Novi naslovi - rujan

1.

Đorđević, Veljko, 1951-
Sante leda : (ljubić s predumišljajem) / Veljko Đorđević. - Zagreb : V.B.Z., 2019. - 221 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 501)
Poznati psihijatar Veljko Đorđević, uz mnoštvo stručnih knjiga, autor je i nekoliko proznih knjiga. U svojoj najnovijoj okušao se u formi ljubavnog romana. Poznati slikar, koji je izgubio inspiraciju, vraća se u rodni Osijek. Susret s liječnicom, koja je previše usredotočena na svoj posao, postaje susret dviju osoba koje su se tražile cijeli svoj život. Ona mu postaje muza i početak je to zrele ljubavi i pitanja: da li ona uopće postoji? Naslov romana 'Sante leda', istovremeno se odnosi na   zaleđenu Dravu u zimskim mjesecima, ali i na "ledeni ogrtač" kojim su likovi ogrnuti, a koji se počinje topiti njihovim  susretom i upoznavanjem.

2.

Đukanović, Ljubica, 1948-
Pravo na godišnji odmor / Ljubica Đukanović, Dinko Lukač. - Zagreb : TEB - Poslovno savjetovanje, 2019. - 146 str. : graf. prikazi ; 24 cm
Jedno od temeljnih prava iz radnih odnosa je pravo na plaćeni godišnji odmor. U ovom su priručniku obuhvaćene teme vezane uz ostvarivanje tog prava. Prikazani su nastanak i međunarodni izvori prava na godišnji odmor, izvori prava na godišnji odmor u Republici Hrvatskoj i uvjeti za stjecanje tog prava. Posebna poglavlja odnose se na računanje trajanja godišnjeg odmora, planiranje i raspored godišnjih odmora, isplate naknada umjesto godišnjeg odmora, naknade plaća za korištenje odmora i neiskorištenog godišnjeg odmora te ostvarivanje prava na regres. Na kraju knjige nalaze se svi relevantni zakonski izvadci i druga legislativa.

3.

Abou Aldan, Damjan, 1985-
Metodika zdravstvene njege : priručnik za nastavnike / Damjan Abou Aldan. - Zagreb : Medicinska naklada, 2019. - X, 410 : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Priručnici / Medicinska naklada)
Knjiga je namijenjena nastavnicima zdravstvene njege, studentima, medicinskim sestrama u svojstvu mentora učenicima i studentima te svima koji se bave poučavanjem i rade u nastavi. Sestrinstvo je u Hrvatskoj zadnjih par godina doživjelo    velike promjene u segmentu obrazovanja, a ova knjiga teorijski je prikaz suvremenih spoznaja u poučavanju i praksi. U  sedam poglavlja obrađene su teme: obrazovanje medicinskih sestara, nastava zdravstvene njege, kurikul u obrazovanju medicinskih sestara, metoda nastave-učionička nastava, metodika nastave vježbi, odgojne metode te evaluacija nastavnog procesa.

4.

Adler-Olsen, Jussi, 1950-
Bez granica / Jussi Adler-Olsen ; prevela s danskoga Marina Kopjar. - Zagreb : Znanje, 2019. - 474 str. ; 24 cm. -   (Hit)
Novi roman hvaljenog pisca krimića o policijskom detektivu iz Kopenhagena koji istražuje stare slučajeve. Radi se o smrti lijepe 17-godišnje djevojke, koja u prometnoj nesreći biva odbačena na stablo, a počinitelj nije nikada pronađen.

5.

Agus, Milena, 1959-
Tupa bol / Milena Agus ; s talijanskog prevela Ana Badurina. - Zagreb : Profil knjiga, 2019. - 116 str. ; 20  cm
Priču o svojoj voljenoj baki pripovijeda mlada, neimenovana žena koja pronalazi bakinu bilježnicu i jedno fatalno pismo prilikom renoviranja obiteljske kuće u talijanskom gradu Cagliariju. Pripovjedačica oživljava lik svoje neobične bake koja je još u mladosti smatrana čudakinjom i usidjelicom. No, ona se ipak udaje za nevoljenog čovjeka koji nju voli, zakopavši  pritom u svom srcu žudnju za fatalnom ljubavlju. Nakon nekoliko godina braka i uzastopnih spontanih pobačaja, baka   odlazi u toplice kako bi se liječila. Tamo upoznaje šarmantnog Veterana, invalida rata, oženjenog čovjeka u kojeg se   strasno zaljubljuje. Nakon povratka iz toplica zatrudni i rodi dječaka, oca pripovjedačice. Od fikcija i snova koje zapisuje u bilježnicu koju skriva pred bližnjima satkan je bakin tajni unutrašnji svijet. Unuka ga u potpunosti razotkriva pred sam kraj romana.

6.

Albahari, David, 1948-
Gec i Majer / David Albahari. - Zagreb : Sandorf, 2019. - 125 str. ; 17 cm. - (Biblioteka Tok ; kolo  1)
Priča o patnjama Židova tijekom Drugog svjetskog rata smještenih u beogradskom koncentracijskom logoru 'Staro sajmište'. Autor kroz likove esesovaca Geca i Majera koji svakodnevno kamionima odvoze Židove iz logora u smrt tematizira pitanja krivnje i odgovornosti, kolektiva i individue, pamćenja i zaborava te dobra i zla. Priča se u jednoj mjeri temelji na povijesnim činjenicama prikupljenima iz mnogobrojnih  izvora.

7.

Alexander Halensis, ca 1185-1245
Rasprava o razumskoj duši / Aleksandar Haleški ; preveo s latinskog izvornika Stjepan Pavić. - Bilingvalno izd. -   Zagreb
: Demetra, 2019. - XXVIII, 480 str. : slika autora ; 25 cm. - (Demetra : filosofska biblioteka Dimitrija Savića ; sv.   170)
Dvojezično izdanje srednjovjekovnog filozofsko-teološkog djela u latinskom izvorniku i hrvatskom prijevodu. U prvom dijelu autor promišlja o supstanciji duše (postojanje, uzorci i svojstva duše), a u drugom dijelu raspravlja se o moćima duše (osjetilna moć, razumska moć, slobodna volja i savjest). Djelo sadrži bibliografiju, uvod u autorov život i djelo te kratku analizu Rasprave.

8.

Allende, Isabel, 1942-
Japanski ljubavnik : roman / Isabel Allende ; prevela sa španjolskoga Tamara Horvat Kanjera. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2019. - 267 str. ; 23 cm
U romanu pratimo sudbinu Alme, židovske djevojčice koju roditelji zbog prijetnje nacizma, 1939. godine iz Poljske šalju k rođacima Belasco u San Francisco. Djevojčica proživljava traumu odvajanja, no ubrzo postaje voljenom članicom nove  obitelji. Osim bratića Nathaniela s kojim se sprijateljuje, upoznaje i dječaka Ichimeija Fukudu, mirnog i povučenog sina obiteljskog vrtlara Japanca. Među njima se od najranije dobi rađa privrženost i ljubav. Nakon japanskog napada na Pearl Harbour, Ichimei će s obitelji završiti u logoru. Nakon nekoliko godina razdvojenosti, Alma i Ichimei se ponovo susreću i upuštaju u strasnu i skrivenu vezu. Zbog javnosti koja u to doba nije odobravala međurasne veze, oboje će osnovati vlastite obitelji te ujedno tajiti svoju ljubav do kraja života. Alminu životnu priču doznajemo preko drugog važnog lika u romanu -     Irine Bazili, migrantice iz Moldavije, koju Alma prihvaća kao osobnu tajnicu i povjerava joj svoj život. Isabel Allende,  planetarno poznata, prevođena i nagrađivana spisateljica i aktivistica za ljudska prava, u ovom romanu veliča trajnost i  veličinu ljubavi koja opstaje usprkos ratnim okolnostima i društvenim previranjima za vrijeme i nakon 2. svjetskog rata pa     sve do naših dana.
 
9.

Ambrožič, Vanja
Električni servo pogoni / Vanja Ambrožič, Peter Zajec ; [prevoditelj Vanja Ambrožič]. - Zagreb : Graphis, 2019. - XIII, 501 str. : ilustr. ; 24 cm
Hrvatski prijevod slovenskog sveučilišnog udžbenika obuhvaća poglavlja o mehanici servo pogona, prostornim vektorima, istosmjernim strojevima, asinkronim strojevima, sinkronim i elektroničkim komutiranim strojevima, regulacijskoj tehnici u elektromotornim pogonima, pretvaračkim sklopovima – poveznicima između izvora energije i trošila te senzorici u elektromotornim pogonima.

10.

Andreev, Leonid Nikolaevič, 1871-1919
Sotonin dnevnik / Leonid Andrejev ; preveo Žarko Milenić. - Zagreb : Krug knjiga, 2019. - 207 str. ; 20 cm Roman s elementima fantastike i crnog humora koji kroz priču o Sotoninom posjetu zemlji razotkriva sve mračne   i
neobične strane ljudske prirode. Sotona preuzima lik američkog bogataša i započinje svoj eksperiment – privući na sebe pažnju, proširiti laži, manipulirati ljudima i uživati u predstavi kojom sam upravlja. No pogrešno je procijenio stanovnike zemlje: oni su već navikli na sve spletke i pokvarenjaštva i u toj su igri možda i bolji od njega. I dok on postaje sve više  nalik čovjeku, naučit će da ljudi imaju neočekivano mnogo njegovih  osobina.

11.

Andrijanić, Ivan, 1975-
Gramatika sanskrta : [osnove] / Ivan Andrijanić. - Zagreb : Školska knjiga, 2019. - 358 str. ; 25 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Prva sanskrtska gramatika objavljena na hrvatskom jeziku. Osim gramatike i iscrpnog opisa sanskrtske sintakse, knjiga   sadrži i vježbe i jednostavne tekstove te upute za prevođenje. Uvodna cjelina knjige posvećena je jezičnoj povijesti i razvoju staroindoarijskog jezika te indoeuropskom, indoiranskom i staroiranskom prajeziku, vedskom jeziku i književnosti, indijskoj gramatičkoj tradiciji, epovima, klasičnoj i stručnoj književnosti na sanskrtu, sanskrtu buddhističke i    jinisitičke književnosti
te razdobljima u razvoju sanskrta. Također, jedno poglavlje posvećeno je ovom klasičnom jeziku u   Hrvatskoj.

12.

Anne, Melody, 1976-
Izgubljeni tajkun / Melody Anne ; s engleskog prevela Ana Briški Đurđevac. - Zagreb : 24sata, 2019. - 223 str. ; 21   cm
Peta knjiga iz serijala „Baby for the Billionaire Series“. Nakon što otkrije da je njezin agresivni dečko policajac ujedno i narkobos, Misty Elton bježi u Seattle u strahu za vlastiti život. Sama i uplašena mijenja svoj izgled, ime, posao i navike. Nakon godinu dana počinje osjećati sigurnost i pomalo iznova gradi život kad ju pronalazi specijalni agent FBI-a Bryson Winchester čiji je zadatak uloviti i zatvoriti njezinog bivšeg dečka. No, Misty ima problema s vjerovanjem muškarcima...

13.

Anne, Melody, 1976-
Tajkunova tajna / Melody Anne ; s engleskog prevela Ana Briški Đurđevac. - Zagreb : 24sata, 2019. - 216 str. ; 21   cm
Četvrta knjiga iz serijala „Baby for the Billionaire Series“. Damien Whitfield je od beskućnika postao milijarder pri tome ne mareći za ljude koji su mu se našli na putu. Okrutan je i odlučan osvetiti majku kojoj je kao trinaestogodišnjak na samrtnoj postelji obećao osvetiti se onima koje je smatrala odgovornima za njihovo siromaštvo i njezinu bolest. Na putu osvete nađe  se i Sierra, djevojka koju mu je prodao njezin agresivan otac. Njih dvoje nastoje pobjeći od demona prošlosti, ali pitanje je hoće li u tome uspjeti.

14.

Aron, Elaine N., 1944-
Snaga osjetljivosti : kako prepoznati, razumijeti i iskoristiti dar visokoosjetljivosti / Elaine N. Aron ; [prevela s engleskoga Andrea Pongrac]. - Ažurirano izd. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 444 str. ; 19  cm
Knjiga je rezultat autoričinog dugogodišnjeg znastvenog istraživanja, vođenih intervjua, kliničkog iskustva, predavanja, terapijskih konzultacija visokoosjetljivih osoba te proučavanja saznanja o visokoj osjetljovosti kojima psihologija već raspolaže. Ovaj hrvatski prijevod knjige u sebi sadrži autoričinu napomenu iz 2012. godine u kojoj je dala pregled novijih znanstvenih spoznaja, pojasnila kraticu na engleskom DOES koja obuhvaća i sažima kompleksnost visokoosjetilnosti te prednostima i nedostacima antidepresiva. Knjiga je koristan izvor informacija visokoosjetljivim osobama kako ono što su doživljavali kao svoju manu pretvoriti u svoju  prednost.

15.

Attar, Farid al-Din, 1142-1230
Jezik ptica : [perzijska poema] : klasik perzijske i sufijske književnosti iz 12. stoljeća / Faridudin Atar ; prevela [s francuskog] i priredila Sanda Hržić ; [suradnik na prijevodu Darko Rundek]. - Zagreb : Planetopija, 2019. - 355 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Holon)
Alegorijska poema mističkog perzijskog pjesnika iz 12. stoljeća. Jato ptica različitih vrsta odlazi u potragu za svojim gospodarom, misterioznim kraljem Simaurgom. Na svom putu prepunom izazova ptice prolaze kroz različita iskušenja i pogibelji, a dolazak na cilj ne biva zajamčen. Naime, žrtvovanje osobnosti i potpuno napuštanje sebe postaje uvjetom dolaska do vrha planine Kaf i konačnog susreta s kraljem, što je ujedno alegorija čovjekove potrage za smislom života. Tekst poeme obogaćen je brojnim bilješkama pomoću kojih čitatelj dobiva iscrpan uvid u kontekst perzijske srednjovjekovne kulture.

16.

Atwood, Margaret Eleonor, 1939-
Vražji okot : Oluja ispričana isponova / Margaret Atwood ; s engleskoga prevela Giga Gračan. - Zagreb : Profil knjiga, 2019. - 279 str. ; 23 cm
Knjiga je dio projekta „Hogarth Shakespeare“ u kojoj je autorica na jedan sasvim nov   i jedinstven način oživjela i prepričala dramu „Oluja“, jedno od najznačajnijih djela Williama Shekespearea. Felix je direktor kazališta koji obožava svoj posao. Jednog dana dobije otkaz, a osim toga pogođen je i smrću jedine mu kćeri. Tužan i očajan, povlači se u osamu, a velika i slatka osveta svima onima koje smatra krivcima za svoju sudbinu, jedina mu je misao vodilja. Nenadano, iz obližnjeg zatvora, dobiva poziv za rad sa zatvorenicima na velikom edukativnom projektu. Kada sazna da će u zatvor doći u paketu svi oni „neprijatelji“ o kojima je toliko dugo razmišljao, u Felixovoj glavi rađa se opaka ideja i plan u kojem vidi priliku za ostvarenjem svoga cilja…

17.

Augustinus Aurelius, sanctus, 354-430
Ispovijesti / Aurelije Augustin ; preveo Stjepan Hosu. - 13. izd. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2019. - 319 str. ; 25 cm. - (Kršćanski klasici ; sv. 3-4)
13. izdanje jednog od najznačajnijih djela filozofsko-teološke literature velikog kršćanskog mislioca Aurelija Augustina.    Kako bi lakše shvatio svoje stanje, Sveti Augustin promišlja o vlastitom životnom putu, opisuje i ispovijeda zablude i grijehe svoje mladosti pokušavajući predvidjeti vlastitu budućnost i svoje mjesto u odnosu na Boga. Bez imalo uljepšavanja  portretira samoga sebe i razne životne situacije koje su ga dovele do preobraćenja te pronalaženja jedine istine koja se   zrcali isključivo u Bogu.

18.

Axat, Federico, 1975-
Posljednja šansa / Federico Axat ; sa španjolskoga prevela Branka Oštrec. - Zagreb : V.B.Z., 2019. - 405 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 495)
Ted ima ženu, djecu, dobar posao. Ipak, njegova je sudbina zapečaćena – boluje od neizlječive bolesti i odlučuje sebi  skratiti muke. Trenutak prije nego što će povući okidač, na vratima mu se pojavljuje nepoznat čovjek koji mu daje naizgled dobru ponudu: Ted treba ubiti čovjeka koji je nasmrt pretukao svoju djevojku te još jednog koji, poput njega, umire od neizlječive bolesti i priželjkuje smrt. Učini li to, netko će isto tako ubiti Teda, pa se njegova obitelj neće morati suočiti s     time da si je sam oduzeo život. Ted pristaje, ali tada ga počinju opsjedati noćne more, čudna sjećanja i osjećaj da su se slične stvari već dogodile.

19.

Backman, Fredrik, 1981-
Britt-Marie je bila ovdje / Fredrik Backman ; s engleskog prevela Tamara Kunić. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2019. - 316 str. ; 24 cm
Kada odluči napustiti nevjernog muža oko kojeg joj se vrtio cijeli svijet, Britt-Marie po prvi puta u 40 godina pronalazi posao    i njezin se život okreće naglavačke. Kućanica od 63 godine koja svugdje sa sobom nosi bocu sredstva za čišćenje i sodu bikarbonu, a posebno cijeni ljude s ispravno složenim ladicama za pribor za jelo, postaje kućepazitelj centra za rekreaciju     u malom gradu Borgu. Iako se čini kako su svi, osim nekolicine živopisnih mještana, grad otpisali, kroz nogomet koji djeca    iz mjesta obožavaju razvija se topla ljudska priča, a Britt-Marie napokon počinje živjeti život punim   plućima.

20.

Barbiš, Martina
Psihijatrijska hospitalizacija: poštivanje etičkih načela i stigmatizacija / Martina Barbiš. - Zagreb : Izvori, 2019. - 234   str.
: ilustr., graf. prikazi ; 24 cm
Poticaj za pisanje ove knjige autorica je dobila tijekom studentskih dana kada je nazočila lošem odnosu jednog psihijatra prema osobama koje su psihijatrijski hospitalizirane. Uznemirena doživljajem, odlučila je provesti istraživanje o odnosu osoblja prema osobama koje su hospitalizirane na psihijatriji, a rezultati tog istraživanja su joj poslužili za diplomski rad na studiju psihologije Sveučilišta u Zadru. Upitnik primjenjen u istraživanju nalazi se na kraju knjige, a knjiga je nadopunjena dijelovima istraživanja koja zbog ograničenosti opsega diplomskog rada nisu mogla biti u njega uvrštena, kao i teorijama i istraživanjima drugih autora.

21.

Barroux, 1965-
Alpha : od Abidjana do Gare du Norda / [crtež] Barroux ; [tekst] Bessora ; s francuskoga prevela Mirna Šimat. -  Zagreb
: V.B.Z., 2019. - 125 str. : ilustr. ; 27 cm. - (Biblioteka Na margini ; knj.  1)
Barrouxov ekspresivni crtež i ogoljeli tekst Bessore odražavaju nehumanost u srcu izbjegličke krize. Alphina žena i sin napustili su Obalu Bjelokosti prije nekoliko mjeseci kako bi se pridružili njegovoj šogorici u Parizu. S vizom, njegovo bi putovanje potrajalo tek nekoliko sati, no bez nje on je osuđen na cjelogodišnje lutanje, pustinjske susrete s krijumčarima ljudima, izbjegličkim kampovima na sjeveru Afrike, pretrpanim čamcima koji migrante prevoze s Kanara u Europu, te nezaboravnom plejadom suputnika koje usput susreće. Cijelo to vrijeme Alpha je ustrajan u svome cilju, a jedina utjeha su mu fotografije najbližih....

22.

