Novi naslovi - svibanj

 

1.

Adams, Taylor
Na nišanu / Taylor Adams ; preveo s engleskog Neven Dužanec. - Zagreb : Znanje, 2021. - 287 str. ; 24   cm
Mladi bračni par Elle i James Eversman, nakon što im je uništen stan u požaru i opterećeni osobnim problemima, odlučuju  se za promjenu te napuštaju Kaliforniju. Izabravši Tulsu kao mjesto za novi početak, dio putovanja moraju preći kroz  pustinje Mojave. Vozeći se praznom cestom po bespućima pustinje, ugledaju čovjeka kako hoda te odluče stati i pomoći  mu. I tada počinju njihove nevolje…

2.

Arslan, Antonia, 1938-
Farma ševa / Antonia Arslan ; prevela Ita Kovač. - Split : Verbum, 2021. - 206 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Stilus ;  56)
Roman o turskom genocidu nad Armencima 1915. godine. Autorica iznosi priču o vlastitoj obitelji koja se našla među žrtvama deportacija i pokolja. U godinama koje su prethodile stravičnom masakru Armenci su živjeli mirnim životom i nisu mogli ni zamisliti u što će im se pretvoriti  budućnost…

3.

Augustinus Aurelius, sanctus, 354-430
Ispovijesti / Aurelije Augustin ; preveo Stjepan Hosu. - 14. izd. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2022. - 319 str. ; 25 cm. - (Kršćanski klasici ; sv. 3-4)
Četrnaesto izdanje jednog od najznačajnijih djela filozofsko-teološke literature velikog kršćanskog mislioca Aurelija Augustina. Kako bi lakše shvatio svoje stanje, Sveti Augustin promišlja o vlastitom životnom putu, opisuje i ispovijeda zablude i grijehe svoje mladosti pokušavajući predvidjeti vlastitu budućnost i svoje mjesto u odnosu na Boga. Bez imalo uljepšavanja portretira samoga sebe i razne životne situacije koje su ga dovele do preobraćenja te pronalaženja jedine istine koja se zrcali isključivo u  Bogu.

4.

Babić Galić, Vanda, 1967-
Bokeljski zagovori : (tragom hrvatske baštine Boke kotorske) / Vanda Babić Galić. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 187 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 574)
Autorica znanstvenim metodama, na temelju izvora i literature, raščlanjuje važne bokeljske teme – od povijesti, umjetnosti, književnosti do duhovnosti i svakodnevnog života Hrvata Boke Kotorske. Knjiga može se čitati i kao vodič i kao udžbenik i kao monografija. Podsjećajući nas na bogatstvo vlastite kulture, ona predstavlja mogući poticaj za njezina daljnja  istraživanja, kao i poziv na trajno  divljenje.

5.

Banac, Ivo, 1947-2020
Sedamdeset i prva : uspon i pad hrvatskoga nacionalno-reformnog pokreta / Ivo Banac. - Zagreb : Hrvatski državni arhiv, 2021. - 192 str. : ilustr. ; 24 cm
Posljednja knjiga hrvatskog povjesničara, esejista i političara, koji je preminuo ostavivši za sobom nedovršeni rukopis ove knjige, zamišljene kao sveobouhvatna obrada pokreta "Hrvatsko proljeće". U potpunosti je napisao tek tri poglavlja, od  osam započetih, no svejedno je rukopis, prema mišljenju urednice, vrijedilo objaviti. Za objavu ga je priredio povjesničar Josip Vrandečić, poprativši knjigu uvodnim napomenama s tehničkim pojašnjenjima samog rukopisa, nekoliko priloga i pogovorom. Tekst je upotpunjen fotografijama iz Hrvatskog državnog arhiva. Temeljem autorovih bilježaka, objavljen je i popis korištenih izvora i literature.

6.

Bernanos, Georges, 1888-1948
Zločin : roman / Georges Bernanos ; s francuskog prevela Ana Buljan. - Zagreb : Alfa, 2021. - 179 str. : fotogr. autora ; 20 cm. - (Biblioteka Dobra proza)
U francusko selo Mégere dolazi novi župnik. Mladi svećenik noću začuje pucanj i nekoga kako vrišti. Mještani će krenuti u potragu i otkriti tijelo mladića ustrijeljenog u prsa na imanju gospođe Beauchamp, koja je također usmrćena. Istragom će   se pozabaviti Frescheville, istražitelj koji „kao da je izašao iz Balzacove 'Ljudske komedije'“. Autor je osvojio Grand Prix Francuske akademije godine 1936. za „Dnevnik seoskog  župnika“.

7.

Bertinovec, Josip, 1947-
Posavska kukmasta kokoš i djelovanje Udruge "Mali uzgajivač" Dugo Selo / Josip Bertinovec, Mirko Huf, Predrag  Topić.
- Dugo Selo : Gradska knjižnica Dugo Selo, 2021. - 69 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Terra sancti Martini ; knj.  96)
Knjižica sadrži informacije o djelovanju i poslovnim dostignućima udruge „Mali uzgajivač“ iz Dugog Sela. Udruga, čija je glavna djelatnost uzgoj malih životna, tijekom četrdeset godina organizirala je izložbe te je sudjelovala na domaćim i međunarodnim sajmovima na kojima je postizala odlične rezultate. Najveći dio knjige posvećen je uzgoju posavske kukmaste kokoši, na čije je rezultate udruga posebno ponosna. Knjižica obiluje fotografijama udruge te su detaljno opisani standardi i povijesni razvitak posavske kukmaste  kokoši.

