Novi naslovi - listopad

1.

Đerđ, Zdenka, 1954-
Dramaturgija lutkarskoga kazališta : teorija, lutkarske poetike i igrokazi Borislava Mrkšića, Zlatka Boureka i Sanje Ivić, Milana Čečuka, Višnje Stahuljak, Tahira Mujičića i Borisa Senkera, Lade Martinac-Kralj, Magdalene Lupi i Renea Medvešeka / Zdenka Đerđ. - Zagreb : Leykam international, 2018. - 702 str. ; 24  cm
U ovoj opsežnoj knjizi o lutkarskom kazalištu, autorica, sveučilišna profesorica, bavi se definicijom što je kazališna lutka i lutkarski žanrovi te potom kreće u detaljnu razradu dramaturgije lutkarskog igrokaza i pojedinih poetika odabranih autora (Zlatko Bourek, Sanja Ivić, Milan Čečuk, Višnja Stahuljak, Tahir Mujičić, Lada Martinac-Kralj, Magdalena Lupi, Rene Medvešek). Autorica daje i prikaz repertoara gradskih lutkarskih kazališta u  Hrvatskoj.

2.

Đikić, Ivica, 1977-
Ukazanje / Ivica Đikić. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 164 str. ; 21  cm
Prije više od dvadeset i pet godina u zabitom dijelu neimenovane države, domaće i divlje životinje počele su se, naizgled    bez razloga, penjati na brdo G. i gledati u nebo. Crkvene vlasti brzo su brdo ogradile električnom ogradom i čudo prepustile zaboravu do samoubojstva velečasnoga Leopolda Horta. O svim događajima saznaje se iz suđenja Albertu Kocu, koji   braneći sebe brani i ideju slobode i zdravog  razuma.

3.

Abbas, Abul K.
Stanična i molekularna imunologija / Abul K. Abbas, Andrew H. Lichtman, Shiv Pillai ; ilustracije David L. Baker, Alexandra Baker ; urednici hrvatskog izdanja Drago Batinić, Vesna Lukinović-Škudar ; [prevoditelji Drago Batinić ... [et  al.].
- 8. izd. [izvornika]. - Zagreb : Medicinska naklada, 2018. - XIV, 530 str. : ilustr. ; 29 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)(Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici)
Udžbenik je usklađen s novim znanstvenim dostignućima pisan jasnim i razumljivim stilom. Glavnu promjenu doživjelo je poglavlje koje se bavi odgovorima limfocita T. Obnovljeno je i poglavlje o razvojnim putevima makrofaga i dendritičnih stanica, uključeni su novi detalji o imunosti sluznica i kože, citokina, opisana su međudjelovanja leukocita i endotela, kao i imunosne kontrolne točke u odgovoru na tumor. Današnja temeljna načela imunologije direktno utječu na razvoj novih imunoloških terapija. Ova je knjiga namijenjena studentima medicine, studentima diplomske i poslijediplomske nastave iz imunologije, koji trebaju jasno uvodno štivo za učenje imunoloških  predmeta.

4.

Abercrombie, Joe, 1974-
Junaci / Joe Abercrombie ; [preveo s engleskoga Miro Labus]. - Zagreb : Vorto Palabra, 2018. - 488 str. ; 25 cm Moć, taština, čast, pohlepa, krvoproliće…    Ovo su neke od ideja "temeljaca" romana u kojem autor ponovno priziva
fantastični svijet svoje vrlo popularne trilogije "Prvi zakon". U ovom djelu Jezal dan Luthar, novi kralj Unije, kreće u obračun    s Crnim Dowom, koji je nakon mnogobrojnih ubojstava zasjeo na prijestolje Sjevera. Nakon sedam godina njegove vlasti, Južnjačka vojska pod vodstvom maršala Kroya, ali i velikim utjecajem "iz sjene" Prvoga među Čarobnjacima, čarobnjaka Bayaza, kreće u napad. O konačnom ishodu odlučit će krvava i neizvjesna trodnevna bitka pri čemu će se obje strane još dodatno naći iscrpljene unutrašnjim razmiricama, ljubomorom, intrigama… Peti roman iz pera ovog majstora    fantastike.

5.

Ali, Monica, 1967-
Neispričana priča / Monica Ali ; s engleskoga prevela Marina Horkić. - Zagreb : V.B.Z., 2018. - 259 str. : slika autorice ; 24 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 473)
Unatoč boli koje je bila svjesna da će je prouzročiti, princeza Diana iscenirala je vlastitu smrt. Uz pomoć vjernog prijatelja, otputovala je daleko od svih i započela novi život. Britanska spisateljica Monica Ali, nakon uspješnice "Brick lane",  odabrala je pomalo kontroverznu temu u britanskim krugovima i napisala roman o "princezi srca" i njezinom nikad odživljenom životu.

6.

Anne, Melody, 1973-
Milijarderov posljednji otpor : [sedma knjiga serijala Milijarderi neženje] / Melody Anne ; s engleskog preveo Ivan Babačić. - Zagreb : 24sata, 2018. - 312 str. ; 21 cm. - (Milijarderi neženje ;  [7])
U sedmoj knjizi serijala „Milijarderi neženje“, autorica govori o ljubavi, strasti i uzbuđenju između atraktivnog Austina Andersona, inače sklonog avanturama, i Kinsey, zbog koje će se njegov život u potpunosti promijeniti. Parovi u obitelji Anderson u sretnim su ljubavnim odnosima. Poput Austinova strica Josepha, koji se nakon prometne nesreće duže oporavlja, a za to vrijeme, njegova supruga, svojoj djeci i nećacima pripovijeda njihovu ljubavnu   priču.
 
7.

Anne, Melody, 1973-
Tajkunova osveta / Melody Anne ; s engleskog prevela Jelena Pataki. - Zagreb : 24sata, 2018. - 239 str. ; 21   cm
Prvi roman ljubavnog serijala o obitelji Titan. Derek i Jasmine zavoljeli su se kada je on još bio siromašan mladić, a ona kći bogatog biznismena koji nije odobravao njihovu vezu. Na dan njihova vjenčanja Derek se nije pojavio te je ona uvjerena da ju   je samo htio iskoristiti. No Derek, koji je u međuvremenu postao milijunaš, ima drugačije viđenje tog događaja i već deset  godina sanja o osveti Jasmine i njezinom  ocu.

8.

Bačić, Ivan, kirurg, 1965-
Kirurgija za studente zdravstvenih studija / Ivan Bačić, Robert Karlo, Tihomir Dunatov. - Zadar : Sveučilište u Zadru, Odjel za zdravstvene studije, 2018. - 191 str. : ilustr. ; 22  cm
Knjiga je skripta iz kirurgije za zdravstvene studije i sadrži podatke prikupljene iz recentne svjetske literature, ali i iz    osobnog kliničkog iskustva samih autora. Autori, predavači kolegija „Kirurgija i ortopedija“ Odjela za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru, u knjizi na suvremen i prilagođen način obrađuju kirurgiju prsnog koša, dojke, abdominalnu, plastičnu i rekonstrukcijsku, vaskularnu kirurgiju, traumatologiju, neurotraumatologiju, dječju kirurgiju, urologiju i kardijalnu    kirurgiju.

9.

Barbery, Muriel, 1969-
Život vilenjaka : roman / Muriel Barbery ; s francuskoga prevela Marija Paprašarovski. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2018. - 265 str. ; 22 cm
Prostor radnje - Francuska, Italija i imaginarni "Paviljon magle". Vrijeme - neuhvatljivo i nemjerljivo. Roman prati živote dviju djevojčica koje posjeduju moći onkraj ljudske spoznaje. Clara je plod vilenjačko-ljudske veze, a Marija je vilinsko biće u ljudskom obličju, rođena u momentu kada sile zla najavljuju svoj pohod na ljudsku rasu. Clara, talentirana pijanistica, uči   klavir u Rimu pod budnim okom Maestra vilenjaka. Marija živi na seoskom imanju u Burgundiji, koristeći sposobnost komuniciranja s prirodom u premošćivanju razlika između ljudskog i vilenjačkog svijeta. Zajedno, njih dvije mogu povratiti   moć vilinskoj rasi kroz mistični spoj magije i umjetnosti. Realnost se neprestano isprepliće s bajkovitim elementima jer  autorica istražuje tajanstvene spone između prirode, umjetnosti i tajni ljudskoga srca u maglovitom realitetu svoga  nadahnuća.

10.

Barnes, Julian, 1946-
Jedina priča / Julian Barnes ; preveo s engleskoga Igor Buljan. - Zagreb : Opus Gradna, 2018. - 208 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Patka/zec)
Roman je ovo o odrastanju i sazrijevanju. Okosnicu čini odnos udate žene i mladića. Jednog ljeta, šezdesetih godina   prošloga stoljeća, u južnom predgrađu Londona devetnaestogodišnji Paul u lokalnom teniskom klubu upoznaje Susan, samouvjerenu, ironičnu četrdesetosmogodišnjakinju, zarobljenu u braku bez ljubavi. Među njima odmah zaiskri privlačnost i rodi se ljubav.  Postavši nerazdvojni, sele u London. Desetljećima kasnije, Paul se prisjeća početaka njihove veze, te kako    je s vremenom sve krenulo nizbrdo.... Slično kao u još jednom svom djelu, "Osjećaj kraja", autor maestralnim stilom preispituje krucijalna pitanja ljudske egzistencije - patnju i bol gubitka kao i činjenicu da nam prva ljubav zauvijek obilježi   život.

11.

Beigbeder, Frederic, 1965-
Život bez kraja / Frederic Beigbeder ; s francuskoga prevela Ita Kovač. - Zagreb : OceanMore, 2018. - 238 str. ; 20  cm
Velikim dijelom riječ je o autobiografskom romanu pisanom u, za autora  karakterističnom, satirično-ironičnom tonu. Kritika je to mentaliteta opsjednutog uspjehom, delirijem sreće i potragom za eliksirom besmrtnosti. Autor, ogrezao u krizu     srednjh godina, u naletu ganuća obećaje kćerkici da nikada neće umrijeti... Upravo tako počinje ova odiseja - potraga za "svetim gralom" vječnosti u svijetu koji je velika grobnica u koju svake godine biva položeno 59 milijuna mrtvih. Kroz razgovore s eminentnim znanstvenicima, liječnicima i psiholozima pisac analizira medicinske, psihološke, društvene i religijske aspekte smrti i umiranja.

12.

Bele, Iva
Vibracija uspjeha : naučite kako da uspjeh ovisi o vama, a ne o okolnostima! / Iva Bele. - Zagreb : Školska knjiga, 2018. - 204 str. ; 24 cm
Kako svjesno podići vlastitu vibraciju i time početi donositi mudrije odluke, osnažiti se, naučiti reći „ne“ i zaštititi se od manipulatora? Kako vlastitim izborima stići do uspjeha i sreće? Kako shvatiti da uspjeh ovisi samo o nama? Motivacijska govornica, poslovna savjetnica i utemeljiteljica metode Success Concept željela je ovom knjigom potaknuti čitatelje na razmišljanje i pokretanje vlastitih životnih promjena. Samo na taj način, vlastitim djelovanjem i radom na sebi, doći će se     do realizacije osobnih ciljeva i sreće. Uz svako poglavlje u knjizi nalaze se i vježbe koje će čitatelju pomoći u preispitivanju samoga sebe.

13.

Berbić Kolar, Emina, 1976-
Disleksija i disgrafija: određenja, pristupi i smjernice / Emina Berbić Kolar, Igor Marko Gligorić, Marta Zečević. -   Osijek
: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, 2018. - 121 str. : graf. prikazi ; 24   cm
Knjiga je rezultat istraživanja grupe autora, a zamišljena je kao visokoškolski priručnik. U knjizi su obrađene dvije vrlo suvremene i aktualne teme današnjice - disleksija i disgrafija. Udžbenik je namijenjen učiteljima i svima onima koji rade s djecom u sklopu odgojno obrazovnog sustava te svakodnevno nailaze na učenike s teškoćama u ovladavanju čitanja. U knjizi su razrađeni i obrazloženi uzroci jezičnih  poremećaja.

14.

Bergman, Ingmar, 1918-2007
Rođeni u nedjelju / Ingmar Bergman ; sa švedskog prevela Željka Černok. - Zagreb : Hrvatsko filološko društvo : Disput, 2018. - 111 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Književna smotra)(Na tragu  klasika)
Autobiografski roman kultnog švedskog filmskog i kazališnog redatelja, scenarista i književnika u kojem kroz vizuru osmogodišnjeg dječaka Pua upoznajemo autorovu obitelj - autoritarnog, nasilnog oca, zaštitničku majku, buntovnog brata, nježnu dadilju, dominantnu baku po majci i druge likove. Osjetljiv dječak, sklon maštanju i očuđivanju stvari i pojava, razvija   s ocem složen odnos straha i divljenja, a njihovo nerazumijevanje i svađe trajat će gotovo do samog očevog kraja, kad Bergman pruža ocu ruku pomirenja. Ova knjiga, nevelika opsegom, ali snažna u doživljaju te jezično besprijekorna,   potvrđuje I. Bergmana jednako snažnog u književnom iskazu, kao i u   filmskom.

15.

Birin, Ante, 1973-
Školski povijesni atlas : za osnovnu i srednju školu / Ante Birin, Tomislav Šarlija, Mario Samarin. - Zagreb : Alfa, 2018. - 275 str. : ilustr., zemljop. crteži ; 21x30  cm
Novi školski povijesni atlas za osnovnu i srednju školu s ukupno dvjesto šezdeset četiri povijesna zemljovida tematski obuhvaća nacionalnu, europsku i svjetsku povijest, a prikazuje političke, gospodarske i društvene procese. Uz svaki zemljovid u atlasu nalaze se popratni kraći tekstovi. Tekstovi su označeni brojevima koji upućuju na redoslijed čitanja. Posebna pažnja posvećena je određenim temama iz nacionalne povijesti. Uz temu Domovinskog rata vezano je petnaest zemljovida.

16.

Boerjlind, Cilla, 1961-
Plima / Cilla i Rolf Börjlind ; prevela sa švedskoga Sara Profeta. - Zagreb : Znanje, 2018. - 399 str. ; 24 cm  Studenti Policijske akademije u klasi Akea Gustafssona dobit će preko ljeta zadatak - "cold case" po vlastitom   izboru,
odnosno odabrati jedno neriješeno ubojstvo, napraviti analizu istrage i vidjeti što bi se današnjim metodama moglo drukčije. Olivia Rönning odlučit će se za slučaj okrutnog ubojstva trudnice na Nordkosteru. Riječ je o ekstremo podmukloj torturi postupnog utapanja putem morskih mijena pri čemu je plima ugušila žrtvu i njeno nerođeno dijete. Kada nakon dvadeset   četiri godine otvori slučaj kojim se nekoć bavio njen pokojni otac, Olivia najprije otkriva misteriozan nestanak Toma
Stiltona, voditelja istrage...Triler iz pera najpoznatijih švedskih filmskih i TV   scenarista.

17.

Bogner-Šaban, Antonija, 1952-
Ivo Raić - hrvatski i europski glumac i redatelj / Antonija Bogner-Šaban. - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2018. - 478 str. : ilustr. ; 25  cm
Monografija o Ivi Raiću sveučilišne profesorice i teatrologinje A. Bogner-Šaban obuhvaća njegov život i stvaralaštvo kako u Hrvatskoj, tako i u gradovima europskog modernizma - Beču, Berlinu, Pragu te Hamburgu. Komparativnim pristupom autorica istražuje njegove prve kazališne godine u Zagrebu te potom fin de siecleovsko desetljeće stvaranja u Europi gdje   se oblikuje njegov umjetnički prosede. Nakon povratka u Zagreb, Raić obnaša i dužnost ravnatelja Drame HNK gdje se uočavaju i njegove organizacijske vještine. Zapažene su njegove glazbeno-scenske režije. Autorica također daje i popis uloga, režija te ostalu referentnu literaturu.

18.

Bošnjak, Nikolina, 1976-
EU fondovi i projektni ciklus za apsolutne početnike / Nikolina Bošnjak. - [2. izd.]. - Zagreb : Geologika Regulus, 2018. -  66 str. : graf. prikazi ; 21 cm
U predgovoru autorica govori o motivima i cilju pisanja ove knjige. Ideja za njeno pisanje pojavila se kao odgovor na potrebe polaznika radionica o EU fondovima, građanima koji nisu stručnjaci te mladih koji se prvi put susreću s ovim područjem.
Želja joj je objasniti što su EU fondovi i programi, što je projektni ciklus i čemu služi. Ona pruža materijal koji će dati jasne osnovne informacije, iskustvene savjete, naglasiti pravila koja treba poštovati u svrhu prijave što većeg broja projekata koji  će biti financirani.

19.

Bratulić, Josip, 1939-
Hrvatsko devetnaesto stoljeće : politika, jezik, kultura / Josip Bratulić. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada ; Pazin : Državni arhiv, 2018. - 356 str. ; 24  cm
Knjiga je o politici, jeziku i kulturi hrvatskog devetnaestog stoljeća. Govori o ilirskom pokretu i hrvatskom narodnom preporodu, o nacionalnim institucijama te važnim ličnostima toga razdoblja kao što su Janko Drašković, Josip Jelačić, Ivan Mažuranić, Ante Starčević i drugi.

20.

Bučević, Nada, 1978-
Svjesno majčinstvo / Nada Bučević. - Split : Harfa, 2018. - 157 str. ; 21  cm
Kako doživjeti trudnoću kao najveće čudo kojem možemo svjedočiti? Kako brige i strahove pretvoriti u mir, vjeru, znanje, iskustvo, mudrost i na kraju iskusiti istinski užitak življenja tijekom trudnoće? U svojoj novoj knjizi autorica nastoji predočiti    i objasniti kako se povezati s vlastitim djetetom te kako ovladati strahovima i negativnim mislima koristeći tehnike   meditacije, vizualizacije i afirmacije, a temeljem vlastitog iskustva želi ukazati na mogućnost doživljaja trudnoće   kao
savršenog duhovnog iskustva, jer „drugo stanje“ zapravo je savršen trenutak da život počnemo promatrati „iznutra“ umjesto izvana.

21.

Budak, Neven, 1957-
Hrvatska povijest od 550. do 1100. / [izrada zemljovida Ivan Jurković] ; [izrada kazala Zvonimir Forker]. - 2018. - 350 str.
U uvodu ove knjige koja je prva u nizu od tri knjige koje se bave poviješću hrvatskih zemalja u srednjem vijeku, autor razjašnjava pojmove "hrvatska povijest" i "povijest Hrvata", koji nisu istovjetni, iako je u historiografiji bilo dosta zabuna oko shvaćanja tih pojmova. Autor hrvatski prostor kakvog danas poznajemo promišlja u kategorijama povijesnih pokrajina koje    su imale vlastiti, specifični razvitak te su pripadale različitim vrhovnim   vlastima.

22.

Buntak, Krešimir, 1966-
8D metoda : vodič za uspješno rješavanje reklamacija i nesukladnosti u poslovanju / Krešimir Buntak, Tijan Šebestijan, Matija Kovačić ; [crteži Veronika Španić]. - Zagreb : Element, 2018. - 94 str. : ilustr. ; 24  cm
Knjiga je namijenjena studentima ekonomije, ali i onima koji se u poslu svakodnevno susreću s problemom reklamacija. Fokus knjige stavljen je na područje sustava upravljanja kvalitetom, a u knjizi je predstavljena 8D metoda pomoću koje bi  se trebao smanjiti broj reklamacija koje dolaze kao posljedica nesuglasnosti u organizacijama. Opisane su discipline koje  se primjenjuju u 8D    metodi kao što su prikupljanje informacija za planiranje projekta ili procesa, odabir stručnjaka i sastavljanje tima, definiranje problema, analiziranje i identifikacija izvora   problema…itd.

23.

Byrd, Rhyannon, 1972-
Ispovijest / Rhyannon Byrd ; s engleskoga prevela Ana Sabo. - Zagreb : 24sata, 2018. - 125 str. ; 22   cm
Treći dio ljubavnog serijala „Londonska afera“. Nakon automobilske nesreće i traumatičnih događaja u San Diegu, Jase je odlučio nestati iz Emmynog života i tako ju zaštiti od opasnosti koja ga prati. Emmy ne zna razlog njegovog nestanka i  jedino joj je objašnjenje da ju on zapravo ne voli. No Emmy se ne može pomiriti s takvim zaključkom i odluči saznati istinu, što znači pronaći ga i suočiti se s njime oči u  oči.

24.

