Novi naslovi - svibanj

1.

Abramović, Marina, 1946-
Prolazim kroz zidove : memoari / Marina Abramović s Džejmsom Kaplanom ; s engleskog preveo Ivan Radosavljević. - Beograd : Samizdat B92, 2017. - 344 str. : ilustr. ; 24  cm
Autobiografija najpoznatije svjetske umjetnice performansa i konceptualne umjetnosti otvara panoramski pogled u   sadržajan, otkrivački i beskompromisan put življenja vlastitih umjetničkih spoznaja i uvjerenja što stvarna umjetnost jest i  mora biti: "umjetnost mora biti život - mora pripadati svakome", mora dodirnuti, mora transformirati, preporoditi, mora imati moć da izmijeni društvenu ideologiju, mora postavljati pitanja i mora zahtijevati angažirane odgovore. Institut Marina Abramović koji je osnovala, kao i naročita patentirana metoda rada na sebi, umjetničina su posveta vremenski zasnovanoj i nematerijalnoj umjetnosti. Misija Instituta MA definirana je kao izmjena ljudske svijesti produktivnim objedinjavanjem obrazovanja, kulture, duhovnosti, znanosti i tehnologije. Institut će se baviti performansom, plesom, kazalištem, filmom, videom, operom, muzikom i svakim drugim umjetničkim oblikom koji može nastati u   budućnosti.

2.

Andrić, Ivo, 1892-1975
Razvoj duhovnog života u Bosni pod utjecajem turske vladavine / Ivo Andrić ; s njemačkog preveo Pavo Vujica. -   Zagreb
: AGM, 2017. - 159 str. ; 19 cm. - (Posebno izdanje /  AGM)
Doktorska disertacija Nobelovca i književnika nastala u srpnju 1923. godine, nakon što je donesen „Zakon o činovnicima i ostalim državnim službenicima“ prema kojem su diplomatski činovnici svih rangova morali imati fakultetsku diplomu, a   među njima je bio i sam Andrić. Pisao je o duhovnom životu u Bosni prije Turskog osvajanja, širenju islama i njegovom utjecaju na život nemuslimanskog stanovništva, o duhovnom životu katolika i pravoslavaca te o hibridnoj književnosti bosanskih muslimana kao pojavnom obliku djelovanja islama na taj dio   stanovništva.

3.

Arčabić, Vladimir, 1985-
Recesije i poslovni ciklusi u Europskoj uniji / Vladimir Arčabić. - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet, 2018. - 235 str. : graf. prikazi ; 24  cm
Knjiga, nastala kao rezultat istraživanja u sklopu autorove doktorske disertacije, sastoji se od dva dijela: Teorijski okvir i Empirijska analiza. Prvi dio predstavlja teorijski okvir za analizu poslovnih ciklusa u kojemu se obrađuju osnovna obilježja tehnologije i nominalnih rigidnosti te osnovne pretpostavke dviju analiziranih teorija poslovnih ciklusa, teorije realnog poslovnog ciklusa i nove keynezijanske teorije. Drugi se dio sastoji od empirijske analize određenih aspekata dviju teorija poslovnih ciklusa na uzorku posttranzicijskih  zemalja.

4.

Bačić, Mašenjka
Gazda: početak / Mašenjka Bačić, Saša Paparella. - Zagreb : Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija, 2018. - 223 str. : ilustr. ; 20 cm
Knjiga govori o Gazdama, kao što su Ivica Todorić, Miroslav Kutle, Josip Gucić, Ivo Sanader, njihovim počecima i   padovima. Tako je Kutle postao sinonim za uništavanje firmi i radnih mjesta. Njegov odvjetnik zatražio je da se ne optužuje unaprijed bez dokaza. I Kutle i Todorić govore o politici koja ih proganja. Kutle je bio suosnivač HDZ-a i član Središnjeg odbora.  U knjizi je detaljno opisan Kutlin poslovni uspon i  pad.

5.

Barclay, Florence Louisa, 1862-1921
Gospodarica Shenstonea / Florence L. Barclay ; [s engleskog prevela Zrinka Dragun]. - Zagreb : Ognjište, 2017. - 235 str. ; 20 cm. - (Knjižnica Trnovačka Ruža ; knj. 42)
Viktorijanski romantični roman s početka 20. stoljeća. Lady Ingleby vesela je, ljupka, prostodušna mlada žena udana za muškarca koji ju voli i pruža joj sve udobnosti, ali ju ne smatra sebi intelektualno doraslom, zbog čega ona potiho pati.  Kada joj muž pogine u ratu, ona se prepušta molitvi da nešto ili netko njenom životu vrati smisao. Iz očajanja će ju polako izvući novo poznanstvo s muškarcem koji u njoj vidi mnogo više od lijepe  lutke.

6.

Barović, Mišel, 1980-
Daleka brda bez boje / Mišel Barović. - Zagreb : Edicije Božičević, 2018. - 153 str. ; 21  cm
U svom debitantskom romanu autor izmjenama perspektive i vremenskih tokova dinamizira kontemplativan i atmosferičan ton pripovijesti u kojoj se jedan mladi čovjek po povratku u provincijski gradić u kojemu je odrastao prepušta nostalgiji sjećanja, te pokušava obnoviti vezu s djevojkom koju je u to nekadašnje vrijeme   volio.

7.

Bašić, Adisa, 1979-
A ti zaključaj : priče o ljubavima i brakovima / Adisa Bašić. - Zagreb ; Sarajevo : Buybook, 2017. - 107 str. ; 20 cm. - (Savremena bh književnost)
Prva prozna knjiga bosanskohercegovačke pjesnikinje sastoji se od kratkih priča o ljubavi i brakovima. Njezini ženski likovi različite dobi, socijalnog statusa, ali i vremena u kojem žive snalaze se u krajnje patrijahalnim sredinama. To su priče o   nadi, oprostu, nesretnim, ali i sretnim  završecima.

8.

Bencetić, Lidija, 1984-
Komunizam u slici : društveni i politički život Jugoslavije u karikaturama Vjesnika i Borbe : (1945. – 1962.) / Lidija Bencetić. - Zagreb : Hrvatski institut za povijest, 2017. - 314 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Hrvatska povjesnica / Hrvatski institut za povijest. Monografije i studije ;  3/77)
Sadržaj knjige temelji se na analizi karikatura objavljenih u beogradskom časopisu Borba i zagrebačkom Vjesniku u razdoblju komunističke Jugoslavije, 1945. - 1962. Tada je utemeljen novi informacijski sustav te je iduće godine donesen novi Ustav. Autorica istražuje ulogu tiska i karikature u komunističkoj Jugoslaviji i njihov utjecaj na oblikovanje javnog mnijenja te na vladajuću strukturu. Piše i o vrstama karikatura, kao i o    karikaturistima navedenog razdoblja.

9.

Brezar, Lea, 1977-
Kradljivci sreće / Lea Brezar ; [pogovor Sandra Pocrnić Mlakar]. - Zagreb : Dhar media, 2017. - 264 str. ; 19  cm
Nakon romana „Superjunakinje“, slijedi novi roman samopomoći koji govori o svrsi života i ulogama koje u njemu igramo. Autorica analizira narušene odnose u jednoj marketinškoj firmi koje kroz roman nastoji popraviti. Kroz priče glavnih protagonista, autorica ukazuje na važnost dubljeg pogleda u sebe, osobito na to da je kradljivac čovjekove sreće upravo on sam.

10.

Burić, Ahmed, 1967-
Tebi šega što se zovem Donald / Ahmed Burić. - Zagreb ; Sarajevo : Buybook, 2017. - 104 str. ; 20 cm. - (Savremena bh književnost)
Roman pjesnika, pisca, novinara i prevoditelja duhovito progovara o današnjem Sarajevu. Direktno se obraća čitatelju kao prijatelju kojem prepričava svoju priču. Glavni junak je Nijemac iz Sarajeva, Donald Meerbach, koji upravo iz perspektive ne pripadanja ni jednoj od zaračenih strana progovara o svim apsurdima rata i posljedicama koje je ostavio na grad, ljude,   njihov humor, „šegu“.

11.

Child, Lee, 1954-
Dvanaest znakova : [serijal o Jacku Reacheru] / Lee Child ; preveo s engleskoga Neven Dužanec. - Zagreb : Znanje, 2017. - 430 str. ; 24 cm
Izraelska protuobavještajna služba sastavila je popis biheviorističkih pokazatelja bombaša samoubojice, dvanaest znakova  za muškarce, jedanaest za žene, razlika je samo u  svježe obrijanoj bradi. New York, dva sata ujutro, u podzemnoj   željeznici je Jack Reacher, bivši vojni policajac i petero putnika. Jack proučava putnike, četvero je u redu, peta putnica pokazuje jedanaest znakova ponašanja koji upućuju na bombaša samoubojicu. Smatra da se mora umiješati, ali dogodilo   se ono što nije očekivao, žena se ubija pištoljem, nije imala nikakav eksploziv namijenjen terorizmu. Znakovi koje je Jack prepoznao kod Susan Mark bili su očaj i strah. Susan je bila činovnica ljudskih resursa NATO-a. Što ju je dovelo u takvo stanje i na kraju navelo na samoubojstvo, Jack mora otkriti  sam.

12.

Ćuk, Ivan, 1923-1983
Život sv. Franje Asiškoga / Yves Ivonides. - 3. izd. - Zagreb : Veritas, 2017. - 180 str. ; 19  cm
Treće izdanje o životu i radu utemeljitelja franjevačkog reda, sveca koji je živio u poniznosti i siromaštvu, kojem je ljubav za svijet i za sva Božja stvorenja bila glavna misao vodilja i životni pokretač. Knjiga je zbirka tekstova koje je autor, franjevac  Ivon Ćuk, objavljivao u katoličkom mjesečniku „Glasnik sv. Antuna Padovanskog“ današnjem „Veritasu“. Autor je knjižicu posvetio franjevačkoj mladeži.

13.

Čulo, Ivica, 1953-
Upravljanje proračunom u Republici Hrvatskoj / Ivica Čulo & Vinko Morović. - Zaprešić : Veleučilište s pravom javnosti Baltazar, 2018. - 324 str. : slike autora ; 26  cm
Ovim udžbenikom obuhvaćena je problematika upravljanja i raspolaganja proračunskim sredstvima u Republici Hrvatskoj temeljeno na teorijskim i zakonskim pretpostavkama funkcioniranja i financiranja proračunskih i izvanproračunksih  subjekata te egzaktno ostvarivanje proračunskih ciljeva usmjerenih na zadovoljavanje javnih potreba i interesa države i stanovnika. Udžbenik će biti koristan ne samo studentima već i svima koji su zainteresirani za fiskalnu politiku.

14.

