Novi naslovi - studeni

1.
"Da vaša radost bude potpuna" (Iv 15, 11) : kateheza i rast u vjeri u današnjim   okolnostima
"Da vaša radost bude potpuna" (Iv 15, 11) : kateheza i rast u vjeri u današnjim okolnostima / Hrvatska biskupska konferencija. - Zagreb : Hrvatska biskupska konferencija : Kršćanska sadašnjost, 2018. - 201 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Dokumenti ; knj. 6)
Hrvatska biskupska konferencija je, uz pomoć svoga Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju, priredila radni dokument  Da vaša radost bude potpuna (Iv 15,11). Kateheza i rast u vjeri u današnjim okolnostima. Cilj je ovoga dokumenta,  sagledati sveukupno katehetsko djelovanje Crkve u Hrvatskoj. Njime se želi upozoriti na značajnije pothvate u obnovi kateheze koja obuhvaća odgoj u vjeri u obitelji, vjeronauk u školi i vjerski odgoj u predškolskim ustanovama, te katehezu u župnoj zajednici.

2.

Agassi, Andre, 1970-
Razotkrivanje : autobiografija / Andre Agassi ; s engleskog prevela Martina Baričević. - Zagreb : Iris Illyrica, 2018. - 442 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Čitaj knjigu ; knj.  6)
"Mrzim tenis, mrzim ga svim srcem, ali i dalje ga igram.", samo je jedna od rečenica kojom se poznati svjetski tenisač  ogoljuje pred čitateljima ove iskrene, emotivne i intrigantne autobiografije. Nekadašnji teniski broj jedan priznaje kako je     pao na doping testu, govori o svojim brakovima s glumicom Brooke Shields i tenisačicom Steffi Graff, a kroz knjigu pratimo njegovo sazrijevanje na privatnom i poslovnom  polju.

3.

Ajanović, Midhat, 1959-
Film i strip : eseji o autorima, estetici i kreacijama nastalim u intermedijalnom kontekstu stripa, animacije i filma /     Midhat Ajanović Ajan. - Bizovac : Matica hrvatska, Ogranak Bizovac, 2018. - 271 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Kvadrat. Plus ; knj. 2)
Zbirka eseja nastalih tijekom petnaest godina o autorima, estetici i kreacijama nastalim ispreplitanjem stripa, animacije i   filma. Sadržani su eseji o: animaciji Vikinga Eggelinga, urbanom trileru i Dashiellu Hammettu, Hugu Prattu i serijalu Corto Maltese, tumačenju kreativnosti Fellinija, životu Luisa Bunuela, značaju Roy Anderssona, animaciji u međuprostoru strip- kvadrata i Krešimiru Zimoniću, pripovjednom postupku u strip serijalu Ken Parker, ženskoj crti britanskog animiranog filma i stripa te dokumentarističkoj formi filma, animacije i  stripa.

4.

Anouilh, Jean, 1910-1987
Ljubavni sastanak u Senlisu : izabrane drame / Jean Anouilh ; izbor i prijevod s francuskoga Vera Vujović ; ilustracije Stephane Michel. - Zagreb : Durieux, 2018. - 428 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Tilla Durieux : kazališna   biblioteka ; sv. 6)
Knjiga sadrži pet drama jednog od najznačajnijih dramskih pisaca 20. stoljeća. „Ljubavni sastanak u   Senlisu“, „Léocadia“, „Divljakuša“, „Proba ili kažnjena ljubav“ i „Poziv u dvorac“ naslovi su iz autorovog mlađeg dramskog opusa, nastalog između tridesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća. Moderni pojedinci i društvo, sukob „mladih“ i „starih“, razlika društveno marginaliziranih i visoko etabliranih, emancipacija žena, toleriranje prijestupa, kukavičluk i predrasude samo su neka,   od
još i danas aktualnih pitanja, koja autor kroz svoje drame otvara i   dotiče.

5.

Aulnoy, Marie Catherine Le Jumel de Barneville, 1650-1705
Bijela mačka / Marie-Carherine d'Aulnoy ; prevela i prilagodila Sanja Lovrenčić ; ilustrirala Hana Vrca. - Zagreb : Mala zvona, 2018. - [36] str. : ilustr. ; 22  cm
Ne želeći se lako odreći prijestolja u korist jednog od trojice sinova, stari kralj prinčeve stavlja na velike kušnje.  Najuspješniji među njima zadobit će očevo povjerenje i naslijediti krunu. Čitatelj prati ponajprije avanture najmlađeg kraljevića kojemu u uspješnom izvršenju pothvata pomaže tajanstvena bijela mačka... U svome izvornom obliku bajka je objavljena 1698. godine, a sadrži poznate arhetipske magijske elemente poput vila, začaranih princeza te životinja koje govore ljudskim jezikom. Djelo je podjednako namijenjeno djeci i   odraslima.

6.

Barash, Susan Shapiro, 1954-
Otrovne prijateljice : knjiga o ženskim prijateljstvima / Susan Shapiro Barash ; s engleskoga prevela Aleksandra Barlović. - Zagreb : V.B.Z., 2018. - 254 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Mi)
Ovaj psihološki savjetnik bavi se temom ženskih prijateljstava na taj način da najprije grupira tipove prijateljica - one koje podnosimo, one koje odbacujemo i one koje ostaju. Autorica analizira žensku opčinjenost i potrebu za ženskim  prijateljstvima te njihov velik i značajan utjecaj koji imaju u životu većine žena. Na pristupačan i zanimljiv način obrađeni su tipični odnosi među prijateljicama, a koji se zasnivaju na idealiziranju, iskorištavanju, žrtvovanju, dijeljenju i drugom. One osobe s kojima je moguće dijeljenje potencijalno su najbolje prijateljice. U knjizi se navodi i popis korištene literature te   vodič za čitatelje.

7.

Barbieri, Veljko, književnik, 1950-
Mediteranska kuhinja : mit i legende u 381 receptu / [Veljko Barbieri] ; [fotografije Veljko Barbieri]. - Zagreb : Profil knjiga, 2018. - 322 str. : ilustr. ; 23  cm
Još jedna kuharica glasovitog poznavatelja gastronomije. U "Mediteranskoj kuhinji" su tradicionalni recepti koji su ponegdje modernizirani i prilagođeni suvremenim navikama i načinima pripreme. Knjiga obuhvaća poglavlja o pripremi predjela, juha, rižota, tjestenine, jela od mesa i riba te slastice.

8.

Belan, Branko, 1912-1986
Kutija od ebanovine / Branko Belan. - Zagreb : Ex libris, 2018. - 191 str. ; 21 cm. - (Djela Branka Belana ; sv. 1)(Ex libris)
Branko Belan je hrvatski filmski redatelj, filmolog i književnik. Ovo je prva knjiga iz edicije Djela Branka Belana. Ediciju je priredila Jelena Heckman. U ovoj knjizi se nalazi autorov prvi roman Kutija od ebanovine, koji je jedini među njegovim djelima objavljen u dva izdanja (1960. i 1969.). U napomeni uz ovo izdanje priređivačica piše: "Karlo, glavni lik, istodobno živi u svojoj mladosti (njegova svijest o njoj posve je pojednostavljena) i u zreloj dobi, kao homo duplex, u kojoj do kraja dramatizira svoj položaj. Takva dva slijeda razmišljanja očituju se i u dvama različitim oblicima: s jedne strane u okretanju prema određenom objektu, dakle prema kutiji, koja je, zbog oživljavanja trame iz djetinjstva. izazvala burnu reakciju u njegovoj psihi, dok je u drugom, pak, snažno uzdrman potisnutim unutrašnjim   nemirima."