8.

Blaedel, Sara, 1964-
Djevojka pod stablom / Sara Blaedel ; preveo sa švedskoga [i.e. danskoga] Luka Miličević. - Zagreb : Znanje, 2022. - 288 str. ; 24 cm
Deseti dio serijala o detektivki Louise Rick. Nakon što je obavijeste da je njezin brat pokušao oduzeti sebi život,  emocionalno iscrpljena Louise prekida odmor na Tajlandu i vraća se u Dansku. Mikkela je, naime, iznenada napustila supruga Trine, a čudno je što sa sobom nije ponijela gotovo ništa. Istovremeno, u pećini je pronađeno tijelo davno nestale djevojke, za koju će se ispostaviti da je bila Trineina školska kolegica i da je Trine među zadnjima koji su je vidjeli živu.
Postoji mogućnost da Trine ipak nije tek tako napustila svoju obitelj, a sumnja pada na  Mikkela...

9.

Brown, Janelle, 1973-
Na površini / Janelle Brown ; prevela s engleskoga Lidija Lebinec. - Zagreb : Znanje, 2022. - 472 str. ; 24   cm
Nina Ross je okorjela prevarantica, a svoje žrtve traži u redovima bogatih i slavnih osoba. Na njezinoj meti naći će se Vanessa Leibling, bogata nasljednica i popularna influencerica. Igra se odvija u Stonehavenu na jezeru Tahoe, gdje Vanessa dolazi napuniti baterije i razmisliti o svom životu, dok Nina ima želju otići sa značajnom svotom, koju dijelom namjerava potrošiti na liječenje teško bolesne  majke.

10.

Bucay, Jorge, 1949-
Želim : mala knjiga o ljubavi / Jorge Bucay ; ilustrirao Gusti ; prevela sa španjolskog Silvana Roglić. - Zaprešić : Fraktura, 2022. - 71 str. : ilustr. ; 19 cm
U ovoj maloj zbirci misli jedan od najpoznatijih svjetskih psihoanalitičara izlaže svoja promišljanja o ljubavi i ljudskim odnosima. Iza naizgled jednostavnih i poznatih poruka, autor daje mudre smjernice o tome kako bi ljubav i ljubavni odnosi trebali izgledati te kako bi mogli krenuti u uspješnom smjeru. Tekstovi su popraćeni ilustracijama poznatog argentinskog ilustratora Gustija.

11.

Butković Mićin, Lidija, 1982-
Moderna arhitektura Trogira / [autorica tekstova Lidija Butković Mićin] ; [autorica teksta o dvije vikend-kuće arhitekta Frane Gotovca Vesna Perković Jović]. - Zagreb : Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse ; Trogir : Radovan, Društvo za zaštitu kulturnih dobara Trogira, 2021. - 128 str. : ilustr. ; 24   cm
Publikacija je dopunjeno izdanje istoimenog elektroničkog kataloga izložbe održane u Muzeju grada Trogira 2015. godine. Tematizira modernu arhitekturu trogirskog područja i urbani razvoj Trogira nakon Drugog svjetskog rata. Naglasak je  stavljen na izgradnju u socijalističkom razdoblju, ali se bavi i građevinskom ekspanzijom sve do devedesetih godina 20. stoljeća te time problematizira i posljedice nastale brzom urbanizacijom, neplanskim prostornim planiranjem i reduciranjem zelenih površina. Navedeni su primjeri javne i komercijalne izgradnje, društvene stanogradnje, interpolacije u povijesnoj  jezgri te turističke izgradnje trogirske  rivijere.

12.

Carrisi, Donato, 1973-
Kuća glasova / Donato Carrisi ; prevela s talijanskoga Hana Klak Ustolin. - Zagreb : Znanje, 2022. - 289 str. ; 24   cm
Na molbu australskoga kolege, ugledni dječji psiholog Pietro Gerber pristane primiti na terapiju jednu odraslu pacijenticu. Ona se zove Hanna Hall i dolazi u Italiju želeći uz pomoć hipnoze rasvijetliti mučnu traumu iz djetinjstva. Naime, nju proganja sjećanje na ubojstvo za koje ne zna je li se stvarno dogodilo, a postoji i sumnja da je ona ta koja je lišila života nekoga po imenu „Ado“…

13.

Cheaib, Robert, 1981-
Odgajati djecu u vjeri / Robert Cheaib ; [prijevod Mate Maras]. - Zagreb : Salesiana, 2022. - 211 str. ; 21   cm
Prenošenje kršćanske vjere djeci može se činiti kao jedan od najtežih izazova za roditelje: nije rijedak prizor vidjeti djecu u crkvi kako se dosađuju i jedva čekaju izaći van. I upravo je iz tog razloga autor, teolog, otac troje djece, objavio ovu knjigu, predlažući pet temeljnih stupova za odgoj djece u vjeri. Konkretne odgojne savjete potkrepljuje primjerima iz vlastitog života  te iz života svetaca.