Bašić Kes, Vanja, 1969-
Bol / Vanja Bašić Kes i suradnici. - Zagreb : Medicinska naklada, 2019. - XII, 207 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici / Medicinska naklada)(Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Udžbenik prikazuje patofiziološke mehanizme nastanka boli i suvremene metode u dijagnostici i liječenju boli. Uključivanje multidisciplinarnog pristupa važan je obrazac u liječenju boli. Udžbenik obuhvaća sljedeća područja: patofiziologija boli, dijagnostika boli i bolnih sindroma, opći principi liječenja boli, neuropatska i orofacijalna bol, glavobolje, cervikalni sindrom,  boli u leđima (torakalni i lumbosakralni sindrom), kronični bolni sindromi, viscelarna, maligna i psihogena bol. Namijenjen je studentima medicinskih i stomatoloških fakulteta, kao i kliničarima u praksi, neurolozima, internistima, stomatolozima te liječnicima obiteljske medicine, kao i svima koji se bave dijagnostikom i liječenjem   boli.

23.

Bašić, Ivana, kroatistica, 1973-
Što je smisao nastave književnosti? : knjiga koja traži sugovornika / Ivana Bašić. - Zagreb : Balans centar za logopedagogiju i biblioterapiju, 2019. - 143 str. ; 21 cm. - (Biblioteka U potrazi za   smislom)
U današnje vrijeme nastava književnosti često biva žrtvom niza formalnosti koje nadređeni – uglavnom škole i državne institucije – nameću nastavniku radi ispunjavanja određenih normi. Pa, iako su one važne, nisu i ne bi trebale biti presudne,  niti ići na štetu kvalitetne i kreativne nastave književnosti. Naime, kad forma biva važnijom od sadržaja, nastava književnosti gubi svoj smisao, zbog čega u konačnici ispaštaju i nastavnici i učenici. Autorica tu tezu potkrepljuje nizom primjera dobre
i loše prakse stečene iz vlastitog iskustva dugogodišnjeg rada u   prosvjeti.

24.

Beer, Jade, 1966-
Tri vjenčanja / Jade Beer ; s engleskoga prevela Ana Sabo. - Zagreb : 24 sata, 2019. - 319 str. ; 21 cm. - (Trend)
Tri mladenke – Jessie Jones, Dolly Jackson i Emily Hamilton – udaju se u isto vrijeme. Priča prati njihove pripreme za vjenčanje, kao i osobni razvoj tijekom tih zadnjih mjeseci pred vjenčanje. Helen Whittaker vlasnica je salona za vjenčanice    u kojemu se haljine, ali i priče mladenki isprepliću te kreću u posve neočekivanom   smjeru…

25.

Belle, Kimberly, 1968-
Nestao / Kimberly Belle ; prevoditeljica Mirna Roksandić. - Zagreb : 24 sata, 2019. - 332 str. ; 20   cm
Kada njezin sin ode s razredom na kampiranje u šumi, Kat ne može ni zamisliti da će se za par sata voditi kao nestala osoba. Usred noći, duboko u šumi, izgubio mu se svaki trag. Dok kreće grozničava potraga za dječakom, a dragocjeno vrijeme prolazi bez ikakvih dobrih vijesti, u priču se upliće i Sam, majka drugog dječaka iz istog razreda. Neobične okolnosti i tajanstven telefonski poziv upliću je u istragu, a događaji će je ubrzo natjerati da odgovore počne tražiti u vlastitoj obitelji.

26.

Benson, Robert Hugh, 1871-1914
Spiritisti : roman / Robert Hugh Benson ; [prijevod Mijo Pavić]. - Split : Verbum, 2019. - 295 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Stilus ; 51)
Laurie Bexter, mlad i privlačan britanski aristokrat, ne može se oporaviti od iznenadne smrti svoje voljene djevojke Annie. Kada slučajno načuje razgovor o spiritizmu i mogućnosti prelaska na „onu stranu“, tj. komuniciranja s dušama preminulih, Bextera počne opsjedati nada da će opet uspostaviti kontakt s neprežaljenom Annie. Dok ga njegova majka i bliska  prijateljica uzalud pokušavaju vratiti kršćanskim načelima, on zapada sve dublje u svijet okultnog i njegova ličnost počne se postepeno mijenjati.

27.

Bentley, Edmund Clerihew, 1875-1956
Žena u crnom / E. C. Bentley ; prevela Anđelka Golub. - Zagreb : Krug knjiga, 2019. - 239 str. ; 21   cm
Kada slavni biznismen i bankar Sigsbee Manderson postane žrtvom brutalnog ubojstva, svi su šokirani, ali nitko zapravo ne žali za čovjekom koji je do svojeg bogatstva došao preko leševa. Detektiv Philip Trent dobiva zadatak   riješiti slučaj, a istraga ga dovodi do lijepe i mlade bankarove udovice, čiji je brak s Mandersonom već dugo bio splet nezadovoljstva, zanemarivanja i velikog Mandersonovog zamjeranja svojoj ženi – iako prave razloge za to nitko ne   zna.

28.

Bošković, Ivan J., 1953-
Pamćenje prolaznoga i trajnoga / Ivan J. Bošković. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada, 2019. - 303 str. ; 24   cm
Zbirka 17 studija, prvotno govorenih na znanstvenim skupovima i književnim susretima, u kojima autor interpretira kanonski prihvaćene, ali i manje poznate pisce, pripadnike pučko-popularne tradicije. Od poznatih autora analizira klasike (Andrića, Nazora, Kumičića, Milićevića, Barca, Frangeša) i značajne suvremene prozaike (Pavličića, Tribusona, Barbierija). Autorova je nakana bila vlastitim prilogom ne samo osvijetliti neka od otvorenih i "zatomljenih" mjesta hrvatske književne zbilje nego i potaknuti na nova čitanja.

29.

Brixy, Nenad, 1924-1984
Mrtvacima ulaz zabranjen : humoristički krimić o Timothyju Tatcheru. - Kostrena : Lektira, 2019. - 222 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Lektira)
Timothy Tatcher, glavni lik romana, nespretan je i smušen čovjek s debelim naočalama koji spletom okolnosti postaje     meta ubojica i gangsterskih bandi. Za razliku od kriminalističkih romana u kojima je glavni lik najčešće oštrouman i dovitljiv junak, Tatcher je sušta suprotnost krimi-junacima. On je šeprtlja koja uzalud sanjari o uspješnoj karijeri i zamamnim ljepoticama što ovu parodiju kriminalističkog romana čini dodatno   zabavnom.

30.

Brkanić, Vlado, 1949-
RRiF-ov računski plan za poduzetnike / sastavili Vlado Brkanić, Tamara Cirkveni Filipović. - 23. izd. - Zagreb : RRiF- plus, 2019. - 164 str. ; 24 cm. - (Biblioteka  Računovodstvo)
Novo izdanje knjige obuhvaća dopune koje su proizišle iz novih izmjena poreznih propisa u području dohotka, dobitka i PDV-a koji se primjenjuju od 1. siječnja 2019. godine. Dopune se odnose na nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika koje poslodavci mogu isplaćivati, o izdavanju i uporabi jednonamjenskih i višenamjenskih vrijednosnih kupona te o drugim usklađivanjima i ažuriranjima analitičkih   računa.

31.

Brnčić, Jadranka, 1958-
Ljestve Jakovljeve : biblijski motivi u književnosti / Jadranka Brnčić. - Zagreb : Naklada Breza, 2019. - 311 str. ; 22   cm
Autorica se u ovoj knjizi bavi intertekstualnim odnosima Biblije i književnosti. Biblijske motive u književnosti tumači na predteološkoj razini, neovisno o svjetonazorima njihovih autora te tako biblijske tekstove otvara novim hermeneutičkim perspektivama. Za svoje analize odabrala je književna djela iz različitih stilskih razdoblja i različitih žanrova ('Josipova braća', 'Braća Karamazovi', 'Ljestve Jakovljeve' V. Desnice i 'Jakovljeve ljestve' Lj. Ulickaje, 'Juda' A. Oza,   itd).

32.

Brooks, Bill, prodavač, 1945-2007
Prodajne tehnike : [organiziranje vaših prodajnih napora, poticanje ponovljene kupnje, uspješno sklapanje poslova] / Bill Brooks ; [prevoditeljica Valentina Šarac Lekić]. - Zagreb : Mate, 2019. - XVII, 183 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Gospodarska misao)(Knjiga Briefcase serije)
U knjizi su predstavljene ideje, pojmovi, strategije i alati namijenjeni prodajnim početnicima i iskusnim prodavačima kako bi postigli bolje rezultate u poslu kojim se bave. Bez obzira radi li se o prodaji proizvoda ili neke usluge, u knjizi su sažeto prikazane postupne strategije za uspješnu primjenu novog prodajnog sustava IMPACT, načini na koje se učinkovitije pozicionirati na tržištu te prodajne tehnike kroz koje je moguće utvrditi je li netko kupac ili samo gubi prodavačevo vrijeme.

33.

Buchberger, Milovan, 1954-
Bašćanska ploča : izazov za budućnost / Milovan Buchberger. - Zagreb : vlast. nakl., 2019. - 103 str. : ilustr. ; 24 cm   +
[1] presavijeni list s natpisom na Bašćanskoj  ploči
Autor u knjizi prikazuje rezultate vlastitog istraživanja vezanog uz datum Kukuljevićeva otkrića Bašćanske ploče te uz bašćanskog klerika Petra Dorčića, osobe za koju se smatra da je istom dala informaciju o njenom postojanju. Također tumači i okolnosti nastanka i života samostana i crkve sv. Lucije razjašnjavajući pri tome zbivanja na otoku Krku, posebice jugoistočnog dijela od 9. do 13.  stoljeća.

34.

Budija, Pero, 1951-
Uspavanka za Vjeru B. : kratke priče / Pero Budija. - Križevci : Veda, 2019. - 228 str. : slika autora ; 25  cm
Misli i sjećanja kojima autor evocira vrijeme svog dječaštva i mladosti u ponekad grubom, a češće nježnom i idiličnom okruženju otoka Vira. U formi kratkih priča autor pripovijeda o svojoj obitelji, prijateljima i sumještanima, ali i mirisima, okusima, bojama i specifičnoj otočkoj atmosferi i mentalitetu u kojima je  odrastao.

35.

Bukowski, Charles, 1920-1994
Pokvarenjakove misli / Charles Bukowski ; [izabrao i s engleskoga preveo Vojo Šindolić] ; [izbor dopunio Zvonimir Obran]. - Koprivnica : Šareni dućan, 2019. - 205 str. : ilustr. ; 16 cm. - (Biblioteka Mali mrav ; 23  (215))
"Pišem da bih nešto radio. Bez toga bih se razbolio i umro. To je dio mene koliko i jetra ili crijeva i gotovo jednako je čarobno." prvi je zapis osebujnog Charlesa Bukowskog kojim započinje knjižica s njegovim mislima, okupljenima iz raznih izvora. Zapisi su okupljeni tematski - o pisanju, o piscima i umjetnicima, o poeziji i pjesnicima, o čitateljima, o ljudima, o  ljubavi i ženama, o životu, pa i o smrti, o piću i opijatima, o novcu i klađenju te - o sebi. Završno poglavlje nosi naslov 'Ecce hetero: misli za život', a slijedi mu pogovor Voje Šindolića 'Životna  filozofija'.

36.

Chapman, Gary D., 1938-
Pet jezika ljubavi : tajna ljubavi koja traje / Gary Chapman ; [s engleskoga prevela Ivana Šojat Kuči]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 248 str. ; 19 cm
Problem komunikacije u braku jedan je od najvećih razloga zbog kojih dolazi do raskida i propadanja veza i bračnih zajednica. Nizom primjera autor ukazuje da tajna uspjeha sretnih brakova zapravo leži u pet jezika ljubavi koje bi bračni partneri trebali poznavati i njegovati. Svaki jezik jednako je važan, a autor ih dijeli na: Riječi potvrde, Kvalitetno provedeno vrijeme, Primanje darova, Iskazi uslužnosti i Fizički dodir. Prakticiranjem i korištenjem ovih pet jezika partneri će naučiti kako se međusobno razumjeti i istinski voljeti te će takvim odnosom neminovno izgraditi trajan i   kvalitetan brak.

37.

Chase, Loretta Lynda, 1949-
Gospodin savršeni / Loretta Chase ; prevela s engleskoga Eva Martić. - Zagreb : Znanje, 2019. - 265 str. ; 24   cm
Bathsheba Wingate mlada je udovica i majka nestašne djevojčice koja stalno upada u nevolje. Majka ju za to ipak ne     može kriviti jer je cijela njezina loza na podjednako lošem glasu – svi njezini rođaci i preci poznati su varalice i smutljivci. Benedict Carsington ugledan je aristokrat besprijekornih manira – ukratko, savršen muškarac, i upravo zato ne dolikuje mu da se druži, a još manje osjeća privlačnost, prema ženi poput Bathshebe. No kada se njezina kćer i njegov nećak upuste u dječju pustolovinu, Bathsheba i Benedict se udružuju da spase stvar, ali pitanje je koliko vremena mogu provesti zajedno prije nego prekrše sva pravila i beznadno se  zaljube.

38.

Church, Dawson, 1956-
Um i materija : zapanjujuće znanstvene spoznaje o tome kako umom stvaramo svijet oko sebe / Dawson Church ; predgovor Joe Dispenza ; [prijevod Aleksandra Barlović]. - Zagreb : Planetopija, 2019. - 345 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Makronova)
Na jednostavan i zanimljiv način, popraćeno brojnim slikovnim materijalima, autor argumentira kako umom i energetskim poljima našeg mozga, možemo djelovati na materiju i stvarnost. Pri tome navodi rezultate brojnih znanstvenih istraživanja   ali i istinite priče iz svakodnevnog života. Osim ilustrativnih primjera iz znanosti i života, čitaocu nudi i konkretne tehnike na koje načine djelovati na um da bi se djelovalo na stvarnost. Osim predgovora knjizi, koji je napisao dr. Joe Dispenza i brojni drugi svjetski poznati znanstvenici, pisci i praktičari su dali kratak osvrt na ovu knjigu. Jedna od njih, Dona Eden, napisala    je: "Divno je vidjeti da znanost otkriva ono što su šamani i mudraci oduvijek   znali!"

39.

Cmuk, Miroslav, 1983-
Lektirizam / Miroslav Cmuk. - Zagreb : Knjiga u centru, 2019. - 160 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Lektira za   5)
Nakon dvije knjige eseja i promišljanja - 'Stripizam' (gdje piše o svojim omiljenim strip junacima) i 'Muzička čitanka' (u kojoj obrađuje glazbene teme), u svojoj trećoj knjizi Miroslav Cmuk, profesor hrvatskog jezika i knjižničar piše o književnosti, knjigama i čitanju. Što je književnost i čemu služi? Što bi trebalo čitati, pogotovo za lektiru? Da li postoje knjige koje ne bi trebalo pročitati? Autor kroz iskustva rada u nastavi te na humorističan način opisuje teme koje svake godine mora ispočetka objašnjavati, npr. jesu li Junaci Pavlove ulice ili Dječaci, da li su Grimmove bajke preokrutne za današnju djecu, može li filmska adaptacija zamijeniti knjigu. Tekstovi su objavljivani 2017. i 2018. godine na portalu Magazin Gradske knjižnice Rijeka.

40.

Cole, Kresley
Cijena užitka / Kresley Cole ; sa engleskoga prevela Ira Martinović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 374 str. ; 20 cm. - (Kraljice ljubavnih romana ; knj. 84)
Zadnjih deset godina, nakon pretrpljenog brodoloma, Victoria Dearbourne živi na pustom otoku. Uživa prepuštena životu domorotkinje i uvjerena je da je nitko neće pronaći. No to uspijeva kapetanu Grantu, koji je obećao njenom djedu da će ju pronaći i zaštititi. Njihov susret je izazov za oboje. Victorija tako mora odlučiti želi li zadržati svoju nesputanu slobodu ili se predati čovjeku koji bi mogao ukrotiti njezino divlje srce, a Grant se bori sa strašću koju u njemu budi dok nastoji održati dano obećanje.

41.

Colling Nielsen, Kaspar, 1974-
Europsko proljeće / Kaspar Colling Nielsen ; prevela s danskog Marina Kopjar. - Zagreb : Hena com, 2019. - 417 str. ; 23 cm
Migrantska kriza koja je zahvatila cijelu Europu uzrokuje radikalnu segregaciju onih koje starosjedioci smatraju da bi mogli biti opasni. Četvrti Kopenhagena i danske enklave za nepoželjne u Mozambiku odvojeni su zidovima što pojedince dovodi do ruba. Selidbom na Lolland, bajkoviti danski otok „pročišćenijeg“ danskog društva s najnovijim tehnološkim izumima, iz temelja se mijenjaju životi srednjovječnog galeriste Stiga, koji žudi za priznanjem, njegove žene Elisabeth, kćeri Emme,  koja se bori s anoreksijom i umjetnika  Christiana.

42.

Conrad, Roxanne, 1962-
Potok / Rachel Caine ; s engleskoga prevela Dragana Grozdanić. - Zagreb : 24 sata, 2019. - 299 str. ; 22 cm   Druga knjige iz „Stillhouse Lake“ trilogije. Nakon što je pomislila da će konačno uživati u miru, Gwen prima obavijest   o
bijegu supruga, serijskog ubojice, iz zatvora. Šalje joj zastrašujuće poruke te ona, zajedno s bratom jedne od žrtava njenog supruga, kreće u borbu za spas djece i sebe. Okrutne psihološke igrice njezina supruga sužuju krug ljudi od povjerenja.
Vođena bijesom i željom za osvetom svjesna je da će kraj dočekati samo jedno od njih   dvoje.

43.

Čegec, Branko, 1957-
Uspon i pad Koševskog brda : Sarajevo za prolaznike / Branko Čegec. - Zagreb : Meandarmedia, 2019. - 162 str. : ilustr. ; 21 cm
Ova zbirka pjesama, crtica, pjesama u prozi, lirskih zapisa, hibridnih poetsko-proznih ili poetsko-esejističkih kratkih formi nastala je u srazu pjesnika s gradom u kojemu je proveo rezidencijalno vrijeme posvećeno isključivo pisanju. Grad Sarajevo iz te vizure oslikan je u detaljima njegove neposredne stvarnosti, s reminiscencijama na nedavnu tešku prošlost. Pjesme i zapisi okupljeni su u dva ciklusa: 'Uspon i pad Koševskog brda' te 'Sarajevo za prolaznike'. Grad i njegovi osebujni žitelji i karizmatični pojedinci otvaraju se pred čitateljem živo i neposredno, u pulsirajućem ritmu i sinesteziji svih osjetila, što je posljedica suživota i komunikacije pjesnika s gradom, a manje naknadnih prisjećanja. Zamjetno je autorovo suvereno  vladanje jezikom, propitivanje i poigravanje jezičnim ritmom, figurama i značenjima. Neke od pjesama su autoreferencijalne, problematizirajući poziciju pjesnika. Autor je višestruko nagrađivani pjesnik i esejist te ugledni izdavač i urednik brojnih     knjiga i časopisa.
 
44.

D'Souza, Dinesh, 1961-
Velika laž : razotkrivanje nacističkih korijena ljevice / Dinesh D'Souza ; s engleskoga prevela Neđeljka Batinović. - Velika Gorica : Naklada Benedikta, 2019. - 377 str., [8] str. s tablama : fotogr. autora ; 20  cm
Indijski politički komentator konzervativne struje te autor nekoliko političkih dokumentaraca u ovoj knjizi izlaže tezu da, za razliku od „starih“ fašista koji su se otvoreno nazivali fašistima, današnja ljevica prikriva svoje jednako fašističke ideje nazivajući se, paradoksalno, antifašistima. Program i taktike ljevice u svojim su korijenima fašistički, no raznim    metodama obmane oni tu etiketu pripisuju desnici. Autor smatra da su ljevičari u svim bitnim točkama jednaki nacistima i fašistima te  da je za opću dobrobit društava nužno konačno raskrinkati tu „veliku  laž“.

45.