9.

Belan, Branko, 1912-1986
Lica otputovala, lica umrla / Branko Belan. - Zagreb : Ex libris, 2018. - 310 str. ; 21 cm. - (Djela Branka Belana ;   sv.
3)(Ex libris)
Branko Belan je hrvatski filmski redatelj, filmolog i književnik. Ovo je treća knjiga iz edicije Djela Branka Belana. Ediciju je priredila Jelena Heckman. U ovoj trećoj knjizi se nalazi autorova zbirka novela Lica otputovala, lica umrla, koja je prvi put objavljena 1963. godine. U napomeni uz ovo izdanje priređivačica piše: "Gotovo sve Belanove priče napisane su kao rezultat spoznaje o postojanju ozbiljnih moralnih dvojbi i psiholoških kriza u današnjem svijetu. Potresne su to slike u  kojima se do usijanja okreće, zapleće i jedva snalazi čovjek, posvemašno otuđen, stiješnjen u zahuktaloj i nemilosrdnoj svakodnevici."

10.

Belan, Branko, 1912-1986
Tmora / Branko Belan. - Zagreb : Ex libris, 2018. - 263 str. ; 21 cm. - (Djela Branka Belana ; sv. 2)(Ex  libris)
Branko Belan je hrvatski filmski redatelj, filmolog i književnik. Ovo je druga knjiga iz edicije Djela Branka Belana. Ediciju je priredila Jelena Heckman. U ovoj knjizi se nalazi autorov drugi roman Tmora, prvi put objavljen 1967. godine. U napomeni uz ovo izdanje priređivačica piše da u vrijeme kada je objavljen, roman je bio najavljen kao logičan nastavak Kutije od ebanovine, kao drugi dio zacrtane trilogije o senzibilnom, ugroženom i otuđenom pojedincu. Ali, od najavljene treće knjige, autor je odustao.

11.

Burns, Catherine, 1968-
Gošće / Catherine Burns ; preveo s engleskoga Predrag Mavar. - Zagreb : Znanje, 2018. - 249 str. ; 24  cm
U svom  prvijencu, britanska autorica donosi priču o nezadovoljnoj i usamljenoj usidjelici Marion Zetland, koja živi sa   svojim starijim bratom Johnom u staroj viktorijanskoj kući u engleskom Northportu. Njih dvoje idealna su kombinacija za čuvanje Johnove stravične tajne koja se nalazi u podrumu obiteljske kuće. Oboje se bore s psihičkim poremećajima i nedostatkom ljubavi koji su proizašli još iz  djetinjstva.

12.

Coben, Harlan, 1962-
Dom / Harlan Coben ; preveo s engleskoga Damir Biličić. - Zagreb : Znanje, 2018. - 357 str. ; 24  cm
Novi triler iz serije o detektivu Myronu Bolitaru donosi priču o nestanku dvojice dječaka u trenutku dok su se uz dadilju igrali u obiteljskoj kući u bogataškom predgrađu New Jerseyja. Unatoč tome što su otmičari od roditelja zatražili bogatu otkupninu, dječacima se na deset godina gubi trag. Sve dok detektiv Bolitar i njegov prijatelj Win ne posumnjaju da je dječak kojeg su pronašli u blizini željezničkog kolodvora jedan od otetih i krenu u razotkrivanje ove    misteriozne otmice…

13.

Cognetti, Paolo, 1978-
Osam planina / Paolo Cognetti ; prevela s talijanskog Ana Badurina. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 203 str. ; 21   cm
Pietro je povučeni dječak iz Milana. Njegovu sve otuđeniju obitelj povezuje još samo ljubav prema planinama. Na odmoru, u malenom selu u talijanskim Alpama, upoznaje vršnjaka, pastira Brunu. Zajedno provode mnoga ljeta istražujući planinske proplanke i tajnovite gudure, pod budnim okom Pietrovog oca, otkrivajući istodobno međusobne sličnosti i razlike. Početak   je to velikog prijateljstva, iako im se životni putovi razilaze - Bruno ostaje u svojoj gorskoj oazi, a Pietro postaje svjetskim putnikom u potrazi za sve većim planinarskim izazovima. Roman je lirska priča o odrastanju i snazi   prijateljstva,
prožimanju čovjeka i prirode te odnosu između očeva i  sinova.

14.

Ćosić, Mirko, 1903-1967
Prijepor crkve i komunizma : s posebnim osvrtom na stanje u bivšoj Jugoslaviji / Mirko Ćosić. - Zagreb : Naklada Nediljko Dominović, 2018. - 351 str., VIII str. s tablama : graf. prikazi ; 24 cm. - (Djela iz hrvatske duhovne i kulturne baštine ; knj. 6)
Knjiga je rezultat autorovog iscrpnog istraživanja i analize odnosa crkve, napose Katoličke crkve i komunizma s naglaskom na stanje u bivšoj Jugoslaviji, odnosno Hrvatskoj. Pritom je pokušao pojasniti ideju komunizma, njezin odnos prema religiji i Crkvi te uzroke prijepora koji su se događali tijekom velikih svjetskih previranja 20. stoljeća. Jedno poglavlje posvećeno je zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu. Autor se koristio se dosad manje poznatim arhivskim materijalima iz     Hrvatskog državnog arhiva, Fonda komisije za odnose s vjerskim zajednicama te Osobnog fonda Svetozara   Ritiga.

15.

Dashner, James, 1972-
Labirint 4 : zapovijed: ubij : [što je bilo prije Labirinta?] / James Dashner ; s engleskog preveo Dražen Čulić. - Zagreb : Profil knjiga, 2018. - 277 str. ; 23 cm. - (Trkač u labirintu ;  4)
Radnja četvrtog romana iz  serije „Trkač u labirintu“ prethodi radnji ostalih romana i odvija se trinaest godina prije ZLOPAK-  a, Labirint-a, Sunčevih baklji i virusa koji su ubili većinu stanovništva. Zahvaljujući skupini ljudi, Mark i Trina uspijevaju preživjeti katastrofu prouzrokovanu Sunčevim bakljama i polako dovesti život u normalu, ali godinu dana kasnije pojavljuje   se brzo mutirajući virus koji pretvara ljude u  ubojice.

16.

Erikson, Thomas, 1965-
Okruženi idiotima : kako razumjeti one koje je nemoguće razumjeti / Thomas Erikson ; [prevela Marija Perišić]. - [Zagreb] : Poetika, 2018. - 280 str. : graf. prikazi ; 21  cm
Na temelju suradnje s različitim tipovima ljudi i njihova dugogodišnjeg proučavanja, autor objašnjava kako razumjeti i prihvatiti tu različitost, poboljšati komunikaciju s onima koje doživljavamo „drugačijima od sebe“ te ih zbog te različitosti ne nazivati pogrdnim imenima. Od niza postojećih metoda kojima se to može postići, odlučio se za tzv. DISA-metodu. Cilj mu  je izgraditi što bolji dijalog među ljudima te da postanu dobrim i prilagodljivim   komunikatorima.

