Novi naslovi studeni

1.
Akrap, Gordan, 1966-Kardinal Stepinac u dokumentima Gestapa i OZN-e / Gordan Akrap. - Zagreb : Udruga Sv. Jurja : Glas Koncila : Laser plus, 2016. - 164 str. : ilustr. ; 24 cm
Iako je dio dokumenata iz dosjea bl. Alojzija Stepinca i dalje nedostupan, autor se poziva na brojne druge dokumente iz arhiva različitih institucija. Na temelju njih kroz dva poglavlja predstavlja bl. Stepinca kakvoga su ga predstavljali od strane Gestapa te OZN-e u Jugoslaviji i svijetu. Na kraju knjige nalazi se popis kratica, literatura i prilozi.
2.
Arakane, IkueiSushi : 25 videorecepata : [korak po korak - više od 70 izvrsnih recepata] / Ikuei Arakane, Carla Bardi ; [prevela Maja Ivanković]. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2016. - 119 str. : ilustr. ; 27 cm
Bogato ilustrirana kuharica japanske kuhinje u kojoj su detaljni recepti za pripremu svih vrsta sushija. Tu su i precizne upute, fotografije i 25 videozapisa koji se aktiviraju skeniranjem fotografija u knjizi.
3.
Ashley, JenniferLudilo lorda Iana Mackenzieja / Jennifer Ashley ; s engleskog prevela Tereza Milić. - Zagreb : Senior net, 2016. - 311 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Naklada Neptun. Edicija Nove zvijezde povijesnih ljubavnih romana)
Ian Mackenzie odrastao je u umobolnici gdje ga je zatvorio vlastiti otac kako ne bi svjedočio o ubojstvu. "Liječili" su ga okrutnim metodama sve dok otac ne umre i spasi ga jedan od braće. Ian je nesiguran i pokušava se uklopiti u društvo. Beth Ackerley je mlada udovica koja u kazalištu upoznaje Iana. Pomaže mu razumijeti događaje koji su ga odveli u umobolnicu, a pomalo se i zaljubi u njega. Zajednički pronađu sreću i rješavaju davne misterije.
4.
Aščić, Ružica, 1987-Dobri dani nasilja / Ružica Aščić. - Zagreb : Hena com, 2016. - 225 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Nokaut ; knj. 14)
Prva zbirka priča mlade hrvatske autorice donosi dvadeset i tri kratke priče kojima je zajedničko obilježje prisutnost zla i nasilja, koji se javljaju u najrazličitijim oblicima: u zlom djetetu koje iskorištava požrtvovnost svoje majke, u mladom serijskom ubojici, u grubom i ciničnom ljubavniku, u ljudima nesposobnim za ljubav. Nedostatak dobrote, topline, nade u sretan završetak obilježavaju sve likove ovih sumornih, atmosferičnih, na trenutke grotesknih pripovjedaka.
5.
Balogh, Mary, 1944-Dogovor / Mary Balogh ; s engleskoga prevela Ivana Šojat. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 355 str. ; 20 cm. - (Kraljice ljubavnih romana ; knj. 57)
Vikont Vincent Hunt je u vojsci izgubio vid i ovisan je o tuđoj pomoći, prije svega vlastite (brojne) obitelji. Jedina mu je želja sloboda - da ga svi prestanu sažalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Jedini mu je izlaz bijeg. U bijegu skoro upadne u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Ona je siroće, mišica, gotovo sluškinja u kući bogatih rođaka. Kada Sophie spasi Vincenta njena je obitelj izbaci iz kuće. Vincent joj stoga ponudi dogovor - brak u
kojem će ona postati vikontesa i biti za cijeloga svoga života financijski zbrinuta. Sophie nevoljko pristane prije svega želeći pomoći slijepcu da ponovno zadobije slobodu ali i ljubav u čemu u i uspije...
6.
Barbić, BarbaraSloboda kretanja usluga u EU / Barbara Barbić. - Zagreb : Visoko učilište Effectus - visoka škola za financije i pravo, 2016. - VIII, 244 str. ; 24 cm
Sloboda kretanja usluga jedna je od temeljnih sloboda zajamčenih Osnivačkim ugovorima EU te omogućava uspostavu zajedničkog tržišta. Autorica analizira širi kontekst slobode pružanja usluga i povezane sudske prakse te opisuje osnovne mehanizme i njihova ograničenja u odnosu na države članice. Na kraju knjige nalazi se popis literature i slučajevi iz sudske prakse.
7.
Berrigan, Ted, 1934-1983Izabrane pjesme / Ted Berrigan ; izbor, prijevod i bilješke Petar Opačić. - Split : Naklada Bošković, 2016. - 156 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Vlati ; 77)
Izbor iz poezije značajnog američkog dvadesetstoljetnog pjesnika (sačinio i preveo Petar Opačić). Odrastajući na tradiciji američkog ekspresionizma, Berrigan je sebe smatrao pjesnikom "late beata" poput Allena Ginsberga i Jacka Kerouaca. Tvrdio je da je svijet, kao što je prikazano u njegovoj poeziji, projekcija njegovog jastva. Jedna od njegovih glavnih želja bila je ta da njegove pjesme budu poput njegova života. Posuđujući postupke, pa čak i stihove od drugih pjesnika, kondenzirao ih je s aspekta osobe koja je bila izrazito njegova. Jedan veliki dio ove poezije oslanja se na intimne ili privatne stvari. Iako nikada nije pretenciozna, ta poezija može biti cerebralna i eruditivna; pjesnik je, naime, bio puno bolje načitan od većine pjesnika svoje generacije, a njegov pjesnički rad nadasve inovativan i eksperimentalan, jedna specifična berriganovska mješavina humora i milosti. U svojim stihovima autor ostvaruje preciznu osobnu putanju od emocionalne iscrpljenosti do radosti. Također je značajan minimalizam, koji se pokazao važnim u rafiniranju pjesnikove sposobnosti za točno predstavljanje nijanse u tonu i raspoloženju. Valja istaći da je respektabilna apsolutna predanost Berrigana poeziji i kulturi koja pobuđuje samo marginalno zanimanje na tom području.
8.
Biglino, Mauro, 1950-Knjiga koja će zauvijek promijeniti vaše mišljenje o Bibliji : Bogovi koji su došli iz Svemira? / Mauro Biglino ; [prijevod Denis Nadenić]. - Zagreb : TELEdisk, 2016. - 284 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Zabranjena arheologija)
Autor knjige, talijanski esejist, istraživač povijesti religija i prevoditelj sa starog hebrejskog, prije objavljivanja ove svoje knjige, preveo je iz masoretskih tekstova sedamnaest izvornih knjiga Biblije za vatikansku izdavačku kuću Edizioni San Paolo. Što otkrivaju doslovni prijevodi sa starohebrejskog, a ostalo je nepoznato široj publici, čitatelji mogu saznati u ovoj knjizi.
9.
Boršić, Luka, 1972-Naše žene : leksikon znamenitih žena Hrvatske od X. do XX. stoljeća / Luka Boršić, Ivana Skuhala Karasman. - Zagreb
: Naklada Jurčić, 2016. - 187 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Novum Organum ; knj. 3)
U leksikonu je obrađeno oko osam stotina žena, njihovi životi i djela. Radi se o ženama koje su bile rođene i djelovale u Hrvatskoj, Hrvaticama koje su djelovale u inozemstvu, ženama porijeklom iz Hrvatske, te strankinjama koje su djelovale u Hrvatskoj. Sve one su ostavile traga u znanstvenim, umjetničkim, političkim, društvenim ili umjetničkim djelatnostima.
Razdoblje koje leksikon obuhvaća je tisuću godina, od kraljice Jelene iz 10. st. do žena rođenih do 31.12.1929.
10.
Božinović, Davor, 1961-Globalna sigurnost : sigurnosni izazovi u 21. stoljeću / Davor Božinović. - Zagreb : Narodne novine, 2016. - IX, 177 str. ; 24 cm. - (Pravna biblioteka. Udžbenici ; 245)
Autor kroz petnaest poglavlja raspravlja o problemima i dvojbama oko pojma i prakse međunarodnog upravljanja u eri globalizaciji, uz analitički i teoretski prikaz konflikata na međunarodnoj sceni. Raspravlja i o najvećim problemima danas – terorizmu, migracijama, organiziranom kriminalu, piratstvu, proliferaciji oružja za masovno uništenje, sigurnosti okoliša i kibernetičkoj sigurnosti dok u završnom dijelu nastoji odgovoriti na pitanje o mogućim smjerovima i rješenjima globalnog sigurnosnog poretka u 21. stoljeću.
11.
Cesati Cassin, Marco, 1961-Nismo ovdje slučajno : moć koincidencija / Marco Cesati Cassin ; [prijevod Nada Grgić Koporc]. - Zagreb : Omega lan, 2016. - 162 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Nova svijest)
Autor knjigu posvećuje koincidencijama. One su obilježile njegov život, inspirirale ga da napusti uspješnu karijeru i krene tragati i sakupljati priče o tom fenomenu kroz razne vremenske epohe, u životima poznatih i manje poznatih ljudi. Sakupio ih je nekoliko stotina, katalogizirao i analizirao. Prema njegovim riječima one su manifestacije mističnih i duhovnih dimenzija, koje poput svjetiljki-lampiona, osvijetle put i stave u vezu s Beskrajnošću.
12.
Child, Lee, 1954-Počivao u miru / Lee Child ; preveo s engleskoga Neven Dužanec. - Zagreb : Znanje, 2016. - 404 str. ; 24 cm
Dvadeseti roman o Jacku Reacheru, bivšem vojnom policajcu koji neobvezno luta Amerikom. Ovoga puta vozeći se vlakom prema Chicagu, opazi mjesto neobičnog imena Majčin Počinak, odluči sići s vlaka i saznati zašto se gradić baš tako zove. Nitko od mještana ne zna podrijetlo imena, ali su neprijateljski raspoloženi prema Reacheru. U motelu susreće bivšu agenticu FBI-a Michelle Chang koja traži kolegu istražitelja nestalog u Majčinom Počinku. Reacher nikada ne ostavlja damu u nevolji te započinje istragu koja ih vodi u mračni tajni prostor interneta zvan Dubinska mreža kojom se koriste kriminalci najgore vrste...
13.
Compagnon, Antoine, 1950-Jedno ljeto s Baudelaireom / Antoine Compagnon ; s francuskoga prevela Vanda Kušpilić. - Zagreb : TIM press, 2016. - 165 str. ; 17 cm. - (Biblioteka Naslijeđe)
Veliki francuski pjesnik koji nije bio prijazan, već osobenjak neugodnih stavova, "čovjek paradoksa i originalnosti, dendi i prnjar ali i anarhist ljevice i desnice", tema je koje se autor prihvatio sagledavajući pjesnikov život i rad u svjetlu neobične proturječnosti u kojoj se oblikovalo njegovo svevremensko djelo.
14.
Covey, Stephen R., 1932-7 navika uspješnih obitelji : kako izgraditi izvrsnu obiteljsku kulturu u uzburkanom svijetu? / Stephen R. Covey ; [s engleskoga prevela Ljiljana Šćurić]. - [7. izd.]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - VI, 380 str. : ilustr. ; 25 cm
Sedmo izdanje knjige koja na primjerima i iskustvima iz autorova života i drugih pojedinaca govori o zamršenim obiteljskim odnosima. Autor daje savjete koji će pomoći nositi se s uobičajenim obiteljskim problemima, pišući o važnosti odgoja djece, komuniciranja i održavanja obećanja te kvalitetnog provođenja vremena s obitelji, načinu uspješnog balansiranja između vlastitih i obiteljskih potreba i o još mnogočemu, s ciljem stvaranja ugodnog obiteljskog ozračja, ispunjenog veseljem i povjerenjem.
15.
Cusimano, Christophe, 1979-Suvremena semantika : od sema do teme / Christophe Cusimano ; prevela Barbara Vodanović. - Zadar : Sveučilište, 2016. - 174 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zadru)
Autor nudi kritički pregled glavnih pravaca semantike: kognitivne i interpretativne semantika. Iznosi teorijske preglede nadopunjene konkretnim primjerima te polemizira primjenjivost spomenutih teorija. Ujedno opisuje i kako tzv. pučka semantika može doprinijeti ovoj mladoj znanstvenoj disciplini. Naposljetku, autor nastoji semantičku analizu povezati sa znanošću o kulturi. U knjizi se nalaze i zadatci za vježbu i rješenja. Ovaj je jezični priručnik namijenjen studentima, nastavnicima, filolozima i svima zainteresiranima za jezičnu tematiku.
