Novi naslovi - listopad

1.Đikić, Ivica, 1977-
Beara : dokumentarni roman o srebreničkom genocidu / Ivica Đikić. - Zagreb : Naklada Ljevak ; Sarajevo : Synopsis, 2016. - 246 str., [1] presavijeni list s tablom ; 22 cm. - (Biblioteka Cicero)
"Ova je knjiga nastala iz pokušaja da se shvati neshvatljivo. Da se pronikne u srž tame, i to tako da se realnost, kao i život i karakter pukovnika Beare, rastvore do sasvim elementarnog, do konkretnih postupaka konkretnih ljudi…", rekao je o knjizi njen autor, koji se u tematiziranju srebreničke tragedije na koncu odlučio za "dokumentarizam s eventualnim romanesknim elementima". Pisanje o ovoj temi, među ostalim, Ivica Đikić temelji na opsežnoj dokumentaciji Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Haagu te je u tom smislu roman gotovo u potpunosti lišio fikcije, ali s romanesknim uplivima kada je u pitanju struktura teksta te (re)konstrukcija karaktera pukovnika Ljubiše Beare, glavnog operativca i koordinatora srebreničkog pokolja, shvativši takav diskurs kao jedini prikladan odabir kojim je moguće oblikovati priču o užasu masovnog smaknuća bošnjačkih zarobljenika.

2.Ahern, Cecelia, 1981-
Skupljač pikula / Cecelia Ahern ; s engleskog prevela Petra Mrduljaš. - Zagreb : Profil knjiga, 2016. - 223 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Profil bestseler)
Za posjete ocu oboljelom od Alzheimerove bolesti Sabina Boggs pronalazi kutije s očevim neraspakiranim stvarima. U jednoj od njih pronalazi kolekciju pikula, pomno opisanih s naznakom kolekcionarske vrijednosti. Sabina preko pikula, o kojima do tada ništa nije znala, spoznaje da jednako tako zapravo ne poznaje ni vlastitog oca! Upušta se u istraživanje, nastoji izmamiti uspomene, pronaći ljude i saznati odgovore na pitanja koja su tako naglo iskrsnula. A tražeći njih, paralelno s time odvijat će se i promjena u njoj samoj...

3.Allen, Sarah Addison
Prvi mraz / Sarah Addison Allen ; s engleskog prevela Svetlana Grubić Samaržija. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 264 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 233)
Roman u kojemu se pojavljuju likovi iz prethodne autoričine knjige „Čarobni vrt“. Dok se temperatura u Bascomu u Sjevernoj Karolini spušta, a lišće počinje padati, žene iz obitelji Waverley postaju nemirne. Prelako se zaljubljuju, a pozornost im odvlače neznanci srebrnih očiju. U jednom se trenu pojavi neočekivani gost, a sestre Claire i Sydney i Sydneyina petnaestogodišnja kći Bay primorane su se suočiti s novim životnim izborima. Svi nestrpljivo čekaju prolazak prvog mraza kada će procvjetati njihovo ćudljivo drvo jabuke i čarolijom će sve doći na svoje mjesto.

4.Arhiviranje, evidencije i rokovi čuvanja dokumentacije : postupanje s dokumentacijom kod svih poslovnih subjekata
Arhiviranje, evidencije i rokovi čuvanja dokumentacije : postupanje s dokumentacijom kod svih poslovnih subjekata, primjeri pravilnika o arhiviranju i zahtjeva za izlučivanje, ogledni popis dokumenata s rokovima čuvanja (preko 500 dokumenata), utvrđivanje rokova čuvanja, korištenje isprava u postupcima pred nadležnim tijelima, zastara, oblik ugovora i dr. / Živana Heđbeli ... [et al.]. - Zagreb : TEB - Poslovno savjetovanje, 2016. - 184 str. : ilustr. ; 24 cm
U uvodu ovog priručnika pojašnjavaju se važeći arhivski propisi kojima se uređuje arhiviranje dokumentacije privatnih i javnih organizacija. Sllijedi dio posvećen elektroničkim ispravama i elektroničkom poslovanju, uz analizu zakonskih propisa i
normi u Hrvatskoj, kao i standarda i prakse u Europskoj uniji vezanima uz elektroničke isprave i njihovu pohranu. Ukazuje se na obvezatnost posjedovanja i uporabe papirnatog izvornika pred državnim tijelima, pa tako i na čuvanje relevantne dokumentacije. Pobrojani su propisi o arhiviranju dokumentacije kod poduzetnika, proračunskih korisnika i neprofitnih organizacija. Slijedi poglavlje s orijentacijskim popisima čuvanja pojedinih poslovnih dokumenata, a knjiga završava poglavljem o računanju rokova.

5.Ascherson, Neal, 1932-
Crno more / Neal Ascherson ; s engleskoga prevela Sabine Marić ; prijevod predgovora Petar Vujačić. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 289 str. : zemljop. crtež ; 24 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 427)
Knjiga škotskog publiciste i novinara koja sveobuhvatno zahvaća područje Crnog mora od najstarijih vremena do danas s različitih gledišta: povijesnog, zemljopisnog, političkog, kulturološkog... i nudi utemeljene izvore za razumijevanje jednog od najzanimljivijih i najturbulentnijih prostora europske povijesti.

6.Augustin, George, 1955-
Pozvani na radost : ohrabrenje za svećenstvo / George Augustin ; popratna riječ Waltera Kaspera ; [prijevod Ivan Ivanda]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2016. - 244 str. ; 24 cm. - (Priručnici ; sv. 102)
Knjiga o svećenstvu koja povezuje bogato osobno iskustvo i temeljita teološka promišljanja autora koji je kao mlad svećenik bio misionar u sjevernoj Indiji, a sada je profesor na filozofsko-teološkoj školi, godinama djeluje u župnom pastoralu u Stuttgartu te ujedno drži predavanja i duhovne vježbe za svećenike. U knjizi naznačuje dublju dimenziju radosti svećeničkog služenja te ukazuje na središte svećeničke službe.

7.Avtonomova, Natalia Sergeevna, 1945-
Spoznaja i prevođenje : iskustva filozofije jezika / Natalija Avtonomova ; s ruskoga prevela Sabina Folnović Jaitner. - Zagreb : Disput, 2016. - 550 str. ; 25 cm. - (Biblioteka Četvrti zid ; knj. 66)
Naslovni pojmovni par u autoričinoj analizi predstavlja se kao filozofski problem, jer "spoznaja u cijelom nizu svojih aspekata nastupa kao prevođenje ili pak pretpostavlja prevođenje, a prevođenje pak sa svoje strane nastupa kao spoznaja ili pak praksa koja realizira spoznajni odnos". Knjiga ruske povjesničarke suvremene europske filozofije i prevoditeljica filozofske literature podijeljena je na dva dijela: Spoznaja i jezik i Prevođenje, recepcija, razumijevanje, gdje prvi dio donosi iskustvo "prevođenja-za-sebe", a drugi "prevođenja-za-druge".

8.Azina Chronide, Myrto, 1961-
Eksperiment / Myrto Azina Chronidi ; s grčkoga prevela Nives Fabečić Bojić. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 139 [i.e. ] 135 str. ; 21 [i. e. ] 20 cm. - (Biblioteka Europom u trideset knjiga ; knj. 11)
On i Ona useljavaju se u Njezinu kuću iz snova. Istodobno započinju s „eksperimentom“ – žele istinski surađivati i zajednički napisati književno djelo. Iako se u pravom i prenesenom smislu te riječi koriste požudom kao metodom tijekom zajedničkog „istraživanja o erotskoj ljubavi i duši“, glavni cilj eksperimenta je postizanje jedinstva – stvaralačkog i emocionalnog.

9.Badiou, Alain, 1937-
Metafizika stvarne sreće / Alain Badiou ; prevele Antonia Banović i Dorotea-Dora Held. - Zagreb : Kulturtreger : Multimedijalni institut, 2016. - 120 str. ; 17 cm. - (Biblioteka Prijatelji)
Knjiga francuskog filozofa prvenstveno se odnosi na određivanje zadataka filozofije, ali i filozofiju koja se bavi naizgled nepovezanim elementima, osobito nepovezanima sa srećom. Jer, kako autor iznosi, "svaka filozofija, pogotovo ako je utemeljena na kompleksnim znanstvenim spoznajama, inovativnim umjetničkim djelima, revolucionarnim politikama i intenzivnim ljubavima, jest metafizika sreće". Knjiga sadrži četiri poglavlja, u prvom se određuje što bi danas trebao podrazumijevati interes za filozofiju i u kakvom su odnosu ti razlozi s mogućnošću stvarne sreće. U drugom je riječ o antifilozofiji i Pascalu, Rousseauu, Kierkegaardu, Nietzscheu, Wittgensteinu i Lacanu. U trećem se skreće pažnja na pitanje modernog čovjeka i problem njegove transformacije, odnosno, traži se rješenje za "kako promijeniti svijet?". U četvrtom i posljednjem poglavlju autor se okreće vezi "između istine i sreće". Kao zaključak Badiou je izdvojio razne definicije sreće, njih dvadeset i jednu, koje je iznio u prethodnim poglavljima knjige.

10.Bagić, Krešimir, 1962-
Uvod u suvremenu hrvatsku književnost : 1970. - 2010. / Krešimir Bagić. - Zagreb : Školska knjiga, 2016. - 241 str. : ilustr. ; 24 cm
Fokusirajući se na razdoblje od 1970. do 2010. godine, autor primjenom dekadnog načela prikazuje glavne crte svakoga desetljeća: društvena i politička događanja, kulturološke okvire, te poetičke osobine književnih ostvarenja, ne težeći "iscrpnosti niti istančanoj interpretaciji nego izdvajanju i opisu bitnih pravaca razvoja". Glavni tekst dopunjen je dodatkom s bibliografskim bilješkama o prikazanim autorima.

11.Balasim, Hasan, 1973-
Irački Krist i druge priče / Hassan Blasim ; prevela s engleskog Mihaela Velina. - Zagreb : Fraktura, 2016. - 161 str. ; 22 cm
Zbirka priča suvremenog iračkog autora koja je osvojila nagradu Independent Foreign Fiction 2014. kao prva knjiga na arapskom jeziku i prva zbirka kratkih priča u povijesti nagrade. Ovdje se pred čitateljem otkriva Irak u kojemu se miješaju zbilja i snovi, kaos i užasi rata prikazuju se s dozom crnog humora i lirizma, a likovi su vojnici i teroristi, taoci i bombaši samoubojice, prognanici i vjerski fanatici, cijeli niz proroka, luđaka, anđela i džina, duhova, čarobnjaka...

12.Ballantyne, Lisa
Cesta iskupljenja / Lisa Ballantyne ; prevela s engleskoga Sandra Milanko. - Zagreb : Znanje, 2016. - 363 str. ; 24 cm
Zaleđena cesta i teški lančani sudar, žena zarobljena u autu kojem prijeti eksplozija… Margaret Hollowy dugo će biti potresena nesrećom u kojoj je preživjela zahvaljujući nepoznatom muškarcu s jezivim ožiljcima na licu. Nakon bliskog susreta sa smrću, odlučuje saznati tko je ona zapravo jer sjećanja iz djetinjstva vrlo su neodređena i uvijek nedostaju dijelovi. Priča se zatim počinje granati na dva dijela – u jednom malenu djevojčicu otima njen biološki otac, u drugom odrasla žena traga za svojom prošlosti. Što joj se dogodila kad je bila mala djevojčica? I kakve veze ima tajanstveni muškarac veze s njenim životom?

13.Baraka, Imamu Amiri, 1934-2014
Izabrane pjesme / Amiri Baraka ; izbor, prijevod i bilješke Petar Opačić. - Split : Naklada Bošković, 2016. - 158 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Vlati ; 78)
Izbor iz poetskog opusa istaknutoga afro-američkoga autora, iza kojega je ostalo oko osamdesetak djela koja uključuju poeziju, drame, eseje, filmove, diskografiju, itd. (izabrao i s engleskog preveo Petar Opačić). Barakina je karijera trajala gotovo 50 godina, a tematski se kretao od pokreta Crnog oslobođenja do Bijelog rasizma. Mnoge pjesme obrađuju teme društva, glazbe i književnosti. Ne koristi poeziju kao eskapistički mehanizam, već je vidi kao oružje djelovanja, pa ovo pjesništvo nerijetko zahtijeva nasilje protiv onih koje je osjećao da su odgovorni za nepravedno društvo. Tako su Barakina poezija i pisanje općenito privukli na se i ekstremne pohvale i osude. U afro-američkoj zajednici neki su ga priznavali kao "jednog od najcjenjenijih i najčešće izvođenijih crnih pisaca svojeg naraštaja". Drugi su govorili da je njegov rad "izraz nasilja, mizoginije, homofobije i rasizma". Bez obzira na proturječna gledišta, Barakini poetski radovi definirani su kao nezaobilazni tekstovi cjelokupne dvadesetstoljetne afro-američke kulture.

14.Baretić, Renato, 1963-
Hotel Grand / Renato Baretić. - Zagreb : Znanje, 2016. - 243 str. ; 23 cm. - (Knjiga dostupna svima. Plus ; sv. 101)
Drugo izdanje romana o odrastanju i obitelji, u kojem Filip traga za svojom prošlošću. Vraća se u hotel Grand, u kojem je njegov otac vodio javnu kuću, kako bi napokon završio svoje nesvakidašnje djetinjstvo. Odrastanje uz ukrajinske prostitutke i njihove mušterije, privatnog zaštitara, donose mu spoznaje o mračnim vezama kriminala s politikom i odnosima moći i interesa.

15.Barišić, Pavo, 1959-
Deliberativna demokracija i Aristotelovi argumenti o rasudnoj snazi mnoštva / Pavo Barišić. - Zagreb : Institut za filozofiju, 2016. - 50 str. ; 21 cm
S obzirom na rasplamsavanje teorijske rasprave o deliberativnoj demokraciji te uvažavajući suvremena očitovanja na spomenutu temu, autor u ogledu ukazuje na neke od temeljnih elemenata Aristotelova shvaćanja politike.

16.Blagonić, Sandi, 1972-
Istrijani protiv Istrana : diskurzivna konstrukcija identiteta i simbolička natjecanja / Sandi Blagonić. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2016. - 183 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka antropologije i etnologije)
Sveobuhvatna političko-antropološka studija u kojoj autor analizira proizvodnju istarskog regionalnog identiteta od strane političkih elita devedesetih godina prošlog stoljeća. Blagonić je temeljne postavke obrazložio argumentiranim i metodološki potkrijepljenim zaključcima. Knjiga je napisana publicističkim stilom s puno zanimljivih i duhovitih primjera.

17.Blondel, Maurice, 1861-1949
U potrazi za istinom : korespondencija Blondel - Garrigou-Lagrange / [priredio] Hrvoje Lasić. - Bilingvalno izd. - Zagreb : Demetra, 2016. - VII, 375 str. : ilustr., faks. ; 25 cm. - (Demetra : filosofska biblioteka Dimitrija Savića ; sv. 142)
Dominikanac i umirovljeni profesor filozofije na više od 300 stranica donosi prijevod (bilingvalno izdanje na francuskom i hrvatskom jeziku) korespondencije između Maurice Blondela, katoličkog filozofa, i Réginald Garrigou-Lagrangea,  katoličkog teologa, o poimanju i definiranju istine u odnosu na naravnu i nadnaravnu zbilju. Knjiga sadrži i Lasićev osvrt na život i djelo spomenutih  korespondenata te dva priloga o filozofsko-teološkom poimanju istine. Korespondencija je moguće promatrati kao svjedočanstvo dinamičnog odnosa između modernog mišljenja i kršćanskog nauka.

18.Borger, Julian
Krvnikov trag : kako je potraga za balkanskim ratnim zločincima postala najuspješniji lov na čovjeka u svijetu / Julian Borger ; s engleskog prevela Senada Kreso. - Sarajevo : Buybook, 2016. - 369 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Memorija)
Kroz kronologiju potrage za ratnim zločincima, među ostalim, Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem i Slobodanom Miloševićem, autor, nekadašnji ratni izvjestitelj iz Bosne i s Kosova, rekonstruira četrnaest godina tajne potjere za osumnjičenima s liste Haškog tribunala. Upotpunjena nizom autentičnih detalja i svjedočanstava knjiga predstavlja zanimljivu rekonstrukciju jednog važnog dijela suvremene povijesti. Autor je jedan od urednika lista "The Guardian", a za svoje radove u području istraživačkog novinarstva višestruko je nagrađivan.

19.Bošković, Ivan J., 1953-
Teatrološki ogledi : prilozi povijesti hrvatske drame i kazališta / Ivan J. Bošković. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada, 2016. - 187 str. ; 24 cm
Radovima prethodno objavljenim u raznim zbornicima i časopisima u razdoblju od 2007. do 2014. godine pokrivene su teme koje se dijelom odnose na splitsko okruženje - od splitskih pozornica u vrijeme Prvog svjetskog rata, odnosu Branka Gavelle i Splita, recepcije Krleže na Marulićevim danima, o Gradskom kazalištu mladih Split do recepciji "mlađih" splitskih pisaca. Pojedini se radovi odnose i na djelovanje Ćire Čičin-Šaina i Verke Škurle Ilijić, a jedan na tri drame o Antunu Gustavu Matošu, točnije na Senečićevu, Popovićevu i Ladanovu. Nakon radova objavljena je bibliografska bilješka, kazalo         imena te bilješka o autoru.

20.Brezar, Lea, 1977-
Oda godinama : [zbirka pjesama] : [40 novih pjesama] / Lea Brezar. - 2. izd. - Zagreb : Dhar media, 2016. - 149 str. ; 19 cm
Drugo izdanje zbirke pjesama, u koju je uvršteno 40 novih naslova. Ljubav - dio i srž svih stvari, bića i radnji na svijetu, središnji je motiv kojim se autorica poigrava kroz različite kontekste i emocionalna iskustva.

21.Brown, Cindy Lynn, 1973-
Prava djeca (ne) odrastaju usput / Cindy Lynn Brown ; s danskog preveo Mišo Grundler. - Zagreb : Mala zvona, 2016. - 157 str. ; 19x24 cm
Zbirka poezije danske književnice, koja kroz pjesme uspijeva na duhovit način povezati ironiju i ogorčenost. Stihovi u kojima su suvremene teme prikazane na inovativan način ne otkrivaju autoričine stavove, ali odražavaju pobunu protiv konačnoga.

22.Brown, Pierce, 1988-
Zlatni sin / Pierce Brown ; s engleskog prevela Andrea Bagović. - Zagreb : Profil knjiga, 2016. - 436 str. ; 23 cm. - (Crveni ustanak ; [2])
U nastavku romana „Crveni ustanak“, Darrow se u potpunosti infiltrirao među vladajuće. Navukao je na sebe bijes moćnih suparnika, ali i pronašao prijatelje, poštovanje, čak i ljubav. Dok vodi rat koji će promijeniti ljudsku sudbinu, Darrow sve više shvaća kako uspjeh podrazumijeva manipulaciju neprijateljima, ali i prijateljima. Kako bi doista porazio zlatne, mora biti poput njih, ali još pametniji, snažniji i nemilosrdniji. Je li to doista put kojim želi ići? Ovaj su uzbudljivi roman čitatelji Goodreadsa izabrali za najbolji znanstvenofantastični roman 2015. godine.

23.Bučević, Ana, 1978-
U Vortexu ostvarenih želja : kreirajte vlastitu stvarnost uz pomoć Zakona privlačenja i svjedočite čudima u svom životu / Ana Bučević. - [6. izd.]. - Split : Harfa, 2016. - 236 str. ; 21 cm
Vortex je vrtlog energije u kojem se nalaze sve želje i snovi pojedine osobe. Autorica poručuje čitateljima da su na ovom svijetu da bi bili sretni, zadovoljni i ispunjeni, a emocije su te koje govore nalazi li se netko na dobrom putu ili pak ne privlači ono što želi. Na osnovu svog životnog iskustva i brojnih radionica koje je održala na temu Zakona privlačenja ona čitateljima nudi metode i odgovore kako kreirati vlastitu stvarnost. Na kraju knjige se nalaze i svjedočanstva osoba koje govore o tome kako Zakon privlačenja djeluje u njihovim životima.

