Novi naslovi - svibanj

1.

Allnutt, Luke, 1976-
Nebo je naše / Luke Allnutt ; prevela s engleskoga Lidija Milenkov Ečimović. - Zagreb : Znanje, 2018. - 329 str. ; 24   cm.
- (Hit)
Rob Coates u sretnom je braku s Ann, s kojom se voli kao prvoga dana. Imaju dobre poslove i žive u Londonu. Sreću upotpunjuje rođenje sina Jacka kojemu je prethodilo nekoliko Anninih spontanih pobačaja. No nakon nekoliko godina sreće razorna bolest uzima Jacka, a potom uništava Annin i Robov svijet. Ostavši sam, Rob traži utjehu u fotografiranju nebodera    i litica koje je posjećivao sa sinom    te neočekivano kreće na putovanje koje mu donosi povratak u život.

2.

Babić, Nada, kroatistica, 1964-
Hrvatski prijevodi Novoga zavjeta od 20. stoljeća / Nada Babić. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2018. - 336 str. ; 24 cm. - (Bibliofilska izdanja / Kršćanska sadašnjost ; 34)
Knjiga prikazuje kako se različita izdanja pojedinih prijevoda razlikuju od izvornika, ali se i na primjeru analize odabranih ulomaka pokazuje kako jezične inačice istoga teksta mogu različito djelovati na značenje rečenične i nadrečenične cjeline. Analiza je primijenjena na ukupno dvadeset i jednom prijevodu evanđelja nastalima od početka 20.   stoljeća.

3.

Balen-Letunić, Dubravka, 1942-
Čarolija igre : igračke u pretpovijesti i antici iz zbirki Arheološkoga muzeja u Zagrebu = The magic of games : Prehistoric, Greek and Roman toys from the collections of the Archeological Museum in Zagreb / [autori Dubravka Balen- Letunić, Ante Rendić-Miočević] ; [prijevod Tomislav Bilić, Ivan Mirnik] ; [fotografije Marcel Burić ... et al.] ; [crteži Miljenka Galić]. - Zagreb : Arheološki muzej, 2012. - 64 str. : ilustr. ; 28  cm
Izložba koja je davne 1982. godine nastala u suradnji Arheološkog muzeja u Zagrebu i varaždinskog Gradskog muzeja, doživjela je novo izdanje. Tim povodom tiskan je katalog izložbe u kojemu se nalaze fotografije svih izloženih predmeta uz popratni tekst. Izloženi predmeti za igru potječu iz mlađeg kamenog (neolitik), pa sve do mlađeg željeznog doba (laten). Na izložbi su prikazani predmeti koji su ostali sačuvani zahvaljujući trajnosti materijala, te se tako mogu vidjeti predmeti od keramike, kosti i metala. Katalog je organiziran u tri cjeline: Igre i igračke u pretpovijesti; Igre i igračke u antici; Katalog.
Tekst je usporedo pisan na hrvatskom i engleskom  jeziku.

4.

Bašić-Jukić, Nikolina, 1971-
Hemodijaliza / Nikolina Bašić Jukić i suradnici. - Zagreb : Medicinska naklada, 2018. - XXI, 434 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici)(Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Hemodijaliza je široko rasprostranjena metoda sa sve većim brojem bolesnika koji se liječe diljem Hrvatske. Zbog složenosti bolesti i tehnologije koja nadomješta bubrežnu funkciju u ovom udžbeniku opisani su osnovni principi različitih modaliteta hemodijalize, principi liječenja i moguće komplikacije. Udžbenik je namijenjen svim liječnicima koji se u svom radu susreću s bubrežnim bolesnicima, koji će osim relevantnih suvremenih podataka i opisa slučajeva osoba na hemodijalizi na jednom mjestu pronaći i multidisciplinarni pristup  bolesti.

5.

Bilić, Vesna, 1955-
Nove perspektive, izazovi i pristupi nasilju među vršnjacima / Vesna Bilić. - Zagreb : Obrazovni izazovi : Učiteljski fakultet, 2018. - 552 str. : ilustr. ; 24  cm
Knjiga je namijenjena studentima, ali i svima koji rade s djecom te se svakodnevno susreću s vršnjačkim nasiljem.   Autorica je analizirala oblike klasičnog (fizičkoga, verbalnoga, spolnoga, relacijskoga, materijalnoga i kulturnoga) te elektroničkog nasilja (vrijeđanja porukama, elektroničkog uznemiravanja, ogovaranja, krađe digitalnog identiteta, isključivanja, sekstiranja i videosnimanja napada). Osim što se raspravlja o djetetu kao žrtvi ili počinitelju nasilja, skrenuta   je pozornost i na druge uloge djece u procesu nasilja. Na kraju knjige objašnjene su kratkoročne i dugoročne posljedice direktnih i indirektnih sudionika vršnjačkog  nasilja.

6.

Bolton, Sharon, 1960-
Voli me, ne voli me / Sharon Bolton ; prevela s engleskoga Sabine Marić. - Zagreb : Znanje, 2018. - 407 str. ; 24  cm
Hamish Wolfe, šarmantan je i zgodan kirurg, osuđen na doživotni zatvor zbog navodne otmice i ubojstva triju žena. U  zatvoru svakodnevno prima pisma svojih obožavateljica koje su uvjerene u njegovu nevinost. Maggie Rose uspješna je i ambiciozna odvjetnica, koja smatra da ima svoj život pod kontrolom i Hamish upravo nju želi za svoju odvjetnicu. Da li ju je odabrao zbog njene uspješnosti ili ima    svoje skrivene motive, otkriva neočekivani kraj ovog napetog krimi romana.

7.

Bryndza, Robert, 1979-
Posljednji dah : [novi slučaj detektivke Erike Foster] / Robert Bryndza ; preveo s engleskoga Predrag Mavar. - Zagreb : Znanje, 2018. - 326 str. ; 23 cm
Četvrti slučaj detektivke Erike Foster u središnje radnje stavlja serijskog ubojicu, koji svoje žrtve pronalazi preko društvenih mreža. Iako je Erika prva na mjestu zločina, slučaj nije njen, i ona se mora izboriti za mjesto u istrazi, naći poveznicu sa sličnim ubojstvom od prije četiri mjeseca. Nakon što je nestala još jedna djevojka, Erika i njen tim moraju doći do nje prije    no što postane još jedna žrtva ubojice, koji naizgled ne postoji u stvarnom   svijetu.

8.

Buonomano, Dean, 1965-
Vaš mozak je vremeplov : neuroznanost i fizika vremena / Dean Buonomano ; s engleskoga prevela Snježana Ercegovac. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2019. - 306 str. ; 23  cm
Knjiga američkog neuroznanstvenika pokušava prikazati kako mozak percipira i mjeri vrijeme. Autor tvrdi da je ljudski  mozak složen sustav koji kreira naš osjećaj kronoloških kretanja, ali i stvara vrijeme, tj. omogućava putovanje mislima kroz vrijeme.

9.

Byrne, Lorna, 1953-
Molitve iz dubine srca : molitve za pomoć i blagoslov, molitve zahvalnice, i one kojima izražavamo ljubav / Lorna Byrne ;    s engleskoga prevela Sanja Ščibajlo. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 260 str. ; 23 cm. -   (Nar)
Irska mističarka, od ranog djetinjstva vidi anđele, razgovara s njima i dobiva savjete koji su pomogli njoj i drugima. Autorica je brojnih knjiga na tu temu, prevedenih u više od 50 zemalja svijeta. Čitatelji su joj pisali i molili je da napiše molitve za  razne životne izazove. U ovoj knjizi daje niz molitvi, kako za teške trenutke, tako i za one kojima se izražava zahvalnost i   daje blagoslov. Svaka molitva je popraćena kratkim  objašnjenjem.

10.