16.
Ćurak, Nerzuk, 1964-Rasprava o miru i nasilju : (geo)politika rata - (geo)politika mira - studije mira / Nerzuk Ćurak. - Sarajevo ; Zagreb : Buybook, 2016. - 242 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Memorija)
Knjiga predstavlja nezaobilazno djelo o razumijevanju procesa pomirenja i izgradnje mira, u kojem autor podsjeća da poznavanje geopolitike ili politike općenito doprinosi izgradnji osobnih stavova i kvalitetnijeg društva. Na kraju knjige nalazi se pet intervjua koje je autor dao između 2013. i 2015. godine.
17.
Deveraux, Jude, 1947-Sretni zauvijek / Jude Deveraux ; prevela s engleskoga Morana Panjkota. - Zagreb : Znanje, 2016. - 311 str. ; 24 cm
FIzioterapeutkinja Hallie, osim bavljenja svojim poslom, vodi brigu i o mlađoj polusestri Shelly ispunjavajući sve njezine bezobzirne želje. Shelly smisli plan i preuzme sestrin identiteti i u kuću koju je Hallie naslijedila smjesti mladića koji je na skijanju slomio nogu i potrebna mu je fizikalna terapija. Kada Hallie sazna što joj je polusestra sve priredila izbaci Shelly iz kuće, ali odluči pomoći mladiću. Između njih se odmah javi prisnost i razumijevanje....
18.
Dukovski, Darko, 1960-Istra 'spod ponjave : povijesni erotikon istarski od kraja 19. do početka 21. stoljeća / Darko Dukovski ; [urednik Boris Domagoj Biletić]. - Pula : Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika ; Rijeka : Filozofski fakultet Sveučilišta, 2016. - 405 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Knjižnica Nova Istra. Niz povijest ; sv. 74)
Ambiciozno i opsežno djelo, na osnovi izvorne arhivske građe uz vrijedna saznanja iz usmene povijesti, analizira pitanja seksualnosti. Obrađuje teme koje se tiču seksualnosti na istarskom poluotoku s kraja 19. i tijekom 20. st. Tu je obrađena povijest sklapanja brakova među rođacima, bordeli i prostitucija, pornografija, homoseksualnost, ali i dio povijesti mode, edukacije i priručne higijene, kontracepcija, venerične bolesti, analiza reklama i sl.
19.
Dunković, Dario, 1977-Zaštita potrošača i poslovno upravljanje / Dario Dunković. - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet, 2016. - XII, 197 str. : ilustr., graf. prikazi ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Udžbenik koji prati nastavu kolegija o zaštiti potrošača na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Sadržajem su obuhvaćene teorijske i aktualne praktične teme iz područja zaštite potrošača: zaštita potrošača u društvu i gospodarstvu, bihevioralna ekonomika u potrošačkoj politici, razvoj i dostignuća potrošačke politike u Europi, strategije i marketinški menadžment u uvjetima širenja prava potrošača, pružanje usluga u osjetljivim područjima za zaštitu potrošača, pokazatelji funkcioniranja i djelotvornosti zaštite potrošača, održiva potrošnja i povezanost zaštite potrošača i zaštite okoliša te politika zaštite potrošača na nacionalnoj razini.
20.
Esenin, Sergej Aleksandrovič, 1895-1925Stihotvorenija = Izabrane pjesme / Sergej Aleksandrovič Jesenjin ; priredile Dubravka Dorotić Sesar, Antica Menac ; pogovor Josip Užarević ; prepjevali Dobriša Cesarić ... [et al.]. - Zagreb : Matica hrvatska, 2016. - 364 str. ; 17 cm. - (Biblioteka Parnas. Niz Književnost)
Izabrane pjesme jednoga od najpoznatijih ruskih i svjetskih lirika (izbor Dubravka Dorotić Sesar i Antica Menac). Pjesme su tiskane usporedno na ruskom i hrvatskom jeziku. Prepjev na hrvatski ostvarila je skupina eminentnih hrvatskih književnika i prevoditelja. Jesenjin je pripadao dvjema književnim skupinama - "novoseljačkim pjesnicima" na početku karijere i imažinistima u srednjem razdoblju, ali se od svih njih brzo odmakao izgrađujući vlastitu prepoznatljivu i samosvojnu poetiku. Dominantne su teme ovoga pjesništva glad, smrt, osjećaj napuštenosti, osamljenosti i nepovratnosti... Sentimentalnost, jednostavnost, razumljivost, pjevnost, ali i vrhunska jezična kompetencija te nenadmašna metaforika one su odlike koje Jesenjinovu poeziju čine trajno živom. Upravo njima je on u određenoj mjeri utjecao i na hrvatsku liriku, primjerice na Dobrišu Cesarića i Dragutina Tadijanovića.
21.
Flagg, Fannie, 1941-Posljednji susret cura s benzinske / Fannie Flagg ; s engleskoga preveo Ozren Doležal. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 380 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; 239)
Sookie Earle uživa u odmoru, nakon iscrpljujuće organizacije vjenčanja svojih triju kćeri dok joj jedini problem stvaraju plave šojke koje pojedu svu hranu i tjeraju zebe i sjenice s dvorišta. I naravno, njena svojeglava majka Leonore zbog koje neprestano ulazi u neželjene sukobe. Kada poštar Pete donese preporučenu pošiljku iz Alabame, Sookie se u trenu promijeni život...
22.
Frankel, LaurieZbogom zasad --- / Laurie Frankel ; s engleskoga prevela Ana Jurinović. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 326 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 434)
Postoji li online besmrtnost? Kada je vrijeme voljenoj osobi zaista reći zbogom? Može li se i treba li s mrtvima i dalje komunicirati? Pitanja su to koja otvara ovaj roman, donoseći priču o kompjuterašu Samu koji, izradivši algoritam ljubavi koji pomaže u virtualnom pronalaženju partnera, upoznaje Meredith, ženu svog života. Nakon smrti njezine bake, odluči pak izraditi softver koji bi joj, ali i ostalima koji se nose s bolnim gubitkom voljenih, omogućio da s njom i dalje nastavi komunicirati.
23.
Frka, Danijel, 1955-Pomorsko zrakoplovstvo na Jadranu = The naval aviation in the Adriatic : 1918-1991 / Danijel Frka, Bojan Dimitrijević. - Zagreb : Despot Infinitus, 2016. - 424 str. : ilustr. ; 29 cm
Dvojezična monografija o razvojnom putu pomorskog zrakoplovstva na istočnoj obali Jadrana nakon završetka Prvog svjetskog rata do 1991. godine. Knjiga sadrži i do sada neobjavljene fotografije koje svjedoče o intenzivnom i dinamičnom razvitku pomorskog zrakoplovstva: u više od šezdeset profila hidroaviona i helikoptera u boji čitatelj može pratiti razvitak zrakoplovne tehnike uz podatke o njihovu bojanju i označavanju. Na kraju su prilozi u obliku tablica i popisa koji pridonose cjelovitosti ovih materijala.
24.
Gal Štromar, Maja, 1969-Misli na mene kad ti je lijepo : svaka sličnost s osobama iz stvarnoga života samo je slučajna / Maja Gal Štromar ; sa slovenskog prevela Anita Peti-Stantić. - Zagreb : Meandarmedia, 2016. - 123 str. ; 20 cm. - (Edicija Meandar. Proza ; knj. 127)
Roman o psihološkom suočavanj kćeri s očevom odsutnošću tijekom njezinog života. Junakinja se u oštrim rezovima suočava s vlastitim odrastanjem i vlastitom ženskošću, čitavog života zatomljivanom kako bi bila na visini zadatka. Otac je bio kakav je mislio da ga svijet želi: nedodirljiv, neosvojiv, a u romanu postaje onaj kojemu treba pomoć - onaj koji žudi za dodirom, bliskošću i svima koje je svojevoljno i svjesno odmicao od sebe.
25.
Garcia, Emma, 1969-Nikad ne guglaj prekid / Emma Garcia ; s engleskoga prevela Marina Horkić. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 319 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 431)
Viv je pomalo nesigurna u sebe, ali ludo zaljubljena u Roba s kojime se treba uskoro vjenčati. Iako im je ovo treći pokušaj (dva prethodna vjenčanja otkazao je Rob), Viv vjeruje da je napokon došlo njeno vrijeme – dok ju Rob ponovno ne ostavi na cjedilu. Ponižena, očajna, rastresena, Viv se pokušava snaći u novoj ulozi, a najveću podršku nalazi u prijatelju Maxu…
26.
Glumac, Branislav, 1938-Na peteljci od trošnosti : (pjesme su nastajale u razdoblju od 2008. do 2015.) / Branislav Glumac. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 216 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Tridvajedan. Pjesništvo ; knj. 33)
Pjesme iz najnovije zbirke poznatoga hrvatskog književnika nastajale su u razdoblju od 2008. do 2015. godine. Glumac se obraća pjesništvu kao najpodesnijem mediju ispovjednih i refleksivnih tonova. Lirski subjekt otvoreno i izravno progovara o stanjima, doživljajima, opsesijama, ljubavima i esencijalnim bavljenjima. Ton je rezigniran i elegičan, a raspoloženja često mračna i morbidna, ispunjena dubinskim reminiscencijama i bolnim evokacijama, od sumornih misli i neprikrivenih strahova, od žaljenja i ništavnosti, od razočaranosti i zgađenosti, sve do deziluzije i testamentarnosti. "Glumac nipošto nije slijedio nekakav trend neorealizma (ili neoegzistencijalizma), nego je do svoje "verističke" ili čak naturalističke ekspresivnosti došao postupnim razvijanjem vlastita kontinuiteta samosvojne komunikativnosti i stavljanjem u igru vrlo osobna uloga."
27.
Grubeša, Miljenko, 1961-P. S. Ljubav ili ništa : duhovne misli vjere i ljubavi / Miljenko Grubeša. - Zagreb : Glas Koncila, 2016. - 228 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Gorušičino zrno ; knj. 19)
Zbirka kratkih misli o vjeri i ljubavi zapis je autorova duhovnog dara dobivenog u molitvi i meditaciji poslužit će čitatelju kao nadahnuće i potpora na duhovnom putu.
28.
Han, JennyDečki koje sam voljela / Jenny Han ; s engleskog prevela Iva Ušćumilić. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2016. - 340 str.
; 24 cm
Roman za mlade o djevojci Lari Jean koja proživljava svoje prve ljubavne zanose i drame – zaljubljuje se, odljubljuje, zaljubljuje ponovo – i o svemu tome piše pisma, pisma upućena dečkima koje je voljela, napisana u trenu kad je ljubav prošla i kad je vrijeme da se krene dalje. Na taj način ona simbolički zatvara jedno poglavlje svog života, kako bi mogla
započeti drugo i otvoriti srce za novu ljubav.
29.
Harris, Dan, novinar, 1971-10% sretniji : kako sam ukrotio glas u glavi, umanjio stres i otkrio samopomoć koja doista djeluje - istinita priča / Dan Harris ; [s engleskoga preveo Miro Labus]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 380 str. ; 19 cm
Autor ove knjige poznati je američki voditelj koji godinama radi za televizijsku kuću ABC News. Posve neočekivano, tijekom jednog nastupa uživo doživio je napad panike, nakon čega je shvatio da mora obuzdati glas u svojoj glavi - onaj svima poznat unutarnji glas koji čovjeka čini bijesnim, zavidnim, neusredotočenim, koji je previše zagledan u prošlost ili previše planira budućnost, zbog kojeg je često nemoguće osjetiti svoje stvarne potrebe, odmoriti se i doista opustiti. U ovoj jednostavno pisanoj, duhovitoj i iskrenoj knjizi, autor opisuje kako je prakticirajući meditaciju osnažio svoj um, postigao veći unutarnji mir i postao, kako duhovito kaže, deset posto sretniji.
30.
Hertmans, Stefan, 1951-Slikar i rat / Stefan Hertmans ; prevela s nizozemskog Romana Perečinec. - Zaprešić : Fraktura, 2016. - 309 str. : ilustr. ; 21 cm
Djedovi dnevnici i sjećanja na Prvi svjetski rat dugo su vremena nastajali i potom dugo vremena stajali dok se njegov unuk napokon odvažio zaviriti u njih, a onda i transponirati ih u kolaž "romana, biografije, autobiografije i povijesnog djela, obogaćena esejima, meditacijama, slikama" ih kojega lik Urbaina Martiena izranja zaokružen u svojemu paradoksu vojnika kojim je silom prilika postao i umjetnika kojim je htio biti.
31.