14.

Chong, You-jong, 1966-
Dobri sin / You-jeong Jeong ; prevela s engleskog Una Krizmanić Ožegović. - Zagreb : Hena com, 2022. - 242 str. ;   23
cm
Yu-jin, student prava, budi se jednog jutra u stanu koji dijeli s majkom i bratom. Osjeća miris krvi, ne sjeća se prošle noći,      a nenadani telefonski poziv upozorava ga da nešto nije u redu. Sumnje se potvrđuju kad shvati da mu je odjeća prekrivena osušenom krvi i pronađe majčino mrtvo tijelo. Slijedeća tri dana pokušava rekonstruirati noć u kojoj je majka ubijena, prisjećajući se djetinjstva, početaka svoje tajanstvene bolesti, majčine apsolutne kontrole nad njegovim životom i svih    odluka koje su dovele do majčine nasilne smrti. Psihološki triler južnokorejske autorice opisuje mračne   kutke
psihopatskog uma.

15.

Collignon, Daphne, 1977-
Sirena / [crtež i scenarij] Daphne Collignon ; [prijevod Nataša Medved]. - Zagreb : Fibra, 2022. - 68 str. : ilustr. ; 29 cm. - (Kolorka ; knj. 207)
Ovo je priča o mladoj Marokanki Magdi koja zatrudni s muškarcem koji ne želi postati otac tog djeteta. Niotkud, javlja se enigmatični lik žene koja je prati u stopu i svojevrstan joj je alter ego, kao očigledna aluzija na Andersenovu „Malu sirenu“. Grafički izričaj autorice je ekspresivan, a nadopunjuje ga lirski ugođaj tekstualnog dijela grafičkog romana u kojem se   govori o aktualnim pitanjima kao što su rasno-rodna diskriminacija te migracije i problem   izbjeglištva.

16.

Cowley Heller, Miranda
Palača od papira / Miranda Cowley Heller ; prevela s engleskoga Ivana Mirošević. - Zagreb : Znanje, 2022. - 423 str. ; 24 cm. - (Hit)
Elle je sretno udana pedesetogodišnja žena i majka troje djece. Iako je Jonas bio njezina mladenačka simpatija, kad je upoznala Petera, odlučila se udati za njega. Nakon višegodišnjeg potiskivanja međusobne privlačnosti, Elle i Jonas jedne će se ljetne večeri napokon prepustiti strastima. Elle će dozvati u sjećanje događaje i tajne iz svoje prošlosti kako bi   donijela tešku odluku: hoće li nastaviti živjeti s Peterom ili će napustiti muža zbog dugo skrivane   ljubavi?

17.

Crnić, Stjepan, 1959-
Kamo smjestiti baku? / Stjepan Crnić. - Zagreb : CeKaPe - Centar za kreativno pisanje, 2022. - 235 str. ; 21 cm    Na samom početku pandemije bolesti Covid-19 Zagrepčani se bore s prijetnjom mogućeg širenja zaraze. Iznenada   ih
pogodi još i jak potres. U Travno dolazi baka Jelena koja će se privremeno smjestiti kod obitelji svoje kćeri jer je njezina markuševečka kuća nastradala u potresu. Počeo je "lockdown", svi su najednom izbačeni iz svojih kolotečina. U šezdesetak mamutičkih stambenih kvadrata mora mnogo toga  stati...

18.

Čaušević, Ekrem, 1952-
Turski i hrvatski u usporedbi i kontrastiranju : sintagma i jednostavna rečenica / Ekrem Čaušević, Barbara Kerovec. - Zagreb : Ibis grafika, 2021. - IX, 319 str. ; 23  cm
Knjiga predstavlja prilog kontrastivnom i poredbenom opisu i tumačenju gramatičko-značenjskih struktura dvaju tipološki različitih i genetski nesrodnih jezika, turskog i hrvatskog. Nastavlja se na istraživanja započeta objavljivanjem knjige   Ekrema Čauševića "Gramatika suvremenoga turskog jezika" (1996). Knjiga se sastoji od sedam poglavlja, od kojih se prvo odnosi na glavne sintaktičke osobitosti turskoga i hrvatskog jezika, njihovih sličnosti i razlika, kao i temeljnih pojmova   vezanih uz jednostavnu rečenicu, sintagmu i njihove sastavne dijelove. Slijede poglavlja o predikatu, subjektu, objektu, priložnim oznakama ili adverbijalima te atributu. Posljednje je poglavlje "Obavijesno ustrojstvo jednostavne rečenice". Na kraju knjige je popis kratica, popis literature i kazalo  pojmova.

19.

