Novi naslovi - ožujak

1.
Đuderija, Slobodanka Boba, 1963-
Zovem u vezi posla / Boba Đuderija. - Rijeka : Adamić, 2016. - 260 str. : slika autorice ; 21 cm. - (Biblioteka Novi klasici ; knj. 2)
Druga prozna knjiga popularne splitske blogerice (Marčelina, 2011), zbirka je priča, proznih zapisa, crtica, fragmenata, sjećanja, dnevničkih zapisa, dosjetki. Specifičnim humorom, koji se vezuje uz njezin dalmatinski temperament i mentalitet, autorica je u knjizi okupila teme koje bole i tište ne samo nju već i većinu hrvatskih građana: nezaposlenost (već i    naslovom najavljeno), siromaštvo, usamljenost, otuđenost u suvremenom   svijetu.

2.

Agamben, Giorgio, 1942-
Zajednica koja dolazi / Giorgio Agamben ; prevela Ita Kovač. - Zagreb : Politička kultura, 2016. - 84 str. ; 18 cm. - (Biblioteka Minerva)
Filozofsko-politička rasprava o heteroesencijalizmu, tijekom koje autor s jedne strane tvrdi da je identitet nemoguć bez istodobnog odricanja identiteta, a s druge strane, entitet ili biće uskraćenog identiteta postaju izvanjsko koje je konstitutivno za unutrašnjost pojma, bića, entiteta, pojave ili institucije. Prema autoru, identifikacija i dezidentifikacija su neodvojive pa je tako identifikacija režim koji uključuje isključivanjem i isključuje   uključivanjem.

3.

Agualusa, Jose Eduardo, 1960-
Opća teorija zaborava / Jose Eduardo Agualusa ; s portugalskog prevela Tanja Tarbuk. - Zagreb : Meandarmedia,  2016.
- 225 str. ; 20 cm. - (Meandar roman ; knj. 74)
Priča o Ludo koja je samu sebe zazidala u vlastitu stanu na vrhu zgrade u Luandi i ostala zatočena dvadeset i osam    godina, dok vani teče život, tj. krvava svakodnevica nakon portugalske revolucije i proglašenja angolske neovisnosti. Ovaj žanrovski mješovit roman kritika smatra dosad najboljim autorovim djelom, a bio je i u najužem izboru za Bookerovu   nagradu 2016. Suvremeni portugalsko-angolski pisac u nas je poznat po knjigama: "Kreolska nacija", "Prodavač prošlosti", "Žene mojega oca" i "Tropski barok". Njegovo je stvaralaštvo osebujan spoj duboke strasti pripovijedanja i fantastičnog svijeta njegovih likova koji su magijski i stvarni u isti  čas.

4.

Ajanović, Midhat, 1959-
Time lapse : roman / Midhat Ajanović Ajan. - Bizovac : Ogranak Matice hrvatske, 2016. - 283 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Machu Picchu ; knj. 7)
Roman poznatog i višestruko nagrađivanog bosanskohercegovačkog književnika, novinara, filmologa i filmaša, u kojem se autor potvrđuje kao vrstan pripovjedač, a u ovom romanu donosi kompleksnu, nelinearnu radnju u kojoj se miješaju prošlost    i sadašnjost i koji se sažimaju i proširuju. Autor duboko ulazi u psihička stanja i misli likova, a samim tim prikazuje njihove postupke kroz drugačiju prizmu osim one naoko  očite.

5.

Alagić, Amir, 1977-
Osvetinje : roman / Amir Alagić. - Zagreb : Durieux, 2016. - 271 str. ; 20  cm
Osveta je glavna misao vodilja stanovnicima malog primorskog gradića, koja u prvom romanu Amira Alagića prerasta okvire    i stranice knjiga. Ona zahvaća sve stanovnike, koji redom iskušavaju užasne oblike osvete prema drugima, pa makar i za sitnice. Protagonisti romana kroz složene opise opravdavaju i najcrnje scenarije, kao da žele dio paklenih muka proživjeti     još na zemlji.

6.

Alujević, Tonka, 1964-
Villa Kufer / Tonka Alujević. - Split : Naklada Bošković, 2016. - 230 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Petrada ; knj.  30)
Zbirka kratkih, humorističnih priča splitske spisateljice i novinarke, priče su iz života, onog osobnog i pojedinačnog u    kojem čuči istina i šala i stalno se isprepliću. Svaka je priča naslovljena imenom osobe koja je ujedno i njezin glavni lik, te  se one u knjizi abecedno nižu.
U uvodnoj priči autorica objašnjava postanak krasne vile na kraju grada Hvara i najavljuje drukčije ljude o kojima piše, baš kao što je i gazdarica navedene  vile.

7.

Alzheimerova bolest i druge demencije : rano otkrivanje i zaštita zdravlja
Alzheimerova bolest i druge demencije : rano otkrivanje i zaštita zdravlja / urednici Spomenka Tomek-Roksandić, Ninoslav Mimica, Marija Kušan Jukić. - Zagreb : Medicinska naklada, 2017. - XVI, 304 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici)(Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Prvi sveučilišni udžbenik u Hrvatskoj o Alzheimerovoj bolesti iz pera sedamdesetak uglednih specijalista i znanstvenika koji  se bave zaštitom zdravlja gerijatrijskih i psihogerijatrijskih bolesnika s tom bolešću. Teme interdisciplinarnih istraživanja     jesu sveobuhvatne, primjerice: metode ranog otkrivanja i dijagnostički kriterij, procjena stupnja kognitivnog oštećenja, značenje Registra za Alzheimerovu bolest i druge demencije, neuroslikovne metode u dijagnostici, farmakoterapija, pravni aspekti i posebnosti bolesnika, uloga obiteljskih liječnika, medicinskih sestara i socijalnih radnika, bolničko liječenje, psihološko savjetovalište za članove obitelji, radnoterapijski proces i primjeri rada s oboljelima, nutritivni status i prehrana, utjecaj tjelesne aktivnosti u prevenciji i liječenju. Pridodani su i edukativni testovi znanja o Alzheimerovoj bolesti te u stripu prikazani primjeri iz prakse o skrbi za starije  osobe.

8.

Ana S. T.
Put do istine : [istinita priča Muslimanke iz BIH koja je susrela Isusa] / Ana S. T. - Koprivnica : Figulus, 2016. - 175   str.
; 21 cm
Autobiografija žene koja je prešla s islama na kršćansku vjeroispovijest. Njezin životni put od samog početka je bio težak – bila je neželjeno dijete, zatim uspješna poslovna žena koja je odbacila svoju religiju te koju su istovremeno njeni ljubavnici zlostavljali i redom odbacivali. Nakon kraha drugog braka, sama u bolnici rađa dijete i spoznaje kršćansku vjeru što joj daje snage za promjenu života.

9.

Bajrović, Vinko, 1937-
Matematika : priručnik s riješenim zadatcima sa 16 državnih matura : 32 ispita : A i B razina / Vinko Bajrović i Mira Bajrović ; [ilustracije Antun Stagličić Balen]. - Zagreb : Školska knjiga, 2016. - 75 str. : graf. prikazi ; 30  cm
Priručnik za pripremu državne mature iz matematike u uvodnom dijelu donosi matematičke formule za osnovnu i višu razinu, nakon čega slijede primjeri s riješenim zadacima    sa šesnaest državnih matura za osnovnu (B) i višu (A) razinu.

10.

Bauer, Wolfgang, novinar, 1970-
Preko mora : Sirijci bježe u Europu : reportaža / Wolfgang Bauer ; autor fotografija Stanislav Krupar ; s njemačkoga preveo Nenad Popović. - Zagreb : Sandorf, 2016. - 103 str. : ilustr. ; 21  cm
Humanitarna katastrofa uzrokovana građanskim ratom u Siriji rezultirala je masovnim migracijama iz Egipta u Europu, zbog čega se mnogi odvaže na plovidbu otvorenim morem i riskiraju svoje živote. Knjiga donosi priče o životima i sudbinama sirijskih izbjeglica, koje je autor pratio u njihovim skrovištima u Egiptu, u čamcima i na   europskim cestama.

11.

Belamarić, Branko, 1947-
Obraštanje i otpor broda / Branko Belamarić. - Split : Naklada Bošković, 2016. - 284 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Baština / Naklada Bošković ; 40)
Održavanja brodova je kompleksno stoga ovaj priručnik donosi postupke za lakše praćenja održavanja i odabira najboljih načina i strategije. Obrađene teme su: Hrapavost oplakane površine trupa, Obraštaj oplakane površine brodskog trupa, Antikorozivna zaštita i priprema površine, Antivegetativni Premazi, Proračun gubitka snage uslijed hrapavosti, Primjena metode višeatributne sinteze.

12.

Belamarić, Joško, 1953-
Sfinga na splitskom Peristilu / Joško Belamarić. - Zagreb : AGM, 2016. - 72 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka 100 najljepših priča iz povijesti kultura na tlu Hrvatske ;  1)
Biće s lavljim tijelom i ljudskom glavom koje potječe iz Egipta čuva zapadni prilaz crkvi na Peristilu. Iz doba je faraona koji   su vladali u  16. i 15. stoljeću pr. ne. e. i načinjena je od crnog granita. Od dvanaest dosad pronađenih sfingi u   Dioklecijanovoj palači, jedino ona ima sačuvano lice, ima prednje ruke umjesto šapa i među njima drži posudu za prinose žrtvovanja. Autor analizira ulogu sfinge u kontekstu cijele Plače, ali i njezinog     šireg kulturnog i povijesnog značenja. Knjiga je bogato ilustrirana i može poslužiti i kao svojevrsni vodič po  Peristilu.
 
13.

Bezmen, Nermin, 1954-
U vrtlogu sudbine : Murkina priča / Nermin Bezmen ; prevela s turskoga Tatjana Rakuljić. - Zagreb : Znanje, 2016. - 2 sv. (XI, 278; 292 str.) ; 24 cm
Nastavak uzbudljivog romana o Kurtu Seyitu, u kojem autorica pripovijeda životnu priču svojega djeda, a prema kojem je snimljena i vrlo popularna TV serija. Nakon rastanka od Šure, djedove fatalne ljubavi, a u centru je sada njegov odnos s Murkom, autoričinom bakom. Iako ga sjećanja na Šuru i dalje prate, Seyit se uspijeva ponovno zaljubiti – u plahu, mladu i privrženu Murku, koja će iznad svega nastojati zadržati njegovu ljubav i držati Šuru što dalje od   njegovih misli.

14.

Bianchi, Enzo, 1943-
Kršćani u društvu / Enzo Bianchi ; [prijevod Roman Karlović]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2016. - 299 str. ; 18 cm. - (Znakovi i gibanja ; 62)
Promišljanja o sudaru Božje riječi i turbulentne današnjice kada nada u pomirenje među narodima ponire jednako brzo kao što se i diže čime se dokazuje krhkost postignutog primirja. Autor krizu identiteta današnjih kršćana, koju proživljavaju i pripadnici svih drugih vjeroispovijesti, razmatra kroz prisutnost križa, potragu za 'istinom', dijalog različitosti i slavljenje euharistije te iscrtava profil autentičnog kršćanskog 'duhovnog   života'.

15.

Birtić, Tomislav, 1970-
Šetnje s Bogom u gojzericama / [tekst i fotografije] Tomislav Birtić. - Zagreb : Rafinerija ideja, 2016. - 168 str. : ilustr. ; 21 cm
Dugogodišnji novinar i kolumnist ispisao je autobiografsku priču o svom susretu s planinom i novom rođenju pri tom. Fotografiju planine prati autorov komentar koji je prisjećanje prostora i vremena djetinjstva, prihvaćanje života sada i ovdje. Šetnje s Bogom u gojzericama prvi je humanitarni projekt autora, dio novca od prodaje knjige ide u   dobrotvorne svrhe.

16.

Bjelčić, Ratko, 1967-
Kuharica za ovršene / Ratko Bjelčić, Silvija Šesto ; [fotografije Ratko Bjelčić] ; [ilustracije Vanda Čižmek]. - Zagreb : Naklada Semafora, 2016. - 188 str. : ilustr. ; 16 cm. - (Biblioteka  Malička)
Romansirana financijska biografija 'ovršenog' Srećka započinje odbijanjem kartice u lokalnom dućanu. Zbog pokvarenog radijatora te odbijanja plaćanja računa za grijanje iz protesta, Srećko se nađe u nezavidnoj, no nažalost i učestaloj situaciji    u Hrvatskoj. Zbivanja iz svog poslovnog, društvenog te ljubavnog života opisuje po danima, a naglasak je na receptima jela koja priprema tijekom tog razdoblja.

17.

Bowen, James, 1979-
Svijet prema Bobu / James Bowen ; prevela s engleskoga Lia Paić. - Zagreb : Znanje, 2016. - 208 str. ; 23   cm
Nastavak dirljive priče o bivšem ovisniku i beskućniku Jamesu te mačku Bobu koji mu je pomogao podići se s dna. Njihovi doživljaji toliko su isprepleteni da ne postoji situacija u kojoj nisu skupa, što dovodi do toga da se promatračima ponekad   čini kao da si čitaju misli. Ovo neobično i snažno prijateljstvo inspiriralo je i filmske producente koji su prema prvom    romanu snimili film, a Jamesu i Bobu omogućilo da nesebično pomažu    drugim beskućnicima i napuštenim životinjama.

18.

Brezar, Lea, 1977-
Da, i? : priručnik za preživljavanje (nakon padanja) : [iz jednog osobnog iskustva] / [Lea Brezar] ; [pjesme Lea Brezar]. - Zagreb : Dhar media, 2016. - 106 str. ; 16 cm
Autorica poziva čitatelje da se oslobode okvira koje nameću riječi „ne mogu“ te na životne izazove odgovore s riječima: „Da, i?“. Osim osobnog iskustva, autorica donosi brojne primjere i praktična rješenja za različite životne   situacije.

19.

Bučević, Nada, 1978-
- 2016. - 162 str.
Inspirativni tekstovi o svakodnevnim situacijama služe kao poticaj za razmišljanje o ljepoti života, koje slijede sažeci u obliku kratkih citata. Autorica kroz tekst ističe pozitivnu stranu života i kako ipak izvući pouku iz brojnih nedaća koje on donosi.

20.

Butković, Krešimir, 1973-
Žanin gambit / Krešimir Butković. - Zagreb : Funditus, 2016. - 106 str. ; 21  cm
Gorkoslatka knjiga o malim životima u zagrebačkoj sredini, o svakodnevici koja to nije, o običnim ljudima u neobičnim situacijama, sa sočnim duhovitim primjesama koje nadilaze svaku moguću ljubavnu šahovsku kombinatoriku. Tako i kraj jedne crne rečenice "Mislim, rijeka, most, posljednja cigareta, ne?", može biti sjajan početak neke nove   avanture.

21.

Cadete, Teresa Loureiro, 1947-
Nimrodov luk / Teresa Salema ; prevela s portugalskog Tanja Tarbuk. - Zagreb : Hena com, 2016. - 204 str. ; 22   cm
Biblijski lik na koji asocira naslov romana babilonski je kralj koji je naumio sagraditi kulu i koji će ruku svoje kćeri dati onome koji uspije napeti njegov slavni luk nalazi se u podtekstu priče koja također počinje svadbom. Roman portugalske autorice svoju raspršenu strukturu nudi čitatelju kao svojevrstan zadatak slaganja dijelova u cjelinu iz nagađanja, pripovijedanja i sjećanja mnogih likova, a kao rezultat nastaje "neobična priča o odsutnosti", gdje je zagonetna Mirena o kojoj svi ostali likovi razmišljaju, sila  privlačenja.

22.

Campanella, Stefano, 1964-
Milosrđe u oca Pija / Stefano Campanella ; predgovor Rino Fisichella ; [prijevod Mirna Čudić]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2016. - 154 str. ; 20 cm. - (Likovi ;  50)
Izvanredni jubilej milosrđa potaknuo je papa Franjo s ciljem isticanja milosrdne Božje ljubavi, a započeo je svečanošću uz relikvije oca Pija i Leopolda Mandića čije službe je obilježilo pružanje sakramenta pomirenja. Brojna svjedočanstva opisuju oca Pija kao iskrenog i zahtjevnog, no i strogog ispovjednika koji bi svojim milosrđem    preobražavao pokornika.

23.

Carmack, Cora, 1989-
Savršena komedija / Cora Carmak [i. e. Carmack] ; s engleskoga prevela Mirjana Čanić. - Zagreb : 24sata, 2016. - 271 str. ; 21 cm
Mackenzieni konzervativni roditelji nenajavljeno joj dolaze u posjetu, što je dovodi u nevolju jer njezin dečko, kojega žele upoznati, ni približno ne odgovara njihovoj viziji mladića koji bi za nju bio prikladan. Rješenje joj se ukaže kada slučajno upozna Cadea, pristojnog i finog mladića, kojega zamoli da se pretvara da je njezin dečko kojega je upoznala u knjižnici, dok se ne riješi roditelja. Dvoje mladih ljudi koji naizgled nemaju ništa zajedničko s vremenom će se zbližiti više nego što  je bilo planirano…

24.

Carmack, Cora, 1989-
Slatka nevolja / Cora Carmack ; s engleskoga prevela Mirjana Čanić. - Zagreb : 24sata, 2016. - 224 str. ; 21 cm Uvijek racionalna studentica Bliss sve u svome životu drži pod kontrolom, ali upravo zbog toga još se nije zaljubila niti
izgubila nevinost. Na nagovor svoje prijateljice ona kreće u potragu za avanturom, ali sve kreće naopako – predomislivši se    u zadnji čas, ostavlja u krevetu privlačnog stranca, a idućeg jutra s užasom će shvatiti da je on njezin novi profesor na fakultetu. Ono što je počelo kao neuspjeli pokušaj avanture postat će zabranjeno voće koje će ih mamiti da prekrše sva pravila...

25.

Chamberlain, Diane, 1950-
Glumeći ples : [roman] / Diane Chamberlain ; prevela Dolores Jovanović. - Rijeka : Leo-Commerce, 2016. - 475 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Leo)
Molly i Aiden skladan su bračni par, ali nešto im nedostaje da budu potpuno sretni – ne   mogu imati djecu. Stoga se
odlučuju na posvojenje, ali prije toga moraju proći mnogo priprema i razgovora sa socijalnom radnicom, o čijoj procjeni će ovisiti njihova mogućnost da posvoje dijete. No upravo ti razgovori tjeraju Molly strah u kosti – o njezinom djetinjstvu i  obitelji čak ni njezin muž ne zna istinu i Molly je davno odlučila da će tako i ostati. No pitanja na koja će morati odgovoriti socijalnoj radnici natjerat će Molly da otvori staro poglavlje o svojoj obitelji i da se iznova suoči s događajima koje je htjela zaboraviti.

26.

Crnkić, Kenan, 1977-
Pazi kojeg vuka hraniš / [Kenan Crnkić]. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2016. - 141 str. ; 18   cm
Druga knjiga autora praktičnog vodiča do uspjeha "7 tajni uspjeha" , jednostavno je pisan priručnik koji sadrži savjete i kratke motivacijske priče i pitanja s ciljem da pokrene osobu i vodi prema ispunjenom, smislenom i sretnijem življenju. Autor je profesor na Ekonomskom fakultetu u  Sarajevu.

27.

Ćirić, Saša, 1975-
Ne uzimaj me u usta : kritika zajedljivog uma / Saša Ćirić. - Zagreb : Sandorf, 2016. - 335 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Avantura)
Knjiga književnih eseja i kritika edukativni je pregled suvremene književne scene zemalja bivše Jugoslavije, i to prvenstveno onih knjiga koje su od autora dobile negativnu kritiku. Autor, vlastitim riječima, piše „o lošim knjigama“, ali „argumentirano, duhovito i razorno – riječju zabavno i poučno“, a govori i o književnoj kritici kao žanru te važnosti iskrene, hrabre i neuvijene književne kritike.

28.

Čale, Morana, 1959-
O duši i tijelu teksta : Polić Kamov, Krleža, Marinković / Morana Čale. - Zagreb : Disput, 2016. - 310 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Četvrti zid ; knj. 70)
Književno-teorijska knjiga poznate hrvatske znanstvenice, podijeljena na tri dijela. Nakon uvodnog, drugi je dio posvećen značajnim romanima hrvatske književnosti: "Isušenoj kaljuži" Janka Polića Kamova, "Povratku Filipa Latinovicza" Miroslava Krleže i "Kiklopu" Ranka Marinkovića. U trećem su dijelu obuhvaćene komparatističke rasprave o Krležinim "Legendama", Marinkovićevoj drami "Glorija" i noveli "Ni braća ni rođaci". Sadrži opširnu bibliografiju i kazalo imena i  naslova.

29.

Čehulić Vukadinović, Lidija, 1966-
Uvod u međunarodne organizacije / Lidija Čehulić Vukadinović. - Zagreb : Politička kultura, 2016. - 182 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Universitas)
Zbog sve veće važnosti i samostalnosti djelovanja međunarodnih organizacija te njihovog istaknutog mjesta u međunarodnim odnosima, knjiga donosi analizu pravnog karaktera međunarodnih organizacija (univerzalnih i regionalnih), njihovih ciljeva i ustrojstava. Detaljnije su obrađene međunarodne organizacije političko-sigurnosnog i integracijskog karaktera dok je kod ostalih organizacija prikazana njihova svrha i djelatnost u univerzalnom ili regionalnom okruženju.
Knjiga je prvenstveno je namijenjena studentima društvenih  znanosti.

30.

Datt, Samir
Mrežna forenzika : zaštitite mrežu od unutarnjih i vanjskih ugroza, hakera i zlonamjernog softvera / Samir Datt. -   Zagreb
: Dobar plan, 2016. - XVI, 248 str. : ilustr. ; 24 cm. - (IT  Expert)
Autorova je namjera predstaviti čitateljima osnovne koncepte mrežne forenzike koja je nastala kao odgovor na postojeći mrežni kriminal. U knjizi su objašnjeni mehanizmi prijenosa podataka kroz mrežu, mogućnosti istraživanja forenzičkih artefakata s ciljem prikupljanja podataka o incidentima, predstavljene su tehnologije, alati i metode istrage, mehanizmi zlonamjernih softvera i mrežni tuneli. Prikazano je pribavljanje dokaza korištenjem softvera za preuzimanje mrežnog prometa, analiziranje paketa podataka, pregledavanje njihovog sadržaja i ostale radnje koje se provode s ciljem hvatanja kriminalaca u digitalnom svijetu.

31.

Day, Sylvia, 1973-
Sjedinjeni / Silvia Day ; prevela s engleskoga Lidija Milenkov Ečimović. - Zagreb : Znanje, 2016. - 373 str. ; 23 cm. - (Serijal Crossfire)
Peti nastavak serijala "Crossfire" započinje tako da Eva otkriva majci i ocu kako se tajno udala za Gideona. Njih dvoje, ranjeni traumama iz mladosti, teško uspostavljaju emocionalnu povezanost, no oboje su odlučni u nastojanju da njihova strastvena veza, sada brak, uspije. Međutim, Gideonova je bivša zaručnica Corinne Giroux napisala biografiju o vremenu koje je provela s njim. Eva želi riješiti taj problem s Corinne, a u tome joj pomaže njezina majka, snažna, lijepa, autentična trofejna žena koja zna kako odstraniti prepreke s puta, te se njih dvije ponovno   zbližavaju...

32.

Day, Sylvia, 1973-
Tako divlja glad / Sylvia Day ; prevela s engleskoga Maja Klarić. - Zagreb : Znanje, 2016. - 269 str. ; 23 cm. - (Serijal Posrnuli anđeli)
U svijetu anđela, palih anđela, vampira, likana i Posrnulih vladaju klanovi, osvete ali i zabranjene ljubavi nabijene strasnim odnosima i erotikom. Između dvoje cijenjenih ratnika, Elijaha - alfa likana i druge najmoćnije među vampirima - Vash,  razvija se odnos nabijen sirovom i neobuzdanom seksualnošću. Pred njima je zadatak ujediniti do tada neprijateljske  klanove i pronaći izvor nove bolesti koja se širi vampirskim   redovima.

33.

Docat : hrvatski
Docat : hrvatski : što činiti? : socijalni nauk Crkve / s predgovorom pape Franje ; [glavni urednik Petar Balta] ; [prijevod Franc-Kristijan Gogić]. - Split : Verbum, 2016. - 320 str. : ilustr. ; 21  cm
Pisan u obliku pitanja i odgovora tekst na popularan način vrlo praktično prikazuje socijalni nauk Katoličke Crkve kako bi osobito mladi u svjetlu evanđelja mijenjali sebe i donosili revoluciju ljubavi u sve prostore   života.

34.

Duenas, Maria, 1964-
La Templanza vinograd života : [roman] / Maria Duenas ; prevela sa španjolskog Branka Oštrec. - Zaprešić : Fraktura, 2016. - 494 str. ; 24 cm. - (Fraktura Publika)
Mauro Larrea vlasnik je rudnika srebra na Kubi do kojeg je došao mukotrpno rudareći vlastitim rukama. No kada započene rat između Sjevera i Juga, Lauro ostaje bez cijele imovine i s golemim dugovima. Sreća ga ipak ne napušta i na jednoj biljarskoj igri stječe posjede u Španjolskoj, a među njima je i vinograd La Templanza. Kreće u Španjolsku s namjerom da proda tako lako stečenu imovinu i riješi se dugova, ali ga slatkasti miris vina u andaluzijskom gradu Jeresu i nesuđena nasljednica La Templanze Soledad Montalvo u tome spriječe. Još jedan bestseler autorice poznate čitateljima romana "Vrijeme između krojenja".
 

