Novi naslovi - listopad

1.

Đođić, Tarik, 1966-
Čuvarkuća : (lat. Sempervivum tectorum) / Tarik Đođić. - Zagreb ; Sarajevo : Buybook, 2016. - 217 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Memorija)
Knjiga kratkih priča, crtica, sjećanja, prvotno objavljenih kao statusi na Facebooku. Ova nostalgična i topla knjiga memoarske proze predstavlja prvijenac sarajevskog autora u kojoj on iznosi vlastito suočavanje s prošlošću, uz puno strpljenja i osobne snage, predstavlja dobre ljude koje je za života sreo i koji su mu predstavljali motiv i svjetlo za budućnost.

2.

Đokić-Pongrašić, Ana, 1965-
Egipat u Donjem Vakufu : roman o ljubavi, (ne)vjeri i ponekoj piramidi / Ana Đokić. - Zagreb : Knjiga u centru, 2017. - 151 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Pro & za)
Završni roman trilogije "Balkan Blues" (uz "Recepte za sreću" i "Gordana među vrbama") u kojem autorica predstavlja tri priče o ljudima s različitih krajeva svijeta, i četvrtu – o slastičarnici Egipat u Donjem Vakufu. Roman ispunjen ljubavlju, muško-ženskim odnosima, različitim pravilima ophođenja, osjećajima, padu socijalizma u Europi, putevima koji se razilaze    i ponovno sreću.

3.

Abdić, Fikret, 1939-
Od idola do ratnog zločinca i natrag / Fikret Abdić Babo. - Rijeka : Naklada Kvarner, 2016. - 478 str. ; 24   cm
Memoarski zapisi bosanskog političara i biznismena, šefa moćnog jugoslavenskog kombinata "Agrokomerc", načelnika Velike Kladuše i osuđenog ratnog zločinca.

4.

Acemoglu, Daron, 1967-
Zašto nacije propadaju : izvorišta moći, blagostanja i siromaštva / Daron Acemoglu i James A. Robinson ; [prevoditelj Miljenko Šimić]. - Zagreb : Mate, 2017. - V, 558 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka "Gospodarska  misao")
Autori primjenjuju znanje  i iskustvo stečeno  15-godišnjim istraživanjem  uzroka ekonomskog  razvitka ili zaostajanja  društava i nacija. Što određuje razinu razvitka, brzinu napretka, razloge ekonomskog blagostanja ili siromaštva? Na brojnim primjerima i povijesnim analizama autori pokazuju kako su odlučujući faktor u tome političke i ekonomske institucije te    ujedno daju obrise nove teorije političke ekonomije koja bi pomogla riješiti goruća pitanja i probleme današnje svjetske ekonomije.

5.

Agaoglu, Adalet, 1929-
Jedna svadbena noć : [nastavak romana "Leći i umrijeti"] / Adalet Agaoglu ; prevela s turskog Izidora Hercigonja. - Zagreb : Hena com, 2017. - 414 str. ; 22 cm
Nastavak romana "Leći i umrijeti", psihološkog i političkog romana koji je približio unutarnji svijet jedne Turkinje, problematizirajući ženski identitet u promjenjivim sociopolitičkim kontekstima i u sredini koja nameće različita ograničenja.  U ovom je romanu središnji događaj svadbena noć Ajšen i Erdžana na kojem je okupljena turska elita. Središnji je lik  Omer, sveučilišni profesor koji, dok čeka početak ceremonije, kritičkim okom promatra okupljene i pokušava proniknuti u zamršene međuljudske odnose.

6.

Ahndoril, Alexander, 1967-
Paganinijev ugovor : [kriminalistički roman] / Lars Kepler ; prevela sa švedskog Željka Černok. - Zaprešić : Fraktura, 2017. - 509 str. ; 21 cm. - (Fraktura Publika)
Novo izdanje napetog političkog krimića, drugog u serijalu o inspektoru Joonu Linni. Policija na velikom sportskom brodu pronalazi tijelo mlade žene čija su pluća puna vode, no odjeća joj je suha. Riječ je o sestri Penelope Fernandez, ravnateljice Švedske udruge za mir i arbitražu. Istodobno, u svom je stanu pronađen mrtav Carl Palmcron, visokopozicionirani službenik koji odlučuje o švedskom izvozu oružja. Inspektor Joona Linna pronalazi poveznicu između ove dvije smrti i upušta se u opasnu igru s međunarodnim krijumčarima  oružja.

7.

Ahndoril, Alexander, 1967-
Uhoda / Lars Kepler ; preveo sa švedskog Danilo Brozović. - Zaprešić : Fraktura, 2017. - 523 str. ; 22 cm. - (Fraktura Publika)
Netko potajno uhodi i snima žene u privatnosti njihovih domova, a onda snimke stavlja na You Tube i šalje policiji neposredno prije nego ih brutalno ubije. Istragu vodi stručnjakinja za serijske i masovne ubojice Margot Silverman i kolege   u Državnoj kriminalističkoj policiji. Nemaju svjedoka, osumnjičenih niti forezničkih dokaza na mjestima zločina, istraga    tapka na mjestu pa u nju uključuju i psihijatra hipnotizera Erika Mariu Barka koji je radio na starom sličnom slučaju koji je izgleda povezan s novim slučajevima, a čiji počinitelj je zatvoren na psihijatrijskoj klinici. No policija neće riješiti slučaj bez inspektora Joona Lime koji je nestao prije godinu dana i smatra se   mrtvim.

8.

Aira, Cesar, 1949-
Kako sam postao redovnica / Cesar Aira ; preveo sa španjolskog Dinko Telećan. - Zaprešić : Fraktura, 2017. - 149 str. ; 21 cm
Glavni lik romana ovog suvremenog argentinskog pisca zove se kao i on – César Aira. Svoju životnu priču iznosi u ich-formi predstavljajući se pritom kao šestogodišnja djevojčica. Međutim, kada sebe gleda očima drugih, evidentno je da ga svi     ostali vide kao dječaka. Poigravajući se tako rodnom ambivalentnošću, kao i prividom autobiografskoga, autor ispisuje djelo   u kojem njegov glavni lik konstruira svoj vlastiti svijet onako kako ga vidi svojim "čudovišnim prodornim očima". Na    sadržajnoj razini taj svijet nastaje u trenutku kada ga otac vodi na sladoled, za koji se ispostavi da je otrovan cijanidima.
Njegovo preživljavanje liječnici su objasnili kao "čudo". No dalekosežne posljedice ove nevjerojatne priče su izolacija i kao sudbina i kao jedini mogući način opstanka svakog od triju članova obitelji: otac koji je u zatvoru zbog ubojstva sladoledara, majka koja s Césareom živi zatočena u svom očaju i neimaštini, i Césare, sapet u svom svijetu razigrane mašte, usamljen, uvjeren u svoju neprimjetnost.

9.

Ampuero, Roberto, 1953-
Grčke strasti / Roberto Ampuero ; sa španjolskoga prevela Željka Lovrenčić. - Zagreb : AGM, 2016. - 234 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Roman)
Roman proslavljenog čileanskog autora o braku, izdaji i rastanku, ali i oprostu i borbi za novi početak. Sveučilišnog profesora Brunu napušta žena iako nije ni sanjao da se takvo nešto sprema. Nagla promjena i gubitak prisiljavaju ga da propita svoj brak i vlastite osjećaje. Tek ženinim odlaskom Bruno počinje drugačije gledati na njezine riječi, raspoloženja i prigovore, shvativši da se s vremenom toliko udaljio od svoje žene da je postala za njega više slika iz obiteljskog albuma nego stvarna osoba.

10.

Aralica, Tomislav, 1956-
Smetanje posjeda u sudskoj praksi / Tomislav Aralica. - Zagreb : Novi informator, 2016. - 120 str. ; 24 cm  Priručnik donosi pregled aktualne sudske prakse vezane uz smetanje posjeda, definicije temeljnih pojmova    bitnih za
parnične postupke (posjed, smetanje, zaštita posjeda) te zakonske tekstove koji se tiču vlasništva, parničnog postupka i ovrhe.

11.

Arlović, Mato, 1952-
Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i (pre)ustroj Bosne i Hercegovine / Mato Arlović. - Zagreb : Novi informator, 2017. - 385 str. : autorova slika ; 25 cm
Prilog proučavanju odnosa Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te utjecaja koji je Hrvatska imala na ustrojstvo BiH kao ustavne države. Osim što se autor dotiče okolnosti koje su prethodile uspostavi Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, među ostalim se osvrće i na njezino međunarodno priznanje, osamostaljenje, pravni status, itd. Na kraju knjige nalaze se zaključna razmatranja, prilozi, kratice te kazala imena i  pojmova.

12.

Ashford, Jane, 1948-
Miranda istražuje / Jane Ashford ; prevela Vesna Valenčić. - Rijeka ; Zagreb : Leo commerce, 2017. - 186 str. : slika autorice ; 21 cm. - (Biblioteka Leo)
Sedamnaestogodišnja Miranda Dennison mlada je dama koju ubrzo očekuje ulazak u visoko društvo, no ona više od svega želi biti spisateljica i živjeti kao sve mlade djevojke. Od početka svog boravka u opatiji Clairvon kod starije sestre Rosalind, kamo su je u posjet poslali roditelji, osjeća da nešto nije u redu zbog čega svakodnevno vodi dnevnik. Ubrzo shvaća da njezina sestra živi u zatočeništvu svoga muža, baruna Highdenea. Upoznaje i njegovog razvratnog rođaka Alana  Creightona. Sklona pustolovinama i brzopletosti, ubrzo se upliće u brojne intrige i tajne opatije i njezinih stanovnika pri     čemu upada u životne opasnosti, dobiva prijetnje i zaljubljuje  se…

13.

Ashford, Jane, 1948-
Neobuzdana nasljednica / Jane Ashford ; prevela Vesna Valenčić. - Rijeka : Leo commerce, 2017. - 222 str. : slika autorice ; 21 cm. - (Biblioteka Leo)
Alicia Aliston razmažena je, arogantna i prelijepa kćer vojvode od Morlanda koju pokušava osvojiti gomila udvarača. Sve do trenutka kad je upoznala grofa od Cairnyllana s prezirom je gledala na muški rod. No grof je, za razliku od ostalih   muškaraca, nije pokušavao impresionirati, niti joj je davao komplimente što je bilo dovoljno da se Alicia zaljubi. Unatoč neodoljivoj obostranoj privlačnosti, brojni nesporazumi i problemi ispriječili su se njihovoj   ljubavi…

14.

Ashford, Jane, 1948-
Opatija Erland / Jane Ashford ; prevela Vesna Valenčić. - Rijeka ; Zagreb : Leo-Commerce, 2017. - 324 str. : slika autorice ; 21 cm. - (Biblioteka Leo)
Još od Joanninog i Peterovog djetinjstva svi su očekivali da će se njih dvoje jednom oženiti. Ipak, život je Joanni donio neugodno iznenađenje – Peter je oženio drugu, a ona mora prihvatiti da ništa nije ispalo onako kako je željela. No to nije kraj iznenađenjima – uskoro će čak dva naočita muškarca ući u Joannin život i početi se nadmetati za   njezinu pažnju.
Joanna će osjetiti privlačnost prema obojici, ali ubrzo će shvatiti da muškarci mogu nositi maske i da možda nisu onakvi kakvima se čine.

15.

Ashford, Jane, 1948-
Žeđ za pustolovinama / Jane Ashford ; prevela Vesna Valenčić. - Rijeka : Leo-Commerce, 2016. - 375 str. : slika autorice ; 21 cm. - (Biblioteka Leo)
Ljubavni roman sa špijunskim elementima. Gavin je svojeglav muškarac navikao dobiti sve što želi. Laura je jedina žena  koja mu je uskratila ono što je htio. Gavin se od tog odbijanja nije oporavio ni nakon deset godina, a to će shvatiti kada do njega dopre vijest da se Laura vraća u njegov grad. No Laura se ne vraća slučajno - na pomolu je međunarodni incident i  ona mora zavesti Gavina kako bi ga spasila od ruske špijunke. No i Laura će ubrzo shvatiti da je zbližavanje s Gavinom za nju postalo mnogo više od običnog zadatka.

16.

Atkinson, Kate, 1951-
Život za životom / Kate Atkinson ; s engleskoga prevela Vlatka Valentić. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2016. - 479 str. ; 24 cm
Maštovit, duhovit i emotivan roman nagrađivane britanske autorice. Ursula Todd dobit će priliku kakvu bi mnogi poželjeli, dok bi drugima bila zastrašujuća: svaki put kad umre, ona se ponovno rađa, započinje novi život i na drugačiji način sudjeluje u turbulentnim društvenim zbivanjima dvadesetog stoljeća. Smrt je za nju samo privremeni fenomen, jer se život odmah ponovno nastavlja, ispisujući  sasvim nove  stranice.

17.

Bagić, Krešimir, 1962-
Pogled iz Dubrave / Krešimir Bagić. - Zagreb : Matica hrvatska, 2017. - 436 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Matica hrvatska)
Knjiga sadrži 53 kritička eseja o hrvatskome pjesništvu što ih je autor objavljivao u istoimenoj kolumni u Matičinu kulturnom dvotjedniku "Vijenac" od siječnja 2013. do lipnja 2015. godine. Tekstovi prikazuju i prate tekuću pjesničku produkciju, pojedine autorske opuse, pjesničke panorame i antologije i slična   izdanja.

18.

Banks, Maya
Čisti čelik / Maya Banks ; prevela s engleskoga Jelena Pataki. - Velika Gorica : Stilus knjiga, 2016. - 325 str. ; 21 cm. - (KGI ; 7)
Napeta akcija u ovom nastavku serijala o KGI-u izmiješat će se s vrućom ljubavnom pričom. Steele je hladan, grub, savršeno utrenirani vođa KGI-jevog tima kojega ni najbliži kolege nikad nisu vidjeli nasmiješenog, opuštenog, a kamoli zaljubljenog. Čini se da Steele nije ni sposoban za takve osjećaje te ga zanima isključivo uspjeh njegovih misija. No Maren, tajanstvena i privlačna liječnica, pokreće u njemu osjećaje koje će on neuspješno pokušati suzbiti. Istovremeno, Steele se boji da Maren ima tajne koje bi mogle ozbiljno potresti njihov  odnos.

19.

Barba, Andres, 1975-
Male ruke / Andrés Barba ; [prevela Ana Bunčić]. - Zagreb : Naklada Jurčić, 2016. - 83 str. ; 19 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Naklada Jurčić ; knj.  59)
Sudbina sedmogodišnje djevojčice Marine zauvijek će ostati zamrznuta u rečenici "Moj otac je poginuo u nesreći, a moja majka je kasnije umrla u bolnici.", rečenici koja se lako izgovara, a čije je teško breme urušilo jedan djetinji svijet. Trajno     se zaključavši u svojoj usamljenosti i tuzi, Marina svoje intenzivno unutarnje pulsiranje dijeli jedino s lutkom koju je u     bolnici dobila od psihologinje. Kada je prebace u sirotište, tamošnje djevojčice, ne znajući što da rade s njom tako distanciranom i drukčijom, jednog dana otmu joj i potrgaju lutku… Iznimno dojmljiv roman ovog nagrađivanog suvremenog španjolskog pisca.

20.

Bartlett, Jamie
Darknet : [šokantno putovanje kroz digitalno podzemlje] / Jamie Bartlett ; [prijevod Nikola Pajvančić]. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2016. - 295 str. ; 23  cm
Autor pruža uvid u skriveni i šokantni svijet Darkneta kojeg se često spominje ali rijetko ga se istražuje. Da bi sakupio materijal za ovu knjigu on je razgovarao sa stvarnim osobama koje se nalaze iza skrivenih sadržaja koji su dostupni samo upućenima: pornografija, internet nasilništvo i trolanje, tržište antentata, trgovina ilegalnom robom, radikalni društveni i politički pokreti... S nekim osobama je često razgovarao dva puta - jednom na netu, a onda ponovno uživo - i činilo mu se   da razgovara s različitim ljudima. Središnja tema knjige je "dezinhibicija na mreži" - anonimnost u cyberspaceu koja omogućava ponašanje bez straha od odgovornosti za svoje  postupke.

21.

Baudelaire, Charles, 1821-1867
Cvijeće zla / Charles Baudelaire ; preveo s francuskoga Vladimir Gerić ; [ilustracije u knjizi Auguste Rodin, Georges Rochegrosse, Charles Baudelaire]. - Koprivnica : Šareni dućan, 2016. - 288 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Vinko i Zvonko ; 04 (198))
Zbirka koja je po izlasku ozloglašena kao "uvreda javnome moralu", a ubrzo i zabranjena, da bi poslije autorove smrti dobila sveopće priznanje. Njome su u književnost uvedene do tada nezamislive teme, primjer je to svojevrsne estetike ružnoga,   gdje Baudelaire spaja ljepotu i zlo, nevinost i nasilje, čulnost i duhovnost... Pogovor knjizi tekst je Theophilea Gautiera,   nakon kojeg slijede bilješke o prevoditelju i  ilustratorima.

22.

Belobrajdić, Tanja, 1970-
Crni kaput / Tanja Belobrajdić ; [ilustracije Nenad Barinić]. - 2. izd. - Zagreb : Despot infinitus, 2017. - 155 str. : ilustr. ; 21 cm
Ante, Đuro, Švabo, Cendro i Dinko prijatelji su od djetinjih dana. Njihovo odrastanje u Vinkovcima naprasno završava Domovinskim ratom kada postaju branitelji i odlaze u Vukovar. Glavni lik je Ante koji nakon ulaska okupatorske vojske u grad postaje zarobljenik. Zatočen u hangaru, svjedoči mnogim zvjerskim iživljavanjima srpske    neprijateljske vojske.
Ispreplićući vesele dane djetinjstva i mladosti u Vinkovcima sa stradanjima i potresnim ratnim prizorima Vukovara, autorica stvara dojmljivu prozu koja, uza svu zastrašujuću neljudskost, prerasta u svojevrsnu odu humanosti. Za ovaj roman Tanja Belobrajdić dobila je nagradu Društva hrvatskih književnika "Slavić" kao najbolji književni prvijenac u 2015.   godini.

23.

Benini, Milena, 1966-
Zmajska zora / Milena Benini. - Zagreb : Zagrebačka naklada, 2016. - 191 str. ; 21  cm
Velika manhattanska vještica Jill zaključila je kako je njenoj nećakinji Sereni potreban odmor. Unatoč upozorenjima svoje sestre Sylivije da to može biti opasno, Serena odlazi u Istru, zemlju svojih predaka kako bi ondje pisala knjigu o istarskim travama i njihovoj upotrebi. Po dolasku, s radoznalošću otkriva svoju nepoznatu i magičnu pradomovinu. Mrtve ptice, mrtvi ježevi, tajanstvena mačka - neke su od čudnovatih pojava kojima će ostati zatečena. A vrlo brzo shvatit će i da je njen    vodič Matija, razvjetnik, odnosno muška vještica… Suvremena hrvatska autorica u ovom romanu na zanimljiv način spaja istarske predaje o vješticama i zmajevima s realnošću suvremenog svijeta otvarajući kroz tu "pukotinu" stvarnog u fantastičnom i obratno neka suštinska pitanja kao što su identitet, tolerancija, prevladavanje   (ratnih) trauma.

24.

Benković, Tibor, 1949-
Zagramer : agramerski rječnik : njemačke posuđenice u zagrebačkom govoru / Tibor Otto Benković. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2017. - 374 str. : ilustr. ; 24 [i. e.] 25  cm
Rječnik prvenstveno njemačkih posuđenica u zagrebačkom govoru, s više od 5000 germanizama. No, u rječniku su i  mnoge riječi preuzete iz drugih europskih jezika, koje su u zagrebački došle iz Austrije. Na kraju knjige je popis literature i pogovor Borisa Perića te bilješka o piscu na hrvatskom i njemačkom  jeziku.

25.

Berlin, Lucia, 1936-2004
Priručnik za spremačice / Lucia Berlin ; s engleskoga prevela Vjera Balen-Heidl. - Zagreb : OceanMore, 2017. - 446  str.
; 21 cm
Kratke priče do sada kod nas neprevođene američke pripovjedačice koja je svoj buran život od djetinjstva ispresijecan čestim selidbama i promjenama zanimanja, ljubavnim usponima i padovima uspješno pretočila u priče autobiografske motivacije, koje su tek jedanaest godina nakon autoričine smrti doživjele priznanje kritike i   publike.

26.

Bernet, Anne, 1962-
Skroviti život Katarine Labouré ili Čudesna povijest čudotvorne medaljice / Anne Bernet ; [prijevod s francuskoga Arkanđela Smoljo]. - Zagreb : Družba sestara milosrdnica Svetog Vinka Paulskog, 2016. - 497 str. ; 21  cm
Biografija katoličke svetice kojoj se 27.9.1830. godine u Parizu u kapeli kuće matice Kćeri kršćanske ljubavi ukazala   Djevica Marija i povjerila joj izradu medaljice koja je postala poznata kao "čudotvorna medaljica". Medaljica je prvi put izrađena 1832. u vrijeme epidemije kolere kad je dijeljenja u velikom broju primjeraka. Od tada pa do danas zabilježena su brojna svjedočanstva o njenoj čudotvornosti. Svetica zaslužna za njenu izradu živjela je skromnim redovničkim životom i htjela ostati anonimna za svog života. Autorica knjige je napisala ovu biografiju u znak zahvale Gospi od Čudotvorne Medaljice koja je uslišala njene molitve da ne ostane rano bez svoje majke, kao što je ostala svetica o kojoj   piše.

27.

Birtić, Tomislav, 1970-
Četiri ručka / Tomislav Birtić. - Zagreb : Rafinerija ideja, 2017. - 165 str. ; 21  cm
Tom i Sandra poznaju se čitav život. Ona je ljepotica i slavna glumica, on je tek prosječan muškarac. Iako su njihova druženja neredovita i površna, Tom prema Sandri osjeća divljenje i ljubav koji ne jenjavaju godinama. Sandra pak ne želi Toma, ali treba njegovo obožavanje kao potvrdu vlastite privlačnosti. Sandra je zatvorena i nesigurna žena, ali Tom se s godinama promijenio i njihov se odnos, kroz četiri ručka na kojima se sastaju, mijenja i sazrijeva zajedno s njima.

28.

Blažević, Neda Miranda, 1951-
Opseg otpora : autobiografija / Neda Miranda Blažević-Krietzman. - Zaprešić : Fraktura, 2017. - 299 str. : ilustr. ; 21  cm
Formativni trenuci života od najranijeg djetinjstva u Gračacu do danas zabilježeni su jednostavno, činjenično i pomno u autobiografiji spisateljice i slikarice bogate bibliografije, koja živi u San Diegu u Kaliforniji i u Zagrebu. Važni su joj prije   svega ljudi koje je susretala i upoznavala, knjige koje je čitala, filmovi, kazalište, književni festivali i manifestacije na kojima   je sudjelovala, umjetnost koja je prati, društvena previranja kojima je svjedočila. Smatrajući da autobiografija mora pokazati razlog zbog kojega je napisana, svoj razlog objašnjava i zahvalnošću: "... zbog toga da održim živima slike moje obitelji, prijatelja, školovanja, bivših profesorica i profesora, putovanja,   razmišljanja..."

29.

Boj za živo selo : obiteljska gospodarstva - temelj hrvatske  poljoprivrede
Boj za živo selo : obiteljska gospodarstva - temelj hrvatske poljoprivrede / [urednici Branko Salaj, Miroslav Kovač]. - Zagreb : Mate, 2017. - 650 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Gospodarska  misao)
Zbirka radova o trenutačnoj situaciji na i u hrvatskom selu. U prvom dijelu autori raspravljaju o razvoju programskih   zalaganja u određenom vremenskom razdoblju, dok je u drugom dijelu kronološki poredana dokumentacija unutar pojedinih tema poput zemljišta, financija, potpora, međunarodnih doticaja,  itd.

30.

Bolano, Roberto, 1953-2003
Ubojite kurve : [pripovijetke] / Roberto Bolano ; prevela sa španjolskoga prevela Tanja Tarbuk. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2016. - 219 str. : slika autora ; 22  cm
Zbirka objedinjuje trinaest priča ovog glasovitog čileanskog pisca. Mahom autobiografski obilježene, mjestimice s protagonistom koga (znakovito) imenuje samo kao "B", autor prostorni okvir svojih priča oblikuje na potezu Meksiko - Čile,   s povremenim skovima u Europu. Fotograf koga su zvali Oko Silva, direktorica Palače lijepih umjetnosti u Gomez Placiju, glasoviti modni dizajner nekrofilskih sklonosti Jean-Claude Villeneuve, Neruda, čileanski pjesnik Enrique Lihn, njegov otac, bivši boksač, samo su neki od likova putem kojih Bolano obznanjuje svoj ambivalntni odnos prema Južnoj Americi - sentiment, bliskost, pripadanje, ali istovremeno i eskapistička potreba za udaljvanjem i lutanjima daleko od   nje.

31.

Bomann, Corina, 1974-
Vrt na mjesečini / Corina Bomann ; prevela s njemačkoga Sabine Marić. - Zagreb : Znanje, 2017. - 361 str. ; 24   cm
Sudbina tajanstvene violine glavna je okosnica ove lagano pisane ljubavne proze. Lily je mlada udovica, vlasnica malene staretinarnice u Berlinu, a njezin se ustaljeni način života odjednom promijeni kad dobije na dar prekrasnu violinu zagonetna podrijetla. Zajedno s najboljom prijetaljicom i šarmantnim Gabrielom s londonske glazbene škole otkriva prvu vlasnicu, slavnu violinisticu koja je misteriozno nestala sa scene početkom 20. stoljeća. Tragovi stogodišnje tajne vode preko Londona i Cremone, sve do Sumatre, a tiču se i njezina  života.

32.

Bošković, Miljenko, 1961-
Uspješan timski rad pomoću tipologije članova tima : priručnik / Miljenko Bošković, Kamilo Antolović. - Zagreb : K&K Promocija, 2017. - 98 str. : ilustr. ; 21 cm
Timski rad osim što je interdisciplinarni i profesionalni fenomen, podrazumijeva i to da je sastavljen od različitih osoba. Stoga je u ovoj knjizi izložen osnovni pregled znanja vezanih uz interpersonalna obilježja timskog rada. Knjiga sadrži i niz praktičnih primjera iz svakodnevnih situacija na radnom mjestu, psihološke sheme i dijagrame, sve u svrhu uspješne izgradnje učinkovitih timova te uspješnog sudjelovanja u radu takvih  timova.

33.

Boučkova, Tereza, 1957-
Godina pijetla / Tereza Boučková ; prevela s češkog Renata Kuchar. - Zagreb : Hena com, 2017. - 397 str. ; 22   cm
Godina života žene koja pokušava naizgled nemoguće a ipak svima tako poznato: voditi svoj broj i brod svoje obitelji     između stijenja kriza i problema, realizirati svoje kreativne potencijale (spisateljica je), održati zdrav razum i zdravlje,    (u)činiti dobro i sebi i drugima. Međutim, njezina dvojica posvojenih sinova romskog podrijetla u pubertetu postaju    nemogući, neprepoznatljivi, u stalnom otklonu od svega što su im Tereza i suprug Marek nastojali odgojem ucijepiti.      Unatoč osjetljivoj temi posvajanja romske djece, roman ni u jednom trenutku ne kliže u negativu, dapače, prepun je humora    i samoironije, te je postao književna senzacija u Češkoj i otvorio polemike u koju su se uključili brojni društveni i kulturni slojevi, jer autorica u svom autobiografskom romanu govori jasno i otvoreno, bez   (samo)zavaravanja.

34.

Božič, Ana, 1984-
Od rođenja bez pelena : [priručnik za roditelje] / Ana Božič ; [prijevod Alenka Trojak]. - Leskovec pri Krškem : Biseri sreče, 2016. - 115 str. ; 20 cm
Priručnik za roditelje koji objašnjava koncept bez pelena. Iz vlastitog iskustva autorice nastala je knjiga koja opisuje kako    je moguće tek rođeno dijete naučiti da obavlja nuždu na odgovarajućem mjestu a ne u pelene. Krenuvši od osnovnog prepoznavanja znakova djeteta koje ima potrebu za obavljanjem nužde, komunikacije s tek rođenim djetetom, položaja za izvođenjem nužde pa do prihvaćanja ritma izvođenja, a kasnije i klasičnog izvođenja nužde na wc-u, autorica objašnjava svaki segment i moguću prepreku na koju je moguće naići tijekom provođenja koncepta. Na kraju knjige nalazi se odaziv i iskustva drugih roditelja koji su uz potporu autorice knjige uspjeli u provođenju koncepta bez   pelena.

35.

Bradvica, Ivan, 1949-
Sažete misli / Ivan Bradvica. - Zagreb : Vidici ; Mostar : Naklada DHK HB, 2016. - 111 str. ; 21 cm. - (Knjižnica Suvremenici ; knj. 132)
Autor u kratkoj formi, počesto aforistično, mjestimice u rimi, iznosi niz misli vrlo širokog tematskog raspona, u kojima sažima svoj osobni pogled na razne životne pojavnosti. U ovom "svojevrsnom leksikonu životne mudrosti", kako knjigu u predgovoru naziva Mate Kovačević, promiču se ideje bogoljublja, čovjekoljublja i   domoljublja.