De Cespedes, Alba, 1911-1997
Zabranjena bilježnica / Alba de Caspedes ; s talijanskoga prevela Antonija Radić. - Zagreb : OceanMore, 2022. - 318 str. ; 21 cm
Valeria, 43-godišnja službenica, supruga i majka dvoje odrasle djece, jedne jesenske nedjelje kupuje bilježnicu u koju počinje pisati dnevnik. Namjera joj je zabilježiti sretne uspomene, no kad na stranice počne iskreno iznositi svoje misli, shvati da je gotovo sve što je o svome životu mislila pogrešno. Briga o obitelji ugušila je mladenačke snove koje su ona i suprug Michele imali, djeca joj se čine sebična i nezahvalna, a svakodnevica puna odricanja i dužnosti isprazna i tužna. Odgojem su joj usađene tradicionalne vrijednosti pa ju ljuti i zbunjuje ponašanje kćeri Mirelle koja započinje vezu s razvedenim muškarcem, uživa u poslu i ne želi se pod svaku cijenu udati. Istodobno je Valerija još uvijek lijepa žena koja odjednom shvaća da žudi za slobodom, ljubavlju i prostorom za sebe. Odbija biti stara, premda ju društvo takvom vidi.
Objavljen 1952. godine, ovaj roman talijanske autorice kubanskog porijekla, portretira ženu toga vremena iznenada svjesnu strogih patrijarhalnih okvira kojih se valja  osloboditi.

20.

Decameron 2020 : priče iz karantene
Decameron 2020 : priče iz karantene / uredile Vesna Kurilić, Antonija Mežnarić i Ana Cerovac. - Opatija : Udruga za razvoj kulture mladih "Kulturni front", 2021. - 368 str. ; 21 cm
Zbirka priča nastala na početku pandemije koronavirusa u proljeće 2020. godine. Kada su u Hrvatskoj otkazana javna okupljanja i kulturne manifestacije, pokrenut je javni književni događaj na web-stranici   decameron2020.price.wordpress.com. Skupina autorica i autora pisala je o raznim temama, pripovijedajući o ljubavi u doba korone, o distopijskom svijetu, o izolaciji, o solidarnosti, o bolesti... Ove crtice iz svakodnevnog života u karanteni    objedinjene su kasnije – isprava u e-zbirci, a potom u ovom tiskanom   izdanju.

21.

Deveraux, Jude, 1947-
Baršunasti anđeo / Jude Deveraux ; s engleskoga prevela Iva Antoliš. - Zagreb : Znanje, 2022. - 265 str. ; 24  cm
Četvrti dio serijala „Velvet“ još je jedna povijesna romansa o braći Montgomery, smještena u šesnaesto stoljeće. Elizabeth Chadworth je pala u ruke otmičaru koji je golu zamota u tepih i preda Milesu Montgomeryju. Dvadesetpetogodišnji Miles neće ostati ravnodušan na djevojku anđeoske ljepote, međutim, problem je u tome što su obitelji Chadworth i Montgomery već godinama zakleti neprijatelji…

22.

Došen, Antonia, 1981-
Gradsko groblje sv. Marije Magdalene u Gospiću : spomenička baština / Antonia Došen. - Gospić : Državni arhiv u Gospiću, 2020. - 119 str. : ilustr. ; 26 cm. - (Edicija Prilozi za povijest Like ; knj.  32)
Povijesno-umjetnička monografska studija o najpoznatijem gospićkom groblju nastala je kao dio edicije "Prilozi za povijest Like". Autorica, povjesničarka umjetnosti, kronološki prikazuje nastanak i razvitak spomenutog groblja te arhitektonske i spomeničke specifičnosti. Na kraju ove bogato ilustrirane monografije nalazi se i pregledna karta s oznakama baštinski važnih spomenika, spomen-ploča i grobnica koju je izradio geodet Vladimir   Šulentić.

23.

Drakulić, Slavenka, 1949-
U kavani Europa : život poslije socijalizma / prevele s engleskog Brigita Dielacher i Rujana Jeger. - 204   str.
Knjiga je prvotno objavljena 1996. godine na engleskom jeziku u Londonu (Abacus), a na hrvatskom tek kao dio knjige "Sabrani eseji" (Profil, 2005.) pod naslovom "Café Europa: život poslije komunizma". Tema ove knjige eseja, reportaža, analiza je "preobrazba tipa društva u kojem se vlast prema građanima odnosila kao da su svi potencijalni šverceri i kriminalci, disidenti i emigranti – a u svakom slučaju sumnjivci – u nove demokracije.". Prvi put objavljena kao zasebno djelo, knjiga je prvi od dva sveska koji se bavi ovom temom. Drugi dio, "Ponovo u kavani Europa: kako preživjeti postsocijalizam", autorica je napisala nekoliko desetljeća nakon "promjene sustava" te u njemu piše o promjenama koje  su se (ili nisu) u tom vremenskom razdoblju  odvile.

24.

