaestogodišnja djevojčica Lile/Lali koja ima svoje drugo ja i mora se naučiti nositi i biti sretna sa samom sobom. Roman je prepun prevrata i zadivljujućih pustolovina, a osnovna namjera autorice je ukazati na istinske vrijednosti i prave   kvalitete.

23.

Hosseini, Khaled, 1965-
Molitva moru / Khaled Hosseini ; [ilustracije Dan Williams] ; [preveo s engleskoga Marko Kovačić]. - Zagreb : Vorto Palabra, 2018. - [48] str. : ilustr. ; 25 cm
Khaled Hosseini jedan je od najčitanijih autora afganistanskog porijekla, sa prebivalištem u Americi. Ovaj put predstavlja se mlađoj populaciji s knjigom Molitva moru, koju bi zapravo trebali svi pročitati. Dirljiva i dojmljiva priča popraćena izvrsnim ilustracijama Dana Williamsa posvećena je tisućama izbjeglica koji su bježeći od ratnih strahota i progona, stradali i skončali svoj život na moru.

24.

Howard, Anita Grace, 1970-
Ludi svijet / A. G. Howard ; s engleskoga prevela Lidija Milenkov-Ečimović. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2017. - 311 str. ; 23 cm. - (Trilogija Između dva svijeta ; [2])
Američka autorica u drugom dijelu trilogije donosi jednako snažnu i mračnu priču o djevojci Alyssi Gardner. Iako je u prvom romanu 'Između dva svijeta' bila okrunjena kao kraljica Zemlje čudesa, Alyssa sada odlučuje napustiti svoje podanike kako  bi se vratila kući u normalan svijet. Allysu je dočekao dečko Jeb kojem je spasila život u Zemlji čudesa, majka koja se napokon vratila iz umobolnice i prijateljice. Ali ipak, ona je rastrgana između dva svijeta, svojeg dečka Jeba i divne budućnosti u Londonu, te opojne Zemlje čudesa i zavodljivog manipulatora Morpheusa koji je progoni u snovima. Hoće li Allysa uspjeti održati ravnotežu između dva svijeta, ili će izgubiti sve što voli, saznajte u ovom romanu namijenjenom djeci više osnovnoškolske te srednjoškolske  dobi.

25.

Huseinović, Kašmir, 1961-
Waion / Kašmir Huseinović, Andrea Petrlik. - Zagreb : Dječja knjiga, 2018. - [24] str. : ilustr. ; 25   cm
Dječak koji nije volio ići u školu napravio je sklonište od dječjih problema koje je nazvao Waion. Pridružili su mu se i učenici iz razreda i svi su skupljali novac od užine kako bi uredili Waion. Roditelji su našli skupljeni novac pa je tata dječaku savjetovao da novac vrati, a da Waion zadrže u mašti. Svatko je u svojoj glavi zamislio svoj Waion. Dječak se zbližio s prijateljima iz razreda i napokon je zavolio i  školu.

26.

Isusov život
Isusov život / tekst priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2018. - 29 str. : ilustr. ; 21  cm
Od navještenja Mariji pa sve do Isusova uskrsnuća, ova bogato ilustrirana slikovnica prati život Isusa Krista kroz jednostavnu, kratku priču namijenjenu i razumljivu  najmlađima.

27.

Isusovo rođenje
Isusovo rođenje / tekst priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2018. - 29 str. : ilustr. ; 21  cm
Veselo ilustrirana slikovnica sadrži priču je o Isusovu rođenju, ispričanu jednostavnim i djeci vrtićkog uzrasta razumljivim jezikom.

28.

Joyce, Melanie
Zoo zgode / tekst Melanie Joyce ; ilustracije Ela Jarzabek ; hrvatski tekst priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2018. - 48 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Pričaonica za  pet)
"Svatko sada dobro zna, čitanje je zabava!" Knjiga sadrži pet zabavnih i kratkih priča o životinjama sa zanimljivim porukama za najmlađe čitatelje: "Sovica i prvi let", "Medo i zimski san", "Lavić i glasna rika", "Praščićeve pustolovine" i " Zečići i mrkvasta nestašnost". Slikovnica veselih ilustracija namijenjena je djeci predškolskog   uzrasta.

29.

