Novi naslovi - studeni

1.

Đanović, Marija, 1940-
Basne / Marija Đanović ; ilustracije Sandra Sekulić. - Dubrovnik : Slagalica, 2018. - 100 str. : ilustr. ; 21  cm
Zbirka basni Marije Đanović ukazuje na tradicionalne vrijednosti i namijenjena je djeci. Namjera autorice nije samo nizanje pouka, već upoznavanje mladih čitatelja s onim što ih čeka u životu. Neke su basne ekološke, ali dosta ih nosi životne mudrosti i upozorava na ljudske slabosti, te govore o prijateljstvu, odgoju, karakteru i   slično.

2.

Albanese, Lara, 1967-
Atlas svemira / Lara Albanese, Tommaso Vidus Rosin ; [prevoditeljica Paula Jurišić]. - Zagreb : Profil knjiga, 2019. - 87 str. : ilustr. ; 38 cm
Talijanska astrofizičarka kroz pet ilustriranih poglavlja objašnjava djeci osnovnoškolskog uzrasta činjenice o svemiru. Pojašnjava što vidimo golim okom na predlošcima znanstvenih karata neba, te kako su razni narodi u prošlosti doživljavali i objašnjavali položaje nebeskih tijela. Bavi se smještajem planete Zemlje unutar Sunčeva sustava i galaksije Mliječnog puta kao i ostalih planeta. Posljednja poglavlja opisuju moderne teleskope i mjesta s kojih se promatra te istražuje svemir. Na kraju atlasa nalazi se mali astronomski pojmovnik s  objašnjenjima.

3.

Algarra, Alejandro, 1971-
Čudesan životinjski svijet / Alejandro Algarra, Frank Endersby ; [prijevod Lucija Medak]. - Zagreb : Neretva, 2019. - 95 str. : ilustr. ; 25 cm
Svi mislimo da znamo puno toga o životinjama, no čitajući ovu knjigu saznat ćete još ponešto. Bez razmišljanja moći ćete odgovoriti na pitanje koliko nogu ima rak ili zašto žirafe uvijek piju vodu u paru. Saznat ćete kako hrčci bez kaputa ili torbe prenose svoje sjemenke i da su krtice najbolji graditelji tunela bez i jednog dana provedenog u građevinskoj školi. Knjiga sadrži niz zanimljivih činjenica iz svijeta  životinja.

4.

Algarra, Alejandro, 1971-
Zanimljivosti ljudskoga tijela : [44 odgovora za bolje shvaćanje našeg organizma] / Alejandro Algarra, Marta Fabrega ; [prijevod Lucija Medak]. - Zagreb : Neretva, 2019. - 95 str. : ilustr. ; 25  cm
Naše je tijelo moćan stroj. U njemu se kao u tijelima superjunaka događaju fantastične stvari kojih nismo ni svjesni. Ako slomimo kost ona sama zaraste, a ako se porežemo, trombociti koji se nalaze u našoj krvi, prekrit će porezotinu,  zaustaviti krvarenje i pomoću kraste zacijelit će našu ranu. Kosti štite organe, daju oblik našem tijelu, a kako rade srce, pluća i mozak saznajte sami.

5.

Altes, Marta, 1982-
Ne! / Marta Altés ; [prevoditeljica Jelena Pervan]. - Varaždin : Evenio, 2019. - [30] str. : ilustr. ; 28  cm
Autorska slikovnica španjolske ilustratorice i spisateljice na duhovit i zabavan način bavi se životom jednog kućnog  ljubimca. Dobrohotni psić, koji je pomalo u zabludi oko svog imena i još koječega drugog, opisuje svakodnevne situacije u kojima iznosi svoje viđenje sudjelovanja u takozvanom slaganju novina, kušanju ručkova svojih vlasnika ili pospremanju rublja. Humoristični ton proizlazi iz nepoklapanja teksta u kojem se objašnjava na koje se sve načine jedan dobro odgojeni pas trudi ugoditi svojim vlasnicima i ilustracija koje prikazuju stvarnost bez uljepšavanja. Nagrađivana slikovnica   namijenjena je djeci predškolskog  uzrasta.

6.

Andersen, Hans Christian, 1805-1875
Bajke / Hans Christian Andersen ; [oslikao Patricio Alejandro Agüero Marino] ; [prevela Svetlana Grubić Samaržija]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 45 str. : ilustr. ; 28  cm
Najnovije izdanje Andersenovih bajki sadrži tri priče koje se čitaju u sklopu obavezne školske lektire (Carevo novo ruho, Tratinčica i Ružno pače). Ilustracije je izradio nagrađivani venezuelanski  ilustrator.

7.

Bakran, Tamara, 1979-
Bogar i Gaguč imaju važan razgovor / piše Tamara Bakran ; crta Korina Hunjak. - Zagreb : Sipar, 2019. - [21] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Čudovišta)
,,Svratimo na trenutak u svijet u kojem žive divovi!” započinje svoju priču autorica još jedne živahne slikovnice, Tamara Bakran. U ovoj priči tata div i sin divić nalaze se u slastičarnici i jedu sladoled. O čemu razgovaraju divovi, sigurno se pitate? O hrabroj borbi sa strašnim zmajevima ili o opasnim ljudima? Oni zapravo, pričaju o plakanju. Tata div tumači svome sinu diviću da i divovi, kao i svi dječaci, smiju plakati i da je to zdravo za oči, nos   i dušu.

8.

Barat, Tatjana, 1988-
Priče o neustrašivim hrvatskim ženama / Tatjana Barat ; [ilustracije Andrea Petrlik Huseinović ... [et al.]. - Zagreb : Iris Illyrica, 2019. - 113 str. : ilustr. ; 24  cm
Priče o neustrašivim hrvatskim ženama govore o značajnim ženama kroz povijest. U tekstovima djeca mogu saznati   pregršt općih povijesnih činjenica te naučiti mnogo o hrabrim i odvažnim ženama koje su utjecale na vrijeme u kojem su živjele. Kroz pedeset zanimljivih priča upoznajemo živote pionirki (iz različitih područja djelovanja), žena koje su se borile protiv predrasuda društva i unatoč svemu slijedile svoju strast. Od prve hrvatske pilotkinje, liječnice, kazališne redateljice, dirigentice, balerine, doktorice fizike pa sve do oceanografkinja, botaničarki, vrsnih kemičarki, novinarki, etnografkinja... Priče su popraćene ilustracijama hrvatskih  ilustratorica.

9.

Bauer, Ljudevit, 1941-
Ivica Budalica / napisao Ludwig Bauer ; ilustrirala Marsela Hajdinjak. - Zagreb : Sipar, 2019. - [22] str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Čudovišta)
Jedan je seljak imao trojicu sinova od kojih su dvojica imali smisla za poslove, a najmlađi baš i nije. Jednog je dana   najmlađi sin otišao na sajam kako bi štogod prodao i zaradio nešto novca za svog oca. Tamo je naišao na jedan prastari ormar. Po čemu je taj ormar bio poseban otkrijte u ovoj malo drugačijoj bajci u kojoj se pojavljuju poznati junaci (vuk, koza  sa sedam kozlića, Crvenkapica i još mnogi  drugi).