Cercas, Javier, 1962-
Zakoni granice / Javier Cercas ; prevela sa španjolskog Silvana Roglić. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 321 str. ; 24   cm
Priča o prvoj ljubavi, pobuni, izdaji i porazu. Šesnaestogodišnji Ignacio Canas, preplašeni tinejdžer umoran od maltretiranja vršnjaka, pridružuje se jednog ljeta bandi pljačkaša maloljetnog delikventa Plavookog i djevojke Tere. Plavooki s vremenom postaje ikona borbe protiv sistema i uživa status zvijezde te trideset godina kasnije jedan pisac odlučuje napisati knjigu o njemu. Čitav tekst je serija razgovora s akterima nekadašnjih događaja, sadašnjim odvjetnikom, a nekadašnjim članom  bande te inspektorom koji je svojevremeno vodio istragu o  Plavookom.

11.

Chase, Loretta Lynda, 1949-
Gospodin Nemogući / Loretta Chase ; prevela s engleskoga Eva Martić. - Zagreb : Znanje, 2018. - 299 str. ; 24   cm
Drugi roman iz serijala o braći Carsington u središte radnje stavlja zgodnog, ali problematičnog Ruperta Carsingtona,  četvrtog sina lorda Hargatea, kojemu je dosta ispada svoga sina te ga šalje u Egipat u Britansku ambasadu, kako bi bio od neke koristi. Daphne Pembroke bogata je i zgodna udovica koja u Kairo dolazi pronaći nestalog brata. Početni poslovni sporazum glavnih likova vodi nas u napetu radnju potrage za faraonskim blagom, kradljivcima antikviteta, mitologijom, ali i ljubavnim zapletom...

12.

Chesterton, Gilbert Keith, 1874-1936
Družba Dugog Luka / Gilbert Keith Chesterton ; [s engleskog prevela Zrinka Dragun]. - Zagreb : Ognjište, 2018. - 225 str. ; 22 cm
Pomalo luckasti protagonisti osam priča izvode nemoguća djela, zapravo doslovno shvaćene izreke ili poslovice, kako bi zaštitili okoliš, zaobišli besmislene propise i suprotstavili se politički korumpiranim moćnicima te pokrenuli društvenu promjenu. Izraz „izvući dugi luk“ (engl. „draw the long bow“), prema kojemu uzimaju ime Družba Dugog Luka, u Engleskoj se nekoć koristio za pričanje pretjeranih, nevjerojatnih priča, kod nas poznatih kao „lovačke   priče“.

13.

Child, Lee, 1954-
Adresa nepoznata : [serijal o Jacku Reacheru] : [zbirka kratkih priča o Jacku Reacheru] / Lee Child ; preveo s engleskoga Neven Dužanec. - Zagreb : Znanje, 2018. - 347 str. ; 24  cm
Lee Child (pravim imenom James Grant) jedan je od najpoznatijih autora kriminalističkih romana današnjice. Najpoznatija   su mu djela iz serijala o bivšem vojnom policajcu Jacku Reacheru. Najnovija knjiga, objavljena u hrvatskom izdanju, zbirka   je dvanaest kratkih priča koje prate život J. Reachera prije, za vrijeme i nakon njegova boravka u vojsci. Tako npr. u priči "Drugi sin" (Second son) upoznajemo trinaestogodišnjeg Jacka koji već otkriva svoje istražiteljske sposobnosti. U priči "Velika vrućina" (High heat) kao teenager pomaže FBI-u u hvatanju serijskog ubojice. Prva priča iz zbirke - "Previše vremena" (Too much time), ujedno je i prvi puta objavljena u ovoj  zbirci.

14.

Child, Lee, 1954-
Posjetitelj : [serijal o Jacku Reacheru] / Lee Child ; preveo s engleskoga Neven Dužanec. - Zagreb : Znanje, 2018. - 425 str. ; 24 cm
Četvrti roman iz serijala o Jacku Reacheru, koji je uvučen u seriju ubojstava. Za FBI on je jedan od glavnih osumnjičenih jer   je poznavao obje žrtve. Žrtve imaju jednu zajedničku poveznicu: tužbu za seksualno zlostavljanje od strane nadređenih   vojnih osoba. Tko je ubojica? Služe li ubojstva samo za skrivanje korupcije ili je ubojica pametan manijak koji ne ostavlja tragove za sobom? Reacher, autorov antijunak mora odgovoriti na goruća pitanja i izbjeći   zatvor.

15.

Comey, James Brien, 1960-
Odanost višega reda : istina, laži i vodstvo / James Comey ; s engleskoga preveo Dean Trdak. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 303 str. ; 23 cm. - (Posebna izdanja / Naklada  Ljevak)
Politička autobiografija bivšeg direktora FBI-a obuhvaća četiri desetljeća tijekom kojih je obavljao dužnosti korporativnog odvjetnika i savjetnika, državnog odvjetnika i suradnika troje američkih predsjednika. Upečatljivi događaji iz mladosti i studentskih dana, iskustva iz kasnije suradnje s najvišim dužnosnicima, a među ostalim i sukoba s Donaldom Trumpom, daju uvid kako se kod autora razvijao istančani osjećaj za iskrenost, političku odgovornost, etiku i odanost te spoznaja  kako vođe na čelu nacija moraju biti utjelovljenja takvih trajnih  vrijednosti.

16.

Cookson, Catherine, književnica, 1906-1998
Znamen Mallenovih / Catherine Cookson ; [prevela Rebeka Toth Vujasinović]. - Zagreb : Zagrebačka naklada, 2018. - 269 str. : slika autorice ; 21 cm. - (Biblioteka  300)
Prvi dio trilogije o obitelji Mallen smješten je u romantične ruralne predjele Engleske 19. stoljeća. Thomas Mallen bogat je,  ali rastrošan i neobuzdan čovjek kojeg će kockarski dugovi na koncu dovesti do siromaštva, što će se odraziti i na sudbinu dviju djevojaka, Barbare i Constance, koje je davno posvojio, kao i na živote njegovih brojnih zakonitih i nezakonitih sinova. No obitelj će se morati suočiti s mnogo težim stvarima od financijskog kraha - želja za osvetom, brak iz koristi, zabranjena ljubav i obiteljske spletke natjerat će Mallenove da na teži način nauče lekciju o ljubavi i   odanosti.

17.

Crnić, Ivica, 1951-
Zakon o obveznim odnosima : s izmjenama iz 2018. i dodatnom sudskom prakson : opsežna sudska praksa, napomene i komentari, detaljno abecedno kazalo pojmova / Ivica Crnić. - 7., izmijenjeno i dopunjeno izd. - Zagreb : Organizator, 2018. - LXXXVI, 2378 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Pravo ; knj.  90)
7. dopunjeno i izmijenjeno izdanje knjige kojoj je osnovni cilj prikazati kako se Zakon o obveznim odnosima primjenjuje i tumači u sudskoj praksi. Knjiga je opsežna zbirka koja sadrži oko 5600 sentencija sudske prakse i pravnih shvaćanja    visokih sudova. U sklopu knjige kao novina nalazi se u cijelosti prikazan Zakon o izmjenama Zakona o obveznim odnosima   te opsežno abecedno kazalo  pojmova.

18.

Ćosić, Ivan, 1954-
Barun Đuro (Georg) Unukić von Aradgrad / Ivan Ćosić Bukvin ; [predgovor Emilija Pezer] ; [pogovor Vjekoslav  Belajević].
- Vrbanja : vlast. nakl., 2018. - 102 str. : ilustr. ; 21  cm
Autor opisuje selo Lipovac krajem 18. i početkom 19. stoljeća i uvjete života i službe graničnika u Petrovaradinskoj pukovniji Vojne krajine. U svrhu boljeg poznavanja prošlosti i širenja spoznaja o području Srijema, autor je   prikupio i
prikazao podatke o povijesnim događanjima iz vremena Hrvatsko-mađarskog rata (1848.-1849.), tj. Mađarske revolucije te o ulozi hrabrih pojedinaca i sudionika tih događaja. Đuro Unukić posebno se istaknuo hrabrošću pri opsadi tvrđave Arad, gdje zaslužuje Križ Marije Terezije i kasnije promaknuće u baruna s predikatom „von  Aradgrad“.

19.