17.

Filipović, Ivica, 1960-
Revizija : mehanizam nadzora i povjerenja / Ivica Filipović, Marijana Bartulović, Mario Filipović. - Split : Redak, 2018. - 331 str. : graf. prikazi ; 22 cm
Knjiga je namijenjena studentima, ali i onima koji se bave revizijom te žele proširiti uvide i znanja u sve vrste revizijskih usluga. Knjiga se sastoji od 5 dijelova, a u njoj su autori obradili nadzor, povjerenje i vrste revizija, odnosno internu, državnu, eksternu te danas vrlo aktualnu, zbog brojnih korporativnih skandala u svijetu i Hrvatskoj, forenzičnu reviziju.

18.

Foucault, Michel, 1926-1984
Velika strankinja : a propos književnosti / Michel Foucault ; uredili i uvodnom riječi popratili Philippe Artieres, Jean- Francois Bert, Mathieu Potte-Bonneville i Judith Revel ; s francuskoga prevela Vanda Mikšić. - Zagreb : Meandarmedia, 2018. - 279 str. ; 15 cm. - (Edicija Drugi smjer ; knj.  14)
Knjiga sadrži Foucaultova izlaganja o književnosti u kojima se odražava autorov kompleksan i kritički odnos prema književnosti kao jezičnoj praksi, a koja su izgovorena između 1963. i 1971. godine. Prva cjelina, Jezik i ludilo sadrži   tekstove Šutnja luđaka i Poludjeli jezik, koji su transkripti radio emisija iz 1963., propituje "odnos jezika i ludila, odnosno analizira fenomen luđaka u književnom tekstu te izviranje ludila iz jezika/teksta". Druga cjelina, Književnost i jezik, gdje se pokušava definirati književnost i njezino ishodište, te preispituje odnos književnosti i kritike, sastoji se od dvaju predavanja,    a treća, pod naslovom Predavanja o de Sadeu, dvodijelni je članak izložen 1970. na Sveučilištu u Buffalu u   Americi.

19.

Garcia, Hector, 1981-
Ikigai : japanska tajna za dug i sretan život / Hector Garcia (Kirai), Francesc Miralles ; [sa španjolskoga prevela Ana Matijević]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 189 str. : ilustr. ; 19  cm
Autori knjige proučavaju filozofiju ikigaija i tajnu dugog i sretnog života Japanaca. Donose svjedočanstva najdugovječnijih ljudi, opisuju njihove prehrambene navike, prakticiranje istočnjačkih vježbi koje potiču zdravlje i dugovječnost, važnost obuzetosti i sposobnosti prilagodbe. Ukratko opisuju logoterapiju i Morito terapiju kroz dodirne točke s ikigaijem. Na kraju knjige navedeno je deset zakona izvedenih iz mudrosti staraca Ogimija, sela s najvećim indeksom dugovječnosti na svijetu.

20.

Gerovac, Goran, 1967-
Nikad robom / Goran Gerovac. - Zagreb : V.B.Z., 2018. - 261 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj.  478)
U knjizi su skupljene kolumne koje autor piše za dnevne novine Večernji list. Jedan od zadnjih pravih starinskih novinara,  ali i pisac romana, urednik političkog priloga Obzor, vrsni je promatrač spreman na stalno preispitivanje društva. Znalački dekonstruira neke prečesto korištene sintagme, zablude i  budalaštine.

21.

Glavan, Polona, 1974-
Kako god / Polona Glavan ; prevela sa slovenskog Jagna Pogačnik. - Zagreb : Hena com, 2018. - 433 str. ; 22   cm
Roman suvremene slovenske spisateljice, ispričan u dva glasa, dviju potpuno različitih djevojaka – sedamnaestogodišnje Lili i studentice Alje, iz intimne, ljubavne priče prerasta u angažiranu, aktivističku prozu te oštru kritiku društva. I dok se nezrela Lili i njen dečko Mars bore s neplaniranom trudnoćom i činjenicom da je Mars zbog imigranta dobio otkaz,   socijalno osviještena Alja odlučuje držati instrukcije dječaku iz Bosne, koji živi u teškom siromaštvu. Njihovi se putevi presijeku u trenutku kada se nađu na istom prosvjedu, ali na suprotnim stranama. Dvije osobne priče tako poprimaju širi društveni kontekst, a autorica stavlja naglasak na marginalizirane skupine te kritizira ne samo slovensko, već i društvo  cijele regije.

22.

Guez, Olivier, 1974-
Nestanak Josefa Mengelea / Olivier Guez ; s francuskoga preveo Tony Šercer. - Zagreb : Meandarmedia, 2018. - 175 str. ; 20 cm. - (Meandar. Roman ; knj. 84)
U biografskom romanu, okrunjenom nagradom Renaudot, autor progovara o životu "Anđela smrti" nakon Drugog svjetskog rata tijekom kojega je u Auschwitzu provodio bestijalne pokuse nad Židovima, a sve pod krinkom eugenike i stvaranja savršene arijevske rase. Djelo obuhvaća poslijeratne godine ozloglašenog SS liječnika provedene u egzilu u Latinskoj Americi, odnose s obitelji, negdašnjim nacističkim suborcima te izbjegavanje izručenja Njemačkoj i Izraelu. Unatoč svim pokušajima uhićenja, zločinac uspijeva pronaći utočišta ponajprije u peronističkoj Argentini, potom u Paragvaju, a  naposljetku u Brazilu, gdje i umire u Sao Paulu pod lažnim identitetom 1979. godine. Glavni naglasak je na karakternim crtama monstruoznog ubojice, perverznosti njegova uma i morama prošlosti koje ga progone dok gubi podršku   najbližih.
Pisac dokumentarističkim stilom ukazuje na banalnost zla. Fascinacija dijaboličnom ideologijom i zaslijepljenost ambicijom strmoglavljuju čovjeka u bezdan  izopačenosti.

23.

Hardinge, Frances, 1973-
Drvo laži / Frances Hardinge ; [prevela s engleskoga Marijana Pasarić]. - Zagreb : Vorto Palabra, 2018. - 287 str. ;  24
cm
Nagrađivani roman o četrnaestogodišnjoj Faith Sunderly i njenom otkrivanju istine o očevoj smrti. Otac, slavni znanstvenik, pronađen je mrtav nakon što je sa svojom obitelj preselio na otok Vane u nastojanju da ih zaštiti od skandala vezanog uz obitelj. Nakon istraživanja i otkrivanja očevih spisa, Faith saznaje o čarobnom drvu koje rađa plod ako mu se šapne laž, a plod zatim otkriva skrivene tajne. Osim što zna tajnu koja nju zanima, zna i ostale, pa bi tako očeve ubojice mogao dovesti ravno k njoj…

24.

Henze, Matthias, 1965-
Isusova čitanka : izvanbiblijski spisi pomažu razumjeti Isusa / Matthias Henze ; preveo i priredio Stanimir Vuk-Pavlović. - Zagreb : Kruzak, 2018. - 210 str. : ilustr. ; 24 cm
Autor knjige je američki teolog njemačkog podrijetla koji se osobito bavi ranim židovskim spisima. U ovoj knjizi donosi tumačenja spisa nastalih u doba Drugog hrama, odnosno pet stoljeća prije Krista kao izvorište za razumijevanje Isusa Krista, njegova djelovanja, ali i novozavjetnih tekstova. Autor se bavi apokrifnim zapisima: Mrtvomorskim svicima, Septuagintom, Prvom knjigom Enohovom, Jubilejama, Drugom knjigom o Baruhu i Četvrtom knjigom o Ezri. Ideja je pokazati da Isus nije protivnik židovstva, već bogobojazni Židov. Na kraju knjige mogu se naći upute za daljnje čitanje te pojmovnik.