10.

Boumans, Lieve
Nauči boje! / Lieve Boumans ; prevela Maja Opačić. - Zadar : Forum, 2019. - [12] str. : ilustr. ; 22   cm
Edukativna slikovnica u kojoj najmlađi uz pomoć Mišića Gricka uče razlikovati boje. Svaka stranica posvećena je jednoj boji, a sadrži predmete i životinje u boji o kojoj je riječ. Slikovnica sadrži i stranicu sa šarenim krugom koja dodatno
pomaže djetetu naučiti boje. Na dnu stranice pripovijeda se priča o Mišiću Gricku i njegovom društvu koji uočavaju pojedine boje oko sebe. Slikovnica je namijenjena djeci od 2 do 4  godine.

11.

Castells, Elisenda
Robotika : učenje nečeg novog / Elisenda Castells, Marta Fábrega ; [prijevod Inja Erceg]. - Zagreb : Neretva, 2019. - 35 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Nerazdvojni)
Slikovnica o „Nerazdvojnima“ i njihovim prijateljima koji se žele prijaviti na natjecanje iz robotike, a u tome im pomažu   njihovi nastavnici Toma i Gabrijela. Izazovi i nevolje nastanu u trenutku kada nacrt njihovog robota otpuhne vjetar pa crtež završi na vrrhu stabla, a potom kod vrtlareve zle mačke, u kljunu ptice i na kraju u jezeru. Nakon što su izgubili crtež, djeca kreću na posao     i izrađuju dva robota koja potom programiraju. Iako je u početku s robotima sve pošlo po zlu,
„Nerazdvojni“ su uspjeli ispuniti zadatak. Slikovnica o prijateljstvu, zajedništvu i uspjehu sadrži i vodič za roditelje u kojem  ih upoznajte sa svijetom Interneta i tehnologije u kojem danas žive njihova   djeca.

12.

Cioni, Chiara
20 iznimnih umova koji su promijenili svijet / [tekst Chiara Cioni, Jacopo Olivieri, Rosalba Troiano] ; [ilustracije Giovanni Abeille [et al.] ; [prijevod s engleskog jezika Damir Ivankić, Neven Borić]. - Zagreb : Begen, 2019. - 88 str. : ilustr. ; 27 cm. - (Nevjerojatne priče)
Kratke biografske priče za djecu osnovnoškolskog uzrasta pisane su u prvom licu. Naslov obuhvaća dvadeset životopisa značajnih genija, filozofa i književnika, izumitelja i znanstvenika, glazbenika, arhitekata, te vladara koji su svojim idejama i otkrićima zauvijek promijenili svijet, poput fizičarke Lise Meitner koja je prva objasnila koncept nuklearne fisije ili filozofa Aristotela. Na kraju knjige nalazi se bibliografija naslova koji su korišteni pri nastanku   knjige.

13.

Cossu, Brice, 1982-
Erupcija. - 2019. - 56 str.
Četvrti i posljednji nastavak avanturističko-fantastičnog strip-serijala o trinaestogodišnjaku koji se na neobjašnjiv način iz sadašnjosti prebaci u prapovijesno doba, donosi nove pustolovine, ali i neka razjašnjenja o Franckovu prelasku u daleku prošlost. Sprema se snažna erupcija vulkana, međutim pleme u kojem Franck sada živi ne obraća pozornost na prijeteće znakove. Strip je namijenjen čitateljima viših razreda osnovne  škole.

14.

Cossu, Brice, 1982-
Prapočetak. - 2019. - 55 str.
Glavni protagonist avanturističko-fantastičnog strip-serijala je trinaestogodišnji dječak koji želi pronaći svoje roditelje budući da je kao jednogodišnja beba bio smješten u sirotište. Krenuvši u potragu, Frank će se spletom neobjašnjivih okolnosti      naći u potpuno nepoznatom okruženju, odnosno prapovijesti. Sve opasne, izazovne i duhovite pustolovine Frankova preživljavanja te prilagodbe na neusporediv način života među praljudima i u potpuno novom okolišu francuski su autori namijenili čitateljima viših razreda osnovne škole. Naslov predstavlja prvi dio   serijala.

15.

Cossu, Brice, 1982-
Vatreno krštenje. - 2019. - 55 str.
Drugi nastavak avanturističko-fantastičnog strip-serijala o trinaestogodišnjaku koji se na neobjašnjiv način iz sadašnjosti prebaci u prapovijesno doba donosi nove pustolovine i prilagodbe. Naišavši na skupinu praljudi, Franck ih pokušava poučiti upotrebi samoglasnika u komunikaciji te korištenju vatre, a oni njega kako preživjeti u tom nemilosrdnom okolišu i izbjeći     sve opasnosti. Strip je namijenjen čitateljima viših razreda osnovne  škole.

16.

Cossu, Brice, 1982-
Žrtva. - 2019. - 55 str.
Treći nastavak avanturističko-fantastičnog strip-serijala o trinaestogodišnjaku koji se na neobjašnjiv način iz sadašnjosti prebaci u prapovijesno doba donosi nove pustolovine i prilagodbe. Franck se suočava s bolnim izazovima, te otkriva da je prahistorijsku hranu puno teže nabaviti i uloviti, ali i da on sam predstavlja opasnost za pleme koje ga je prihvatilo kao prenosnik pogubnih mikroba. Strip je namijenjen čitateljima viših razreda osnovne   škole.

17.

Čarobne bajke i basne
Čarobne bajke i basne / [ilustracije Claudio Cernuschi i Sarah Bocconi] ; [prijevod na hrvatski jezik Ines Virč]. - Zagreb : Begen, 2019. - [256] str. : ilustr. ; 23 cm
Bogato ilustrirana zbirka sadrži ukupno sedamnaest bajki i basni. U poznatim pričama početnici u čitanju moći će uživati i samostalno jer je tekst otisnut velikim tiskanim  slovima.

18.

Donaldson, Julia, 1948-
Divovsko skakutalo / napisala Julia Donaldson ; ilustrirala Helen Oxenbury ; preveo Krešimir Krnic. - Zagreb : Ibis grafika, 2019. - [30] str. : ilustr. ; 30  cm
Izuzetno popularna britanska spisateljica u ovoj slikovnici bavi se emocijom straha. Kroz duhovitu i zabavnu priču o životinjama koje su pohitale u pomoć ustrašenom zecu kojem je netko strašan zaposjeo dom, autorica želi naglasiti kako   je najčešće, najstrašnije ono što ne poznajemo, ali i kako veličina nema veze s hrabrošću. Slikovnica za predškolce obogaćena je ilustracijama koje vrlo sugestivno oživljavaju atmosferu   priče.

19.