Hill, Grace Livingston, 1865-1947Tajanstvena Mary / Grace Livingston Hill ; prevela Suzana Mihelčić. - Zagreb : Krug knjiga, 2016. - 239 str. ; 21 cm
Jedne večeri na željezničkom kolodvoru mladi gospodin Dunham pomaže uplašenoj misterioznoj djevojci u bijegu koja tvrdi da je netko slijedi. Provode večer zajedno, nakon čega joj Dunham pomaže napustiti grad vlakom za Chicago, i dalje ne znajući ništa o njezinu identitetu. Međutim, ljupka strankinja potpuno mu je zaokupila misli te Dunham odlučuje pokušati ponovno doći do nje i saznati njezinu tajnu.
32.
Hodak, Zvonimir, 1938-Lijevom našom : kolumne / Zvonimir Hodak. - Zagreb : Alfa, 2016. - 329 str. ; 22 cm. - (Duh vremena)
Zbirka prethodno objavljenih kolumni na internetskom portalu 'Dnevno.hr'. Eseji opisuju hrvatsku stvarnost, poput sažetaka opsežne multidisciplinarne znanstvene analize uzroka i posljedica negativnosti suvremenog hrvatskog društva.
33.
Hornung, Ernest William, 1866-1921Žena na lošem glasu / E. W. Hornung ; prevela Sanja Petriška. - Zagreb : Krug knjiga, 2016. - 239 str. ; 21 cm
Bob Evers, mladi student, sve češće je viđen u društvu šarmantne i zavodljive, ali sumnjive žene. Njena prošlost je misterij, ali priče koje o njoj kruže nisu nimalo laskave, a šuška se i da je direktno upletena u smrt svoga muža. Kapetan Claphane, kojeg je njegova stara ljubav Catherine nagovorila da se uplete u ovaj slučaj, istražuje koliku zapravo opasnost „indijska udovica“ predstavlja za naivnog studenta.
34.
Hoyt, Elizabeth, 1970-Zabranjeni užici / Elizabeth Hoyt ; prevela s engleskoga Silvia Sinković. - Zagreb : Znanje, 2016. - 333 str. ; 24 cm
U ovom ljubavno-erotskom romanu mlada, lijepa i uznosita Hero Batten zaručena je za markiza od Mandevillea, pomalo dosadnog ali bogatog uglednika i ima jasnu predodžbu kako treba izgledati njezin život. No svi će njeni planovi postati nebitni kad shvati da prema ozloglašenom bratu svoga zaručnika, neotesancu i ženskaru, umjesto prezira osjeća neutaživu strast, to veću što više prepreka i zabrana stoji između njih.
35.
Hrain, Ines, 1967-Švedska grenčica / Ines Hrain. - Zagreb : M-print, 2016. - 143 str. ; 20 cm
Ovaj kriminalistički roman domaće autorice zbog kojeg je nazivaju i „hrvatskom Agathom Christie“ započinje u hladno zimsko jutro, nakon neobične smrti dviju starica blizanki. Jedna je nađena mrtva na livadi, a druga gotovo istovremeno u svome stanu. No smrt starih ljudi nikoga ne iznenađuje te je jedina osoba kojoj se to čini sumnjivim njihova dugogodišnja susjeda. Ona će nagovoriti umirovljenog inspektora da istraži slučaj, a tada će se klupko naizgled „običnih“ smrti početi odmotavati u neočekivanom smjeru.
36.
Hrvatska kulturna tradicija i dječje likovno stvaralaštvoHrvatska kulturna tradicija i dječje likovno stvaralaštvo / Antonija Balić Šimrak ... [et al.] ; suradnici na projektu Tena Prelec ... [et al.]. - Zagreb : Učiteljski fakultet Sveučilišta, 2016. - 164 str. : ilustr. ; 26 cm
Bogato ilustrirana monografija u kojoj je prikazana višegodišnja suradnja Dječjeg vrtića Iskrica iz zagrebačke četvrti Trnje i Učiteljskog fakulteta na projektu istraživanja hrvatske tradicijske kulture u kontekstu predškolske ustanove. Ciljevi projekta su upoznavanje studenata Učiteljskog fakulteta s mogućnostima istraživanja dječjeg likovnog stvaralaštva u predškolskim ustanovama pri čemu je vrtić Iskrica postao svojevrsni likovni atelier, kao i razvijanje stavova djece prema hrvatskoj kulturnoj tradiciji kroz istraživanje i likovne radionice.
37.
Hrvatska. UstavUstav Republike Hrvatske : pročišćeni tekst : (Nar. nov., br. 56/90, 135/97, 8/98 - proč. tekst, 113/00, 124/00 - proč. tekst, 28/01, 41/01 - proč. tekst, 55/01 - ispr., 76/10 i 85/10 - proč. tekst i 5/14 - Odluka USRH) / [glavna urednica Davorka Foretić]. - [17. izmijenjeno i dopunjeno izd.]. - Zagreb : Novi informator, 2016. - 155 str. ; 21 cm
Sedamnaesto izdanje Ustava Republike Hrvatske sadrži pročišćeni tekst Ustava (NN 85/10) uz debljim pismom otisnutih posljednjih Promjena Ustava te abecedno pojmovno kazalo, kao i Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti Predsjedika Republike Hrvatske, redakcijski pročišćeni tekst Zakona o hrvatskom državljanstvu i Ustavni zakon o Ustavnom sudu Republike Hrvatske kao pročišćeni tekst. Tekst zakona uključuje i promjenu iz siječnja 2014. godine (NN 5/14) koji se odnosi na definiciju obitelji. (čl. 62, st. 2).
38.
Intervju za dijagnostiku poremećaja u djetinjstvu i adolescenciji : IDPIntervju za dijagnostiku poremećaja u djetinjstvu i adolescenciji : IDP / uredila Anita Vulić-Prtorić. - Zadar : Sveučilište u Zadru, 2016. - 89 str. ; 25 cm
Priručnik namijenjen studentima psihologije s ciljem omogućavanja boljeg razumijevanja psihičkih poremećaja i upoznavanja s osnovnim koracima u provođenju dijagnostičkog postupka - polustrukturiranog intervjua napravljenog za prikupljanje anamnestičkih podataka i procjenjivanje trenutačnih i prošlih epizoda psihopatologije prema kriterijima DSM-V klasifikacije. Priručnik se sastoji od tri dijela: anamnestičkog intervjua, dijagnostičkog intervjua i popisa skala i upitnika za procjenu simptoma psihopatologije.
39.
Ivan, Dina, 1974-Prolazak kroz zid / Dina Ivan. - Zagreb : Meandarmedia, 2016. - 307 str. ; 20 cm. - (Edicija Meandar. Proza ; knj. 128)
Roman o kompleksnom obiteljskom sukobu i procesu promjene koji je motiviran društvenim neprihvaćanjem različitosti. Promjena se odvija unutar dvogodišnjeg perioda i isprekidana je stresnim događajima, koje prate nelagoda i iscrpljujući emocionalni skokovi. Nakon knjige je nastao istoimeni performans, dok knjiga završava izložbom 'Gola subjektivnost'.
40.
Ivanišević, Ivica, 1964-Primavera : roman / Ivica Ivanišević. - Zagreb : Hena com, 2016. - 211 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Verbarij ; knj. 17)
Priča o jednoj splitskoj obitelji započinje 1919. godine, u poratno vrijeme, kada majka zbog siromaštva mora odlučiti o sudbini svojih sinova – jednoga šalje u svećeništvo, drugoga u vojsku, a trećega ostavlja uza sebe. Dvadeset godina poslije, u noći Svetoga Duje, obitelj se ponovno susreće, što mijenja njihove živote. Vraćajući se u jedno prošlo vrijeme, autor govori ponajviše o društveno-političkom kontekstu i kompleksnosti međuljudskih odnosa.
41.
Ja nisam gej mama, ja sam mama : roditeljstvo LGB osoba u HrvatskojJa nisam gej mama, ja sam mama : roditeljstvo LGB osoba u Hrvatskoj / Antonija Maričić ... [et al.]. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2016. - 207 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Spol, rod, seksualnost)
Knjiga je rezultat istraživanja „Roditeljstvo LGBT populacije u Hrvatskoj: Obiteljsko funkcioniranje i stigma“ provedenog tijekom 2013. godine, prije i nakon provođenja referenduma o ustavnoj definiciji braka. Uvodno poglavlje donosi razmatranja na temu roditeljstva LGBT osoba u Hrvatskoj, a nadalje se opisuju ciljevi, metode, rezultati, zaključci i praktične implikacije rezultata istraživanja. Na kraju knjige nalazi se literatura, prilozi i kazalo imena.
42.
James, Montague Rhodes, 1862-1936Izgubljena srca / M. R. James ; [preveo s engleskoga Danko Krilić]. - Zlatar : Partenon, 2016. - 190 str. ; 21 cm Zbirka priča jednog od najznačajnijih horor pisaca. Njegovo umijeće je inspiraralo mnoge pisce u žanru. Poznat je po
metodi pisanja koja je rezultat njegove ljubavi prema antikvitetima. U središtu radnje je obično znanastvenik koji se susreće sa starom knjigom ili predmetom u starom selu ili gradu nakon čega kreće čitav niz zastrašujućih okolnosti i susreta s nadnaravnim. U ovoj zbirci su neke od autorovih poznatijih priča: "Izgubljena srca", "Bacanje runa", "Oh, samo zazviždi i ja ću doći, dragi moj".
43.
Karabašliev, Zahari, 1968-18% sivo / Zaharij Karabašliev ; prevela s bugarskog Ksenija Banović. - Zagreb : Hena com, 2016. - 312 str. ; 21 cm
Roman ceste o Zacku, mladom Bugarinu čiji je jedini san dokopati se Amerike, što mu i uspijeva nakon završetka studija. No Zackove romantičarske vizije Zapada ubrzo se ruše: kad mu se brak raspadne više ga ništa ne drži u sivilu i plastici svakodnevnog života te on kreće na put po Americi u potragu za nečim što će njegovom životu dati smisao. Putem susreće živopisna lica i pejzaže, utapa tugu i umor u alkoholu i vozeći besciljno upoznaje sva lica Amerike.
44.
Katunarić, Dražen, 1954-Jednoga dana bila je noć : izabrane i nove pjesme : 1983.-2015. / Dražen Katunarić. - Zagreb : Stajer graf, 2015. - 216 str. ; 24 cm
Pjesnička zbirka suvremenog hrvatskog književnika, koji se izdvaja iz svoje pjesničke generacije emocionalnijim i transparentnijim odnosom prema riječima i tradiciji lirskih vrsta, obuhvaća izabrane i nove pjesme (1983.-2015.). U Katunarićevim stihovima sve od prve objavljene zbirke (1983.) odjekuju ditirambski tonovi slavljenja prirode i života, postojanja i svih božanskih i svjetovnih darova. Njegovo otočno podrijetlo (Brač) urodilo je poezijom jakih pjesničkih slika, koju neprekidno prati čežnja za smislom, za govorom i za izricanjem zbiljskoga iskustva. U različito doživljavanoj prirodi autor pronalazi nepresušna izvorišta za suočavanje s beskrajem u čovjeku i oko njega. Uz stalnu potrebu za obuhvatnošću, za refleksivnom pjesmom i traženjem smislenog, pjesnik upozorava na nestajanje prirodnosti i svetosti, na očuvanje etičkoga u procesu globalizacije, a pjesme su mu u rasponu oblika od psalma, krhotine i vrlo kratkih pjesama do epigrama
i poema. Čitatelj prati jedan izniman opus, već trodesetljetan, koji "zauzima vrlo određeno mjesto u novijem hrvatskom pjesništvu, ništa pritom dugujući trendovskim usmjerenjima ili pak grupnim poetikama".
45.
Keglević, Ana, 1976-Ugovorno pravo osiguranja : obveza obavještavanja i zaštita potrošača u domaćem, europskom i poredbenom pravu / Ana Keglević. - Zagreb : Školska knjiga, 2016. - XXXVII, 433 str. ; 25 cm
Cilj knjige je analiza i pregled razvoja ugovornog prava osiguranja u hrvatskom, njemačkom i engleskom pravu te pravu Europske unije, kao i analiza instituta obveze obavještavanja kod potrošačkog ugovora o osiguranju kao jednog od najvažnijih instituta zaštite potrošača. Knjiga sadrži analizu europskog primarnog i sekundarnog zakonodavstva, sudske prakse i relevantnih odredbi nacionalnih pravnih propisa. Po prvi put u ovoj je knjizi objavljen sustavan pregled reforme njemačkog ugovornog prava osiguranja (2008.) i engleskog potrošačkog prava osiguranja i obveze obavještavanja (2013.), kao i sustavan pregled razvoja, funkcija i značenja Načela europskog ugovornog prava osiguranja i nekih drugih europskih projekata i prijedloga smjernica. Sažetak i sadržaj knjige objavljen je i na engleskom jeziku. Na kraju knjige objavljen je detaljan popis literature.