24.Buerger, Gottfried August, 1747-1794
Barun Münchhausen : [čudnovata putovanja morem i kopnom, ratni pohodi i vesele pustolovine baruna Münchhausena (kako ih sam običava uz bocu pripovijedati u krugu svojih prijatelja)] / Gottfried August Bürger ; [s njemačkoga preveo Benjamin Tolić] ; [ilustracije Andrija Maurović]. - Koprivnica : Šareni dućan, 2016. - 128 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Vinko i Zvonko ; 02(195))
Pripovijesti baruna Münchhausena, nenadmašnog lažljivca konstruktivne mašte i iznimnog pripovjedačkog dara, u tiskanom su se izdanju prvi put pojavile kao skup anonimnih priča u Leipzigu 1786., da bi 1781. u Berlinu bilo objavljeno šesnaest zgoda, 1783. još dvije, kao dio Vademekuma za vesele ljude. Uslijedilo je Raspeovo britansko izdanje iz 1785., ali je tek u ovom Bürgerovom (1813.) izdanju njemačka pučka knjiga o barunu M. poprimila konačan oblik. Razne priče spojene su u jednu jedinu pripovijest, dodatno uređene i dopunjene s novonastalim zgodama, koje resi Bürgerovim perom unesena živost. Pogovor ovom izdanju napisao je prevoditelj Benjamin Tolić, nakon čega slijedi bilješka o njemu, a uz tekst su objavljene ilustracije Andrije Maurovića.

25.Buj, Vinko, 1938-
Svjetionik na kraju svijeta : probrane pjesme, probrane priče / Vinko Buj. - Zagreb : Aurum 79 : vlast. nakl., 2016. - 228 str. ; 20 cm
Zbirka izabranih pjesama i priča koje odišu ljubavlju za hvarskim zavičajem, koji je autor često napuštao iz profesionalnih razloga. Detaljistički opisi uvala, mora i drugih prepoznatljivih simbola Hvara svoje mjesto nalaze u zahvalama, molbama, ljubavnim poemama, kao i legende koje autor spretno oživljava kroz tekst.

26.Bukvić Pažin, Anda, 1980-
"Ovo ovdje sam ja" : dnevnici njemačkih autorica iz razdoblja oko 1800. / Anda Bukvić Pažin. - Zagreb : Disput, 2016. - 228 str. : faks. ; 20 cm. - (Biblioteka Četvrti zid ; knj. 65)
Analizirajući žanrovska obilježja literarnog dnevnika u kontekstu ženskog pisma u razdoblju oko 1800. godine, autorica se usredotočila na žanrovsko-teorijsku i književno-povijesnu raščlambu dnevničkih djela triju književnica njemačkog romantizma: Sophie Mereau Brentano, Bettine von Arnim i Rahel Levin Varnhagen von Ense. Autorica je izabrane dnevnike razmotrila kroz optiku povijesti književnosti, rodnih studija te korpusa radova o dnevničkom, autobiografskom i  memoarskom diskursu. Djelo je namijenjeno germanistima i komparatistima i inima čiji znanstveni ili stručni interes uključuje kulturnu povijest 18. i 19. stoljeća, povijest književnosti i rodne studije.

27.Campbell, Anna
Ponoćni poljubac / Anna Campbell ; s engleskog prevela Maja Paulić. - Zagreb : Senior net, 2016. - 368 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Naklada Neptun. Edicija Nove zvijezde povijesnih ljubavnih romana)(Sinovi grijeha)
Središte ove priče je kako ukrasti  tajnoviti dragulj Harmsworth - za njega se otimlju Sir Richard Harmsworth i kolekcionar lord Nevill. Dragulj je u posjedu Genevieve Barret, znanstvenice koja svoje znanstvene radove, zbog toga jer je žena, potpisuje imenom svoga oca. Varka uspijeva sve dok ne započnu pokušaji krađe. Sir Richard Harmsworth  je nezakoniti sin, a Harmsworthov dragulj posljednja šansa da dokaže svoje porijeklo. Prijavljuje se pod izmišljenim imenom kod Genevievinog oca kao suradnik u istraživačkom poslu povijesti područja... I ona i on su mladi i teško (ne)će spriječiti međusobnu privlačnost... A toliko toga im stoji na putu!

28.Chesterton, Gilbert Keith, 1874-1936
Napoleon od Notting Hilla / Gilbert Keith Chesterton ; [ilustracije Walford Graham Robertson] ; [s engleskog prevela Zrinka Dragun]. - Zagreb : Ognjište, 2016. - 193 str. : ilustr. ; 22 cm
Roman napisan 1904. godine čija je radnja smještena u 1984., no bez namjere predviđanja svijeta u dalekoj budućnosti, već sasvim suprotno, kako bi se pokazalo da se neke stvari nikada ne mijenjaju. Nasumice izabrani engleski kralj Auberon Quin doživljava sve kao šalu, pa i svoje kraljevstvo. Donosi odluku o podjeli londonskih četvrti na stare srednjovjekovne gradove s autonomijom. Jedini koji ga shvaća ozbiljno je Adam Wayne iz Nothing Hilla, kojeg isprva stanovnici iz ostalih četvrti ne doživljavaju ozbiljno, no sve se mijenja kada požele izgraditi cestu koja prolazi Nothing Hillom...

29.Child, Lee, 1954-
Zlo i naopako / Lee Child ; preveo s engleskoga Neven Dužanec. - Zagreb : Znanje, 2016. - 399 str. ; 24 cm
Još jedan triler iz serijala o Jacku Reacheru, bivšem vojnom istražitelju. Priča započinje u noći negdje iznad kalifornijske pustinje u koju je čovjek neobjašnjivo bačen iz aviona. Jack Reacher pak dobiva kodirani znak, koji prepoznaje kao poziv u pomoć bivše kolegice Frances Neagley. Saznavši da je bivši kolega brutalno ubijen te da su još dvojica nestala, stara postrojba ponovno se okuplja i spremna je za osvetu...

30.Cindrić, Mijo, 1945-
Didaktika i kurikulum / Mijo Cindrić, Dubravka Miljković, Vladimir Strugar. - 2. izd. - Zagreb : IEP-D2, 2016. - 292 str. : ilustr., graf. prikazi ; 27 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Udžbenik sadrži spoznaje o didaktici i kurikulumu, pritom ih ne poistovjećuje već upućuje na njihove temeljne razlike i pokazuje kako se mogu istodobno koristiti bez suprotstavljanja. U prvom dijelu udžbenika razmatra se didaktika kao samostalna pedagogijska znanstvena disciplina, određujući sam pojam, njezin razvoj, didaktičke teorije, međuovisnost s drugim znanostima te se razmatraju i temeljni didaktički pojmovi. U drugom dijelu prikazana je teorija kurikuluma, njegov razvojni put i nastavna praksa, razlika između kurikuluma, nastavne prakse i didaktike. Objašnjene su sastavnice kurikulumskog plana te važnost filozofije škole na kojem se gladi odgojno-obrazovni sustav uz odgovarajući kurikulum.

31.Comte-Sponville, André, 1952-
Duh ateizma : uvod u duhovnost bez Boga / André Comte-Sponville ; s francuskoga preveo i pogovor napisao Rade Kalanj. - Zagreb : TIM press, 2016. - 172 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Naslijeđe)
Autor razmatra aktualni fenomen svjetskog povratka religijskoga, polazeći "od empirijski potkrijepljenih uvida ili od prolaznih i varljivih impresija da je moderni/postmoderni svijet nakon očekivane i nepovratne sekularizacije ušao u razdoblje desekularizacije", te u tri sadržajne cjeline: Možemo li se lišiti religije, Postoji li Bog i Kakva duhovnost za ateiste, s materijalističkog i ateističkog argumentiranog stajališta nastoji spoznati ljudsku duhovnost razvijajući svojevrsnu 'materijalističku metafiziku', humanističku etiku i duhovnost bez boga i smatrajući nužnim usprotiviti se opasnim oblicima "povratka religijskog": integrizmu, opskurantizmu i fanatizmu, u uvjerenju da treba braniti prosvjetiteljstvo i laicitet, jer moral nije monopol religijske sfere.

32.Ćorlukić, Filip, 1928-
Quo vadis homo : katastrofa ili savršenstvo? / Filip Ćorlukić. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2016. - 529 str. ; 24 cm
Autor donosi suvremenu sintezu sociološko-psihološke misli o čovječanstvu analizirajući sve religije svijeta. Težnja autora je oživljavanje temeljnih načela Ujedinjenih naroda promičući zajedništvo različitosti. Knjiga sadrži i povijest ljudskih težnji te suvremene socioliške i psiholiške dileme. U cilju razumijevanja nekih fenomena često spominjanih u svetim knjigama, autor na početku knjige uvodi i oslanjanje na Einsteinovu kvantnu mehaniku povezanu s epohalnim rezultatima istraživanja stanica i molekularne biologije.

33.Černobilska molitva : (kronika budućnosti)
Černobilska molitva : (kronika budućnosti) / [priredila] Svetlana Aleksijevič ; preveli s ruskoga Dariya Pavlešen i Domagoj Kliček. - Zagreb : Edicije Božičević, 2016. - 275 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Rabljeno doba)
Dokumentaristička knjiga bjeloruske novinarke i spisateljice, dobitnice Nobelove nagrade za književnost za 2015. godinu
govori o traumama koje donio "đavolji černobilski laboratorij" koji već trideset godina stavlja pod sumnju našu sliku svijeta, morbidnu utoliko više što se na priči o smrti i patnjama ljudi iz okolice Černobila danas razvija takozvani nuklearni turizam, popularan osobito među zapadnim ljubiteljima ekstremne zabave.

34.Dagerman, Stig, 1923-1954
Noćne igre / Stig Dagerman ; sa švedskoga prevela Željka Černok. - Zagreb : Disput : Hrvatsko filološko društvo, 2016. - 108 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Na tragu klasika)(Biblioteka Književna smotra)
U ovom izboru od osam priča švedskog autora, koji se unatoč kratkom životu i neveliku opusu etablirao kao klasik, čitatelj susreće likove koji "nisu junaci, nisu borci za radnička prava, nisu čak ni antijunaci. To su ljudi koji žive sa svojim lažima, ljudi koje te laži na kraju često i unište. Oni samo traže utjehu, ali utjeha koju su prigrlili često se razotkriva kao lažna, čak i štetna."

35.Danijela, 1971-
Šalabahter života / Danijela Martinović. - Zagreb : EPH Media, 2016. - 183 str. ; 17 cm
Pjesnički prvijenac autorice koja je hrvatskoj javnosti dobro poznata iz glazbenog miljea, jer se glazbom bavi odmalena, pjeva, svira i pleše, a snimila je niz uspješnih albuma i osvojila najprestižnije glazbene nagrade. Ova zbirka osobnih i krajnje intimnih zapisa nastala je u svega tri mjeseca, a u njoj Danijela otkriva kako u teškim trenucima nije očajavala, nego - pisala. Iznosi svoje životne situacije i razmišljanja, neostvarene želje te na duhovit način piše i o prevrtljivoj ženskoj naravi. Naša popularna glazbenica, a sada i pjesnikinja, svojim poetskim pismom, temeljenim na bogatom iskustvu, ujedno apelira na svakog pojedinca da malim promjenama, pozitivnim stavom i zauzimanjem za druge mijenja sebe nabolje, a tako i energiju u svemiru.

36.De Zan, Damir, 1958-
Bijeli paun / [autor stihova] Damir De Zan, [autorica fotografija] Marina De Zan. - Zagreb : Medicinska naklada, 2016. - 96 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Knjigolijek)
Novu zbirku lirike Damira De Zana, istaknutoga psihijatra i psihoterapeuta, supotpisuje i njegova supruga Marina De Zan, autorica impresivnih umjetničkih fotografija koje ilustriraju pjesme. Pjesme tematiziraju prirodne pojave i metamorfoze, ljubav, slutnje, čeznuća, nadanja, prizore s proputovanja europskim metropolama, urbane i naturalne domovinske motive... Na stilsko-izražajnom planu, ovo su radovi jezgrovita, kondenziranoga iskaza, koji ekonomično i suptilno "barata" stihovnim materijalom. "U tkivu De Zanove poezije isprepliću se činjenice iz svakodnevice pa uslijedi pomak u fantazmagorijsko i čak metapsihološko, što daje novu dimenziju mentalizacije, neviđenu u hrvatskoj poeziji."

37.Domini, Vjekoslav, 1938-
Muška pašteta : roman o materijalnom grabežu i tjelesnoj požudi / Vjekoslav Domini. - Zagreb : Nova stvarnost, 2016. - 215 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Novi koraci ; knj. 17)
Satiričan roman o materijalnoj grabeži i tjelesnoj požudi. Neuki se pojedinci pokušavaju nečasnim poslovima domoći bogatstva. Autor duhovito opisuje hrvatsku suvremenu društvenu klimu zbog čega će roman svakog čitatelja od srca nasmijati. Također, autor ne štedi nikoga bez obzira na stupanj obrazovanja i zanimanje jer svi mogu biti „ljudske uši“ koje pokreće bolestan ego, oholost i lakomost.

38.Duerrigl, Marija Ana, 1965-
Eshatološke vizije u hrvatskoglagoljskoj književnosti : poetičke i žanrovske značajke / Marija-Ana Dürrigl. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada, 2016. - 199 str. ; 24 cm
Prva monografska studija o jednom od najznačajnijih žanrova hrvatskoglagoljske književnosti. Odabrani korpus tekstova potječe iz zborničke literature 15. do 17. stoljeća, a obuhvaća prijevode djela koja su k nama došla s Istoka i sa Zapada. Autorica je na primjeru vizija pokazala položaj Hrvatske na susretištu kulturnih utjecaja s Istoka (iz bizantsko- crkvenoslavenske sfere) i sa Zapada (iz latinskoga kruga te iz Češke i Italije), a glagoljaški prevoditelji su preuzimali teme, motive i građu prilagođenu ukusu publike za koju su stvarani.

39.Duras, Marguerite, 1914-1996
Vicekonzul / Marguerite Duras ; prevela s francuskoga Ursula Burger. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2016. - 206 str. ; 22
cm
Radnja kratkog poetskog romana (1965.) iz tzv. Indijskog ciklusa Durasove smješten je na obalu rijeke Ganges, u nepreglednu i kaotičnu Calcuttu tridesetih godina prošlog stoljeća. Roman započinje pričom o mladoj Kambodžanki koja luta bespućima Indije, majka ju je zbog trudnoće izbacila iz kuće, snalazi se nastojeći preživjeti da bi završila u Calcutti. U istom gradu nalazi se francuski vicekonzul H., koji nakon incidenta u Lahoreu očekuje veleposlanikovu odluku o svojoj budućnosti. Tamo je i Charles Rossett, mladi diplomat koji teško podnosi sparinu ljetnih monsuna, zatim Peter Morgan, Englez opčinjen poludjelom calcuttskom prosjakinjom o kojoj piše roman, ovaj s početka, tvoreći "roman u romanu". No, tu je i Anne-Marie Stretter, prelijepa supruga francuskog veleposlanika, tajnovita i privlačna "kraljica bijele Calcutte", koja svojom unutarnjom melankolijom opčinja sve oko sebe...

40.Ee, Susan
Svijet poslije / Susan Ee ; prevela s engleskoga Ana Briški Đurđevac. - Zagreb : Znanje, 2016. - 357 str. ; 24 cm. - (Penryn i kraj vremena ; knj. 2)
Nastavak „Pada anđela“ u kojem se Pokret otpora okuplja kako bi se suprotstavili anđeoskim osvajačima. Nakon Paigenog nestanka, Penryn se ponovno upušta u potragu za svojom sestrom. Potraga ju vodi u središte tajnih anđeoskih planova koji otkrivaju njihove zastrašujuće namjere. U međuvremenu, Raffe traži svoja krila bez kojih ne može zauzeti svoje mjesto vođe među anđelima. Penryn treba njegovu pomoć, ali krila su ipak važnija…

41.Fišer, Ernest, 1943-
Doba nevremena : pjesme, 2010. - 2015. / Ernest Fišer ; likovni prilozi Antun Boris Švaljek. - Zagreb : Alfa, 2016. - 118 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Hrvatska pjesnička riječ)
Zbirka angažirane poezije istaknutoga suvremenog hrvatskoga pjesnika ima za primarni "poetski materijal" aktualne, stvarne događaje, pojave i likove koji ugrožavaju slobodu pojedinca u suvremenom društvu. Pomoću osamdeset pjesama nastalih u razdoblju od 2010. do 2015., raspoređenih u pet cjelina, autor na osebujan način prikazuje današnji svijet kao mjesto tamnog šarma i izvrnutih vrijednosti. Riječ je o posvemašnjoj izokrenutosti svakog naravnog reda u političkoj, ekonomskoj, općedruštvenoj, međuljudskoj, moralnoj pa čak i prirodnoj dimenziji. Poantira se prevlast entropije nad najosnovnijim orijentirima ljudskosti, kako na globalnom tako i na užezavičajnom planu. Društvena zbilja se, tako, prokazuje kao "pustoš, kaotičnost i neodrživost", a ovakav Fišerov angažman jedva da je dosad viđen u našoj poeziji.

42.Fitzgerald, Francis Scott, 1896-1940
Kopneni gusar i druge priče / Francis Scott Fitzgerald ; prevela Ana Levak Sabolović. - Zagreb : Zagrebačka naklada, 2016. - 270 str. ; 20 cm. - (Biblioteka 300. Zaboravljeni klasici)
Osam priča američkog pisca, jednog od najznačajnijih u 20. stoljeću, pripadnika "izgubljene generacije", koji je osim četiri objavljena i jednog nedovršenog romana, napisao oko stotinu i šezdeset priča, koje je objavljivao u raznim časopisima. U njima je često opisivao slobodoumne, hedonističke dvadesete godine prošlog stoljeća. Društvo u ovoj zbirci čitateljima čine arogantna mlada bogatašica Ardita koju nastoji urazumiti njezin stric u "Kopnenom gusaru", Sally Carroll koja želi otići s toplog, snenog američkog juga na hladni sjever u "Palači od leda", vunderkind Horace u čiji život ušeta glumica Marcia i preokrene ga naglavačke u "Glavi i Ramenima", nepopularna Bernice koja slijedeći savjete sestrične Marjorie upoznaje sasvim drugačiju stranu sebe u "Bernice se šiša na kratko"...

43.Foucault, Michel, 1926-1984
Rođenje biopolitike : predavanja na College de France (1978.-1979.) / Michel Foucault ; prevela s francuskoga Maja Vukušić Zorica. - Zagreb : Sandorf : Mizantrop, 2016. - 354 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Sandorf & Mizantrop)
U seriji predavanja koja je na College de France 1979. godine održao francuski filozof i socijalni teoretičar, svoj koncept biopolitike opisuje kao novu tehnologiju moći ("način na koji je, od 18. stoljeća, pokušana racionalizacija pitanja što su ih u praksi upravljanja postavljali fenomeni svojstveni skupu živih bića konstituiranih u populaciju: zdravlje, higijena, natalitet, dugovječnost, rase...") koja djeluje kao kontrolni aparat nad stanovništvom u cjelini, preciznije, kao proširenje državne vlasti nad fizičkim i političkim tijelima stanovništva.

