Novi naslovi - prosinac

1.

Aciman, André, 1951-
Zovi me svojim imenom / André Aciman ; preveo s engleskoga Mate Maras. - Zagreb : Znanje, 2019. - 246 str. : slika autora ; 23 cm. - (Hit)
Tinejdžer Elio provodi ljetne praznike u staroj vili na talijanskoj obali. Ta je vila okupljalište ne samo njegove obitelji, već i brojnih intelektualaca, okupljenih oko njegova oca profesora. Tog ljeta u vilu dolazi mladi znanstvenik Oliver. Izrazito fizički privlačan, karizmatičan i nesputanog životnog stila, budi u mladome Eliu osjećaje i strasti čije postojanje ni jedan od njih    nije slutio. U vrtlogu ljubavi i intenzivne fizičke privlačnosti, dvojica muškaraca otkrivajući jedno drugo, otkrivaju sebe, a naizgled predvidivo ljeto postaje točka preokreta njihovih životnih   putova.

2.

Ahern, Cecelia, 1981-
Klub P.S. volim te / Cecilia Ahern ; s engleskog prevela Davorka Herceg-Lockhart. - Zagreb : Profil knjiga, 2019. - 280 str. ; 23 cm
Knjiga je nastavak uspješnice “ P.S. Volim te“. Nakon sedam godina otkako joj je preminuo muž, Holly konačno pronalazi svoj mir i nastavlja život za kojeg je mislila da nikada više neće biti isti. Nakon svih pročitanih pisama, jedine životne utjehe    i veze joj s ljubljenim mužem, lagano okreće novu životnu stranicu i posvećuje se novoj ljubavnoj vezi. No, sudbina ima   nove planove za Holly. Sve se mijenja u njezinom novom spokojnom životu, nakon što joj sestra Ciara predloži gostovanje    u snimanju emisije kojoj će tema biti gubitak voljene osobe. Holly je po njezinu mišljenju idealna osoba za tu temu. Nakon što s publikom podijeli svoje iskustvo, Holly niti ne naslućuje da se u gledalištu nalazi osoba koja će, potaknuta njezinom pričom, iznova pokrenuti lavinu u njezinom  životu.

3.

Ahern, Cecelia, 1981-
P.S. volim te / Cecelia Ahern ; s engleskog prevela Zrinka Pavlić. - Zagreb : Profil knjiga, 2019. - 388 str. ; 23   cm
Knjiga je nastavak uspješnice “ P.S. Volim te“. Nakon sedam godina otkako joj je preminuo muž, Holly konačno pronalazi svoj mir i nastavlja život za kojeg je mislila da nikada više neće biti isti. Nakon svih pročitanih pisama, jedine životne utjehe    i veze joj s ljubljenim mužem, lagano okreće novu životnu stranicu i posvećuje se novoj ljubavnoj vezi. No, sudbina ima   nove planove za Holly. Sve se mijenja u njezinom novom spokojnom životu, nakon što joj sestra Ciara predloži gostovanje    u snimanju emisije kojoj će tema biti gubitak voljene osobe. Holly je po njezinu mišljenju idealna osoba za tu temu. Nakon što je s publikom podijelila svoje iskustvo nije niti sanjala da se u gledalištu nalazi osoba koja će, potaknuta njezinom   pričom, iznova pokrenuti lavinu u njezinom  životu.

4.

Ahnhem, Stefan, 1966-
Žrtva bez lica / Stefan Ahnhem ; prevele sa švedskoga Lidija i Božica Lebinec. - Zagreb : Znanje, 2019. - 547 str. ;   23
cm
Prvi roman kriminalističkog serijala o policijskom inspektoru Fabianu Risku. Kada se Fabian vrati u rodni grad kako bi krenuo iznova, već prvog dana dočekat će ga novi posao – nekadašnji razredni kolega i školski nasilnik brutalno je ubijen. Fabian kreće u istragu i usput se prisjeća okrutnosti u razredu kojima je godinama šutke svjedočio. Istovremeno, stari dnevnik zlostavljanog učenika daje uvid u zastrašujuću preobrazbu žrtve u nasilnika i objašnjava krvavi pohod ubojice koji  ne planira stati dok osveta ne bude  potpuna.

5.

Ajanović, Midhat, 1959-
Filmska lutka : estetika, žanrovske konvencije i hibridiziranje u modelskoj animaciji / Midhat Ajanović. - Zagreb : Hrvatski filmski savez : Društvo hrvatskih filmskih redatelja, 2019. - 191 str. : ilustr. ; 23   cm
Dok je u središtu autorovih prethodnih radova bila animacija dvodimenzionalne slike, glavni predmet ove rasprave je trodimenzionalna animacija. Cilj mu je definirati lutka-film kao poseban žanr koji u kontinuitetu obuhvaća podjednako analognu (filmsku i kazališnu) animaciju kao i digitalnu, predstaviti njegove temeljne karakteristike te sažeto prikazati  njegov povijesni razvoj. Posebice se bavi pripovijedanjem u lutka-filmu, tjelesnom arhitekturom modela i predočavanjem iluzijskog prostora, a pritom se poziva na radove pionira lutkarskoga filma (Starewicza, Trnke, Pala, Švankmajera, Barte, braće Quay, Tima Burtona, Petera Lorda i Nicka Parka) te na antologijska djela lutka-animacije digitalnoga   doba.

6.

Andersson, Lena, 1970-
Namjerno zanemarivanje : roman o ljubavi / Lena Andersson ; sa švedskoga prevela Željka Černok. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2019. - 205 str. ; 22 cm. - (Biblioteka  Cicero)
U središtu radnje ovog romana je lik Ester Nilsson, tridesetjednogodišnja pjesnikinja i esejistica, koja prihvaća poziv da održi predavanje o likovnom umjetniku Hugu Rasku. Ester umjetnika na predavanju i upoznaje te se fatalno zaljubljuje u njega. Prekida svoju dugogodišnju vezu i započinje druženje s umjetnikom koji manipulira njenim osjećajima. Postaje potpuno ovisna i opsesivna te zapada u sve dublji očaj zbog neuzvraćene ljubavi. Njena emotivna agonija i minuciozno preispitivanje i analiziranje zašto njihov odnos ne prerasta u vezu te hvatanje za slabašne nade opisano je racionalnim, preciznim jezičnim stilom kojim junakinja ove intimne drame kirurški secira tuđe i vlastite osjećaje i ponašanje. Roman švedske spisateljice i kolumnistice nagrađen je prestižnom švedskom književnom nagradom    August.

7.

Andrews, Ted, 1952-
Govor životinja : duhovne i magične moći velikih i malih životinja / Ted Andrews ; [prijevod Marko Šilobod]. - Bregana : Harša, 2019. - 561 str. : ilustr. ; 24  cm
Autor u knjizi opisuje tehnike za prepoznavanje i tumačenje znakova i znamenja prirodnog svijeta, otkrivanja moći i duhovnog značenja više od stotine različitih životinja, ptica, kukaca i gmazova, za svladavanje četiri tehnike za razumijevanje jezika ptica, prizivanje zaštitne moći životinjskih totema, stvaranje i korištenje pet magičnih životinjskih obreda, uključujući promjenu oblika i sveti  ples.

8.

Angelou, Maya, 1928-2014
Pismo kćeri / Maya Angelou ; [prevela Anda Bukvić Pažin]. - Zagreb : Planetopija, 2019. - 178 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Holon)
U knjizi koju je gotovo nemoguće žanrovski odrediti, ikona američke kulture i svjetske književnosti, Maya Angelou kroz  kratke eseje svojim čitateljima nudi uvid u njezin izuzetan život. Na samom se početku obraća čitatelju ("kćeri") i    nagovješta mu kako će u knjizi pronaći "priče o odrastanju, neočekivanim krizama, nekoliko pjesama, lagane priče koje će nasmijati i neke koje će potaknuti na meditaciju". Ova je knjiga jedan od osam   njezinih autobiografskih zapisa.

9.

Anne, Melody, 1976-
Blagdansko blago / Melody Anne ; s engleskog prevela Ana Briški Đurđevac. - Zagreb : 24 sata, 2019. - 210 str. ; 21   cm
Treći roman ljubavnog serijala o obitelji Storm. Richardov sin Tanner odlučio je zaigrati očevu igru i preuzeti stambenu zgradu koja se gotovo raspada. Njegov je plan srušiti zgradu i na njenom mjestu podići nešto luksuzno i profitabilno, ali stvari neće ići tako lako. Nakon uzastopnih pritužbi stanara na njegovo upravljanje zgradom, sud će Tanneru dodijeliti kaznu – mora tri tjedna živjeti u toj zgradi, a još k tome mora i glumiti Djeda Božićnjaka u obližnjem trgovačkom centru. Jedina svijetla točka u tom paklu je Kyla, Tannerova zgodna susjeda, ujedno i njegova vila-pomagačica u trgovačkom centru. No Kyla, naravno, o njemu misli samo najgore i ne želi ga ni   pogledati.

10.

Anne, Melody, 1976-
Neočekivano blago / Melody Anne ; s engleskog prevela Ana Briški Đurđevac. - Zagreb : 24 sata, 2019. - 228   str. ; 21
cm
Prvi roman ljubavnog serijala o obitelji Storm. Richard Storm otac je petero djece i uspješan poslovni čovjek, ali je nezadovoljan što su mu djeca razmažena i nenavikla na rad. Stoga ih odlučuje natjerati da se prihvate teškog zadatka – spašavanja firmi na rubu propasti. Odbiju li, otac će ih izbaciti iz oporuke. Iako isprva bijesan, Crew uspješno izvršava očev zadatak i podiže iz pepela staro odmaralište na otoku Catilina. Dok uživa u svom uspjehu, u njegovom se životu pojavljuje Haley, lijepa, ali naizgled potpuno šašava cura s vrlo neobičnim   zahtjevom.

11.

Anne, Melody, 1976-
Skriveno blago / Melody Anne ; s engleskog prevela Ana Briški Đurđevac. - Zagreb : 24 sata, 2019. - 224 str. ; 20   cm
Drugi roman ljubavnog serijala o obitelji Storm. Richard Storm uspješan je poslovni čovjek koji pokušava svoju razmaženu djecu natjerati da se snađu u poslovnom svijetu. Nakon uspjeha njegovog sina Crewa, na redu je Brielle, najmlađa kći koju dopadne spašavanje zapuštenog ranča u Montani. Brielle ne zna ništa o upravljanju rančem i život na selu joj teško pada, no najteže od svega podnosi zadirkivanja bezobraznog i ciničnog, ali i nevjerojatno zgodnog kauboja koji ju treba uvesti u posao.