Byrd, Rhyannon, 1972-
Potjera / Rhyannon Byrd ; s engleskoga prevela Ana Sabo. - Zagreb : 24sata, 2018. - 127 str. ; 22  cm
Drugi dio ljubavnog serijala „Londonska afera“. Nakon tri dana ispunjena bliskošću i strašću, Emmy i Jase se na      obiteljskom vjenčanju, pod budnim okom njegove ekscentrične obitelji, naglo rastaju – Emmy bježi nazad u San Diego jer uviđa da Jase nije spreman ni samom sebi priznati što osjeća. Shvativši da bi ju mogao izgubiti, Jase će preokrenuti nebo i zemlju da ju nađe. No tek tada počinju problemi, jer San Diego krije mračne tajne koje će Jasea uhvatiti posve nespremnog.

25.

Byrd, Rhyannon, 1972-
Vikend / Rhyannon Byrd ; s engleskoga prevela Ana Sabo. - Zagreb : 24sata, 2018. - 140 str. ; 21  cm
Intervju s glasovitim svjetskim umjetnikom J. J. Harrisonom zadatak je koji će Emmy Reed, američku povjesničarku umjetnosti, dovesti u London kako bi je potencijalno vinuo u novinarske visine. Međutim, iznenadan susret s iznimno privlačnim muškarcem iz snova okrenut će njen boravak u sasvim neočekivanom smjeru. Ubrzo otkriva da je tajanstveni stranac milijunaš i zavodnik Jase Beckett, koji će je pozvati da mu bude pratnja na obiteljskom vjenčanju. Neobičnu  ponudu zgodnog bogataša Emmy neće moći odbiti kada sazna da je Jase unuk znamenitog  J. J. Harrisona. Tako Emmy u potrazi za ekskluzivnim intervjuom odlazi s Jaseom na vjenčanje, ni ne sluteći čaroliju zbog koje će poželjeti da vikend traje puno dulje... Roman ove suvremene američke spisateljice prvi je dio iz serijala "Londonska   afera".
 

26.

Byrne, Lorna, 1953-
Anđeli u mojoj kosi / Lorna Byrne ; prevela s engleskoga Branka Šimunović. - 4. izd. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 318 str. ; 22 cm. - (Nar)
Ovo je čudesna i dirljiva priča o ženi čiji su najbolji prijatelji - anđeli. Zanimljiva, inspirativna i umirujuća iskustva na granicama mogućega, dokazuju kako za autoricu nebeski pomagači postoje te se nalaze svuda oko nas. Autorica daje i savjete kako otkriti svoga vlastitog anđela (ili više  njih)...

27.

Carr, Robyn, 1951-
Junak / Robyn Carr ; s engleskoga prevela Jelena Pataki. - Zagreb : 24sata, 2018. - 226 str. ; 21   cm
Autorica u trećem romanu iz serijala Thunder Point donosi priču o Devon koja zajedno sa kćerkom bježi iz Družbe u kojoj   je živjela nekoliko godina. Put ih dovodi u pitoreskni gradić Thounder Point gdje upoznaje Spencera, udovca i samohranog oca dječaka. Oni su se  također nedavno doselili u gradić kako bi Spencer preuzeo posao trenera srednjoškolske  nogometne momčadi, ali i pronašli mir nakon gubitka voljene supruge i  majke.

28.

Casey, Elle
Vatreni Mackenzie / Elle Casey ; s engleskoga prevela Aleksandra Barlović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 339 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  273)
Candice je prava gradska cura – uvijek pomno našminkana, utegnuta u dizajnersku odjeću i naviknuta na toplu klimu Floride. Njezina najbolja prijateljica Andie je pred porodom i Candice želi biti uz nju, a Andie živi u hladnom Oregonu, na obiteljskoj farmi, što znači da Candice mora izdržati nekoliko tjedana okružena blatom, snijegom i domaćim životinjama.  No na farmi živi i Ian MacKenzie, najzgodniji kauboj kojeg je ikad vidjela. Jedini je problem što se Ian i Candice uopće ne podnose.

29.

Chomsky, Noam, 1928-
Globalno nezadovoljstvo : razgovori o sve većim prijetnjama demokraciji / Noam Chomsky ; razgovore vodio David Barsamian ; preveo s engleskoga Damir Biličić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 245 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Bookmarker)
Vodeći suvremeni intelektualac, kroz dvanaest intervjua sa svojim dugogodišnjim sugovornikom D. Barsamianom, propituje najnovije događaje diljem svijeta i bavi se raznolikim temama. Analizira uspon ISIS-a, dosege državnog praćenja i nadzora, razorno djelovanje sustava moći, sukobe na Bliskom istoku, predsjednički mandat D. Trumpa i druge   teme.

30.

Coates, Margrit
Glas životinja : deset iscjeljujućih pouka kojima nas uče životinje / Margrit Coates ; [prijevod Merima Nikočević Ibrahimpašić]. - Zagreb : Planetopija, 2018. - 203 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka  alter:ego)
Autorica, poznata iscjeliteljica životinja, zagovara ideju da kroz suživot i komunikaciju sa životinjama čovjek može ne samo razumjeti životinjski svijet, već bolje shvatiti i svoj vlastiti, te se duhovno razvijati, steći mudrost i veću   razinu svjesnosti.
Slušajući životinje, ljudi mogu u svoj život unijeti radost i uskladiti se s prirodom, a ova knjiga kroz brojne primjere i iskustva pokazuje kako to postići.

31.

Corey, James S. A.
Kalibanov rat. - 2018. - 607 str.
Žestoki sukob na Ganimedu između snaga Ujedinjenih naroda i Marsovske kongresne republike rezultirat će s pet milijardi MKR-ovih dolara štete na infrastrukturi i pogibijom više od 3 tisuće vojnog i civilnog osoblja. U tom okršaju narednica   Draper, marsovska marinka, naći se suočena s nečim zastrašujućim što uništava njene vojnike, a nije nimalo nalik neprijateljskim UN-ovim marincima. Dr. Prax Meng u pokušaju da spasi svoju četverogodišnju kći Mei od ratnih razaranja, otkrit će da je neznanka koja se predstavila kao njena majka odvela djevojčicu u nepoznatom pravcu. U pomoć će mu priskočiti James Holden i posada Rocinante koja će krenuti u potragu po svemirskim prostranstvima… Druga knjiga   iznimno popularnog serijala "Prostranstva".

32.

Corneille, Pierre, 1606-1684
Cid / Pierre Corneille. Fedra / Jean Racine ; s francuskoga preveo Tomislav Prpić. - Kostrena : Lektira, 2018. - 212 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Lektira)
Novo izdanje sadrži dvije najveće klasicističke drame francuske književnosti, a uz podatke o autorima i društvenopolitičkim karakteristikama toga doba, knjiga sadrži metodičku obradu u kojoj su dramski tekstovi obrađeni analizom principom    pitanja i odgovora. Kroz likove i njihove odnose objašnjena su glavna klasicistička načela, žanrovska obilježja tragedije i tragikomedije, razlika između klasike, klasicizma i neoklasicizma te načelo jedinstva mjesta, vremena i   radnje.

33.

Crkvenčić, Ankica
Pametni zadaci u nastavi stranih jezika : suvremeni pristup nastavi / Ankica Crkvenčić. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada, 2018. - 187 str. : ilustr. ; 24  cm
Knjiga je nastala kao rezultat istraživanja autorice temeljem dugogodišnjeg rada i prakse u nastavi njemačkog jezika. Namijenjena je profesorima i metodičarima njemačkog jezika, ali i studentima jezičnih studija i nastavnih predmeta te   svima koji rade u nastavi i žele poboljšati njezin učinak. U sedam cjelina autorica je pomoću primjera i zadataka obradila sljedeće teme: teorija učenja, kognitivne sposobnosti i vještine, učenje otkrivanjem, jezik, jezik i metode u nastavi, čitanje, gramatika, istraživački dio – kako to izgleda u  učionici.

34.

Crna Dalija : tko je, zašto i kako smijenio Daliju  Orešković
Crna Dalija : tko je, zašto i kako smijenio Daliju Orešković / uredio Boris Rašeta. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk : Hrvatsko novinarsko društvo, 2018. - 199 str. ; 21  cm
Ova se knjiga sastoji od brojnih kolumna i komentara napisanih netom prije donošenja saborske odluke o novoj predsjednici Povjerenstva za sukob interesa te nakon njezina neuspješnog izbora. Knjiga donosi i intervjue u kojima   ova
pravnica progovara o radu i rezultatima rada Povjerenstva, kao i o budućnosti hrvatske države i njezina načina   sukobljavanja sa sukobom interesa i korupcijom. Urednik Boris Rašeta prikuplja brojne članke renomiranih hrvatskih novinara (Jelena Lovrić, Branko Vukšić, Boris Dežulović, Zlatko Gall i dr.) kako bi na što bolji način prikazao "tko je, zašto i kako smijenio Daliju Orešković".

35.

Cruz, Afonso, 1971-
Cvijeće / Afonso Cruz ; s portugalskoga preveo Dean Trdak. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 278 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Cicero)
Glavne su teme ovog romana pamćenje, ljubav, gubitak, te prizivanje zaboravljenog. Djelo je to u kojem autor progovara o tome kako život oblikuje i gradi naš identitet. Glavni lik, gospodin Ulme, nakon pretrpljenog moždanog udara gubi emocionalnu memoriju. Sjeća se, primjerice, latinskih imena biljaka i svog bankovnog pina, no ne pamti prvi poljubac ni prijatelje iz djetinjstva... Pripovjedač, sredovječni novinar, opsjednut vlastitim životnim frustracijama, pokušat će starcu pomoći vratiti izgubljeno. Međutim, zadatak nije nimalo lak, jer se ispostavlja da ono što nas određuje kao osobe jest naš odraz u očima i srcima ljudi koji nam prolaze kroz život. Djelo je dubinska refleksija o prolaznosti, ali ujedno i ozbiljna     kritika svijeta, čija beskrupulozna okrutnost zatire ono neprocjenjivo - osjećajnost i toplinu ljudskih   odnosa.

36.

Ćorić, Tomislav, 1953-
Petsto poznatih i zaslužnih hrvatskih žena / Tomislav Ćorić. - Zagreb : Večernji list, 2018. - 303 str. : ilustr. ; 23   cm
Knjiga je svojevrsni leksikon u kojoj je autor prezentirao i obradio lik i djelo petsto velikih hrvatskih žena koje su, svaka na  svoj način, uveličale razvoj umjetnosti, znanosti, gospodarstva, sporta i hrvatskog identiteta općenito. U knjigu su uvrštene najistaknutije hrvatske žene od dolaska Hrvata na ovaj prostor pa sve do danas. Popis poznatih žena složen je abecednim redom.

37.

Čaušević, Ekrem, 1952-
Ustroj, sintaksa i semantika infinitnih glagolskih oblika u turskom jeziku : turski i hrvatski jezik u usporedbi i kontrastiranju / Ekrem Čaušević. - Zagreb : Ibis grafika, 2018. - XV, 358 str. : graf. prikazi ; 24   cm
U kontrastivnoj analizi s hrvatskim jezikom, knjiga pruža uvid u različite preoblike turskih infinitnih glagolskih oblika uz primjerenu ilustraciju iz hrvatskog jezika. Namijenjena je prvenstveno turkolozima ali i lingvistima koje zanima ustroj neindoevropskih jezika.

38.

Dahlke, Rüdiger, 1951-
Bolest kao govor duše : značenje simptoma bolesti i bolest kao šansa / Ruediger Dahlke ; preveo s njemačkog Mario Režić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 459 str. : ilustr. ; 22 cm. -   (Nar)
Knjiga njemačkog psihoterapeuta i liječnika nastavak je njegove uspješnice "Bolest kao put", a namijenjena je svima koji    se bore s raznim bolestima i zdravstvenim tegobama. Autorov je cilj pomoći čitatelju da shvati što mu tijelo pokušava reći, da poveže simptome i da u njima shvati poruku koju mu šalje duša. Suština liječenja nije otklanjanje simptoma već   promjena duševnog stanja u kojem je potrebno uspostaviti sklad i balans, nakon čega dolazi ozdravljenje. U knjizi autor analizira svaki dio tijela posebno, a svako poglavlje zaključeno je pitanjima kojima čitatelj može preispitati samoga sebe te svoj način razmišljanja i življenja.

39.

Detoni, Dubravko, 1937-
Krajobrazi : nakon čitanja Andersena / Dubravko Detoni. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 627 str. ; 21  cm
Knjiga hrvatskog skladatelja, pijanista i pisca u kojoj u formi dnevničkih zapisa, koji datiraju od 15. svibnja 2010. do 21. veljače 2016. godine, niže tekstualne fragmente koji se mogu čitati kao proza, poezija ili mikroeseji o svakodnevnom, prolaznom ili pak o umjetnosti. Kroz vlastiti imaginarni dijalog s Andersenom, Mozartom, prirodom, glazbom... autor iznova stvara. Znatan dio tekstova iz ove knjige prethodno je objavljen u časopisima Forum i Dubrovnik te emitiran na Trećem programu Hrvatskoga radija.

40.

DeWitt, Patrick, 1975-
Pomoćni majordom Malković / Patrick deWitt ; prevela s engleskog Anita Peti Stantić. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 324 str. ; 23 cm. - (Fraktura Publika)
Crnohumorni i pustolovni roman o Lucijanu Malkoviću, siromašnom momku i kompulzivnom lašcu, koji dobiva posao pomoćnog majordoma ruševnog dvorca Von Aux smještenog u selu neobičnih stanovnika. Život u zloslutnom dvorcu, u  kojem su od posluge ostali samo jezoviti majordom Olderglough i nesposobni kuhar Agnes, postaje prljav i nasilan, a sam dvorac skriva razne tajne poput barunovih noćnih izlazaka, vojske koja se skriva u šumama, Lucijanovog prethodnika, Jako velike rupe…

41.

Dickinson, Bruce, 1958-
Čemu služi ovaj gumb? : autobiografija pjevača Iron Maidena / Bruce Dickinson ; [prijevod Ana Levak Sabolović i Lovorka Cesarec Ban]. - Zagreb : Rock Portal, 2018. - VIII, 385 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka  Rockmark)
Nakon uobičajenih glazbenih biografija koje se bave privatnim i profesionalnim životima glazbenika, pjevač heavy metal  grupe Iron Maiden, odlučio je napisati autobiografiju. Bruce Dickinson nije samo pjevač svjetski poznate i priznate grupe,    on je i civilni pilot, mačevaoc, pisac dječjih knjiga, poduzetnik i štošta drugo. Počevši s odrastanjem u kojem na duhovit   način prepričava svoj boravak u internatu, pa prve glazbene korake, Bruce Dickinson nastavlja s onim dijelom koji fanove vjerojatno najviše zanima - svojom karijerom u grupi Iron Maiden. To je život prepun uspona i padova, borbe sa zloćudnom bolesti, ambicija, rock glazbe i iskustva. Ovo je ujedno i prva knjiga prevedena na hrvatski, a koja je tematski vezana za    Iron Maiden.

42.

Domingo, Carmen, 1970-
Gala-Dali / Carmen Domingo ; sa španjolskog prevela Andrea Rožić. - Zagreb : Iris Illiryca, 2018. - 291 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Čitaj knjigu ; knj. 5)
Dok Gala leži na samrtnoj postelji u dvorcu u Pubolu, kroz glavu joj prolazi čitav život. Bila je muza najpoznatijih nadrealističkih umjetnika prošloga stoljeća - Paula Eluarda i Salvadora Dalija, a vlastitom voljom i izborom postala je jedna od ikona svojega vremena. Jedno je sigurno, ona je apsolutna i jedina junakinja ove priče. Lirskom prozom i dinamičnim dijalozima, autorica se približila liku jedne od najzagonetnijih žena ikad, zorno opisujući njen osebujan karakter i odnose s partnerima. Otkrivamo osobu opsjednutu strašću i ambicijom. Prevladava osjećaj duboke usamljenosti i bijega od   stvarnosti. Uz pregršt biografskih detalja, djelo nadasve predstavlja uvid u kompleksni svijet ženske    psihe.

43.

Dore, Garance, 1975-
Ljubav, stil, život / Garance Dore ; prevela s engleskoga Maja Klarić. - Zagreb : Znanje, 2018. - 255 str. : ilustr. ; 22   cm
Dobitnica nagrade „Eugenia Sheppard Media Award“, poznata fotografkinja, ilustratorica i osnivačica modnog bloga, opisuje svoj put do uspjeha u karijeri. Put od studentice književnosti pa do životne odluke o promjeni zanimanja i odustajanja od studiranja. Zahvaljujući upornosti i vjeri u sebe, radila je kao PR-ovka u muzejskom kinu, a potom kao ilustratorica, modna blogerica i fotografkinja. U knjizi dijeli savjete o životu, stilu, modi, a namijenjeni su raznim dobnim   skupinama.

44.

Došen-Dobud, Anka, 1920-
Djeca otkrivaju tajne svijeta : priručnik za odgojitelje u dječjim vrtićima / Anka Došen Dobud. - Zagreb : Alinea, 2018. - 170 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Pedagogija ; kolo 1, knj.  21)
Autorica u knjizi namijenjenoj odgojiteljima djece rane i predškolske dobi, studentima predškolskog odgoja, roditeljima i    svima koji se bave djecom predstavlja teoriju istraživačkih aktivnosti, govori o različitim mogućnostima i vrstama poticaja. Opisane aktivnosti i igre za djecu rane školske i predškolske dobi podijeljenesu na : igre  manipuliranja i istraživanja,  izdvajanja i grupiranja, građenja i nizanja, poticanja razvojne motorike, promatranja neposrednog okruženja i igre   simbolima.

45.

Dragojević, Danijel, 1934-
Kasno ljeto / Danijel Dragojević. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 133 str. ; 21  cm
Zbirka pjesama hrvatskog nagrađivanog pjesnika Danijela Dragojevića donosi devedesetak pjesama raspoređenih u nekoliko poglavlja: "Uostalom, "Imena", "Naprimjer", "Vrtnja i uteg", "Praznik" i "Ljetni dan". Toplina, otok,  mediteranski mirisi i okusi, ono su što čini srž Dragojevićevog kasnog  ljeta.

46.

Drakulić, Slavenka, 1949-
Nevidljiva žena i druge priče / Slavenka Drakulić. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 182 str. ; 21   cm
Ovu zbirku od šesnaest priča autorica je posvetila temi starosti kojoj pristupa na intimistički način. Što se sve događa s tijelom, s emocijama, mentalnim procesima, kako se starenje odražava na svim razinama ljudskog bića - bolna su pitanja koja se otvaraju ovim pričama. Odnosi između supružnika, roditelja i djece tematiziraju se iz vizure starenja. Odlasci, zaboravnost, bolest, stid, bol, žaljenje, odustajanje, polagano nestajanje, međugeneracijsko nerazumijevanje, toposi su   oko kojih autorica isprepliće priče.

47.

Dugan, Franjo, st., 1874-1948
Glazbeni instrumenti / Franjo Dugan, st. ; [autori bilježaka Tomislav Fauland Heferer ... [et al.]] ; [autori članaka i osvrta Snježana Drevenšek ... [et al.]] ; [autorica životopisa Franje Dugana, st. Snježana Drevenšek]]. - Zagreb : Kiklos - krug knjige, 2018. - XIV, 414 str. : ilustr., note ; 24  cm
Knjiga je pretisak udžbenika „Nauk o glasbenim formama“ iz 1944. godine, a nastala je slijedno na knjigu „Glazbena akustika“. Nakon uspostave Jugoslavije udžbenik je povučen iz prodaje, a 70 godina kasnije, autor knjige odlučio je urediti pretisak spomenutog udžbenika. Knjiga je drugi dio zamišljene trilogije o glazbenim instrumentima, a obiluje bilješkama   koje su dopuna udžbeniku iz 1944. godine. U udžbeniku su obrađeni svi glazbeni instrumenti, a posebice je proširen dio o orguljama i udaraljkama. Udžbenik je namijenjen glazbenicima te svima onima koji imaju interes na području glazbe.

48.

Džido, Tanja, 1989-
Budi Shhhefica svog života / Tanja Džido. - Zagreb : vlast. nakl., 2018. - 127 str. : ilustr. ; 21   cm
Knjiga je nastala temeljem osobnog iskustva autorice, a sadrži najčitanije članke portala Shhhefica na kojem su čitatelji tijekom godine dana pratili promijene njezinog životnog i poslovnog puta. Autorica vlastitim iskustvom, spoznajama i primjerom želi motivirati i inspirirati čitatelje, stavljajući fokus na činjenicu da moć i upravljanje vlastitim životom ovise samo    o nama samima, našoj volji, hrabrosti i na kraju istinskoj želji za promjenama. Konkretnim primjerima autorica je pokazala kako se suočiti sa strahovima i preprekama i kako na kraju stići do željenog cilja, a to je osobna istinska sreća i samoostvarenje.