Daša : spomenar
Daša : spomenar / priredio Milan Rakovac. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 178 str. : ilustr. ; 21   cm
Knjigu napisanu u spomen na spisateljicu Dašu Drnić čine stihovi, priče, fotografije, razgovori, dnevnički zapisi bliskih   Dašinih prijatelja. Intimne ispovijedi lišene patetike donose sjećanja na Dašu. Ideja za spomenar potekla je od Milana  Rakovca, a pridružili su mu se Mirjana Stefanović, Slađana Bukovac, Goran Ferčec, Borka Pavićević, Enver Kazaz, Dragan Velikić, Davor Mandić i još mnogi drugi.

20.

Domański, Juliusz, 1927-
Filozofija, teorija ili način života? : prijepori od antike do renesanse / Juliusz Domański ; predgovor Pierre Hadot ; s francuskoga prevela Leni Bastaić. - Zagreb : Sandorf : Mizantrop, 2018. - 175 str. ; 16 cm. - (Biblioteka Mali   Mizantrop)
Polazeći od promišljanja povijesti definicije filozofije od antike do početka novog vijeka, autor, postavljajući pitanje koji    smisao antička filozofija može danas imati za nas, u proučavanju antičke i renesansne filozofije ističe njihov praktični     aspekt. Antički pojam filozofije kao načina života počela je dovoditi u pitanje srednjovjekovna skolastika, te dolazi do radikalnog razdvajanja filozofskog načina života i filozofskog diskursa koji postaje tek teorijski alat u službi teologije. Autor    se bavi poimanjem filozofije, te u četiri poglavlja: Antički ideal filozofa i patristička podozrivost prema njemu ; Narav filozofije   u očima srednjovjekovnih skolastičara ; Kriza skolastičke koncepcije ; Humanisti i filozofija, pokazuje tragove "praktičke" komponente koji su preživjeli.

21.

Elsberg, Marc, 1967-
Blackout : sutra će biti prekasno : [triler] / Marc Elsberg ; prevela Marija Perišić. - Zagreb : Egmont, 2018. - 353 str. ; 22 cm. - (Puls)
Nagli nestanak električne energije prouzroči višestruke probleme diljem Europe. Lančani sudari, nemogućnost rada benzinskih crpki, nestašica osnovnih potrepština za moderan život – grijanja, hrane, vode, komunikacijske tehnologije,    samo su neke od teškoća s kojima se suočava pučanstvo. Djeca, starci i bolesnici najranjiviji su u kriznoj situaciji, ali poteškoće u hlađenju nuklearnih reaktora s kojima šira javnost nije upoznata mogle bi imati katastrofalne posljedice za      sve. Bivši haker Piero Manzano uz pomoć američke novinarke Lauren Shannon pokušava pomoći sigurnosnim službama u pronalasku odgovornih, prije nego što bude  prekasno…

22.

Esposito, Chloe
Opaka / Chloé Esposito ; s engleskoga prevela Mirela Prokeš. - Zagreb : Stilus knjiga, 2018. - XIV, 286 str. ; 21 cm   U jednako brzom i žestokom nastavku romana „Luda“, Alvie se našla u nerješivoj situaciji: ubila je   nekoliko ljudi, između
ostalog i muža svoje sestre, okorjelog mafijaša, te njezinog ljubavnika, a onda se dala u bijeg s Ninom, također mafijašem,    i torbom u kojoj se nalazi 2 milijuna eura. Taman kad povjeruje da je Nino čovjek njenog života, on će netragom nestati, a    sa sobom ponijeti i torbu. No Alvie nije tip djevojke koja će sjesti i plakati – ona će okrenuti nebo i zemlju ne bi li dobila     svoj novac i osvetu.

23.

Feletar, Dragutin, 1941-
Procesi dramatične depopulacije gornje hrvatske Podravine / Dragutin Feletar, Petar Feletar. - Koprivnica [i.  e.
Samobor] : Meridijani, 2018. - 303 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Bibliotheca Geographia Croatica ; knj.  51)
Knjiga sadrži sto pedeset i pet radova s brojnim grafikonima, kartogramima i statističkim dokumentacijama čime je   objedinjena građa za analizu demografskih procesa u Podravini od 1857. do 2016. godine i dana projekcija broja stanovnika  do 2051. godine. Opisana je prirodnogeografska osnova kao čimbenik prostorne naseljenosti i prikazane su strukturne promjene u demografskoj slici Koprivnice 1970-tih godina, dnevne migracije, procesi depopulacije sjeverne Hrvatske, demografske promjene u Koprivničko-križevačkoj županiji i stanovništvo kao faktor razvoja  Podravine.

24.

Festival fantastične književnosti (17 ; 2018 ;  Pazin)
Priče o Pazinu : zbirka kratkih SF i fantasy priča / 17. festival fantastične književnosti, Pazin, 31. kolovoz - 2. rujan 2018. ; [urednik Mirko Grdinić]. - Pazin : Pučko otvoreno učilište, 2018. - 173 str. ; 21  cm
Festival fantastične književnosti održava se od 2006. godine, svake godine s drugačijom temom te se po jedan dan održava    u mjestu koje je nadahnulo temu festivala. 17. festival je tako održan i posvećen Pazinu i njegovoj fantastičnoj povijesti koja već stoljećima nadahnuje književnike i umjetnike općenito. Zbirka sadrži 15 znanstveno-fantastičnih, fantasy i horor priča pisaca iz regije, a izdvaja se priča Eme Fančović ("Dar Pazina"), trinaestogodišnje učenice iz  Zagreba.

25.

Fra Josip Markušić : (1880.-1968.)
Fra Josip Markušić : (1880.-1968.) : bosanski franjevac i crkveni pastir naroda u ratovima ideologija / [urednik Drago Bojić]. - Jajce : Franjevački samostan sv. Luke ; Zagreb : Synopsis ; Sarajevo : Synopsis, 2018. - XXIV, 262 str. : ilustr. ; 25 cm
Knjiga donosi izlaganja predstavljena na okruglom stolu u povodu pedesete godišnjice smrti Fra Josipa Markušića, izbor njegovih publicističkih radova i službenih govora i pisama iz vremena njegova provincijata nakon Drugog svjetskog rata, nekoliko memoarskih zapisa objavljenih neposredno nakon njegove smrti, bibliografiju radova te fotografske   priloge.

26.

Gajer, Mladen, 1932-
Radne akcije 1947. - 1952. : što sam naučio gradeći prugu, autoput i cestu / Mladen Gajer. - Split : Redak, 2018. - 119 str. : ilustr. ; 21 cm
Knjiga je zapis autorovih sjećanja, a referira se na radne akcije bivše Jugoslavije između 1947. i 1952. godine, na kojima je    i sam sudjelovao. Na radne akcije je išao samoinicijativno, a u knjizi opisuje pozitivna i   negativna iskustva.

27.

Galić, Zvonimir
Ja i novac : psihologija novca i potrošnje : kako živjeti sretnije i trošiti pametnije : odgovor u 10 lekcija / [autori Zvonimir Galić i Nikola Erceg]. - Zagreb : Štedopis, Institut za financijsko obrazovanje, 2019. - 41 str. ; 21   cm
Autori objašnjavaju što je to psihologija novca, kako naše emocije i misli utječu na naše financijsko ponašanje te daju odgovor na pitanje zbog čega financijski obrazovani pojedinci ne donose ispravne potrošačke odluke. Kroz deset priča opisuju zakonitosti ljudskog ponašanja sa svrhom boljeg razumijevanja vlastite iracionalnosti i donošenja boljih financijskih odluka. Svako poglavlje sadrži preporuke za čitanje za one koji žele znati   više.

28.

Goodwin, Daisy, 1961-
Viktorija / Daisy Goodwin ; s engleskoga prevela Nada Mirković. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 454 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 289)
Roman spisateljice, koja je ujedno i kreativna direktorica te scenaristica istoimene televizijske serije o životu engleske  kraljice Viktorije. Viktorija je postala kraljicom kao osamnaestogodišnjakinja 1837. godine i kao mladu djevojku njome su nastojali upravljati njezina majka i sir John Conroy. Svi je ujedno navode na brak s bratićem Albertom. No, njezina sjećanja  na njega nisu osobita te se ona uzda u vladavinu uz pomoć premijera, lorda Melbournea. Međutim, stric Leopold uredio je    da braća Albert i Ernst doputuju u Englesku na dvor i Viktorija je uvidjela da je Albert ipak izrastao u naočitog i intrigantnog mladića.