12.

Automobili i službena putovanja : trgovačka društva, obrtnici, neprofitne organizacije, proračunski  korisnici
Automobili i službena putovanja : trgovačka društva, obrtnici, neprofitne organizacije, proračunski korisnici / Nikolina Bičanić... [et al.]. - 4. dopunjeno i izmijenjeno izd. - Zagreb : TEB - poslovno savjetovanje, 2019. - 263 str. : graf. prikazi ;  24 cm
Novost i dopuna u ovom četvrtom izdanju velik je broj praktičnih primjera. Obuhvaćene su teme vezane uz evidentiranje nabave i prodaje službenih vozila, porezno priznavanje troškova korištenja osobnih vozila, obračun poreza na dohodak za korištenje službenih vozila u privatne svrhe, korištenje privatnih automobila u službene svrhe i loko vožnju, službena putovanja u tuzemstvu i inozemstvu, službena putovanja državnih i javnih službenika i namještenika, službena putovanja kod neprofitnih organizacija, doprinos za korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu, izuzeće od ovrhe naknade troškova  za službeno putovanje te iskazivanje troškova službenog putovanja u Obrascu   JOPPD.

13.

Banks, Maya
Najdraži neprijatelj / Maya Banks ; s engleskoga prevela Mirjana Valent. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 356 str. ; 20 cm. - (Kraljice ljubavnih romana ; knj. 85)
Škotska u 13. stoljeću. Kralj Aleksandar II. dogovara brak između dvije najmoćnije obitelji, dva klana koji su prezirali jedni druge, ne bi li okončao njihovu svađu i postigao mir. Graeme Montgomery nevoljko ženi kćerku svoga neprijatelja, Eveline Armstrong. Ona je obiteljska ljubimica, no ljudi izvan obitelji smatraju je čudakinjom. Eveline ne govori, a nitko, pa čak ni njezina obitelj, ne zna da ne čuje već izuzetno dobro čita s usana. Ulaskom u novu obitelj, Eveline prihvaća sve dužnosti supruge, a Graeme polako shvaća da se iza fasade čudakinje nalazi tajanstvena i inteligentna žena koja mu je probudila srce…

14.

Barišić, Ilija, kroatist, 1981-
Filmska gramatika videoigara : modaliteti vizualnog izlaganja novih medija / Ilija Barišić. - Zagreb : Hrvatski filmski savez, 2019. - 327 str. : ilustr. ; 23  cm
Autor analizira dodirne točke videoigara kao "novog" audiovizualnog medija i filma, kao "starog" medija. Kao dva ključna konteksta koji određuju videoigre uzima onaj filmski i onaj 'igrivi', pa mu je cilj utvrditi po čemu se videoigre uklapaju, a po čemu odudaraju od tih dvaju područja. Videoigre su suštinski povezane s medijem filma, oslanjaju se na filmske komunikacijske obrasce, no i razlikuju se od njega, osobito zahvaljujući mogućnostima interventne djelatnosti korisnika videoigre

15.

Batalha, Martha Mamede, 1973-
Nevidljivi život Euridice Gusmao / Martha Batalha ; s portugalskoga preveo Dean Trdak. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2019. - 190 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Graham  Greene)
Radnja romana odvija se u Rio de Janeiru 40-ih godina prošlog stoljeća. Čitatelj prati životne sudbine dviju sestara, Euridice    i Guide, od njihova djevojaštva do zrele dobi. Euridice, nadarena, ali samozatajna, odriče se svojih talenata, priklanja se   mužu, djeci i domaćinstvu te zapada u nevidljivost, uz tek povremene iskorake u kreativno stvaranje. Guida napušta     roditelje zbog tajnog vjenčanja, no zadesi je teška sudbina samohrane majke. Oko likova dviju sestara isprepliću se brojni drugi likovi opisani na slikovit i ironijski način. U romanu je istaknuto pitanje ženske emancipacije u Brazilu u to doba, kao i kritika mačizma i patrijarhalnosti. Ovo je autoričin prvi roman koji je preveden na brojne jezike te je po njemu snimljen i film.

16.

Beckett, Samuel, 1906-1989
Watt / Samuel Beckett ; s engleskoga preveo Igor Buljan. - Zagreb : V.B.Z., 2019. - 238 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 507)
Sluga Watt provodi neko vrijeme u službi gospodina Knotta. Za vrijeme svog službovanja nastoji proniknuti u zagonetnu osobnost svog gazde, njegovih slugu te svega što ga okružuje. Misaono raščlanjuje svaku pojedinu stvar, događaj ili fenomen te ih ogoljuje do apsurda. U svojim misaonim analizama zaglavljuje se u brojnim repeticijama, aporijama, nelogičnostima, neshvatljivostima. Pripovjedač koji pak prati i analizira Watta i njegovu okolinu, dodatno   usložnjuje pripovjednu strukturu. Ovaj Beckettov rani roman nosi obilježja koja će do punog izražaja doći kasnije, u njegovim dramama, tzv. teatru apsurda. Likovi su lišeni psihološke karakterizacije, izgubljeni u prostoru i vremenu, svedeni na golu egzistenciju. Struktura romana uvelike se temelji na ponavljanjima, unutarnjim monolozima, a jezik prestaje biti sredstvo približavanja drugome.

17.

Brimson, Dougie, 1959-
Glavna faca / Dougie Brimson ; [prijevod s engleskog Sanja Petriška]. - Samobor : VF Libris, 2019. - 303 str. : slika autora ; 21 cm
Nakon uspješno izvedenog posla u Italiji i debakla Državne nogometne obavještajne jedinice, Billy Evans, vođa Cockney Samoubilačke Ekipe, naizgled se primirio. Svjestan kako su Ekipa i on pod policijskom pažnjom, privremeno zatišje u kriminalnim aktivnostima prekidaju jedino povremeni dobro organizirani huliganski ispadi na dane utakmica. Ipak, Billy se umiješa u probleme koje njegovi dugogodišnji poznanici, vlasnici pivnice, imaju s lokalnim gangsterom, a s vremenom  dolazi do eskalacije nasilja i neizbježnog sudara njegovih dvaju života; onog uspješnog obiteljskog i poslovnog čovjeka te onog nasilnog izvan zakona.

18.

Brink, Andre, 1935-2015
Glasine o kiši / Andre Brink ; prilagodio i preveo s engleskog na hrvatski jezik Rastko Garić. - Split : Naklada Bošković, 2019. - 482 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Suvremena proza / Naklada Bošković ;  139)
U ovom društveno angažiranom romanu eminentnog južnoafričkog pisca i sveučilišnog profesora, trostruko nominiranog za Nobelovu nagradu, pratimo događanja jednog sudbonosnog vikenda u životu Afrikanera Martina Myhhardta, uspješnog poduzetnika. Sjećajući se tih kobnih dana Martin se vraća daleko u prošlost te preispituje složene obiteljske odnose i svoju pripadnost zemlji i naciji Afrikanera, nalazeći opravdanja za bespoštednu borbu za opstanak i uspjeh na teritoriju s  potlačenim većinskim crnačkim stanovništvom. U konačnici Martin gubi najboljeg prijatelja Bernarda, suradnika Charlieja i Beu, ženu koju voli, kao i vlastitog sina – njegove najbliže koji dižu svoj glas protiv nepravde i rasizma, tražeći bolje   društvene odnose. Prijeteći oblaci iznad isušene zemlje donose dugo očekivanu kišu te simbolički najavljuju velike    promjene u društvenoj strukturi Južne Afrike, kada većinski crni narod konačno    uspijeva nadjačati bijelu opresivnu manjinu.

19.

Bunić, Alma, 1979-
Prehranom i vježbanjem do zdravlja / Alma Bunić i David Kuček. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 191 str. : ilustr. ;   24
cm
Zdrav način života uključuje pravilnu prehranu i rekreaciju. Priručnik donosi preoruke da sve komponente moraju biti ravnomjerno zastupljene i iskorištene u prehrani. Pravilan rad organizma i zdravlje ovisi o pravilnoj prehrani i primjerenom programu vježbanja. U prvom dijelu sažete su osnove o mikro i makronutrijentima i predloženi jelovnici za 16 dana. Drugi  dio sadrži osnove o fitnessu, istezanju, zagrijavanju zglobova. Objašnjenje vježbi prate fotografije, a predložen je i tjedni raspored treninga.

20.

Chesterton, Gilbert Keith, 1874-1936
Polemiziranje o kršćanstvu / Gilbert Keith Chesterton ; [ilustracije Gilbert Keith Chesterton] ; [s engleskog prevela Zrinka Dragun]. - Zagreb : Ognjište, 2019. - 69 str. : ilustr. ; 19  cm
Knjiga sadrži pet kratkih eseja jednog od najvećih kršćanskih mislilaca prošloga stoljeća. Eseji „Kršćanstvo i racionalizam“, „Zašto vjerujem u kršćanstvo“, „Čuda i moderna civilizacija“, “Vječno junaštvo sirotinjskih četvrti“ sažeto izražavaju i sadrže ideje koje će pet godina kasnije autor razviti i napisati u jednom od svojih najznačajnijih djela
„Pravovjerje“.

21.

Cognetti, Paolo, 1978-
Divlji dječak : zabilješke s planine / Paolo Cognetti ; prevela s talijanskog Ana Badurina. - Zaprešić : Fraktura, 2019. - 173 str. ; 21 cm
Nakon velikog uspjeha romana "Osam planina", Cognetti se vraća planinama u ovom pomalo autobiografskom romanu. Jednostavnim stilom i iskrenim pristupom, navodi i čitatelja da promišlja o samoći, sebi samome i svijetu općenito. Na   planini, u divljini, sam sa sobom i ponekom divljom životinjom, pripovjedač će u sedam mjeseci proživjeti sva četiri godišnja doba, stvoriti dom od ruševne planinske kućice i uspostaviti neobična prijateljstva s drugim   samotnjacima. 

22.