49.

E-nabava i ugovori o javnoj nabavi : ZJN 2016 s pojmovnim  kazalom
E-nabava i ugovori o javnoj nabavi : ZJN 2016 s pojmovnim kazalom / [urednici Ljubica Đukanović, Vedran Jelinović]. - Zagreb : TEB - poslovno savjetovanje, 2018. - 347 str. : graf. prikazi ; 24   cm
Od 1. siječnja 2018. godine u primjeni je Pravilnik o planu nabave, registru ugovora, prethodnom savjetovanju i analizi   tržišta u javnoj nabavi, kao i Pravilnik o elektroničkoj žalbi u javnoj nabavi. Sadržaj ove knjige odnosi se upravo na te   propise, uz prikaz prakse novih modula u sustavu Elektroničkog oglasnika javne nabave RH. Dinamički sustav nabave vodi se kao elektronički proces, te su prikazane faze tog sustava nabave kroz dijagrame, dok autori ukazuju na njegove    prednosti i izazove. U knjizi je i cjelovit urednički pročišćen tekst Zakona o javnoj   nabavi.

50.

Eager, George Bruce, 1921-2012
Što mladi trebaju znati o ljubavi, zaljubljivanju i seksu / George B. Eager ; [prijevod Dragana Đikić, Martina Vidaković] ; [ilustracije Diana Philbrook]. - Daruvar : Logos, 2018. - 228 str. : ilustr. ; 22  cm
Što je prava ljubav? Koja je razlika između ljubavi i zaljubljenosti? Što je seksualni nagon, kako zadovoljiti očekivanja osobe s kojim izlaziš i kako reći „ne“ samo su neka od pitanja i tema koje je autor pokušao obraditi i približiti mladoj populaciji. U 25 poglavlja autor je detaljno obradio teme ljubavi, zaljubljivanja i seksa među mladim osobama te je jasno definirao razlike. Na kraju knjige nalazi se test s točnim i netočnim odgovorima pomoću kojeg će mladi čitatelji moći  ispitati sami sebe, odnosno svoja vlastita poimanja ljubavi i ljubavnih   odnosa.

51.

Eggerichs, Emerson, 1951-
Ljubav i poštovanje u obitelji : roditelji čeznu za poštovanjem djeca trebaju ljubav / Emerson Eggerichs ; [s engleskoga preveo Josip Sinjeri]. - [Koprivnica] : Figulus, 2018. - 266 str. ; 23  cm
Autor knjige inspiraciju je pronašao u Bibliji te je pokušao dati smjernice roditeljima o zdravom i učinkovitom odgoju djece. Primjerice, dao je upute roditeljima kako gledati na ljubav i poštovanje kao temeljne obiteljske potrebe, kako prekinuti obiteljski začarani krug u koji oni i djeca često upadaju, kako suzbiti prkos i nadići djetinjasto ponašanje, kako biti zreli roditelji i kako raditi kao tim, prema spolu djeteta. U knjizi je predstavio i objasnio 6 biblijskih načina, odnosno vodiča,   prema kojima bi trebalo odgajati djecu, a to su: dati, razumjeti, uputiti, disciplinirati, ohrabriti i zagovarati u molitvi.

52.

Evans, Dayana, 1980-
Nije srce stijena / Dayana Evans. - Zagreb : Nova knjiga Rast, 2018. - 255 str. ; 21  cm
Obiteljsko-ljubavna drama. Annie je samohrana majka i voditeljica male njujorške umjetničke galerije. Na dan kada galeriju preuzme novi vlasnik, Luke Stone, Annie shvaća da će joj se i poslovni i privatni život jako zakomplicirati. Stone je hladan, ambiciozan i zahtjevan šef, a vrlo brzo će se početi uplitati i u Annin privatni život, zbližavajući se s njom i njezinom kćeri.     U zbunjujućoj igri toplo-hladnih odnosa Annie će se morati zapitati je li Stone zaista ušao u njezin život   slučajno.

53.

Feeney, Alice
Ponekad lažem / Alice Feeney ; prevela s engleskog Jelena Pataki. - Zagreb : Egmont, 2018. - 367 str. ; 21 cm. -   (Puls)
Psihološki triler s neočekivanim obratima u kojem se dijelovi slagalice slažu tek na posljednjoj stranici. Amber se budi iz kome, posve nepomična i nemoćna ikome dati do znanja da je pri svijesti. Pokušava rekonstruirati što se dogodilo i kako    je završila u bolnici, prisjećajući se događaja iz prošlosti koji su mogli do toga dovesti. Jedino što isprva zna jest da ne želi biti u blizini svoga muža – ali ne može se sjetiti  zašto.

54.

Filipić, Petar, 1947-
Moj prijatelj Petar / Petar Filipić. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2018. - 197 str. ; 20 cm. -  (Beletrina)
Zbirka priča autofikcijske proze čiji je glavni lik Petar, sveučilišni profesor i strastveni statističar na pragu novog životnog poglavlja - mirovine. Pisana u prvom licu, doima se kao zabavno samopromatranje u kojem autor kroz razne zgode i nezgode prati svog literarnog  dvojnika.

55.

Filozofija i religija - suvremene perspektive : zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog 3. XII. 2016. na   Katoličk
Filozofija i religija - suvremene perspektive : zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog 3. XII. 2016. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu / uredili Danijel Tolvajčić ... [et al.]. - Zagreb : Katolički bogoslovni fakultet : Kršćanska sadašnjost, 2018. - 303 str. ; 25 cm. - (Zbornici radova ; knj.  4)
Knjiga je zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog 3.12.2016. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Analiziran je predmet filozofije religije, zatim teologijski antropomorfizam, fenomenologija religije, nerazumljivost teološkog jezičnog diskursa, ideja kršćanskog društva, neuroznanstvena istraživanja religije, filozofija i teologija kao  terapija. Zbornik se zalaže za filozofiju u njenom izvornom smislu, kao    transdisciplinarnu, holističku disciplinu.
 

56.

Flegar-Meštrić, Zlata, 1955-
Preglednik medicinskobiokemijskih pretraga Kliničkog zavoda za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu Kliničke bolnice Merkur : 1937.-2017. / Zlata Flegar-Meštrić, Marijana Vučić Lovrenčić i suradnici. - Zagreb : Medicinska naklada : Klinička bolnica Merkur, 2018. - XVII, 223 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Priručnici / Medicinska  naklada)
U knjizi su abecednim redoslijedom prikazane medicinskobiokemijske pretrage. Dane su osnovne informacije o svakoj pretrazi uključujući biološku i kliničku važnost, karakteristike mjerne metode, karakteristike bioloških uzoraka i stabilnosti   te vrijeme izdavanja nalaza za redovne i hitne pretrage i telefon za kontakt. Osim pretraga prikazan je i razvojni put Kliničkog zavoda za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu od njegova utemeljenja 1937. godine do današnjih dana s pripadajućim područjima rada, organizacijskim ustrojem te djelatnicima   zavoda.

57.

Flynn, Vince, 1966-2013
Izvršna vlast / Vince Flynn ; s engleskoga prevela Lidija Toman. - Zagreb : 24sata, 2018. - 370 str. ; 21 cm  Nakon povratka s medenog mjeseca Mitch Rapp je na svojoj novoj funkciji specijalnog   protuterorističkog savjetnika
ravnateljice CIA-e, dr. Irene Kennedy. Međutim, netom po dolasku u Washington njegova šefica pozvat će ga u pomoć   kako bi s predsjednikom riješili posljedice velikog skandala. Naime, u pokušaju spašavanja američke obitelji Anderson,    koju je na Filipinima otela jedna radikalna muslimanska skupina, SEAL-ova jedinica upala je u zasjedu. Otkriveno je da tragovi izdaje vode do samog State Departmenta. Istovremeno s Bliskog istoka javlja se prijetnja novog svjetskog rata. Tragom ovog dvostrukog izazova prekaljeni operativac Mitch Rapp kreće opet u akciju... Još jedan uzbudljiv roman iz pera "kralja akcijsko-političkih trilra".

58.

Forgach, Andras, 1952-
Tajni život moje majke / Andras Forgach ; prevela s mađarskog Xenia Detoni. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 316 str. ;   24
cm
Roman je dirljiv i dojmljiv prikaz jedne obitelji u mreži laži, izdaje i oprosta. Žudeći za razumijevanjem onoga što se desilo u prošlosti, autor je suočen sa sadašnjošću. Radnja se odvija u Mađarskoj, trideset godina nakon pada komunizma, a protagonist - priznati pisac, prevoditelj, dramatičar i vizualni umjetnik, istražuje povijest svojih najbližih, otkrivajući pritom šokantnu činjenicu. Naime njegova majka, koju je neizmjerno volio, bila je režimska informatorica. Njena izvješća    uključivala su i duboko intimne činjenice vezane uz najužu obitelj, pa čak i djecu. Pisac u djelu oživljuje glas pokojne
majke u svoj njegovoj kompleksnosti. Kritički se osvrćući na njene političke aktivnosti, istodobno se prisjeća i njenih ljudskih kvaliteta.

59.

Francetić, Renata, 1966-
Moć istine / Renata Francetić. - Zagreb : Škorpion, 2018. - 240 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Novi  vidici)
Knjiga nas podučava kako treba živjeti i kako treba djelovati. Svemirom kao i ljudskom energijom vlada energija Ljubavi. Otvaranjem prema istini povećava se ta energija iz koje sve potječe. U knjizi se spominju terapije, kao što su hipnoza, regresija, terapija ponašanja, astrologija, psihoterapija razgovorom, također i obrasci ponašanja, odnos roditelja i djece, savjeti o prehrani, značenje  brojeva.

60.

Franciscus, papa, 1936-
Bog je mlad / Papa Franjo ; razgovor s Thomasom Leoncinijem ; [prijevod Branko Jozić]. - Split : Verbum, 2018. - 119 str. ; 22 cm. - (Posebna izdanja / Verbum ; 126)
Knjiga razgovora pape Franje i novinara Thomasa Leoncinija na temu mladih. Papa Franjo tvrdi da su mladi, jednako kao i stari, podređenici potrošačkog društva, odbačenici našega nemirnog vremena te im treba posvetiti posebnu pažnju. Zalaže se da mladi naraštaji zauzmu središnje mjesto opće povijesti. Papa se također zalaže za izgradnju mosta između starih i mladih. Papa se dotiče perspektive mladih, njihovih strahova i snova, površnog življenja, suvremenih izazova, ovisnosti, mode i ljepote, depresije, društvenih mreža, itd. Knjiga se obraća ne samo mladima unutar i izvan Crkve, nego i svima odraslima koji imaju odgajateljsku ulogu te odiše perspektivom i  nadom.

61.

Fridl, Miroslav, 1972-
Osuđeni na iluziju slobode : problem teleologije i slobode unutar Spinozinog determinizma / Miroslav Fridl ;   priredio D.
S. [Dimitrije Savić]. - Zagreb : Demetra, 2018. - XVII, 326 str. ; 21 cm. - (Demetra : filosofska biblioteka Dimitrija Savića. Serija Atenej)
U radu se obrađuje problem slobode i ljudske teleologije kod Spinoze, tj. sposobnost izbora u odnosu na njegov deterministički sistem. Autor pokazuje kako Spinoza problematiku svrhovitosti i mogućnosti izbora, koja je nužna za konstituciju etičkog sistema, različito prikazuje na objektivno-ontološkoj i na subjektivno-praktičnoj razini. Tako se deterministička koncepcija (koja svoj pandan ima u matematičkoj dedukciji) spaja s učenjem o postizanju istinskog dobra i najboljeg cilja.

62.

Gamulin, Stjepan, 1934-
Stjepan Gamulin, Matko Marušić, Zdenko Kovač i suradnici. - 2018. - XXII, 1209  str.
Ovo osmo izdanje udžbenika patofiziologije posvećeno je prof. dr. Pavlu Sokoliću, osnivaču Zavoda, a poslije Klinike za patofiziologiju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Knjiga govori o mehanizmima poremećaja fizioloških procesa u organizmu. Ovaj je udžbenik temeljni dio (knjiga prva) cjeline od tri knjige koje čine nastavno štivo patofiziologije. U osmo izdanje udžbenika patofiziologije unešene su mnoge izmjene koje su na tragu novih spoznaja u biomedicinskim    znanostima važnima za razumijevanje patofizioloških promjena. Udžbenik se zasniva na koncepciji i sadržaju nastave tog predmeta na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Pisan je za studente humane medicine ali će biti dragocjen i za studente stomatologije, farmacije i biokemije, a posebice za studente veterinarske medicine. Knjiga je bogato ilustrirana crtežima.

63.

Gleich, Mislav, 1997-
Nikolay Vasilevsky / Mislav Gleich. - Zagreb : Nova knjiga Rast, 2018. - 131 str. ; 21  cm
Kratki roman o ludilu s elementima groteske i crnog humora. Nikolay je samoproglašeni engleski grof, a u životu najviše    drži do svoje obitelji – žene koja po cijele dane čita ljubavne romane, kćeri koja s mukom ispunjava očeve ambicije te Ognjena, pekara kojeg je Nikolay prije pet godina oteo i zaključao u svom podrumu, proglasivši ga članom obitelji. Ukratko, Nikolay je savršeno zadovoljan svojim životom, sve dok mu nesretne okolnosti ne pomrse   račune.

64.

Gleich, Mislav, 1997-
Samostan Craven Hill / Mislav Gleich. - Zagreb : Nova knjiga Rast, 2018. - 360 str. ; 21  cm
Napet i mračan horor-misterij mladog hrvatskog autora. Kada joj u požaru pogine majka, dvanaestogodišnja Rosalie ostaje siroče. Iščekujući dolazak strica koji će ju posvojiti, Rosalie je privremeno smještena u izoliran stari samostan u kojem   vladaju strogi red, tišina i jezovita atmosfera. Svećenici od prvog dana ne kriju nezadovoljstvo njezinim prisustvom, a  naizgled nitko osim nje ne primjećuje neobične događaje i zvukove koji opsjedaju   samostan.

65.

Glyn, Elinor, 1864-1943
Crvenokosa / Elinor Glyn ; prevela Iva Meštrović. - Zagreb : Krug knjiga, 2018. - 239 str. ; 21  cm
Evangelina, crvenokosa djevojka, odrasta pod skrbništvom emocionalno hladne i bogate gospođe Carruthers. Kako bi joj osigurala status i bogatstvo planira ju udati za svog nećaka Cristophera. No, gospođa Carruthers umire prije vjenčanja, a Christopher odbija izvršiti tetinu želju čime dovodi Evangelinu u nezgodnu situaciju ugrozivši joj egzistenciju. Unatoč tome, Evangelina se ne predaje i kreće u pustolovinu spremna na sve izazove koje donosi   nepoznato.

66.

Goodis, David, 1917-1967
Provalnik / David Goodis ; prevela Anđelka Golub. - Zagreb : Krug knjiga, 2018. - 237 str. ; 21   cm
Nakon što Harbin, šef organizacije provalnika upoznaje fatalnu Dellu, odlučuje napustiti organizaciju čiji članovi posjeduje smaragde ukradene nakon posljednje velike pljačke. Ubrzo saznaje da iza Delline zaljubljenosti prema njemu stoji velika prijevara koja bi mogla biti opasna za njegove bivše partnere i partnericu Gladden. Želja da im ostane odan i ljubav koju osjeća prema Gladden dovodi ga do situacija od kojih je uvijek   bježao.

67.

Graves, Robert, 1895-1985
U rovovima / Robert Graves ; s engleskoga preveo i odabrao Ivan Sršen. - Zagreb : Sandorf, 2018. - 115 str. ; 17 cm. - (Biblioteka Tok ; kolo 1, 2)
Izbor tekstova iz Gravesove autobiografije "Zbogom svemu tom", koji opisuju njegove tri godine provedene u rovovima sjeveroistočne Francuske, gdje je stradalo najviše vojnika u Prvom svjetskom ratu. Autor piše otvoreno protiv rata u okvirima vojničke stege, a tekst je strukturiran kao pjesma u  prozi.

68.

Grossman, David, 1954-
Ušao konj u bar / David Grossman ; prevela s hebrejskog Andrea Weiss Sadeh. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 185 str. ; 21 cm
Radnja ovog romana, ovjenčanoga prestižnom nagradom Man Booker International za 2017. godinu, odvija se u jednom   baru u izraelskom gradu Nataniji. Glavni protagonisti su stand-up komičar i njegov prijatelj iz djetinjstva, umirovljeni sudac    koji prati njegov emocijama, strašću, grotesknim i bolnim humorom nabijen nastup iz publike. Autor brutalno iskreno i      kritički progovara o društveno-političkim problemima suvremenog Izraela, ali i svijeta općenito. Fenomen "stand-up" medija iskorišten je kao parabola za duboko proživljenu osobnu dramu kao posljedicu ranog gubitka roditelja koja pojedinca dovodi do preispitivanja najdubljih frustracija.

69.

Gruen, Anselm, 1945-
Duhovnost odozdo / Anselm Grün, Meinrad Dufner ; [prijevod Ljerka Jovanov]. - 3. izd. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2018. - 121 str. ; 20 cm. - (Metanoja ;  144)
U povijesti duhovnosti postoje dvije struje od kojih je jedna duhovnost odozdo; ona znači da Bog ne govori samo u Bibliji nego i po nama samima i našim osjećajima. Takvu duhovnost su prije svega prakticirali monasi i isposnici, tražeći    otvoreniji odnos prema Bogu. Autor ove knjige je svećenik koji, polazeći od stavova moralne teologije, govori o duhovnosti odozdo koristeći se biblijskim primjerima, napose Šimunom Petrom, sv. Pavlom i Benediktom. Za Grüna je takva vrsta duhovnosti terapijska jer u njoj vjernik dolazi do Boga osvještavajući svoje strasti i razmišljajući o svojim stranputicama.
Ona pomaže odagnati duhovne boli i nemoć. Takav religiozna duhovnost vodi ka velikodušnosti i stoga je autor cijeni više  od tzv. duhovnosti odozgo.

70.

Gutić, Dragutin, 1953-
Menadžment ljudskih potencijala u teoriji i primjeni / Dragutin Gutić, Đuro Horvat, Marinko Jurčević. - Zagreb : Effectus - studij financije i pravo, visoko učilište, 2018. - 256 str. : ilustr., graf. prikazi ; 24   cm
Nakon uvodnih tema iz menadžmenta i tržišta rada autor prikazuje strateška gledišta upravljanja ljudskim potencijalima, operativne funkcije i psihologiju upravljanja ljudstvom, upravljanje znanjem, karijerom, inovacijama i promjenama te emocionalnu inteligenciju. Udžbenik istoimenog kolegija namijenjen je studentima Univerziteta modernih znanosti CKM Mostar, Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te Visoke škole za pravo i financije, studentima koji izučavaju ljudske potencijale te menadžerima u potrazi za većom učinkovitošću. Svako poglavlje uz teorijske osnove sadrži i primjere  iz prakse i metričke instrumente.

71.

Hedl, Drago, 1950-
Vrijeme seksa u doba nevinosti / Drago Hedl. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 252 str. ; 22 cm. -   (Biblioteka Cicero)
Četvrti roman nagrađivanog novinara i književnika, nastavak je romana iz 2013. godine, "Donjodravska obala". Kroz lik  Dade, prepričava svoj život, uz izmišljene i nadodane dijelove. Nastoji uči u trag događajima iz prošlosti. Radnja se odvija u Osijeku, New Yorku i Pragu, a obuhvaća razdoblje 60-ih godina prošlog stoljeća pa do 2000. godine. Prisjeća se „doba nevinosti“, tj. mladosti, propuštenih seksualnih prilika, ljubavi, životnih razočaranja. Pita se „Što bi bilo kad bi   bilo?“.
 
72.

Henisch, Peter, 1943-
Pronađi mačku : roman / Peter Henisch ; prijevod s njemačkoga Andy Jelčić. - Zagreb : Leykam international, 2018. - 161 str. ; 21 cm
U ovoj knjizi sjećanja na rano djetinjstvo i obiteljske prilike ranih pedesetih u Beču, autor kroz očište zrelog dječaka    promatra svoju neposrednu okolinu i izvlači zaključke koje potom komentira i uspoređuje sa svojim sadašnjim pogledima i iskustvima. U tom prisjećanju također se ocrtava i društveno-politička situacija poslijeratne Austrije te pozicija autorove  obitelji u tom društvenom kontekstu. Kroz sve te godine provlači se i motiv mačke, životinje koja prati autorovo djetinjstvo, a ostaje prisutna i do današnjega  dana.