44.Franciscus, papa, 1936-
Radost ljubavi = Amoris laetitia : posinodalna apostolska pobudnica biskupima, prezbiterima i đakonima, posvećenim osobama, kršćanskim supruzima i svim vjernicima laicima o ljubavi u obitelji / papa Franjo ; [prijevod Slavko Antunović]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2016. - 261 str. ; 17 cm. - (Dokumenti ; 171)
Apostolska pobudnica upućena biskupima, prezbiterima i đakonima, kršćanskim supruzima i svim vjernicima laicima o ljubavi u obitelji nastala je nakon izvanredne i opće biskupske sinode posvećene suvremenoj obiteljskoj problematici. Papa Franjo kroz devet poglavlja opširno govori o obitelji u svijetlu Božjeg nauma, o izazovima za obitelji danas, obiteljskom zvanju i bračnoj ljubavi. Ohrabruje ljude da u svojim obiteljima žive s ljubavlju, a svećenike i druge članove Crkve moli da ljude susreću u situaciji u kojoj se nalaze te poštuju njihove osobnosti i savjesti kad je riječ o moralnim odlukama.

45.Franić, Ramona
Menadžment u agroturizmu : pomoćno nastavno sredstvo / Ramona Franić ; [ilustracije Mirela Findrik Fabijanović]. - Zagreb : Poljoprivredna škola, 2016. - 120 str. : ilustr. ; 24 cm
Ovaj priručnik, kao pomoćno nastavno sredstvo, pruža podlogu i smjernice za osmišljavanje kreativnih i poučnih nastavnih sadržaja. Kroz četiri veće cjeline dotiče se resursa u agroturizmu, osnova poslovanja, komunikacije i suradnje te upravljanja i vođenja u agroturizmu. Na kraju se nalazi popis zakonskih dokumenata iz područja poljoprivredne proizvodnje,        turizma i agroturizma.

46.Garwood, Julie, 1946-
Anđeo čuvar / Julie Garwood ; s engleskoga prevela Vida Milek. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 372 str. ; 20 cm. - (Kraljice ljubavnih romana ; knj. 58)
Pagano je gusar koji otima bogatima i pomaže siromašne. No, Caine, markiz od Cainewooda ne lovi ga zbog nepravdi nanesenim bogatima već zbog toga što je uvjeren da mu je Pagan ubio voljenog brata. Kada je već blizu osvete u njegovom životu pojavi se prelijepa Jade, djevojka izuzetne sposobnosti - laganja. Tko je zapravo Jade koja ga je opčarala i s kojom dijeli krevet, ali koja se ne želi obavezati i postati samo njegova, čak ni da postane njegova žena? I što će se sve još otkriti na uzbudljiv je način ispričala popularna autorica ljubavnih romama.

47.Gauss, Karl-Markus, 1954-
U šumi prijestolnica / Karl-Markus Gauß ; preveo s njemačkoga Milan Soklić. - Zaprešić : Fraktura, 2016. - 227 str. ; 21 cm
Putopisni eseji hrvatskoj čitateljskoj publici znanoga autora istražuju kulturnu i duhovnu povijest i zemljopis Europe, te u prijestolnicama duha rekonstruiraju referentne točke tradiranih humanističkih vrijednosti i kulturoloških zanimljivosti.

48.Glazzard, Jonathan
Kako poučavati : [priručnik za odgojitelje, učitelje i nastavnike] / Jonathan Glazzard, Neil Denby, Jayne Price ; s engleskoga prevela Simona Štorga. - Zagreb : Educa, 2016. - 220 str. : graf. prikazi ; 24 cm. - (Educa ; 91)
Priručnik namijenjen odgajateljima, učiteljima i nastavnicima koji se pripremaju poučavati djecu i učenike u ustanovama za predškolski odgoj, ali i u osnovnim i srednjim školama. Uvodi nova promišljanja o poučavanju, obogaćene primjerima i savjetima kako uspješno rješavati praktične probleme s kojima se susreću u svakodnevnom radu. U knjizi su obrađene brojne teme: kako promatrati nastavu, koje su odgovornosti učitelja, kako održavati disciplinu i upravljati razredom, kako djelotvorno planirati nastavu i vrednovati učenička postignuća, kako uvesti novu informacijsko-komunikacijsku tehnologiju u rad, kako se nositi s radnim opterećenjem i njegovati suradničke odnose, kako se ponašati izvan škole i još brojna druga pitanja.

49.Goldstein, Simona, 1971-
Poduzetništvo u kreativnim industrijama / Simona Goldstein. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada, 2016. - 159 str. : ilustr. ; 24 cm
Definirajući kreativne industrije kao sve važnije komponente modernih postindustrijskih društava znanja, koje ne samo što su pokretači ekonomije, već imaju i važnu ulogu u njegovanju kulturne raznolikosti, te utjecaj na sve društvene segmente -
kulturu, znanost i obrazovanje, autorica analizira značaj, mogućnosti i prilike koje kulturne kreativne industrije nude hrvatskoj ekonomiji obuhvaćajući problematiku u europskom kontekstu. Time je knjiga doprinos zagovaranju promjena, kreiranju i artikuliranju javnih politika, te poziv na stvaranje pozitivne poduzetničke i investicijske klime za kreativna poduzeća.

50.Gordon, Noah, 1926-
Vinogradar / Noah Gordon ; s engleskoga preveo Predrag Raos. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 364 str. ; 20 cm. - (Mozaikova Zabavna biblioteka ; knj. 228)
Katalonija,1874. Josep je mlađi sin iz siromašne obitelji pa nema mogućnosti naslijediti oca. Zbog toga odlazi u vojsku kako bi stvorio kakvu-takvu šansu za boljim životom. No vojna obuka završava katastrofalno, biva uvučen u sumnjiva
politička događanja pa bježi u Francusku gdje radi u vinogradu kod bogatog vinogradara. Nakon nekoliko godina vraća se u svoje selo i počinje njegova (uspješna) životna priča.

51.Gorny, Grzegorz, 1969-
Dokazi nadnaravnoga : istraga o čudima i fenomenima / Grzegorz Gorny, Janusz Rosikon ; [prijevod Goran Andrijanić] ; [karte i ilustracije Piotr Karczewski]. - Split : Verbum, 2016. - 365 str. : ilustr. ; 27 cm
Prva knjiga "Svjedoci otajstva: Istraga o Kristovim relikvijama" istog dvojca poljskih autora pobudila je veliko zanimanje čitatelja u cijelom svijetu. I u ovoj knjizi oni koriste istu uspješnju formulu: rezultate iscrpnog istraživanja predočavaju čitateljima kombinacijom publicističkog i znanstvenog pristupa. Tekst je dokumentiran brojnim fotografskim materijalima. U središtu njihovog istraživačkog rada u ovoj knjizi su se našle neobjašnjive pojave i čuda u kršćanstvu.

52.Gradnja, prostorno uređenje i komunalno gospodarstvo
Gradnja, prostorno uređenje i komunalno gospodarstvo / Josip Bienenfeld ... [et al.]. - Zagreb : Novi informator, 2016. - 302 str. ; 24 cm
Četiri rada iz područja gradnje, prostornog uređenja i komunalnog gospodarstva, od kojeg se prvi odnosi na imovinske institute uređenja građevinskog zemljišta propisane Zakonom o prostornom uređenju i njegovu provedbu u praksi. Slijedi analiza pravnog statusa nerazvrstanih cesta kao vlasništva jedinica lokalne samouprave. Posljednji se rad odnosi na upravni postupak vezan uz komunalne naknade i doprinose, rješenje o ovrsi i druge dvojbe u praksi s primjerima iz prakse. Ovaj rad sadrži i najnoviju upravnosudsku praksu u primjeni propisa o komunalnom gospodarstvu, gradnji, prostornom uređenju, građevinskoj inspekciji te primjeni propisa o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, sa mišljenjima autora o pojedinim institutima. Prilog su tekstovi zakona navedenog područja.

53.Griffiths, Arthur, 1838-1908
Rim express / Arthur Griffiths ; prevela Iva Meštrović. - Zagreb : Krug knjiga, 2016. - 239 str. ; 21 cm
Ovaj je napeti krimić nadahnuo Agathu Christie da napiše roman „Umorstvo u Orijent Expressu“. Putnici spavaćeg vagona obaviješteni su da vlak uskoro stiže u Pariz. Unatoč općem komešanju u vlaku, nosač nikako nije mogao probuditi jednog putnika. Kada je provalio u njegov odjeljak, pronašao je beživotno tijelo probodena srca i lica iskrivljena od boli. S obzirom da vlak nije stajao, ubojica mora biti u vlaku, među putnicima. Po dolasku u Pariz, francuska policija preuzima slučaj i počinje potraga za ubojicom...

54.Groff, Lauren, 1978-
Sudbe i srdžbe / Lauren Groff ; s engleskog preveo Dražen Čulić. - Zagreb : Profil knjiga, 2016. - 354 str. ; 23 cm
Roman prati fascinantan brak dvoje ljudi koji su se zaljubili na prvi pogled, a godinama kasnije taj brak još je uvijek predmetom zavisti svih njihovih prijatelja. Lotto, zlatni dečko posebnog osmijeha koji je uvijek imao curu koju je poželio, utučen očevom preranom smrću, upoznaje tajanstvenu Mathildu zbog koje ga majka razbaštini. Mathilda je sve ono što je želio, a znao je da ne zaslužuje. Zahvaljujući njenoj podršci, pretvorila ga je iz propalog glumca u uspješnog dramskog pisca. U prvom dijelu romana Lotto priča priču iz svoje perspektive – djetinjstvo i odrastanje, ljubav između njega i Mahilde, njeno žrtvovanje i gubitak prijatelja. Drugi dio otkriva Mathildu – tko je doista šutljiva djevojka bez obitelji, kakva je njena prošlost i kako ona vidi brak kojem je sve podredila. Bi li ju Lotto i dalje volio toliko da zna pravu priču?

55.Gromača, Tatjana, 1971-
Bolest svijeta / Tatjana Gromača. - Zagreb : Sandorf, 2016. - 159 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Avantura)
Prozni zapisi autobiografskog tona odaju dojam nekonvencionalnog dnevnika gdje višestruko nagrađivana spisateljica bilježi pitanja i uvide o stvarima i susretima i pojavama koje joj zadaju bol u društvu i vremenu u kojem živi.

56.Grozdanov, Zoran, 1977-
Odbojna riječ : smrt Boga kod ranoga Hegela i ranoga Moltmanna / Zoran Grozdanov. - Beograd : Fabrika knjiga, 2016. - 228 str. ; 22 cm. - (Edicija reč)
Teologija 20. stoljeća, kao i razvoj novovjekovnog ateizma, pod značajnim su utjecajem ideje „smrti Boga“, koju je prije Nietzschea iznio još Hegel u svojim ranim radovima. Hegelova ideja Božje smrti analizira se u ovoj filozofsko-teološkoj studiji u usporedbi s ranom teologijom J. Moltmanna. Moltmann je drugom polovicom 20. stoljeća sudjelovao u nastojanjima da se Hegelovo dijalektičko mišljenje i njegov „spekulativni Veliki petak“ protumače teološki i time ponude temelj za prevladavanje rastućeg ateizma i uspostavu kršćansko-marksističkog dijaloga.

57.Gunjević, Boris, 1972-
Svakodnevna alkemija / Boris Gunjević. - Zagreb : Sandorf : Mizantrop, 2016. - 271 str. ; 16 cm. - (Biblioteka Mali Mizantrop)
Knjiga nastala od dijelova autorove doktorske teze koji nisu ušli u konačnu verziju rada, a koji su bili predstavljeni na teološkim ili filozofskim konferencijama u različitim verzijama ili objavljeni kao članci. Knjiga je, riječima autora, "spoj teorije, prakse i poesisa od Platona do "platoa", od antičkih duhovnih vježbi do romantizma, od genealogije do paradoksa, od Prokla do Illicha, Foucaulta, Eagletona i nazad do Proroka, Aristotela i Isusa, pa opet do Pickstock, Milbanka, Agamebena i Girarda." Doprinos je teološkoj kritici suvremene kontinentalne filozofije, kao i filozofskoj kritici suvremene teologije.

58.Harmon, Amy, 1968-
Mojsijev zakon / Amy Harmon ; [prevoditeljica Ana Sabo]. - Zagreb : 24 sata, 2016. - 300 str. ; 24 cm
Mojsije Wright ostavljen je u prljavoj praonici rublja par sati nakon rođenja. Majka mu se predozirala tri dana kasnije te je Mojsije cijeli život bio prisiljen seliti se od jednog do drugog rođaka dok ga prabaka konačno ne uzima kod sebe. Georgia Shepard je optimistična i duhovita djevojka koja živi u istoj ulici kao Mojsijeva prabaka, i iako ju cijelo vrijeme gura od sebe, malo pomalo mu se uvlači pod kožu.

59.Harris, Thomas Anthony, 1910-1995
Ja sam O.K., ti si O.K. / Thomas A. Harris ; [s engleskoga preveo Dubravko Zebić]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 408 str. : ilustr. ; 19 cm
Vodič kroz transakcijsku analizu, psihijatrijski postupak. Autor nanovo definira pojmove Roditelj, Odrasli, Dijete, O.K. i igra, uz pomoć kojih objašnjava kako uspostaviti kontrolu nad sobom, odnosima s drugima i događajima koji tek slijede. Četiri osnovna životna stava određuju ponašanje svakog pojedinca, što je vidljivo iz navedenih primjera vezanih uz probleme u braku, odgoj djece, psihičke probleme i druge životne situacije.

60.Herrera, Yuri, 1970-
Balade o teškim vremenima / Yuri Herrera ; prevela sa španjolskog Željka Somun. - Zaprešić : Fraktura, 2016. - 272 str.
; 21 cm
Tri romana: O poslovima kraljevstva, Znaci koji će najaviti kraj svijeta i Razmjena tijela objedinjena su u trilogiju "Balade o teškim vremenima" gdje autor kojega kritika smješta među pisce tzv. narkoliterature, progovara o teškim temama suvremene meksičke stvarnosti koju obilježavaju nasilje i međusobne borbe narkokartela. Sva tri romana maštovito su transponirane priče u kojima se "granice prelaze i putuje se duboko, tamo gdje nasilje susreće poeziju, a bogovi wse pretkolumbovske Amerika na ulicama, u kantinama i kuplerajima miješaju s božanstvima ove današnje - s narkodilerima, otmičarima, krijumčarima i carinicima".

61.Herrmann, Elisabeth, 1959-
Sablast u snijegu / Elisabeth Herrmann ; preveo s njemačkoga Dalibor Joler. - Zagreb : Znanje, 2016. - 361 str. ; 23 cm
Četiri godine nakon nestanka jedanaestogodišnjeg dječaka Darija Tudora, slučajno je u šumi pronađen njegov leš. Istraga se ponovno otvara te se glavnom inspektoru Lutzu Gehringu, ponovno pridružuje policijska pripravnica Sanela Beara.
Sumnja pada na Darijeve roditelje, podrijetlom iz Vukovara i bogatu obitelj Reinartz u čijoj vili radi dječakova majka, najprije kao spremačica, a zatim postaje i gospodarica. Sanela je u početku samo promatrač i prevoditelj, no zbog svoje povezanosti s hrvatskom zajednicom u Njemačkoj i Darijevim ocem, potajice se uvlači u vilu Reinartzovih i ondje otkriva brojne dugo skrivane tajne…

62.Hirsi Ali, Ayaan, 1969-
Heretkinja : zašto je islamu smjesta nužna reforma / Ayaan Hirsi Ali ; s engleskoga preveo Dean Trdak. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2016. - 287 str. ; 24 cm. - (Posebna biblioteka)
U uvodnom poglavlju autorica predstavlja reformu islama, odnosno zagovara temeljnu promjenu pet načela koja se uvelike odnose na džihad (sveti rat) i sve oblike nasilja. Kroz osam poglavlja iznosi vlastitu priču te povijesne, društvene i vjerske pretpostavke za reformu islama te zaključuje kako je ona sve bliže ostvarenju. Na kraju knjige nalazi se poglavlje o muslimanskim disidentima  i reformatorima, popis literature i bilješka o autorici.

63.Horst, Joop van der, 1949-
Propast standardnoga jezika : mijena u jezičnoj kulturi Zapadne Europe / Joop van der Horst ; preveo Radovan Lučić. - Zagreb : Srednja Europa, 2016. - 258 str. ; 24 cm
Danas čitamo i pišemo drugačije nego prije deset ili dvadeset godina - zašto? Nizozemski lingvist to tumači kao promjenu jezične kulture koja zahvaća sve zapadne zemlje. Naše ideje o jeziku, pravopisu, gramatici i obrazovanju pojavile su se u renesansi, a trenutno doživljavamo kraj renesansne jezične kulture te početak korjenito drukčijeg pristupa jeziku. Autor iznosi argumente i slojevitu povijest pisane, tiskane i govorene riječi. Pisana pristupačnim stilom, uz primjere i bibliografske podatke, knjiga je nezaobilazno štivo za filologe i sve zainteresirane za zbivanja na polju jezika i jezične kulture.

64.Hrupec, Dario, 1970-
Protiv nadnaravnoga : razmišljanja o istini, znanosti i knjigama / Dario Hrupec. - Zagreb : Kruzak, 2016. - 247 str. ; 23
cm
Znanstveni i popularno-znanstveni tekstovi poznatog fizičara koji će privući čitatelje svih generacija. Autor poznat po društveno angažiranim tekstovima vezanima uz prirodne znanosti predstavlja zbirku tekstova koji, eksplicitno ili implicitno, nastoje pokazati što prirodna znanost jest, a što nije. Grupirani su u četiri tematske cjeline: Istina, Znanost, Knjige, Nazivlje. Na kraju je autorov „Popis preporučenih knjiga“.

65.Hrvatska. Zakoni
Zakon o radu (NN 93/14) : tekst zakona, kazalo pojmova, podzakonski propisi za provedbu zakona. - Zagreb : Narodne novine, 2016. - XIII, 201 str. ; 24 cm. - (Pravna biblioteka. Zbirke propisa ; 517)
Tekst Zakona o radu koji je stupio na snagu u kolovozu  2014. godine uz koji su objavljeni i podzakonski propisi za provedbu Zakona te opširno kazalo.

66.Hrvatsko društvo za primijenjenu lingvistiku. Međunarodni znanstveni skup (29 ; 2015 ; Zadar)
Metodologija i primjena lingvističkih istraživanja : zbornik radova s međunarodnoga znanstvenog skupa Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku održanoga od 24. do 26. travnja 2015. godine u Zadru / uredile Sanda Lucija Udier, Kristina Cergol Kovačević. - Zagreb : Srednja Europa : Hrvatsko društvo za primijenjenu lingvistiku, 2016. - XV, 457 str. : graf. prikazi ; 25 cm
Zbornik okuplja dio radova s međunarodnog znanstvenog skupa „Metodologija i primjena lingvističkih istraživanja“ održanog u Zadru od 24. do 26. travnja 2015. godine. Izlaganja sa skupa i radovi bave se poučavanje i proučavanje prvog i inog jezika, ispitivanjem stavova o jeziku, provjeravanjem jezičnog znanja, onomastičkim istraživanjima, istraživanjima izgovora i naglaska, analizom publicističkog i književnog diskursa, proučavanjem odnosa jezika i društva te prevoditeljskim i leksikografskim pitanjima. Radovi u zborniku podijeljeni su u tri veće tematske cjeline: jezik, pojedinac i društvo (sociolingvističke i jezičnopolitičke teme), leksikografska pitanja i prevođenje te prvi i ini jezik (poučavanje, evaluacija i stavovi).