25.

Holiga, Aleksandar, 1975-
Nogomet narodu / Aleksandar Holiga. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2018. - 199 str. : autorova slika ; 21   cm
Sportski novinar Aleksandar Holiga svoju je prvu zbirku kolumni podijelio na tri ciklusa. "U početku Zemlja je bila užarena lopta" u kojem se tematski bavi počecima nogometa, njegovom zajednicom, infrakstrukturom, stadionima i sl. Drugi ciklus, nazvan "Mi, Hrvati", govori o hrvatskom nogometu, ali i o samom društvu. Posljednji ciklus kolumni imena "Svi danas igraju nogomet" posvećen je velikim igračima te tzv. lažnom peticom (pet najjačih nogometnih liga). A sam epilog knjige, poetski nazvan "You'll Never Walk Alone", pokušava napraviti ono što i u samom imenu Holiga sugerira: vratiti nogomet narodu, odnosno, zajednici iz koje je i  potekao.

26.

Horvatić, Ratko, 1967-
Luzeri i oni drugi / Ratko Horvatić. - Zagreb : Naklada Semafora, 2018. - 128 str. : fotogr. autora ; 21 cm. - (Biblioteka Crvena)
Knjiga sadrži autorova razmišljanja o životu i načine postignuća životnog zadovoljstva i sreće. Tako promišlja o nošenju s osjećajem izgubljenosti, razmišljanju izvan okvira i korištenju alternativnih putova, važnosti slušanja unutarnjeg glasa, rada, učenja i slučajnih susreta, očekivanjima, izborima i izgovorima, osobnim vrijednostima, navikama, duhovnosti, nadahnuću i osobnim potencijalima .

27.

Istrakon (2018 ; Pazin)
Greške u koracima : zbirka kratkih SF i fantasy priča / Istrakon 2018 ; [priče odabrali Tihana Linardon... et al.]. -   Pazin
: Pučko otvoreno učilište : Udruga za promicanje SF-a i fantasyja Albus, 2018. - 120 str. ; 21  cm
18. istrakonska zbirka kratkih znanstveno fantastičnih, fantasy i horor priča. Žarnovski različite, okupljene pod zajedničkim naslovom kojim se želi istaknuti ljudsko u pričama kroz greške koje pokreću i razrješuju radnju, obogaćuju karakterizaciju likova i pridonose slojevitosti radnje. Sadržane su priče: Svjetlonosac, Đavoljica, Tajna janomama, Kopija, Mrtva voda, živi čaj, Dvije muhe: druga muha, Roxy, Ja, bomba, Pronalazač, Pod mesečinom, Suđenje, Gospođa Breča, Kletva.com, Harmonija u bljesku bombe i Kapetanova  biblioteka.

28.

Ivanković, Željko, ekonomist
Besplatno : uvod u političku ekonomiju digitalnog doba / Željko Ivanković. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2018. - 319 str. : graf. prikazi ; 23 cm
Autor nastoji olakšati razumijevanje i snalaženje u digitalnom svijetu prezentirajući pri tome   digitalne ekonomije digitalnog svijeta. Objašnjava kompanije – platforme uspoređujući ih s tvrtkama industrijskog doba, analizira rast netržišne besplatne razmjene, inovacije kao glavne vrijednosti i njen utjecaj na unapređenje proizvodnje i produktivnosti, pojavu kriptovaluta te promjenu u odnosu kapitala, rada, tržišta i političkog odnosa među  njima.

29.

Jergović, Miljenko, 1966-
Selidba / Miljenko Jergović. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 365 str. ; 24  cm
Sarajevska ulica Sepetarevac mjesto je odrastanja autora i često spominjana u njegovim djelima. Upravo iz Sepetarevca, kuće u kojoj je živio od svoje treće godine, počinje njegova "selidba" zbog ratnih prilika u Zagreb. Iako ljudi selidbu obično koriste za bacanje nepotrebnih stvari, kao i za mogući pronalazak davno zaboravljenih, za Jergovića sama selidba,   prebiranje po kutijama, arhiviranje dokumenata, nije samo fizička pojava. Njega više zanima selidba kao motiv nestajanja iz jednog područja. Upravo se to dogodilo njegovoj obitelji i s njegovim odlaskom, prestaje povijest obitelji u Sarajevu. Autor s fotografskom preciznošću opisuje obitelj, prijatelje, ali bez uspomena, jer, kao što sam kaže: "Ja sam, zapravo, čovjek bez uspomena. Umjesto uspomena imam sjećanja, dokumente, sitnice zaostala nakon niza smrti, fotografije… Ali ništa od    svega toga nije uspomena. Moja sjećanja nemaju sentimentalnu vrijednost. Ona su materijal za tekst, šlagvort za priču."

30.

Judkins, Rod, 1956-
Umijeće kreativnog razmišljanja / Rod Judkins ; s engleskoga prevela Marija Perišić. - Zagreb : Školska knjiga, 2018. - 287 str. : ilustr. ; 21 cm
Autor je umjetnik i kreativni savjetnik koji održava radionice koje primjenom kreativnosti rješavaju profesionalne probleme. Radionice otkrivaju korisne tehnike kojima se dolazi do originalnih ideja i tako se duh kreativnosti širi iz svijeta umjetnosti u ostatak svijeta. Ova knjiga je zamišljena kao pregled korisnih tehnika kreativnog razmišljanja i metoda koje primjenjuju kreativni ljudi.

31.

Kačić, Miro, 1946-2001
Teorija skupova i jezična analiza / Miro Kačić. - Zagreb : Pergamena, 2018. - 342 str. : graf. prikazi ; 23 cm. - (Biblioteka Croaticum / Pergamena ; knj. 21)
Primjenom formalnoga matematičkog modela na opis jezičnih pojavnosti, autor istražuje ustroj hrvatskoga jezika, pri čemu polazi od opisa i struktura francuskoga jezika. Prvi dio, istraživanje je „koje se tiče primjene teorije skupova (na lingvistiku) ondje gdje ona nije eksplicitna ili barem ondje gdje ona nije bila na taj način prikazana (u lingvističkim radovima)“. Drugi dio odnosi se na pokušaj lingvističke teoretizacije.  (cit.)

32.

Kišiček, Gabrijela, 1977-
Retorika i politika / Gabrijela Kišiček. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2018. - 203 str. ; 21  cm
Autorica čitatelja vodi kroz povijest retorike kao neodvojive od politike. Ukazuje na važnost govorne komunikacije na primjerima iz svjetske politike ali i s hrvatske političke scene. Analizira što je zajedničko velikom broju govora političara, a   to je nedostatak originalne figurativnosti, puno floskula i klišeja, upotreba izlizanih metafora. Svaki političar bi trebao voditi računa da svoj imidž gradi svojim načinom komunikacije, trebao bi poznavati odlike dobrog   govorničkog stila.

33.