Colombani, Laetitia, 1976-
Pletenica / Laetitia Colombani ; prevela s francuskoga Maja Ručević. - Zagreb : Znanje, 2019. - 193 str. ; 23   cm
Transkontinentalno putovanje započinje u Indiji gdje upoznajemo Smitu, nedodirljivu, snažnu ženu koja živi u neljudskim životnim uvjetima, prazneći tuđe zahode golim rukama no za svoju kćer ima drugačiji plan - borit će se za nju dok ne     prijeđe školski prag, kako bi sjedila s ostalom djecom i naučila pisati. Na Siciliji dvadesetogodišnja Giulia mora preuzeti i sama organizirati obiteljski posao nakon očeve prometne nesreće. Nakon proučavanja papirologije, shvaća da je pred bankrotom. Istovremeno upoznaje i mladog i naočitog Indijca s turbanom koji kao stranac i izbjeglica doživljava niz   poniženja zbog vjere i boje kože. U Kanadi upoznajemo Sarah, vrsnu i ambicioznu odvjetnicu, samohranu majku koja zbog životnog ritma doživi kolaps, nakon kojega joj dijagnosticiraju tešku bolest. Povezane, a da to ni ne znaju, protagonistice odlučuju ne pokleknuti pred sudbinom koja ih je snašla, već se upuštaju u   borbu.

23.

Ćorić, Šimun-Šito, 1949-
Kako uspješno kvariti međuljudske odnose : psihološko-teološki pristup bolestima duha / Šimun Šito Ćorić. - Mostar : Fram-Ziral ; Zagreb : Glas Koncila, 2018. - 152 str. ; 20 cm
Knjiga franjevca i psihologa o najčešćim smetnjama dobrim međuljudskim odnosima, koje psihološki analizira i nudi  rješenje, ali i teološku refleksiju, utemeljenu na biblijskim tekstovima i nauku Crkve. U sljedećem poglavlju obrazlaže    razliku između duhovnog i psihološkog, što upotpunjava savjetima za postizanje zdrave integracije psihološkog i duhovnog   u životu i radu. Nadalje, bavi se temom isjeliteljske moći vjere u medicini. Slijede poglavlja o mržnji, zavisti, kleveti, ogovaranju i tračanju, licemjerju, sebičnosti, oholosti, zluradosti, osveti, grijehu propustom, nepomirljivosti i nesnošljivosti. Knjiga završava osvrtom na ovu knjigu psihijatra Mire  Jakovljevića.

24.

Ćosić, Krešimir, košarkaš, 1948-1995
Igraj, vjeruj, živi! : autobiografija / Krešimir Ćosić. - Zadar ; Zagreb : Udruga Dani Krešimira Ćosića : Večernji list, 2019. - 391 str. : ilustr. ; 24 cm
Autobiografski zapisi velikana hrvatske i svjetske košarke, kronološki poredani počevši od najmlađe dobi i početaka u juniorskoj momčadi košarkaškog kluba Zadar, prvih nastupa za reprezentaciju Jugoslavije, uspjeha s različitim klubovima i reprezentacijom, pa sve do završetka igračke karijere u košarkaškom klubu Cibona 1983. godine i službene oproštajne utakmice 10. svibnja 1985. godine. Osvojio je mnoštvo trofeja u amaterskoj košarci te ostavio velik trag u sveučilišnoj američkoj košarci tijekom boravka na sveučilištu Brigham Young u SAD-u. Zapisi koje je objedinila njegova kćer Ana, osim bogatog igračkog i trenerskog iskustva koje ujedno služi i kao pregled povijesti jugoslavenske košarke, opisuju i mnoge detalje iz osobnog života Krešimira Ćosića. Na kraju knjige nalaze se kazalo imena i popis medalja, nagrada i   priznanja.

25.

Čapo Milenić, Leontin, 1989-
Izlet smrti / Eric Johansson. - Zagreb : Krug knjiga, 2019. - 207 str. ; 20  cm
Roman kombinira elemente horora i groteske te kroz priču o razularenim školarcima koji s profesoricom odlaze na maturalno putovanje u Rumunjsku ironizira hrvatski mentalitet i društvo. Primitivizam, korupcija, nasilje i niske strasti centralne su teme ove crnohumorne satire u kojoj su svi likovi i događaji krajnje karikirani, a takvim se prikazuje i cjelokupno hrvatsko društvo.

26.

Dooher, Kate, 1950-
Imam rak, ali on nema mene : odgovor na izazov raka dojke / Kate Dooher ; [s engleskog jezika preveo Josip Sinjeri]. - Koprivnica : Figulus, 2019. - 198 str. ; 21 cm
Knjiga donosi osobno iskustvo žene oboljele od raka dojke. Autorica je u knjigu pretočila četiri godine svojega života kronološkim redom, od trenutka kad je otkrila zloćudnu bolest, preko straha i neznanja, razmišljanja o mogućnostima, istraživanja, liječenja pa sve do ozdravljenja. Iako je knjiga prije svega osobna ljudska priča, ona može poslužiti i kao jednostavno pisan priručnik za pomoć u nošenju s dijagnozom koji nudi brojne praktične savjete i predlaže razne oblike podrške oboljelima od raka.

27.

Drieu la Rochelle, Pierre, 1893-1945
Nemirni plamen : popraćeno zapisom Zbogom Gonzagueu / Piere Drieu La Rochelle ; s francuskoga prevela Sanja Šoštarić. - Zagreb : Hrvatsko filološko društvo : Disput, 2019. - 132 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Književna smotra)(Na tragu klasika)
Pratimo zadnja dva dana u životu tridesetogodišnjeg Alaina Leroya koji se nakon povratka iz Velikoga rata prepušta raskalašenosti pariških mondenih krugova, sve dok zbog depresije i ovisnosti o heroinu ne završi u prestižnoj klinici za odvikavanje gdje, međutim, nije u stanju promijeniti životne navike. Alain posjećuje svoje prijatelje u Parizu. U prilici je vratiti se normalnom životu, no nije kadar ostvariti dublje emotivne veze. Neshvaćen od sviju i duboko razočaran sobom, vraća se   u bolničku sobu te počini samoubojstvo. Roman je prvi put objavljen u Francuskoj 1931. godine, a nadahnut je tragičnom sudbinom  piščeva prijatelja.

28.

Einar Már Gudmundsson, 1954-
Svemirski anđeli / Einar Már Guđmundsson ; prevela s islandskog Tatjana Latinović. - Zagreb : Hena com, 2019. - 275 ; 22 cm
U romanu pratimo Pallovu priču od rođenja pa sve do smrti, trnovit i grub put neostvarenog slikara koji završi na lijekovima u psihijatrijskoj bolnici Kleppur. Njegov je život strah, bol i patnja, ali ne pada u depresiju već pruža i opisuje pravu bit bolesti. Roman donosi tmurne i jezive slike islandskih pejzaža što cijeloj priči daje veliku težinu pa strah dolazi sam od sebe i      opipljiv je. Priča je istodobno i dirljiva i duhovita, a autor ispisuje redove jednostavnim, ali poetičnim   jezikom.

29.

Epilepsija : dijagnostički i terapijski pristup
Epilepsija : dijagnostički i terapijski pristup / urednici Željka Petelin Gadže... [et al.]. - Zagreb : Medicinska naklada, 2019. - XXIV, 326 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici / Medicinska naklada)(Udžbenici i priručnici Sveučilišta u Zagrebu / Medicinska naklada)
Knjiga donosi najnoviju internacionalnu klasifikaciju epilepsija, koja je na snazi od 2017. godine. Klinička slika epilepsija i epileptičkih sindroma upotpunjena je i dijagnostičkim algoritmom i diferencijalno dijagnostičkim dvojbama što je korisno   kako u dodiplomskoj izobrazbi mladih liječnika, tako i u postdiplomskim usavršavanjima, a također i u radu specijalizanata neurologije kao i liječnika u praksi. Navedene su i najnovije terapijske mogućnosti u bolesnika s epilepsijom s naglaskom   na posebnosti liječenja pojedinih skupina  bolesnika.

30.

Eterović, Nikola, 1951-
Sveta Stolica i Hrvatska : priznanje, ugovori, suradnja / Nikola Eterović. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2019. - 272 str. ; 25 cm
U prvom poglavlju iznose se podaci o Katoličkoj crkvi i zajednici vjernika koji žive u svim državama svijeta, a u drugom se objašnjavaju značenje Svete Stolice kao subjekta međunarodnog prava i prioriteti njezina djelovanja, ujedno i prioriteti Katoličke crkve. Treće i četvrto poglavlje posvećeni su odnosima Svete Stolice i Hrvatske, opisuju proces i pravna načela prema kojima su priznate Republika Hrvatska i Republika Slovenija te pravni međunarodni okvir ugovora između Svete  Stolice i Hrvatske. U završnom poglavlju ispituje se odnos prava i vjere, posebno u Europi, s naglaskom na pravo na vjersku slobodu.

31.

Garcia, Hector, 1981-
Ikigai u praksi : probudi svoju istinsku strast i ispuni svoju životnu svrhu / Hector Garcia (Kirai), Francesc Miralles ; [sa španjolskoga prevela Ana Matijević]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 247 str. ; 19   cm
Japanska riječ "ikigai" sastavljena je od riječi "iki", što znači život ili biti živ i "gai", što znači "ono što je vrijedno" te bi doslovan prijevod bio "ono zbog čega vrijedi živjeti". Metoda "ikigai" označava ravnotežu između nečije prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u svrhu potpunog ostvarenja, razvojem vlastitih talenata. Knjiga ima tri cjeline, od kojih se u prvoj, Putovanje kroz našu budućnost (Tokio), radi o učinku "shinkasen" i ostalim tehnikama za stvaranje velikih osobnih  projekata i razvijanje unutarnje discipline kao preduvjeta za njihovo ispunjenje. Slijedi Putovanje kroz vlastitu prošlost, s vježbama za ponovno otkrivanje svojih korijena i izgradnju osobnog trampolina na temelju iskustava (Kyoto), dok je treća cjelina Putovanje našom sadašnjošću (Ise), o integriranju vlastite prošlosti i budućnosti u vječnu sadašnjost. Na posljetku    je navedeno 35 osnovnih načela da bi se živio svoj  "ikigai".

32.