29.

Gurdjieff, Georges Ivanovitch, 1866-1949
Glasnik nadolazećeg dobra / Georgij Ivanovič Gurdžiev ; [prevela Rebeka Toth Vujasinović]. - Zagreb : Zagrebačka naklada, 2018. - 127 str. : slika autora ; 21  cm
Kratka knjiga u kojoj autor daje upute za čitanje svojih djela i opisuje metodu buđenja svijesti koja se razlikuje od puta   fakira, redovnika ili jogija, stoga je tu disciplinu nazvao “četvrti put“. Knjiga daje uvod u autorove tri serije knjiga pod zajedničkim nazivom "Sve i svašta". Georgij Ivanovič Gurdijev je učenjem ezoterne prakse obilježio početak nove duhovne ere Zapada.

30.

Hannah, Kristin, 1960-
Kao zvijezda u noći / Kristin Hannah ; prevela s engleskoga Mirjana Valent. - Zagreb : Znanje, 2018. - 369 str. ; 24 cm. - (Hit)
Roman o ljubavi, gubitku, obitelji i prijateljstvu. Tully Hart uvijek se osjećala snažno i nepobjedivo do trenutka kada joj umire najbolja prijateljica Kate. Osim njenog života ruše se i životi Katine obitelji. Suprug Johnny sve više gubi doticaj s kćeri   Marah koja shrvana majčinim gubitkom napušta studij i upušta se lošu vezu. Povrh svega vraća se i Tullyna majka Dorothy odlučna popraviti odnos s kćeri. No Tully sve više tone u ovisnost i kad se čini da su svi jedni za druge izgubljeni jedan događaj promijeniti će sve. "Kao zvijezda u noći" nastavlja se na roman "Ulica  krijesnice".

31.

Harwicz, Ariana, 1977-
Ubij se, ljubavi / Ariana Harwicz ; prevela sa španjolskog Duška Gerić Koren. - Zagreb : Hena com, 2019. - 167 str. ;   22
cm
Turobna je ovo priča o ženi koja se nakon rođenja djeteta nađe na rubu ludila. Bezimena protagonistica argentinske autorice napušta gradski život, slijedeći supruga u "idilu" seoskog života, negdje u bespućima ruralne Francuske. Roman   je ugođajno atmosferičan, a formalno fragmentarno izlomljen. Narativni glas je izražajan u prikazu junakinjinog emocionalnog previranja koje je rezultat njene ukotvljenosti u rutinu života. Osjeća da gubi identitet u srazu s društvenim i obiteljskim očekivanjima, što ju istodobno čini ogorčenom i duboko tužnom. Autorica se ne libi ukazati na sve aspekte i  oštre rubove ženske osobnosti. Želja za bijegom od konvencija iskazana je u njenoj snažnoj povezanosti s prirodom i animalnim svijetom. Privlače je obližnja šuma i rijeka, gdje nalazi utočište od mračnih misli te osjećaja izoliranosti. Poput   je zatočene životinje koja čezne za bijegom iz kaveza bračnog života. Djelo je nijansirani prikaz ženstva, majčinstva, slobode, identiteta i žudnje.

32.

Hosseini, Khaled, 1965-
Gonič zmajeva / Khaled Hosseini ; preveo s engleskoga Marko Kovačić. - 2. izd. - Zagreb : Vorto Palabra, 2018. - 290 str. ; 24 cm
Roman o odrastanju nepismenog afganistanskog dječaka Hasana ispričana od strane njegovog najboljeg prijatelja Amira, pripadnika moćne i bogate obitelji, kojeg je životni put odveo iz Kabula u San Francisco. Progonjen osjećajem krivice radi napuštanja razorenog grada vraća se kako bi spasio Hasanovo siroče. Osim priče o obitelji, ljubavi i prijateljstvu tu je i priča    o nesretnoj zemlji uništenoj sovjetskom okupacijom i talibanskim    režimom. Prvi roman afganistanskog pisca preveden je
na više od četrdeset jezika.

33.

Ivančić, Tomislav, 1938-2017
Budni budite i molite / Tomislav Ivančić. - 3. izd. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2018. - 128 str. ; 20 cm. -   (Metanoja
; 87)
Knjiga je zapis predavanja održanih na skupu voditelja molitvenih skupina vjernika na kojima razgovaraju i promišljaju vjeru, čitaju Sveto pismo i spontano mole. Cilj susreta je produbljenje vjere kod laika te poticanje svjesnosti o njihovoj ulozi i
službi u Crkvi. No, prema autoru, knjiga nije samo namijenjena onima koji sudjeluju u molitvenim skupinama, već i svima onima koji traže smisao i svagdašnju Božju  prisutnost.

34.

Ivančić, Viktor, 1960-
Robi K / Viktor Ivančić. - Rijeka : Ex libris ; Zagreb : Srpsko narodno vijeće ; Beograd : Fabrika knjiga, 2018. - 5 sv. ; 20 cm. - (Biblioteka Animal Croatica)
Svoju prvu kolumnu o Robiju K., Viktor Ivančić je napisao 1984. za Slobodnu Dalmaciju te je ona najdugovječnija kolumna   u povijesti hrvatskog novinarstva. Tada učenik 2. razreda osnovne škole, Robi K. kroz svoj dječji govor, obojen splitskim slengom komentira društveno-političke aktualnosti na ironičan i satiričan način. Trideset i pet godina kasnije, Robi K. je učenik 3. razreda, ali stil i tematika ostaju isti. U 5 knjiga, na oko 2500 stranica, sakupljene su sve kolumne iz bogate kolumnističke povijesti Robija K. i Viktora Ivančića.

35.

Jakić, Marko, 1984-
Sloboda, pravednost i demokracija u filozofiji Johna Rawlsa / Marko Jakić. - Zagreb : Naklada Breza, 2018. - 351 str. ; 21 cm
Djelo je nastalo iz autorove doktorske teze obranjene na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Rawlsova filozofija, koja predstavlja jedno od najznačajnijih suvremenih utemeljenja teorije pravednosti u parlamentarnim demokratskim društvima, ovdje se ne propituje iz uobičajene perspektive političke filozofije, već iz perspektive etike i morala kao uporišne točke društvenog ugovora. Knjiga sadrži poglavlja: Narav ljudskoga bića, Kategorijalnost sadržaja ideje pravednosti, Pravednost i ideja društvenog ugovora, Kritike i utjecaji.

36.

Jalšovec, Dubravko, 1965-
Anatomia humana / Dubravko Jalšovec ; [ilustracije Josip Ježovita]. - Jastrebarsko : Naklada Slap, 2018. - 731 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Anatomia humana svojim je opsegom i rasporedom sadržaja namijenjena studentima medicine i stomatologije, ali ujedno svojim načinom izlaganja gradiva može poslužiti i kao repetitorij specijalizantima i liječnicima. Posebna je vrijednost dodatak "Anatomsko prepariranje" koje donosi pregled prepariranja topografsko-anatomskih cjelina čovječjeg tijela i namijenjen je prvenstveno studentima medicine. Izuzetno je važno spoznati kako je sam čin anatomskog prepariranja najbolji način usvajanja i utvrđivanja znanja, kako iz topografske anatomije, tako i iz sustavne    anatomije.

37.