36.

Brezar, Lea, 1977-
Superjunakinje / Lea Brezar. - Zagreb : Dhar media, 2017. - 219 str. ; 19  cm
Marlenin svijet srušio se nakon otkrivanja afere njenog muža sa susjedom. Odavši se piću, Marlene uskoro završava u bolnici na triježnjenju i odvikavanju nakon još jedne burne noći ispunjene alkoholom i divljom vožnjom. Upoznaje Anu, Jasnu i Katju – sve redom posrnule superjunakinje, koje će se snagom svoje volje izvući iz teških životnih situacija i započeti s pisanjem novih stranica svojih  života.

37.

Brink, Andre, 1935-2015
Maštarije od pijeska / Andre Brink ; prilagodio i preveo s engleskoga jezika Rastko Garić. - Split : Naklada Bošković, 2017. - 480 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Suvremena proza / Naklada Bošković ;  111)
Obiteljska saga, romansirana rekonstrukcija obiteljske loze Kristine Oume, ispisana kroz sudbine devet žena. Glavna junakinja je Kristina Ouma, koja se tragom svojih korijena, odnosno priča svoje (istoimene) bake iz Londona vraća zauvijek    u Afriku. Osjeća da je to njen pravi dom, mjesto gdje zaista pripada. Priča o Kristininoj obitelji započinje prvom snažnom i moćnom ženom u lozi Ouma – Petronellom, majkom njene bake, koja je, potaknuta uputama Svevišnjeg, iščupala čokote vinove loze i zajedno sa svojim mužem napravila riskantni preokret posvetivši se uzgoju nojeva. To im je donijelo veliko bogatstvo kojim su izgradili palaču o kojoj su kraljica od Sabe i graditelj Taj Mahala mogli samo   sanjati... Kroz priču o
devet generacija žena jedan od najpoznatijih pisaca Južnoafričke Republike gradi živopisnu i dojmljivu povijest svoje zemlje.

38.

Briški, Felicita, 1951-
Zaštita okoliša / Felicita Briški ; [crteži Ivica Posavec]. - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije : Element, 2016. - 296 str. : ilustr., graf. prikazi ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Udžbenik je namijenjen studentima druge godine preddiplomskih studija Kemijsko inženjerstvo i Elektroinženjerstvo     fakulteta Kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Nakon uvoda, u prvom dijelu opisana je brzina   prirodnog rasta populacije i demografija, biogeokemijsko kruženje tvari, opisano je i nekoliko primjera narušavanja     ravnoteže. Drugo poglavlje posvećeno je vodi. U trećem poglavlju razmatra se tlo kao i zbrinjavanje i obrada čvrstog otpada.   U četvrtom poglavlju se tumači sastav i slojevi atmosfere, njihovo formiranje i utjecaj čovjeka na atmosferu. Peto poglavlje prikazuje štetni utjecaj pesticida na okoliš, također opisano je toplinsko i svjetlosno zagađenje, problem zagađenja bukom
i rizici nuklearne energije. Iza svakog poglavlja navedena je literatura i pojmovnik, a pojmovno kazalo je na kraju udžbenika.

39.

Brodsky, Norm
Poseban talent : kako uspješno odgovoriti na izazove poduzetništva / Norm Brodsky i Bo Burlingham ; preveo Damir Biličić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2017. - 293 str. ; 23 cm. - (Posebna izdanja / Naklada   Ljevak)
Priručnik koji kroz stvarne, čitatelju bliske primjere daje upute i savjete za snalaženje u poslovnom svijetu. Autori naglašavaju kako je stvaranje dobrih mentalnih navika uvjet uspješnog poduzetništva. Nema "čarobne formule" niti "korak po korak" uputa za uspjeh, ali određeni način razmišljanja omogućuje osobi u svijetu poduzetništva da se nosi s  najrazličitijim situacijama te prepozna i iskoristi prilike kada one se   ukažu.

40.

Brookshear, J. Glenn, 1944-
Računalna znanost : pregled / J. Glenn Brookshear i Dennis Brylow ; preveli Sara Šalov, Dragan Galić, Goran Pintarić. - Prijevod 12. izd. [izvornika]. - Zagreb : Dobar plan, 2016. - XII, 628 str. : ilustr. ; 24  cm
Udžbenik primarno namijenjen studentima računalnih znanosti, ali i drugih disciplina, koji predstavlja uvod u područje računalnih znanosti te obuhvaća sve teme vezane uz to područje i temeljito ih obrađuje. Cilj je knjige pružanje širokog pregleda tema koje obuhvaća pojam računalne znanosti: pohrana i upravljanje podacima, operativni sustavi, algoritmi, umrežavanje, programski jezici i inženjerstvo, apstrakcija podataka, baze podataka, računalna grafika, umjetna inteligencija i teorija računanja.

41.

Bučević, Nada, 1978-
- 2016. - 270 str.
Drugi dio "Dnevne doze nadahnuća" autorica je koncipirala kao i prvi dio - kratki tekstovi i citati kojima želi potaknuti     čitatelje da ostvare svoj puni potencijal. Svaki novi dan je prilika za odabiri zahvalnosti i misli koje podižu vibraciju i energiju   te korak po korak privlače mir i  samoostvarenje.

42.

Butler, Judith P., 1956-
Neizvjesni život : moć žalovanja i nasilja / Judith Butler ; prevela s engleskog Brina Tus. - Zagreb : Centar za ženske studije : Fakultet političkih znanosti, 2017. - 222 str. ; 21  cm
Pet eseja američke filozofkinje i teoretičarke, feministkinje i aktivistice za ljudska prava, nastalih nakon napada na  Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2001. kao odgovor na stanje povećane ranjivosti i agresije koji su uslijedili. Prvi esej odnosi se na uspon cenzure i antiintelektualizima, drugi sadrži uvid u psihoanalitičko poimanje gubitka zbog razumijevanja razloga pojave agresije nakon njega. U trećem se eseju razmatraju političke implikacije na primjeru ne tretiranju    zatvorenika u Guantanama bayu kao ljudskih bića, stoga kao subjekata nezaštićenih međunarodnim pravom. Sljedeći esej razmatra pokušaj gušenja javne kritike i rasprave koje se tiču kritike izraelske države i njezine vojne politike. Posljedni esej otvara pitanje etike nenasilja utemeljene na razumijevanju lakoće poništavanja ljudskog života. Pogovor knjizi napisala je Biljana Kašić.

43.

Byrne, Lorna, 1953-
Anđeli na vrhovima mojih prstiju / Lorna Byrne ; s engleskoga prevela Sanja Ščibajlo. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2017. - 350 str. ; 23 cm. - (Nar)
Knjiga autorice koja s čitateljima dijeli vlastita iskustva s anđelima čuvarima. U ovom se djelu vraća u vlastito djetinjstvo u ruralnoj Irskoj i opisuje svoje susrete s anđelima koji su joj pomogli i bili uz nju kroz razne traumatične događaje. Opisuje i same anđele, različite tipove anđela te njihovo ponašanje u odnosu na Boga te među sobom, kao i njihovu komunikaciju s ljudskim bićima. Autorica piše i o njihovoj ulozi u ljudskim životima te nakon   smrti.

44.

Car-Matutinović, Ljerka, 1931-
Život bezbrižan i lepršav : (izabrane priče) / Ljerka Car Matutinović. - Zagreb : Naklada Đuretić : Studio Moderna ; Crikvenica : Gradska knjižnica, 2016. - 366 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Djela / Naklada Đuretić ; knj.   1)
Knjiga izabranih priča plodne hrvatske pjesnikinje. Priče su u knjizi podijeljene u četiri cjeline poredane kronološki prema vremenu nastajanja: Predragi kutek, Animator, Prolaz smrti i Život bezbrižan i lepršav. Autorica u svakoj priči vješto plete narativ oko općeljudskih tema, muško-ženskih odnosa i nerazumijevanja, potrage za ispunjenom ljubavi, ali i aktualnih  tema i društvenih pojava…

45.

Carmack, Cora, 1989-
Nezaboravna avantura / Cora Carmak [i. e. Carmack] ; s engleskoga prevela Mirjana Čanić. - Zagreb : 24sata, 2016. - 259 str. ; 21 cm
Kelsey je upravo diplomirala i, neodlučna što želi od svojeg života, odlučuje se na putovanje Europom gdje će kroz zabavu i opuštanje srediti misli i isplanirati svoju budućnost. Njezina pustolovina brzo prerasta u seriju divljih izlazaka, pijanstava i kratkih avantura – sve dok ne upozna Jacksona koji ju neobično privuče i odluči putovati s njim. A svakim novim kilometrom koji prijeđu zajedno, Kelsey sve više uviđa da je Jackson posve drugačiji od svih dečki koje je poznavala.

46.

Carson, Ben, 1951-
Vjeruj u velike stvari : kako osloboditi potencijal za izvrsnost / Ben Carson i Cecil Murphey ; [prijevod Jolanda Werner]. - Zagreb : Znaci vremena, 2016. - 181 str. ; 21  cm
Svjetski poznati neurolog govori o svom životnom putu od teških životnih okolnosti u djetinjstvu i ne baš dobrog početnog uspjeha u obrazovanju do samoostvarenja, uspjeha i pomaganja drugima. Za njegov uspon i ustrajnost veliku važnost su imale različite osobe koje su ga motivirale svaka na svoj način: majka, učitelji, kolege i pacijenti... Životna mudrost o kojoj govori krije se u nekoliko osnovnih principa: prepoznavanje osobnih talenata, poštenje, pronicljivost, dobrota, znanje,   knjige, temeljito znanje i Bog.

47.

Carter, Chris, književnik, 1965-
Pozivatelj / Chris Carter ; prevela Dolores Jovanović. - Rijeka : Leo commerce, 2017. - 447 str. : slika autora ; 21 cm. - (Biblioteka Leo)
Kada Tanya jedne večeri dobije video-poziv od svoje prijateljice Karen, umjesto veselog čavrljanja za nju počinje noćna  mora: na ekranu vidi prestravljenu Karen vezanu u svojem stanu. S njom je nepoznata osoba koja Tanyu upozorava:   prekine li vezu, Karen umire, a Tanya je iduća na redu. Umjesto toga, predlaže Tanyi igru. Odgovori li točno na dva pitanja, Karen će biti slobodna, no odgovori li pogrešno, njezina smrt bit će zastrašujuća. Na Karenin užas, Tanya odgovara pogrešno, a detektiv Robert Hunter preuzima novi slučaj teškog  ubojstva.

48.

Casey, Elle
Sjaj koji ne tamni / Elle Casey ; s engleskoga prevela Dragana Grozdanić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - 359 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  255)
Iako ju prati glas kraljice tuluma, Andie je razuzdane studentske dane i noći ostavila iza sebe. Sada je poslovna žena koja nastoji izgraditi uspješnu karijeru jednako kao što nastoji izgraditi uspješnu vezu, iako joj ovo potonje ne polazi za rukom. Ipak, jedan djevojačka večer u Vegasu promijenit će sve – Andie će upoznati privlačnog kauboja koji ima podjednako  mnogo sreće u kocki kao i u ljubavi, popiti par pića previše, provesti s njim strastvenu noć – i potom dvije godine čekati da  ga ponovno sretne.

49.

Chirovici, Eugen Ovidiu, 1964-
Knjiga ogledala / E. O. Chirovici ; prevela Tamara Kunić. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2017. - 255 str. ; 24   cm
Prvijenac rumunjskog autora na engleskom jeziku dobio je izvrsne kritike javnosti i preveden je u više od trideset zemalja.   U središtu ovog psihološkog trilera se nalazi prvi dio rukopisa u kojem su opisani događaji koji su prethodili ubojstvu poznatog profesora psihologije koji se između ostalog bavio i vještačenjem serijskih ubojica. U traganju za drugim dijelom rukopisa i akterima koji se u njemu spominju, otkrivaju se nihova različita sjećanja i tumačenja   prošlosti.

50.

Clare, Cassandra, 1973-
Grad palih anđela / Cassandra Clare ; [preveo s engleskoga Mladen Kopjar]. - Zagreb : Algoritam, 2016. - 286 str. ; 24 cm. - (Instrumentarij smrtnika ; knj.  4)
Prvotno najavljen kao trilogija, serijal „Instrumentarij smrtnika“ dobio je svoj četvrti nastavak. Šesnaestogodišnja Clary Fray, glavna junakinja serijala, vratila se kući nakon svršetka Rata smrtnika te radi na tome da postane sjenolovka dok donjosvjećani i sjenolovci konačno žive u miru. Ipak, čak i u tom prividnom miru dolazi do izdaja i osveta, a netko započinje ubijati sjenolovce…

51.

Claudel, Philippe, 1962-
Stablo u zemlji Toraja / Philippe Claudel ; prevela s francuskoga Dubravka Celebrini. - Zagreb : Edicije Božičević, 2017. - 152 str. ; 20 cm
Autor romana, nakon povratka s putovanja u Indoneziju, gdje biva opčinjen običajima naroda Toraja, doživljava šok. Saznaje da njegov najbolji prijatelj umire od raka. Oplakujući njegovu smrt i prolazeći kroz krizu srednjih godina, zaljubljuje se u     mladu djevojku s kojom uskoro očekuje dijete. Roman je meditacija o smrti, gubitku, umjetnosti i ljepoti. Uza sve to ovo djelo, koje obiluje auobiografskim elementima, nadasve slavi život u svoj njegovoj strasti i punini.

52.

Coelho, Paulo, 1947-
Špijunka / Paulo Coelho ; s portugalskoga prevela Amalia Ljubić. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 155 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Djela Paula Coelha)
Roman ovog slavnog brazilskog pisca koncipiran je epistolarno - kao niz zamišljenih pisama koje Mata Hari piše
odvjetniku, dr. Clunetu, zatočena u pariškom zatvoru Saint-Lazare. S vremenom ta pisma poprimaju obličje dnevnika putem kojeg Mata Hari u intimnom ispovijednom tonu retrospektivno razotkriva svoju životnu priču kroz nekoliko svojih   imena.
Rođena kao Margaretha Zelle, bježi iz dosadnog i konzervativnog rodnog Leeuwardena, gradića u Nizozemskoj. Zatim kao gospođa McLeod živi vlastitu noćnu moru na Javi, udana za nizozemskog časnika koji je svakodnevno ponižava i zlostavlja. Bježi od njega u Pariz, gdje postaje Mata Hari, velika umjetnica, plesačica orijentalnih plesova, femme fatale, ljubavnica mnogih uglednika tadašnjeg mondenog društva. Naposljetku, Nijemci je angažiraju kao špijunku, a njeno ime postaje H21. Kroz ovaj slijed imena autor stvara priču o jednoj hrabroj ženi, odvažnoj da se suprotstavi tabuima svoga vremana, istovremeno rekonstruirajući živopisni milje jedne minule epohe.

53.

Corey, James S. A.
Buđenje Levijatana. - 2016. - 603 str. - (Orion = knj.  01)
Svi ljubitelji punokrvnih space opera ovim romanom dolaze na svoje. Roman koji je djelo dvojice autora koji pišu pod pseudonimom trenutno ima četiri objavljena nastavka (Caliban's War, Abaddon's Gate, Cibola Burn, Nemesis Games) od sveukupno devet planiranih, a povezuje ih naslov Prostranstvo. Pod istim naslovom (The Expanse) prvi dio je pretočen u televizijsku seriju koja trenutno ima dvije sezone. Radnja, dijelom svemirska pucačina, dijelom noir kriminalistička priča, odvija se u Sunčevom sustavu koji je doživio ljudsku kolonizaciju pa ljudi žive na Marsu, Mjesecu, asteroidnom pojasu i vanjskim planetima i mjesecima. Zemljom vladaju Ujednjeni Narodi, a pokretač svih događaja su napetosti među velikim planetima i Savezom vanjskih planeta, labavom mrežom poluterorističkih elemenata koji žele smanjiti ovisnost o matičnom planetu i izrabljivanje resursa ostalih ljudskih naseobina, pogotovo asteroidnog pojasa. Krhka ravnoteža sukobljenih snaga lomi se dolaskom izvanzemaljske infekcije.

54.

Crnkić, Kenan, 1977-
Pazi kojeg vuka hraniš / [Kenan Crnkić]. - [2. izd.]. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2017. - 141 str. ; 18   cm
Drugo nepromijenjeno izdanje knjige čije je prvo izdanje pobudilo veliki interes čitatelja u Hrvatskoj. Knjiga je pisana kao kratki priručnik koji sadrži savjete i kratke motivacijske priče i pitanja. Cilj knjige je potaknuti čitatelja i voditi ga prema ispunjenom, smislenom i sretnijem življenju. Autor je profesor na Ekonomskom fakultetu u   Sarajevu.

55.

Cronin, Justin, 1962-
Grad zrcala : roman / Justin Cronin ; s engleskoga preveo Mate Maras. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2016. - 686 str. ; 24 cm
Tim Fanning, ugledni znanstvenik, u bijegu pred policijom zbog ubojstva nedužne djevojke, iznenada odlučuje financijski poduprijeti znanstveno istraživanje svoga prijatelja Jonasa kako bi mogao što prije napustiti zemlju. Putuje u Boliviju, gdje    će se zaraziti tajanstvenim virusom. Kao jedini preživjeli, doživljva potpunu preobrazbu, postaje demonsko biće zvano Nulti. On je na čelu Dvanaestorice koji se s vojskom svojih virala spremaju u ponovno osvajanje. Međutim, postoji jedno jedino   biće koje može to spriječiti - Amy, odabrana da mu se suprotstavi još od malih nogu, kao djevojčica… Završni dio trilogije "Prijelaz".

56.

Crouch, Blake, 1978-
Stranputice / Blake Crouch ; preveo s engleskoga Predrag Mavar. - Zagreb : Znanje, 2016. - 335 str. ; 23 cm. - (Wayward Pines ; knj. 2)
U drugoj knjizi trilogije „Wayward Pines“ upoznajese istoimeni gradić, koji je nakon degeneracije ljudske rase na aberacije jedino naselje na svijetu u kojemu žive genetski čisti ljudi – očuvani hibernacijom tijekom tisuću i osamsto godina. Od aberacija ih štite 'čuvari', a sam grad je izoliran i stanovnici žive naizgled idiličnim životom. Ethanu Burkeu povjeren je  posao lokalnog šerifa, koji obavlja na obostrano zadovoljstvo upravitelja Pilchera i stanovnika grada. Nakon što u kratkom periodu nekoliko stanovnika nestane u sumnjivim okolnostima, ostali počnu glasno izražavati sumnje u stvarnost svojih života. Ethan povlači odvažne postupke koji utječu na  sustav…

57.

Cummings, Ray, 1887-1957
Osvajači / Ray Cummings ; prevela Jelena Žutić. - Zagreb : Zagrebačka naklada, 2016. - 143 str. ; 21 cm. - (Nexus : biblioteka znanstveno-fantastičnih romana ; knj.  16-32)
Među tamnoputim stanovništvom Bermuda počinju se širiti priče o duhovima. Šesnaestogodišnji Willie, pripadnik bijelog doseljenog stanovništva, još uvijek je pod dojmom susreta s jednim od njih - bjelkast na mjesečini, s visoke stijene dolebdio je ravno do njega, pri čemu su se kroz njegovo eterično tijelo jsno prozirale stijene u pozadini. Uskoro će se i Jane Dorrance, na glasu kao djevojka trezvene glave, nadovezati na ovu priču sa svojom identičnom - prizorom bijelog i sjajnog bića u noći. Nakon što počnu nestajati mlade i lijepe djevojke, postaje sve jasnije da nije riječ o domorodačkim predajama. Je li u pitanju nešto puno ozbiljnije - uljezi iz četvrte dimenzije? Ovaj američki autor, na čiji je spisateljski rad utjecala suradnja s izumiteljem Thomasom Edisonom, danas se smatra klasikom SF   žanra.

58.

Čajavec, Vladimir, 1955-
Antičke pripovijetke / Max Aquila. - Zbelava : vlast. nakl., 2016. - 365 str. ; 19  cm
Zbirka objedinjuje priče koje pisac smješta u doba antičke vladavine na području od Ptuja do Osijeka, s posebnim fokusom  na autorov zavičaj - varaždinski kraj. Pritom se Vladimir Čajavec odmiče od uobičajenih općih mjesta starorimskog života (gladijatorske arene, političkih spletki, razvratnih prizora) i usredotočuje se na univerzum "običnog" čovjeka, njegov   unutarnji svijet, čiji je esencijalni dio rimska mitologija. Svojim pričama naglašene atmosferičnosti, biranim leksikom, autor, kako Denis Peričić kaže u pogovoru, "ocrtava duhovni zemljovid 'homo  romanusa'".

59.

Damjanović, Dragan, povjesničar umjetnosti, 1978-
Zagreb : architectural atlas / Dragan Damjanović ; [translated by Željlka Štefiček] ; [photography Dragan Damjanović ... et al.]. - Zagreb : AGM, 2016. - 431 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Special edition /  AGM)
Englesko izdanje arhitektonskog vodiča po Zagrebu koji je na hrvatskom objavljen 2014. godine. Vodič je organiziran prema glavnim područjima, četvrtima i ulicama grada, a sadrži osnovne podatke o najznačajnijim javnim, sakralnim i privatnim građevinama, po njihovoj važnosti u povijesti arhitekture ili kulturno-povijesnoj zanimljivosti. Uz svaku se građevinu navode povijesne okolnosti nastanka, projektanti, investitori te najznačajnije arhitektonske karakteristike. Vodič započinje    tekstom
o povijesti zagrebačke arhitekture, a završava popisom literature i   kazalom.

60.

Dashner, James, 1972-
Labirint [3] : lijek smrti / James Dashner ; s engleskog prevela Andrea Bagović. - Zagreb : Profil knjiga, 2016. - 291   str.
; 24 cm. - (Trkač u labirintu ; 3)
Treći roman iz serije „Trkač u labirintu“. Thomas je zatočen u izolaciji i strahuje što je Zlopak naumio s njim i njegovim prijateljima Poljanašima. Nakon nekoliko tjedana konačno su svi pušteni, ali samo da bi prešli na novu, završnu fazu traženja lijeka protiv Baklje. Thomas je, naime, dio vrlo malene skupine ljudi koji su imuni na Baklju te jedino pomoću njih Zlopak može uništiti bolest. No je li to ono što Zlopak zaista  želi?

61.

Dejanović, Marko, 1982-
Van brloga : priče / Marko Dejanović. - Zagreb : 2x2, 2016. - 134 str. ; 21 cm. -   (Biblioteka 2x2)
Treća prozna knjiga autora romana "Karte, molim!" nagrađenog Nagradom Janko Polić Kamov 2015. godine. Knjiga sadrži 14 živopisnih, slikovitih, filmičnih priča širokog dijapazona tema, motiva i ideja te različitih dužina, a autor pričajući o     društvu u kojem živi, intenzivno razmišlja i osjeća, priča i o sebi, ljudima i svakodnevnim događajima koji u njegovim   pričama poprimaju pomalo nadnaravne  elemente.

62.

Dekanić, Igor, 1951-
Ekonomika energije : proizvodnja, potrošnja, korištenje i trgovanje energijom u suvremenu globaliziranom   gospodarstvu
/ Igor Dekanić, Daria Karasalihović Sedlar. - Zagreb : Golden marketing - Tehnička knjiga, 2016. - 495 str. : ilustr., graf. prikazi, zemljop. crteži ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Sveučilišni udžbenik u kojem autori detaljno obrađuju ekonomiku energije od fizikalnih osnova    energije, korištenja energije, izvora energije, ekonomskih osnova energetike, tržišta energije do racionalnog korištenja i upravljanja energetskim sustavima. Udžbenik je namijenjen studentima, te stručnjacima koji se bave problematikom energije i gospodarenja energijom.

63.

Demori-Staničić, Zoraida, 1952-
Javni kultovi ikona u Dalmaciji / Zoraida Demori Staničić. - Split : Književni krug ; Zagreb : Hrvatski restauratorski zavod, 2017. - 388 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Knjiga Mediterana ;  96)
Knjiga nastala na temelju terenskog istraživanja i uvidom u literarnu i arhivsku građu, a obrađuje ulogu ikona u vjerskom i kulturnom životu Dalmacije. Knjiga je podijeljena na dva dijela. U prvom dijelu autorica na znanstveno utemeljen način objašnjava povijest i teologije, strukturu, svetost i značenje ikona, tipologiju i javno štovanje ikona… dok je drugi dio knjige katalog koji prikazuje ikone nastale u razdoblju od 13. do 19.  stoljeća

64.

Detaljni komentar zakona o radu
Detaljni komentar zakona o radu / Domagoj Franjo Frntić ... [et al.]. - Dopunjeno i izmijenjeno izd. - [Zagreb?] : [Rosip?], [2017?]. - 1135 str. ; 25 cm. - (Biblioteka Radno  pravo)
Dopunjeno i izmijenjeno izdanje detaljnog komentara Zakona o radu šestoro autora, stručnjaka s područja radnog zakonodavstva. Isprva se navodi komentirani članak novog Zakona, komentar autora tog članka, na kraju kojeg su upravne mjere i prekršaji. Slijede mišljenja nadležnog ministarstva, sudska praksa hrvatskih sudova te odluke Suda Europske unije. Prilog je knjižnica s propisima iz radnog prava, tj. osim Zakona o radu objavljeni je cijeli niz podzakonskih   akata.

65.

Dick, Philip Kindred, 1928-1982
Ubik / Philip K. Dick ; prevela s engleskoga Maja Tančik. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2016. - 307 str. ; 22   cm
Radnja romana napisanog još 1969. godine, smještena je u tehnološki naprednu 1992. Kada je S. Dole Melipone u sustavu Sol pao sa zemljovida u centrali tvrtke "Runciter i partneri", svi vidifoni odmah su zazvonili. Zbog činjenice da je u pitanju glavni telepat opasnog Raymonda Hollisa, i da je to jedan od niza njegovih ljudi koji su nestali, svi uglavnom telepati i vidovnjaci, Glen Runciter, svjetski poznat vlasnik spomenute anti-psionske agencije, sumnja da rade na nekom     zajedničkom tajnom projektu. Iznimno zabrinut, odlazi na konzultacije sa svojom suprugom Ellom, koja je mrtva već 60   godina i nalazi se u Moratoriju drage braće u Švicarskoj. Kada moćni Stanton Mick uskoro angažira Runciterovu tvrtku da   mu pomogne obraniti njegova lunarna postrojenja od telepata, Runciter je uvjeren kako je otkrio gdje su nestali ekstrasensi.    S timom od jedanaest najboljih inercijala odlazi na Lunu. Među njima je i tajanstvena Pat Conley koja ima kontraumne sposobnosti, suzbija vidovitost i kontrolira budućnost mijenjajući prošlost. Njena je velika prednost pred ostalim kontravidovnjacima da može poništiti vidovnjakovu odluku nakon što je on već donio. No lunarna misija završit će  katastrofom, a tim inercijala suočit će se s velikim gubicima i strašnim okolnostima: iz nekog razloga tonu sve dublje u  prošlost, a pomoći im može samo tajanstveni proizvod - Ubik. Kultno djelo jednog od najvažnijih SF pisaca koga je jedan ugledni kritičar nazvao "Shakespeareom znanstvene  fantastike".

66.

Dimitrijević, Bojan B., 1968-
Jugoslavenska narodna armija u Hrvatskoj i Sloveniji : 1945. - 1968. / Bojan Dimitrijević. - Zagreb : Despot infinitus, 2017. - 429 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Hrvatska  povijet)
Knjiga pruža osnove kompleksne slike povijesti jugoslavenske armije u mirnodopskom razdoblju, a sadržaj je podijeljen u dvije kronološke cjeline. Prvi dio objedinjuje arhivski i fotografski materijal između 1945. i 1968. godine, odnosno do eskalacije Čehoslovačke krize, dok drugi dio obuhvaća period do 1991. godine. Materijal je ujedno podijeljen prema standardnoj podjeli JNA na vidove – kopnenu vojsku, zrakoplovstvo i mornaricu, odnosno na operativne jedinice i školstvo.

67.

Dimitrijević, Bojan B., 1968-
Savezničke oklopne postrojbe na jugoistoku Europe u Drugome svjetskom ratu = The allied armoured units in the Southeastern Europe during the World War Two / Bojan Dimitrijević, Dinko Predoević. - Zagreb : Despot infinitus, 2016. - 248 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Hrvatska povijest / Despot  infinitus)
Monografija o uporabi savezničkih oklopnih jedinica na području Jugoistoka Europe nastala kao rezultat višegodišnjeg iscrpnog rada i istraživanja autora, a ujedno je i svojevrstan nastavak prethodne monografije („Oklopne postrojbe sila Osovine na jugoistoku Europe u Drugome svjetskom ratu“ ) istih autora. Obje monografije kronološki se uklapaju i zajedno čine jednu cjelinu. Knjiga sadrži mnogobrojne fotografije, te prijevod svih tekstova na engleski jezik. Namijenjena je čitateljima koje zanimaju vojne tehnike i sam Drugi svjetski  rat.

68.