Klinting, Lars, 1948-2006
Kastor i boje / Lars Klinting ; [prijevod sa švedskog Sonja Bennet]. - Zagreb : Planet Zoe, 2018. - [33] str. : ilustr. ;   23
cm
Švedski autor i ilustrator donosi nam još jednu priču o dabru Kastoru i malom Frippeu. Kastor je odlučio obojiti ormarić, ali prvo mora skinuti vrata i izvaditi police. Radionicu će zaštiti kako ne bi sve uprljali bojom kada prionu na posao. Što je sve potrebno pripremiti kako bi bojenje bilo uspješno i koje će boje odabrati, pročitajte u ovoj poučnoj slikovnici. Serijal  slikovnica o dabru Kastoru preveden je u više od dvadeset zemalja svijeta, a namijenjen je djeci predškolske dobi.

30.

Klinting, Lars, 1948-2006
Kastor krojač / Lars Klinting ; [prijevod sa švedskog Sonja Bennet]. - Zagreb : Planet Zoe, 2018. - [33] str. : ilustr. ;   23
cm
Još jedna priča o simpatičnom dabru Kastoru, poznatog švedskog autora i ilustratora. Kastor je odlučio sašiti novu pregaču   jer se stara poderala. Odabrao je lijepu plavu tkaninu i pripremio sve što mu je potrebno da nova pregača bude savršena.    Što je sve Kastoru bilo potrebno kako bi izradio novu pregaču, pročitajte u ovoj poučnoj slikovnici. Na kraju knjige možete pronaći Kastorove upute kako da sami napravite pregaču. Serijal slikovnica o dabru Kastoru preveden je u više od dvadeset zemalja svijeta, a namijenjen je djeci predškolske  dobi.

31.

Klinting, Lars, 1948-2006
Kastor popravlja bicikl / Lars Klinting ; [prijevod sa švedskog Sonja Bennet]. - Zagreb : Planet Zoe, 2018. - [33] str. : ilustr. ; 23 cm
Švedski autor i ilustrator donosi nam još jednu priču o dabru Kastoru i malom Frippeu. Kastor i Frippe krenuli su biciklima  na piknik, ali se Frippeu ubrzo probušila guma. Frippe je žalostan jer se moraju vratiti u Kastorovu radionicu, ali Kastor ga uvjerava da je krpati gumu na kotaču vrlo zabavno i da će uskoro opet biti na putu. Serijal slikovnica o simpatičnom dabru Kastoru preveden je u više od dvadeset zemalja svijeta, a namijenjen je djeci predškolske   dobi.

32.

Kozina, Filip, 1981-
Priča čudnoga reda u tri slijeda : divlje životinje : pretumbaj pa posloži pravu priču / tekst Filip Kozina ; ilustracija Stephanie Hinton. - Zagreb : Naša djeca, 2017. - [14] str. : ilustr. ; 21  cm
Zanimljiva, duhovita i nadasve zabavna slikovnica za najmlađe, koja je unutar korica napravljena od 3 razdvojiva dijela s ilustracijama koje se mogu potom slagati u svim mogućim i nemogućim kombinacijama. Djeca prate priču preslagujući pritom prizore s desne strane, pokušavajući složiti pravu priču, odnosno napraviti od 3    dijela traženu životinju.

33.

Kozina, Filip, 1981-
Priča čudnoga reda u tri slijeda : za dečke : pretumbaj pa posloži pravu priču / tekst Filip Kozina ; ilustracija Stephanie Hinton. - Zagreb : Naša djeca, 2017. - [14] str. : ilustr. ; 21  cm
Zanimljiva, duhovita i nadasve zabavna slikovnica za najmlađe, koja je unutar korica napravljena od 3 razdvojiva dijela s ilustracijama koje se mogu potom slagati u svim mogućim i nemogućim kombinacijama. Djeca prate priču preslagujući pritom prizore s desne strane, pokušavajući pritom složiti pravu  priču.

34.

Kuhar, Vlatka, 1973-
Biologija na dlanu : priručnik za brzo ponavljanje gradiva / Vlatka Kuhar ; [crteži Ivana Elezović]. - Zagreb : Element, 2017. - 69 str. : ilustr. ; 22 cm
Priručnik služi za brzo ponavljanje srednjoškolskog gradiva biologije propisanog planom i programom za gimnazije. Obuhvaćene su mikroskopske i makroskopske veličine, biologija stanice, mikrobiologija, protoktisti, botanika, zoologija, čovjek, genetika, evolucija, ekologija koje su prikazane kroz osnovne informacije. Priručnik sadrži brojne grafičke prikaze i niz ilustracija te je namijenjen srednjoškolcima za ponavljanje gradiva ili u pripremi za natjecanja i za državnu maturu.