67.Ikonomou, Christos, 1970-
Nešto će se dogoditi, vidjet ćeš : pripovijetke / Christos Ikonomou ; s grčkoga prevela Koraljka Crnković. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 191 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Europom u trideset knjiga ; knj. 14)
Zbirka šesnaest pripovijetki čiji protagonisti predstavljaju obespravljenu grčku radničku klasu, žive u nekome od brojnih predgrađa Atene i na jedvite jade pokušavaju prebroditi podmukle udarce gospodarske krize. Njihova trenutačna egzistencija obojana je zakašnjelim plaćama, čestim otkazima i propastima poduzeća, ali smjer njihove sudbine određuje grčevita borba za dostojanstvo i egzistenciju te vjera u bolje sutra, čak i u situacijama kada roditelji nemaju čime nahraniti svoju djecu…

68.Ivančić, Hrvoje, 1983-
Za'atar : priče s Bliskog istoka / Hrvoje Ivančić. - Zagreb : Sandorf, 2016. - 137 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Avantura)
Suvremeni hrvatski autor, novinar, ratni reporter, putopisac koji je obilazio zemlje Levanta, Azije i Afrike, u ovoj zbirci priča tematizira turbulentni prostor Bliskog istoka i njegovu svakodnevicu ratnih razaranja i stradanja. Njihovi akteri su novinari iz zapadnoeuropskih zemalja, SAD-a, i dr., putnici namjernici u potrazi za opasnom avanturom te autohtono stanovništvo, apatično i pomireno s destrukcijom i zlom kojima su okruženi.

69.Ivšić, Radovan, 1921-2009
San na javi : izabrana djela / Radovan Ivšić. - Zagreb : Ex libris, 2016. - 550 str. : ilustr. ; 21 cm
Novo izdanje izabranih djela Radovana Ivšića okuplja pjesme, drame, eseje, članke, razgovore i memoarske zapise. Na kraju knjige nalazi se izbor iz kronologije života i djela Radovana Ivšića, uz brojne osobne pisane i slikovne priloge.

70.Jelušić, Božica, 1951-
Ftič kesnokrič / Božica Jelušić ; [crteži Zoran Gavrilović]. - Varaždinske Toplice : Tonimir, 2016. - 102 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Lirika / Tonimir ; knj. 82)
Nova, peta, kajkavska zbirka poezije afirmirane hrvatske pjesnikinje (rođena u Pitomači, Podravina), koja piše i na štokavskom i na rodnoj kajkavštini. Pjesnikinja traži odgovore na pitanja egzistencijalne ugroženosti, osame, otpora rasulu, zaboravu i ništavilu. U sferi intime ona nastoji postići produhovljenost, nadahnutost i uzvišenost. Prepoznatljiv je "jelušićanski" emotivni i svjetonazorski naboj. Mnoge su kajkavske zaboravljene riječi zaživjele ponovo u njenom rukopisu. I kada svi spavaju, pjev "ftiča" najavljuje alertnost, budnost svijesti, volju za pjevanjem i slavljenje ljepote postojanja. Knjiga je nadopunjena intervjuom sa književnicom, recenzijama zbirke, kao i biografskom bilješkom.

71.Jendričko, Slavko, 1947-
Vozni red / Slavko Jendričko. - Zagreb : Društvo hrvatskih književnika, 2016. - 167 str. ; 18 cm. - (Mala knjižnica Društva hrvatskih književnika ; knj. 175)
Zbirka pjesama prethodno nagrađivanog i jednog od produktivnijih hrvatskih pjesnika. Pjesme u ovoj zbirci podijeljene su u osam ciklusa te odišu metaforama, dok autor subjektivnim jezikom dočarava bajkoviti ugođaj.

72.Johnson, Jane, 1960-
Stupovi od svjetla : [epska priča o ljubavi, ratu i iskupljenju] / Jane Johnson ; preveo s engleskoga Marko Maras. - Zagreb : Znanje, 2016. - 397 str. ; 24 str.
Zohra je mlada muslimanka koja se zaljubljuje u Natanaela, židovskog liječničkog pripravnika, neposredno prije početka najveće bitke u Akri tijekom višegodišnjih križarskih ratova. Njihova priča je poput bogatog, slojevitog i šarolikog Bliskog istoka, koja uskoro u svoj vrtlog uvlači i Johna Savagea i Maura te cijeli niz varalica, koji stižu iz Engleske kako bi ukrali svete relikvije. Ubrzo John preuzima ulogu pripovjedača o strastvenoj ljubavi i ratnim događanjima u Akri, koji istodobno bukte najvećim žarom i bez pitanja uzimaju žrtve…

73.Judith, Anodea, 1952-
Tijelo i um, istok i zapad : istočnjački sustav čakri i zapadnjačka psihologija kao put do cjelovitosti / Anodea Judith ; [prijevod Aleksandra Barlović]. - Revidirano izd. - Zagreb : Planetopija, 2016. - 543 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka alter:ego)
Autorica daje model pristupa rješavanju problema koji nas muče koristeći istočnjački sustav čakri, odnosno energetskih centara. Sustav čakri istražuje u kontekstu suvremene psihologije, opisujući detaljno svaku čakru i povezujući je s našim razvojem od ranoga djetinjstva, te savjetuje kako ponovno uspostaviti ravnotežu i postići iscjeljenje i preobrazbu. Knjiga je namijenjena svima koji se bave vlastitim procesom iscjeljivanja te terapeutima, savjetnicima i praktičarima.

74.Juras, Ivan, 1941-
Složenost nedovršene kuće / Ivan Juras ; [ilustracije Luka Juras]. - Zagreb : vlast. nakl., 2016. - 192 str. : ilustr. ; 25 cm Autor u svojoj analizi arhitektonske teorije, odnosno same srži arhitektonske misli, promišlja „spoznajni arhitektonski krug“
– izradu koncepta, razradu projekta te arhitektonsku realizaciju. U kontekstu postindustrijskog pejzaža on progovara o preobrazbi tradicionalne fizičke strukture grada te nestanak ambijenta ulice što ukazuje na duboko poznavanje kulturoloških, tehnoloških, društvenih i socioloških prilika.

75.Kako biti Parižanka u svakoj prilici : ljubav, stil i loše navike
Kako biti Parižanka u svakoj prilici : ljubav, stil i loše navike / Anne Berest ... [et al.] ; [prevela s francuskoga Mirna Šimat]. - Zagreb : Znanje, 2016. - IX, 253 str. : ilustr. ; 21 cm
Knjiga prepuna fotografija u kojoj autorice u kratkim odlomcima prikazuju što znači biti prava Parižanka – svjesna i ponosna na svoje nesavršenosti, pomalo egocentrična, nepredvidiva, uvijek nezadovoljna, ali pouzdana, nježna i romantična. Iako se njihov stil temelji na prirodnosti i jednostavnosti, njihovi osjećaji i postupci u potpunoj su suprotnosti. Autorice otkrivaju omiljene pariške adrese, ruše mitove o Francuskinjama, iznose svoja promišljanja o djeci, vjenčanjima i teretani, otkrivaju kako probuditi ljubomoru u vezi i kako postići taj kultni prirodni izgled. Jer kako kaže slavni dizajner: „Ne morate biti Francuskinja da biste bili Parižanka“…

76.Kako pokrenuti i voditi posao od kuće
Kako pokrenuti i voditi posao od kuće / Kristina Brkić ... [et al.]. - Zagreb : Matić savjetovanje, 2016. - 123 str. : ilustr. ; 23 cm
Rad od kuće postaje sve je češći i vrlo je specifičan oblik poslovanja. Grupa autora u ovoj knjizi objašnjava osnove ovog tipa poslovanja te daje niz savjeta za uspješan početak – o organizaciji i uređenju kućnog ureda, financijama i poreznom planiranju, alatima za učinkovit rad, zaštiti na radu i sl., posebice ohrabrujući žene i majke da se odvaže i ostvare svoje ideje. Na kraju, savjeti su potkrijepljeni primjerima poduzetnica koje su uspješno pokrenule posao od kuće.

77.Kapetanović, Amir, 1975-
Jezik u starim versima hrvatskim / Amir Kapetanović. - Split : Književni krug, 2016. - 247 str., [4] str. s tablama : ilustr.
; 24 cm. - (Biblioteka znanstvenih djela / Književni krug ; 180)
Autor raščlanjuje jezik izabranih hrvatskih pjesničkih izraza analizirajući uporabu jezika u dopreporodnim versificiranim tekstovima uključujući različite dijalekte i nivoe jezičnog izraza (od pučkog do visoko estetiziranog). Autor, nadalje, napominje kako dijalektalne razlike nisu sputavale književnu komunikaciju. Dapače, obogaćivale su ju i nadopunjavale pjesnički izraz.

78.Karlović, Dalibor, 1973-
Teorije ličnosti i genetička istraživanja / Dalibor Karlović, Ivana Glavina Jelaš. - Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. - 225 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Udžbenici Hrvatskog katoličkog sveučilišta)
Knjiga donosi značajan doprinos razumijevanju odnosa i povezanosti ličnosti i gena. U prvom dijelu knjige predstavljen je pregled teorija ličnosti i genetičkih istraživanja gena serotoninskog i dopaminskog sustava - biološke teorije ličnosti (Eysenckova, Zuckermanova, Cloningerova) i odnos ličnosti sa serotoninskim i dopaminskim sustavom. U drugom dijelu detaljno je prikazano istraživanje, rezultati istraživanja i rasprava o povezanosti gena dopaminskog i serotoninskog sustava i Eysenckovih dimenzija ličnosti.

79.Kezele, Predrag Adrian, 1962-
Uklanjanje faktora karme : slobodan život izvan uzročnih petlji / Adrian P. Kezele ; [ilustracija Zlatko Međimurec]. - Čakovec : Dvostruka duga, 2016. - 405 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Jupiter)
Hrvatskoj čitateljskoj publici autor je poznat po više od 40 knjiga koje su rezultat četrdesetogodišnjeg rada na području duhovnosti. U ovoj knjizi on govori o slobodi koja je zapravo često izvan okvira prevladavajućih duhovnih postavki. Upozorava čitatelja da sloboda nosi sa sobom puno toga nepoznatog i nepredvidljivog. Ona nema preduvjeta niti uzroka i posljedice slobode nisu određene. Za one koji se ipak odluče poći putem ka duhovnoj zrelosti on objašnjava "oslobađajuća iskustva" koja u sebi nose potencijal karmičkih petlji. Posljednji dio knjige je posvetio stvaranju i dekonstukciji iluzije. Dekonstrukcija iluzije je zapravo uklanjanje faktora karme.

80.Khalaf, Farida
Djevojka koja je pobijedila ISIS / Farida Khalaf, Andrea C. Hoffmann ; s njemačkog prevela Ana Kozlek Ćosić. - Zagreb
: Fokus komunikacije, 2016. - 246 str. ; 23 cm
Farida je djevojka koja sa širom obitelji donekle mirno odrasta u jezidskom gradiću Kochu, smještenom u iračkom gorju Sindjar. Na samom početku ljetnih praznika 2014. godine gradić napadaju pripadnici takozvane Islamske države – muškarce odvode van sela i ubijaju, a djecu i žene odvode u zatočeništvo. Nakon nekoliko mjeseci užasavajućeg ropstva, Farida i njena prijateljica Evin uspijevaju pobjeći i završavaju u jezidskom izbjegličkom kampu u blizini Dohuka, gdje pronalaze ostale članove obitelji s kojima se uskoro sele u Njemačku.

81.Kinert, Albert, 1919-1987
Monolog : u prvom licu / Albert Kinert. - Zagreb : Akademija likovnih umjetnosti, 2016. - 99 str. : ilustr. ; 20 cm
Zbirka zapisa okuplja kraće tekstove koje je Kinert bilježio u razdoblju od pedesetih godina dvadesetog stoljeća pa sve do svoje smrti 1987. godine. Te svojevrsne dnevničke bilješke, koje je autor zapisivao učestalo, u stankama između svojeg grafičkog, slikarskog, kiparskog i pjesničkog stvaralaštva - nisu datirane, a zabilježene su olovkom u bilježnice nevezanim redoslijedom. Izbor iz tog materijala čine crtice i aforizmi u kojima autor iznosi vlastite svjetonazorne i refleksivne sudove, posvete grafičkoj disciplini, kritičke opaske aktualnih likovnih zbivanja, promišljanja značajki koje određuju njegove etičke i estetske smjernice. Zbirka nosi naslov koji je odabrao sam autor, u knjizi, bez polemiziranja, razvija razgovor sa samim sobom. Pogovor knjizi napisao je Jagor Bučan, a slijedi mu Kinertov životopis.

82.Klarić, Ivan, publicist, 1972-
Zrcala u pustinji / Ivan Klarić. - Split : Naklada Bošković, 2016. - 102 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Vlati ; 80)
Peta knjiga pjesama šibenskog pjesnika i prozaika okuplja šezdeset dosada neobjavljenih pjesama koje se javljaju kao skup zrcala u kojima se beskonačna esencija odražava u mnogostrukim oblicima. Klarić automatski bilježi trenutačne slike koje izviru iz dubokih slojeva podsvijesti i budnoga sna. Strastvena je pjesnikova ambicija obuhvatiti sve, puninu svijeta, život i smrt... Prijelaz preko pustinje autoru znači prolaženje kroz vlastitu egzistenciju, poniranje u sudbinu u svom
njezinom očuđujućem odvijanju. "Ivan je Klarić svoja "Zrcala u pustinji" nedvojbeno obogatio novim pjesničkim slikama koje potvrđuju posebnost njegova svijeta u kojem se čudesno isprepliću niti realnog, simboličkog i imaginarnog, pa kao što svako voće otkriva stablo, tako slika otkriva pjesnika."

83.Kleypas, Lisa, 1964-
Iskušaj me u sumrak / Lisa Kleypas ; s engleskoga preveo Vinko Vego. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 372 str. ; 20 cm. - (Kraljice ljubavnih romana ; knj. 61)
Treći roman iz serije o sudbini obitelji Hathaway ("Jedne noći u ponoć", "Zavedi me u zoru"). Poppy Hathavay slučajno, provodeći zimu u prestižnom londonskom hotelu upozna tajnovitoga čovjeka za kojeg se ispostavi da je vlasnik tog hotela. Zove se Harry i bogat je i moćan. Zbog njega će Poppy biti prisiljena prekinuti zaruke jer što Harry želi to i dobije.... ukradeni poljubac naočigled sviju raskinut će zaruke i osigurati Harryju suprugu...

84.Knezović, Oton, 1889-1964
Hrvatska povijest : od najstarijeg doba do godine 1918 / Oton Knezović. - [Pretisak]. - Zagreb : Good Book, 2016. - 336 str. ; 25 cm. - (Jeronimska knjižnica ; knj. 478)
Pretisak izdanja knjige iz 1935. godine u uvodu donosi opis područja prije dolaska Hrvata. Nadalje, autor kroz četiri poglavlja opisuje početke hrvatske povijesti i Hrvatsku pod samostalnim vladarima, zatim zajedničke hrvatsko-ugarske vladare, vladare s Austrijom te razdoblje do propasti Habsburgovaca.

85.Knoll, Jessica
Najsretnija cura na svijetu / Jessica Knoll ; preveo s engleskoga Damir Biličić. - Zagreb : Znanje, 2016. - 319 str. ; 23
cm
Ani FaNelli je pretrpjela šokantno javno poniženje zbog kojega je izgradila novi identitet. Sada, s glamuroznim poslom, skupocjenom garderobom i zgodnim zaručnikom plave krvi, tako je blizu savršenom životu, međutim proganja ju nešto iz prošlosti. Hoće li to isplivati na površinu i sve upropastiti ili ju osloboditi? Knjiga je ultimativni priručnik za ženstvenost novog milenija prikazujući pritisak koji osjećaju mnoge žene, pritisak da „moraju imati sve“ te predstavlja junakinju čija neuvijenost uz okrutnu ambiciju skriva skandaloznu istinu.

86.Kolar, Boris, 1933-
Sjećanja i razmišljanja jednog Zagrepčanca / Boris Kolar ; [ilustracije Boris Kolar]. - Zagreb : Udruga profesor Baltazar, 2016. - 105 str. : ilustr. ; 22 cm
Autobiografija u kojoj autor opisuje svoje doživljaje od ranog djetinjstva do osmog desetljeća. Obogaćena je njegovim razmišljanjima i stavovima o važnim globalnim i lokalnim pojavama. Karijeru je započeo kao ilustrator i karikaturist u novinama i časopisima i napredovao sve do animiranog filma. Od 1952. godine radi na crtanom filmu kao scenograf i crtač, a kasnije i kao režiser animiranih filmova.

87.Kompanikova, Monika, 1979-
Peti brod / Monika Kompanikova ; sa slovačkoga prevela Maria Vuksanović Kursar. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 193 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Europom u trideset knjiga ; knj. 13)
Dvanaestogodišnja Jarka zasigurno ne živi svoje snove. Okružena betonskom džunglom u predgrađu Bratislave, prepuštena je samoj sebi jer njena mlada majka ima vlastitih i naizgled prečih briga – a najveća od njih je kako zaboraviti da je samohrana majka. Život s majkom i bakom koje ne smije tako zvati, obojan je nasiljem od strane majčinih brojnih partnera pa tako Jarka provodi dane na ulici maštajući o kućici s vrtom koju je sagradio njen djed i nekom pravom, lijepom životu. Iz njene perspektive, odluka da otme dvoje tek rođenih blizanaca najbliža je početku ostvarivanja tog sna…

88.Konzultativno-suradna psihijatrija : vodič za dijagnostiku i liječenje psihičkih smetnji u somatskoj medicini
Konzultativno-suradna psihijatrija : vodič za dijagnostiku i liječenje psihičkih smetnji u somatskoj medicini / urednik Danijel Buljan. - Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. - 430 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Sveučilišni udžbenik iz grane psihijatrije koja je usredotočena na probleme mentalnog zdravlja udružene sa somatskom bolesti ili nastale zbog somatske bolesti. Udžbenik je sastavljen od serije kratkih poglavlja kojima je osiguran dobar uvid u širok raspon poremećaja kojima se bavi ova grana psihijatrije dok su u općem dijelu knjige prikazana osnovna načela te postupci s teškom, agresivnim i suicidalnim bolesnicima.

89.Koš, Julija, 1953-
Kabalisti i racionalisti : povijest židovskoga naroda od njegovih početaka do osnutka moderne židovske države, ukratko ispripovijedana slikama iz života znamenitih muževa i žena / Julija Koš. - Zagreb : Židovska vjerska zajednica Bet Israel, 2016. - 245 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Moraša ; knj. 2)
Pregled povijesti židovskog naroda od početaka do osnutka moderne države donosi obilje podataka o znamenitim osobama koje su tu povijest definirale tijekom gotovo 4000 godina, a za koje autorica navodi da "nisu ovdje izabrani prema stupnju svojih zasluga, dobrote, mudrosti li znamenitosti, već prema isprepletenosti njihovih života s povijesnim tokovima koji su nosili židovski narod".

90.Kramarić, Marinko
Sigurnost djece na igralištima prema hrvatskim normama i propisima : priručnik za projektiranje, proizvodnju, ugradnju, održavanje, upravljanje i korištenje dječjih i sportskih prostora za igru / Marinko Kramarić. - Zagreb : Centar za kvalitetu i sigurnost, 2016. - 80 str. : ilustr. ; 25 cm
Na temelju višegodišnjeg iskustva inspektora za godišnje preglede igrališta autor je napisao priručnik koji se bavi temama projektiranja, proizvodnje, ugradnje, održavanja, upravljanja i korištenja dječjih i sportskih prostora za igru, kako bi se povećala sigurnost djece i bila u skladu s hrvatskim propisima i normama.