Hafizović, Nebojša, 1962-
Deveti simbol : podrijetlo života u unutarnjem svijetu Dogona / Nebojša Hafizović. - Zagreb : TELEdisk, 2019. - 234 str. : 23 cm. - (Biblioteka Svjetlost)
Autor analizira i tumači teoriju postanka svijeta i njezinu vezu s tajnom zvijezde Sirius, moćnim i važnim središtem bitka i sveopćeg stvaranja. U fokusu analize nalaze se tumačenja misteriozne tradicije koja govore o podrijetlu života u unutarnjem svijetu Dogona, afričkog plemena u Sudanu čije su učenje već u   prošlosti analizirali francuski antropolozi.
Nezadovoljan tumačenjem francuskih znanstvenika, autor kroz primjere simbola i nekih vlastitih teorija daje novu sliku i viđenje drevnog afričkog učenja te otkriva tajnu duše, koju je još nekada davno spoznalo i usvojilo ovo staro i misteriozno afričko pleme.

33.

Hess, Annette, 1967-
Njemačka kuća / Annette Hess ; s njemačkoga preveo Dalibor Joler. - Zagreb : Sonatina, 2019. - 326 str. ; 22   cm
Središnji lik ovog romana, čija se radnja zbiva 1963. godine u Frankfurtu, mlada je djevojka Eva Bruhns koja iščekuje udaju za imućnog mladića, no idilu iščekivanja budućeg života prekida njen angažman kao prevoditeljice u velikom sudskom procesu pokrenutom protiv nacističkih časnika. Eva prevodi iskaze poljskih svjedoka koji su preživjeli stradanja u    Auschwitzu te se po prvi puta u životu suočava s uznemirujućim otkrićima. Istražujući prošlost, Eva dolazi do spoznaja o   ulozi njene obitelji u ratu te o memorijskoj blokadi u poslijeratnoj Njemačkoj. Ustrajući na istini i pravdi Eva sazrijeva, osamostaljuje se i izgrađuje svoj novi  identitet.

34.

Hoyt, Elizabeth, 1970-
Čuvar srca / Elizabeth Hoyt ; prevela s engleskoga Ana Silić. - Zagreb : Znanje, 2019. - 300 str. ; 24  cm
Lady Phoebe Batten lijepa je i mlada djevojka željna društvenog života. Kako je gotovo slijepa, njezin zaštitnički brat,   moćni vojvoda, dodjeljuje joj tjelohranitelja - kapetana Trevilliona, koji joj ubrzo postaje jedino svjetlo u životu. Trevillion je pak uvijek spreman boriti se ukaže li se potreba za tim, pa kada se Pheobe nađe na meti otmičara Trevillion ju sklanja u rodni Cornwall, što rezultira rušenjem svih barijera među  njima.

35.

Ileš, Tatjana, 1978-
Kulturnom geografijom kroz književnu baštinu / Tatjana Ileš. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2019. - 213 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Naklada Ljevak)
Knjiga s promišljanjima o književnosti kao kulturološkom tekstu koji se doživljava i iz kulturno-geografskog stajališta. U     knjizi se temeljni pojmovi kulturne geografije - prostor, mjesto, putovanje, krajolik, regija, reprezentacija i baština - propituju kroz pojedine tekstove književne baštine. Pitanje granica i susreta književnog i geografskog, jednako kao i prostora kulture    u kojem se takvi odnosi uspostavljaju, propituje se kroz tri cjeline: Kulturna geografija i književni tekst, Tekst, krajolik,    baština i Provincija, dokolica, otpor. Nakon završnog poglavlja, slijedi popis literature i izvora, kazalo imena te bilješka o autorici.

36.

Jourdy, Camille, 1979-
Rosalie Blum / [tekst i crtež] Camille Jourdy ; [prijevod Vlatka Tor]. - Zagreb : Fibra, 2019. - 383 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Kolorka. Posebna izdanja ; knj. 23)
Rosalie Blum je priča o usamljenosti, onoj prinuđenoj i onoj samonametnutoj - kroz likove mladog Vincenta, zarobljenog u raljama manipulativne luckaste majke, kojeg je netom ostavila djevojka, pa svo vrijeme provodi u radu u frizerskom salonu i druženju s bratićem, koji izrađuje erotske figurice i smišlja maštovite načine ubojstva Vincentove majke, te s druge strane Rosalie, samozatajne sredovječne prodavačice, koja samotno luta gradom, sama sjedi u kinu i kafiću, a jedina društvena aktivnost koju provodi je pjevanje u crkvenom zboru. Jednog dana Vincent susreće Rosalie, koja mu se učini neobjašnjivo poznatom, pa je počinje svakodnevno slijediti u njenim dnevnim i noćnim aktivnostima. Rosalie pak, itekako svjesna   prisustva nevještog pratitelja, angažira svoju besposlenu nećakinju da ga istraži. Iako je samo ishodište priče breme      ljudske usamljenosti, ovaj grafički roman obiluje vedrinom i duhovitošću, u sadržaju i u crtežu, naizgled nehajnom, no  snažnog kolorita s obiljem detalja pomoću kojih autorica postiže slojevit prikaz likova i   ambijenata.

37.

Književnost, kazalište, domovina
Književnost, kazalište, domovina / [uredništvo knjige Boris Senker, Vinka Glunčić-Bužančić]. - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ; Split : Književni krug, 2019. - 425  str.
Autori tekstova uključenih u ovaj svezak edicije „Dani Hvarskoga kazališta” bave se raznovrsnim temama koje se dotiču odnosa književnosti, kazališta i domovine: Palmotićevim i Voltaireovim shvaćanjem duha nacije, Araličinom prozom, hrvatskim pjesnicima koji pjevaju o domovini, domovinom i književničkom krivnjom na primjeru Budaka i Krleže, teatrološkim prilozima političkom, slavonskim ratnim pismom, nevinošću domovine u dramama Ivana Vidića i Lade Kaštelan, reprezentacijom domovine u tekstovima suvremen hrvatske popularne kulture, domovinom u književnim predlošcima za lutkarska uprizorenja  itd.

38.

Kolposkopski atlas
Kolposkopski atlas / (urednici) Goran Grubišić, Vesna Harni, Damir Babić. - Zagreb : Medicinska naklada, 2019. - XIV, 372 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici)(Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Priručnik kolposkopije rezultat je timskog rada hrvatskih stručnjaka, relevantnih specijalista komplementarnih subspecijalnosti koji su okupili i tekstualno oblikovali svoje znanje i iskustvo upotpunivši ga bogatim slikovnim materijalom.  On sadrži poglavlja: Povijest kolposkopije u Hrvatskoj, Dijagnostika preinvazivnih lezija, Humani papiloma virusi i karcinom vrata maternice, HPV testiranje i cijepljenje s aspekta kolposkopičara, Kolposkopska klasifikacija Rio de Janeiro 2011., Integralna načela kolposkopije, Normalni i abnormalni kolposkopski   nalazi...

39.

Kotler, Philip, 1931-
Suočavanje s kapitalizmom : prava rješenja za ekonomski sustav u nevolji / Philip Kotler ; [prevoditeljica Valentina Pirić]. - Zagreb : Mate, 2019. - VI, 254 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Gospodarska  misao)
Autor knjige, poznati marketinški stručnjak naveo je i predstavio četrnaest međusobno povezanih nedostataka kapitalizma  te je za njih ponudio i predstavio moguća rješenja. U knjizi raspravlja o djelovanju kapitalizma u Sjedinjenim Američkim Državama te u brojnim drugim državama širom svijeta. Predstavio je tri tipa ekonomskih sustava, a dva su po njegovu mišljenju ekstremnog karaktera; prvi ekstrem je „neregulirani kapitalizam“, drugi ekstrem je „strogi socijalizam“, a u sredini se nalazi „kapitalizam sa srcem“, sustav kojeg i sam autor preferira i argumentirano   podržava.

40.

Lang, Michael, 1944-
Woodstock : kako napraviti najveći festival na svijetu / Michael Lang i Holly George-Warren ; [preveo i uredio Stjepan Vrečko]. - Zagreb : Rockmark, 2019. - 276 str. : ilustr. ; 21  cm
Autori knjige opisali su najveći i najspektakularniji glazbeni festival u povijesti, održan od 15. do 18. kolovoza 1969. Michael Lang, tada 27-godišnji momak iz Brooklyna, intelektualno-artističke provenijencije, osmislio je ta tri legendarna dana mira, ljubavi i glazbe. I sam sudionik festivala, intrigantnim i lepršavim stilom iznosi tzv. pogled „iznutra” sa zanimljivim pričama o borbi s političkim i lokalnim vodstvom i preprekama na koje su nailazili i prije i poslije festivala.
Knjiga je dokumentirana autentičnim i originalnim fotografijama izvođača i sudionika festivala, brojnim izjavama i set- listama svih izvođača.

41.

Mackintosh, Clare
Sve same laži / Clare Mackintosh ; s engleskoga prevela Divina Marion. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 440 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  308)
Anna se bori s gubitkom roditelja - njezin otac prije devetnaest mjeseci skočio je s litice i počinio samoubojstvo, sedam mjeseci poslije to isto je učinila i njezina majka. Tijekom istrage doznala je kako su to učinili, ali nije saznala zašto. Nisu     bili suicidalni, depresivni, prestrašeni, ni u financijskim problemima. Na godišnjicu majčine smrti stiže joj anonimna poruka "Samoubojstvo? Razmisli malo." Anna želi da policija ponovno pokrene istragu koju preuzima Murray, policajac u mirovini, koji pod svaku cijenu želi doznati što se dogodilo Johnsonovima. Ubrzo na vidjelo izlaze obiteljske tajne, laži i prijevare.

42.

Majdenić, Valentina, 1976-
Mediji, tekst, kultura / Valentina Majdenić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2019. - 191 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Naklada Ljevak)
Valentina Majdenić, docentica na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, ovom je knjigom kroz nekoliko tema pokušala približiti mogući pristup kulturi i medijima u "Nacionalnom kurikulumu nastavnog predmeta Hrvatski jezik". Knjiga je sastavljena od deset poglavlja. Prva poglavlja objašnjavaju osnovne pojmove medija i vrste medija te govore o važnosti medijske kulture u obrazovanju. Potom se   pobliže definiraju
pojmovi televizije i radija, kao i njihova odgojna i obrazovna uloga. Poglavlja o slikovnicama, dječjim časopisima i stripovima ističu važnost njihove uporabe u nastavi te donose i preglede istih. Potom se govori o filmu i igrokazu, a posljednje      poglavlje govori o kulturi i donosi primjere kulturnih događanja namijenjenih   djeci.