Dimitrova, Tanya Dimitrova, 1969-
Krštenje kod Hrvata katolika : sakrament i tradicija / Tanya Dimitrova. - Zagreb : Matica hrvatska : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Znanstveno vijeće za antropološka istraživanja, 2018. - 303 str. ; 22   cm
Autorica, teologinja i etnologinja, svojom knjigom dala je znanstveni prilog ovoj temi kojoj je pristupila iz dvojake    perspektive, sakramentalne i običajne te tako obuhvatila različite dimenzije ovog obredno-običajnog kompleksa: povijesnu, prostornu, antropološku, etnološku, teološku. U prvom dijelu knjige bavi se sakramentom krštenja i njegovim značenjem, simbolima i znakovima, prikazom liturgije vezane uz krštenje. U drugom dijelu bavi se narodnim običajima vezanim uz rađanje, krštenje, nadijevanje imena, kumstvo. U trećem dijelu bavi se empirijskim proučavanjem hrvatske tradicije   povezane s ritualima. Autorica je provela niz anketa i intervjua s laicima o razlozima i motivima krštenja, o odabiru imena, kumova, darova i slično. Ova bugarska znanstvenica prikazala je bogatstvo i značaj hrvatske tradicije i kako nas drugi vide.

15.

Domaš, Jasminka, 1948-
Izabrana : život Edith Stein / Jasminka Domaš. - Zagreb : Litteris : Židovska vjerska zajednica Bet Israel, 2017. - 179 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Hrvatski pisci)
Roman govori o nepobjedivosti ljubavi. Pun je duhovnih poruka. Na autentičan način govori o životu Edith Stein koja je bila žrtva nacističkih progona Židova. Zanimala ju je filozofija. Isticala je da je Židovka, ali je poštivala sve religije. U jednom trenutku, odlučila se za katoličanstvo. Autorica je objavila dvadesetak knjiga s područja judaizma    i književnosti.

16.

Dujmović, Tihomir, 1963-
Tko je ubio Zvonka Bušića / Tihomir Dujmović ; [prijevod Mirna Čubranić]. - Zagreb : Kružić, 2018. - 238 str. : ilustr. ;   21
cm
Autor navodi nove, još nepublicirane informacije o Zvonku Bušiću i otmici zrakoplova, kao i nove arhivske materijale o akciji koja je prije četrdeset godina zasjenila sve događaje vezane uz Hrvatsku. Otmica zrakoplova obilježena je i tragičnom pogibijom jednog policajca, pa je u knjizi zabilježen i taj podatak u natpisma stranog tiska kao i dijelovi sudskog procesa.

17.

Dvadeset pet godina Zajednice Susret
25 godina Zajednice Susret / [urednik Miroslava Rožanković]. - Zagreb : Humanitarna organizacija Zajednica Susret, 2017. - 120 str. : ilustr. ; 22x25 cm
Monografija je nastala povodom 25 godina rada i djelovanja humanitarne organizacije Zajednica Susret kroz koju je prošlo više od deset tisuća korisnika i njihovih obitelji. Zajednica je prva terapijska zajednica na prostoru jugoistočne Europe, a   bavi se tretmanom ovisnosti o drogama, alkoholu i kocki. U knjizi je je opisan put i razvoj zajednice, a objavljene su i priče    iz života bivših ovisnika čiji su    životi zahvaljujući zajednici bili promijenjeni i spašeni. Knjiga sadrži brojne fotografije.

18.

Faulks, Sebastian, 1953-
Engleby / Sebastian Faulks ; [prevela s engleskoga Lada Silađin]. - Zagreb : Algoritam, 2017. - 335 str. ; 24  cm
Roman opisuje licemjerje modernog engleskog društva sedamdesetih godina.To je priča o Mikeu Englebyju, mladiću koji iz siromašne obitelji odlazi na studij sveučilišta u Cambridgeu. Usamljenička narav i nemogućnost prilagodbe okruženju i  društvu u kojem se nalazi, dovodi ga do ovisnosti o raznim opijatima i psihičkoj nestabilnosti. Doživljava nekoliko      incidenata i slomova, a nakon što njegova simpatija sa studija - Jennifer Arkland iznenada nestaje, stanje mu se ozbiljno pogorša. Iako policija sumnja da ju je Engleby brutalno ubio, njegove sve dublje psihoze i gubitak pamćenja otežavaju otkrivanje zločina, zbog čega ostaje  nerazriješen.

19.

Feather, Jane, 1945-
Opasna igra : [druga knjiga trilogije Gotovo] / Jane Feather ; prevela Vesna Valenčić. - Rijeka : Leo commerce, 2017. - 437 str. : slika autorice ; 21 cm. - (Trilogija Gotovo ; knj. 2)(Biblioteka  Leo)
Nepromišljeni brat u jednoj noći na kartama gubi cijelo njihovo imanje, a to znači da ni Arabella više nema prava tamo živjeti, osim ako se ne uda za Jacka Fortescua, novog vlasnika imanja. Arabella ne razumije njegovu želju da ju oženi, ali markantni i tajanstveni Jack ju intrigira dovoljno da ostane u blizini. Uskoro će se pokazati da, iako naizgled ovisna o   njemu, Arabella nije nikakva bespomoćna i pokorna žena i da je Jack taj koji će se morati potruditi da ju   osvoji.

20.

Ferrero, Bruno, 1946-
365 malih priča za dušu 2 / Bruno Ferrero ; [prijevod Anto Stojić]. - Zagreb : Salesiana, 2018. - 441 str. : ilustr. ; 21   cm
Novo izdanje, novih 365 priča za svaki dan kroz godinu. Kratke priče duhovnog sadržaja, lagane su za čitanje, ali s dubokom poukom, još dodatno naglašene u završnoj misli. Priče je najbolje čitati jednu po jednu, razmišljati nad njima, kako bi se pročitano zaista i primjenilo na vlastitu dušu i  život.

21.

Gardner, Lisa
Bol : [triler] / Lisa Gardner ; s engleskoga prevela Lidija Toman. - Zagreb : Stilus knjiga, 2017. - 336 str. ; 22   cm
Slučaj ubojstva trebao je biti jednostavan: policajka Tessa Leoni priznaje da je u samoobrani ubila svoga muža. Ozljede na njenom tijelu govore u prilog njenoj priči, ali iskusna detektivka D. D. Warren je sumnjičava. Gdje je Tessina šestogodišnja kći? I zašto Tessa prvo traži sindikalnog povjerenika, a ne svoju kćer? Sva ta pitanja otkrivaju da Tessa puno više skriva od ubojstva, te da ne može nikome vjerovati osim sebi. Koliko će daleko ići kako bi zaštitila vlastitu kćer? Prvi prevedeni     roman američke spisateljice, iz serijala o detektivki D. D. Warren, napeti je triler, u kojemu do samoga kraja nismo sigurni     da li je Tessa kriva ili ne.

22.

Giovannini, Lucia
Moj novi život : kako ostvariti svoje snove pobijedivši strah i negativne emocije / Lucia Giovannini ; prevela s talijanskoga Jelena Butković. - Zagreb : Znanje, 2017. - XIII, 281 str. : ilustr. ; 23  cm
Autorica, doktorica psihologije, objavljuje svoju osobnu priču o promjeni kao i mnogobrojna druga iskustva sudionika njezinih tečajeva diljem svijeta. Savjetuje čitatelje kako ostvariti snove ili napraviti pomake u životu koristeći se metodom nastalom na iskustvu prikupljenom u četrdeset godina duhovnog i psihološkog    autoričina istraživanja.
Ovaj priručnik za bolji život put je k ostvarivanju snova i pobjedi nad   strahovima.

23.

Grbeša, Marijana, 1975-
Dobar, loš ili zao? : populizam u Hrvatskoj / Marijana Grbeša, Berto Šalaj. - Zagreb : TIM press, 2018. - 307 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Kyklos)
Globalno rasprostranjen fenomen suvremene politike za koji autori smatraju da je inherentan demokraciji, jer se populistički pokreti koji provociraju demokratske vlade javljaju sve dok one ne ispune proklamirane ideale, sustavno je analiziran u politološkoj studiji koja bi između ostalog trebala ponuditi i odgovore na pitanja je li populizam prijetnja ili korektiv    suvremenoj (liberalnoj) demokraciji. Širi okvir raspravi o populizmu u Hrvatskoj daje poglavlje o tipovima populizma na primjerima Sjedinjenih Američkih Država, Latinske Amerike i Europe. Posebno je osvijetljeno pitanje populizma u Hrvatskoj na primjerima predsjedničkih izbora 2014./2015., te parlamentarnih izbora 2015.   godine.

24.

Grčić, Marko, 1938-
Muzej na Medvjeđoj planini : eseji / Marko Grčić. - Zagreb : Društvo hrvatskih književnika, 2017. - 154 str. ; 18 cm. - (Mala knjižnica Društva hrvatskih književnika ; knj.  190)
Knjiga ovog suvremenog hrvatskog autora, nagrađivanog esejistista, objedinjuje šest eseja o temama iz kulture, povijesti i književnosti.

25.

Guerriero, Elio, 1948-
Hans Urs von Baltahasar / Elio Guerriero ; [prijevod Slavko Antunović]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2017. - 271 str. ; 20 cm. - (Polazišta ; sv. 51)(Teolozi dvadesetog stoljeća ; sv.  19)
Knjiga je svojevrsna biografija Hansa Urs von Balthasara, katolički teolog. Neprestano je tražio kršćanstvo u svijetu i svaki put bi burno reagirao ako bi pomislio da kršćanstvu prijeti opasnost od propadanja. Na kraju je i opsežna Balthasarova bibliografija.

26.

Hlevnjak, Branka, 1948-
Hod u zagrebačkim cipelama : design Vlasta Jarnjak : prilozi povijesti hrvatskog dizajna (1965.–1989.) / Branka Hlevnjak ; [ilustracije Vlasta Jarnjak]. - Zagreb : ULUPUH - Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, 2017. - 122 str. : ilustr. ; 21 cm
Monografija pionirke hrvatskog industrijskog dizajna i dizajnerice cipela Vlaste Jarnjak u kojoj se prikazuje njezin rad kreatorice cipela u Tvornici obuće Astra i Tvornici dječje obuće Zagreb te ilustratorice i urednice časopisa Styl, Košuta te Koža i obuća. Rad je promatran u širem kontekstu modne industrije tog vremena u kojem je Vlasta, dobitnica mnogih nagrada, bila zaslužna za praćenje međunarodnih sajmova, uvođenje inovacija u postav sajamskih štandova i promjenu odnosa razvojne službe prema oblikovanju  cipela.

27.

Hoover, Colleen
Priča završava s nama / Colleen Hoover ; s engleskog prevela Zrinka Budak. - Zagreb : Senior net, 2017. - 301 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Naklada Neptun. Edicija New Adult)
Mlada Lily Bloom odrasla je u malom gradiću, završila studij i preselila u Boston. Tamo je započela karijeru s velikom ambicijom i s nadom u sretan završetak. U Bostonu upoznaje neurokirurga Rylea, pomalo arogantnog muškarca koji je osvojio njezino srce svojom skrivenom nježnom stranom. Ryle je naizgled savršen, no ima jednu manu – on ne voli veze. Dok je sve više pritišću sumnje u vezi s Ryleom, u njezin život ponovo ulazi Atlas Corrigan, Lilyna prva ljubav i čovjek koji  sa sobom donosi dio nje koji je ostavila u prošlosti. On je davno bio njezina srodna duša i zaštitnik. A sad kad se vratio,    sve što je Lily sagradila s Ryleom, naći će se u  opasnosti.

28.