Drozdek, Neven, 1979-
Kako je mala kazaljka tražila sebe / napisao Neven Drozdek ; ilustrirala Dubravka Kolanović. - Zagreb : Sipar, 2019.  -
[26] str. : ilustr. ; 26 cm. - (Biblioteka  Čudovišta)
Bajka u kojoj autor objašnjava mladim čitateljima kako su ljudi nekada mjerili vrijeme i što se dogodi kada vrijeme stane. Jednoga dana mala je kazaljka, s golemog sata gradske vijećnice, pala na pločnik. Bila je nezadovoljna neprekidnim ponavljanjem vlastite vrtnje, ali nije ni slutila kakvu će pomutnju i kaos izazvati. Nasreću jedan je urar spasio sve.

20.

Drozdek, Neven, 1979-
Sveci na malčice drugačiji način / Neven Drozdek ; [ilustracije Dario Kukić]. - Zagreb : Glas Koncila, 2019. - 172 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Mala Makova knjižnica ; knj.  21)
Zbirka od petnaest kratkih priča za mlade kroz koje pratimo glavnog junaka, mladića Marka, tipičnog predstavnika "gejmerske civilizacije", ali koji je ujedno i veliki sanjar. Moderne su to priče iz svakodnevnice u kojima se provlače i najpobožniji osjećaji. U pričama susrećemo poznate svece i svetice koji su predstavljeni kao topli, dragi, pobožni, ali i duhoviti te sa svim drugim ljudskim  osobinama.

21.

Golub, Vlasta, 1966-
Eva, mala žena / Vlasta Golub ; [ilustracije Branka Hollingsworth]. - [2. izd.]. - Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2018. - 145 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Velika. Klub prvih  pisaca)
Eva je samostalna i odvažna četrnaestogodišnjakinja koja nakon smrti oca živi s majkom koja boluje od depresije, u pomalo zapuštenoj zgradi na gradskoj periferiji. Njihovi susjedi su osobenjaci, članovi problematičnih obitelji u kojima dominiraju alkohol i nasilje. Eva i njezina majka pokušavaju održati privid normalnog života, no Evin neuspjeh u školi i majčin pad u još dublju depresiju rezultirat će Evinim buntom kada će morati reagirati socijalna služba. Roman sa socijalnom tematikom koji pokušava između redaka senzibilizirati mladog čitatelja i reći mu da pogleda svijet oko sebe, započinje citatom iz romana „Male žene” Louise May Alcott :„Mislim da nije pošteno da neke djevojčice imaju mnogo lijepih stvari, a neke ni jednu.”.

22.

Grimm, Jacob, 1785-1863
Bajke / Jacob i Wilhelm Grimm ; [oslikala Željka Mezić] ; [s njemačkoga preveo Zoran Maljković]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 47 str. : ilustr. ; 28  cm
Najnovije izdanje bajki braće Grimm sadrži tri priče koje se čitaju u sklopu obavezne školske lektire (Snjeguljica i sedam patuljaka, Trnoružica i Crvenkapica). Ilustracije je izradila hrvatska umjetnica prepoznatljiva   izričaja.

23.

Hill, Eric, 1927-2014
Gdje je Piko? / Eric Hill ; [prevela Svetlana Grubić Samardžija]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - [25] str. : ilustr. ;  22
cm
Slikovnica - skrivalica s prozorčićima iza kojih se nešto krije, potiče djecu na igru i zabavu te interaktivan odnos sa slikovnicom. Namijenjena je djeci do treće godine života. Maleni vole nestašnog psića Pika, a u ovoj pustolovini će uživati, tražeći gdje se sve skriva.

24.

Hill, Eric, 1927-2014
Piko slavi rođendan / Eric Hill ; [prevela Svetlana Grubić Samaržija]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - [25] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Slikovnica s prozorčićima)
Slikovnica - skrivalica za najmlađe poziva djecu na uzbudljivu igru skrivača, uz nestašnog psića Pika, koji proslavlja svoj prvi rođendan. Otvarajući prozorčiće, maleni će uživati i ostvariti interaktivan odnos sa   slikovnicom.

25.

Horvat, Nada, književnica, 1947-
Brljibanovo kazalište / Nada Horvat ; [ilustrirala Pika Vončina]. - Zagreb : Ibis grafika, 2019. - IV, 216 str. : ilustr. ; 24   cm
U ovoj zbirci je skupljeno više od stotinu kratkih lutkarskih igrokaza - lutkarskih minijatura, koje je autorica Nada Horvat napisala u tridesetak godina. Igrokazima je dodan i izbor iz njezine popularne zbirke ,,Hoću biti Brljiban”. Igrokazi variraju  od lirski intoniranih do malih parodija, kratkih bajki, originalnih igara riječima. Dijalozi su primjereni djeci, a djeca uz njih sama mogu osmisliti likove. Igrokazi sadrže u sebi likovne, literarne, glazbene i interpretativne komponente što pridonosi njihovoj izvedbenosti. Potiču uvježbavanje pravilnog izgovora, tečnijeg čitanja i pisanja, motoriku, kreativnost, logičko zaključivanje i maštovitost.

26.

Howarth, Heidi
Metka i lovac na komete / Heidi i Daniel Howarth ; [prijevod Sanja Kesić]. - Zagreb : Neretva, 2019. - 35 str. : ilustr. ; 27 cm. - (Zbirka Mali junaci u akciji)
Planet djevojčice Metke ostao je bez dušika koji je neophodan za uzgoj hrane i opstanak života. Odrasli znanstvenici odlučili su napustiti planet i nitko nije želio poslušati Metku, ali ona je imala plan. Propustivši mnoge satove plesa,   Metka
je eksperimentirala i uz pomoć svojih prijatelja D4 i Ivane upustila se u pravu avanturu. Poput prave znanstvenice izumila je lovca na komete, riskirala  i naravno spasila svoj  dom.

27.

Howarth, Heidi
Morski papagaji i panika zbog pangolina / Heidi i Daniel Howarth ; [prijevod Sanja Kesić]. - Zagreb : Neretva, 2019. - 35 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Zbirka Mali junaci u  akciji)
Petrina obitelj spašava životinje kojima prijeti izumiranje. Jednom prilikom spasili su slona, nilskog konja, čak i lava. Ovaj put njihovu pomoć trebao je pangolin, ili ljuskavac. Mama je već krenula na otok koji se nalazio na tajnoj lokaciji kada su Petra i Patrik u dnu kaveza ugledali još jednog malenog pangolina. Mudre glavice pronašle su kartu s tajnom lokacijom i prateći koordinate u avionu spasile su malenog putnika. Avantura u koju su se upustili nije bila laka, no sve se dobro i sretno završilo.

28.