35.

Duriez, Colin, 1947-
C. S. Lewis : biografija prijateljstva / Colin Duriez ; [prijevod Lidija Šimunić Mesić]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2016. - 290 str., VIII str. s tablama ; 20 cm. - (Likovi ;  51)
C. S. Lewis bio je sveučilišni profesor, popularizator vjere i autor "Kronika iz Narnije". A Colin Duriez je stručnjak za život i djelo C. S. Lewisa i R. R. Tolkiena. Kako i sam autor i podnaslovu ove knjige navodi, za Lewisa su tijekom cijelog života  bila najznačajnija prijateljstva koja su ga na mnogo načina i oblikovala: od prijateljstava iz djetinjstva na sjeveru Irske,  potom ona iz školskih dana u Engleskoj, u rovovima Prvoga svjetskog rata, Oxfordu... Ova se biografija između ostaloga, bavi i prijateljstvima s članovima književne skupine Inklings (neformalna književna skupina književnih entuzijasta koji su poticali pisanje fantazija među kojima je bio i  Tolkien).

36.

Eksperimentalne metode u obradi otpadnih voda
Eksperimentalne metode u obradi otpadnih voda / Mark C. M. van Loosdrecht ... [et al.] ; [prijevod s engleskog jezika Tatjana Jauk]. - Zagreb ; Sarajevo : Synopsis, 2016. - 323 str. : ilustr. ; 29  cm
Hrvatsko izdanje sveobuhvatne knjige koja na jednom mjestu prikazuje svjetska iskustva i znanja o eksperimentalnim tehnikama i metodama praćenja sustava obrade otpadnih voda te je dio programa obuke iz sanitarne hidrotehnike pri UNESCO-IHE. Brojni znanstvenici predmetnog područja spoznaje su organizirali u sedam poglavlja o testovima aktivnosti aktivnog mulja, respirometriji, testovima emisije izlaznih plinova, obradi podataka i procjeni parametara, testovima  taloženja, mikroskopiji i molekularnim  metodama.

37.

Espedal, Tomas, 1961-
Protiv prirode : (knjiga zapisa) : [roman] / Tomas Espedal ; s norveškoga preveo Munib Delalić. - Zagreb : Fidipid,   2016.
- 136 str. ; 21 cm. - (Biblioteka prijevodne književnosti ; knj.  26)
Jedan od najintrigantnijih suvremenih norveških pisaca, prozvan piscem za književne sladokusce, čiji romani redovito sadrže autobiografske elemente i nemoguće ih je jednoznačno žanrovski odrediti, donosi roman koji se može čitati kao svojevrsni nastavak ranijeg romana "Protiv umjetnosti". Središnja tema je ljubav, i to ona nemoguća, neprimjerena i stoga nesretna ljubav, u kojoj su ljepota i tuga nerazdvojno povezane i neprekidno se   prožimaju.

38.

European Union. Commission
Strateško djelovanje za ravnopravnost spolova : 2016. - 2019. - Luxembourg : Ured za publikacije Europske unije,   2016.
- 48 str. ; 20 cm
Dokument predstavlja novu fazu nastojanja Europske komisije u promicanju ravnopravnosti žena i muškaraca. U novoj je strategiji određeno više od trideset ključnih mjera koje je potrebno provesti u pet tematski važnih područja: povećanje broja žena koje sudjeluju na tržištu rada i jednaka ekonomska neovisnost žena i muškaraca; smanjenje razlike u plaćama, primanjima i mirovinama između spolova te borba protiv siromaštva žena; promicanje ravnopravnosti žena i muškaraca u donošenju odluka; suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja te zaštita i potpora za žrtve te promicanje ravnopravnosti spolova i ženskih prava diljem svijeta.

39.

Fabijanić, Nenad, 1951-
Postamenti / Nenad Fabijanić ; [urednica Nela Gubić] ; [fotografi Miro Martinić ... et al.] ; [prijevod Karmela Cindrić]. - Zagreb : Arhitektonski fakultet Sveučilišta : UPI-2M plus, 2016. - 127  str.
Monografija „Postamenti“ na hrvatskom i engleskom jeziku, predstavlja ujedno i katalog istoimene izložbe autora Nenada Fabijanića. Neki njegovi radovi, predstavljeni u knjizi, široj su javnosti dostupni za razgledavanje i svakodnevno diljem Hrvatske.

40.

Felski, Rita, 1956-
Namjene književnosti / Rita Felski ; preveo Vladimir Cvetković Sever. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2016. - 182 str. ; 21 cm. - (Apoteka:)
Autorica, književna teoretičarka i sveučilišna profesorica, u ovoj knjizi koju naziva atimanifestom daje svoje viđenje različitih teorijskih čitanja književnosti - njihovih metoda, ciljeva, svrhe i krajnjih dometa. Kroz poglavlja Prepoznavanje, Očaranost, Znanje i Šok propituje učinke koje književni tekstovi  imaju tj. mogu imati na čitatelje kao i teorijsku aparaturu za definiranje     i analiziranje takvih učinaka, upozoravajući na njihove jake strane, ali i  nedostatke. "Cilj mi je dati jednaku težinu    kognitivnim i afektivnim vidovima estetske reakcije; svaka teorija koja išta vrijedi svakako mora promisliti način na koji književnost mijenja naše shvaćanje samih sebe i svijeta, baš kao i svoj često izravno tjelesni utjecaj na našu psihu."

41.

Forenzična analiza DNA : interdisciplinarni  pristup
Forenzična analiza DNA : interdisciplinarni pristup / urednici Dragan Primorac, Moses Schanfield. - Zagreb : Školska knjiga, 2016. - XXV, 609 str. : ilustr. ; 26 cm. - (Forenzika i kazneno  pravo)
Knjiga je nastala kao rezultat rada pedesetak autora koji su sudjelovali na 6. konferenciji Međunarodnog društva  primijenjenih bioloških znanosti o primjeni projekata o humanom genomu u forenzičnim znanostima, antropologiji i      medicini. U knjizi su predstavljene najnovije spoznaje iz područja forenzično-molekularne biologije, a podijeljena je u četiri velike cjeline: Osnove i metodološki pristup (povijesni pregled razvoja analize DNA, statistička analiza rezultata, forenzična analiza mitohondrijskih molekula DNA, Y-kromosomu u forenzici…), Uporaba i primjena (prikupljanje i čuvanje materijalnih tragova, identifikacija nestalih osoba, bioterorizam, analiza životinjskih ostataka, forenzična botanika), Najnovija postignuća     i smjernice za budući razvoj humane forenzične molekularne biologije (razvoj novih tehnika analize DNA,   predviđanje tjelesnih obilježja uz pomoć DNA, molekularna obdukcija, genetičko rodoslovlje) te Pravo, etika i politika (DNA u sudnici, DNA baze podataka).

42.

Foss, Kristian Bang, 1977-
Smrt vozi Audi / Kristian Bang Foss ; s danskoga preveli Dora Maček i Mišo Grundler. - Zagreb : Naklada Ljevak,  2016.
- 216 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Cicero)
Asger dobiva otkaz i ubrzo shvati da je u kasnim tridesetima već star za reklamnu industriju u kojoj je radio. Naravno, taj poraz povlači narušavanje cijele "konstrukcije" života, te prihvaća prvi dostupni posao - ispomoć invalidnoj osobi Waldemaru u dehumaniziranom i turobnom naselju na periferiji Kopenhagena. Waldemar je teško bolestan i njihova je dnevna rutina krajnje deprimirajuća. Ali, izlaz postoji. Valja im posjetiti iscjelitelja, čudotvorca iz Maroka. Kreću na put, a već negdje u Francuskoj počinje ih pratiti tajanstvena osoba u crnom Audiju, putovanje se počinje pretvarati u utrku sa smrću...

43.

Franciscus, papa, 1936-
Papa Franjo odgovara : intervjui i tiskovne konferencije / uvod Giovanni Maria Vian ; [prijevod Slavko Antunović]. -   Zagreb
: Kršćanska sadašnjost, 2016. - 425 str. ; 22 cm. - (Polazišta ; 72)(Razgovori, svjedočanstva ;   2)
U ovo je knjizi okupljeno sve najvažnije što je Papa u svojoj skoro četverogodišnjoj službi izjavio medijima u različitim intervjuima. Zanimljiva je činjenica da je papa Franjo zadržao praksu svojih prethodnika i većinu intrevjua "odradio" u susretima s novinarima koji ga prate na njegovim  putovanjima.

44.

Franić, Oliver, 1951-
Kad tama zavlada / Oliver Franić. - Zagreb : Hangar 7, 2016. - 323 str. ; 22 cm. - (Solaris ; knj.   12)
Roman hrvatskog autora koji se atmosferom i prikazom svijeta nastavlja na nagrađivani autorov roman "Araton" (2004). U okvirima znanstvene fantastike, autor filozofski progovara o čovjeku kao individui, čovjeku u društvu, civilizaciji općenito, njegovoj slobodi te zlu koje se neprestano propituje nastojeći iznaći rješenje bez   njega.

45.

Gačić, Milica
Pisanje u znanosti i struci / Milica Gačić. - Zagreb : Narodne novine, 2017. - XVII, 233 str. : graf. prikazi ; 24 cm. - (Pravna biblioteka. Priručnici ; 36)
Priručnik o pisanju seminarskih, završnih, diplomskih i doktorskih radova u devet poglavlja s različitih aspekata pristupa spomenutoj problematici. Od uvodnog poglavlja o važnosti pisanja, uključujući dio o autorskom pravu i intelektualnom vlasništvu, zatim o znanstvenom radu uopće te vrstama pisanih radova, preko detaljno razrađenih priprema za pisanje, kao    i faza samog pisanja rada. Slijede poglavlja u kojima se obrađuje pitanje ocjenjivanja i obrane visokoškolskih i akademskih radova, izlaganje na skupovima i objavljivanje radova. Brojni dodaci sadrže niz korisnih podataka poput pravila izrade bibliografski podataka, izvoda iz Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja... Na kraju je bilješka o  autorici.

46.

Galić, Mladen, 1934-
Mladen Galić / [autor teksta] Ješa Denegri ; [fotografije Branko Balić ... et al.] ; [prijevod Ana Janković Čikos]. -   Zagreb
: Skaner studio, 2016. - 247 str. : ilustr. ; 30  cm
Monografija kojom je prestavljen rad hrvatskog slikara Mladena Galića jednog od prvih hrvatskih predstavnika minimalizma i ambijentalne umjetnosti. Predgovor je napisao likovni kritičar Ješa Denegri pod naslovom "Problemi i konteksti umjetnosti Mladena Galića". Tekst je objavljen i na englesom jeziku. Monografija sadrži i popis samostalnih i skupnih izložaba na    kojima je Galić izlagao, nagrada, kao i bogatu  bibliografiju.

47.

Gantner, Vesna, 1979-
Uzgojno-selekcijski rad u stočarstvu / Vesna Gantner, Zdravko Barać. - Osijek : Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, 2016. - VII, 219 str. : ilustr. ; 24  cm
U udžbeniku su detaljno opisani sastavni dijelovi svakog uzgojnog programa i to postupci označavanja životinja, utvrđivanje roditeljstva, metode za utvrđivanje proizvodnih svojstava, testiranja te opis metoda za opis uzgojnih genetskih   vrijednost
kontrolirane populacije stoke. Namijenjen je prvenstveno studentima Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ali i drugim tematski bliskim  studijima.

48.

Garwood, Julie, 1946-
Lavlja družica / Julie Garwood ; s engleskog prevela Vida Milek. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 419 str. ; 20 cm. - (Kraljice ljubavnih romana ; knj. 65)
Christina je dijete bijelaca koju je odgojilo indijansko pleme Dakota. Kada djevojčica odraste pleme odlučil održati obećanje dato biološkoj majci i poslati je u Englesku jedinoj rođakinji. Christine je naslijedila dnevnik koji svjedoči okrutnu istinu o   braku od kojega je njezina majka pobjegla. Ulazeći u visoko englesko društvo upozna markiza Lyona i oni oboje na prvi pogled osjete strast i privlačnost.... Zgodan i snažan ratnik i samosvjesna i šarmantna princeza savladat će  mnoge   prepreke i naposlijetku doživjeti ljubav i međusobno potpuno  razumijevanje.

49.

Gašperov, Jere
Zakon o zaštiti na radu s komentarom i povezivanjem na pripadajuće propise / [autor Jere Gašperov] ; [glavna urednica Sandra Telebec]. - [2. izmijenjeno izd.]. - Zagreb : ZIRS, 2017. - 228 str. ; 17  cm
Knjiga osim Zakona o zaštiti na radu donesenog 2014. godine sadrži komentare autora, stručnjaka zaštite na radu, koji nemaju snagu propisa, ali služe kao stručna potpora svima koji se u tvrtkama bave ovim   područjem.

50.

Gavran, Miro, 1961-
Nekoliko ptica i jedno nebo : roman / Miro Gavran. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 200 str. ; 20 cm. - (Biblioteka hrvatskih pisaca ; knj. 30)
Novi roman poznatog hrvatskog književnika čija su mnoga djela prevedena te nagrađena mnogobrojnim nagradama. Autor donosi priču o fra Didaku Buntiću koji je tijekom Prvog svjetskog rata od gladi spasio tisuće hercegovačke djece osiguravši   im prihvat u Slavoniji i Srijemu. Autor u liku fra Buntića objedinjuje Hercegovinu i Slavoniju, povijest i književnost, Schindlera   i Mojsija. U drugoj sloju romana, autor donosi dvije ljubavne priče prepune   dvojbi.

51.

Gerovac, Goran, 1967-
Sjever je mjesto tame / Goran Gerovac. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 183 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj.  440)
Dogodila se atomska katastrofa i nastupio je mračni "dan poslije". Glavni (i jedini) junak luta ostacima svijeta, gurnut preko ruba pameti pitanjem "što se dogodi kad društvo odjednom nestane". "... postapokaliptični roman u kojem   glavni
protagonist nakon nuklearnog uništenja luta razvalinama gradova... prisjećajući se bivšeg života i 'analizira' ludilo svijeta koji  se samouništio. Pritom nema nikakvih obzira ni prema kome, gotovo je sam na svijetu i može reći što god hoće, nema    prema kome biti politički korektan... Ne ostaje dužan nikome, a ne štedi ni sebe."   (cit.)

52.

Gibellini, Rosino, 1926-
Kratka povijest teologije XX. stoljeća / Rosino Gibellini ; [prijevod Stjepan Kušar]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2016. - 176 str. ; 24 cm. - (Priručnici / Kršćanska sadašnjost ; sv.  103)
Autor donosi teologije 20. stoljeća koje se kronološki kreću od liberalne teologije k dijalektičkoj teologiji, zatim od demitologizacije, teologije povijesti pa sve do teologija nastalih na području Azije, Afrike i SAD-a kao i novijih teologija poput feminističke i ekološke teologije. Knjiga upućuje čitatelja na glavne crte prethodne veće knjige istoga autora pod nazivom „Teologija dvadesetog stoljeća“.

53.

Gilbert, Elizabeth, književnica, 1969-
Velika magija / Elizabeth Gilbert ; s engleskoga prevela Radha Rojc-Belčec. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 255 str. ; 20   cm.
- (Biblioteka Ambrozija ; knj. 444)
Knjiga je nastala na temelju autoričina govora na TED konferenciji, a propituje temu kreativnosti. Autorica polazi od teze kako u svima nama leži kreativnost, kao jedno od glavnih obilježja naše vrste i samo trebamo naučiti kako bez straha živjeti kreativno. Donoseći primjere i spoznaje iz vlastitog stvaralačkog procesa,piše o hrabrosti, očaranosti, dopuštenju,
ustrajnosti, povjerenju i božanstvu, naglašavajući važnost bavljenja onime što najviše volimo, bez strahovanja od neuspjeha.

54.

Gjurković, Tatjana
Terapija igrom : kako razviti vještine za razumijevanje djeteta i produbiti odnos s njim / Tatjana Gjurković. - Split : Harfa, 2016. - 145 str. ; 21 cm
Igra obogaćuje dječji život i kroz nju ona istražuju sebe, odnose s drugima te svijet oko sebe i tako nesvjesno uvježbavaju socijalne, emocionalne, tjelesne i spoznajne vještine. Kroz nekoliko poglavlja autorica daje teorijske i praktične primjere za roditelje o razvoju igre, emocijama i emocionalnom razvoju, empatiji, temperamentu te kako poput terapeuta postaviti granice i ojačati djetetovo samopouzdanje te pretpostavke i rezultate terapije   igrom.

55.

Glavičić, Božo, 1949-2014
Terra fameja / Božo Glavičić, Daniel Mohorović. - Rijeka : Zigo, 2016. - 253 str. : ilustr. ; 24  cm
Knjiga o Labinu, ljudima, povijesti, običajima, tradiciji, pričama, legendama – svemu čime se Božo Glavičić bavio cijelog života, a u koautorstvu s Danielom Mohorovićem poprimila je formu dijaloga. Strukturirana kroz četiri glavna poglavlja, četiri godišnja doba (mladoletak, leto, podzimak i zima), knjiga donosi priču, životni ciklus jedne obitelji. Napisana na hrvatskom standardnom jeziku, pa zato namijenjena široj publici, knjiga sadrži fotografije iz obiteljskih albuma te rječnik labinskih,    manje poznatih riječi.

56.

Glogović, Kornelije Marko, 1976-
Grešnicima ulaz dopušten ili Kako do savršenoga zdravlja u samo nekoliko stotina koraka!!! / Marko Glogović. - Koprivnica : Figulus, 2016. - 261 str. ; 21 cm
Zbrka prethodno objavljenih kolumni fra Marka Glogovića u kojima autor osebujno progovara o različitim temama u životu suvremenih kršćana.

57.

Goudge, Eileen, 1950-
Žena u crvenom / Eileen Goudge ; prevela Vesna Valenčić. - Rijeka : Leo-Commerce, 2016. - 429 str. : slika autorice ; 21 cm. - (Biblioteka Leo)
Kad je Alice vidjela bezbrižnog Owena na parkiralištu, nakon što je oslobođen krivnje za vožnju u pijanom stanju i ubojstvo njezinog sina Davida, stisnula je papučicu gasa i krenula na njega. Za taj je pokušaj ubojstva odležala zatvorsku kaznu i nakon deset se godina ponovno vratila na otok. Prva osoba koju je susrela po izlasku s trajekta je Colin, odvjetnik i liječeni alkoholičar, koji je došao na otok nakon smrti djeda, poznatog umjetnika. Colin i Alice povezuje neka u tom trenutku njima   još nepoznata veza. S druge strane, Alice se mora ponovno zbližiti sa svojim drugim sinom, Jeremyem, koji je optužen za silovanje. Nastoji dokazati njegovu nevinost, no čovjek koji ju je strpao u zatvor i dalje joj želi nauditi, a sada je na moćnoj poziciji gradonačelnika...

58.

Gračner, Vesna, 1946-
Odgoj za budućnost / Vesna Gračner, Suzana Peran, Dario Tokić. - Zagreb : Tražimo istinu, 2016. - 132 str. : slike autora ; 21 cm
Knjiga posvećena odgoju i komunikaciji roditelja i djece u kojoj se, polazeći od spoznaja kršćanske teologije i psihologije, na odgoj gleda kao na proces sazrijevanja i roditelja i djece. Knjiga je nastala na temelju radijskih emisija "Tražimo istinu" koje su tijekom 2014. i 2015. godine emitirane na Hrvatskom katoličkom   radiju.

59.

Graeber, David, 1961-
Prema antropološkoj teoriji vrijednosti : lažna kovanica naših snova / David Graeber ; [prevoditelj Armano Srbljinović]. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk : Hrvatsko društvo za integralnost, 2016. - 359 str. ; 23 cm. -   (Biblioteka Holon)
Autor, profesor antropologije na Sveučilištu u Chicagu, nastoji dati cjelovitu antropološku teoriju koja bi objasnila kako  različite kulture svijet definiraju na radikalno drugačije načine te kako definiraju što je lijepo, vrijedno ili važno. Knjiga daje pregled različitih shvaćanja pojma vrijednosti, govori o teoriji razmjene, teoriji bogatstva i moći, problemu fetiša, daje primjer društvene kreativnosti među Irokezima i revidira teorijski korpus velikog antropologa Marcela   Maussa.

60.

Grbeša, Darko, 1955-
Hranidbena svojstva kukuruza / Darko Grbeša. - [Dugo Selo] : [Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja?] ; [Zagreb] : [Agronomski fakultet Sveučilišta?], 2016. - 136 str. : ilustr. ; 24  cm
Cilj ove monografije je iznijeti sveobuhvatnije svjetske znanstvene spoznaje o čimbenicima zrna koje utječu na što bolju pretvorbu energije kukuruza u animalne proizvode i zdravstvenu ispravnost kukuruza te zdravlje životinja. Knjiga je prvenstveno namijenjena ratarima koji proizvode kukuruz i stočarima koji koriste kukuruz, ali i studentima Agronomskog fakulteta.
 

61.

Gruen, Anselm, 1945-
Daruj svoje srce / Anselm Gruen ; [prijevod Robert Vukoja]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2016. - 115 str. ; 19   cm
Autor tajnu ljubavi prikazuje koristeći se citatima pjesnika i mistika koji mu služe kao motiv za jednostavan i poticajan tekst, nagovor na ljubav u svim njezinim brojnim  licima.

62.

Gruen, Anselm, 1945-
50 anđela za godinu / Anselm Grün ; [prijevod Pavao Madžarević]. - 5. izd. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2016. - 167 str. ; 22 cm. - (Metanoja ;  146)
Anselm Grün, poznati kršćanski teolog, u ovoj svojoj knjizi predstavlja pedeset anđela za godinu koji su čovjekovi pratioci   na životnom putu. U pedeset vrlina opisane su snage koje oblikuju život, potencijale koji ga preobražavaju, sve više suobličavaju izvornoj slici, onom kakav bi mogao i trebao biti. Vrline, po autoru, nisu izraz isključivo vlastitih nastojanja i ostvarenja, one su i dar, milost, čovjeku priopćena mudrost. Prvo izdanje izašlo je u Kršćanskoj sadašnjosti 2003. godine,   a ovo je već 5. izdanje.

63.

Gutić, Dragutin, 1953-
Menadžment komunalnih i vodnih usluga / Dragutin Gutić, Mijo Šepak. - Osijek : Grafika, 2016. - 241 str. : ilustr. ;   24
cm
U knjizi su predstavljeni temeljni segmenti suvremenog menadžmenta, s naglaskom na komunalnim i vodnim poduzećima koja su izuzetno važna za normalno funkcioniranje društva te opstanak ljudi i gospodarstva (sve manje vode za piće, sve  više potrebe za kvalitetnim zbrinjavanjem otpada…). Objašnjeni su pojmovi menadžmenta, organizacije, vođenja,   strateškog upravljanja, upravljanja ljudskim resursima, komuniciranja u organizaciji, planiranja i predviđanja poslovnih tijekova, menadžerskog odlučivanja, upravljanja projektima, kvalitetom i okolišem, a s ciljem da, prema principima suvremenog menadžmenta, ova poduzeća budu uspješna, profitabilna i konkurentna te nauče upravljati svojim kapitalnim i ljudskim resursima.

64.

Hafizović, Fazileta, 1952-
Popis sela i zemlje sandžaka Krka, Klis i Hercegovina, oslobođenih od Mletačke Republike 1701. godine : BOA TTD 861 : (prijevod katastarskog deftera) / Fazileta Hafizović. - Zagreb : Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" : Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta ; Sarajevo : Orijentalni institut, 2016. - 517 str., [1] presavijeni list sa zemljop. kartom : slika autorice ; 24 cm. - (Biblioteka   Izvori)
Nastala kao prijevod istoimenog deftera (katastarski porezni popis u vrijeme Osmanskog carstva), knjiga donosi jedinstveno svjedočanstvo o vrijednim podacima o nastanjenosti i površini te vlasništvu unutar pojedinih geografskih područja. Na kraju knjige nalazi se pogovor Drage Roksandića, kazalo geografskih pojmova, popis izvora i literature te bilješka o autorici.

65.

Hage, Rawi, 1964-
Karneval / Rawi Hage ; prevela s engleskoga Snježana Husić. - Zaprešić : Fraktura, 2016. - 259 str. ; 21  cm
Muha živi u gradu slavnom po velikom karnevalu, radi kao taksist, a većinu slobodnog vremena povlači se u samoću i čita knjige. Kaotičan vanjski svijet on promatra distancirano i s ironijom, naročito živopisne i ekscentrične životne priče   mušterija koje vozi u svojem taksiju. Istinsku simpatiju i bliskost Muha osjeća samo prema svojoj   povučenoj susjed Zainab, koju bezuspješno pokušava izvesti na večeru. Crnohumoran, razigran, oštrouman roman kanadskog autora libanonskog podrijetla, čiji su romani osvojili nekoliko prestižnih kanadskih   nagrada.

66.

Harris, Robin, 1952-
Stepinac : njegov život i vrijeme / Robin Harris ; [prevoditelj Vedran Pavlić]. - Zagreb : Školska knjiga, 2016. - 418 str. : ilustr. ; 24 cm
Knjiga je prva cjelovita biografija blaženog kardinala Stepinca, a rezultat je autorova zanimanja za hrvatsku povijest te iscrpnog proučavanja života ovoga sveca i vremena u kojemu je živio. Proučavajući mnogobrojne dokumente o Stepincu iz različitih svjetskih arhiva, neke već objavljene, a neke tek odnedavno dostupne, britanski povjesničar nastoji rasvijetliti povijesne dileme o kardinalu Stepincu, o kojemu se vode brojne polemike u vjerskoj, ali i političkoj javnosti, te pomoći razumjeti jedno važno razdoblje u životu hrvatskog  naroda.