35.

Litchfield, David
Pas i violina / David Litchfield ; [prevela s engleskoga Aleksandra Barlović]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - [36] str. : ilustr. ; 31 cm
Pas Hugo najbolji je prijatelj violinista Hectora. Hector je odlučio prestati svirati violinu i otići u mirovinu, stoga je Hugo  odlučio sam naučiti svirati. Kada je Medo, poznati glazbenik čuo je Huga kako svira. Medo svjetskoga glasa pozvao ga je    da s njime putuje svijetom i nastupa u najvećim dvoranama. Hector je oduvijek sanjao o takvoj prilici. Hoće li Hector naučiti kako biti sretan zbog prijatelja i hoće li njihovo prijateljstvo uspjeti prevladati sve prepreke, pročitajte u ovoj lijepo ilustriranoj slikovnici. Nastavak nagrađivane slikovnice 'Medo i klavir' namijenjen je djeci predškolske   dobi.

36.

Maclaine, James
Upoznaj svijet : riznica općeg znanja za radoznalce / napisali James Maclaine i Alex Frith ; ilustrirao Marco Palmieri ; prijevod Andrea Pongrac. - Zagreb : Profil knjiga, 2018. - 15 str. : ilustr. ; 29  cm
Knjiga za radoznalce koji žele znati više. Upoznajte svijet uz riznicu općeg znanja u kojoj se nalaze zanimljive, sažete i jasne informacije o brojnim temama. Više od 135 prozorčića za otvaranje kriju činjenice o svijetu, životinjama, znanosti, povijesti, sportu... Bogato ilustrirani priručnik tvrdih listova, namijenjen je djeci osnovnoškolske   dobi.

37.

Marinković, Simeon, 1941-
Ana i Filip istražuju na moru / Simeon Marinković, Dušan Pavlić. - Zagreb : Naklada Nika, 2018. - [26] str. : ilustr. ; 19 cm. - (Ana i Filip istražuju)
U slikovnici iz serije "Ana i Filip istražuju.." radoznali junaci istražuju more. Ponijeli su važnu opremu i stigli do staroga ribara koji će ih upoznati sa životom na moru. Prirodu, biljke, životinje i druge zanimljivosti koje krije morski svijet, Ana i Filip upoznat će na ovom putovanju. Poučna slikovnica namijenjena je djeci predškolskog   uzrasta.

38.

Marshall, Natalie
Mala lija vraća se kući / Natalie Marshall ; tekst priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2018. - [12] str. : ilustr. ; 22 cm
"Izgubljena mala lija put do svoje kuće traži. Pomozi joj sada ti pa joj put pokaži!", početak je slikovnice tvrdih listova i veselih ilustracija namijenjene djeci predškolskog uzrasta. Uz rimu i labirint pomozi malim životinjama pronaći put do njihovog doma.

39.

Moj prvi slikovni rječnik : više od 100 riječi i zabavnih  slika
Moj prvi slikovni rječnik : više od 100 riječi i zabavnih slika / [ilustracije Maxine Davenport, Cindy Roberts]. - Zagreb : Naša djeca, 2018. - [12] str. : ilustr. ; 21  cm
Uz slikovni rječnik kroz igru, najmlađa djeca lakše usvajaju nova znanja. Sto ilustriranih pojmova pomaže u proširivanju i obogaćivanju vokabulara djeteta. Pojmovi u rječniku razvrstani su na tematske cjeline (životinje, tijelo, odjeća, vozila, hrana   i igračke). Rječnik tvrdih listova namijenjen je djeci predškolskog   uzrasta.

40.