Hughes, Catherine D.
Moja velika knjiga o dinosaurima / [tekst Catherine D. Hughes] ; [ilustracije Franco Tempesta] ; [prijevod Duško Čavić]. - Zagreb : Egmont, 2019. - 127 str. : ilustr. ; 27 cm. - (National Geographic  kids)
Knjiga namijenjena djeci nižih razreda osnovne škole, sadrži znanstveno utvrđene podatke o pedeset i dva dinosaura koji  su grupirani u četiri kategorije s obzirom na njihovu veličinu (maleni, veliki, golemi i divovski dinosauri). Priručnik navodi osnovne informacije o izgledu, hranidbenim navikama, nalazištima ili staništima gdje su živjeli, određene zanimljivosti, te značenje naziva pojedinog dinosaura. Na kraju knjige nalaze se savjeti za roditelje vezani uz igre i aktivnosti, karta   nalazišta fosila, rječnik manje poznatih riječi i kazalo.

29.

Hughes, Catherine D.
Moja velika knjiga o svemiru / [tekst Catherine D. Hughes] ; [ilustracije David A. Aguilar] ; [prijevod Duško Čavić]. - Zagreb : Egmont, 2019. - 127 str. : ilustr. ; 27 cm. - (National Geographic  kids)
Knjiga namijenjena djeci nižih razreda osnovne škole, kroz četiri poglavlja donosi osnovne podatke o planetama i ostalim tijelima našeg Sunčeva sustava te udaljenim dijelovima svemira, a peto poglavlje posvećeno je svemirskim istraživanjima i postajama, letjelicama i teleskopima. Na kraju knjige nalaze se savjeti za roditelje vezani uz igre i zabavne aktivnosti o fascinantnom bespuću, rječnik manje poznatih pojmova i  kazalo.

30.

Hughes, Catherine D.
Moja velika knjiga o životinjama / [napisala Catherine D. Hughes] ; [prijevod Marko Plavić]. - Zagreb : Egmont, 2019. - 128 str. : ilustr. ; 27 cm. - (National Geographic kids)
Kratak i pojednostavljen tekst praćen fotografijama životinja donosi osnovne podatke i zanimljivosti o tridesetak poznatih pripadnika životinjskog carstva koji obitavaju u savani, pustinji, šumi, oceanu i na polovima. Knjiga sadrži kartu svijeta s označenim područjima na kojima žive životinje, rječnik pojmova, kazalo te savjete roditeljima kako pomoću raznih aktivnosti proširiti dječji doživljaj svijeta životinja. Knjiga je primjerena djeci mlađe dobi.

31.

Jozić, Ivana
Čudesni zvjerinjak : kuharica / Ivana Jozić. - Zagreb : Sipar, 2019. - 78 str. : ilustr. ; 30 cm. -   (Biblioteka Čudovišta)
Ova kuharica možda neće biti za svačiji ukus i uzimate je na vlastitu odgovornost. Sastoji se od grotesknih tradicionalnih recepata iz Slavoluga, Močvarnice i Zmajogorja, a spravljaju ih njihovi stanovnici - vještice, orkovi, gnomi, goblini i patuljci. Jela su nadahnuta mitologijom s kojom nas upoznaje mlada vještica Jesenka na svom putovanju s praprapradjedom Vermilijanom kroz izmišljene zemlje. Svaki recept popraćen je opisom i crtežom čudovišta od kojeg se jelo pripravlja, a   neka od njih su torta od grijetla, serpenturka s mlincima i pečeni crvozmaj. Slikovnica je namijenjena djeci mlađe osnovnoškolske dobi.

32.

Knapman, Timothy
Pođimo u prošlost : kopaj tisuće godina kroz vrijeme! : na svakome ćeš sloju nešto pronaći / [napisao Timothy Knapman] ; [ilustrirao Wesley Robins] ; [preveo Ruđer Jeny]. - Zagreb : Znanje, 2019. - [22] str. : ilustr. ; 35   cm
Knjiga - slikovnica nas poziva da kroz zanimljivo "izrezane" stranice ove knjige zavirimo u doba od prije 10 000 godina i da učimo o prošlosti na zanimljiv način i pronađemo neke odgovore. Koje su bile discipline na prvim Olimpijskim igrama? Što su jeli Azteci? Jesu li se Vikinzi uljepšavali?... Kroz priču nas vode mali istraživači, brat i sestra Ana i Tin, te njihov pas  Floki, s kojima ćemo uživati u vremenskoj pustolovini po cijelom  svijetu.

33.

Knapman, Timothy
Pođimo u svemir : raketom obiđimo cijelu Mliječnu stazu! : na svakome ćeš sloju nešto pronaći / [napisao Timothy Knapman] ; [ilustrirao Wesley Robins] ; [preveo Ruđer Jeny]. - Zagreb : Znanje, 2019. - [23] str. : ilustr. ; 35   cm
Ana, Tin i njihov pas Floki glavni su likovi ove slikovnice. Ana i Tin vole istraživati svemir i jednoga dana požele postati astronauti. Kroz teleskop proučavaju zviježđa, odlaze raketom u nebeske visine vidjeti svijet iznad atmosfere, istražuju površinu Mjeseca, Sunca, planeta i  galaksije.

34.

Kolanović, Dubravka, 1973-
Crveni slon / Dubravka Kolanović. - Zagreb : Kreativna mreža : Knjiga u centru, 2019. - 23 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica - prozor u svijet)
Topla i sentimentalna priča o izuzetno pametnim i brižnim životinjama namijenjena je djeci predškolskog uzrasta. Glavni junak je mali slon koji opisuje život u svojoj obitelji, a najponosniji je na trenutak u kojem on, mali slon, pouči svoju veliku obitelj korisnoj navici. Autorska slikovnica djelo je svjetski poznate i nagrađivane ilustratorice, hrvatske kandidatkinje za Andersenovu nagradu 2020. godine koja se dodjeljuje za ukupan doprinos stvaralaštvu na području   dječje knjige.

35.

Kosturanov, Vane, 1979-
Zvjezdano dijete / Vane Kosturanov ; [prijevod s makedonskog Ema Pongrašić]. - Zagreb : Kreativna mreža, 2019. - 31 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica - prozor u  svijet)
Zvjezdan živi među zvijezdama. Kad zvijezde prestanu sjati on ih popravlja i vezuje ih u sazviježđa. Njegova je najveća želja  da zvijezde nikad ne ugasnu i zato izvodi razne pokuse. Često mašta kako bi lijepo imati nekoga s kim bi se mogao družiti
i tako jednoga dana, tijekom svog puta među zvijezdama susreće jednu djevojčicu. Slikovnica je napisana velikim tiskanim slovima.

36.

Kotzmuth, Ana, 1978-
Roditelji novog doba : priručnik za roditelje djece u sportu, umjetnosti i školi / Ana Kotzmuth i Igor Čerenšek. - Zagreb : Mental training center, 2019. - 163 str. : ilustr., graf. prikazi ; 21  cm
Priručnik mentalnog treninga namijenjen je roditeljima čija se djeca bave sportom ili umjetnošću. Sadrži alate   koji
roditeljima pomažu u pružanju najadekvatnije pomoći djeci u suočavanju sa svakodnevnim izazovima odrastanja. Obrađene  su četiri cjeline mentalnog treninga: komunikacija, motivacija, razvoj fokusa i upravljanje emocijama. Na kraju knjige nalazi   se prikaz izrade plana uklapanja tehnika mentalnog treninga u  svakodnevicu.