Knausgord, Karl Ove, 1968-
Jesen / Karl Ove Knausgard ; s norveškoga preveo Munib Delalić. - Zagreb : OceanMore, 2018. - 150 str. ; 23 cm Djelo je prvi dio autobiografske tetralogije nazvane po godišnjim dobima. Podijeljeno je u tri cjeline prema    jesenskim
mjesecima - rujnu, listopadu i studenome. Uvod u pojedine dijelove čine autorova pisma upućena nerođenoj kćeri. Svakoga dana on bilježi neku vrstu osvrta na svakodnevicu, s preciznošću zapažanja koja je i inače odlika njegova stila, pružajući    nam senzibilan uvid u život obitelji u ruralnoj Švedskoj, osvrćući se pritom na vlastito djetinjstvo kako bi ukazao na  neraskidivu vezu između roditelja i djece. Sunce, ose, meduze, benzin, ... sve te naizgled nepovezane stvari, motivi su ove memoarske proze. Ništa nije prebanalno da bi izbjeglo pronicljivom autorskom oku. Knjiga je zapravo osobna enciklopedija svega - od žvakaće gume do zvijezda. Pažljivo promatrajući realitet oko sebe, pisac oslikava neizmjeran i čudesan svijet u kojem živimo.

34.

Književna grupa 90+ (Zagreb)
Netko podvikne, djeca odrastu – proza / Književna grupa 90+ ; [urednik Seid Serdarević]. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 98, 126, XI str. : ilustr. ; 21 cm
Književna grupa 90+ neformalna je zagrebačka skupina pjesnika i prozaista rođenih 1990-ih godina. Zajednički djeluju od 2015. godine s ciljem okupljanja generacijski bliskih pisaca i zbog želje za afirmacijom na književnoj sceni. U ovoj knjizi, svoju poeziju nam predstavljaju sljedeći pisci: Lara Mitraković, Vigor Vukotić, Ema Pavlović i Lana Bojanić, dok su se za prozu opredijelili: Martin Majcenović, Josip Razum te Lana Bojanić. Ove književnike povezuje činjenica da nisu prošli tranziciju već su se u njoj rodili te, unatoč melankoličnosti uzrokovanoj osjećajem generacijske bespomoćnosti, svojim riječima pokazuju kako su svjesni kako je teret zapravo - na njima   samima.

35.

Luić-Vudrag, Dubravka, 1956-
Hrvatska revija (1928.-1945.) i hrvatski kulturni identitet / Dubravka Luić-Vudrag. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada, 2018. - 374 str. : graf. prilozi ; 24  cm
Knjiga je doktorska disertacija u kojoj je autorica cjelovito istražila i obradila časopis „Hrvatska revija“, izdavački projekt Matice Hrvatske u prvoj polovici 20. stoljeća. Časopis je izlazio od rujna 1928. godine, a 1945. godine s uspostavom nove vlasti, prestao je izlaziti. U središtu znanstvenog istraživanja autorice nalaze se značajke i odjeci časopisa na hrvatskoj književnoj sceni te njegova uloga u očuvanju i njegovanju kulturnog i nacionalnog identiteta. Knjiga se sastoji od 8 tematski povezanih poglavlja u kojima je autorica obradila svih 18 godišta, s ciljem da se taj stari časopis izvuče iz zaborava te da     se analizira i interpretira kao dio hrvatske književne i periodičke   baštine.

36.

Lukšić, Irena, 1953-
Sve o sestri Robina Hooda / Irena Lukšić. - Zagreb : Meandarmedia, 2018. - 140 str. ; 20 cm. - (Meandar roman ;   knj.
82)
Ovim romanom autorica nastavlja pisati autobiografski te se tako nadovezuje na nekoliko svojih prethodnih knjiga. Pripovjedačica iščitava majčine dnevničke zapise i raznorodne zabilješke i na taj način oživljava vrijeme 50.-ih i 60.-ih  godina 20. stoljeća. Kroz obiteljsku priču dotiče se čitavog niza društveno-političkih prilika, običaja, načina ponašanja pa    sve do najsitnijih detalja i predmeta iz svakodnevnog života. Na taj način vjerno rekonstruira kako male događaje i likove iz svoje sredine, tako i ljude i događaje koji su obilježili to doba - kako socijalističke Jugoslavije, tako i tadašnje Europe i   svijeta. Ujedno pripovjedačica govori o svom odrastanju i sazrijevanju te o obiteljskim prilikama koje postaju sve teže zbog bolesti majke. U romanu se isplepliću fikcija, autoreflksija i  dokumentarizam.

37.

Melgosa, Julian, 1957-
Moć nade : nadvladavanje depresije, tjeskobe, krivnje i stresa / Julián Melgosa i Michelson Borges ; [prijevod Zdenko Hlišć Bladt]. - Zagreb : Znaci vremena, 2018. - 136 str. ; 21  cm
Autori knjige, jedan psiholog a drugi novinar i teolog, na jednostavan način približavaju čitateljima kako nadvladati tjeskobu, depresiju, stres, psihološke traume, ovisnosti, osjećaj krivnje, bijes. Svoje preporuke i promišljanja ilustriraju različitim  životnim pričama te citatima iz  Biblije.

38.

Mikac, Marijan, 1903-1972
U povorci smrti : roman iz doba hrvatske tragedije god. 1945. / Marijan Mikac. - Zagreb : Vedis ; Senj : Matica hrvatska, Ogranak Senj, 2018. - 224 str. ; 21 cm
Kroz sudbinu dviju sestara i njihovih obitelji, ponajprije muževa od kojih je jedan domobranski časnik, a drugi državni službenik, po prvi puta u našoj književnosti umjetnički je obrađena tema Bleiburga i Križnoga puta. Roman hrvatskog emigranta objavljen je još 1954. godine u Chicagu, a u njemu su kroz jednu obiteljsku priču oslikani krvavi i nemili događaji vezani uz hrvatsku tragediju koja je uslijedila odmah nakon sloma NDH i uspostave jugoslavenske    vlasti.

39.

Milanović, Zlatko, 1948-
Mehanička obrada čvrstog otpada / Zlatko Milanović, Dinko Sinčić. - Donji Kraljevec : Tehnix, 2018. - 290 str. : ilustr. ; 24 cm

U prvom poglavlju izložen je pojam mehaničke obrade otpada i objašnjena njena važnost i uska veza s kružnim gospodarstvom i kružnom ekonomijom. Poglavlja koja slijede opisuju različite vrste mehaničke obrade preko opisa rada strojeva kojima se ona provodi: strojevi za usitnjavanje, strojevi za prosijavanje, strojevi za razdvajanje, rotacioni strojevi za miješanje, strojevi za bušenje, zbijanje i omatanje, sustavi za sortiranje. Proizvodnja goriva iz otpada važan je dio primjene mehaničke obrade pa je cijelo jedno poglavlje posvećeno tom pitanju. Na kraju je poglavlje koje na primjerima već   postojećih sortirnica i postrojenja za reciklažu u Europi prikazuje mehaničku obradu u  praksi.

40.