73.

Henry, Veronica, 1963-
Kako pronaći ljubav u knjižari / Veronica Henry ; s engleskoga prevela Ira Martinović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 328 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  283)
Spasiti knjižaru "Nightingale" u engleskom gradiću Peasebrooku, obećanje je koje je Emilia dala svome ocu Juliusu na njegovoj samrti. Dok ga nastoji ostvariti, bori se s mnogim prijetnjama i odlukama. Uz nju su ljubitelji knjiga, koji se u knjižari druže, pronalaze utočište, unose svoje životne priče, jednako kao što su to činili dok je knjižaru vodio Julius. Na kraju nekih poglavlja nalaze se preporuke knjiga, vezane uz određenog lika koji ih je    volio čitati.

74.

Hoffman, Alice, 1952-
Pravila magije / Alice Hoffman ; s engleskog preveo Dražen Čulić. - Zagreb : Profil knjiga, 2018. - 293 str. ; 23  cm
Djeca Susann Owens su jedinstvena te im ona određuje pravila kojih se moraju pridržavati. Nema šetnji po mjesečini,  ploča za vračanje, svijeća, crvenih cipela, mačaka, gavrana i najvažnije od svega nema zaljubljivanja. Za obitelj Owens ljubav je prokletstvo otkad je njihova rođakinja u 17. stoljeću osuđena kao vještica zbog ljubavi prema pogrešnom muškarcu. Obiteljske tajne i istinu o njima samima djeca će otkriti kad upoznaju svoju tetu Isabelle. Radnja Pravila magije prethodi radnji romana Čarolije za svakodnevnu  upotrebu.

75.

Hogan, Ruth, 1961-
Čuvar izgubljenih stvari / Ruth Hogan ; s engleskoga prevela Mirna Čubranić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 278 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  273)
Anthony Peardew izgubivši u mladosti privjesak, uspomenu na voljenu i prerano preminulu zaručnicu, počinje sakupljati izgubljene stvari i pisati o njima. Pred kraj života ostavlja kuću i izgubljena blaga svojoj pomoćnici Lauri uz uvjet pronalaska vlasnika i vraćanje predmeta. Neobičan zadatak i selidba u potpunosti mijenjaju Laurin život dok se i sama nalazi na prekretnici života uslijed nedavnog razvoda. Posljednja Antonyjeva želja dovest će je do novih poznanstava i   susreta.

76.

Honeyman, Gail
S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu / Gail Honeyman ; preveo s engleskoga Dean Trdak. - Zagreb : Znanje, 2018. - 360 str. ; 23 cm. - (Hit / Znanje)
Debitantski roman donedavne uredske službenice ovjenčan je nagradom "Next Chapter Award" zaklade Scottish Book  Trust i prestižnom nagradom "Costa" za debitantski roman. Ovaj roman pripovijeda priču o tridesetogodišnjakinji koja živi u raskoraku s društvenim normama, ne druži se, njezine su radnje ustaljene i gotovo ritualne, a jedina konstanta u životu    jesu telefonski razgovori s mamicom jednom tjednom i kupovina votke petkom. Jedno dobro djelo unijet će pomutnju u   njezin život i pokazati joj kako s njom ipak sve nije u najboljem redu, ali može   biti.

77.

Horneman, Lars, 1966-
Zenobija / Dürr, Horneman ; s danskog prevela Dora Maček. - Zagreb : Sandorf : Centar za mirovne studije : Zadruga za interkulturnu suradnju "Okus doma", 2018. - 97 str. : ilustr. ; 25  cm
Sva tragedija aktualnih migrantskih kriza sažeta je u tužnoj intimnoj priči o sudbini malene Sirijke Amine. U njoj se zrcali užas današnjega svijeta. Naslov stripa priziva u sjećanje moć velike sirijske kraljice - žene koja se usudila suprotstaviti slavnome Rimu. Brodići prekrcani očajnim ljudskim teretom, koji tonu u valima Mediterana dio su medijske svakodnevice. Lirski crtež, izražajan kolorit te minimalistički tekst u opreci su s porukom koju autori šalju. Jedna djevojčica postaje     žrtvom u kolopletu ratova i globalnih političkih  igara.

78.

Horvat, Dubravko, 1950-
Fizika II : titranje, valovi, elektromagnetizam, optika i uvod u modernu fiziku : udžbenik fizike za studente Fakulteta elektrotehnike i računarstva / Dubravko Horvat ; [crteži Dubravko Horvat]. - 2. izd. - Zagreb : Element, 2018. - [725] str. : graf. prikazi ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Drugo izdanje udžbenika namijenjeno je studentima Fakulteta elektrotehnike i računarstva, ali isto tako studentima drugih fakulteta koji u okviru različitih kolegija slušaju sadržaje ove vrste. Zajedno s udžbenikom Fizika I – „Mehanika i toplina“ knjiga u potpunosti pokriva gradivo Fizike I i II te čini svojevrsnu cjelinu. Osim što je namijenjena studentima, knjiga bi zbog svog sadržaja mogla poslužiti kao referentni materijal svakom prirodoslovcu, inženjeru ili stručnjaku na ovom   polju.

79.

Howard, Robert Ervin, 1906-1936
Grimizni klinovi / Robert E. Howard ; [preveo s engleskoga Luka Posarić]. - [Zlatar] : Partenon, 2018. - 135 str. ; 21   cm
Radnja posljednje autorove novele u kojoj je glavni lik Conan Barbarin, njegov najpoznatiji junak, smještena je u nepoznatu zemlju u hiborijansko doba. Conan, zajedno s lijepom i hrabrom Valeriom pronalazi izgubljeni grad u kojem vlada kaos i      rat, a njegovi stanovnici na rubu su istrebljenja. Krvave borbe i mračna atmosfera, preljubi i prijevare dovest će do velike i presudne bitke o kojoj će ovisiti opstanak čitave jedne  vrste…

80.

Hrvatska. Zakoni
Zakon o radu / [autori i.e. priredili Darko Terek, Marija Zuber, Dunja Kovačić]. - [2. izmijenjeno i dopunjeno izd.]. -  Zagreb : Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, 2018. - VII, 240 str. ; 24 cm. - (Računovodstvo i   financije)
Tekst izmijenjenog i dopunjenog Zakona o radu s novinama koje su na snazi od 28. prosinca 2017. godine. Objavljen je i pročišćeni tekst Zakona o minimalnoj plaži, koji se primjenjuje od 1. siječnja 2018., a objavljeni su i izabrani podzakonski akti te trideset i šest oglednih primjera različitih tipova ugovora, odluka o otkazu, sporazuma, obavijesti i drugo, kao i ogledni primjerak pravilnika o radu.

81.

Hrvatsko društvo : 25 godina nakon Vukovara ‘91
Hrvatsko društvo : 25 godina nakon Vukovara ‘91 ; uredili Dražen Živić, Mateo Žanić, Petar Macut. - Zagreb : Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, 2018. - 271 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Zbornici ; knj.  54)
Institut Ivo Pilar od 2000. godine objavljuje zbornike radova o Vukovaru s ciljem utvrđivanja činjenica o vukovarskim događanjima 1991. godine. U ovom zborniku dopunjuju se dosadašnji uvidi te se postavljaju šira pitanja o povijesnim događajima i interpretacijama toga vremena. Tekstovi su raspoređeni u poglavlja: Društvo, religija, filozofija; Demografija Hrvatske i Vukovara; Kultura i mediji; Rat, politika, ideologija.

82.

Ibsen, Henrik, 1828-1906
Nora : (Lutkina kuća) / Henrik Ibsen ; s norveškoga preveo Mirko Rumac ; [predgovor i metodički pristup Florentina Horvat]. - Kostrena : Lektira, 2018. - 117 str. ; 20 cm. - (Biblioteka  Lektira)
Drama norveškog pisca iz ciklusa njegovih društvenih drama, u kojima se problemi pojedinih članova društva prikazuju preko pojedinačnih likova. Sastoji od tri čina i predstavlja svojevrsnu analizu društvenih, moralnih i psiholoških sastavnica društva u kojem živi glavni lik, Nora. Objavljena i praizvedena 1879. godine, drama je odmah izazvala žestoke reakcije. U ovoj knjizi u predgovoru je riječ o dramskom stvaralaštvu Henrika Ibsena, a u tekstu nakon dramskog teksta, iznesena je metodička obrada djela.

83.

Jacob, Max, 1876-1944
Crni kabinet : pisma s komentarima / Max Jacob ; s francuskoga prevela Marija Paprašarovski. - Zagreb : Disput : Hrvatsko filološko društvo, 2018. - 184 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Književna smotra)(Na tragu   klasika)
Roman je satira u kojoj autor prikazuje i oslikava likove kroz zbirku izmišljenih pisama puštajući da oni sami govore o  vlastitom životu, idejama i problemima koji ih muče. Svako pismo popraćeno je komentarima autora koji je i sam preuzeo ulogu čitatelja. Ime romana, u originalnom prijevodu „Le cabinet noir“, francuski je izraz za tajni ured u kojem su se otvarala    i čitala pisma sumnjivih osoba prije nego što bi stigla do krajnjeg primatelja. Dakle, čitatelj koji bude čitao ovu knjigu, kao i nekada službenici tajnog kabineta, imat će priliku dobiti dublji i bolji prikaz ljudske prirode nego što je to inače moguće.

84.

Jagić, Dorta, 1974-
Veće od kuće / Dorta Jagić. - Zagreb : Hena com, 2018. - 250 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Verbarij ; knj.   36)
Nagrađivana pjesnikinja u ovoj knjizi lirskih eseja i introspektivnih putopisa (objavljivanih u časopisima ili čitanih na 3. programu Hrvatskoga radija), na poetski i introspektivan način opisuje mjesta koja je posjetila ili neko vrijeme u njima boravila, vezana uz pjesničke susrete ili rezidencije. Autoričini poetski uvidi dotiču se ne samo mjesta koja je posjetila, već   i brojnih osoba, predmeta, pojava žive i nežive prirode koje je preplela mnogostrukim i osebujnim asocijacijama. Bogat i atmosferičan pjesničko-esejistički jezik, preporuka je za čitatelje koji preferiraju poetski   diskurs.

85.

Johnston, Emily Kate
Vreteno / E. K. Johnston ; preveli s engleskoga Ira Wacha-Biličić i Damir Biličić. - Zagreb : Znanje, 2018. - 291 str. ; 23 cm. - (Knjiga dostupna svima. Plus ; sv. 130)
Radnja romana za mlade odvija se više stotinu godina nakon događaja opisanih u prethodnom romanu "Tisuću noći". Autorica preuzima motiv bajke Trnoružice, a priču smješta u pustinjske predjele. Kraljevstvo Kharuf je u opasnosti nakon    što je na princezu Malu Ružu bačena kletva zbog koje su sva vretena i pređenje, od kojeg cijelo kraljevstvo živi, zabranjeni. Mladić Yashaa i njegovi prijatelji odlaze na put kako bi otkrili pravu istinu koja se   krije iz kletve i spasili kraljevstvo.

86.

Johnston, William Andrew, 1871-1929
Stan u susjedstvu / William A. Johnston ; [prijevod s engleskoga Sanja Petriška]. - Samobor : S. Petriška, 2018. - 223 str. ; 21 cm
Tijekom Prvog svjetskog rata djevojka Jane Strong potaknuta patriotskim žarom postaje tajna agentica K-15 i dio mreže tajnih organizacija, špijunskih afera i spletki. Unatoč opasnostima kojima se izlaže, Jane je odlučna razotkriti dvojicu muškaraca iz susjednog stana za koje sumnja da su njemački špijuni sve do trenutka kada razum poljuljaju emocije.

87.

Kale Morinjka, Ankica, 1947-
Figurice od terakote / Ankica Kale Morinjka. - Zadar : vlast. nakl., 2018. - 166 str. ; 21  cm
Uršula i Leda dvije su prijateljice iz gimnazijskih dana. Uršula je samozatajna profesorica fizike, podrijetlom iz skromne obitelji, odrasla u maloj sredini, a Lena je razmažena gradska djevojka, koja je od malih nogu imala sve što je poželjela. Uršulin muž umro je prije nekoliko godina, a Lena živi u ne baš sretnom braku s Pavlom, svojom ljubavi još iz gimnazijskih dana. Uršulin život odvija se u malom stanu od tridesetak kvadrata, a Lenin u luksuznoj vili. Međutim, lagodan Lenin život zakomplicirat će se kada njenom suprugu Pavlu otkriju smrtonosnu bolest, od koje ni sama neće ostati pošteđena... Šesti roman ove suvremene hrvatske  spisateljice.

88.

Karl Marx : zbornik radova povodom dvjestote obljetnice rođenja
Karl Marx : zbornik radova povodom dvjestote obljetnice rođenja / uredili Goran Sunajko, Maroje Višić. - Zagreb : Naklada Breza, 2018. - 311 str. ; 22 cm
Marxova misao, kako ističu urednici ovog zbornika, ne pripada ni nekoj naciji, državi ni partiji, već je to misao onkraj društvenih uređenja i usprkos njima. Stoga je cilj zbornika ukazati na trajnu i opću vrijednost Marxove revolucionarne filozofije i humanizma, prikazane u različitim segmentima od ekonomije, politike, religije, pa do feminizma, ideologije i umjetnosti. Zbornik sadrži tekstove Rade Kalanja, Line Veljaka, Žarka Paića, Katarine Peović Vuković i mnogih  drugih.

89.

Kelly, Erin, 1976-
On kaže/ona kaže / Erin Kelly ; s engleskoga prevela Jelena Pataki. - Zagreb : Stilus knjiga, 2018. - 392 str. ; 21   cm
Prije petnaest godina, mladi par Kit i Laura i strastveni lovci na pomrčine, na festivalu u Cornwallu slučajno svjedoče činu silovanja. Kao jedini svjedoci nađu se su vrtlogu manipulacija i suđenja koje ih dovodi do propitivanja viđenog. Nakon   suđenja, žrtva silovanja Beth, polako se uvlači u njihove živote unoseći nepovjerenje, strah i izdaju. Petnaest godina kasnije  Kit i Lura žive u drugom mjestu pod drugim  imenima.

90.

King, Stephen, 1947-
Puste zemlje / Stephen King ; s engleskoga preveo Mate Maras ; [ilustracije Ned Dameron]. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2018. - 528 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Kula tmine ; knj.  3)
Knjiga je treći nastavak epskog serijala „Kula tmine“ u kojoj se Roland i njegova već čitateljima poznata družina susreću s novim iskušenjima, avanturama i opasnostima. Kroz Međuzemlje i stazom Zrake, preko pustinje prokletstva, nastavlja se potraga za Kulom tmine, a junaci romana nailaze na nove opasne izazove i situacije. Kao i u prva dva dijela, popraćeni elementima horora, kroz knjigu se isprepliću i izmjenjuju fantastika i realizam. Ovaj nastavak bio je nominiran za nagradu Bram Stoker kao najbolji roman strave 1991.

91.

Kinsella, Sophie, 1969-
Moj ne tako savršeni život / Sophie Kinsella ; prevela s engleskoga Ira Martinović. - Zagreb : Znanje, 2018. - 329 str. ; 23 cm
Katie Brenner dijeli sve detalje iz svojeg super života u Londonu i izvrsnog posla na Instagram profilu. No, istina je malo drugačija - ona unajmljuje sobičak u kojem nema mjesta ni za odjeću, a do svojeg ne osobito glamuroznog radnog mjesta putuje satima. Ipak, Instagram verzija - to je njezina vizija vlastite budućnosti. Koja se stubokom mijenja kad joj šefica Demeter uruči otkaz! I tako se Katie vrati kući u Somerset i pomaže ocu na razvijanju "glampinga", tj. glamuroznog kampa, na njihovoj farmi. A onda na njihovoj farmi odsjedne ni manje ni više već njezina bivša šefica Demeter s obitelji! Ovo je još jedan roman poznate britanske spisateljice chick lita, autorice serijala o šopingoličarki Becky   Bloomwood.

92.

Kiš, Darko, 1967-
Gospodarenje otpadom I / Darko Kiš i Sanja Kalambura. - Osijek : Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, 2018. - 146 str. : ilustr. ; 25  cm
Udžbenik sadrži: zakonodavni okvir i osnove gospodarenja otpadom, skupljanje i skladištenje otpada, planiranje, vođenje evidencije i izvješćivanje o otpadu, rizike i osiguranje sigurnosti odlaganja otpada, inspekcijski nadzor i financiranje gospodarenja otpadom, primjere zemalja Europske unije te popis propisa vezanih za učinkovito gospodarenje    otpadom.

93.

Kleypas, Lisa, 1964-
Hladnokrvni zavodnik / Lisa Kleypas ; s engleskog prevela Svetlana Grubić Samaržija. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 390 str. ; 20 cm. - (Kraljice ljubavnih romana ; knj.  80)
Devon Ravenel iznenada je naslijedio imanje rođaka Thea, međutim, tome se nije nimalo veselio. Imanje je bilo opterećeno dugovima, a tu su još i njegova mlada udovica te tri sestre. Devon je, naime, bio bonvivan koji je život provodio u bezbrižnoj zabavi bez obaveza. Stoga je imao u planu što prije prodati imanje te opet biti slobodan. Međutim, kada je proboravio  nekoliko dana na imanju s Kathleen, Theovom udovicom koja ga je neobično privlačila i rođakovim sestrama, kada je    shvatio koliko sudbina ovisi o tom imanju i najednom ga više nije ga želio prodati! Preostalo mu je prihvatiti se teškog posla     i pokušati riješiti dugove. A taj posao bio je lakši čim mu je u svemu pomagala lijepa udovica   Kathleen...

94.

Knausgord, Karl Ove, 1968-
- 2018. - 523 str.
U petoj knjizi "Moja borba", dvadesetogodišnji Karl Ove primljen je na prestižnu Spisateljsku akademiju zbog čega seli u Bergen. Nakon prvotnih poslovnih i ljubavnih neuspjeha, od kojih je bijeg pronašao u piću i rock glazbi, stvari kreću na bolje
- zaljubljuje se te odustaje od pisanja kako bi postao književni kritičar. Njegova borba s introvertiranošću, ubrzo ga dovodi  do ponovne želje za pisanjem, alkoholizma i  nevjere…

95.

Kopjar, Mladen, 1975-
Plava kuverta : komedije u eteru / Mladen Kopjar. - Varaždin : Umjetnička organizacija Knjigohvat, 2018. - 151 str. : slika autora ; 22 cm. - (Biblioteka Činele)
Knjiga sa sedam komedija pisca dramskih i proznih tekstova za djecu i odrasle, koje su prethodno emitirane na Drugom programu Hrvatskog radija, u emisijama Panoptikum i KriK. Komedije su to o korupciji, krijumčarenju organa, homofobiji i drugim "neozbiljnim" temama.

96.

Kozina, Elizabeth Suzana, 1966-
Blokiraj se sama : zapisi jedne fejserice / Elizabeth Suzana Kozina. - Zagreb : Beletra, 2018. - 196 str. ; 20  cm
Druga knjiga poduzetnice i inovatorice zbirka je zapisa s Facebooka, koji su na njenom Facebook profilu bili objavljivani tijekom godine dana. Objave se mogu čitati u knjizi zajedno s hashtagovima, emotikonima (znakovlje kojima se iskazuje vrsta emocije), lajkovima, blokiranjima te komentarima iz inboxa autorice. Zbirka Facebook objava kronološki je poredana   te obuhvaća teme u kojima će se većina čitatelja moći  pronaći.

97.

Krušelj, Željko, 1958-
Zarobljenici paralelnih povijesti : hrvatsko-srpska historiografska fronta na prijelazu stoljeća / Željko Krušelj. - Zagreb : Srednja Europa, 2018. - VIII, 515 str. : ilustr. ; 25 cm
Knjiga donosi analizu historiografskih sukoba i polemika u jugoslavenskoj federaciji. Bavi se razdobljem kasnog   socijalizma u osamdesetim godinama dvadesetoga stoljeća kao i periodom neposredno nakon hrvatskog osamostaljenja. Historiografija tada postaje poligon za ideološke podjele sukobljenih interesnih skupina i dolazi do raznih manipulacija, od umnožavanja žrtava do  revizionizma.

98.