91.Kristian, Giles, 1975-
Sinovi groma : [saga o Vikinzima] / Giles Kristian ; preveo s engleskoga Mladen Jurčić. - Zagreb : Znanje, 2016. - 293 str. ; 24 cm. - (Gavran ; knj. 2)
Drugom knjigom vikinške trilogije nastavlja se priča o vikinškom ratničkom bratstvu koji napuštaju Englesku i daju se u potjeru za izdajicom, saksonskim starješinom Ealdredom, čija je namjera prodati vrijedan dio Svetog pisma Karlu Velikom kako bi stekao veliko bogatstvo.  Osric, sada Gavran, napokon se osjeća prihvaćenim stekavši brojne prijatelje među Nordijcima, a svakodnevno suočavanje s nepoznatim izazovima i bitkama daju mu smisao postojanja. Putovanje prema srcu kršćanskog carstva nosi brojne opasnosti jer bezbožni ratnici tamo su nepoželjni…

92.Krizmanić, Mirjana, 1936-
O životinjama i njihovim ljudima : zajedništvo koje nas raduje i obogaćuje / Mirjana Krizmanić. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 161 str., [8] str. s tablama ; 20 cm. - (Biblioteka stručno popularna / V.B.Z.)
Istaknuta psihologinja u ovoj se knjizi bavi ulogom životinja u ljudskome životu. Otkriva koje pozitivne učinke na ljudsko emocionalno i fizičko zdravlje te na odnose u obitelji i društvu ima provođenje vremena sa životinjama. Prikazujući emocionalnu kompleksnost i privrženost koja proizlazi iz tih odnosa, autorica piše o kućnim ljubimcima, ali i o različitim terapijskim i rehabilitacijskim životinjama. Također, pomaže i pri dvojbama koje se javljaju prilikom odluke o odabiru kućnog ljubimca.

93.Kumpfmueller, Michael, 1961-
Raskoš života / Michael Kumpfmüller ; prevela s njemačkog Bojana Bajić. - Zagreb : Hena com, 2016. - 254 str. ; 22 cm
Roman o fatalnoj ljubavi Franza Kafke koja se rodila u ljeto 1923. godine u baltičkom ljetovalištu Müritzu temelji se na stvarnim činjenicama iz piščeva dnevnika, pisama i posljednjih Kafkinih literarnih radova. Susret s Dorom Diamant i nježna romansa s njome dala je pečat zadnjim mjesecima života autora čije je književno djelo jedna od nezaobilaznih referentnih točaka svjetske književnosti.

94.Kundera, Milan, 1929-
Šala / Milan Kundera ; s češkoga preveo Nikola Kršić. - 4. izd. - Zagreb : Meandarmedia, 2016. - 357 str. ; 20 cm. - (Djela Milana Kundere)
Četvrto izdanje romana kojim je Kundera stekao svjetsku slavu, prvi put je izdan 1965. godine u Pragu, a kroz specifičan smijeh i šalu, autor promiče vlastitu "nepodnošljivu lakoću pripovijedanja", analizirajući čovjekov intiman život i sudbinu uz odmak od povijesti i fikcije.

95.Lafay, Olivier, 1968-
Trening snage : turbo / Olivier Lafay ; ilustracije Isabelle Touaty ; [prevela s francuskoga Sonja Lazić]. - Zagreb : Znanje, 2016. - 127 str. : ilustr. ; 26 cm. - (Metoda bez sprava ; sv. 2)
Autor primjenjuje konstruktivistički pristup na područje tjelesnoga, smatrajući da oni koji žele tjelesne promjene zapravo žele promijeniti način razmišljanja i odnos sa svijetom. Teorija postaje sporedna u odnosu na djelovanje koje potiče promjenu i približava pojedinca cilju. Odbacujući klasičan pristup u treningu snage, autor osmišljava novu metodu. U drugom nastavku serijala o toj metodi još se više smanjuje vrijeme između početka usvajanja vježbe i učinkovitog vježbanja, što dovodi do bržih rezultata, povećanja motivacije i novih spoznaja. Ključno je smanjiti usvajanje znanja koje je svrha samome sebi, a povećati ga radi djelovanja.

96.Lavrent'ev, Sergej Aleksandrovič, 1954-
O Schmidtu : iz Rusije s ljubavlju / Sergej Lavrentjev ; [prijevod s ruskog Igor Buljan]. - Zagreb : Hrvatski filmski savez, 2016. - 159 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Edicija Rakurs ; br. 11)
Knjiga ruskog filmskog kritičara o redatelju Branku Schmidtu prva je knjiga stranog autora o nekom hrvatskom redatelju. Lavrentjev prati Schmidtov rad od filma "Kraljica noći" (2001), na filmskom festivalu u Sočiju, koji ga je zaintrigira da prouči i ostatak njegova opusa. Autor analizira Schmidtove filmove u europskom kontekstu, otvoreno piše o njegovim usponima, ali i padovima. Istovremeno, Lavrentjev piše i o filmskom životu u SSSR-u, festivalima, položaju filmske kritike danas, o komunizmu i nekomunizmu. Predgovor knjizi napisao je Dean Šoša, na koricama je kratka bilješka o autoru, a na kraju knjige izabrana Schmidtova filmografija i bilješka o njemu.

97.Leclerc, Eloi, 1921-
Pjesma stvorova : isčitavanje svetoga Franje Asiškoga / Eloi Leclerc ; [s francuskog originala prevela Aleksandra Marija Chwalowsky]. - Zagreb : Veritas, 2016. - 232 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Franjevački klasici ; sv. 2)
U travnju 1945. godine Eloi Leclerc, tada franjevački bogoslov, bio je u vlaku koji je prevozio zatočenike iz logora  Buchenwald u logor Dachau. Dok je umirao jedan od franjevačkih redovnika u vagonu u kojem se Eloi nalazio, s preostalim franjevačkim redovnicima spontano je započeo pjevati „Pjesmu stvorova“ svetoga Franje Asiškoga. Ova knjiga otkriva izvorni čar stvorenja proizašlog iz Stvoriteljevih ruku i alat je za interpretiranje Franjine pjesme „Pjesma stvorova“.

98.Lee, Kuan Yew, 1923-2015
Pogled jednog čovjeka na svijet / Lee Kuan Yew ; [prevoditelj Janko Paravić]. - Zagreb : Mate, 2016. - 362 str., [48] str. s tablama ; 24 cm. - (Biblioteka Međunarodni odnosi)
Knjiga je prikaz pogleda na svijet uspješnog bivšeg singapurskog premijera, koja se temelje na zapažanjima i interakcijama s brojnim ljudima na vlasti u zadnjih 50 godina – poput Mao Zedonga, Xi Jinpinga, Baracka Obame i prethodnih američkih predsjednika te niza europskih visokih državnika. Autor smatra da su SAD i Kina zemlje koje će ubuduće određivati tijek globalnih promjena, no ipak smatra da svaka zemlja i zajednica, odnosno udruženje zemalja, moraju do maksimuma iskoristiti svoj prostor u međunarodnim odnosima.

99.Levy, Tatiana Salem, 1979-
Ključ / Tatiana Salem Levy ; prevela s portugalskog Katarina Ramljak. - Zagreb : Hena com, 2016. - 211 str. ; 23 cm
Nakon što joj djed pokloni ključ njegove rodne kuće u Turskoj, mlada žena odlazi na putovanje u potrazi za obiteljskim i vlastitim identitetom. Pred čitateljem se raspliće priča o političkom nasilju, emigraciji, prisiljenošću korištenja jezika koji nije materinji i mijenjanja mjesta boravka, prilagođavanju novoj okolini, ljudima, običajima, hrani… Roman u kratkim ulomcima priča priču o tri generacije brazilske obitelji kroz više desetljeća na tri različita kontinenta. Autorica dočarava Tursku, Portugal i Brazil, istovremeno pričajući o različitim ljubavima: obiteljskim, romantičnim te o ljubavi koji nadilazi političku opresiju, vjersku nesnošljivost i okrutnost policijskog uma.

100.Lisboa, Adriana, 1970-
Simfonija u bijelom / Adriana Lisboa ; prevela s portugalskog Una Krizmanić Ožegović. - Zagreb : Hena com, 2016. - 233 str. ; 23 cm
Sjećanja Clarice i Marie Ines na djetinjstvo u ruralnom Brazilu skrivaju brojne dogodovštine, drage uspomene ali i brojne tajne. Najveća od svih je iznimno delikatna i skrivana desetljećima – incestuozno ponašanje njihova oca. Ispreplitanjem njihovih životnih priča sa sjećanjima, autorica postiže elastičnost i fragmentiranost u postavljanju vremenskih okvira što pridonosi izgradnji osjećaja napetosti prilikom otkrivanja povijesti jedne obitelji, dok im dugo iščekivani susret donosi svojevrsnu katarzu…

101.Lovrenović, Ivan, 1943-
Ulazeći u Varcar / Ivan Lovrenović. - Zaprešić : Fraktura, 2016. - 325 str. : ilustr. ; 21 cm
Prozna knjiga u kojoj autor isprepliće žanrove, od esejističkih zapisa, preko proznih dionica i lirskih pasaža, pišući o Varcaru, mjestu njegova odrastanja i stalnog intimnog vraćanja. Autor putem konkretnih mjesta, događaja i osoba, dolazi do intimnih predjela sjećanja,opsesija, duhovnih dubina. Sadrži bilješke i komentare, fotografije, posvetu te rječnik manje poznatih riječi, čime sve pisac oživljava vlastito pismo, vlastito sjećanje.

102.MacCarty, Monica
Rendžer : treći roman iz serije Čuvari visočja / Monica  McCarty ; s engleskoga prevela Zrinka Budak. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 423 str. ; 20 cm. - (Serija Čuvari  visočja ; [3])
Nakon "Poglavara", prvog romana iz serije "Čuvari visočja" u kojemu su glavni akteri Robert Bruce, ratni vođa koji kreće u oslobađanje Škotske od engleske vlasti i drugog romana "Sokol" u kojem Eric MacSorley pomaže Bruceu da ostvari svoj plan, ovoga puta radnja se odigrava u i oko dvorca Dunstaffnage u kojoj stoluje lord od Lorne, vođa klana MacDougal i zakleti neprijatelj Roberta Brucea. Pitanje je samo vremena kada će doći do konačnog obračuna, a u tome treba pomoći Arthur Campbell, Bruceov čovjek, ratnik i vitez i - Bruceov špijun. Cijela se situacija komplicira kada se Arthur zaljubi u Lorneovu kćer Annu...

103.Mackintosh, Clare
Pustila sam te / Clare Mackintosh ; s engleskoga prevela Mirna Čubranić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 392 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 222)
Ta kišna večer u studenome zauvijek je promijenila život  Jenne Gray. Udarivši vozilom petogodišnjeg Jackoba, usmrtila ga je na mjestu, nije se zaustavila, nije pozvala pomoć, odvezla se i ostavila dječaka u naručju traumatizirane majke. U izoliranoj kolibi na velškoj obali pokušava zaboraviti i izgraditi novi život. Istodobno u Bristolu inspektor Ray Stevens i detektivka Kate Evans ne odustaju od istrage iako je kiša uništila sve tragove, nema svjedoka nesreće, a načelnica policije naredila da se slučaj zatvori...

104.MacNaught, Judith, 1944-
Kao u raju / Judith McNaught ; s engleskog prevela Svetlana Grubić Samaržija. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 570 str. ; 20 cm. - (Kraljice ljubavnih romana ; knj. 60)
Autorica poznata dijelu čitatelja po prevedenim romanima "Kraljevstvo snova", "Whitney, ljubavi moja", "Prije tebe",
"Jednom i zauvijek" i "Nešto prekrasno" u ovom novom dovodi u centar dvoje mladih ljudi: Elizabeth, groficu od Havenhursta i Iana Thorntona, poznatog visokom društvu kao kockara. Igrom slučaja Elizabeth će se zateći u naručju Jana i zbog toga biti izopćena iz društva. Dvije godine kasnije Elizabethin ujak nudi njezinu ruku bivšim udvaračima. Od njih petnaestak
samo trojica pristanu da se s njom druže po tjedan dana. Među njima je i, zabunom, Ian...

105.Majhut, Berislav, 1956-
U carevoj misiji ili Sto godina čudnovatih nezgoda / Berislav Majhut. - Zagreb : Artresor naklada, 2016. - 326 str. : ilustr.
; 25 cm. - (Raspon ; knj. 4)
„Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ najviše je objavljivan hrvatski dječji roman koji je svoju stotu obljetnicu dočekao uz gotovo dvjesto izdanja. Knjiga je rezultat autorovog dugogodišnjeg istraživačkog rada, a opisuje obiteljske, društvene i povijesne okolnosti početkom 20. stoljeća i nakladničke okolnosti zbog kojih je kritičko izdanje romana objavljeno tek cijelo stoljeće kasnije. Autor donosi pregled dosadašnjih izdanja romana i recenzija te se bavi njegovim vrsnim određenjem, no dotaknuo se i čitatelja romana, cenzure, izvedenih dramatizacija i prikazao povijest ilustracije u različitim izdanjima. U zadnjem poglavlju opisana je manifestacija „Hlapić 2013.“, kojom je diljem Hrvatske i svijeta obilježena velika godišnjica ovog klasika.

106.Maleković, Mirko, 1951-
Uvod u baze podataka / Mirko Maleković, Kornelije Rabuzin. - Varaždin : Fakultet organizacije i informatike, 2016. - X, 250 str. : ilustr., graf. prikazi ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Sveučilišni udžbenik koji čitatelja upoznaje s temeljnim pojmovima baza podataka. Ujedno  je i uvod u naprednije sustave za upravljanje bazama podataka. U osam poglavlja autori su obradili kategorizaciju pojmova baze podataka, izgradnju relacijskih bazi, SQL, transakcije podataka između baza, distribuirane baze (fragmentacija i replikacija podataka), sigurnost podataka u bazama, oblikovanje baze (ER-modeliranje), NoSQL. Svako poglavlje završava zadatcima.

107.Mallery, Susan
Sezona bosih nogu / Susan Mallery ; s engleskoga preveo Marin Popović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 366 str. ; 20 cm. - (Mozaikova Zabavna biblioteka ; 232)
Deset godina nakon što je pobjegla s Blackberry Islanda, mlada ratna veteranka vraća se kako bi ponovno preuzela vođenje obiteljskog pansiona i oporavila se od ratnih posljedica. No tamo je dočeka iznenađenje – pansion nije onakav kakvog se sjeća, a vlasnički apartman zauzela je osoba koju najmanje želi vidjeti. Michelle Sanderson i Carly Williams bile su nerazdvojne dok ih obostrana izdaja nije udaljila i uništila njihovo prijateljstvo. Carly je sada samohrana majka, čiji život prate brojni tračevi, a nakon Michellinog povratka boji se i za svoj posao. Kako bi spasile pansion, morat će ostaviti prošlost iza sebe i možda ponovno otkriti čari prijateljstva…

108.Mansell, Jill
Tri nevjerojatne stvari o tebi / Jill Mansell ; prevela s engleskoga Dijana Matulić. - Zagreb : Znanje, 2016. - 342 str. ; 23
cm
Hallie je djevojka čijim životom upravlja cistična fibroza. Bila je svjesna da svijet neće stati ni na trenutak ako joj se bolest pogorša, iako je već bila začuđena što je uopće doživjela dvadest i osam godina. Pokušala je živjeti normalnim životom bez obzira na silne lijekove i cjevčice za disanje, a svijetla točka bio je njen liječnik. Između nje i Luka razvilo se prijateljstvo koje se nikad neće moći razviti u ništa više. Flo, omiljena djelatnica staračkog doma, započela je vezu sa Zanderom, čija zastrašujuća sestra čini sve kako bi raskinula tu vezu. Tasha je zahvaljujući zakašnjeloj božićnoj kupovini i kreditnoj kartici u kanti za smeće upoznala čovjeka svog života. Jedini problem je to što je on ovisnik o ekstremnim sportovima, a ona je vječito u strahu. Kako će se sudbina spojiti ove tri djevojke koje nisu ni svjesne promjena koje ih očekuju…

109.Marčinko, Darko, 1973-
Psihoanalitički modeli komunikacije u vremenu brzih promjena / Darko Marčinko, Vlasta Rudan i suradnici. - Zagreb : Medicinska naklada, 2016. - XI, 128 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka stalnog medicinskog usavršavanja)
Zbornik radova nastao uz održavanje istoimenog simpozija na kojem se raspravljalo o komunikaciji u današnjoj psihoterapiji. Radovi u zborniku obuhvaćaju širok raspon tema o komunikaciji poput važnosti komunikacije za razvoj ličnosti, povezanosti psihodinamike i farmakoterapije, klokanskoj skrbi kao ranom obrascu komuniciranja, psihoanalizi u doba tehnokulture, sramu u psihoterapiji, ovisnosti kao komunikaciji, analizi Skypeom, grupnoj analizi itd. Zbornik je namijenjen psihoterapeutima i komunikolozima te svima koji se bave komunikacijom u širem smislu te riječi.

110.Marion, Jim, 1945-
Pokristovljenje : unutarnji put kršćanske duhovnosti / Jim Marion ; [preveo Zdravko Botić]. - Zagreb ; Sarajevo : Synopsis, 2016. - 429 str. ; 21 cm. - (Mistika i kontemplacija)
Autor kroz osobno iskustvo provodi čitatelja putem razvoja svijesti sve do trenutka kada, zajedno sa sv. Pavlom, pojedinac može reći da se „zaodjenuo Kristovom svijesti“. Ujedno evocira iskustva mistika kroz dvije tisuće godina kršćanske duhovnosti, kao i mistika iz drugih duhovnih tradicija te znanstvena postignuća suvremene psihologije. Marion zaključuje da je cjeloviti duhovni put koji vodi do ostvarenja najviših razina svijesti oduvijek bila srž Isusove poruke.

111.Martin, George R. R., 1948-
Razmjena kože / George R. R. Martin ; [prijevod s engleskog Goran Brkić]. - Zagreb : Hangar 7, 2016. - 160 str. ; 22 cm. - (Nova / Hangar 7 ; knj. 01)
Hladne jesenje večeri Willie osjeti miris krvi u zraku. Ispostavi se da je ubijena žrtva njegova prijateljica te pokušava saznati tko ili što ju je tako brutalno unakazio. Randy Miller, privatna istražiteljica, istražuje serijska ubojstva. Na tom putu
zakoračit će u podzemlje mitskih čudovišta koja vrebaju svoje žrtve...

112.Materljan, Neven, 1960-
Korijeni globalnog terorizma : prvi arapsko-izraelski rat : 1947. - 1949. / Neven Materljan. - [Rijeka] : Neven Materljan, [2016?]. - 405 str. : zemljop. crteži ; 23 cm
Autor donosi pregled zbivanja na Bliskom istoku od druge polovice 19. stoljeća do početka 20. stoljeća, uz naglasak na I. arapsko-izraelski rat koji se vodio na području Palestine i kojime su stvoreni preduvjeti za razvoj globalnog terorizma.

113.Matić, Suzana, 1970-
Drugojačija / Suzana Matić. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 110 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Tridvajedan. Pjesništvo ; knj. 34)
Pjesnička knjiga autorice srednje hrvatske književne generacije. U svojoj novoj zbirci Suzana Matić je i dalje u potrazi za Drugim; to Drugo i dalje nedostaje, a pjesnikinja je - i dalje - u potrazi za Bogom u licu Drugoga... No sada je i ona drugačija, prokušanija, jača, koliko god njezin lirski iskaz bio egzistencijalno tjeskoban ili čak traumatičan, tematizirajući svakodnevicu i odnos lirskoga subjekta naspram tzv. malih i velikih životnih činjenica koje tu svakodnevicu određuju. Jer, kako kaže pjesnikinja, "sjećanje je ringišpil/ koji nas kroz život prati kao uvrijeđeni duh minulih/ vremena,/ ali se svejedno sve na njemu šareni".

114.Mo, Yan, 1955-
Žabe / Mo Yan ; prevela s kineskog Karolina Švencbir Bouzaza. - Zaprešić : Fraktura, 2016. - 373 str. ; 24 cm
U romanu dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2012. godine život liječnice opstetričarke u siromašnoj seoskoj Kini sredinom 20. stoljeća, koja je osobnu tragediju transponirala u slijepu odanost političkom režimu kojega je i sama žrtvom, opisuje njezin nećak, potaknut tetkinom još jednom transformacijom u starosti kada se pokušava iskupiti za sve zlo što ga je nanijela drugima u svome fanatizmu.