Hrvatska. Zakoni
Zakon o ravnopravnosti spolova : redakcijski pročišćeni tekst Zakona : NN 82/08, 69/17 / [urednica Helena Štimac Radin]. - Zagreb : Vlada Republike Hrvatske, Ured za ravnopravnost spolova, 2017. - 51 str. ; 16   cm
Redakcijski pročišćeni tekst Zakona NN 82/08, 69/17 koji je na snazi od 22. 7. 2017. i kojim se utvrđuju opće osnove za zaštitu i promicanje ravnopravnosti spolova te definiraju i uređuju načini zaštite od diskriminacije na temelju   spola.

29.

Ivanov, Aleksandar Radoev, 1957-
Hrvatska pravoslavna crkva bila je, jest i bit će / hrvatski arhiepiskop Aleksandar ; [fotografije Mariana Ivanova]. -   Zagreb
: vlast. nakl., 2017. - 176 str. : ilustr. ; 23  cm
Knjiga govori o Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi. Hrvatski pravoslavci čine treću po veličini vjersku zajednicu u Hrvatskoj. Knjiga objašnjava pitanje etničkog podrijetla pravoslavaca u Hrvatskoj. Također donosi mnoštvo dokumenata, novinski i medijskih objava koje se odnose na Hrvatsku pravoslavnu crkvu, te pisma koja je hrvatski arhiepiskop pisao raznim državnim dužnosnicima.

30.

Izazovi nastave hrvatskoga jezika : zbornik  radova
Izazovi nastave hrvatskoga jezika : zbornik radova / [priredili] Srećko Listeš, Linda Grubišić Belina. - Zagreb : Školska knjiga, 2017. - 213 str. : ilustr. ; 24  cm
Zbornik obuhvaća šest radova izloženih na 8. Simpoziju učitelja i nastavnika Hrvatskog jezika održanog u Svetom Martinu na Muri, 16.-18. listopada 2017., te sedam radova sa stručnog skupa Medijska pismenost održanog u Sinju, 6.- 8. srpnja 2017. Autori kroz radove na temu: film u nastavi, medijska kultura u školi, inojezični učenici u kontekstu hrvatskoga odgojno-obrazovnog sustava…nastoje unesti promijene u nastavu Hrvatskoga jezika te je učiniti što manje upućivačkom, reproduktivnom i „suvremenom“.

31.

Javornik, Marijana, 1970-
English for tax professionals / Marijana Javornik Čubrić. - Zagreb : Narodne novine, 2018. - VIII, 106 str. ; 24 cm. - (Pravna biblioteka. Udžbenici ; 251)
Udžbenik pisan na engleskom jeziku o porezima i oporezivanju te o porezima i oporezivanju u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Svako poglavlje sadrži dijelove zakona i izvornih tekstova za bolje razumijevanje teme, zadatke za provjeru naučenog i vježbe vokabulara. Namijenjen je studentima i zaposlenicima koji se pri učenju i radu koriste engleskim jezikom. Na kraju udžbenika sadržani su kazalo pojmova na engleskom i englesko-hrvatski rječnik poreznih   pojmova.

32.

Ješe Perković, Ana, 1979-
Zapadni Balkan na putu u EU : zamke tranzicije, demokratizacije i europeizacije / Ana Ješe Perković ; sa slovenskoga prevela Anita Peti-Stantić. - Zagreb : Sandorf ; [Ljubljana] : Znanstvena založba Filozofske fakultete, 2018. - 268 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Zirone)
Autorica razmatra puteve europske integracije, te pitanja europeizacije, tranzicije i procesa proširivanja, posebno   uvjetovanja članstva kao jednog od najučinkovitijih oruđa dosadašnjih proširenja Europske unije. Analiza post-socijalističke tranzicije i demokratizacije zemalja zapadnog Balkana pokazuje "kakve su prepreke i kakva su obećanja vezana uz    članstvo u razdoblju u kojem se čini da je Europska unija izgubila motivaciju za daljnja proširivanja nakon što se tijekom duljeg razdoblja bavila posljedicama niza unutrašnjih i vanjskih  kriza..."

33.

Josipović, Tatjana, 1962-
Zaštita potrošača od nepoštenih ugovornih odredbi : načela i standardi zaštite u odlukama Suda Europske unije /    Tatjana Josipović ; [izrada kazala i popisa presuda Ivana Kanceljak]. - Zagreb : Narodne novine, 2018. - XXII, 1036 str. ; 25 cm. - (Pravna biblioteka / Pravna biblioteka. Europsko pravo ;  14)
U predgovu ovoj knjizi autorica govori o glavnom cilju istraživanja : utvrditi ostvaruju li se u hrvatskom pravnom sustavu sva načela i standardi koje je Sud Europske unije definirao kao ključne za učinkovitu zaštitu od nepoštenih ugovornih odredbi.     U prvom dijelu se tumače europski pravni izvori o zaštiti od nepoštenih ugovornih odredbi, europski koncept nepoštene ugovorne odredbe te provedba zaštite od nepoštenih ugovornih odredbi. U drugom dijelu se analizira i komentira praksa  Suda Europske unije u tumačenju Direktive 93/13/EEZ i utjecaj prethodnih odluka na razvoj nacionalnog zakonodavstva država članica.

34.

Jurčić, Ljubo, 1954-
Priručnik iz međunarodne ekonomije / Ljubo Jurčić, Hrvoje Jošić, Mislav Jošić. - Zagreb : Ekonomski fakultet Sveučilišta, 2017. - XI, 229 str. : graf. prikazi ; 25 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Priručnik u trinaest poglavlja namijenjen je studentima ekonomije, a cilj mu je omogućiti efikasnije i brže svladavanje    gradiva seminarske nastave iz kolegija Međunarodna ekonomija. Teme kojima se autori bave su važnost učinaka i procesa liberalizacije vanjske trgovine, važnost i funkcioniranje međunarodnih integracija, kretanje izvoza i uvoza roba, usluga i kapitala (bilanca plaćanja), formiranje i promijene deviznog tečaja, funkcioniranje financijskih institucija itd. Svako poglavlje sadrži teorijski okvir gradiva, pojmovnik, pitalice za provjeru znanja te različite vrste zadataka vezane uz gradivo koje će se proučavati.

35.

Kahrović-Posavljak, Amila, 1984-
Smrtova djeca / Amila Kahrović Posavljak. - Zagreb ; Sarajevo : Buybook, 2017. - 171 str. ; 20 cm. - (Savremena bh književnost)
Prvi roman bosanskohercegovačke spisateljice, inače dobitnice nagrade „Mak Dizdar“ za zbirku pjesama „Koščice“. Iako      ne govori izravno o ratnom Sarajevu, posljednji dani djetinjstva glavne junakinje odišu strahotama i smrtima vršnjaka koje je doživjela. Autorica je ispisala hiperrealistični distopijski roman koji nemilosrdno progovara o djeci u ratu, njihovim    doživljajima rata, beznađu…

36.

Kalpić, Boris, 1953-
Rasprava o budućnosti čovječanstva / Boris Kalpić ; [ilustracije Marko Funes]. - Zagreb : Udruga "Nikola Tesla", 2017. - 350 str. : ilustr. ; 22 cm + 1 CD
Autor obrađuje razne teme iz područja parapsihologije, teorija zavjera i nadnaravnih pojava, kao što su NLO i vanzemaljci (slučaj Roswell), eksperimenti kontrole uma (projekt Montauk, Philadelphijski eksperiment) te drevna i suvremena mistična vjerovanja (društvo Thule). Ove se teme dovode u vezu s istraživanjima i otkrićima Nikole Tesle, posebice njegovim do danas neprotumačenim zapisima i nedovršenim ili nerealiziranim idejama, vojnim eksperimentima vršenim prema Teslinim nacrtima i slično.

37.

Karlić, Ivan, 1962-
Osluškujući Božju riječ : homilije za godinu "B" / Ivan Karlić. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2017. - 219 str. ; 20   cm.
- (Liturgijska pomagala ; 85)
Autor knjige, poznati franjevac i profesor dogmatske teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu, još kao mladi   svećenik slučajno nailazi na rukopis jednog dominikanskog svećenika u kojem ovaj objašnjava i govori o važnosti pripreme  za nedjeljnu propovijed. Ova knjiga nastala je kao plod autorova dugogodišnjeg razmišljanja o tome kako bi propovijed  trebala izgledati te u namjeri i želji da svojim zapisom pomogne i drugim svećenicima u pripremama za propovijed.

38.

Keršek, Emil, 1943-
Ljekovita biljna i voćna vina : vinska biljaruša : kako sami prirediti ljekovita biljna i voćna vina / Emil Keršek. - Zagreb : V.B.Z., 2017. - 247 str. : ilustr. ; 31 cm. - (Biblioteka stručno  popularna)
Autor u knjizi objašnjava fitoterapiju, kemijski sastav i postupak dobivanja vina, predstavlja vina Hrvatske, tehnologiju pripreme voćnih vina te ljekovite biljke, njihova djelovanja i recepte. Sadržane su eno-, api- i fito- terapije s osamdesetak ljekovitih biljaka, opisana su njihova ljekovita svojstva i djelovanja te recepti za pripremu pripravaka. Knjiga, osim što je priručnik je za prirodno liječenje, je i priručnik sistematike ljekovitog bilja na hrvatskom i latinskom jeziku, svrstanog abecednim redom po vrsti s oznakom porodice kojoj  pripada.

39.

Kiš-Glavaš, Lelia, 1965-
Rehabilitacija putem pokreta : integrativni pristup poticanju razvoja djece i mladih s teškoćama u razvoju i podizanju kvalitete života osoba s invaliditetom / Lelia Kiš-Glavaš ; [fotografije Vladan Vuković]. - Zagreb : Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, 2016. - 334 str. : ilustr. ; 26 cm. - (Udžbenički niz ; knj. 3)(Udžbenici Sveučilišta u   Zagrebu)
Udžbenik sadrži teorijski dio i praktične aktivnosti namijenjenih radu s djecom i mladima s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s invaliditetom različitih uzoraka, vrsta i stupnjeva. Autorica objašnjava pokret, motoričko učenje i razvoj motoričkih vještina i sposobnosti te detaljno strukturu seanse rehabilitacije putem pokreta uz kratki teorijski opis i prezentirane primjere pokretnih aktivnosti. Namijenjen je studentima Rehabilitacije Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

40.

Klarić, Franjo, 1938-
Suvremene tehnologije u pekarstvu i slastičarstvu - sirovine i proizvodi / Franjo Klarić. - Zagreb : Tim zip, 2017. - 600 str. : ilustr. ; 27 cm
Udžbenik i priručnik prehrambene tehnologije iz pekarstva i slastičarstva u kojem su objedinjena znanja i vještine potrebne    u industriji prerade žitarica i proizvodnje gotovih proizvoda. Detaljno se obrađuju osnovne i pomoćne sirovine te dodaci koji se uobičajeno koriste u proizvodnji pekarskih, konditorskih i slastičarskih proizvoda, objašnjavaju tradicionalni i suvremeni procesi proizvodnje, fizikalne, kemijske i biokemijske promjene do kojih dolazi u tijestu, proizvodnja kiselih tijesta te mehanizmi pečenja, hlađenja i zamrzavanja.

41.