67.

Hašek, Jaroslav
Ljubav u Međimurju : priče iz Hrvatske i okolice / Jaroslav Hašek ; [preveo s češkog Matija Ivačić] ; [ilustracije Josef Lada]. - Koprivnica : Šareni dućan, 2016. - 162 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Stranci u noći ;  41(199))
Knjiga sadrži osamnaest pripovijetki, crtica i humoreska velikog češkog pisca nastalih u razdoblju između 1904. i 1914. godine na području Hrvatske i susjednih zemalja. U pričama sabranim u knjizi, pronalazimo specifičan, pomalo nostalgičan humor autora često prožet melankoličnim ili čak tragičnim tonovima. U pojedinim djelima prisutni su detaljni opisi krajolika   kao i pojedinih osoba što nas upućuje na zaključak da je autor opisao vlastite   doživljaje.

68.

Hemon, Aleksandar, 1964-
Kako su nastali Ratovi zombija / Aleksandar Hemon ; s engleskoga prevela Irena Žlof. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 277 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 437)
Hrvatsko izdanje novog romana popularnog i nagrađivanog bosanskohercegovačkog autora s američkom adresom, u kojem   je glavni junak neuspješni scenarist koji pokušava ostvariti različite ideje svojih scenarija, a jedan od njih je o ratovima   zombija. Priča se zapetljava njegovim odnosom sa studenticom, koja je udana i iz Bosne je. Na prepoznatljiv, humorističan način, autor se dotiče tema izbjeglica, imigranata, globalizaciji,  otuđenja…

69.

Herak, Diana, 1958-
Američki kuk / Diana Herak. - Zagreb : Medicinska naklada, 2016. - 218 str. ; 20 cm. - (Biblioteka  Knjigolijek)
Debitantski roman zagrebačke profesorice kroatistike, lektorice i urednice pisan u prvom licu doima se poput svakidašnje autobiografske priče. Iza ortopedskog naslova slijedi hrabra i duhovita ispovijed junakinje koja drugi put odlazi u bolnicu na operaciju kuka, a roman završava odlaskom iz bolnice odnosno toplica. Čita se posve ogoljela priča o bolesti i životu, o supatništvu i prijateljstvu u bolničkim sobama, o doktorima i sestrama, o peripetijama oko ugradnje umjetnog američkog  kuka, uz zadivljujuće isijavanje punine života i životnih  radosti.

70.

Hiaasen, Carl, 1953-
Klub slavnih / Carl Hiaasen ; [prevela s engleskoga Veronika Ocvirek Celižić]. - Zagreb : Algoritam, 2016. - 315 str. ;   24
cm
Cherry Pye medijska je zvijezda, s malo godina i mnogo sklonosti k istovremenoj konzumaciji droga i alkohola. Kada se pokuša vratiti na scenu, prije svega voljom ambiciozne majke i gramzljivog menadžera, mora biti potpuno čista. Međutim to  joj baš ne uspijeva i mora na liječenje, a da se ne bi gubilo vrijeme  - dobije dvojnicu.  No, dvojnicu zabunom otme   paparazzo opsjednut Cherry. Cherryni "zaštitnici" nalaze se pred velikim izazovom - spasiti dvojnicu i sakriti tajnu o  postojanju dvojnice ili...

71.

Higgs, John
Apsolutno nezamislivo : pokušaj shvaćanja dvadesetog stoljeća : [alternativna povijest 20. stoljeća] / John Higgs ; s engleskoga preveo Marko Kovačić. - Zagreb : Znanje, 2016. - VIII, 316 str. ; 23  cm
Dvadeseto stoljeće donijelo je čovječanstvu promjene i događaje kakvi su dotad bili nezamislivi: od kvantne mehanike, ideje relativnosti, teorije kaosa, (post)modernizma i ratova svjetskih razmjera, pa do razvoja interneta, seksualne   revolucije,
znanstvene fantastike i istraživanja svemira – sve što su ljudi devetnaestog stoljeća mislili da znaju, gotovo se preko noći promijenilo iz temelja. Ova originalna i zabavna knjiga daje pregled „apsolutno nezamislivih“ novosti dvadesetog stoljeća, nakon čega više ništa nije moglo bilo kao  prije.

72.

Hillers, Marta, 1911-2001
Jedna žena u Berlinu : [dnevnički zapisi od 20. travnja do 22. lipnja 1945.] / Anonimna ; [prijevod Sabine Marić]. - Koprivnica : Šareni dućan, 2016. - 254 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Život je lijep / Šareni dućan ;  22(196))
Istinita priča o mukama i stradanju njemačkih žena od strane pobjedničke vojske SSSR-a u zadnjim mjesecima Drugog svjetskog rata u Berlinu. U ruševinama grada skrivaju se njemački starci, žene i djeca, a njihov život sveden je na borbu za preživljavanje - gladni, izmučeni i prestrašeni, oni su žrtve iživljavanja sovjetskih vojnika, pri čemu je najokrutnija sudbina zadesila upravo žene. Autorica ovih zapisa njemačka je novinarka Marta Hillers koja je osobno proživjela događaje koei opisuje, a zbog mučnih svjedočanstava objavljivanju su se protivili i Sovjeti i Nijemci, te je djelo prvi put objavljeno u Americi.

73.

Hinšt, Vladislav, 1963-
Historijsko-institucionalistička interpretacija obrambenog planiranja u Republici Hrvatskoj / Vladislav Hinšt. - Zagreb : Despot infinitus, 2016. - 287 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Hrvatska  povijest)
Nastala na temelju istoimene doktorske disertacije, knjiga je usmjerena na sustavan prikaz nastanka i razvoja suvremenog pristupa planiranja obrane Republike Hrvatske. Analiza je izvedena korištenjem pet dimenzija javnih politika – temporalne, institucionalno-organizacijske, kontekstualne, ekonomsko-proračunske te političko- institucionalne u razdoblju od 1996. do 2007. godine, koje su i prikazane u zasebnim  poglavljima.

74.

Hlača, Bojan, 1958-
Lučka logistika / Bojan Hlača. - Rijeka : Sveučilište u Rijeci, Pomorski fakultet, 2016. - 384 str. : ilustr. ; 22   cm
Sveučilišni udžbenik o lukama, stupovima globalne ekonomije, trgovine i transporta te ključnim infrastrukturnim servisima u prometu roba i putnika, bez obzira radilo se o malom komadu obale za pristajanje brodica ili o globalnoj luci s   mnogobrojnim terminalima i klasterima industrije i usluga. S obzirom na velike promjene u globalnoj trgovini, rastu    svjetskog gospodarstva i prometa, pred luke su stavljeni novi zahtjevi te je njihova uloga veća i složenija nego ranije. U   ovom udžbeniku prikazana je redefinirana strateška uloga današnjih luka, objašnjeni su pojmovi transporta i prometa, logistike i dobavnog lanca, opisani su svjetski i europski robni tokovi i njihova struktura, prometni pravci te uloga luka u dobavnom lancu. Na kraju knjige opisan je trend kretanja i razvoja luka u 21.   stoljeću.

75.

Horvat, Željka, 1986-
4 brave : (crtice sa sela, bez svinje) / Željka Horvat Čeč. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 133 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 438)
Prozna knjiga hrvatske nagrađivane i prevođene spisateljice u kojoj autorica donosi kratke priče, crtice iz života djevojčice   iz međimurskog sela na početku devedesetih godina 20. stoljeća. Pripovjedačica svojim dječjim, jednostavnim načinom opisuje događaje, doživljaje i osjećaje vezane uz svoju obitelj, prijatelje, školu, donoseći pred čitatelja naoko općepoznate činjenice, koje su zapravo, vrlo  potresne.

76.

Hrestomatija hrvatskoga medicinskog prava
Hrestomatija hrvatskoga medicinskog prava / Ksenija Turković, Sunčana Roksandić Vidlička, Aleksandar Maršavelski (ur.). - Zagreb : Pravni fakultet Sveučilišta, 2016. - XVII, 905 str. ; 25 cm
Opsežna monografija o razvoju područja medicinskog prava u Republici Hrvatskoj. Sadrži radove vodećih stručnjaka za teme iz medicinskog prava, donosi i povijesne tekstove istaknutih pisaca i znanstvenika koji su se bavili tematikom medicinskog prava u prošlosti (u vrijeme s početka prošlog stoljeća), te u vrijeme nastanka modernog medicinskog prava u Hrvatskoj.

77.

Hrvatska. Zakoni
Zakon o javnoj nabavi : (NN 120/16) : tekst zakona s kazalom pojmova / [priredila] Zdenka Pogarčić. - Zagreb : Narodne novine, 2017. - XIX, 331 str. ; 19 cm. - (Pravna biblioteka. Zbirke propisa ;  519)
Tekst Zakona o javnoj nabavi koji datira od 9. prosinca2016. godine, a u većem dijelu stupio je na snagu 1. siječnja 2017. Na kraju knjige objavljeno je Pojmovno  kazalo.

78.

Hrvatska. Zakoni
Zakon o nasljeđivanju : redakcijski pročišćeni tekst : (NN 48/03, 163/03, 35/05, 127/13, 33/15) : tekst zakona, kazalo pojmova : [prilozi]. - Zagreb : Narodne novine, 2016. - XI, 98 str. ; 24  cm
Redakcijski pročišćeni tekst Zakona iz 2003. godine s kazalom pojmova i prilozima - Pravilnikom o visini nagrade i  naknade troškova javnog bilježnika kao povjerenika suda u ostavinskom postupku (NN 135/03), Pravilnikom o Hrvatskom upisniku oporuka (NN 135/03, 164/04) i Pravilnikom o dodjeljivanju ostavinskih predmeta javnim bilježnicima (NN    35/15).

79.

Interdisciplinarni  znanstveno-stručni skup Aktualni trenutak hrvatskog zdravstva V (2014 ;  Rijeka)
Zaštita prava djece i mladih na seksualno zdravlje : zbornik radova s interdisciplinarnog znanstveno-stručnog skupa, Rijeka, 2016. / [urednica Stjepka Popović]. - Rijeka [etc.] : Medicinski fakultet Sveučilišta, Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini [etc.], 2016. - 141 str. ; 23  cm
Zbornik donosi deset radova izloženih na skupu kojem je cilj bio predstavljanje znanstveno utemeljenih informacija o spolnosti i reproduktivnom zdravlju, kao i izrada smjernica za zaštitu prava djece i mladih na seksualno zdravlje. Teme obrađene u radovima su pravo djeteta na spolno zdravlje, razvoj rodnog identiteta i seksualne orijentacije, kaznenopravna zaštita djece od seksualnog zlostavljanja, primjeri dobre prakse u zaštiti prava djece i mladih od seksualnog zlostavljanja i nasilja, prevencija seksualnog zlostavljanja djece s intelektualnim teškoćama, intervencije i stručni tretmani seksualno zlostavljane djece, kako razgovarati sa žrtvom spolnog zlostavljanja, uloga medija u povredi prava djece i mladih na seksualno zdravlje, predstavljanje istraživanja medijske prezentacije seksualnog zlostavljanja djece te prikaz rada s maloljetnim  počiniteljima seksualnog nasilja.

80.

Iskopane priče 2
Iskopane priče 2 / [urednik Zoran Antičević]. - Červar Porat : Udruga vlasnika stanova Červar Porat, 2016. - 102 str. : ilustr. ; 21 cm
Zbirka priča pristiglih na istoimeni natječaj sadrži tri nagrađene priče te pet priča koji je stručni žiri preporučio za    objavljivanje. Udruga vlasnika stanova Červar Porat već tradicionalno organizira i 'Festival književnosti Červar Porat', koji se tradicionalno održava u srpnju.

81.

Ivančić, Tomislav, 1938-
Susret sa živim Bogom : temeljno kršćansko iskustvo : seminar za evangelizaciju Crkve / Tomislav Ivančić. - 15. izd. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2017. - 277 str. ; 20 cm. - (Metanoja ;  82)
Novo izdanje zbirke tekstova koji su u ovoj knjizi napisani prije svega na temelju dugogodišnjega iskustva rada na molitvenim seminarima, ali i na temelju teološkog studija, proučavanja tekstova Svetog pisma, otačke literature i najnovijih dokumenata Crkve.

82.

Ivičević, Elizabeta, 1975-
Penitencijarno pravo / Elizabeta Ivičević Karas. - Zagreb : Narodne novine, 2016. - X, 122 str. ; 24 cm. - (Pravna biblioteka. Udžbenici ; 246)
Penitencijarno pravo uređuje izvršavanje zatvora kao glavne i dominantne kaznene sankcije. U ovom se udžbeniku problematika izvršavanja kazne većinom obrađuje iz perspektive zatvorenikovih prava, ali i iz perspektive socijalne rehabilitacije zatvorenika. Također, u knjizi su prikazani povijesni sustavi kazne zatvora i razvoj ove pravne discipline, načela izvršavanja kazne zatvora, njihov tijek, prava zatvorenika, primjene prisilnih mjera prema zatvorenicima te  mehanizmi nadzora nad izvršavanjem kazne i zaštita prava zatvorenika. Udžbenik je namijenjen studentima i polaznicima poslijediplomskoga specijalističkog i doktorskog studija iz kaznenopravnih znanosti, pravnim    praktičarima, sucima, državnim odvjetnicima...

83.

Izrada primjenskih programa u Pythonu
Izrada primjenskih programa u Pythonu / Predrag Brođanac ... [et al.]. - Zagreb : Element, 2016. - 330 str. : ilustr. ;   25
cm
Python je programski jezik opće namjene stvoren 1990. godine (iime je dobio po TV seriji Monty Python's Flying Circus). Python dopušta korištenje nekoliko stilova programiranja i zbog te fleksibilnosti je sve popularniji. Najviše sekoristi na   Linuxu, no postoje i inačice za druge operacijske sustave. Ovaj priručnik je treći u nizu ("Rješavanje problema    programiranja u Pythonu" i "Napredno rješavanje problema programiranjem u Pythonu"). Knjiga je podijeljena u osam poglavlja: 1. Primjer primjene objektno usmjerenog programiranja; 2. Programi s grafičkim korisničkim sučejima; 3. Osnove mrežnog programiranja; 4. Paralelno programiranje; 5. Baze podataka; 6."web-programiranje" u Pythonu", 7. Primjena programiranja u nimeričkoj matematici2 i 8. Stanični automati.

84.

Jakoliš, Helena, 1988-
Zdravo i slasno bez glutena / Helena Jakoliš ; [fotografija Helena Jakoliš]. - Šibenik : Tragom : Zdrava hrana bez glutena, 2016. - 271 str. : ilustr. ; 25  cm
Knjiga sadrži stotinjak recepata za jela bez jaja, mliječnih proizvoda i glutena te poglavlja o sirovoj, veganskoj i paleo prehrani, glutenu i bezglutenskoj prehrani, prirodnim zaslađivačima i namirnicama koje se upotrebljavaju u receptima. U kuharici se mogu pronaći ilustrirani recepti za zdrave doručke, sokove i smoothieje, pečene slastice, sirove torte, sirove slastice i sladolede. Na kraju knjige nalazi se tablica bezglutenskih vrsta   brašna.

85.

Jembrih, Alojz, 1947-
Tragom života i rada Stjepana Moysesa u Zagrebu : (1829. - 1851.) / Alojz Jembrih. - Zagreb : Hrvatsko književno društvo Sv. Jeronima, 2016. - VI, 390 str. : ilustr., faks. ; 25 cm. - (Niz   Svetojeronimska knjižnica)
Knjiga o svećeniku, profesoru filozofije u Zagrebu, cenzoru i kanoniku Prvostolnog kaptola zagrebačkoga, Slovaku Stjepanu Moysesu, koji je u doba Ilirskog preporoda bio uključen u kulturna i politička zbivanja od hrvatskog interesa. Knjiga je podijeljena na dva dijela, prvi dio sadrži prikaz njegova zagrebačkog djelovanja, ali ne izostavlja i širi društveno-politički kontekst zbivanja. Drugi dio sadrži preslike njegovih autorskih latinskih, hrvatskih i njemačkih tekstova, njemu posvećene prigodne pjesme, niz fotografija, veduta Zagreba i prikaz osoba s kojima je Moyses bio u kontaktu, kao i opsežan popis literature. Na kraju knjige je bilješka o  autoru.

86.

Jidi, Majia, 1961-
Rapsodija u crnom : izabrane pjesme / Jidi Majia ; s engleskoga preveo i priredio Miloš Đurđević. - Zagreb : Durieux, 2016. - 334 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Edicije Durieux ;  41)
Jidi Majia (rođ. 1961.) svjetski je poznat suvremeni kineski pjesnik i kulturni radnik, direktor međunarodnih festivala poezije na Quinghai jezeru, nagrađivani autor četrdesetak knjiga poezije i proze. Pripadnik je manjinskoga naroda Yi u planinama zapadnog Sečuana. U njegovim se pjesmama pretapaju duboko intimne teme s onima zavičajnima i folklornima, s    mitovima i legendama rodnog kraja ("Ja sam povijest upisana u ovoj zemlji na jeziku Nuosu/ Rodila me je žena koja je   teška srca prerezala pupčanu vrpcu", Autoportret). Mnogi su njegovi stihovi posvećeni književnim velikanima kojima se   divio, a navedeni su: Leopardi, Ungaretti, Puškin, Ahmatova, Majakovski, Lorca, Achebe i   dr.

87.

Jonasson, Jonas, 1961-
Djevojka koja je spasila švedskog kralja / Jonas Jonasson ; s švedskoga prevela Anka Katušić-Balen. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2016. - 389 str. ; 24  cm
Roman prožet apsurdom, sarkazmom i crnim humorom prati mladu Nombeko Mayeki, rođenu davne 1961. godine.  Nombeko čisti poljske zahode u siromašnom johanesburškom predgrađu i naizgled se čini kako joj se ne smiješi blistava budućnost. Međutim, Nombeko ima izrazite matematičke sposobnosti, zahvaljujući kojima će joj život krenuti u posve neočekivanom smjeru. Spletom okolnosti na njezinom će se putu naći niz vrlo osebujnih likova, jedna atomska bomba koja službeno ne postoji, agenti izraelske tajne službe Mosad, oteti švedski kralj i   premijer…

88.

Jović, Tomislav, 1954-
Camino : hodanjem do Santiaga / Tonči Tončo. - Zagreb : [vlast. nakl.], 2017. - 193 str. : ilustr. ; 24  cm
Camino Santiago de Compostela hodočasnički je put u Španjolskoj dug osamsto kilometara kojim vjernici i pustolovi prolaze još od devetog stoljeća, a danas je uvršten na popis UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine. Knjiga opisuje dug i iscrpljujuć, ali inspirativan i nezaboravan autorov uspon prašnjavim, strmim, ponekad opasnim putevima do cilja, put na kojem se čovjeku vraća osjećaj unutarnjeg mira i jedinstva s   prirodom.

89.

Juraj Dragišić : život i djela
Juraj Dragišić = (Georgius Benignus) : život i djela / uredili Erna Banić-Pajnić ... [et al.]. - Zagreb : Institut za filozofiju, 2016. - 429 str. : ilustr. ; 24 cm
Knjiga donosi temeljne podatke vezane uz život hrvatskog renesansnog filozofa koji je sudjelovao u zbivanjima koja su podosta utjecala na kulturnu povijest Europe. Dodatno, sadrži i izvode iz njegovih najznačajnijih djela te mišljenja njegovih sugovornika o njemu. U zadnjem dijelu knjige nalazi se pregled digitaliziranih Dragišićevih djela te djela o njemu.

90.

Jurčev, Antonio, 1971-
Od Željezničke kolonije do Ravnica : monografija zagrebačkog kvarta Maksimirska naselja / Antonio Jurčev. - Zagreb : Palatium, 2017. - 695 str. : ilustr. ; 30 cm
Monografija koja donosi sveobuhvatan pregled povijesti zagrebačkog kvarta Maksimirska naselja. Iako povijest naseljavanja počinje 1923.g., povijest kvarta počinje s 1788.  godinom kada je biskup Maksimilijan Vrhovac počeo uređivati hrastovu    šumu i pretvorio je u park. Maksimirski park je najprepoznatljivije područje kvarta, a uz njega su tu još simboli grada poput Zoološkog vrta, nogometnog stadiona, tvornice slatkiša itd. Opisani su svi važniji događaji iz prošlosti kvarta i međusobne poveznice, a sve je upotpunjeno fotografijama od kojih su neke prvi put   objavljene.

91.

Jurić, Ivan, pravnik
Parnični postupak : praktični primjeri : primjeri tužbi i drugih podnesaka u parničnom postupku, s komentarom, napomenama uz praktične primjere, sudskom praksom i bilješkama / Ivan Jurić. - Zagreb : Vizura, 2016. - 1090 str. ; 25 cm + 1 CD-ROM. - (Pravo u praksi)
Primjeri tužbi i drugih podnesaka u parničnom postupku s komentarom, napomenama uz primjere, sudskom praksom i bilješkama.

92.

Kačić Alesić, Zaviša, 1970-
Jesu li sve religije iste? / Zaviša Kačić Alesić. - Zagreb : Alfa, 2016. - 123 str. : ilustr. ; 23  cm
Svoja istraživanja u potrazi za brojnim pitanjima vezanim uz velike svjetske religije i New Age autor je sažeo u ovoj knjizi. U njenom posljednjem poglavlju on govori da je zapravo cijela knjiga o kršćanstvu jer predstavljajući druge religije on ih uspoređuje s kršćanstvom. Svoju analizu zasniva na usporedbii Biblijskih citata s temeljnim knjigama drugih religija i duhovnosti.

93.

Kafka, Franz, 1883-1924
Pripovijetke i prozni fragmenti / Franz Kafka ; izbor i prijevod s njemačkoga Boris Perić. - Zagreb : OceanMore, 2016. - 244 str. ; 21 cm
Izabrane pripovijetke i prozni fragmenti jednog od najznačajnijih pisaca 20. stoljeća, čiji se opus ubraja u vrhunce moderne književnosti. Pripovijetke je izabrao i iznova preveo Boris Perić, a nakon njih dvadeset i osam slijedi Perićev tekst, točnije, njegove bilješke uz prevođenje Kafke. Upravo u tom dijelu Perić ukazujući na Kafkin precizani odmjeren jezik, ukazuje i na nove slojeve u čitanju njegovih  djela.

94.

Kajtazi, Veljko, 1960-
Naši dani u Saboru : II. mandat, VIII. saziv Hrvatskog Sabora : 2015.-2016. / [autor Veljko Kajtazi]. - [Zagreb] : vlast. nakl., 2016. - 112 str. : ilustr. ; 30  cm
Knjiga obuhvaća razdoblje II. mandata predstavnika nacionalnih manjina Veljka Kajtazija do raspuštanja Hrvatskog sabora  u srpnju 2016. godine. Daje uvid u rad zastupnika ovoga i njegovih suradnika, odnosno aktivnosti tijekom 2015. i 2016. godine uz crticu o Savezu Roma Republike Hrvatske „Kali Sara“ te biografiju  autora.

95.

Karuza, Senko, 1957-
Prsa u prsa / Senko Karuza. - Zagreb : Meandarmedia, 2016. - 279 str. ; 20 cm. - (Edicija Meandar. Proza ; knj.  129)
Knjiga autorovih poetsko-deskriptivnih priča o otoku, od kojih je veći dio prethodno objavljen u zbirci "Kamara obscura" (2010). Ovaj prozni kaleidoskop osebujnog, a naoko jednostavnog, otočkog života nudi se iz perspektive "domaćih", okupljenih u autorovom kolektivnom "mi". Istovremeno, ovo "mi" sudara se s Drugima, neotočanima, turistima, u čijem se srazu na trenutke, a ponegdje i nepovratno, narušava stoljetni otočki ritam postojanja. Odnosno, u svakom od ovih fragmenata krije se esencijalna obrana, kako to na koricama knjige kaže Miroslav Mićanović, "otočnih, dakle ljudskih vrijednosti, kvalitete života i, istodobno, literarni dnevnik nestajanja jednog svijeta u osvitu    robovlasničkog turizma."

96.

Kaštelan, Jure, 1919-1990
Izabrana djela / Jure Kaštelan ; priredilo Cvjetko Milanja. - Zagreb : Matica hrvatska, 2016. - 555 str. : ilustr., faks. ; 20 cm. - (Stoljeća hrvatske književnosti ; knj.  132)
Knjiga sadrži izbor iz obimnog književnog opusa poznatog hrvatskog književnika: pjesama, pripovijedaka, drama, studija, ogleda, članaka i kritika. Sadrži mnoštvo slikovnih priloga o Kaštelanovu životu i djelu, opširan predgovor Cvjetka Milanje, njegov životopis, bibliografiju, tumač imena i izraza te  rječnik.

97.

Kelley, Mira
Prošli životi i paralelne stvarnosti : reinkarnacija, odnosi, ozdravljenje i preobrazba / Mira Kelley ; predgovor Waynea W. Dyera ; [prevela Aleksandra Barlović]. - Zagreb : Planetopija, 2016. - 263 str. ; 22 cm. - (Biblioteka  Matrix)
Koncept paralelnih stvarnosti nije stran današnjoj znanosti tako da autoričina osnovna postavka da sa stajališta duše svi naši sadašnji, prošli i budući životi postoje istodobno u istom trenutku - sadašnjem, ne zvuči više tako nemoguće i egzotično. Istraživanje vlastite prošlosti omogućuje iscijeliti vlastitu sadašnjost. Kako su svi životi istodobni, svaki izbor stvara novu stvarnost i čuda su moguća. Kroz svoju bogatu praksu regresoterapeutice, autorica je svjedočila brojnim pričama koje svjedoče tome u prilog. Jedna od njih je i priča poznatog pisca Waynea W. Dyera koji je napisao predgovor knjizi.