37.

Kovačić, Romana, 1982-
Vilenjsko igrišće. - vlast. nakl., 2019. - 64  str.
Drugi naslov iz cjeline Bilogorska čarolija. Bajke su uvijek začudne i nestvarne, a o tome nam svjedoči i ovaj čudesni nastavak u kojem se radnja odvija jedne zimske noći na Bilogori, gdje Coprnica provodi svoj plan osvete i uništenja Bilogore, a ostali likovi i stanovnici šume poput Mačka Micija, vila, Princa Glođana i drugih, brinu se za njezin spas i očuvanje.

38.

Kozina, Filip, 1981-
Dobra maca : brine se o prijateljima / tekst Filip Kozina ; ilustracija Helen Graper. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - [8]   str.
: ilustr. ; 14X20 cm
Slikovnica malog formata namijenjena najmlađima. Sadrži rimovanu priču o dobroj maci koja brine o svima - pomaže zecu izvaditi mrkvu iz zemlje, pravi tjedne piknike i nastoji oraspoloži sve one koji su loše volje. Priča o prijateljstvu za najmanje.

39.

Kozina, Filip, 1981-
Zaigrani psić : s društvom traži loptu / tekst Filip Kozina ; ilustracija Helen Graper. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - [8] str. : ilustr. ; 14X20 cm
Slikovnica malog formata namijenjena najmlađima. Sadrži rimovanu priču o potrazi za izgubljenom loptom u kojoj sudjeluju zaigrani psići i njegovo društvo.

40.

Labudica - kraljeva žena : [litavske narodne  priče]
Labudica - kraljeva žena : [litavske narodne priče] / priredila Aldona Liobyte ; ilustrirala Albina Makunaite ; prevela Mirjana Bračko. - Zagreb : Ibis grafika, 2019. - 309 str. : ilustr. ; 24  cm
Zbirka obuhvaća stotinjak narodnih priča prema izboru svestrane litavske spisateljice za djecu i izvrsne poznavateljice  folklora. Tematski se izdvajaju tri cjeline. Prvi dio, naslova "Kako je pjetlić razrušio vlastelinsko imanje", čine priče o životinjama koje se odlikuju osobinama koje im najčešće pripisujemo (plašljivi zec, lukava lisica i slično). Unutar drugog  dijela, naslovljenog "Jela, kraljica bjelouški", nalaze se priče s elementima fantastike u kojima se problematiziraju obiteljski odnosi. "Lukavi seljak" je treći dio zbirke u kojem su predstavljene priče iz litavske svakodnevice iz prošlih vremena, a likovi  su najčešće radišni i oštroumni seljaci. Zbirka je u Litvi prvi puta objavljena 1963.   godine.

41.

Ladavac, Nina, 1987-
Jagodica Dora i Račić Plivač / tekst Nina Ladavac ; ilustracije Marko Cerovac. - Pazin : Gradska knjižnica Pazin,   2019.
- [6] str. : ilustr. ; 17 cm
Malena slikovnica s velikim tiskanim slovima za najmlađe, govori o maloj jagodici Dori, koja je uz pomoć račića plivača i sama zaplivala u moru i zaključila da je plivanje  fora.

42.

Lallemand, Orianne, 1972-
Mali vuk ide na kahlicu / Orianne Lallemand, Éléonore Thuilier ; [prevela s francuskoga Maja Ručević]. - Zagreb : Znanje, 2019. - [18] str. : ilustr. ; 17 cm
Simpatičan i pomalo nestašan, mali vuk otkriva novi predmet - kahlicu. Duhovita slikovnica za najmlađe koji se nalaze u fazi odvikavanja od pelena.

43.

Lallemand, Orianne, 1972-
Mali vuk kreće u školu / Orianne Lallemand, Éléonore Thuilier ; [prevela s francuskoga Maja Ručević]. - Zagreb : Znanje, 2019. - [18] str. : ilustr. ; 17 cm
Za sve mališane koji se spremaju na polazak u školu put će biti lakši uz slikovnicu o simpatičnom i nestašnom malom vuku. Mali vuk je uspješno proveo prvi đački dan i jedva čeka da se ponovo vrati u   školu.

44.

Lallemand, Orianne, 1972-
Vuk koji je htio biti druge boje / tekst Orianne Lallemand ; ilustriracije Eleonore Thuillier ; prevela s francuskoga Petra Matić. - Zagreb : Znanje, 2018. - 31 str. : ilustr. ; 22 cm
Priča prati vuka kojem se nije sviđala crna boja njegova krzna. Kroz duhovite preobrazbe u različite boje, vuk će naučiti važnu životnu lekciju o samopoštovanju i neprocjenjivosti vlastitih razlikovnih značajki u odnosu na druge. Problemska slikovnica francuske autorice u maniri pozitivne psihologije potiče izgradnju samosvijesti i samopouzdanja prije svega kod djece predškolske dobi, iako univerzalnost iznesenih poruka briše dobne   granice

45.

Lallemand, Orianne, 1972-
Vuk koji je htio obići svijet / tekst Orianne Lallemand ; ilustriracije Eleonore Thuillier ; prevela s francuskoga Petra Matić. - Zagreb : Znanje, 2018. - 31 str. : ilustr. ; 22 cm
Avanturistički raspoložen Vuk odlučuje proputovati svijet kako bi odagnao dosadu. Njegove putešestvije odvest će ga iz snijegom okovane šume na daleka i egzotična mjesta o kojima je do tada samo sanjao. Ljepota Pariza će ga očarati, šarolikost životinja madagaskarskog podmorja zaprepastiti, a karnevalsko raspoloženje Rio de Janeira potaknuti na ples. Svojevrsna putopisna slikovnica namijenjena je djeci predškolskog  uzrasta.

46.

Lallemand, Orianne, 1972-
Vuk koji je tražio ljubav / tekst Orianne Lallemand ; ilustracije Eleonore Thuillier ; prevela s francuskoga Petra Matić. - Zagreb : Znanje, 2018. - 31 str. : ilustr. ; 22 cm
Duhovita ljubavna priča dio je serijala slikovnica francuske autorice koja pozitivne životne poruke prenosi kroz doživljaje simpatičnog vuka. U ovom naslovu odlučio je pronaći vučicu svog života. Sva kompleksnost, ali i jednostavnost, te nepredvidivost i težina takva pothvata prikazana je u šarmantnoj knjižici namijenjenoj djeci predškolskog uzrasta. Vedrina i šaljivost teksta istaknute su ilustracijama izrazita  kolorita.

47.