Dobrinić, Damir, 1960-
Integrirani marketing / Damir Dobrinić, Iva Gregurec. - Varaždin : Fakultet organizacije i informatike, 2016. - IX, 416   str.
: graf. prikazi ; 24 cm
Udžbenik primarno namijenjen studentima visokih učilišta, ali i onima kojima je marketing svakodnevnica. Svojim    sadržajem obuhvaća sve marketinške kolegije koji se izvode na Fakultetu organizacije i informatike, te obrađuje: osnove marketinga (pojam i definicija, razvoj i upravljanje marketingom…), izravni marketing, upravljanje odnosima s potrošačima, marketinško upravljanje bazama podataka, mobilni i internetski  marketing.

69.

Dostoevskij, Fedor Mihajlovič, 1821-1881
Braća Karamazovi / F. M. Dostojevski ; prijevod Zlatko Crnković. - Split : Verbum, 2016. - 2 sv. (396; 563 str.) ; 21 cm. - (Biblioteka Stilus ; 42 ; 43)
Novo izdanje, u dva sveska, romana o trojici braće i njihovom polubratu koji se nalaze pod istragom za ubojstvo njihova    oca, razvratnog vlastelina Fjodora Pavloviča. Jedno od najvećih djela ruskog realizma u kojemu Dostojevski duboko ponire   u ljudsku dušu te iz temelja propituje najvažnije teme ljudske   egzistencije.

70.

Dostoevskij, Fedor Mihajlovič, 1821-1881
Zločin i kazna / Fjodor Mihajlovič Dostojevski ; prepričala Talia Bertol. - Zagreb : Opus Gradna, 2017. - 109 str. ; 16   cm.
- (Biblioteka Džepni klasici ukratko)
Jedan od najkompleksnijih romana svjetske književnosti koji kroz kriminalistički zaplet tematizira pitanja osobne slobode, moralnog opravdanja i psihologije grijeha ovdje se nalazi u skraćenom džepnom izdanju. Radnja je prepričana na jednostavan način i znatno je kraća od izvornika, ali sadrži sve bitne fabularne i dramatske elemente te prati stil izvornog romana, omogućujući time brzo i lako  čitanje.

71.

Duraković, Esad, 1948-
Kriza muslimanskoga svijeta kao kriza subjekta / Esad Duraković. - Sarajevo : Izdavačka kuća Tugra, 2016. - 220 str. ; 20 cm
Autor kao osnovnu postavku knjige postavlja shvaćanje da muslimanski svijet kao subjekt ima problem s razumijevanjem svoje pozicije u svijetu, vlastite povijesti te Kur'ana. Kroz tri poglavlja razmatra klasičnu kulturu Islama, razdoblje duboke krize te načine prevladavanja krize u introspekciji i shvaćanju   stvarnosti.

72.

Duspara, Elvis, 1972-
Za dom spremni! : inat knjiga / Elvis Duspara. - Zagreb : Duspara kreativna radionica, 2016. - 170 str. : ilustr. ; 21   cm
Zbornik prethodno objavljenih kolumni koje tematski prate društvene, političke i vjerske pojavnosti u društvu. Autor ih promatra i promišlja na sebi svojstven – provokativan, ali i duhovno promišljen   način.

73.

Eberlen, Kate
Ako se ikada sretnemo / Kate Eberlen ; prevela s engleskoga Lara Hölbling Matković. - Zagreb : Znanje, 2017. - 430 str. ; 23 cm
Tess provodi idilične ljetne praznike u Francuskoj i Italiji s najboljom prijateljicom Doll prije odlaska na fakultet. Po povratku kući njen život se u potpunosti mijenja i uskoro njena majka umire od raka, a Tess proživljava teške trenutke narednih  godina. Gus se također nalazi u Italiji s roditeljima nakon smrti starijeg brata i slučajno susreće Tess nekoliko puta u    Firenzi. Njihovi životi su isprepleteni, a opet toliko udaljeni, da se uistinu susreću tek godinama poslije na gotovo istom mjestu…

74.

Elezović, Neven, 1955-
Diskontna matematika 1 / Neven Elezović. - Zagreb : Element, 2017. - 431 str. : graf. prikazi ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Knjiga nastala prema predavanjima istoimenog kolegija koji se održava na prvoj godini studija Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Sadržaj knjige obuhvaća poglavlja diskretne matematike i matematičke analize (Konačne sume; Binomni koeficijenti; Funkcije izvodnice; Catalanovi brojevi; Fibonaccijev niz…), te osposobljava studente  za dublje razumijevanje osnovnih modernih matematičkih struktura. Na kraju svakog poglavlja nalaze se zadatci za    vježbu.

75.

Enard, Mathias, 1972-
Busola / Mathias Enard ; prevela s francuskog Ivana Šojat. - Zaprešić : Fraktura, 2017. - 393 str. ; 24  cm
Franz je austrijski muzikolog koji istražuje glazbene tradicije i međusobne veze Istoka i Zapada. Zaljubljen je u Saru,  također znanstvenicu, koja proučava ideje Orijenta u povijesti i s njome razmjenjuje intrigantnu i bogatu prepisku. Ležeći jedne besane noći zabrinut za svoje zdravlje, u struji svijesti prisjeća se vremena provedena na Orijentu, u gradovima i pustinjama, među ljudima drugačijeg mentaliteta i običaja. Zaranjajući u ta eruditska razmatranja, priča postaje svojevrstan lov na intelektualno kulturološko blago, obogaćujuća i zahtjevna   istodobno.

76.

ERASMUS+ : priručnik za pripremu i provedbu projekata financiranih iz programa  ERASMUS+
ERASMUS+ : priručnik za pripremu i provedbu projekata financiranih iz programa ERASMUS+ / Kristina Kosor ... [et al.] ; [urednica Kristina Kosor]. - Zagreb : TIM4PIN, 2016. - VIII, 212 str. ; 24  cm
Priručnik za pripremu i provedbu projekata financiranih iz programa Erasmus+ koji je namijenjen za osposobljavanje, obrazovanja, mladih i sporta. Priručnik je podijeljen u dva dijela. U prvom dijelu nalaze se opće informacije o samom programu, struktura programa te financijski proračun , dok su u drugom dijelu detaljno objašnjeni koraci za pripremu projektnog prijedloga, upute za ispunjavanje Erasmus+ prijavnog obrasca, provedba projekta te primjeri dobre prakse. Priručnik je pisan jednostavnim i razumljivim  rječnikom.

77.

Fabac, Robert, 1970?-
Dizajniranje organizacije i upravljanje promjenama : projektni pristup / Robert Fabac. - Jastrebarsko : Naklada Slap ; Varaždin : Fakultet organizacije i informatike, 2017. - 309 str. : ilustr. ; 25  cm
Autor daje prikaz i poveznicu između brojnih metoda, tehnika i alata koji se koriste u svrhu organizacijskog projektiranja i redizajna. Na eksplicitan način uvodi u područje putem ilustracije projektnog pristupa dizajniranju primjenom softvera, te uz upotrebu egzaktne discipline "operations managementa". Knjiga može poslužiti kao udžbenik studentima ali i stručnjacima   u praksi.

78.

Falkner, John Meade, 1858-1932
Izgubljeni Stradivari / John Meade Falkner ; prevela Iva Meštrović. - Zagreb : Krug knjiga, 2017. - 239 str. ; 21  cm
Sophie Maltravers u pismu svom nećaku razotkriva obiteljsku tajnu i priču o njegovom ocu Johnu, strastvenom glazbeniku, darovitom violinistu. Kao plemić i bogati nasljednik dolazi u Oxford kako bi ondje nastavio školovanje. Uskoro se zbližava s Williamom Gaskellom, talentiranim pijanistom, s kojim ga sve višu vežu duboko prijateljstvo i predanost glazbi. Jedne noći John spontano počinje svirati Gagliardu iz Areopagite, Grazianove rane suite za violinu i čembalo, i to iz rukopisne kopije napisane u Napulju 1744. godine. S prvim taktovima osjetio je pucketanje koje je nalikovalo zvukovima osobe koja sjeda ili ustaje iz sjedalice od pruća. To se ponovilo i kada je s Williamom svirao tu istu skladbu. Unatoč zatečenosti, ovu čudnu pojavu oni su pripisali akustičnim skolonostima vibracija između pruća i određenih glasovirskih žica. Međutim, za jednog Johnovog zanesenog sviranja spomenute skladbe u zoru, ukazat će mu se duh nepoznatog muškarca koji ga iz sjedalice promatra. Teško se noseći s ovim ukazanjem, Johnov se život stubokom    mijenja i postupno urušava...

79.

Farkaš, Branimir, 1970-
Iskrica : drama / Branimir Farkaš ; [portret autora (str. 97.) snimio D. Dumančić]. - Zagreb : Ceres, 2016. - 101 str. : slika autora ; 21 cm. - (Biblioteka Premijera ; knj. 6)
Glavni likovi u ovom   dramskom tekstu su Karmen i Žarko, dvoje usamljenih ljudi koji se prvi put susreću putem "Iskrice", društvene mreže za ljubavna poznanstva. Karmen je u četrdesetima, živi sama sa psom, nakon smrti stroge i posesivne majke nada se da će konačno pronaći muškarca s kojim će biti sretna. Žarko je markantan šezdesetogodišnjak koji iza sebe ima smrt kćeri, dok njegovu ženu na životu već nekoliko godina održavaju aparati. Njihov susret označit će obostrano odbacivanje teških balasta prošlosti, novi početak s pravom na vlastiti izbor… Poznat kao novinar, autor reportaža i dokumentarnih filmova, Branimir Farkaš ovim dramskim tekstom vrlo uvjerljivo, s dosta dobrohotnog humora, rekonstruira bliske životne situacije ljudi koji se bude iz svog životnog mrtvila spremni za nove  početke.

80.

Fellowes, Julian, 1949-
Belgravia / Julian Fellowes ; s engleskoga prevela Petra Mrdušalj. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - 399 str. ; 20 cm. - (Mozaikova Zabavna biblioteka ; knj. 257)
Dan uoči bitke kod Waterlooa u Bruxellesu se održava veliki bal na kojemu su pripadnici plemstva, trgovci u usponu ali i  mladići časnici od kojih će već uskoro neki biti mrtvi... Među njima su i lord Edmund Bellasis, nećak domaćina ovoga događanja i Sophia Trenchard, kćerka glavnog veletrgovca koji vojsku vojvode od Wellingtona opskrbljuje hranom i oružjem. Malo njih znade da su Edmund i Sophia zaljubljeni... Dvdeset i pet godina kasnije ni Sophia ni Edmund nisu živi, ali se pojavljuje mladi poduzetnik industrijalac Charles Pope koji izazove golemi interes jer ga podržavaju i Trenchardovi i Bellasisovi. Tajne ipak izađu na vidjelo, a služinčad, kako je to već uobičajeno kod ovoga pisca imaju važne uloge - bilo pozitivne, bilo negativne...

81.

Fellowes, Julian, 1949-
Belgravia / Julian Fellowes ; editorial consultant Imogen Edwards-Jones ; historical consultant Lindy Woodhead. - London : Weidenfeld & Nicolson, 2016. - 411 str. ; 20  cm
Večer je 15. lipnja 1815. godine. Krema britanskog društva okuplja se u Briselu na jednoj od najtragičnijih zabava u    povijesti - balu vojvotkinje od Richmonda. Radi se o događaju uoči bitke kod Waterlooa, a mnogi od mladića na balu već sutradan će se naći na bojišnici. Za Sophiu Trenchard, mladu i prelijepu djevojku, ova noć će iz temelja promijeniti sve. Jer 25 godina kasnije, kad ambiciozni Trenchardovi ulaze u mondeni svijet Belgravije, na površinu isplivaju sve posljedice tog događaja. U tome novom svijetu, gdje se aristokracija druži s pripadnicima nouveau riche generacije, postoje oni koji žele zataškati tajne prošlosti.

82.

Ferrero, Bruno
365 malih priča za dušu / Bruno Ferrero ; [prijevod Anto Stojić]. - Zagreb : Salesiana, 2016. - 411 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Pomagala ; knj. 29)
Kratke priče duhovnog sadržaja i pouke. Autor je odabrao niz svakodnevnih situacija i iz njih složio priče koje odišu toplinom, optimizmom i životnom neposrednošću. Nakon svake priče slijedi pouka koja se temelji na biblijskim parabolama. Priče su zanimljive ne samo vjernicima, nego i svim čitateljima koji vole primjere svakodnevnih životnih situacija u kojima pobjeđuje dobro, ljubav i  suosjećanje.
 
 

83.

Filozofija politike : nasljeđe i perspektive
Filozofija politike : nasljeđe i perspektive / uredili Luka Boršić, Tvrtko Jolić, Petar Šegedin. - Zagreb : Institut za filozofiju, 2016. - 193 str. ; 23 cm. - (Godišnjak za  filozofiju)
Središnje pitanje tekstova okupljenih u ovom godišnjaku jest u kojoj mjeri filozofija može u današnje vrijeme ponuditi zaista suvremenu i mjerodavnu viziju društva, onu koja bi članovima tog društva omogućila dobar zajednički, društveni život. Iz tog pitanja slijedi i drugo: može li filozofija politike uopće razmišljati dovoljno suvremeno, suočiti se s krizom u političkoj sferi i podsjetiti na fundamentalnu važnost političkog za mogućnost istinskog života? Zastupljeni su tekstovi Damira Barbarića, Tvrtka Jolića, Borana Berčića, Marka Petraka, Nebojše Zeliča, Petra Šegedina i Ozrena Žuneca.

84.

Flanagan, Richard, 1961-
Uskim putom duboko na sjever / Richard Flanagan ; preveo s engleskog Dražen Čulić. - Zaprešić : Fraktura, 2017. - 423 str. ; 24 cm. - (Fraktura Publika)
Naslov romana preuzeti je stih ih čuvenoga haibuna haiku pjesnika iz 17. stoljeća Matsua Basha. Glavnoga   junaka, mladoga liječnika iz Tasmanije, japanska je vojska 1942. prilikom osvajanja Singapura zarobila zajedno s 22.000 Australaca. U neljudskim uvjetima sijamske džungle umiru kao muhe, mučeni glađu i prisilnim radom na izgradnji željeznice. Dorrigo Evans kao liječnik pokušava svoje supatnike zaštititi od okrutnoga japanskog zapovjednika, pri čemu nastoji sačuvati i vlastiti život i zdrav razum u ratnom zarobljeničkom paklu prisjećajući se svoje mladenačke ljubavi. Za ovaj roman, ocijenjen kao "epopeja o ljudskosti u nepodnošljivim okolnostima i borbi za život i ljubav" autor je nagrađen prestižnom nagradom Booker 2014. godine.

85.

Flaubert, Gustave, 1821-1880
Gospođa Bovary / Gustave Flaubert ; prepričala Fedora Kraljić. - Zagreb : Opus Gradna, 2017. - 97 str. ; 16 cm. - (Biblioteka Džepni klasici ukratko)
Na stotinjak stranica prepričan slavni Flaubertov roman lako se i brzo čita, a zadržava izvorni stil i sve bitne elemente originala. Klasična priča o malograđanskom mentalitetu, preljubu i njegovim fatalnim posljedicama u ovom pojednostavljenom i skraćenom obliku tako postaje dostupna onima koji se žele „na brzinu“ upoznati s remek-djelima svjetske književnosti.

86.

Flaubert, Gustave, 1821-1880
Gospođa Bovary / Gustave Flaubert ; prijevod i pogovor Divina Marion. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - 361 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Retro ; knj. 9)
Novo izdanje svjetskog klasika o ženi koju želja za romansom, uzbuđenjem i strastvenom ljubavlju dovodi do tragičnog završetka. U borbi protiv sive svakodnevice i braka bez uzbuđenja Ema Bovary upušta se u preljub i time konačno proživljava veliku ljubav o kojoj je sanjala, ali istovremeno trpi i razorne posljedice koje će ju koštati zdravog razuma i, na koncu, života. Knjiga je opremljena pogovorom o autoru i djelu, važnosti i recepciji kroz   povijest.

87.

Fontane, Theodore, 1819-1898
Effi Briest / Theodor Fontane ; s njemačkoga preveo Ivan Ott. - Zagreb : Alfa, 2016. - 320 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Dobra proza)
Psihološki prikaz promašena braka smatra se najboljim Fontaneovim ostvarenjem, a ujedno je i prvi prijevod na hrvatski jezik. Effie Briest vesela je djevojka kojoj roditelji dogovore brak sa starijim barunom Geert von Innstetten. Nakon početnih uzbuđenja i putovanja, Effi se smješta u svom novom domu odakle šalje čeznutljiva pisma svojim roditeljima. Uskoro   postaje i majka, a kada je suprug odvoji od njene djevojčice, njena volja i želja za životom postupno jenjavaju…

88.

Forenbacher, Sergej, 1921-2010
Iz velebitskog dnevnika : zabilješke i sjećanja / Sergej Forenbacher. - Zagreb : Libricon, 2017. - 254 str., [8] str. s tablama : ilustr. ; 21 cm
Knjiga Iz Velebitskog dnevnika objavljena je prvi put 2000. godine, otisnuta u vlastitoj nakladi i podijeljena prijateljima. Tekst ovog novog izdanja identičan je samo je pridodano još nekoliko autorovih fotografija koje nisu bile objavljene u prvom   izdanju. Tekst nije turistički vodič već opis niza šetnji, zgoda i razgovora. Svjedočanstvo je to o vremenu i boravku na  Velebitu - crticama, impresijama susretima i ljubavi između autora i planine. Akademik Sergej Forenbacher bio je     sveučilišni profesor, dugogodišnji predstojnik Klinike za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u   Zagrebu.
Kao poznavalac hrvatskih planina napisao je i knjige za široko čitateljstvo: „Velebit i njegov biljni svijet“ i „Žumberak – kalendar flore Žumberačke gore“.

89.

Fotografiranje kao postupak u nastavi : priručnik za učitelje i studente učiteljskih i prirodoslovnih  studija
Fotografiranje kao postupak u nastavi : priručnik za učitelje i studente učiteljskih i prirodoslovnih studija / Josip Ledinšćak ... [et al.]. - Osijek : Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, 2017. - 96 str. : ilustr. ; 22   cm
Cilj je ovog priručnika na jednostavan i pregledan način pokazati mogućnosti primjene fotografije i fotografiranja prirode, biljaka i životinja u razrednoj nastavi, osobito u nastavi Prirode i Biologije. Knjiga sadrži poglavlja: O fotoaparatima i fotografiji; Tehnike fotografiranja; Uloga fotoaparata i fotografije u nastavi Prirode i društva; Primjeri primjene fotografije i fotografiranja prirode; Zaključno o fotografiji i fotografiranju u nastavi prirodoslovnih predmeta. Knjiga sadrži i popis preporučene literature i internetskih  poveznica.

90.

Franciscus, papa, 1936-
Kateheze i nagovori o milosrđu / papa Franjo ; [preveo i priredio Slavko Antunović]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2017. - 225 str. ; 17 cm
Kateheze Pape Franje izgovorene na općim audijencijama srijedom i jubilejskim audijencijama subotom, te nagovori uz molitvu Anđeo Gospodnji i Kraljice neba tijekom Izvanredne svete godine milosrđa, u kojima je obrađena tema milosrđa. Počevši od starozavjetnih i novozavjetnih tekstova, Papa se služi i prispodobama preuzetim iz Lukinog evanđelja, na kraju  su spomenuta i tjelesna i duhovna dijela  milosrđa.

91.

Frankl, Viktor Emil, 1905-1997
Bog kojega nismo svjesni : psihoterapija i religija / Viktor E. Frankl ; [s njemačkog preveli Karlo Prendivoj i Petar Bašić]. - 6. poboljšano izd. - Zagreb : Svijetla točka, 2017. - 161 str. : graf. prikazi ; 21 cm. - (Biblioteka Oko tri ujutro ;   5)
Franklova promišljanja povezuju religiju i psihoterapiju. Cilj psihoterapije je duševno zdravlje, a cilj religije spas duše. Autor   u ovom djelu analizira dubok odnos izmedu psihoterapijaskoga interventa i religioznog stava osobe. Koristeći se mnogim kliničkim slučajevima, na jednostavan i uvjerljiv način pokazuje postojanje nesvjesne duhovnosti, koja katkada može biti potisnuta. Ovo je šeto poboljšano izdanje gdje je u suradnji s filologom prof. dr. sc. Matom Križmanom sav prijevod ponovo pregledan i poboljšan.

92.

French, Sean, 1959-
Sjećanje na petak / Nicci French ; prevela s engleskoga Ivana Flanak. - Zagreb : Znanje, 2017. - 321 str. ; 24   cm
Peti roman iz serije romana o psihoterapeutkinji Friedi Klein. Tijelo ubijenog muškarca pronađeno kako pluta u Temzi bivši  je Friedin partner Sandy Holland, na ruci ima bolničku narukvicu s imenom F. Klein. Istragu vode bivša inspektorica Sarah Hussein i detektiv Glen Byrant koji otkrivaju dokaze koji Friedu povezuju s ubojstvom i ona postaje glavna osumnjičenica. Prije uhićenja Frieda bježi jer zna da samo ona može pronaći pravog ubojicu, a iz zatvora će to biti nemoguće. Pomažu joj odani prijatelji Sasha, Olivia, Chloe, Reuben, Josef i inspektor Karlsson. Pravi ubojica koji je podmetnuo dokaze protiv nje  za petama joj je kao i policija koja ne odustaje od potjere uvjerena da je ona   ubojica.

93.

Frleta-Botica, Jasminka, 1959-
Velika ispovijed : životne priče žena triju generacija / Jasminka Frleta-Botica. - Zagreb : vlast. nakl., 2016. - 406 str. ; 24 cm
Knjiga sadrži životne priče trideset i triju žena, pripadnica triju generacija iz Slavonije, Dalmacije i Zagreba. Obične, nepoznate žene, žene koje nisu ispisivale povijest – to su majke, bake, sestre, supruge… U ovoj knjizi autorica je prikupila njihove životne ispovijedi, priče o odrastanju, društvenim prilikama, siromaštvu i nepravdama, kao i najvrjednijim trenucima i malim životnim pobjedama. Neke su priče teške i potresne, dok neke obiluju vedrinom i humorom, ali sve svjedoče o tihoj  snazi anonimnih žena u često teškim i ograničavajućim životnim   uvjetima.

94.

Galović, Milan, 1942-
Rastanak od čovjeka? : mizantropija znanosti i pad u tehnički bezdan / Milan Galović. - Zagreb : Demetra, 2017. - XVIII, 508 str. : slika autora ; 25 cm. - (Demetra. Filosofska biblioteka Dimitrija Savića ; sv.   162)
Knjiga predstavlja filozofsko promišljanje tehnike, oslanjajući se na pristupe triju velikih filozofa – Martina Heideggera, Vanje Sutlića i Branka Despota, kojima je zajedničko to da se tehničko pokazuje povijesnim i (u prva dva pristupa) povijesno konačnim. Heidegger vidi tehniku kao „događanje istine bitka samog“, Sutlić njeno utemeljenje vidi u mišljenju povijesti „kao sklopu bitka, vremena, bića i biti čovjeka“, dok je za Despota tehnika „apsolutno samopostavljanje onog tehničkog kao ideo-tehno-kibernetičkog sklopa bitka“. No bitak tehnike je i unutarnja destrukcija kojom u opasnost dospijeva i sam bitak čovjeka.

95.

Garačić, Ana, 1951-
Opći dio : (NN, 125/11 od 7. studenoga 2011. - stupio na snagu 1. siječnja 2013.). - XII, 812   str.
Sudska praksa općeg dijela Kaznenog zakona koju je prikupila, sistematizirala i ovom prilikom objavila sutkinja Vrhovnoga suda Republike Hrvatske.

96.

Garačić, Ana, 1951-
Posebni dio : (NN, 125/11 od 7. studenoga 2011. - stupio na snagu 1. siječnja 2013.). - XXVI, 1093   str.
Sudska praksa posebnog dijela Kaznenog zakona koju je prikupila, sistematizirala i ovom prilikom objavila sutkinja Vrhovnoga suda Republike Hrvatske.

97.

Garcia Marquez, Gabriel, 1928-2014
Sto godina samoće / Gabriel Garcia Marquez ; sa španjolskoga prevela Nina Lanović. - Zagreb : V.B.Z., 2017. - 376   str.
; 20 cm. - (Sabrana djela Gabriela Garcie Marqueza ; knj. 9)
Novo izdanje proslavljenog romana prevedenog na desetke svjetskih jezika, nagrađenog s mnogim međunarodnim nagradama, a autoru je donijelo Nobelovu nagradu za književnost 1982. godine. Roman je to velike ljudske i obiteljske samoće – elementa koji se provlači kroz sve teme, ideju, motive, sve likove, bez obzira na spol i dob. Samoća zahvaća   čitav narod Latinske Amerike (mitskog grada Makonda) koji je prikazan u djelu bez obzira na njihovu nepredvidljivu narav, strast, temperament i tradiciju mitova i vradžbina. Upravo je zbog prisutnosti mitova i običaja u svim slojevima, romanu se pripisuje epitet "magičnog realizma". Čudesan svijet događaja i likova predstavljenih kroz ironiju i tragediju, svrstavaju ovaj roman u sam vrh svjetske književnosti.

98.

Garvanović-Porobija, Đurđica, 1957-
Svijet u amfori : sedam eseja o poeziji Krešimira Bagića / Đurđica Garvanović-Porobija. - Zagreb : Disput, 2017. - 149 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Četvrti zid ; knj. 71)
Studija o pjesničkom opusu Krešimira Bagića u kojoj autorica precizno analizira i interpretira do sada objavljene pjesničke zbirke zagrebačkog profesora stilistike : Plaši li temoja boja, Trebalo bi srušiti zidove, U polutami predgrađa, Jezik za   svaku udaljenost, Bršljan, Krošnja i Između dva snažna  dima.

99.

Gauss, Karl-Markus, 1954-
Oči Zagreba = Die Augen von Zagreb = The eyes of Zagreb / Karl-Markus Gauss ; na hrvatski preveo Milan Soklić ; na engleski preveo Andy Jelčić ; ilustrirao Dominik Vuković. - Zaprešić : Fraktura, 2017. - 190 str. : ilustr. ; 21   cm
Suvremeni austrijski pisac i kritičar, čest gost književnih skupova i manifestacija u Hrvatskoj, u ovome eseju bilježi   "povijest" svojih susreta sa Zagrebom koji je posjećivao u više navrata od 1986. do danas. Relativno veliki razmaci između posjeta dali su autoru poticaj i mogućnost uočavanja kako se grad mijenjao i mijenja, kako su njegovu bit oblikovali njegovi stanovnici, osobito pisci, davni i sadašnji i kako se u njemu spaja prošlost i suvremenost, jer se to često bolje prepoznaje izvana nego iz svakodnevne uronjenosti. Knjiga sadrži autorov izvornik na    njemačkom, te hrvatski i engleski prijevod.

100.

Gavran, Miro, 1961-
Judita / Miro Gavran. - 10. izd. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - 146 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Retro ; knj.   6)
Novo izdanje romana čiji je glavni lik utemeljen na starozavjetnoj priči o Juditi koja spašava svoj narod, a koja kroz pero Mire Gavrana doživljava promjene i postaje stvarna, životna i  kompleksnija.

101.

Gavran, Miro, 1961-
Kafkin prijatelj / Miro Gavran. - 2. izd. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - 183 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Retro ; knj.   5)
Drugo izdanje kratkog romana za čiju su podlogu autoru poslužile dvije stvarne osobe, dva Židova, dva Čeha ili točnije, dva intelektualca: Franz Kafka i Max Brod, čije je prijateljstvo i druženje okosnica priče. Neke činjenice iz njihova života je poštivao, neke izmijenio, a neke izostavio. Kako bi roman bio što uvjerljiviji, autor je, naravno, dao oduška svojoj imaginaciji    i stvorio čitko malo djelce velike umjetničke  snage.

102.

Giffin, Emily, 1972-
Gdje pripadamo / Emily Giffin ; [prevela s engleskoga Martina Pranić]. - Zagreb : Algoritam, 2017. - 359 str. ; 24   cm
Marian Caldwell ima dobar posao, producentica je uspješne TV serije, dobrog partnera, zgodnog direktora, dobar stan na Manhatanu, i - dobar život! Međutim, osamnaestogodišnja Kirby Rose sve će to dobrano protresti i preokrenuti, podsjetivši Marian na ono što je bila nekada...

103.

Gilbert, Elizabeth, književnica, 1969-
Jedi, moli, voli : potraga jedne žene za svime diljem Italije, Indije i Indonezije : [roman] / Elizabeth Gilbert ; s engleskoga prevela Aleksandra Barlović. - Zagreb : V.B.Z., 2017. - 306 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj.  453)
Iako ima naizgled sve razloge za sreću - supruga, lijepu kuću i uspješnu karijeru - Elisabeth je nezadovoljna i preplavljuju je panika i očaj. Jedne večeri shvati da mora prekinuti brak i ponovno shvatiti što želi. Nako mučne rastave, ona kreće na putovanje Italijom, tamo uči jezik i upoznaje zanimljive ljude, zatim Indijom gdje joj se u ašramu otkrivaju nove tajne, a na   kraju odlazi na Bali. Tamo uz pomoć neobičnog vrača pronalazi put k miru i sreći te ravnotežu između zemaljskih užitaka i onog duhovnog u nama. Ovo je izdanje povodom desetogodišnjice prvog hrvatskog prijevoda ukoričene autoričine životne priče s njezinim predgovorom nastalim ovim  povodom.