Morkunas, Gendrutis, 1960-2009
Priče iz legla buha / Gendrutis Morkunas ; ilustrirala Lina Žutauté ; [prijevod s litavskog Mirjana Bračko]. - Zagreb : Ibis grafika, 2018. - 136 str. : ilustr. ; 22  cm
Zbirka nagrađivanog litavskog autora sadrži 31 kratku priču. Priče za "veliku djecu i male odrasle" ispunjene maštom, igrom riječi i misli sačinjavaju pravi mali književni vrtlog. Autor na svakoj stranici donosi svijet okrenut naopačke koji je u isto vrijeme i zagonetan, tajanstven i smiješan. U pričama se govori o jezicima kojima se mogu razbijati glave, ozbiljnom predsjedniku koji u aktovci posvuda nosi krckalicu za orahe, o glupoj priče zbog koje vas   mogu izgrditi...
Priče namijenjene djeci osnovnoškolske dobi, proglašene su Najboljom dječjom knjigom 2008.   godine.

41.

Najljepše zlatne bajke
Najljepše zlatne bajke / [prijevod Filip Kozina]. - Zagreb : Naša djeca, 2018. - 186 str. : ilustr. ; 29   cm
"Bajke na jednostavan i upečatljiv te djeci lako razumljiv način sažimlju bezvremenske životne pouke i slave vrline poput dobrote, iskrenosti, poštenja, hrabrosti i ustrajnosti." Zbirka sadrži 18 klasičnih bajki i priča Hansa Christiana Andersena te braće Grimm koje su duljinom teksta usklađene s mogućnostima koncentracije djeteta predškolske   dobi.

42.

Nola, Marijana, 1975-
Kad odrastem / Marijana Nola, Andrea Petrlik Huseinović ; [notni zapis Tea Slavica]. - Zagreb : Kašmir promet, 2018.   -
[25] str. : ilustr. ; 24 cm
Slikovnicu za predškolce u stihu prate vesele ilustracije Andre Petrlik Huseinović. Kad dijete odraste može izabrati svoje zanimanje i biti pekar, građevinar, veterinar, no najljepše je ipak biti dijete. Na kraju slikovnice je notni zapis pjesme: „Kad odrastem bit ću dijete“ autorice Marijane Nole koju je uglazbio Neno  Belan.

43.

Ova knjiga misli da si znanstvenik : zamisli eksperimentiraj  stvaraj
Ova knjiga misli da si znanstvenik : zamisli eksperimentiraj stvaraj : popuni stranice svojim idejama / ilustrirala Harriet Russell ; [prijevod na hrvatski jezik Barbara Rubinić, Josip Draženović]. - Zagreb : Školska knjiga, 2018. - 96 str. : ilustr. ; 25 cm
Kroz kreativne i raznovrsne zadatke čitatelj prati elemente znanstvene metode, za početak pozorno promatra svijet, prati ono što se događa oko njega i postavlja pitanja, potom uočava uzorke i detalje te zapisuje svoja zapažanja i smišlja kako   ih provjeriti pokusom. Uz ovaj priručnik čitatelj može ponešto saznati o sili i gibanju, zemlji i svemiru, matematici,   svjetlosti, tvarima, zvuku, elektricitetu i magnetizamu. Drugi dio knjige namijenjen je za izrezivanje kako bi čitatelj riješio raznovrsne zadatke koji pomažu u donošenju zaključaka o svijetu koji ga okružuje. Knjiga je namijenjena djeci starije predškolske i osnovnoškolske dobi.

44.

Petrović, Jasminka, 1960-
Jere i oblaci / Jasminka Petrović ; ilustrirala Ana Petrović. - Zagreb : Knjiga u centru, 2018. - 23 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica - prozor u svijet)
Slikovnica za predškolce govori o dječaku Jeri koji voli oblake. Raduje se svakom oblaku i želi ih dosegnuti. U svom dječjem krevetiću s dudom u ustima pokušava se istegnuti i dohvatiti male oblake smještene na vrtuljku iznad njegove glavice.

45.

Plichota, Anne, 1968-
Posljednja zvijezda / Anne Plichota, Cendrine Wolf ; s francuskoga prevela Duška Gerić Koren. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2018. - 328 str. ; 23 cm. - (Oksa Pollock ; knj.  6)
Oksa je sada odrasla djevojka i mora se suprotstaviti zlom Orthonu koji je na vrhuncu moći. Jedino tako može spasiti oba svijeta – ovozemaljski i svijet svoje voljene Edefije. Orthon je oteo većinu svjetskih bogatstava, pokušava postati  predsjednik Sjedinjenih Država, a planira i još moge druge napade. Mogu li Oksa i njezini prijatelji iz družbe Spašavaj-Se- Tko-Može zaustaviti Orthona i spasiti svijet? Hoće li se Tugdual, kojeg Oksa i dalje ne može mrziti, uspjeti osloboditi psihološkog pritiska svoga oca? Sve to i još mnogo više otkrijte u ovom napetom romanu koji je posljednji, šesti, nastavak serijala o Oksi Pollock.