Lamour-Crochet, Celine, 1976-
Ljubomorni Miki / Celine Lamour-Crochet ; ilustracije Sandrine Lamour ; prijevod s engleskog Neven Borić. - Zagreb : Begen, [2019?]. - 14 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Pričamo o  osjećajima)
Majmunčić Miki nije bio zadovoljan sa svojim poklonom. Pokloni prijatelja izgledali su mu bolji i ljepši pa je bio i ljubomoran. No, kada je na dnu kutije u kojoj su bili darovi pronašao skrivenu poruku, shvatio je da je njegov poklon
zapravo, fantastičan. Uskoro je naučio da bez loših osjećaja, svaki trenutak proveden u igri s    prijateljima može biti poseban.

48.

Landmann, Bimba, 1968-
Antoine de Saint-Exupéry u potrazi za malim princem / napisala i ilustrirala Bimba Landmann ; s talijanskog prevela Milena Benini. - Zagreb : Planet Zoe, 2019. - [38] str. : ilustr. ; 32 cm
Svakog ljeta Antoine de Saint- Exupery provodio bi praznike u dvorcu Saint-Maurice u društvu svoje braće i sestara. Tamo je mogao uživati u brojnim pustolovinama, druženju sa svojom obitelji i pričanju priča. Jednog dana vidio je i prvi zrakoplov   te je zamislio da može letjeti svojim biciklom nebeskim prostranstvima. Njegove snove prekinuo je rat i Antoine se    prijavljuje u vojsku te leti zrakoplovom do Afrike. Nakon rata, u Africi počinje pisati roman koji u Parizu doživljava veliki uspjeh. Umjetnička slikovnica talijanske ilustratorice, poetska je biografija o životu slavnoga francuskog pisca u kojoj se autorica referira i na ključne motive iz Malog  princa.

49.

Leprince de Beaumont, Jeanne-Marie, 1711-1780
Ljepotica i Zvijer / Jeanne-Marie Leprince de Beaumont ; prepričao Mahlon F. Craft ; ilustrirala Kinuko Y. Craft ; s engleskog preveo Ivan Ott. - Zagreb : Školska knjiga, 2019. - 32 str. : ilustr. ; 29   cm
Nagrađivani bračni par Mahlon i Kinuko Craft obradio je vječnu bajku o sudbonosnom obećanju oca i hrabrosti njegove kćeri, koja se zbiva u tajnovitom dvorcu usred mračne šume. Slikovnica je raskošno oslikana što će svakako čitateljima obogatiti doživljaj priče i pridonijeti užitku  čitanja.

50.

Medo je sramežljiv
Medo je sramežljiv / ilustracije Garry Fleming ; tekst prevela Ksenija Plečko. - Zagreb : Lusio, 2019. - [16] str. : ilustr. ; 18 cm. - (Medeni medo)
Simpatični medo glavni je protagonist serijala koji tematizira karakteristične osjećaje s kojima se susreću djeca   tijekom
svog odrastanja. Unutar ovog naslova za najmanje, sramežljivost sputava medu da uživa u raznim zabavnim aktivnostima s prijateljima.

51.

Medo je sretan
Medo je sretan / ilustracije Garry Fleming ; tekst prevela Ksenija Plečko. - Zagreb : Lusio, 2019. - [16] str. : ilustr. ; 18 cm. - (Medeni medo)
Simpatični medo glavni je protagonist serijala koji tematizira karakteristične osjećaje s kojima se susreću djeca tijekom svog odrastanja. Unutar ovog naslova za najmanje, opisane su svakodnevne situacije koje medu čine   sretnim.

52.

Mezić, Željka, 1964-
Začarana šuma / Željka Mezić. - Zagreb : Kreativna mreža : Knjiga u centru, 2019. - 23 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica - prozor u svijet)
Zeko iz jedne najobičnije šume odluči se otisnuti u nepoznato i to ga višestruko obogati. Slikovnica o znatiželji, hrabrosti i važnosti mašte.

53.

Mojih prvih 1000 riječi
Mojih prvih 1000 riječi / [prijevod Karla Bareta Grgić]. - Zagreb : Egmont, 2019. - 136 str. : ilustr. ; 27 cm. -   (Disney)
Knjiga iz serijala Učimo uz Disney ispunjena je ilustracijama koje prikazuju više od tisuću riječi, a namijenjena je obogaćivanju i utvrđivanju dječjeg rječnika. Sadržajno je podjeljena u 5 osnovnih poglavlja: Dom i obitelj, Grad i društvo, Vrijeme za zabavu, Životinje i priroda i To treba znati (posljednje poglavlje u kojima će maleni naučiti o bojama, godišnjim dobima, danima u tjednu, osjećajima.. kroz igru i na zabavan  način).

54.

Od jaslica do škole : vodič za lakši proces prilagodbe na jaslice, vrtić i   školu
Od jaslica do škole : vodič za lakši proces prilagodbe na jaslice, vrtić i školu / [autorice Tarita Mašković ... et al.]. - Zagreb : M. Sokač, 2018. - 129 str. : ilustr. ; 24  cm
Vodič su napisale odgojiteljice u suradnji s učiteljima i stručnim suradnicima. Obrađuju izazove djetetova polaska u jaslice, vrtić i školu i specifičnosti koje svaka odgojna ustanova nosi. Iz različitih perspektiva prikazuju proces prilagodbe, njegove faze i trajanje te emotivna stanja kod djece, roditelja, odgajatelja i učitelja. Autorice objašnjavaju razvojne karakteristike i socioemocionalni razvoj djece, moguće reakcije na prilagodbu, važnost suradnje odgojitelja i roditelja, dnevni ritam u ustanovi te predlažu aktivnosti za roditelje i djecu prije samog polaska u jednu od odgojih   ustanova.

55.

Olivieri, Jacopo, 1966-
20 iznimnih dječaka koji su promijenili svijet / [tekst Jacopo Olivieri, Rosalba Troiano] ; [ilustracije Giovanni Abeille [et al.] ; [prijevod Ines Virč]. - Zagreb : Begen, 2019. - 88 str. : ilustr. ; 27 cm. - (Nevjerojatne  priče)
Kratke biografske priče za djecu osnovnoškolskog uzrasta pisane su u prvom licu. Naslov obuhvaća dvadeset životopisa značajnih vođa, sportaša, izumitelja i znanstvenika, slikara, filmskih stvaratelja, književnika, skladatelja... koji su ostvarili svoje snove i postali svjetski poznati. Na kraju knjige nalazi se bibliografija naslova koji su korišteni pri nastanku knjige.

56.

Pandurić, Tomislav
Micro:bit : priručnik za učenike i učitelje / Tomislav Pandurić. - Zagreb : Alfa, 2018. - 68 str. : ilustr. ; 27 cm Priručnik namijenjen učiteljima i učenicima, pruža uvod u rad s micro:bitom pomoću uređivača JavaScript   Blocks.
Primjeren je početnicima i ne zahtjeva prethodno znanje programiranja. Primjeri programiranja i primjene osnovnih funkcija micro:bita prate kurikul informatike te se proširuju primjerima korištenja u drugim   područjima.