Dalai Lama XIV, 1935-
Knjiga radosti : trajna sreća u promjenjivom svijetu / Dalaj Lama, Desmond Tutu i Douglas Abrams ; [preveo Nenad Patrun]. - Zagreb : Planetopija, 2019. - 294 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka  Osoba)
Njegova svetost 14. Dalaj Lama i Počasni nadbiskup Južne Afrike Desmond Tutu, susreli su se u Dharamsali, u Indiji, u Dalaj Laminom prebivalištu u izbjeglištvu, povodom njegovog rođendana. Tjedan dana razgovora između ove dvojice prijatelja, dobitnika Nobelove nagrade za mir, ovjekovječio je Douglas Abrams, pisac, urednik i književni agent. Knjigu je zamislio kao rođendansku tortu na tri kata. Prvi su kat Dalaj lamina i Nadbiskupova učenja o radosti. Drugi kat torte je načinjen od najnovijih znanstvenih spoznaja o radosti. Treći kat su priče o boravku u Dharamsali s Dalaj Lamom i Nadbiskupom tijekom tog tjedna. Na kraju knjige su izabrane vježbe  radosti.

46.

Debray, Regis, 1940-
Civilizacija : kako smo postali Amerikanci / Regis Debray ; s francuskoga preveo i pogovor napisao Rade Kalanj. - Zagreb : TIM press, 2019. - 212 str. ; 20 cm. - (Biblioteka  Janus)
Djelo se bavi metamorfozom europske civilizacije u sinergiji s američkim kulturnim habitusom. Civilizacijski sagledano,      autor zagovara američku prostornu predodređenost nasuprot europskoj vremenskoj dimenziji. Pisac se bavi pitanjima renesanse civilizacija u povijesnom, diplomatskom i ekonomskom kontekstu. Osim kulturološkog fenomena, razvidna su     još dva područja interesa: politika kao javni angažman te mediji. Američki je upliv na globalnu kulturu najvidljiviji kroz utjecaj autohtonog žargona na europske jezike. Važan aspekt civilizacijskog dostignuća koji se u    djelu naglašava jest
dekadencija, koja je zalog metamorfoze jedne kulturalne epohe i garancija budućeg razvoja civilizacija, što se potvrdilo još od vremena drevnog Rima do Austro–Ugarskog  Carstva.

47.

Despot, Branko, 1942-
Uvodi u filozofiju Branka Despota / na svjetlo dana iznio Dimitrije Savić. - Zagreb : Demetra, 2019- . - sv. : fotogr. autora ; 25 cm. - (Demetra : filosofska biblioteka Dimitrija  Savića)
Izdanje u četiri toma objedinjuje predavanja istaknutog hrvatskog filozofa i sveučilišnog profesora u sklopu kolegija 'Uvod u filozofiju', obaveznog za studente filozofije i sociologije, a otvorenog i drugim studentima kao filozofijski uvod u znanstveni    rad. Takav kolegij zamjenjuje ono što se nekad nazivalo „studium generale“, a pruža neideologizirani fundament    znanstvenog obrazovanja svakog sveučilištarca. Svaki tom donosi predavanja dvosemestralnog kolegija u rasponu od 1981.  do 1986. godine.

48.

Došen-Dobud, Anka, 1920-
Nove slike iz povijesti predškolskog odgoja : prilozi povijesti instirucijskoga predškolskog odgoja / Anka Došen-Dobud. - Zagreb : Novi redak, 2019. - 159 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Pedagogija ; knj.  1)
Knjiga sadrži odabrana poglavlja iz prošlosti institucijskog predškolskog odgoja u Hrvatskoj i svijetu, zakonskog uređenja predškolskog odgoja i nekih reformskih pokušaja u predškolskom odgoju. Posebna poglavlja posvećena su Friedrichu Fröbelu, začetniku dječjih vrtića te pedagoškim ostvarenjima Antonije Cvijić, prve teoretičarke predškolskog odgoja u našoj zemlji.

49.

Dragnić, Nataša, 1965-
Krivo je jugo / Nataša Dragnić ; prevela s njemačkog Željka Gorički. - Zaprešić : Fraktura, 2019. - 239 str. ; 22   cm
Skupina mladih Nijemaca odlučila je doći na Brač kako bi u miru uvježbala kazališnu predstavu. Njihov kombi završi na    rubu ponora, redatelj i vozač ih uspije izvući iz pogibelji, no glumci i pisac komada ne mogu ni naslutiti što ih sve čeka. Premda bi im izolacija trebala pomoći da njihova predstava dobro napreduje, u skupini mladih nastaju trzavice, naročito kad im se pridruži mladi slikar Nikola. No, tek kad zapuše jugo, situacija postane dramatična... Spoj je to ljubavne priče i kriminalističkog romana koji obilježava atmosferičnost juga, izbrušeni likovi i neprekidna napetost. Ljubavne zavrzlame putovanje s naizgled bezazlenim ciljem ubrzo pretvaraju u putovanje života. Priča je to o međuljudskim odnosima jedanaest osoba i jednog psa u izuzetnim okolnostima - prijateljstva, mržnje, zavisti, strasti, ambicije,   ljubavi...

50.

Drnić, Vjekoslav, 1966-
Policajci i lopovi / Vjekoslav Drndić ; fotografije Josip Grgurić i Tomislav Zebić. - Zagreb : vlast. nakl., 2019. - 200 str. : ilustr. ; 21 cm
Kroz niz proznih minijatura - autobiografskih crtica iz života policajca, suvremeni hrvatski autor otkriva raznolika mjesta zagrebačke stvarnosti - od Dubrave do Trešnjevke, kao i široki spektar njenih "aktera" - policajci, političari, kriminalci, umjetnici, prostitutke, klošari... Propitkujući na spomenutom urbanom modelu širu sliku hrvatskog društva, počesto kroz ironiju, grotesku i crni humor, on na određen način propitkuje i vlastitu poziciju unutar njega. Tekstovi u knjizi popraćeni su fotografijama Josipa Grgurića i Tomislava Zebića.

51.

Dunković, Dario, 1977-
Formiranje cijena u maloprodaji : cijenovne strategije - promocije - profitabilnost / Dario Dunković. - Zagreb : Sveučilište   u Zagrebu, Ekonomski fakultet, 2019. - VI, 280 str. : graf. prikazi ; 24  cm
Sveobuhvatni udžbenik o maloprodajnom menadžmentu. Knjiga se temelji na teoriji, empirijskim istraživanjima i prikupljenoj statističkoj građi, a cilj joj je prikazati kako se cijenama može utjecati na privlačnost trgovina i u kojoj mjeri ponašanje kupaca može utjecati na formiranje cijena. Obuhvaća poglavlja o formiranju maloprodajnih cijena, cjenovnim strategijama, cjenovnim promocijama te profitabilnosti  maloprodavača.

52.

Eco, Umberto, 1932-2016
Vječni fašizam / Umberto Eco ; s talijanskog preveo i pogovor napisao Damir Grubiša. - Zagreb : TIM press, 2019. - 56 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Naslijeđe)
„Vječni fašizam” je tekst predavanja, koje je Eco održao na Sveučilištu Columbija u New Yorku 1995., povodom proslave oslobođenja Europe od fašizma. Eco govori o talijanskom fašizmu, naziva ga zbrkanim i konfuznim totalitarizmom, mješavinom različitih političkih i filozofskih ideja, „košnicom proturječja”. Navodi četrnaest  tipičnih obilježja onoga što  naziva „ur-fašizmom“ ili vječnim fašizmom, te smatra da je fašizam, kao ideologija i pokret danas reinkarniran u stotinama novih oblika kao što su skinheadsi, kršćanski fundamentalisti, te razne populističke strane i ultrakonzervativni pokreti, koji promiču nasilje, nacionalizam i  homofobiju.

53.

Enc, Ivan
Iskorak u znanosti : toplinska energija i život / Ivan Enc. - Petrinja : vlast. nakl., 2019. - 85 str. ; 21   cm
Autor opisuje toplinsku energiju koju smatra odgovornom za postanak Svemira i života na Zemlji koji postoji u okviru te energije. Objašnjava toplinu, magnetizam i elektormagentizam, atome, kemijske elemente i spojeve, svemirski prostor, zvijezde, crne rupe, kružne tokove topline, opisuje Sunce i pojašnjava pojavu života na planeti Zemlji, razvoj čovjeka i njegovu svijest, emocije te nagon za samoodržavanjem i njegovo djelovanje u društveno-ekonomskim sustavima. Na kraju iznosi opasnosti koje prijete opstanku planeta i moguće razloge nestanka života te svoja promišljanja o poboljšanju života   na Zemlji.

54.

Erdelji-Štivić, Branka, 1951-
Starenje za početnike : [roman] / Branka Erdelji-Štivić. - Zagreb : Beletra, 2019. - 268 str. ; 20  cm
Roman prvijenac liječnice u mirovini priča je o gospođi Meliti, ženi punoj pitanja, nedoumica i unutarnjih borbi, na prijelazu      iz jednog životnog razdoblja u drugo. Zaposlena još kratko vrijeme, Melita je svjesna da ulazi u kategoriju „treće životne   dobi“ pa neprestano preispituje svoju novonastalu sudbinu i ono što će joj novi način života donijeti. Osjećajući da život nije gotov te da u njoj još uvijek diše vrckava djevojka puna energije i ljubavi, Melita oživljuje djevojčin duh progovarajući glasom Ite u kojoj se zrcali Melitina žudnja za slobodom življenja te jasna poruka da ulazak u mirovinu zasigurno nije i kraj     putovanja koje se zove život.

55.

Erpenbeck, Jenny, 1967-
Nepravilni glagoli / Jenny Erpenbeck ; s njemačkoga preveo Andy Jelčić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2019. - 303 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Cicero)
U ovom romanu jedna od najznačajnijih suvremenih njemačkih književnica tematizira pitanje izbjegličke krize kroz sudbine niza likova - izbjeglih muškaraca iz subsaharske Afrike koji u Berlinu pokušavaju dobiti azil i započeti novi život dostojan čovjeka. Glavni lik romana, umirovljeni sveučilišni profesor Richard, postupno se upoznaje i zbližava s migrantima te   njegov, do tada pomalo prazan samački život, poprima novi smisao. Richard počne svesrdno pomagati tim duboko traumatiziranim, nesretnim ljudima koji su preko noći ostali bez svojih obitelji, no ubrzo dolazi do spoznaje da je nemoguće probiti barijere zakučastih birokratskih procedura koje su za migrante krajnje nepovoljne. U konačnici romana, u borbi za opstanak i prihvaćanje drugog i drugačijeg, pobjeđuje duboko humani faktor solidarnosti, empatije, ljudskosti i prijateljstva.

56.

Escriva de Balaguer, Jose Maria, sanctus, 1902-1975
Križni put / Josemaría Escrivá de Balaguer ; [prijevod Pavica Jukić]. - 2. izd. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2019. - 123 str. : ilustr. ; 16 cm
Drugo izdanje knjige u kojoj Josemaria Escriva, utemeljitelj Opusa Dei, iznaša svoja promišljanja o prizorima Kristove muke na Golgoti. Tekst o Križnom putu nastao je u želji da se ljudima približi srž i značenje Kristove Muke, a glavna poruka leži u činjenici da Križni put nije neka tužna pobožnost, već da se korijeni kršćanske radosti nalaze baš u liku Križa. Djelo je objavljeno nakon smrti  autora.

57.

Faber, Adele, 1928-
Kako govoriti da bi djeca čula i kako ih slušati da bi nam govorila / Adele Faber i Elaine Mazlish ; ilustracije Kimberly Ann Coe ; [prijevod Davor Stančić]. - Lekenik : Ostvarenje, 2019. - XVI, 345 str. : ilustr. ; 22   cm
Autorice u priručniku o komunikacijskim vještinama za roditelje podučavaju kako se nositi s djetetovim negativnim osjećajima, izraziti ljutnju i ne povrijediti druge, potaknuti djetetovu dobrovoljnu suradnju, postaviti čvrste granice i ostati dobro raspoložen, koristiti zamjene za kažnjavanje te mirno riješiti obiteljska neslaganja. Svako poglavlje sadrži vježbe za čitatelje i edukativne zabavne stripove o ispravnim metodama  komuniciranja.

58.

Feletar, Dragutin, 1941-
Zrinski & Frankopani : 100 godina od povratka u domovinu / Dragutin Feletar, Hrvoje Petrić, Nevio Šetić ; [suradnici Ladislav Dobrica ... [et al.]. - Zagreb ; Čakovec : Meridijani [etc.], 2019. - 358 str., [4] presavijena lista s genealoškim tablama : ilustr. ; 31 cm
Središnja tema knjige je povijest seljenja zemaljskih ostataka kneževa Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana četiri puta   u Bečkom Novigradu, dok nisu 1919. konačno našli svoj spokoj u kripti zagrebačke prvostolnice. Uz ostalu izvornu i manje poznatu građu, po prvi se put objavljuje i dnevnik Emilija Laszowskog u kojem on opisuje prijenos kostiju. Autori daju   detaljan pregled povijesti kneževskih obitelji Zrinskih i Frankopana, od njihovih početaka u 12. i 13. stoljeću, pa do zatora u drugoj polovici 17. stoljeća.

59.

Fiore, Rosie
Druga žena / Cass Hunter ; prevela s engleskoga Jelena Pataki. - Zagreb : Znanje, 2019. - 302 str. ; 24  cm
Rachel je poznata znanstvenica posvećena razvoju umjetne inteligencije, odana supruga i brižna majka. Sudbina sretne obitelji iznenada se promijeni kada jednoga dana žureći doma na večeru Rachel doživi automobilsku nesreću. Shrvani tugom zbog gubitka voljene supruge i majke članovi obitelji ni ne slute da vrijeme rastanka još nije došlo. Iako je fizički nestala iz njihova života, Rachel će još uvijek biti prisutna kroz svoje životno djelo, a to je robot umjetne inteligencije – iRachel, slika i prilika same  znanstvenice.

60.

Fisher, Kerry
Poslušna žena / Kerry Fisher ; s engleskoga prevela Nada Mirković. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 389 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 302)
Psihološka drama koja je ujedno i obiteljska priča s elementima psihološkog trilera. Radnja se odvija u Brightonu, unutar obitelji talijanskog podrijetla. Maggie se upravo udala za Nica te živi s njim i njegovom trinaestogodišnjom kćeri     Francescom iz prvog braka. Nico je udovac, a njegova je prva žena Caitlin preminula prije dvije godine od teške bolesti. Za razliku od ugledne i imućne obitelji Farinelli, Maggie je s majkom odrasla u siromašnoj četvrti, a godinama kasnije i ona je rodila sina te ga je odgajala sama, bez djetetova oca. Maggie se neprestano osjeća nesigurno, a agresivan stav ''svekrve iz pakla'', Anne, nimalo joj ne olakšava situaciju. Roman polazi od klasičnih obiteljskih odnosa - između braće, muža i žene,   oca i sina, majke i kćeri/sina, posesivne majke koja nekritički voli svoje sinove... Unutar ove talijansko - britanske obitelji postoje i neke puno strašnije tajne koje će otkriti Maggie kad pronađe neobičnu kutiju s čudnim i nejasnim porukama. U romanu su prisutne teme obiteljskih odnosa, tajni, gubitka, odgoja, obiteljskog nasilja, neprihvaćanja i   ponižavanja.

61.

Franciscus, papa, 1936-
Deset zapovijedi : [papa Franjo tumači deset riječi za život u punini] / papa Franjo. - Split : Verbum, 2019. - 117 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Verbum ; 142)
Papa Franjo promišlja o Deset Božjih zapovijedi te pokušava čitatelju približiti njihovo pravo iskonsko značenje. Dajući     jedan sasvim novi pogled, Papa je fokusiran na promatranje i poimanje Božjih smjernica, odnosno na mijenjanje njihova  smisla po kojem Zapovijedi više nisu zabrana već „riječ“ slobode. Analizirao je i objasnio svih Deset zapovijedi te ukazao da su one upisane u svakom pojedincu i čekaju „buđenje“ potaknuto čovjekovom željom, a ne   dužnošću.

62.

Franciscus, papa, 1936-
Politika i društvo : razgovori s Dominiqueom Woltonom / Papa Franjo ; [prijevod Lidija Paris]. - Split : Verbum, 2019. - 318 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Verbum ;  140)
Knjiga intervjua koja je plod dvanaest susreta i razgovora pape Franje i francuskog sociologa i uglednog europskog komunikacijskog stručnjaka Dominiquea Woltona. Teme razgovora okupljenih u osam poglavlja su političke, kulturne i religijske prirode. Razgovarali su o mjestu Crkve u globalizaciji i u povijesti, migracijama, međureligijskom dijalogu,   povratku religija, laicitetu, fundamentalizmu, mladima, obitelji, tradiciji nasuprot modernosti, europskom identitetu i    kulturnoj raznolikosti, ekonomskoj nejednakosti, komunikaciji u modernom dobu, dijalogu između vjernika i ateista i drugim važnim pitanjima i izazovima 21. stoljeća.

63.

Freivogel, Zvonimir, 1955-
Raideri : njemačke pomoćne krstarice u Drugome svjetskom ratu : [223 fotografije] / Zvonimir Freivogel. - Zagreb : Despot infinitus, 2019. - 258 str. : ilustr. ; 28  cm
Pomoćne krstarice ili raideri brodovi su koji izgledaju kao trgovački brod, ali skrivaju snažno naoružanje. U povijesti pomorskog ratovanja korištene su u svrhu ometanja i prekida trgovačkih puteva, najčešće od strane slabijih država u borbi protiv premoćnih pomorskih sila. Autor je u ovoj knjizi po prvi puta kronološki popisao operacije njemačkih raidera tijekom Drugog svjetskog rata. Tekst je popraćen fotografijama, crtežima i zemljovidima, a priložene su i tablice s opisom  naoružanja i opreme za ometanje pomorskog prometa, taktički i tehnički podaci raidera te popis svih savezničkih i   neutralnih brodova koje su potopile pojedine  krstarice.

64.

Galović, Ani, 1985-
Dječak koji je volio prozore / Ani Galović ; [ilustratorica Lukrecija Špoljar]. - Zagreb : Despot infinitus, 2019. - 63 str. : ilustr. ; 25 cm
Zbirka kratkih priča o djeci s onkološkog odjela. U svojim pričama autorica je pokušala približiti osobe koje se nose s dijagnozom maligne bolesti, o čemu maštaju i što priželjkuju djeca, roditelji, volonteri, osoblje i svi koji su ikada bili na odjelu dječje onkologije. Iako se knjiga bavi teškom tematikom, priče odišu toplinom, dubinom i nadom. Tekstovi mogu pomoći svakomu tko se nađe na onkologiji, ali i pomoći onima koji nisu nikad bili u doticaju s onkologijom da osvijeste kako život ne smiju uzimati zdravo za  gotovo.

65.

Gavran, Miro, 1961-
Priče o samoći : (zbirka priča) / Miro Gavran ; [ilustracije Marko Jovanovac]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 166 str. : ilustr. ; 20 cm
Zbirka priča najizvođenijeg suvremenog hrvatskog dramatičara u zemlji i inozemstvu u proteklih dvadesetak godina. U njoj  je sabrano 10 priča, od kojih je osam novih, a dvije su preuzete iz drugoga izdanja knjige “Mali neobični ljudi” koje se  tematski uklapaju u ovu zbirku. Autorica pogovora Branka Džebić za ovu knjgu kaže da se autor s njom vraća suvremenim temama. U njima će prodrijeti duboko u psihologiju lika, njegovi antijunaci su gubitnici, sve se događa ispod površine, bez velikih gesta i riječi, uz utihle emocije, u samoći njihovih unutarnjih  života.

66.

Globačnik, Matko, 1990-
Vrijeme ideoloških kolebanja : Komunistička partija Jugoslavije u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od Travanjskog rata do napada nacističke Njemačke na Sovjetski Savez / Matko Globačnik. - Zagreb : Plejada : Filozofski fakultet, Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije, 2019. - 143 str. ; 24   cm
Autor istražuje utjecaj pakta Hitler – Staljin iz 1939. godine na Komunističku partiju Jugoslavije te njezino djelovanje do Njemačkog napada na SSSR 1941. godine. U dokumentiranom istraživačkom radu prikazuje kako je uplitanje staljinizirane Kominterne dovelo do pada strategije antifašizma i uništenja kredibiliteta Komunističke partije   Jugoslavije.