Kvesić, Pero, 1950-
Čovjek-vadičep sreće Ženu-ribu : iz riznice otorinolaringologa Marinka Popokatepetla : uvertira u čovjeka-vadičepa / Pero Kvesić, bloger Babl. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 470 str. : ilustr. ; 24  cm
Knjiga objedinjuje niz britkih, ironičnih i duhovitih zapisa koji su izvorno objavljivani na blogu. Tekstovi predstavljaju autorov osobni komentar širokog spektra tema koje ga zaokupljaju - od seksa, sasvim malih "običnosti", vlastitih zgoda do književnosti, politike itd.

99.

Lachmanova, Katerina, 1964-
Karikature Boga : istina o tome kakav Bog nije / Katerina Lachmanova ; [prijevod Mladen Parlov] ; [ilustracije Františka Loubat]. - Split : Verbum, 2018. - 107 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Fides ;  91)
Doktorica teologije, autorica više knjiga s područja kršćanske duhovnosti, u ovoj knjizi raskrinkava mnoge stereotipe o    Bogu i pokazuje da su to ustvari samo karikature Boga. Bog koji je pogreškom dopustio da dođem na svijet, Bog koji se     ljuti na mene i ne želi mi oprostiti, Bog koji želi da ga se bojim, Bog koji je ravnodušan na moju patnju - samo su neke od predrasuda o kojima govori autorica. Otkrivajući koji su uzroci tih slika o Bogu, ona ujedno naznačuje put ozdravljenja naše slike o Bogu.

100.

Lalić, Dražen, 1960-
Nogomet i politika : povijest i suvremenost međuodnosa u Hrvatskoj / Dražen Lalić. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 445 str., [24] str. s tablama ; 24 cm. - (Biblioteka Platforma ; knj.  64)
"U sportskoj i drugoj javnosti rašireno je uvjerenje kako slijedom svoje moći jedna skupina usmjeruje - izravno ili posredno - funkcioniranje većine prvoligaških klubova, nacionalne reprezentacije i drugih segmenata ovdašnjega nogometa prema svojim sebičnim interesima" , jedna je od rečenica kojom novinar i pisac Dražen Lalić uvodi čitatelja u ovu minucioznu   studiju o nogometu i politici u Hrvatskoj. Granica između politike i nogometa je u Hrvatskoj poprilično fluidna te ova knjiga nerijetko podsjeća na politički i kriminalistički triler. Knjiga se sastoji od tri veća poglavlja: Osnovna teorija i fenomenologija međuodnosa nogometa i politike, Povijest međuodnosa nogometa i politike u Hrvatskoj te Međuodnos nogometa i politike    u suvremenoj Hrvatskoj (od 2000. do  2007.).

101.

Laurens, Stephanie, 1953-
Bludnikova prosidba / Stephanie Laurens ; prevela s engleskoga Lidija Toman. - Zagreb : Znanje, 2018. - 398 str. ;   24
cm
Intrigantna ljubavna priča između Demona Cynstera, najpoznatijeg gradskog neženje, i Felicity Parteger. Da bi došla do njega, Felicity se čak prerušila u muškarca. On joj je bio potreban da izvuče iz nevolje svoga prijatelja. Autorica je dobitnica prestižne američke nagrade RITA za najbolji ljubavni roman 2008.   godine.
 

102.

Lindsey, Johanna, 1952-
Predaja ljubavi / Johanna Lindsey ; s engleskoga preveo Marin Popović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 365 str. ;   20
cm
Selig je Viking, mladi ratnik čija se iznimna fizička snaga može usporediti samo s njegovom iznimnom privlačnošću. Pod sumnjom da je špijun, Selig dospijeva u zarobljeništvo danske gospe Erike i tamo, nenaviknut na pokoravanje, biva osuđen na bičevanje. No Seligov ponos ne može podnijeti takvo poniženje i on se, čim ga njegova sestra oslobodi zarobljeništva, vraća po osvetu, otimajući Eriku kako bi je učinio svojom  ropkinjom.

103.

Livazović, Goran, 1982-
Uvod u pedagogiju slobodnog vremena / Goran Livazović ; [kazalo pojmova Iva Mudrinić]. - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Filozofski fakultet ; Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada, 2018. - 365 str. : ilustr. ; 24   cm
Autor u knjizi prikazuje povijesni razvoj slobodnog vremena od razvoja prvih civilizacija i kultura do informacijskog doba i izazova budućnosti, definira slobodno vrijeme, njegove temeljne uloge i funkcije, objašnjava ga kao društvenu pojavu, donosi istraživanja te pedagogijske osnove i smjernice organizacije slobodnog   vremena.

104.

Lujić, Božo, 1946-
Biblijsko svjetlo vjere na putu života : biblijske teme vezane uz egzistenciju suvremenog čovjeka / Božo Lujić. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2018. - 567 str. ; 24 cm. - (Biblica ;  22)
Knjiga predstavlja svojevrstan presjek znanstvenoga biblijsko-teološkoga rada i istraživanja Bože Lujića, profesora biblijskih znanosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. U njoj su sabrani članci u kojima se obrađuju važne biblijsko-egzistencijalne teme. Većina članaka je prethodno objavljena u brojnim znanstvenim publikacijama.

105.

Lujić, Božo, 1946-
Tragovima biblijskih prostora i događaja : biblijsko-teološki i povijesno-arheološki uvidi i poruke / Božo Lujić. - 2. izd. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2018. - 442 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Male monografije ;  21)
Vodič po Svetoj Zemlji, osim povijesnih i arheoloških činjenica, donosi i poveznicu svakog mjesta s biblijskim događajem te poruke za razmišljanje. Autor uvodno iznosi kratku povijest Izraela i ukratko prikazuje židovstvo, islam, kršćanstvo, Druze i Bahaji- religiju. Kroz četiri poglavlja obrađuje šira područja Jeruzalema, Betlehema, Jerihona te Samarije i Galileje. Na kraju  je sadržan autorov popis najvažnijih djela o Svetoj  Zemlji.

106.

Maas, Sarah J., 1986-
Nasljednica vatre / Sarah J. Maas ; s engleskoga prevela Maja Vrbanc. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2018. - 579   str.
: zemljop. crtež ; 24 cm. - (Prijestolje od stakla ;  [3])
U posljednjem dijelu fantasy trilogije "Prijestolje od stakla" Celaena je preživjela najveće opasnosti, ali i najveći gubitak, te  je sada odlučna u namjeri da osveti smrt najbolje prijateljice. Dok se skriva u Wendlynu motreći svoje mete i tražeći način   da dođe do Maeve, kraljice Fae, te da obavi zadatak koji joj je zadao kralj, Celaena će morati pogledati u oči vlastitim strahovima i demonima, te donijeti odluku koja će za mnoge značiti život ili   smrt.

107.

MacCarty, Monica
Pljačkaš : roman iz serije Čuvari visočja / Monica Maccarty ; s engleskoga preveo Josip Kovačević. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 398 str. ; 20 cm. - (Serija Čuvari visočja ;  [8])
Osmi roman povijesno-ljubavnog serijala. Netrpeljivost između Škota i Engleza je na vrhuncu. Elitni kraljev ratnik Robert Boyd, čovjek goleme snage i pun mržnje prema Englezima, naći će se u neizdrživoj situaciji kada shvati da je njegova zarobljenica, ujedno sestra njegovog najvećeg neprijatelja, djevojka koja ga je prije par godina spasila od sigurne smrti.  Sada je njezin život u njegovim rukama, a Pljačkaševu odanost domovini ozbiljno će poljuljati neodoljiva privlačnost prema njegovoj zarobljenici.

108.

MacNaught, Judith, 1944-
Raj / Judith McNaught ; s engleskog prevela Svetlana Grubić Samaržija. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 684 str. ; 20 cm. - (Kraljice ljubavnih romana ; knj. 79)
Meredith je pripadnica bogate, ugledne i konzervativne obitelji, što joj je kao djetetu stvaralo probleme jer se nigdje nije uklapala. S godinama je ipak izrasla u lijepu i samouvjerenu ženu, zaručenu za svoju ljubav iz školskih klupa. A onda    sreće Matthewa, bogataša koji se sprema preuzeti lanac robnih kuća u njezinom vlasništvu. Meredith i Matthew bi po svemu trebali biti neprijatelji. Ipak, osjećaji između njih posve su druge prirode, a Meredith ih neće moći kontrolirati čak ni po cijenu da joj se cijeli život okrene  naopačke.

109.

Mahmutefendić, Sead, 1949-
Unatrag okrenuta skepsa / Sead Mahmutefendić. - Tuzla : Bosanska riječ, 2018. - 128 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Paradigme)
Knjiga sadrži izbor poezije, književnih kritika i intervjua bosanskohercegovačkog i bošnjačkog književnika, dobitnika brojnih književnih nagrada čija djela su prevedena na mnoge strane jezike. Na kraju knjige se nalazi bilješka o piscu zajedno s popisom knjiga koje je objavio.

110.

Mala knjiga za velike roditelje : priručnik za odgoj djece
Mala knjiga za velike roditelje : priručnik za odgoj djece / Zoran Milivojević ... [et al.] ; [preveo i prilagodio Jakov Lovrić]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 195 str. : ilustr. ; 19  cm
Knjiga je nastala na inicijativu socijalnog pedagoga Boruta Kožuha, a u njoj autori nude odgovore na pitanje o postavljanju granica djetetu te žele pojasniti tri roditeljske funkcije, a to su: postavljanje ciljeva u obliku jasnih zahtjeva, davanje pohvala    i nagrada kada dijete ostvaruje ciljeve, odnosno izricanje kritike i kazne kada dijete odbija ispuniti zahtjeve. Način odgoja   koji je predstavljen u knjizi zasniva se na transakcijskoj analizi, odnosno na    učenju terapeuta dr. Zorana Milivojevića.

111.

Mansell, Jill
Ti i ja, zauvijek / Jill Mansell ; prevela s engleskoga Ira Martinović. - Zagreb : Znanje, 2018. - 332 str. : zemljop. crtež ; 24 cm
Topao i lepršav roman o prijateljstvu, ljubavi i potrazi za korijenima. Lilly je odrasla bez roditelja, ali za svaki rođendan otvara jedno od pisama koje joj ostavila majka koja je umrla kad je Lilly bila dijete. Za svoj dvadeset i peti rođendan ona iz posljednjeg majčinog pisma saznaje za njezinu veliku ljubav, čovjeka koji joj je sada posljednja veza s majkom, i zato ga odlučuje potražiti. Na tom će se putu zaljubiti, upoznati bolje svoje prijatelje, ali i samu   sebe.

112.

Marai, Sandor, 1900-1989
Ljubomorni / Sandor Marai ; s mađarskoga prevela Xenia Detoni. - Zagreb : OceanMore, 2018. - 254 str. ; 21  cm
Ugarska uronjena u "jučerašnji svijet" zweigovske književnosti. Duboko refleksivne i kontemplativne. Roman je prije osamdesetak godina proglašen svojevrsnom inačicom "Buddenbrookovih" T. Manna. Riječ je o krahu jedne građanske obitelji. Otac okuplja braću i sestru na samrtnoj postelji. Sve društvenim konvencijama potisnute traume i frustracije izbijaju  na površinu. Stil je dotjeran, gotovo onirički. Preludiji riječi uvode nas u svijet ljepote koja  umire.

113.

Marinković, Ranko, 1913-2001
Kiklop / Ranko Marinković ; [predgovor Krešimir Nemec] ; [metodički pristup Florentina Horvat]. - Kostrena : Lektira, 2018. - 519 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Lektira)
Roman o predratnom Zagrebu i egzistencijalnoj krizi senzibilnog intelektualca i kazališnog kritičara Melkiora Tresića. U strahu od pošasti Drugoga svjetskog rata nastoji izbjegnuti novačenje prisiljavajući se na izgladnjivanje koje istovremeno produbljuje njegov osjećaj krivnje zbog istog. Okružen prijateljima novinarima, likovima cinika i lakrdijaša, vrijeme provodi u kavanama, podstanarskoj sobi, kod ljubavnice Enke istovremeno pateći za ljubavlju Vivijanom. Knjiga sadrži metodički pristup romanu i predgovor Krešimira Nemca.

114.

Maslać, Mirta, 1993-
Junak ili čudovište / Mirta Maslać. - Zagreb : Durieux, 2018. - 243 str. ; 20  cm
Prvijenac mlade domaće autorice s autobiografskim elementima. Roman u dnevničkim zapisima prikazuje kronologiju psihičkog sloma i liječenja u zagrebačkoj bolnici Vrapče. Mlada djevojka sa simptomima depresije, fobije i autodestruktivnosti prijavljuje se u bolnicu, gdje prolazi dug i spor proces liječenja, ali i upoznavanja same sebe. Iskren i hrabar roman koji o psihičkoj bolesti govori posve otvoreno, često i s daškom crnog   humora.

115.

Matematička natjecanja 2016./2017.
Matematička natjecanja 2016./2017. / priredili Matija Bašić, Željko Hanjš, Ivan Kokan ; [crteži Nataša Jocić, Ivan Kokan]. - Zagreb : Element, 2018. - 263 str. : graf. prikazi ; 21 cm. - (Elementarna matematika ;  51)
Knjižica sadrži zadatke svih natjecanja iz matematike održanih 2017. godine u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog matematičkog društva. Ciklus natjecanja čine školsko, županijsko i državno natjecanje, nakon kojih se održava Hrvatska matematička olimpijada te Međunarodna matematička olimpijada. Osim zadataka sadržani su i kratki izvještaji natjecatelja 58. Međunarodne matematičke olimpijade i   11.
Srednjoeuropske matematičke olimpijade. Zadatke za sva natjecanja pripremilo je Državno povjerenstvo za provedbu Natjecanja iz matematike učenika/ica osnovnih i srednjih  škola.

116.

Matić, Matea, 1979-
Internetsko kupovno ponašanje generacijskih skupina u Republici Hrvatskoj / Matea Matić Šošić, Katija Vojvodić. - Dubrovnik : Sveučilište u Dubrovniku, 2018. - II, 140 str. : graf. prikazi ; 25  cm
Autorice u knjizi obrađuju temeljne pojmove i specifičnosti generacijskih skupina i disfunkcionalnog kupovnog ponašanja potrošača te prikazuju rezultate provedenog istraživanja kupovnih ponašanja internetskih korisnika u Republici Hrvatskoj. Istraživanjem se određivao profil hrvatskog potrošača, razina sigurnosti s obzirom na obilježja internetskih stranica, determinirali različiti disfunkcionalni obrasci kupovnog ponašanja te se ispitivala sklonost prihvaćanja novih informacijskih tehnologija koristeći se TAM modelom.

117.

Medeiros, Teresa, 1962-
Nevjesta i zvijer / Teresa Medeiros ; s engleskog prevela Silvija Čolić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 251 str. ; 20   cm.
- (Kraljice ljubavnih romana ; knj. 78)
Kako bi smirili zmaja koji im se osvećuje zbog grijeha iz prošlosti, praznovjerni mještani malog sela Ballyblissa, pred   vratima mu kao žrtvu ostavljaju djevojku Gwendolyn. Smatrali su da je djevica te da će se, njenom nevinošću, iskupiti. Hrabra djevojka dolazi kod zmaja te otkriva da je on samo čovjek. Iako ju zatoči, prema njoj se odnosi kao prema princezi. Otkriva da je osoba kojoj se najviše želi osvetiti, upravo njen otac, no ona mu unatoč tome sve više prirasta srcu…

118.

Menasse, Eva, 1970-
Vremenski kristali : roman / Eva Menasse ; [prijevod s njemačkog Andy Jelčić]. - Zagreb : Leykam international, 2018. - 380 str. ; 21 cm
Autorica u trinaest poglavlja romana daje prikaz života jedne žene, trinaest faseta kristala ljudske egzistencije. Krucijalno pitanje koje se nameće je: Tko smo zapravo i što nas definira kao osobe - emocije, društveni kontakti ili pak profesionalna postignuća? Karakterizacija lika protagonistice Xane Molin prozire se u različitim ulogama i životnim fazama kroz koje  prolazi kao kći, majka, prijateljica, umjetnica, ... Preispituje se identitet žene na razmeđu stvarnosti i mita. Na višoj razini djelo je kritika modernog društva i njegovih površnosti te  ispraznosti.

119.

Mendeš, Branimir, 1974-
Profesionalno obrazovanje odgojitelja predškolske djece : od jednogodišnjeg tečaja do sveučilišnog studija : znanstvena monografija / Branimir Mendeš. - Zagreb : Golden marketing - Tehnička knjiga, 2018. - 304 str. : ilustr. ; 27  cm
Monografija nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživanja i analize izvora i dokumenata starijih više od stoljeća u kojoj  autor nudi cjelovitu sliku razvoja predškolstva u Republici Hrvatskoj. Polazeći od nazivlja i određenja pojmova (npr. obitelj, profesija…) preko obrazloženja povijesnog pristupa i razvoja odgojiteljskih učilišta do prikaza promjena u obrazovanju odgojitelja predškolske djece u Hrvatskoj, autor nastoji istaknuti važnost temeljnog obrazovanja tj. koncepcije inicijalnoga profesionalnog obrazovanja.

120.

Mihaljević, Milan, 1955-
Jezik najstarijih hrvatskoglagoljskih rukopisa / Milan Mihaljević. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada : Staroslavenski institut, 2018. - 177 str. : ilustr. ; 24  cm
Knjiga je rezultat autorovog dugogodišnjeg istraživanja, a u njoj je opisan jezik   najstarijih hrvatskoglagoljskih tekstova. Na svim jezičnim razinama opisani su i obrađeni fragmenti iz 12. i 13. stoljeća, a knjiga je podijeljena na poglavlja: Fonologija, Morfologija, Sintaksa i Leksik. Autor je opisao i usporedio jezik fragmenata najstarijeg razdoblja hrvatskog glagoljaštva s jezikom kanonskih crkvenoslavenskih spomenika    kako bi utvrdio do koje mjere su provedene jezične promjene.

121.

Mikulić, Branislav, 1951-
U srcu je bogatstvo : ispovijedni roman / Branislav Antov Mikulić ; [ilustracije Maja Jovanović-Majolinica]. - Sarajevo : Dobra knjiga, 2018. - 109 str. : ilustr. ; 21  cm
U ovoj knjizi autor opisuje svoja duhovna iskustva izložena slijedom kako su se zbila, počevši od prvog pitanja o vjeri i duhovnosti, pa do nalaženja odgovora koji mu je donio mir. Jedan dio ispovijesti koje je iznio u njoj već su prethodno objavljene zasebno ili u njegovom autobiografskom romanu "Srcem do   beskraja".

122.

Miljković, Dubravka, 1953-
Psihologija u turizmu : rezultati znanstvenih istraživanja i njihova primjena u praksi / Dubravka Miljković, Majda Rijavec, Irena Miljković Krečar ; [ilustracije Luka Sporiš]. - Zagreb : IEP-D2, 2018. - 326 str. : ilustr. ; 31  cm
Autorice se u udžbeniku bave zakonitostima doživljavanja i ponašanja ljudi koji se koriste turističkim uslugama ili ih pružaju vodeći se rezultatima znanstvenih istraživanja u području psihologije, sociologije i ekonomije u turizmu.
Objašnjavaju što je turizam i tko su turisti, metode istraživanja u turizmu, psihologiju individualnih razlika, motivaciju, komunikaciju u turizmu, psihologiju interkulturalnosti, stres na putovanjima te utjecaj kognitivne, socijalne, ekološke, organizacijske i ergonomske psihologije na  turizam.

123.

Miller, Raine
Prljavo bogat / Raine Miller ; s engleskoga prevela Ana Sabo. - Zagreb : Stilus knjiga, 2018. - 284 str. : slika autorice ; 21 cm. - (Dinastija Blackstone ; [1])
Caleb i Brooke ne mogu biti različitiji: on je nevjerojatno bogati zavodnik kojem su žene usputna zabava, a ona je siromašna djevojka bez dlake na jeziku i odlučna ne puštati više muškarce u svoj život, posebice ne takve kao što je
Caleb. No premda pripadaju posve različitim svjetovima, Caleb od prvog susreta ne želi provesti ni jedan dan bez Brooke, a ona, unatoč davnoj tragediji zbog koje je odustala od ljubavi, ne može zanijekati da u Calebovoj pažnji uživa više nego što     bi smjela.

124.

Mogi, Ken'ichiro, 1962-
Ikigai : japanski način pronalaženja životne svrhe / Ken Mogi ; [prijevod Aleksandra Barlović] ; [ilustracije Amber Anderson]. - Zagreb : Planetopija, 2018. - 190 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka  Holon)
Autor u knjizi o japanskom načinu pronalaženja životne svrhe opisuje pet stupova ikigaia: započinjanje malim koracima, otpuštanje vlastitog jastva, sklad i održivost, radost sitnica i bivanje u sadašnjem trenutku. Objašnjava ikigaijevu psihološku značajku za stvaranje životnih navika i vrijednosnih sustava bitnih za sreću i dugovječnost istovremeno istražujući japansku kulturu, tradiciju i nasljeđe te suvremene japanske  običaje.