57.

Petrović, Jasminka, 1960-
Matija i more / Jasminka Petrović ; ilustrirala Ana Petrović. - Zagreb : Kreativna mreža : Knjiga u centru, 2019. - 23  str.
: ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica - prozor u svijet)
Matija s roditeljima kreće na more, no on ne voli duga putovanja te stalno zapitkuje kada će stići na odredište. Matija obožava more. Što god da radi ili čega god da se igra povezano je s morem, pa tako dok se tušira zamišlja da ga zapljuskuju valovi, najdraža torta mu je u obliku morske zvijezde, dok se vozi tramvajem zamišlja da se ljuljuška u čamcu. Slikovnica je pisana velikim tiskanim slovima.

58.

Pokrajac-Papucci, Tatjana, 1957-
Hirovita Mara i brbljava Ara / Tatjana Pokrajac-Papucci ; [oslikala Željka Mezić]. - Zagreb : Iris Illyrica, 2019. - 52 str. : ilustr. ; 21 cm
Mara je jedna mala znatiželjna djevojčica, no odlasci u posjet baki vikendom za Maru su značili jedan dan manje proveden    s prijateljima. Voljela je Mara svoju baku, ali svaki put bi jedva čekala da se vrati u grad jer kod bake nije imala društvo za igru. Sve se promijenilo onog dana kada je baka odlučila kupiti malu papigu, a Iznenadan posjet promijenio je Marine osjećaje.

59.

Priča o igračkama 4
Priča o igračkama 4 / [urednica Karla Bareta Grgić] ; [prijevod Paula Lesički]. - Zagreb : Egmont, 2019. - 63 str. :  ilustr.
; 29 cm. - (Disney)(Pixar)
Četvrti nastavak uzbudljivih pustolovina o igračkama, kauboju Woodyju i njegovom društvu, napravljen je prema istoimenom animiranom filmu iz 1995. godine. Priča je puna avantura, napeta za čitanje, a govori o   odanosti i prijateljstvu.

60.

Priče s farme
Priče s farme / [ilustracije Gill Guile] ; [prijevod s engleskog Ines Virč]. - Zagreb : Begen, 2019. - 64 str. : ilustr. ; 32   cm
Slikovnica za djecu koja uče čitati pisana je velikim slovima i prepuna bogatih ilustracija. Knjiga sadrži priče o praščićima, slikama u oblacima, psećoj spasilačkoj službi, lisici, proljetnom čišćenju, ljetnom izletu, jutarnjoj budilici iliti pijevcu i    mnoge druge.

61.

Ringtved, Glenn, 1968-
Plači, srce --- / Glenn Ringtved i Charlotte Pardi ; s danskoga preveo Mišo Grundler. - Zagreb : ArTresor naklada, 2019.   -
[30] str. : ilustr. ; 29 cm. - (Mali medvjed ; kolo 4. Jildun, knj.  1)
Smrt je došla po bolesnu baku, a njezinih četvero unuka pokušavaju je razumjeti i odgoditi. Problemska, nagrađivana danska slikovnica, obrađuje temu umiranja, smrti i žalovanja na način prikladan djeci, mirno i   toplo.

62.

Roda kojoj je trebala pomoć
Roda kojoj je trebala pomoć / [Jelena Žiger... [et al.] ; [ilustratorica Kristina Musić]. - Zagreb : Udruga Roditelji u akciji - Roda, 2018. - [20] str. : ilustr. ; 21  cm
Problemska slikovnica za djecu i roditelje u kojoj se na jednostavan i djeci razumljiv način objašnjava kako su na svijet došla djeca rođena nakon postupka medicinski potpomognute  oplodnje.

63.

Rundell, Katherine, 1987-
Istraživač / Katherine Rundell ; ilustrirala Hannah Horn ; prevela s engleskoga Ivana Jandras Szekeres. - Zagreb : Znanje, 2019. - 369 str. : ilustr. ; 23 cm
Pustolovni roman namijenjen je djeci osnovnoškolskog uzrasta (od 9 godina naviše), a donosi priču o četvero djece koja  iznad Amazonije dožive i prežive avionsku nesreću. Negostoljubiva prašuma ne krije samo razne opasnosti već i     tajanstveni razrušeni grad s jednim neobičnim stanovnikom, pa će glavnim junacima biti potrebni hrabrost, snalažljivost i odvažnost kako bi preživjeli. Roman suvremene britanske spisateljice osvojio je neka od značajnijih priznanja i nagrada (Nagrada Children's Book Prize, Nagrada Costa Children's Book Award 2017, Nagrada London Book Fair Children's  Travel Book of the Year, Dječja knjiga godine po izboru Sunday  Timesa).

64.

Sagena, Sandra, 1972-
Mačak Čupko / napisala Sandra Sagena ; ilustrirala Marijana Jelić. - Zagreb : Sipar, 2019. - [26] str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Čudovišta)
Topla priča o osamljenom stracu koji utjehu i prijatelja pronalazi u napuštenom mačku ističe nekoliko tema i problema suvremenog življenja: samoća i otuđenost ljudi u gradovima, napuštanje i udomljavanje životinja, tuga zbog odvojenosti od članova obitelji, te financijski težak život umirovljenika. Međutim, udomljavanje ostavljenog mačića višestruko će obogatiti starčev, ali i živote njegovih sustanara. Zaigrane ilustracije suvremene lutkarice, grafičke dizajnerice i ilustratorice naglašavaju pozitivan ton priče.

65.

Sagena, Sandra, 1972-
Ranjeni golub / napisala Sandra Sagena ; ilustrirala Alanna Marohnić. - Zagreb : Sipar, 2019. - [36] str. : ilustr. ; 25   cm.
- (Biblioteka Čudovišta)
Jednoga je dana Sandrin mačak Marko uhvatio i ranio goluba. Golub je preživio, no krilo mu je bilo ranjeno i bila mu je potrebna pomoć. Sandra je, uz pomoć djece iz susjedstva, s mnogi ljubavi i brige pomogla golubu i njegovala ga sve dok nije samostalno poletio. Ova topla i maštovito ilustrirana priča pokazuje djeci kako je važno suosjećati i pomagati te kako   je je lijepo njegovati zajedništvo i dobrosusjedske odnose u današnje vrijeme kada su te vrednote, posebice u gradu, pomalo zaboravljene. Priča je namijenjena predškolskoj te djeci mlađeg školskog   uzrasta.

66.

Sakai, Stan, 1953-
Demonska maska / uvod Paul Dini ; [prijevod Josip Sršen]. - Udruga Crtani romani šou, 2019. - 222  str.
Epska avantura s puno zabave i akcije za sve uzraste u stripu. Usagijeva putovanja prepuna su opasnosti svake vrste, a ujedno progovaraju  o japanskoj kulturi, povijesti i  mitologiji.

67.