Kleypas, Lisa, 1964-
Božićna želja : [prvi roman iz serije Friday Harbor] / Lisa Kleypas ; s engleskoga prevela Ana Despot. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - 142 str. ; 20 cm. - (Friday Harbor ;  1)
Prvi roman iz serije Friday Harbor donosi priču o Marku Nolanu koji nakon sestrine smrti postaje skrbnik nećakinji Holly     čija će božićna želja potaknuti Marka na životnu promjenu, oproštaj sa životom neženje i aktivnu potragu za suprugom koja
bi Holly bila poput prave majke. Ubrzo upoznaje Maggie te se između njih rađa privlačnost kojoj je jedina prepreka Maggina odluka da kaže ne ljubavi.

42.

Kordić, Daniella, 1971-
Narcis i ruža : moć svjetlosne istine / Daniella Kordić. - Zagreb : Dvostruka duga, 2018. - 240   str. : slika autorice ; 24
cm
Kroz istinite životne primjere, a i kroz svoj, autorica objašnjava što je to narcisoidan poremećaj osobnosti, koliki je    negativan utjecaj osobe s tim poremećajem te kako se nositi s takvom osobom. Kroz primjer narcisa i ruže, objašnjava  koliko je tanka nit između emocionalne boli i duhovnog buđenja, a u tome je moć otkrivanja svjetlosne istine. Autorica nudi korisne metode čišćenja i osvješćivanja, tehnike meditacije i tehnike čišćenja čakri. Pomaže otpustiti prošle odnose, izvući se iz destruktivnih obrazaca, ulaziti u sebe i otpuštati  patnje.

43.

Kreeft, Peter, 1931-
Nepobačeni Sokrat : dramatična rasprava o pitanjima oko pobačaja / Peter Kreeft ; [prijevod Valentino Findrik, Karlo Kovačić]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2017. - 161 str. ; 20 cm. - (Eseji / Kršćanska sadašnjost ; sv.  43)
Autor, profesor filozofije i kršćanske teologije, oblikuje ovu bioetičku raspravu u formu antičkog sokratovskog dijaloga, stavljajući Sokratov lik u današnje okruženje i suočavajući ga s uvijek aktualnom bioetičkom temom – abortusom. Radnja se odvija u suvremenoj klinici, gdje Sokrat raspravlja s liječnikom koji vrši abortuse, postavljajući pitanja o medicinskim, zakonskim, moralnim i psihološkim implikacijama toga  čina.

44.

Kunter, Katharina, 1968-
500 godina protestantizma : putovanje od početaka do naših dana / Katharina Kunter ; [prijevod Marina Schumann]. - Zagreb : Teološki fakultet Matija Vlačić Ilirik, 2017. - 240 str. : ilustr., zemljop. crteži ; 30  cm
Autor u knjizi opisuje početke protestantizma u kontekstu kršćanstva i Crkve prije reformacije, začetke reformacije u Njemačkoj te širenje reformacije Europom i kasnije Starim i Novim svijeta 17-tog i 18-tog stoljeća. Nadalje objašnjava protestantizam za vrijeme kolonijalizma i Drugog svjetskog rata, važnost i utjecaj žena protestantkinja te iznosi viziju protestantizma u budućnosti. Knjiga je opremljena ilustriranim fotografijama i zemljopisnim   kartama.

45.

Lazzarich, Marinko, 1960-
- 352 str. : autorova slika
Znanstvena monografija, utemeljena na stručnim i znanstvenim načelima prikazuje najvažnije sadržaje metodike hrvatskog jezika, a namijenjena je sustavu visokoškolskog obrazovanja u području nastavničkih studija, studentima, učiteljima, pripravnicima i odgojiteljima. Osim što obuhvaća temeljne postavke metodike materinskog jezika i književnosti, upućuje i      na važnost pristupa učitelja i odgajatelja pouci materinskog jezika u nižim razredima osnovne škole. U knjizi su prikazane spoznaje o nastavi jezika i književnosti, učenju, poučavanju te školskom kurikulum o odgojno-obrazovnim procesima u primarnom obrazovanju.

46.

Lee, Hyeonseo, 1980-
Djevojka sa sedam imena : priča sjevernokorejske bjegunke / Hyeonseo Lee & David John ; s engleskog prevela Petra Kljaić. - [2. izd.]. - Zagreb : Iris Illyrica, 2018. - 301 str. : zemljop. crtež ; 23 cm. - (Biblioteka Čitaj   knjigu)
Hyeonseo Lee rođena je u Sjevernoj Koreji, a odrasla uz granicu s Narodnom Republikom Kinom u koju je s nepunih osamnaest godina prebjegla. Uslijedile su godine skrivanja pred organima kineske vlasti, borbe za egzistenciju, te  suočavanja sa strahovima i nostalgijom za obitelji. Istodobno, djevojka odgajana u duhu rigidne ideologije sjevernokorejske vlasti otkrila je svijet tržišne i individualne slobode. Unatoč teškoćama, uspješno se prilagodila i naposljetku preselila u   Južnu Koreju, te povela sa sobom majku i mlađeg brata. Danas je Hyeonseo Lee aktivistica i glasnogovornica zajednice izbjeglih Sjevernokorejaca.

47.

Livljanić, Ive, 1938-
Od Svetog Grgura do Svetog Petra / Ive Livljanić ; uredili Josip Kajinić i Jakša Raguž. - Zagreb : Hrvatski institut za povijest, 2017. - 428 str. : ilustr. ; 29 cm. - (Biblioteka Hrvatska povjesnica. Monografije i studije ;   3/75)
Autor se u razdoblju obrane Republike Hrvatske nalazio na značajnim političkim i diplomatskim dužnostima. Knjiga se sastoji iz tri dijela. Prvi dio je memoarski zapis, drugi dio je kombinacija memoarskih zapisa, podataka iz dokumenata te novinskih testova. Treći dio donosi informacije o raznim događajima koji su utjecali na autora na dužnosti prvog veleposlanika Republike Hrvatske pri Svetoj  Stolici.

48.

Lugović Mihić, Liborija, 1968-
Bolesti kože s promjenama na licu i usnoj šupljini / Liborija Lugović Mihić, Mirna Šitum i suradnici. - Zagreb : Medicinska naklada, 2017. - XVI, 135 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)(Biblioteka Udžbenici i priručnici / Medicinska naklada)
Knjiga je namijenjena u prvom redu doktorima dentalne medicine i doktorima medicine, dermatovenerolozima, specijalistima oralne medicine i svim srodnim medicinskim strukama kao i studentima medicine i specijalizantima ovih i bliskih medicinskih struka. Širok interdisciplinarni pogled prikazuje bolesti kože s promjenama na licu i usnoj šupljini, a osobito detaljno prikazane su terapijske mogućnosti koje se navode kod pojedinih bolesti. Navedeni su i neki korektivni dermatološki zahvati i kada ih primijeniti. Posljednje poglavlje prikazuje psihološki pristup bolesti i bolesniku. Iza svakog poglavlja popis je literature, a bolesti su ilustrirane originalnim fotografijama koje su iz    vlastitih izvora.

49.

Marić, Ivana, informatičarka, 1972-
Menadžment neprofitnih organizacija / Ivana Marić. - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet, 2018. - X, 244 str. : graf. prikazi ; 26 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Knjiga od osam poglavlja istražuje područje neprofitnih organizacija, a namijenjena je teoretičarima i praktičarima. Karakteristika neprofitnih organizacija je rad za društvene svrhe, a u ovoj knjizi autorica određuje koje bi aspekte i funkcije menadžmenta neprofitnih organizacija trebalo unaprijediti, koji su osnovni i glavni problemi s kojima se te vrste organizacija susreću te kako i na koji način bi trebalo poboljšati suradnju s ostalim sektorima u   društvu.

50.

Marinić, Marko, 1974-
Matematika ljudskog života : bioetička rasprava o vrijednosti/vrednoti života / Marko Marinić. - Zagreb : Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar", 2017. - 250 str. : iustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Studije ; knj.  33)
Na temelju istraživanja provedenog među osobama s invaliditetom, autor knjige govori o vrijednosti života, o tome što život uopće jest odnosno o etici kvalitete života, posebice u situacijama kada je kvaliteta života, u onom medicinskim smislu, svedena na nisku razinu. Autor se bavi pitanjem što to uopće znači „niska“ kvaliteta života, može li se ona uopće   izmjeriti
te postavlja pitanje koliko su takvi parametri dovoljan kriterij da bi se za neki život moglo reći da više “nije vrijedan življenja”. Autor pokušava dokučiti i pojasniti što je to eutanazija i koje sve vrste eutanazije   postoje.

51.

Marjanić, Suzana, 1969-
Topoi umjetnosti performansa: lokalna vizura / Suzana Marjanović. - Zagreb : Durieux : Hrvatska sekcija AICA, 2017. - 542 str. : ilustr. ; 21 cm
Autorica je istraživačica i promotorica umjetničke prakse perfomansa u Hrvatskoj. U ovom djelu analizira isprepletenost perfomansa i eksperimentalne i pop glazbe, izvedbene umjetnosti i feminističkog i ekološkog aktivizma, borbe za prava životinja, ljudska prava, izbjegličke krize te drugih ključnih političkih i društvenih pitanja našeg vremena. Sva saznanja o ovom umjetničkom mediju 20. i 21. stoljeća bilježi pedantno i  organizirano.

52.

Martinović, Stjepo, 1945-
Armenski alegorijski bestijarij : roman / Stjepo Martinović. - Zagreb : Naklada Semafora, 2017. - 289 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Crvena)
Roman je o potrazi za tajnama na staroj pergameni uz provlačenje ljubavne priče dvoje zrelih ljudi, venecijanske liječnice i zagrebačkog novinara. Također se bavi i potragom za Bogom te analiziranjem njegovih poteza kao što je Veliki potop te   tko ga je sve trebao preživjeti.

53.

Marušić, Bartul, 1987-
Prilozi srednjodalmatinskoj pravnoj povijesti i suvremenom kaznenom pravu u međunarodnim aspektima / Bartul  Marušić ; [engleski prijevod Denis Gracin ; talijanski prijevod Željana Šurlan]. - Zagreb : vlast. nakl., 2017. - 487 str. :   ilustr.
; 22 cm
Knjiga sadrži autorove objavljene i neobjavljene stručno-znanstvene članke o dalmatinskoj pravnoj i statutarnoj povijesti u kaznenopravnom kontekstu i o suvremenim pitanjima iz kaznenog i međunarodnog prava. Podijeljena je na javnopravnu povijest općina Lokve Rogoznice, Venecije, Omiša i Makarske te na suvremeno javno  pravo.

54.

Mazur-Kumrić, Nives, 1975-
Europski sustav zaštite prava manjina : uz poseban osvrt na Vijeće Europe i Organizaciju za sigurnost i suradnju u Europi / Nives Mazur Kumrić. - Zagreb : Školska knjiga, 2017. - 439 str, : zemljop. crtež ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku)
Publikacija pravne regulative na području zaštite manjina uz poseban osvrt na Vijeće Europe i Organizaciju za sigurnost i suradnju u Europi. Autorica definira pojam manjina, daje povijesni prikaz zaštite prava manjina u Europi, predstavlja dokumente i aktivnosti gore navedenog Vijeća i Organizacije te tri uspješna primjera zaštite prava manjina u   Europi.