125.

Moriarty, Liane, 1966-
Malo je nedostajalo / Liane Moriarty ; s engleskoga prevela Ira Martinović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 422 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  275)
Napet psihološki triler proslavljene australske spisateljice, autorice hitova "Male laži" i "Suprugova tajna". Bračni par Clementine i Sam pozvani su na roštilj kod susjeda svojih starih prijatelja. No ono što je trebalo biti obično druženje pretvorilo se u događaj koji nitko od njih neće zaboraviti – ali svatko će ga zapamtiti na drugačiji način. Što se zapravo dogodilo tog poslijepodneva i tko je kriv? Vješto psihološki nijansirajući likove i otkrivajući svačije osobne tajne, drame i prljavo rublje, autorica odgađa razotkriti krivca do samoga  kraja.

126.

Mraović, Tihomir, 1961-
Posljednja tajna M.J. Zagorke : roman / [Tihomir Mraović]. - Zagreb : Vedis, 2018. - 119 str. ; 21  cm
U dva dijela „Novim putevima“ i „Preobrazba“ autor prikazuje prolazak glavnog lika, zagrebačkog detektiva, kroz različite paralelne stvarnosti prilikom čega nastoji odgonetnuti koja je prava, a koja lažna. Jedna od njih je odlazak u mjesto Križ sa svojom suradnicom Sarom kako bi, nakon otkrivanja tajne isprepletene oko operne dive Milke Trnine, otkrili tajnu isprepletenu oko slavne književnice M. J.  Zagorke.
 
127.

Munroe, Randall, 1984-
Što ako? : ozbiljni znanstveni odgovori na apsurdna hipotetska pitanja / Randall Munroe ; s engleskoga preveo Predrag Raos. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2018. - 345 str. : ilustr. ; 23  cm
Autor, fizičar, bivši NASA-in robotičar i strip crtač, u knjizi daje znanstvene odgovore na zanimljiva pitanja poput „S koje   bismo visine morali baciti odrezak da na zemlju padne ispečen?“ i „Ako bi iznenada nestao nečiji DNK, koliko bi dugo taj čovjek preživio?“. Knjiga je spoj autorovih interesa, prirodoslovlja i stripa te sadrži izbor pitanja postavljenih na njegovoj web stranici te zabavne i jasne odgovore upotpunjene autorovim   crtežima.

128.

Orlova, Ljubov' Petrovna, 1902-1975
Voljela sam Staljina - i on mene! : memoari najpopularnije sovjetske glumice, tajne Staljinove ljubavnice / Ljubov   Orlova
; s ruskog preveo Vlado Vurušić. - Zagreb : Profil knjiga, 2018. - 220 str., [8] str. s tablama : 23  cm
Uspomene zvijezde ruskog filma, seks simbola sovjetskog komunističkog razdoblja, razdoblja Staljinove vladavine. U vrijeme velikih represalija, platinasta je ljepotica glumila u veselim glazbenim komedijama i mjuziklima, u kojima ju je zamijetio i sam Staljin, te postao njezin obožavatelj. Iako u to doba nepoželjnog plemićkog porijekla, Orlova ne samo da je preživjela, već je živjela u ono doba nezamislivo dobrim uvjetima. Dakako, šuškalo se da je bila Staljinova ljubavnica...
Međutim, kakav je točno bio njihov odnos, možda se može doznati i iz ovih memoara objavljenih nakon Staljinove smrti izvan Sovjetskog saveza.

129.

Oršulić, Vesna, 1964-
Moja ratna priča / [Vesna Oršulić]. - Nova Gradiška : Matica hrvatska, Ogranak Nova Gradiška ; Zagreb : Udruga dragovoljaca domovinskog rata "Štraseri", 2018. - 58 str. : ilustr. ; 21  cm
Dvadeset i pet godina nakon rata, autorica knjige odlučila je s čitateljima podijeliti svoju ratnu priču o sebi i svojim    suborcima „Štraserima“, pripadnicima 100. zagrebačke brigade. Dr. Vesna Oršulić ušla je u Domovinski rat kao mlada i nespremna liječnica stažistica, a izašla je kao hrabra žena koja se suočila s opasnim situacijama bojišnice čiji će tragovi zauvijek obilježiti njezin život. Knjiga je nastala iz potrebe da se javnost upozna s cijenom koju je platila cijela jedna  generacija u stvaranju slobodne i samostalne Hrvatske, ali i kao opomena da se rat i ratne strahote više nikada ne ponove.

130.

Osho, 1931-1990
Knjiga mudrosti : srž tibetanskog budizma : komentari Atishinih sedam točaka vježbanja uma / Osho ; prevela Dolores Jovanović. - Rijeka ; Zagreb : Leo commerce, 2018. - 2 sv. (388 ; 420 str.) : slika autora ; 21 cm.   - (Biblioteka Leo)
Kao i ostale autorove knjige i ova je zapis audio i video zabilješki spontanih govora indijskog duhovnog učitelja tijekom 35 godina života. Knjiga je svojevrsni vodič za razumijevanje meditacije i duhovnog preobražaja, odnosno autor nam pokušava prenijeti i pojasniti esenciju i bit drevne mudrosti Atishe, budističkog mistika iz desetog stoljeća koji je utvrdio   Sedam
točaka vježbanja uma. Knjiga mudrosti govori o izvornim počecima tibetanskog budizma i podijeljena je na Knjigu I - poglavlje 1-15 i Knjigu II - poglavlje 15-28.

131.

Osho, 1931-1990
Susreti sa iznimnim ljudima : Bodhidharma, Gautama Buddha, Chiyono, Chuang Tzu, Dioniz, Kahlil Gibran, Gurdjieff, Heraklit, Isus, Kabir Krishna, J. Krishnamurti, Lao Tzu, Meera, Nietzsche, Pitagora, Rabiya al-Adabiya, Rumi, Sanai, Sokrat / Osho ; [prijevod Marko Šilobod]. - Bregana : Harša, 2018. - 249 str. ; 24  cm
U knjizi su objedinjena Oshova promišljanja o ljudima koje smatra iznimnima po tome što su živjeli u svijesti i utjecali na ljudsku svijest iako povijesti o njima baš i ne govori. Povijest više govori o događajima, pogotovo onim lošim. Među iznimne ljude on uvrštava osobe koje su obilježile različite religije, neke od poznatih pjesnika, filozofa, ali i mislioca suvremenog  doba.

132.

Osnove porezne pismenosti
Osnove porezne pismenosti / Nika Šimurina ... [et al.] ; urednica Nika Šimurina. - Zagreb : Narodne novine, 2018. - XIII, 204 str. : ilustr., graf. prikazi ; 24 cm. - (Ekonomska biblioteka / Narodne novine ;  8)
Knjiga na jednom mjestu daje uvid u ključna obilježja različitih poreznih oblika u Hrvatskoj. Na ekonomski jasan i jednostavan način objašnjava temeljnu poreznu terminologiju. Otvara pitanja poreznog morala i poreznog ponašanja. Kompleksna problematika čitatelju je približena na jednostavan  način.

133.

Pandža, Gordan, 1967-
Razotkrivajući Velikog Iluzionista : mudrost Istoka u svjetlu psihologije Zapada : ogledi o Putu samospoznaje / Gordan Pandža. - Zagreb : Godot : Studio Moderna, 2018. - 192 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Sophia ; knj.  1)
Knjiga je svojevrstan priručnik o „Putu“, odnosno vodič koji će pomoći u otkrivanju i razumijevanju mehanizama koji služe   za obmanjivanje i udaljavanje ljudskog poimanja stvarnosti od prave istine. Kada jednom shvatimo i počnemo razumijevati kako, zašto i u koju svrhu određeni mehanizmi funkcioniraju, otkrit ćemo niz činjenica koje su politički, religijski i ideološki sustavi krili od nas. Autor poziva na osobno putovanje tijekom kojeg ćemo preispitati sve mehanizme obrane pomoću kojih nas naš pseudo-ja obmanjuje i pritom udaljuje od naše iskonske Izvorne   Prirode.

134.

Patočka, Jan, 1907-1977
Heretički eseji o filozofiji povijesti / Jan Patočka ; s češkoga preveo Matija Ivačić. - Zagreb : Litteris, 2018. - 287 str. ; 17 cm. - (Biblioteka Mikrokozmos)
Najpoznatije djelo istaknutog češkog filozofa i aktivista, člana Praškog filozofskog kruga, kritičara kako društvene, tako i duhovne krize srednjoeuropskih zemalja 20. stoljeća. Koautor glasovite Povelje 77 (uz Havela i Hajeka), ubijen od strane češke komunističke vlasti, u ovom djelu govori o potrazi smisla povijesti i civilizacijskom napretku koji, čak ni na svom aktualnom vrhuncu, tehničkoj civilizaciji, ne uspijeva dati odgovor na pitanje kako    živjeti autentično ljudski.

135.

Pavličić, Pavao, 1946-
Nevidljivo pismo / Pavao Pavličić. - 2. izd. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 325 str. ; 20 cm. - (Izabrana djela Pavla Pavličića ; knj. 6)
Drugo izdanje romana, kojemu je pridodan Pavličićev esej "Pismo Madoni Markantunovoj". Godina je 1965., vrijeme velike poplave, a radnja je smještena u neimenovani grad na Dunavu (u kojemu će mnogi prepoznati   Vukovar).
Devetnaestogodišnji glavni lik odlazi u Pčelarski dom kako bi se posvetio učenju te tamo počinje popisivati stvari kojima prijeti uništenje zbog poplave, čime zapravo piše o vlastitoj povijesti, povijesti grada, pa i cijeloga stoljeća. Ovim romanom autor se vraća u svoju mladost u rodnome  gradu.

136.

Pavličić, Pavao, 1946-
Salon za plakanje / Pavao Pavličić. - 2. izd. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 296 str. ; 20 cm. - (Biblioteka hrvatskih pisaca ; knj. 32)
Drugo izdanje trilera u kojem novinarski urednik Crne kronike Ivo Remetin istražuje nestanak poznate glumice. Nakon toga slijedi niz nestanaka žena s područja zagrebačke Trešnjevke, a koje sliče spomenutoj glumici. U razotkrivanju zločina surađuje s policijskim inspektorom Šoštarom i suradnicama iz svijeta novinarstva i policije. Pronalazi poveznicu zločinima,  što ne znači da će uspijeti spriječiti i njihov kobni  ishod…

137.

Perkov, Davor, 1955-
Trgovinsko poslovanje u teoriji i praksi / Davor Perkov, Duško Pavlović. - Zagreb : Libertas Međunarodno sveučilište, 2018. - 279 str. : ilustr., graf. prikazi ; 24  cm
Knjiga je namijenjena studentima ekonomije te široj znanstvenoj i stručnoj javnosti, a u njoj je predstavljena teorija i praksa trgovinskog poslovanja u suvremenim uvjetima nove ekonomije. Kao dodatak, na kraju knjige, nalaze se četiri izvorne   studije poslovnih slučajeva iz područja suvremene trgovine u zemlji i inozemstvu. Kako bi studenti lakše shvatili trgovinske procese, od nabave do prodaje, autori su prikupili i priložili dokumente iz trgovinskog poslovanja kao što su ponuda, narudžba, otpremnica ili račun.

138.

Perlmutter, David, 1954-
Inteligentna prehrana : što pšenica, ugljikohidrati i šećer čine vašem mozgu i kako ga održati zdravim / David Perlmutter i Kristin Loberg ; [prevela s engleskog Aleksandra Barlović]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 268 str. : graf. prikazi ; 24 cm
U knjizi se govori kako ugljikohidrati i šećeri, a posebno gluten, loše djeluju na naš mozak i zdravlje općenito. Program iz ove knjige donosi rješenja kako obuzdati upalu, kako promijeniti svoju gensku sudbinu, kako izbjeći primjenu lijekova.
Autor analizira rezultate istraživanja koja govore da visoka razina kolesterola pruža veće izglede za dulji i zdraviji život, upravo suprotno od usvojenih zabluda da su masnoće  štetne.

139.

Peruško, Tatjana, 1966-
U labirintu teorija : o fantastici i fantastičnom / Tatjana Peruško. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada, 2018. - 219 str. ; 24 cm
Knjiga je autorska studija koja se bavi teorijom fantastike, a namijenjena je nastavnicima, književnim kritičarima te studentima svih razina koji u svom programu imaju književne kolegije. Autorica se bavi funkcijom i statusom fantastike u književnosti, a u knjizi se nalazi i pregled najvažnijih ogleda koje su o fantastičnoj književnosti napisali svjetski poznati autori. Pregledu postojećih definicija autorica pridružuje vlastita promišljanja o prirodi fantastičnoga   žanra.

140.

Pešut, Dino, 1990-
Poderana koljena / Dino Pešut. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 219 str. ; 21  cm
Junak romana istinski je antijunak našega doba. Hrvatski je glumac, dobitnik nagrade u Cannesu, pisac slikovnica, homoseksualac bez stalnog partnera, provincijalac. U potrazi je za pravom ljubavi. Snažan je i ranjiv istovremeno. ""Poderana koljena" roman je o današnjem trenutku, o milenijskoj generaciji koja ima sve, a zapravo nema ništa, o svijetu koji se mijenja pred našim očima, a ne možemo ga shvatiti, o odrastanju i ljubavi, o slavi i njezinoj prolaznosti u vremenu društvenih mreža i interneta." (s korica  knjige)

141.

Peterlić, Ante, 1936-2007
Osnove teorije filma / Ante Peterlić ; [fotografije iz filmova Ivan Idžojtić] ; [autori izvornih fotografija Sara Filipa Delić,  Anja Mergeduš, Ines Grahovac]. - [5. izd.]. - Zagreb : Akademija dramske umjetnosti : Hrvatska sveučilišna naklada,   2018.
- 280 str. : ilustr. ; 24 cm
Novo izdanje priručnika i udžbenika koji nudi osnovna znanja o filmskoj umjetnosti. U odnosu na prethodno izdanje, dodane  su uredničke bilješke u kojima se ukazuje na nove spoznaje i suvremene termine, kao i Kazalo imena i naslova te     Pojmovno kazalo. U popisu literature za produbljivanje znanja pridodana su neka nova leksikografska izdanja. Knjiga sadrži poglavlja: Filmski zapis, Oblici filmskog zapisa, Zvuk, Montaža, Filmsko  djelo.

142.

Petrović, Ankica, 1943-
Umjetnost pjevanja gange : kulturna tradicija dinarske zone / Ankica Petrović. - Livno : Franjevački muzej i galerija Gorica ; Zagreb : Synopsis ; Sarajevo : Synopsis, 2018. - 287 str. : ilustr., note ; 25 cm + 1  CD
Autorica, sveučilišna profesorica, etnomuzikologinja, preko 40 godina bavi se gangom i terenskim istraživanjima  tradicionalnog vokalnog izražavanja. U ovoj knjizi nalaze se autoričina istraživanja u periodu od sredine 1970-ih pa do 1992. godine koja su doživjela i preispitivanje i doradu s obzirom na izmijenjene okolnosti života seoskog stanovništva. Gange su     u ovoj knjizi predmet razmatranja iz glazbenih, povijesnih i društvenih aspekata. Autorica zaključuje da ova vrsta duboko ukorijenjenog tradicionalnog vokalnog  izražavanja  iskazuje  zajedničke  ekspresije  u  malim  seoskim  egalitarnim zajednicama, bez obzira na etničko-konfesionalnu pripadnost njihovih članova. Knjiga sadrži i prilog - CD za zvučnim  zapisima gangi iz 1970-ih.

143.

Petrović, Siniša, pravnik
Osnove prava društava / Siniša Petrović, Petar Ceronja. - 8., izmijenjeno i dopunjeno izd. - Zagreb : Pravni fakultet, 2018. - XIII, 267 str. ; 24 cm. - (Udžbenici Pravnog fakulteta u  Zagrebu)
Osmo, izmijenjeno i dopunjeno izdanje sveučilišnog udžbenika o    pravu društava sadrži promjene nastale izmjenama u propisim iz tog područja. Sadrži sedam sadržajnih cjelina - od određenja prava društava, trgovačkim društvima, društvima osoba, zatim kapitala, povezanim društvima te statusnim promjenama. Uz te cjeline u knjizi je objavljen popis citiranih propisa te stvarno kazalo.

144.

Philippe, Jacques, 1947-
Molitvom do životne preobrazbe / Jacques Philippe ; [prijevod Lidija Paris]. - Split : Verbum, 2018. - 155 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Fides ; 92)
Svećenik, poglavar, odgojitelj, duhovnik, propovjednik i voditelj duhovnih vježba diljem Europe, autor je brojnih knjiga o molitvi koje su prevedene na 25 jezika. U ovom tekstu pisanom jednostavno i pristupačno svima težište je na plodonosnoj molitvi koja počinje kroz vjernost i ustrajnost. Praktični savjeti za osobnu molitvu i vodstvo Duha Svetoga čine okosnicu teksta. Posebno poglavlje posvećeno je zagovornoj molitvi jer prikazujući potrebe drugih, svojih bližnjih, ali i onih koje nam Bog želi povjeriti, rastemo. I kada nam se čini da molitva nije uslišana ona nikad   nije uzaludna.

145.

Pilić, Damir, 1969-
Kao da je sve normalno / Damir Pilić. - Zagreb : Sandorf, 2018. - 143 str. ; 21 cm. - (Biblioteka  Avantura)
Novinar D. iz Splita odlazi u Sarajevo kako bi istražio priču o ubojstvu Vedrana P., navijača Sarajeva. Kolege iz susjedne države pokušavaju mu dogovoriti razgovor s navijačkom skupinom "Horde zla", no bezuspješno. Novinar pretpostavlja kako će se vratiti u Split nedovršena posla, a snijeg koji je pao već u listopadu, polako počinje prekrivati sarajevske ulice te se
D. započne gubiti u njima otkrivajući klupko minulih ratova dok se slika zla širi cijelim kontinentom    i vremenom.

146.

Pilić, Sanja, 1954-
Sve što sam naučila : zapisi s Fejsa / Sanja Pilić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 119 str. : ilustr. ; 19   cm
Nagrađivana autorica dvije je godine, od 2015. do 2017., pomno sakupljala statuse i objave s Facebooka pa je tako nastala njena najnovija zbirka pretočena u knjigu. Zapis je ujedno i dnevnik unutarnjeg svijeta autorice, a progovara o malim i    velikim problemima i poteškoćama, ali i radostima i veseljima koji su zajednički svima nama i u kojima će se svakako moći pronaći i sam čitatelj.

147.

Pinborough, Sarah, 1972-
13 minuta / Sarah Pinborough ; s engleskoga prevela Duška Gerić Koren. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 399 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Graham Greene)
Napet tinejdžerski triler ispričan iz perspektive nekoliko glavnih likova: popularne djevojke koja je usred noći pala u rijeku i zamalo umrla, a ne sjeća se ničega što je prethodilo tom događaju; njezine nekadašnje najbolje prijateljice; inspektorice   koja istražuje slučaj. Dodajući svoje djeliće slagalici, rasplićući tajne i skrivena neprijateljstva, svatko od njih pokušava doći  do istine – što se zapravo dogodilo te  noći?

148.

Porez na dobit poduzetnika i neprofitnih organizacija
Porez na dobit poduzetnika i neprofitnih organizacija / Domagoj Bakran ... [et al.]. - Zagreb : Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djela, 2018. - IX, 464 str. : graf. prikazi ; 24  cm
Priručnik o porezu na dobit poreznika i neprofitnih organizacija nakon izmjene poreznih propisa početkom 2017. godine. Sadržaj je podijeljen u osamnaest poglavlja u kojima su obrađene teme vezane uz obveznike poreza na dobit, načine utvrđivanja osnovice poreza na dobit, stavke uvećanja ili umanjenja dobiti ili gubitka, posebnosti kod utvrđivanja porezne osnovice primjenom novčanog načela, osnovice poreza na dobit te same prijave poreza na dobit. Priručnik sadrži i redakcijski pročišćeni tekst zakona i Pravilnika o porezu na dobit, a njime su obuhvaćene sve izmjene propisa zaključno s onima koje se primjenjuju od 13. siječnja 2018.  godine.

149.