98.

Klarić, Dubravko, 1953-
Droge, ovisnosti i nasilje : važna saznanja i korisni savjeti za prevenciju i suzbijanje / Dubravko Klarić. - Sveti Ivan   Zelina
: Udruga - znanje daje sigurnost, 2016. - 256 str. : ilustr. ; 24  cm
Polazeći od ideje da je znanje važan čimbenik za pravilan i učinkovit pristup prevenciji različitih tipova ovisnosti, autor je svoje dugogodišnje iskustvo kriminalističke prakse pretočio u ovaj praktični priručnik. U knjizi su predstavljeni različiti tipovi ovisnosti (droga, alkohol, internet, kockanje, duhan…) te su dovedeni u izravnu vezu s nasiljem. Knjiga ima preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske kao vrijedan prilog pripremi i provedbi preventivnih aktivnosti u školskom okruženju, a namijenjena je i roditeljima, prosvjetnim djelatnicima, pedagozima i svima koji se u svakodnevnom životu i radu bave djecom i mladima.

99.

Klougart, Josefine, 1985-
Jedno od nas spava / Josefine Klougart ; s danskoga prevela Anka Katušić-Balen. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 193 [i. e.] 190 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Europom u trideset knjiga ; knj.  19)
Roman mlade danske spisateljice uvodi u težak period života glavnoga lika - upravo je prekinula romantičnu vezu te se vraća u roditeljski dom kako bi posjetila bolesnu majku. Kraći razgovori, odnosno izolirane i šture razmjene rečenica, poetski opisi prirode, isječci iz sjećanja na djetinjstvo, snaga emocija prilikom gubitaka koje doživljava te tišina spretno su
pomiješani i često izazivaju  strahopoštovanje.

100.

Knezović, Mario, 1973-
Nisam šutio : otvoreno o crkvi, politici i društvenim događanjima / Mario Knezović. - Tomislavgrad : Naša ognjišta,   2016.
- 262 str. ; 23 cm. - (Knjižnica naših ognjišta ; knj.  214)
Zbirka kolumni fra Maria Knezovića u kojima se kritički osvrće na društvenu i političku situaciju u Hrvatskoj i   šire.

101.

Knežević-Barišić, Marina, 1983-
Mama zna najbolje (i tata) / Marina Knežević Barišić. - [2. izd.]. - Zagreb : Planet Zoe, 2016. - 259 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Važna knjiga za roditelje)
Novo izdanje knjige s nizom savjeta, informacija i iskustava šestotinjak hrvatskih roditelja o trudnoći, dolasku bebe, porođaju i danima u bolnici, odnosu tate i bebe, babinju, brizi od novorođenčetu, dojenju, uvođenju dohrane, odgoju, spavanju, zdravlju, odvikavanju od pelena te brojnim izazovima s kojima će se budući i novi   roditelji susresti.

102.

Kordić, Daniella, 1971-
Kozmički vatromet : nova vizija svijeta / Daniella Kordić. - Zagreb : vlast. nakl., 2016. - 159 str. ; 24   cm
Autorica svjedoči o svom vlastitom putu traženja istine i preobrazbe kroz izlaženje iz besmisla i kaosa. Rijetko opisuje događaje iz vlastitog života već se usredotočila na unutarnje putovanje - Putovanje iz svijesti Ega u    svijest Duše.

103.

Kovačević, Mate, 1962-
Biljezi hrvatskoga identiteta : zemljopis, politika, vojništvo, povijest, arheologija, književnost, književna povijest, jezikoslovlje / Mate Kovačević. - Zagreb : Hrvatska kulturna zaklada - Hrvatsko slovo, 2016. - 557 str. ; 21 cm. - (Knjižnica Hrvatsko slovo ; knj. 37)
Poveća zbirka tekstova kojima autor propituje ali i dokazuje hrvatski nacionalni identitet. Bavi se zemljopisom, politikom, vojništvom, povijesti, arheologijom, književnosti, jezikoslovljem... Knjiga je podijeljena u petnaest poglavlja: od "Antike i  ranog srednjovjekovlja" u kojima proučava "malu riznicu hrvatskoga identiteta", preko poglavlja "Suprotiva Turkom" ili "Starčević i pravaški pokret", "Književnost pobjedničke Hrvatske" do XIV. poglavlja o jezikoslovlju i leksikografiji. Posljednje poglavlje posvećeno je Zvonku Bušiću i Petru Milošu ("In memoriam").

104.

Kovačić, Ivan, književnik 1897-1981
Grozote rata : dnevnik s Goričkog fronta / Ivan Kovačić ; priredile Snježana Buczkowska, Nada Draganja. - Split : Gradska knjižnica Marka Marulića ; Zagreb : V.B.Z., 2016. - 253 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Bibliotheca Spalatina ; knj.  5)
Ratni dnevnik Ivana Kovačića nastao je prema sjećanjima na zbivanja na Goričkom frontu tijekom 1921. godine. Kako je tada autor navršio tek 18. godina, ovaj antiratni tekst ujedno pokazuje i očaj mladog čovjeka koji je s milijunima drugih Europljana poslan na jedno od bojišta Prvog svjetskog rata da postane potencijalno topovsko   meso.

105.

Kozarčanin, Ivo, sommelier, 1964-
Škola vina Bakhova sina / Ivo Kozarčanin ; [fotografije Katarina Kozarčanin, Julio Frangen, Ivo Kozarčanin i prijatelji]. - Zagreb : 24 sata, 2016. - 114 str. : ilustr. ; 20  cm
Sažeti priručnik o vinima sadrži fotografije i tekst o bojama, mirisima i okusima vina. U drugom dijelu su osnovni podaci o sortama, tlima i klimi važnoj za uzgoj grožđa, a završni dio izbor je zanimljivosti o povijesti vina o utjecaju vrste bačvice i oblika čaše na vino, o kušanju i o ocjenjivanju vina. Autor je vinski kritičar, kolumnist 24sata te ocjenjivač vina u Hrvatskoj i inozemstvu.

106.

Kramarić, Zlatko, 1956-
Nostalgija : kratka povijest zaborava / Zlatko Kramarić. - Zagreb : Meandarmedia ; Osijek : Odjel za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, 2016. - 362 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Intermedia ; knj.  44)
Knjiga je nastala u okviru internog znanstveno-istraživačkog projekta „Popularna kultura kao politička strategija“.   U
uvodnom poglavlju autor raspravlja o rekonstrukciji mita, odnosno daje svoje viđenje odnosa prema hrvatsko- jugoslavenskom pitanju, što je i središnja tema knjige. Na kraju nalazi se kazalo imena i bilješka o   autoru.

107.

Krasić, Stjepan, 1938-
Mučeništvo sv. Marka Križevčanina u povijesnom kontekstu / Stjepan Krasić. - Zagreb [i. e.] Križevci : Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić", 2016. - 144 str. : ilustr. ; 19  cm
Povijesna studija o kontekstu vanjskih okolnosti koje su dovele do smrti sv. Marka Križevčanina i njegove dvojice kolega (Košičkih mučenika). Nakon uvoda, autor predstavlja ključne reformatore Martina Luthera, Ulricha Zwinglija i Jeana Calvina i opisuje kalvinizam u zapadnoj Europi i Ugarskoj. Opisuje mučeništvo sv. Marka Križevčanina, Stjepana Pongrácza i   Melkiora Grodzieckoga te na kraju knjige promiče toleranciju kao ključ  suživota.

108.

Krudy, Gyula, 1878-1933
Crvena poštanska kočija / Gyula Krudy ; s mađarskoga prevela Kristina Katalinić. - Zagreb : Disput : Hrvatsko filološko društvo, 2016. - 211 str. ; 20 cm. - (Na tragu klasika)(Biblioteka Književna   smotra)
Roman klasika mađarske književnosti, napisan 1913. godine, oslikava život u Budimpešti na kraju 19. stoljeća posredstvom provincijskih likova koji u glavnom gradu traže svoju sreću i smisao. U mali peštanski stan dolaze dvije provincijske glumice, Szilvia, vlasnica najljepših nogu u Ugarskoj, te ponosna Klara, koja čezne za ljubavlju "pravog" muškarca. Ne nalazeći posla, glumice preživljavaju uz pomoć imućne Szilvijine tete, udovice Urbanovics, koju mame u Peštu kazališnim predstavama i druženjima s glumcima. Jednom prilikom susreću razočaranog novinara i pjesnika Rezedu, koji je odavna zaljubljen u Klaru, i oni se počinju redovito  družiti...

109.

Kruhek, Milan, 1940-
Knezovi Modruški Bernardin i Krsto Frankopan : mačem i govorom za Hrvatsku / Milan Kruhek. - Modruš : Katedra Čakavskog sabora Modruše, 2016. - 182 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Modruški zbornik. Posebna izdanja ; knj.   3)
Povijesni pregled života modruških velikana, knezova Bernardina i Krste Frankopana. Svaki dio posvećen je jednom od knezova, a obuhvaća njihov obiteljski život, političku aktivnost i povijesnu   ostavštinu.

110.

Kueng, Hans, 1928-
Doživljena čovječnost / s njemačkoga prevela Blanka Will. - 2016. - 725 str. ; 24   cm
Treći svezak knjige sjećanja koja opisuje, propovijeda i promišlja povijest vremena, Crkve, teologije i religije kako ju doživljava autor. Tematski povezana poglavlja opisuju osobne sukobe autora i rezultate istih, što je često povezano s crkveno-političkim sporovima i misaonim tijekovima u crkvenim krugovima. Knjiga također pruža uvid u svjetsku povijest, svjetske religije i globalne političke odnose u razdoblju od kraja 80-ih godina do  danas.

111.

Kugli, Rosie, 1970-
Glumica njegova života / Rosie Kugli. - Zagreb : Profil knjiga, 2016. - 317 str. ; 21 cm. - (Profil   ljubić)
Za Adelu Detoni moglo se reći da je rođena pod sretnom zvijezdom - talentirana, bogata i lijepa filmska glumica, uvijek u centru pozornosti, a povrh svega udana za hvaljenog kazališnog redatelja. No slika savršenog života iznenada se urušava kada se Adela predaje policiji tvrdeći da je ubila svojeg muža. Javnost se okreće protiv nje, ali Adela još nije ispričala svoju priču - priču o bračnom životu koji je bio onoliko mučan koliko se javnosti pričinjao savršenim. Ljubavni roman nagrađivane autorice za djecu i odrasle.

112.

Kugli, Rosie, 1970-
Moderna bajka : antiljubić / Rosie Kugli ; [ilustracije Igor Perkušić]. - Zagreb : Ženska posla, 2016. - 82 str. : ilustr. ;   20
cm
Kratak ljubavni roman tj. antiljubić, kako ga autorica određuje, prvotno objavljen u časopisu "Ženska posla", priča je u kojem autorica progovara o problemima suvremene žene pred koju su stavljena brojna, često nemoguće ostvariva, očekivanja vezana uz obrazovanje, posao, bračni i obiteljski život, majčinstvo… Autoričina Žena propituje ta očekivanja i snove iz djetinjstva, razmišlja o životnim mogućnostima što je dovodi do neočekivanih   odluka…

113.

Kušec, Mladen, 1938-
Sredina! Pomaknite se naprijed! / Mladen Kušec ; [fotografije Goran Kušec ... [et al.]] ; [ilustrator Siniša Reberski]. - Zagreb : Udruga Tonkica Palonkica frrr, 2016. - 145 str. : ilustr. ; 25  cm
Ovom je knjigom pričajući o sadašnjosti i prošlosti zagrebačkoga tramvaja Mladen Kušec ispričao i priču Zagrebu i    njezinim stanovnicima u povodu sto dvadeset i pete obljetnice organiziranog javnog prijevoza građana, prvo s konjskom zapregom, a od 1910. i tramvajima na električni pogon. Povod je to i da se prisjeti i tramvaja zvanih "Đuro", švercanja,   vožnji na pulferu, cvikanju karata, Lebarovićevih javnih ura, psu koji se uredno sam vozio od Črnomerca u park Maksimir i nazad birajući uvijek nepogrešivo jedanaesticu, kinu Lika. Kako se kod Kušeca gotovo uvijek pojavljuju djeca, listovi su začinjeni dječjim mislima na temu tramvaja, pa tako Zvonko, 5 godina kaže: "Najbolje mi se u tramvaju sviđa biti kondukter jer samo cvikaš karte i voziš se dok hoćeš po  gradu".

114.

Larsson, Asa, 1966-
Prolivena krv / Asa Larsson ; sa švedskoga prevela Zvezdana Pilepić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2016. - 372 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Graham Greene)
Drugi roman iz serije o odvjetnici Rebecki Martinsson. Prošle su dvije godine, a Rebecka se još nije oporavila nakon  krvavog obračuna u rodnoj Kiruni. Kada njezin odvjetnički ured preuzme posao s crkvenim velikodostojnicima u Kiruni, ona   s kolegom Torstenom Krlssonom odlazi na sastanak i slučajno se uključuje u istragu ubojstva svećenice Mildred Nilsson. Mildred je kontroverzna svećenica, feministica koja je svojim aktivnostima i pomoći ženama podijelila zajednicu. Jedni je mrze, a drugi obožavaju, ali tko je spreman počiniti ubojstvo? Istraga se nije maknula s mjesta, a prošla su   tri mjeseca.
Zajedno s inspektorom Sven-Erikom i inspektoricom Anna-Mariom Melle, Rebecka će riješiti ubojstvo i sama se naći u opasnosti.

115.

Lewis, Michael, novinar, 1960-
Munjeviti momci s Wall Streeta : [kako je grupa mladih genijalaca spriječila najveće financijske mešetare da ovladaju svjetskom ekonomijom] / Michael Lewis ; s engleskog prevela Iva Karabaić. - Zagreb : Profil knjiga, 2016. - 272 str. ; 23   cm
Povod ovoj knjizi bio je pokušaj najvećih američkih banaka od prije nekoliko godina da izgrade poprilično skup i jako brz sustav prijenosa poslovnih podataka kako bi iz financijske utrke izbacili sve sporije konkurente te na taj način ostvarili monopol nad svjetskim biznisom. Grupa iznimno sposobnih mladih burzovnih stručnjaka na domišljat način spriječla ih je u tome… Glasoviti američki autor non-fiction uspješnica u ovom svojevrsnom financijskom trileru oslikava Wall Street nakon krize, kao i nove vrste financijske  domišljatosti.

116.

Lipej, Zoran, 1950-
Priručnik za svinjogojce : kako prepoznati, liječiti i spriječiti bolesti svinja / Zoran Lipej. - Zagreb : Skaner studio, 2016. - 240 str. : ilustr. ; 25 cm
Nedostatak stručne literature o svinjogojstvu, a posebice o zdravlju te brojnim bolestima svinja, autora je naveo na pisanje ovog priručnika, namijenjenog ponajprije svinjogojcima na obiteljskim gospodarstvima. Autor detaljno opisuje značajke različitih bolesti svinja te načine njihova liječenja i sprečavanja, s ciljem veće educiranosti uzgajivača svinja u Hrvatskoj   kako bi u vrijeme velike konkurencije i uvoza održali svoju egzistenciju. Priručnik sadržava i brojne fotografije različitih kliničkih stanja kod bolesnih svinja, kao i patoloških promjena kod različitih   bolesti.

117.

Ljubotina, Aleksandar, 1957-
Sve boje stresa / Aleksandar Ljubotina. - Split : Redak, 2016. - 102 str. ; 21  cm
Knjiga je namijenjena liječnicima, studentima zdravstvenih studija te pacijentima koji žele bolje razumjeti kako stres utječe  na njihov život i na koje načine si mogu pomoći. Knjiga govori o povezanosti stresa s drugim bolestima, poput raka,  šećerne bolesti, kardiovaskularnih i autoimunih bolesti, o utjecaju stresa na raspoloženje itd. Autor je oblike stresa prema uzrocima podijelio na boje, pa tako govori o crnom stresu (izazvanom teškom bolešću, smrću bliske osobe i sl.), sivom stresu (nakon prekida veze ili gubitka posla), crvenom stresu (izazvanom konfliktima ili preopterećenjem na poslu) itd., te    za svaki oblik stresa preporuča metode opuštanja i  samopomoći.

118.

Lukač, Dinko
Automobili i službena putovanja / Dinko Lukač, Domagoj Zaloker. - Zagreb : TEB - poslovno savjetovanje, 2016. - 154 str : graf. prikazi ; 24 cm
Drugo izdanje priručnika obuhvaća teme vezane uz evidentiranje nabave i prodaje službenih vozila, porezno priznavanje troškova korištenja osobnih vozila, obračun poreza na dohodak za korištenje službenih vozila u privatne svrhe, korištenje privatnih automobila u službene svrhe i loko vožnju, službena putovanja u tuzemstvu i inozemstvu, službena putovanja državnih i javnih službenika i namještenika, službena putovanja kod neprofitnih organizacija, doprinos za korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu, izuzeće od ovrhe naknade troškova za službeno putovanje te iskazivanje troškova službenog putovanja u Obrascu JOPPD.

119.

Luks, Natali
Duhovna ekonomija : nov pogled na ljudske vrijednosti / Natali Luks ; [suradnica Andrea Bučanac]. - Zagreb : Puni potencijal, 2016. - 273 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Svjesno življenje ; knj.  1)
Natali Luks, po obrazovanju ekonomistica, preko dvadeset godina radi u financijskom sektoru, uspješno povezuje i primjenjuje znanja klasične ekonomije i načela duhovne ekonomije. Osnivačica je i voditeljica Škole svjesnog življenja kroz koju potiče polaznike na bezuvjetno prihvaćanje Sebe i svoje istinske vrijednosti. U ovoj svojoj knjizi je objedinila kolumne koje je objavljivala na internetskom portalu Monitor.hr od svibnja 2009. godine do siječnja 2011.   godine.

120.

Luks, Natali
Svjesni izbor : kako ostvariti zajedništvo, blagostanje i napredak / Natali Luks ; [suradnici Andrea Bučanac, Ivan   Šetka].
- Zagreb : Puni potencijal, 2016. - 277 str. : ilustr., graf. prikazi ; 24 cm. - (Biblioteka Svjesno življenje ; knj.   2)
Autorica se u knjizi usredotočuje na dva ključna pojma - istinu i zaborav istine, koje je opisala na mnogo načina i s različitih aspekata u svrhu poticanja promjene svijesti. Taj proces opisuje kao put od točke svijesti u kojoj nastupa svjesni izbor u smislu odabira istine pa time i zdravlja, blagostanja, napretka do konačnog postizanja unutrašnjeg mira i radosti življenja  koje nastupa nakon spoznaje vlastite svrhe postojanja, odnosno otkrivanja vlastitog sebstva. Rezultat te spoznaje koja se     s iskustvom širi od svijesti o sebi na svijest o Bogu te o drugim ljudima jest ljubav pa je u konačnici cilj širiti i povećavati ljubav. Znanja koja autorica iznosi stečena su životnim iskustvom te tijekom dugogodišnjeg rada i suradnje s prijateljima na tečajevima i radionicama u Školi svjesnog življenja. Knjiga je napisana je kao udžbenik tako da je svaki pojam definiran i objašnjen.

121.

Mahmutefendić, Sead, 1949-
Čovjek koji pljuje na svoj grob : fingirani romanoleti u obliku parodija i groteski obnarodovanju Deset Božijih zapovijesti / Sead Mahmutefendić. - Tuzla : Lijepa riječ : Bosanska riječ, 2016. - 199 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Savremeni  roman)
Prozna knjiga plodnog, nagrađivanog i prevođenog na mnoge jezike bosanskohercegovačkog književnika i publicista, sadrži raznorodne tekstove (kratke priče, dijaloge, pisma, dnevničke zapise…) koji se neprestano i vješto isprepliću, nadopunjuju i   na kraju tvore smislenu cjelinu. Autor kroz specifičan smisao za humor, prikazuje apsurdnu stvarnost i izvrnute vrijednosti suvremenog društva.

122.

Mandac, Marijan, 1939-
Krst i euharistija u novozavjetnoj i otačkoj predaji / Marijan Mandac. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost ; Split : Služba Božja, 2016. - 208 str. ; 24 cm. - (Teološki radovi ; sv. 80)(Biblioteka Službe Božje ; knj.  68)
U prvome poglavlju ove knjige autori pojašnjuju novozavjetna mjesta u kojima se spominje sakrament krštenja. Drugo poglavlje posvećeno je sakramentu euharistije u Novome zavjetu, uz poseban naglasak na isti sakrament u sinoptika, dok treće poglavlje predstavlja svojevrsni pregled krsnog i euharistijskog učenja u otačko   doba.

123.

Mandić, Davor, pjesnik, 1976-
Đavolja simfonija : roman / Davor Mandić. - Zagreb : Hena com, 2016. - 289 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Verbarij ; knj.   20)
Autorov prvijenac nestandardna je priča o ratu, vremenu tranzicije i uspostavljanja novih vrijednosti i ideologija. Roman je svojevrsna parafraza njegove priče „Dezerter“, a prati odrastanje i sazrijevanje petnaestogodišnjeg Damira Žagarića u   Puli
za vrijeme Domovinskog rata. Nakon što mu brat Sebastijan ode na ratište, Damir gubi svoj jedini životni oslonac i ostaje prepušten samome sebi i pulskim ulicama, gdje traži društvo, utočište i bijeg od stvarnosti. Roman problematizira teme izgubljenosti jedne generacije i preranog odrastanja, otkrivanja obiteljskih tajni i eksperimentiranja s drogom. Prvi i drugi dio knjige podijeljeni su stripom koji prikazuje priču Damirova  brata.

124.

Maras Kraljević, Josipa
Atentat na Hrvatsku : (napad prosrpske JNA na Banske dvore i povijesnu jezgru Zagreba, 7. X. 1991.) = The assassination of Croatia : (the attack of the pro-Serbian JNA on the Banski dvori and the historic centre of Zagreb, 7 October 1991) / Josipa Maras Kraljević, Ilija Vučur ; [prijevod Ana Perišić Mijić]. - Zagreb : Hrvatski memorijalno- dokumentacijski centar Domovinskog rata, 2016. - 215 str. : ilustr., zemljop. karte ; 31   cm
Monografija o napadu na Banske dvore i Gornji grad u Zagrebu 7. listopada 1991. godine. Uvrštena su i sjećanja svjedoka napada te memoarski zapisi istih, uz mnoštvo fotografskih te medijskih priloga. Na kraju knjige nalazi se popis izvora i literature te kazalo osoba i  mjesta.

125.

Mardešić, Sibe, 1927-2016
Kako sam postao i ostao matematičar : matematička autobiografija / Sibe Mardešić. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada, 2016. - VIII, 482 str. : ilustr. ; 25  cm
Autobiografija poznatog hrvatskog matematičara znanstvenika i predavača prati njegov rad koji je započeo baveći se algebarskom topologijom, a nastavio teorijom oblika. Pošto je Mardešić i jedan od njezinih tvoraca iz teksta se može pratiti kronologija razvoja teorija oblika. Uz detaljan opis i kronologiju mjesta i rada u matematici akademik Mardešić detaljno je opisao i svoja brojna putovanja, suradnje, predavanja i kontakte pa uz matematički dio tekst ima i putopisnih opaski o krajevima i ljudima.

126.

Marija Bistrica : naselje i svetište
Marija Bistrica : naselje i svetište : arhitektura i urbanizam / [autori tekstova Biserka Bilušić Dumbović ... et al.] ;  [urednica kataloga Vlatka Filipčić Maligec]. - Gornja Stubica : Muzeji Hrvatskog zagorja, Muzej seljačkih buna, 2016. - 157 str. : ilustr. ; 28 cm
Krajem 2016. godine u Galeriji dvorca Oršić otvorena je izložba "Marija Bistrica- naselje i svetište; arhitektura i urbanizam". Izložbu prati i ovaj katalog koji osim popisa i dijela likovnih priloga izložaka sadrži i radove osam radova. Zlatko Koren autor  je teksta o hodočašćima u Mariju Bistricu, Ratko Vučetić o oblikovanju naselja i prostora mjesta, Viki Jakaša Barić o arhitektonskoj transformaciji svetišta u 19. stoljeću, Irena Kraševac o djelatnosti Hermana Bolea i Theodora Grunzweiga, Krešimir Galović piše o planovima uređenja svetišta u razdoblju od 1939. do 1945. godine, Vlatka FIlipčić Maligec o djelovanju udruge "Nadasve", Ivana Hničar Buljan o Planićevoj dogradnji svetišta i Biserka Dumbović Bilušić o  urbanističkom planiranju i suvremenom razvoju svetišta. Katalog je popraćen i bogatom   bibliografijom.

127.

Matematika između realnog i virtualnog : priručnik za  nastavnike
Matematika između realnog i virtualnog : priručnik za nastavnike / [urednice Sanja Antoliš, Aneta Copić, Eva Špalj] ; [autori Jelenka Anić ... et al.]. - Zagreb : XV. gimnazija, 2016. - 243 str. : ilustr. ; 30   cm
Priručnik za nastavnike dolazi uz četiri vježbenice iz Geometrije; Funkcija; Matrica i vektora, Modeliranja, Statistike i vjerojatnosti te Financijske matematike, Teorije grafova i  Optimizacije.