67.

Goethe, Johann Wolfgang von, 1749-1832
Patnje mladoga Werthera / Johann Wolfgang von Goethe ; [prijevod Ivo Hergešić]. - Kostrena : Lektira, 2019. - 157 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Lektira)
Novo lektirno izdanje s predgovorom Ive Hergešića te metodičkim pristupom   romanu.

68.

Golub, Marko, 1978-
- 2019. - 383 str.
U ovoj opsežnoj knjizi dokumentiraju se brojna saznanja o temama, fenomenima, djelima i autorima iz povijesti i  suvremenosti hrvatskog dizajna koji su od 2009. do 2018. obrađivani različitim izložbama u HDD galeriji. Također, knjga je nastala i iz nastojanja da se započne bilježenje djelovanja same Galerije od njenog osnutka do danas. Knjiga je    strukturirana u pet tematskih poglavlja - Kartografija dizajna, Industrijski kontekst, Drugi rakurs, Grafički dizajn i   konceptualna umjetnost te Fragmenti - bogato opremljenih fotografijama i poveznicama na dodatne sadržaje dostupne   online. Knjiga sadrži priloge - popis svih izložbi održanih u HDD galeriji te bibliografiju tekstova i knjiga o hrvatskom dizajnu.

69.

Gorman, Benjamin, 1977-
Digitalna oluja / Benjamin Gorman ; [prijevod s engleskog Sanja Petriška]. - Samobor : VF Libris, 2019. - 206 str. : slika autora ; 21 cm. - (Libertas in libris)
Roman u kojem je autor djelo „Oluja“ Williama Shakespearea prilagodio digitalnom dobu, stvorivši znanstveno-fantastičnu avanturu smještenu u moderno doba i zadržavši glavne odrednice originalnog djela. Napadnut je računalni sustav velike banke, pa se korporativni vođe i glavni programeri banke spajaju u sustav putem virtualne stvarnosti kako bi pronašli odgovorne. U digitalnoj projekciji glavnu riječ vodi Prospero, moćna ali odbačena umjetna inteligencija koja uz pomoć  drugih programa stvara svijet prema svojim željama, u obliku otoka na kojem se u pokušaju popravka sustava nađu  virtualne projekcije ljudi i nove umjetne inteligencije banke. Na otoku žive i zloćudni programi poput virusa Calibana, a opasnost predstavljaju i uljezi iz stvarnog  svijeta…

70.

Gospić, Alen, 1979-
Piratstvo na moru : jesmo li sigurni? / Alen Gospić. - Split : Redak, 2019. - 194 str. : ilustr. ; 22   cm
Pomorac s dugogodišnjim iskustvom autor je priručnika koji može biti od koristi učenicima, studentima, pomorcima te jahtašima, nautičarima i ostalim ljubiteljima mora. U uvodnim poglavljima opisana je povijest piratstva i izdvojene su kritične točke piratstva u svijetu. Rizik od piratstva na nekom području određuju tri glavna čimbenika: politička i religiozna  nestabilnost, teritorijalna i zemljopisna složenost te ekonomske različitosti. Iduća poglavlja opisuju vrste piratskih napada, brodove kojima se pirati služe, međunarodne konvencije i pravni okvir suzbijanja piratstva na moru, stupnjeve sigurnosne zaštite na brodu, smjernice najbolje prakse za zaštitu od pirata i mjere obrane od pirata na trgovačkim brodovima.

71.

Grisham, John, 1955-
Izgubljeni rukopis / John Grisham ; preveo s engleskoga Predrag Mavar. - Zagreb : Znanje, 2019. - 257 str. ; 24   cm
Petorica iskusnih prevaranata osmislili su neobičnu, ali savršenu krađu – iz sveučilišne knjižnice Princeton ukrali su   vrijedne originalne rukopise američkog pisca F. S. Fitzgeralda. Trag ukradenih rukopisa vodi do Brucea Cablea, vlasnika male, ali omiljene knjižare na floridskom otočiću Camino. No oko njegovog će se tajnog podruma uskoro početi motati   mlada spisateljica Mercer Mann, kojoj je ponuđena velika novčana nagrada ako otkrije što to vlasnik knjižare tako oprezno čuva pod ključem.

72.

Grubišić-Čabo, Irena, 1964-
Između dva sna / Irena Grubišić-Čabo. - Split : Naklada Bošković, 2019. - 165 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Suvremena proza ; 135)
Okosnicu romana čini priča o neuspjelom povratku slikara Petra u rodni kraj u dalmatinskom okruženju. Većina radnje ispričana je retrospektivnim pripovijedanjem Petrove prijateljice Ivane koja raspredajući Petrovu životnu priču zapravo objašnjava svoju jer je polusestra Petrove ljubavi Dijane koju je jedva poznavala. Osim njih tu su još likovi Dijaninog šefe Slavka, koji je ujedno i pritajeni kriminalac te osudom obilježeni homoseksualci Vanja i   Tomo.

73.

Gržina, Hrvoje, 1979-
U predasima Velikoga rata : postkarte Stjepana Sertića 1915. - 1918. / Hrvoje Gržina, Mario Stipančević. - Zagreb : Hrvatski državni arhiv, 2019. - 242 str. : ilustr. ; 20  cm
Fotomonografija i histografska studija nastala na temelju korespondencije Stjepana Sertića, zapovjednika III. bataljuna 25. domobranske pješačke pukovnije, sa suprugom Natalijom tijekom njegova boravka na Istočnome i Jugozapadnome bojištu Prvoga svjetskog rata. Korespondencija se odvijala poštanskim kartama čija lica sadrže izvorne fotografije ratišta, a naličja Stjepanova promišljanja poslana supruzi iz kojih se saznaje o životu i radu hrvatskih vojnika na   bojištu.

74.

Gutić Martinčić, Sanja, 1979-
Praktikum upravljanja ljudskim potencijalima / Sanja Gutić Martinčić. - Osijek : Studio HS Internet, [2019?]. - 231 str. ; 25 cm
Priručnik sadrži niz mjernih instrumenata za sve segmente upravljanja ljudskim potencijalima uz primjere iz svjetske prakse. Teorija je svedena na minimum - tek koliko je potrebno za uvod u svako poglavlje - pod pretpostavkom da čitatelj posjeduje ranije stečena znanja. Praktični modeli od kojih su neki konstrukt same autorice, uče menadžere kako da adekvatnim vođenjem ljudstva učinkovito vode svoje organizacije i kreiraju konkurentsku   sposobnost.

75.

Haderlap, Maja, 1961-
Anđeo zaborava : roman / Maja Haderlap ; s njemačkoga preveo Dubravko Torjanac. - Zagreb : Disput : Hrvatsko filološko društvo, 2019. - 215 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Na tragu klasika)(Biblioteka Književna   smotra)
Autorica pripovijeda o djevojčici čija je životna priča ujedno i priča slovenske nacije. Sjećanja su to na jedno djetinjstvo u koruškim brdima. Spisateljjica svjedoči svakodnevnim pokušajima djevojčice da u razdoblju odrastanja shvati obitelj i ljude    u svom okruženju. Rat je minuo, ali u glavama slovenske manjine u austrijskoj pokrajini Koruškoj, njegove su posljedice u svakodnevnom životu još prisutne. Šetnja šumom nije samo puki bijeg u osamu, već i prisjećanje na skrivanje od nacista te priključivanje partizanima. Tko nije uspio pobjeći, njemu su prijetili uhićenje, smrt, logori... Protagonistica polako uspijeva povezati fragmente prošlosti i iznaći ekspresivni jezik kojim će ih   izraziti.

76.

Haggard, Henry Rider, 1856-1925
Allan Quatermain / H. Rider Haggard ; [prijevod s engleskog Sanja Petriška]. - Samobor : VF Libris, 2019. - 255 str. ; 21 cm. - (Libertas in libris)
Nastavak romana „Rudnici kralja Solomona“ koji je, nakon objavljivanja davne 1885. godine, postigao velik uspjeh zbog čega je prema njemu i ostalim romanima u kojima se pojavljuje lik Allana Quatermaina snimljen   niz filmova i serija.
Istraživači i avanturisti Allan Quatermain, sir Henry i kapetan Good, nakon pustolovina u rudnicima kralja Solomuna, žive lagodnim životom bogataša u Engleskoj. Nakon što Allan na početku knjige doživi osobnu tragediju, počinje čeznuti za Afrikom, a prijatelji mu se pridružuju u novoj vrtoglavoj avanturi po  Keniji…

77.

Hales, Dianne, 1950-
Mona Lisa : biografija : otkriveni život žene zagonetnog osmijeha / Dianne Hales ; s engleskog prevela Iva Karabaić. - Zagreb : Profil knjiga, 2019. - 326 str. : zemljop. crtež ; 23  cm
Knjiga američke novinarke i spisateljice o Lisi Gherardini, ženi firentinskog trgovca Francesca del Gioconda, za koju se pretpostavlja da je na slavnoj Leondardovoj slici Mona Lisa. Knjiga je zasnovana na autoričinim iscrpnim istraživanjima o onodobnoj Firenci, umjetnosti, Leonardu, Lisinoj obitelji... Lisa Gherardini potječe iz stare plemićke obitelji, a rođena je   i krštena 1479. u Firenci. Kao petnaestogodišnjakinju su je udali za dvostruko starijeg imućnog poslovnog čovjeka, udovca, kojem je rodila šestero djece, uz njegovo dijete iz prvog braka. Živjela je u najburnijim političkim vremenima firentinske povijesti, ujedno i vremenu veličanstvenog umjetničkog razvoja. U pet cjelina iznesena je priča o njezinom porijeklu, životu, mogućim okolnostima nastanka slike, Leonardu, ali i putu koji je slika prošla kroz stoljeća. Objavljeno je i rodoslovno     stablo Lisine obitelji, kronologija važnijih zbivanja toga doba te iscrpna   bibliografija.

78.

Hancock, Graham, 1950-
Čarobnjaci bogova : zaboravljena mudrost izgubljenih civilizacija / Graham Hancock ; [prijevod Mario Šavorić]. - Zagreb : TELEdisk, 2019. - 433 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Zabranjena  arheologija)
Iako autor nema formalne kvalifikacije iz područja arheologije, povijesti i astronomije, njegove knjige se smatraju "alternativnom povješću " i zadnjih dvadesetak godina se prodaju u milijunskim nakladama. U ovoj svojoj knjizi on se poziva  na sve više znanstvenih dokaza te na novija arheološka otkrića, koja govore u prilog da se na našem planetu prije 12.800 - 11.600 godina dogodila kataklizma uslijed koje je došlo do masovnog izumiranja. U toj kataklizmi je nestala velika i    napredna civilizacija Atlantida. Oni koji su preživjeli tu kataklizmu, "čarobnjaci bogova", odaslani su da diljem svijeta šire znanja te napredne civilizacije. Ono što autor također otkriva i na što upozorava je da bi se sljedeći udar kometa u kojem bi mogla nestati naša civilizacija mogao dogoditi 2030.  godine.

79.

Hay, Louise L., 1926-2017
Snaga je u vama / Louise L. Hay s Lindom Carwin Tomchin ; [s engleskoga preveo Miro Labus]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 274 str. ; 19 cm
Knjiga je nastavak uspješnice „Iscijelite duh i tijelo“, a namijenjena je svima koji još uvijek nisu svjesni da snaga i moć upravljanja vlastitim životom leži isključivo u nama samima. Potrebno je, kaže autorica, samo osvijestiti i probuditi lavinu koja će postepeno pokrenuti promijene u našim životima i dovesti nas do željene i najbolje verzije nas samih, a time i do života kakvog želimo i zaslužujemo. Strah, stres i krivnja glavni su krivci zbog kojih se ostaje i tapka na mjestu, a ovom je knjigom autorica željela podijeliti neke nove ideje i spoznaje o tome kako se zauvijek riješiti tih loših, i za bolji napredak, pogubnih emocija.

80.

Hendrix, Harville, 1935-
Kako naći i zadržati ljubav : vodič za samce / Harville Hendrix i Helen LaKelly Hunt ; [s engleskoga prevele Hana Vunić, Željka Škrinjar, Iva Ušćumlić-Gretić]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 436 str. ; 20  cm
Treće izmijenjeno izdanje psihološkog priručnika koji samcima otkriva načine kako se pripremiti za uspješnu vezu. Autori, ugledni psihoterapeut i njegova partnerica, smatraju kako su prethodna ljubavna iskustva i razočaranja nevažna te da    svatko može pronaći trajnu ljubav. U ovom izdanju objavljene su nove informacije i otkrića u znanosti o odnosima koje nisu bile dostupne prilikom objavljivanja prvog izdanja. Knjiga je podijeljena u pet cjelina: u prvome dijelu autor analizira samački život, drugi dio govori o djetinjstvu i obitelji, dok se treći bavi socijalizacijom u djetinjstvu. Posljednje dvije cjeline posvećene  su partnerstvu i postajanjem svjesnim  samcem.

81.

Heywood, Andrew, 1952-
Politika / Andrew Heywood ; [prevoditelj Miljenko Šimić]. - 4. izd. [izvornika]. - Zagreb : Mate, 2019. - XXII, 496 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Gospodarska misao)
Sveobuhvatan uvod u studij politike, udžbenički strukturiran, namijenjen studentima, ali i svima koje zanima ovaj predmet. Obuhvaća poglavlja o definiciji politike, političkim idejama i ideologijama, odnosu politike i države, demokraciji i    legitimnosti, nacijama i nacionalizmu, političkoj ekonomiji i globalizaciji, odnosu politike, društva i identiteta, političkoj     kulturi i medijima, zastupanju građana, izborima i glasovanju, strankama i stranačkim sustavima, interesnim skupinama i pokretima, državnim vlastima, sustavima i režimima, političkim dužnosnicima i vođama, saborima, ustavima, zakonima i sucima, javnoj politici i birokraciji, unutarnjoj i međunarodnoj sigurnosti, svjetskom poretku i upravljanju te, na kraju, krizi u politici. Knjiga sadrži popise dodatnih tumačenja pojmova, ključnih ideja i istaknutih   mislilaca.

82.

Holy, Mirela, 1971-
Agencije za odnose s javnošću / Mirela Holy. - Zagreb : Školska knjiga, 2019. - 245 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Udžbenici Sveučilišta Vern)
Sveučilišni udžbenik u kojem su sustavno obrađene teme vezane uz proces djelovanja agencija za odnose s javnošću.  Kroz devet poglavlja iznesena je povijest struke i definirana njezina djelatnost i usluge. Prikazani su organizacija poslova i podjela funkcija u agencijama, načini odabira agencije, pristup klijentu i komunikacija s njime, financijski aspekti rada agencije te načini suradnje i izvještavanje. Posebna poglavlja posvećena su pregledu svjetskih i hrvatskih agencija, strukovnih udruženja i suvremenih trendova u poslovanju agencija te etici i medijskoj   pismenosti.

83.

Houellebecq, Michel, 1958-
Serotonin / Michel Houellebecq ; sa francuskoga prevela Mirna Šimat. - Zagreb : Litteris, 2019. - 314 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Svjetska proza)
Protagonist romana je četrdesetšestogodišnji Florent-Claude Labrouste, savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede, koji pati od depresije te uzima fiktivni lijek Captorix. Priča je popraćena političkim i sociološkim mijenama u francuskome    društvu.
Karakteristično za pisca, tkivo djela je izrazito lingvistički kompleksno. Autor opisuje seksualne perverzerije, sodomiju i pedofiliju, bez kritičkog odmaka od tih incidenata, prihvaćajući ih kao nužnost   svakodnevice.

84.

Hrvatski sabor 1861. : zaključci i drugi važniji  spisi
Hrvatski sabor 1861. : zaključci i drugi važniji spisi / priredili Arijana Kolak Bošnjak, Tomislav Markus,  Stjepan
Matković. - Zagreb : Hrvatski institut za povijest, 2018. - V, 361 str. ; 25 cm. - (Biblioteka Hrvatska povjesnica. Građa ;   4/19)
Knjiga predstavlja zbornik dokumenata o Hrvatskom saboru 1861. godine koji se smatra jednim od najvažnijih parlamentarnih okupljanja i tijekom kojega su formulirani temelji državno-pravne ideologije i koji je označio osnovne smjernice za provođenje društvenih, ekonomskih i kulturnih reformi Hrvatske u sklopu Habsburške Monarhije. Obuhvaća tridesetak dokumenata, zaključke Hrvatskog sabora, popis saborskih sjednica, popis saborskih zastupnika po abecednom redu i izbornim jedinicama te, na kraju zbornika, indeks  imena.

85.

Hughes, Ted, 1930-1998
Rođendanska pisma / Ted Hughes ; preveli sa engleskog Tomislav Kuzmanović i Dubravko Mihanović. - Zaprešić : Fraktura, 2019. - 260 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Fraktali ; knj.  26)
Jedan od najznačajnijih britanskih pjesnika objavio je svoju posljednju zbirku 'Rođendanska pisma' 1998. godine. Pisana u slobodnom stihu, zbirka ponire u samo srce emocionalne veze pjesnika s američkom pjesnikinjom Sylvijom Plath. Dijalog  koji pjesnik vodi nije upućen samo osobi nakon njezina samoubojstva nego njegove pjesme kao da razgovaraju s njezinim pjesmama. Sanjar u njemu zaljubio se u sanjara u njoj, ali njihova je sreća bila prolazna, poput divlje ptice selice. Ta zbirka stihova svojevrsno je pjesnikovo svođenje računa sa samim  sobom.

86.

Huljev, Mario, 1991-
Oči sudbine : ovo je priča o najmlađoj europskoj vidovnjakinji / Mario Huljev. - Zadar : vlast. nakl., 2019. - 183 str. ; 22
cm
Prva objavljena knjiga koju je autor posvetio vidovnjakinji Violeti Burić. Nastala je na temelju susreta i razgovora koje je  vodio s ovom vidovnjakinjom poznatom po uspješnim i detaljnim opisima kako prošlih, tako i budućih događanja, koja su pomogla mnogim osobama da se lakše nose s raznim životnim izazovima. U knjizi se nalaze priče osoba kojima je Violeta pomogla i poruke iz knjiga dojmova te kratke crtice iz njenog života. U dodatku knjizi autor najavljuje nove knjige o životu i različitim aspektima rada ove najmlađe europske  vidovnjakinje.

87.

Iohannes Chrysostomus, sanctus, 344-407
Govori i homilije o strpljivosti, uskrsnuću i pashalnomu otajstvu Kristovu / Ivan Zlatousti ; [prijevod i bilješke Ante Franić]. - Split : Verbum, 2018. - 157 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Crkveni oci ;  14)
Nadahnut govor Ivana Zlatoustog o uskrsnuću proizlazi iz duboke vjere, a oslanja se na poznavanje svetog pisma. Zbog svestranog razumijevanja čovjeka i njegovih problema on izravno potiče čitatelje na strpljenje i vjeru. U poglavlju „O spasenju duše“ prikazuje događaje koji se imaju zbiti u posljednji dan suda, dok u dijelu naslovljenom „O strpljivosti i svršetku ovoga vijeka ili o tišini“ raskrinkava napasti koji napadaju mladi duh i nudi oružje koje treba koristiti u borbi protiv Zloga. U posljednjem poglavlju „O pashalnom otajstvu“ govori o vrijednosti duhovnih dobara i kako se   mogu primiti.

88.

Ivankić, Damir, 1975-
Moji začini : [kompletni vodič kroz začine i začinske mješavine] : [enciklopedijski opis začina i začinskog bilja,     začinske mješavine svih podneblja, priprema jela s odabranim začinima] : [123 začina, 28 mješavina začina, 50 pikantnih recepata] / [autori Damir Ivankić, Neven Borić]. - Zagreb : Selman, 2019. - 240 str. : ilustr. ; 24  cm
U bogato ilustriranoj knjizi autori su enciklopedijski opisali svojstva i načine upotrebe preko 123 začina i 28 začinskih mješavina i dali upute za pripremu začinskih mješavina. Knjiga obiluje i receptima koji su posebno i prepoznatljivo označeni. Na kraju knjige nalazi se i kazalo latinskih  naziva.