43.

Mana Pass
Želja : roman : [što učiniti kada želja nije dovoljna?] / Mana Pass. - Zagreb : Ceres, 2019. - 214 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ceres ; knj. 34)
„Želja“ je prva knjiga iz serijala od pet romana u kojima se predstavljaju životne priče nekadašnjih prijateljica koje nalaze nakon deset godina. Pet prijateljica, sve redom slučajno, pronalaze svoje deset godine stare papiriće s mjestom i     vremenom susreta u budućnosti. Iako su sve zaboravile na taj davni dogovor, pojavljuju se na sastanku. Ova knjiga je priča    o Nori, koja je iz Kutine otišla studirati u Osijek. Tamo upoznaje Viktora i rađa kćer te prolazi kroz izazove stručnog osposobljavanje, osiguravanje egzistencije kćeri, sukobe s institucijama da bi se konačno izborila za sebe te pružila sebi i  kćeri život kakav zaslužuju.

44.

Marušić, Mira, 1936-
Istraživanje turističkih tržišta / Mira Marušić, Darko Prebežac, Josip Mikulić. - 2. izmijenjeno i dopunjeno izd. - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet, 2019. - XXIV, 532 str. : graf. prikazi ; 26 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Drugo izmijenjeno i dopunjeno izdanje sveučilišnog udžbenika o istraživanju turističkih tržišta sastoji se od tri cjeline. U     prvoj se cjelini u sedam poglavlja obrađuju postojeći oblici, postupci i metode istraživanja, od marketinškog informacijskog sustava u turizmu do analize podataka i prikazivanja rezultata. Sljedeća cjelina sastoji se od pet poglavlja o primjeni istraživanja tržišta u glavnim područjima turizma (od potreba turističkih destinacija do potreba razvoja održivog turizma).   Prije svakog poglavlja istaknuti su njegovi ciljevi, a na kraju ključne riječi i pojmovi, pitanja i problemi za diskusiju, literatura, internetski izvori i krajnje bilješke. Treći dio udžbenika sastoji se od rječnika važnih pojmova iz područja istraživanja  turističkih tržišta, kazala pojmova, popisa tablica, prikaza i poslovnih   slučajeva.

45.

Miller, Raine
Prljave laži / Raine Miller ; s engleskoga prevela Antonia Bojčić. - Zagreb : Stilus knjiga, 2019. - 257 str. : slika   autorice
; 22 cm. - (Dinastija Blackstone ; [2])
Winter i James uvijek su nekako u blizini jedno drugome. Winter je mlađa sestra Jamesovog dobrog prijatelja na koju gleda kao na malu slatku polusestru. Kako vrijeme i godine prolaze, njihova bratska ljubav polako se pretvara u nešto drugačije.  Dok im se sudbine i životi neprestano prepliću sve je više jasno da ne mogu jedan bez drugog. Dok Winter potajno voli Jamesa od svoje petnaeste godine, Jamesu će trebati malo više vremena da shvati kako je baš ona ljubav njegova života. Budući da su osjećaji koji ih preplavljuju toliko nerazumljivi, a pomalo i zastrašujući, pitanje je vremena tko li će se od njih dvoje odlučiti za korak dalje.

46.

Montero, Rosa, 1951-
Smiješna ideja da te više neću vidjeti / Rosa Montero ; sa španjolskoga preveo Matija Janeš. - Zagreb : Disput : Hrvatsko filološko društvo, 2019. - 194 str. ; 20 cm. - (Na tragu klasika)(Biblioteka   Književna smotra)
U ovoj knjizi hibridnog žanra koja obuhvaća biografske detalje iz života prve žene nobelovke, velike znanstvenice Marie Curie, kao i intimnu ispovijest same autorice, španjolske spisateljice i novinarke, središnja tema je gubitak životnog    partnera, smrt, žalovanje te spasonosna snaga stvaranja - znanstvenog i književnog. Ovo neveliko djelo koje se oslanja na dnevnik koji je Marie Curie vodila nakon tragične smrti supruga, daje široku sliku jedne epohe te govori o mjestu žene u tadašnjem društvu, muško-ženskim odnosima. Prolazeći kroz život Marie Curie uz povlačenje paralela s vlastitim    iskustvom, autorica razmišlja o smislu patnje, smrti, žalovanja, gubitka te o preobražavajućoj snazi    stvaranja.

47.

Mršić, Gordan, 1963-
Metodika istraživanja silovanja / Gordan Mršić, Duško Modly. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada, 2019. - 694 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Forenzika = Forensics library ; knj.  12)
Udžbenik sadrži prikaz kriminalističkog istraživanja silovanja, a namijenjen je u prvom redu službenicima policije i svima onima koji se u svom radu susreću s navedenom problematikom. Autori su ukazali na najvažnije činjenice i okolnosti koje prate razjašnjavanje silovanja. Zbog potrebe raznih i vrlo specifičnih znanja i uvježbanosti za praktičan rad, udžbenik prikazuje primjere nekih slučajeva iz prakse i upozorenja na okolnosti koje treba otkriti i   dokazati.

48.

Naša kuća u plamenu
Naša kuća u plamenu / Greta Thunberg ... [et al.] ; preveo sa švedskoga Miro Frakić. - Zagreb : Egmont, 2019. - 310 str. ; 21 cm. - (Puls)
Mlada švedska aktivistkinja za klimatske promjene Greta Thunberg i njena obitelj napisali su ovu knjigu u kojoj otvoreno govore o problemima s kojima su se susretali tijekom odrastanja (Greti i njenoj mlađoj sestri Beati dijagnosticiran je Aspergerov sindrom) te koji su razlozi potaknuli Gretu da započne pokret #FridaysForFuture. Greta je 20. kolovoza 2018. sjela ispred švedskog parlamenta i započela svoj školski štrajk kako bi upozorila na ozbiljnost klimatskih promjena te ukazala na vrlo mali interes medija za tu tematiku. U ovoj su knjizi odlučili ispričati svoju obiteljsku priču do tog trenutka, a uključili su i pet Gretinih govora koje je održala do travnja 2019.  godine.

49.

Nismo same
Nismo same / priredila Ivana Kalogjera. - Zagreb : Profil knjiga, 2019. - 230 str. ; 21  cm
Zbirku intimnih ispovijesti žena oboljelih od raka, kao i njihovih partnera, prijatelja i članova obitelji, priredila je Ivana Kalogjera koja se i sama prije četiri godine suočila s dijagnozom raka dojke. Započela je s prikupljanjem priča te je na portalu "Nismo same" dosad okupljeno više od 150 inspirativnih priča. U ovoj se zbirci nalazi četrdesetak priča žena i njihovih najbližih koji su hrabro progovorili o svemu onome što nosi jedna ovakva dijagnoza: (ne)prihvaćanju bolesti, (ne)razumijevanju svojih najbližih, otkazima, stigmatizaciji i   slično.

50.

Nobilo, Anto, 1950-
Obrana hrvatskog kontraobavještajca Josipa Perkovića na njemačkom sudu / Anto Nobilo. - Zagreb : V.B.Z., 2018. - 539 str., [8] str. s tablama ; 24 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj.  487)
Autor knjige, ugledni hrvatski odvjetnik detaljno opisuje i pojašnjava događaje i činjenice vezane uz obranu Josipa Perkovića, obavještajca optuženog i osuđenog na njemačkom sudu u slučaju ubojstva hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića. “ Slučaj Parković“ i takozvani zakon „Lex Perković“ 2013. godine uzdrmali su hrvatske medije i hrvatsku javnost, a u knjizi je autor opisao i objasnio pozadinu čitavog slučaja te dao sliku svojeg velikog sukoba s dva politička , obavještajna i pravosudna sustava, hrvatskim i  njemačkim.
51.

Nooteboom, Cees, 1933-
533 dana / Cees Nooteboom ; prevela s nizozemskog Romana Perečinec. - Zaprešić : Fraktura, 2019. - 217 str. :   ilustr.
; 21 cm
Dani kao prozni fragmenti o vremenu provedenom u mediteranskom vrtu, ispunjeni mirom i kontemplacijom. Međutim, pogled na začudni život biljaka i kornjača oko autorove kuće na jednom španjolskom otoku tek je početak putovanja u svijet reminiscencija. Njegova nas promišljanja uvode u pejzaž duše, u doživljaj svijeta u kojemu se priroda prožima s umjetnošću.

52.

Nouwen, Henri Josef Machiel, 1932-1996
Duhovnost prikupljanja sredstava / Henri J. M. Nouwen ; [prijevod Marko Gregorić]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2019. - 83 str. : slika autora ; 20 cm. - (Metanoja ;  215)
Knjiga je zapis predavanja koju je Henri J. M. Nouwen održao u Zakladi za pomoć zdravstveno i socijalno ugroženim osobama 1992. godine. Govor na temu prikupljanja sredstava bio je neslužben i održan spontano bez ikakvog pisanog traga. Snimaka govora često se koristila u akcijama prikupljanja sredstava, a u knjizi se nalazi inačica proširenog govora kojoj je cilj jasnije prikazanje autorove vizije prikupljanja financijskih sredstava kao   službe.

53.

Nunez, Sigrid, 1951-
Prijatelj / Sigrid Nunez ; s engleskoga prevela Maja Šoljan. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2019. - 219 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Vretence 1999 -2019 : dvadeset godina naklade Vuković &  Runjić)
U središtu ovog romana je spisateljica i predavačica kreativnog pisanja koja izgubi svog najboljeg prijatelja, pisca i mentora koji počini samoubojstvo. Duboko ožalošćena prihvaća njegovog psa, velikog, udomljenog, ostarjelog mužjaka   doge.
Spisateljica se emotivno veže za psa koji žali za svojim prvim udomiteljem. Kroz roman se provlače brojne književne reference te spisateljičina promišljanja o pisanju, ljubavi, prijateljstvu, gubitku... Od bola i gubitka spisateljica se brani humorom i blagom ironijom. Za ovaj roman autorica je dobila prestižnu književnu nagradu - National Book   Award.

54.