46.

Priče iz Biblije
Priče iz Biblije / tekst priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2018. - 29 str. : ilustr. ; 21  cm
Nekoliko najpoznatijih biblijskih priča u ovoj je slikovnici prepričano na sasvim jednostavan način kako bi ih se približilo najmlađima. Uz vesele ilustracije djeca će saznati priču o Noi i njegovoj arci, o Mojsiju, Davidu i Golijatu, Danijelu te naposljetku o Isusovu rođenju.

47.

Puža prati, brojeve ćeš znati
Puža prati, brojeve ćeš znati / ilustrirao Stuart Lynch ; prijevod Ozren Doležal. - Zagreb : Profil knjiga, 2018. - [10] str. : ilustr. ; 19 cm
Naučite brojeve do deset prateći puža poštara na njegovom putu do prijatelja. Kako prepoznati oblik brojeva saznati    možete prelazeći prstom preko puževog puteljka, a zabavu kriju i prozorčići za otvaranje. Lijepo ilustrirana slikovnica tvrdih listova, namijenjena je djeci predškolske  dobi.

48.

Quenot, Katherine, 1958-
Toma želi izliječiti svog prijatelja / tekst Katherine Quénot ; ilustracije Axelle Vanhoof ; prijevod Jelena Pervan. -   Zagreb
: Naša djeca, 2018. - 31 str. : ilustr. ; 22x22 cm. - (Biblioteka Priče sretnog  djetinjstva)
Kada se zebrić Teo razbolio njegov prijatelj tigrić Toma jako se rastužio i zabrinuo. Kako bi mu olakšao dane u krevetu i pomogao da što prije ozdravi Toma je osmislio poseban plan. Prijateljstvo, briga i suosjećanje vrijednosti su naglašene u ovoj slikovnici namijenjenoj čitateljima predškolske  dobi.

49.

Rabar, Josip Sanko, 1946-
Priče i bajke za djecu / Josip Sanko Rabar ; [ilustracije Žarko Luetić]. - Split : Naklada Bošković, 2018. - 120 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Krijesnice ; knj. 42)
Knjiga priča i bajki hrvatskog autora podijeljena je u dvije cjeline. U prvom dijelu knjige nalaze se 24 priče dok se u drugom dijelu "Mrvice" nalazi 14 bajki. Ovim kratkim pričama autor mladim čitateljima prenosi pouke iz života i vjere. "Anđeo bez krila", "Planeti", "Drvo", "Oblaci i zvijezde" dio su sadržaja namijenjenog djeci osnovnoškolskog uzrasta. Književnik   za djecu i odrasle dobitnik je brojnih nagrada, a za ovo je djelo 2014. godine dobio "Pohvalu Zvonko" za najbolji neobjavljeni rukopis za djecu.

50.

Scheffler, Axel, 1957-
Dan za snjegovića / Axel Scheffler ; [prevela Dunja Flegar]. - Zagreb : Planet Zoe, 2018. - [28] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Pip i Popi)
Nagrađivani pisac i ilustrator donosi nam autorsku slikovnicu o zečiću Pipu i mišici Popi. Pip i Popi izašli su igrati se u  snijegu. Odlično su se zabavljali sve do trenutka kada se nisu mogli dogovoriti hoće li napraviti snjegomiša ili snjegozeca. Kako su prijatelji riješili nesuglasice, pročitajte u ovoj lijepo ilustriranoj slikovnici. Serijal slikovnica Pip i Popi preveden je na više od dvadeset jezika, a namijenjen je djeci predškolske  dobi.

51.