89.

Jakopanec, Vladimir, 1948-
Requiem za Belu Nemeth / Vladimir Jakopanec. - Split : Redak, 2019. - 200 str. ; 21  cm
Autor kroz pripovjedača donosi priču o životu sada vremešnih ljudi Milana i Bele koji svoje živote dijele tek pod stare dane. Bela je kćerka udbaša koja želeći se spasiti od nasilnoga oca odlazi iz Australije u Hrvatsku. No ni tamo ne pronalazi   željenu sreću te se pred kraj života na rubu egzistencije javlja za pomoć mladenačkoj ljubavi   Milanu.

90.

James, Eloisa, 1962-
Vojvotkinja noći / Eloisa James ; s engleskoga preveo Josip Kovačević. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 387 str. ; 20 cm. - (Kraljice ljubavnih romana ; knj. 86)
Harriet je mlada vojvotkinja koja se nakon smrti svoga supruga povukla u sebe. Dok se druge djevojke dobro zabavljaju i očijukaju s muškarcima, ona je postala usamljena i nevidljiva. Kada shvati da bi do kraja života mogla sjediti sa strane i dosađivati se, Harriet se odvaži na krajnje neobičan korak: otići će na raskalašenu zabavu lorda Justiniana, koji oko sebe okuplja vrlo sumnjivo društvo i o kojem kruže svakojake glasine. No otići će pod tajnim imenom, maskirana u mladića,  kojeg će lord Justinian podučavati „muškim“ vještinama borbe i zavođenja žena. No stvari neće baš poći po planu.

91.

Jefferies, Dinah, 1948-
Udovica trgovca draguljima / Dinah Jefferies ; s engleskoga prevela Silvija Čolić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 377 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  301)
Louisa je u sretnom braku, a njezinu idilu pomućuje samo neispunjenje velike želje da postane majka. Njezin je muž time manje opterećen, jer njegova su najveća strast rizični poslovni poduhvati, a i često izbiva iz kuće nadgledajući rad na udaljenoj plantaži cimeta. Kada prilikom jednog od takvih izbivanja pogine u automobilskoj nesreći, Louisa će spoznati da   je mnogo toga što je mislila da zna o svome mužu bila dobro smišljena predstava. Dok se pokušava suočiti s lažima,   jedina osoba u koju će moći imati povjerenja bit će naizgled grub i neobičan vlasnik plantaže na kojoj je njezin muž krio svoje brojne tajne.

92.

Jelušić, Božica, 1951-
Dravom i Podravljem / Božica Jelušić ; [fotografije u knjizi Nikola Wolf... [et al.]. - Koprivnica : Društvo hrvatskih književnika, Podravsko-prigorski ogranak, 2019. - 167 str. : ilustr. ; 21  cm
Autorica u knjizi posvećenoj rijeci Dravi i njenom utjecaju na život bilježi okolišne i ekološke vrijednosti dravskog pojasa na prostoru od Pačjeg otoka kod Legrada do Križnice te od Prekodravlja do Bilogore. Putopis osim povijesnih crtica sadrži i autoričine lirske tekstove u kojima iznosi svoja filozofsko-ekološka promišljanja. Knjiga je bogato opremljena fotografijama majstora fotografije podravskog  područja.

93.

Jenkins Reid, Taylor
Sedam muževa Evelyn Hugo / Taylor Jenkins Reid ; prevela s engleskoga Selma Muftić Pustički. - Zagreb : Vorto Palabra, 2019. - 419 str. ; 24 cm. -  (Misstory)
Evelyn Hugo jedna je od najljepših filmskih diva Hollywooda. Nakon što joj odrasla kćer umre od karcinoma dojke, sjajna glumica, poznata po skandalima i sedam neuspjelih brakova, daje svojih poznatih dvanaest haljina na aukciju, a sav  prikupljeni novac planira donirati u dobrotvorne svrhe. Monique Grant, nepoznata novinarka u poznatom časopisu već deset godina čeka na svoje profesionalno ostvarenje. Kad Evelyn Hugo izabere Monique kao novinarku koja će napisati članak o njoj i njenim haljinama, nakon velikog ushićenja i vizije o toliko željenom uspjehu, mladoj novinarki postaje jasno da nije slučajno odabrana te da je sve unaprijed osmišljeno i dobro   isplanirano.

94.

Joldeski, Nenad, 1986-
Svak sa svojim jezerom / Nenad Joldeski ; s makedonskoga prevela Jelena Lužina. - Zagreb : Sandorf, 2019. - 76 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Adventure)
Zbirka kratkih priča mladog makedonskog autora sadrži mnoštvo neobičnih, poetičnih i melankoličnih priča. Autor u  pričama čitatelju daje uvid u svoje prepravke, ispravke i nedoumice, a piše minimalističkim, anegdotalnim stilom odabirući vječno aktualne teme identiteta, ljubavi, smrti i egzistencije. Motiv jezera provlači se kroz stanja svijesti, raspoloženja, emocije, ali i fizičku prisutnost same vode, njenog mirisa i zvuka. Autor je za ovu zbirku dobio nagradu za književnost Europske unije 2016. godine.

95.

Jozić, Franjo
Zašto Hrvatska propada, a može se razvijati i rasti / Franjo Jozić. - Zagreb : vlast. nakl., 2018. - 339 str. ; 25   cm
Autor u knjizi istražuje razloge zbog kojih se Hrvatska, nekad perspektivna ekonomija s početka 90-ih godina, danas nalazi  na začelju Europske unije. Ukazuje na probleme lošeg upravljanja na razini države, iznoseći kritike na rad svih dosadašnjih vlada i poduzeća prikazujući mnoštvo primjera privatizacija u Hrvatskoj. Knjiga sadrži intervjue glavnih aktera procesa privatizacije objavljenih u dnevnim tiskovinama od 2011. do 2017.   godine.

96.

Jozić, Ruža, 1958-
Od knjige do oblaka : informacijsko-medijski odgoj i obrazovanje učenika / Ruža Jozić, Alta Pavin Banović. - Zagreb : Alfa, 2019. - 260 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Scientiae et artes)
Autorice daju kratak teorijski pregled uloge školskog knjižničara u odgojno-obrazovnom procesu analizirajući njegovu uključenost u školski kurikulum te zbirku metodički oblikovanih nastavnih jedinica razvrstanih prema nastavnim srednjoškolskim godinama i tematskim cjelinama koje školski knjižničari mogu koristiti i prilagođavati u svome radu na području knjižnično-informacijskog i medijskog odgoja i obrazovanja učenika. Preko QR koda dostupni su svi obrasci nastavnih priprema koje se mogu pregledati, preuzeti i  prilagođivati.

97.

Jurič, Ljubica, 1977-
Kobile trče počasni krug : zbirka kolumni Drama Queen. - Zagreb : Vorto Palabra, 2019. - 151 str. ; 19   cm
Prva knjiga urednice i kolumnistice Ljubice Jurič, diplomirane ekonomistice sastoji se od četrdesetak odabranih kolumni nastalih u zadnjih šest godina, objavljivanih na portalu She.hr pod imenom Drama Queen. Ime je to koje joj je dala jedna od tadašnjih urednica, aludirajući, vjerojatno, na autoričin kritičan opis svakodnevice, dok ona smatra da bi joj bolje odgovaralo Svađalica ili Brundalica, jer, iako ne izbjegava ozbiljne teme i kritike, autorica shvaća svijet kao mnogo nijansi sivog, koje ponekad treba gledati kroz ružičaste naočale kako bi se vidjela stvarna  slika.

98.

Kale, Slaven, 1984-
"Poljaci, naša braća na sjeveru" : hrvatska javnost o Poljacima 1860-1903. / Slaven Kale. - Zagreb : Srednja Europa, 2019. - 424 str. ; 25 cm
Autor istražuje hrvatsko-poljske veze u razdoblju od 1860. do 1903. godine (slom neoapsolutizma i kraj banovanja Khuena- Hedervaryja), tj. stavove političke i kulturne javnosti u Banskoj Hrvatskoj o Poljacima i poljskom pitanju. U to vrijeme      poljsko pitanje bilo je jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih tema, a ticalo se ujedinjenja poljskih zemalja i teritorija koji bi ta država zauzimala. Ti događaji utjecali su na buđenje građanstva i političkog života, slobodu izražavanja, te samim time i razvoj novinstva Banske Hrvatske. Fokus je stavljen na pisanje hrvatskog tiska, prvenstveno novina o toj   temi.

99.

Karpowicz, Ignacy, 1976-
Sonjka / Ignacy Karpowicz ; preveo s poljskog Emilio Nuić. - Zagreb : Hena com, 2019. - 206 str. ; 22   cm
Život se ponekad preokrene naglavačke iz jednog naoko nevažnog trenutka. Starica s kravom, pokvaren Mercedes, pusto selo na poljsko-bjeloruskoj granici bez signala, čaša mlijeka. Igor, varšavski redatelj, naišao je na Sonjku baš kada je bila spremna izbaciti svoju životnu priču. Odrastanje s nasilnim ocem i dvojicom braće, mukotropan rad, mladost u osvit   Drugog svjetskog rata, pomirljivo prihvaćanje bremena vlastitog života, neočekivani ljubavni žar, okrutnost... Igor je   u njezinoj priči odmah ugledao novu kazališnu uspješnicu, ali nije predvidio što će to značiti i za njega samog. Prvi na hrvatski jezik prevedeni roman poljskog pisca, prevoditelja i putopisca priča je u kojoj se u tragičnom luku povijesnih zbivanja, i bivanja, isprepliću prošlost i  sadašnjost.

100.

Kelly, Erin, 1976-
Kamene majke / Erin Kelly ; s engleskoga prevela Andrea Marić. - Zagreb : Stilus knjiga, 2019. - 366 str. ; 21  cm
Napeti psihološki triler u kojem glavne likove povezuje bolnica za mentalne bolesti Nazaret. U viktorijansko doba ljudi su bolnice za mentalne bolesti nazivali 'kamenim majkama'. Radnja romana se odvija u razmaku od 1958. do 2018. godine. Sloj po sloj i s neočekivanim obratima, autorica otkriva kompleksnost likova i njihovih dnosa koje su obilježile tajne vezane uz bolnicu Nazaret. Neke od tih tajni su zastrašujuće i bolje da ostanu skrivene očima   javnosti...

101.

Kennedy, Elle, 1982-
Izopačena palača / Erin Watt ; s engleskoga prevela Marija Perišić. - Zagreb : Stilus knjiga, 2019. - 375 str. ; 21   cm
Treći roman ljubavnog serijala o obitelji Royal. Ljubav Elle Harper i Reeda Royala opet će biti stavljena na kušnju. Reed će morati odgovarati policiji na pitanja o ubojstvu koji nije počinio, a njegova nagla ćud i mračni obiteljski sukobi iz prošlosti  učinit će ga savršenim sumnjivcem. Istovremeno, Ella će se morati suočiti sa svojim ocem, čovjekom za kojeg je mislila da  je mrtav, a koji nikada nije ni znao da Ella  postoji.

102.

Kepnes, Caroline, 1976-
Ti / Caroline Kepnes ; s engleskoga prevela Jelena Pataki. - Zagreb : Stilus knjiga, 2019. - 403 str. ; 21   cm
Od trena kad je u knjižari zamijetio Beck, lijepu studenticu kreativnog pisanja, Joe ne može prestati misliti o njoj. I ne     samo to – Joe ju ne može prestati uhoditi, špijunirati na društvenim mrežama, promatrati kroz prozor njezina stana i prikupljati sve moguće informacije o njoj. Dok Beck nije ni svjesna da ima obožavatelja koji budno prati svaki njezin korak, njegova opsesija ubrzano raste i postaje sve  opasnija.

103.

Kermani, Navid, 1967-
Izvanredno stanje : putovanje u uznemireni svijet / Navid Kermani ; s njemačkoga prevela Ana Nemec. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2019. - 260 str. : zemljop. karte ; 24 cm. - (Posebna izdanja / Naklada   Ljevak)
Knjiga političkih putopisa njemačkog autora iranskog podrijetla, dobitnika brojnih prestižnih nagrada za književni i    akademski rad, prva je njegova knjiga prevedena na hrvatski jezik. Izvještaji iz razdoblja od 2006. do 2014. godine čitatelju daju uvid u pozadinu sukoba i nemira u područjima poput Kašmira, Indije, Pakistana, Afganistana, Irana, Iraka, Kurdistana, Sirije i Palestine. O uzrocima i posljedicama vjerskih sukoba, korupciji i nedjelotvornosti državnih aparata u obnovi uništene infrastrukture, izbjegličkoj krizi i progonima, prosvjedima protiv vladajućih režima i mnogim drugim temama, autor je razgovarao s vjerskim, plemenskim i drugim vođama, ali i s običnim ljudima koji pokušavaju preživjeti u teškim uvjetima.
Posljednje poglavlje knjige donosi svjedočanstvo o uvjetima u prihvatnom centru za izbjeglice na otoku Lampedusa u Sredozemnom moru.

104.

Kes, Petar, 1950-
Akutno oštećenje bubrega / Petar Kes i suradnici. - Zagreb : Medicinska naklada, 2019. - XXVIII, 1110 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)(Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici)
Detaljan i opsežan udžbenik prikazuje probleme koji su vezani uz akutne bolesti bubrega i metode nadomještanja  bubrežne funkcije u bolesnika. Obuhvaćene su opće informacije i definicija akutnog oštećenja bubrega, epidemiologija, patofiziologija najvažnijih sindroma, osnova za laboratorijske i ostale dijagnostičke postupke, klinički pristup složenom postupku liječenja i praćenja bolesnika, povezanost bolesti bubrega s drugim organskim sustavima i utjecaj bolesti drugih organskih sustava na bubrege. Opisani su i svi oblici akutnog oštećenja bubrega. Udžbenik objedinjuje iskustva i znanja nefrologa i liječnika intenzivne medicine, a namijenjen je specijalistima, specijalizantima nefrologije i intenzivne medicine, anesteziolozima, kao i liječnicima primarne zdravstvene  zaštite.

105.

Kezele, Predrag Adrian, 1962-
Proboj : suprotstavite se autoritetu iluzije / Adrian P. Kezele ; [ilustracije u knjizi Marta Juvan]. - Čakovec : Dvostruka Duga, 2019. - 271 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka  Jupiter)
Autor četrdesetak knjiga iz područja duhovnosti, od kojih su neke romani, a neke priručnici, za ovu knjigu kaže da nije    samo knjiga, već relativno lak i prilično ugodan proboj do stanja slobode, u kojem više nema iluzija. "Čarobni sastojak" za proboj je NLF čitanje (NLF je kratica za "nekonceptualne lingvističke forme"). NLF čitanja stvaraju ugodan osjećaj, nalik meditativnom pa ako se čitatelj izlaže decentraliziranim iskustvima NLF čitanja, ona će polako stvarati osnovu za prepoznavanje iluzije i utvrđivati stanje decentralizirane svijesti. Uz knjigu dolazi i besplatna aplikacija koja se može skinuti  na pametni telefon pomoću koje su snimke NLF čitanja mogu poslušati bilo   kad.

106.

King, Stephen, 1947-
Uspavane ljepotice / Stephen King, Owen King ; preveo s engleskoga Damir Biličić. - Zagreb : Znanje, 2019. - IX, 722 str. ; 23 cm
Inspektor Terry Coombs po dolasku na očevid u pokretnu kućicu Trumana Mayweathera zatiče strašne prizore višestrukih ubojstava. Jedina preživjela bila je Tiffany, narkomanka koja policiji nije bila nepoznata. Ono što je bilo neobično jest njeno stanje dubokog sna te njeno lice koje je bilo gotovo potpuno nevidljivo zbog čudesne bijele ljepljive tvari koja joj je, izlazeći nosa i očiju, poput neobjašnjive membrane prekrivala lice. To je bio prvi znak pojave bizarnog i zastrašujućeg virusa koji napada isključivo žene, a djeluje tako što zaražene žrtve dovodi u stanje dubokog sna. Ako ih netko probudi, ošteti ili      otkloni bijelu čahuru kojom su obavijene, one se pretvaraju u nasilne "bombe" koje se krvavo obračunavaju sa svima koji im  se nađu na putu. Bolest spavanja nije poštedjela ni Dooling, gradić u Zapadnoj Virginiji te je uskoro poharala i tamošnji  ženski zatvor. Jedina žena koju je ovaj opaki virus zaobišao je Eve… Još jedan "nadnaravni" triler iz pera majstora ovog žanra.

107.

Kishimi, Ichiro, 1956-
Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima : filozofski roman o potrazi za istinskom srećom / Ichiro Kishimi i   Fumitake Koga
; [prijevod Matija Pospiš]. - Zagreb : Planetopija, 2019. - 287 str. ; 21 cm. - (Biblioteka  Holon)
Svjetski bestseler iz Japana koji je koncipirana kao dijalog između filozofa (Ichiro Kishimi) i mladića (Fumitake Koga) koji želi otkriti svrhu života. Ovo je filozofski roman koji se oslanja na teorije Adolfa Adlera, jednog od velikana psihologije 19. stoljeća. Autori su pokušali odgovoriti na neka egzistencijalna pitanja koja od pamtivijeka muče čovječanstvo, kao na primjer: Mogu li se ljudi promijeniti? Kako riješiti problem u međuljudskoj komunikaciji? Možemo li biti sretni sada? Je li tijek našeg života u našim rukama? Knjiga ima snažnu poruku koja glasi: Preuzmite odgovornost za svoj život i pronađite mjesto u zajednici stvaranjem uravnoteženih međuljudskih  odnosa.

108.

Klaić, Nada, 1920-1988
Srednjovjekovna Bosna : politički položaj bosanskih vladara do Tvrtkove krunidbe (1377. g.) / Nada Klaić. - Zagreb : Fortuna, 2019. - 347, III str. ; 21 cm
Treće izdanje posmrtno objavljenog teksta koje je podijeljeno u pet tematskih poglavlja. U njima autorica promišlja o  postanku bosanske države odnosno početcima same političke organizacije na području Bosne, položaju bosanskih vladara    u 12. stoljeću, problemima Bosne kao potlačene zemlje, političkom usponu u 14. stoljeću te vrhuncu tijekom vladavine     bana Tvrtka. Na kraju knjige nalazi se kazalo imena i pogovor Stjepana  Ćosića.

109.

Klasić, Hrvoje, 1972-
Bijelo na crno : lekcije iz prošlosti za budućnost / Hrvoje Klasić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2019. - 199 str. ; 21 cm. - (Posebna izdanja / Naklada Ljevak)
U knjizi se nalazi zbirka kolumni povjesničara Hrvoja Klasića, koje su redovito tjedno objavljivane na portalu Net.hr. Autor kritički govori o hrvatskoj društvenoj i političkoj zbilji, kolektivnim stereotipima i dominantnom javnom mijenju. Često uspoređuje sadašnju i prošlu svakodnevicu, ukazuje na nacionalizam, povijesni revizionizam i netoleranciju društva u  cjelini. Kako sam ističe, cilj mu je bio rezultate vlastitih istraživanja, na jednostavniji i razumljiviji način približiti svima koji nisu profesionalni povjesničari, a svojim društvenim aktivizmom „potaknuti čitatelje da se zajedno izborimo za bolji svijet i pobijedimo crnilo koje nas okružuje”.

110.

Klassen, Julie, 1964-
Tajnovita guvernanta / Julie Klassen ; prijevod Ivana Krencer. - Split : Verbum, 2019. - 398 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Populus ; 10)
Engleska, 1815. godine: nakon nemilog događaja u obiteljskoj kući, Olivia Keene napušta dom bježeći u mračnu šumu. Spletom okolnosti sudbina će je odvesti na imanje lorda Bradlya na kojem se odvija raskošno slavlje. Sasvim slučajno    Olivia postaje svjedokom otkrivanja velike obiteljske tajne vezane uz vlasnike imanja. Prisiljena na ostanak u dvorcu u ulozi guvernante, Olivia živi pod nadzorom mladog lorda Bradlya koji u sjeni svoje tajanstvene prošlosti ne skida oči s lijepe i misteriozne djevojke.