Elrod, Hal, 1979-
Čudesno jutro : otkrijte tajnu koja će vam promijeniti život prije osam ujutro / Hal Elrod ; s engleskoga prevela Ana Briški Đurđevac. - Zagreb : Koncept izdavaštvo, 2021. - XXI, 198 str. ; 21  cm
Autor knjige, motivacijski govornik i savjetnik za život i poslovanje, čitateljima daje smjernice i savjete kako realizirati i ojačati najdublje osobne potencijale i time podignuti život na kvalitetniju razinu. Bilo da je riječ o uspješnim i ostvarenim ljudima ili pak o onima koji su tek na samom početku, mjesta za osobni razvoj i ekspanziju uvijek ima. Kroz osobnu priču    o teškoj tragediji, koju je doživio kao mladić, autor posebno ukazuje na važnost određenih elementa kao što su osobni životni stav te percepcija realnosti, dvije ključne komponente za postizanje životnog balansa i    apsolutne realizacije.

25.

Forleo, Marie, 1975-
Sve je rješivo / Marie Forleo ; s engleskoga prevela Jasna Grubješić. - Zagreb : V.B.Z., 2022. - 229 str. ; 20 cm. - (Biblioteka 100 cvjetova ; knj. 172)
Konceptom „sve je rješivo“ moguće je prekinuti toksični ciklus i korak po korak promijeniti vlastiti život. Za svaki nezadovoljavajući „status quo“ postoji rješenje na koje se treba odvažiti, uvjerava autorica knjige, iznoseći primjere stvarnih osoba koje su preuzele odgovornost za vlastiti život, prepoznale svoje intuitivne želje i snove, oslobodile se pogrešnih uvjerenja, artikulirale strahove i suočile se s njima, odbacile izgovore i željenu promjenu   ostvarile.

26.

Gašić, Nada, 1950-
Mirna ulica, drvored / Nada Gašić ; [crteži u knjizi Nada Gašić]. - Zagreb : Sandorf, 2021. - 323 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Avantura)
Ponovno objavljen kriminalistički roman, prozni prvijenac spisateljice, književne znanstvenice, prevoditeljice i urednice. Radnja romana odvija se sparnog kolovoza 2003. godine u Zagrebu. Mirna ulica i drvored mjesto je na kojem skrovito žive svoje malograđanske živote neostvareni špijuni, depresivne gospođe, prikriveni homoseksualaci, ostarjeli frajeri, ubojice s jutarnje mise. U atmosferi ljetne zapare i nelagode dogodi se nastrano ubojstvo liječenog PTSP-ovca, a ubrzo potom još jedno...

27.

Gutić Martinčić, Sanja, 1979-
Upravljanje organizacijskim promjenama / Sanja Gutić Martinčić. - Osijek : Studio HS Internet, 2021. - 257 str. : graf. prikazi ; 25 cm
U devet poglavlja detaljno se obrađuje pojam promjene te razni aspekti spomenutog pojma kao pokretača poslovnog uspjeha. Stoga se daljnja poglavlja odnose na komunikacijske aspekte, organizacijsko ponašanje u odnosu na promjene, planiranje i realizacija promjena. Nadalje, izneseni su modeli i strategije upravljanja promjenama. Nadalje, posebno je poglavlje posvećeno održivosti promjena, dok se posljednje odnosi na mjerenje učinaka organizacijskih promjena. Na samom je kraju popis literature i bilješka o  autorici.

28.

Harrington, Anna
Kad zavodnik sagriješi / Anna Harrington ; s engleskoga preveo Matej Kovačević. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2022. - 307 str. ; 21 cm. - (Serijal Kako ukrotiti Carlisleove ; knj.  2)
Druga knjiga iz serijala „Kako ukrotiti Carlisleove“. Da bi sačuvala nasljedstvo, očajna Annabelle Green mora se udati   do
25. rođendana, a jedini kandidat je Quinton Carlisle, muškarac koji ju je kompromitirao prije nekoliko godina i koji nije zainteresiran za ženidbu jer planira otputovati u Ameriku i tamo se obogatiti. Zato Quinton, iako Annabelle smatra vrlo privlačnom, odbije njezinu ponudu, ali joj obeća pronaći odgovarajućeg muškarca za sklapanje braka. Međutim, to se neće pokazati nimalo jednostavnim zadatkom…

29.

Hitna stanja u psihijatriji
Hitna stanja u psihijatriji / Miroslav Herceg ... [et al.]. - Zagreb : Medicinska naklada, 2021. - XX, 218 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici)(Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu = Manualia Universitatis studiorum Zagrabiensis)
Sveučilišni udžbenik sa sažeto prikazanim osnovama postupanja s bolesnicima koji imaju simptome  akutih psihijatrijskih bolesti ili su u psihičkoj krizi. Prvi dio knjige sadrži pregled povijesti i razvoj hitne psihijatrijske službe u Hrvatskoj, opis strukture i osnove funkcioniranja te službe. Slijedi cjelina o trijaži, o sigurnosti za osoblje i bolesnike, o kliničkoj procjeni i dijagnostici hitnih psihijatrijskih stanja, o osnovama psihofarmakoterapije, prisilnoj hospitalizaciji i primjeni Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. Drugi dio knjige odnosi se na najčešća hitna stanja u psihijatriji, poput agitacije,   suicidalnosti, aktutnih psihotičnih stanja, anksioznosti, delirija, demencije i  poremećaja  u  starijoj životnoj dobi,   intoksikacije alkoholom i psihoaktivnim tvarima... Knjiga je djelo autora s velikim kliničkim iskustvom u radu s akutnim psihijatrijskim bolesnicima u Klinici za psihijatriju  Vrapče.