Jukić, Vlado, 1951-
Hrvatska psihijatrija početkom 21. stoljeća / Vlado Jukić i suradnici. - Zagreb : Medicinska naklada : Hrvatsko psihijatrijsko društvo : Klinika za psihijatriju Vrapče, 2018. - XII, 420 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka   Priručnici)
Zbornik okuplja članke pozvanih predavanja sa 7. Hrvatskog kongresa održanog 2018 godine u Opatiji. Predstavljene su najvažnije psihijatrijske teme kojima su se bavili hrvatski psihijatri na početku 21. stoljeća. Autori opisuju bavljenje pojedinim psihijatrijskim bolestima, a zastupljena je    i dječja i forenzička psihijatrija, biologijska i socijalna psihijatrija.
Uvodni članak urednika obuhvaća povijest, sadašnjost i smjer hrvatske psihijatrije. Značajan je članak akademika Ivice Kostovića o razvoju „emocionalnog mozga“ u prenatalnom i ranom postnatalnom periodu. Na kraju je dodatak s popisom svih hrvatskih psihijatara koji su 1. rujna 2018. godine bili zaposleni u nekoj psihijatrijskoj ustanovi ili ambulanti, onih koji rade u inozemstvu, a uvršteni su i sveučilišni nastavnici te umirovljeni i preminuli hrvatski   psihijatri.

38.

Karakaš, Damir, 1967-
Proslava / Damir Karakaš. - Zagreb : OceanMore, 2019. - 119 str. ; 20 cm
Muškarac umotan u sivu vojničku deku leži u šumi. Rat je prošao, on ga je preživio. Kao pripadnik poražene strane skriva   se i čeka da se situacija malo stiša kako bi se odvažio predati... Tako počinje prvo od četiri poglavlja romana, od kojih   svako zalazi dublje u prošlost 20. stoljeća, sve do djetinjstva glavnog junaka. Pripovjedač prati tri generacije jedne ličke obitelji koja u tjeskobnoj atmosferi trajne oskudice opstaje u zabačenom prostoru surovoga podneblja, u teškom     siromaštvu i izolaciji, što presudno utječe na životne izbore i odluke, jer "gladni ljudi oduvijek su bili najkvalitetnije topovsko meso u ratovima koje su pokretale zloćudne  ideologije".

39.

King, Stephen, 1947-
Čarobnjak i kristal / Stephen King ; s engleskoga preveo Mate Maras. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2018. - 761 str. ; 24 cm. - (Kula tmine ; knj. 4)
Preživjevši napad psihotičnog Blaina, Roland i njegovi prijatelji Eddie, Susannah, Jake i čudnovato biće stižu u potpuno opustošen, sablazan i napušten kanzaški grad Topeku nakon što ga je poharao virus supergripe. Dok prolaze pustim ulicama grada Roland pripovijeda o svojoj mladosti, prijateljima Cuthbertu i Alainu s kojima se sukobio s pljačkašem Johnijem te o ljubavi prema zagonetnoj i nezaboravnoj Susani  Delgado.

40.

Klinička onkologija
Klinička onkologija / Eduard Vrdoljak ... [et al.]. - 3., obnovljeno i dopunjeno izd. - Zagreb : Medicinska naklada, 2018. - XIV, 316 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici)(Udžbenici Sveučilišta u Osijeku, Rijeci, Mostaru i   Splitu)
Treće obnovljeno i izmijenjeno, osuvremenjeno izdanje udžbenika kliničke onkologije na hrvatskom jeziku. Svrha udžbenika   je pružiti racionalni sažetak golemog teorijskog i praktičnog znanja koje se desetljećima prikupljalo u borbi protiv raka i na     taj način pomoći studentima medicine i liječnicima drugih, neonkoloških specijalnosti u razumijevanju većine problema  vezanih uz bavljenje tom vrlo specifičnom, ali istodobno i interdisciplinarnom i izazovnom granom medicine. Sadržaj je raspoređen u dvadeset i devet poglavlja.

41.

Knausgord, Karl Ove, 1968-
Proljeće / Karl Ove Knausgard ; s norveškoga prevela Anja Majnarić. - Zagreb : OceanMore, 2019. - 118 str. ; 23  cm
Treća knjiga u Knausgardovoj tetralogiji nastavlja se na životno-roditeljsku priču. Autor svoju kćer, kroz seriju lucidnih  eseja, stavlja u fokus promišljanja o životu. Kao otac, nadahnut je mogućnošću da iznova promotri svijet "proljetnim"  dječjim očima. Ovo djelo se, više od prethodnih, oslanja na ciklus „Moja borba“, što se ogleda u nijansiranju ljudskih  odnosa. Priča jednostavno otpočinje autorovom nakanom da kćerkicu pošalje u posjet majci te namjerno odlaže  objašnjenje zašto majka nije kod kuće, te zašto je prošlog ljeta morao posjetiti Švedski centar za dječju skrb... Brojne su aluzije na roditeljstvo u svim njegovim aspektima, frustracijama i depresivnim epizodama. Iz strukture teksta iščitavaju se "proustovski" elementi u kombinaciji s visceralnim momentima u životu roditelja u srazu s krizama sredovječnosti, koje ih sučeljavaju s vlastitom fragilnošću. Zanemarimo li svakodnevicu obiteljskog života i rutinu življenja, koliko zapravo radosti možemo priuštiti najdražima?

42.

Kosi, Jernej, 1982-
Kako je nastala slovenska nacija : počeci slovenskoga nacionalnog pokreta u prvoj polovici XIX. stoljeća / Jernej Kosi ; prevela Anita Peti-Stantić. - Zagreb : Srednja Europa, 2019. - VIII, 241 str. : graf. prikazi ; 24  cm
Autor polazi od činjenice da je slovenski nacionalni pokret i koncept moderne slovenske nacije, nastao u 19.st., kao i drugi srednjoeuropski nacionalni pokreti. Slovenska povijest počinje od terezijansko-jozefinskih reformi do revolucionarne 1848. To je razdoblje u kojemu se današnji slovenski teritorij u okviru Habsburške Monarhije suočio s nizom iznimno složenih političkih preobrazbi. Upravo je Habsburška Monarhija uvela državne škole i obrazovala stanovništvo, pa se ono moglo početi aktivno idenficirati s idejom nacionalne  zajednice.

43.

Kosinac, Zdenko, 1941-
Posturalni problemi u djece i mladeži : dijagnostika i liječenje / Zdenko Kosinac ; [fotografije izradili Robert Kučić, Nadina Kosinac] ; [ilustracije izradila Sanela Đurinec Raič]. - Zagreb : Medicinska naklada, 2018. - X, 325 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Priručnici)
Udžbenik je podijeljen u četiri poglavlja: Etimološki nazivi abnormalnosti posture i njihova transmutacija, Postura, Najčešći posturalni problemi u djece razvojne dobi i Antropometrija. Sadrži relevantne informacije o osnovama anatomije i fiziologije kralježnice i stopala, o pokretu i stvaranju motoričkoga programa, o mehanizmima kontrole tjelesnog držanja, tehnikama i metodama procjene držanja tijela, o dijagnostičkim postupcima posturalnih stanja te o antropometriji nizu dijagnostičkih postupaka u praćenju posturalnih stanja. Pisan na osnovi osobnog iskustva autora bit će koristan studentima kineziologije, fizioterapije, kao i ortopedima, fizijatrima te drugim stručnjacima iz ovog područja koji će lakše prevenirati dijagnosticirati i liječiti posturalne probleme djece.

44.

Krašić, Wolfy, 1988-
Hrvatski pokret otpora : hrvatske državotvorne organizacije i skupine : 1945.-1966. / Wollfy Krašić. - Zagreb : AGM, 2018. - 343 str. : ilustr. ; 31 cm. - (Biblioteka Res  gestae)
Prvi historiografski prilog problematici o ilegalnim državotvornim organizacijama i skupinama u Hrvatskoj obrađuje razdoblje od 1945. do 1966. godine. Monografija donosi obilježja tih organizacija i skupina te njihov povijesni pregled. Posebno poglavlje posvećeno je studentskoj organizaciji Hrvatski pokret otpora. Idejni začetnik te ilegalne organizacije Jakša Kušan kasnije postaje jedan od najpoznatijih hrvatskih emigranata, a njegovo djelovanje je detaljno   opisano.

45.