Obama, Michelle, 1964-
Moja priča / Michelle Obama ; prijevod Jasna Mati, Suzana Szabo. - Zagreb : Planetopija, 2019. - 439 str., [16] str. s tablama : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Osoba)
Dugoočekivana autobiografija bivše "prve dame Amerike" podijeljena je u nekoliko poglavlja. U prvom dijelu knjige naziva "Moja priča", Obama govori o djetinjstvu u čikaškoj četvrti, o roditeljima koji su je odgajali da bude samouvjerena i o obrazovanju. U drugom dijelu naziva "Naša priča" iskreno progovara o svom suprugu i bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Baracku Obami, o njihovom upoznavanju, razlikama, ali i velikoj ljubavi. U posljednjem dijelu naslova  "Priča prve dame" prepričava dijelove vezane uz predsjedničku kampanju, izbore, sve ono s čime se suočila dok je bila supruga prvog afroamerikanca na čelu SAD-a. U ovoj autobiografiji, Obama iskreno progovara o mnogim sitnicama vezanih  za njen život, ali o tome kako joj je bilo prijeći iz pozicije prve dame u   poziciju privatne građanke.

55.

Pearl, Eric
Solomon govori o rekonekciji vašeg života / Eric Perl i Frederick Ponzlov ; [s engleskoga prevela Radha Rojc-Belčec]. - Zagreb : V.B.Z., 2019. - 246 str. ; 20 cm. - (Biblioteka 1000 cvjetova ; knj.  150)
Knjiga se nadovezuje na prvu autorovu uspješnicu „Rekonekcija: iscijelite druge, iscijelite sebe“, a nastala je kao rezultat prakticiranja transcendentne metode pod imenom „Rekonektivno iscjeljivanje“. U kombinaciji s Frederickom Ponzlovom kroz kojeg progovara duh Solomona, autor je došao do novih spoznaja o iscjeljivanju, svijesti i općenito o ljudskom postojanju na zemlji. U knjizi je podijelio neke nove uvide i iskustva u namjeri da pomogne čitateljima u otkrivanju sposobnosti s kojima su praktički rođeni te da ih usmjeri na njihovo korištenje koje će svakako donijeti velike pozitivne životne promijene.

56.

Peer, Marisa, 1957-
Vrhunsko samopouzdanje : tajne koje otkrivaju kako se svaki dan osjećati fantastično / Marisa Peer ; [s engleskog preveo Nenad Ljubić]. - Split : Centar za osobnu izvrsnost, 2019. - 237 str. ; 24  cm
Autorica knjige je hipnoterapeutica koja je tijekom svoje dvadesetogodišnje prakse doprinijela uspješnom iscjeljenju raznih trauma svojih poznatih i manje poznatih klijenata. Svjedočanstva o uspjehu metoda koje primjenjuje i stila rada nalaze se i   u ovoj knjizi. Uz knjigu postoji i audiozapis koji se može preuzeti s interneta. U programu od deset koraka, koji uključuje i vježbe, autorica opisuje metode pomoću kojih se mijenja ponašanje, način govora, razmišljanje i uvjerenja, sve ono što sputava razvoj vrhunskog samopouzdanja.

57.

Pejić, Marinko, teolog, 1972-
Kršćani u zemljama islama / Marinko Pejić. - Zagreb : Synopsis, 2019. - 347 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Znakovi vremena)
Autor se bavi kršćanskim zajednicama u zemljama koje su dominantno islamske, njihovom poviješću, tradicijom i sadašnjim stanjem. Odabravši povijesni i etnografski pristup, svaku pojedinu zajednicu sagledava u kontekstu njezinih specifičnih karakteristika i problematika. Jedna od karakteristika ovog ne-zapadnjačkog kršćanstva jest njegova raznolikost, pripadnost različitim Crkvama, od kojih svaka ima vlastitu tradiciju i liturgijske obrede, koji vuku korijene iz drevne ili novije povijesti bliskoistočnih društava. Knjiga je i svojevrsni manifest protiv dubokih predrasuda, temeljenih na eurocentričnom i dominantno bjelačkom poimanju  kršćanstva.

58.

Plevnik, Danko, 1951-
Dugosuđe : sud i pravda / Danko Plevnik. - Zagreb : Plejada, 2019. - 415 str. ; 23  cm
Potaknut osobnim iskustvom, autor, istaknuti novinar i publicist, analizira kritično stanje hrvatskog pravosuđa i otkriva da   su preduga suđenja jedan od temeljnijih oblika kršenja ljudskih i građanskih prava. Dužina trajanja njegova suđenja od 24 godine i osam mjeseci, "sasvim je prosječno razdoblje parničenja za domaće pravosuđe koje ima najveći broj neriješenih slučajeva u čitavoj Europi", tvrdi on. Krivnja za takvo stanje leži u cijelom sustavu, od loših zakona, nekompetentnih   sudaca, pohlepnih odvjetnika, do mreže interesa i moći koji vladaju  pravosuđem.

59.

Ragnar Jonasson, 1976-
Zamračenje / Ragnar Jonasson ; prevela s engleskoga Zrinka Pavlić. - Zagreb : Znanje, 2019. - 256 str. ; 23  cm
Drugi dio serijala 'Mračni Island' prati slučaj nasmrt pretučenog muškarca čija mračna prošlost i prljavi poslovi isplivaju na površinu tijekom istrage. Iz Reykjavika stiže mlada novinarka kako bi samostalno istražila slučaj, vodeći se osobnim motivima, a inspektor Ari Thor i njegovi kolege, osim sa sve zamršenijim slučajem, bore se i s privatnim problemima koji utječu na njihov posao. Kako se slučaj raspetljava, jasno je da je još nečiji život u opasnosti, a sve dodatno podcrtava svjetlost arktičkih noći koju zamračuje pepeo vulkana koji je nedavno   eruptirao.

60.

Rajzl, Adam, 1948-
Diljske priče / Adam Rajzl ; [ilustracija u knjizi Tibor Ileš]. - Bizovac : Ogranak Matice hrvatske, 2019. - 190 str. :   ilustr.
; 21 cm. - (Biblioteka Klen ; knj. 10)
Knjiga je zbirka priča kroz koje je autor oslikao društvenu, duhovnu i materijalnu kulturu Slavonije. Kroz priče o dukatima, konjima, vilinskim livadama, svatovima i čuvarima šume, autor portretira običaje i način života Slavonaca. Individualne sudbine i priče o osebujnim likovima zrcale vrijednosti, navike, vjerovanja i svakodnevnicu    žitelja Slavonije.

61.

Riddle, A. G.
Svijet Atlantide / preveo s engleskoga Vinko Zgaga. - 2019. - 313  str.
U završnom dijelu trilogije 'Misterij porijekla', pokušaj poništavanja evolucije kojim bi doktor Arthur Janus ljudsku vrstu    spasio od nadmoćnog neprijatelja, doživio je neuspjeh. Dok se znanstvenica Kate Warner utrkuje s vremenom i Immarima kako bi saznala istinu o nastanku Pošasti i prirodi nezamislivo snažnog neprijatelja koji je doveo do sloma civilizacije Atlantide, otkrivaju se i tajne atlantiđanskog društva. Pošast s Atlantide napokon je zaustavljena, ali čovječanstvo još uvijek stoji na rubu propasti. Primljeni signal iz svemira mogao bi biti poruka saveznika, ali i neprijateljeva   zamka…

62.

Rimski obrednik : Red slavljenja ženidbe
Rimski obrednik : Red slavljenja ženidbe : obnovljen odlukom Svetoga ekumenskog sabora Drugoga vatikanskog, objavljen vlašću pape Ivana Pavla Drugoga. - 2. tipsko izd. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2019. - 135 str. ; 25   cm
Obrednik slavljenja ženidbe, koji se nekoć nalazio u Rimskom pontifikatu, obnovljen je odlukom II. vatikanskog sabora  1969. godine, objavljen vlašću pape Pavla VI, a proglašen vlašću pape Ivana Pavla II. U odnosu na prethodni Red, ovaj je bogatiji u prethodnim napomenama, obredima i molitvama, a uvedene su i promjene po odredbi Zakonika kanonskoga prava, objavljenoga 1983. godine.

63.

Roberts, Nora, 1950-
U krvi i kostima / Nora Roberts ; s engleskoga prevela Sanja Ščibajlo. - Zagreb : Profil knjiga, 2019. - 429 str. ; 23 cm. - (Kronika o Jedinstvenoj ; knj. 2)
Drugi dio fantastično-distopijske trilogije „Kronika o Jedinstvenoj“. Godinama nakon što je Kob odnijela milijarde života, a zemljom zavladalo bezakonje, trinaestogodišnja Fallon jedva se i prisjeća života prije velike katastrofe. Moći koje posjeduje čine je vrlo poželjnom lovinom, a njezina jedina nada za spas – ujedno i spas onoga što je preostalo od čovječanstva –   počiva na Mallicku, čarobnjaku koji ju mora podučiti da spozna punu snagu svojih   moći.

64.

Rosini, Fabio, 1961-
Samo ljubav stvara : milosrđe kao put do istinske sreće / Fabio Rosini ; [prijevod Branko Jozić]. - Split : Verbum, 2019. - 198 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja ; knj.  141)
Poznati talijanski svećenik u svojoj prvoj knjizi koja nosi naslov poznate rečenice svetog Maksimilijana Kolbea progovara o milosrđu i o njegovu iskonskom značenju. U današnje vrijeme kada se sve uzima zdravo za gotovo, tajna istinske sreće i zadovoljstva počiva u milosrđu koje se može manifestirati kroz čin, spoznaju, mudrost i brigu. Duhovno milosrđe bavi se srcem, besmislom i usamljenošću, a kroz sedam djela duhovnoga milosrđa autor ukazuje i objašnjava kako pravo i     istinsko milosrđe proizlazi jedino i samo iz čovjekovog odnosa s   Bogom.

65.

Sarvan, Desanka, 1958-
Zakon o komunalnom gospodarstvu s komentarom, sudskom praksom, poveznicama, kazalom, primjerima akata i računovodstvom / Desanka Sarvan i Jasna Vuk. - Zagreb : RRiF, 2019. - VI, 294 str. : graf. prikazi ; 24 cm. - (Pravno- ekonomska biblioteka)
Knjiga sadrži tekst Zakona o komunalnom gospodarstvu s kazalom pojmova i popisom propisa. Slijedi opsežno poglavlje s primjerima niza akata - raznih odluka, rješenja, suglasnosti, zapisnika i dr. Posljednje poglavlje posvećeno je   računovodstvu komunalnih društava.

66.