46.
Kerepčić Ratkaj, Ljiljana, 1943-Alzheimer u mojem domu : obiteljske istinite priče / Ljliljana Kerepčić Ratkaj ; predgovor i pogovor Ninoslav Mimica. - Zagreb : Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi : Grafički zavod Hrvatske, 2016. - 192 str. : ilustr. ; 24 cm
Knjiga sadržava dvadeset istinitih priča njegovatelja i članova obitelji o životu s oboljelima od Alzheimerove bolesti, a u jednoj od njih autorica donosi intimnu priču o posljednjim godinama života sa svojim bolesnim suprugom, opisujući fizičke i psihičke promjene koje ova bolest ostavlja. Knjiga će pomoći svima koji su se s Alzheimerom suočili u svom obiteljskom krugu, a istovremeno djeluje i na promjenu općenitog stava društva prema ovoj i dalje djelomično stigmatiziranoj bolesti.
47.
Kopal, Robert, 1964-Analiza (socijalnih) mreža : praktična primjena / Robert Kopal, Darija Korkut, Saša Krnjašić. - Zagreb : Algebra : IN2data, 2016. - 373 str. : ilustr. ; 24 cm
U knjizi je predstavljen skup analitičkih metoda kojima se prikazuje i mjeri povezanost i tijek određenih interakcija između osoba, grupa i organizacija (transakcije, utjecaji, informacije i dr.) unutar neke mreže, a koje pomažu u otkrivanju skrivenih povezanosti i stupnjeva utjecaja između sudionika unutar mreže. Ove se metode primjenjuju u financijama, bankarstvu, telefoniji, medicini, upravljanju ljudskim resursima i drugim područjima s ciljem određivanja pravca u kojem se određena kampanja mora kretati ne bi li postigla bolje rezultate. Analiza socijalnih mreža primjenjiva je i na društvene mreže (Facebook, Twitter itd.).
48.
Korolija, Žana, 1969-Ne odustaj od ljubavi : vodič kroz ljubavne odnose / Žana Korolija ; [prijevod na hrvatski jezik Neven Borić]. - Zagreb : Begen, 2016. - 208 str. ; 21 cm
Vodič kroz ljubavne veze utemeljen je na kolumnama koje autorica redovito objavljuje elektroničkim putem. Otvorena razmišljanja o emocijama, potrazi za ljubavi i partnerskim odnosima kroz prizmu vlastitih iskustava provokativno zadiru u intimu čitatelja, koji su sigurno proživjeli barem jednu opisanu situaciju.
49.
Kos-Lajtman, Andrijana, 1978-Poetika oblika : suvremene konceptualne i hipertekstualne proze / Andrijana Kos Lajtman. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2016. - 287 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Razotkrivanja)
Monografija koja se bavi problematikom oblikovnosti romana. Prvi je dio knjige teorijski usmjeren, a u drugome autorica iznosi analitička čitanja romanesknih praksi južnoslavenskog kutlurnog prostora (romani Jasne Horvat, Milorada Pavića, Dževada Karahasana i Venka Andonovskoga). Ti se romani odupiru standardnim poetičkim odrednicama poput
„modernizma“ ili „postmodernizma“. Knjiga je znanstveno utemeljena te će čitkošću i zanimljivošću teme biti privlačna znanstvenoj zajednici kao i širem čitateljstvu.
50.
Kraljić, Nikola, 1930-2015Oči modrog mora : pjesme iz ostavštine / Nikola Kraljić ; [istražila, priredila i urednila [i.e. uredila] Mirjana Šigir]. - Zagreb : Naklada Lukom, 2016. - 139 str. ; 20 cm. - (Biblioteka poezije ; knj. 17)
Pjesme iz ostavštine preminuloga hrvatskog pjesnika (2009.-2015.; istražila i priredila Mirjana Šigir), nagrađivanoga mnogim literarnim nagradama. Pjesme su pisane kombinacijom čakavice (pjesnik je rođen u Omišlju na Krku) i štokavskog standarda. Kraljić se potvrđuje kao jedan od najznačajnijih i najplodnijih suvremenih čakavskih pjesnika. I u ovim je pjesmama zamjetan raskid s tradicionalnim kampanilizmom (iako su stalno prisutni opći pojmovi mediteranizma - more, krš, flora i fauna) i pokušaj stvaranja drugačije poetike, utemeljene na iskustvima hermetizma i zasadama modernoga europskog pjesništva i filozofije. Umjesto sentimentalističke deskriptivnosti prošlih stanja i događaja, prevladava refleksivnost i analitičnost. Odbacujući potrošene pjesničke sheme, pjesnik uvodi novi tip rukopisa, pa čakavskim izrazom ne prenosi nužno i tzv. čakavski sadržaj. Time N. Kraljić afirmira važno stajalište o jednakoj pjesničkoj i jezičnoj upotrebljivosti dijalekta i standardnoga jezika.
51.
Kregar, Josip, 1953-Etika u politici i javnoj upravi / Josip Kregar, Gordana Marčetić, Ksenija Grubišić. - Zagreb : Novi informator, 2016. - 171 str. ; 24 cm
Udžbenik o etici u upravi podijeljen je u tri dijela. Prvi dio donosi osnovne pojmove iz etike i etičke probleme, u drugoj cjelini obrađena je veza etike i politike (vrijednosti i pravo, korupcija, politički moral, sprječavanje sukoba interesa, ciljevi i sadržaj etičkog kodeksa za javne dužnosnike, zaštita demokracije, politička odgovornost te skandali i institucije). U trećem dijelu predstavljena je etika u javnoj upravi: etičke mjere i međunarodna regulacija, etičke mjere i etička infrastruktura u Hrvatskoj, etički kodeksi i kodeksi ponašanja te komparativni pregled anglosaksonskih, skandinavskih, južnoeuropskih, postsocijalističkih zemalja kao i Francuske i Njemačke. Na kraju udžbenika nalaze se etički kodeksi državnih službenika, javnih službenika i preporuke.
52.
Kristić, Alen, 1977-Prognani u zaborav : fragmenti o pozitivnom potencijalu religioznog / Alen Kristić. - Zagreb ; Sarajevo : Synopsis, 2016. - 682 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Znakovi vremena)
Zbirka gotovo osamdeset kraćih znanstveno-popularnih radova koji su prethodno objavljeni u časopisu 'Svjetlo riječi'. Autor otkriva različite oblike vjerskog života, većinske i manjinske, kao i krucijalne i marginalne – koji podjednako imaju utjecaj na društvene tokove. Dobri ljudi te pozitivan potencijal izvornih religijskih vrijednosti zaboravljeni su, što dokazuju i negativne mijene u suvremenom svijetu.
53.
Kušec, Ksenija, 1965-Nije moglo bolje : roman / Ksenija Kušec. - Zagreb : Hena com, 2016. - 231 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Verbarij ; knj. 18)
Ljuba Jerkov poduzetna je voditeljica staračkog doma. Istoga dana kada joj dvoje štićenika prepiše svoje nekretnine u zamjenu za uzdržavanje, ona odlazi do udovca Borka i predlaže mu brak. Njen sin Kosta uskoro dobije i posao agenta za nekretnine, no nakon uspješnog šegrtovanja doslovno poludi na mogućeg korisnika s kojim stupi i u fizički obračun. Osobe iz svakodnevnog života dobivaju u ovom romanu novu dimenziju kroz komplicirane opise njihovih mana i nedostataka, ali i vrlina te emocionalnih dubina…
54.
Kvesić, Ante, 1962-Kirurgija / Ante Kvesić i suradnici. - Zagreb : Medicinska naklada, 2016. - XXII, 984 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici)
Sveobuhvatan udžbenik namijenjen studentima medicinskih fakulteta i liječnicima u kojem je zastupljena kompletna sfera kirurgije. Na knjizi su šest godina radili ravnatelj SKB-a Mostar, prf.dr.sc. Ante Kvesić, i njegovi suradnici. Obuhvaća deset kirurških cjelina, tj. kirurških kolegija (povijest kirurgije, dječja kirurgija i urologija, abdominalna, neurokirurgija, torakalna, vaskularna, kardiokirurgija, traumatologija, urologija, plastična, rekonstrukcijska i estetska te ratna kirurgija). Na kraju udžbenika je kazalo pojmova.
55.
Labus, Mladen, 1950-Filozofija i stvaralaštvo : teorijski portreti hrvatskih filozofa / Mladen Labus. - Zagreb : Plejada : Institut za društvena istraživanja, 2016. - 167 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Plejade)
Filozof, pisac, kritičar i predavač na Filozofskom fakultetu u Rijeci daje kritički prikaz filozofskog pojma stvaralaštva u novijoj hrvatskoj filozofiji, tj. kod nekih od najznačajnijih hrvatskih mislilaca 20. stoljeća. Pojmu stvaralaštva pristupa se široko: od umjetničkih, tj. estetičkih promišljanja u mišljenju D. Grlića i I. Fochta, preko spekulativno-ontoloških koncepcija stvaralaštva u mišljenju M. Tkalčića, G. Petrovića i V. Sutlića, pa do filozofsko-antroploškog pristupa kulturi N. Skedlara i i fenomena religioznosti E. Ćimića.
56.
Lukas, Elisabeth, 1942-I tvoja patnja ima smisla : [logoterapijska pomoć u krizi] / Elisabeth Lukas ; [preveo Karlo Prendivoj]. - 3., poboljšano izd. - Zagreb : Svijetla točka, 2016. - 236 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Oko tri ujutro ; 12)
Ovo treće izdanje naslova, posvećeno je savjetima kako se ponašati kada patnje preplave čovjeka i prividno ostave bez
nade, kada smo u situaciji koju ne možemo promijeniti, primjerice smrt bliske osobe, neizlječiva bolest, nepravedna kob. Elisabeth Lukas ovim tekstom pokušava poučiti kako patnjom nadvladati tešku duševnu nevolju i kako gorkim iskustvima možemo doći do novog početka. Uvijek postoji najbolji mogući savjet za čovjeka koji traži pomoć i uvijek postoji najbolji mogući odgovor na nepromjenjivu sudbinu.
57.
MacCarty, MonicaZmija : roman iz serije Čuvari visočja / Monika McCarty ; s engleskoga prevela Zrinka Budak. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 401 str. ; 20 cm. - (Serija Čuvari visočja ; [4])
Četvrti roman serijala „Čuvari visočja“ započinje odlaskom grofice Belle MacDuff u Scone kako bi okrunila Roberta Brucea. Taj put ne počinje dobro – njena kćer Joan ostaje zatočena u dvorcu u kojem plamti požar, a njena pratnja je neotesani i grubi plaćenik Lachlan MacRuairi – 'Zmija'. Između davno povrijeđenog Lachlana i rastrgane Belle rastu simpatije, naizgled neostvarive i zabranjene, dok istovremeno u Škotskoj bujaju tenzije i ratni nemiri…
58.
Matthews, Rupert, 1961-Pape : odgovori na sva pitanja : [impresivne biografije svih 266 papa] / Rupert Matthews ; [prijevod s engleskoga Darja Jurčić]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 320 str. : ilustr. ; 27 cm
Papinstvo je najstarija institucija na svijetu koja traje već više od dvije tisuće godina, od sv. Petra, osobnog učenika Isusa Krista, koji je prvi organizirao kršćansku zajednicu u Rimu pa ga današnja crkva priznaje i kao prvog papu. Osim njegove biografije knjiga sadrži biografije 266 papa, od Rimskog Carstva, ranog srednjeg vijeka, razvijenog srednjeg vijeka, kasnog srednjeg vijeka i ranog novog vijeka do novog vijeka i posljednjeg pape Franje I.
59.
Mesić, Matija, 1826-1878Matija Mesić i češki i slovački suvremenici : (pisma 1846. - 1875.) / [priredili] Marijan Šabić, Marcel Černy. - Slavonski Brod : Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje ; Prag : Ustav pro českou literaturu Akademie ved Česke republiky v.v.i., 2016. - 213 str. : faks. ; 19 cm. - (Bibliotheca Croatica: Slavonica, Sirmiensia et Baranyensia. Mala biblioteka izvora ; knj. 1)
Zbirka pisama hrvatskog povjesničara, pedagoga i kulturnog djelatnika koja svjedoči o njegovoj gotovo četvrt stoljeća dugoj povezanosti s češkom i slovačkom kulturnom sredinom. Iako je iz tekstova vidljivo da se radi o necjelovitoj zbirci, ona je bogat izvor podataka o njegovom životu i radu.