Kwast, Ernest, van der, 1981-
Sladoledari / Ernest van der Kwast ; prevela s nizozemskog Josipa Dvoraček. - Zaprešić : Fraktura, 2019. - 285 str. ;   22
cm
U ovome romanu jedan potencijalni pjesnik dvoji treba li u prvi plan staviti obiteljske ili osobne ambicije kako bi pomogao u vođenju slastičarske tvrtke. Ponosna sjevernotalijanska sladoledarska dinastija, obitelj Giovannia Calaminea, nije nimalo oduševljena njegovom odlukom da napusti tradiciju i otisne se u nesigurne vode pjesničke karijere. U toploj obiteljskoj priči isprepliću se elementi povijesti, folklora, poezije te kulinarskih kurioziteta. Autor dočarava čitavo stoljeće u životu jedne  obitelji kroz nekoliko generacija.

46.

Ličina, Predrag, 1972-
Bljuzga u praskozorje / Predrag Ličina ; [ilustracije Borivoje Grbić]. - Zagreb : Jesenski i Turk, 2018. - 199 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Beletrina)
Tri satirične priče u prvoj pripovjednoj zbirci suvremenog hrvatskog redatelja spajaju različite žanrovske odrednice, od komedije preko horora i romanse do fantastike. Cijeli niz likova-osobenjaka, koji su istovremeno i prepoznatljivih osobina ljudi iz susjedstva i posve apsurdni, svoje obične-neobične živote živi na podlozi distopijskih elemenata suvremene zbilje koja je duhovito izvrnuta do  groteske.

47.

Ljubić, Lucija, 1974-
Od prijestupnice do umjetnice : kazališne i društvene uloge hrvatskih glumica / Lucija Ljubić. - Zagreb : Meandarmedia ; Osijek : Akademija za umjetnost i kulturu, 2019. - 407 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Edicija Vrste prostora ; knj.   6)
Sveučilišni udžbenik namijenjen studentima umjetničkih akademija i društveno-humanističkog područja znanosti donosi sustavni pregled hrvatskih glumica i njihovog doprinosa scenskoj umjetnosti i srodnim djelatnostima. Fokus je prvenstveno  na području glume i kazališta, ali pozornost je posvećena    i ostalim područjima društvenog i kulturnog života.

48.

Marčinko, Darko, 1973-
Nelagoda u kulturi 21. stoljeća : psihodinamska rasprava / Darko Marčinko, Vlasta Rudan i suradnici. - Zagreb : Medicinska naklada, 2018. - XV, 167 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka stalnog medicinskog  usavršavanja)
Zbornik radova s istoimenog skupa u organizaciji medicinskog zavoda pri Klinici za psihijatriju KBC Zagreb. Autori iz suvremene psihodinamske perspektive reinterpretiraju Freudovo djelo „Nelagodnost u kulturi“ iz 1930. godine, u kojem je Freud ukazao na društvene proturječnosti koje su rezultirale raširenim osjećajem nesreće ili nelagode. Novo vrijeme i nagle društvene promjene donose nove emocionalne poremećaje i nesnalaženja pojedinaca, koje se manifestiraju u raznim oblicima, poput perfekcionizma, srama, krivnje, depresije, poremećaja prehrane, nasilja, prisilne sreće i   sl.

49.

Markovina, Dragan, 1981-
Usamljena djeca juga / Dragan Markovina. - Split : Libros, 2018. - 123 str. : slika autora ; 21  cm
Prva knjiga proznih zapisa iz pera ovog povjesničara sastoji se od tri skupine priča koje obavijaju tri njemu bliska, formativna toposa – rodnog Mostara, gimnazijske mu Korčule i studentskog Splita, u kojem je odabrao i živjeti. Autor načinje ovaj triptih pričom pod naslovom „Drveni pod“, u kojoj poetično, a precizno određuje mediteranski identitet, koji u istom tonu kasnije razlaže u preostalim pričama. Portretirajući „usamljenu djecu juga“ kroz vlastite dojmove o tamošnjim ljudima i njihovim sudbinama, istovremeno oslikava i samo podneblje, ali i društvene mjene koje su na svemu i svima ostavile svoj duboki trag.  Zbirku zaključuje tekstom pod naslovom „Split - Mostar - Korčula: Mimo svijeta ili 'kako   ne drugi'“, dok je na kraju knjige bilješka o  autoru.

50.

Monestier, Martin, 1942-
Smrtne kazne : povijest i načini smaknuća od početaka do naših dana / Martin Monestier ; s francuskoga prevela Ana Kapraljević. - Zagreb : Alfa, 2018. - 372 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Duh  vremena)
Smrtna kazna znači kažnjavanje, ali i patnju zbog domišljatih tortura. Neke zemlje su je ukinule, neke su je nanovo uvele 1990-ih. Autor donosi realističan opis sredstava koja su posvećena ozakonjenoj smrti, povijest i načine smaknuća od početaka do danas te predočuje kako je čovjek upotrijebio svo svoje znanje i razum da usavrši vještinu usmrćivanja.

51.

Pauković, Davor, 1980-
Usred oluje : politička tranzicija u Hrvatskoj 1989./90. / Davor Pauković. - Zagreb : Srednja Europa, 2018. - 248 str. ;   24
cm
Historiografska studija koja se dotiče pitanja ključnih za prikaz hrvatskog iskustva političke tranzicije, vezanih uz raspad Jugoslavije, pitanja državnosti, pripremu ratnih sukoba i rat. U fokusu rada nalaze se pitanja liberalizacije, urušavanja komunističkog poretka, rasprave o demokratizaciji, formiranja opozicijskih inicijativa i političkih stranaka, višestranačja, predizbornih kampanja i izbora te uspostave novog poretka donošenjem Ustava u prosincu 1990.   godine.

52.

Perkov, Alida, 1952-
Utjecaj državnih institucija na preobrazbu istarskoga gospodarstva : početci od 1850. do 1918. / Alida Perkov. - Pula : Politehnika : Gradska knjižnica i čitaonica Pula ; Pazin : Državni arhiv, 2018 (Grafomark : Zagreb). - 309 str. : faks. ; 25   cm
Knjiga se temelji na autoričinoj doktorskoj disertaciji na temu: „Institucijska podrška gospodarstvu Istre od 1850. do 1918. godine“. Opisuje se gospodarski razvoj Istre, uvjetovan tadašnjim društvenim i političkim procesima na lokalnoj razini i unutar Austro-Ugarske Monarhije.

53.

Pfaller, Robert, 1962-
Za što se isplati živjeti : elementi materijalističke filozofije / Robert Pfaller ; s njemačkog preveo Kiril Miladinov. -   Zagreb
: Sandorf : Mizantrop, 2018. - 221 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Sandorf &  Mizantrop)
Studija austrijskog teoretičara, jednog od vodećih suvremenih mislilaca koji se bavi temama na sjecištu filozofije, teorije kulture i psihoanalize, donosi analizu preobrazbe subjekta zapadnjačke civilizacije samosvijesti u pasivnog potrošača estetskih objekata. Način na koji se moderni hedonizam urušava i postaje postmoderni asketizam kao nova forma užitka i rada na sebi, čini ideju slobode u značenju autonomne vladavine subjekta tek fikcijom koja ustupa pred paradoksalnim zahtjevom za više sigurnosti, izvjesnosti i spokojnosti. To rječito naznačuju naslovi poglavlja: Za što se isplati živjeti. I zbog čega to zaboravljamo ; Motivi i trikovi straha od sreće ; Zavist. Struktura jednog idealističkog poroka ; Trijumfi paranoične utvare ; Život kao razdavanje ; Razlozi života.

54.

Predin, Zoran, 1958-
Glavom kroz zid : [priče] / Zoran Predin ; prevela sa slovenskog Jagna Pogačnik. - Zaprešić : Fraktura, 2019. - 183   str.
; 21 cm
Jedan od najvažnijih slovenskih kantautora, pjesnika i pjevača. Knjiga objedinjuje tridesetak proznih minijatura, gdje na duhovit način prepričava stare zgode iz karijere Lačnog Franza, intimne obiteljske zgode, avanture i lutanja ili piše o turobnoj  političkoj stvarnosti.

55.