Scott, J. S.
Bahati milijarder / J. S. Scott ; s engleskoga prevela Ana Briški Đurđevac. - Zagreb : 24sata, 2019. - 217 str. ; 22   cm
Miranda Tyler nije ni slutila da će tražeći pomoć putem maila Fondu Sinclair, u nakani da pomogne pokradenom Centru za mladež u američkom gradiću Amesportu, pokrenuti korespondenciju koja će joj promijeniti život. Naime, s "lažne" mail adrese odgovara joj upravo jedan od braće Sinclair, Evan. I iako je isprva njihovo dopisivanje na granici konfllikta, među njima se postepeno počinje razvijati razumijevanje i prijateljstvo. Naravno, Evan poželi upoznati Mirandu te dolazi u Amesport...

67.

Sharma, Robin Shilp, 1964-
Budni u 5 : zagospodarite svojim jutrom i podignite život na višu razinu / Robin Sharma ; s engleskoga prevela Ana Katana. - Zagreb : Koncept izdavaštvo, 2019. - 299 str. : ilustr. ; 21  cm
Kroz priču o poduzetnici i umjetniku koji nakon slučajnog susreta s neobičnim milijarderom kreću u pustolovinu njihova   života, autor objašnjava kako postati članom takozvanog „Kluba budnih u pet“. Članom kluba postaje onaj tko s lakoćom  ustaje rano ujutro i samim time podiže efikasnost obavljanja kako svakodnevnih tako i sveukupnih životnih aktivnosti. Takav način življenja dovodi do optimiziranja zdravlja, sreće i mira. Zašto se uspješni ljudi bude prije zore te kako se pomoću ove revolucionarne metode gradi carstvo, osigurava i stvara uspješan i produktivan život, samo su neka od pitanja na koja je   autor pokušao dati odgovore.

68.

Soederberg, Hjalmar, 1869-1941
Ozbiljna igra / Hjalmar Söderberg ; sa švedskoga prevela Željka Černok. - Zagreb : Hrvatsko filološko društvo : Disput, 2019. - 217 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Književna smotra)(Na tragu  klasika)
Radnja romana zbiva se u Stockholmu i drugim švedskim predjelima na samom početku 20. stoljeća. Skroman mladić koji dolazi iz provincije i zapošljava se u novinama, Arvid Stjarnblom, upoznaje Lydiju Stille, kćer lokalnog slikara te se  zaljubljuje u nju. Svjestan svoje neimaštine i nespremnosti za brak, prekida vezu s njom. Lydia se uda za mnogo starijeg bogataša ne bi li osigurala svoju egzistenciju, a Arvid napreduje kao novinar te se oženi s dobrostojećom nasljednicom   koju zapravo ne voli. Deset godina poslije Arvid ponovo susreće Lydiju, svoju femme fatale, te oni započinju intenzivan ljubavnički odnos koji nakraju ipak ne izdrži kušnje i puca. Ovaj roman preispituje i ondašnji moral te političke i kulturne   afere toga doba. Roman je doživio tri ekranizacije te brojne umjetničke   reinterpretacije.

69.

Starnone, Domenico, 1943-
Vezice / Domenico Starnone ; s talijanskoga prevela Tatjana Peruško. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2019. - 172 str. ; 21 cm. - ( = Biblioteka Vretence 1999 - 2019 : dvadeset godina naklade Vuković &  Runjić)
U ovom romanu isprepliću se tri pripovjedačka glasa koja govore o rasapu jedne obitelji. Ponajprije govori supruga koju   zbog zaljubljenosti u drugu ženu ostavlja suprug. Njezin glas je očajan i pun optužbi, no ujedno i manipulativan jer suprugu uvećava krivnju pozivajući se na njihovo dvoje male djece. Potom, iste životne situacije iz svoga ugla te iz perspektive četrdesetogodišnjeg odmaka razmatra suprug koji se ipak vratio obitelji te na samom kraju romana i njihova kćer. Roman    je minuciozna analiza bračnih i obiteljskih "vezica" i spona te svega što nakon potresa ostaje djeci u nasljeđe. Priča je smještena u kontekst društvenih promjena koje ukazuju i na promjene i u muško-ženskim odnosima u Italiji '60.-ih godina prošlog stoljeća.

70.

Starova, Luan, 1941-
Vrijeme koza ; Povratak koza : romani / Luan Starova ; [s makednonskoga preveo [prvo djelo] Mate Maras, [drugo djelo] Borislav Pavlovski]. - Zagreb : TIM press, 2019. - 354 str. ; 21 cm. - (Biblioteka  Naslijeđe)
Knjiga sadrži "Vrijeme koza", nagrađivan roman napisan prije dvadeset godina i njegov nastavak "Povratak koza". "Vrijeme koza" opisuje zbivanja nakon Drugog svjetskog rata kada su se koze prestale uklapati u urbanu sredinu glavnog grada Skopja, a i u ideje komunizma i socijalističke izgradnje. Autorica prikazuje ironiju novonastale zabrane i kroz nju odnos    vlasti i naroda općenito. Radnja romana "Povratak koza" odvija se u tranzicijskoj Makedoniji. U njemu postaje jasno da su koze i sloboda odavno nepovratno otišle iz života  čovjeka.

71.

Stojsavljević, Vladimir, 1950-
Sveti čovjek Bošković : drama / Vladimir Stojsavljević. - Zagreb : Leykam international, 2019. - 127 str. ; 22  cm
Ruđer Bošković, kao najsjajnija točka u univerzumu ove dramske trilogije, bogata, raznolika mozaika u kojem se pojavljuje 28 lica, nije postavljen u središte radnje nego u zlatni rez, a u središtu su pamet i ludilo druge polovice 18. stoljeća.
Boškovića istodobno omataju razne guste, ljepljive mreže: svjetovno-politička, crkvena i mreža osoba koje su mu naklonjene. No kroz sve njih isijavaju Boškovićeva vjera i znanstvena   postignuća.

72.

Šarolić, Ivan, 1949-
O bitku ljubavi / Ivan Šarolić. - Split : Naklada Bošković, 2019. - 727 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Raskrižja ;   16)
Nastupajući s izričito kršćanske pozicije, autor se bavi ljubavlju kao filozofijskim pitanjem, u "fundamentalno-ontološkom smislu riječi". Knjiga je svojevrsna povijest filozofija jer se tema analizira prikazom učenja različitih filozofa, od starogrčkih predstavnika miletske i jonske škole do suvremenih predstavnika filozofije egzistencije (Jaspers, Marcel, Sartre, Buber, Heidegger, Weil, Pareyson, papa Wojtyla...). Filozofija je za autora samo jedan od putova koji bi nas trebao dovesti k  Bogu, odnosno istinskoj vjeri u Isusa  Krista.

73.

Tavares, Goncalo Manuel, 1970-
Putovanje u Indiju & suvremena melankolija : (itinerar) : [roman] / Goncalo M. Tavares ; s portugalskoga prevela Tanja Tarbuk. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2019. - 414 str. ; 24  cm
Nagrađivani portugalski autor u neobičnoj formi starih epova predstavlja nam suvremeno putovanje u Indiju. Suočavajući glavnog junaka Blooma sa svim preprekama, izazovima i blagodatima samog putovanja, ali i Indije kao posebnog svijeta. Bloom, kao Odisej 21. stoljeća ulazi u svijet intenzivnih mirisa, boja i zvukova pa sve djeluje više kao mitologija nego suvremena stvarnost. Tavares je dosad dobio nekoliko najvećih literarnih nagrada za svoja djela koja je klasificirao kao znanje, po ciklusima, u kojima se bavi raznolikim    temama, a kritika ga smatra iznimno originalnim europskim autorom.

74.

Terzin, Tomislav, 1971-
Cenzurirana znanstvena otkrića / Tomislav Terzin. - Zagreb : Znaci vremena, 2019. - 148 str. ; 21   cm
Zbirka članaka u kojima autor, biolog koji sebe definira kao kreacionista, povezuje religijsko-etička i znanstvena gledišta  kako bi odgovorio na pitanja poput: u kojem trenutku razvoja započinje ljudski život, pa prema tome i zločin, ako taj život oduzimamo; što je život po definiciji; što je duša i imaju li je sva živa bića; je li kloniranje etički prihvatljivo; koliko je zapravo star naš planet; je li se biblijski potop zaista dogodio; je li Darwinova teorija evolucije vjerodostojna? Autor smatra da se od nas kriju činjenice i informacije koje nam omogućuju primjeren odgovor na ta pitanja, što ima izravan utjecaj na postojeći sustav vrijednosti.

75.

Towles, Amor, 1964-
Plemeniti gospodin u Moskvi / Amor Towles ; s engleskoga prevela Aleksandra Barlović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 525 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  314)
Grof Aleksandar Iljič Rostov, aristokrat i erudit, 1922. godine zbog optužbe da je napisao kontrarevolucionarnu pjesmu biva osuđen na cjeloživotni kućni pritvor u hotelu Metropol. Ostaje bez dragih predmeta i povlastica te se seli iz svog    uobičajenog apartmana u tavansku sobicu iz koje promatra centar Moskve i  promjene koje zahvaćaju Rusiju narednih  trideset godina. Rostov svoju situaciju prihvaća, zapošljava se kao pomoćni konobar u hotelskom restoranu, doživljava neobične susrete, ostvaruje ljubavnu vezu, a najveću promjenu kod Rostova pokreće devetogodišnja djevojčica koja mu je povjerena na čuvanje.

76.

Tribuson, Goran, 1948-
Otac od bronce / Goran Tribuson. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 490 str. ; 20 cm. - (Biblioteka hrvatskih pisaca ;   knj.
38)
Devedeset i prve Žak Kralj iz Beča, gdje živi i bavi se mutnim poslom, dolazi u rodni hrvatski grad na očev sprovod. Nije to želio, njegov je odnos s ocem već godinama mrtav, no tetku Vukicu neizmjerno je volio, a ona to nije htjela prolaziti sama.  Od samog ulaska u grad Žak se susreće s ljudima u maskirnim odorama i nadolazećim ratom. Njegov otac bio je poznati partizanski heroj, pa kroz odnos sugrađana spram tog naslijeđa, a i susreta sa školskim i obiteljskim prijateljima, uviđa razmjere društveno-političkih promjena. S druge strane, samim povratkom u mjesto vlastita odrastanja u njegovoj memoriji oživljavaju i druga sjećanja i emocije, u mislima mu se nižu epizode o odnosu s ocem, o besmislenom prvom braku, o     Almi, neostvarenoj mladenačkoj ljubavi...