104.

Goldberg, Jeffrey, 1965-
Obama : vanjskopolitička doktrina : američki predsjednik govori o svojim najtežim odlukama i ulozi Amerike / autor Jeffrey Goldberg ; prevoditelj Miljenko Šimić ; redaktura Janko Paravić. - Zagreb : Mate : Zagrebačka škola ekonomije i managementa, 2016. - IV, 89 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Međunarodni  odnosi)
Autorova razmišljanja o vanjskoj politici Baracka Obame i aspektima njenog razvoja prethodno su objavljena u časopisu "The Atlantic". Izdvojena su razmišljanja bivšeg američkog predsjednika o različitim temama, poput Bliskog Istoka, razvijanju suradnje s Azijom, ignoriranju Europe kao političkog partnera te Kini i Putinu kao  partneru.

105.

Goldoni, Carlo, 1701-1793
Gostioničarka Mirandolina / Carlo Goldoni ; s talijanskoga prevela Jelena Butković. - Kostrena : Lektira, 2017. - 131    str.
; 20 cm. - (Biblioteka Lektira)
Komedija talijanskog dramatičara čija se radnja odvija u firentinskoj gostionici, čija je vlasnica lijepa i mudra Mirandolina. Nakon dramskog teksta je pogovor, kronologija Goldonijevog života te kratka metodička obrada   djela.

106.

Goss, Vladimir Peter, 1942-
Veliki Gložac / Vladimir P. Goss. - Zagreb : Izvori, 2017. - 278 str. ; 23  cm
Počevši od svojih djetinjih dana i likova djeda, bake, oca, majke i dr., autor, ugledni hrvatski povjesničar umjetnosti i književnik, kroz svoju obiteljsku povijest kreira svojevsni subjektivni kadar Zagreba, odnosno, putem osobnog fokusa   ispisuje "skokovitu" kronologiju koja se odvija na razmeđi nekoliko vremena - oko Drugog svjetskog rata i prije, potom socijalizma pa sve do današnjih dana. Unutar spomenutog vremenskog okvira zagrebačka razdoblja ispreplićuću se s   onima iz SAD-a, s obzirom na činjenicu da je autor dugo godina ondje živio i radio, među ostalim, doktorirao i bio predavač na nekoliko sveučilišta, kao i voditelj Odjela za promidžbu Nacionalne federacije američkih Hrvata. Vještom kombinacijom fikcije i zbilje Vladimir P. Goss (za)vodi čitatelja na uzbudljivom putu od autobiografskog do tajanstvenog Velikog   Gložca.

107.

Govor mržnje u Hrvatskoj
Govor mržnje u Hrvatskoj / urednik Enes Kulenović. - Zagreb : Fakultet političkih znanosti, 2016. - 343 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Političke analize ; knj. 11)
Znanstveni projekt s ciljem interdisciplinarnog istraživanja fenomena govora mržnje u kontekstu javnog diskursa u      Hrvatskoj. Zbornik radova za cilj ima pridonijeti boljem razumijevanju tog fenomena kako bi buduća praksa pravne regulacije   i ciljane politike bile dosljednije i uspješnije, uz otvaranje prostora za raspravu na znanstvenoj   razini.

108.

Grabar, Ivana
Život može biti lijep / Ivana Grabar. - Matulji : vlast. nakl., 2016. - 246 str. ; 24  cm
Knjiga je svojevrsni priručnik za žene u kojem autorica na temelju vlastita iskustva savjetuje o raznim važnim aspektima života - o odnosima, vezama, brakovima, odgoju djece, prekidima, o tome kako se nositi s boli te općenito s nekim nedaćama i poteškoćama u životu. Svoje tekstove autorica redovito objavljuje na internetskom portalu "Silueta" u kolumni "Pink Pen", a 2015. godine izašla joj je i istoimena  knjiga.

109.

Graves, William, 1940-
Divlje masline : život na Mallorci s Robertom Gravesom / William Graves ; s engleskoga prevela Zrinka Ratković ; [prijevod dijelova pjesama Dinko Telećan]. - Zagreb : Sandorf, 2016. - 371 str. ; 21  cm
Memoarska knjiga Williama Gravesa, sina poznatog engleskog pisca Roberta Gravesa. Prema autorovim riječima, pisanje ove knjige "bilo je nalik oblikovanju skulpture iz gline. Počeo sam s blokom, kronološkim popisom svega čega sam se  sjećao, koji sam polako uobličavao dubljenjem i gnječenjem, otkidajući komade i premještajući ih, popunjavajući praznine gdje je trebalo." Skupljajući tako krhotine svoga sjećanja, autor počinje s godinom 1946. kada se kao petogodišnji dječak doseljava s obitelji na Mallorcu, u mjesto Deyá. Nižući uspomene, on oblikuje svijet svog djetinjstva i mladosti, pri čemu važno mjesto zauzima njegov otac Robert, pa se u tom smislu knjiga može iščitavati i kao njegov svojevrsni portret.

110.

Grgorinić, Natalija, 1974-
Blagoslovljena / Natalija Grgorinić, Ognjen Rađen. - Ližnjan : Komoč koruna, 2016. - 443 str. ; 19  cm
Autorica prati nekoliko likova u njihovoj potrazi za onime što život čini vrijednim, što svakodnevicu diže iz sivila i daje joj žarke boje, pa i za onim što život čini svetim, premda ne nužno u religijskom smislu. Jedan bračni par suočava se s nestankom strasti u njihovom odnosu, jedna žena traži ljubav, ali dobiva laži i sebičnost presvučene u ljubav, jedna mlada djevojka želi prkositi cijelom  svijetu…

111.

Grljušić, Ivan, 1953-
Dva : roman / Ivan Grljušić. - Poljica : vlast. nakl., 2017. - 254 str. : faks. ; 21  cm
Šestodijelni roman (Cjepanica, Povodanj, Ab ovo, Međučin, Ab ovo (nastavak), Vatra) hrvatskog književnika, književnog i kazališnog kritičara, antologičara, nakladnika. Roman je grafički pisan u više fontova što čitanje čini zahtjevnijim i nužno fokusarim na tekst. Istovremeno, sadržaj i jezik romana također su složeni, pa će mnoštvo novotvorenica jezičnim radoznalcima  predstaviti izazov.

112.

Grytten, Frode, 1960-
Sutra je ponedjeljak / Frode Grytten ; s norveškoga prevela Željka Černok. - Zagreb : Hrvatsko filološko društvo : Disput, 2017. - 130 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Književna smotra)(Na tragu  klasika)
Haroldov je život bio sretan i on je imao položaj u društvu, radio je posao koji voli i koji nešto znači u zajednici. A onda se u blizini otvorila IKEA, sve počelo se raspadati i došao je bankrot. Na svim područjima. Njegov salon namještaja koji je naslijedio od oca i koji je sanjao predati svojim sinovima propadne, sinovi su se odselili, žena mu se u starosti razboljela i prisiljen ju je smjestiti u dom. Kao čovjek od akcije, mora poduzeti nešto: otet će osnivača IKEE i reći svijetu svoju istinu... Roman pun osebujnog humora i preciznih kritičkih pogleda na utjecaj kapitalizma na moderno društvo i pojedinca, malog čovjeka preko čijih se leđa prelamaju velike društvene promjene, dio je trilogije   "Saganatt".

113.

Gulin, Dunja, 1979-
Detoks program od A do Ž : kuhanje, vježbanje i postupci za prirodan detoks u 3 tjedna / Dunja Gulin, Mario Valentić. - Zagreb : Planetopija, 2017. - 187 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka  Makronova)
Knjiga je praktičan priručnik koji upućuje čitatelja u sva znanja potrebna za provođenje detoksikacije organizma. Namijenjen je početnicima, ali i osobama s iskustvom, a uključuje liste nabavke hrane, sve metode pripreme i kuhanja hrane, probrane recepte te savjete za organizaciju pripreme obroka po danima i tjednima. Osim savjeta vezanih uz prehranu u priručniku su navedeni i rituali koji pospješuju detoksikaciju (kupke, pilinzi, kretanje i   vježbe).

114.

Guyton, Arthur Clifton, 1919-2003
Medicinska fiziologija : udžbenik / Arthur C. Guyton, John E. Hall ; urednici hrvatskoga izdanja Igor Andreis, Sunčana Kukolja Taradi, Milan Taradi. - 13. izd. [izvornika]. - Zagreb : Medicinska naklada, 2017. - XXII, 1144 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Zbog velike dinamičnosti istraživanja u području temeljnih biomedicinskih znanosti, svako novo izdanje udžbenika osuvremenjeno je relevantnim spoznajama, poglavito iz područja molekularne i stanične fiziologije. No, istodobno je sačuvan Guytonu svojstven način cjelovita prikazivanja funkcionalnih tjelesnih sustava s posebnim naglaskom na  brojne homeostatske nadzorne mehanizme povratne sprege. Takav način prikazivanja olakšava studentima razumijevanje složenih fizikalnih i kemijskih fizioloških procesa u tijelu. U ovom novom, dvanaestom izdanju udžbenika, grafički prilozi znatno su poboljšani, što zacijelo pridonosi boljem razumijevanju i usvajanju prikazanoga gradiva. Ovo je 13. izdanje udžbenika.

115.

Hadjadj, Fabrice, 1971-
Uskrsnuće : upute za uporabu / Fabrice Hadjadj ; [prijevod Josip Balabanić]. - Split : Verbum, 2017. - 187 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Fides ; 85)
Autor, filozof, esejist, pjesnik i dramaturg te član Papinskoga vijeća za laike, rođen u židovskoj obitelji, ateistički odgojen, obraćen na katoličanstvo u 27 godini, u ovoj knjizi propituje fenomen Kristova uskrsnuća pitajući se mijenja li uskrsnuće način na koji se odnosimo prema svijetu i životu. Autorov osebujan stil uključuje humor i igru riječi, a obrađuje niz tema koje temelji na susretima s uskrslim Kristom onako kako ih je zabilježilo Sveto   pismo.

116.

Halmi, Aleksandar, 1954-
Multivarijatna analiza u društvenim znanostima / Aleksandar Halmi. - 2. izd. - Zagreb : Alinea, 2016. - 320 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja ; Kolo 1, knj. 6)( ; Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Drugo, nepromijenjeno izdanje udžbenika multivarijatne analize za diplomske i poslijediplomske studije u društvenim znanostima. Podijeljen je u četiri osnovna dijela: u prvom dijelu definirana je multivarijatna analiza i klasificirane su njezine tehnike, a preostala tri dijela obrađuju međuzavisne (faktorska i taksonomska analiza) i zavisne tehnike multivarijatne analize (multipla regresijska i korelacijska analiza, analiza putanje, analiza varijance i kovarijance, kanonička korelacijska analiza itd.) te nelinearnu multivarijatnu analizu. Osim pregleda metoda i tehnika, autor donosi istraživačke primjere i predloške istraživačkih radnji, postupaka i znanstvenih  sinteza.

117.

Hamer, Kate
Djevojčica u crvenom kaputu / Kate Hamer ; s engleskoga preveo Ozren Doležal. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - 358 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  245)
Psihološki triler o nestaloj osmogodišnjoj djevojčici koja je posljednji put viđena u crvenom kaputiću na Dječjem festivalu, dirljivi je poetski roman u kojemu se vješto isprepleću dvije fabularne niti. Očajnička ispovijed samohrane majke i uzaludni napori policije da uđu u trag otetoj djevojčici smjenjuju se sa živim opisom svakodnevnog života djevojčice koja se intuitivno prilagođava na novi, skitalački život s neobičnim čovjekom, obzirno pri tom čuvajući uspomene iz prijašnjeg života. Nakon   pet godina i 209 dana djevojčica je napokon pronađena živa i zdrava, na drugom kraju   svijeta.

118.

Hannah, Kristin, 1960-
Ulica krijesnica / Kristin Hannah ; prevela s engleskoga Maja Klarić. - Zagreb : Znanje, 2017. - 459 str. ; 24 cm. -   (Hit)
Tully i Kate, dvije potpuno različite djevojke prijateljice su iz mladih dana. Jedna živi u skladnoj obitelji, a druga kod bake  jer joj je majka bilo pod utjecajem ili alkohola ili droge. Kada Tully umre baka ona se seli Kateinim roditeljima. Obje    maštaju da će postati slavne novinarke i osvajati svijet svojim reportažama. Tully naučena na oštru borbu to i uspije, ali po cijenu prijateljstva. Kate pak zasnuje obitelj i živi relativno mirnim životom. Ipak, nakon mnogih nedaća, njihovu će svađu prevladati odjećaji zajedništva...

119.

Herenda, Frane, 1983-
1202. : [roman o križarskoj opsadi Zadra] / Frane Herenda. - Zagreb : Profil knjiga, 2016. - 195 str. ; 20   cm
Vitez Maj iz Bosne dolazi u Zadar u potrazi za svojom petnaestogodišnjom kćeri koja je oteta s tamošnjeg obiteljskog  imanja i odvedena u roblje. Kako bi došao do novca koji bi mu omogućio nastavak potrage, moli moćnog patricija Agapea   de Madie da ga uzme u službu. Uspijeva ga uvjeriti da s obzirom da je plemić i iskusni ratnik zaslužuje mjesto njegova čuvara. Uskoro Maju gospodarica de Madie otkriva da je njegova kći robinja u "insuli de Begna". Maj pronalazi kćer koja se sada zove Mara i nakon što su je vojnici silovali, ostala je trudna. Jedini spas iz ropstva joj je bogata otkupnina u zlatu koju  bi njen otac morao donijeti. U međuvremenu, Zadru prijeti napad mletačkog brodovlja, zajedno s križarima koji se spremaju u svoj pohod na Jeruzalem... Romaneskni prvijenac ovog suvremenog hrvatskog autora u kojem evocira slike iz zadarske povijesti, ponajprije godinu 1202. kada se ovaj moćni grad našao pod   prijetnjom mletačkih nasrtaja, ali i križarskih vitezova.

120.

Heyer, Georgette, 1902-1974
Čudesna Sophy / Georgette Heyer ; preveo s engleskoga Mate Maras. - Zagreb : Znanje, 2017. - 303 str. ; 24  cm
U brojno kućanstvo lady Ombersley stiže živahna dvadesetgodišnja nećakinja Sophy. Kako joj stiže vrijeme za udaju, a živi  s obudovjelim ocem, potrebno joj je društvo i - nadzor. Naravno da će se uplesti u brojne (ne)prilične zgode sve dok ne  sretne "onoga pravoga"... Autorica je živjela na početku 20. stoljeća, svake godine objavljivala po jedan kriminalistički i po jedan ljubavni povijesni roman koji su nastali pod utjecajem Jane  Austen.

121.

Hnatko, Emil, 1941-
Motori : osnove teorije motora s unutarnjim izgaranjem / Emil Hnatko. - Velika Gorica : Veleučilište, 2016. - 172 str. : ilustr. ; 24 cm
Udžbenik prati nastavni plan i program istoimenog predmeta na Veleučilištu Velika Gorica. Podijeljen je u pet poglavlja: Uvodna razmatranja i temeljne definicije (povijest razvoja, ustrojstvo, svojstva i podijela motora, suvremeni motori), Termodinamički ciklusi motora (Ottov, Dieselov i Sabatheov), Stvarni - radni ciklusi motora, Sheme razvoda (dvotaktni i četverotaktni motori) te Značajke motora (indikatorska snaga, efektivna snaga, stupnjevi djelovanja motora i toplinska bilanca). Udžbenik sadrži brojne ilustracije te pitanja i zadatke za provjeru   znanja.

122.

Holden, John, 1954-
Budućnost kulturne vrijednosti / John Holden ; [prijevod Sanja Đurić]. - Zagreb : Akademija dramske umjetnosti, 2016. - 64 str. ; 21 cm
Autor sugerira usvajanje novog jezika o kulturi, jezika koji gradi nove odnose i nove oblike dijaloga. Pritom ukazuje na krucijalni problem koji se očituje u napetosti između umjetnika i tijela koja ih financiraju. S jedne strane, umjetnicima se često čini kao da "igraju igre", preskaču prepreke i stvaraju umjetničke radove usprkos sustavu financiranja, a vještina pisanja složenih natječajnih prijava postaje važnija od njihova rada. S druge strane, pak, članovi tijela koja ih financiraju osjećaju se sve udaljenijima od umjetničkog rada koji podržavaju te više vremena troše na birokratske postupke nego na kritičke razgovore s umjetnicima i kulturnim  radnicima.

123.

Hoover, Colleen
Opasna ljubav / Colleen Hoover ; s engleskog prevela Zrinka Budak. - Zagreb : Senior net, 2016. - 282 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Naklada Neptun. Edicija New Adult)
Tate Collins doseljava se u San Francisco kako bi ondje nastavila studij. Dogovor je da se privremeno smjesti kod svog  brata Corbina dok ne nađe vlastiti stan. Netom po dolasku, prvo što će je zapanjiti jest činjenica da on stanuje u     luksuznom neboderu u centru grada, a drugo je tijelo pijanog muškarca koje će joj se ispriječiti na ulazu u stan. Jutro  poslije otkrit će da se "prepreka" zove Miles Archer, susjed i jako blizak prijatelj njenog brata. Svakim danom iznimno zgodan, ali hladan i distanciran Miles, bivat će joj sve privlačniji. Ubrzo će se upustiti u seksualni odnos u kojem Tate mora poštovati dva Milesova pravila - da ga ne zapitkuje o prošlosti i da se ne nada nikakvoj budućnosti. Oboje su svjesni da je njihov odnos odavno nadrastao požudu i da su zapravo zaljubljeni, ali prepreka zajedničkoj budućnosti upravo su tajne Milesove prošlosti... Još jedan ljubavni roman iz pera ove suvremene američke   spisateljice.

124.

Hrvatska. Zakoni
Sustav javne nabave : zbirka propisa : ZJN 2016 s pojmovnim kazalom / [urednik Vedran Jelinović]. - Zagreb : TEB - Poslovno savjetovanje, 2017. - 397 str. ; 24  cm
Zbirka propisa obuhvaća Zakon o javnoj nabavi (NN 120/16) te sve relevantne propise, uredbe i pravilnike koji se odnose na područje javne nabave.

125.

Hrvatski koordinacioni odbor u Sarajevu 1993. i 1994.
Hrvatski koordinacioni odbor u Sarajevu 1993. i 1994. / Franjo Topić ... [et al.]. - Sarajevo : HKD Napredak ; Zagreb : Napredak Futura, 2016. - 335 str. : faks. ; 25 cm
Hrvatski koordinacioni odbor (HKO) osnovan je u Sarajevu u rujnu 1993. i djelovao je do proljeća 1994. godine. Knjiga opisuje osnivanje i konstituiranje HKO-a, njegovo djelovanje poput organizacije Sabora Hrvata  u Sarajevu te u    konačnici, i njegovo ukidanje. Na kraju knjige nalaze se biografije članova HKO-a, literatura te prilozi u obliku korespondencije.

126.

Hrvoj, Jelena, 1987-
Štorka / Jelena Hrvoj. - [2. izd.]. - Poznanovec : vlast. nakl., 2017. - 414 str. ; 21  cm
Intrigantan domaći psihološki triler u čijem centru je troje ljudi: Viktor, čovjek koji živi s osjećajem krivnje zbog teškog zločina koji je počinio, a za koji nikad nije odgovarao, Marcela, liječnica koja će postati opsjednuta jednom svojom pacijenticom te Era, djevojka koja se izdvaja iz okoline te stoga živi u izolaciji i nastoji zadržati zdravi razum. Naime, glas    u njenoj glavi počinje joj se sve češće obraćati, a ono što govori Eri često ledi krv u   žilama.

127.

Husserl, Edmund, 1859-1938
Iskustvo i sud : istraživanja genealogije logike / Edmund Husserl ; s njemačkoga preveo Željko Pavić. - Zagreb : Naklada Breza, 2017. - 338 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Phos ; knj.  33)
Knjiga njemačkog filozofa, logičara i matematičara predstavlja istraživanje izvora prediktivnog suda, čime se daje doprinos genealogiji logike jer se pojam prediktivnog suda, „apophansis“, nalazi u središtu formalne logike. Poglavlja su: Predpredikativno (receptivno) iskustvo, Predikativno mišljenje i razumske predmetnosti, Konstitucija općih predmetnosti i forme uopće-suđenja.

128.

Ilievski, Petar Hr., 1920-2013
Život Mikenjana u njihovim pisanim svjedočanstvima / Petar Hr. Ilievski ; [prijevod Daniel Nečas Hraste, Sanja Smodlaka]. - Zagreb : Demetra, 2017. - VII, 411 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Demetra : filološka biblioteka Dimitrija Savića ; sv. 17)
Pronalazak ključa za dešifriranje lineara B, zagonetnog grčkog pisma kojim su ispisane glinene pločice iz Mikene, jedno je  od velikih dostignuća dvadesetog stoljeća. Iako njihov sadržaj najvećim dijelom sadrži kratke administrativno- računovodstvene bilješke poput osobnih imena, nabrajanja stoke i proizvoda za razmjenu, iz tih se podataka mogu izvući brojni zaključci o toj drevnoj kulturi, svakodnevnom životu, zanimanjima i društvenim strukturama. Takva istraživanja  spadaju u domenu prosopografije, interdisciplinarne znanosti koja na temelju podataka o pojedinim ljudima, imenima i sl. nastoji doći do dubljeg razumijevanja njihove kulture i  društva.

129.

Ivanković, Marko, 1960-
Marketing vina / Marko Ivanković, Ante Kolega ; [fotografije Tihomir Crnjac ... [et al.]]. - Mostar : Sveučilište u Mostaru : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u Bosni i Hercegovini, 2016. - 168 str. : ilustr. ; 24   cm
Ovaj vinarsko vinogradarski priručnik može poslužiti kao pomoćni udžbenik studentima i stručnjacima, ali mogu ga čitati i svi vinoljupci kako bi bolje razumjeli proces proizvodnje, marketinga i prodaje vina, uz primjere uspješnih hrvatskih i bosansko hercegovačkih vinara. Detaljno su prikazane marketinške strategije i stvaranje marketinškog plana vinarske tvrtke, tržište vina, promidžba i turistički potencijal vina, a obrađena je i tema sljubljivanja vina i   hrane.

130.

Javna nabava od 1.1.2017.
Javna nabava od 1.1.2017. / [Ivan Palčić ... et al.]. - Zagreb : TEB poslovno savjetovanje, 2017. - 369 str. ; 24 cm  Radovi autora u kojima su obrađene promjene iz novog Zakona o javnoj nabavi i pojašnjen novi pristup postupcima javne
nabave. Promjene su donesene na osnovu usuglašavanja hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije. Cilj zahtjevanih promjena su povećanje transparentnosti i fleksibilnosti, smanjenje formalizma i troškova sudjelovanja    u
postupku javne nabave za naručitelje i gospodarske subjekte, ubrzanje provedbe postupaka i smanjenje administrativnog tereta sudionika postupaka javne  nabave.

131.

Jerome, 1907-1985
Dobri utjecaji : duhovne pouke / Otac Jerome ; [prijevod Lidija Paris]. - Split : Verbum, 2017. - 183 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Fides / Verbum ; 84)
Knjiga o majstoru u umjetnosti obrazovanja ocu Jeromeu, koji nije smatrao da je obrazovanje učenje i ponavljanje lekcija, nego je to poziv na samostalno razmišljanje koje polazi od onoga što je primljeno u pouci. Primiti, razumjeti, zapamtiti pa djelovati u skladu s naučenim. Ključno mjesto u životu i radu ovog monaha trapista ima molitva, u vjeri on nalazi Boga i živi od molitve.

132.

Ježić, Ljudevit Fran, 1988-
Razvoj Fichteova jenskoga sustava transcendentalne filozofije u kontekstu pokantovskih rasprava / Ljudevit Fran Ježić. - Zagreb : Hrvatsko filozofsko društvo, 2016. - 318 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Filozofska istraživanja ; knj.   149)
U djelu se tumači nastanak i razvoj Fichteove rane ili jenske filozofije, kroz njegovo temeljno, ali i teško prohodno rano  djelo "Temelj cjelokupnoga znanstvoslovlja" (1794.). Daje se pregled temeljnih postavki Fichteova sustava,   samopostavljanja apsolutnog Jastva i suprotstavljenog Ne-Jastva, onog „naprosto nepojmljivog“. Obrađuje se Fichteov  sustav transcendentalne filozofije, njegov odnos spram filozofskih prethodnika te razvoj Fichteovog prikaza   znanstvoslovlja.

133.

Kapetanović, Ivan
Camino de Santiago : hodočašće sv. Jakovu : Lećevica - Santiago de Compostela / Ivan Kapetanović ; [fotografije Ivan Kapetanović, Stipe Božić]. - Zagreb : V.B.Z., 2017. - 336 str. : fotogr. ; 25 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja /  V.B.Z.)
Bogato ilustrirani zapisi sa autorovog gotovo tri tisuće kilometara dugog hodočašća od Lećevica, njegovog rodnog mjesta,     do Santiaga de Compostela, svetišta sv. Jakova u Španjolskoj, koje se nakon Rima i Jeruzalema smatra najvažnijim hodočasničkim ciljem. Putovanje pješice, koje je trajalo oko osamdeset dana, dakako da su pratili iznimni tjelesni napori,   žuljevi i druge teškoće, ali s druge strane i duhovno iskustvo koje je, prema autorovim riječima, pravi Božji blagoslov. U     uvodu dnevnika navedena je kratka povijest hodočašća u Santiago de Compostelu, kao i oprema te svakodnevna procedura koju je autor, inače splitski poduzetnik, imao na tom  putovanju.

134.

Kapuscinski, Ryszard, 1932-2007
Car / Ryszard Kapuscinski ; s poljskog preveo Mladen Martić. - Zagreb : AGM, 2016. - 138 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Autobiografije)
Autor je poljski putopisac i novinar, obrazovanjem povjesničar, jedan od najprevođenijih poljskih pisaca. U ovoj knjizi portretira cara Haila Selasija kroz razgovore s njegovim suradnicima - opisani su trenuci u kojima vojska 1974. godine svrgava cara, a zapravo je povod za analizu svakoga despotizma, pa i   poljskoga.

135.

Karlović, Dalibor, 1973-
Neurokemija ponašanja s osnovama psihofarmakologije / Dalibor Karlović. - Zagreb : Medicinska naklada, 2016. - 241 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Udžbenici Hrvatskog katoličkog  sveučilišta)
Anatomija važna za neurokemiju ponašanja, Biokemijsko ustrojstvo mozga i ponašanje, eurotransmitorski sustavi, Ponašanje i psihoframakologija, Neurokemija složenih oblika ponašanja poglavlja su ove knjige koja po svom sadržaju i pristupu temi može biti sveučilišni udžbenik namijenjen studentima ali i praktičarima iz područja biomedicinskog usmjerenja ali i humanističkim znanstvenim disciplinama, osobito  psiholozima.

136.

Kekez, Hrvoje, 1980-
Pod znamenjem propetog lava : povijest knezova Babonića do kraja 14. stoljeća / Hrvoje Kekez. - Zagreb : Hrvatski institut za povijest, 2016. - 428 str. : ilustr., zemljop. crteži, faksimili ; 25 cm.    - (Biblioteka Hrvatska povjesnica.
Monografije i studije ; 3/72)
Autor donosi povijest knezova Babonića čija se prisutnost u Slavoniji može pratiti od početka 13. stoljeća, a temelji se na njegovom doktorskom radu. Nakon uvodnih razmatranja, detaljnije opisuje podrijetlo i povijest knezova Babonića, obiteljsku strukturu i funkcioniranje članova obitelji, ali i donosi popis posjeda i utvrda knezova Babonića. Na kraju knjige nalazi se   popis imena i mjesta, te bilješka o autoru.

137.

Kershaw, Ian, 1943-
Do pakla i natrag : Europa 1914.-1949. / Ian Kershaw ; preveo s engleskog Vuk Perišić. - Zaprešić : Fraktura, 2017. - XX, 423 str., [16] str. s tablama : zemljop. crteži, ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Platforma ; knj.   58)
Prvi dio povijesti Europe koja će obuhvatiti događaje do današnjih dana bavi se prvom polovinom 20. stoljeća, razdobljem koje su odredila dva svjetska rata. Poglavlja slijede kronologiju, ali svako sadržava zasebne tematske cjeline, a u tekst su uklopljena i osobna iskustva suvremenika kako bi se dojam epohe i procesa koji su oblikovali Europu kao cjelinu učini plastičnijim. Prikazuje specifične i važne događaje, kao i sile koje su definirale razdoblja, pregled ekonomije, društva, kulture, ideologije i politike. Autor ističe kako originalnost njegove rasprave počiva na strukturi i interpretacijama. Knjiga je izvorno objavljena u Penguinovoj ediciji o europskoj povijesti, te tako zbog definiranog formata ne sadrži uobičajene bilješke  s referencama na citirana djela, ali sadrži odabranu  bibliografiju.

138.