Runje, Petar, 1938-2014
Franjevke u srednjovjekovnoj Hrvatskoj / Petar Runje. - Zagreb : Glas Koncila : Vijeće Franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, 2018. - 220 str. ; 24 cm + [1] presavijeni list s tekstom molitve. - (Biblioteka Hrvatska povjesnica / Glas Koncila ; knj. 16)
Četrnaesta knjiga franjevca trećoredca fra Petra Runje donosi podatke neistraženog područja o ženama franjevkama u Hrvatskoj. Autor donosi podatke o početcima i procvatu srednjevjekovnog ženskog redovništva u svim slojevima hrvatskog društva od plemkinja do pučanki s dodatcima o njihovoj pismenosti i naobrazbi; opisuje klarise, samostanske trećoretkinje i trećoretkinje u Hrvatskoj, daje osvrt na časne ličke plemkinje i dalmatinske redovnice te upoznaje s   važnošću srednjovjekovnih žena za očuvanje knjiga i korištenje i čuvanje latiničnog pisma i hrvatskog jezika.

56.

Sapkowski, Andrzej, 1948-
Mač sudbine / Andrzej Sapkowski ; preveo s poljskog Mladen Martić. - Zagreb : Egmont, 2019. - 375 str. ; 21 cm. - (Saga o vješcu)(Puls)( ; 2)
Druga od dvije zbirke kratkih priča koje služe kao uvod u "Sagu o vješcu" koja se sastoji od pet romana. Šest priča iz ove zbirke prati dogodovštine vješca Geralta od Rivije, profesionalnog ubojice nadnaravnih bića poput baziliska, račvorepa, štriga, vukodlaka, mantikora i vampira…Putem ga prati trubadur Maslačak, susreću neke od likova koji imaju ključne uloge   u Sagi, a u posljednjoj priči pod nazivom „Nešto više“, opisani su događaji koji izravno prethode romanima, poput uništenja Kraljevstva Cintra.

57.

Schmidt, Trevor, 1987-
Azurni ključ / Trevor Schmidt ; prevela Milena Benini. - Zagreb : Krug knjiga, 2018. - 239 str. ; 21  cm
Avanturistički SF roman o radniku rudarske organizacije Liamu Kiddu koji, bježeći iz rudnika, gdje su uvjeti života gori nego smrt, naiđe na nepoznatu galaksiju i nađe se usred sukoba triju vanzemaljskih skupina. Jedini način da se spase je      pronaći spasonosni uređaj, između dvaju svjetova i suočiti se s ratnim   strahotama.

58.

Schwartz, David Joseph
Čarolija pozitivnog razmišljanja : zadajte si ambiciozne ciljeve- - -, a onda ih ostvarite! / David Joseph Schwartz ; s engleskoga prevela Aleksandra Barlović. - Zagreb : V.B.Z., 2019. - 323 str. ; 20 cm. - (Biblioteka 1000 cvjetova ; knj.   151)
Knjiga donosi osmišljen program i praktične ideje, tehnike i načela kojima se može iskoristiti moć pozitivnog načina razmišljanja. Autor, motivacijski stručnjak, tvrdi da njegova knjiga pomaže u izgradnji samopouzdanja i svladavanju strahova, pomaže da poraz pretvorimo u pobjedu, da budemo   kreativni.

59.

Selimović, Meša, 1910-1982
Tvrđava / Meša Selimović. - 3. izd. - Sarajevo : Connectum, 2018. - 383 str. ; 20 cm. - (Connectum knjiga ; 149)(Biblioteka Vrtovi. Roman)
Nakon romana Derviš i smrt, autor objavljuje vedriji roman o glavnom junaku Ahmetu Šabi koji se nakon povratka iz Hoćimske bitke susreće s mnogim životnim izazovima. Još potresen ratnim događanjima, saznaje da je ostao bez obitelji, ne uspijeva naći posao te živi u teškim uvjetima. Ahmetovo nesretno razdoblje prekida se upoznavanjem kršćanke Tijane, no njihova ljubav nailazi na brojne prepreke... Iako je radnja smještena u 17. stoljeće, temom promišljanja o smislu života, prelazi okvire svog vremena.

60.

Sergejev, Evgenij, 1959-
Velika igra 1856. - 1907. : rusko-britanski odnosi u središnjoj i istočnoj Aziji / Evgenij Sergejev ; [prevoditelj Miljenko Šimić]. - Zagreb : Mate, 2018. - XIX, 530 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Međunarodni  odnosi)
Autor u ovom djelu dubinski sagledava događaje poznate pod nazivom „Velika igra“, pozadinske tenzije u rusko-britanskim odnosima i nadmetanje dviju velikih sila na štetu slabije razvijenih dijelova Središnje Azije. Eskalacija sukoba započetih sredinom 19. stoljeća izbjegnuta je potpisom Anglo-ruske antante 31. kolovoza 1907. godine, rezolucije kojom je   dogovorena podjela interesnih sfera u Afganistanu, Iranu i na Tibetu te stvoren snažan vojno-politički savez između Rusije i Velike Britanije.

61.

Sigurnost pri radu s dizalicama upravljanim s poda
Sigurnost pri radu s dizalicama upravljanim s poda / [glavni urednik Željko Sven Bukovski]. - [8. nepromijenjeno izd.]. - Zagreb : ZIRS, 2019. - 75 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Osposobljavanje za rad na siguran način ;   28)
Sadržaj ovog priručnika usustavljen je tako da čini dokumentaciju za osposobljavanje za rad na siguran način vozača tereta    i rukovatelja dizalicom. Posebna pozornost usmjerena je na kretanje pri radu, vezanje, zavješenje i uravnoteženje tereta, znakove za sporazumijevanje, nosivu konstrukciju i nosiva sredstva dizalice, uređaj za dizanje i spuštanje tereta, opasnosti uzrokovane električnom strujom, rukovanje dizalicama upravljanim s poda te dokumentaciju, preglede i    ispitivanja dizalica.

62.

Simenon, Georges, 1903-1989
Prva Maigretova istraga / Georges Simenon ; preveo Marijan Boršić. - Zagreb : Irma & Irma, 2018. - 157 str. : autorova slika ; 20 cm. - (Posebno izdanje / Irma &  Irma)
Jedan u nizu romana o fiktivnom francuskom policijskom službeniku Jules Maigretu. Radnja romana počinje kada jedne noći netko, u palači bogate i moćne obitelji Gendreau-Balthazar, ispali hitac. Istragu o mogućem zločinu preuzima mladi tajnik policijskog komesarijata pariške četvrti Saint-Georges Jules Maigret. Istražujući moguće ubojstvo otkriva duboko sakrivene tajne obitelji  Gendreau-Balthazar.
 

63.

Slunjski, Edita, 1966-
Izvan okvira 3 : vođenje: prema kulturi promjene / Edita Slunjski. - Zagreb : Element, 2018. - 150 str. ; 24   cm
Znanstvena studija o vođenju kao središnjoj temi rasprave o promišljanju i oblikovanju procesa odgoja i obrazovanja u 21. stoljeću. Odnosi se na vođenje učenika u procesu odgoja i obrazovanja, ali i vođenja same ustanove i svih procesa u njoj.   U skladu s time, u deset se poglavlja detaljno analizira ova tema, između ostalog sadržaj se odnosi na ključna uporišta vođenja ustanove usmjerene na promjenu, posebna umijeća vođenja, profesionalno učenje za vođenje, distribuirano i pedagoško vođenje, zatim toksično vođenje, finsko iskustvo te djecu kao vođe. Sadržaj i sažetak je objavljen i u prijevodu  na engleski jezik, a knjiga sadrži i detaljan popis literature. Predgovor knjizi napisao je ugledni znanstvenik Ivan Đikić.

64.