77.

Turner, Tina, 1938-
Moja ljubavna priča : autobiografija / Tina Turner, Deborah Davis i Dominik Wichmann ; s engleskog prevela Martina Baričević. - Zagreb : Iris Illyrica, 2019. - 279 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Čitaj knjigu ; knj.   11)
Neprikosnovena kraljica rock´n´rolla, legendarna pjevačica, iskreno progovara o svojoj bogatoj karijeri i turbulentnom privatnom životu. Dijeli s nama svoja sjećanja na nastupe s najvećim imenima glazbene industrije, ali i progovara o turbulentnom privatnom životu. Posebno detaljno opisuje neočekivani suset s ljubavlju svojeg   života.

78.

Tyce, Harriet, 1958-
Krvava naranča / Harriet Tyce ; s engleskoga prevela Andrea Marić. - Zagreb : 24 sata, 2019. - 313 str. ; 21 cm. - (Trend)
Alison Wood, odvjetnica kaznenog prava, radi na prvom slučaju ubojstva. Radeći na slučaju klijentice koja priznaje da je   više puta izbola svoga muža, istovremeno se bori s nezadovoljstvom u braku i zanemarivanjem šestogodišnje kćeri, alkoholizmom i izvanbračnom nasilnom vezom s kolegom. Slučaj i privatni život dodatno će otežati prijeteće poruke koje joj šalje nepoznata osoba.

79.

Veyne, Paul, 1930-
Kada je naš svijet postao kršćanski (312-394) / Paul Veyne ; s francuskoga prevela Olja Petronić. - Zagreb : Mizantrop, 2019. - 261 str. ; 21 cm. - (Biblioteka [nusprodukt])
Istaknuti francuski arheolog i povjesničar bavi se u ovoj knjizi presudnim razdobljem europske povijesti, tijekom kojega je kršćanstvo postalo službenom religijom Rimskoga Carstva. U središtu promjene je preobraćenje cara Konstantina na kršćanstvo 312. godine, odvažan čin kojim je car prkosio vjerskom mišljenju većine svojih podanika. Autor analizira   moguće razloge careva preobraćenja, prikazuje postupnu institucionalizaciju kršćanstva, propituje odnos religije i politike, (ne)važnost postojanja službene nacionalne ideologije te pitanje ima li europska civilizacija kršćanske   korijene.

80.

Williams, John, književnik, 1922-1994
Krvnikov Prijelaz / John Williams ; prevela s engleskog Patricija Horvat. - Zaprešić : Fraktura, 2019. - 307 str. ; 21 cm Radnja romana odvija se 1870ih godina. Will Andrews, potaknut razmišljanjima R. W. Emersona, napušta studij   na
Harvardu i kreće na Zapad žudeći za neiskvarenom divljinom. Završava u Krvnikovu Prijelazu, gradiću u Kansasu,  prepunom sumnjivih tipova u potrazi za lakom zaradom. Ubrzo se sprijatelji s jednim od njih, koji ga očara pričom o krdu bizona u dolini Colorada i uvjerava da mu se pridruži u lovu na to skriveno blago. Putovanje vrvi iskušenjima, no sam cilj je mjesto rajske ljepote. Ono što slijedi, pokolj je bizona koji poprima takve razmjere da članovi ekspedicije gube pojam o vremenu. Uskoro ih zatiče zima te ostaju zameteni u snijegu do proljeća. Izmučeni hladnoćom, glađu i boleštinama, vraćaju se u Krvnikov Prijelaz, osupnuti iznenađenjima koja ih ondje očekuju.

81.

Zlatković, Renata, 1962-
Treba pitati Temidu / Renata Zlatković ; ilustracije Sandra Sekulić. - Dubrovnik : Slagalica, 2019. - 375 str. : ilustr. ;   21
cm
U nastavku detektivskog prvijenca „Može se dogoditi i tebi“, čitateljima već poznati inspektor Marinović i njegov pomoćnik Šikić bacaju se u koštac s misterioznim    ubojstvom egocentričnog trgovca antikvitetima. Zgodan i vrlo privlačan ženama,
Bernard Petričić mnogima je trn u oku, a njegova tajanstvena smrt bacit će sjenu sumnje na cijeli spektar likova s   kojima
je beskrupolozni trgovac bio u doticaju; na odbačene žene sumnjiva karaktera, na poslovnu konkurenciju sličnih ili jednakih poslovnih apetita te na niz ambicioznih i bogatih pripadnika današnjeg   društva.

82.

Znanstveni skup Od norme do uporabe (1 ; 2016 ;  Osijek)
Od norme do uporabe 1 : zbornik radova sa znanstvenoga skupa Od norme do uporabe održanoga 15. i 16. rujna 2016. godine na Filozofskom fakultetu u Osijeku / uredila Jadranka Mlikota. - 2. izd. - Osijek : Filozofski fakultet Sveučilišta     Josipa Jurja Strossmayera ; Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada, 2019. - 286 str. : ilustr., graf. prikazi ; 24   cm
Zbornik obuhvaća radove izložene na istoimenom skupu koji se održao po drugi put u organizaciji Katedre za suvremeni hrvatski jezik osječkoga Filozofskog fakulteta. Cilj skupa bio je upotpuniti znanstvene spoznaje o normativnim pitanjima hrvatske jezične povijesti i suvremenosti na svim jezičnim razinama, kao i o raspraviti pitanja odnosa standardnih i nestandardnih idioma.

83.

Znanstveni skup Varaždin i sjeverna Hrvatska u desetljeću nakon Velikog rata (2018 ;  Varaždin)
Varaždin i sjeverna Hrvatska nakon Velikog rata : zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog u Varaždinu 9. studenoga 2018. godine / [urednici Stjepan Damjanović, Vladimir Huzjan]. - Zagreb ; Varaždin : Hrvatska akademija   znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni rad, 2019. - 347 str. : ilustr. ; 25 cm.   - (Posebna izdanja / HAZU ; knj. 29)
Zbornik radova sa znanstvenog skupa varaždinskog Zavoda za znanost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održanog    u Varaždinu 9. studenoga 2018. Četrnaest radova sa znanstvenog skupa posvećenog temama iz razdoblja od kraja rata i uspostave Države Slovenaca, Hrvata i Srba 1918. do proglašenja diktature kralja Aleksandra I. Karađorđevića 1929. godine,   a koje se odnose na Varaždin i sjevernu Hrvatsku. Uz svaki je rad objavljen sažetak na hrvatskom i engleskom jeziku te    popis literature.

84.

Zrakić, Đuro, 1945-
Ljubav sudski podijeljena / Đuro Zrakić. - Split : Verbum, 2019. - 127 str. ; 21  cm
Tomislav je već dugi niz godina u ljubavnoj vezi s Emilijom, ali putujući na svadbu svojeg dobrog prijatelja, u vlaku susreće svoju sudbonosnu ljubav Anu. Vrlo ubrzo Tomislav ostavlja Emiliju te se prepušta strastvenoj i dubokoj ljubavi s Anom koja mu postaje supruga. Plod njihove ljubavi je mala Ivana, ali nakon samo nekoliko godina bračne sreće, stvari se naglo mijenjaju i njihova priča završava rastavom braka. Dok bivši supružnici nastoje posložiti svoje živote, njihova djevojčica   Ivana pokušava shvatiti i prihvatiti novonastalu  situaciju.

85.

Zvuk stvaranja soli : kratke priče kineske generacije poslije  osamdesetih
Zvuk stvaranja soli : kratke priče kineske generacije poslije osamdesetih / [uredili] Geng Song i Qingxiang Yang ; prevela Milena Benini. - Zagreb : Krug knjiga, 2019. - 303 str. ; 20  cm
Knjiga je zbirka pripovijedaka najistaknutijih i najutjecajnijih suvremenih  kineskih autora, rođenih poslije osamdesetih     godina prošloga stoljeća. Kroz šesnaest kratkih priča autori nam daju sliku suvremene urbane kineske stvarnosti u postsocijalističkom razdoblju. Priče su to koje zrcale život u gradskim središtima, novi urbani modernitet te jednu sasvim  novu generaciju koju obilježava konzumerizam, hedonizam te potraga za mjestom pod suncem u novom dobu globalizacije.

86.

Žanetić Malenica, Marica, 1952-
Zemlja uvezene povijesti : dnevnički zapisi iz Australije / Marica Žanetić Malenica ; [fotografije Franica Mirošević, Franica Žuvela, Marica Žanetić Malenica]. - Zagreb : CeKaPe - Centar za kreativno pisanje, 2019. - 269 str., [32] str. s tablama : ilustr. ; 21 cm
Kroz dvomjesečne dnevničke zapise autorica otvara čitatelju vrata australskog kontinenta i vodi ga u svakodnevnicu tamošnjeg života i kulture. Zapisi su utemeljeni na autoričinim uspomenama i obiluju detaljima nastalim za vrijeme boravka    i dvomjesečnog druženja s prijateljicom koja već godinama živi u Australiji. Knjiga obiluje fotografijama s putovanja, a opis svakoga dana započinje citatom koji govori o važnosti putovanja u općenitom smislu te inspirira čitatelja da postane
„stanovnikom svijeta“ baš kao i sama  autorica.

87.

Žerjav, Davor, 1977-
Promišljati fotografski / Davor Žerjav ; [autorske fotografije Silvio Benč ... [et al.]]. - 2. dopunjeno i prošireno izd. - Čakovec : Fotoklub Čakovec, 2019. - 237 str. : ilustr. ; 20 x 21 cm. - (Edukativna biblioteka Fotokluba   Čakovec)
Drugo dopunjeno i prerađeno izdanje knjige koja je podijeljena u tri veće cjeline: Temelji fotografije (povijesni pregled razvoja fotografije, fotografska oprema, rukovanje fotoaparatom), Likovni jezik fotografije (osnove likovnoga jezika, psihološki likovni elementi, kompozicijska načela, fotografski motivi) i Kreativno fotografsko mišljenje i vrednovanje fotografije u kojem je  prikazan proces od ideje do prezentacije kreativne fotografije. Knjiga je namijenjena svima koji žele naučiti izrađivati    kvalitetne fotografije bez razlike jesu li amateri ili profesionalci, a njen autor je član Fotokluba   Čakovec.