128.

Matić, Marina, 1981-
1. i 3. časnik palube : priručnik za polaganje ispita / Marina Matić. - Split : Redak, 2016. - 410 str. : ilustr. ; 30   cm
Teorijski dio ovog priručnika sadrži sažetak gradiva koje ispitanik treba znati na ispitu za prvog i trećeg časnika palube, a koncipiran je na principu pitanja i odgovora prema cjelinama. Pismeni dio sadrži obrasce za rješavanje zadataka koji se najčešće pojavljuju na ispitima. Postoji i mrežna adresa s video materijalima koji olakšavaju   učenje.

129.

Matute, Ana Maria, 1925-2014
Opustjeli raj / Ana María Matute ; sa španjolskoga prevela Gordana Tintor. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 308 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 430)
Dobitnica najznačajnije španjolske književne nagrade "Cervantes", u ovom svom romanu, prvom objavljenju na hrvatskom jeziku, progovara iz perpektive, djevojčice Adrane. Kao i autorica knjige, ona odrasta u buržoaskoj obitelji u osvit Španjolskog građanskog rata. Usamljena djevojčica živi u svijetu mašte gdje su jednorozi sasvim stvarni. Kad upoznaje dječaka Gavrila, oni zajedno grade svoj fantastični  raj.

130.

Međunarodni znanstveni skup Komparativna povijest hrvatske književnosti (18 ; 2015 ;  Split)
Komparativna povijest hrvatske književnosti : fantastika: problem zbilje : zbornik radova sa XVIII. međunarodnoga znanstvenog skupa održanog od 24. do 25. rujna 2015. godine u Splitu / uredile Cvijeta Pavlović, Vinka Glunčić-Bužančić, Andrea Meyer-Fraatz. - Split : Književni krug ; Zagreb : Filozofski fakultet, Odsjek za komparativnu književnost, 2016. - 359 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Knjiga Mediterana ; 94)
Zbornik radova s tradicionalnog međunarodnog znanstvenog skupa iz niza "Komparativna povijest hrvatske književnosti". Objavljeni radovi tako pružaju uvod u fantastiku i među ostalim, donose analize fantastičnih elemenata u književnosti hrvatskih autora poput Matoša, Leskovara, Zagorke, Nazora, Galovića te usporedbe s velikanima svjetske književnosti – Murakamijem, Ibsenom itd. Radovi su objavljeni na jeziku izlaganja, a na kraju knjige nalazi kazalo imena i zemljopisnih naziva.

131.

Međunarodni znanstveno-stručni skup Bosanski ban Tvrtko "pod Prozorom u Rami" (2016 ;  Prozor)
Bosanski ban Tvrtko "pod Prozorom u Rami" : zbornik radova : međunarodni znanstveno-stručni skup, Prozor, 11. kolovoza 2016. / urednik Tomislav Brković. - Prozor : Općina Prozor-Rama ; Sarajevo ; Zagreb : Synopsis, 2016. - 881  str.
: ilustr. ; 25 cm
Zbornik radova s istoimenog međunarodnog znanstveno-stručnoga skupa koji uvelike analiziraju Povelju koju je ban Tvrtko za ostvarene zasluge i vjerno služenje izdao svome vojvodi Vukcu Hrvatinčiću. Ujedno, radovi s različitih aspekata osvjetljavaju srednjovjekovnu Bosnu, Ramu i Prozor, vrijeme vladavine bana i kralja Tvrtka kao i proces islamizacije, migracija i administrativnih prisvajanja u današnje  doba.

132.

Merton, Thomas, 1915-1968
Duhovno vodstvo i meditacija / Thomas Merton ; [prijevod Željka Mihljević]. - 2 izd. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2016. - 109 str. ; 20 cm. - (Metanoja ;  193)
Autor, američki katolički pisac, redovnik strogog asketskog reda trapista, u ovoj se knjizi koja izlazi u drugom izdanju, bavi duhovnom meditacijom. Ističe važnost discipline, ali ne one nametnute, rigidne, izvanjske, već osobne, unutarnje. Daje i   neke smjernice koje su potrebne za duboku unutarnju molitvu, a koje se tiču sabranosti, primjerenog ozračja za molitvu, iskrenosti, osjećaja siromaštva te usredotočenosti i sjedinjenja. Također se bavi i pitanjem duhovnog vodstva, obraćajući se kršćaninu koji traži svog duhovnika. Na kraju zaključuje da "svaka iskrena unutarnja molitva koja doista teži k ovome   izuzetno važnom cilju - usklađenosti s Božjom voljom, zasigurno će biti nagrađena   milošću."

133.

Merton, Thomas, 1915-1968
Život i svetost / Thomas Merton ; predgovor Henri J. M. Nouwen ; [prijevod Marija Mitrović]. - 2. izd. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2016. - 143 str. ; 20 cm. - (Metanoja ;  187)
Elementarna rasprava o osnovnim pojmovima kršćanske duhovnosti može biti korisna svakom kršćaninu i onima koji žele upoznati neke principe nutarnjeg života kako ih se shvaća u Katoličkoj crkvi. Objašnjeno je razlikovanje djelovanja koje pokreće lažna duhovnost od istinske životnosti i snage kršćanskog djelovanja koje vodi Duh   Sveti.

134.

Milivojević, Lana, 1977-
Kazneno pravo za kriminaliste : odabrana poglavlja s primjerima iz prakse / Lana Milivojević. - 2. izmijenjeno i dopunjeno izd. - Zagreb : Međunarodno kriminalističko udruženje, 2016. - 332 str. : graf. prikazi ; 24   cm
Drugo izmijenjeno i dopunjeno izdanje udžbenika koji sadrži osnovna i nužna znanja iz kaznenog   materijalnog prava
potrebna kriminalistima, kao i primjere iz policijske i sudske prakse. Uz sažeti teoretski i povijesni pregled razvitka kaznenog prava i njegovih temeljnih postavki i instituta, knjiga sadrži opći dio novog Kaznenog zakona, kao i dijelove propisanih kaznenih djela u skladu s potrebama kriminalističke struke. Pojašnjena su najučestalija kaznena djela te najvažnije zakonske novine. Pojedina su poglavlja posvećena maloljetničkoj delikvenciji, kriminalitetu pravnih osoba i organiziranom kriminalitetu. Prilog je popis novih kaznenih djela, djela koja su promijenila naziv u novim propisima, kao i djela koja se ne progone po službenoj  dužnosti.

135.

Miller, Louise
Slatke tajne života na selu / Louise Miller ; prevela s engleskoga Zrinka Pavlić. - Zagreb : Znanje, 2016. - 285 str. ;   24
cm
Idilično seosko okruženje prožeto mirisima raznih kolača koje u malom pansionu mrzovoljne vlasnice peče slastičarka Olivia. Nakon nezgode u eksklzivnom restoranu kluba u Bostonu Olivija je pobjegla zajedno sa svojim psom u malo selo gdje svi znaju sve o svakome i dobila privremeni posao. Polako se, zahvaljujući svome slastičarskom umijeću i umijeću sviranja na bendžu uklapa u  sredinu.
Naravno, pojavljuje se i jedan zgodan frajer Martin s kojim uspostavlja prijateljski odnos. Kako to obično biva u ovakvoj priči, njihov odnos ima uspona i padova. Ovaj "kulinarski" roman ima sve vrhunske sastojke za zabavni i   uspješni proizvod.

136.

Miloš, Irena, 1971-
Prijedlozi u čakavskome ekavskom dijalektu : uvod u značenje / Irena Miloš. - Zagreb : Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, 2016. - VII, 147 str. ; 22 cm + [2] presavijena lista sa zemljop. crtežima. - (Biblioteka Prinosi hrvatskomu jezikoslovlju ; knj. 17)
U knjizi je prikazano istraživanje za doktorski rad obranjen 2009. godine pod istim nazivom. U uvodu je objašnjeno   značenje prijedloga, prikazana su i dosadašnja istraživanja, a potom opisana značenja prijedloga u čakavskom ekavskom dijalektu (npr. prijedlozi NA, ZA, PULI, PREK i dr.). Sadrži i oglede govora (npr. Krasice, Ike, Kastva...) i bogatu  literaturu.

137.

Moralnost kapitalizma
Moralnost kapitalizma / [urednik Tom G. Palmer] ; prijevod Domagoj Belak ; uredništvo Filip Galić i Daniel Hinšt. - Zagreb : Centar za javne politike i ekonomske analize, 2016. - 156 str. : slika T. G. Palmera ; 21   cm
Knjiga eseja u kojima niz autora, poput Toma G. Palmera, Maria Vargasa Llose, Vernona Smitha, Johna Mackeya i drugih staju u obranu kapitalizma kao moralnog sustava. Knjiga je podijeljena na četiri osnovne cjeline, koje nose nazive: Vrline poduzetničkog kapitalizma, Dobrovoljna suradnja i osobni interes, Stvaranje i raspodjela bogatstva i Globalizirajući kapitalizam. Na kraju je navedena literatura te bilješka o uredniku, Tomu G.   Palmeru.

138.

Morell, Sally Fallon
Velika knjiga o prehrani i njezi djece / [Sally Fallon Morell i Thomas Cowan] ; [s engleskog preveli Dražen Herendić i Domagoj Džojić]. - Šibenik : Tragom, 2016. - 335 str. : ilustr. ; 25  cm
Priručnik o prehrani namijenjen roditeljima, zdravstvenim radnicima i onima koji tek kreću put roditeljstva koristan je izvor savjeta i informacija o suvremenim trendovima u prehrani prožetih tradicionalnom mudrošću o njezi i odgoju djece. Knjigom   je obuhvaćena prehrana kroz sva razdoblja čovjekova života, od onog prije trudnoće pa sve do   odrasle dobi.

139.

Mouffe, Chantal, 1943-
O političkom / Chantal Mouffe ; preveo Vedran Jerbić. - Zagreb : Politička kultura, 2016. - 147 str. ; 18 cm. - (Biblioteka Minerva)
Autorica se u ovom polemičkom eseju sukobljava s idejom zapadnih društava po kojoj je ekonomsko-politički razvoj dosegao razinu koja jamči mira, napredak i razvoj ljudskih prava diljem svijeta, tj. racionalni društveni konsenzus na globalnoj razini. Tako se u današnjoj iskrivljenoj demokraciji negira mogućnost političkog sukoba, koji se umjesto toga prikazuje kao sukob dobra i zla, ispravnog i pogrešnog, a protivnik se percipira kao neprijatelj. Stoga nasuprot umjetnom i prisilnom pomirenju političkih razlika, autorica zagovara prihvaćanje konflikta kao neiskorjenjivog elementa   društvenosti.

140.

Mourinho, Jose, 1963-
Mourinho / José Mourinhoi ; [prevod s engleskog Aleksandar Brezar]. - Zagreb ; Sarajevo : Buybook, 2016. - 264 str. ; 21 cm
Fotomonografija koju je priredio sam Mourinho, (sadrži više od 120 odabranih fotografija), u kojoj legendarni nogometni trener bilježi svoje uspone i padove. Opisuje svoju karijeru, petnaest godina do samog vrha svjetske igre, od početaka u Portugalu do Engleske, Italije i Španjolske.

141.

Mrkela, Mirjana, 1955-
Putovanje naslijepo / Mirjana Mrkela. - Split : Naklada Bošković, 2016. - 147 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Suvremena proza / Naklada Bošković ; 104)
Knjiga putopisa hrvatske spisateljice koja se nakon gubitka vida poduhvatila putovanja sa svojom kćerkom, a bilješke s njih sabrane su u ovoj knjizi. Autorica niže živopisne događaje ispunjene dinamičnim doživljajima i zanimljivim susretima,      putuje i istražuje Mali Lošinj, Zvečaj, Split, Sisak, Silbu, Opatiju, Istru… Pogovor Seada  Muhamedagića.

142.

Mueller, Gerhard Ludwig, 1947-
Razgovor o nadi / Gerhard Ludwig Müller ; razgovor s Carlosom Granadosom ; [prijevod Matija Janeš]. - Split : Verbum, 2016. - 219 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Verbum ;  111)
Istaknuti teolog, pročelnik Kongregacije za nauk vjere, izravno i iskreno govori o suvremenim pitanjima Crkve i društva, nastoji čuti i izreći Božji odgovor na čovjekova pitanja. Osnovno pitanje je koji je temelj kršćanske nade, strukturiran je kroz teme: čemu se možemo nadati od Krista, Čemu se možemo nadati od Crkve? Čemu se možemo nadati od obitelji? Čemu se možemo nadati od društva? Pitanja o milosrđu dodana su poslije, povezana s Godinom Milosrđa, kao zaključak   cjelini.

143.

Murina, Luka, 1983-
Tihi rat / Luka Murina. - Rijeka : Studio TiM, 2016. - 145 str. ; 19  cm
Drugi roman mladog riječkog autora (Dnevnik jednog političara, 2013) koji se bavi društveno-osjetljivim temama. Glavni se   lik romana, Sven, kastracijom svećenika-pedofila osvećuje za vlastito zlostavljanje u djetinjstvu. Radnja se prati nelinearno,    a osim razvoja događaja i likova, donosi i dublju, psihološku perspektivu pojedinca u suvremenom društvu i religijskom licemjerju.

144.

Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj : u kontekstu Drugoga svjetskoga rata i  poraća
Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj : u kontekstu Drugoga svjetskoga rata i poraća = Archbishop Stepinac and the Serbs in Croatia : within the context of World War II and the post-war period / [urednici Ivan Majnarić, Mario Kevo, Tomislav Anić]. - Zagreb : Hrvatsko katoličko sveučilište : Zagrebačka nadbiskupija : Kršćanska sadašnjost, 2016. - CI, 488 str. :   ilustr. ; 26 cm
Zbornik radova s istoimenog znanstvenog skupa koji zaokružuje triptih istraživačkih napora o kardinalu Alojziju Stepincu tiskan je usporedno na hrvatskom i engleskom jeziku. Radovi se temelje na povijesnim izvorima, recentnim istraživanjima i promišljanjima, a mogu se podijeliti u dvije cjeline historiografskog dijaloga hrvatskih i srbijanskih povjesničara o odnosu kardinala Stepinca prema vlastima NDH i Srpskoj pravoslavnoj  crkvi.

145.

Nash, Mary, 1947-
Dvije anarhističke intelektualke pred problemom žene : Federica Montseny i Lucía Sánchez Saornil / Mary Nash ; sa španjolskog prevela Ana Štambuk. - Zagreb : DAF, 2016. - 104 str. ; 18 cm. - (Biblioteka Pet bijelih stepenica ; kolo 2, knj. 2)
Djelovanje i značaj Federice Montseny i Lucíje Sánchez u uskoj je vezi s njihovom pripadnošću španjolskom anarhosindikalističkom pokretu i idealu liberterskog komunizma. Ove dvije autorice nude i dva shvaćanja borbe za oslobođenje žena i preobrazbu odnosa spolova: Montseny ostvarenje tog cilja vidi prvenstveno na individualnoj razini usavršavanja kako žena, tako i muškaraca, dok Sánchez inzistira na obrazovno-sindikalnim praksama iz vizure žena- radnica, a s ciljem oslobođenja žene od trostrukog ropstva: jer je neobrazovana, jer je radnica i jer je   žena.

146.

Nay, W. Robert
Upravljanje ljutnjom : 6 koraka kako obuzdati svoju ljutnju / W. Robert Nay ; [prijevod Marija Pavkov]. - Zagreb : Naklada Veble, 2016. - 275 str. ; 24 cm
Kako razumjeti i prepoznati bijes? Kako na vrijeme prepoznati okidač ljutnje, smiriti strasti, promijeniti misli koje rasplamsavaju ljutnju? Kako zadržati hladnoću u konfliktnim situacijama? Knjiga daje odgovore na ova i mnoga druga   pitanja koja svakodnevno muče brojne dobre i manje dobre ljude, a kojima je zajednički problem obuzdavanje i upravljanje ljutnjom. Izravno se obraćajući čitatelju, na temelju 25 godina iskustva, autor – stručnjak za ljutnju, pokušava one ljute   izvesti na pravi put te ih istrenirati da na tome putu i  ostanu.

147.

Nikčević, Sanja, 1960-
Kako prikazati ljudske rane na sceni : ratne teme u hrvatskoj, bosanskoj i angloameričkoj drami / Sanja Nikčević. - Zagreb : Alfa, 2016. - 239 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Duh  vremena)
Ističući vlastitu odgovornost da kao kritičar i teoretičar mora zagovarati kazalište koje je doista ogledalo svijeta te savjest vremena, autorica naglašava kako joj je bilo iznimno važno javno progovoriti o umjetnicima za koje smatra da su na (ratnu) stvarnost reagirali na najbolji mogući način. Na tom tragu akcentira i tezu kako ratne teme nose posebnu piščevu odgovornost pa u tom smislu propitkuje dramske odjeke Domovinskog rata u svjetskom kazalištu, ali i drame o nekim   drugim suvremenim ratovima u svijetu. Tekstovi u knjizi nastajali su od 2000. do 2014.  godine, a pokrivaju pisce od   Zagreba i Sarajeva do New Yorka i Toronta. Govore o različitim ratovima, ponajprije o Domovinskom, zatim o ratu u BiH, američkom 11. rujna 2001., Iračkom ratu, Armenskom…

148.

Nikolić Aras, Staša, 1972-
Meke granice / Stanislava Nikolić Aras. - Zagreb : Algoritam, 2016. - 123 str. ; 19 cm. - (Mali  kalibar)
Zbirka priča koje se tematski razlikuju, a čije je protagoniste život na neki način uništio i gurnuo na samu granicu. Ribari, sezonske radnice, studentice koje će sve napraviti za dop, umirovljenici traže svoj put na toplom nebu Mediterana, dok nad njima uvijek netko bdije – pa makar i kroz snajper. Poetski raskošne, priče oskudijevaju dijalozima čime autorica postiže napetost.

149.

Nižetić, Vjera, 1930-
Zapisi za kraj : selačke crtice / Vjera Nižetić-Barantić. - Split : Naklada Bošković, 2016. - 264 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Naklada Bošković ; 11)
Memoari u kojoj autorica ispisuje osobnu povijest kroz povijest otoka Brača. Mjesto Selca u tim pripovijestima i sjećanjima zauzimaju posebno mjesto, a autorica ga oživljava kroz doživljena sjećanja i sjećanja   starijih mještana.

150.

Njavro, Đuro, 1957-
Reforme : izvrsnošću do blagostanja / Đuro Njavro. - Zagreb : Mate, 2016. - 364 str. : graf. prikazi ; 24 cm. - (Biblioteka Gospodarska misao)
Zbirka tekstova u kojima poznati ekonomist promišlja o reformama i politici koja Hrvatsku može izvući iz krize.  Procjene koje predstavlja proizlaze iz dugogodišnjeg bavljenja ekonomskom znanošću i suvremenim političkim i ekonomskim tijekovima. Neke od tema o kojima raspravlja su reforma agrara i raspodjela potpora, reforma obrazovanja, održivo tržište, novi porezi, socijalno tržišno gospodarstvo oslonjeno na privatno poduzetništvo i   dr.

151.

Novi pristupi sustavu cjeloživotnog obrazovanja
Novi pristupi sustavu cjeloživotnog obrazovanja / [autori Danijel Barbarić ... et al.]. - Split : Redak, 2016. - 300 str. : graf. prikazi ; 22 cm
Knjiga je rezultat rada skupine autora koji su, polazeći od činjenica da živimo u vremenu znanja te da je cjeloživotno    učenje općeprihvaćeni koncept prema kojem pojedinci moraju kontinuirano nadograđivati svoje sposobnosti, vještine i  znanja, pokušali dati odgovore na mnogobrojna pitanja u kontekstu cjeloživotnog obrazovanja promatrajući ih kroz različita područja kojima se bave (politologija, lingvistika, informatika, psihologija, pedagogija   itd.).

152.

Odello, Luigi, 1951-
Kako napraviti rakiju / Luigi Odello ; [prevoditeljica Ira Martinović]. - Zagreb : Večernji list, 2016. - 120 str. : ilustr. ;   22
cm
Autor ovog priručnika sveučilišni je profesor senzorne analize i enolog. Priručnik je zamišljen kao pomoć proizvođačima amaterima da, uz savjete i tajne starih majstora, sami naprave kvalitetnu domaću rakiju. Na jednostavan i pregledan način, uz pregršt ilustracija, opisane su tehnike proizvodnje raznih vrsta rakije, degustacije i ocjenjivanja, kemijsko-fizička analiza, oprema te procesi destilacije, pročišćavanja, starenja i  aromatiziranja.

153.

Ofičje Blažene Djeve Marije i Petnaest molitava Svete Bridžide : Venecija 1512.
Ofičje Blažene Djeve Marije i Petnaest molitava Svete Bridžide : Venecija 1512. : latinički prijepis [hrvatskoga] ćiriličkog izvornika [prvotiska] / uredili Mateo Žagar, Ivan Ferenčak ; [transliterirali Ivana Ćoza ... et al.]. - Zagreb : Hrvatska  sveučilišna naklada, 2016. - 336 str. : faks. ; 16  cm
Prva hrvatska tiskana ćirilična knjiga svjetlo dana ugledala je 1512. u Veneciji, a za tisak pripremljena u dubrovačkoj    sredini. U ovome je latiničnome prijepisu priređena povodom objavljivanja njezina faksimilnog izdanja 2013. godine naslovljena kao "Hrvatski ćirilički molitvenik", prateži veliki međunarodni znanstveni skup o hrvatskoj ćiriličkoj baštini, koji je HAZU upriličila 26. i 17. 11. 2012.
Kako ističe priređivač prof. dr. Mateo Žagar, "namjera je ove knjige da se nakon predočenog grafijskog opisa i transliteracije može pristupiti pouzdanoj jezikoslovnoj  analizi".

154.

Ojdanić, Mirjana, 1951-
Nekad i nikad : priče / Mirjana Ojdanić. - Opatija : Shura publikacije, 2016. - 227 str. ; 21 cm. -   (Posebna izdanja)
Zbirka od četrdesetak priča autorice rođene u Osijeku koja živi i radi u Beogradu kao pisac, redateljica i dramaturginja. Za sebe u pogovoru ovih pripovijedaka kaže da je skriboman, a da su priče zapravo monolozi napisani na ex-yu-jezicima ...  čije je "gramatike ne obvezuju".

155.

Onstott, Scott, 1970-
AutoCAD 2016 i AutoCAD LT 2016 / Scott Onstott. - Zagreb : Dobar plan, 2016. - XVIII, 408 str. : ilustr. ; 24 cm. - (IT Expert)(IT X : profesionalna informatička  literatura)
Priručnik s uputama za rad s programima AutoCAD 2016 i AutoCAD LT 2016., a kako navodi autor, fokus je premješten s alata na vještine. Sadrži brojne vježbe koje vode    kroz cijeli proces projektiranja. Sadrži i datoteke s gotovim projektima.
Priručnik može poslužiti i za pripremu polaganja AutoCAD  certifikata.

156.

Organizacija
Organizacija / urednica Lovorka Galetić ; autori Marijan Cingula ... [et al.]. - Zagreb : Sinergija, 2016. - XIII, 512 str. : ilustr. ; 27 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Knjiga nastoji povezati moderne trendove u organizacijskom dizajnu s klasičnim idejama, teorijama i oblicima organizacije  te pruža cjelovit pregled najvažnijih aspekata organizacije. Kroz četiri osnovna dijela, čitatelji se upoznaju s osnovama organizacije i njenim čimbenicima, oblikovanju organizacijske strukture te organizacijskoj dinamici. Na kraju knjige nalazi   se pregled korištene literature, pojmovnik te popis knjiga i  tablica.

157.

Palameta, Miroslav, 1949-
Fikcionalnost životopisa Petra Berislavića / Miroslav Palameta ; [izrada zemljovida Tomislav Kaniški]. - Zagreb : Školska knjiga ; Split : Filozofski fakultet ; Mostar : Hrvatsko kulturno društvo Napredak , Podružnica Mostar, 2016. - 353 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Lucius ; knj.  13)
Predmet autorova fokusa jest latinski životopis biskupa i bana Petra Berislavića koji je pod naslovom "Vita Petri Berislavi" (Venecija, 1620.) potpisao i objavio Ivan Tomko Mrnavić. U svom glasovitom putopisu "Put po Dalmaciji" Alberto Fortis je napisao da je spomenuti životopis plagijat stotinjak godina prije napisanog istoimenog djela Antuna Vrančića. Analizirajući sporni životopis, njegovu recepciju i kontekst Fortisove optužbe, autor preispituje njenu istinitost, odnosno razloge njena izricanja.

158.

Pamuk, Orhan, 1952-
Čudno je u mojoj glavi : priča o životu Mevluta Karataša, prodavača boze, o njegovim doživljajima, maštanjima i prijateljima te slika istanbulskog života između 1969. i 2012. godine viđena očima mnogih likova / Orhan Pamuk ; s turskoga preveo Ivan Ivanović. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2016. - 525 str. : ilustr. ; 24   cm
Iako Pamuk u ovom novom romanu pripovijeda o životu Mevluta koji je s ocem Mustafom i porodicom doselio u Istanbul iz provincije  1969. godine i njegovoj ljubavi kojoj je tri godine slao ljubavna pisma da bi se na kraju oženio njezinom sestrom,   to je prije svega ponovno roman o Istambulu i njegovoj promjeni kroz četrdeset godina. Pamuk, dakle, ponovno propituje tradiciju, identitet i sve ono što se događa u modernoj Turskoj. Mevlut na istanbulskim ulicama prodaje kiselo mlijeko,     bozu, pilav i čuvar je parkinga pa direktno svjedoči kako o svijetu koji nestaje tako i o novoj arhitekturi, došljacima, vojnim "uspjesima" i udarima, svdbama, porno kinima, političkim opcijama... A sama boza spomen je na jedno drugo vrijeme, nostalgija i mogućnost preživljavanja. Još jedan od vrhunskih romana turskog nobelovaca koji na kraju dodaje kronologiju događaja, kako onih izmišljenih tako i onih  stvarnih.