111.

Knežević, Olja, 1968-
Katarina, Velika i Mala / Olja Knežević. - Zagreb : V.B.Z., 2019. - 281 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj.  506)
Radnja romana prati odrastanje glavne junakinje Katarine krajem 70-tih, obiteljske odnose i tragedije, prijateljstva i ljubavne izdaje, ali i širi društveni kontekst koji uključuje i raspad države, te sve promjene koje novonastale situacije donose na društvenom, ali i na osobnom planu. Kao što kaže glavna junakinja: "Nisam se samo ja raspala. Izvan mojih mračnih     zidova raspadao se svijet".
 
 112.

Knjige koje su promijenile povijest
Knjige koje su promijenile povijest / Michael Collins ... [et al.] ; s engleskoga prevela Marija Perišić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 272 str. : ilustr. ; 31  cm
Opsežan i bogato ilustriran pregled književnih i publicističkih djela koja su izvršila utjecaj na povijesna, društvena i politička zbivanja u svijetu. Autori su obuhvatili širok raspon djela nastalih od početaka pismenosti i prvih civilizacija, pa sve do značajnih djela 20. i 21. stoljeća. Također, svako od navedenih djela detaljno je analizirano, opisano i objašnjeno u  kontekstu oblika, sadržaja i utjecaja na svjetska zbivanja. Hrvatsko izdanje sadrži dodatak: popis djela koja su značajno utjecala na prostore i stanovništvo današnje  Hrvatske.

113.

Krames, Jeffrey A.
Voditi s poniznošću : 12 lekcija iz vodstva Pape Franje / Jeffrey A. Krames ; [prevoditelj Borna Jalšenjak]. - Zagreb : Mate, 2019. - XVII, 122 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Gospodarska  misao)
Autor je kroz dvanaest poglavlja kroz primjer Pape Franje prikazao kakve bi karakteristike trebao imati primjereni vođa te kako bi uspješno i učinkovito vodstvo trebalo izgledati. Papin način upravljanja i vođenja mogao bi se primijeniti i u drugim organizacijama – kao što su korporacije, neprofitne udruge ili bilo koji drugi oblik organizacija. Snaga takve vrste vodstva počiva u poniznosti te sličnim principima koje iz nje izlaze, a polazeći od takve vrste razmišljanja neminovno se dolazi do uspjeha te impresivnih rezultata u radu.

114.

Kratochvil, Jiri, 1940-
Ležaj je raspremljen : izabrane pripovijesti / Jiří Kratochvil ; preveli s češkoga Renata Kuchar i Ludwig Bauer. - Zagreb : Znanje, 2019. - 314 str. ; 24 cm
Glavna tema pripovijetki je odnos pojedinca i nacionalne povijesti, posebice od Drugog svjetskog rata do današnjeg dana, pojedinaca koji kritiziraju režime u Češkoj prije i nakon 1989. godine. Autor se koristi netradicionalnim narativnim     tehnikama te pripovjetke sadrže fantastične, bizarne i tajanstvene elemente. Psihološke osobine likova su prenaglašene, a junaci često posjeduju nadnaravne  moći.

115.

Lee, Patrick, 1976-
Pukotina / Patrick Lee ; preveo s engleskoga Drago Štajduhar. - Zagreb : Znanje, 2019. - 298 str. ; 24  cm
Prvi roman napetog serijala o Travisu Chaseu, vrhunskom policajcu koji vodi istragu krvavog zločina: desetak putnika srušenog aviona ubijeno je metkom u sljepoočnicu, a njihov ubojica uzeo je iz aviona tajanstveni predmet koji je trebao biti maksimalno zaštićen. Jedna od ubijenih je i prva dama SAD-a, a poruka koju je ispisala prije smrti upućuje na malenu   grupu kriminalaca koji su oteli dvoje ljudi i muče ih kako bi iz njih izvukli informacije čija važnost je veća nego što Travis može i zamisliti.

116.

Louis, Edouard, 1992-
Raskrstimo s Eddyjem / Edouard Louis ; s francuskoga prevela Ita Kovač. - Zagreb : OceanMore, 2019. - 151 str. ;   21
cm
Autobiografski roman mladog francuskog autora, napisan u obliku ispovijesti, donosi priču o dječaku Eddyju koji odrasta u ruralnom okruženju sjeverne Francuske. U sredini u kojoj je jasna i fiksirana podjela rodnih uloga, Eddyjeva nesklonost tradicionalno "muškim" interesima i oblicima ponašanja čini ga seoskim izopćenikom i poželjnom metom zlostavljanja.
Zaostalost i siromaštvo s jedne, a nedostatak ambicija i volje za promjenom stanja s druge strane čine bolnu svakodnevicu glavnog junaka. Ipak, on se uspijeva izdići nad tim nepovoljnim okolnostima: preseliti se, upisati gimnaziju, maturirati,   završiti fakultet te postati cijenjeni  književnik.

117.

Lujanović, Nebojša, 1981-
Južina / Nebojša Lujanović. - Zaprešić : Fraktura, 2019. - 369 str. ; 24  cm
Kroz nekoliko vremenskih očišta i glavni lik ogorčenog intelektualca i umjetnika Pavla Kafadara zvanog Paško, kao i cijeli spektar različitih osobnosti - od splitskih redikula, lokalnih političkih moćnika, dobrih i pokvarenih policajaca, branitelja, stranih diplomata, pripadnika Torcide, lokalnih župnika i ostalih, autor u raznim nijansama portretira Split, njegovo lice i naličje. Sve počinje jakom južinom i smrću uglednog profesora Josipa Grge Karamana koji navodno umire od srčanog udara. Tempirana bomba čiji su sastojci kriminal, ljubav prema Mili, drugo nepoznato lice profesora Karamana uronjeno u mnoge mutne poslove, brojna razočarenja, ogorčenost nepravdama, prijetvornošću i pokvarenošću, u jednom trenutku eksplodirat će u Pašku. Nakon dugotrajne hibernacije, on postaje odmetnuti osvetnik "na rubu pameti", organizira osobni pokret otpora, koji počinje ispadom na elitnom okupljanju u vili Dalmacija, znanoj i kao Titova vila… Suvremeni hrvatski autor u ovom romanu konstruira osebujnu pomaknutu perspektivu Splita i njegova mediteranskog   duha.

118.

MacCarty, Monica
Napadač : roman iz serije Čuvari visočja / Monica McCarty ; s engleskoga preveo Josip Kovačević. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 415 str. ; 20 cm. - (Serija Čuvari visočja ;  [10])
Roman ove suvremene američke autorice deseta je knjiga serijala "Čuvari visočja". Eoin MacLean, znan kao "Napadač", skupo će platiti svoju ljubav prema pogrešnoj ženi. Naime, nakon što ga je njegova zanosna supruga Margaret MacDowell, pripadnica neprijateljskog klana, izdala, morat će birati između odanosti vlastitoj ženi i vjernosti svome kralju. Tajna koju je    s njom podijelio, od presudne važnosti za Čuvare Visočja, bit će pogubna i za njihov brak, ali i za cijeli klan. Hoće li se   ljubav između Eoina i Margaret na koncu ipak pokazati jačom od političkih  intriga?

119.

Mallory, Margaret, 1954-
Grešnik : [roman iz serije Povratak gorštaka] / Margaret Mallory ; s engleskoga prevela Vida Milek. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 352 str. ; 20 cm. - (Serija Povratak gorštaka ;  2)
Drugi roman iz serijala "Povratak gorštaka". Škotska 1515. godine. Nevolje koje su uzrokovali MacDonaldovi gusari uzdrmale su odnose s klanom MacNeilovih. Jedan od najboljih načina pomirenja bio je povezati ih brakom kao znakom dobre volje. To je bio i razlog zašto je Connor MacNeil pozvao u goste Alexa MacDonalda. Nade je polagao u svoju prelijepu kći Glynis MacNeil koja je trebala osvojiti Alexa. Međutim ni Alexu, koji je bio na glasu ne samo kao dobar ratnik, nego i kao veliki zavodnik i ljubimac žena, brak nije bio ni na kraj pameti. Glynis MacNeil, pak, naprasno je pobjegla od  svog nevjernog muža tiranina pa joj je ponovna udaja djelovala gotovo kao smrtna presuda. Međutim, ovo dvoje zakletih protivnika braka teško će odolijevati sve snažnijoj uzajamnoj   privlačnosti…

120.

Marčinko, Darko, 1973-
Psihodinamika poslovnih odnosa : osnove psihodinamskog coachinga za poslovne ljude / Darko Marčinko. - Zagreb : Medicinska naklada, 2019. - XII, 88 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Priručnici / Medicinska  naklada)
Priručnik s brojnim informacijama i konkretnim primjerima potrebnim za temeljno razumijevanje ponašanja i odnosa, a s ciljem još boljeg razumijevanja dinamike odnosa i funkcioniranja u   kompanijama.

121.

Marinković, Ranko, 1913-2001
Ruke / Ranko Marinković. - Kostrena : Lektira, 2019. - 245 str. ; 20 cm. - (Biblioteka  Lektira)
Zbirka priča ovog hrvatskog književnog klasika, prvi put objavljena 1953. te konačno oblikovana 1962. godine, ovom prilikom pojavljuje se u izdanju nakladničke kuće "Lektira d. o. o.". Svijet mediteranskog okruženja i pripadajućih mentaliteta, malograđanština - predmet su Marinkovićeve bespoštedne  ironije.

122.

Marotti, Bojan, 1957-
Prema domovini misli : ogledi o hrvatskoj filozofiji od Markovića do Cipre / Bojan Marotti. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada, 2019. - 488 str. ; 21 cm
Zbirka ogleda u kojima se tematizira "hrvatska filozofija", u smislu da je posrijedi hrvatska filozofija pisana na hrvatskom jeziku. Utoliko je riječ i o autorima, hrvatskim filozofima koji su filozofirali na hrvatskome (okosnicu čine Franjo   pl.
Marković, Kruno Krstić i Marijan Cipra), i o samome jeziku, točnije, hrvatskome filozofijskom nazivlju. Pritom je temeljno pitanje: je li susret hrvatske filozofije i hrvatskoga jezika uopće moguć te ako jest, koji je to i kakav hrvatski jezik sposoban  za takav susret, je li to naš suvremeni "standardni" jezik, ili bi taj jezik istom trebalo   (iz)naći?

123.

Martinez, Aly
Mračna svitanja / Aly Martinez ; s engleskoga preveo Ivan Babačić. - Zagreb : 24 sata, 2019. - 203 str. ; 22   cm
Charlotte već godinama proživljava traumu uzrokovanu otmicom šestomjesečnog sinčića, a rad u bolnici s pacijentima  jedini joj je smisao života. Porter već gotovo tri godine vodi brigu o dvoje male djece nakon što mu je supruga poginula. Kada Porterovom sinu zatreba hitna liječnička pomoć, sudbina će ga dovesti do Charlotte, poznate pulmologije. Charlotte odbija liječiti djecu jer dodir i rad s njima još više produbljuje traumu za nikad preboljenim sinčićem. Nakon što konačno uspije dogovoriti susret sa doktoricom Charlotte, Porter odmah postaje svjestan da će privlačnost među njima biti jača od svih njihovih sumnji i  suzdržavanja…

124.

Matanović, Julijana, 1959-
Ljuta godina : zapisi internetske novakinje / Julijana Matanović. - Zagreb : V.B.Z., 2019. - 319 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 504)
Knjiga kratkih tekstova poznate hrvatske književnice i književne znanstvenice, objavljivanih u razdoblju od 5. veljače 2018. do 5. veljače 2019. na Facebooku, razdoblje od godine dana koje autorica naziva "ljuta godina". Prvih 100 dana je pisala svaki dan, a kasnije je pisanja svela na dva dana u točno 18:05. Iskreno priznaje svoj otpor prema svim društvenim   mrežama i takvom načinu komuniciranja, kao i stalnom nagovarnju i uvjeravanju okoline u prednosti istih, te na kraju njeno popuštanje i otvaranje Facebook profila. Autorica se tako našla u svijetu gdje je razlika između ozbiljne i zabavne književnosti vrlo tanka, gdje svatko može ostaviti svoj glas, naišla je na poznata imena, ali i na ona manje poznata za koje možda ne bi čula, te zaključuje da je u prvom redu važna književnost i dobronamjerna komunikacija, a na nama je odvojiti ono dobro od lošeg. Ispod svakog teksta nalazi se i podatak o broju pregleda, lajkova te komentara pojedinih tekstova, što dovodi do ukupno 134 221 lajka i 12 187  komentara.

125.

Matić, Marina, 1981-
Skipper : pre-course preparation = priprema za tečajeve / Marina Matić. - Split : Redak, 2019. - 113 str. : ilustr. ; 21   cm
Dvojezični priručnik za polaganje ispita nakon završenog tečaja za voditelja brodice i zapovjednika jahte. Priručnik sadrži osnovna znanja koja se uče u osnovnoj i srednjoj školi (osnove matematike i fizike, korištenje kalkulatora) te poglavlja o navigaciji, stabilnosti broda, meteorologiji, sigurnosti na moru, protupožarnoj zaštiti, prvoj pomoći te pravilima za izbjegavanje sudara na moru. Preporuka autorice je priručnik proučiti prije pristupanja   tečaju.

126.

Matijević, Margareta, 1975-
"Između partizana i pristojnosti" : život i doba Svetozara Rittiga (1873. – 1961.) / Margareta Matijević. - Zagreb :   Plejada
: Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, 2019. - 455 str. ; 25 cm. - (Biblioteka Nova Plejada)
Knjiga je rezultat znatno prerađene, većim dijelom dopunjene i proširene autoričine doktorske disertacije "Političko, crkveno i kulturno djelovanje Svetozara Rittiga (1873. - 1961.)". U uvodu knjizi autorica ukazuje da je život Svetozara Rittiga, katoličkog svećenika i političara, zanimljiva i sadržajna tema koja privlači pažnju povjesničara. Počeo je kao Strossmayerov pouzdanik, a završio kao persona grata jugoslavenskih komunista, kulturni i javni radnik. Jednodušan    je
stav da je on najkontroverzniji lik Crkve u Hrvata novijeg doba. Na kraju knjige je bogata bibliografija koju je autorica koristila  pri pisanju knjige te Rittigovi autobiografski podaci, pisma i  govori.

127.

Matijević, Zlatko, 1955-
Ljudi, stranke, događaji : prizori iz hrvatske političke povijesti / Zlatko Matijević. - Zagreb : Golden marketing - Tehnička knjiga, 2019. - 333 str. ; 25 cm
Radovi i rasprave prethodno objavljeni u zbornicima i znanstvenim časopisima, uz minimalne korekcije, okupljeni su u četiri tematske cjeline te obiluju bibliografskim izvorima. Prvo poglavlje prikazuje djelovanje Ise Kršnjavoga, dok se drugo   poglavlje dotiče tajnog djelovanja rimokatoličkih svećenika te političkih stranaka i pojedinaca tijekom Prvoga svjetskog rata.   U trećem je poglavlju prikazana politika Hrvatske pučke stranke prema seljaštvu, a u posljednjem poglavlju autor raspravlja    o Crkvi bosanskoj i njezinoj sudbini u povijesnim   interpretacijama.

128.

Mazzucco, Melania G., 1966-
Ja sam s tobom : Brigittina priča / Melania G. Mazzucco ; s talijanskoga prevela Ana Badurina. - Zagreb : Naklada OceanMore, 2019. - 262 str. ; 21 cm
Višestruko nagrađivana talijanska spisateljica i scenaristica u ovome romanu govori o ilegalnoj migrantici Brigitti Zebe,  koja, bježeći iz zatvora u Kongu u kojem je proživjela nezamisliva mučenja, uspijeva prebjeći u Italiju. I u novoj okolini prolazi kroz teške situacije beskućništva, gladi i izgubljenosti da bi konačno dospjela u Astalli, centar za pomoć  izbjeglicama. Tada započinje njena višegodišnja muka oporavljanja od trauma, traženja azila, nužnog smještaja, posla te dramatične borbe za spajanje s djecom koja su ostala u Kongu. U toj borbi nailazi na brojne prepreke, ali stječe i prijatelje Talijane koji joj nastoje pomoći. Među njima je i spisateljica Mazzucco kojoj povjerava svoju životnu   priču.

129.

Meacham, Leila, 1938-
Titani / Leila Meacham ; prevela s engleskoga Mirjana Valent. - Zagreb : Znanje, 2019. - 522 str. ; 24  cm
Početkom 20. stoljeća u Teksasu majka tek rođenih blizanaca Samanthe i Nathana odlučuje zadržati samo jednog od njih te oni odrastaju ne znajući jedan za drugog. Nathan odrasta s majkom obrađujući njihov ranč svjestan da ga majka voli manje od drugo dvoje djece, dok je Samantha u obitelji bogatih vlasnika stočnog ranča koji ju odgajaju s puno ljubavi.
Njihovi životi se mijenjaju kada Nathana na dvadeseti rođendan posjeti biološki  otac.

130.

Međunarodni simpozij o kvaliteti (19 ; 2018 ; Plitvička jezera)
Kvaliteta kao razvojni koncept : zbornik radova = Quality as a concept of development : proceedings / 19. međunarodni Simpozij o kvaliteti, Plitvička jezera, 21.-23. ožujka 2018. ; urednik Miroslav Drljača. - Zagreb : Hrvatsko društvo menadžera kvalitete, 2018. - XXI, 557 str. : graf. prikazi ; 25  cm
Zbornik znanstvenih i stručnih radova znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva, iz područja sustava upravljanja. Podijeljen je u više tematskih cjelina: Kvaliteta kao razvojni koncept, Procesno upravljanje u teoriji i praksi, Kvaliteta i procesno upravljanje okolišem, Kvaliteta u obrazovanju i sportu, Kvaliteta i prometni sustavi, Kvaliteta u zdravstvu i turizmu, Kvaliteta u auditiranju, Kvaliteta u proizvodnji i građevinarstvu, Kvaliteta, zaštita zdravlja i sigurnost na radu, Kvaliteta u opskrbnom lancu te Kvaliteta i upravljanje rizicima. U prilogu zborniku nalazi se   CD.

131.

Menteş, Murat, 1974-
Posljednji veteran rata za nezavisnost / Murat Menteš ; prevela s turskoga Tatjana Rakuljić. - Zagreb : Opus Gradna, 2019. - 341 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Panorama)
Suvremeni turski autor često uspoređivan s Tarantinom i Palahniukom, u svom trećem romanu donosi priču o Ruhiju Mudžeretu, posljednjem živućem veteranu turskog Rata za nezavisnost s početka 20. stoljeća. Od prijatelja na samrti dobiva zadatak pronaći i ubiti Nevinog Slatkiša, osobu koju nikada nije upoznao. Uz pomoć Dživana Kazanove, bivšeg beskućnika i prvaka uličnih tučnjava, Ruhi uzima pušku koju je prije osamdeset i pet godina ukrao francuskom vojniku i kreće u potragu…

132.

Mezak Matijević, Mirela, 1981-
Pravni položaj genetski modificiranih organizama u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji / Mirela Mezak Matijević. - Požega : Veleučilište, 2019. - 205 str. : ilustr. ; 25 cm
Autorica u monografiji definira pojam genetike, eugenike i kloniranja te kronološki pojašnjava okolnosti u kojima su se pojavili. Osim toga bavi se teološkim, filozofskim, etičkim, prirodnim i medicinskim aspektima genetskog inženjeringa posebice s prokreativnog prava i vrednovanja individue. U središnjem dijelu obrađeni su pravni propisi i praksa Europskog suda vezano uz genetski modificiranih organizama u EU. Na kraju je opisan status genetičkog inženjeringa u Republici Hrvatskoj.