Scheffler, Axel, 1957-
Lokvica / Axel Scheffler ; [prevela Dunja Flegar]. - Zagreb : Planet Zoe, 2018. - [28] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Pip i   Popi)
Autorska slikovnica nagrađivanog pisca i ilustratora o zečiću Pipu i mišici Popi. Pip je došao na igru kod Popi. Toliko su se dobro zabavljali da je zečić zaboravio da mora ići piškiti pa se na podu ubrzo stvorila lokvica. Mišica ga je utješila da se svakome može desiti nezgoda. Toplu priču o privikavanju na kahlicu pročitajte u ovoj lijepo ilustriranoj slikovnici. Serijal slikovnica Pip i Popi preveden je na više od dvadeset jezika, a namijenjen je   djeci predškolske dobi.

52.

Scheffler, Axel, 1957-
Novi romobil / Axel Scheffler ; [prevela Dunja Flegar]. - Zagreb : Planet Zoe, 2018. - [28] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Pip i Popi)
Nagrađivani pisac i ilustrator donosi nam autorsku slikovnicu o zečiću Pipu i mišici Popi. Pip ima novi romobil koji se Popi jako sviđa. Mišica je bez pitanja uzela Pipu romobil i odvezla se. Ipak, kada je doživjela nezgodu, zečić je odmah priskočio    u pomoć. Kako biti dobar prijatelj i reći 'oprosti' pročitajte u ovoj lijepo ilustriranoj slikovnici. Serijal slikovnica Pip i Popi preveden je na više od dvadeset jezika, a namijenjen je djeci predškolske   dobi.

53.

Scheffler, Axel, 1957-
Veliki balon / Axel Scheffler ; [prevela Dunja Flegar]. - Zagreb : Planet Zoe, 2018. - [28] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Pip i Popi)
Nagrađivani pisac i ilustrator donosi nam autorsku slikovnicu o zečiću Pipu i mišici Popi. Pip je dobio veliki crveni balon  koji mu se jako sviđao. Kada mu je u trenutku nepažnje balon pobjegao i puknuo, zečić se   jako rastužio. No, mišica Popi
se dosjetila kako da ga ponovno razveseli. Serijal slikovnica Pip i Popi preveden je na više od dvadeset jezika, a namijenjen   je djeci predškolske dobi.

54.

Scheffler, Axel, 1957-
Žabica za laku noć / Axel Scheffler ; [prevela Dunja Flegar]. - Zagreb : Planet Zoe, 2018. - [28] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Pip i Popi)
Autorska slikovnica nagrađivanog pisca i ilustratora o zečiću Pipu i mišici Popi. Popi je spakirala stvari i dva će dana provesti kod Pipa. Odlično su se zabavljali, ali kad je došlo vrijeme za spavanje mišica je shvatila da nije ponijela svoju plišanu žabicu. Kako će Popi zaspati bez svoje omiljene igračke pročitajte u ovoj lijepo ilustriranoj slikovnici. Serijal slikovnica Pip i Popi preveden je na više od dvadeset jezika, a namijenjen je   djeci predškolske dobi.

55.

Seix, Merce
Nema više pelena / tekst Merce Seix i Meritxell Noguera ; ilustracije Rocio Bonilla ; [prijevod Inja Erceg]. - Zagreb : Neretva, 2018. - 35 str. : ilustr. ; 25  cm
Slikovnica o dječaku Janu koji je dovoljno porastao da mu više ne trebaju pelene. Sada Jan mora naučiti reći kada treba ići na WC, kako upotrebljavati tutu te na kraju oprati ruke. To nije nimalo lako, ali uz pomoć njegove ekipe, Tonke i Tina, on     će to uspješno svladati. U kratkim pričama opisane su svakodnevne situacije u kojima se dijete može naći tijekom procesa odvikavanja od pelena. Na kraju se nalaze savjeti i preporuke za roditelje, a slikovnica je namijenjena djeci mlađe predškolske dobi.

56.

Seix, Merce
Uvijek čisti / tekst Merce Seix i Meritxell Noguera ; ilustracije Rocio Bonilla ; [prijevod Inja Erceg]. - Zagreb : Neretva, 2018. - 35 str. : ilustr. ; 25 cm
Svladavanje higijenskih navika uz Tonku, Tina i Jana prava je zabava. Svakodnevne situacije u kojima se maleni mogu naći naučit će nas o pranju ruku, održavanju higijene zuba, kupanju, odijevanju čiste odjeće. Kako se ponašati za vrijeme i      nakon igre, boravka u prirodi, posjete liječniku? Zanimljivi su i savjeti roditeljima, koji će uz puno strpljenja i poneki trik,
male zamazance uvjeriti da je čistoća doista pola  zdravlja.
 