King, Stephen, 1947-
Trkač / Stephen King [posljednji put] kao Richard Bachman ; prijevod Mario Jović. - Zagreb : Zagrebačka naklada,   2016.
- 271 str. ; 21 cm
Roman je smješten u svijet budućnosti, u godinu 2025. Ben Richards, siromašni marginalac u bezizlaznoj situaciji -  supruga nezaposlena, čija je jedina perspektiva prostitucija, te bolesna osamnaestomjesečna kći Cathy, za čije liječnje nemaju novaca, odlučuje se na očajnički korak - reality show. Nakon što prođe vrlo strogu selekciju, postaje Trkač u krvoločnoj zabavi za gledatelje. Počinje okrutna igra i bitka za nagradu od milijardu dolara u kojoj je Ben sam protiv svih... Prema ovom romanu glasovitog američkog pisca snimljen je istoimeni film s Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj  ulozi.

139.

Kordić, Gordana, 1974-
Politike i režimi deviznih tečajeva / Gordana Kordić. - Zagreb : Ekonomski fakultet Sveučilišta, 2016. - X, 251 str. : graf. prikazi ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Udžbenik Ekonomskog fakulteta zagrebačkog sveučilišta o politici deviznog tečaja, kao i o tečajnim režimima. Sadržajno     se polazi od povijesnog pregleda odnosa tečajne politike i gospodarskih okolnosti, načinima i kriterijima formiranja     deviznog tečaja i tečajnog režima, prko vrsta i značajki, a zatim problema klasifikacije tečajnih režima. Pretposljednje poglavlja odnosi se na odnos tečajne politike i monetarne suverenosti, dok posljednje ukazuje na trendove tečajnih politika.

140.

Kosor, Jadranka, 1953-
Dan nakon jučer : tekstovi s bloga i kolumne 2015. - 2017. / Jadranka Kosor. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2017. - 253 str.
; 21 cm. - (Posebna izdanja / Naklada  Ljevak)
Bivša premijerka je ukoričila tekstove koje je pisala na blogu i kolumne pisane za slovenski Dnevnik u razdoblju od 2015.  do 2017. godine. U tekstovima daje komentare na hrvatsku unutarnju i vanjsku politiku, secira našu i svjetsku političku svakodnevicu, bavi se različitim  temama.

141.

Kovač, Mario, književnik, 1975-
Udahnuti svjetla pozornice : metodologija kazališnog rada sa slijepim i slabovidnim osobama / Mario Kovač. - Zagreb : Hrvatski centar ITI, 2016. - 211 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Mansioni : teatrologijska i dramska biblioteka ;   63)
S obzirom na činjenicu da u literaturi vezanoj za izvedbene teorije baš i ne postoje odgovarajuće metodologije koje bi se bavile teatarskom praksom sa slijepima i slabovidnim osobama, autor iznosi i analizira osobna dugogodišnja iskustva  prilikom korištenja raznih glumačkih tehnika (Mihail Čehov, Augusto Boal, Cicely Berry, Lee Strasberg, Konstantin Sergejevič Stanislavski) u radu s ovako hendikepiranim osobama, ističući pritom visoku umjetničku kvalitetu njihova rada. Ograđujući se unaprijed od tzv. terapeutskog teatra, fokusira se na tehnička pitanja scenskog lika i situacije. Knjiga je autorova doktorska disertacija kojom želi skrenuti pozornost akademske (te općenito umjetničke i šire javnosti) na ovaj, po njegovu mišljenju, zanemaren segment domaćeg kazališnog života. Mario Kovač, kazališni i filmski redatelj, dramski pedagog te voditelj brojnih dramskih radionica, u svom kazališnom radu ima velikog iskustva s osobama s invaliditetom, svestrana umjetnička osobnost,  aktivist…

142.

Kozmić, Kristian, 1972-
Primorski pijat : tradicijska jela kvarnerskega kraja / Kristian Kozmić ; [fotografije Petar Fabijan]. - Rijeka : Adamić, 2016. - 181 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Bibliotek Zavičajne kuharice ; knj.  3)
Edukativna i praktična etno kuharica okuplja recepte kuhara Kristiana Kozmića, nagrađivanog opatijskog majstora kulinarstva, šefa kuhinje Hotela Villa Schubert u Iki te člana Međunarodne udruge mediteranske kuhinje, odnedavno ponosnog nositelja zvanja nacionalnog kuhara. Kuharica je napisana na   čakavštini.

143.

Kristian, Giles, 1975-
Odinovi vukovi / Giles Kristian ; preveo s engleskoga Mladen Jurčić. - Zagreb : Znanje, 2016. - 385 str. ; 24 cm. - (Gavran ; knj. 3)(Knjiga dostupna svima. Plus ; sv. 111)(Saga o  Vikinzima)
Mladi ratnik Gavran i njegova vikinška družina plove prema Miklagardu, Velikom Gradu. Bez obzira na činjenicu da   su
ostali bez Fafnirova blaga, njihovo je srce još uvijek ratničko. Zato, vođeni pričama da su ondje zgrade napravljene od zlata, odlaze u pohod na Miklagard. Međutim, ono što žele ipak nije zlato, njih vodi žudnja za najvećom od svih nagrada - za  slavom. Pod okriljem Odina, boga ratnika, svojim jedrenjakom Zmija oni se otiskuju u neizvjesnu pustolovinu punu     opasnosti i neprijateljskih prijetnji... Ovaj roman suvremenog britanskog pisca norveškog porijekla dio je vikinške trilogije "Gavran".

144.

Kuća od knjiga : zbornik radova u povodu 70. rođendana Pavla  Pavličića
Kuća od knjiga : zbornik radova u povodu 70. rođendana Pavla Pavličića / urednica Cvijeta Pavlović. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada : Odsjek za komparativnu književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu : Hrvatska    akademija znanosti i umjetnosti, 2017. - 236 str. : ilustr. ; 24  cm
Zbornik sadrži niz raznovrsnih priloga koji se formom kreću od stihova, eseja, znanstvenih bilješki, "epistolarnih vježbi", izvornih i preglednih znanstvenih do stručnih članaka. Urednica Cvijeta Pavlović u pogovoru ističe kako je ovaj objavljeni zbornik posveta "istodobno Pavličićevoj osobnosti, njegovu zalaganju za kolege i prijatelje, i dobar okvir za obuhvaćanje aspekata Pavličićeva mjesta u suvremenoj kulturi". Zbog komunikativnosti uvrštenih tekstova može se očekivati da zbornik neće ostati samo u okvirima usko stručne  publike.

145.

Kushner, Rachel, 1968-
Bacači plamena / Rachel Kushner ; s engleskog prevela Luiza Bouharaoua. - Zagreb : Profil knjiga, 2017. - 367 str. ;   23
cm
Unutar raskošne fabularne linije koja kronološki nepredvidljivo pulsira između nekoliko razdoblja obitelji Valera, na potezu  od New Yorka do Italije, odvija se strastvena ljubavna priča čiji su akteri mlada umjetnica Reno i Sandro Valera, četrnaest godina stariji ugledni umjetnik. Nakon što se Reno preseli u New York kako bi se ondje bavila filmom, upoznaje Sandra. U noći provoda i pijanstva povezat će ih uzajamna tajanstvena privlačnost, strast prema umjetnosti i motorima. Cijeli roman u nekom smislu intimna je ispovijest Reno o vlastitoj ljubavi i strastvenoj ali kompleksnoj vezi čije naličje postupno otkriva.
Na potki ovog intenzivnog odnosa odigravat će se prizori s njujorške umjetničke scene, ali imafijaške, potom Italija i    tamošnja politička previranja, distanciranost Sandrove imućne obitelji, potom izdaja i prevara kao bačena rukavica Renoinoj iznimno snažnoj i iznimno ženstvenoj osobnosti. Suvremena američka autorica u ovom romanu promišljeno i intrigantno konstruira mrežu uzročno-posljedičnih odnosa u međusobnom propitkivanju osobnog i   političkog.

146.

Laurens, Stephanie, 1953-
Gospodarica doline / Stephanie Laurens ; preveo s engleskoga Drago Štajduhar. - Zagreb : Znanje, 2017. - 391 str. ;  24
cm
Catriona Hennessy, zvana prva dama doline, nakon smrti roditelja naslijedila je vlastelinstvo Caspharin. Njezin je zadatak,  kao i njene majke, bake i svih ostalih ženskih obiteljskih predhodnica, poštovati Gospina načela - čuvati, štititi, podizati,   hraniti i liječiti. Činjenica da posjeduje moć vidovitosti kod mnogih joj je priskrbila "reputaciju" vješice. Jedne noći iz sna probudit će je snažna vizija muškarca ratničkog lika, koja će se vrlo skoro ponoviti. Catriona će postajati sve nemirnija   pitajući se što to snoviđenje treba značiti i čije joj se to lice ukazuje. A onda, iznedada, s muškarcem iz snova naći će se - licem u lice. Ispostavit će se da je to Richard Cynster, posinak njena skrbnika Seamusa McEnerya. Naime, nakon smrti   njenih roditelja on je preuzeo brigu o Catrioni i njenom nasljedstvu. Jednoga dana od odvjetnika dobiva pismo u kojem je obavještava da je Seamus umro i poziva je na čitanje njegove opuruke, koje će se za Catrionu po mnogočemu pokazati sudbonosnim... Ovaj ljubavno-povijesni roman suvremene australske autorice novi je dio serijala o obitelji Cynster i pripada ediciji bestselera "New York Timesa".

147.

Lazibat, Tonći, 1965-
Terminska trgovina na robnim burzama / Tonći Lazibat, Tomislav Baković, Ivana Štulec. - Zagreb : Ekonomski fakultet Zagreb, 2017. - 296 str. : graf. prikazi ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Knjiga namijenjena studentima, te znanstvenoj i stručnoj javnosti, a pruža odgovore na sva pitanja o terminskoj trgovini na robnim burzama. Sastoji se od sedam poglavlja: Osnove robne terminske trgovine; Robni terminski ugovori i terminske   cijene roba; Tehnika trgovanja na robnim terminskim tržištima; Strategije trgovanja robnim terminskim ugovorima; Opcije na robne terminske ugovore; Analiza cijena na robnim terminskim tržištima i Robe kao alternativni oblik ulaganja. Na početku svakog poglavlja navedeni su ciljevi poglavlja, dok se na kraju poglavlja nalaze pitanja za ponavljanje i diskusiju, te zadatci    za samostalno istraživanje i za provjeru  znanja.

148.

Lester, Jem
U tišini / Jem Lester ; prevela s engleskoga Lidija Milenkov Ečimović. - Zagreb : Znanje, 2016. - 270 str. ; 23 cm. - (Hit / Znanje)
Ben i Emma Jewell roditelji su desetogodišnjeg autističnog dječaka Jonaha. Emma vrši pritisak na Bena da Jonaha   smjeste u specijaliziranu ustanovu, no Ben se tome odlučno opire. S vremenom njihov se odnos pogoršava, Ben se s Jonahom seli k ocu. Obojica se prema Jonahu odnose s puno ljubavi i strpljenja boreći se sa svakodnevnim poteškoćama njegove bolesti. Uskoro ih posjećuje socijalna radnica koja također sugerira Benu kako je, s obzirom na teži oblik autizma, za Jonaha najbolje rješenje posebna skrb koju može dobiti jedino u    specijaliziranoj ustanovi. Ben to odbija, uzrujano je
uvjeravajući da za njegovog sina nema boljeg boravišta od obiteljskog doma. U međuvremenu od odvjetnika stiže zahtjev za rastavom braka. Ben ostaje sam s Jonahom i njegovom bolešću, uz oca, s kojim nema baš najbolji odnos, i s alkoholom,
s kojim je odnos iz dana u dan sve bolji... Dojmljiva obiteljska priča ovog suvremenog britanskog pisca u kojoj, unatoč naslovu, vlada velika buka  emocija.

149.

Lewis, Kristian, 1975-
Lažni prijatelji : s Rječnikom hrvatsko-ruskih lažnih prijatelja / Kristian Lewis. - Zagreb : Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, 2016. - VII, 441 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Prinosi hrvatskomu jezikoslovlju ; knj.   19)
Knjiga o jezikoslovnim teorijskim aspektima proučavanja lažnih prijatelja u Hrvatskoj i izvan nje. Riječ je o lingvističkoj     pojavi da parovi leksema iz dvaju jezika imaju jednak ili sličan oblik, a značenjski su različiti. U monografiji je objavljen    prikaz i ocjena suvremenih teorija o lažnim prijateljima, njihova tipologija te leksikografska obrada. Na relevantnom korpusu hrvatsko-ruskih lažnih prijatelja provedena je višerazinska analiza prema izraznom i sadržajnom kriteriju iz koje je      proistekla klasifikacija leksema i Rječnik hrvatsko-ruskih lažnih prijatelja. Knjiga je autorov prerađeni i dopunjeni doktorski  rad. Na kraju knjige je rječnik, zaključak, popis literature te sažetak na hrvatskom, ruskom i engleskom    jeziku.

150.

Liber amicorum : zbornik radova posvećen Antunu  Cvitaniću
Liber amicorum : zbornik radova posvećen Antunu Cvitaniću / uredio Željko Radić. - Split : Književni krug : Pravni fakultet Sveučilišta, 2016. - 441 str. : slika Antuna Cvitanića ; 24 cm. - (Biblioteka Knjiga Mediterana ;  95)
Zbornik radova posvećen profesoru i znanstveniku iz područja prava i povijesti, pravnom enciklopedistu. Okupljeni radovi podijeljeni su u četiri poglavlja te pokrivaju teme iz europske pravne tradicije, grčko i rimsko-bizantsko pravo, hrvatsku pravnu tradiciju i dalmatinske teme. Na kraju knjige nalazi se popis radova Antuna Cvitanića te kazala osobnih imena i geografskih pojmova.

151.

Ljubičić, Ante, 1947-
Liječnik Vam savjetuje : kako sačuvati zdravlje i pobijediti bolest / Ante Ljubičić. - Zagreb : Medicinska naklada, 2017. - XIII, 410 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Knjigolijek)
Autor doktor medicine, internist, dijabetolog i endokrinolog znatno nadopunjuje tekst nizom novih sadržaja stoga knjiga „Iz torbe liječnika“ koju je objavio 2014. godine dobiva novi naslov. Edukacijski jednostavno i razumljivo pisani tekstovi namijenjeni su u prvom redu bolesnicima kroničnih bolesti dijabetesa, pretilosti, hipertenzije, ateroskleroze, srčanog  infarkta, moždanog udara, a izabrana su poglavlja iz internističke i endokrinološke prakse kao i objašnjenja o psihosomatskom udjelu u nastanku, razvitku i nadvladavanju  bolesti.

152.

Luetić, Tihana, 1976-
Prirodoslovci i matematičari : postanak domaće akademske prirodoslovno-matematičke zajednice u Hrvatskoj / Tihana Luetić, Tihomir Vukelja. - Zagreb : Srednja Europa, 2017. - 416 str. : graf. prikazi ; 24  cm
U ovoj se knjizi razmatraju profesionalne karijere prvih studenata Matematičko-prirodoslovnog odjela Mudroslovnoga fakulteta Kr. Sveučilišta Franje Josipa I. u Zagrebu, u kojima se očituje proces promjene ustroja hrvatske   akademske prirodoslovno-matematičke zajednice, a djelomično i društvena uloga Mudroslovnoga fakulteta. Autori daju iznimno iscrpnu    i suvremenu analizu (koristeći također statističke metode) te predstavljaju brojne posve nepoznate činjenice koje će uvelike utjecati na daljnja istraživanja na humanističkom i prirodnom području znanosti. (Iz   Uvoda)

153.

Lujanović, Nebojša, 1981-
Autopsija teksta : priručnik za kreativno pisanje / Nebojša Lujanović. - Zagreb : CeKaPe - Centar za kreativno pisanje, 2016. - 255 str. ; 21 cm
Ovaj praktični priručnih podijeljen je u više poglavlja u kojima se iznose aspekti bitni za gradnju književnog teksta: od strukture, preko likova i dijaloga, do žanra. Svaki od tih aspekata objašnjen je teoretski, te praktično oprimjeren izvorima iz domaće ili svjetske  književnosti.

154.

Ma, Jian, 1953-
Tamna cesta / Ma Jian ; prijevod s engleskoga Alenka Mirković Nađ. - Zagreb : AGM, 2016. - 407 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Roman)
Meili je "ilegalno" trudna i unatoč lažnoj dozvoli za rađanje koju su nabavili, njen muž Kongzi u strašnom je strahu od  Odreda službenika za planiranje obitelji. Njihova rigorozna racija po selu upravo je u tijeku. Svakoj trudnici bez dozvole obavit će abortus na licu mjesta i naplatiti globu od 10 000 juana. Meilinoj susjedi Fang okrutno su oduzeli "protuzakonitu" trotjednu bebu koju je upravo dojila i i odveli je na prisilnu sterilizaciju. Uzrujani stanovnici sela okupljaju se u Meilinoj i Kongzijevoj kući, svi pripadnici Klana Kong, izravni potomci najglasovitijeg Konga - Konfucija. Mole Kongzija, koji je učitelj i na glasu kao seoski autoritet za pitanja Konfucijeva života i njegove filozofije, da pokuša pregovarati s vlastima oko politike jednog djeteta. Osim strašne okrutnosti prema ženama, ona im, među ostalim, ukida pravo na    muškog nasljednika...
Iznimno dojmljiv ali i zastrašujuć roman u kojem ovaj kineski nobelovac tematizira vladinu politiku jednog djeteta koja se zrcali kroz okrutne prizore nasilnih pobačaja, okrutne sterilizacije, trgovine "prekobrojnom" djecom te činjenicu da je žensko tijelo u potpunosti u posjedu kineske države, kao što je i obitelj u potpunosti pod kontrolom totalitarnog društva.

155.

Mahorič, Rebeka, 1970-
Bebe vole papati : pripremljeno za bebe : jedimo svi! : [600+ recepata za uvođenje čvrste hrane vašima najnajmlađima] / [autorica tekstova] Rebeka Mahorič ; [fotografije] Iztok Jančar ; [autorica tekstova na str. od 12. do 19. Vesna Plevnik Vodušek] ; [ilustracije Redžo Kolaković]. - Zagreb : Actus hominis ; Ptuj : Remina, 2016. - 320 str., [14] presavijenih listova    s tablama : ilustr. ; 31 cm
Priručnik donosi suvremene smjernice o prehrani djece, te sadrži oko šesto recepata za uvođenje čvrste hrane u prehranu djeteta od četiri mjeseca starosti do navršene prve godine života. Za svaki mjesec uvođenja hrane priložen je plan obroka (jelovnici) po tjednima i danima. Na kraju knjige nalaze se savjeti za vegetarijansku, vegansku i makrobiotičku prehranu djece.

156.

Marai, Sandor, 1900-1989
Buntovnici : prvi svezak ciklusa romana Djelo Garrenovih / Sandor Marai ; s mađarskog prevela Xenia Detoni. - Zagreb : OceanMore, 2017. - 262 str. ; 21 cm. - (Djelo Garrenovih ; knj.  1)
U malom provincijskom gradu 1918. godine, pred sam kraj rata, u trenutku kada se raspada monarhija i u tijeku je veliki ideološki, kulturološki i društveni preokret, grupica mladića koji su upravo maturirali čeka poziv u vojsku i na front. Odlučni  da odgode ulazak u mrski svijet odraslih, grade svoj vlastiti, na rubu. Ali sraz sa stvarnošću bit će   neizbježan.
Ciklus od pet romana što ga sam autor klasificira kao roman rijeku, kojega su "Buntovnici" prvi svezak, počeo je u izvorniku izlaziti od 1934. godine, u vrijeme kada je "kataklizma Prvoga rata još uvijek uzrokovala naknadne tektonske udare u svijesti suvremenika".

157.

Marklund, Bertil, 1945-
10 savjeta za život dulji 10 godina / Bertil Marklund ; sa švedskoga prevela Marina Kopjar. - Zagreb : V.B.Z., 2017. - 151 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka stručno  popularna)
Ovaj praktični vodič donosi znanstveno utemeljeni program sprečavanja bolesti i usporavanja biološkog starenja. Utjecaj genetike na životni vijek čini tek 25%, tako da za ostalih 75% odgovara čovjek sam sa svojim životnim stilom i tako utječe  na svoje zdravlje. Do sretnijeg i zdravijeg života vode male promjene. Važno je početi odmah primjenjivati savjete.

158.

Mateljan, Ante, 1959-
O sakramentima : izbor radova / Ante Mateljan. - Split : Crkva u svijetu, 2017. - 372 str. ; 25 cm. - (Biblioteka Crkve u svijetu ; knj. 52)
Okupljeni izbor tekstova o sakramentima nastajali su kroz dugo razdoblje, neki su objavljeni zasebno u biskupijskim ili katehetskim glasilima. Temeljna pitanja na početku su teksta kao i kratak uvod o sadašnjosti i budućnosti sakramenata, a sedam sakramenata objašnjeno je i pod teološkim i pod pastoralnim vidikom. Na kraju je značajan popis literature o sakramentima na hrvatskom  jeziku.

159.

Matijašević, Irena, 1965-
Kao kiša : roman / Irena Matijašević. - Zagreb : Hena com, 2017. - 275 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Verbarij ; knj.   26)
Boris je psihoterapeut. Upoznaje Hanu, privučen osjećajem da ga ona treba. Odnos terapeuta i klijentice mijenja se u raznim smjerovima, te on zanemari svoju obitelj u želji/potrebi da pomaže. Labav fabularni okvir raspisuje priču o prepletanju sudbina, o ljubavi i slutnji, samoći, osamljivanju i usamljenosti, introspekciji, osobnom rastu i posezanju za bližnjim.

160.

Matijević, Berislav, 1965-
Osiguranje : instituti, zakonski tekstovi, EU regulativa / Berislav Matijević. - [Rijeka?] : Libertin naklada, 2017. - XI, 1364 str. : ilustr., graf. prikazi, zemljop. crteži ; 25 cm. - (Biblioteka Pravo i  zakoni)
Knjiga o osiguranju podijeljena je u tri cjeline: u prvoj su izdvojene teme u kojima se obrađuju pojedini instituti iz osiguranja    s gledišta pravnika praktičara, ne izostavljajući teoretski okvir te referentnu udsku praksu. Drugi dio sadrži pročišćene tekstove Zakona o osiguranju i Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, najznačajnije iz područja osiguranja. Treći dio odnosi se na razne direktive i dokumentaciju Europske unije, koje se primjenjuju nakon što je Hrvatska postala članicom Unije.

161.

Matijević, Milan, 1951-
Pedagogija za učitelje i nastavnike / Milan Matijević, Vesna Bilić, Siniša Opić. - Zagreb : Školska knjiga : Učiteljski fakultet Sveučilišta, 2016. - 503 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Opsežan sveučilišni udžbenik donosi pregled pedagogijske znanosti i prakse pri čemu    povezuje najnovije teorijske
spoznaje s praktičnim odgojno-obrazovnim radom. Uvodna poglavlja posvećena su definiranju i povijesti znanosti o odgoju i obrazovanju. Slijede poglavlja o odgoju i socijalizaciji, moći i granicama odgoja, ciljevima, sadržajima i područjima odgoja    kao i o njegovim načelima, strategijama i metodama. Posebna poglavlja posvećena su odgoju u obitelji i obiteljskoj   pedagogiji, odnosima među učenicima u razredu, internaliziranim oblicima ponašanja, agresivnosti u razredu, odgoju izvan obitelji i škole te medijskom odgoju, komunikaciji u odgoju i obrazovanju, teorijama nastave i obrazovanja, znanstvenom proučavanju odgoja i obrazovanja te o alternativnim  pedagogijama.

162.

Matišić, Mate, 1965-
Ljudi od voska : dramska suita u tri stavka / Mate Matišić. - Zagreb : Hrvatski centar ITI, 2016. - 143 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Mansioni : teatrologijska i dramska biblioteka ;  62)
Knjiga objedinjuje tri dramska teksta ovog suvremenog hrvatskog autora. Svima im je zajednički glavni lik Viktor, dramski pisac i scenarist, kao i varijacije na temu roditeljstva. U prvoj drami "Obožavateljica", Viktor se suočava s iznenada  otkrivenim sinom Nemanjom, u drugoj, "Prvi musliman u selu", po dolasku u malo selo Dalmatinske zagore svjedočit će posljedicama samoubojstva djece svojih poznanika (kći Zdenka, sin Jure), dok se trećem tekstu, "Ispod perike", Viktor    nađe šokiran molbom umiruće prijateljice Jasne da nakon njene smrti preuzme brigu o jedinoj kćeri Ivani. Poigravajući se s odnosom istina - fikcija, odnosno stvarnost i njene moguće izmaštane interpretacije, autor i sebe ubacuje u ovu intrigantnu igru pa su u tekstovima mjestimice prepoznatljivi detalji iz njegove   biografije.

163.

May, Peter, književnik, 1951-
Cesta lijesova / Peter May ; preveo s engleskoga Neven Dužanec. - Zagreb : Znanje, 2016. - 262 str. ; 24 cm. - (Hit)   Na udaljenom otoklu Hariss u Škotskoj more je na plažu izbacilo čovjeka, on nema pojma tko je ni gdje je, ali osjeća da je napravio nešto grozno. Očajnički pokušava otkriti tko je i što je učinio. Detektiv George Gunn istražuje smrt čovjeka pronađenog u kapelici na hridi Eilean More sa svjetionikom s koje su prije stotinjak godina nestala tri svjetioničara, a tajna njihova nestanka nikada nije razriješena. U Edinburghu tinejdžerica Karen Fleming istražuje navodno samoubojstvo oca znanstvenika, sve je više uvjerena da je živ i pita se zašto je nestao i kako ju je mogao ostaviti. Tragovi je vode do velike agrokemijske kompanije za koju je radio na istraživanju utjecaja njihovih pesticida na pčele. 

164.

Međunarodne matematičke olimpijade : zbirka riješenih zadataka
Međunarodne matematičke olimpijade : zbirka riješenih zadataka / priredio Željko Hanjš. - 4. dopunjeno izd. - Zagreb : Element, 2017. - 353 str. : graf. prikazi ; 24 cm. - (Bibliografija: str.  353)
U ovoj zbirci sadržani su zadaci s Međunarodnih matematičkih olimpijada od 1959. do 2016. godine s rješenjima koji će biti od koristi budućim natjecateljima. Na kraju je popis svih učenika iz Hrvatske koji su do 2016. sudjelovali na Međunarodnim matematičkim olimpijadama.

165.

Mehmedinović, Semezdin, 1960-
Me'med, crvena bandana i pahuljica / Semezdin Mehmedinović. - Zaprešić : Fraktura, 2017. - 203 str. : ilustr. ; 21   cm
Prozna knjiga u tri dijela, tri zaokružene priče, a opet svaka je sačinjena od intimnih prikaza doživljaja, događaja, stanja, ali prije svega osjećaja, ogoljenih od bilo kakvih filtera. Priče su svaka za sebe čitav svemir intime jednog čovjeka koji je bolno iskren prema sebi, životu, obitelji, supruzi, sinu. Kroz priče o obitelji, bolesti, boli, autor precizno donosi sliku američke   politike i društva u kojem živi. Kao i prethodne autorove knjige i ova sadrži njegove   crteže.

166.

Melillo, Robert
Isključena djeca : revolucionarni program koji pomaže mozak djece s autizmom, disleksijom, ADHD-om i drugim neurološkim smetnjama dovesti u ravnotežu / Robert Melillo ; prijevod Domagoj Erić. - Split : Harfa, 2016. - 403 str. :   ilustr.
; 24 cm. - (Knjige koje vole djecu)
Knjiga neurološkog stručnjaka dr. Roberta Melilla u kojoj na jednostavan i razumljiv način opisuje vlastiti program ravnoteže mozga. Autor objašnjava što se dešava u mozgovima djece s Aspergerovim sindrom, ADHD-om, disleksijom, autizmom i drugim neurološkim smetnjama, opisuje njihove uzroke, te kroz svoj program nudi rješenja u obliku tretmana koja će takvoj djeci ali i njihovim obiteljima poboljšati kvalitetu života. Knjiga je namijenjena roditeljima djece sa spomenutim neurološkim smetnjama ali i onima koji su uključeni u život te  djece.

167.

Michel Foucault : moć ideja
Michel Foucault : moć ideja : [interdisciplinarni zbornik radova sa znanstvenog skupa] / [urednici Davorin Ćuti ... et al.]. - Osijek : Filozofski fakultet, 2017. - 119 str. ; 24  cm
Zbornik radova nastao nakon interdisciplinarnog znanstvenog simpozija održanog 3. lipnja 2014. godine na Filozofskom fakultetu u Osijeku, a povodom 30. obljetnice Foucaultove smrti. Zbornik okuplja tri rada nastala na temelju izlaganja na skupu, kojimia su pridruženi materijali poput sažetaka svih predavanja, izvješće sa simpozija, kratke biografije Michela Foucaulta. Radovi pokrivaju teme poput Foucaultove kritike modernosti, veze moći i kažnjavanja ili međuodnos politike i filozofije. Predgovor knjizi napisao je Marijan Krivak, ujedno i autor jednog od radova, uz Žarka Paića i Krešimira Petkovića. Izvještaj sa simpozija potpisuje Davorin Ćuti. Na kraju knjige su bilješke o   autorima.

168.