Sakai, Stan, 1953-
Godišnja doba / uvod Lynn Johnston ; [prijevod Josip Sršen]. - Udruga Crtani romani šou, 2018. - 190   str.
Serijal stripova Usagi Yojimbo, adaptacija je samurajske legende pretočene u strip. Ovo je 11. nastavak Usagijevih pustolovina i potrage iz doba hrabrosti, odanosti i  prosvjetljenja.

68.

Sakai, Stan, 1953-
Granica života i smrti / uvod Kurt Busiek ; [prijevod Josip Sršen]. - Udruga Crtani romani šou, 2018. - 198  str.
Serijal stripova Usagi Yojimbo, adaptacija je samurajske legende u strip. Ovo je već 10.ti nastavak, gdje putujući preko planina, Usagi se suočava s vrlo neobičnim likovima i više puta se nađe u velikoj   opasnosti....

69.

Sakai, Stan, 1953-
Sive sjene / uvod Max Allan Collins ; [prijevod Josip Sršen]. - Udruga Crtani romani šou, 2019. - 198  str.
Sive sjene, trinaesti su nastavak serijala o Usagiju, majstora vizualne naracije Sten Sakaija. Nastavak slijedi događaje nakon Travosjeka i prepun je misterijia i  izdaje.

70.

Sakai, Stan, 1953-
Travosjek / uvod Will Eisner ; [prijevod Josip Sršen]. - Udruga Crtani romani šou, 2018. - 246  str.
Majstorska adaptacija samurajske legende u strip autora dobitnika nagrade Eisner 1999. za najbolji kratki serijal. Travosjek je dosad najdulja i najambicoznija Usagijeva priča u kojoj je prikazan osebujni umjetnički   glas.

71.

Staklarević, Neda, 1957-
Rakun Riki u Tehničkom muzeju Nikola Tesla / Neda Staklarević ; ilustrirala Ivana Guljašević Kuman. - [Zagreb] : Tehnički muzej Nikola Tesla, 2018. - 35 str. : ilustr. ; 27  cm
Slikovnica predstavlja muzejski vodič za predškolsku djecu i učenike nižih razreda osnovne škole u obliku priče o   radoznalom rakunu koji u šetnji s macom kustosicom upoznaje sadržaje, izložene eksponate i muzejski bonton. Priča je podijeljena u dva dijela, odnosno dva dana razgledavanja. Prvi dan obuhvaća posjet odjelima Prometna sredstva i Rudnik, a drugi dan posjet odjelu Vatrogastvo i Planetarij. O pojedinim izdvojenim eksponatima navode se detaljniji podaci i  zanimljivosti. Autorica je muzejska savjetnica koja je sudjelovala u brojnim autorskim projektima Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

72.

Šesto, Silvija, 1962-
Japajapac / Silvija Šesto, Tomislav Zlatić. - Varaždin : Evenio, 2019. - [28] str. : ilustr. ; 28  cm
Jedan je dječak Marinko išao u prvi razred. Mislio je da je najbolji, najveći, najzgodniji i da ima najbolje igrice. Odjednom, postao je japajapac - dijete koje stalno koristi riječ ,,ja" kako bi se prikazalo boljim, pametnijim, višim od svih svojih  prijatelja. Nažalost, zbog toga se i smanjio. Sada je Marinko postao mali kao mrav. Kako se Marinko može vratiti u   svoju
,,normalnu veličinu”?, pročitajte u ovoj zabavnoj i poučnoj slikovnici poznate dječje   autorice.

73.

Troiano, Rosalba, 1963-
20 iznimnih djevojčica koje su promijenile svijet / [tekst Rosalba Troiano] ; [ilustracije Simona Bursi [et al.] ; [prijevod Ines Virč]. - Zagreb : Begen, 2019. - 88 str. : ilustr. ; 27 cm. - (Nevjerojatne  priče)
Kratke biografske priče za djecu osnovnoškolskog uzrasta pisane su u prvom licu. Naslov obuhvaća dvadeset životopisa značajnih umjetnica, sportašica, istraživačica, ikona stila, izumiteljica i znanstvenica, književnica, te aktivistica koje su ostvarile svoje snove i postale svjetski poznate kao primjerice spisateljica Agatha Christie ili astronautkinja Tereškova koja  je prva žena koja je odletjela u svemir. Na kraju knjige nalazi se bibliografija naslova koji su korišteni pri nastanku knjige.

74.

Walliams, David, 1971-
Gospodin Gnjus / David Walliams ; ilustrirao Quentin Blake ; preveo Ozren Doležal. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 213 str. : ilustr. ; 20 cm
Nagrađivani i među djecom omiljeni autor ovoga puta pripovijeda priču o najosamljenijoj djevojčici Chloe i najsmrdljivijem gospodinu Gnjusu. Gospodin Gnjus osamljeni je gradski skitnica, a njegov život obavijen je velom tajni. Dvanaestogodišnja djevojčica Chloe pomalo razotkriva Gnjusov život i poželi skloniti s ceste svog novog prijatelja te ga smješta u vrtnu kućicu. No tajne katkad mogu biti šokantne. Još jedan u nizu uzbudljivih romana Davida Walliamsa popraćen je maštovitim ilustracijama Quentina Blakea.

75.

Weller-Essers, Andrea, 1977-
Godišnja doba / tekst Andrea Weller-Essers ; ilustracije Hans-Günther Döring ; prevela Mirjana Vujanić. - Zadar : Forum, 2019. - [12] str. : ilustr. ; 24 cm. - (Što je što. Dječji vrtić)(Slikovnica s   prozorčićima)
Slikovnica o prirodnim pojavama i djelatnostima karakterističnima za pojedina godišnja doba. Sadrži predškolcima primjerene zadatke i kreativne ideje. Ima prozorčiće za otvaranje i pisana je velikim tiskanim    slovima.

76.

Weller-Essers, Andrea, 1977-
Na selu / tekst Andrea Weller-Essers ; ilustracije Irmgard Paule ; prevela Mirjana Vujanić. - Zadar : Forum, 2019. - [12] str. : ilustr. ; 24 cm. - (Što je što. Dječji vrtić)(Slikovnica s  prozorčićima)
Slikovnica s prozorčićima za otvaranje obrađuje osnovne pojmove i djelatnosti karakteristične za život na selu. Spominju se domaće životinje, vrste povrća i voća. Tekst slikovnice je s velikim tiskanim   slovima.

77.

Životinje : prvo učenje
Životinje : prvo učenje : set za igru i učenje / Holly Price ... [et al.] ; prevela Ksenija Plečko. - Zagreb : Lusio, 2019. - [6] str. : ilustr. ; 24 cm + 12 kartonskih dijelova za umetanje u  knjigu
Set za učenje kroz igru obuhvaća tvrdoukoričenu slikovnicu s fotografijama i natpisima životinja velikih tiskanih slova, te krupne kartonske slagalice koje je potrebno umetnuti na odgovarajuće mjesto u slikovnici. Najmlađi će uz ovaj set upoznati raznovrsne životinje, te vježbati i razvijati motoriku ruku.