30.

Holm, Line, 1975-
Za dobro djeteta / Line Holm, Stine Bolther ; s danskoga prevela Marina Kopjar. - Zagreb : Znanje, 2021. - 526 str. ;   24
cm
Smrt glavnog tajnika Crvenog križa zateći će Mariju Just, povjesničarku kriminala u Muzeju policije u Kopenhagenu, usred priprema izložbe o neriješenim zločinima. Detektivi Dirk i Dahlin moraju što prije pronaći počinitelja, no istraga se pomakne    s mrtve točke tek kad Maria uoči sličnosti između ovog ubojstva i starog slučaja iz 1968. godine. Napeta potraga otkrit će davne grijehe koje je Danska počinila prema stanovnicima  Grenlanda.

31.

Hrvatski fizičar i kemičar Josip Franjo Domin (1754. - 1818.), dvjesto godina  poslije
Hrvatski fizičar i kemičar Josip Franjo Domin (1754. - 1818.), dvjesto godina poslije / [urednici Snježana Paušek- Baždar, Ksenofont Ilakovac ; prijevod Gorka Radočaj]. - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, 2021. - 278 str. : ilustr., faks. ; 25 cm. - (Rasprave i građa za povijest znanosti. Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti ; knj. 20 ; sv.  8)
Zbornik radova posvećen ovom isusovcu, fizičaru, kemičaru i elektroterapeutu iz 18. stoljeća. U povodu 200. obljetnice njegove smrti održan je jednodnevni znanstveni skup u palači HAZU 9. svibnja 2019. godine te je u ovoj knjizi objavljeno sedam od devet radova s tog skupa. Pridodan je tiskani Pogrebni govor Josipu Franji Dominu iz 1818. godine, u prijevodu s latinskog na hrvatski jezik te popis Dominovih  djela.

32.

Hrvatsko proljeće u sjećanju splitskih proljećara : zbornik
Hrvatsko proljeće u sjećanju splitskih proljećara : zbornik / [urednici Tea-Tereza Vidović Schreiber, Hicela Ivon, Vlaho Kovačević]. - Split : Ogranak Matice hrvatske u Splitu, 2021. - 252 str. : ilustr. ; 24  cm
Memoarski zapisi trinaestero splitskih studenata koji su sudjelovali u Hrvatskom proljeću. Kroz osobna svjedočanstva opisana je sustavnost državnog nasilja koje su doživjeli tijekom i nakon događaja iz 1971. godine. Zbornik je objavljen u povodu 50. obljetnice Hrvatskog  proljeća.

33.

Iwaszkiewicz,  Jaroslaw, 1894-1980
Putovanja u Poljsku / Jaroslaw Iwaszkiewicz ; s poljskog preveo Dalibor Blažina. - Zagreb : Srednja Europa, 2021. - 350 str., [24] str. s tablama ; 21 cm
Tekstovi znamenitog poljskog autora rođenog u Ukrajini objavljivani su od početka dvadesetih do kasnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Putujući zemljom iz koje je potekao i opisujući njezine krajolike i ljude, poljsku kulturu i duh, autor    je pronicao i u vlastito biće, vlastitu prošlost te je, upoznavajući domovinu, upoznavao samoga sebe. Poljsku kakvu je  doživio Jarosław Iwaszkiewicz zamelo je vrijeme, a ova zbirka tekstova, upotpunjena crno-bijelim fotografijama, svjedok je prolaznosti.

34.

Jaouad, Suleika, 1988-
Između dva kraljevstva : kako me smrt naučila živjeti / Suleika Jaouad ; s engleskoga prevela Jelena Grobenski. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2022. - 375 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.   407)
Autorica iznosi vlastito iskustvo s teškom bolešću, počevši od njezina dijagnosticiranja, preko liječenja i ozdravljenja do iskušenja koja donosi povratak u normalan život. Naime, Suleika Jaouad je imala 22 godine, upravo je završila fakultet i planirala odlazak u Pariz, kad joj je dijagnosticiran rijedak oblik leukemije s 35% izgleda za ozdravljenje. Uslijedile su godine mukotrpne borbe s bolešću i čitavim spektrom neočekivanih  emocija.

35.

Jensen, Frances E.
Tinejdžerski mozak : roditeljski vodič za preživljavanje tinejdžerskog odrastanja / Frances E. Jensen, Amy Ellis Nutt ; s engleskoga prevela Aleksandra Barlović. - Zagreb : Egmont, 2022. - 364 str. : ilustr. ; 21 cm. -  (Puls)
Knjiga ugledne američke neurologinje i samohrane majke daje odgovore na pitanja zašto se tinejdžeri često ponašaju iracionalno ili riskantno te zašto do jučer mirna djeca ulaskom u pubertet kao da naglo promijene osobnost i postanu neprepoznatljiva. Tinejdžerski mozak kompleksniji je i osjetljiviji nego što odrasli misle, a autorica, obraćajući se  roditeljima, profesorima, stručnjacima, pa i samim tinejdžerima, nudi potporu i bolje razumijevanje, uz praktične savjete iz svog bogatog dugogodišnjeg iskustva u ulozi liječnice, istraživačice i javne   govornice.