57.

Seix, Merce
Zbogom, dudice / tekst Merce Seix i Meritxell Noguera ; ilustracije Rocio Bonilla ; [prijevod Inja Erceg]. - Zagreb : Neretva, 2018. - 35 str. : ilustr. ; 25  cm
Lijepo ilustrirana slikovnica o dječaku Janu koji se mora odviknuti od dude. Ekipa, Tonka i Tin, pokušavaju uvjeriti Jana da  mu dudica više ne treba. Kroz više kratkih priča opisane su svakodnevne situacije u kojima se dijete može naći kada se odvikava od dudice. Na kraju se nalaze savjeti i preporuke za roditelje, a slikovnica je namijenjena djeci mlađe predškolske dobi.

58.

Slikobajke : sličice i riječi priču će ti reći
Slikobajke : sličice i riječi priču će ti reći / [ilustrirao Stuart Lynch] ; [prijevod Tanja Konforta]. - Zagreb : Profil knjiga, 2018. - [24] str. : ilustr. ; 24 cm
Neke od najpoznatijih klasičnih bajki (Pepeljuga, Zlatokosa i tri medvjeda, Crvenkapica, Ružno pače…) ispričane su u obliku slikopriča. Tekst je pojednostavljen, a ključne riječi zamijenjene su ilustracijama kako bi olakšale čitanje i učinile ga zabavnim. Slikovnica je namijenjena djeci starijoj od tri godine, odnosno čitačima   početnicima.

59.

Smolec, Sonja, 1953-
Da ti nije palo na pamet! : roman za djecu i mlade / Sonja Smolec. - Split : Naklada Bošković, 2018. - 214 str. ; 21   cm.
- (Biblioteka Krijesnice ; 41)
U obitelj s tri djevojčice i jednim dječakom, sve redom školarcima, stiže novi član. Roditelji se vesele, a djeca su zbunjena     i pomalo šokirana. Rođenjem malog Grgura stvari pomalo dolaze na svoje mjesto, ali uz puno nevolja jer svako dijete ima svoje probleme i zahtjeve, a mali puzavac radi kaos gdje god se pojavi. Tako prolazi školska godina, no stižu i proljetni praznici koje će školarci provesti s ujakom na kampiranju u Gorskom Kotaru. Odmak od svakodnevice svima je  dobrodošao, a s ujakom Mislavom ne može biti dosadno. Autorica govori o običnim i neobičnim stvarima koje se mogu događati u svakoj obitelji s puno djece. U obiteljima gdje se prepliće nekoliko malih života sa svim problemima i veseljima
koje u sebi nose, život je velika avantura. Osim školaraca roman mogu pročitati i njihovi roditelji jer će se zasigurno pronaći    u mnogim opisanim situacijama.

60.

Šparavec, Jasenka, 1961-
Drvo ili mjesec : likovni odgoj za najmlađe / Jasenka Šparavec ; [autori fotografija Draženka Parlov, Jasenka Šparavec].  -
Lekenik : Ostvarenje, 2018. - 169 str. : ilustr. ; 21x26  cm
"Crtanje, slikanje, modeliranje i drugi načini likovnog izražavanja višestruko pomažu djetetu u iskazivanju ili prevladavanju emocionalnih stanja, pomažu mu u izgradnji samopouzdanja i međusobnih odnosa". Monografija obiluje kreativnim idejama  te obuhvaća različite likovne tehnike koje mogu poslužiti u radu s djecom. Slikovnim prilozima autorica je dokumentirala proces rada. Knjiga je namijenjena svima koji rade s djecom rane i predškolske dobi, odgojiteljima u vrtićima te studentima predškolskog odgoja.

61.

Vađić, Nina, 1973-
Ti nisi kao mi / Nina Vađić ; ilustracije Ana Kadoić. - Zagreb : Sretno Srce, 2018. - [34] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Šareni klobook)
Glavni akteri priče su geometrijski likovi koja postaju sinonim za našu različitost. Krug je posve drugačiji od   likova koji imaju ravne stranice te zbog toga ne može sudjelovati u njihovim igrama. Od tuge i razočaranja krug puca, ali ta bol donosi ljepotu stapanja s trokutom, jedinim likom koji mu je prijateljski naklonjen te njih dvoje zajedno tvore srce. Priča poučava najmlađe što je to tolerancija, pristojnost i lijepo ponašanje prema svima, te im otkriva   radost prijateljstva.