Neidhardt, Velimir, 1943-
Misao u arhitekturi: Velimir Neidhardt / [autor koncepta knjige i urednik] Alen Žunić. - Zagreb : Arhitektonski fakultet Sveučilišta : UPI-2M, 2018. - 655 str. : ilustr. ; 25 cm
Knjiga sadrži kritički odabir najvažnijih znanstvenih i stručnih tekstova akademika Neidhardta nastalih u periodu od 1968. godine do danas. Autor kroz sto dvadeset priloga donosi izbor radova, objavljenih i neobjavljenih autorovih tekstova i intervjua o hrvatskoj i svjetskoj arhitekturi i urbanizmu te izbor tekstova drugih kritičara i   teoretičara arhitekture.
Raznolikošću priloga knjiga je namijenjena široj javnosti zainteresiranoj za probleme arhitekture, urbaniteta i kulture prostora.

41.

Osnove florikulture
Osnove florikulture / Nada Parađiković ... [et al.]. - Osijek : Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, 2018. - 253 str. : ilustr. ; 25  cm
Autori u udžbeniku uvodno opisuju cvijet, sistematiku jednogodišnjeg i dvogodišnjeg cvijeća, podjelu i morfološke opise    istog te kroz daljnja poglavlja detaljno prikazuju razmnožavanje cvjetnih vrsta, uvjete sadnje i gnojidbe, zaštićene prostore, jednogodišnje i dvogodišnje cvijeće te cvjetne vrste za rezani cvijet, proizvodnju u zaštićenim prostorima, bonsai, lončanice    i ukrasno drvenasto bilje te završno prikazuju hortikulturu u službi   neurorehabilitacije.

42.

Pavelić, Dragan, 1946-
Vrijeme lala / Dragan Pavelić. - Zagreb : Sandorf, 2018. - 218 str. ; 21 cm. - (Biblioteka  avantura)
U romanu "sporedne" povijesne tematike pripovjedač-komentator prati interes gotovo opsesivnog kroničara Prznice/Cjepidlake za život na otomanskom dvoru i to posebno život i međusobne borbe za prevlast između crnih i bijelih eunuha. Galerija osebujnih likova dvorjana i građana prijestolnice defilira u dugom razdoblju sve od kraja 16. stoljeća pa do propasti Otomanskog carstva, otkrivajući tko su i kakvi su bili eunusi, kastrati posebno obučavani za službu u carskom haremu.

43.

Pavličić, Pavao, 1946-
Devet spomenika / Pavao Pavličić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 349 str. ; 20 cm. - (Izabrana djela Pavla Pavličića ; knj. 7)
Roman poznatog i čitanog suvremenog hrvatskog književnika, koji nastavlja s događajima u izmišljenom slavonskom gradiću Varošu (već prisutnim u autorovim prethodnim djelima). Radnja se odvija između dvije bogataške obitelji koje se međusobno natječu (stotinjak godina!) koja će postaviti velebniji spomenik lokalnom zaslužniku. Međutim, obitelj Križan (klesari tih spomenika) otkrivaju da svaki novi postavljeni spomenik donosi novi zločin u Varoš... Ovo novo izdanje knjge, koja je prvi put objavljena 2006. godine također u nakladi Mozaik knjige, ovaj put je objavljeno kao sedma knjiga unutar nakladničkog niza Izabrana djela Pavla Pavličića i sadrži pogovor Julijane  Matanović.

44.

Perlmutter, David, 1954-
Zdrava probava - zdrav mozak : moć crijevnih mikroba da iscijele i štite vaš mozak cijeloga života / David Perlmutter i Kristin Loberg ; [prevela s engleskog Aleksandra Barlović]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 254 str. : graf. prikazi ; 24   cm
Autor objašnjava interakciju crijevnih mikroba i mozga te pokazuje kako su poremećaji funkcioniranja mozga u izravnoj vezi sa zdravljem crijeva i stanjem mikrobioma. U knjizi se nalaze praktični savjeti za oporavak crijeva putem prehrane. Autor   tvrdi da stanje naših crijeva određuje naš rizik obolijevanja od različitih bolesti mozga. U knjizi se nalaze i recepti koji pogoduju oporavku mikrobioma (s naglaskom na prirodno ukiseljenoj  hrani).

45.

Perry, Sarah, književnica, 1979-
Eseška zmija / Sarah Perry ; s engleskog preveo Saša Stančin. - Zagreb : Profil knjiga, 2018. - 392 str. ; 23  cm
Viktorijanski roman, pun tajni i misticizma, priča je o mladoj prirodoslovki Cori, koja nakon muževe smrti odluči napustiti London te započeti novi život u Essexu. U novoj sredini, nešto je čudno u zraku. Naime, svi lokalni stanovnici pričaju o povratku čudnovatog mitskog stvorenja – eseške zmije. Potaknuta nizom pitanja o istini i porijeklu zmije o kojoj svi pričaju, mlada udovica kreće u potragu za objašnjenima i odgovorima. U uzbudljivoj i mističnoj potrazi put će je dovesti do lokalnog vikara Williama. Iako naizgled potpuno različiti, dvoje junaka razvit će duboku i intenzivnu vezu, koja će ih dovesti do novih spoznaja...

46.

Podstenšek, Tomo, 1981-
Kamen, škare i papir / Tomo Podstenšek ; sa slovenskoga preveo Marko Gregur. - Koprivnica : Umjetnička organizacija Artikulacije, 2018. - 227 str. ; 21 cm
Glavni lik je osnovnoškolski profesor geografije, bez interesa za posao, bez prijateljstava, živi sam i promatra živote drugih  sa svog balkona. Iako do sada nije odlazio, impulzivno prihvaća poziv na obljetnicu mature. Povratak u rodni grad  neizbježno prati i mentalni povratak u djetinjstvo. Roman je jedan od pet finalista nagrade Kresnik za najbolji slovenski roman 2017. godine.

47.

Porezni vodič u Republici Hrvatskoj
Porezni vodič u Republici Hrvatskoj / Domagoj Bakran ... [et al.]. - Zagreb : Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, 2018. - VIII, 163 str. : graf. prikazi ; 21 cm. - (Računovodstvo i  financije)
Iscrpan i sveobuhvatan vodič o hrvatskom poreznom sustavu. Odnosi se na porez na dodanu vrijednost, obveznike i upis u registar, predmet i mjesto oporezivanja, poreznu osnovicu i stope PDV-a, porezna oslobađanja, povrat i prijenos PDV-a, stavke uvećanja i umanjenja, posebne  postupke.

48.

Predaja: temelji žanra
Predaja: temelji žanra / uredile Ljiljana Marks i Evelina Rudan ; [prijevod Snježana Rodek ... et al.]. - Zagreb : Institut za etnologiju i folkloristiku, 2018. - 478 str. ; 23  cm
Knjiga predstavlja zbornik značajnih tekstova inozemnih autora (Ranke, Propp, Von Sydow, Sirovatka, Čistov, Bausinger, Honko, Degh, Röhrich, Lüthi) koji su uvelike utjecali na istraživanje predaja i poimanja književnousmene kulture i kulture uopće. Dosad nisu bili prevedeni na hrvatski jezik. Urednice zbornika, Ljiljana Marks i Evelina Rudan u uvodnom dijelu govore o temeljima žanra. Tekstovi autora podijeljeni su u veće tematske cjeline - mjesto žanra u usmenoj prozi, struktura, kompozicija i stil žanra, pregovaranje žanra, preživljavanje žanra. Zbornik je vrijedan prilog temi predaje i kao takav nezaobilazan u teorijskim  promišljanjima.