60.
Mitchell, Kate, 1968-Potrgani veo / Kate Mitchell. - Zagreb : Profil, 2016. - 229 str. ; 21 cm
Roman prati životne priče dviju žena čije će se sudbine spojiti nesrećom u kojoj će nastradati njima najvažnija osoba u životu. Nada je Lukasova majka, koja je nakon dvadeset godina primorana suočiti se s vlastitim roditeljima. Naomi se priprema za vjenčanje, kada je Lukas neobjašnjivo odluči ostaviti. Roman propituje mogu li se uništene obiteljske veze ponovno izgraditi, što napraviti kada iznevjere oni kojima se najviše vjerovalo...
61.
Mlakić, Josip, 1964-Majstorović i Margarita / Josip Mlakić. - Zaprešić : Fraktura ; Zagreb : 24sata, 2016. - 245 str. ; 21 cm
Početna asocijacija na kultni Bulgakovljev roman rastvara se u grotesknu kriminalističku priču u kojoj je naslovni junak "antijunak, nenačitan, trapav, bolestan, predodređen da bude gubitnik, spletom okolnosti zajedno s ljubavi svoga života, djevojkom s ruba društva, razotkriva tajnu koju krije gradić na rubu nigdine".
62.
Mutafčieva, Vera, 1929-2009Alkibijad Veliki / Vera Mutafčieva ; s bugarskoga prevela Ksenija Banović. - Zagreb : Sandorf, 2016. - 390 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Odisejevo utočište)
Roman s temom iz antičke Grčke bugarske spisateljice u središte interesa dovodi slavnoga atenskoga državnika, stratega "ali i izdajnika, čiji su oportunizam i želja za vlašću pridonijeli porazu Atene u Peloponeskom ratu". Lik Alkibijada Velikog izranja u ovoj priči kao beskrupulozan demagog koji izvrće prema vlastitom nahođenju sve što ga je učitelj Sokrat naučio, te se suvremeni čitatelj nađe snažno angažiran pitanjima morala, osobne odgovornosti i istinoljubivosti.
63.
Nekić, Nevenka, 1942-Hrvatske heroine / Nevenka Nekić. - Zagreb : vlast. nakl, 2016. - 247 str. : ilustr. ; 21 cm
Autorica donosi kratke biografije četrnaest znamenitih Hrvatica, obuhvaćajući cijelo tisućljeće hrvatske povijesti. Književni portreti nadopunjeni narodnom predajom opisuju osobne sudbine kraljica Jelene i Katarine Kosače, banica Beatrice Frankopan i Katarine Zrinski, redovnica Čike i Vekenege, pjesnikinja Cvijete Zuzorić i Anice Bošković, spisateljica Dragojle Jarnevićeve i Ivane Brlić Mažuranić, slikarice Slave Raškaj, skladateljice Dore Pejačević, heroine poljičkoga kraja Mile Gojsalićeve, plemkinje Jelene Zrinski i legendarne Dive Grabovčeve.
64.
Nemet Flegar, Željka, 1978-Kazališna improvizacija, jezik i komunikacija : priručnik za profesionalce, nastavnike, učitelje, studente i entuzijaste / Željka Nemet Flegar. - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, 2016. - 104 str. : ilustr. ; 24 cm
U priručniku je prikazan povijesni razvoj kazališne improvizacije i improvizacijskoga kazališta, definirana njegova osnova i komunikacijska načela te aktivnosti i prizori. Nabrojani su pripovjedački elementi improvizacije, primjena improvizacijskih tehnika u nastavi i poučavanju stranoga jezika, kao i terapijski utjecaj improvizacijskih vježbi. Priručnik je namijenjen svima u obrazovnom sustavu te može služiti kao poticaj interdisciplinarnim znanstvenim istraživanjima.
65.
Nevjestić, Virgilije, 1935-2009Srk : pjesme / Virgilije Nevjestić. - Zagreb : Naklada Ceres, 2016. - 93 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Poetska obzorja ; knj. 1)
U lirskoj zbirci poznatoga hrvatskog slikara, koja se objavljuje posmrtno, nalazi se četrdeset pjesama iz slikarove bilježnice, ilustriranih njegovim slikama. Nevjestićevo slikarstvo i poezija međusobno se motivski prožimlju. On je tankoćutni lirik u svojim grafikama i crtežima, a stihovi su mu natopljeni zavičajnim slikama koje u svojim dubokim simboličkim slojevima dosežu univerzalne vrijednosti. Pjesnik je duboko uronjen u svoju zemlju i sudbinu njezina čovjeka, blizak Šimiću, Dizdaru, Vuletiću i Pešordi. Njegov nadrealizam tek je jedan poetski sloj kroz koji se on filozofski približava kršćanskom egzistencijalizmu. Iz zbirke je razvidno kako je pjesnik bio obilježen s dva događaja u svom životu: prvi je odlazak u Pariz, a drugi susret s mladom odgajateljicom, Francuskinjom Danielle Brika, u Parizu, koja mu je ostala vjerna do kraja života. Njoj je umjetnik posvetio svoja slikarska i pjesnička djela, među kojima i ove pjesme (nakon njene smrti). U zbirci autor piše uglavnom pjesme većih cjelina u kojima iznosi gotovo pripovjedačku sklonost predočavajući viđeno i doživljeno, u što su uključeni najčešće Zagreb i hrvatski prostori, ali isto tako nadahnute stihove čitatelj će pronaći u pjesmama s Nevjestićevih putovanja po raznim zemljama svijeta, što se osobito odnosi na boravak u Egiptu. Ova zbirka predstavlja svoga autora kao zrelog i promišljenog pjesnika intimističke i nostalgične provenijencije, gotovo mislioca koji retroaktivno promatra svoj život proveden u ljubavnom zanosu s Danielle.
66.
Obiteljska večera : suvremena engleska pričaObiteljska večera : suvremena engleska priča / [Beryl Bainbridge ... et al.] ; izbor, prijevod i predgovor Nikola Đuretić. - Zagreb : Naklada Đuretić : Studio moderna, 2016. - 266 str. ; 19 cm. - (Biblioteka Suvremena proza / Naklada Đuretić ; knj. 8)
Zbirka kratkih priča suvremenih britanskih autora koji su na književnu scenu stupili osamdesetih godina 20. stoljeća. Priče opisuju svakodnevne živote običnih ljudi koji nakon dugog vremena odlaze u kazalište s djecom, životne faze kroz prizmu šišanja i brijača, obiteljsku večeru okrhnute obitelji… Svakoj priči prethodi kratka biografija autora te popis značajnijih djela.
67.
Ofeigur Sigurdsson, 1975-Pripovijest o Jónu & njegovim pismima svojoj nosećoj ženi dok je zimovao u pećini & pripremao njezin dolazak & dolazak novih vremena / Ófeigur Sigurdsson ; s islandskoga prevela Sunčana Slamnig. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2016. - 212 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Cicro)
Roman islandskog autora, ovjenčan Nagradom Europske unije za književnost za 2011., opisuje putovanje pastora Jona Steingrimssona Islandom u zimi 1755/56., u vrijeme velike erupcije vulkana Katla. Jon je osumnjičen za umorstvo, te napušta samostan u kojemu je živio. Oženio se bivšom ženom ubijenoga, a zao glas prati ga cijelim putem. Za vrijeme svoga opasnoga putovanja piše pisma svojoj nosećoj ženi dok je zimovao u pećini i pripremao njezin dolazak na jug. Glavni lik opisan u ovom romanu stvarna je osoba iz islandske povijesti, poznat kao "vatreni svećenik".
68.
Okrugli stol Pravna zaštita tla (2015 ; Zagreb)Pravna zaštita tla : Okrugli stol održan 5. studenoga 2015. u plači Akademije u Zagrebu / uredio Jakša Barbić. - Zagreb
: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava, 2016. - 159 str. ; 24 cm. - (Modernizacija prava ; knj. 30)
Treća knjiga, kojom se nastavlja obrada aktualnih pitanja iz područja zaštite okoliša, (1. "Upravnopravne zaštite okoliša" i
2. "Pravne zaštite šuma"), a trideseta iz nakladničkog niza "Modernizacija prava" Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU. U knjizi su objavljeni radovi s Okruglog stola održanog 5. studenog 2015. godine.
69.
Ott Franolić, Marija, 1979-Dnevnik ustremljen nedostižnom : svakodnevica u ženskim zapisima / Marija Ott Franolić. - Zagreb : Disput, 2016. - 330 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Četvrti zid ; knj. 64)
Ova je knjiga prerađena i nadopunjena doktorska disertacija u kojoj autorica, analizirajući ženske dnevničke zapise, istražuje svakodnevicu umjetnica i intelektualki. S uporištem u feminističkoj teoriji, potaknuta vlastitom intelektualnom znatiželjom, istražuje suodnos kućanskih odnosno obiteljskih obveza i profesionalnih interesa. Analizira uzroke svakodnevnih problema s kojima se intelektualke, za razliku od svojih muških kolega, redovito susreću, istovremeno tragajući za rješenjima.
Središnji dio knjige posvećen je neobjavljenim dnevničkim zapisima pjesnikinje i znanstvenice Divne Zečević, koji obasižu više od 6 tisuća stranica, a nastajali su od 1961. do 2006. godine. Osim njih, važno mjesto u knjizi zauzima i dnevnik Dragojle Jarnević, a spominju se i dnevnički zapisi mnogih drugih žena (Sylvije Plath, Virginije Woolf, Sofije Tolstoj, Susan Sontag, Irene Vrkljan i drugih) kojima su privatni tekstovi služili za ispisivanje vlastite različitosti i za postavljanje pitanja o temama o kojima se rijetko govori.
Uvide do kojih je u svojim istraživanjima došla, autorica stavlja u kontekst vlastitoga života i time kao da naglašava da teorija nije sama sebi svrha, nego i važan izvor spoznaja koje bi u konačnici mogle pomoći ženama da se, i u društvu i u obitelji, realiziraju na način s kojim će biti zadovoljne i koji ih posve ispunjava, bez krivnje, frustriranosti i (samo)nametnutih pritisaka koji ih prečesto prate u njihovim intelektualnim stremljenjima.
70.
Paić, Ivo, 1935-Figure zaboravljanja / Ivo Paić. - Zagreb : Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske : Disput, 2016. - 293 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Luča ; knj. 9)
Uvaženi politolog i filozof uvodnim ogledom o promjenama odnosa vremena i prostora polemički tematizira razdoblje prevlasti prostora kao neosviještenog trajanja koje samo sebe obnavlja. Parametarsko računanje u granicama vremena prostora potiskuje i zaboravu prepušta baštinjene ideje. Nasuprot tome, procesi učenja kapitalske i tehnološke suvremenosti prilagođavaju se dinamici neslućenih ubrzanja i promjena u granicama trajanja. Knjiga završava bilješkom o autoru.
71.
Parra, Nicanor, 1914-Poezija je sve što se miče / Nicanor Parra ; izabrala i prevela Mirjana Polić Bobić ; uvodna studija Maria Angeles Perez Lopez. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada, 2016. - 264 str. : ilustr. ; 21 cm
Izbor iz poetskog opusa autora koji je, nakon P. Nerude, najugledniji čileanski pjesnik (izbor i prijevod Mirjana Polić Bobić). Parra odbacuje retorički balast i konformizam, preuzima model pučke versifikacije i svoje stihove natopljene humorom i apsurdom proglašava "antipjesmama". Upravo zato mnogi njegovi radovi podsjećaju na recitacije prigodnih šaljivih pjesmica i izvrsno se dopunjuju s glazbenom pratnjom. U pjesmama N. Parre svijet je često izvrnut i doima se groteskno. Humorom, ironijom i gorkim smiješkom pjesnik odbacuje sentimentalizam i melodramatičnost, odupire se stravi od praznine i ruga smrti. Ima i pjesama epigramske naravi, poput grafita, a naslov im često i ne odgovara sadržaju, dok su druge obilježene društvenom situacijom u kojoj se zatekao Čile nakon vojnog udara. Zbirka je upotpunjena opširnom uvodnom studijom o Parrinom životu i stvaralačkom radu iz pera Marie Angeles Perez Lopez, također u prijevodu M. Polić Bobić.
72.