115.Moliere, 1622-1673
Škrtac / Moliere ; s francuskoga prevela Višnja Machiedo ; [metodička obrada djela Tanja Brkljača]. - Kostrena : Lektira, 2016. - 122 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Lektira)
Novo izdanje komedije karaktera velikoga francuskoga klasicističkoga komediografa u kojoj, kao i u svojim drugim djelima, ispituje i oslikava ljudsku prirodu, odnosno mane, u ovom slučaju - škrtost. Središnji lik je Harpagon, sebični starac opsjednut bogatstvom koje je stekao lihvarenjem. Njegov odnos prema novcu je kao prema živom biću, a strah da ne bude okraden, ogroman.

116.Moyes, Jojo, 1969-
Nakon tebe / Jojo Moyes ; s engleskog prevela Mihaela Velina. - Zagreb : Profil knjiga, 2016. - 350 str. ; 23 cm. - (Profil bestseler)
Samo živi – riječi kojima je Will Traynor završio svoje pismo tjeraju Louisu da pokuša preboljeti njegov odlazak. Muče je i brojna pitanja: kako je završila radeći u irskom baru u zračnoj luci, noseći smiješan kostim i periku? I zašto se ne osjeća dobro u stanu koji je kupila? Hoće li joj majka napokon oprostiti i može li preboljeti ljubav svog života? Neobična nesreća natjera ju da se priključi terapijskoj skupini, koja ju spoji s bolničarom Samom. I baš kad je odlučila nastaviti dalje sa životom, na vrata joj kuca osoba iz Willove prošlosti i svi njeni planovi padaju u vodu…

117.Mraović, Tihomir, 1961-
Pjesma digitalnih ljubavnika / Tihomir Mraović. - Zagreb : Bibliofil, 2016. - 192 str. ; 20 cm
U Metropolisu, glavnom gradu ujedinjene Europe, žive srednjoškolci Via Njinja i Orson Goya. Godina je 2207. i oko njih vlada superiorni digitalni svijet. Tijekom putovanja u 21. stoljeće pokvarili su im se vremeplovi, a skupina je gangstera pokušala izvršiti eksperimente na njima. Pomogao im je Protej, biće iz stare Grčke kojeg su oteli vremenski otmičari.
Napokon se vraćaju u 2207. godinu, međutim postaju nevidljivi – što je pošlo po zlu? Mogu samo promatrati suđenje čovjeku i robote kako ustaju protiv čovječanstva, a ništa ne poduzeti. Čini im se da su otišli u budućnost iza njihove…

118.Mršić, Željko, 1963-
Nadzor nad radom policije / Željko Mršić. - Zagreb : Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Policijska akademija, 2016. - 281 str. : graf. prikazi ; 24 cm
Po završetku odgovarajuće obuke, ministar MUP-a imenuje policijske službenike koji stjecanjem statusa postaju ovlašteni obavljati policijske poslove. Autor u uvodu knjige donosi teorijski i zakonski pregled postavki policijske službe i njenih službenika te kroz narednih pet poglavlja raspravlja o brojnim aspektima policijskog posla – specifičnosti njihova položaja, disciplinskim postupcima te istraživanjima. U zadnjem poglavlju detaljno je opisan postupak, metode i učinkovitost nadzora nad radom policijske službe.

119.Murakami, Haruki, 1949-
[Listopad-prosinac]. - 365 str.
Brojne teme i događanja iz prva dva toma u ovom će se trećem dijelu svesti na ljubavnu priču s akterima Aomame i Tengom. Aomame u tajnosti boravi u nekom stanu i svaki dan kroz mali usjek promatra park. Tamo je jednom vidjela Tenga i sada čeka njegov povratak. Tengo također razmišlja o njoj pišući priču koja se odigrava u svijetu s dva mjeseca na nebu i provodeći poslijepodneva u sanatoriju kod nepokretnog i usnulog oca. Osjeća Aomaminu blizinu i zna da i ona njega traži. Međutim, za Aomamom traga i Ushikawa, ali sasvim drugače motiviran - angažirali su ga tjelohranitelji ubijenog Vođe sekte, "gadni tipovi", zbog sumnje da je počinila to ubojstvo...

120.Nin, Anais, 1903-1977
Djeca albatrosa / Anais Nin ; s engleskoga preveo Damjan Lalović. - Zagreb : Disput : Hrvatsko filološko društvo, 2016. - 133 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Na tragu klasika)(Biblioteka Književna smotra)
"Djuna, plesačica koja čeka ljubav i sluša razne glasove iz prošlosti i sadašnjosti" junakinja je romana koji je drugi u nizu od pet sastavnica autoričina serijala "Unutarnji gradovi" međusobno povezanoga temom "putovanja krajolicima duše".
Roman barata pjesničkim slikama, bez prave radnje, vremenski je smješten u prvu trećinu 20. stoljeća, a prostorno u Pariz, "na tragu nadrealističkog pisma istražuje ljude i događaje upisane u pariški vremenik: tu su Henry Miller, i Anaisin autoritarni otac, i feminilni rođak..."

121.Niven, Jennifer, 1968-
Sva radosna mjesta / Jennifer Niven ; s engleskog preveo Ozren Doležal. - Zagreb : Profil knjiga, 2016. - 311 str. ; 23 cm
Priča o dvoje potpuno različitih mladih ljudi koje je na neobičan način povezala smrt. Violet je popularna, prisebna i nastoji svima udovoljiti, ali se suočava s osjećajem krivnje zbog nedavnog gubitka sestre u prometnoj nesreći. Finch ostavlja dojam neobičnog, neprilagođenog tinejdžera koji ne mari previše za druge i opčinjen je smrću. U prijateljstvu koje postaje sve snažnije Violet uči kako živjeti od dečka koji želi umrijeti, a Finch se trudi ostati „budnim“ što je duže moguće.

122.Norton, Andre, 1912-2005
Zvjezdani lovac / Andre Norton ; prevela Sanja Petriška. - Zagreb : Krug knjiga, 2016. - 239 str. ; 21 cm
Ras Hume, umirovljeni zvjezdani lovac pri zadnjem pohodu na neistraženi planet Jamalu nabasao je na tajnu skrivanu niz galaktičkih godina. Smišlja zavjeru s Milforsom Wassom, Potpredsjednikom sjenovitog carstva, zbog financijske koristi, a kao pijuna koriste mladog Vyea. No Vye uskoro pokazuje iznimnu želju za životom, koja ga odvodi u samo srce divljeg planeta i veliku opasnost… Zbog velikog tiska pogodno za čitanje za osobe s poteškoćama s vidom.

123.Novak, Slobodan, književnik, 1924-
Mirisi, zlato i tamjan / Slobodan Novak ; [predgovor Krešimir Nemec]. - Kostrena : Lektira, 2016. - 248 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Lektira)
Novo izdanje romana čija radnja se odvija šezdesetih godina na otoku na sjevernom Jadranu. Jedan od glavnih likova - Mali, kao metafora rezigniranog intelektualca u godinama, njegujući Madonu Markantunovu, staricu, pripadnicu uništenog
otočkog plemstva, usput svodi i račune svog promašenog života punog sudbinskog besmisla.

124.Nuhanović, Gordan, 1968-
Piknik u stepi : priče s putovanja po bivšem Sovjetskom Savezu / Gordan Nuhanović. - Zagreb : Profil knjiga, 2016. - 159 str. : ilustr. ; 20 cm
Putopisne priče novinara, pisca i pasioniranog putnika po zemljama bivšeg Sovjetskog saveza ispunjene su toplinom, duhovitošću, ali i ironijom. Kroz opise ljudi koje susreće i zgode koje doživljava, autor postepeno, gradi sliku grada ili zemlje u kojoj se nalazi. U ovoj zbirci putuje kroz Uzbekistan, Kazahstan, Kurdistan, nakratko boravi u Turskoj, ali ga srce na kraju ipak odvodi i u Gruziju. Tekstove putopisanja upotpunjuje fotografijama s putovanja.

125.Oguz, Birgül, 1981-
Hah / Birgül Oguz ; prevela s turskoga Darijana Jurić. - Zagreb : Edicije Božičević, 2016. - 95 str. ; 20 cm. - (Kreativna Europa)
"Ne umire se s mrtvima" - rečenica je iz ove zbirke suvremene turske spisateljice koja se poput teze nadvija nad svih osam priča objedinjenih u njoj. Titrajući stalno u procjepu između svijeta mrtvih, čiji je "protagonist" njen pokojni otac stradao u borbi za slobodu kao pripadnik buntovne turske generacije, i svijeta živih, u kojemu se temeljni oblik postojanja svodi na tugovanje, autorica izrazito lirski intoniranim proznim izričajem stvara dojmljive slike žalovanja i patnje. Dajući na taj način procesu bolovanja njegov prozni odbljesak, autorica počesto korespondira s biblijskom tradicijom, turskom narodnom poezijom, Shakespeareom, revolucionarnim koračnicama te suvremenom svjetskom i turskom književnošću. Za ovu zbirku 2014. godine dobila je nagradu Europske Unije za književnost.

126.Orčić, Maja, 1974-
Inženjerka / Maja Orčić. - Zagreb : Funditus, 2016. - 323 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Skribarij)
Uzbudljiva priča o tridesetogodišnjoj Zagrepčanki koja u istom danu dobiva otkaz i muž ju ostavi. Brak, posao i sigurnost u trenu postaju prošlost. Ana se smatra „luzericom” i nalazi se  pred teškim zadatkom sastavljanja komadića svog života. U njezin život ulazi bivša mladenačka ljubav, razgovori za posao ne idu baš kako je planirala, a ušteđevina se topi. Toliko poznati životni scenariji debitantskog romana hrvatske spisateljice zabavit će čitatelja te ga podsjetiti da i drugi ljudi doživljavaju poteškoće, ali ih i pobjeđuju.

127.Osijek Kniferu
Osijek Kniferu / [urednici Igor Gajin, Hrvoje Duvnjak, Karmela Puljiz] ; [prijevod na engleski Jurica Novaković, prijevod na francuski Nada Jovanović]. - Zagreb : Meandar media ; Osijek : Umjetnička akademija, [2016?]. - 291 str. : ilustr. ; 21 cm
Povodom devedesete obljetnice rođenja i desetogodišnjice smrti Julija Knifera, Vijeće Umjetničke akademije u Osijeku 2014. je godinu proglasilo Godinom Julija Knifera. Akademijin je Odsjek za likovnu umjetnost inicirao i organizirao niz aktivnosti i projekata tijekom cijele godine počevši od javne tribine i predavanja posvećenih slikarstvu Julija Knifera i umjetničkoj situaciji u Hrvatskoj druge polovice 20. stoljeća. Središnje je mjesto zauzeo umjetničko-znanstveni skup koji okupio vrsne poznavatelje, autore brojnih znanstvenih i stručnih tekstova o umjetničkom opusu Julija Knifera. Tekstovi monografije su na hrvatskom, engleskom i francuskom.

128.Parsons, Tony, 1953-
Torba za ubojstvo / Tony Parsons ; s engleskog prevela Mihaela Velina. - Zagreb : Profil knjiga, 2016. - 299 str. ; 23 cm
Prije dvadeset godina sedmorica imućnih učenika ekskluzivne privatne škole Potter's Field postala su dobri prijatelji. Sada, jedan za drugim umiru okrutnom i nasilnom smrću. Detektiv Max Wolfie, na temelju jedne stare fotografije, spoznaje kako naoko nespojive žrtve imaju jednu zajedničku tajnu koju netko još uvijek pamti. Internet još više komplicira situaciju, jer se Mesar Bob javno predstavlja kao ubojica i najavljuje nova ubojstva…

129.Pavličić, Pavao, 1946-
Koraljna vrata / Pavao Pavličić. - 5. izd. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 322 str. ; 20 cm. - (Izabrana djela Pavla Pavličića ; knj. 2)
Novo izdanje knjige koja donosi priču o Krsti Brodnjaku koji dolazi na Lastovo zaintrigiran pronalaskom starih i neobičnih rukopisa.

130.Peale, Norman Vincent, 1898-1993
Pouzdajte se u sebe : vodič kroz život / Norman Vincent Peale ; [s engleskoga prevela Metka Jelenc]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 293 str. ; 19 cm
Novo izdanje knjige u kojoj autor donosi formule za uspješan život. Iskušana metoda primjenjuje se na neke od glavnih uzroka nesreće i neuspjeha: strah, napetost, osjećaj manje vrijednosti, pogrešno  razmišljanje...

131.Perinić, Marijana, 1978-
Jesi online? / Marijana Perinić. - Zagreb : Funditus, 2016. - 451 str. ; 21 cm
Stand-up komičarka i spisateljica u svom novom romanu uranja u virtualni svijet, koristeći format dopisivanja putem društvenih mreža ili mobilnih aplikacija, kao što su WhatsApp, Viber i Facebook. Prije svega zabavna virtualna komunikacija upoznaje čitatelje s pet ženskih sudbina, prijateljicama u kasnim tridesetima, koje u klupku svakodnevnih obaveza, normi, očekivanja i uloga traže i definiraju sebe i vlastite želje.

132.Pessl, Marisha, 1977-
Noćni film / Marisha Pessl ; preveo s engleskoga Zoran Juras. - Zagreb : Znanje, 2016. - 605 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Hit)
Triler o novinaru koji je opsjednut misterioznom smrti kćeri kultnog filmskog režisera. Jedne kišne listopadne noći, Ashley je pronađena mrtva. Premda njezina smrt izgleda kao samoubojstvo, Scott McGrath sumnja u to. Posljednji put kad je Scott bio nadomak razotkrivanju režiserove mračne strane, napustila ga je žena i ostao je bez posla. Ovaj put mogao bi izgubiti još i više. Ovaj se postmodernistički triler digitalnog doba oslanja na izvantekstualne elemente koji čitanje pretvaraju u multimedijalnu avanturu: pseudooriginalne fotografije, policijska izvješća, zdravstveni kartoni, satelitske karte, novinske reportaže i intervjui.

133.Plato, 428 -348 pr. Kr.
Alkibijad / Platon ; s grčkoga preveo Ninoslav Zubović. - Zagreb : Sandorf : Mizantrop, 2016. - 148 str. ; 16 cm. - (Biblioteka Mali Mizantrop)
Platonov dijalog između Sokrata i mladog Alkibijada, koji tek što nije navršio dvadeset godina, dob u kojoj atenski mladići mogu bez pratnje zalaziti na agoru i aktivno sudjelovati u političkom životu i obratiti se skupštini, drugim riječima, na pragu zrelosti. U njihovom se razgovoru postepeno razotkriva glavna tema - što znači brinuti se o samom sebi. Nakon teksta na hrvatskom objavljen je grčki izvornik.

134.Plechinger, Ivana, 1973-
Ono što ostaje, uvijek ljubav je : kako nastaviti radosno kroz život nakon što doživite bolest i ostanete bez onih koje volite / Ivana Plechinger. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2016. - 157 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Nar)
Vodič kroz život prepun ljubavi, nade i pozitivne energije u kojem autorica iskreno progovara o teškom životnom razdoblju – gubitku majke u djetinjstvu, očeve smrti u njezinu domu te borbi s vlastitom bolešću. Prenosi brojne savjete i načine kako se nositi s tugom, počevši s iskazivanjem zahvalnosti, ljubavi i oprosta prema samom sebi.

135.Pogačar, Marko, 1984-
Slijepa karta : sonet ceste / Marko Pogačar. - Zagreb : Fraktura, 2016. - 238 str. ; 22 cm
Putopisna proza koja uspješno spreže esej, dnevnik, biografiju i autofikciju s kvalitetama poezije, u kojoj autor kao jedan od najvažnijih pjesnika svoje generacije, nagrađivan za poeziju, prozu i esejistiku slijedi svoje staze što meandriraju državama i kontinentima.

136.Posedi, Josip
Rim : vodič za hrvatske hodočasnike i turiste / Josip Posedi. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2016. - 160 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Male monografije / Kršćanska sadašnjost ; 22)
Autor iznosi najvažnije informacije o Italiji, njezinim pokrajinama, Vatikanu i znamenitostima. Posebnu pozornost posvećuje kršćanskim spomenicima i tragovima hrvatske nazočnosti (npr. Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima i hrvatska nacionalna Crkva, Dom hrvatskih hodočasnika u Rimu „Blaženi Ivan Merz“, zajednice hrvatskih redovnika i redovnica u Rimu). U vodiču su navedeni i popisi rimskih careva, rimskih papa, svih koncila i sabora te uputstva kako se snaći u Rimu, kako se odijevati, gdje nabaviti ulaznice, koji prijevoz koristiti te popis korisnih adresa u Rimu.

137.Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije
Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije / [urednici Danko Hajsig, Frane Delaš] ; [crteže izradili Ivana Gobin i Renata Horvat]. - Zagreb : Hrvatsko mikrobiološko društvo, 2016. - 172 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Udžbenik se kroz petnaest poglavlja dotiče tema s najvažnijih područja mikrobiologije: uzgoj bakterija i bakteriološki hranjive podloge, mikroskopski preparati i postupci bojenja, određivanje broja mikroba i fizioloških osobina bakterija, mikrobni antagonizam i osjetljivost mikroba na antimikrobne spojeve, uzgoj i identifikacija kvasca, plijesni, dermatofita i virusa, higijenska čistoća, pohranjivanje mikrobnih kultura, serološke i molekularno-biološke metode te mikrobni biofilm. U uvodnom dijelu govori se o laboratoriju i priboru potrebnom za rad, postupcima sterilizacije i dezinfekcije, te materijalu potrebnom za mikrobiološke pretrage.

138.Radumilo, Marko, 1972-
Dan kada su centarfori promašivali / Marko Radumilo. - Zagreb : Ibis grafika, 2016. - 151 str. ; 20 cm
Zapis jednog urbanog odrastanja u ratnom i poratnom Zagrebu devedesetih godina u nekoliko priča, čiji su likovi međusobno povezani, prikazuje životne sudbine jedne izgubljene generacije. U strukturi nalik epizodnom romanu, u gradskoj sredini, koja se ne mora nužno povezivati sa zagrebačkom, mladi ljudi na pragu odrastanja proživljavaju ljubav, izgubljenost, beznađe, drogu i važne životne odluke.

139.Ransmayr, Christoph, 1954-
Atlas bojažljiva čovjeka / Christoph Ransmayr ; s njemačkoga preveo Andy Jelčić. - Zagreb : Leykam international, 2016. - 371 str. ; 21 cm
Sedamdeset epizoda koje se odvijaju na različitim dijelovima svijeta - Brazilu, Maroku, Islandu, Novom Zelandu, Grčkoj, Mauricijusu, Kini, Austriji, Nepalu i dalje - i od kojih svaka započinje autorovim "vidjeh". Ransmayr na samom početku knjige kaže: "riječ je isključivo o mjestima na kojima sam živio, koja sam proputovao ili propješačio, i isključivo o ljudima koje bih pritom susretao." Taj atlas autorovih kretanja, doživljaja i dojmova živopisan je, vrlo dojmljiv i minuciozno opisan, oblikovan je u fino stilizirane priče, koje je vrsno preveo Andy Jelčić. Ovaj austrijski spisatelj autor je nekoliko romana prevedenih i na hrvatski jezik, brojnih reportaža te kratke proze, a također je i dobitnik niza književnih priznanja i uglednih nagrada.