36.

Jukić, Vlado, 1951-2019
Norman Sartorius : razgovori, misli, djela / Vlado Jukić, Miro Jakovljević ; [urednica Anđa Raič]. - Zagreb : Medicinska naklada : Hrvatsko psihijatrijsko društvo, 2021. - 267 str. : ilustr. ; 24 cm. -   (Biblioteka Knjigolijek)
Iz pera dvojice uglednih hrvatskih psihijatara opisani su lik i djelo profesora Normana Sartoriusa, jednog od najpoznatijih i najutjecajnijih svjetskih stručnjaka na području mentalnog zdravlja. Tekst je nastao iz razgovora ovih autora s uglednim psihijatrom i donosi njegova promišljanja i poglede na psihijatriju tijekom posljednjih pedesetak godina, kao i na sadašnje stanje te na budućnost ove grane medicine. Knjiga je namijenjena studentima medicine, zdravstvenim djelatnicima, ali može biti korisna srodnim strukama i  laicima.
 

37.

Karamehmedović, Deša, 1963-
Kulturna baština kao sastavnica marketinga destinacije / Deša Karamehmedović. - Mostar : Sveučilište Hercegovina, 2021. - 310 str. : graf. prikaz ; 24 cm
Monografija o odnosu kulturne baštine, kao temeljne atrakcije u turističkim destinacijama koje baziraju ponudu na kulturnoj baštini, i destinacijskog marketinga, kao koncepta koji prepoznaje te baštinske vrijednosti te ih uključuje ili ne u turističku ponudu. Odnosno, drugo je poglavlje knjige posvećeno usporedbi destinacijskog marketinga u odnosu na holistički destinacijskii marketing. Objavljena je i studija slučaja na temelju empirijskog istraživanja o kulturno-turističkoj potražnji u Dubrovniku, koje je provedeno za potrebe autoričinog doktorskog rada. Na kraju je popis literature i bilješka o autorici.

38.

Knausgord, Karl Ove, 1968-
Jutarnja zvijezda / Karl Ove Knausgard ; s norveškoga prevela Anja Majnarić. - Zagreb : OceanMore, 2022. - 591 str. ; 23 cm
Kasno ljeto. Grad Bergen zabljesnut je paralelnim Suncem – „Jutarnjom zvijezdom” koja obasjava živote ljudi čiji se usud    čini neizbježno tragičnim. Primjerice, Tove, žena profesora Arnea, proživljava psihički krah, svećenica Kathrine bračnu    krizu, a bolničarka Turid iscrpljenost poslom i mužev alkoholizam. Svi likovi prolaze teška razdoblja, koja pisac dočarava nizom detalja svakodnevice. Roman predstavlja svojevrsnu alegoriju konca svijeta, jedino je upitno – silazi li na Zemlju Krist ili...? Nitko nema objašnjenje za nadnaravni apokaliptični fenomen, kao i niz zakučastih popratnih događaja. Ovo djelo znamenitog norveškog autora prva je knjiga u budućem  petoknjižju.

39.

Kongres hrvatskih povjesničara (5 ; 2016 ; Zadar)
Krize, sukobi i solidarnost u perspektivi crkvene povijesti : (od srednjega vijeka do suvremenosti) : [zbornik radova s V. Kongresa hrvatskih povjesničara, Zadar, 6. - 9. listopada 2016. godine] / uredila Ana Biočić. - Zagreb : Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu : Kršćanska sadašnjost, 2021. - 194 str. ; 25 cm. - (Biblioteka Zbornici radova / Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; knj. 12)
Sudionici kongresa, ugledni povjesničari, u pojedinim izlaganjima prezentiraju nove izvore za povijest Crkve, ali i na novi  način iščitavaju već poznate događaje hrvatske crkvene povijesti. Kroz sedam tema čitatelja se upoznaje s pravnim i povijesnim pitanjima pisma pape Inocenta III. (1198.) upućenog kaptolu sv. Anastazije u Zadru (umjesto istoimenom    kaptolu u gradu Santa Severina u Kalabriji?), napetostima između vjerskih zajednica u istočnoj Hrvatskoj tijekom i nakon ratnih sukoba Habsburške Monarhije i Osmanskog Carstva, neslaganjima u liturgiji u vezi pisma (glagoljica) i jezika (staroslavenski – šćavet) između Talijana i Hrvata na otoku Lošinju, utjecaju civilnih vlasti na Crkvu tijekom talijanskog fašizma u Rijeci, odnosima državnih vlasti i biskupa nakon drugog svjetskog rata u Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji; aktivnostima svećenika u Hrvatskom    saboru od 1868. – 1871., reformnom djelovanju katoličkog klera (Žuti pokret) odnosno stvaranju Hrvatske starokatoličke  crkve.

40.