Pasini, Mislav, 1974-Baba mi je Maur / Mislav Pasini. - Zagreb : Sandorf, 2016. - 106 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Treš)
Glavni lik romana je srednjoškolski profesor koji živi s trudnom nevjenčanom suprugom. Zatočen u škripcu srednjih godina, u očekivanju skorog rođenja dijeteta, on je u stalnom raskoraku između želje za neobaveznim mladenačkim vrludanjima, s
čestim referencama na jugoslavensku rock glazbu 80-ih, i onoga što se od njega u tim godinama očekuje - miran obiteljski život. Stoga, iako odan, budući život sa svojom partnericom shvaća s dosta zadrške i ne uzbuđuje ga previše činjenica da je njen bivši ljubavnik sustavno maltretira putem sms poruka, kao i njena bliskost s psihoterapeutom Elijem kome odlazi na terapiju. Međutim, s pojavom nove kolegice u školi sve se okreće u posve neočekivanom pravcu… Bizaran zaplet, doza seksa, nasilja i političke "nepravovjernosti" odlike su ove crnohumorne groteske. Riječ je o prvom naslovu objavljenom u Sandorfovoj biblioteci "Treš".
73.
Pavelin, Goran, 1971-Arhiv, mediji, odnosi s javnošću / Goran Pavelin. - Zadar : Sveučilište u Zadru, 2016. - 291 str. ; 22 cm
Tijekom višegodišnjeg proučavanja društvene uloge arhiva, autor je proširio polazno stajalište prema tradicionalnim arhivističkim djelatnostima uzimajući u obzir odnose s javnošću i suvremene medije. Kroz pet poglavlja autor progovara o teorijskim premisama o integriranju odnosa s javnošću u arhive, planiranju i ostvarivanju odnosa arhiva s medijima, vrednovanje spomenutih odnosa te moguće krizne situacije na primjeru arhiva.
74.
Pedagoški standardi i normativi rada trenera u sportuPedagoški standardi i normativi rada trenera u sportu / [autori Daniel Bok ... et al.] ; [suradnici Robert Basić ... et al.]. - Zagreb : Kineziološki fakultet Sveučilišta : Sportski savez Grada Zagreba, 2014. - 315 str. : ilustr. ; 24 cm
Knjiga je nastala kao rezultat projekta koji je proveden u suradnji Sportskog saveza Grada Zagreba i Kineziološkog fakulteta u Zagrebu s ciljem dobivanja odgovora na čitav niz pitanja vezanih uz obavljanje stručnih poslova u sportu. U knjizi su predstavljeni rezultati istraživanja provedenog u Zagrebu, postavljeni su temelji i definirane smjernice za bolje sustavno i strukovno određenje trenerskog poziva.
75.
Peleh, Slavko, 1937-130 godina klupskoga šaha u Zagrebu / Slavko Peleh. - Zagreb : Zagrebački šahovski savez, 2016. - 164 str. : ilustr. ; 24 cm
Monografija donosi pregled povijesti zagrebačkog klupskog šaha od 1886. godine do današnjih dana. U knjizi su predstavljeni mnogobrojni šahovski klubovi, osnutak Zagrebačkog šahovskog saveza, turniri, knjige iz šaha te najznačajniji domaći i strani šahisti.
76.
Periš, Želimir, 1975-X / Želimir Periš. - Zagreb : Algoritam, 2016. - 91 str. ; 19 cm. - (Na vrh jezika)
Poetski prvijenac zadarskog autora koji je do sada bio poznat kao prozaik. Zbirka se sastoji od tri ciklusa: Pjesme za izvikivanja, Pjesme za šaputanja i Pjesme za mrmljanja. Stihovi Ž. Periša sazdani su od pamfleta, parola, jezika svakodnevice, impregnirani egzaktnim podacima, humorom i ironijom. Pjesnik progovara o svijetu spektakla, neoliberalnom kaosu i neokapitalističkom pritisku na ljudsku egzistenciju, privatizaciji i opustošenim tvorničkim pogonima, identitetskim izborima... I u dominantno ljubavno-erotskim ciklusima (drugi i treći) autor je, iako doduše ponešto tiši, i dalje zaigran i visoko socijalno osviješten. Naći će se u ovoj poeziji i izrazitih emocija poraza, iskaza luzera koji su izgubili bitke, ali ne znači da su se i predali. "Ovo je zbirka s nepoznanicom x u naslovu, ali radi se o tome da se taj x, to nepoznato,
prepozna, malo nakosi i postane +. Da se svijet promijeni. Riječima Želimira Periša: x kao dosta!"
77.
Philippe, Jacques, 1947-Istinsko milosrđe : Marija, opraštanje i pouzdanje / Jacques Philippe ; [prijevod Lidija Paris]. - Split : Verbum, 2016. - 68 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Fides ; 77)
Jedan od najpoznatijih duhovnih autora današnjice o. Jacques Philippe u ovoj knjizi svraća pozornost na veliku temu milosrđa i daje jasne i jednostavne upute kako se nositi s vlastitim poteškoćama, nerazumijevanjima, neslaganjima, tugom i usamljenošću. Knjiga je nastala na temelju duhovnih konferencija koje je o. Jacques održao povodom izvanredne Godine milosrđa. Naglašena je važnost opraštanja, posebno u obitelji, i pouzdanje kao temeljni vjernički stav potreban za primanje Božjega milosrđa.
78.
Podrug, Berislav, 1978-Platonov Simpozij : eros kao počelo filozofije / Berislav Podrug. - Zagreb : Demetra, 2016. - X, 638 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Demetra : filosofska biblioteka Dimitrija Savića ; sv. 162)
Djelo predstavlja interpretaciju Platonova Simpozija, jednog od središnjih djela kako Platonove, tako i cjelokupne antičke filozofije, koje i danas zadivljuje svojom poetičnošću, dramatskom napetošću te dubokoumnim ispreplitanjem mita i filozofije. Razmatra se Platonov odnos prema pjesništvu i mitu, dijalozi Sokrata s drugim filozofima te Platonova ideja Erosa kao demona ljubavi, mudroljublja, erotičke moći u iskustvu filozofiranja.
79.
Priručnik za osposobljavanje i polaganje vozačkog ispita A1, A2, A, B i B+E kategorije vozila : prometni propisi i siguPriručnik za osposobljavanje i polaganje vozačkog ispita A1, A2, A, B i B+E kategorije vozila : prometni propisi i sigurnosna pravila / autori Sinan Alispahić ... [et al.] ; [fotografije Sinan Alispahić]. - Izmijenjeno i dopunjeno izd. - Zagreb : Hrvatski autoklub, 2016. - 221 str. : ilustr. ; 24 cm
Priručnik za izobrazbu i osposobljavanje sudionika cestovnog prometa, koji je nastao kao rezultat dugogodišnjeg rada i iskustva u nastavi i osposobljavanju vozača. Sadržaji su u cijelosti usklađeni s Programom vozačkog ispita u Hrvatskoj (važeći do kraja srpnja 2014.), a obuhvaćaju temeljne propise, ulogu vozača kao ključnog čimbenika te ostalih sudionika prometa, vozilo u funkciji sigurnosti prometa, znakove u prometu, itd.
80.
Priručnik za prepoznavanje i obrazovanje djece s jezičnim teškoćamaPriručnik za prepoznavanje i obrazovanje djece s jezičnim teškoćama / urednica Jelena Kuvač Kraljević. - Zagreb : Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta, 2015. - 172 str. : ilustr. ; 25 cm
Knjiga je nastala kao rezultat projekta „Preduvjeti školskog uspjeha: rano prepoznavanje jezičnih teškoća“ koji se provodio od 2013. do 2015. godine u Laboratoriju za psiholingvistička istraživanja Odsjeka za logopediju Edukacijsko- rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, a u suradnji s Hrvatskim logopedskim društvom, Agencijom za odgoj i obrazovanje te Udrugom odgajatelja dječjih vrtića. Prvih pet poglavlja donosi sadržaj edukacija provođenih s odgojiteljima (općenito o jeziku, rani i kasni jezični razvoj, rana pismenost te jezični, govorni i komunikacijski poremećaji djece predškolske i
školske dobi). Ostala poglavlja namijenjena su logopedima i ostalim strukama u svrhu poticanja sekundarne intervencije, kao i podizanja osviještenosti o važnosti preveniranja neželjenih posljedica jezičnih teškoća, važnosti rane intervencije i uključivanja roditelja u terapiju.
81.
Puljiz, Milan, 1935-Vilac i Zvizdan / Milan Puljiz. - Zagreb : Naklada Nediljko Dominović, 2016. - 179 str. ; 22 cm. - (Izdanja Dominović / Naklada Nediljko Dominović. Posebna izdanja ; knj. 3)
Vilac i Jakov, odnosno Kantar, zaljubljeni su u seosku ljepoticu Anku, koja pak ljubav uzvraća Vilcu. Kada obostrana naklonost urodi plodom i postane javna, Kantar se poželi fizički obračunati s Vilcem koji mu zadaje naizgled kobni udarac. U strahu bježi iz svog sela Runovića preko Italije do Amerike, dok Anka sama odgaja Željka…
82.
Rand, Ayn, 1905-1982Himna / Ayn Rand ; [preveo s engleskoga Danko Krilić]. - Zlatar : Partenon, 2016. - 124 str. : slika autorice ; 21 cm. - (Biblioteka Razum)
Distopijski roman sa snažnom kritikom totalitarnog kolektivizma u satiričkom tonu pripovijeda priču o društvu u kojem je svaki oblik individualizma strogo zabranjen, slobodna misao i nezavisni duh krajnje su nepoželjni, a kazne za nepoštivanje autoriteta nemilosrdne. Žrtvovanje svoga „ja“ za ono što se naziva općim dobrom politička je deviza ovog društva, a svijest o individualnosti tek se treba probiti do njegovih stanovnika koji su davno prestali propitivati autoritet.
83.
Rey, Norma C.Patuljački glosar : Pandorabilije / [prevela i (pre)uredila Norma C. Rey]. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2016. - 318 str. : ilustr. ; 25 cm
Djelo fantastične "leksikografije" u kojem se abecednim redom nižu pojmovi i "pojmovi" svijeta patuljaka, naroda/rase čija je povijest, mitologija i legenda duhovitim, ironičnim i satiričnim dosjetkama asocijativno isprepletena sa suvremenom
stvarnošću na način peckave i zabavne društvene kritike.
84.
Reynard, SylvainGabrielovo iskupljenje : [roman] / Sylvain Reynard ; s engleskoga preveo Borivoj Radaković. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 466 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 435)(Trilogija Gabrielov pakao ; 3)
Treći dio trilogije o ljubavi između Julie i Gabriela. Dok Gabriel radi kao profesor na Sveučilištu u Bostonu, Julia je doktorandica na Harvardu i njihove karijere su u uzlaznoj putanji. No Gabrielovi planovi za obiteljski život kose se s njenim planovima za napredovanje – on želi proširiti obitelj, a Julia želi završiti studij…
85.
Roklicer, Robert, 1970-Apsolutno siguran / Robert Roklicer. - Zagreb : Studio moderna : Naklada Đuretić, 2016. - 83 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Zrenik ; knj. 4)
Nova poetska knjiga suvremenog hrvatskog pjesnika, scenarista i glumca, koji je dobitnik više nagrada i priznanja za svoj književni rad. Roklicer je ponovno ispisao pjesničku zbirku u kojoj je njegov urbani (anti)junak okrenut protiv svih deformacija u svom neposrednom društvenom okruženju. Radi se o zbilji posvemašnjeg crnila - globalnog, lokalnog i osobnog. Pjesnik se, tako, fokusira na najsumornije dimenzije stvarnosti, istovremeno se od nje snažno distancirajući.
Pjesnički jezik prepun je kolokvijalizama, vulgarizama, razgovorne frazeologije, dijaloga... Takvo sarkastično, "brutalno" doživljavanje života autentično je roklicersko, a to je umjetnički izraženije što je primjerenijim sredstvima konstruirano u tekstu. "To je samački život koji si bivanjem na margini i destruktivnošću prema svim društvenim očekivanjima nastoji priskrbiti slobodu za spontano i nesputano reagiranje, za spašavanje ono malo autentične ljudskosti koja je ostala posve zakrivena mnoštvom socijalnih maski."
86.
Rudan, Evelina, 1971-Vile s Učke : žanr, kontekst i nadnaravna bića predaja / Evelina Rudan. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada ; Pula : Povijesni i pomorski muzej Istre, 2016. - 599 str. ; 25 cm
Folkloristička, filološka, antropološka i kulturnopovijesna studija o usmenim predajama danas. Autorica argumentirano i metodološki čisto, donosi utemeljenu folklorističku interpretaciju kojom usustavljuje odrednice kojima gradi usmenu predaju kao usmenoknjiževni žanr. Temelji se na istraživanjima na području Istre.