Mihalek, Ernest, 1943-
Distribucijske mreže : procjena mrežnih smetnji u niskonaponskim mrežama / Ernst Mihalek ; [karikature Mladen Bašić]. - Zagreb : Kiklos - krug knjige, 2016. - XII, 200 str. : ilustr., graf. prikazi ; 24 cm. - (Biblioteka Elektotehničkog društva - Zagreb ; knj. 9)
Knjiga se temelji uglavnom na stranoj literaturi, a za hrvatske elektroenergetske mreže vrijedna je zbog praktičnog (projektantskog) pristupa proračunima različitih smetnji pri uvođenju tzv. distribuiranih izvora električne energije u niskonaponskim i srednjonaponskim mrežama te različitih uređaja i aparata koji se uključuju u instalacije korisnika mreže. Takav pristup pomoć je projektantima i korisnicima mreže, ali i operaterima mreže, posebno u preventivnom onemogućavanju pojave mrežnih  smetnji.

169.

Mjesto izvedbe i stvaranje grada
Mjesto izvedbe i stvaranje grada / urednici Valentina Gulin Zrnić, Nevena Škrbić Alempijević, Josip Zanki. - Zagreb : Hrvatsko društvo likovnih umjetnika : Institut za etnologiju i folkloristiku, 2016. - 203 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Nova etnografija)
Zbornik je rezultat istoimenog projekta, a sadrži radove stručnjaka na područjima etnologije, antropologije, folkloristike, urbanih studija, teatrologije i kazališne produkcije, kao i studenata koji su pratili i opisali umjetničke intervencije u javnim prostorima Zagreba početkom 2016. Te intervencije su: mural na zidu Studentskog centra, dinamična instalacija u Oktogonu, javni performansi umjetnika Marka Pašalića, skulptura na Trgu Europe te zvučna instalacija na Trgu žrtava fašizma.

170.

Mueller, Gerhard Ludwig, 1947-
Bog i njegova povijest : predstojnik Kongregacije za nauk vjere o Bibliji i vjeri / Gerhard Ludwig Müller ; razgovor s Johannesom Martenom i Philippom v. Studnitzom ; [prijevod Ivan Ivanda]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2016. - 226   str.
; 22 cm. - (Polazišta ; 73)(Razgovori, svjedočanstva ;  3)
Intervju s nadbiskupom Gerhardom Ludwigom Muellerom o Bibliji vođen je 2005. godine - tada on nije bio na čelu Kongregacije za nauk vjere. Teolog koji uz povijesno i teološko tumačenje tekstova iz Biblije nije zanemario današnji svijet   i današnju Crkvu već je u svom govoru povezao biblijski tekst s konkretnim životom čovjeka   danas.

171.

Neuroznanost
Neuroznanost / urednici Dale Purves ... [et al.] ; urednice hrvatskog izdanja Marija Heffer, Livia Puljak, Sandra Kostić.   -
5. izd. [izvornika]. - Zagreb : Medicinska naklada, 2016. - XVIII, 759, [60] str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici)(Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Popularnost udžbenik Neuroznanost duguje interaktivnom atlasu "Sylvus: An Interactive Atlas and visual Glossary of Human Neuroanatomy". Sadrži cjeline: Neuronska signalizacija, Osjet i obrađivanje osjeta, Pokret i njegov središnji nadzor, Mozak koji se mijenja, Složena funkcije mozga. Posebnost je udžbenika što su studenti Medicinskog fakulteta u Osijeku preveli  njegov tekst, a urednički tim je ujednačio   prijevode.

172.

Nikolić, Toni, 1959-
Morfologija biljaka : razvoj, građa i uloga biljnih tkiva, organa i organskih sustava / Toni Nikolić ; [ilustracije T. Nikolić]. - Zagreb : Alfa, 2017. - 569 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
U kontekstu ove knjige morfologija je shvaćena u širem smislu riječi pa sadrži i elemente anatomije, histologije,   embriologije, ekologije i drugih bioloških disciplina. Naglasak je stavljen kada je god to bilo moguće na razumijevanje građe    i razvoje nekog organa ili organskog sustava s aspekta njegove uloge i prilagodbe na zahtjeve živih i neživih uvjeta  opstanka. Udžbenik je namijenjen u prvom redu studentima biologije te studentima biotehnoloških studija, poljoprivrede, šumarstva i farmacije.

173.

Novak, Vjenceslav, 1859-1905
Posljednji Stipančići / Vjenceslav Novak ; [metodički pristup Florentina Horvat]. - Kostrena : Lektira, 2017. - 231 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Lektira)
Novo izdanje romana u kojem je prikazana tragična sudbina jedne senjske patricijske obitelji u prvim desetljećima 19. stoljeća, u vrijeme buđenja ilirskog  preporoda.

174.

Novi Zakon o javnoj nabavi
Novi Zakon o javnoj nabavi / Nina Čulina ... [et al.]. - Zagreb : Novi informator, 2017. - 410 str. ; 25   cm
Novi je Zakon o javnoj nabavi objavljen je u Narodnim novinama broj 120/16 i njime se u hrvatski pravni sustav implementiraju Direktiva 2014/24/EU i 2014/25/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 26. veljače 2014. Zakon propisuje postupke javne nabave koje provode javni i sektorski naručitelji zbog nabave robe, radova ili usluga. Uređuju se i tehnika te instrumenti za elektroničku i zbirnu nabavu. Knjiga sadrži četiri rada kojima se većinom obuhvaća materija cijelog Zakona. Osim tih radova, knjiga sadrži i sam zakonski tekst sa  sadržajem.

175.

Novine u poreznim propisima : [s primjenom od 1. siječnja  2017.]
Novine u poreznim propisima : [s primjenom od 1. siječnja 2017.] / Ksenija Cipek ... [et al.]. - Zagreb : Novi informator, 2017. - 487 str. : graf. prikazi ; 25  cm
Knjiga u kojoj autori ukazuju na novine donesene novim poreznim zakonom, kao i onim izmijenjenima i dopunjenima, a koji  su stupili na snagu 1. siječnja 2017. godine, uz iznimke onih čija je provedba odgođena za još godinu dana. Obrađena je zakonska regulativa propisa poreznog sadržaja koji donose novine kao što je porez na dohodak, porez na dobit, doprinosi    za obvezna osiguranja, novi Opći porezni zakon, oporezivanje prometa nekretnina, lokalni porezi te promjene u sustavu PDV-a.

176.

O'Sullivan, Suzanne
Sve je u glavi : stvarne priče o izmišljenim bolestima / Suzanne O'Sullivan ; [s engleskoga prevela Andrea Pongrac]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - 396 str. ; 19 cm
Autorica, neurologinja, kroz priče iz svoje prakse govori o psihosomatskim bolestima koje otkrivaju tjelesne reakcije na emocije. Psihosomatski poremećaji su stanja u kojima osoba pati od očitih tjelesnih simptoma a nemoguće ih je objasniti pretragama i pregledima. Tako su mnogi pacijenti medicinski neobjašnjivi. Doktorica nas kroz svoje slučajeve potiče da postanemo svjesni duboke povezanosti uma i  tijela.

177.

Oblučar, Branislav, 1978-
Na tragu Kornjače : pjesma u prozi i tvarna imaginacija u poetici Danijela Dragojevića / Branislav Oblučar. - Zagreb : Disput, 2017. - 333 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Četvrti zid ; knj.  72)
U svojoj studiji o stvaralaštvu suvremenog hrvatskog pjesnika Danijela Dragojevića, autor proučavajući Dragojevićevu pjesmu u prozi kao žanr, te problem tvarne imaginacije, "ujedinjuje književnoteorijski i interpretacijski pristup" u analizi pjesnikovih poetskih zbirki i esejističkih  rasprava.

178.

Odgovornost poslodavca u radnim odnosima
Odgovornost poslodavca u radnim odnosima / Ilija Tadić ... [et al.]. - Zagreb : Rosip, 2016. - 217 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Radno pravo)
Pet radova isto toliko autora, pravnih stručnjaka, o odgovornosti poslodavca u radnim odnosima. Obrađena je tematika od upravnih mjera i prekršajni odredbi iz Zakona o radu, prekršaja propisanih ostalim zakonima, postupaka pred prekršajnim sudovima, osvrta na novija pitanja o sudskoj nadležnosti i aktivnoj legitimiranosti sve do kaznenopravne odgovornosti na  radu u vezi s radom poslodavca, ovaštenika, radnika i drugih. Sljedeća poglavlja sadrže odredbe Zakona o radu kojima se propisuju prekršaji poslodavca te takve odrdbe iz ostalih zakona. Zasebno su izdvojeni prekršaji koji se odnose na poslodavce iz javnog sektora.

179.

Odnosi u školi : prilozi za pedagogiju odnosa
Odnosi u školi : prilozi za pedagogiju odnosa / [priredile] Vesna Bilić i Slavica Bašić. - Zagreb : Učiteljski fakultet Sveučilišta, 2016. - 345 str. : graf. prikazi ; 24 cm. - (Biblioteka Magister ; knj.  14)
Monografija posvećena pedagogiji odnosa (relacijskoj pedagogiji), smjeru u odgojno-obrazovnoj teoriji koji, u vremenu globalizacije te rastuće konkurencije i utrke za postizanjem visokih rezultata, sve više dolazi u središte zanimanja znanstvenika i praktičara. Autori monografije bave se različitim disciplinama vezanim uz odgoj i obrazovanje (pedagogija, psihologija, didaktika) te analiziraju međuljudske odnose tijekom odgojno-obrazovnog procesa (odnosi među učenicima, između nastavnika i učenika, među nastavnicima, unutar školske stručne službe itd.), njihove probleme, ali i potrebu za suradnjom kao jednim od preduvjeta za kvalitetniji odgoj i  obrazovanje.

180.

Oeien, Frode Sander, 1969-
Sova / Samuel Bjork ; prevela sa švedskoga Marina Kopjar. - Zagreb : Znanje, 2017. - 433 str. ; 24  cm
Iz doma za mlade s problemima u ponašanju nestala je jedna štićenica. Na njezin leš, aranžiran u zastrašujući prizor, u čudnom položaju, nabasa prirodoznanstvenik u potrazi za endemskom biljkom. Iskusni istražitelj Holger Munch morat će povući s bolovanja sposobnu    istražiteljicu Miju Krüger, jer će mu u istrazi tajanstvene tragične smrti mlade Camille trebati pomoć svih raspoloživih policijskih snaga.

181.

Orlić, Domagoj, 1970-
Ilustrirani leksikon joge / Domagoj Orlić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - 191 str. : ilustr. ; 24  cm
Autor knjige je učitelj joge, pisac, edukator, prevoditelj. U ovom leksikonu je htio ponuditi kratko, jasno i što točnije objašnjenje svega što je bitno za razumijevanje smisla i svrhe hinduističke joge. Obradio je temeljne ideje vezane za filozofiju i povijest hinduističke joge, važne osobe te najutjecajnija djela. Knjiga sadrži oko 1300 natuknica, preko 300 ilustracija te 400 naslova, svrstanih po jezicima i  kategorijama.

182.

Osho, 1931-1990
Strah : kako razumjeti i prihvatiti životnu neizvjesnost / Osho ; [prijevod Marko Šilobod]. - Bregana : Harša, 2017. - 154 str. ; 23 cm
Duhovni učitelj Osho u ovim zapisima istražuje strah, od refleksne reakcije na fizičku opasnost do racionalnih i iracionalnih strahova uma i njegove psihologije. Shvatiti strah, uvidjeti korijene straha, vjerovati sebi i drugima, anulirati strah - da bi se živjelo u potpunosti. Na kraju knjige su meditativni eksperimenti kao pomoć za uspostavljanje novog odnosa sa    strahom.

183.

Parlov, Mladen, 1964-
Od Krista pozvani i poslani / Mladen Parlov. - Split : Crkva u svijetu, 2017. - 180 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Crkve u svijetu. Teologija ; 52)
Prvi dio ove knjige posvećen je Kristu i prati ritam liturgijske godine, drugi je posvećen kršćanima, a treći dio objedinjuje tekstove koji svjedoče o plodovima življenog kršćanstva. Veći dio tekstova objavljen je na internetu, a dio tekstova predgovori su ili pogovori različitih knjiga koje je autor preveo ili priredio za  tisak.

184.

Paščenko, Evgenyj Nykolaevyč, 1950-
Hrvatski grobovi : 1914-1918. : Karpati, Galicija, Bukovina / Jevgenij Paščenko ; [kazalo izradila Renata Horvat]. - Zagreb : Hrvatski državni arhiv, 2016. - 210 str. : ilustr. ; 24  cm
Velik broj hrvatskih vojnika sudjelovao je u bitkama koje su se vodile na prostoru zapadne Ukrajine tijekom Prvoga     svjetskog rata, čemu svjedoči i broj poginulih i nestalih na tim bojištima. Knjiga uvodno opisuje događanja na međunarodnoj sceni i posebice Istočnome bojištu, a detaljnije donosi podatke o grobljima i imenima pokopanih, uz mnoštvo priloženih fotografija. Na kraju knjige nalazi se kazalo  imena.

185.

Pavlović, Šime
Zakon o sigurnosti prometa na cestama : zakonski tekst - komentari : sudska praksa - pravna teorija : prilozi / Šime Pavlović ; urednica Maja Žagar. - 3. izmijenjeno i dopunjeno izd. - Rijeka : Libertin naklada, 2016. - VIII, 1120 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Pravo i zakoni)
Treće izmijenjeno i dopunjeno izdanje sadrži zakonski tekst s komentarom i sudskom praksom, kao i pravnom teorijom, Zakona o sigurnosti prometa na cestama. U prilogu je autorski pročišćeni tekst Pravilnika o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama te nekoliko drugih podzakonskih propisa, značajnih za sigurnost cestovnog prometa.

186.

Peixoto, Jose Luis, 1974-
Galveias / Jose Luis Peixoto ; s portugalskoga preveli Elena Pančevski i Josip Ivanović. - Zagreb : Edicije Božičević, 2017. - 267 str. ; 20 cm. - (Kreativna Europa)
Višestruko nagrađivani portugalski pisac radnju ovog romana smješta u svoj rodni Galveias. Jedne noći njegove stanovnike probudit će i istjerati iz kuća stravična eksplozija. "Bezimena stvar" koja je tome bila uzrok za sobom    je ostavila krater
širine 12 metara i dubine 1 metar, a zračila je neizmjernom toplinom i neizdrživim smradom sumpora. Cijelo mjesto gušilo   se u tom strašnom zadahu. Tajna ovog neobjašnjivog događaja trajno će se urezati u živote njegovih stanovnika. Catarino, njegova baka Amelia, stari Justino, Rosa, Joana, gospodin Jose Cordato (Justinov brat) - likovi su kroz koje će autor portretirati svoj Galveias i eksplozije u njhovim životima. Za ovaj roman Jose Louis Peixoto dobio je prestižnu portugalsku književnu nagradu "Oceanos".

187.

Pelanowski, Augustyn, 1963-
Odlasci / Augustyn Pelanowski ; prijevod s poljskog jezika Jelena Vuković. - Koprivnica : Figulus, 2016. - 168 str. : ilustr. ; 22 cm
Otac Augustyn  (Petar)  Pelanowski, rođen je 1963. u Ostrowcu Šwietokrzyskim (Poljska). Pripada redu pavlina. Omiljeni   je propovjednik, voditelj karizmatskih seminara i duhovnih vježbi, autor nekoliko knjiga, slikar. Ova knjiga nije ni udžbenik ni vodič. "Možda će mi tkogod predbaciti "preosoban" pristup, no, činjenica je da nemam pravo pisati ni o kome ili za koga ili     s odmakom znanstvenika. Ako i ima dijelova u kojima se spominju druge osobe, onda je to isključivo uz njihovo      dopuštenje. Pišem o njima kao o anonimnim osobama, kako nitko ne bi znao o kome se radi. Jedina osoba o kojoj imam pravo govoriti otvoreno, kako dobro tako i loše, jesam ja sam. Moja knjiga je obična biblijska meditacija s naglaskom na egzistencijalno. A kako je ona svojevrsna meditacija morala je zadobiti i osobnu formu." (Iz Predgovora   autora)

188.

Penny, Louise, 1958-
Dugo putovanje kući : [nastavak detektivskog romana Kako ulazi svjetlost] / Louise Penny ; s engleskoga preveo Marko Maras. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2017. - 310 str. ; 24  cm
Armand Gamache, umirovljeni šef Odjela za umorstva, sa suprugom živi u idiličnom selu Three Pines, tako malom i zabačenom da se ne nalazi ni na jednoj karti, ali koje je često bilo poprište njegovih slučajeva. Među njegovim živopisnim stanovnicima stekao je prijatelje, to su stara pjesnikinja Ruth i njezina patka Rosa, krupna crnkinja Myrna, vlasnica    knjižare i umirovljena psihologinja, Oliver i Gabri, gay par koji vodi bistro i prodaje antikvitete, slikarica Clara Marrow, supružnici Gilbert. Svi su oni došli u Three Pines da počnu ispočetka i nekako su se međusobno povezali. Ovaj put  njegovu pomoć zatražila je Clara jer se njezin suprug Peter nije vratio iako je obećao da će se vratiti nakon godine razdvojenosti točno na dan kad su se odlučili razići. Clara je zabrinuta i misli da mu se nešto strašno   dogodilo. Potraga za
Peterom opet je ujedinila stanovnike Three Pinesa i oni kreću u neizvjesno putovanje slijedeći tragove Petera koji ih odvode   u bespuća Quebeca.

189.

Peričić, Šime, 1936-
Prinosi povijesti gospodarstva Šibenika i njegova područja do 1940. godine / Šime Tome Peričić. - Šibenik : Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić", 2016. - 387 str. : slika autora ; 25 cm. - (Knjižnica  Faust)
Knjiga se temelji na rezultatima istraživanja, a prikazuje razvoj gospodarstva od prvog spomena Šibenika kao grada (XI. stoljeće) do početka Drugog svjetskog rata. Uvodni dio knjige opisuje vrijeme i povijesne uvjete u kojima je nastao Šibenik, dok se kroz pet kronoloških razdoblja i poglavlja nakon općih napomena opisuje stanovništvo i gospodarstvo kroz poglavlja    o poljodjelstvu, ribarstvu, solarstvu, rudarstvu, prerađivačkoj radinosti, trgovini i pomorstvu, novčarskim poslovima, zadrugarstvu i turizmu.

190.

Perspektive filozofije : [zbornik]
Perspektive filozofije : [zbornik] / urednici Bruno Ćurko, Ivana Zagorac ; [prijevodi Krešimir Babel ... et al.]. - Zagreb : Hrvatsko filozofsko društvo, 2016. - 371 str. ; 25  cm
Zbornik sadrži tekstove s istoimenog simpozija na Cresu tijekom 22. dana Frane Petrića, a glavni su mu ciljevi istražiti važnost i aktualnost filozofije u današnjeg vremenu te sagledati razvojne potencijale filozofije koji se manifestiraju u sve brojnijim filozofskim pod-disciplinama. Neke od tema koje se u zborniku obrađuju su: duhovna filozofija i filozofija religije, pitanje smrti, ideologije, filozofija kao terapija, filozofija u obrazovanju… Neki su tekstovi na hrvatskom, neki na engleskom,    a neki na njemačkom jeziku.

191.

Petrak, Marko, 1972-
Verba iuris. - 2016. - 349 str.
Drugi svezak izdanja "Traditio iuridica", od kojih je prvi objavljen pod naslovom "Regulae iuris" (Zagreb, 2010.). Taj svezak obuhvaćao je najvažnije rimske pravne izreke koje i danas sadrže temeljna pravna načela. Ovaj svezak obuhvaća izbor važnih pravnih izraza, instituta, propisa i drugih pravnih fenomena iz rimske pravne tradicije te u pojedinim slučajevima i određenim drugim pravnim tradicijama iz europskog i mediteranskg  konteksta.

192.

Petriška, Sanja, 1972-
Simonovi grimoari : intermezzo 2 / Viktoria Faust. - Samobor : S. Petriška, 2017. - 174 str. ; 21  cm
Iz pera najpoznatije i najplodnije hrvatske spisateljica vampirskih horor romana dolazi priča o djetinjstvu Simona, dječaka- vampira, koji je čitateljima poznat kao jedan od Sedmorke iz romana "U anđeoskom liku zvijeri". Simon je bio bojažljiv   dječak čija je majka rano umrla, a otac nasilnik i pijanac. U nastojanju da se obrani od oca, Simon spontano razvija nevjerojatne sposobnosti koje ni sam ne razumije. U vremenima najžešćeg lova na vještice, u tom dječaku rastu moći koje  će ga nagnati na bijeg i lutanje po svijetu, ali neće uspjeti pobjeći od samog sebe i onog demonskog u sebi.

193.

Pinkerton, A. Frank
Zločin na ponoćnom ekspresu / Frank Pinkerton ; [prijevod s engleskog Sanja Petriška]. - Samobor : Sanja Petriška, 2017. - 351 str. ; 21 cm
Izdanje uključuje dva klasična kriminalistička romana: u prvom, "Zločin na ponoćnom ekspresu", detektiv Dyke Darrel  upušta se u istragu velike pljačke i ubojstva u noćnom vlaku, a policija sumnja na četvoricu ozloglašenih nasilnika. No Darrela privlače upravo teški slučajevi, a njegovo će pak ime privući kriminalce koji s Darrelom imaju neriješene račune. U drugom romanu, "Velika pljačka Adamsovog ekspresa", Pinkertonovi detektivi rješavaju slučaj najveće dotad izvedene pljačke vlaka, a pljačkaš će se pokazati izuzetno vješt u zametanju   tragova.

194.

Poe, Edgar Allan, 1809-1849
Crni mačak i druge priče / Edgar Allan Poe ; s engleskoga preveli Zlatko Crnković, Nada Šoljan, Antun Šoljan. - Kostrena : Lektira, 2017. - 237 str. ; 20 cm. - (Biblioteka  Lektira)
Edgar Allan Poe začetnik je detektivskog žanra koji pretpostavlja naoko nerazrješiv zločin i pronicljivog istražitelja koji ga razrješava metodom dedukcije, a u svojim kratkim pričama anticipirao je i horor kao književni žanr. Osim Crnog mačka, zastupljene su kratke priče: Pad kuće Usher, Umorstva u Ulici Morgue, Zagonetni slučaj Marie Roget, William Wilson, Čovjek svjetine, Jama i njihalo, Krabulja Crvene smrti, Mellona tauta, U škripcu i Zloduh   nastranosti.

195.

Popović, Nenad, 1950-
Dnevnik iz grada P. : lipanj-prosinac 2013. / Nenad Popović. - Zagreb : Durieux, 2017. - 242 str. ; 20   cm
Od lipnja do prosinca 2013. nastajale su "bilješke o privatnim, političkim i društvenim povodima" kao "nekonvencionalna anatomija stvarnosti koja teče, detaljna i sveobuhvatna u isti  mah".
Izdavač, publicist i prevodilac svoje je zapise i eseje "o signalima bijede odnosno državne moći kakve malotko u Hrvatskoj uopće primjećuje, o knjigama kakve malotko u Hrvatskoj uopće čita, o gotovo nestvarnim činjenicama koje su u Hrvatskoj malokome uopće čudne" objavljivao na portalima Radio Gornji grad i  E-novine.

196.

Porezni priručnik : za proračunske i neprofitne organizacije
Porezni priručnik : za proračunske i neprofitne organizacije / Ivan Čevizović ...[et al.]. - Zagreb : TIM4PIN, 2017. - XII, 280 str. : graf. prikazi ; 24 cm
Proračunske i neprofitne organizacije na specifičan su način uključene u porezni sustav Republike Hrvatske, a sa 1.  siječnjem 2017. godine na snagu su stupili brojni izmijenjeni i dopunjeni zakonski propisi koji čine cjelinu reforme poreznog sustava Republike Hrvatske. U ovom su priručniku objedinjeni pojedini temeljni porezni oblici u kontekstu njihove primjene
u sustavu proračuna i djelovanju nevladinih neprofitnih organizacija. Priručnikom su obuhvaćeni porez na dohodak, porez na dodanu vrijednost, porez na dobit i opći porezni zakon   s izmjenama i dopunama, a u prilogu se nalazi popis mišljenja i
uputa Ministarstva financija.

197.

Potrč, Matjaž, 1948-
Pojave i psihologija : (fenomenološki spisi) / Matjaž Potrč ; prijevod Ksenija Premur. - Zagreb : Naklada Lara ;  Ljubljana
: Znanstvena založba Filozofske fakultete, 2017. - 284 str. ; 20  cm
Oslanjajući se prvenstveno na Heideggera i Husserla, autor daje pregled fenomenologije i kognitivne znanosti, pri čemu uz pokušaj osnovnog određenja i opisa tih nauka dodaje i vlastito iskustvo te na kraju i vlastite teze, kojima je cilj ispitati
može li se i na koji način fenomenologiju i kognitivnu znanost dovesti u vezu. U tom kontekstu autor se dotiče i analitičke filozofije, bretanovske ontologije, ekologizma, umjetne inteligencije, osjeta, pojmova i   relativizma.

198.

Praničević Borovac, Ita, 1965-
Sveci i pomorci : umjetnička baština pomorske tematike Dalmacije pod zaštitom svetaca / Ita Praničević Borovac. - Split : Književni krug : Umjetnička akademija Sveučilišta, 2017. - 304 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Pomorska biblioteka / Književni krug ; 16)
Autorica opisuje pojavu, razvoj i trajanje pojedinih pomorskih kultova i njihov odraz u sakralnim likovnim umjetnostima i sakralnom graditeljstvu Dalmacije između 4. i 14. stoljeća, odnosno razdoblja kasne antike, srednjeg vijeka i novog vijeka. Odabrana građa  izložena je kronološkim redoslijedom, uz abecedni popis i repertorij   svetaca.

199.

Pretklinička endodoncija
Pretklinička endodoncija / Silvana Jukić Krmek ... [et al.]. - Zagreb : Medicinska naklada, 2017. - X, 160 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici)(Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Udžbenik obuhvaća gradivo laboratorijskih vježbi iz Predkliničke endodoncije: anamnezu, dijagnostiku, izolaciju, trepanacijski otvor, instrumentaciju i irigaciju, punjenje korijenskih kanala, reviziju punjenja, postendodontsku opskrbu zuba. Na kraju svakog poglavlja su pitanja za provjeru i ponavljanje usvojenog   znanja.

200.

Primorac, Tina, 1983-
Velika tajna Pona : prilika / Tina Primorac. - Zagreb : vlast. nakl., 2017. - 483 str. ; 25  cm
Drugi dio fantasy serijala "Velika tajna Pona". Nakon odlaska svoga plemena, Neva se nalazi u posve drugačijem svijetu, među ljudima čije motive ne razumije. Premda se ne čine neprijateljski raspoloženi, Nevin buntovni duh teško se nosi s pravilima koja joj pokušavaju nametnuti. No uskoro će shvatiti da se nalazi na teritoriju koji za nju nosi razna iskušenja i opasnosti te će prihvatiti neobičnu ponudu obuke u školi kojoj je cilj umjesto podanika od    nje napraviti vođu.

201.

Primorac, Tina, 1983-
Velika tajna Pona : spoznaja / Tina Primorac. - Zagreb : vlast. nakl., 2016. - 398 str. ; 25  cm
Distopijski roman s elementima fantastike, prvi u serijalu "Velika tajna Pona". Na neodređenom mjestu i u neodređeno vrijeme, pleme prozirnih ljudi živi u miru i zajedništvu s prirodom. Njihov glavni zakon je Predaja, u koju vjeruju i kojoj se pokoravaju bez riječi. Ipak, jedna djevojka počne propitivati Predaju, a to je prekršaj koji se kažnjava zatočeništvom u hladnoj i pustoj ćeliji Kule. No umjesto da u samici nauči da je bolje ne postavljati pitanja, Neva odlučuje doći do istine, makar to značilo da riskira svoj život i sve u što su je učili da  vjeruje.

202.

Prirodno liječenje po preporuci liječnika : najučinkovitiji i najsigurniji prirodni postupci u liječenju 90  svakidašnjih
Prirodno liječenje po preporuci liječnika : najučinkovitiji i najsigurniji prirodni postupci u liječenju 90 svakidašnjih bolesti / savjetnik Marc Cohen ; [autori tekstova Pamela Allardice ... [et al.]] ; [prijevod s engleskog Marija Perišić, Vjekoslav Čulo]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 335 str. : ilustr. ; 26  cm
Ovaj vodič prikazuje na razborit način brojne prirodne lijekove, kao i veliki niz prirodnih metoda liječenja. Pažnja je posvećena i pravilnoj prehrani, redovitoj tjelovježbi i dovoljnoj količini sna. Za lakše snalaženje, u prvom nizu se bolesti redaju abecedno, a uz naziv bolesti savjeti su za    njihovo liječenje. Drugi niz čine prirodni lijekovi i njihova svojstva.

203.

Prskalo, Ivan, 1959-
Kineziologija / Ivan Prskalo, Goran Sporiš. - Zagreb : Školska knjiga, 2016. - 246 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Sveučilišni udžbenik u kojem su objedinjena i sistematizirana teoretska znanja znanstvene discipline koja se predaje na kineziološkim i učiteljskim fakultetima. U njemu su predstavljeni pojam, definicija i predmet izučavanja kineziologije,    njezina povijest i današnji položaj u Hrvatskoj i svijetu te veza s drugim znanstvenim disciplinama. Velik dio udžbenika posvećen je kineziološkoj metodologiji i upravljanju procesom tjelesnog vježbanja te utjecajem kinezioloških podražaja na antropološka obilježja, motoričku informiranost i  zdravlje.