Porter, Max, 1981-
Tuga je pernata stvar / Max Porter ; s engleskoga prevela Petra Mrduljaš. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 115 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Retro ; knj. 17)
Roman prvijenac ovog suvremenog britanskog autora priča je o muškarcu koji nakon smrti supruge ostaje s dva sina. U njegov život, ispunjen beskrajnom tugom i nepodnošljivom prazninom, iznenada ulazi - vrana. Ona postaje njegov prijatelj, psihoterapeut, dadilja, iritantni  sustanar…

150.

Proust, Marcel, 1871-1922
Combray / Marcel Proust ; s francuskoga preveo Mate Maras. - Kostrena : Lektira, 2018. - 234 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Lektira)
Uvod u cjelokupni romaneskni ciklus "Put k Swanu" (1913.), prvi dio romana "U traganju za izgubljenim vremenom", koji se sastoji od sedam dijelova. U "Combrayu" se najavljuju teme, likovi i motivi koji će se provlačiti sve do posljednjeg djela, Pronađeno vrijeme (1927.), a uz "Jednu Swannovu ljubav", drugi dio prvog romana, ova se dva djela mogu čitati odvojeno od ostalih iz Traganja. Nakon teksta romana, u ovoj knjizi objavljen je pogovor, kronologija Proustovog života i rada te popis njegovih djela, zatim filmovi snimljeni prema njegovim djelima i metodički pristup   romanu.

151.

Quinn, Julia, 1970-
Kad je bio grešan : [roman iz serije o obitelji Bridgerton] / Julia Quinn ; s engleskog preveo Marin Popović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 396 str. ; 21 cm. - (Kraljice ljubavnih romana ; knj.  77)
Michael Stirling, najpoznatiji londonski neženja, prvi put u životu se zaljubio u prelijepu Francescu Bridgerton. Problem je sto se ona udaje za samo trideset i šest sati za njegovog rođaka. Autorica je napisala seriju ljubavnih romana uključujući bestselere New York Timesa koji su nagrađeni.

152.

Rachele, Sal, 1955-
Misterij vremena / Sal Rachele ; [prijevod Marko Šilobod]. - Bregana : Harša, 2018. - 271 str. ; 24   cm
Još jedna od knjiga koje je autor napisao u suradnji s Bogovima Stvarateljima iz 12-tog denziteta, poznatijim kao Utemeljiteljima. Autor traži od čitaoca da bude otvorenog uma i spreman preispitati sve što pročita jer tema vremena je kompleksna i teška za razumijevanje jer su intelektualni umovi proizvod linearnog, trodimenzionalnog vremena i prostora. Mnogi koncepti koji su izneseni u ovoj knjizi ne mogu se shvatiti na intelektualan način iako se autor često poziva na suvremna saznanja iz fizike. Trebaju se primijeniti dublje i intuitivnije sposobnosti da bi se dobio uvid u prirodu viših dimenzija, vertikalnog vremena, paralelnih vremenskih linija, putovanja kroz vrijeme, iscjeljivanja vremenskih    linija...

153.

Radović, Tanja, 1964-
Rent-a-talent / Tanja Radović. - Zagreb : Meandarmedia, 2018. - 240 str. ; 20 cm. - (Meandar roman ; knj.   83)
Upoznajemo Danka, sredovječnog izdavača i neostvarenog pjesnika, u trenutku kad mora odbiti tiskanje zbirke pjesama Violete Vancaš, upitne haiku-pjesnikinje sklone alkoholu. Dankova mala izdavačka kuća Rent-a-talent je na rubu   opstanka.
Danka muči spoznaja o vlastitom nedostatku istinskog talenta, kao i duboka, potisnuta žudnja za njime.   Njegova
frustracija izlazi na vidjelo pod pritiskom sukoba s Valentinom, voljenom kćeri jedinicom. Danko odlučuje osnovati kazalište    i napraviti predstavu te okuplja ljude međusobno nespojive među kojima dominira Jelka, supruga pročelnika za   kulturu.
Jelkino sudjelovanje u predstavi osveta je mužu za nevjeru... Ovaj roman - društvena satira, bavi se pitanjima životnog ispunjenja, talenta, mladenačkih iluzija, ljubavi, roditeljstva, nevjere u braku, kazališnog izražavanja, kao i smisla čovjekovog stvaranja.

154.

Rama, Swami, 1925-1996
Umjetnost sretnog življenja / Swami Rama ; [prijevod Zdenko Schloser]. - Zagreb : Cid-Nova, 2018. - 191 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Tragovi ; knj. 114)
Koje je naše istinsko biće? Gdje se ono nalazi i kako doći do njega? Indijski duhovni učitelj s Himalaja u svojoj knjizi pokušava pomoći i dati smjernice sretnog življenja čitatelju. Primjerice, tumači i pojašnjava kako upoznati i spoznati sebe, kako izabrati pravi put koji vodi do samog“ izvora“ duboko u nama samima i kako preko njega stići i povezati se s najvišim vrhunskim zakonima, pokretačima svega vidljivoga i nevidljivoga. U 12 poglavlja objašnjeno je kako posložiti i unaprijediti život, dobro odgojiti djecu i usmjeriti ih na pravi put, kako razviti snagu, volju, intuiciju i mudrost te kako usavršiti osobnost meditativnim tehnikama.

155.

Restrepo, Laura, 1950-
Bunilo / Laura Restrepo ; sa španjolskoga prevela Željka Lovrenčić. - Zagreb : Iris Illyrica, 2018. - 293 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Arco Iris ; knj. 4)
Psihološka drama koja kroz priču o neobjašnjivom ludilu jedne žene opisuje i kolumbijsko društvo 80-ih godina prošlog stoljeća, nagriženo bezakonjem i trgovinom droge. Kada se Aguilar vrati s kratkog putovanja, zatiče svoju ženu Augustinu   u hotelskoj sobi, pomračena uma. Nastojeći shvatiti što se dogodilo, on će se suočiti s duhovima Augustinine prošlosti: bešćutnim ocem koji je varao svoju ženu, bratom kojeg obitelj odbacuje, nesretnom i distanciranom majkom te   misterioznim Augustininim znancem koji radi za Pabla  Escobara.

156.

Richman, Alyson, 1972-
Sjene vječne ljubavi / Alyson Richman ; prevela s engleskoga Mirjana Čanić. - Zagreb : Znanje, 2018. - 299 str. ; 24 cm Roman pokazuje snagu prve ljubavi. Lenka i Josef, dvoje mladih ljubavnika, živjeli su sretno u predratnom   Pragu.
Nacistička okupacija potpuno im je promijenila živote. Desetljećima kasnije, život im pruža još jednu priliku.

157.

Richmond, Arietta
Osvajanje vojvodina srca / Arietta Richmond ; [prijevod s engleskog Sanja Petriška]. - Samobor : Sanja Petriška, 2018. - 138 str. ; 21 cm. - (Goniči Njegova Veličanstva ; knj.  1)
Prva knjiga ljubavnog serijala Goniči Njegova Veličanstva, čija se radnja odvija u Engleskoj u 19 st. Hunter se nakon sudjelovanja u ratu vraća kući, a njegova je majka odlučna u namjeri da mu nađe ženu. Istovremeno, Hunterova znanica iz djetinjstva Nerrisa pod istim je pritiskom da se što prije uda. Nerissa se pored svoje prelijepe sestre osjeća poput ružnog pačeta, a i ne zanimaju je sve one dosadne aktivnosti kojima se gospođice iz visokog društva trebaju baviti. Nerissa zato vjeruje da ju nitko ne primjećuje, ali Hunteru će već na prvi pogled itekako privući   pažnju.

158.

Roberts, Nora, 1950-
Godina prva / Nora Roberts ; s engleskog prevela Sanja Ščibajlo. - Zagreb : Profil knjiga, 2018. - 406 str. ; 23 cm. - (Kronika o Jedinstvenoj ; [1])
Prvi dio trilogije "Kronika o jedinstvenoj", u kojoj se proslavljena autorica ljubavnih romana okreće novom žanru – fantastici i romanu katastrofe. Bolest kojoj nitko ne može utvrditi uzrok, nazvana naprosto „kob“, poharala je svijet. U prvom tjednu milijun, u drugom tjednu deset milijuna žrtava. Na ulicama je postalo nemoguće održavati red, a posvuda vlada panika, bezakonje i fanatizam. Malena skupina ljudi udružuje se i bježi iz New Yorka tražeći utočište i pritom susreće pojedince s nevjerojatnim nadnaravnim  sposobnostima.

159.

Roberts, Nora, 1950-
Sutone, dođi / Nora Roberts ; s engleskog prevela Sanja Ščibajlo. - Zagreb : Profil knjiga, 2018. - 464 str. ; 23   cm
Bodine Longbow mlada je žena koja vodi obiteljski ranč i odmaralište u Montani što joj ne ostavlja vrijeme za život i ljubav. Sređeni život uzdrmat će povratak njezine tinejdžerske ljubavi Callena Skinnera i ubojstvo jedne od radnica na imanju za  čije je ubojstvo Bodi osumnjičena. Nemili događaj otvara i stare rane vezane uz nestanak Bodine tete Alice od prije dvadeset i pet godina te se postavlja pitanje jesu li ta dva nesretna događaja   povezana.

160.

Roberts, Nora, 1950-
Tjelesna nevinost / Nora Roberts ; s engleskoga prevele Jelena Pataki i Tea Tosenberger. - Zagreb : 24sata, 2018. - 436 str. ; 21 cm
Ljubavno-kriminalistički roman proslavljene autorice bestselera. U malom južnjačkom gradu u kojem se obično ne događa ništa, idilu će poremetiti unakaženo žensko truplo pronađeno uz potok. Ni mlada violinistica Caroline, koja u gradić stiže  kako bi se odmorila i oporavila od prekida veze, neće naći mir koji je očekivala. Upravo suprotno, prvo će njezine osjećaje uzburkati upoznavanje s lokalnim šarmerom Tuckerom, a onda će shvatiti da je možda ona iduća na meti serijskog ubojice
– a tragovi zločina vodit će upravo do  Tuckera.

161.

Roksandić, Drago, 1948-
Iluzije slobode : ogledi o Vladanu Desnici / Drago Roksandić. - Zagreb : Politička kultura, 2018. - 251 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Universitas)
Autor je napisao knjigu ogleda o Vladanu Desnici. Analizira njegov književni opus kroz mogućnost historiografske interpretacije. Piše o njegovoj civilnoj kulturi poslije 1945. godine, esejističkim varijacijama o Vladanu Desnici i „Desničinim susretima“. Autor je redovni profesor u trajnom zvanju na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u   Zagrebu.

162.

Ryan, Kendall
Seksi stranac / Kendall Ryan ; s engleskoga prevela Vlasta Lončarić. - Zagreb : 24sata, 2018. - 197 str. ; 21   cm
Bogatašica Charlotte Freemont odlazi iz New Yorka bježeći od svoje prošlosti. Putem do Californije, uslijed kvara na autu, zaustavlja se u malome gradiću Shady Grove gdje upoznaje zgodnog Luka Wildera koji ne skriva svoje nepovjerenje prema strankinji. Njihova verbalna nadmudrivanja prepuna su strasti koju više niti jedno njih ne može negirati te početnu   međusobnu netrpeljivost ubrzo zamjenjuje snažna seksualna  privlačnost.

163.

Ryan, Kendall, 1981-
Cimer / Kendall Ryan ; s engleskoga prevela Tea Tosenberger. - Zagreb : 24sata, 2018. - 228 str. ; 21   cm
Kada mu bivša djevojka demolira stan, Cannon je prisiljen privremeno preseliti. Paige, najbolja prijateljica njegove sestre,  ima slobodnu sobu i dopusti mu da živi kod nje. Time se obnavlja Cannonova stara zaljubljenost u Paige, a i ona otkriva da   je Cannon u međuvremenu postao nevjerojatno privlačan. No kada Cannon otkrije Paige da se svaka djevojka zaljubi u njega nakon što s njim provede noć, past će oklada: Paige će testirati njegove vještine, ali posve je sigurna da se neće zaljubiti.

164.

Santopolo, Jill
Izgubljena svjetlost / Jill Santopolo ; prevela s engleskoga Mirjana Čanić. - Zagreb : Znanje, 2018. - 292 str. ; 24 cm. - (Hit)
Od trenutka kad su se Lucy i Gabe upoznali na posljednjoj godini studija, povezali su se na poseban način i izgradili odnos kakav kasnije više ni s kim neće doživjeti. Život ih nakon toga dva puta razdvaja te na koncu Gabe kao fotoreporter odlazi   na Bliski istok, a Lucy se posvećuje karijeri u New Yorku i zasniva obitelj. Hoće li se ikada ponovno sresti i što im je    sudbina namijenila? Roman ispričan iz perspektive Lucy priča je o srodnim dušama, kompleksnosti ljubavi i važnim    životnim odlukama.

165.

Scottoline, Lisa, 1955-
Spasi me / Lisa Scottoline ; s engleskoga prevela Neda Helena Jeny. - Zagreb : 24sata, 2018. - 375 str. ; 21   cm
Obiteljski psihološki roman. Rose je majka djevojčice koju svi zadirkuju zbog obilježja na licu koje ima od rođenja. Upravo zato Rose se prijavljuje kao dežurna mama u školskoj kantini, kako bi motrila kako se druga djeca odnose prema njezinoj kćeri. No dogodi se eksplozija i Rose mora spasiti djecu iz kantine, a to znači odabrati – hoće li prvo spasiti svoju kći ili djevojčicu koja ju najviše zadirkuje. Posljedice njezine odluke, ali i tajanstvenih okolnosti koje su dovele do eksplozije, pretvorit će Rose život u pakao i natjerati je da istraži kako je zapravo došlo do   nesreće.

166.

Seemann, Otto, 1825-1901
Mitologija Grčke i Rima / Otto Seemann ; [prijevod Mladen Udiljak]. - Zagreb : Cid-Nova, 2018. - 266 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Mitologica ; knj. 19)
Knjiga je posvećena mitologiji Grčke i Rima, a podijeljena je u dvije cjeline. Prvi dio knjige posvećen je antičkim bogovima i božicama, a drugi antičkim herojima. Autor je abecednim redom opisao i obradio božanstva grčke mitologije i to tako da je    uz svako grčko božanstvo spomenuo i rimsko odgovarajuće božanstvo, primjerice Zeus – Jupiter, objasnivši pritom koje su  im karakteristike zajedničke, a koje nisu. U knjizi su također spomenuta najveća umjetnička djela antike u kojima su   obrađeni motivi mitologije.

167.

Senker, Boris, 1947-
Plutajuća glumišta / Boris Senker. - Zagreb : Disput, 2018. - 238 str. ; 20 cm. - (Žive  slike)
Knjiga objedinjuje četiri dramska djela uglednog hrvatskog teatrologa, akademika i dramskog pisca. U drami "Junaci (P)lutajućega glumišta majstora Krona" autor se fokusira na problem umjetničke slobode koji propituje kroz odnos četovoro glumaca s Gospodarom i Gospodaricom kazališta. "Plautina!" se sadržajno oslanja na Plautove "Blizance" i predstavlja svojevrsnu dramatiziranu povijest istarskog poluotoka – riječ je o tzv. sjevernoj verziji ove drame, onoj koja je iz Pule premještena u Zagreb na Opatovinu i koja je prvi put objavljena upravo u ovoj knjizi. U "Podvali Ludosti" autor "izvlači na pozornicu" Krležu u liku Fritza, pokojnika čija je pokora vječni dijalog s (Erazmovom)  Ludošću.

168.

Seskis, Tina, 1972-
Medeni mjesec / Tina Seskis ; s engleskoga preveo Petar Botić. - Zagreb : 24sata, 2018. - 299 str. ; 21 cm. -   (Trend)
Psihološki triler. Nakon pijanstva i žestoke svađe na medenom mjesecu, Jemmin muž je nestao, a ona se ne uspijeva sjetiti svih događaja te večeri. Dok policija bezuspješno provodi istragu, Jemma preispituje svoje osjećaje prema mužu i istovremeno spoznaje da ga svi smatraju mrtvim, a ona postaje glavna osumnjičena. Paralelno, ona se prisjeća kako je zapravo započela njihova veza i kako stvari nikad nisu bile sasvim   idilične.

169.

Skitarelić, Nataša, 1967-
Zaštita zdravlja dojenčadi i predškolske djece / Nataša Skitarelić, Neven Skitarelić, Marijana Matek Sarić. - Zadar : Sveučilište u Zadru, Odjel za zdravstvene studije, 2018. - 95 str. : ilustr. ; 22  cm
Knjiga grupe autora podijeljena je u deset poglavlja, a posvećena je zaštiti zdravlja dojenčadi i predškolske djece. Teme kojima se autori u knjizi bave su: zaštita majke i djeteta, rast i razvoj dojenčadi i djece predškolske dobi, dojenje, temeljne odrednice prehrane djece predškolske dobi, nasljedne bolesti, najčešći simptomi bolesti u predškolskog djeteta, pristup i liječenje, neke zarazne bolesti predškolske dobi, nesreće u djece i   cijepljenje.

170.

Smith, Wilbur, 1933-
Bog pustinje / Wilbur Smith ; preveo s engleskoga Damir Biličić. - Zagreb : Znanje, 2018. - 389 str. ; 24  cm
Novi pustolovni povijesni roman proslavljenog južnoafričkog pisca, smješten na obale Nila u doba drevnog Egipata. Eunuh Taita, sposoban i moćan faraonov savjetnik, kreće na neizvjesno putovanje prepuno opasnosti, intriga i strasti, ne bi li obnovio faraonove saveze s Nimrodom, babilonskim vladarom, i Veličanstvenim Minosom, vladarom   Krete.

171.

Sussman, Paul, 1966-
Skrivena oaza : roman / Paul Sussman ; prijevod Nebojša Buđanovac. - Zagreb : Škorpion, 2018. - 432 str. : zemljop. crtež ; 24 cm
Freya Hannan dolazi u Egipat na pogreb svoje sestre Alex, znanstvenice, koja se bavila istraživanjem pustinja. Nakon boravka u Dakhla oazi, posljedjem sestrinom egipatskom prebivalištu, doznat će iznenađujuće detalje o njenom samoubojstvu. Nedugo zatim, posjet Beduina s neobičnim zahtjevom za plaćanjem predmeta pronađenih u pustinji povećat će njene zebnje vezane za sestrinu smrt, ali i strahove za vlastiti život... Zanimljiv i uzbudljiv roman jednog od najprodavanjijih suvremenih  britanskih autora.

172.

Svendsen, Lars Fredrik Händler, 1970-
Što je filozofija? / Lars Fr. H. Svendsen ; s norveškoga preveo Mišo Grundler. - Zagreb : TIM press, 2018. - 136 str. ; 19 cm. - (Biblioteka Incus)
Knjiga na sažet i pregledan način nudi različite perspektive o samoj prirodi (zapadnjačke) filozofije. Nije pisana kao povijest filozofije, ne sadrži kronološke preglede niti preglede filozofskih disciplina, već stavlja fokus na ono što filozofija danas jest    te što može i treba biti. Filozofiju se promišlja u odnosu sa znanošću, književnošću, poviješću i drugim disciplinama, a predstavljaju se i ograničenja filozofske misli. Iako nije pisana stručnim stilom, namijenjena je čitateljima koji su upoznati s osnovnom  filozofskom terminologijom.

173.

Šehić, Faruk, 1970-
Priče sa satnim mehanizmom : (predapokaliptični sevdah) / Faruk Šehić. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 135 str. ; 21  cm
Bosanskohercegovački nagrađivani književnik i novinar, u ovoj zbirci priča podastire svoj lirski i intimni doživljaj stvarnosti i njezinih mogućih projekcija, da bi nepovoljnu stvarnost razložio sve do fantastike, snovida, alegorije, čudnovatosti,   distopije, apokalipse. Višeslojevita proza u kojoj se pripovjedački sloj prožima s lirskim i simboličkim te brojnim    referencama iz raznih područja kulture i umjetnosti. Autor iz poetskoga realizma gotovo neprimjetno prelazi u fantastično, alegorijsko i time proizvodi začudan  efekt.

174.

Šitum, Mirna, 1962-
Dermatovenerologija : udžbenik i atlas : za studente medicine i stomatologije / Mirna Šitum i suradnici. - Zagreb : Medicinska naklada, 2018. - XXVI, 473 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici)(Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Ovaj sveučilišni udžbenik-atlas interdisciplinarnog suvremenoga pristupa dijagnostici i terapiji u dermatovenerologiji, bogato   je opremljen originalnim crtežima i jedinstvenom fotodokumentacijom, koja olakšava učenje. Koristi se cjelovit, holistički  pristup bolesniku u svim njegovim tjelesnim i psihološkim, odnosno psihodermatološkim dimenzijama. Namijenjen je u    prvom redu studentima medicine i studentima dentalne medicine, a uključuje najaktualnija znanja iz svjetske literature nadopunjeno znanjem pojedinačnih autora poglavlja koje je odraz njihova iskustava u radu s bolesnicima i studentima. Prvo poglavlje napisao je povjesničar medicine koji prikazuje početke dermatovenerologije i njezinu povijest oslanjajući se na paleopatologiju i paleodontologiju, a potom na pisane izvore. Iza svakog    poglavlja otisnut je popis literature.