62.

Walcker, Yann, 1973-
Jan u potrazi za novom obitelji / tekst Yann Walcker ; ilustracije Mylene Rigaudie ; prijevod Jelena Pervan. - Zagreb : Naša djeca, 2018. - 31 str : ilustr. ; 22x22 cm. - (Biblioteka Priče sretnog  djetinjstva)
Ježić Jan živi u prekrasnoj kućici sa svojom obitelji koja ga jako voli. No, umjesto da bude najsretniji bodljikavac na svijetu,  on se po cijele dane žali. Smeta mu previše pusa koje mu daje mama, a smeta mu i što tata nema vremena za njega.
Brbljava sestra Tonkica smeta mu još i više, stoga je Jan odlučio potražiti novu obitelj. Kako je prošla njegova potraga pročitajte u priči o prihvaćanju obitelji namijenjenoj djeci predškolske  dobi.

63.

Yousefi, Mohammad Reza, 1953-
Atasaj / Mohamad Reza Yousefi ; ilustrirala Nazli Tahvili ; [prijevod s perzijskog Ebtehaj Navaey]. - [Zagreb] : Knjiga u centru, 2018. - 19 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica - prozor u  svijet)
Priča iranskog pisca o djevojčici Atasaj koja se pitala što bi bilo sa suncem, pticama, ljudima, svijetom kada nje ne bi bilo. Popila je čarobnu tabletu od koje je postala nevidljiva i krenula na put. Što je sve Atasaj vidjela i čula, da li je ikome nedostajala, saznajte u slikovnici namijenjenoj djeci predškolske   dobi.

64.

Zajec, Tomislav, 1972-
Dječak koji je želio biti tigar / Tomislav Zajec ; ilustrirao Tomislav Zlatić. - Zagreb : Sipar, 2018. - [30] str. : ilustr. ; 27 cm. - (Biblioteka Čudovišta)
"Toliko je toga što se može raditi kad se jednom odraste, a Dječak može odabrati što god   poželi."
Slikovnica hrvatskog autora o četverogodišnjem Dječaku koji je poželio postati pravi, pravcati tigar. Svakodnevni život u obitelji prikazan je kroz oči malenog Dječaka – od snova i buđenja, roditeljske ljubavi, provođenja vremena s bratom,   bakom i djedom, odlaska u vrtić i igranja s prijateljima, maštanja i uspavljivanja s plišanim tigrićem. Autor je kroz ovu toplu priču isprepleo dječje snove i maštanja sa    stvarnošću. Bogato ilustrirana slikovnica namijenjena je djeci predškolske dobi.

65.

Zima, Željko, redatelj
Medvjedići i ždrijebe iz Lipika / [tekst Željko Zima] ; [ilustracije Tomislav Franin ...[et al.]. - Zagreb : Croatia film, 2017.   -
[40] str. : ilustr. ; 27 cm
Medvjedići Goranka i Goran žive na području Gorskog kotara. Nakon što su upoznali svoj rodni kraj i posjetili rođake u Lici, put ih je doveo do Lipika u kojem istražuju život konja lipicanaca u ergeli. Osim zanimljive priče pune dogodovština, slikovnica sadrži i korisne podatke o povijesti Lipika, konjima lipicancima i ostalim zanimljivostima toga kraja.

66.

Zommer, Yuval
Velika knjiga kukaca / tekst i ilustracije Yuval Zommer ; stručnjakinja za kukce Barbara Taylor ; prijevod Petra Matić. - Zagreb : Školska knjiga, 2018. - 63 str. : ilustr. ; 35  cm
Britanski autor Yuval Zommer magistrirao je ilustraciju na Lonndon's Royal College of Art, napisao je i/ili ilustrirao nekolicinu hvaljenih knjiga za djecu. Njegova autorska slikovnica Velika knjiga o kukcima čitateljima će pružiti zanimljivo vizualno iskustvo kao i raznovrsne informacije o ovoj najvećoj skupini beskralježnjaka, ali i o puževima, paučnjacima i kolutićavcima.