204.

Prtenjača, Ivica, 1969-
Tiho rušenje / Ivica Prtenjača. - Zagreb : V.B.Z., 2017. - 151 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj.  456)
Odustavši od pokušaja da dočeka posao u školi kao profesor književnosti, za koji se školovao, glavni junak za život zarađuje kao soboslikar. Sa svojim pomoćnikom dolazi urediti jedan stan u središtu Zagreba. U osobi svoga klijenta upoznaje neobična čovjeka nesvakidašnje životne priče. Ljušteći i rušeći zidove njegova stana, obojici im se presloži život... "'Tiho rušenje' može se čitati i kao svojevrstan nastavak 'Brda', ne po principu što je bilo dalje, jer likovi su novi, nego kao sljedeća pjesma u pjesničkom ciklusu u kojem sve tekstove povezuju dominantni motivi i   teme."

205.

Putar, Radoslav, 1921-1994
Kritike, studije i zapisi : 1961.-1987. ; priredio Dejan Kršić. - Zagreb : Institut za suvremenu umjetnost, 2016. - 293 str. - (Mala biblioteka Instituta za povijest umjetnosti. Teorija umjetnosti ; knj.  16)
Drugi svezak u kojem su objavljeni tekstovi ovog pionira kritike i teorije industrijskog oblikovanja, odnosno dizajna u Jugoslaviji nastali od 1961. do 1987. godine. Tekstovi su tematski objedinjeni po poglavljima - O dizajnu, Izložbe stranong dizajna, Domaće manifestacije i izložbe dizajna, Dizajn iz naših izloga, Pojedini autori. Objavljeni eseji i kritike od važnosti   su za preciznije pozicioniranje, analizu i shvaćanje autorovog cjelokupnoga kritičarskog i kustoskog rada, ali i za kvalitetniji uvid u razvoj i promjene u načinu shvaćanja i promišljanja kritičarske i kustoske   prakse.

206.

Quiroga, Horacio, 1878-1937
Priče o ljubavi, ludilu i smrti / Horacio Quiroga ; prevela Dora Jelačić Bužimski. - Zagreb : Matica hrvatska, 2017. - 179 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Koloplet svjetske proze)
Zbirka od petnaest najpoznatijih priča urugvajskog pjesnika, dramatičara i pripovjedača, napisana 1917. godine. Reprezentativne pripovijesti koje se u književnoj povijesti i kritici drže klasičnim djelom hispanskoameričkoga modernizma  koje je izvršilo snažan utjecaj na stvaralaštvo Julija Cortazara i Gabriela Garcije Marqueza. Okosnicu čine dvije dominantne teme - borba između čovjeka i prirode i borba između čovjeka i čovjka, gdje su protagonisti mučeni karakternim i moralnim slabostima suočeni s izazovima sudbine, uvijek jače od  njih.

207.

Ratzinger, Joseph, 1927-
Uvod u kršćanstvo : predavanja o apostolskom vjerovanju s novim uvodnim ogledom / Joseph Ratzinger ; [prijevod Ivo Stipičić] ; [prijevod novog uvodnog ogleda Stjepan Kušar]. - 7. izd. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2017. - 378 str. ; 20  cm. - (Polazišta ; sv. 4-5)
U sedmom izdanju ove popularne kršćanske knjige nastale na osnovu predavanja održanih u Tübingenu razmatra se   smisao i sadržaj kršćanskog vjerovanja te kako na to pitanje može danas odgovoriti "moderna teologija". Knjiga je  podijeljena na tri cjeline: u uvodu riječ je o temeljima kršćanske vjere, prvo poglavlje govori o biblijskoj vjeri u Boga, drugo o Isusu Kristu i putovima kristologije, a treće o katoličkoj crkvi. Autorova je nakana pomoći da se vjera ponovno shvati kao omogućenje istinske čovječnosti i prevladavanje duhovne   praznine.

208.

Redondo, Dolores, 1969-
Nasljeđe u kostima / Dolores Redondo ; sa španjolskog prevela Danica Papić Koren. - Zagreb : Profil knjiga, 2017. - 454 str. ; 23 cm. - (Profil krimić)
Drugi dio trilogije o Baztánu. Inspektorica Amaia Salazar u visokoj je trudnoći i pred sobom ima posljednji zadatak prije nego se prepusti iščekivanju djeteta: suđenje ubojici kojeg je uhitila prije godinu dana. No uoči suđenja on počini samoubojstvo, a za Amaiu ostavlja poruku s jednom mističnom riječju – Tartallo, zbog koje će se Amaia ponovno morati suočiti s mračnom mitologijom i vlastitom, jednako mračnom prošlošću u Elizondu, gradu u kojem    je odrasla.

209.

RESCUR: Na valovima : kurikul otpornosti za predškolsku i osnovnoškolsku  dob
RESCUR: Na valovima : kurikul otpornosti za predškolsku i osnovnoškolsku dob : priručnik za odgojitelj(ic)e / [autori Carmel Cefai ... et al.] ; [urednice hrvatskog izdanja Renata Miljević-Riđički ... et al.] ; [ilustracije Antonija Balić-Šimrak] ; [prijevod Petra Ivanc]. - Zagreb : Učiteljski fakultet Sveučilišta, 2015. - VIII, 389 str. : ilustr ; 30 cm + 1   CD-ROM
Priručnik nastao kao rezultat projekta provedenog u više Europskih vrtića i škola s ciljem razvoja kurikula otpornosti   za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi u Europi putem međukulturalne i međunarodne suradnje. Priručnik za  odgojitelj(ic)e, jedan je od pet priručnika nastalih kao rezultat provedenog projekta a sadrži šest tema (Razvoj  komunikacijskih vještina; Uspostavljanje i održavanje zdravih odnosa; Razvoj pozitivnoga mišljenja; Razvoj samoodređenja; Izgradnja osobne snage i Pretvaranje izazova u prilike) od kojih svaka obuhvaća aktivnosti za djecu predškolskog uzrasta. Priručnik sadrži i elektronsku verziju (CD) s dodatnim aktivnostima za usmjeravanje pažnje, tematske postere i druge materijale potrebne za provedbu  kurikula.

210.

RESCUR: Na valovima : kurikul otpornosti za predškolsku i osnovnoškolsku  dob
RESCUR: Na valovima : kurikul otpornosti za predškolsku i osnovnoškolsku dob : priručnik za učitelj(ic)e - srednja osnovnoškolska dob / [autori Carmel Cefai ... et al.] ; [urednice hrvatskog izdanja Renata Miljević-Riđički ... et al.] ; [ilustracije Antonija Balić-Šimrak] ; [prijevod Petra Ivanc]. - Zagreb : Učiteljski fakultet Sveučilišta, 2017. - VIII, 441 str. : ilustr. ; 30 cm + 1 CD-ROM
Priručnik nastao kao rezultat projekta provedenog u više Europskih vrtića i škola s ciljem razvoja kurikula otpornosti za  djecu predškolske i osnovnoškolske dobi u Europi putem međukulturalne i međunarodne suradnje. Priručnik za učitelj(ic)e srednje osnovnoškolske dobi, jedan je od pet priručnika nastalih kao rezultat provedenog projekta a sadrži šest tema  (Razvoj komunikacijskih vještina; Uspostavljanje i održavanje zdravih odnosa; Razvoj pozitivnoga mišljenja; Razvoj samoodređenja; Izgradnja osobne snage i Pretvaranje izazova u prilike) od kojih svaka obuhvaća aktivnosti za djecu   srednje osnovnoškolske dobi. Priručnik sadrži i elektronsku verziju (CD) s dodatnim aktivnostima za usmjeravanje pažnje, tematske postere i druge materijale potrebne za provedbu  kurikula.

211.

RESCUR: Na valovima : kurikul otpornosti za predškolsku i osnovnoškolsku  dob
RESCUR: Na valovima : kurikul otpornosti za predškolsku i osnovnoškolsku dob : priručnik za učitelj(ic)e - mlađa osnovnoškolska dob / [autori Carmel Cefai ... et al.] ; [urednice hrvatskog izdanja Renata Miljević-Riđički ... et al.] ; [ilustracije Antonija Balić-Šimrak] ; [prijevod Petra Ivanc]. - Zagreb : Učiteljski fakultet Sveučilišta, 2017. - VIII, 438 str. : ilustr ; 30 cm + 1 CD-ROM
Priručnik nastao kao rezultat projekta provedenog u više Europskih vrtića i škola s ciljem razvoja kurikula otpornosti za   djecu predškolske i osnovnoškolske dobi u Europi putem međukulturalne i međunarodne suradnje. Priručnik za učitelj(ic)e mlađe osnovnoškolske dobi, jedan je od pet priručnika nastalih kao rezultat provedenog projekta a sadrži šest tema     (Razvoj komunikacijskih vještina; Uspostavljanje i održavanje zdravih odnosa; Razvoj pozitivnoga mišljenja; Razvoj samoodređenja; Izgradnja osobne snage i Pretvaranje izazova u prilike) od kojih svaka obuhvaća aktivnosti za djecu mlađe osnovnoškolske dobi. Priručnik sadrži i elektronsku verziju (CD) s dodatnim aktivnostima za usmjeravanje pažnje,      tematske postere i druge materijale potrebne za provedbu  kurikula.

212.

Richmond, T.R., 1968-
Nakon nje / T. R. Richmond ; s engleskoga prevela Barbara Kružić. - Zagreb : 24sata, 2016. - 315 str. ; 21 cm Vijest o smrti dvadesetpetogodišnje novinarke Alice Salmon, čije je tijelo pronađeno u rijeci, munjevito se počela   širiti
društvenim mrežama, ali i cijelim Southamptonom. Njen njen bivši profesor dr. Jeremy Cooke, pod dojmom njene smrti ali i vlastite prošlosti koja ga s njom na određen način veže, kreće u potragu. Tehnikom svojevrsnog "patchworka" - Facebook profil ubijene Alice, bilješke njenog dečka Lukea Addisona na laptopu, objave na blogu Alicine najbolje prijateljice Megan Parker, ispovjedna profesorova pisma upućena pokojnom prijatelju Larryju, objave na Twitter-u, e -pošta njene majke Elizabeth i drugih likova, ulomci iz Alicina dnevnika, zatim njen razgovor za studentski časopis, članci po raznim mrežnim stranicama, autor slaže priču o Alicinu ubojstvu. Putem ovog neobičnog narativa u kojem svatko ispovijeda svoju intimu, i  kroz nju svoj odnos s Alice, kao i Alice sama sa sobom i drugima, put do istine vrluda u raznim pravcima, sve dok se ne zaustavi kod profesora Cookea, koji će na koncu razotkriti ubojicu… Dojmljiv psihološki triler ovog nagrađivanog britanskog novinara u kojem zanimljivim pripovjednim tehnikama razotkriva jednu tajanstvenu   smrt.

213.

Roth, Ivan, 1990-
Javni spomenici sv. Ivana Nepomuka u istočnoj Slavonijji / Ivan Roth. - Slavonski Brod : Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, 2016. - 178 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Bibliotheca Croatica: Slavonica, Sirmiensia et Baranyensia. Mala biblioteka ; knj. 6)
Pobožnost prema sv. Ivanu Nepomuku najčešće se iskazuje podizanjem javnih spomenika, a njegovo čašćenje povezuje se s legendom o ispovjednoj tajni. Knjiga donosi pozadinu i kronološki pregled kanonizacije sv. Ivana Nepomuka te ikonografske karakteristike i tipologiju prikaza u Slavoniji, uz geografski katalog pojavnosti javnih   spomenika.

214.

Rowley, Steven, 1971-
Lily i hobotnica / Steven Rowley ; prevela s engleskoga Mirjana Valent. - Zagreb : Znanje, 2016. - 307 str. ; 24 cm. - (Hit)
"Kad bi nam psi mogli reći sve što su vidjeli, to bi kao nekom čarolijom popunilo sve praznine u našim   životima."
Roman o životu i odnosu pisca Teda, njegove jazavčarke Lily - i jednog nezvanog gosta na Lilynoj glavi. Istodobno gorka i slatka, zabavna i dirljiva, ova priča pokazuje sve duhovne aspekte života s kućnim ljubimcem. Priča u kojoj će se   prepoznati vlasnici kućnih ljubimaca, kao i oni koji će to tek   postati.

215.

Ručević, Maja, 1983-
Je suis Jednoruki / Maja Ručević. - Zagreb : Algoritam, 2016. - 223 str. ; 19 cm. - (Biblioteka Mali   kaLibar)
Roman-prvijenac zagrebačke autorice sa sarajevskom adresom, u kojem je autorica predstavila mladog pijanista čiji uobičajen život raspolovljuje moždani udar – fizički (ostaje paralizirane desne ruke) i psihološki. Osim rascijepljenosti njegovog života i romana na prije i poslije, roman je podijeljen na pet poglavlja u kojima se prati glavni lik iz Sarajeva u Budimpeštu i nazad, te uključuje njegove traume i potragu za  identitetom.

216.

Rudolf, Davorin, 1934-
Stvaranje hrvatske države 1991. : ministarska sjećanja / Davorin Rudolf. - Zagreb : Školska knjiga ; Split : Književni krug, 2017. - 526 str. : ilustr. ; 25  cm
Knjiga je utemeljena na bilješkama, sjećanjima te objavljenim dokumentima i radovima ministra vanjskih poslova tijekom  1991. godine, s ciljem pružanja osobnog uvida u zbivanja u tadašnjem hrvatskom državnom vrhu. Na kraju knjige nalaze se prilozi, bilješka o autoru, literatura te kazalo pojmova i osobnih  imena.

217.

Ruxton, Graeme Douglas
Dizajniranje istraživanja u biomedicinskim znanostima / Greame Ruxton, Nick Colegrave ; urednica hrvatskog izdanja Nataša Jovanov Milošević ; [prevoditelji Nataša Jovanov Milošević ... et al.]. - Zagreb : Medicinska naklada, 2016. - XIX, 178 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici)(Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Ova je knjiga uvod u dizajniranje pokusa i istraživanja. Važno je dobro dizajnirati pokus između ostalog u svrhu prikupljanja kvalitetnih podataka. Dobro dizajniranje pokusa proizlazi iz jasno postavljenih znanstvenih pitanja, važno je i odabrati dobar uzorak, kao i obaviti dobro mjerenje. Priručnik je namijenjen studentima biomedicinskih znanosti koji će na jednostavan i praktičan način naučiti ključne elemente dizajniranja istraživanja, a pošto je tekst opremljen alatima za samostalno učenje     te sadrži i primjere izvođenja istraživanja široko je  primjenljiv.

218.

Schwitter, Monique, 1972-
Jedno u drugom / Monique Schwitter ; s njemačkoga prevela Helen Sinković. - Zagreb : OceanMore, 2017. - 219 str. ; 21 cm
Dok pokušava započeti svoj novi roman, slučajan poticaj skrene misli mlade spisateljice u istraživanje pitanja o ljubavi,   njezinu nastajanju i nestajanju. Prateći povijest svojega ljubavnog života u dvanaest poglavlja ispisuje svojevrsnu "biografiju prisnosti na primjeru dvanaest muškaraca apostolskih imena" i tako prvobitna ideja sklizne u nešto drugo, u životnu      ljubavnu priču... Za ovaj roman autorica je dobila dvije najvažnije švicarske književne nagrade, Schweizer Buchpreis (2015.)   i Schweizer Literaturpreis (2016.)

219.

Scott, Paulo, 1966-
Nepostojeći stanovnik / Paulo Scott ; prevela s portugalskog Katarina Ramljak. - Zagreb : Hena com, 2017. - 272 str. ; 22 cm
Složena priča koja počinje fusnotom, klizi iz perspektive jednog lika u drugu prateći odnos mladog Paula, studenta prava  koji je gorljivi politički aktivist razočaran društvenom situacijom u Brazilu nakon diktature i mlade Indijanke Maine, kojoj za jakoga pljuska ponudi prijevoz automobilom. Roman angažirano razvija narativ o klasnim i rasnim razlikama u okviru teme uništavanja domorodačkih kultura i teške sudbine obespravljenih brazilskih   Indijanaca.

220.

Sečić, Dora, 1942-
Josip Badalić : pokretač razvoja hrvatskoga knjižničarstva sredinom 20. stoljeća / Dora Sečić ; [Deutsche Übersetzung Snježana Babić, English translation Bruno Lovrić]. - Zadar : Sveučilište ; Osijek : Filozofski fakultet, 2016. - 239 str. :   ilustr. ; 20 cm. - (Hrvatski knjižničari ; knj.  4)
U knjizi se Josip Badalić promatra prvenstveno kao knjižničar, povjesničar knjige i bibliograf, a ne kao slavist, književni povjesničar, prevoditelj i urednik u području književnosti i književne povijesti. Uz Badalićev životopis, u knjizi je istaknut njegov doprinos razvoju hrvatskog knjižničarstva, rad u zagrebačkoj sekciji Društva jugoslavenskih bibliotekara, doprinos razvoju zagrebačke Gradske knjižnice, kao i Knjižnice tadašnje JAZU. Nadalje, pojedini dijelovi ističnu njegodoprinos razvoju inkunabulistike i povijesti knjige i tiska, odnosno hrvatske nacionalne bibliografije. Na kraju je objavljen popis njegovih radova iz područja knjižničarstva, p ovijesti knjige i bibliografije te popis literature. Nakon tekst na hrvatskom jeziku, cjelokupan sadržaj objavljen je i u prijevodu na njemački i engleski   jezik.

221.

Sejranović, Bekim, 1972-
Dnevnik jednog nomada / Bekim Sejranović. - Zagreb : V.B.Z., 2017. - 277 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ;  knj.
449)
Kao što u prologu kaže, autorov nomadski dnevnik ima "bastardni" literarni koncept, jer je produkt triju radnji kojima može opisati sastavnice svog života - čitanja, skitanja i zapisivanja. "Čitam sve što mi iskrsne pred očima, skitam kamo me    vjetar odnese, a pišem kad i gdje stignem. Književnik i prevodilac koji istodobno sudjeluje i u hrvatskoj i u bosanskoj i u norveškoj književnosti putuje "i od i prema", da ga djeca i prijatelji ne zaborave, da živi u više svjetova. O knjigama koje pritom čita piše znalački i upućeno, te se taj dio dnevnika može usporediti sa sličnim tekstovima književnih prethodnika Henryja Millera ("Knjige mog života") ili Milana Kundere  ("Umjetnost  romana").

222.

Seminar Zlo nasilja u etničkim sukobima : poraz moralno-povijesnog imperativa: nikad više (2015 ;  Sarajevo)
Zlo nasilja u etničkim sukobima : poraz moralno-povijesnog imperativa: nikad više : zbornik radova : Sarajevo, 1. listopada 2015. / urednici Zorica Maros, Darko Tomašević. - Sarajevo : Katolički bogoslovni fakultet ; Zagreb : Glas Koncila, 2016. - 208 str. : graf. prikazi ; 21 cm. - (Teološke teme ;  5)
Zbornik radova simpozija: „Zlo nasilja u etničkim sukobima“ održanog u Sarajevu 2015. godine. Simpozij, kao i zbornik, pokušaj su Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu da znanost obrazloži zlo koje se događalo i dalje se događa u bosansko-hercegovačkom društvu. Cilj je argumentiranim znanstvenim radovima utjecati na razumnog čovjeka i njegovu sposobnost za činjenje zla i  nasilja.

223.

Senčić, Đuro, 1956-
Jaja / Đuro Senčić, Danijela Samac. - Osijek : Poljoprivredni fakultet, 2017. - 121 str. : ilustr. ; 25  cm
Važnost konzumacije jaja za zdravlje ljudi, Fiziologija stvaranja i građa jaja, Tehnologija proizvodnje konzumnih jaja, Sortiranje, pakiranje, skladištenje i konzerviranje jaja, Prerada jaja, Kvaliteta jaja, Tradicijski običaji vezani uz jaja, Jela i pića od jaja nazivi su poglavlja ovog udžbenika namijenjenog studentima Zootehnike Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, kao i poljoprivrednim proizvođačima ove vrijedne  namirnice.

224.

Skendrović, Ljiljana, 1957-
Osnove računovodstva / Ljiljana Skendrović, Marica Javorović. - Zagreb : Visoko učilište Effectus - visoka škola za financije i pravo, 2016. - XII, 435 str. : graf. prikazi ; 24  cm
U udžbeniku su objašnjeni temeljni računovodstveni pojmovi i prakse pri čemu su detaljno prikazani modeli knjiženja i obračuna koji se u praksi najčešće pojavljuju, kao i godišnji financijski izvještaji, inventurni popisi, dvojno knjigovodstvo, porez na dodanu vrijednost i ostali pojmovi koji se izučavaju na predavanjima prve godine Visokog učilišta Effectus – Visokoj školi za financije i pravo u Zagrebu. Na kraju udžbenika nalaze se zadatci za ponavljanje   gradiva.

225.

Spahić, Midhat, 1971-
Bosanska kraljevina sredinom XV vijeka – kralj Stjepan Tomaš / Midhat Spahić. - Zagreb : Bošnjačka nacionalna zajednica za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju ; Sarajevo : Naučnoistraživački institut "Ibn Sina", 2016. - 329 str. :   ilustr.
; 24 cm. - (Biblioteka Bosana : bošnjački pisci u  Hrvatskoj)
Nastala na temelju doktorske disertacije, knjiga je rezultat proučavanja arhivske građe i predstavlja značajan doprinos izučavanju perioda vladavine kralja Stjepana Tomaša. U uvodnom dijelu opisane su prilike prije preuzimanja vlasti, dok je  kroz desetak poglavlja kronološki opisana njegova vladavina nakon čega slijedi opis njegove porodice, državnih službenika, ekonomskih i gospodarskih politika, odnos prema podanicima, ali i tadašnje kulturne   prilike.

226.

Spremić, Mario, 1970-
Sigurnost i revizija informacijskih sustava u okruženju digitalne ekonomije / Mario Spremić. - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet, 2017. - XII, 262 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Knjiga prvenstveno namijenjena studentima Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja u potpunosti prati studijske programe, ishode učenja i silabuse kolegija „Sigurnost informacijskih sustava“ i „Revizija informacijskih sustava“. Kroz metodički i pedagoški koncept obrađeno je šest poglavlja (Trendovi u digitalnoj ekonomiji; Osnovna obilježja informacijske sigurnosti i Cyber sigurnosti; Upravljanje rizicima primjene informacijske tehnologije u poslovanju; Kontrole rada informacijskoga sustava; Najvažnije kontrole u informacijskoj sigurnosti; Revizija informacijskih sustava) koja čitatelja upućuju na kritičko razmišljanje i razumijevanje. Osim studentima knjiga može biti korisna i stručnjacima iz prakse, informatičarima, revizorima informacijskih sustava te svima onima koji koriste suvremene informacijske i digitalne tehnologije.

227.

Stipanović, Boro
Kapital : dominantni kapital - odnos / Boro Stipanović. - Pula : Histria Croatica C.A.S.H., 2017. - 206 str. : graf. prikazi ; 25 cm. - (Biblioteka Histria Croatica)
Rad, praksa, organizirano stvaralaštvo i samostvaralaštvo permanentna su i revolucionarna ljudska obilježja koja  omogućuju genezu društvenog bića čovječanstva. Ova knjiga prati praksu suvremenih (samo)stvaralačkih dostignuća čovječanstva u društvenom kontekstu, tj. procese kreativnih (samo)stvaranja i njihovi rezultati unutar društvenih zajednica. Obrađuju se teme: kapital i kapitalistički odnos, Karl Marx, socijalizam i kapitalizam, rad i višak rada, integracija kultura temeljena na kapitalu, demokracija, jugoslavensko   samoupravljanje.

228.

Stipčević, Aleksandar, 1930-2015
Knjige na hrvatskom tlu do kraja XVII. stoljeća / Aleksandar Stipčević. - Zadar : Matica hrvatska, Ogranak, 2016. - 169 str. : ilustr. ; 23 cm
U ovoj znanstvenoj monografiji ugledni hrvatski arheolog, albanolog, povjesničar knjige i kulture, bavi se starijom povijesti knjige na hrvatskom tlu. Knjiga objedinjuje šest njegovih radova, s naglaskom na knjige i knjižnice u Zadru i Dubrovniku. Treba naglasiti i da je temeljit pogled usmjeren na problematiku knjige u antičko doba na hrvatskom tlu, posebno u srednjovjekovnom Zadru.

229.

Strong, Tony, 1962-
Ona prije mene / J. P. Delaney ; preveo s engleskoga Damir Biličić. - Zagreb : Znanje, 2017. - 382 str. ; 24 cm. -   (Hit)
Prije petnaest godina jedna je djevojka uselila u stan koji je bio sve samo ne običan: sofisticirano uređen, s visokom    razinom sigurnosti i tajanstvenim ekscentričnim vlasnikom. Mislila je da je našla sigurno utočište, ali vrlo brzo stan se  pretvorio u njezinu hladnu tamnicu. Danas, druga djevojka useljava u stan i nada se novom početku. No uskoro saznaje za svoju prethodnicu i shvaća da se obrazac ponavlja te da joj možda prijeti ista   sudbina...

230.

Strpić, Dag, 1946-2013
Robna proizvodnja i udruženi rad u Marxovoj kritici političke ekonomije / Dag Strpić. - Zagreb : Disput, 2017. - 490 str. ; 24 cm
Knjiga istražuje relaciju robne proizvodnje i udruženog rada u klasičnoj političkoj teoriji (britanska teorija od Hobbesa do Smitha te njena kritička interpretacija kod Hegela), klasičnoj političkoj ekonomiji (britanska teorija od Pettyja do Ricarda te Hegelova kritika) i Marxovoj kritici političke ekonomije. Glavne teme su proizvodnja i rad, razmjenska konstitucija zajednice   te relacija robne proizvodne i udruženog rada.

231.

Sučević, Danko, 1965-
Krizni menadžment : [vodič kroz planiranje, prevenciju i oporavak] : [s primjerima iz prakse] / Danko Sučević. - [2. nepromijenjeno izd.]. - Zagreb : Visoko učilište Effectus - visoka škola za financije i pravo, 2016. - 212 str. : graf. prikazi ; 24 cm
Priručnik za primjenu u praksi metoda i instrumenata kriznog menadžmenta. Autor analizira pojam poslovne krize, njene uzroke i simptome na osnovi teoretskih radova drugih autora. Na osnovu tih izvora je izgradio model procesa izlaska iz poslovne krize. Svaku fazu modela uspoređuje s vlastitim iskustvima i iskustvima hrvatskih poduzeća. Na kraju knjige izložene su studije slučajeva i njihova analiza u skladu s  modelom.

232.

Szabo, Magda, 1917-2007
Trenutak : (Kreuzaida) / Magda Szabó ; s mađarskoga prevela Lea Kovács. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 291 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Europom u trideset knjiga ; knj. 18)
Roman ove suvremene mađarske spisateljice svojevrsna je reinterpretacija Vergilijeve "Eneide", nastala kao ostvarenje davnašnje želje kada je kao studentica latinskog jezika i književnosti proučavala ovaj veliki antički spjev i zapitala se o mogućnosti jednog radikalnog obrata. Stoga u svoj pripovijedni fokus stavlja Kreuzu, Enejinu ženu, kod Vergilija sasvim epizodni lik, koja je zbog  opstojnosti legende, odnosno poštovanja božanskih objava, morala biti žrtvovana. To je u    konačnici omogućilo da se Eneja, nakon što je došao u Lacij (današnju Italiju) i oženio Laviniju, kći kralja Latina, smatra praocem rimskog naroda. Međutim, autorica svoj roman razvija iz perspektive Kreuze, za koju odlučuje da neće poginuti prilikom propasti Troje, već joj "poklanja" život u maskuliniziranom formatu, maskirajući je u ratnu opremu mrtvog Eneje.  Tako se na obale Apeninskog poluotoka ne iskrcava veliki antički junak nego njegova marginalizirana supruga. Smatrajući ovo "najfrivolnijom piruetom svoje spisateljske karijere", autorica se suvereno hvata ukoštac s mnogim narativno-povijesnim problemima koje ovaj obrat implicira te roman na svojevrstan način postaje subverzija svakom mitologiziranju,   ideologiziranju, diktaturi i  totalitarizmu.

233.

Šesto, Silvija, 1962-
_zagrebalica / [tekst] Silvija Šesto, [fotografije] Ana Šesto. - Zagreb : Semafora, 2016. - 140 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Crvena)
Kratke priče, crtice, lirski pasaži prošlosti, sličice sjećanja iz Zagreba i o Zagrebu koje otkrivaju detalje u Zagrebu nekad i sad, u životu dviju autorica (teksta i fotografija), ali i kolektivne svijesti. Opisani u tančine naoko nevažni detalji iz svakodnevice ne dočaravaju samo trenutak već cjelokupnu doživljajnu i osjećajnu sliku osobe, obitelji, zgrade, pa čak i čitavog grada i vremena o kojem se  govori.

234.