49.

Rahula, Walpola, 1907-1997
Što je Buda podučavao? / Walpola Rahula ; [prijevod Branislav Kovačević]. - Rijeka : Naklada Uliks, 2018. - 152 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Srednji put)
Budistički monah Walpola Rahula odlučio je prikazati budizam jednostavno i jezgrovito, onakvo kakvo nalazimo u  originalnim pali tekstovima Tipitake koji se smatraju najranijim cjelovitim zapisima Budina učenja. Neki su odlomci direktno preuzeti iz tih tekstova, a autor kroz cijelu knjigu čitatelje upućuje na originalne tekstove te dodatnu literaturu za    proširivanje znanja. S obzirom da interes za budizam danas raste u velikom dijelu svijeta, ova je knjiga prilagođena kako početnicima tako i upućenijim čitateljima i poznavateljima budističke   filozofije.

50.

Rakela, Željan, 1976-
300.000 kilometara motoavanture / Željan Rakela. - Split : Adventure-Rakela, 2018. - 308 str. : ilustr. ; 24   cm
Putopis je namijenjen svim ljubiteljima „vjetra u kosi“, a posebice onima koji uz ljubav prema motorima, sanjaju daleka putovanja i avanture koje ona sa sobom nose. Autor je živopisno pretočio u knjigu svoje dojmove i doživljaje sa sedam godina dugog putovanja, na kojem je prešao 300.000 km, posjetivši čak 5 kontinenata, vozeći azijskim, afričkim i američkim prostranstvima, i to samo na jednom  motoru!

51.

Riggs, Ransom, 1979-
Priče o čudnovatima / Ransom Riggs ; s engleskoga prevela Ana Josić ; [ilustrirao Andrew Davidson] ; [priredio Millard Nullings]. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2018. - 172 str. : ilustr. ; 24  cm
Nakon uspješne trilogije o čudnovatoj djeci o kojima brine gospođa Peregrine, nagrađivani književnik i filmaš donosi zbirku priča o ljudima neobičnih sposobnosti. Iako je djelo napisano nakon trilogije, ovo je zbirka kratkih priča koje se mogu čitati     i kao zasebno djelo, ali i kao zanimljiv dodatak postojećim romanima. Prekrasni drvorezi poznatog umjetnika Andrewa Davidsona, zanimljive, na trenutak jezive, ali uvijek duhovite i humane priče, zasigurno će oduševiti sve poklonike "čudnovatih".

52.

Ristić, Borislav, 1972-
Ne kupuj mačka u vreći / Borislav Ristić. - Osijek : Svjetla grada, 2018. - 244 str. ; 21  cm
Knjiga je zbirka autorovih tekstova, analiza i komentara objavljenih uglavnom na različitim domaćim portalima od 2012. godine. Mačke o kojima kolumnist „Večernjeg lista“ u knjizi govori, predstavljaju ideje koje nam se danas nude kao jeftina i laka rješenja, a u konačnici za nas ispadnu kao skupa i višestruko preplaćena obećanja. U šest poglavlja autor je napravio presjek ideja i mišljenja te analizirao hrvatsku, ali i globalnu politiku i društvo, krenuvši od ideje da unatoč propasti  socijalizma 1989. godine, u medijima, kulturi, na sveučilištu i civilnoj sceni socijalističke ideje i dalje ostaju prisutne i   otporne.

53.

Rukovalac : priručnik za rukovaoce strojevima i uređajima za prihvat, podizanje, prijenos, prijevoz i odlaganje  tereta
Rukovalac : priručnik za rukovaoce strojevima i uređajima za prihvat, podizanje, prijenos, prijevoz i odlaganje tereta : toranjske dizalice, mosne i portalne dizalice, autodizalice, hidraulične dizalice, hidraulične platforme, viličari, elektrokolica / [glavni urednik Željko Sven Bukovski]. - [24. izd.]. - Zagreb : ZIRS, 2018. - 267 str. : ilustr. ; 24  cm
Dvadeset i četvrto izdanje priručnika za rukovaoce strojevima i uređajima za prihvat, podizanje, prijenos, prijevoz i odlaganje tereta (toranjske dizalice, mosne i portalne dizalice, autodizalice, hidrauličke dizalice, hidraulične platforme, viličari, elektrokolica) namijenjeno stručnom osposobljavanju radnika, sadrži teoretsko gradivo ali i brojne praktične savjete koji pomažu da se opasnosti kod rukovanja navedenim strojevima i uređajima svedu na najmanju moguću mjeru. Izloženo   gradivo zasniva se na zakonskim propisima i standardima, stručnoj literaturi i praktičnim iskustvima    autora.

54.

Scliar, Moacyr, 1937-2011
Njegovo Veličanstvo od Xingua / Moacyr Scliar ; prevela s portugalskog Katarina Ramljak. - Zagreb : Hena com, 2018. - 269 str. ; 22 cm
Bezimeni junak tijekom boravka u bolnici pripovijeda liječniku svoju životnu priču ispletenu oko života Nutelsa Noela. Njih dvojica su se upoznali i povezali dok su kao djeca plovili na brodu za Brazil bježeći od terora koji je tada vladao u Rusiji. I iako se nikad više u životu nisu vidjeli, čuli ili si pisali, bezimeni junak čuvao je sjećanje na to prijateljstvo i pratio daljnji    život Noela koji je postao poznati liječnik domorodačkog   stanovništva.

55.

Simunić, Emina, 1982-
Camino i Peregrina : hodočasniče, vjeruješ li mi? / Emina Simunić. - Zagreb : Naklada Jurčić, 2018. - 277 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Naklada Jurčić ; knj.  63)
Otvoreni i iskreni, neobični hodočasnički dnevnički zapisi s Puta svetog Jakova svjedoče o svakodnevnim detaljima i sitnicama na putu, koji su svi od reda važni. A najvažnija je promjena koju je doživjela Emina Simunić kad se prepustila, prepoznala i slijedila Božje znakove koji su joj bili upućeni na razne  načine.

56.

Staviarsky, Vit'o, 1960-
Crne cipele / Vit'o Staviarsky ; prevela sa slovačkog Sanja Milićević Armada. - Zagreb : Hena com, 2018. - 204 str. ;   22
cm
Kriminalističko-ljubavni roman o romskome svijetu kojeg pripovijeda romkinja Vrana. Spas od dugova, Giňa vidi u svojoj prelijepoj sedamnaestogodišnjoj kćeri Sabini. Prodaje ju Ferdyju misleći da će biti u dobrim rukama, no njen se život okreće u neželjenom smjeru te odlučuje pobjeći. Spas pronalazi u slijepom sviraču saksofona u kojeg se zaljubljuje, no Ferdy od nje ne namjerava odustati. Nagrađivani slovački autor, uz standardni  jezik, koristi romski te slovački.

57.

Šegvićev Mediteran : studentski putopis
Šegvićev Mediteran : studentski putopis / [glavna urednica Jana Horvat] ; [izrada kartografskih podloga i nacrta Hana Dašić, Sara Blekić, Dora Kasun]. - Zagreb : Arhitektonski fakultet Sveučilišta, 2018. - 99 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Acta architectonica. Edicija ljetne škole i radionice ; br. 30)
Skupina od 70-ak studenata diplomskog studija arhitekture krenula je u obilazak povijesnih i suvremenih arhitektonskih i urbanističkih ostvarenja Dalmacije, s posebnim naglaskom na opus prof. Šegvića. Ova knjiga donosi studentske impresije   s terena, od Zadra do Dubrovnika. Također je i posveta terenskoj nastavi kao pedagoškoj   metodi.