140.Riggs, Ransom
Knjižnica duša : treći roman o domu gospođice Peregrine za čudnovatu djecu / Ransom Riggs ; s engleskoga prevele Gordana V. Popović i Katarina Penđer. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2016. - 455 str. : ilustr. ; 22 cm
Treći nastavak priče o gospođici Peregrine i čudnovatoj djeci prati Jacoba, koji otkriva da ima nadnaravne moći, i njegove prijatelje – Emmu Bloom i Addisona MacHenryja, psa koji govori, u novoj pustolovini koja će ih odvesti u surove ulice viktorijanske Engleske kako bi spasili svoje prijatelje. Starinske fotografije koje se izmjenjuju s tekstom stvaraju posebnu čitateljsku atmosferu.

141.Roberts, Nora, 1950-
Zaljev uzdaha / s engleskog preveo Dražen Čulić. - 356 str.
U drugom romanu trilogije „Čuvari“ potraga za zvijezdama sudbine seli se u Italiju. Šestero ljudi koji su preživjeli prvu borbu, i dalje čine čvrst savez spreman na novi susret. Ali Nerezza ih čeka, jača nego prije i spremna na uništenje. Dok ulozi u  ovoj opasnoj potrazi postaju sve veći, Annika i Sawyer pronalaze još nešto…

142.Roberts, Nora, 1950-
Zvijezde sudbine / s engleskoga prevela Sanja Ščibajlo, rimovane dijelove prevela Svjetlana Zubčić. - 369 str.
U prvom romanu trilogije "Čuvari" povučena slikarica Sasha Riggs sanja dojmljive snove i noćne more koje kasnije pretvara u umjetnička djela. U snovima odlazi na grčki otok Krf gdje upoznaje dvije žene i tri muškarca koji tragaju za legendarnom Vatrenom zvijezdom, dijelom drevnog proročanstva. Svatko od njih ima neku misiju, ali tajnu. Sasha ih na određeni način drži na okupu, a u jednom od njih, Branu Killianu, vidi moćnog, ali empatičnog muškarca, koji je izaziva, ali i vjeruje u nju.
Kada im priprijete mračne sile, šestorka mora djelovati timski i ujediniti svoje moći kako bi ostvarili svoj cilj.

143.Rogar, Ivana, 1978-
Tumačenje snova / Ivana Rogar. - Zagreb : Durieux, 2016. - 129 str. ; 20 cm
U drugu objavljenu zbirku priča mlade suvremene autorice uvršteno je sedam priča o sedam različitih ženskih sudbina. Svaka se na svoj način, više ili manje uspješno, bori s nekim osobnim problemom, fobijom ili opsesijom. Motiv koji se provlači kroz sve priče jedan je zdravstveni problem nerazjašnjenog uzroka, koji se u svakoj priči tumači u svome ključu i zapravo je izvanjska manifestacija unutarnjih psihičkih previranja, nerazjašnjenih konflikata i potisnutih osjećaja. Izvana – to su djevojke i žene nalik mnoštvu drugih djevojaka i žena koje svakodnevno susrećemo. Iznutra – svaka nosi svoju vlastitu provaliju i strah da će je ona progutati.

144.Rohr, Richard, 1943-
Golo sada : vidjeti kao što mistici vide / Richard Rohr ; [prijevod Ranka Gregorić]. - Zagreb ; Sarajevo : Synopsis, 2016. - 221 str. ; 21 cm. - (Mistika i kontemplacija)
Nada koju autor nudi u ovoj knjizi jest renesansa kontemplativnoga uma, jedinstvena alternativa koju religija može ponuditi svijetu. Bez novoga uma većina doktrina, moralnih propisa, dogmi i crkvenih struktura bit će krivo shvaćena. Gola, nebranjena i nedualna prisutnost najpodobnija je za susret s Pravom Prisutnošću. To je život u golome sada koji će čitatelju pokazati kako ocijeniti iskustva, dobra, loša ili ružna, i kako ih iskoristiti za pozitivan preobražaj.

145.Rowling, Joanne Kathleen, 1965-
Karijera zla : [roman o Cormoranu Strikeu] / Robert Galbraith ; s engleskog prevela Mirna Čubranić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 557 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 234)
Treći roman o privatnom detektivu Cormoranu Strikeu, čovjeku teške i burne prošlosti koja ga još uvijek prati. Nakon što Robin Ellacott u tajanstvenom paketu naslovljenom na svoje ime pronađe odrezanu žensku nogu, sumnja pada na četvoricu okrutnih ljudi koje je Cormoran poslao u zatvor i svi mu život žele pretvoriti u pakao. Dok se policija usredotočava na jednog sumnjivca, Robin i on istražuju živote ostale trojice, istodobno rješavajući misterij oko poslane ženske noge i tijela kojem pripada. Ali ubojica s čudnim fetišem ne miruje i nakon što se dogode nova ubojstva, Strike shvati da je i Robin u opasnosti…

146.Rudan, Vedrana, 1949-
Muškarac u grlu / Vedrana Rudan. - Zagreb : OceanMore, 2016. - 150 str. ; 21 cm
Još jedan provokativan roman poznate autorice. Četrdesetšestogodišnju Kseniju zavodi mladi ljubavnik u novogodišnjoj noći. Dok su intimni, junakinja u mislima razgovara sa svojim bivšim suprugom. O čemu razmišljaju žene tijekom odnosa? Muškarci tvrde da žene misle o njima, a žene da im partner tada nije na kraj pameti. Ima drugih zanimljivijih tema: kupnja cipela, odlazak na kavu sa novim kolegom, zamišljanje kolege na mjestu partnera, kako platiti karticu i dugove, kad će završiti ovaj davež...

147.Savičević, Olja, 1974-
Pjevač u noći : (romansa) / Olja Savičević Ivančević. - Zagreb : Sandorf, 2016. - 146 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Avantura)
Naranča, uspješna mlada scenaristica TV-sapunica, uputila se u potragu od Splita, preko Bosne i dalje, za Slavujem, neobičnim umjetnikom kojega je voljela, ali ih je zbrka u koju su upali njihovi životi rastavila. Poetična priča rastvara se u "romansu s elementima sapunice, on the road i epistolarno-detektivskog romana, u kojoj se ljubav u doba kapitalizma i zaborava propituje, dekonstruira, a možda i ponovo izmišlja kroz imaginarni dijalog..."

148.Sekulić, Dragana, 1963-
Psihologija zaključivanja i logika / Dragana Sekulić. - Zagreb : Kruzak, 2016. - 204 str. ; 23 cm
U knjizi se razmatra mjesto i uloga logike u svakodnevnom zaključivanju. Prikazani su stvarni procesi induktivnog i deduktivnog zaključivanja te dani odgovori na pitanja kako zaista zaključujemo, jesmo li racionalni i trebamo li uopće biti logični. Kroz detaljnu analizu eksperimenata na kojima se temelje određene radikalne teze, autorica u knjizi daje argumente u prilog neodrživosti onih teza koje govore da u procesu stjecanja i revizije vjerovanja ljudi značajno i sustavno odstupaju ili uopće ne slijede logičku normu te da logika nije prikladna forma inferencijske prakse.

149.Setterfield, Diane, 1964-
Bellman & Black / Diane Setterfield ; [prevela s engleskoga Marta Kovač]. - Zagreb : Algoritam, 2016. - 283 str. ; 24 cm
U uzbuđenju svojih netom navršenih deset godina, da bi se istaknuo među prijateljima William Bellman hitne praćkom kamen, gotovo ni sam ne mogavši povjerovati da je s tolike udaljenosti pogodio mladu vranu. Trenutak trijumfa uslijed vlastite okrutnosti ubrzo u pamćenju biva prekriven dnevnim dužnostima marljiva i sposobna mladića koji izrasta u uspješna poslovnog čovjeka. No niz tragedija uskoro zakuca i na njegova vrata i prevrće naglavce njegov sretan život. U trenutku najdubljeg očaja tajanstveni neznanac u crnom dolazi mu s neobičnim poslovnim prijedlogom, te William sklapa pogodbu s nepoznatim gospodinom Blackom, a ona se ne prekida tek tako...

150.Sienkiewicz, Henryk, 1846-1916
Hanja : ljubavni roman / Henryk Sienkiewicz ; [ilustracije Piotr Stachiewicz]. - Zagreb : Ognjište, 2016. - 190 str. : ilustr.
; 21 cm. - (Knjižnica Trnovačka Ruža ; knj. 35)
Novo izdanje ljubavnog romana koji je prvi put objavljen 1876. godine. Henrik  je najstariji sin jedne imućne obitelji kojoj već generacijama služi Mikolaj Suholovski. Nakon njegove smrti, upravo Henrik preuzima skrb o Mikolajevoj unuci Hanji.
Njegovi osjećaji prema Hanji, prvobitno bratski, ubrzo se mijenjaju i unose nemir u njihove živote…

151.Sikirić, Živan, 1927-
Nova Kristova zapovijed : jesmo li je zaboravili? : podloga novoj evangelizaciji / Živan Sikirić. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2016. - 124 str. ; 20 cm
Knjiga posvećena papi Franji govori o zapovijedi ljubavi kao novoj Kristovoj zapovjedi. Autor dobronamjerno kritizira starozavjetno težište u kršćanskom navještaju zapovijedi ljubavi te se zauzima za poruke koje ta zapovijed prenosi, oplemenjujući ih osobnim iskustvom i svjedočanstvom.

152.Sindičić Sabljo, Mirna, 1978-
Recepcija francuskoga novog kazališta u Hrvatskoj : 1953.-2010. / Mirna Sindičić Sabljo. - Zadar : Sveučilište u Zadru, 2016. - 316 str. : ilustr. ; 24 cm
Monografija je doprinos hrvatskoj komparatistici i romanistici te predstavlja temelj za buduće usustavljivanje novije povijesti francusko-hrvatskih kulturnih dodira. Veze francuske i hrvatske kulturne sredine postaju plodnije od sredine devetnaestoga stoljeća i vremena Augusta Šenoe zahvaljujući prijevodima s francuskog jezika, izvedbama dramskih tekstova, likovnim izložbama, projekcijama francuskih filmovima i sl. Autorica u odvojenim poglavljima analizira hrvatsku recepciju Becketta, Ionesca i Geneta te ostalih autora novog kazališta. Završava određivanjem tipa recepcije i njezinim značajkama.

153.Sjon, 1962-
Plava lisica / Sjon ; s islandskoga prevela Tatjana Latinović. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 119 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Europom u trideset knjiga ; knj. 15)
Autor se poigrava s islandskim mitom o Skuggabalduru, zlu stvorenju koje je potomak mačke i lisice. Radnja je smještena u 1883. godinu i najprije u poetskom stilu prati svećenika Baldura Skugassona u lovu na misterioznu plavu lisicu, koja ima magične moći, u melankoličnom i hladnom islandskom krajoliku. Drugi dio donosi surovu i realnu priču o botaničaru Fridriku i njegovoj štićenici Abbi, rođenoj s Downovim sindromom, koja je preminula, a u trećem dijelu sudbine likova povezat će se i ispreplesti, kao i mit i stvarnost.

154.Skok, Petar, 1881-1956
Dolazak Slovena na Mediteran / P. Skok. - [Pretisak]. - Zagreb : Good Book, 2016. - 276 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Pomorska biblioteka Jadranske straže ; kolo 2, sv. 1)
Knjiga je nastala iz predavanja „Dolazak Slovena na Mediteran u svjetlosti historije i lingvistike“ održanog u Splitu 26. ožujka 1933. godine. Podijeljena je na četiri poglavlja: etnografski i kulturni pogled na mediteranski svijet prije dolaska Slavena, Mediteran u vrijeme dolaska Slavena, održavanje Slavena na Mediteranu te historijska sinteza i pouke iz slovenskog dolaska na Mediteran. Na kraju svakog poglavlja nalaze se bilješke s dodatnim informacijama.

155.Slavonija - hrvatska i europska regija
Slavonija - hrvatska i europska regija / [urednici Dragutin Babić, Filip Škiljan, Aleksandar Vukić]. - Zagreb : Institut za migracije i narodnosti, 2016. - 317 str. : graf. prikazi ; 24 cm
Zbornik s dvanaest radova o Slavoniji, u kojima četrnaestoro autora propituje položaj Slavonije u novim sociopolitičkim okvirima. Neka od pitanja o kojima se raspravlja u ovim radovima su: Je li Slavonija regija, pokrajina ili zavičaj? Što je to slavonski identitet? Kako aktivirati potencijalne resurse u politici, gospodarstvu i kulturi da bi se potaknuo napredak, rast i razvoj Slavonije? Predgovor je napisao Dragutin Babić, a na kraju knjige su životopisi zastupljenih autora.

156.Sugg, Zoe, 1990-
Cura na netu na turneji / Zoe Sugg ; s engleskog prevela Andea Pongrac. - Zagreb : Profil knjiga, 2016. - 271 str. ; 23
cm
Nakon nevjerojatnog finala u romanu "Cura na netu", u kojem Penny saznaje da je Noah, osim što je mladić u kojeg se ludo zaljubila, poznati mladi glazbenik u usponu, Penny prati Nou na glazbenoj turneji. Vožnja po Europi, luda atmosfera, okruženje popularnih glazbenika i sve to u zagrljaju momka koji je voli - može li bolje provesti ljetne praznike? Ipak, stvari kreću suprotnim tokom. Noah je zauzet više od očekivanoga, pa većinu vremena provodi sama, a ni Blake, Noin prijatelj i član benda, joj nije naklonjen. Postepeno odnos Noe i nje biva sve napetiji, pa Penny sve prekida naprasnim napuštanjem benda i Noe u Parizu. Pomoć joj, očekivano, pruža vjerni prijatelj Elliot...

157.Suparnici Sherlocka Holmesa 2
Suparnici Sherlocka Holmesa 2 / preveo Mario Jović. - Zagreb : Krug knjiga, 2016. - 237 str. ; 21 cm
Na tragu fascinacije likom Sherlocka Holmesa, ova knjiga razotkriva petoricu osebujnih književnih detektiva i njihovih slučajeva: Romneya Pringlea, usamljenika i profinjenog lopova pravednika, koji kreće tragom "asirskog iscjelitelja", Bernarda Suttona, draguljara, u potrazi za nestalim rubinom Lady Faber, Thomasa Carnackija, istraživača nadnaravnih pojava i osebujnog izumitelja, koji će se upustiti u tajnu razotkrivanja smrti nekoliko djevojaka umrlih pod misterioznim nadnaravnim okolnostima, potom Horacea Dorringtona, istražitelja sumnjivih moralnih kvaliteta, koji će se naći pred zagonetnim nestankom golemog dijamanta, te, naposljetku, Simona Carnea, otmjenog prevaranta prerušenog u osebujnog detektiva Klimoa u potrazi za nestalim draguljima vojvotkinje od Wiltshirea.

158.Suparnici Sherlocka Holmesa 3
Suparnici Sherlocka Holmesa 3 / preveo Mario Jović. - Zagreb : Krug knjiga, 2016. - 239 str. ; 21 cm
Nakladnički niz objedinjuje kriminalističke priče, odnosno slučajeve, koje su rješavali detektivi izmišljeni po uzoru na svog slavnog prethodnika nastalog iz pera A. C. Doylea. Treći svezak donosi jednu kratku priču o slijepom detektivu Maxu Carradosu, prosperitetnom privatnom istražitelju koji sve slučajeve rješava zahvaljujući drugim istančanim osjetilima, te dvije kratke priče o Martinu Hewittu, odvjetniku s izvanrednom sposobnošću zaključivanja. Knjiga je otisnuta s uvećanim tiskom te je prikladna i za čitanje za osobe s poteškoćama s vidom.

159.Suzuki, Daisetz Teitaro, 1870-1966
Zen i japanska kultura / Daisetz Teitaro Suzuki ; s engleskoga prevela Nada Horvat. - Zagreb : Sipar, 2016. - XXXIX, 438 str., 64 str. s tablama : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Panteon)
Danas klasično djelo japanskog proučavatelja zen-budizma predstavlja neizostavnu referencu koja je od svog prvog izdanja (1938. godine u Japanu, a pod ovim naslovom 1959. u SAD) unatoč brojnim kritikama zbog nekih problematičnih tvrdnji i interpretacija "zapalila iskru zanimanja za budizam i japanske tradicionalne umjetnosti na popularnoj i znanstvenoj razini". Autor se usmjerio na to da zapadnom čitatelju pruži kvalitetnije prijevode budističkih tekstova uz pregled osnovnih pojmova duhovne discipline, te napomene o japanskoj umjetničkoj kulturi.

160.Swank, Denise Grower
Dvadeset osam i pol želja / Denise Grover Swank ; s engleskoga prevela Iva Divljaković. - Velika Gorica : Stilus knjiga, 2016. - 281 str. ; 21 cm. - (Misteriji Rose Gardner ; 1)
Rose Gardner vrlo je neobična dvadesetčetverogodišnjakinja – živi pod staklenim zvonom svoje majke, ne posjeduje
mobitel niti računalo, nikad nije popila ni kap alkohola, nikad se nije ljubila, iz kuće izlazi samo kad odlazi na posao ili u knjižnicu, a uz sve to ima neke čude vizije.Nikada nije vidjela sebe u svojim vizijama  do tog jutra i to – mrtvu. U novopronađenom naletu samopouzdanja, suprotstavlja se majci i sastavlja popis na poleđini računa iz Walmarta: popis dvadeset osam stvari koje želi učiniti prije nego se njena vizija ostvari. Misteriozni susjed Joe pomaže joj oko ispunjenja želja, ali i on sam skriva brojne tajne. Osim toga, Rose je sada i glavna osumnjičena za ubojstvo svoje dosadne majke… Prva knjiga u serijalu "Misteriji Rose Gardner".

161.Šantek, Bruno, 1969-
Dosta! : misija tajanstvenog suputnika - akcijski triler na hrvatski način / Bruno Šantek. - Zagreb : Profil knjiga, 2016. - 227 str. ; 21 cm
Na željezničkoj liniji Zagreb – Dugo Selo, kojom svakodnevno putuje, Saša pomaže maloljetnoj pijanoj djevojci, koja je trudna i u bijegu od kuće. Od tog događaja Saša odlučuje umiješati se u živote ljudi – žrtava koje je dosad putujući samo pasivno promatrao. S opisima brutalnih scena nasilja roman skreće pažnju na nasilje prema ženama posebno, ali i odnos društva prema žrtvama općenito. Ostavljajući čitateljima da se upitaju osjećaju li grižnju savjesti kad od nasilja okreću glavu, ovaj roman propituje kako običan pojedinac može popraviti svijet.

162.Šimunović, Ružica
Tijelo u dijalogu : ženske performativne prakse u Hrvatskoj / Ružica Šimunović. - Zagreb : Hrvatska sekcija AICA : Durieux, 2016. - 369 str. : ilustr. ; 21 cm
Pregled performativne umjetnosti u Hrvatskoj od 1970-tih do danas fokusiran na žensku umjetničku scenu donesen je kroz niz razgovora s umjetnicama, u kojima autorica nastoji rasvijetliti teme ili koncepte koji "određuju njihov rad i stavljaju ih u širi umjetnički, kulturni i socio-politički kontekst".

163.Šojat, Ivana, 1971-
Emet i druge priče / Ivana Šojat. - Zaprešić : Fraktura, 2016. - 193 str. ; 21 cm
U naslovnoj priči, koja je opsegom i strukturom gotovo roman, život i smrt spojeni su i razdvojeni tek jednim slovom hebrejske riječi, malenim "e", a pripovjedačka svijest protagonistice Lucije koja svoje ime dijeli s bakom, a sve užasne
tajne s cijelom svojom obitelji, pokušava pričom jezovite atmosfere obuhvatiti varljivu "crtu između života i smrti, dobra i zla, na kojoj se susreću anđeli i duhovi". I ostale priče u zbirci prožete su osjećajem tjeskobe i mučnog iščekivanja da se dogodi sudbonosno nešto s čime rezonira zlo u čovjeku.