55.

Merton, Thomas, 1915-1968
Znak Jonin / Thomas Merton ; [prijevod Mijo Pavić Jozić]. - Split : Verbum, 2017. - 395 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Verbum ; 124)
U svijesti svakog poznavatelja kršćanske teologije dvadesetog stoljeća, ime ovog američkog autora odjekuje poput blagdanskog zvona. Začet pet godina nakon redovničkog novicijata, ovaj dnevnički zapis pruža čudesan uvid u Mertonov život u asketskom okruženju trapističkog samostana, te duhovni dokaz njegove uronjenosti u samu srž katoličke vjere i redovničkog poziva. Svjedočanstvo je to sazrijevanja i uzdizanja spoznajnog uma, koji u skučenom fizičkom univerzumu iznalazi nove intelektualne i religiozne obzore.

56.

Meyer-Wehlack, Benno, 1928-2014
Šlatenšames ili Berlin na moru : pripovijest iz poraća / Benno Meyer-Wehlack ; s njemačkoga prevela Sandra  Brkljačić.
- Zagreb : Disput : Hrvatsko filološko društvo, 2018. - 182 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Književna smotra)(Na tragu   klasika)
Tek je posthumno, 2015., objavljen roman što ga je njemački pisac, scenarist i dramaturg napisao još 1969. godine.    Snažna autobiografskog pečata, roman iz "vremena gladi i bijede" opisuje put sazrijevanja sedamnaestogodišnjeg mladića što ga započinje u proljeće 1945., kada se u jeku završnih bitaka za oslobođenje Europe, pritisnut strahom od smrti koju bi odasvud mogao donijeti zadnji metak Drugoga svjetskog rata, vraća pješice u Berlin iz logora za radno obveznu njemačku mladež na Baltiku. Mladi Rolf na svakom koraku uči tvrdi nauk preživljavanja u svijetu koji ne prepoznaje i u kojem tek    treba pronaći svoje mjesto.
Autor je hrvatskoj čitateljskoj publici poznat po knjizi "Zagrebačke bilježnice 1967-1987.", objavljenoj 1988. na hrvatskom jeziku, u kojoj opisuje svoje boravke u Zagrebu, budući da je sa svojom suprugom, hrvatskom književnicom Irenom Vrkljan živio na relaciji Berlin-Zagreb sve do svoje smrti 2014.  godine.

57.

Mikulandra, Marko
Autobiografija ili Kako sam tražio posao : optimistična tragikomedija / Marko Mikulandra. - Zagreb : Škorpion : "Edicija off theater Bagatella", 2017. - 67 str. ; 20 cm
Autor, redatelj i komediograf, u optimističnoj tragikomediji kroz duhovite i na momente besmislene razgovore glavnih likova Klijenta i Agenta, parodizira proces traženja posla i društvo u cjelini. Pisana je jednostavnim jezikom u formi kratkih dijaloga.

58.

Musić, Ivica, 1974-
Geniji, varalice i oni treći : ogledi o odnosu znanosti i vjere / Ivica Musić ; [ilustracije Joško Marušić]. - Tomislavgrad : Naša ognjišta ; Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2017. - 190 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Knjižnica naših ognjišta ; knj.   226)
Autor, na znanstveno-popularan način govori o odnosu znanosti i vjere, o napadu na vjeru te o zlouporabi znanosti.   Dokazuje pretpostavku od koje polazi, a to je da je novovjeka znanost nastala zahvaljujući kršćanskom svjetonazoru.     Kritički analizira slučajeve Giordana Bruna, Nikole Kopernika i Galilea Galileija te se osvrće na mnoge istaknute osobe s područja znanosti, teologije, filozofije i kulture. Upozorava da je povijest znanosti puna krivotvorina, izmišljotina i obmana te nastoji rasvijetliti istinu.

59.

Nesboe, Jo, 1960-
Žohari / Jo Nesbo ; preveo s njemačkoga Dalibor Joler. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2016. - 330 str. ; 23   cm
Norveški veleposlanik ubijen je u Bangkoku pod sumnjivim okolnostima, pa inspektor Harry Hole, nepopravljivi buntovnik i alkoholičar, putuje u Aziju kako bi istražio slučaj i pronašao rješenje prihvatljivo za sve umiješane strane. Hole u Bangkoku upoznaje malu norvešku zajednicu i njene skrivene tajne. Zbog fotografija koje je pronašao kod ubijenoga prvo posumnja na lanac dječje prostitucije, no slučaj je zapravo puno složeniji, a Hole o svemu doznaje više nego što bi njegovi
pretpostavljeni željeli. "Žohari" su drugi slučaj inspektora  Holea.

60.

Neuman, Andres, 1977-
Putnik stoljeća / Andrés Neuman ; prevela sa španjolskog Tamara Horvat Kanjera. - Zagreb : Hena com, 2018. - 555 str. ; 23 cm
Početak je 19. stoljeća. Radnja započinje dolaskom prevoditelja Hansa u imaginarni njemački gradić Wandernburg, u namjeri da predahne od naporna putovanja. Nakon noćenja u svratištu, dan provodi u lutanju gradskim uličicama, te upoznaje osebujnog starog verglaša i njegova psa. Posve spontano Hans produžuje svoj boravak u tajanstvenom gradu. Šireći krug poznanika, postaje sudionikom društvenog i intelektualnog života i zaljubljuje se u mladu Sophie, kćerku lokalnog trgovca, koja je zaručena za drugoga... Iako sadrži brojne aluzije na razdoblje romantizma i smješteno je u Njemačku nakon Napoleonskih ratova, djelo ipak nije povijesni roman. Pustolovna je to priča epskih razmjera, književno- feministička studija, ali i politička alegorija Europe na pragu 21.  stoljeća.

61.

Nikolova, Olivera, 1936-
Baršunasti pokrov : novelete o ubijačicama / Olivera Nikolova ; s makedonskoga prevela Jelena Lužina. - Zagreb : Meandarmedia, 2017. - 287 str. ; 20 cm. - (Meandar roman ; knj.  79)
Zbirka sedam novela, višestruko nagrađivane makedonske spisateljice, koje povezuju rodno determiniran profil junakinja i ubojstva. Glavni likovi su stvarne žene iz različitih vremena, sredina i društvenih slojeva koje su ubijale racionalno, planski i pri punoj savjesti. Osnovne podatke o ženama i njihovim ubojstvima autorica je preuzela iz Rječnika ubojica Renéa Reouvena, a sve ostalo je plod spisateljičine  imaginacije.

62.

Ogorec, Marinko, 1957-
Upravljanje, vođenje, zapovijedanje--- / Marinko Ogorec. - Velika Gorica : Veleučilište Velika Gorica, 2017. - 156 str. : ilustr. ; 24 cm
Udžbenik, kroz osam poglavlja, pruža teorijska i praktična znanja o sustavu upravljanja, vođenja i zapovijedanja. Počevši od procesa odlučivanja i provedba odluka u praksi kao osnovnih elemenata vođenja i zapovijedanja do lidera, ključnog   čimbenika u sustavu. Udžbenik je namijenjen polaznicima preddiplomskog studija Upravljanja u kriznim uvjetima te polaznicima dodiplomskog i diplomskog studija Kriznog menadžmenta kao nastavni materijal temeljne literature na  Veleučilištu Velika Gorica.

63.

Okrugli stol Građanskopravna zaštita okoliša (2017 ; Zagreb)
Građanskopravna zaštita okoliša : okrugli stol održan 7. lipnja 2017. u palači Akademije u Zagrebu / uredio Jakša Barbić. - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava, 2017. - 127 str. ; 24 cm. - (Modernizacija prava ; knj.  38)
Zbornik radova s istoimenog Okruglog stola, trideset i osmi po redu u nakladničkom nizu Modernizacija prava, posvećen je pitanju temeljne obrade pravne zaštite okoliša. Obrađuje se zaštita okoliša na privatnopravnoj osnovi, pravno uređenje  zaštite od štetnih imisija i sudska praksa te pravna zaštita u povodu šteta počinjenih morskom    okolišu.

64.

Okrugli stol Pravna zaštita mora (2016 ; Zagreb)
Pravna zaštita mora : okrugli stol održan 23. studenoga 2016. u palači Akademije u Zagrebu / uredio Jakša Barbić. - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2017. - 137 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Modernizacija prava ; knj.   35)
Zbornik radova s istoimenog Okruglog stola, trideset i peti po redu u nakladničkom nizu Modernizacija prava, posvećen je pitanju pravne zaštite mora općenito te s posebnim naglaskom na Jadransko more. Razmatraju se pravni sustavi odgovornosti za onečišćenje mora s morskih objekata, upravnopravni nadzor primjene i provedbe propisa o zaštiti te važnost pomorskog osiguranja.

65.

Okrugli stol Pravna zaštita prostora (2016 ; Zagreb)
Pravna zaštita prostora : okrugli stol održan 17. listopada 2016. u palači Akademije u Zagrebu / uredio Jakša Barbić. - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2017. - 176 str. ; 24 cm. - (Modernizacija prava ; knj.   34)
Zbornik radova s istoimenog Okruglog stola, trideset i četvrti po redu u nakladničkom nizu Modernizacija prava, posvećen   je pitanju arhitektonskog prostora, socijalnog i sociološkog značaja prostora u suvremenom društvu, planiranju korištenja zemljišta, nedostacima i mogućim unaprijeđenjima pravnog uređenja prostornog uređenja i gradnje, sudjelovanja javnosti u gradnji i prostornom uređenju i energetskoj učinkovitosti i  gradnji.

66.

Okrugli stol Pravna zaštita zraka (2017 ; Zagreb)
Pravna zaštita zraka : okrugli stol održan 26. siječnja 2017. u palači Akademije u Zagrebu / uredio Jakša Barbić. -  Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2017. - 159 str. : graf. prikazi ; 24 cm.   - (Modernizacija prava ; knj. 36)
Zbornik radova s istoimenog Okruglog stola, trideset i šesti po redu u nakladničkom nizu Modernizacija prava, posvećen je pitanju onečišćenju zraka i utjecaju na ljudsko zdravlje, povijesti pravnog uređenja zaštite zraka od onečišćenja u    hrvatskom pravu, pravne zaštite kvalitete zraka u europskom i hrvatskom pravu i pravnog uređenja klimatskih promjena u međunarodnom i europskom pravu.

67.

Oraić Tolić, Dubravka, 1943-
Doživljaji Karla Maloga : [roman koji će vam otkriti neizmjernu ljepotu svakodnevice] / Dubravka Oraić Tolić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 349 str. : slika autorice ; 22 cm. - (Biblioteka Otvorena   knjiga)
Oslanjajući se na tradiciju velikog Henrya Jamesa i njegovog romana "What Maisie Knew", gdje očima djevojčice percipiramo ponašanje odraslih, autorica konstruira svijet hrvatskog realiteta. Pritom se ležernošću, humorom i satirom više približava stilu Vjekoslava Majera, komentirajući društvene i političke prilike zagrebačke i hrvatske svakodnevice i iznoseći vlastita mišljenja "autobiografskim" glasom malenoga Karla. Pisano u epistolarnoj formi, djelo je namijenjeno svima koji u književnosti traže finu notu nostalgije bez natruha banalnosti i   patetike.