87.
Sabljak, Tomislav, 1934-Mumije : groteske i melodrame za radio i televiziju / Tomislav Sabljak. - Zagreb : Društvo hrvatskih književnika, 2016. - 255 str. ; 18 cm. - (Mala knjižnica Društva hrvatskih književnika ; knj. 183)
Knjiga sadrži pet radiodramskih i televizijskih tekstova: Neron, Mumije (groteska za radio), Groznica (televizijski scenarij), Melankolija (melodrama za televiziju) i Mjesečari“. Drame su iznesene u cijelosti, a u napomeni ih autor književno tumači i kronološki navodi kada je i koliko puta koja izvedena te koje je nagrade dobila. Knjiga završava bilješkom o autoru.
88.
Sanderson, Brandon, 1975-Legija pod površinom / Brandon Sanderson ; [prijevod s engleskog Igor Rendić]. - Zagreb : Hangar 7, 2016. - 164 str. ; 22 cm. - (Nova / Hangar 7 ; 02)
Stephen Leeds, poznat pod nadimkom Legija, detektiv je koji boluje od vrlo specifičnog, neobjašnjivog psihičkog poremećaja: u njegovoj glavi, uz vlastitu ličnost, boravi još četrdeset i sedam detaljno psihološki razrađenih ličnosti. Leeds sa svojim izrazito uvjerljivim halucinacijama surađuje na rješavanju kompleksnih zadataka i logičkih zavrzlama, a najnoviji mu je zadatak istražiti krađu trupla biotehnološkog znanstvenika u čijem bi tijelu mogle biti skrivene vrlo opasne informacije.
89.
Seneca, Lucius Annaeus, 4 pr. Kr.-65Pismo 82-124. - 2016. - VIII, 494 str.
Drugi svezak Senekinih pisama Luciliju sadrži pisma od 82 do 124, u kojima se razmatraju teme: O prirodnom strahu od smrti, O vrijednosti vrline, O promjenjivosti sreće, O sofistici i filozofiji, O tjelesnoj vrlini, O zatiranju strasti, O pokornosti sveopćoj volji, O sukobu između ugode i vrline i mnoge druge. U njima se pokazuje Senekin stoicizam kao praktična filozofija morala, kozmopolitsko uvjerenje o povezanosti svih ljudskih bića te stavovi o emocijama, duši i volji,
mogućnostima spoznaje boga itd.
90.
Simses, MarySezona borovnica / Mary Simses ; s engleskoga prevela Aleksandra Barlović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 310 str.
; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 237)
Ellen i njen zaručnik Hayden mladi su i uspješni odvjetnici u New Yorku, zaljubljeni preko glave. Nakon smrti njene bake, Ellen dobiva u zadatak isporučiti oproštajno pismo bakinoj nesuđenoj ljubavi, stanovitom Chetu iz gradića Beacona u Mainu. Po dolasku u Beacon, Ellen prvo jutro pada u hladno more kroz propali drveni mol i skoro se utopi, a spasi ju zagonetni Roy kojemu ona zahvali strastvenim poljupcem…
91.
Slivar, Iva, 1981-Europsko turističko tržište i trendovi razvoja / Iva Slivar, Tea Golja. - Pula : Sveučilište Jurja Dobrile, 2016. - 245 str. : graf. prikazi ; 25 cm
Promjene poput globalizacije, promjene demografske strukture, novi mediji, globalni posrednici (npr. Booking.com, Expedi, Travelocity i sl.), online rezervacije te niskobudžetni zračni prijevoznici utjecali su na turističko tržište mijenjajući obrasce ponašanja turista i, posljedično, turističku ponudu. Knjiga je namijenjena studentima ekonomije i turizma te svim interesnim dionicima u turizmu. Autorice su obradile studije slučajeva, prikazale rezultate znanstvenih i stručnih istraživanja te iznijele primjere dobro prakse. Knjigu su zaokružile poglavljem o dugoročnim i kratkoročnim trendovima i izazovima u turizmu.
92.
Službenički odnosi u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i državnoj upraviSlužbenički odnosi u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i državnoj upravi / Štefanija Kasabašić ... [et al.]. - Zagreb : Novi informator, 2016. - 259 str. ; 24 cm
Knjiga donosi aktualne teme i zakone kojima se reguliraju statusi službeničkih odnosa u državnoj, lokalnoj i regionalnoj, samoupravi. Podijeljena je u četiri cjeline: Status lokalnih dužnosnika (lokalni i državni dužnosnici, ovlasti dužnosnika i ovlasti izvršnog tijela), Instituti službeničkog prava (prijam u službu, raspored na radno mjesto, raspored, prestanak službe), Donošenje rješenja o rasporedu ili stavljanju na raspolaganje zatečenih i preuzetih državnih službenika nakon promjena djelokruga i ustroja državnih tijela te Sustav odgovornosti državnih i lokalnih službenika i namještenika (povreda službene dužnosti, odgovornost za štetu).
93.
SpeculumLjubav opstoji. - Varaždin : Modernist, 2016. - 57 str. : ilustr. ; 21 cm
Druga stihozbirka lirskog nomena Speculum svojevrstan je nastavak prve knjige. Okosnica poetičke ideje je istraživanje mjesta gdje se susreću prijateljstvo i ljubav kroz nevidljive sile sukoba muškarca i žene ili dobrog i lošeg. Ljubav ponovno dominira kao osjećajno žarište u novim stihovima Speculuma. Sentimentalno-čuvstvena toplina odnosa, dubina prijateljske privrženosti, partnerska udaljenost ili pak osjećaj ugode nečije blizine, oni su motivi na kojima se temelji ova lirska knjiga. Ljubav opstoji u kontrastiranju pojmova kao što su dan i noć ili dobro i loše, u zagonetnom međuprostoru neodređenja, dok se emocionalne silnice nalaze na strogoj vagi i ispitu vlastite savjesti. Speculum ljubav percipira kao univerzalnu silu, sveprisutnu borbu nevidljivih distanci između muškarca i žene. Također, on ne bježi od lica gole svakodnevice, ide ukorak s današnjicom. Patos koji se tu javlja prosvjed je pred banalnošću, prazninom, razdrobljenosti recentne stvarnosti od vrijednosti. "I onda dekompozicijska estetska forma nije nikakvo rasplinjavanje, to je produbljivanje stvari, unošenje širine kojom se postiže cjelovitost izraza, zaokruživanje oblikovanja force uočavanja i uopćavanja."
94.
Spehr, Todd, 1983-Dražen : život i ostavština košarkaškog Mozarta / Todd Spehr ; [s engleskoga preveo Marin Popović]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 279 str. : ilustr. ; 24 cm
Autor, sportski novinar i bivši košarkaš, napisao je biografiju o legendi hrvatske košarke koji je postao zvijezda NBA lige. Knjiga prati Dražena od košarkaških početaka u Šibeniku, njegov uspon u tinejdžerskim danima, prelazak u Zagreb, te kasniji zvjezdani status i tragičnu smrt.
95.
Stepnova, Marina, 1971-Lazarove žene / Marina Stepnova ; s ruskoga preveo Igor Buljan. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2016. - 445 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Graham Greene)
Rusko društvo 20. stoljeća prikazano je kroz život matematičkog genija, Lazara Lindta i tri ključna ženska lika koji upravljaju njegovim životom: Marusja, prema kojoj Lazar osjeća snažnu, ali zabranjenu ljubav, Galina Petrovna, mlada i hladna djevojka s kojom će Lazar stupiti u nesretni brak te balerina Lidočka, Lazarova unuka i posljednja velika ljubav.
96.
Stipančić Radonić, Nela, 1967-Grišnici i pravednici : (i njihovi savjetnici) / Nela Stipančić Radonić. - Split : Naklada Bošković, 2016. - 431 str. : slika autorice ; 24 cm. - (Biblioteka Suvremena proza / Naklada Bošković ; 98)
U srednjovjekovnoj Bosni, na početku zauvijek kompleksnog pitanja traganja za vlastitim identitetom, raspliće se priča o dvorskim spletkama u borbi za svjetovnu i duhovnu vlast. Uspon dinastije Kotromanića na banskom prijestolu dovodi do stvaranja i jačanja Bosanskog kraljevstva, no njihova moć postepeno opada i kraljevstvo slabi već početkom 15. stoljeća…
97.
Strand, Mark, 1934–2014Izabrane pjesme / Mark Strand ; izbor, prijevod i bilješke Petar Opačić. - Split : Naklada Bošković, 2016. - 200 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Vlati ; 82)
Izabrane pjesme važnog američkog dvadesetstoljetnog pjesnika, pripovjedača i prevoditelja kanadskog podrijetla (izbor i prijevod Petar Opačić). Strand najčešće istražuje granice sepstva i vanjskoga svijeta, na tragu južnoameričkog nadrealizma i europskih pisaca, osobito F. Kafke. Snažan nadrealistički utjecaj u svojoj poeziji pjesnik duguje i uvažavanju radova likovnih umjetnika kao što su Max Ernst, Giorgio de Chirico, ili pak Rene Magritte. Mnoge Strandove pjesme nostalgičnog su tona, a što je vezano uz uvale, polja, plovila i borove njegova djetinjstva koje je proveo u Prince Edward Islandu, Kanada, što je i sam pjesnik stalno ponavljao. U svojim stihovima koristi običan i konkretan jezik, uglavnom bez rime i metra. U jednom intervjuu izjavio je: "Osjećam se sudionikom jednog novog međunarodnog stila koji ima dosta toga zajedničkog s običnom dikcijom, izvjestan odnos prema tehnici nadrealizma i snažan narativni element." Mark Strand je dobitnik deset literarnih nagrada za svoj književni rad.
98.
Sudeta, Zlatka, 1892-1955Velika građanska kuharica / Zlatka Sudeta. - [Pretisak, 2. izd.]. - Koprivnica : Klub poslovnih žena Koprivničko- križevačke županije ALFA : Baltazar, 2016. - 278 str. : slika autorice ; 22 cm. - (Biblioteka Kraluš)
Pretisak kuharice koja je prvi put objavljena 1922. godine izvlači iz zaborava brojne stare hrvatske recepte i naputke o kuhanju. Posebna vrijednost teksta autorice, učiteljice Zlatke Sudete je u tome što je koristila hrvatske riječi i nazive za pojedina jela pa je u tu svrhu sastavila i Tumač riječi.
99.
Suvremeni bugarski pjesnici : projekt “8×5”Suvremeni bugarski pjesnici : projekt “8×5” / [izbor pjesnika Elka Njagolova] ; [prijevod Ivana Primorac i Enerika Bijač] ; [urednica [i] fotografije Enerika Bijač]. - Rijeka : Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Rijeka, 2016. - 126 str. : ilustr. ; 20 cm
U ovoj dvojezičnoj, bugarsko-hrvatskoj zbirci hrvatskoj čitateljskoj javnosti predstavlja se pet suvremenih bugarskih pjesnikinja i tri suvremena bugarska pjesnika, svatko sa po pet pjesama (izbor pjesnikinja i pjesnika Elka Nyagolova; prijevod na hrvatski Ivana Primorac i Enerika Bijač). Zastupljeni pjesnici i poetese iskazuju se kao vrsni prezentanti suvremenoga bugarskog pjesništva, okrenuti osobnim i općim egzistencijalnim prilikama i neprilikama "u kojima diše život bugarskog čovjeka danas". Zbirka meritorno odslikava polivalenciju bugarskog suvremenog stiha, skladno višeglasje koje se spontano slijeva u snažan poetski glas što se "izdiže iz kaljuže suvremenog svijeta, ne želeći u njoj potonuti". Projekt "8x5" plod je suradnje Slavenske akademije književnosti i umjetnosti u Bugarskoj i Slavenske akademije književnosti i umjetnosti ogranka za Hrvatsku zajedno sa Društvom hrvatskih književnika.
100.
Swank, Denise GrowerDvadeset devet i pol razloga / Denise Grover Swank ; s engleskoga prevela Iva Divljaković. - Velika Gorica : Stilus knjiga, 2016. - 296 str. ; 21 cm. - (Misteriji Rose Gardner ; 2)
Drugi nastavak serijala "Misteriji Rose Gardner". Nakon majčine iznenadne smrti, Rose Gardner započinje vezu s Joeom Simmonsom, glavnim detektivom tijekom istrage ubojstva njene majke. Kada postane porotnica na suđenju za ubojstvo, njen dar – vizije, omogućuju joj da pojedine činjenice shvati brže od policije zbog čega umalo strada. Iako se čini da izaziva sudbinu, zapravo nevolja uvijek pronalazi nju, no Joe je gotovo uvijek tu da ju spasi…
101.