159.

Paparella, Saša
Gazda : [ovo nije priča o Ivici Todoriću] / Saša Paparella. - Zagreb : Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija, 2016. - 171 str. ; 20 cm
Knjiga je komplementarna dokumentarnom filmu koji je premijerno prikazan tijekom 2016. godine, no ne prati nužno njegov sadržaj - rezultat je praćenja filmske ekipe te vlastitog istraživanja autora. Kroz tridesetak poglavlja autor opisuje   kako
„postati gazda“ u hrvatskom društvu, a knjiga je svojevrsni osvrt na hrvatsku političko-ekonomsku   scenu.

160.

Paro, Frane, 1940 -
Nevidljiva tipografija 2 / [tekst i crteži] Frane Paro. - Zagreb : Kajkavsko spravišče, društvo za širenje i unapređivanje znanosti i umjetnosti, 2016. - 147 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Artistica ; knj.  2)
Povodom crteža Blaža Baromića, objavljenog u tiskanim medijima prigodom proslave 500. godišnjice senjske tiskare, autor počinje svoje istraživanje tiskarskih znakova s motivom terrarum orbis tj. okrižene jabuke, prvog tiskarskog znaka u     povijesti hrvatskog tiskarstva, malog tiskarskog remek djela Blaža Baromića. Autor se pritom usredotočuje na dokazivanje posebnosti, originalnosti i kvalitete Baromićeva djela kako bi pokazao da ovaj hrvatski tiskar, osnivatelj spomenute senjske tiskare (tada glagoljske), stoji uz bok najvećih tadašnjih europskih tvoraca tog tipa znakova. Između 24 analizirana znaka,     u knjizi su prikazane dekompozicije dva poznata znaka i prijelomi dviju knjiga Dobrića Dobrićevića koji je bio među najcjenjenijim tiskarima svoga  vremena.

161.

Pataki, Allison, 1984-
Sisi : u potrazi za slobodom / Allison Pataki ; s engleskoga prevele Gordana V. Popović i Katarina Pendjer. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2016. - 399 str. ; 24  cm
Obožavana carica, otmjena ljepotica, modna ikona, a istovremeno i važna politička figura – to je austrougarska carica Elizabeta, poznata pod nadimkom Sisi, čija priča i danas intrigira mnoge. Ova romantizirana biografija govori o ženi koja je naizgled imala sve – moć, bogatstvo i odanost svojih podanika, ali nije imala slobodu. Prisiljena živjeti u nesretnom braku,  na dvoru punom spletki i afera, u vrijeme političkih previranja i opasnosti, Sisi je s mukom balansirala između svojih obiteljskih i političkih dužnosti i želje za osobnom  srećom.

162.

Pavličić, Pavao, 1946-
Kronika provincijskog kazališta / Pavao Pavličić. - 2. izd. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 576 str. ; 20 cm. - (Izabrana djela Pavla Pavličića ; knj. 3)
Na svečanosti postavljanja temeljnog kamena za Gradsko kazalište u Varošu u trenutku kada je njegov graditelj August Gospodnetić izašao na pozornicu, iz publike se promolio krik. Bio je to početak porođajnih muka mlade gluhonijeme žene  koja je uskoro na svijet donijela sina. Nazvali su ga Antun jer se rodio na Antunovo. Devet godina kasnije taj isti dječak,      koji je u međuvremenu dobio prezime Lipovac po stolaru Lipovcu koji im je pružio utočište, slučajno je prisustvovao smrti Augusta Gospodnetića dok je padao s kupole kazališta. Na samrti mu je samo uspio izreći nek nađe anđela. Kroz sudbinu Antuna Lipovca autor gradi priču o jednom provincijskom kazalištu… Riječ je o 24. romanu ovog poznatog hrvatskog pisca,   a objavljen je kao treća knjiga njegovih Izabranih  djela.

163.

Pavličić, Pavao, 1946-
Večernji akt / Pavao Pavličić. - 9. izd. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 292 str. ; 20 cm. - (Izabrana djela Pavla Pavličića ; knj. 5)
Poznati roman plodnog hrvatskog književnika, autora mnogih proslavljenih krimića, u kojem autor donosi priču o umjetnosti   u suvremeno doba, o originalu i falsifikatu, autentičnosti jednog i drugog, njihovoj savršenosti i stalnoj promjenjivosti i ponovljivosti umjetnosti, književnosti, povijesti. Osim opširnog pogovora Julijane Matanović, novo izdanje sadrži nagrađenu priču Ugovor s Viragom.

164.

Pedrosa, Ines, 1962-
Bespomoćnost : roman / Ines Pedrosa ; s portugalskoga prevela Tanja Tarbuk. - Zagreb : OceanMore, 2016. - 205 str. : ilustr. ; 22 cm
Radnja romana prati posljednje tjedne života Jacinte Souse, a govori o nekoliko desetljeća njezina života, ali i života jedne nacije. Kroz Jacintina prisjećanja o svojoj mladosti koju je provela u Brazilu, nakon čega se vratila u Portugal, roman   pokriva teme identiteta i pripadanja, ekonomske krize u današnjem Portugalu, prividne i tužne demokracije, siromaštva i preživljavanja, ali i one intimne kao što su osobna prošlost, obiteljski odnosi i žudnja za ljubavlju. Roman je to bespomoćan    i melankoličan, ali istovremeno životan i prožet nadom i  utjehom.

165.

Penny, Louise, 1958-
Kako ulazi svjetlost / Louise Penny ; s engleskoga preveo Marko Maras. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2016. - 366 str. ; 24 cm
Deveti roman iz serije o glavnom inspektoru Odjela za umorstva Aramandu Gamacheu. Na poziv prijateljice Myrne iz zabačenog i izoliranog gradića Threea Pinesa istražuje ubojstvo Constance Ouellet za koju se ispostavi da je posljednja od slavnih petorki rođenih 1937. u vrijeme velike depresije. Bile su to prve žive petorke na svijetu te su postale velika atrakcija i izvor zarade za pokrajinu Quebec. Istodobno Gamache se mora obračunati s inspektorom Francoeurom koji ga želi uništiti prije nego provede svoj opaki i zastrašujući plan. Konačni obračun odvija se u gradiću Threeu Pinesu, a uz inspektoricu Isabelle Lacoste, višu načelnicu Therese Brunel i njezina supruga Jeromea i Yvette Nichol, iznimnu vještu stručnjakinju za računala, pomoći će mu neobični stanovnici  gradića.

166.

Penzo, Giorgio, 1925-2006
Friedrich Gogarten / Giorgio Penzo ; [prijevod Miroslav Fridl]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2016. - 150 str. ; 20   cm.
- (Polazišta ; sv. 71)(Teolozi dvadesetoga stoljeća ; sv.  18)
Njemački mislilac, značajan protestantski teolog dvadesetoga stoljeća svoje suočavanje sa suvremenim svijetom izražava kroz temu sekularizacije. Njegovu misao i bibliografiju objedinio je Giorgio Penzo docent na Sveučilištu u Padovi predavač povijesti filozofije i filozofijske  hermeneutike.

167.

Peović Vuković, Katarina, 1974-
Marx u digitalnom dobu : dijalektički materijalizam na vratima tehnologije / Katarina Peović Vuković. - Zagreb : Durieux, 2016. - 302 str ; 22 cm
Postavljajući pitanje kako nove tehnologije i novi mediji mogu pridonijeti demokratizaciji društva i emancipaciji manjinskih kultura, autorica proučava suvremeni tehno-znanstveni, političko-ekonomski poredak utemeljujući teoriju novih medija iz perspektive kritike političke ekonomije.

168.

Petö Đeneš, Conny
Dharma, karma i mokša : tko smo i zašto živimo : (iz transpersonalne perspektive) : (bit, svrha i evolucija osobnog postojanja) / Conny Petö Đeneš ; [ilustracije David Tušek]. - Poreč : Parentium medium izdavaštvo i marketing, 2016. - 397 str. : ilustr. ; 21 cm
Autorica je knjigu zamislila kao mapu za razumijevanje vlastite prirode te kao skup informacija koje će čitatelju pomoći u boljem razumijevanju najdubljih iskustava. Prvi dio knjige se odnosi na upoznavanje i razumijevanje svih dijelova tijelo/osobnost/duša sustava. Drugi i treći dio knjige - dharma i karma - objašnjavaju svrhu življenjea i djelovanja, dok se zadnji dio - mokša - odnosi na duhovni rast i razvoj te ego. Knjiga je najvećim dijelom utemeljena na transpersonalnoj psihologiji i drevnom vedskom znanju iako govori o općim duhovnim principima koji su    univerzalno primjenjivi.

169.

Petsto pedeset pet jezičnih savjeta
555 jezičnih savjeta / Goranka Blagus Bartolec ... [et al.] ; [urednici Lana Hudeček, Željko Jozić, Milica Mihaljević]. - Zagreb : Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, 2016. - 181 str. ; 22  cm
Knjiga sadržava kratke praktične jezične savjete namijenjene širokom krugu čitatelja – od rješavanja svakodnevnih dvojbi do novinarskih i institucionalnih. Skupina autora, jezikoslovaca s Instituta za jezik i jezikoslovlje, osim uobičajenih jezičnih savjeta za izraze u kojima se najčešće griješi, nudi i pretvorbu ženskih u muška zanimanja i obrnuto te hrvatske inačice aktualnih anglizama. Za lakše snalaženje na kraju je knjige kazalo pojmova te stručno   kazalo.

170.

Picoult, Jodi, 1967-
Vrijeme rastanka / Jodi Picoult ; prevela s engleskoga Kristina Kegljen. - Zagreb : Znanje, 2016. - 379 str. ; 24 cm. - (Hit)
Trinaestgodišnjakinja Jenna je usamljena djevojčica koja ima oca zaroblenog u vlastitom umu i hospitaliziranog u   umobolnici, majku koja je nestala u njezinom djetinjstvu i uspomene na život u utočišću za slonove - roditelji su joj bili   uspješni znanstvenici koji su se bavili slonovima. Jenna angažira ostarjelog detektiva koji je istraživao slučaj sa smrtnim ishodom u utočišću za slonove i jednu sada bezuspješnu vidovnjakinju da joj pomognu riješiti tajne... Međutim, priča dobiva potpuno novi obrat i rješenje tajni...

171.

Pilić, Damir, 1969-
Marx nije mrtav : upoznajte profesore koji su devedesetih godina zbog marksizma ostali bez posla i mislioce koji vraćaju Marxa na političku scenu današnje Europe / Damir Pilić. - Zagreb : Arkzin, 2016. - 190 str. : ilustr. ; 21   cm
Kroz razgovore s bivšim profesorima marksizma iz Hrvatske, Jugoslavije i Istočne Europe, autor govori o njihovim sudbinama "suvišnih ljudi", ponajprije obilježenim gubitkom posla u procesu tzv. pretvorbe i privatizacije i to isključivo iz ideoloških razloga. U intervjuima sa suvremenim marksistima iz zapadnoeuropskih zemalja Damir Pilić iznosi njihove  stavove o revitalizaciji marksizma u Europi, odnosno o marksističkom valu, čiju je kulminaciju označio je trijumf SYRIZA-e. Svi razgovori realizirani su tijekom svibnja i lipnja 2015. godine u Splitu, Zagrebu, Ateni i Londonu. Knjiga je rezultat istraživačkog projekta na temu "Od 'Kraja povijesti' 1989. do pobjede SYRIZA-e 2015.: Kako bivši profesori marksizma iz Istočne Europe i suvremeni marksisti iz Zapadne Europe gledaju na povratak marksističkih vrijednosti u Europu, oličen u pobjedi SYRIZA-e?" koji je autor realizirao u okviru svoje novinarske stipendije "Balkan Fellowship for Journalistic Experience".

172.

Pistorius, Martin, 1975-
Dječak duh / Martin Pistorius i Megan Lloyd Davies ; [prijevod s engleskog jezika Željka Hojsak]. - Koprivnica : Figulus, 2016. - 252 str. ; 21 cm
Potresna i inspirativna istinita priča o Martinu Pistoriusu, zdravom i bistrom dječaku koji je s dvanaest godina naglo obolio   od teške bolesti i vrlo brzo pao u komu. Nakon četiri godine, Martinu se svijest počela vraćati – ali to nitko osim njega nije znao. Martin je proveo idućih deset godina posve svjestan svoje okoline, ali nesposoban za bilo kakav pokret ili   komunikaciju, postavši tako tihi svjedok promjena, ljubavi i patnje svoje obitelji – sve dok jedna njegovateljica nije primijetila  da pomicanjem očiju reagira na okolinu, čime je započelo i Martinovo oslobođenje iz okova   bolesti.

173.

Pivčević, Edo, 1931-
Filozofski eseji / Edo Pivčević ; uredio i uvod napisao Stipe Kutleša. - [Posebno izd.]. - Zagreb : Naklada Breza, 2016. - 279 str. ; 22 cm
Knjiga predstavlja zbirku eseja nastalih iz predavanja koja je autor tijekom godina održao na brojim domaćim i inozemnim sveučilištima. Ova zbirka eseja predstavlja pregled autorove intelektualne biografije i pokriva širok spektar tema: znanje, spoznaja, istina i uvjeti znanja, kauzalnost i determinizam, Trazimahova pravda i liberalna demokracija, moralnost i smrt  kao moralni problem, kapitalizam i nacionalizam. Većina eseja je na hrvatskom jeziku, a neki su na engleskom i  njemačkom jeziku.

174.

Plevnik, Danko, 1951-
Duh naš svagdanji / Danko Plevnik. - Zagreb ; Sarajevo : Synopsis, 2016. - 231 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Znakovi vremena)
Zbirka kolumni o suvremenoj hrvatskoj profanoj i crkvenoj povijesti te načinima i posljedicama njihova isprepletanja. Autor iznosi kritička razmišljanja o papi Karolu Woytili, ponašanju državnih i crkvenih službenika i dostojanstvenika, ali i potrebi održavanja Trećeg vatikanskog sabora. Na kraju knjige nalazi se kazalo i bilješka o   autoru.

175.

Plungjan, Vladimir Aleksandrovič, 1960-
Opća morfologija i gramatička semantika : uvod u problematiku / Vladimir Aleksandrovič Plungjan ; preveo Petar Vuković. - Zagreb : Srednja Europa, 2016. - XIX, 551 str. ; 24 cm
Knjiga istaknutog ruskog jezikoslovca koju autor naziva „uvodni tečaj u teorijsku morfologiju“, zamišljena i napisana 1990-ih godina za ruskojezične studente, ali je zbog strukturne i genetske sličnosti ruskog i hrvatskog jezika mogu   koristiti
hrvatski studenti jezikoslovnog usmjerenja. Za hrvatsko izdanje, objedinjena su u jednu cjelinu dva djela: Opća morfologija i Uvod u gramatičku semantiku. Na kraju je knjige bibliografija i opširna kazala jezika, termina i   imena.

176.

Prehrana u općoj i kliničkoj pedijatriji
Prehrana u općoj i kliničkoj pedijatriji / urednice Sanja Kolaček, Iva Hojsak, Tena Niseteo. - Zagreb : Medicinska naklada, 2017. - XIV, 478 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)(Biblioteka Sveučilišni  udžbenici)
Sveučilišni udžbenik nastao iz potrebe da se na jednom mjestu objedine spoznaje o važnosti prehrane u rastu i razvoju  djece te prevenciji bolesti. Udžbenik je podijeljen u tri velike cjeline. U prvom dijelu prikazani su temelji znanosti o prehrani i osobitosti rasta djeteta te njegove prehrambene potrebe. Drugi dio knjige obrađuje temelje pravilne prehrane zdrave djece, počevši od dojenja i dohrane do prehrane adolescenata i prehrane u trudnoći i dojenju. Također, prikazani su alternativni tipovi prehrane djece (vegetarijanstvo, makrobiotika i veganstvo). Treći dio knjige bavi se kliničkom prehranom i ulozi dijetetike u liječenju akutnih i kroničnih bolesti u pedijatriji. U prilogu knjizi nalaze se krivulje rasta djece te preporučene referentne vrijednosti unosa hranjivih tvari prema  dobi.

177.

Priručnik za planiranje 2017.-2019. : za izradu proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i   finan
Priručnik za planiranje 2017.-2019. : za izradu proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i financijskih planova proračunskih i izvan proračunskih korisnika jedinica / Ivana Jakir-Bajo ... [et al.]. - Zagreb : TIM4PIN, 2016. - 146 str. : graf. prikazi ; 24  cm
Upute za izradu proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za razdoblje 2017. - 2019. godine, s metodologijom za izradu proračuna, zasnovanom na propisanom zakonodavnom okviru. Osim poglavlja koja se odnose na Upute, u priručniku su navedene i osnove strateškog, operativnog, kao i programskog planiranja, te planiranje razvojnih programa, odnosno financijskih planova. Jedno je poglavlje posvećeno pokazateljima uspješnosti, kao obveznim   elementima obrazloženja plana korisnika. Posljednje se poglavlje odnosi na izmjene i dopune ekonomske klasifikacije koja   se koristi u izradi proračuna i financijskih planova za navedeno   razdoblje.

178.

Prokof'ev, Sergej Olegovič, 1954-
Pojava Krista u eterskom svijetu : duhovnoznanstvena gledišta eterskoga ponovnog dolaska / Sergej O. Prokofieff ; [s njemačkog prevela Dunja Gojković]. - Zagreb : Antropozofsko društvo "Marija Sofija", 2016. - 207 str. : ilustr. ; 20   cm
Komentirajući i sabirući najvažnije rezultate duhovnoznanstvenog istraživanja Rudolfa Steinera autor prikazuje zadaće antropozofije pa i mogući duhovni put svakoga čovjeka i čitavog čovječanstva. Objašnjena je nužnost da čovjek objedini  snagu duše i surađuje sa snagom dobra. Nasuprot toga mora se boriti da ne upadne u stranputice, ako kod njega prevagne mišljene postat će hladan čovjek bez ljubavi, ako prevagnu osjećaji, živi samo u vlastitim osjećajima i mašti postaje stran zemaljskom svijetu, a čovjek kod kojeg prevladava volja može postati nasilnička priroda koja hoće ovladati drugim bićima. Ovaj rad želi pomoći čovjeku da ovlada razvojem jedne nove sposobnosti u svojoj duši a to je ljubav prožetom intuicijom.

179.

Puntarić, Dinko, 1959-
Higijena i epidemiologija / Dinko Puntarić, Darko Ropac i suradnici. - Zagreb : Medicinska naklada : Hrvatsko katoličko sveučilište, 2017. - IX, 263 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Udžbenici Hrvatskog katoličkog   sveučilišta)
Prvi udžbenik istoimenog novog predmeta koji je dio programa Medicinskog fakulteta u Osijeku uključuje poglavlja: Voda i zdravlje, Hrana i zdravlje, Onečišćenje zraka i zdravlje, Gospodarenje otpadom i zdravlje, Svjetlosno onečišćenje, a u drugom dijelu poglavlja su: Opća epidemiologija, Epidemiologija zaraznih bolesti, Epidemiologija kroničnih nezaraznih bolesti.

180.

Putovima europske nematerijalne baštine u 21. stoljeću : sv. Martin, simbol  dijeljenja
Putovima europske nematerijalne baštine u 21. stoljeću : sv. Martin, simbol dijeljenja = Sur les chemins européens du patrimoine immatériel au XXIe siecle : saint Martin, symbole du partage / urednice Antonija Zaradija Kiš i Ines Sabotič ; [prijevod Tina Dunjić Messmer, Alexis Messmer]. - Zagreb : Institut za etnologiju i folkloristiku : Kulturni centar sv. Martin, 2016. - 371 str., [16] str. s tablama : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Nova  etnografija)
Zbornik radova s međunarodnog znanstveno-stručnog skupa posvećen martinskoj europskoj tradiciji. Svojim međunarodnim  i interdisciplinarnim karakterom okupio je znanstvenike iz područja etnologije, etnomuzikologije, povijesti, filologije, povijesti umjetnosti. Okosnica skupa bilo je propitivanje Martinova života i djela posebno kroz ideju dijeljenje u 21. stoljeću koja podrazumijeva razvijenu svijest o očuvanju i djeljenju zajedničkih resursa čovječanstva kao što su voda, zrak, hrana,   zdravlje, znanje, obrazovanje.

181.

Rachele, Sal, 1955-
Život na rubu dimenzija / Sal Rachele ; [prijevod Marko Šilobod]. - Bregana : Harša, 2016. - 355 str. ; 24   cm
Sal Rachele, duhovni učitelj, iscjelitelj i chanelling medij u uvodu knjige ukratko priča svoju zemaljsku priču, dok u jednom    od dodataka daje sažetak svoje kozmičke biografije, kako u zemaljskim tako i u izvanzemaljskim životima. Od čitatelja      traži samo jednu stvar - da imaju otvoren um i da ništa slijepo ne prihvačaju ili odbijaju od onog što u knjizi piše. U prvom dijelu knjige istražuje aspekte sebstva i metode koje su najefektivnije za povećanje samosvijesti. U drugom dijelu daje novi pregled na mnoge osnovne i izazovne probleme vremena u kojem živimo, od priče o kreaciji i "pravoj" povijesti Zemlje, do unutarnjeg rada tajnih društava u njihovog mističnog  zanja.

182.

Radić, Njegomir, 1943-
Uvod u analitičku kemiju / Njegomir Radić, Lea Kukoč Modun ; [ilustracije i crteži Lea Kukoč Modun, Goran Bukan, Kemal Hromić]. - Zagreb : Školska knjiga, 2016. - 778 str. : ilustr. ; 27 cm. - (Udžbenik Sveučilišta u  Splitu)
Građa ovog udžbenika pokriva osnovne sadržaje analitičke kemije namijenjene studentima preddiplomskih studija na   kojima se predaje analitička kemija. Osim studenata kemije to mogu biti i studenti na fakultetima koji pokrivaju područje kemijskog inženjerstva ali i studenti biomedicinskih znanosti, ponajprije farmacije. Kvalitativni i kvantitativni aspekt   analitičke kemije na tumače se odvojeno već se objedinjuju kao homogene i heterogene ravnoteže te kinetičke metode. Svako je poglavlje popraćeno primjerima rješavanja analitičkih problema, također pri titrimetrijskim određivanjima  računalnim i grafičkim simulacijama krivuljama titracije razmatran je izbor povoljnog indikatora za indiciranje završne točke titracije.

183.

Raspudić, Nino, 1975-
Čitat ćemo se još : 95 + 1 kratki espresso / Nino Raspudić. - Zagreb : Večernji list, 2016. - 319 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Večernji edicija)
Knjiga sadrži stotinjak kolumni koje je autor objavio u Večernjem listu pod nazivom "Kratki espresso", u razdoblju od  proljeća 2014. do proljeća 2016. godine. Prepoznatljivim stilom, britkim jezikom, izravno i otvoreno, autor progovara o svim temama koje se tiču hrvatske aktualne društvene, kulturne, sportske, napose    političke situacije, događaje i pojave.
Pogovor Branke Osmec. Sadrži kazalo imena.

184.

Readings, Bill, 1960-1994
Sveučilište u ruševinama / Bill Readings ; s engleskoga prevela Nevena Erak. - Zagreb : Meandamedia, 2016. - 381   str.
; 15 cm. - (Edicija drugi smjer ; knj. 13)
Knjiga sveučilišnog profesora kritika je i analiza stanja sveučilišta danas kroz promatranje povijesnog razvoja njegove   uloge, od kojih je ono u početku bilo povezano s idejom nacionalne države, te je promicalo i štitilo ideju nacionalne kulture,  do današnjih dana kada se promatra kao transnacionalna korporacija, a ideja kulture zamijenjena je diskursom izvrsnosti. Autor ukazuje na to da kriza sveučilišta na Zapadu proizlazi iz te temeljne promjene njegove društvene uloge i unutarnjih sustava, gdje humanističke discipline više nemaju središnju ulogu. Readings je bio izvanredni profesor komparativne književnosti na Montrealskom sveučilištu, a 1994. godine je poginuo u avionskoj nesreći. Ova mu je studija posmrtno objavljena 1997. godine, a napisao i knjigu "Introducing Lyotard. Art and Politics." iz  1991.

185.

Reha, Heinrich
Splitski okrug 1822. godine / izvještaj sastavio okružni poglavar Enrico Reha ; transkribirala, prevela i priredila Ljerka Šimunković. - Split : Hrvatsko-talijanska kulturna udruga "Dante Alighieri", 2016. - 417 str. : zemljop. crtež ; 24   cm
Diplomatično-interpretativno izdanje izvještaja splitskog okružnog poglavara o stanju u Dalmaciji 1822. godine, koji osim osnovnih geografskih podataka donosi i podatke o stanovništvu, poljoprivredi, stočarstvu, proizvodnji, trgovini, političkoj upravi, običajima, religiji i vjerovanjima, nošnji, prosvjetnim i humanitarnim   ustanovama.

186.