133.

Midwood, Ellie
Standartenführerova žena. - 2019. - 255 str. : fotogr.  autorice
Ljubavni triler čija je radnja smještena u Berlin u doba II. svjetskog rata. Annalise je uspješna balerina udana za privlačnog Nijemca, pripadnika nacističke tajne službe i dobrog obiteljskog prijatelja. No kada u Njemačkoj započne progon Židova, Annalise ne može sa strane promatrati užase koji se događaju. Njezina obitelj, naime, krije veliku tajnu: oni su Židovi koji  već generacijama kriju svoje pravo podrijetlo. No i njezin muž krije podjednako opasnu tajnu i njih dvoje ubrzo počinju potajice pomagati Židovima. Ali novi rizik za Annalise pojavit će se u vidu austrijskog SS oficira, koji se u nju zaljubi, a ni   ona unatoč svemu nije imuna na osjećaje prema  njemu.

134.

Molloy, Aimee
Savršena majka / Aimee Molloy ; s engleskoga prevela Andrea Marić. - Zagreb : Stilus knjiga, 2019. - 334 str. ; 21  cm
Psihološki triler u kojem se glavne junakinje nazivaju Svibanjskim majkama - skupina mama koje su rodile tijekom istog mjeseca. Dopisuju se, a dva puta tjedno sastaju u bruklinskom parku zbog podrške i druženja. Kad odu zajedno na piće u  bar u svome kvartu, žele samo mali prekid rutine, ali te vruće noći, 4. srpnja, jedna od beba nestane iz kolijevke. Ubrzo se otkriva da je bebina majka poznata glumica koja je glumila u kultnom hit showu kao tinejdžerica, pa mediji nakon nestanka njezina sina imaju pravu senzaciju. Skupina žena odjednom se nađe pod reflektorima: svaki njihov potez, sve odluke   vezane za roditeljstvo i njihovi privatni životi postaju tema koju javno seciraju i mediji i publika. Slijedi pakao bjesomučne potjere i policijskih ispitivanja tijekom kojih se razotkrivaju mnoge dobro čuvane tajne, neki brakovi upadaju u krizu, a neka prijateljstva će se zauvijek prekinuti. Roman o pritiscima majčinstva i istinama koje se skrivaju čak i pred prijateljicama,   priča o majčinstvu koju će prepoznati svaka žena koja ima djecu i već se susrela s društvenim i osobnim pritiscima koji se danas nameću - očekivanja, nesigurnosti,  kritike...

135.

Montfort, Vanessa, 1975-
Žene koje kupuju cvijeće / Vanessa Montfort ; prevela sa španjolskog Silvana Roglić. - Zagreb : Fraktura, 2019. - 353 str. ; 23 cm. - (Fraktura Publika)
U malenu kvartu u središtu Madrida prepunom kazališta i galerija, u kojem žive moderni ljudi različita kova, a arheolozi tragaju za Cervantesovim kostima, u cvjećarnici poetskog imena Anđelov vrt, kod tajnovite Olivije, pet žena kupuje cvijeće. No, nijedna ga ne kupuje za sebe: jedna za svoju tajnu ljubav, druga za ured, treća kako bi ga slikala, sljedeća za svoje klijente, a posljednja...za pokojnika. Marina, u čiju su se priču uplele priče drugih žena kupuje cvijeće za pokojnog      supruga. Ona po prvi put kreće na putovanje u kojemu je i jedan jedini vozač, jedina žena za kormilom pravog broda, ali i svog života, a sve kako bi ispunila posljednju želju svog pokojnog supruga. Preostale žene, Victoria, Casandra, Gala i  Aurora također će se zapitati u svojim četrdesetima je li ono što imaju od života sve i uživaju li istinski u njemu.

136.

Montgomery, Hedvig, 1968-
Roditeljska magija : sedam jednostavnih koraka kako bismo uspjeli u odgoju djece / Hedvig Montgomery ; s norveškoga preveo Munib Delalić. - Zagreb : OceanMore, 2019. - 183 str. : ilustr. ; 21  cm
Norveška psihologinja i obiteljska terapeutkinja i edukatorica, suradnica Jespera Juula, u ovoj knjizi koja je plod njezinog dugogodišnjeg istraživanja i praktičnog iskustva, nudi roditeljima savjete i metode o odgoju djece u sve zahtjevnijem globaliziranom svijetu. Naučiti vladati jakim emocijama, dopustiti djeci da budu slobodna, kako uspostaviti granice, spasiti brak i obitelj, reagirati u kriznim situacijama - neke su od tema kojima se autorica bavi u ovoj knjizi koja je do sada prevedena na dvadeset i pet  jezika.

137.

Moriarty, Liane, 1966-
Devet potpunih neznanaca / Liane Moriarty ; s engleskoga prevela Ira Martinović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 468 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  307)
Devetero potpunih neznanaca dolazi na desetodnevni boravak u Tranquilium House, luksuzno lječilište, spremni prepustiti  se masažama, meditacijama i pronaći traženi mir. Svi se oni nalaze u nekoj životnoj krizi za koju se nadaju pronaći    rješenje boravkom u lječilištu. Udaljeni kilometrima od najbližega grada, bez automobila i telefona jedina zabava narednih deset dana biti će im međusobno upoznavanje i spoznavanje sebe samih. Njihov osobni razvoj prati upraviteljica toplica   koja čuva opasnu tajnu Tranquillum Housea, a nitko od devet neznanaca ne zna što ih   čeka.

138.

Moyes, Jojo, 1969-
Još uvijek ja / Jojo Moyes ; s engleskog prevela Mihaela Velina. - Zagreb : Profil knjiga, 2019. - 404 str. ; 24 cm. - (Profil bestseler)
Knjiga je završetak trilogije „Tu sam pred tobom“. Slijedeći savjet svoje preminule ljubavi Willa, Lou odlazi u New York spremna za nov životni početak istovremeno sigurna u svoju vezu sa Samom koji ju čeka u Londonu. Pronalazi posao njegovateljice u bogatoj obitelji i odlučna je izvući maksimum iz tog iskustva i grada. Krećući se u njujorškom visokom društvu upoznaje Joshua koji joj okreće život naglavačke podsjećajući je na Willa puno više nego što bi to željela.

139.

Mrčela, Marin, 1962-
Liječnik i kazneno pravo / Marin Mrčela i Igor Vuletić. - Zagreb : Narodne novine, 2019. - X, 188 str. ; 24 cm. - (Pravna biblioteka. Priručnici ; 39)
Pregled medicinskog kaznenog prava sadrži nekoliko poglavlja u kojima je izložena ključna materija tog interdisciplinarnog područja. To su kaznena odgovornost za pogreške i propuste u liječenju i postupanju s oboljelima, zatim neovlašteno otkrivanje liječničke tajne, zaštita života i tjelesnog integriteta bolesnika od protupravnih postupaka liječnika poduzetih s namjerom te položaj i uloga liječnika u kaznenom postupku. Nakon tih poglavlja slijede zaključna razmatranja, kao i izvodi   iz niza zakona koji se odnose na ovu  materiju.

140.

Nastavničke Kompetencije
Nastavničke kompetencije : zbornik radova / uredili Blaženka Valentina Mandarić, Ružica Razum, Denis Barić ; [prijevod sažetaka na engleski jezik Nenad Polgar]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost [etc.], 2019. - 197 str. ; 25 cm. - (Biblioteka Zbornici radova ; Biblioteka Zbornici radova, Biblioteka Zbornici radova ; k)
Zbornik proizašao iz istoimenog simpozija u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sadrži izlaganja stručnjaka iz područja pedagogije, komunikologije, jezikoslovlja i teologije na temu didaktičko-metodičke osposobljenosti i kompetencija koje se zahtijevaju od nastavnika u odgojno-obrazovnome radu s djecom i mladima s naglaskom na profesiju nastavnika-vjeroučitelja i predmet katoličkoga   vjeronauka.

141.

Nhat Hanh, Thich, 1926-
Ti si ovdje : čarolija sadašnjeg trenutka / Thich Nhat Hanh ; [prijevod Suzana Szabo]. - Zagreb : Planetopija, 2019. - 149 str. ; 17 cm. - (Biblioteka Quantum)
Knjiga zen-redovnika, pjesnika i mirovnog aktivista u kojoj iskazuje da budistička meditacija može pomoći čovjeku da iskoristi svoju prirodnu spoznaju, mudrost i suosjećanje. Već sam podnaslov knjige upućuje na važnost    naoko jednostavnog čina usmjerene svjesnosti, putem kojega čovjek može utjecati na preoblikovanje vlastitog života. Predgovor urednika uvod je u sedam poglavlja u kojima autor iznosi razmišljanja o određenim pitanjima - kako se nositi s prošlošću, kako iscijeliti rane i boli, kako njegovati istinsku ljubavi, koja je bit Budina nauka... Na kraju knjige navedeno je pet vježbi svjesnosti te bilješka o autoru.

142.

Nikčević-Milković, Anela, 1970-
Rizični i zaštitni čimbenici poremećaja u ponašanju kod adolescenata : sveučilišni priručnik / Anela Nikčević-Miković, Viktor Božičević, Kristina Manestar ; [ilustracije Danijel Jaska]. - Gospić : Sveučilište u Zadru, Odjel za nastavničke studije, 2018. - 187 str. : graf. prikazi ; 30  cm
Priručnik objedinjuje rezultate istraživanja rizičnih i zaštitnih čimbenika poremećaja u ponašanju provedenih na populaciji osnovnoškolskih i srednjoškolskih učenika Ličko-senjske županije između 2003. i 2014. godine u suradnji više institucija i udruga. Cilj prikupljanja podataka je dobivanje smjernica za osmišljavanje, razradu i provođenje učinkovitijih programa za poticanje pozitivna razvoja mladih i zaštite njihova  zdravlja.

143.

Novković, Slobodan, 1966-
Carpathia : brod-heroj u sjeni Titanica / Slobodan Novković. - Rijeka : Naklada Uliks, 2019. - 272 str. : ilustr. ; 25 cm
Dokumentarni zapis o brodu Carpathia koji je početkom 20. stoljeća plovio na relaciji New York – Rijeka. Prvotno   namijenjen za prijevoz robe i zaleđenog mesa, a kasnije preuređen za prijevoz putnika, u noći 15. travnja 1912. godine,  nakon gotovo deset godina mirne plovidbe, zaprimio je SOS poziv s Titanica te postao dio svjetske povijesti. Posada broda Carpathia, velikim dijelom i hrvatskog podrijetla, te je noći spasila više od 700 ljudi od sigurne   smrti.
Knjiga je iscrpan dokument višegodišnjeg istraživanja jednog vremena, broda Carpathije te spašavanja putnika broda Titanic. Obiluje mnoštvom prikupljenih dokumentarističkih podataka, fotografijama, izjavama, pismima te svjedočenjima putnika obaju brodova.

144.

Obračun putnih troškova i ostalih nadoknada
Obračun putnih troškova i ostalih nadoknada / Anja Božina ... [et al.]. - [3. izmijenjeno izd.]. - Zagreb : RRIF Plus, 2019. - XII, 242 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka  Računovodstvo)
Treće izmijenjeno izdanje priručnika za obračun putnih troškova i nadoknada. Grupa autora detaljno je opisala utvrđivanje prava na naknadu troškova, vjerodostojne isprave za neoporezivu isplatu, obračun i isplate predujma za troškove nastale na putu za zaposlene i osobe koje nisu u radnom odnosu kod isplatitelja te obračun troškova za službena putovanja u    tuzemstvu i inozemstvu. Autori objašnjavaju i način isplate troškova poput terenskog dodatka, nadoknade troškova za  odvojeni život, isplate troškova nastalih na službenom putu, pomorski dodatak i nadoknade iznad neoporezivih svota, mogućnost međusobnog isključivanja određenih prava, uvjete ostvarivanja zdravstvene zaštite zaposlenih te ovrhu na novčanim sredstvima dužnika.

145.

Opić, Siniša, 1973-
Tristanov povratak / Siniša Opić. - Zagreb : Alfa, 2019. - 100 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Dobra  proza)
Roman u kojemu kvantni fizičar Tristan pokušava na sebi svojstven način odgovoriti na niz pitanja i duboko potisnutih doživljaja kako bi pronašao svoj unutarnji mir. Kroz roman se provlače situacije u kojima dolazi na vidjelo njegova strast za znanjem. Opisujući svijet na granici iluzije i zbilje, kod čitatelja pobuđuje znatiželju za proučavanjem kvantnih fenomena.
Ostali likovi teško uspostavljaju kontakt s njim, osim Joshua i Michele jer u njima prepoznaje jednaku strast za znanjem. Roman je prošaran unutarnjim monolozima glavnog lika koji traga za životnom  svrhom.

146.

Page, Libby
Bazen / Libby Page ; s engleskoga prevela Antonia Bojčić. - Zagreb : Stilus knjiga, 2019. - 376 str. ; 21  cm
Dvadesetošestogodišnja novinarka Kate nedavno se doselila u London u kojem se bori s osjećajem osamljenosti i izgubljenosti. Nakon što joj dodijele zadatak da poprati priču oko zatvaranja lokalnog bazena upoznaje osamdesetšestogodišnju udovicu Rosemary koja u bazenu svakodnevno pliva i koja je na njemu zajedno sa suprugom Georgeom provela najsretnije dane. Kako bi spasile bazen od zatvaranja i rušenja te sačuvale Rosemaryne uspomene učiniti će sve da ga spase, čime će nepovratno utjecati i na vlastite   živote.

147.

Palić, Marijan, 1989-
Atomski marketing : - - - ne zovite to samo digitalnim marketingom - to je marketing digitalnog doba / Marijan Palić, Mato Rajić. - Zagreb : Studio HS Internet, 2019. - 189 str. : ilustr. ; 21  cm
Autor prenosi znanja marketinga digitalnog doba temeljena na vlastitom iskustvu koristeći mnoštvo primjera iz Hrvatske i svijeta primjenjivih odmah uz minimalne budžete. Također savjetuje o praćenju vlastitih strasti, okupljanju ekipe koja želi više, ne odustajanju, probuđivanju poduzetničkog duha, vizualiziranju jasnih ciljeva, cijenjenju sebe i svoga znanja, okruživanju s poticajnim ljudima i učenju. Knjiga je namijenjena svima, od početnika i osoba koje traže posao do predmetnih stručnjaka.

148.

Paris, B. A., 1958-
Vrati me / B. A. Paris ; s engleskoga prevela Maja Opačić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 270 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 298)
Kad je prvi put vidio Laylu, Finn je znao da je ona žena njegovog života. No tijekom jednog zajedničkog putovanja, Layla netragom nestaje i Finn je pred policijom glavni osumnjičeni za ubojstvo. S vremenom ipak uspijeva skinuti sumnju sa sebe    i postepeno započeti novi život s Ellen, Laylinom sestrom. No uskoro se oko njihova doma počnu pojavljivati predmeti koji neobično podsjećaju na Laylu, a Finn je prisiljen još jednom se suočiti s prošlošću i prisjetiti se da, onog dana kada je      Layla nestala, nije polici rekao baš cijelu  istinu.

149.

Pauletta, Ivan, 1936-
Mladić iz stoljeća prošlog : o sudbini ljudi na granicama Europe / Ivan Pauletta. - Pula : Hrvatsko društvo pisaca - istarski ogranak ; Zagreb : Durieux, 2019. - 263 str. : ilustr. ; 20  cm
Kroz niz sličica iz života, živopisnih ulomaka iz vlastite svakodnevnice, počevši od povijesti svoje obitelji, zatim dana djetinjstva, mladosti u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, studija u Zagrebu pa sve do današnjih dana i političkog angažmana potaknutog razmišljanjima o sudbini Istre i njenih ljudi, autor svoju intimnu kronologiju pretvara u širu sliku društva u stalnoj promjeni.

150.

Perkov, Davor, 1955-
Upravljanje promjenama u poslovnoj organizaciji digitalnog doba : promjene su prirodni zakon : kako ih prihvatiti otvorena uma i srca? / Davor Perkov. - Zagreb : Narodne novine, 2019. - XV, 287 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Ekonomska biblioteka ; 10)
Knjiga je iscrpan vodič kroz složene procese promjena koji se odvijaju u poslovnim organizacijama digitalnog doba. Namijenjena je studentima koji na svojim studijima pohađaju kolegije poslovne ekonomije, međunarodnog poslovanja, organizacije, digitalnog marketinga i sl. te direktorima, menadžerima i svim profesionalcima kako bi usvojili ideju da     vođenje promjena počiva na izgradnji jedinstvene poslovne filozofije i operativnog sustava koji odlikuje poticajno okruženje, dvosmjerna razmjena ideja, usredotočenost na kupce i cjeloživotno   učenje.

151.

Peti-Stantić, Anita, 1966-
Čitanjem do (spo)razumijevanja : od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti / Anita Peti-Stantić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2019. - 318 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Bibliotheca  Academica)
Autorica temi pristupa s neurolingvističke, psiholingvističke i glotodidaktičke perspektive. U knjizi se posebno ističe  formativna uloga čitanja u oblikovanju kritičkog mišljenja mladih, pa u tom smislu autorica nudi i konkretne vježbe koje bi trebale pomoći učiteljima u radu. S obzirom na nedostatno bavljenje čitanjem kao kognitivnim procesom, knjiga je pisana   kao uvod u znanost u čitanju, no prije svega namijenjena je roditeljima, učiteljima, sveučilišnim nastavnicima, knjižničarima   te svima koje zanima procesiranje napisanoga jezika u okviru kognitivnih   znanosti.

152.

Postorino, Rosella, 1978-
Hitlerove kušačice / Rosella Postorino ; s talijanskoga preveo Marko Kovačić. - Zagreb : OceanMore, 2019. - 262 str. ; 22 cm
Drugi je svjetski rat u tijeku, Berlin je opasno mjesto za život pa mlada Berlinčanka, nakon što isprati muža,   njemačkoga vojnika, na rusku bojišnicu, odlazi živjeti k njegovim roditeljima u selo u Istočnoj Pruskoj, nedaleko od Vučjeg brloga u Masurijanskoj šumi, najbolje čuvanoga Hitlerova skloništa. Paranoični Hitler boji se da će ga saveznici otrovati, zato se regrutiraju kušačice hrane koje jedu Hitlerove vegetarijanske obroke prije njega. Preplašene i gladne žene, među njima i novopridošla Berlinčanka, vođene nagonom za preživljavanjem, proživljavaju svoje osobne drame svakodnevno suočene s prijetnjom smrću trovanjem. Glavna junakinja, iz čije se perspektive prati radnja, upušta se u nedopuštenu ljubavnu vezu s nadređenim nacističkim časnikom, što joj dodatno komplicira život, ali joj ga na kraju i   spašava.

153.

Previšić, Martin, 1984-
Povijest Golog otoka / Martin Previšić ; [karte Tomislav Kaniški]. - Zaprešić : Fraktura, 2019. - 634 str., XXXII str. s tablama : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Platforma ; knj.  74)
„Povijest Golog otoka” je studija o logoru, na koji su internirani ibeovci (pristaše Rezolucije Informbiroa), a funkcionirao je   od 1949. do 1956. godine. Studija se temelji na bogatoj arhivskoj građi (nedavno otvorene arhivske zbirke u Zagrebu i Beogradu), brojnoj literaturi te intervjuima s preživjelim logorašima Golog otoka, ali i drugih logora iz tog razdoblja (ukupno 25 osoba). Autor daje cjelovit prikaz logora, opisuje način na koji je funkcionirao, njegovu logiku, ciljeve, smisao i    posljedice, ali i svu surovost i nasilje unutar kompleksa  logora.

154.