Swank, Denise GrowerTrideset i pol izlika / Denise Grover Swank ; s engleskoga prevela Ira Martinović. - Velika Gorica : Stilus knjiga, 2016. - 296 str. ; 20 cm. - (Misteriji Rose Gardner ; 3)
Treći nastavak serijala „Misteriji Rose Gardner“. Rose čekaju uzbudljivi događaji - upravo je otvorila rasadnik cvijeća sa svojom sestrom Violet, a dečko Joe ju želi upoznati sa svojom bogatom obitelji. Dok je on na svom posljednjem tajnom zadatku, Rose se uplete u istraživanje ubojstva starije susjede i sveopće opčaranosti stanovništva Henryette novim svećenikom Jonahom…
102.
Šakić, Tomislav, 1979-Modernizam u hrvatskom igranom filmu : nacrt tipologije / Tomislav Šakić. - Zagreb : Disput, 2016. - 323 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Četvrti zid ; knj. 69)
Knjiga je autorova prerađena doktorska disertacija o suvremenom hrvatskom igranom dugometražnom filmu, ali i filmskoj umjetnosti uopće, te o tome kako se domaći film uklapa u periodizacije i klasifikacije inozemne literature o modernizmu. U ovom nacrtu tipologije autor modernizmu pristupa i kao stilu i kao razdoblju te razmatra modernizam u raznim perspektivama, shvaćajući ga i historijski i kritički.
103.
Šarotar, Dušan, 1968-Biljar u Dobrayu / Dušan Šarotar ; prevela sa slovenskog Jagna Pogačnik. - Zaprešić : Fraktura, 2016. - 286 str. ; 21 cm
Kraj Drugog svjetskog rata već se naslućuje. Sredinom ožujka 1945. nekad dobrostojeći židovski trgovac Franz Schwartz vraća se u Mursku Sobotu iz logora, preživjevši Holokaust. Svoj grad i sugrađane jedva prepoznaje. U hotelu Dobray križaju se putovi vojnika i civila koji bi samo htjeli da taj kaos već jednom prođe, da se nekako spase i da se nekako izbrišu stvari zbog kojih bi mogli biti prozvani. "Roman o propasti svijeta u kojem se ne biraju krivi i nevini i koji tolike sudbine i svakodnevice svojim padom povleči za sobom u mrak i ništavilo."
104.
Šerbedžija, Rade, 1946-Stranac : izabrane pjesme / Rade Šerbedžija. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 163 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Tridvajedan.
Pjesništvo ; knj. 36)
Izabrane pjesme iz tri zbirke poezije jednoga od najpoznatijih glumaca u Hrvatskoj: "Promjenljivi", "Crno, crveno" i "Prijatelj ga, kaže, više ne poznaje" (izbor Nikola Petković). Kao i u svemu čega se dotakne, Šerbedžija se ne boji vlastitog razotkrivanja - ni na sceni, ni u glazbi, a ponajmanje u poeziji. Njegove pjesme, tako, progovaraju o glumačkoj profesiji, uzorima, mladosti, bračnom životu, životu u inozemstvu. On uvijek ostaje umjetnik kakav je svih ovih godina nastojao biti - iskren i otvoren, osjetljiv i jednostavan. Sam naslov zbirke razotkriva njegovu sudbinu. Naime, u jednom trenutku u vremenu on se osjetio strancem u vlastitoj zemlji i u svijetu. A kad se jednom postane stranac, sugerira autor, onda se to zauvijek ostane; čovjek kao da postaje srođen s tom ulogom. To je svojevrstan donkihotizam koji ukazuje na to da je pjesnik sam i poseban u tom svijetu, da ima svoju priču u kojoj ne treba dijeliti ništa s kolektivom i zajednicom, što je, na neki način, izuzetna pozicija i privilegija svakoga umjetnika.
105.
Škare, Andrija, 1981-Slušaj me / Andrija Škare. - Zagreb : Durieux, 2016. - 215 str. ; 20 cm
Zbirka kolumni o pjesmama pop glazbe koje tematiziraju književnost, koje je autor pisao za portal Booksa. hr. Tema kolumni je spoj glazbe i književnosti. Autor se vodio kriterijem da mu se pjesma sviđa i da u njoj postoji neka književna
referenca ili da govori o pisanju.
106.
Štivičić, Tena, 1977-Tri zime : drama / Tena Štivičić ; [prijevod i adaptacija Tena Štivičić]. - [2 izd.]. - Zagreb : Hena com, 2016. - 159 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Verbarij ; knj. 15)
Drugo izdanje dramskog teksta koji obuhvaća tri razdoblja: studeni 1945., siječanj 1990. i studeni 2011. godine. U tim razdobljima zrcale se složeni odnosi četiriju generacija žena iz obitelji Amruš i Kralj/Kos. Osobne sudbine isprepleću se međusobno, u izraženom kontekstu ključnih trenutaka iz novije hrvatske povijesti. Tekst se sastoji od četrnaest scena, a u ovome izdanju pridodana mu je i dodatna scena pod naslovom "Četvrta zima", smještena u još jedno značajno povijesno razdoblje: studeni 1918. godine.
107.
Šubat, Vladimir, 1925-U jarmu komunističkog ideološkog ropstva : ropstvo, tamnovanje i stradavanje pravednika u 68 epizoda / Vladimir Šubat. - Zagreb : Nova knjiga Rast, 2016. - 260 str. ; 24 cm
Osobno svjedočanstvo preživjelog svjedoka blajburške katastrofe obogaćeno kontekstualnim objašnjenjima i povijesnim činjenicama. Autor je opisao postupanje sa zatvorenicima u lepoglavskom zatvoru, zapovijedi koje su čuvaru izvršavali, kao i one koje nisu, uvjete u zatvorskim bolnicama, suđenja zatvorenicima, odnose prema zarobljenicima-teolozima i sl. kao i neke detalje odnosa Josipa Broza Tita i njegova sina iz prvog braka, Žarka. Knjiga završava biografijom autora.
108.
Tahir, SabaaŽar u pepelu / Sabaa Tahir ; s engleskoga preveo Marko Maras. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2016. - 313 str. : ilustr., zemljop. crtež ; 24 cm
U okrutnom svijetu Bojovničkog carstva, kojim vlada divlji ratnik Taius i njegova ubojita vojska, gdje se svaki neposluh prema caru guši u krvi, a sloboda i pravda zaboravljene su vrijednosti, jedna djevojka kreće u pohod koji se čini kao sigurna smrt – pokušat će osloboditi svoga brata kojeg je zarobila elitna careva vojska. No susret s Eliasom, carevim najboljim vojnikom koji i sam prezire okrutnost na koju je prisiljen, pobudit će u njima snagu da se suprotstave tiraniji i nepravdi pod kojom su dotad živjeli.
109.
Tarrant, John, 1949-Donesi mi nosoroga : i drugi zen koani koji će vam spasiti život / John Tarrant ; [prijevod Petar Vujačić]. - Zagreb : Planetopija, 2016. - 197 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Quantum)
Cilj zen koana je prosvjetljenje, no oni ne propisuju određeni vid sreće ili ispravan način života. Naprotiv, oni potiču da se u nepredvidljivosti otkrije saveznika umu i da se životu pristupa kao umjetničkom djelu. Autor knjige, pionir razvoja koana kao metode razumijevanja uma u zapadnoh civilizaciji, čitaocima predstavlja petnaest koana i komentare uz njih. Komentar je ponekad osobno iskustvo pojedinca koji je radio s koanom, a taj pojedinac može biti drevna osoba ili suvremenik. Ponekad je to otkrivanje situacija i stavova koji u načinu promišljanja koana imaju najviše smisla.
110.
Teotokas, Giorgos, 1905-1966Djetinjstvo / Jorgos Teotakas ; s novogrčkog preveo Luka Vukušić. - Split : Naklada Bošković, 2016. - 77 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Suvremena proza / Naklada Bošković ; 96)
Zbirka triju priča poznatog grčkog romanopisca, novelista, dramatičara i pjesnika, dosad neprevođenog na hrvatski jezik. Ova zbirka uključuje priče Therapia, Banda i Vrt s čempresima, izvorno objavljene u Grčkoj 1937 godine. One govore o autorovom djetinjstvu u rodnom Istanbulu, od idiličnih trenutaka sigurnosti i sanjarenja, preko školskih dana i prvih pravih prijateljstava, sve do sazrijevanja, ljubavnih jada te već pomalo zamišljene i sjetne atmosfere koja dolazi sa odrastanjem.
111.
USA Noir 2USA Noir 2 / priredio Johnny Temple ; s engleskoga preveli Duško Čavić, Iva Gjurkin. - Zagreb : Durieux, 2016. - 422 str. ; 20 cm. - (Durieux Noir)
Zbirka kratkih priča suvremenih američkih autora o surovosti američkog stila života. Priče opisuju probleme s kojima se Amerikanci svakodnevno susreću – pitanja domovinske sigurnosti, nasilje, PTSP profesionalnih vojnika, porast kriminala,
rasna netrpeljivost, siromaštvo i konzumacija droge, ali i prikazuju međuljudske odnose na koje su utjecale posljedice navedenih problema.
112.
Valand, Janko, 1936-Otprilike različito / Janko Valand. - Zagreb : Izvori, 2016. - 308 str. : ilustr. ; 25 cm
Autor je pretočio osobna stajališta i promišljanja o prijevodima biblijskih tekstova u kolumnu pod nazivom „Otprilike različito“, koja je svojevremeno redovito objavljivana u časopisu „Kvizorama“. Osim usporedbe i komentara biblijskih prijevoda, autor iznosi mnoštvo vlastitih zaključaka o nelogičnostima, neosnovanosti i kontradikcijama u Bibliji, dogmama i vjerskim istinama.
113.
Verši na šterni (23 ; 2016 ; Vižinada)Verši na šterni XXIII. / [odabir pjesama i predgovor Tonko Maroević]. - Poreč : Gradska knjižnica Poreč, 2016. - 91 str. ; 22 cm
Zbornik sa već tradicionalnih Susreta čakavskih pjesnika pod pokroviteljstvom istarske općine Vižinada (odabir pjesama Tonko Maroević). Ovim je pjesnicima, bez obzira na starosnu dob ili na raznolika poetološka usmjerenja, "čakavština prvi, izvorni, najprisniji, materinski govor, u kojemu su sačuvani najintimniji slojevi temeljnih odnosa, ponajprije onih roditeljskih, obiteljskih, ljubavnih, naraštajnih, prijateljskih, sumještajnih itd.". Uvršteni su radovi pedeset i četiri autora, a velika većina njih poželjela je ispisati hommage svojim djedovima i bakama, stvoriti spomenar dragih i sudbinskih susreta, sačiniti kanconijer obraćanja milima i ljubljenima. "Mogu se nadati... da izbor prihvaćenih pjesama nudi prilično objektivnu panoramu visokog prosjeka lirskog pisanja na dijalektu (...)." (iz predgovora T. Maroevića)
114.
Vujčić, Marina, 1966-Susjed / Marina Vujčić. - [2. izd.]. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 183 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 425)
Drugo izdanje nagrađenog tragikomičnog romana o Katarini koja uhodi susjeda s drugog kata za kojeg misli da se zove Ozren Kovač. Njeni imaginarni razgovori s Ozrenom, pokušaji da mu privuče pažnju i pogrešno tumačenje svakog pozdrava i pogleda čine tragikomičnu okosnicu ovog romana nagrađenog književnom nagradom V.B.Z.-a & Tisak medije za najbolji neobjavljeni roman 2015. godine.
115.
Zagoda, Tomislav, 1970-Žabarska noć / Bartol Fuchs. - Zagreb : Opus Gradna, 2016. - 171 str. ; 20 cm. - (Lujzijana : serijal o umorstvima u Gorskom kotaru ; 1)(Biblioteka Opus Gradna krimić)
Živopisni Klekov Laz u Gorskom kotaru malo je mjesto u kojem vrijeme teče sporo, ljudi se svi međusobno poznaju i zajedno planiraju glavni događaj godine, Žabarsku noć, u kojoj će također sudjelovati svi. Pastoralnu idilu neočekivano prekidaju umorstva koja inspektor Cuculić mora hitno riješiti, prije nego što se niz smrti nastavi. "Žabarska noć" prvi je roman u serijalu "Lujzijana" o umorstvima u Gorskom kotaru.