Restek-Petrović, Branka, 1957-
Rana intervencija kod psihotičnih poremećaja / Branka Restek-Petrović, Igor Filipčić i suradnici. - Zagreb : Medicinska naklada, 2016. - XII, 226 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici)(Udžbenici Sveučilišta u   Osijeku)
Prvi dio obuhvaća poglavlje o prevenciji u medicini i psihijatriji općenito, potom koncept rane intervencije kod psihotičnih poremećaja. Slijede načela terapije kao i istraživanja tehnikama oslikavanja mozga. Drugi dio posvećen je terapijskim postupcima. Treći dio govori o prilagodbi zdravstvenih službi potrebama rane intervencije na primjerima Velike Britanije i Nizozemske, a prikazana su i iskustva u Hrvatskoj. Četvrti dio sadrži prikaz teorijskih osnova, praktične organizacije i primjene desetogodišnjih iskustava programa Rane intervencije u Psihijatrijskoj bolnici „Sveti Ivan“. Namijenjena je studentima medicine dodiplomskog i poslijediplomskog studija, specijalizantima psihijatrije, psihijatrima, liječnicima opće medicine, socijalnim radnicima i svima zainteresiranima za ovu  tematiku.

187.

Richards, Vernon, 1915-2001
George Orwell kod kuće (i među anarhistima) / Vernon Richards, Colin Ward, Nicolas Walter ; s engleskog prevela Anja Majnarić. - Zagreb : DAF, 2016. - 119 str. ; 18 cm. - (Biblioteka Pet bijelih stepenica ; kolo 2, knj.   4)
Tri teksta u kojima se tematizira odnos Georgea Orwella i anarhizma iz pera trojice anarhističkih autora - Vernona Richardsa, Colina Warda te Nicolasa Waltera. Richardsov tekst objavljen je 1950. Wardov 1955., a Walterov 1998. (osnovan na njegovim revidiranim tekstovima iz 1961., 1968. i 1981.). Svaki od njih promatra ovu tematiku iz svojeg kuta, razmatrajući studije brojnih drugih autora i bogato citirajući samog  Orwella.

188.

Rosa, Tommy
Otkrivenja o zdravlju s neba i Zemlje / Tommy Rosa i Stephen Sinatra ; [prijevod Goran Ćaćić]. - Zagreb : TELEdisk, 2016. - XXIV, 233 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Zdravlje)
Knjiga dvojice autora od kojih je jedan kardiolog, a drugi osoba s iskustvom blizu smrti koje mu je donijelo otkrivenja o zdravlju i liječenju. Nakon svakog otkrivenja do kojeg je došao na svom putovanju kroz nebo slijedi drugi dio u kojem autor koji je kardiolog pokazuje kako su ona znanstveno i medicinski potvrđena kliničkim istraživanjima i te iskustvima iz medicindke prakse.

189.

Sabbage, Sophie, 1966-
Što sve možete učiniti kad vam dijagnosticiraju rak : moj put u iscjeljenje / Sophie Sabbage ; [prijevod Merima Nikočević Ibrahimpašić]. - Zagreb : Planetopija, 2016. - 207 str. ; 23 cm. - (Biblioteka  Makronova)
Autorica je dobivenu dijagnozu teške bolesti u terminalnom stadiju prihvatila kao priliku za transformaciju. U knjizi opisuje faze u uspostavljanju produhovljenog odnosa s bolešću: strah, ljutnju, poricanje i tugu, te u nakani da pomogne ljudima koji  se nađu u sličnoj situaciji nudi niz savjeta za istinsko iscjeljenje koje nadilazi fizičku razinu, govoreći o tome kako upravljati svojim liječenjem, kako izbjeći pretvaranje u pasivnog pacijenta i žrtvu bolesti i kako iskoristiti negativne emocije za osobnu preobrazbu.

190.

Salečić, Ivan, ml., 1968-
Glava lava : dom u Dubrovniku : [roman] / Ivan Salečić. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2017. - 442 str., [1] list s tablom ; 24 cm
Roman-prvijenac hrvatskog publicista u kojem autor uz priču iz suvremenog doba, donosi i priču obitelji Gundulić iz 17. stoljeća, isprepličući prošlost i sadašnjost te tvoreći na taj način jedinstvenu romanesknu cjelinu u kojoj sužive fikcija i fakcija. Suvremena ljubavna priča ispresijecana je poviješću Dubrovnika, u svoj svojoj zavodljivosti i    neodoljivosti.

191.

Santo, Veronika, 1957-
Granice na vjetru : roman / Veronika Santo. - Bizovac : Matica hrvatska, Ogranak Bizovac, 2016. - 280 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Machu Picchu ; knj. 8)
Radnja prvog romana hrvatske spisateljice fantastike i znanstvene fantastike odvija se oko Matije, magičnog bića kakvog već dugo nije bilo. On je taltoš, "stvorenje svjetla, sila prirode, nebeski glasnik, onaj koji posreduje između živih i mrtvih" i rodio na samom kraju Drugog svjetskog rata u mađarskoj obitelji Balas u Vojvodini. Obilježen od samog početka, Matija, koji poznaje trave, putuje u druge svjetove, posjećuje staro Panonsko more, a teže se nosi sa stvarnim svijetom, on jednostavno nema izbora nego vratiti se svojoj iskonskoj   prirodi.

192.

Sekulić Erić, Ilijana, 1983-
Priručnik za polaganje stručnog ispita pripravnika u osnovnim i srednjim školama ; [Ilijana Sekulić Erić]. - Zagreb : Zadružna štampa, 2016. - 312 str. : graf. prikazi ; 24  cm
Priručnik donosi informacije sustavno raspoređene u nekoliko cjelina prema kojima pripravnici u osnovnim i srednjim  školama polažu stručne ispite. Prvi dio priručnika posvećen je ustavnom uređenju Republike Hrvatske, zaštiti ljudskih     prava, ustrojstvu državne vlasti i međunarodnim odnosima. Slijede poglavlja o ustroju i osnivanju javnih ustanova, školskim ustanovama, osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju u Republici Hrvatskoj, pedagoškoj dokumentaciji i     evidenciji, praćenju i ocjenjivanju učeničkih postignuća, državnoj maturi, stručnom osposobljavanju, napredovanju učitelja i nastavnika, stažiranju te građanskom i zdravstvenom odgoju. U posljednjem poglavlju priloženi su pedagoška   dokumentacija i obrasci.

193.

Sidran, Abdulah, 1944-
Oranje mora / Adbulah Sidran ; izabrao i priredio Tarik Sidran. - [2.] dopunjeno i izmijenjeno izd. - Sarajevo ; Zagreb : Buybook, 2016. - 351 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Memorija)
Zbirka polemičkih tekstova, kolumni pisanih za "Dnevni avaz", kojima autor, poznati sarajevski akademik, oštro i humoristično, a opet i dozom pažljivosti kritizira društvo, komentira aktualne političke, društvene i kulturne događaje, bori     se za socijalnu pravdu, bolje odnose u društvu, što je sve, po autorovim riječima, smisleno kao i oranje mora, ali ipak puno nade.

194.

Simms, Brendan
Europa : borba za nadmoć od 1453. do danas / Brendan Simms ; [prevoditelj Emil Heršak]. - Zagreb : Mate, 2016. - XXIV, 653 str. : zemljop. crteži ; 24 cm. - (Biblioteka Međunarodni  odnosi)
Autor je profesor međunarodnih odnosa na Odsjeku za politologiju i međunarodne studije na Sveučilištu u Cambridgeu. U ovoj knjizi donosi svoje viđenje povijesti Europe od 1453. godine do danas - od Svetog Rimskog Carstva, preko Trećeg Reicha do Europske unije I ponavlja temeljno pitanje - hoće li Europa biti ujedinjena ili pod dominacijom jedne sile. Mnogi autori smatraju ovu knjigu značajnom, provokativnom i sjajnom, ali i dodaju "isplati se ne slagati s njom" iako je treba pročitati. Knjiga je podijeljena u 10 cjelina: Uvod: Europa 1450.; Carstva, 1453. - 1648.; Sukcesije, 1649. -   1755.;
Revolucje, 1753. -1813.; Emancipacije, 1814.- 1866.; Ujedinjenja, 1867. - 1916.; Utopije, 1917. - 1944.; Particije, 1945.   -
1977.; Demokracije, 1974. - 2011. i Zaključak.

195.

Skendrović Babojelić, Martina, 1979-
Priručnik iz voćarstva : građa, svojstva i analize voćnih plodova / Martina Skendrović Babojelić, Goran Fruk. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada : Agronomski fakultet Sveučilišta, 2016. - 171 str. : ilustr. ; 24   cm
Priručnik je namijenjen uglavnom studentima agronomskog fakulteta, ali i ostalih srodnih studija, te poljoprivrednicima. U prvom dijelu priručnika obrađene su sistematika i građa plodova, osnove biološko-anatomsko-histoloških svojstava voćnih plodova, rast, zrenje i berba te kemijski sastav. U nastavku detaljnije su opisani postupci i metode određivanja najvažnijih fizikalno-kemijskih, organoleptičkih, biokemijskih i  anatomsko-histoloških svojstava  plodova.

196.

Slaughter, Karin, 1971-
Skriveno / Karin Slaughter ; prevela s engleskoga Mirta Jambrović. - Zagreb : Znanje, 2016. - 376 str. ; 24 cm. -   (Hit)
Will Trent, specijalni agent Istražnog ureda države Georgije, na tajnom je zadatku u gradiću Macon kao bivši zatvorenik Bill Black. Maconska policija želi konačno uhvatiti Velikog Bijelog koji vodi organizaciju krijumčara drogom i trgovaca ljudima    pa je zatražila pomoć državne policije. Lena Adams, detektivka maconske policije, i njezin suprug Jared napadnuti su u  svojoj kući i Jared je završio u bolnici gdje se bore za njegov život. Doktorica Sara Linton dolazi u Macon jer je Jared sin njezina mrtvog supruga, policajca Jeffreya koji je bio Lenin partner kada je ubijen. Sara krivi Lenu za njegovu smrt kao i za stradanje Jareda. Smatra je opasnom, bahatom i nemarnom zbog čega stradavaju ljudi oko nje. Faith Mitchells, Willova partnerica, također dolazi pomoći maconskoj policiji u lovu na Velikog  Bijelog...

197.

Slavić, Dean, 1961-
Biblija kao književnost / Dean Slavić. - Zagreb : Školska knjiga, 2016. - 715 str. : zemljop. crteži ; 27 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Knjiga hrvatskog znanstvenika napisana i namijenjena ne samo za studente kolegija "Biblija kao književnost" i stručnjake, već i za širu publiku. Poglavlja unutar knjige složena su kao biblijska. Na kraju svakog poglavlja autor je osmislio upite i zadatke za čitatelja, kratice, navode iz Svetog pisma te popis literature za daljnje istraživanje i proučavanje. Na kraju je knjige uputa za prvo čitanje Biblije, popis biblijskih knjiga i imena, opširna kazala mjesta, imena i osoba, te popis   karata.

198.

Smoje, Miljenko, 1923-1995
Pasje novelete / Miljenko Smoje. - [Obnovljeno i dopunjeno izd.]. - Rijeka : Adamić, 2016. - 164 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Moderni klasici / Adamić ; knj. 3)
Novo izdanje kratkih pričica koje prate zgode Šarka, "najstarijeg i najpametnijeg pasa na Braču", potekle iz pera njegovog "kompanja" Miljenka Smoje, napisane, dakako, na prepoznatljivom splitskom  dijalektu.

199.

Stevens, Chevy, 1973-
Nikad ne znaš / Chevy Stevens ; prevela s engleskoga Jana Merlin. - Zagreb : Znanje, 2016. - 328 str. ; 24   cm
Tridesettrogodišnja Sara Gallahger kao usvojeno dijete cijeli se život pitala tko su joj biološki roditelji. Sada, pred vjenčanje, odlučila je razriješiti tajnu. Unajmljuje privatnog detektiva koji pronalazi njezinu majku koja ju ne želi vidjeti. Sara ubrzo saznaje i zašto - majka joj je jedina preživjela žrtva Ubojice iz kampa, jednog od najgorih serijskih ubojica koji nikada nije uhvaćen. Sara je njegova kći. I dok se ona mora suočiti sa strašnom istinom, policija uz njezinu pomoć želi konačno      uhvatiti zloglasnog ubojicu.

200.

Stockholm Noir
Stockholm Noir / priredili Nathan Larson i Carl-Michael Edenborg ; sa švedskoga prevela Sara Profeta. - Zagreb : Durieux, 2016. - 286 str. : zemljop. crtež ; 21 cm. - (Durieux  Noir)
Zbirka kratkih kriminalističkih priča vezanih uz grad Stocholm koji, unatoč svojoj uređenosti i bogatstvu ima i puno mračniju stranu, dobro poznatu onima koji noću lutaju ulicama zbog neimaštine, nečiste savjesti ili želje za osvetom. Priče su podijeljene u tri cjeline: Zločin i kazna, Tama i užas te Surovost zvijeri, a autori su majstori krimi žanra u zemlji koja je   postala sinonim za kvalitetne, mračne i žestoke  krimiće.

201.

Stupar-Trifunović, Tanja, 1977-
Satovi u majčinoj sobi / Tanja Stupar Trifunović. - Sarajevo : Šahinpašić, 2016. - 181 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Savremena književnost)
Roman za koji je banjalučka spisateljica dobila Nagradu Europske Unije za književnost 2016. godine. Radi se intimnoj knjizi u kojoj se protagonistica suočava s svojom majkom, kćerkom i naslijeđem koje ju negativno prati cijelog života. U traganju je za odgovorima koji bi je mogli dovesti do sebe kao žene, odgovorima što je ljubav, zašto jest na svijetu i kud ide, a sve ne bi li se sastala sa samom  sobom.

202.

Swyler, Erika
Knjiga pretpostavki i nagađanja / Erika Swyler ; s engleskoga prevela Silvija Čolić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 415 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  244)
Simon je knjižničar koji živi u oronuloj roditeljskoj kući na plaži, a sa svakom jačom olujom gubi dio zemljišta. Jednoličnost dana tijekom kojih obavlja nužne popravke po kući prekida dostava knjige odnosno dnevnika cirkuske družine koja je pripadala njegovoj baki. Iako zna da su njegova baka, majka i sestra Enola bile cirkuske umjetnice uglavnom u ulozi  morskih sirena, iznenađuje ga činjenica da su i ostale žene s majčine strane obitelji bile poznate morske sirene. Situacija postaje zastrašujuća kada sazna da su sve preminule na isti način i isti datum – utopile su se 24. srpnja! A sada je jedina živuća sirena, njegova sestra Enola, najavila svoj povratak obiteljskom domu sredinom   srpnja...

203.

Šalat, Davor, 1968-
Skeniranje vjetra : eseji i kritike o hrvatskim i inozemnim književnicima / Davor Šalat. - Zagreb : Društvo hrvatskih književnika, 2016. - 330 str. ; 18 cm. - (Mala knjižnica Društva hrvatskih književnika ; knj.   177)
Knjiga esejističkih i kritičkih tekstova suvremenog hrvatskog pjesnika, književnog kritičara i esejista koja je podijeljena na pet cjelina – o hrvatskim pjesnicima, o hrvatskim pjesničkim zbirkama, o proznim knjiga,a, o književnokritičkim knjigama    te o inozemnim književnicima. Knjiga je rezultat autorovog kontinuiranog književnokritičkog rada i bavljenja suvremenom hrvatskom književnošću.

204.

Šeparović, Ana, 1976-
Jerolim Miše : između riječi i slike / Ana Šeparović. - Zagreb : Plejada : Skaner studio, 2016. - 271 str. : ilustr. ; 26   cm
Jerolim Miše bio je hrvatski slikar poznat po slikama lascivnih prozora i mrtvih priroda, ekspresionističkim portretima, slikama pijanki i razuzdana veselja, autoportretima, malim pejzažima Brača, Šolte, Krka, Korčule i dubrovačkog kraja. Monogradija sadrži devet većih cjelina u kojima autorica prati umjetnički razvoj slikara i bogato je ilustrirana, s prilozima: katalogom radova, popisom važnijih izložbi, bogatom bibliografijom (uključujući autorsku bibliografiju Jerolima   Miše).

205.

Škiljan, Filip, 1980-
Slovenci u Krapinsko-zagorskoj županiji / Filip Škiljan. - Varaždin : Slovensko kulturno društvo Nagelj, 2016. - 147 str. : ilustr. ; 21 cm
Prikaz slovenske manjine na području Krapinsko-zagorske županije kroz povijest i po pojedinim župama. U knjizi je data analiza matičnih knjiga te pregled broja slovenskog stanovništva pojedinih naselja gdje su Slovenci sačinjavali određeni postotak stanovništva u razdoblju od druge polovice 19. stoljeća do 1991.   godine.

206.

Šnajder, Slobodan, 1948-
Doba mjedi / Slobodan Šnajder. - 2. izd. - Zagreb : TIM press, 2016. - 365 str. ; 25 cm. -   (Biblioteka Naslijeđe)
Roman s autobiografskim elementima, čija radnja počinje u Njemačkoj u 18. stoljeću, u vrijeme velike gladi i iseljavanja, a završava u Jugoslaviji 1945. protjerivanjem Nijemaca i etničkim čišćenjem. Tema tzv. folksdojčera predstavljena je ovdje kroz ratno-ljubavnu priču o Georgu i Veri, priču o iskorjenjivanju i manjinskom identitetu, u kojoj nema sretnog završetka i gdje je jedina pouzdana adresa ona na groblju. Roman je nagrađen nagradama "Meša Selimović", "Mirko Kovač" i "Radomir Konstantinović", kao  i nagradom  "tportala".

207.

Špidlik, Tomaš, 1919-2010
Mali biseri crkvenih otaca : kratka razmatranja na temelju otačkih misli / Tomáš Špidlík ; [prijevod Mladen Parlov]. - Split : Verbum, 2016. - 103 cm ; 20 str. - (Biblioteka Fides ; 78)
Četrdeset kratkih otačkih misli koje mogu poslužiti za razmatranje sabrano je u cjelinu i razvrstano po temama: Spoznaja Boga, Čovjek stvoren na sliku Božju, Ljubavlju i krjepošću Bog prebiva u nama, i Molitvom ulazimo u Božje prebivalište. Misli su slobodno odabrane i popraćene kratkim razmatranjima kardinala Tomislava Špidlika isusovačkog duhovnika i propovjednika.

208.

Štifanić, Mirko, 1948-
Uspon ideologije mržnje : ni mi, ni oni! : Hrvati u rezervatima? / Mirko Štifanić. - Zagreb : Despot infinitus, 2016. - 152 str. ; 24 cm
Knjiga predstavlja analizu i kritiku prirode demokracije, glavnih aktera na hrvatskoj političkoj sceni i posljedicama njihova osobnog ponašanja i obnašanja vlasti. Autor poziva na buđenje i aktiviranje pojedinaca odnosno građana koji bi prvenstveno trebali odbaciti stare ideološke obrasce u odabiru političkih  predstavnika.

209.

Štrkalj-Ivezić, Slađana, 1953-
Funkcioniranje između zdravlja i bolesti : smjernice za procjenu funkcioniranja u psihijatriji / Slađana Štrkalj-Ivezić. - Zagreb : Hrvatski liječnički zbor [etc.], 2016. - 200 str. ; 24  cm
Prvi priručnik u hrvatskoj psihijatriji koji sadrži procjenu funkcioniranja oboljelih od psihičkih poremećaja, procjenu oštećenja psihičkih funkcija te njihov međusobni odnos. Upitnik za procjenu funkcioniranja objedinjuje područja funkcioniranja navedena u Međunarodnoj klasifikaciji funkcioniranja, osposobljenosti i zdravlja (MKF) i (WHO/DAS) klasifikaciju procjene invaliditeta u psihijatriji. Uz znanje i vještine potrebne za vještačenje oboljelih od mentalnih poremećaja prikazani su i brojni primjeri iz  prakse.

210.

Štrkalj-Ivezić, Slađana, 1953-
Život bez stigme psihičke bolesti / Slađana Štrkalj-Ivezić. - Zagreb : Medicinska naklada : Klinika za psihijatriju  Vrapče
: Udruga Svitanje, 2016. - 87 str. ; 22 cm
Svaka četvrta osoba tijekom svog života obolijeva od nekog oblika mentalnog poremećaja. Nažost, usprkos napretku znanosti, oboljele osobe i njihove obitelji su oblilježene stigmom koja utječe na liječenje, kvalitetu života i život u društvu. Autorica je knjigu napisala u namjeri da pomogne osvijestiti negativnosti predrasuda a namijenjena je oboljelima, članovima njihovih obitelji i stručnjacima.

211.

Šulentić Begić, Jasna, 1967-
Primjena otvorenog modela nastave glazbe u prva četiri razreda osnovne škole : metodički priručnik za učitelje i studente primarnog obrazovanja, glazbene kulture i glazbene pedagogije / Jasna Šulentić Begić. - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, 2016. - 142 str. ; 24   cm
Metodički priručnik nastao kao nadopuna priručnika pod nazivom Otvoreni model glazbene nastave u praksi osnovne škole. Prikazuje izvedbeni plan i program svih razreda razredne nastave i daje opis za svaki nastavni sat u prvom, drugom, trećem    i četvrtom razredu. Osim prethodno spomenutog u knjizi se nalaze i analize skladba predloženih programom nastave   glazbene kulture. Priručnik je namijenjen budućim i sadašnjim učiteljima primarnog obrazovanja, glazbene kulture i     glazbene pedagogije.

212.

Šuljić, Anton, 1955-
Vjera kao pjesma : Collegium pro musica sacra uz 45 godina djelovanja / Anton Šuljić. - Zagreb : Collegium pro musica sacra : Kršćanska sadašnjost, 2016. - 392 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Monografije / Kršćanska sadašnjost ; sv.   31)
Monografija posvećena ansamblu Collegium pro musica sacra uz 45. obljetnicu djelovanja. 1972. ovaj je komorni ansambl osnovala profesorica s. Imakulata Malinka, redovnica Reda sestara Naše Gospe, koja je bila i dugogodišnja dirigentica ansambla. Umjetničko vodstvo ansambla preuzela je 2000. njezina susestra, prof. s. Cecilija Pleša, vokalna solistica i suradnica ansambla od samog  početka. "Temeljni smisao djelovanja ovog ansambla ostvaruje se u svojevrsnu glazbenom apostolatu: izražajnom snagom musicae sacrae naviješta se Radosna vijest Isusa Krista, pri čemu osobita pozornost pripada njegovanju i populariziranju hrvatske sakralno-glazbene baštine." (cit. s  http://www.cpms.hr/povijest).

213.

Šundov, Marijana, 1963-
Pisma iz Belgije i drugih krajeva / Marijana Šundov ; [fotografije Marijana Šundov]. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada, 2016. - 213 str. : ilustr. ; 22  cm
Autoričin književni prvijenac zbirka je njezinih reportaža uglavnom o Belgiji, gdje je živjela i radila tri godine, ali i nekim drugim europskim gradovima koje je posjetila, u kojima iznosi svoja zapažanja, promišljanja i dojmove, a zbog mnogih korisnih informacija i fotografskog materijala može poslužiti i kao svojevrsni turistički vodič. Pisma u naslovu reminiscencija su na njezino studentsko razdoblje potkraj osamdesetih godina, vrijeme kada je s prijateljima redovito komunicirala upravo pismima.

214.

Tijelo u tekstu : aspekti tjelesnosti u suvremenoj  kulturi
Tijelo u tekstu : aspekti tjelesnosti u suvremenoj kulturi / uredila Jasmina Vojvodić. - Zagreb : Disput, 2016. - 334 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Četvrti zid ; knj.  67)
Zbornik objedinjuje tekstove hrvatskih i inozemnih rusista koji u njima tematiziraju očevidno prenošenje naglaska s  verbalnog na fizičko u književnim tekstovima 20. i 21. stoljeća. Tekstovi su raspoređeni u dva bloka. Prvi obuhvaća studije koje analiziraju tjelesne aspekte u stvaralaštvu pisaca 20. stoljeća (Hlebnikov, Harms, Platonov, Nabokov, Il'f i Petrov, Bulgakov, Šil'dkret, Ajgi, Rasputin i dr.). Tijelo se ovdje poima kao nestalna kategorija i može biti shvaćeno mehanicistički, zatim kao tijelo koje se rastače, kao tekst poezije, tijelo otoka, političko tijelo, žensko tijelo… Drugi dio zbornika obuhvaća tekstove koji analiziraju tjelesne aspekte u književnosti i kulturi uglavnom potkraj 20. i prvih godina 21. stoljeća. Ovdje je prisutna prezentacija tijela koja su izmaknula kontroli i koja pate i ne nalaze izlaz iz te patnje, a naglašena je i   destruktivnost tijela (nad samim sobom i prema drugome). Zbornik je nastao kao rezultat međunarodne znanstvene konferencije održane u Lovranu 2014. pod naslovom "Aspekti tjelesnosti u suvremenoj   kulturi".

215.

Tillich, Paul, 1886-1965
Biblijska religija i potraga za krajnjom zbiljnošću / Paul Tillich ; [preveli Iva Mršić Felbar, Danijel Tolvajčić]. - Zagreb : Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta : Kršćanska sadašnjost, 2016. - 104 str. ; 20 cm. - (Eseji / Kršćanska   sadašnjost
; sv. 42)
Zbirka proširenih predavanja koja su održana krajem 1951. godine, a bave se sustavnom teologijom, odnosno donose teološka razmišljanja autora koji se ne libi koristiti filozofske termine za usporedbu s konkretnim predodžbama biblijskog jezika.