Socijalnopedagoški mozaik : razvoj modela potpore učenicima s problemima u ponašanju
Socijalnopedagoški mozaik : razvoj modela potpore učenicima s problemima u ponašanju : [priručnik] / Dejana   Bouillet
... [et al.]. - Zagreb : Školska knjiga, 2018. - 189 str. : ilustr. ; 24  cm
Model socijalnopedagoških intervencija u osnovnoj školi razvijen je u sklopu istoimenog projekta koji se provodio od rujna 2015. do listopada 2017. godine, a proizašao je iz potrebe socijalnih pedagoga u školama za standardizacijom socijalnopedagoške prakse. Priručnik sadrži tri mjerna instrumenta za procjenu učenikovih teškoća i četrdeset i četiri radionice s mnogobrojnim primjerima aktivnosti za individualni rad s učenicima, roditeljima i učiteljima. Svi upitnici i radni materijali dostupni su i u elektroničkom  obliku.

65.

Šupe, Anita, 1968-
Istine i laži o hrani : izvornom prehranom do boljeg zdravlja i primjerene tjelesne težine / Anita Šupe. - [9. neizmijenjeno] revidirano i prošireno izd. - Šibenik : Tragom, 2018. - 249 str. : ilustr. ; 21  cm
Novo izdanje bestsellera hrvatske nutricionistkinje, kao i prethodna izdanja, razotkriva sve laži i zablude o prehrani, kojima smo svakodnevno izloženi. Autorica u predgovoru ističe kako je očekivala otpor prema svojim idejama, ali je doživljela      samo pohvale za svoj rad. Potaknuta time, izlazi i novo, revidrano izdanje, s novim saznanjima i odgovorima, kako bi čovjek imao ne samo kvalitetniju prehranu već i  život.

66.

Ukrajinistika na Sveučilištu u Zagrebu : 20 godina
Ukrajinistika na Sveučilištu u Zagrebu : 20 godina = Ukrainistika v Zagrebs’komu universiteti : 20 rokiv / [urednici Željka Čelić, Tetyana Fuderer]. - Zagreb : FF press : Filozofski fakultet, Odsjek za istočnoslavenske jezike i književnosti, 2018. - 430 str. : slika Rajise Ivanivne Trostinske ; 24  cm
Zbornik radova povodom obilježavanja dvadesete obljetnice studija ukrajinistike obiluje člancima koji su fokusirani na lingvističke teme, ali isto tako i onima koji se bave književnoteorijskom problematikom. Zbornik je namijenjen znanstvenicima i studentima Odsjeka za istočnoslavenske jezike i   književnosti.

67.

Uvod u zaštitu na radu
Uvod u zaštitu na radu / [glavna urednica Sandra Telebec]. - [19. promijenjeno izd.]. - Zagreb : ZIRS, 2019. - 94 str. : ilustr. ; 19 cm. - (POU ; 01)
Priručnik sadrži osuvremenjen opći program osposobljavanja za rad na siguran način, bez obzira o kojem se poslu radi. Kroz nekoliko poglavlja predstavljen je način provedbe zaštite na radu, popisana prava i dužnosti zaposlenika, objašnjen sustav provedbe zaštite na radu, evakuacije i spašavanja, istaknuta važnost   higijene rada, pobrojani najčešći izvori opasnosti na radnome mjestu, sustavno obrađena zaštita od požara te osnove    pružanja prve pomoći.

68.

Vaš dom po vašoj mjeri : [maštovite ideje za izradu zavjesa, jastučića, sjenilai   posteljine]
Vaš dom po vašoj mjeri : [maštovite ideje za izradu zavjesa, jastučića, sjenilai posteljine] / [urednica Aleksandra Stella Škec] ; [s engleskoga prevela Aleksandra Barlović]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 303 str. ; 27  cm
Praktični vodič pokazuje kako izraditi rolete, zavjese, navlake za jastučiće, stolce, kako birati odgovarajuće materijale, mjeriti i izrađivati. Tu su i šablone za pomoć, jasne upute i  fotografije.

69.

Williams, Tad, 1957-
Srce svega izgubljenog : roman o Osten Ardu / Tad Williams ; [prevela s engleskoga Tajana Pavičević]. - Zagreb : Vorto Palabra, 2018. - 239 str. ; 25 cm
Četvrti roman iz sage o Osten Ardu nastavlja se na kraj trilogije Sjećanje, Tuga i Trn. Kralj Oluje Ineluki poražen je i njegovi podanici, dugovječni Norni, povlače se prema sjeveru u drevnu utvrdu Nakkigu, progonjeni od vojske vojvode Isgrimnura.  Bitka koja će se zametnuti između ljudi i vila neće se voditi samo hrabrošću i mačevima, već i mračnim čarolijama Norna. Radnja knjige prati se iz perspektive triju likova; vojvode Isgrimnura od Rimmersgarda, plaćenika Porta iz Perdruina i jednog od vođa Norna, Viyekija.

70.

Žic-Teklin, Alan, 1965-
Otok Krk - konačno otkriven = Island of Krk - discovered at last = Die Insel Krk - endlich entdeckt = L'isola di Veglia - finalmenete scoperta / [tekst] Alan Žic-Teklin ; [fotografije] Luka Tabako. - Rijeka : Pandora Gong, 2018. - 222 str. : ilustr. ; 21 cm
Autori u enološkom vodiču opisuju tradicionalnu arhitekturu otoka Krka objašnjavajući predmete prvenstveno napravljene od kamena ili uklesanog u njega koje većina ne primjećuje niti znaju zašto su napravljeni ni čemu su služili. Knjiga nije   zamišljena kao turistički vodič i ne sadrži informacije o smještaju, plažama, restoranima i najpoznatijim krčkim atrakcijama    već je nastojanje autora približiti misterij otoka kroz njegova ljude, rituale i život kakav je bio nekad i danas donoseći i  anegdote iz života i narodne predaje oslikavajući mentalitet drevnih Krčana. Knjiga je bogato opremljena ilustracijama i tekstom na hrv., njem., tal. i eng.  jeziku.

71.

Žic-Teklin, Alan, 1965-
Puntarski kod = Punat's code = Der Schlüssel von Punat = Il codice de Punat / Alan Žic-Teklin. - Rijeka : Pandora Gong, 2018. - 205 str. : ilustr. ; 21  cm
Turistički vodič po Puntu sadrži pregršt zanimljivih podataka, dopunjenih ilustracijama, o prošlosti i sadašnjosti krčkog naselja Punat. Opis i svrha pojedinih dijelova tradicionalnih kuća, koji se dijelom i danas mogu vidjeti, objašnjavaju današnjim posjetiteljiima kako se nekada živjelo. Da bi slika bila potpunija, autor je upotpunio te opise običajima, legendama i zanimljivostima iz prošlosti ovog otočkog mjesta. Nadalje, nižu se podaci o četvrtima Punta, crkvama,  plažama, smještaju, gastronomskim osobitostima, izletima i drugim praktičnim podacima. Tekst je objavljen paralelno i na engleskom, njemačkom i talijanskom  jeziku.

72.

Žužul, Ivana, 1973-
Izmišljanje književnosti : učinci fikcije u povijestima hrvatske književnosti / Ivana Žužul. - Zagreb : Meandarmedia,   2019.
- 251 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Intermedia ; knj.  50)
U fokusu je ove kompleksne književno-povijesne studije autoričin interes za nepostojanje samorazumljive povijesti književnosti čije je vrijeme determinirano šezdesetim godinama dvadesetog stoljeća. Studija je usredotočena na hrvatsku književno-povijesnu praksu u kontekstu europskog, ali i svjetskog književnog postmodernizma u interpolaciji sa svim prethodnim pristupima interpretaciji književnog djela. Autoričin stil je koncizan, prožet znanstvenom objektivnošću, s  brojnim referencama na velikane svjetske i domaće književnosti, kao što su: W. Shakespeare, R. Barthes, I.   Frangeš, A. Flaker, itd. Tkivo ovog, u suštini, esejisitičkog teksta, odlikuje se metodičkom dosljednošću, kao i ideološkom neutralnošću. Poseban naglasak je na poetici kulture i njenim mijenama kroz sociološko-politička previranja. Također, u djelu se progovara o problematici književne podobnosti, pitanjima slobode umjetničkog izričaja, te specifičnostima periodizacije književnosti u  prostorno-vremenskom okviru.