68.

Osho, 1931-1990
Moć ljubavi : suština življenja / Osho ; [prijevod Marko Šilobod]. - Bregana : Harša, 2017. - 154 str. ; 23   cm
Koja je razlika između ljubavi i zaljubljenosti? Zašto svi žele voljeti i biti voljeni? Kako su povezani  Wu-wei i put srca? Kao   i ostale autorove knjige, i ova je nastala kao zapis pitanja i odgovora snimljenih na predavanjima kontraverznog indijskog filozofa tijekom trideset i pet godina prošlog stoljeća. Autor pokušava odgovoriti na neka životna pitanja te dati mnoge   druge smjernice u potrazi za ljubavi i odnosima unutar nje. Ljubav je kaže najčišća moć, a može se manifestirati na   različite načine, od kojih je jedan aktivna meditacija, po autorovom sudu - iskustvo koje mijenja   život.

69.

Pasini, Mislav, 1974-
Zimska priča : (jeza mojih sjećanja) / Mislav Pasini. - Rijeka : Studio TiM, 2017. - 119 str. ; 21 cm. - (Teen zapisi   o---)
Knjiga je triler o mističnoj priči koja se krije iza jedne tragedije, nestanka djevojčice Sanje i tragične sudbine njezinih roditelja. Dječaci su se u njihovoj kući, koju su mještani nazivali ukletom, redovito igrali. U knjizi vlada atmosfera fantazije i horora.
 

70.

Petrač, Božidar, 1952-
Arhaika i postmoderna / Božidar Petrač. - Zagreb : Naklada Đuretić : Studio Moderna, 2017. - 327 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Stilus ; kolo 2, knj. 4)
Knjiga je govori o Drugom svjetskom ratu i sabotaži Hitlerove atomske bombe. Započinje pričom o Norveškoj pod nacističkom okupacijom i hrabrim diverzantima, o znanstveniku koji je postao špijun, o žrtvama koje ljudi podnose za svoju zemlju. U prvom dijelu knjige su vojne karte, a obiluje i fotografijama   poznatih ljudi iz Drugog svjetskog rata.

71.

Pilić, Zoran, 1966-
Kad su Divovi hodali zemljom / Zoran Pilić. - Zaprešić : Fraktura, 2017. - 161 str. ; 21  cm
Treća zbirka priča nagrađivanog autora suptilna je i atmosferična proza u kojoj likovi nastoje pobjeći od nekih mjesta, ljudi, sjećanja, loših odabira, promašenih životnih putova, a najčešće od samih sebe. Kao da je život bio i prošao ili je mogao biti puno smisleniji na nekom drugom mjestu. Fiktivno mjesto bijega i nekog novog mogućeg početka je Iowa, Meksiko ili, kao  što kaže autor u zadnjoj rečenici ove knjige: "Pronaći će nešto novo, grad u kojem nisu bili i možda, teško je reći, možda    će ondje, u tom još uvijek neimenovanom gradu i  ostati."

72.

Pinborough, Sarah, 1972-
Ne vjeruj svojim očima / Sarah Pinborough ; s engleskoga prevela Jelena Pataki. - Zagreb : Egmont, 2018. - 356 str. ; 21 cm
Na prvi pogled Adel i David savršen su par. Adel je lijepa, bogata i obožava svog supruga, David je uspješan psihijatar i brižan suprug, a zapravo ispod te idilične površine skrivaju se mračne tajne iz prošlosti. Louise je osamljena samohrana majka koja jedne večeri u baru upoznaje zanimljivog muškarca koji je poljubi. Sljedeći dan otkriva da je to bio njezin novi, oženjeni šef David, ali svejedno postaju ljubavnici. Igrom slučaja upoznaje i Adel koja joj postaje najbolja prijateljica. Adel ne zna za ljubavnu vezu Davida i Louise, a David ne zna da se Adel i Louise druže. Louise je sve više uvučena u odnose Adel i Davida i shvaća da je nešto u tom braku pogrešno, nije sigurna kome može vjerovati i tko je zapravo prava žrtva.

73.

Plautus, Titus Maccius, ca 254-183 pr. Kr.
Tvrdica / Tit Makcije Plaut ; preveo Koloman Rac. - Kostrena : Lektira, 2017. - 98 str. ; 20 cm. - (Biblioteka  Lektira)
Tvrdica, djelo najvećeg rimskog komediografa, komedija je intrige u kojoj se radnja temelji na nesporazumima i spletkama. Ispreplitanjem dviju priča, prve o starcu Euklionu koji pronalazi i skriva ćup sa zlatom i druge o ljubavi Likonida i Euklinove kćeri Fedre, autor stvara komične situacije i zaplet radnje. Izdanje sadrži predgovor, rječnik nepoznatih izraza i metodički pristup.

74.

Poljak, Željko, 1926-
Liječničke svaštice : satire, uspomene, putopisi, anegdote / Željko Poljak. - Zagreb : Medicinska naklada, 2017. - 383 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Knjigolijek)
Dr. Željko Poljak, ugledni liječnik, planinar, pisac, urednik, građanin svijeta, čitav je život nešto pisao i bilježio. Njegov  posao uz hobi, putovanja i druženja bili su izvor ugodnih trenutaka, zanimljivih susreta, duhovitih i nenadanih zbivanja s bezbroj dragih ljudi i kolega koje je opisao i smjestio u ovu knjigu. Svemu što je napisao i sastavio pokušao je dati pomalo šaljiv ton kako bi štivo učinio ugodnijim za čitanje. Osnovna misao vodilja bila mu je bolje je čitatelja izazivati nego mu biti dosadan. (Iz Predgovora i Pogovora)

75.

Poljak, Željko, 1926-
Zabranjene polemike : feministice, novinari, liječnici i nadriliječnici / Željko Poljak. - Zagreb : vlast. nakl., 2017. - 64   str.
: ilustr. ; 24 cm
Autor kroz četiri poglavlja: feministkinje, novinari, liječnici i nadriliječnici donosi polemike u kojima je sudjelovao i u kojima je, kako sam kaže, „izvukao deblji kraj“. Polemizira iz zabave i „podizanja prašine“, a polemizirane društvene događaje potkrepljuje isječcima iz novinskih članaka i  dokumenata.

76.

Puntarić, Dinko, 1959-
Javno zdravstvo / Dinko Puntarić, Ina Stašević, Darko Ropac i suradnici. - Zagreb : Medicinska naklada, 2017. - XV, 451 str. : graf. prikazi ; 24 cm. - (Biblioteka Udžbenici Hrvatskog katoličkog   sveučilišta)
Autori udžbenika osuvremenili su i proširili spektar tema iz javnog zdravstva koristeći raniji udžbenik i brojnu literaturu i     izvore podataka. Prikazan je razvoj javnog zdravstva kroz povijest, uvrštena su iskustva Domovinskog rata i prikazan ustroj i djelokrug rada javnog zdravstva u Hrvatskoj. Osobita pažnja posvećena je kardiovaskularnim bolestima, šećernoj bolesti i zloćudnim tumorima. Neke kategorije stanovništva su posebno izdvojene zbog svoje ugroženosti: dojenčad i manja djeca, školska djeca i mladi, žene u aspektu reproduktivnog i spolnog zdravlja, invalidne osobe, a osobita pažnja posvećena je nejednakosti u zdravlju. Također zbog starenja stanovništva zdravstveni problemi te populacije posebno su obrađeni. Etika i komunikacija u javnom zdravstvu novi je izazov koji obrađuje probleme medicinske etike u kliničkoj medicini (eksperimenti    na ljudima, transplantacija organa, umjetno začeće, eutanazija i dr.). Na kraju udžbenika iskazano je upravljanje kvalitetom      u javnom zdravstvu.

77.

Rakić Mimica, Marija, 1982-
Ples u dvorištu / Marija Rakić Mimica. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2018. - 115 str. : fotogr. autorice ; 20 cm. - (Beletrina)
Prva zbirka priča već nagrađivane autorice u kojoj se bavi temama majčinstva, braka, roditeljstva, obiteljskih odnosa, ljubavnih veza. Neke od priča pisane su u dijalektu i smještene u tradicionalnu dalmatinsku sredinu čime su likovi bitno određeni i profilirani. Autorica propituje majčinstvo i svu emocionalnu složenost koju ono donosi, osobito majčinstvo vezano uz dijete s posebnim potrebama. Priče su pisane u neorealističkom duhu, pitkim   stilom.

78.

Ranimir, Branko
Mrtvačka kuća ili Strahote u samotnom mlinu / Branko Ranimir. - Zagreb : Ognjište, 2017. - 123 str. ; 22 cm. - (Knjižnica Detektivski klub ; knj. 1)
Mlinareva udovica od staroga mlina napravila je hotel i gostionicu koja je bila na dobru glasu.  Mlin je imao jednu tajnu sobu    o čemu vlasnica nije ništa znala. Onda se dogodilo nešto strašno i mlin je dospio na zao glas. Zvali su ga Mrtvačka kuća.
Branko Ranimir pseudonim je nepoznatog pisca, a Mrtvačka kuća prvi je hrvatski kriminalistički roman objavljen na samom početku 20. stoljeća.

79.

Ribarić, Slobodan, 1950-
Zbirka riješenih zadataka iz građe računala, arhitekture i organizacije računarskih sustava / Slobodan Ribarić. - Zagreb : Merkur A.B.D., 2017. - 399 str. : ilustr. ; 24 cm
Zbirka je prateći priručnik sveučilišnog udžbenika „Građa računala, Arhitektura i organizacija računarskih sustava“ koji sadrži značajke sustavnog i metodičkog pristupa savladavanju pojedinih poglavlja udžbenika. Osim 300 riješenih problemskih zadataka i 300 pitanja iz teorije s rješenjima, zbirka nudi i preporuku na koji način lakše razumijevati i savladavati složeno gradivo iz građe, arhitekture i organizacije računarskih sustava. Zbirka je namijenjena prvenstveno studentima.

80.

Rukavina, Boris, 1960-
Euroazijske priče i jedna afrička : putopisna slikovnica za radoznale : naročito za motoriste / Boris Rukavina ;    [fotografije Ksenija Piližota Rukavina i Boris Rukavina]. - Zagreb : vlast. nakl. : Fonart, 2017. - 2 sv. (363 ; 391 str.) : ilustr. ; 24 cm
Motociklistički putopis zaljubljenika u motore i putovanja, Borisa Rukavine i njegove supruge Ksenije, u dva sveska opisuje vožnju od gotovo 100.000 km, uglavnom Europom i Azijom, ali i sjevernom Afrikom (Maroko). Knjige su obogaćene s preko 1000 fotografija, tako da svaki čitatelj, iz udobnosti svoje fotelje, može i sam biti sudionikom putovanja. Putopis je napisan jednostavnim i šaljivim rječnikom, jer autor prije svega želi čitateljima prenijeti svoju strast za putovanjem i onim viđenim,   želju za slobodom i otvorenom  cestom...

81.