216.

Titan : almanah znanstveno-fantastične  književnosti
[prijevodi s engleskog Igor Rendić ... et al.]. - 2016. - 630  str.
Treći po redu zbornik kratkih znanstveno-fantastičnih priča i novela petnaest suvremenih majstora žanra. Na više od šest stotina stranica nalaze se do sada neobjavljeni klasici i najbolja ostvarenja suvremenog    sf-a, fantastike i horora.

217.

Tkalčić Simetić, Mirna, 1980-
Hrelić - antropologija prijepornog mjesta / Mirna Tkalčić Simetić. - Zagreb : Hrvatsko etnološko društvo, 2016. - 111   str.
: ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Hed)
Hrelić je kultni automobilski i sajam rabljene robe u Zagrebu. Održava se dva puta tjedno tijekom cijele godine još od 1979. godine. Autorica, antropologinja i etnologinja, godinama ga je redovito posjećivala, a knjigu temelji na terenskom   istraživanju u razdoblju od ožujka do rujna 2012. godine. Prikupila je dvadesetak transkribiranih kazivanja kupaca i  prodavača na sajmu te predstavnike Uprave sajma. Proučila je brojne izvore, koji se mogu naći na kraju knjige, a razne dimenzije ovog mjesta je usustavila u dvije cjeline: društvena proizvodnja i društveno oblikovanje   prostora.

218.

Tomaš, Stjepan, 1947-
Razgovori s obraćenikom : i druge priče / Stjepan Tomaš. - Zagreb : Alfa ; Osijek : Matica hrvatska, 2016. - 116 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Dobra proza)
Zbirka priča (jedna duža i četrnaest kratkih) poznatog hrvatskog književnika za djecu i odrasle, čija su djela višestruko prevedena, a neka i uvrštena u školsku lektiru. Većina priča prethodno je objavljena u novinama: Glasu Slavonije, Vjesniku, Večernjem listu. Osim tematske različitosti, zajednički je svim pričama prostor radnje – Slavonija i Baranja, a u pozadini je svih priča Domovinski rat i sve što je iz njega  proizašlo.

219.

Tomašević, Goran
Kazneno procesno pravo : udžbenik za visoke škole / Goran Tomašević, Davor Krapac, Stjepan Gluščić. - 3.  izmijenjeno i dopunjeno izd. - Zagreb : Narodne novine, 2016. - XX, 362 str. ; 24 cm. - (Pravna biblioteka. Udžbenici ; 247)
Treće izmijenjeno i dopunjeno izdanje udžbenika za visoke škole kazneno procesnog prava usklađeno je s izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku. Knjiga je rezultat rada trojice autora, a materija, izložena u dvanaest poglavlja, prilagođena je potrebama društvenih stručnih studija, poput onog na Policijskoj akademiji u Zagrebu. Na kraju knjige je popis osnovne literature i kazalo  pojmova.

220.

Tomorad, Mladen, 1971
Povijest i kultura starog Egipta. - Zagreb, 2016. - XXVI, 413  str
Znanstvena monografia koja predstavlja razvoj staroegipatske povijesti i kulture od prapovijesti do arapskog osvajanja Egipta sredinom 7. stoljeća. Knjiga je bogato opremljena tablicama i ilustracijama većinom u boji, povijesnim kartama koje  su posebno izrađene za potrebu ove knjige, tumačem pojmova, popisima važnih toponima, naroda i država, najvažnijih muzejskih institucija staroegipatskih spomenika u svijetu i Hrvatskoj i opsežnom bibliografijom te indeksom. U ovoj prvoj knjizi u jedanaest poglavlja obrađene su sljedeće teme: Obilježja prostora, teritorijalna i administrativna podjela starog Egipta; Izvori za staroegipatsku povijest; Kronologija staroegipatske povijesti; Povijest staroegipatske civilizacije od prapovijesti do arapskog osvajanja Egipta; Staroegipatski jezik, pismo i pisarski materijali; Staroegipatska književnost; Staroegipatska umjetnost; Svakodnevni život u starom Egiptu; Staroegipatski gradovi i lokaliteti; Vjera starih Egipćana i Pogrebni običaji starih Egipćana.

221.

Tomorad, Mladen, 1971
Staroegipatska civilizacija / Mladen Tomorad. - Zagreb : Hrvatski studiji  Sveučilišta, 2016-     . -    sv. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Povijest ; knj. 5)
Znanstvena monografia koja predstavlja razvoj staroegipatske povijesti i kulture od prapovijesti do arapskog osvajanja Egipta sredinom 7. stoljeća. Knjiga je bogato opremljena tablicama i ilustracijama većinom u boji, povijesnim kartama koje  su posebno izrađene za potrebu ove knjige, tumačem pojmova, popisima važnih toponima, naroda i država, najvažnijih muzejskih institucija staroegipatskih spomenika u svijetu i Hrvatskoj i opsežnom bibliografijom te   indeksom.

222.

United Nations
UN Konvencija o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena : [30. obljetnica UN Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena] / [urednica Helena Štimac Radin]. - [3. neizmijenjeno izd.]. - Zagreb : Vlada RH, Ured za ravnopravnost spolova, 2016. - 35 str. ; 21 cm. - (Biblioteka  Ona)
Treće izdanje UN-ove konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena objavljena povodom tridesete obljetnice   njezinog prvog donošenja, 18. prosinca 1979. godine. Osim predgovora predstojnice Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, na kraju je knjige objavljen obrazac pritužbe odboru za uklanjanje svih oblika   diskriminacije žena.

223.

Ustaški put u socijalizam u teoriji i praksi NDH : zbirka rasprava i članaka nikad objavljenih poslije   1945.
Ustaški put u socijalizam u teoriji i praksi NDH : zbirka rasprava i članaka nikad objavljenih poslije 1945. / Nikica Mihaljević (prir.). - Zagreb : Naklada Pavičić, 2016. - 486 str. ; 21 cm. - (Biblioteka XX. stoljeće / Naklada   Pavičić)
Zbirka rasprava i članaka objavljenih do 1945. u kojima trinaest znanstvenika, eksperata, publicista, novinara i političara iz razdoblja Nezavisne Države Hrvatske raspravlja o hrvatskom  socijalizmu.

224.

Utjecaj kolektivnih ugovora na prava radnika RH
Utjecaj kolektivnih ugovora na prava radnika RH / [autori Krešimir Rožman ... et al.] ; [glavni urednici Lucija Barjašić Špiler, Igor Radeka]. - Zagreb : Matica hrvatskih sindikata, 2016. - 218 str. : graf. prikazi ; 24   cm
Knjiga donosi prikaz razvoja kolektivnih ugovora u Hrvatskoj, što oni sve sadrže te koji je njihov utjecaj na prava radnika. Na početku se iznosi povijesni i pravni sadržaj, slijedi tema provođenja politike derogacije kolektivnih ugovora zakonima, provođenjem koje je oslabljen sustav kolektivnog pregovaranja i snaga sindikata. U knjizi se ukazuje i na važnost     sindikalnog pokreta, kao i samog sindikata u odnosu na prava radnika u Hrvatskoj. Također, otvorene su i teme poput     odnos člana i nečlana sindikata te primjene prava kolektivnih ugovora na nečlanove sindikata, kao i reaktualizacija pitanja o doprinosu solidarnosti. Knjiga sadrži i podatke, analize i činjenice vezane uz niz aktualnih tema poput pitanja prava na      štrajk i pitanja radnog vremena, s komparativnom analizom stanja u zemljama   EU.

225.

Vampovac, Zdravko, 1955-
Armenija - naš daleki blizanac : putopisno publicistički prikaz kulturno-povijesnih veza između Armenije i Hrvatske / Zdravko Vampovac. - Vodice : vlast. nakl, 2016. - 351 str. : ilustr. ; 24  cm
Putopisno-publicistička knjiga o današnjoj Armeniji, kao i ponešto o njezinoj povijesti i vezama s Hrvatskom. Nalazi se na granici između Europe i Azije i smjestila se na prosječnoj nadmorskoj visini 1400 m, između Crnog i Kaspijskog  mora.
Njezina površina je manja od površine Republike Hrvatske koju nastanjuje nešto manje od 3,5 milijuna stanovnika. Glavni je grad Erevan u kojemu živi trećina stanovništva. Autor pokazuje čitav niz činjenica i poveznica između armenskoga i hrvatskoga naroda i predlaže - svakako treba posjetitit  Armeniju.

226.

Velagić, Ferid, 1956-
Proizvodnja i upotreba matične mliječi / Ferid Velagić. - Tuzla : Harfo-graf, 2016. - 228 str. : ilustr. ; 21   cm
Priručnik je namijenjen pčelarima koji će iz jednostavnih uputa naučiti kako proizvoditi matičnu mliječ i to na način na koji autor to čini u svom pčelinjaku. Na kraju je dio o liječenju pčelinjim proizvodima koji može biti zanimljiv i koristan svim čitateljima.

227.

Velebit, Vladimir, 1907-2004
Moj život / Vladimir Velebit ; uredio i napisao predgovor Tvrtko Jakovina. - Zaprešić : Fraktura, 2016. - XXXI, 812 str. ;   24
cm
Memoari Vladimira Velebita koje je za izdavanje priredio Tvrtko Jakovina predstavljaju svojevrstan intimni uvid u njegova razmišljanja i sjećanja i u kojima on promišlja svoj privatni život od djetinjstva do zrele dobi, profesionalna kretanja i diplomatske uspjehe te ratna zbivanja u Jugoslaviji. Na kraju knjige nalazi se kazalo imena te kratka biografska crtica o autoru.

228.

Velnić, Davor, 1953-
Dno je uvijek dublje : uvod u čitanje Grge Gamulina / Davor Velnić. - Zagreb : Društvo hrvatskih književnika, 2016. - 390 str. ; 18 cm. - (Mala knjižnica Društva hrvatskih književnika ; knj.   185)
Za svakog povjesničara umjetnosti, ali i šire struke, Grgo Gamulin je bio je hrvatski povjesničar umjetnosti, sveučilišni profesor i utemeljitelj hrvatske poslijeratne povijesti umjetnosti. Gamulin je čitavo vrijeme pisao i kritike i eseje, a napisao je putopisno remek-djelo iz Italije "Ilarijin smješak" kojega mnogi znalci svrstavaju među najznačajnije domete hrvatske    pisane riječi 20. stoljeća.

229.

Virtue, Doreen, 1958-
Samosvijest za zemaljske anđele / Doreen Virtue ; prevela s engleskoga Ana Silić. - Zagreb : Znanje, 2016. - 205 str. ; 23 cm
Doreen Virtue još nazivaju i kraljicom anđeoske terapije. Doktorica psihjologije svjetski je poznata vidovnjakinja koja diljem svijeta vodi radionice na temu anđela i duhovnih vodiča. U predgovoru ovoj svojoj knjizi govori o osnovnim karakteristikama zemaljskih anđela, njihovoj misiji i strahu od sukoba što često dovodi do sagorijevanja. Da bi im pomogla u osvještavanju zdravih granica i zdravom življenjui, autorica     govori o osnovama samosvijesti, kako biti samosvijestan u vezama i prema svemu na svijetu te o posebnim alatima i smjernicama za zemaljske   anđele.

230.

Vojvodić, Katija, 1976-
Disfunkcionalna kupovna ponašanja u internetskom okruženju / Katija Vojvodić, Matea Matić. - Split : Redak, 2016. - 134 str. ; 22 cm
U Hrvatskoj je broj osoba koje kupuju internetom u stalnom porastu, ali još uvijek velik broj potrošača osijeća nesigurnost i rizik koje sa sobom nosi ovakva vrsta kupovine. U knjizi je dan pregled specifičnosti ponašanja potrošaća u internetskom okruženju, čimbenika utjecaja, procesa internetske kupnje te disfunkcionalnih kupovnih ponašanja potrošača. Na kraju   knjige se nalazi opsežan popis  literature.
 
231.

Vranjković, Slavko, 1945-
Sacerdos / Slavko Vranjković. - Bizovac : Matica hrvatska, Ogranak Bizovac, 2016. - 147 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Klen ; knj. 8)
Zbirka pripovijedaka hrvatskog književnika, slikara i svećenika iz Nuštra naslovljena autorovim čestim pseudonimom (lat. svećenik). Autor u svakoj priči i kroz svaki lik progovara o boli, jadu, nerazumijevanju, teškom životu, ljudskoj nepravdi i zlobi, a nerijetko i o bolesti, starosti, samoći, jadu, te nalaženju utjehe i smisla u   vjeri.

232.

Vrkljan, Sanela, 1979-
U potrazi / Sanela Vrkljan. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 209 str. : slika autorice ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj.  436)
Roman-prvijenac hrvatske autorice u kojem se prati autoričino intimno traganje za istinom, propitivanje danih vrijednosti i životnih izbora, potraga za slobodom. Na svom putu traganja, autorica spoznaje i otkriva obiteljske tajne ne bi li došla do vlastite istine, te otkriva vjeru kao uporište, spoznaje nove duhovne vrijednosti u odnosu na realan život, održavajući ih i u tradicionalnom okruženju.

233.

Vrtuljak igara : verbotonalne edukacijske igre za poticanje kognitivnoga i govorno-jezičnog razvoja djece od 6. do   13
Vrtuljak igara : verbotonalne edukacijske igre za poticanje kognitivnoga i govorno-jezičnog razvoja djece od 6. do 13. godine / uredile Koraljka Bakota, Adinda Dulčić ; autorice Jelena Ačkar ... [et al.]. - Zagreb : Školska knjiga, 2016. - 192 str. : ilustr. ; 24 cm
Priručnik s brojnim primjerima i opisima višeosjetilnih igara te onih za poticanje govorno-jezičnog razvoja, usvajanja i usavršavanja čitanja, pisanja i računanja koje su namijenjene djeci osnovnoškolskog uzrasta s poteškoćama u razvoju ili bez njih. Priručnik su priredili stručnjaci iz zagrebačke Poliklinike SUVAG, a namijenjen je roditeljima, učiteljima, stručnim suradnicima i odgojiteljima. Igre prate dodatni slikovni i zvučni materijali koji se nalaze na mrežnom portalu nakladnika.

234.

Vučić, Dorotea, 1973-
Prevaranti : iskupljenje / Dorotea Vučić ; [ilustracije Ante Čepić]. - Zagreb : Funditus, 2016. - 289 str. : ilustr. ; 24 cm  U Trokatnici, u kojoj su živjele tri generacije neobične obitelji, na Brdu ponad Mjesta, ali i u    blizini prijateljske ciganske
čerge, Doktor De je po sedmi put porodio Laticu. Na svijet je tada došao Mali, koji je od samog početka isijavao posebnom svjetlošću. Međutim, njegova je majka ubrzo nakon poroda, iz neobjašnjivih razloga, tiho izdahnula. No, za posebnost   Malog saznao je i Belzebub, te je izdaleka krenuo u potragu za njim, želići ga se domoći i uništiti ga. Prvi roman hrvatske scenaristice, redateljice i spisateljice uvlači čitatelja u čarobni svijet balkanske osebujnosti u kojem se spaja fantastika i "magijski realizam" posredstvom mitoloških, biblijskih i drugih stvorenja, baš kao i stvarnih osoba iz povijesti ovih prostora.

235.

Vukelić, Mario, pravnik, 1956-
Trgovačko pravo i pravo društava za poduzetnike i menadžere : udžbenik / Mario Vukelić. - Zagreb : Vern, 2016. - 396 str. : ilustr. ; 27 cm. - (Biblioteka Bussiness Class)
Udžbenik donosi teorijske i zakonske osnove trgovačkog prava i prava društava, u poglavljima o subjektima trgovačkog  prava, oblicima trgovačkih društava, općem i posebnom dijelu o trgovačkom pravu, vrijednosnim papirima i izvanugovornim obavezama, uz mnoštvo primjera. Osim mnoštva primjera iz prakse, knjiga u zadnjem dijelu donosi i brojne priloge, važnije mrežne izvore, indeks pojmova te popis literature i biografiju  autora.

236.

Wagner, Andrew Joseph, 1988-
Naučite Swift : steknite vještine potrebne za izradu izazovnih i robusnih iOS i OS X aplikacija u jeziku Swift koje se lako održavaju / Andrew J. Wagner. - Zagreb : Dobar plan, 2016. - XVIII, 286 str. : ilustr. ; 24 cm. - (IT   Expert)
Swift je novi programski jezik kojim se programiraju aplikacije za mobilne operacijske sustave kojeg je razvila američka   tvrtka Apple. Priručnik je namijenjen onima koji žele naučiti programiranje u ovom jeziku. Priručnik je podijeljen u dvanaest poglavlja, a započinje instaliranjem samog programskog jezika Swift. Potom slijedi upoznavanje s različitim mehanizmima ugrađenim u program, funkcijskim programiranjem, novim alatima, dizajniranju putem predložaka, osnovama programskog jezika Objective-C, sve do razvoja aplikacija i  uputama kako nastaviti   usavršavanje.

237.

Ward, Brian, 1972-
Kako radi Linux : [sve što superkorisnik mora znati] / Brian Ward. - Zagreb : Dobar plan, 2016. - XX, 366 str. : graf. prikazi ; 24 cm. - (IT Expert)(IT X)( : profesionalna informatička  literatura)
Autor ovoga priručnika intenzivno se bavi LInuxom od 1993. godine. Njegovo je mišljenje da bi se imalo punu kontrolu nad računalom porebno je poznavati unutarnje mehanizme koje njime upravljaju, što Linux dozvoljava. Stoga su u detalje   opisani mehanizmi koji upravljaju ovim operativnim sustavom. Priručnik je je podijeljen u tri osnovna dijela (sedamnaest poglavlja), a namijenjen je prosječnim korisnicima koji se znaju služiti grafičkim korisničkim sučeljem i datotekama i direktorijima.

238.

Webster, Richard, 1946-
Čitanje misli : brzo i lako / Richard Webster ; prevela Vesna Valenčić. - Rijeka : Leo commerce, 2016. - 228 str. : ilustr. ; 24 cm
Svrha ove knjige je pomoći čitatelju da osvijesti svoju sposobnost čitanja misli (koju, smatra autor, svatko ima u manjoj ili većoj mjeri) te da nauči svjesno odašiljati misli i primati ih od drugih. Misli stalno putuju kao energija i često ih je moguće osjetiti „u zraku“, prepoznati nečije raspoloženje, pogoditi o čemu netko razmišlja. Neke od tema obrađenih u knjizi su: misaona komunikacija, pokusi s kartama i preko telefona, kontaktno čitanje misli, grupni testovi, interspecijska komunikacija, telepatija, čitanje misli u svakodnevnom  životu…

239.

Wharton, Edith, 1862-1937
Pisma / Edith Wharton ; prijevod Ana Levak Sabolović. - Zagreb : Zagrebačka naklada, 2016. - 270 str. ; 21 cm. - (Biblioteka 300 : zaboravljeni klasici)
Jedna od najznačajnijih američkih spisateljica 20. stoljeća i dobitnica Pulitzerove nagrade za roman "Doba nevinosti", u  ovoj zbirci detektivskih priča vodi čitatelja u svijet psihološki napetih, mističnih odnosa i likova koji balansiraju na granici   sna i jave, razuma i ludila, gdje se vješto isprepliću teme zločina, istrage i nadnaravnih elemenata. U knjizi su zastupljene priče: Pisma, Kasnije, Sin svoga oca, Oči i Zakračunata vrata.

240.

Zadatci s natjecanja za 1. razred srednje škole
Zadatci s natjecanja za 1. razred srednje škole / [urednik Neven Elezović]. - Zagreb : Element, 2016. - 249 str. : graf. prikazi ; 21 cm. - (Volim  matematiku)
Priprema učenika za natjecanja ovim zbirom zadataka olakšana jer, su zadaci prema razredima okupljeni na jednom mjestu. Pregled zadataka za učenike prvih razreda srednjih škola uključuje zadatke zadane na svim razinama natjecanja  od 1993. do 2015. godine. Na kraju zbirke zadataka su  rješenja.

241.

Zadatci s natjecanja za 2. razred srednje škole
Zadatci s natjecanja za 2. razred srednje škole / [urednik Neven Elezović]. - Zagreb : Element, 2016. - 253 str. : graf. prikazi ; 21 cm. - (Volim  matematiku)
Priprema učenika za natjecanja ovim zbirom zadataka olakšana jer, su zadaci prema razredima okupljeni na jednom   mjestu. Pregled zadataka za učenike drugih razreda srednjih škola uključuje zadatke zadane na svim razinama natjecanja  od 1993. do 2015. godine. Na kraju zbirke zadataka su  rješenja.

242.

Zadatci s natjecanja za 3. razred srednje škole
Zadatci s natjecanja za 3. razred srednje škole / [urednik Neven Elezović]. - Zagreb : Element, 2016. - 299 str. : graf. prikazi ; 21 cm. - (Volim  matematiku)
Priprema učenika za natjecanja ovim zbirom zadataka olakšana je jer su zadaci prema razredima okupljeni na jednom mjestu. Pregled zadataka za učenike trećih razreda srednjih škola uključuje zadatke zadane na svim razinama natjecanja: školska, županijska državna od 1993. do 2015. godine. Na kraju zbirke zadataka su   rješenja.

243.

Zen, Josip Braco, 1937-
Moga san i više --- / Josip Braco Zen. - Zagreb : Despot infinitus, 2016. - 199 str. : ilustr. ; 24   cm
Raznorodna knjiga poznatog Imoćana koja sadrži zapise, humoreske, pjesme, promičući izvorne imotske vrijednosti. Već   u uvodu autor predstavlja svoju knjigu u kojoj je „udrobljeno – svega pomalo“, u kojoj su prozni tekstovi većinom kritika i satira, a pjesme parodije. Knjiga obiluje fotografijama autora koje živopisno prate priču o Imotskom, njegovim ljudima, običajima, odnosima i društveno-političkim  prilikama.

244.

Zlatar-Frey, Damir, 1954-
Stanzia Grande / Damir Zlatar Frey. - Zaprešić : Fraktura, 2016. - 354 str. ; 24 cm
Stanzia grande je vila u blizini Savudrijskog zaljeva i autor je koristi kao podlogu za ovu priča, ali i aktera same priče jer je    uz vilu vezana pričao prokletstvu iako i sam autor kaže da nitko ne može reći - zašto? Roman je zanimljiva povijesna knjiga   u kojoj značajno mjesto imaju Savudrija, Bujština, Vodnjan i austrougarski Trst i ljubavna priča Francesce i Marija. U  romanu se isprepliću fantastično i realno, a za tematsku okosnicu autor je iskoristio priču o Asmodeju, anđelu koji   je
postao demon i opsjeo Saru, ubio njezinih sedam supruga kako bi je imao za sebe... Mario je anđeo koji postaje vrag i opsjeda Francescu...

245.

Zuckerman Itković, Zora, 1948-
Summa pedagogica : inkluzivno obrazovanje učenika s razvojnim teškoćama / Zora Zuckerman. - Velika Gorica : Naklada Benedikta, 2016. - 291 str. : ilustr. ; 23  cm
Znanstvena monografija o učenicima s psihofizičkim razvojnim teškoćama te obrazovnoj inkluziji i ostvarivanju prava na taj tip obrazovanja s ciljem postizanja primjerenog obrazovnog stupnja za svako dijete. U knjizi su teorijski razrađene intelektualne teškoće, specifične teškoće učenja, teškoće u smanjenim osjetilnim funkcijama (oštećenja vida i sluha),  tjelesna oštećenja te poremećaji govora, a sadržaj je proširen primjerima iz svakodnevnog života i praktičnog iskustva autorice te suvremenim spoznajama o specifičnostima inkluzivnog odgoja i obrazovanja (Pet-terapija, Hypo-terapija, terapijsko jahanje itd.).

246.

Zurak, Nikša, 1940-
Metaneurobiologija smrti / Niko Zurak. - Zagreb : Medicinska naklada, 2016. - IX, 185 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Znanstvene monografije)
Tvrdnja da je smrt aktivni, fiziološki proces i da kao svi drugi fiziološki procesi ima svoju patofiziologiju izuzetno je hrabra polazna točka ove znanstvene monografije. Fascinira kako se ovakvim tumačenjem otvaraju rješenja zagonetki iznenadne smrti, iznenadne dojenačke smrti, sinkope, opće anestezije, a u širem kontekstu pridonosi i raspravi o problematici     geneze svijesti i odnosa uma i tijela (mind-body kontraverza). Identifikacija pretpostavljenog genetskog mehnanizma smrti    u nucleus tractus solitarius produljene moždine je vrlo dobro argumentirana. Metaneurobiologija smrti je primjer   translacijske neuroznanosti gdje je holističkim pristupom premošten jaz između bazičnih neuroznanstvenih otkrića i   prakse kliničkih neuroznanosti. (Izvadak iz recenzije akademika Ivice  Kostovića)

247.

Žuchova, Svetlana, 1976-
Slike iz života M. / Svetlana Žuchova ; prevela sa slovačkog Sanja Milićević Armada. - Zagreb : Hena com, 2016. - 154 str. ; 22 cm
Marisia je medicinska sestra čiji se život odvija u ritmu dnevne i noćne službe. Crtice iz njezine svakodnevice ispripovijedane tehnikom unutarnjeg monologa prepleću se u jednostavnu priču brižne i razborite žene koja propituje delikatna ljudska stanja na putovanju od rođenja do smrti, s kojom se čitatelju lako identificirati. Autorica je za ovaj roman 2015. godine dobila nagradu Europske unije za  književnost.