164.Štivičević, Darko Petar, 1963-
Princeza i jahač bijelih oblaka / Darko Petar Štivičević ; [fotografije Ilija Trbljanić, Branko Štivičević, Mira Bošnjaković]. - Otok : vlast. nakl., 2016. - 94 str. : ilustr. ; 20 cm
Pjesnički prvijenac Darka Petra Štivičevića ljubavni je kanconijer podijeljen u tri cjeline: Jahač bijelih oblaka, Vitezovi i princeze, Hodočašće ljubavi. Pjesme su pisane u slobodnoj formi, "raskošno odjevene jezgrovitošću, ekspresivnošću i simboličnošću". Stihovi često ekspresionistički pršte strašću. Ovo su lirski iskazi prenijeti na papir iz srca, kao potvrda jedne nove osjećajnosti i leksičkog bogatstva. Ima u toj ljubavi radosti, zanosa i ushita, ali u tom jedinstvenom osjećaju puno je više tuge, boli, slutnje gubitka, rastanka, smrti. Pjesnikova ljubav živi u njegovim snovima, lebdeći između sna i jave, nikad prizemljena, kako ne bi postala previše obična, prozaična. Zato baš pjesnik želi pobjeći i letjeti, gledati svijet s bijelih oblaka, da ga tuga više ne dotakne i da izbjegne stvarnost...

165.Šumovi vremena, III. : zbornik kritika o stvaralaštvu Zdravka Kordića
Šumovi vremena, III. : zbornik kritika o stvaralaštvu Zdravka Kordića / [urednik Ivan Sivrić] ; [priredio Zdravko Kordić]. - [Posebno izd.]. - Zagreb : Biakova ; Mostar : Naklada Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, 2016. - 103 str. ; 21 cm
Zbornik sadrži kritike književnog opusa Zdravka Kordića, pjesnika, pisca niza ogleda i kritika, kao i urednika. Pogovor zborniku napisao je Ivan Sivrić, a nakon pogovora slijedi Kordićev životopis.

166.Šverko, Ana, 1972-
Grad (ni)je kuća : o dijalogu između novog i starog Splita : urbanistička predigra = A city is (not) a house : a dialogue between the new and the old Split : urban design prelude / Ana Šverko ; [prijevod Graham McMaster, Ana Mikačić] ; [fotografije Zoran Alajbeg]. - Zagreb : UPI-2M plus, 2016. - 315 str. : ilustr. ; 23 cm
Autorica definira neke ključne probleme funkcioniranja javnog prostora grada Splita. Čitateljima nudi teorijski pristup integracije naslijeđene urbane matrice u suvremeni život upućujući na disciplinu urbanističkog projektiranja, kojoj je zadatak regulirati odnose između planerskog, urbanističkog i arhitektonskog djelovanja. Ovo je prva monografija istodobno posvećena spomeniku povijesne baštine i gradu te znanstveni doprinos struci i kulturnoj čitateljskoj javnosti čiji je interes usmjeren na spoznaje o važnosti kulturnog dobra i njegove percepcije u suvremenom kontekstu.

167.Todd, Anna, 1989-- 2016. - 270 str.
Šesti dio serijala "Poslije svega". Jesu li Tessa i Hardin dovoljno snažni da prihvate problematičnu sadašnjost i uživaju u zajedničkom životu?
168.Toyne, Simon, 1968-
Solomonova vjera / Simon Toyne ; preveo s engleskoga Predrag Raos. - Zagreb : Znanje, 2016. - 446 str. ; 24 cm
Dok se grupica stanovnika gradića Redemptiona okuplja na mjesnom groblju kako bi pokopali novoizabranog šerifa koji je poginuo nesretnim slučajem, gradiću prijeti požar. Eksplozija aviona podigla je cijeli grad na noge i dok svi trče na mjesto nesreće, šerif Garth Morgan zamalo se sudari s bosonogim strancem koji trči prema gradu kako bi spasio čovjeka kojeg su oni upravo pokopali. Otkriva da se zove Solomon Creed i pronalazi stari dnevnik lovca na izgubljeno blago koji je i osnivač Redemptiona. Kreće u potragu za istinom koja ne smije biti otkrivena…

169.Tracy, Louis, 1863-1928
Broj 17 / Louis Tracy ; prevela Rebeka Toth Vujasinović. - Zagreb : Zagrebačka naklada, 2016. - 271 str. ; 20 cm. - (Biblioteka 300. Zaboravljeni klasici)
Jedne kišne londonske večeri ispred kazališta piscu Franku Theydonu za oko je zapela prekrasna djevojka. Nešto kasnije ispred svoje zgrade primjećuje njezina oca, unatoč tomu što je ranije načuo kako svojoj kćeri govori da odlazi na drugo mjesto. Iste večeri Frankova je susjeda brutalno ubijena. Sljedećeg dana Frank odlazi na dogovoreni sastanak s milijunašem Jamesom Forbesom te shvaća da je upravo on čovjek kojega je jučer zamijetio kod svoje zgrade. Počinje ga pratiti misteriozna siva limuzina i Frank biva upleten u misterij ubojstva.

170.Trako Poljak, Tijana, 1983-
Hrvatski simbolički identitet : značenje nacionalnih simbola iz perspektive hrvatskih građana / Tijana Trako Poljak. - Zagreb : TIM press, 2016. - 313 str., VIII str. s tablama : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Naslijeđe)
Cilj autorice je utvrditi značenje simboličkih niti hrvatskog nacionalnog identiteta kako bi se dobila jasnija slika o njegovoj prirodi, mjestima slaganja oko njegovih temeljnih značajki i razlozima zbog kojih se u hrvatskom društvu javljaju rasprave oko pojedinih simbola. U uvodnom dijelu knjige nalazi se razrada ključnih pojmova i poteškoća koje se javljaju u znanstvenoj literaturi pri bavljenju nacionalnim simbolima i njihovom ulogom u izgradnji i održanju nacionalnih identiteta. U drugom i glavnom dijelu knjige nalaze se rezultati kvalitativnog empirijskog istraživanja u kojem hrvatski građani i građanke govore o značenjima suvremenih hrvatskih nacionalnih simbola za njih osobno te za državu i društvo.

171.Turković, Hrvoje, 1943-
Politikom po kulturi : polemike : (1968-2002) / Hrvoje Turković. - Zagreb : MeandarMedia, 2016. - 217 str. ; 21 cm. - (Lumiere & Co ; knj. 4)
Polemički tekstovi objavljivani u časopisima i novinama tijekom 30-tak godina (od 1968. do 2002.), u kojima se autor zalaže za "delegitimizaciju političarske logike u kulturi", te upozorava na štetne posljedice intervencija političara u film i općenito u kulturu, kao i ponašanja pojedinih kritičara, novinara, umjetnika i kulturnjaka koji prihvaćaju logiku političke intervencije na štetu svoje djelatnosti.

172.Valent, Milko, 1948-
Radikalna mjesečina : proze - izbor autora / Milko Valent. - Zagreb : Naklada OceanMore, 2016. - 349 str. ; 21 cm
Zbirka provokativnih, duhovitih, erotskih pripovjedaka jednog od najplodnijih suvremenih hrvatskih autora, koje je sam autor odabrao iz svog bogatog opusa nastalog u posljednjih tridesetak godina, uključujući i kontroverznu pripovijetku „Nježna palisandrovina“. Buntovne, zabavne, ponekad uznemirujuće priče ispod površine kriju oštru kritiku društvene zbilje, poplave licemjerja i uzmicanja umjetnosti pred jeftinim kičem i lakom razonodom.

173.Variola, Ogren, 1966-
Europa, Jupiter / Ogren Variola. - Split : Redak, 2016. - 210 str. ; 21 cm
Tom Earwin, kemijski inženjer, dolazi na satelit, ili, kao ga njegovi stanovnici radije nazivaju - planet Europu kako bi s tamošnjom tvrtkom EGIK uspostavio poslovnu suradnju i omogućio joj proboj na zemaljsko tržište. Pritom će njegov turistički vodič biti mlada i privlačna Zhu. Tijekom boravka na Europi Tom će se vrlo brzo adaptirati na nove običaje, a u društvu Zhu, njene prijateljice Tanim te prijatelja Rica ovo poslovno putovanje postajat će sve ugodnije…

174.Varoufakis, Yanis, 1961-
Trpite ono što morate? : povijest Europske unije i njezina budućnost / Janis Varufakis ; s engleskoga prevela Mina Radulović. - Zagreb : Sandorf, 2016. - 392 str. ; 21 cm
Autor sam definira svoju knjigu kao "izvještaj o krizi Europe u kontekstu povijesne veze koja je spaja s pokušajima Amerike da regulira globalni kapitalizam i (...) kao upozorenje da kriza eura ima toliko veliki značaj za Sjedinjene Države da je one ni u kom slučaju ne bi prepustile Europljanima, a kamo li je ignorirale". Analizi povijesti Europske unije i globalnog financijskog poretka u dodatku slijedi poglavlje pod naslovom "Skromni prijedlog", gdje autor nudi konkretne i ostvarive strategije za rješavanje europske bankarske krize, krize duga, krize investiranja i socijalne krize.

175.Verhulst, Dimitri, 1972-
Nažalosnost stvari / Dimitri Verhulst ; s nizozemskoga preveo Radovan Lučić. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 176 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Europom u trideset knjiga ; knj. 17)
Priča o jednoj disfunkcionalnoj obitelji, djelomično autobiografija, ispripovijedana je iz dviju perspektiva – dječje i odrasle, odnosno one trinaestogodišnjeg i tridesetogodišnjeg Dimitrija. On odrasta s ocem Pijem i trojicom stričeva, Mrgom, Letvom i Hermanom, koji su se nakon propalih ljubavnih veza vratili u dom svoje majke Marije. Vrijeme i novac, uglavnom dobiven od socijalne pomoći, troše opijajući se u lokalnim birtijama. Odrastajući s njima, Dimitri shvaća da život pun alkohola, tučnjave, pušenja i spavanja nije za njega.

176.Vojnović, Goran, 1980-
Smokva / Goran Vojnović ; prevela sa slovenskog Anita Peti-Stantić. - Zaprešić : Fraktura, 2016. - 367 str. ; 21 cm
Tri generacije jedne obitelji proživljavaju svaka svoju veliku ljubav u tri nesretna braka. Najmlađi u tome nizu, Jadran, prikupljajući dijelove svoje obiteljske povijesti ne bi li sastavio slagalicu i tako napokon razumio i sama sebe, pokušava spasiti brak koji nagriza nesigurnost i razapetost između potrebe za individualnom slobodom i istovremene potrebe za stvarnom i dubokom povezanošću s bližnjima.

177.Vojtechovsky, Ondrej, 1977-
Iz Praga protiv Tita! : jugoslavenska informbiroovska emigracija u Čehoslovačkoj / Ondrej Vojtechovsky ; prevela Maja Janković. - Zagreb : Srednja Europa, 2016. - VII, 729 str., [22] str. s tablama : ilustr. ; 24 cm
Češka javnost često je pratila događanja u Jugoslaviji radi inspiracije, usporedbe te kao predmet za realizaciju vlastitih interesa – političkih, kulturnih i ekonomskih, a aktivni sudionik političkih zbivanja postala je prihvatom brojnih emigranata, ali i informbiroovskih azilanata. Upravo ta kompleksna problematika života i djelovanje grupe jugoslavenskih pobornika Informbiroa u Češkoj, no poglavito u Pragu, tema je ove knjige.

178.Vol.6 (2016), 1
- 2016
Znanstveno-stručni časopis koji doprinosi razvoju empirijskih, metodoloških, teorijskih i praktičnih spoznaja u području odgoja, učenja i obrazovanja za poduzetništvo te srodnih disciplina. Radovi objavljeni u ovom broju uvode nove koncepte u poduzetničko obrazovanje kao što su: filozofija poduzetništva, online obrazovno okruženje, dualni sustav obrazovanja, inovacije, ljudski kapital, manjinsko poduzetništvo, osobnost poduzetnika, emocionalno učenje i sl. Namijenjen je akademskoj, gospodarskoj i društvenoj zajednici.

179.Vujić, Jure, 1965-
Radikalna misao : fenomenologija političkog radikalizma / Jure Vujić. - Zagreb : Alfa, 2016. - 302 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Duh vremena)
Autor analizira pojavne oblike suvremenog političkog radikalizma predstavljajući politološki, sociološki i povijesni pregled političke i idejne geneze radikalne desnice i radikalne ljevice u svijetu, a posebno raščlanjuje semantičke razlike između političkog ekstremizma i radikalizma, kao i fenomen političkoga nasilja u obje analizirane struje.

180.Vuković, Ivica
Matematika 2 : udžbenik za stručni studij elektrotehnike / Ivica Vuković. - Split : Redak, 2016. - 331 str. ; 22 cm
Udžbenik podijeljen na devet poglavlja obuhvaća sadržaj neodređenih, određenih i nepravih integrala, primjene određenih integrala, redove, Taylorov i Fourierov red, obične diferencijalne jednadžbe i Laplaceovu transformaciju. Uz riješene zadatke, na kraju svakog poglavlja nalazi se niz zadataka za samostalno rješavanje.

181.Ward, J. R., 1969-
Kraljevi burbona : [moć, obmana, ljubav, izdaja] / J. R. Ward ; prevela s engleskoga Mirjana Čanić. - Zagreb : Znanje, 2016. - 410 str. ; 24 cm
Obitelj Bradford na predivnom imanju Easterly uživa u svim blagodatima života – jer oni su neprikosnoveni vladari u proizvodnji burbona. U raskoši ipak ne uživa njihova posluga, čiji svijet je u potpunosti odvojen od obitelji i svaki prelazak umjetnih granica strogo se kažnjava,  što su na vlastitom primjeru saznali Lane, jedan od nasljednika, i Lizzie, krajobrazna arhitektica na imanju…

182.William, Anthony
Medicinski medij : što se krije iza kroničniih i neobjašnjivih bolesti i kako se konačno izliječiti / Anthony William ; [prijevod Merima Nikočević Ibrahimpašić]. - Zagreb : Planetopija, 2016. - 368 str. ; 23 cm. - (Makronova)
Autor knjige medicinski je medij, osoba s jedinstvenom sposobnošću intuitivnog, automatskog uvida u zdravstveno stanje ljudi. Smatra tu svoju čudesnu sposobnost božjim darom, iako ga je u djetinjstvu i mladosti zbunjivala i trebalo mu je dosta vremena da je posve prihvati. Bavi se osobnim konzultacijama, „skeniranjem“ ljudi, intuitivnim postavljanjem dijagnoza i davanjem savjeta o izlječenju. Posebna su autorova specijalnost tajanstvene bolesti koje podjednako zbunjuju i oboljele ljude i njihove liječnike. U knjizi objašnjava skrivene uzroke zdravstvenih problema i daje preporuke za liječenje. Epstein- Barrov virus, multipla skleroza, reumatoidni artritis, migrene, depresija, lajmska bolest i PTSP neke su od mnogobrojnih bolesti koje obrađuje. U završnom dijelu knjige objašnjava kako se konačno izliječiti pomoću programa eliminacije toksina, iscjeljujućeg čišćenje organizma, ali i meditativnih tehnika za iscjeljenje duše.

183.Wiseman, Ellen Marie
Što je ostalo iza nje / Ellen Marie Wiseman ; s engleskoga prevela Marija Perišić. - Velika Gorica : Stilus knjiga, 2016. - 287 str. ; 24 cm
Roman ujedinjuje patnju i snagu dviju mladih žena, Izzy i Clare, rođenih u različito vrijeme, koje povezuje borba s neshvaćanjem okoline i s predrasudama. Autorica izmjenom perspektiva stvara duboku i napetu priču o borbi za pripadanjem. Izzy se suočava s uspomenama na ubijenog oca i majkom koja je u zatvoru kada je primorana posjetiti psihijatrijsku bolnicu Willard State gdje pronalazi dokumente o bivšoj pacijentici Clari. Ganuta nepravdom koja joj se dogodila, odlučuje joj pomoći pronaći kćer…

184.Wright, James, pjesnik, 1927-1980
Izabrane pjesme / James Wright ; izbor, prijevod i bilješke Petar Opačić. - Split : Naklada Bošković, 2016. - 131 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Vlati ; 79)
Zbirka pjesama nagrađivanog američkog autora donosi pjesme iz svih njegovih životnih razdoblja. Iako se do smrti borio s depresijom i ovisnošću o alkoholu, Wright piše bolno dirljive pjesme u kojima razgovara s obespravljenima poput beskućnika i Indijanaca, opisuje živopisne krajolike američke unutrašnjosti, bori se sa svojim strahovima ili ironično prikazuje svijet oko sebe.

185.Zajec, Tomislav, 1972-
Katolička krivnja / Tomislav Zajec. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 79 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Tridvajedan. Pjesništvo ; knj.
35)
Dramatičar, prozaik i pjesnik novom pjesničkom rukopisu nameće snažan konceptualni okvir koji položaj pojedinačne pjesme podređuje cjelini djela. Svaka pjesma započinje činom promatranja, subjektivnim kadrom. Promatra se život, a autorov izbor onoga što promatrač vidi kreira svijet koji vrlo lako postaje svačiji. Knjiga je duboko intimno poetsko svjedočanstvo da je solidarnost upisana u same temelje ovoga svijeta.

186.Zelenika, Ratko, 1941-
Tehnologija znanstvenoga i razvojnoga istraživanja. - Kastav ; Rijeka : IQ plus, 2016. - LXXIX, 2197 str. ; 24 cm. - (Znanstvena i akademska biblioteka. Znanstvene knjige i sveučilišni udžbenici)
Nakon uvodnog dijela o ciljevima i metodama znanstvenih istraživanja, autor u ovom sveučilišnom udžbeniku donosi teorijske odrednice znanosti i znanosti o znanosti, obrazovne i znanstvene industrije te temeljito pojašnjenje znanstvenih i razvojnih istraživanja. Nadalje, autor opisuje metodologiju i univerzalne i specijalističke tehnologije znanstvenoga i razvojnoga istraživanja dok se na kraju knjige nalaze pitanja za raspravu i ponavljanje.

187.Znanstvena konferencija Identiteti - kulture - jezici (2015 ; Mostar)
Jezik, ideologija i sjećanje u suvremenom kontekstu : [znanstvena konferencija, 5. lipnja 2015.]. - Mostar : Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, 2016. - 335 str. : ilustr. ; 24 cm
Godišnjak Identiteti – kulture – jezici predstavlja radove sa znanstvene konferencije „Jezik, ideologija i sjećanje u suvremenom kontekstu“ održane 5. lipnja 2015. u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ i Zaklade Konrad Adenauer. Radovi su podijeljeni u četiri skupine obzirom na temu: znanost i ideologija, politika i ideologija, jezik i ideologija te miscellanea.

188.Žigo, Lada, 1970-
Živote, samo teci --- / Lada Žigo Španić. - Zagreb : SysPrint, 2016. - 196 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Kameleon ; kolo 4, knj. 13)
Kroz emocionalno-profesionalno potonuće svoje junakinje Kristine Erceg, depresivne novinarke i intelektualke, nerealizirane spisateljice, autorica portretira aktualnu hrvatsku zbiljnost personalizirajući je u dva vrlo konkretna, osobna segmenta - okruženje provincijskog lista nad koji se nadvila sjenka novonadošlog kapitalizma te atmosferu psihijatrijske klinike gdje je bila privremeno hospitalizirana, pritisnuta gubitcima na poslovnom i privatnom planu. Vidjevši obje lokacije kao mjesta opasnog življenja, autorica ipak na koncu unutar vlastite zone sumraka nazire "svjetlo na kraju tunela" pri čemu se
oslobađa okova žrtve te se postupno, kroz vlastite odluke i akcije, proaktivnim stavom prema sebi, drugima i stvarima oko sebe uzdiže do statusa svojevrsnog pobjednika jer živeći mirno, dan po dan, ponovno "osjeća pulseve života".