Sanchez Guevara, Canek, 1974-2015
33 okretaja / Canek Sánchez Guevara ; preveo sa španjolskog Dinko Telećan. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 143 str. ; 21 cm
Trideset tri kratka poglavlja ovog romana prikazuju Kubansku revoluciju kao monotonu, beskonačnu vrtnju poput izlizane gramofonske ploče. Roman prati bezimenog muškarca, crnca, državnog službenika, opsesivnog čitača koji odjednom, bez povoda i upozorenja, otkazuje poslušnost i ukrcava se na improviziran splav koji se morem uputio u bezdan. Ovo je djelo autor, najstariji unuk Ernesta Che Guevare, napisao u tajnosti, a razotkriveno je tek nakon njegove  smrti.

82.

Savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj (10 ; 2015 ; Tuheljske  Toplice)
Vrednovanje djelatnosti narodnih knjižnica : zbornik radova / 10. savjetovanje za narodne knjižnice u    Republici Hrvatskoj
; [urednice Dunja Marija Gabriel, Frida Bišćan] ; [prijevod i korektura slovenskog teksta Frida Bišćan]. - Zagreb : Nacionalna i sveučilišna knjižnica, 2017. - 338 str. : ilustr. ; 24  cm
U ovaj Zbornik radova uvršteno je dvadeset i jedno izlaganje sa Savjetovanja za narodne knjižnice te kratki osvrt na panel raspravu i dodjelu nagrade za knjižnice u okviru programa Work with US. Izlaganja obuhvaćaju teorijski okvir, a dvanaest pecha kucha izlaganja predstavljaju primjere dobre prakse - cijeli niz inovativnih programa, projekata i usluga kod kojih se provode postupci vrednovanja, pretežno iz korisničke perspektive, a provode se u mreži narodnih knjižnica. Zbornik je vrijedan doprinos temi poslovanja narodnih knjižnica i utvrđivanju parametara za vrednovanje    narodnih knjižnica.

83.

Siegel, Daniel J., 1957-
Oluja u mozgu : snaga i svrha tinejdžerskog mozga : [vodič kroz adolescentski mozak u nastajanju, pogled iznutra  prema van, dob 12-24 godine] / Daniel J. Siegel ; [prijevod Nikolina Palašić]. - Split : Harfa, 2017. - 271 str. : ilustr. ; 23   cm
Knjiga temeljena na suvremenim istraživanjima u području interpersonalne neurobiologije. Američki psihijatar objašnjava razvoj, snagu i svrhu tinejdžerskog mozga, kroz što mladi od 12. do 25. godine života prolaze te kako, ono što se smatra lošim stranama tog razdoblja, pretvoriti u nešto pozitivno i korisno. Sadrži i razne vježbe i savjete, kako za djecu, tako i za roditelje, kako bi iz tog razdoblja izvukli ono  najbolje.

84.

Sittenfeld, Curtis, 1975-
Dobra prilika / Curtis Sittenfeld ; s engleskoga prevela Mirna Čubranić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 488 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  277)
Autorica je napisala popularne romane „Zlatne klupe”, „Muškarac iz snova”, „Američka supruga” i „Sisterland”, koji su prevedeni na dvadeset i pet jezika. Ovo je treći autoričin roman preveden na hrvatski jezik. Prozvan je modernom interpretacijom romana „Ponos i predrasude” Jane Austen. Liz i Jane došle su u roditeljski dom kako bi pomogle ocu koji  je obolio i majci koja se ne snalazi najbolje u novonastaloj situaciji. No, kada se obitelj ponovo okupi i kada se svi nađu   pod istim krovom, djevojke uviđaju nepremostive razlike u karakterima svih ukućana. Stvari se mijenjaju na roštilju kod porodice Lucas, gdje djevojke upoznaju dvojicu poželjnih  neženja.

85.

Skračić, Jerko, 1918-1945?
Osunčani otoci : novele / Jerko Skračić. - Zagreb : Ognjište, 2017. - 167 str. ; 22 cm. - (Hrvatska domoljubna knjižnica ; knj. 8)
Autor zbirke novela novinar je i književnik s otoka Murtera, pogubljen na putu u Bleiburg 1945. godine. Zbirka je podijeljena   u tri djela, a u njoj autor priziva i opisuje slike iz djetinjstva te opisuje događaje i krize svijesti usamljenih ljudi na      Kornatskim otocima. Središte događaja su dramatične priče iz obiteljskog života u jednom zatvorenom seoskom    svijetu.
Knjiga je nagrađena na natječaju Matice Hrvatske za najbolju zbirku novela godine   1943.

86.

Sopta, Petra, 1989-
70 godina Zagrebačkih cesta : 1947. - 2017. / Petra Sopta, Vlado Suša. - Zagreb : AGM, 2017. - 144 str. : ilustr. ;   24
cm
Monografija povodom 70-te obljetnice Podružnice Zagrebačke ceste u kojoj se predstavlja razvoj i djelatnost tvrtke od osnutka Cestogradnje do danas kada djeluje u okviru Zagrebačkog holdinga d.o.o. Podijeljena je na dva dijela, povijesni u kojem se kroz desetljetna razdoblja prikazuje sve uspješnije i profitabilnije poslovanje te na Zagrebačke ceste   danas.

87.

Spavanje i poremećaji spavanja : sabrane teme s didaktičkom  namjenom
Spavanje i poremećaji spavanja : sabrane teme s didaktičkom namjenom / [urednik] Danilo Hodoba. - Zagreb : Medicinska naklada : Klinika za psihijatriju Vrapče, 2017. - XV, 206 str. : ilustr., graf. prikazi ; 24 cm. - (Biblioteka Znanstvene monografije / Medicinska naklada)
Stručnjaci bolnice Vrapče u suradnji s Medicinskom nakladom objavili su knjigu sa svojim iskustvima, kao i sve stručne i teorijske spoznaje u problematici poremećaja spavanja. Knjiga je plod rada stručnjaka Centra za poremećaje spavanja osnovana 1981. godine. To je knjiga ne samo za hrvatsku stručnu javnost, već je namijenjena i svima drugima, posebno onima koji imaju probleme sa  spavanjem.

88.

Suvremena španjolska drama
Suvremena španjolska drama / Izbor drama: udruga dramatičarki i dramatičara Španjolske i Nikolina Židek ; sa španjolskog prevela Nikolina Židek. - Zagreb : Hrvatski centar ITI, 2017. - 327 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Mansioni. Antologije)
Knjiga okuplja izbor dramskih kazališnih djela šestorice suvremenih španjolskih autora, a predstavlja sve što se izvodilo zadnjih dvadeset i pet godina na španjolskoj kazališnoj sceni. Djela se baziraju na sudbinama ljudskih likova u vječitoj potrazi za ostvarenjem svojih želja, a središte i srž sukoba u dramama vezani su za obitelj i emigraciju, dvije velike kazališne teme. Knjiga je nastala kao projekt Hrvatskog centra ITI i Udruge dramatičarki i dramatičara   Španjolske.

89.

Szczurek, Karina Magdalena, 1977-
Nevidljivi drugi / Karina M. Szczurek ; preveo i prilagodio s engleskog jezika Rastko Garić. - Split : Naklada Bošković, 2018. - 230 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Suvremena proza / Naklada Bošković ;  119)
Cara je talentirana spisateljica iz Južnoafričke Republike koja živi u egzilu u Parizu. Ona bježi od svog dosadašnjeg života - afere s poznatim slikarom Lucasom, samoubojstva Lucasove žene te svog romana koji kao da je uzrokovao tu smrt. U  Parizu, Cara se upušta u odnos s Poljakom Konradom, dok se istovremeno isprepliće i sjećanje na Lucasa. U svom prvom romanu, suvremena južnoafrička spisateljica progovara o potisnutim seksualnim žudnjama te onim skrivenim dijelovima ljudskih karaktera koji se ne otkrivaju svakome i koji su gotovo nevidljivi   drugima.

90.

Šalković, Hrvoje, 1973-
Sedam strana svijeta / [tekst i fotografije] Hrvoje Šalković. - Zagreb : 24sata, 2017. - 244 str. : ilustr. ; 23   cm
Prva zbirka klasičnih putopisa sadrži opise autorovih proputovanja kroz 118 zemalja na sedam kontinenata. Putovanja su   to kroz Australiju, Antarktiku, Europu, Južnu i Sjevernu Ameriku, Afriku i Aziju. Knjiga obiluje  fotografijama.

91.

Šamija, Ivan Branko, 1937-
Slikovni rječnik hrvatskog uzmorja / Ivan Branko Šamija i Joško Josip Petričević. - Zagreb : Jezikovnik što-kaj-ča, 2017. - 457 str. : ilustr. ; 25 cm
Tisuće oslikovljenih riječi, isto toliko potpisanih crteža brodica, jedrenjaka, lađa, brodogradilišta s gotovo svim nazivima pojedinih dijelova u dalmatinskim govorima. Rječnik daje i slike kakve su nekoć bile i kakve su djelomice i danas.

92.

Šepić, Tatjana, 1966-
Romantizam u ženskome rodu : Orkanski visovi Emily Brontë i Mauprat George Sand / Tatjana Šepić. - Zagreb : Hrvatsko filološko društvo, 2017. - 434 str. ; 20  cm
Knjiga objašnjava uz što se vezuje romantizam. Tako saznajemo da se vezuje uz kult prirode i prošlosti, sentimentalnost, melankoliju, snažne strasti, tajanstveno, nadnaravno i sl. Govoriti o romantizmu znači okrenuti se i modernim    subjektima.
U to vrijeme dolazi i do samoostvarenja žena i upravo to naglašava ova knjiga oslanjajući se na dva velika romana „Mauprat“    i „Orkanski visovi“.
 

93.

Šuperina, Marijan, 1961-
Sigurnosne provjere u sustavu nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske / Marijan Šuperina. - Zagreb : Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Policijska akademija, 2017. - VI, 152 str. : graf. prikazi ; 24   cm
Knjiga se bavi karakteristikama međunarodnog sigurnosnog okruženja Republike Hrvatske i sigurnosnim izazovima. Navodi informacije o pravnoj uređenosti provođenja sigurnosnih provjera u pravnom sustavu Republike Hrvatske. Na kraju su    upitnici za sigurnosnu provjeru kroz tri stupnja i upitnik za provjeru osobne dostojnosti za obavljanje policijske službe.

94.

Tamarut, Anton, svećenik 1960-
Bog milosrđa i radosti / Anton Tamarut. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost : Kršćanski kulturni centar, 2017. - 168 str. ; 24 cm
Poziv na vjeru u milosrdnog Boga vidljiv je već u starozavjetnim tekstovima i kroz cijelo evanđelje, očituje se i u tekstovima novijeg crkvenog učiteljstva, a osobito snažno u nastojanjima Ivana Pavla II i pape Franje. Tekstovi ove knjige zagovaraju svijet po mjeri Božjega milosrđa što je vidljivo po temama: Poziv na revoluciju nježnosti, Čovjek i svijet po mjeri Božjega milosrđa, Kuća milosrđa, Radosni Bog…

95.