175.

Špidlik, Tomaš, 1919-2010
Osluškivati srcem : 40 poticajnih meditacija uz evanđeoske tekstove / Tomaš Špidlik ; [prijevod Mladen Parlov]. - Split : Verbum, 2018. - 164 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Fides ; 90)
Četrdeset meditacija teologa i duhovnika Tomáša Špidlíka, temeljenih na evanđeoskim tekstovima koji potiču na slušanje Božjeg glasa. Smatra da taj glas sve manje čujemo zbog, kako navodi, „buke svijeta“ koja nam stvara unutrašnji nemir i nezadovoljstvo. Poziva na svakodnevno kratko povlačenje u osamu. Knjiga je posebno namijenjena četrdesetodnevnoj duhovnoj pripremi za Uskrs.

176.

Šur-Puhlovski, Marina, 1948-
Divljakuša / Marina Šur Puhlovski. - Zagreb : V.B.Z., 2018. - 250 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj.  472)
"(Anti)ljubavni" roman donosi ispovijed o životu jedne žene. Divljakušom je morala postati u trenutku kad se (ponovno, po tko zna koji put) upitala gdje joj je bila pamet, a to je trenutak u kojem započinje svoju zahuktalu priču, svoju ispovijed o   tome kako su se mladenački snovi o sreći prometnuli u puke iluzije. I zato se mora osloboditi naslaga obiteljskog emocionalnog naslijeđa, disfunkcionalnog braka, pritisaka okoline i tradicije koji izvitoperuju suptilne međuljudske odnose. Roman je dobio nagradu V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman u 2018.  godini.

177.

Talić, Ivka, 1962-
Ekonomija doživljaja nacionalnih parkova / Ivka Talić. - Knin [i. e. Bjelovar] : Tiskara Viatoni, 2018. - 244 str. : ilustr., graf. prikazi ; 25 cm
Autorica u knjizi definira pojam i marketing doživljaja, promjenu u doživljaju i sadržaju ponašanja posjetitelja te povijesni tijek ekonomije doživljaja. Prikazuje osnovne aspekte prodajne komunikacije usluga i sadržaja nacionalnih parkova posjetiteljima, projektiranje strategije i strateška značenja, predstavlja istraživanja iz nacionalnih parkova s drugih kontinenata, ulogu znanosti na tehnike uvjeravanja te na kraju iznosi više mjernih instrumenta zadovoljstva posjetitelja.

178.

Tiburcio, Vicente, 1961-
Babađi stanje : Victor Truviano: ti, jogi : živjeti poput prvog ljudskog bića / Vicente Tiburcio i Victor Truviano ; [sa španjolskog prevela Nataša Kovačić]. - Zagreb : TELEdisk, 2018. - 264 str. ; 23 cm. -   (Biblioteka Duhovnost)
Knjiga je biografski zapis o životu Victora Truviana, najpoznatijeg bretarijanaca današnjice. Autor knjige proveo je nekoliko mjeseci razgovarajući s Victorom, pretočivši na kraju njihove razgovore u zapise na osnovu kojih je nastala ova   knjiga.Victor Truviano rođen je kao autistično dijete, a danas ga neki smatraju duhovnim učiteljem čiji se seminari pod   nazivom „Proces s Victorom“ održavaju po cijelome svijetu. Radi se o seminarima u kojima Victor tumači kako živjeti 11 dana bez hrane i 3 dana bez vode (unutar tih 11 dana). U knjizi se nalaze Victorova promišljanja i izjave tijekom   razgovora.

179.

Toller, Ernst, 1893-1939
Masa-čovjek : drama iz socijalne revolucije 20. stoljeća / Ernst Toller ; s njemačkoga preveo Boris Perić. - Zagreb : Ex libris, 2018. - 131 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Ex libris. Niz ekspresionizam ; knj.   7)
Dramsko djelo ovog glasovitog njemačkog pisca još je jedna od njegovih drama u ekspresionističkoj spisateljskoj maniri. Glavni lik je Sonja Irena L., mirotvorka koja napušta građansku udobnost svoje dobrostojeće obitelji u namjeri da se hrabro bori za svoje ideale (dobrobit radnika), koji će je na koncu koštati života. Kroz ovaj ženski lik autor iznosi sukob između humane, pacifističke ideje u korist radnika i ideje radikalnog rješavanja radničkih pitanja revolucionarnim činom (neposrednim sukobom s policijom i vojskom). U tom smislu Toller kroz ovu dramu prezentira, personificiranu u spomenutu Sonju Irenu L., odluku svoje velike društveno-političke dvojbe: biti mirotvorac i revolucionar u isto vrijeme nije moguće. Ovu dramu autor je napisao u zatvoru tvrđave Eichstatt, gdje je bio zatočen kao osuđenik na   petogodišnju tamnicu.

180.

Trueba, David, 1969-
Blitz : roman / David Trueba ; sa španjolskog prevela Jana Milić. - Zagreb : Meandarmedia, 2018. - 113 str. ; 20 cm. - (Meandar roman ; knj. 81)
U ovom romanu nagrađivanoga španjolskog pisca pratimo lik Beta, mladog krajobraznog arhitekta koji sa svojom djevojkom dolazi u München na međunarodni stručni skup. Djevojka ga ostavlja zbog svoje stare ljubavi te se Beto nađe sam,   očajan
i bez novaca u stranoj sredini. Vidjevši koliko je izgubljen, gospođa Helga, dvostruko straija prevoditeljica sa stručnog     skupa, odluči mu pomoći. Njihovo poznanstvo kreće u nepredvidivom pravcu. Beto i Helga otkrivaju da je moguća emotivna    i tjelesna veza i onda kad se godine i udaljenost čine kao nepremostive   prepreke.

181.

Turčinović, Dubravka, 1951-
Pokusi iz kemije za državnu maturu : teorijska i metodička razrada smjernica s riješenim primjerima / Dubravka Turčinović ; [ilustracije Tihana Bakarić, Saša Stubičar, Goran Bukan]. - Zagreb : Školska knjiga, 2018. - 195 str. : ilustr. ; 24 cm + 1 kartica
U priručniku su obrađeni pokusi iz novog Ispitnog kataloga za polaganje ispita iz kemije na državnoj maturi, a namijenjen je učenicima kao priprema za ispit iz mature te nastavnicima za rad u nastavi. U    knjizi je predstavljeno sedamnaest
kemijskih pokusa koji sadrže slijed izvođenja pokusa po koracima (slike i tablice) te smjernice i ishode izvođenja pokusa.    Svi zadaci slično su postavljeni kao i oni na ispitima prijašnjih godina, imaju rješenja te je objašnjeno zašto je neki odgovor  na zadatak točan ili nije.

182.

Varoufakis, Yanis, 1961-
Ima li ovdje odraslih? : borba s europskim establišmentom / Janis Varufakis ; s engleskog prevela Karmela Cindrić. - Zagreb : Sandorf, 2018. - 537 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Zirone XL)
Ekonomist i bivši grčki ministar financija opisuje mučne pregovore oko spašavanja grčke ekonomije. Dužnosnici Europske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke vršili su pritisak na novoizabranu grčku vladu 2015. g., ucjenjujući ih izlaskom iz eurozone, a moguće i iz Europske unije iako su znali da bankrotirana država ne može vratiti novac potrošen na refinanciranje javnog duga. Varufakis razotkriva okolnosti tih događaja uspoređujući ih s antičkim ili šekspirijanskim tragedijama.

183.

Vesić, Dušan, redatelj, 1959-
Magi : kao da je bila nekad : ilustrirana drama u pet činova / Dušan Vesić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 350 str.,
[32] str. s tablama : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka  POP)
Cjelovita biografija uz ekskluzivne fotografije iz karijere i privatnog života glazbenice koja je svojom glazbom i karizmom obilježila važan period u povijesti jugoslavenske rock-scene novog vala. Uz zasluženu slavu koju je EKV uživala kao kultni bend, dodatno zanimanje izazvala je i tragična sudbina većine u bendu koji su umrli u najboljim godinama. Klavijaturistica Magi je umrla posljednja. Za neke je velika umjetnica, za neke narkomanka, a u ovoj biografiji autor donosi provjerene  detalje emocionalno i suosjećajno.

184.

Vidučić, Ljiljana, 1959-
Financijski menadžment / [Ljiljana Vidučić, Sandra Pepur, Marija Šimić Šarić] ; [ilustracije Antonija Kvasina, Nikša Alfirević, Snježana Štula Fajfar]. - [10. neizmijenjeno izd.]. - Zagreb : RRiF plus, 2018. - XIX, 593 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Splitu)(Biblioteka Poslovne financije)
Knjiga je deseto neizmijenjeno izdanje, a osim što se koristi kao udžbenik na studijima za ekonomiju, knjiga je  namijenjena financijskim stručnjacima i menadžerima, sadašnjim i budućim poduzetnicima te svima onima koji utječu na financijsku poziciju i perspektivu tvrtke. Kroz 17 poglavlja razmatraju se ključne teorije i koncepti financijskog menadžmenta, a svako poglavlje zaključuje se zadacima za vježbu čija se rješenja nalaze na kraju knjige. Uz knjigu je priložen i CD s proširenim skupom riješenih zadataka uz primjenu  Excela.

185.

Vilc, Zrinka, 1991-
Bezimena : zbirka kratkih priča / Zrinka Vilc ; uredila Lidija Bakota. - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, 2018. - 92 str. : ilustr. ; 21  cm
Prvijenac mlade osječke spisateljice zbirka je kratkih priča o svim „Bezimenima“. Priče su pisane u trećem licu, a u njima autorica promišlja o sebi samoj, govori o svojim emotivnim stanjima i osjećajima, ali isto tako razmišlja i promatra druge  oko sebe. Kroz svih jedanaest priča glavni motiv je ljubav, a ispod svakog naslova priče nalazi se posveta autorice osobama koje su joj bliske.

186.

Voltaire, 1694-1778
Candide ili Optimizam : filozofska pripovijest / Voltaire ; prijevod i pogovor Divina Marion. - Zagreb : Mozaik knjiga,   2018.
- 137 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Retro ; knj.  14)
Treće izdanje ovog klasičnog djela koje je objavila Mozaik knjiga se sadržajno ne razlikuje od prethodnih izdanja. Tema djela je Candidov odlazak u svijet i upoznavanje s brojnim životnim situacijama i ljudskim karakterima. Svako je poglavlje tema za sebe, komentar na neki događaj (ono što danas nazivamo udarnim vijestima). Likovi su stereotipizirani te se ponašaju poput marioneta. Autor, francuski književnik, povjesničar i filozof, u ovom djelu otkriva kako je svijet besmislen (candide na francuskom znači naivan, bezazlen). Pogovor Divine  Marion.

187.

Vorgić, Marinko, 1963-
Još ne sviće / Marinko Vorgić. - Zagreb : 24sata, 2018. - 208 str. ; 21 cm. - (Balkan  Noir)
Novi roman crnogorskog književnika, govori o korumpiranoj državi, čije ime nije navedeno, tranziciji i medijima. Glavni lik je novinar Luka, koji zbog visokog honorara prihvaća poslovnu ponudu zbog koje je spreman pregaziti neke svoje principe.
Autor razotkriva pozadinu korumpiranog i licemjernog društva. Isprepliću se političari, urednici, tajni financijeri, mafijaši i nevidljivi moćnici.

188.

Vučemilović, Stjepan, 1952-
- 2018. - 145 str.
Autor putopisa hrvatski je vinar i vinogradar, a u knjizi je opisao putovanje na koje je krenuo u pratnji supruge i unuke. Kao aktivan promatrač uspoređuje drevnu Dalmaciju i Burgundiju, njihove sličnosti i razlike te kritički valorizira sve što smatra zanimljivim na putovanju od Cerodola pa sve do Burgundije, francuske pokrajine poznate u cijelome svijetu po proizvodnji vina. Kroz cijelu knjigu isprepliću se teme o vinu, arhitekturi, zaštiti kulturne baštine i   turizmu.

189.

Vujčić, Borislav, 1957-2005
Nesanica : roman / Borislav Vujčić. - Zagreb : Hena com, 2018. - 506 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Verbarij ; knj.  35)
Reizdanje prerano preminulog hrvatskog književnika i dramatičara obimno je izdanje koje u sebi sadrži i javnu i privatnu povijest. Pod krinkom pisca Armerija Morskog, autor ispisuje intrigantnu kroniku 20. stoljeća. Od raspada Austro-Ugarske do socijalizma sedamdesetih godina, autor na zanimljiv način prikazuje sve ideologije i nacionalističke naboje prisutne   kako nekad, tako i danas.

190.

Walsch, Neale Donald, 1943-
Buđenje vrste : nov i neočekivan dijalog / s engleskoga prevela Radha Rojc-Belčec. - 2018. - 222 str. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 469)
Četvrta faza autorovih razgovora s Bogom započela je u kolovozu 2016. godine. Razgovaraju o visokorazvijenim bićima, boljoj sutrašnjici te kako pojedinac može pomoći tijekom kritičnih vremena koja slijede. Bog mu otkriva 16 specifičnih  načela probuđenog načina življenja te objašnjava kako bi usvajanje čak i nekoliko tih obrazaca moglo promijeniti tijek svjetske povijesti.
 

191.

Wells, Herbert George, 1866-1946
Vrata u zidu / H. G. Wells ; [preveo s engleskoga Danko Krilić]. - [Zlatar] : Partenon, 2018. - 131 str. ; 21   cm
Knjiga sadrži pet kratkih priča. Radnja naslovne priče „Vrata u zidu“ temelji se na konfliktu izbora između racionalnog i imaginarnog svijeta, „Zemlja slijepaca“ donosi priču planinara koji u Andama otkriva civilizaciju potpuno drukčiju od svoje, a   tri priče znanstveno fantastične tematike „Zvijezda“, „Aepyornysov otok“ i „Purpurni pileus“ daju uvid u autorovu fascinaciju znanstvenim napretkom, ali i opasnostima koje taj napredak  nosi.

192.

Wilson, Patricia, 1949-
Otok tajni / Patricia Wilson ; s engleskoga prevela Aleksandra Barlović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 469 str. ; 20 cm. - (Mozaikova Zabavna biblioteka ; knj. 282)
Angiena majka Poppy se razboljela, a Angie je pak izgubila posao, i to uoči vjenčanja. No, sjela je u avion za Kretu, jer je željela upoznati svoju baku i djeda koji žive u selu Amiras. Ali osim dirljivog susreta s bakom Mariom, nije ni slutila koje će   sve tajne saznati. O odnosu svoje majke i bake, o svojem ocu, o okolnostima koje su dovele do Poppynog odlaska u   London. A priča počinje povratkom u ratno vrijeme, u siječanj 1943. godine... Ovo je prvi roman američke autorice za koji je inspiraciju pronašla za vrijeme svojeg boravka na Kreti, razgovarajući s tamošnjim   ženama.

193.

Wodehouse, Pelham Granville, 1881-1975
Moj čovjek Jeeves / P. G. Wodehouse ; [preveo s engleskoga Luka Posarić]. - [Zlatar] : Partenon, 2018. - 170 str. ;   21
cm
Zbirka od osam priča o zgodama i nezgodama mladog bogataša Bertia Woostera i njegova sluge Jeevesa te o Reggie Pepperu, mladom bogatašu, preteči Woosterovog lika. Jeeves je izvrstan sluga zaposlen kod aristokrata Bertia čija je glavna preokupacija trošenje novaca. Kada se Berti nađe u zamršenim i bezizlaznim situacijama Jeeves je onda taj koji nalazi rješenja. U zbirci su sadržane priče: Prepusti to Jeevesu, Jeeves i nepozvani gost, Jeeves i tvrdo kuhano jaje, Tretman zanemarivanjem, Freddie u nevolji, Podrška starom Georgeu, Dobro djelce za Clarencea i Tetka i   lijenčina.

194.

Young, Samantha, 1986-
Nightingale Way : [vrhunac požude] / Samantha Young ; s engleskoga prevela Iva Borković. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2018. - 336 str. ; 24  cm
Gracein novi susjed Logan, od čije spavaće sobe ju dijeli samo tanki zid, nesnosno je zgodan, ali i iritantan, naročito kada zbog njegovih avantura za jednu noć Grace ne može cijele noći spavati. Njemu se ona pak doima kao uštogljena   štreberica. No kada Grace slučajno prisustvuje događaju koji će promijeniti Loganov život, njihove se priče isprepliću i   oboje će shvatiti koliko su im prvi dojmovi bili  pogrešni.

195.

Zamjatin, Evgenij Ivanovič, 1884-1937
Mi / Jevgenij Zamjatin ; s ruskoga prevela Rafaela Božić Šejić ; pogovor i prijevod eseja Aleksandar Flaker. - 2. izd. - Zagreb : Naklada Breza, 2018. - 207 str. ; 20  cm
Drugo hrvatsko izdanje jednog od ključnih djela svjetske znanstvene fantastike iz pera ruskog prozaika, dramaturga i publicista. Roman govori o totalnoj urbanizaciji jedne zemlje u kojoj je svo vrijeme raspoređeno prema zahtjevima visoke tehnologije i objedinjeno u vrhovnom Integralu koji apsolutno upravlja ljudima. Vrhovni Integral lišava čovjeka svih socijalnih briga, regulira najviši standard i stvara jedno super-moderno, do kraja organizirano društvo, u kojem je i ljubav vremenski regulirana. Naravno, sve to se plaća - ukidanjem slobode. Zbog toga negdje na periferiji apsolutno izoliranog Integrala kreće pobuna, nastojeći razrušiti to carstvo izobilja i reda. Značaj ovog romana prelazi granice ruske nacionalne književnosti; u cijelom je svijetu priznat kao prvi distopijski roman, direktna inspiracija i prethodnik Orwellovoj "1984." i Huxleyevom "Vrlom novom svijetu".

196.

Započnimo tečaj komunikacije i potpomognute komunikacije za roditelje i stručne djelatnike :   priručnik
Započnimo tečaj komunikacije i potpomognute komunikacije za roditelje i stručne djelatnike : priručnik / Gunilla Thunberg ... [et al.] ; [ilustracije Thomas Olsson]. - Zagreb : Golden marketing - Tehnička knjiga, 2018. - 110 str. : ilustr. ; 26 cm
Priručnik je nastao u sklopu višegodišnjeg projekta AKKtiv „Augmentativna i alternativna komunikacija – rana intervencija“ u Švedskoj i prati tečaj Započnimo kojemu je cilj upoznati stručnjake i roditelje djece s komunikacijskim teškoćama s    razvojem rane komunikacije i ranim intervencijama. Autori definiraju komunikaciju i objašnjavaju njezin razvoj, podučavaju kako biti komunikacijski partner svojoj djeci, govore o važnosti igre u dječjoj komunikaciji, razvoju i učenju te što je potpomognuta komunikacija i njezino funkcioniranje u svakodnevnom    životu i na kraju iznose primjere i inspiracije.

197.

Zlatar, Jelena, 1982-
Strani gradovi / Jelena Zlatar Gamberožić. - Zagreb : CeKaPe - Centar za kreativno pisanje, 2018. - 157 str. ; 21   cm
Treća zbirka priča afirmirane spisateljice mlađeg naraštaja govori o pojedincima - ženama i muškarcima - koje zatičemo u trenucima kada shvate da je ono najbolje što im se u životu dogodilo - prošlo i ne može se više vratiti. Likovi analiziraju    zašto je tome tako, ali najdublji razlozi nalaze se u njima samima i kao takvi potpuno su im nedohvatni. Ljubavne veze koje  se urušavaju, prijateljstva koja nije moguće ostvariti, majčinstva koja zbunjuju, bol, gubitak i još niz pitanja otvara se ovim pričama. To je proza koja tematizira nemogućnost ispunjenja: "Mislila je da će se za nju otvoriti novo svjetlo, ali otvorilo se samo nedostajanje..." Priče su višeslojevite i njihovo pravo značenje ostvaruje se, između ostaloga, i u onome što titra između redaka. Preporuka za sve one koji vole suptilno predočavanje emotivnih odnosa koji se zapravo odvijaju ispod površine.