Riley, Lucinda
Olujna sestra : Allyna priča / Lucinda Riley ; prevela s engleskoga Jelena Pataki. - Zagreb : Egmont, 2019. - 568 str. ; 21 cm. - (Sedam sestara ;  2)(Puls)
Ovaj nastavak donosi Allynu priču, druge od ukupno šest djevojčica koje su bezbrižno odrastale kod oca, točnije, poočima  Pa Salta. Djevojčice je nazvao prema zvjiježđu Sedam sestara, no nijedna ništa ne zna ništa o sedmoj, postoji li ona   uopće. Odrasla Ally je vrlo vješta jedriličarka, pa nakon napornih priprema za utrku uživa u Teovom zagrljaju na njegovom brodu. Tu je sustiže vijest o smrti Pa Salta te ona gotovo u stanju šoka putuje kući u Ženevu. Za nju i sestre otac je, osim zaklade, ostavio i trag koji bi svaku od njih trebao voditi prema njihovim obiteljskim korijenima. Allyn trag dovodi je u Norvešku...

155.

Riley, Lucinda, 1968-
Sestra iz sjene : Starina priča / Lucinda Riley ; prevela s engleskoga Tea Tosenberger. - Zagreb : Egmont, 2019. - 566 str. ; 21 cm. - (Sedam sestara ;  3)(Puls)
Treći nastavak donosi Starinu priču, treću od ukupno šest djevojčica posvojenih od Pa Salta tajanstvenog milijardera koji   im je u naslijeđe ostavio tragove do pravih podrijetla. Starin trag vodi u starinsku knjižaru u Londonu gdje rasvjetljava život Flore MacNichol koju je život prije sto godina odveo u dom Alice Keppel, omražene pripadnice edvardijanskog   društva.
Otkrivanjem Florine priče, Star otkriva vlastitu prošlost propitujući sebe i svoje mjesto u   svijetu.

156.

Ringland, Holly
Izgubljeno cvijeće Alice Hart / Holly Ringland ; prevela s engleskoga Lidija Toman. - Zagreb : Znanje, 2019. - 335 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Hit)
Alice Hart odrasta kraj mora, u domu na osami, okružena cvijećem uz koji cvjeta i istinski dio majčine duše. Njezina majka priča prekrasne priče i uzgaja cvijeće koje ju štiti od plima i oseka nepredvidivih i mračih očevih raspoloženja. Nakon tragedije u kojoj gubi roditelje, Alice odlazi živjeti s bakom na farmu autohtonoga australskog cvijeća, koja je već generacijama u obitelji...

157.

Roić, Sanja, 1953-
Fulvio Tomizza i sudbina granice / Sanja Roić. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada ; Umag : Gradska knjižnica, 2019. - 228 str. ; 21 cm
U knjizi je obrađen književni opus istarskog i tršćanskog književnika 20. stoljeća, a podijeljen je na pet dijelova (Od Istarske trilogije do boljeg života, Tršćanski romani, Fantastičar Tomizza, Povijest i pripovijedanje, Tomizza i sudbina granice). Autorica je posebno posvetila pažnju povijesnim temama, odnosno mikrohistoriji Istre u Tomizzinim   prvim
romanima i nagrađenom romanu 'Bolji život' te autobiografskom djelu Tomizzina opusa s obzirom na geografske kontekste, društvene promjene te odnose među književnim likovima. Knjiga je    namijenjena filolozima, komparatistima, kroatistima, ali
i povjesničarima.

158.

Samardžija, Marko, filolog, 1947-2019
Kroatistički portreti i za(o)kreti / Marko Samardžija. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada, 2019. - 216 str. ; 24   cm
Autor se bavi pitanjima hrvatskog književnog/standardnog jezika kroz povijest u kontekstu hrvatskih standardizacijskih nastojanja i načinima na koje ih je rješavala jezikoslovna kroatistika. U tom smislu knjiga objedinjuje radove koji su     nastajali kao referati za kroatističke skupove, kao pogovori pojedinim izdanjima ili popratni govori u svečanim prigodama. Dodana su i dva koncepcijski različita priloga: jedno dosad neobjavljeno, u Beču održano predavanje o hrvatskom jeziku i jezičnom stanju uoči ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju te jedno (budimpeštansko) plenarno izlaganje o povijesti proučavanja hrvatskog jezika i književnosti na sveučilištima i visokim učilištima izvan hrvatskog jezičnog područja.

159.

Savković, Dušan, publicist, 1950-
Aronija, jagoda, kupina, malina, ogrozd, ribiz : rezidba, kalemljenje, uzgoj, razmnožavanje, zaštita, održavanje, branje i prerada / Dušan Savković. - Zagreb : Begen, 2019. - 120 str. : ilustr. ; 24  cm
Praktičan priručnik o postupcima pri uzgoju bobičastog voća. U knjizi su prikazane posebnosti ovih voćaka, predstavljene     su njihove sorte, prikazani su postupci uzgoja, održavanja nasada te berbe, čuvanja i sušenja. Posebna poglavlja   posvećena su njihovim svojstvima, preradi i pripravcima. Posljednje poglavlje knjige posvećeno je korovnim biljnim vrstama    u voćnjaku.

160.

Savković, Dušan, publicist, 1950-
Jabuka & kruška : [rezidba, kalemljenje, uzgoj, razmnožavanje, zaštita, održavanje, branje i prerada] / Dušan   Savković.
- Zagreb : Begen, 2019. - 112 str. : ilustr. ; 24  cm
Praktičan priručnik o postupcima pri uzgoju jabuka, krušaka i japanskih jabuka (kakija). U knjizi su prikazane posebnosti   ovih voćaka, predstavljene su njihove sorte, prikazani su postupci razmnožavanja i oplodnje te uzgoja voćaka i održavanja njihovih nasada. Posebna poglavlja odnose se na berbu i skladištenje voćaka te njihova svojstva i pripravke, uključujući i postupak pripreme rakije. Posljednje poglavlje knjige posvećeno je korovnim biljnim vrstama u   voćnjaku.

161.

Scott, Jane
Samopouzdani roditelji : pedijatrijski vodič za skrb o vašem mališanu - tako da pritom ne žrtvujete radost, ne siđete s uma i ne poludite / Jane Scott i Stephanie Land ; [prevela s engleskog Aleksandra Barlović]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 195 str. ; 24 cm
Knjiga pedijatrice i neonatologinje te majke četvero djece. Autorica pomaže roditeljima u spoznavanju zaista bitnih stvari u odgoju zdrave djece, a njih, osim zdrave prehrane, sna i sigurnog okruženja čine još obitelj, prijatelji i igra. Savjetuje kako odbaciti nesigurnost i stalnu brigu za dijete te početi uživati u odgoju djeteta, bezbrižnom dojenju i lakom postavljanju  pravila. U knjizi autorica pokazuje kako biti ne samo bolji roditelj već i sretnija   osoba.

162.

Sekelj, Tibor, 1912-1988
Papuanski dnevnik / Tibor Sekelj. - Zagreb : Libricon, 2019. - 243 str., [16] str. s tablama : ilustr., zemljop. crtež ; 21   cm
Kozmopolit, iskusni putnik, etnograf, muzeolog i novinar putovao je 1970./71. godine kroz Papuu Novu Gvineju. Izvornik iz 1976. godine objavljen je do sad samo u mađarskom prijevodu. Ovdje je prilagođen suvremenoj gramatici i pravopisu, a geografski pojmovi navedeni su u skladu s današnjim nominiranjem. Putopis nije samo opis zanimljive pustolovine, već sadrži vrijednu dokumentarnu građu, a uključene su dosad neobjavljene   fotografije.

163.

Senker, Boris, 1947-
S obiju strana rampe : ogledi o hrvatskoj drami i kazalištu / Boris Senker. - Zagreb : Leykam international, 2019. - 359 str. : ilustr. ; 22 cm
Knjiga objedinjuje sedamnaest ogleda ovog uglednog hrvatskog teatrologa i akademika nastalih u posljednjih desetak  godina. Prema autorovim riječima, kroz knjigu se provlače dvije niti. Jedna je tematska, s obzirom na činjenicu da je u svim tekstovima fokus na hrvatskoj dramskoj književnosti i hrvatskom kazalištu - od dramatičara (Marin Držić, Lada Kaštelan, Davor Špišić, Asja Srnec Todorović) preko redatelja (Ivo Raić, Branko Gavella, Krešimir Dolenčić, Oliver Frljić) do  kazališnih povjesničara (Nikola Milan Simeonović, Slobodan Prosperov Novak). Druga nit koja ove oglede povezuje   jest činjenica da su oni "prvo imali slušatelje a tek potom čitatelje" budući da ih je autor prvotno izlagao na raznim stručnim skupovima posvećenim hrvatskoj dramskoj književnosti i hrvatskom   kazalištu.

164.

Shakespeare, William, 1564-1616
Romeo i Julija / William Shakespeare ; s engleskoga preveo Mate Maras. - Kostrena : Lektira, 2019. - 184 str. ; 21   cm.
- (Biblioteka Lektira)
Novo izdanje najpoznatije ljubavne priče svih vremena. Na kraju knjige nalazi se pogovor Mate Marasa o Shakespeareu i zlatnom dobu elizabetanskog kazališta, kronologija života i rada Williama Shakespearea te metodički pristup ovoj   tragediji.

165.

Shizofrenije
Shizofrenije / urednici Dalibor Karlović, Vjekoslav Peitl, Ante Silić. - Zagreb : Klinički bolnički centar "Sestre milosrdnice" ; Jastrebarsko : Naklada Slap, 2019. - 470 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Bibliotheca Psychiatrica ;   2)
Kako se na Klinici za psihijatriju KBC-a Sestara milosrdnica već gotovo cijelo stoljeće provodi 'Kompleksni program dijagnostike i liječenja shizofrenija' ili 'Ekološki model shizofrenija', autori su ga u ovom sveobuhvatnom udžbeniku željeli predstaviti ostalim zainteresiranim stručnjacima. Težište tog programa dijagnostike i liječenja shizofrenija je integracija neurobioloških, neuropsiholoških, socijalnih i inih okolinskih čimbenika u jedinstven program dijagnostike i liječenja, a posebice se naglašava obiteljski pristup shizofrenijama i poremećajima iz   spektra.

166.

Slimani, Leila, 1981-
Uspavanka / Leila Slimani ; prevela s francuskog Vlatka Tor. - [2. izd.]. - Zaprešić : Fraktura, 2019. - 199 str. ; 21  cm
Drugo hrvatsko izdanje međunarodnog bestselera. Mladi pariški bračni par Myriam i Paul odlučio je zaposliti dadilju koja bi brinula o njihovo dvoje djece nakon što se Myriam ipak odlučila posvetiti odvjetničkoj karijeri. Odabrali su pouzdanu,  smirenu i učinkovitu Louise koja ubrzo postaje neophodan dodatak obitelji. No Myriam i Paul ne znaju ništa o stvarnoj   Louise i njezinom životu, pa se tako velika prisnost nakon niza nesporazuma i manjih incidenata neminovno pretvori u tragediju. Roman nagrađen Goncourovom nagradom 2016. godine progovara o problemima suvremenog majčinstva, ženama rastrganima između ambicija i obitelji, životu dadilja i njihovom položaju u obiteljima u kojima rade, te očaju i osamljenosti marginalaca bez obitelji i ikakvih čvrstih  veza.

167.

Steadman, Catherine, 1987-
Nešto je u vodi / Catherine Steadman ; s engleskoga prevela Aleksandra Barlović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 368 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  298)
Erin i Mark su sretan par željan svega: kuće, dobrih poslova, putovanja i lagodnog života. Odlučuju se vjenčati, napraviti raskošnu svadbu i otputovati na medeni mjesec, no Mark gubi posao tik pred svadbu čime se njihovi planovi mijenjaju. Nakon skromnijeg vjenčanja otputuju na medeni mjesec na Bora Boru. Tamo odlaze na zajedničko ronjenje na kojem pronalaze olupinu aviona i torbu punu vrijednosti i velike količine novca. Svoje otkriće odlučuju zadržati za sebe, ali ta odluka potaknut će raspad njihova odnosa i pretvoriti im život u  pakao.

168.

Škarica, Siniša, 1946-
1970. - 1989. - 575 str.
Drugi dio trilogije bavi se povijesnim činjenicama i važnim događajima i glazbenicima s domaće scene u sedamdesetima i osamdesetima. Autor portretira mitsko doba novoga vala, njegove prethodnike i utjecajne projekte toga   vremena.
Argumentirano brani kulturnu i društvenu poziciju svoje izdavačke kuće koja je djelomično i kreirala masovni   ukus.

169.

Šojat, Ivana, 1971-
Jom Kipur : [roman] / Ivana Šojat. - Zaprešić : Fraktura, 2019. - 339 str. ; 21  cm
Hrvatski branitelj Josip Matijević, dragovoljac koji je prošao slavonska ratišta i preživio srpske logore, dvadesetak godina poslije zbog jednog incidenta dolazi na terapiju mladome psihijatru Grguru Romiću, koji je u vrijeme rata bio još   dijete.
Obojica pokušavaju shvatiti sebe, ljude oko sebe i svijet u kojemu žive, razmišljaju o smislu postojanja i pitanju vlastitoga identiteta. Tragaju za čvrstim uporištem u životu, ali im ono uvijek nekako izmiče. Iako posve različitog podrijetla i životnih priča, po nečemu su vrlo slični i ta sličnost stvara među njima neku čudnu povezanost… Roman o   strašnim i neizbrisivim ožiljcima rata, ali i o traumatičnim i teškim obiteljskim  odnosima.

170.

Šur-Puhlovski, Marina, 1948-
Treći život druge violine : pripovijesti / Marina Šur Puhlovski. - Zagreb : V.B.Z., 2019. - 178 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 493)
Zbirka donosi dvadeset priča, sudbina likova od kojih su se mnogi pojavljivali u autoričinim prethodnim romanima, a  povezuje ih tema ljubavi u raznim oblicima. Ova nagrađivana spisateljica koja iza sebe ima dvadesetak knjiga - zbirki priča, romana, eseja, putopisne proze, dnevničkih zapisa, vješto stavlja stare likove u nove životne situacije, pa se zbirka može čitati bez poznavanja knjiga koje su ovoj prethodile. Svih dvadeset priča na neki način tematizira ljubav, ne samo u odnosu muškarca i žene, nego i u obitelji, među prijateljima. Likovi su zatečeni u životnoj situaciji koja u njima potiče preispitivanje vlastitog života i razmišljanje što bi bilo da je život išao u drugom smjeru. Gubici, tuge, proživljeni, osiromašeni, promašeni životi, potrošene ljubavi i iznevjerena prijateljstva te starenje i starost koja naposljetku zapečaćuje sudbine, provlače se     kroz sve priče.

171.

Vučićević-Boras, Vanja, 1971-
Orofacijalna bol / Vanja Vučićević Boras i suradnici. - Zagreb : Medicinska naklada, 2019. - XIV, 190 str. : ilustr. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici)(Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Bol usta ili lica koji traje dulje od tri mjeseca, a pojavljuje se u području ispod orbito-mentalne linije, iznad vrata i do uha,     čime se razlikuje od glavobolje neugodan je tjelesni osjet namijenjen obrani organizma od štetnih djelovanja u orofacijalnom području. U ovom tekstu detaljno je objašnjen današnji doseg biomedicinskih disciplina u pogledu boli, a prikazane su i mogućnosti njezina liječenja.

172.

Vučićević-Boras, Vanja, 1971-
Priručnik/atlas oralnih bolesti : od dijagnoze do terapije / Vanja Vučićević Boras. - 2., dopunjeno izd. - Zagreb : Medicinska naklada, 2019. - X, 159 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Priručnici / Medicinska  naklada)
Priručnik sadrži sažet prikaz epidemiologije, etiologije, kliničke slike, dijagnoze, diferencijalne dijagnoze i terapije uobičajenih bolesti usne šupljine. Okupljena su i zanimljiva klinička iskustva namijenjena u prvom redu studentima dentalne medicine, stomatolozima i specijalistima oralne  medicine.

173.

Ward, Penelope, 1975-
Zabranjeno voće / Penelope Ward ; prevela s engleskoga Silvia Sinković. - Zagreb : Znanje, 2018. - 270 str. ; 24  cm
Strastvena ljubavna priča između dvoje tinejdžera, Grete koja živi s majkom i očuhom te očuhovog sina Eleca, koji dolazi živjeti s njima zadnju godinu srednje škole. Greta je očekivala da će dobiti polubrata no u njezin život došao je drzak,    seksi, tetoviran i privlačan mladić loših navika. Ona je mrzila sve u vezi njega, a istovremeno ju je strašno privlačio. Ni on nije bio imun na Gretu, no bio je svjestan da je ona za njega zabranjeno voće. Ne bi li je držao što dalje od sebe, mučio ju   je svojim ponašanjem. Ipak, došao je dan da se Elec vrati u Kaliforniju. Noć uoči njegova odlaska strasti se otimaju kontroli…

174.

Wardrop, David, 1984-
Duga šetnja kući / David Wardrop ; prevela Iva Meštrović. - Zagreb : Krug knjiga, 2019. - 239 str. ; 21   cm
Roman katastrofe s elementima humora. Jednog sasvim običnog ponedjeljka mladi zaposlenik dolazi na posao i zatiče svoju šeficu kako iskače kroz prozor uz riječi: „Došao je kraj“. Tada shvaća da u blizini nema nikoga osim jednog starog domara besmisleno smještenog u podrumu, koji mu objasni da je nastupila katastrofa svjetskih razmjera. No možda apokalipsa i nije tako strašna stvar? I možda najbolje što čovjek može učiniti u tim okolnostima jest polako se pješice uputiti prema svojoj rodnoj kući.

175.

Wiedemann, Alfred, 1856-1936
Religija drevnih Egipćana / Alfred Wiedemann ; [prijevod Mladen Udiljak]. - Zagreb : Cid-Nova, 2019. - 201 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Tragovi ; knj. 117)
Autorov pristup polazi od toga da se ne može govoriti o homogenoj egipatskoj religiji, već o religijskim idejama. U   isto vrijeme mogu se pronaći različiti sustavi misli koji proizlaze iz egipatskog religijskog vjerovanja tijekom brojnih stoljeća. U knjizi autor razmatra najvažnije ideje koje se djelomično centriraju oko određenih formi bogova, a djelomično oko jedne bazične ideje, a prije toga daje kratak osvrt na podrijetlo egipatske   države.

176.

Wulf, Christoph, 1944-
Antropologija u globaliziranom svijetu : na putu k novoj antropologiji / Christoph Wulf ; prijevod Adnan Tufekčić ;  redaktura prijevoda Damir Barbarić. - Zagreb : Matica hrvatska, 2019. - 126 str. : 17 cm. - (Biblioteka Parnas. Niz  Filozofija)
Predavanjima okupljenima u ovoj knjizi autor se želio uključiti u raspravu koja se posljednjih godina vodi o samopoimanju antropologije, zbog čega se pozabavio obrisima koncepta opće historijsko-kulturne antropologije. Referentni okvir njegovih uvida je razvoj antropološke misli u Europi u 20. stoljeću, poglavito u Njemačkoj. Mišljenja je da s gubitkom značaja normativnih antropologija središtem antropoloških istraživanja postaje tijelo sa svojim rođenjem i svojom smrću, pa su neka predavanja posvećena primjerice ritualima i gestama, mimetičkom    pristupu svijetu, obiteljskoj sreći, logici i strasti.

177.

Zločini jugoslavenske armije i komunistička represija na području Like i grada Gospića 1945. godine : dokumenti,   sv
Zločini jugoslavenske armije i komunistička represija na području Like i grada Gospića 1945. godine : dokumenti, svjedočanstva i grobišta : (1944.-1998.) / pripremili Blanka Matković, Ranko Topić ; uvodni tekst napisala Blanka Matković. - Zagreb : Hrvatska družba povjesničara "Dr. Rudolf Horvat", 2019. - 988 str. ; 24   cm
Ova zbirka donosi mnoštvo dosad neobjavljenih dokumenata o stradanju hrvatskog stanovništva na području čitave Ličko- senjske županije te djelomično Gorskog Kotara u posljednjim tjednima i neposredno nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Knjiga je nastala u sklopu istraživačkog projekta "Hrvatska povijest 1941. - 1948.", čiji je konačan cilj razotkrivanje prešućenih detalja iz suvremene hrvatske  povijesti.