Tamarut, Anton, svećenik 1960-
Dom ljubavi i kršćanske radosti : teologija i duhovnost braka i obitelji : molitva prije i poslije zajedničkoga obiteljskog blagovanja, obiteljska služba riječi, obiteljska molitva krunice / Anton Tamarut. - 2. izd. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost : Kršćanski kulturni centar, 2017. - 143 str. ; 24  cm
Novo izdanje nauka o braku i obitelji nije prikazano sustavno i sveobuhvatno već s teološkog vidika koji naglašava poziv i poslanje braka njegovu ljepotu i duboki smisao, a osobito povezanost braka i obitelji s duhovnošću. Na kraju su predlošci obiteljske molitve koja je potpora duhovnosti u  braku.

96.

Teilhard de Chardin, Pierre, 1881-1955
Spisi iz doba rata : (1916. - 1919.) / Pierre Teilhard de Chardin ; [prijevod Mato Balić]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2017. - 521 str. : faks. ; 20 cm. - (Teološke meditacije ;  42)
Knjiga je zbirka eseja iz doba Prvog svjetskog rata u kojima promišlja o panteističkoj viziji, o kršćanstvu, metafizici. Eseji su zapravo pisma koja je pisao najviše svojoj nećakinji Margueriti Teillard-Chambon. Francuski isusovac, filozof, antropolog, paleontolog i svestrani mislilac poznat po pokušaju spajanja i objašnjavanja veze između evolucije i    vjere.
 

97.

Tomašević, Darko, 1972-
Sveta Zemlja : povijesno-duhovni pratitelj / Darko Tomašević ; [ilustracije i karta Darko Zloušić]. - 3. dopunjeno i prošireno izd. - Zagreb : Glas Koncila ; Sarajevo : Katolički bogoslovni fakultet, 2017. - 508 str. : ilustr. ; 20 cm + 1 presavijeni list sa zemljop. kartom. - (Biblioteka Putovi vjere ; knj.  4)
U trećem, proširenom izdanju povijesno-duhovnog vodiča po Svetoj Zemlji autor daje detaljan uvid u zemljopisne podatke, povijest, religije i narode koji su vezani za to područje. Detaljno su opisana sva mjesta i znamenitosti, a opisi su popraćeni tekstovima iz Svetog pisma koji govore o Isusovu životu i djelovanju na tim mjestima. Dodatak vodiču su 77 crkvenih pjesama te zanimljiva objašnjenja vezana uz Svetu zemlju, primjerice što je to kibuc ili koja su specifična tradicionalna jela toga kraja

98.

Topić, Predrag, 1968-
Kasačka ergela Rugvica : u povodu 100. godišnjice nastanka / Predrag Topić ; [prijevodi s njemačkog Marija Sruk, Ivan Šutej, prijevod s mađarskog Eva Bokun]. - Dugo Selo : Gradska knjižnica Dugo Selo, 2017. - 112 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Terra sancti Martini ; knj. 64)
Prvi dio predstavlja kasačku ergela u Rugvici koja je djelovala od 1917-1929. godine, a drugi dio posvećen je najpoznatijem konju rugvičke ergele Baki. Priča o slavnom kasaču Baki napisana je do smrti tog konja 1941. godine premda njegova veza   s Rugvicom prestaje 1922. Knjiga sadrži i kratak opis druge tada značajne ergele kasačkih konja u Kerestincu. U     posebnom dijelu prikaz je života i rada Charlia Millsa (1888.-1972.) trenera i vozača kasačkih konja koji je najzaslužniji što    je ergela Rugvica postigla europsku slavu. Na kraju je popis literature iz kojeg je vidljivo da je za cjeloviti prikaz teme     trebalo sakupiti informacije iz velikog broja ponajviše stranih izvora   periodike.

99.

Vigato, Ivica, 1957-
Glagoljske oporuke sa sjeverozapadnih zadarskih otoka / Ivica Vigato. - Zadar : Sveučilište u Zadru, 2017. - 252 str. : faks. ; 24 cm
Autor u knjizi obrađuje dvadeset i tri glagoljske oporuke žitelja zadarskih otoka Molata, Ista, Oliba i Silbe s kraja 16. i   tijekom 17. i 18. stoljeća. Oporuke se jezično raščlambuju i istražuju se osobitosti pisma, kurzivne glagoljice. Osim proučavanja jezičnih osobitosti istraživanje ima za cilj i rekonstrukciju života navedenih otoka. U knjizi su sadržani faksimili glagoljskih oporuka s pripadajućim  transliteracijama.

100.

Vodolazkin, Evgenij Germanovič, 1964-
Avijatičar / Jevgenij Vodolazkin ; s ruskoga preveo Igor Buljan. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 388 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Graham Greene)
Inokentij Platonov, probudivši se u bolnici, suočava se sa svojim stanjem: izgubio je pamćenje. Njegov ga liječnik potiče da pisanjem dnevnika pokuša povezati kaotične kaleidoskopske slike, lica, riječi i događaje koji mu se pojavljuju u    glavi.
Sjećanja ili taj čudni program koji mu se odvija pred očima, teško povezuje u neki kronološki shvatljiv niz. Našavši se u vremenskom procijepu velikoga raspona, mora se pokušati prilagoditi novoj realnosti... Neobična priča kojoj je vanjski vremenski okvir početak 21. stoljeća, zaokružuje "živopisnu panoramsku sliku života u Rusiji s početka 20.    stoljeća".

101.

Vujčić, Marina, 1966-
Pitanje anatomije : roman / Marina Vujčić. - [2. izd.]. - Zagreb : Hena com, 2017. - 279 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Nokaut ; knj. 19)
Neobičan oglas u novinama, "Tražim gospođu za milovanje mojih leđa. Isključivo leđa", spojit će živote dvoje potpuno različitih ljudi: Veroniku Vinter, bankarsku službenicu s novčanim problemima koja je upravo u potrazi za dodatnim poslom,    i Florijana Bauera, dobrostojećeg udovca, koji nakon smrti žene ima veliki problem - ne može si sam   pomilovati leđa!
Nakon prvog susreta i probnog milovanja, čini se da su obje strane zadovoljne dogovorenim, no gđa. Vinter ubrzo zaključuje kako joj je takav način dodirivanja ipak neprihvatljiv. Ljudski dodir nije nešto što se može naručiti i platiti, u njoj  on pobuđuje pobunu i potrebu da dodir pretvori u umjetnost. Na kraju se oboje mijenjaju, a jedan novi oglas, potpuno drugačiji, ponovno ih spaja.

102.

Vukušić, Bože, 1962-
Čuvari bleiburške uspomene : počasni bleiburški vod : 1952. - 2017. / Bože Vukušić ; [prijevodi sa slovenskog Igor Omerza, prijevodi s njemačkog Bože Vukušić, prijevodi sa srpskog i kroatiziranje Božena Mihaljević]. - Zagreb : Udruga Hrvatski križni put, 2017. - 384 str. : ilustr. ; 27  cm
Knjiga na temelju dokumenata, istraživanja i svjedočenja govori o putu i radu civilne udruge „Počasni bleiburški vod“ koju su  po završetku Drugoga svjetskog rata osnovali preživjeli sudionici bleiburške tragedije 1945. Udruga je godinama djelovala u inozemstvu boreći se za opstanak, ali i nastojeći održati uspomenu na bleiburške žrtve. Knjiga sadrži brojne dokumente i fotografije.

103.

Wohlsdorf, Gina
Osiguranje / Gina Wohlsdorf ; prevela Vesna Valenčić. - Rijeka : Leo commerce, 2017. - 273 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Leo)
Novoizgrađeni luksuzni hotel Manderlay Resort zamišljen je da pruža maksimalnu udobnost svojim gostima i ispunjava sve njihove želje, pod uvjetom da imaju dovoljno dubok džep. Uoči svečanog otvorenja osoblje hotela provjerava je li sve na  svom mjestu, ali netko dobro skriven u labirintu soba i hodnika ne želi da se hotel uopće otvori – i zato ih redom ubija.

104.

Znanstveni skup Ivanu Kozarcu, o 130. obljetnici rođenja i 105. godišnjici smrti (2015 ;  Vinkovci)
Knjiški Krnjaš I. - II. : zbornik radova znanstvenih skupova Ivanu Kozarcu, o 130. obljetnici rođenja i 105. godišnjici smrti, Vinkovci, 16. studenoga 2015., Josipu Kozarcu u povodu 110. obljetnice smrti, Vinkovci, 16. studenoga 2016. / priredila Anica Bilić. - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2017. - 303 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Posebna izdanja / Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ;  28)
Knjiga je dvodijelni zbornik radova znanstvenih skupova u kojem je prvi dio knjige posvećen Znanstvenom skupu „Ivanu Kozarcu, o 130. obljetnici rođenja i 105. godišnjici smrti“ održana 2015., a drugi dio knjige posvećen je skupu „Josipu Kozarcu, u povodu 110. obljetnice smrti“ održana 2016. godine. Skupovi su dio projekta „Knjiški Krnjaš“ kojem je cilj i namjera revitaliziranje kulturne, književne i jezične baštine Vinkovaca te aktualizacija rada i života dvaju slavonskih književnika, Ivana Kozarca i Josipa  Kozarca.

105.

Znanstveno-stručni skup Semiologija obrambenoga Domovinskog rata (2013 ;  Zadar)
Semiologija obrambenoga Domovinskog rata : zbornik radova znanstveno-stručnog skupa : [znanstveno-stručni skup "Semiologija obrambenoga Domovinskog rata", prosinac 2013.] / [urednik Marin Sabolović]. - Zadar : Sveučilište u Zadru, 2017. - 94 str. : ilustr. ; 24 cm
Predstavlja zbornik radova istoimenog znanstveno-stručnog skupa. Obrađuju suvremenu hrvatsku povijest počevši s općim pogledom agresije na RH, kao i semiološki aspekt rata obrađujući važnost i značenje službenih odora, vojnih zastava,     odora i oznaka MUP-a i odora Oružanih snaga  RH.

106.

Žic-Teklin, Alan, 1965-
Tako je govorio Burbur : izumrli dalmatski jezik i njegov krčki dijalekt veljotski / Alan Žic-Teklin. - Krk : Centar za kulturu Grada Krka, 2017. - 210 str. : ilustr. ; 23 cm
Knjiga je o Antoniju Udini zvanom Burbur koji je bio govornik veljotskog, krčkog dijalekta izumrlog dalmatskog jezika i po tome je ostao poznat. Nadimak Burbur znači mrzovoljan, osoran čovjek. Radi se o obiteljskom nadimku kojeg je imao i njegov otac. Njegov drugi nadimak bio je  Spaka (hvalisavac). Cijeli je život proveo u gradu   Krku.

107.

Žigmanov, Tomislav, 1967-
Vivisekcije književnosti : vojvođanske i ine književne teme hrvatske / Tomislav Žigmanov. - Pula : Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika ; Subotica : Hrvatsko akademsko društvo, 2018. - 197 str. ; 21 cm. - (Knjižnica "Nova Istra". Niz Ogledi ; sv. 83)
Knjiga analizira književnost vojvođanskih Hrvata te je time dala značajan doprinos književnopovijesnoj kroatistici. U prvome dijelu, nazvanom „Vivisekcije pulsiranja književnosti“, dulje su kritike, a u drugome dijelu, nazvanom „ Vivisekcije knjiške produkcije“, klasične su književne kritike u duljini od kartice do tri. Kroz njih autor naglašava težak položaj hrvatske književnosti u Vojvodini.