Šilić, Đorđe, 1947-
Mjerenja / Đorđe Šilić. - Velika Gorica : Veleučilište, 2016. - 221 str. : ilustr. ; 24  cm
Knjiga će biti korisna ne samo studentima tehničkih viših škola i fakulteta već i kao priručnik u praksi. Prilagođena je predmetu "Inženjerska mjerenja". Udžbenik daje prikaz suvremenih metoda mjerenja u tehničkom području te opisuje osnovna tehničko-mjerna obilježja instrumenata, uređaja i opreme koja se pri tom koristi. Opisane su metode i uređaji za mjerenje duljine, kuta, hrapavosti ploha, sile i mase, tlaka, temperature, te zvuka i   buke.

235.

Šitum, Mirna, 1962-
Dermatologija treće životne dobi / Mirna Šitum i suradnici. - Zagreb : Medicinska naklada : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2017. - XVI, 204 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Udžbenici i   priručnici)
Starenje kože je progresivni, nepovratni i kompleksni proces. Mnoge bolesti mogu imati simptome koji se očituju na koži.   U tekstu priručnika Dermatologija treće životne dobi prikazane su fiziološke promjene na koži, infektivne i upalne bolesti kože, alergijske bolesti kože, vaskularne bolesti kože i kronične rane, najčešće autoimunosne dermatoze, najčešći tumori kože, a posebno poglavlje je psihološko/psihijatrijski aspekt starosti i   starenja.

236.

Šupe, Anita, 1968-
Istine i laži o hrani : izvornom prehranom do boljeg zdravlja i primjerene tjelesne težine / Anita Šupe. - [6.] revidirano i prošireno izd. - Šibenik : Tragom, 2016. - 249 str. : ilustr. ; 21  cm
Novo, revidirano, i prošireno izdanje hit knjige o utjecaju prehrane na zdravlje. Autorica daje odgovor na pitanje što je    izvorna čovjekova prehrana, promovira izvornu Paleo – LCHF prehranu (Low Carb High Fet ili smanjeni unos ugljikohidrata i povećani unos masnoća), objašnjava mitove o štetnosti masnoća i kolesterola, problem današnjih žitarica, opisuje najveće probleme moderne prehrane i nudi jednostavna rješenja za regulaciju tjelesne težine i bolje   zdravlje.

237.

Tadić, Zoran, redatelj, 1941-2007
Drvo života : scenariji i sinopsisi / Zoran Tadić i prijatelji. - Zagreb : Ars septima, 2016. - 319 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Hrvatski imaginarni film)
Knjiga nerealiziranih scenarija i sinopsisa hrvatskog redatelja Zorana Tadića i prijatelja objavljena je u biblioteci "Hrvatski imaginarni film", čiji je urednik Branko Ivanda. Umjesto predgovora, knjiga započinje kratkom prepiskom Zorana Tadića i Alfreda Hitchcocka, te Ivandinim "odgovorom" na posljednje pismo. Slijede scenariji, među kojima "Drvo života", film o Domovinskom ratu iz intimističke perspektive, zatim kriminalistička komedija "Ubojstvo za London" te "Proljeće bu naše!" (1976/1977.) o Dinamu, koji je trebao biti Tadićev debitantski dugometražni igrani film. Uz četiri scenarija, knjiga sadrži i  pet sinopsisa te završava Tadićevim životopisom.

238.

Tanhofer
Tanhofer / [urednici Diana Nenadić, Silvestar Kolbas] ; [prijevod Nikolina Jovanović]. - Zagreb : Hrvatski filmski savez, 2016. - 343 str. : ilustr. ; 31 cm
Monografija o hrvatskom snimatelju, redatelju, čovjeku sklonom inovacijama te upotrebi raznih tehničkih sredstava, scenaristu, predavaču više kolegija na studiju Filmsko snimanje, koji je i osnovao, u sklopu Akademije dramskih    umjetnosti, piscu stručnih članaka, knjige Filmska fotografija (1981.) i O boji (2000.), koja je objavljena posthumno. Taj je svestrani "film maker" u knjizi opisan iz raznih kuteva, a od gore navedenih, nijedna njegova djelatnost nije zapostavljena. Autori tekstova su Zvonimir Berković, Dragan Jurak, Silvestar Kolbas, Petar Krelja, Juraj Kukoč, Enes Midžić, Tomislav Mikulić, Silvestar Mileta, Jurica Pavičić, Nenad Polimac, Nenad Puhovski, Damir Radić, Stipe Radić, Vicko Raspor, Ivo Škrabalo, sam Nikola Tanhofer te Slaven Zečević. Knjiga završava prijevodom uvodnog teksta Ive Škrabala "Nedostižni filmski desetobojac" i sažecima ostalih tekstova na engleski jezik, Tanhoferovom kronologijom života i djela, filmografijom, zatim bibliografijom o njemu i njegovom djelu, kao i kratkim bilješkama o svim   autorima.

239.

Taylor, Cally, 1973-
Laž / C. L. Taylor ; s engleskog preveo Ozren Doležal. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - 362 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 252)
Sasvim je običan dan za Jane Hughes, mladu djevojku koja radi u azilu za životinje i živi normalnim i sretnim životom. No toga dana ona dobiva pismo čiji sadržaj može razoriti sve što je zadnjih godina gradila: netko zna da je cijeli njezin  sadašnji život laž. Mislila je da je tu mračnu tajnu uspjela pokopati, ali netko ipak zna što se dogodilo onog ljeta prije pet godina kad se nekoliko bliskih prijateljica uputilo na putovanje, ali  nisu se sve vratile   žive.

240.

Temelji moderne Hrvatske : hrvatske zemlje u "dugom" 19. stoljeću
Temelji moderne Hrvatske : hrvatske zemlje u "dugom" 19. stoljeću / urednice sveska Vlasta Švoger, Jasna Turkalj. - Zagreb : Matica hrvatska, 2016. - XV, 741 str. ; 29 cm. - (Biblioteka Povijest Hrvata ; sv.  6)
Hrvatske zemlje u 19. stoljeće ulaze teritorijalno razjedinjene između Habsburške Monarhije, Mletačke Republike i Osmanskog Carstva, no uskoro se sve nalaze okupljene u Habsburškoj Monarhiji. Knjiga okuplja brojne autore čiji radovi daju uvid u različite aspekte moderne nacionalne povijesti, koji su podijeljeni u tri cjeline. Prvi dio donosi opći pregled osnovnih odrednica političke povijesti, drugi dio istražuje i prati sve navedene aspekte u povijesti pojedinih hrvatskih regija dok treći dio prikazuje hrvatske zemlje u međunarodnom kontekstu. Na kraju svakog poglavlja nalazi se popis literature i dodatnih izvora te su priložene povijesne karte, ilustracije i  grafikoni.

241.

Tomić, Bojan
Financijski instrumenti i izvedenice / Bojan Tomić. - Zagreb : Visoko učilište Effectus - visoka škola za financije i pravo, 2016. - XVI, 447 str. ; 24 cm
Knjiga je rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada autora, a bavi se financijskim tržištima, financijskim instrumentima te izvedenim instrumentima financijskog sustava. Sadržaj knjige podijeljen je u tri cjeline. U prvoj cjelini opisani su instrumenti tržišta novca (karakteristike, trezorski i blagajnički zapisi…). Druga cjelina, instrumenti tržišta kapitala, podijeljena je u dva dijela. U prvom dijelu autor u fokus stavlja dužničke financijske instrumente- obveznice, a u drugom dijelu na vlasničke financijske instrumente- dionice. Treća cjelina posvećena je izvedenim instrumentima financijskog sustava. Knjiga je primarno namijenjena studentima ali može poslužiti  svim financijskim   stručnjacima.

242.

Topić, Nada, 1977-
Knjižara Morpurgo u Splitu (1860.-1947.) i razvoj kulture čitanja / Nada Topić ; [fotografije Andrea Musa, Nada Topić] ; [kartografski prikazi Mladen Masar]. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2017. - 295 str., [8] str. s tablama : ilustr. ; 24 cm. - (Bibliotheca Academica)
Knjižara Morpurgo, osnovana davne 1860. godine, odigrala je značajnu ulogu u uspostavljanju i razvoju kulture knjige i čitanja u Splitu i Dalmaciji, a njezin poslovni prostor na Narodnom trgu (popularnoj Pjaci) zadržao je izvorni izgled i namjenu. Autorica proučava djelovanje ove poznate knjižare od njezina osnutka do 1941. godine. Riječ je o razdoblju u kojem je knjižara bila u vlasništvu obitelji Morpurgo i u kojem je njezino djelovanje utjecalo na razvoj domaće čitateljske publike, ali i korespondiralo sa "zlatnim dobom" knjige na  Zapadu.

243.

Tranzicijska preobrazba glavnih gradova, Zagreba i Podgorice, kao sustava naselja : bilateralni projekt između  Hrvat
Tranzicijska preobrazba glavnih gradova, Zagreba i Podgorice, kao sustava naselja : bilateralni projekt između Hrvatske   i Crne Gore : (2015. – 2016.) / urednici Anđelina Svirčić Gotovac i Rade Šarović. - Zagreb : Institut za društvena  istraživanja, 2016. - 249 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Znanost i društvo ; knj.  38)
Zbornik radova nastao kao rezultat bilateralnog projekta Hrvatske i Crne Gore od 2015. do 2016. godine i provedenog istraživanja postsocijalističke i tranzicijske transformacije tih društava, vidljivih najviše u glavnim gradovima, Zagrebu i Podgorici. Cilj tog istraživanja bio je u obama glavnim gradovima istaknuti i analizirati najvažnije promjene i procese u urbanim i prigradskim, kao i okolnim dijelovima tih sustava. U knjizi je objavljeno osam radova, a na kraju knjige su bilješke    o autorima.

244.

Trump, Donald John, 1946-
Great again : kako podići na noge našu onemoćalu Ameriku / Donald J. Trump ; [prevoditelj Miljenko Šimić]. - Zagreb : Mate : Zagrebačka škola ekonomije i managementa, 2016. - XVI, 180 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Međunarodni  odnosi)
Politički program američkog predsjednika Donalda Trumpa u kojem iznosi razmišljanja o različitim temama, poput   imigracijske politike, obrazovanja, energetike, pravu nošenja oružja, uvođenja novih pravila igre i sl. Njegova misao vodilja je  da Amerika treba povratiti izvornu slavu i ponovno postati  velika.

245.

Tulić, Tea, 1978-
Maksimum jata / Tea Tulić. - Zagreb : Sandorf, 2017. - 119 str. ; 21 cm. - (Biblioteka  Avantura)
Poetsko-prozni fragmenti s vizualnim "pukotinama" među rečenicama, koje omekšavaju i ritmiziraju atmosferu teksta "o dinamici kolektiviteta - jata", ali koji brojnim motivima kuće i utočišta otvara temu doma: "Kuće nas određuju, no domovi nas istodobno i sputavaju. Dom nije samo utočište, nego može biti i ishodište   straha."

246.

Twain, Mark, 1835-1910
Broj 44, tajanstveni stranac / Mark Twain ; [s engleskoga prevela Vjera Balen-Heidl]. - Koprivnica : Šareni dućan, 2016. - 274 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Vinko i Zvonko ; 05  (200))
U zimu 1490. godine, u dvorcu ponad zabačenog austrijskog sela nalazila se tiskara. Tamo je živio majstor Heinrich Stein, njegova obitelj, radnici u tiskari, čarobnjak Balthasar Hoffman te dobrodušna kuharica Katrina. Jedne večeri na vrata im pokuca promrzli dječak u dronjcima. Iako su radnici i zločesta Frau Stein odmah skočili ne bi li ga otjerali, kuharica  se zauzela za dječaka te ju je majstor poslušao. Nahranili su ga, odjenuli, a onda i pozvali da radi, doduše, najteže poslove u dvorcu. No ustuknuli su kad im je rekao da se zove Broj 44, nova serija 864.962, jer su posumnjali da je "zatvorska   ptičica". Izuzetno vrijedan, neočekivano snažan i dovitljiv, dječak kao da je svojim ponašanjem radnike pozivao na zlobu.   Ali Broj 44 nije bio običan dječak i nije se obazirao na pakosti, koje su stoga bivale sve češće i okrutnije... Nekoliko je   verzija Twainovog teksta o "tajanstvenom strancu", prva je tiskana 1916., a ova - duža i provokativnija - objavljena je posthumno, 1969. godine. Glavni protagonist svih tih tekstova je mladi Sotona, šarmantni "stranac", koji čim se pojavi  među ljudima, oko njega se događa niz nadnaravnih  događaja.

247.

Ugrešić, Dubravka, 1949-
Lisica / Dubravka Ugrešić. - Zaprešić : Fraktura, 2017. - 309 str. ; 22  cm
Naslovni motiv lisice variran je tako da on promiče u svih šest poglavlja knjige, te ih labavo povezuje u roman o  pripovijedanju. Kao i u većini svojih tekstova autorica pripovijeda u prvom licu, "bez imalo patetike, prepuna finoga humora, suptilne ironije, književnih i teorijskih referenci", sugerirajući kako je ovaj roman, u kojemu se teško oduprijeti impulsu   pitanja ili usporedbe o stvarnom i fiktivnom, u konačnici "posveta piscima i pisanju, onima važnima, nezaobilaznima, onima čije priče mijenjaju čitatelja".

248.

Uhlir, Željko, 1964-
Priručnik za procjenu vrijednosti nekretnina / Željko Uhlir, Branimir Majčica. - Zagreb : Društvo građevinskih inženjera i tehničara, 2016. - 465 str. : ilustr. ; 25  cm
U Priručniku su detaljno obrađena sve područja vezana uz procjenu vrijednosti nekretnina. Opisano je tržište nekretnina, osnovni postupci procjene, procjenitelji i procjeniteljska povjerenstva, procesi vrednovanja nekretnina, opći i posebni načini procjena, kao i masovne procjene. Također, prikazan je povijesni razvoj procjena u Republici Hrvatskoj. Priručnik je kompatibilan s trenutno važećim Zakonom o procijeni vrijednosti nekretnina (NN   78/15).

249.

Uvodić-Vranić, Ljubica, 1945-
Avantura osobne promjene : priručnik za odrasle koji žele još rasti : teme radionica Petkom u pet / Ljubica Uvodić- Vranić. - Zagreb : Udruga za unapređivanje obiteljskog života Petkom u pet, 2017. - 231 str. ; 23 cm + 1   CD
Knjiga psihologinje i psihoterapeutkinje nastala na osnovu tema o kojima se razgovaralo na sastancima u udruzi "Petkom   u pet". Pretpostavka od koje polazi autorica, a čemu    je posvećeno prvo poglavlje, jest da su temelji psihičkog zdravlja
osnovani na njegovanju samopouzdanja, emocionalnom punjenju, granicama u međuljudsim odnosima i aktivnom življenju. Sljedće poglavlja odnosi se na ljubav, dok su u sljedeća dva poglavlja - Avantura osobne promjene i Kako i zašto - teme šarolike, pa se tako tekstovi odnose i na inat, krivnju, sram, vježbe suprotstavljanja, ali i opuštanja, istinu, prijateljstvo, oproštaj, samokontrolu... Uz knjigu je objavljen i audio CD s autoričinim predavanjem   "Njegovanje samopouzdanja".

250.

Varenne, Antonin, 1973-
Dezerteri / Antonin Varenne ; prevela s francuskog Željka Somun. - Zaprešić : Fraktura, 2017. - 325 str. ; 21 cm. - (Fraktura Publika)
Roman s elementima trilera, drame i romana ceste. George je sredovječni policajac čija je strast boks. On prihvaća svaki meč i ne smeta mu ako dobije batine, iako je još uvijek dovoljno snažan da pobjedi i duplo mlađe od sebe. No jednog dana George dobiva ponudu od anonimnog naručitelja: za veliki honorar treba premlaćivati ljude po narudžbi i, naravno, ne postavljati pitanja. On prihvaća, ali ubrzo ga znatiželja počne tjerati da sazna što su skrivili ti ljudi koje premlaćuje. A istina    će ga natjerati na neočekivane poteze…

251.

Veličković, Nenad, 1962-
Đavo u Sarajevu i poslije / Nenad Veličković. - Sarajevo ; Zagreb : Buybook, 2016. - 208 str. ; 22 cm. - (Savremena bh književnost)
Prošireno izdanje (dodano nekoliko priča) poznate knjige priča sarajevskog autora u kojoj autor slikovito do filmskih razmjera predočava čitatelju rat i sva događanja vezanih uz njega, opisujući njegovu ružnoću i apsurdnost, ironizirajući  svaki detalj. Autor izbjegava kolektivitet u svakom smislu, već se zadržava u sferi individualnosti te na taj način postiže da čitatelj lako doživi i osjeti baš sve što se u priči  događa.

252.

Virag, Zdravko, 1955-
Mehanika fluida 1 : predavanja / Zdravko Virag, Mario Šavar, Ivo Džijan ; [izrada crteža autori]. - Zagreb : Fakultet strojarstva i brodogradnje, 2017. - VII, 222 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u   Zagrebu)
U udžbeniku je gradivo koje obuhvaća predavanja iz kolegija Mehanika fluida 1 koji se na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu predaje studentima na nekoliko smjerova, a korisna će biti i studentima na studiju Zrakoplovstva. Matematičke osnove, Fizikalne osnove, Statika fluida, Kinematika fluida, Dinamika fluida, Dimenzijska analiza, Hidraulični proračun cjevovoda, Osnovne jednadžbe mehanike fluida u diferancialnom obliku, Konstruktivne jednadžbe, Teorija sličnosti nazivi su  poglavlja.

253.

Vllasi, Azem, 1948-
Kosovo, početak raspada / Azem Vllasi ; [prevod Remzije Ajeti]. - Sarajevo : Šahinpašić, 2016. - 552 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Publicistika)
Azem Vllasi kosovski je pravnik, a bio je na visokim političkim dužnostima. Knjiga donosi sjećanja i osvrte na vrijeme autorova djetinjstva do završetka obrazovanja te početke političkog djelovanja uključivanjem u studentsku i omladinsku organizaciju, s posebnim osvrtom na razdoblje aktivne borbe za ustavnu autonomiju Kosova i pravo albanskog naroda da odlučuje o vlastitoj sudbini.

254.

Vrbovečka kuharica II.
Vrbovečka kuharica II. / [urednica Sanja Prijatelj] ; [fotografije Iva Lulić]. - Vrbovec : Pučko otvoreno učilište, 2016. - 254 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Vrbovečka baština ; knj.  9)
Knjiga je svojevrstan nastavak Vrbovečeke kuharice I. u kojem su osim klasičnih jela uvrštene i suvremenije verzije recepata. Na 256 stranica knjige, nalazi se 113 recepata za pripremu tradicijske kuhinje vrbovečkog kraja podijeljenih u devet cjelina (Juhe i čušpajzi; Glavna jela; Kolači i slastice; Prilozi; Salate; Sosovi; Zimnica; Nekaj na brzinu). Svi recepti navedeni u knjizi popraćeni su foto  dokumentacijom.

255.

Vuraić Kudeljan, Marijana, 1973-
Porez na nekretnine i lokalni porezi : novine u lokalnim porezima s posebnim osvrtom na porez na nekretnine / Marijana Vuraić Kudeljan, Nikolina Pratzer. - Zagreb : TIM4PIN, 2017. - V, 143 str. : ilustr. ; 24  cm
Novi propis kojim se uređuju lokalni porezi, Zakon o lokalnim porezima, nastao je u okviru vjelovite porezne reforme iz 2016., a njime se uvodi porez na nekretnine. Ovaj priručnik sadrži sve zakonske odredbe koje se odnose na porez na nekretnine, a a obuhvaćena je i priprema za pratičnu primjenu ovog poreza. Porez će se u Republici Hrvatskoj početi primjenjivati od 1. siječnja 2018.

256.

Warren, Dianne, 1950-
Ulica slobode / Diane Warren ; prevela s engleskog Ira Martinović. - Zagreb : Hena com, 2017. - 327 str. ; 22   cm
Kad je dugogodišnji partner napusti jer mu je tajila važne činjenice o sebi i svojemu ranijemu životu sve do trenutka kad ih   je slučajno izbrbljala dok su bili na izletu u Irskoj, Frances se vraća u svoj rodni gradić u Kanadi. Ondje je čekaju bolne uspomene koje je potisnula, te će se morati ponovo suočiti sa svime od čega je pobjegla. Roman je kanadska kritika žanrovski označila kao prerijski, a poseban je i po tome što je dodan playlist, popis country pjesama koje se u njemu spominju.

257.

Weaver, Tim, 1977-
Ono što ostaje / Tim Weaver ; prevela Dolores Jovanović. - Rijeka ; Zagreb : Leo commerce, 2017. - 539 str. : slika autora ; 21 cm. - (Biblioteka Leo)
David Rakar, istražitelj specijaliziran za slučajeve nestalih osoba, u ovom će se napetom trileru suočiti s ponešto drugačijim slučajem – njegov kolega, vrsni detektiv Colm Healy, opsjednut je slučajem brutalnog ubojstva žene i dvije djevojčica koji nikad nije uspio razriješiti. Nespreman prihvatiti da je ubojica na slobodi, on opsesivno nastavlja svoju istragu, iako ga to košta svega što ima - napušta ga žena, ostaje bez posla i novca. Da bi pomogao kolegi koji mu je nekad spasio život, David Rakar i sam će se upustiti u   istragu užasnog zločina i tajni spletenih oko njega.

258.

Weaver, Tim, 1977-
Slomljeno srce / Tim Weaver ; prevela Dolores Jovanović. - Rijeka ; Zagreb : Leo commerce, 2017. - 533 str. : autorova slika ; 21 cm. - (Biblioteka Leo)
David Rakar, istražitelj specijaliziran za tajanstvene slučajeve nestalih osoba, preuzima novi zadatak kada jedna žena nestane na posve neobjašnjiv način: na snimkama nadzornih kamera jasno se vidi kako ulazi u turistički vidikovac, ali nikad ne izlazi iz njega – premda postoji samo jedan ulaz i izlaz. Lynda Korin kao da je isparila u zraku, a to će Davida Rakara natjerati da zaroni u njezinu životnu priču, godinama skrivane tajne i razloge koji su mogli dovesti do njezina nestanka.

259.

Wiggs, Susan
Obiteljsko stablo : novi početak : roman / Susan Wiggs ; s engleskoga prevela Ana Sabo. - Zagreb : 24sata, 2017. - 335 str. ; 21 cm
Annie Rush producentica je iznimno popularne kulinarske TV emisije "Ključni sastojak", a njen suprug Martin, daroviti    kuhar, zvijezda je spomenute emisije. Osam godina žive u savršenom braku. Jedino što im nedostaje je dijete. Kada     jednog jutra Annie sazna da je trudna, pohitat će Martinu ravno na posao kako bi s njim podijelila ovu divnu vijest. Međutim, njena bajka o ljubavi i savršenom odnosu s mužem završit će se onog časa kad Martina zatekne usred seksualnog odnosa   s najbližom suradnicom Melissom. Slomljena, Annie se povlači se u rodni Vermont, na farmu javora, u okrilje nekadašnjeg obiteljskog doma... Roman ove suvremene američke spisateljice dio je edicije bestselera "New York   Timesa"

260.

Wittwer, Siegfried, 1950-
Naučite živjeti sretnije / Siegfried Wittwer ; [prijevod Jolanda Werner]. - 2. izd. - Zagreb : Znaci vremena, 2017. - 142   str.
; 22 cm
Autor prikazuje različite obrasce ponašanja ljudi, pokušavajući odgonetnuti zašto oni nisu dobri za njih i njihovo zdravlje. Potaknut vlastitim iskustvom koje je stekao proučavajući Bibliju, autor savjetuje kako se promijeniti i izazvati pozitivne promjene u svom životu.

261.

Zaharija, Dinko, 1957-
Život pod uličnim svjetiljkama / Dinko Zaharija ; [ilustracije Ivan Svečić]. - Rijeka : Ready 2 print, 2017. - 75 str. : ilustr. ; 21 cm
Autobiografska knjiga bivšeg beskućnika i prodavača časopisa o beskućništvu "Ulične svjetiljke". U formi kratkih priča, od kojih je većina objavljena u spomenutom časopisu, on iskreno opisuje svoj životni put od djetinjstva provedenog po domovima i internatima, osnivanja vlastite obitelji, ovisnosti o kocki, beskućništva do oporavka uz pomoć projekta "Ulične svjetiljke". Upravo je pisanje za njega imalo terapijski učinak u borbi s   ovisnošću.

262.

Znanstveni kolokvij povodom 70. obljetnice rođenja i znanstvenog doprinosa Stjepana Hranjeca (2016 ;  Čakovec)
Zbornik radova sa znanstvenoga kolokvija povodom 70. obljetnice rođenja i znanstvenoga doprinosa Stjepana Hranjeca / glavna urednica Andrijana Kos-Lajtman. - Zagreb : Učiteljski fakultet, 2016. - 201 str. : ilustr., graf. prikazi ; 24   cm
Zbornik u čast znanstvenog, nastavnog i kulturološkog rada Stjepana Hranjeca povodom 70. obljetnice njegova rođenja, koji se održao u Čakovcu, na odsjeku Učiteljskog fakulteta, gdje je radio duži niz godina. Njegov je znanstveni rad fokusiran na dječju književnost, kajkavsko narječje te tradicijsku, zavičajnu kulturu te su upravo tim temama određena i poglavlja u ovom zborniku. Osim spomenutih, u jednoj cjelini izdvaja se književni prilog Božidara Prosenjaka, a zbornik završava četirima radovima o znanstvenom i stručnom profilu Stjepana  Hranjeca.

263.

Znanstveni skup "Marija Jurić Zagorka - život, djelo, naslijeđe" / Prakse, taktike i strategije rodnog otpora (9 ;   2015
Crveni ocean: prakse, taktike i strategije rodnog otpora : radovi sa znanstvenog skupa "Marija Jurić Zagorka - život, djelo, naslijeđe / Prakse, taktike i strategije rodnog otpora" održanog 20.-21. studenog 2015. u sklopu devetih Dana Marije Jurić Zagorke / uredile Lada Čale Feldman ... [et al.]. - Zagreb : Centar za ženske studije : Leksikografski zavod "Miroslav Krleža", 2016. - 236 str. ; 24 cm
Zbirka tekstova sa znanstvenog skupa u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke, orijentiranih na kritiku pozicija otpora   i neodvojivo vezanog promišljanja moći. Problem otpora danas je jedan od središnjih interesa društvene, političke,  ekonomske i kulturne teorije i prakse. Prilozi tematiziraju intrigantne teme ovog područja: rodni otpor u djelima Marije Jurić Zagorke, ženske demonstracije s početka 20. stoljeća, književni prikazi ratne svakodnevice i otpora iz ženske perspektive, emancipacija kroz književnost u BiH, osobne priče i literarni prikazi slučajeva otpora: Milka Pogačić, Zora Ruklić, Marijana Frajt…

264.

Zrinski, Petar, 1621-1671
Adrijanskog mora sirena / Petar Zrinski ; priredio Tomo Matić. - Zagreb : Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti, 1957. - 416 str., [2] str. s tablama : faks. ; 24 cm. - (Stari pisci hrvatski ; knj.   32)
Vođeni stvaralačkim izazovom da proslave svoj rod, kao i djelo svog pradjeda Nikole Zrinskog Sigetskog, njegovi praunuci napisali su ovaj spjev, najopsežniji tekst o Sigetskoj bici - Nikola na mađarskom, a Petar na hrvatskom jeziku. Pavao  Pavličić u svom tekstu "Čitanje Obside sigecke Petra Zrinskog" naglašava kako je spomenuti spjev "odgovor je na potrebe hrvatske zbilje njegova doba; a isto tako je Nikolin original u odnosu na mađarsku zbilju" te "ako je Nikola pisao za one koji govore mađarski, Petar je pisao za one koji govore hrvatski". Važno je napomenuti i da Petar u svom prijevodu Nikolinog mađarskog predloška ne samo da je opisivao povijesna zbivanja, nego je analizirao povijesne procese i posljedice  povijesnih zbivanja unoseći u bratove stihove i strofe vlastite filozofske i moralizatorske misli, jednako i kad je riječ o  turskom pijančevanju kao i kad pjeva o ljubavi. Djelo je napisano jezikom književnih stvaralaca ozaljskog kruga. Osim spomenutog spjeva, knjiga sadrži i predgovor Josipa Bratulića te njegov Rječnik manje poznatih   riječi.

265.

Žikić, Aleksandar, 1959-
Mjesto u mećavi : priča o Milanu Mladenoviću / Aleksandar Žikić ; [prijevod sa srpskog Milan Pavlinović] ; [fotografije Miladin Jeličić]. - Zagreb : Dallas, 2016. - 225 str. : ilustr. ; 20  cm
Biografska knjiga o jednom od kultnih glazbenika jugoslavenske rock scene. Višestruko talentirani umjetnik, čovjek   iznimne osobnosti i kreativne energije, za koga autor kaže da se "njegov značaj za jugoslavensku i srpsku scenu ne može podcijeniti". Kroz rad u grupama "Limunovo drvo", "Šarlo akrobata", "Katarina II" i "Ekatarina Velika" (EKV), u knjizi se   prati kretaivni razvoj Milana Mladenovića, ali daje i svojevrsna retrospektiva beogradske, odnosno jugoslavenske, rock scene.