58.

Švenda-Radeljak, Ksenija, 1965-
Obrazovanje i status knjižničara u Hrvatskoj do uvođenja studija bibliotekarstva / Ksenija Švenda-Radeljak. - Zagreb : Pravni fakultet Sveučilišta, 2018. - 308 str. ; 24 cm. - (Biblioteka  Disertacije)
Knjiga donosi povijesni razvoj knjižničarske struke u Hrvatskoj i zahvaća razdoblje od početka razvoja modernog knjižničarstva u Hrvatskoj, 1876. godine do 1976. godine kada se osniva prvi studij bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu. Autorica je stavila naglasak upravo na profesionalnom obrazovanju kao važnom segmentu    profesionalizacije struke.
Posebno poglavlje posvetila je doprinosu žena knjižničarskoj struci s popisom i bio-bibliografskim podacima istaknutih knjižničarki u Hrvatskoj do 1975. godine. Među njima su se našle Diana Čučuković, Ljiljana Markić- Čučuković, Eva Verone, Vera Mudri- Škunca i druge.

59.

Tomas, Domagoj, 1987-
Apostolska administratura za sjevernu Slavoniju i Baranju : (1923. - 1972.) / Domagoj Tomas. - Đakovo : Katolički bogoslovni fakultet ; Osijek : Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, 2018. - 246 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Diacovensia. Studije ; 34)
Ova studija predstavlja prerađen i dopunjen doktorski rad autora. Prvo poglavlje omeđeno je nastankom Apostolske administrature za sjevernu Slavoniju i Baranju 1923. i njezinom podjelom na Apostolsku administraturu za sjevernu  Slavoniju pod upravom đakovačkoga biskupa te Apostolskom administraturom za južnu Baranju pod upravom pečuškoga biskupa 1941. U drugom poglavlju zahvaćeno je najkraće razdoblje koje se uglavnom podudara s postojanjem Nezavisne Države Hrvatske 1941. – 1945. Treće poglavlje odnosi se na najdulje razdoblje i obuhvaća period od završetka Drugoga svjetskog rata do pripojenja Apostolske administrature za sjevernu Slavoniju i Baranju Đakovačkoj biskupiji 1972., uključujući i prijelomnu 1952., kada je došlo do ponovnog sjedinjenja dviju apostolskih administratura na području Pečuške    i Đakovačke biskupije u zajedničku Apostolsku administraturu za sjevernu Slavoniju i Baranju pod upravom đakovačkog biskupa. U zaključku se iznosi sinteza svih raščlambi te općih pojava do kojih se došlo obradom i analizom izvora,      odnosno djelovanja svih relevantnih čimbenika koji su utjecali na položaj Apostolske administrature za sjevernu Slavoniju i Baranju u kontekstu crkveno-državnih odnosa. (Iz  Sažetka)

60.

Torkington, David
Mudrost kršćanskih mistika : kako moliti na kršćanski način? / David Torkington ; [prijevod Aleksandra Marija Chwalowsky]. - Zagreb : Veritas, 2018. - 336 str. ; 22 cm
Molitva je namijenjena svima, no kako moliti na najprikladniji način? Autor, poznati duhovni pisac, duboke istine iskazuje jednostavnim rječnikom kroz priče pa i autobiografske pojedinosti i živopisne opise uvodi čitatelja u mističnu duhovnost. Naglašeno je svakodnevno vrijeme za molitvu koja prerasta u molitvu koja ne   prestaje.

61.

Volpi, Jorge, 1968-
U potrazi za Klingsorom / Jorge Volpi ; sa španjolskoga preveli Ana Marija Drmić Janeš i Matija Janeš. - Zagreb : Edicije Božičević, 2018. - 540 str. ; 20 cm
Višestruko nagrađivani roman, prvi je dio „Trilogije XX. stoljeća“, a radnja mu je smještena u vrijeme po završetku II. svjetskog rata. U ratnoj Njemačkoj, pod kodnim imenom Klingsor, djelovao je Hitlerov visoki povjerenik za znanstvene projekte, bez čijeg odobrenja ništa na polju znanosti nije moglo biti realizirano… Tko li se skriva iza imena Klingsor? Mladi njemački matematičar Gustav Links i američki znanstvenik i obavještajac Francis P. Bacon, rekonstrukcijom događaja koji su se desili u znanstvenim krugovima, pokušat će riješiti veliku tajnu i    otkriti identitet misterioznog povjerenika.


62.

Vrcelj, Sofija
Što školu čini školom : teorijski pristupi, koncepti i trendovi / Sofija Vrcelj. - Rijeka : Filozofski fakultet, 2018. - 214   str.
; 24 cm
Autorica kritički propituje današnju školu, njene postojeće sadržaje i organizacijske koncepte te implementaciju novih teorijskih spoznaja koje mogu unaprijediti praksu u školi. Objašnjava povezanost školske pedagogije s drugim znanostima    i znanstvenim disciplinama, donosi teorijsku analizu škole, prikazuje povijesni razvitak i različitost tipova škole, školsku kulturu i klimu, načine upravljanja i rukovođenja školom, potrebnu školsku dokumentaciju i na kraju važnost suradnje s roditeljima i zajednicom.

63.

Wells, Herbert George, 1866-1946
Gospodin Polly / H. G. Wells ; prijevod i bilješke Norma Lovrić. - Split : Redak, 2018. - 237 str. ; 20   cm
Roman prati život tzv. običnog čovjeka u viktorijansko vrijeme, kada kapitalizam osvaja društvo i gdje svatko ne može naći svoje mjesto. Alfred Polly istovremeno mrzi svoj život, i jako ga želi. Njegove borbe su uglavnom moralne, to je borba sa životom koja se odvija sporo jer je gosp. Polly sputan društvenim normama, ali je njegov um previše živahan. Opisuje se njegov život od djetinjstva, kada je izgubio majku i povjerenje u život, a kulminira hrabrošću nad zlonamjernim "ujakom Jimom". Roman se smatra remek djelom engleskog književnika H.G. Wellsa koji je najpoznatiji po svojim znanstvenofantastičnim romanima Vremenski stroj, Rat svjetova i Nevidljivi  čovjek.

64.

Žumberački Uskoci, vjekovni branitelji kršćanstva i Lijepe naše
Žumberački Uskoci, vjekovni branitelji kršćanstva i Lijepe naše / [urednik Milan Radić-Ilas]. - Sošice : Udruga Žumberački Uskoci, 2018. - 96 str. : ilustr. ; 24  cm
Autor u knjizi obrađuje 350 godina dugu uskočku povijest žumberačkog područja tijekom koje je Žumberak imao svoju kapetaniju i vojnu infrastrukturu. Opisuje se njihova borba za obranu Zagreba i važan doprinos obrani od Turaka u bitkama kod Siska, Svete Jane i Gvozdanskog. Osim njihova vojna djelovanja knjiga sadrži i popis žumberačkih kapetana i vojskovođa, opisana je žumberačka podkultura, uskočki grbovi žumberačkih  obitelji te uskočke priče i pjesme.