Kozina, Luca, 1990-
Važno je imati hobi / Luca Kozina. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2021. - 87 str. ; 20 cm. - (Beletrina : gotovo stvarnosna proza)
Prva zbirka kratkih priča (od nekoliko redaka do nekoliko stranica) mlade splitske spisateljice, dobitnice nagrade "Prozak" za rukopis autorica i autora do 35 godina starosti za 2019. godinu. Osim refleksija o samom pisanju, autorica isipisuje   priče o pobačaju, majčinstvu, usamljenosti i otuđenosti... Radovi su joj objavljivani u nizu časopisa, kao što su Zarez, Fantom Slobode, Mogućnosti, Republika, u zborniku Rukopisi 43 te na internetu (Zvona i Nari, Književnost Uživo, Kultipraktik, Nema).

41.

Lapena, Shari, 1960-
(ne)sretna obitelj / Shari Lapena ; s engleskoga preveo Marin Popović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2022. - 340 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  406)
Uskrsni je ponedjeljak i Fred Merton leži mrtav na kuhinjskom podu svoje vile u Brecken Hillu, gradiću nedaleko od New Yorka. Njegova supruga Sheila također je brutalno ubijena. Što se dogodilo dan ranije, kad se obitelj okupila na večeri u domu Mertonovih? Svi uzvanici, uključujući njihovu već odraslu djecu, imali su motiv. Jer, obitelj Merton bila je krajnje disfunkcionalna – Fred i Sheila nisu bili uzorni roditelji, a njihovom smrću djeca bi naslijedila milijune dolara. Svi su sumnjivi, svi nešto kriju i pitanje je: tko je  ubojica?

42.

Lenze, Ulla, 1973-
Radioamater / Ulla Lenze ; prevela s njemačkoga Latica Bilopavlović Vuković. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 281 str. ;  21
cm
Autorica priču dijelom temelji na životu svog prastrica Josefa Kleina. U potrazi za boljim životom emigrirao je iz Njemačke    u SAD 1925. godine i nastanio se u New Yorku, gdje je vodio skroman i povučen život, radio u tiskari, slušao glazbu, bavio  se radioamaterstvom, a društvo mu je pravila kuja Princess. Međutim, 1939. godine njegov hobi privukao je pažnju drugih njemačkih imigranata koji su ga nagovorili da im pomogne slati poruke kompaniji u Njemačkoj. Kad je Josef primijetio da     su poruke koje šalje šifrirane, shvatio je da su ga upleli u nešto pogrešno i   opasno.

43.

Lester, Natasha, 1973-
Francuska fotografkinja / Natasha Lester ; s engleskoga prevela Silvija Čolić. - Zagreb : Egmont, 2021. - 375 str. ; 21 cm. - (Puls)
Amerikanka Jessica May 1942. godine nenadano je doživjela radikalan obrat u svojoj karijeri. Iz ugodnog newyorškog okruženja modnih snimanja, jer bila je i manekenka, te mondenih druženja, našla se na prvoj crti bojišnice, u ulozi fotografkinje. Prešavši u "mirnije" okruženje poljske bolnice, slike ratnih stradanja postale su još teže. Počela je     razamišljati kako je pogriješila pošavši izvještavati s ratišta, no odmah je prekrižila ideju povratka kući kad su je muškarci, vojnici, počeli diskreditirati samo zato što je žena! Desetljećima kasnije, u Francuskoj 2005. godine, australska kustosica D’Arcy Hallworth u francuskom dvorcu uređuje fotografsku ostavštinu nepoznatog ratnog umjetnika, no ubrzo otkriva pravi identitet fotografa...  Roman australske spisateljice nagrađen je 2020. godine nagradom RoNa’s za najbolji ljubavni   roman.

44.

Lind, Katy, 1983-
Imati tebe pokraj sebe / Katy Lind. - Krk : vlast. nakl., 2021. - 183 str. ; 22   cm
Angelo nije nimalo nalik svom ocu Ignaciju Calabrianu, vlasniku i osnivaču poznate robne marke i velikom ženskaru koji se čitav život provodi s mladim manekenkama željnima uspjeha. Hladnog, distanciranog i mrzovoljnog Angela može privući malo koja žena, ali nakon što mu otac pogine u prometnoj nesreći, u život mladog Talijana ući će prelijepa Elena i u njemu postupno otopiti led…

45.

Lindholm, Margaret Astrid, 1952-
Kraljevski ubojica : drugi dio trilogije Farseer / Robin Hobb ; s engleskoga preveo Mate Maras. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2022. - 738 str. ; 22 cm. - (Trilogija Farseer ;  2)(Lumen)
Drugi dio trilogije „Farseer“. Fitz se odlučuje vratiti u Jelenju Tvrđu, prijestolnicu kraljevstva Šest Vojvodstava, i suočiti se s Regalom. Tu je i Molly, voljena djevojka kojoj namjerava otvoriti svoje srce. Nakon smrti kralja Shrewda, Fitza više nema   tko zaštititi od princa Regala, a kraljevstvu sa svih strana prijete   opasnosti.

46.

Lindholm, Margaret Astrid, 1952-
Ubojičin učenik : prvi dio trilogije Farseer / Robin Hobb ; s engleskoga preveo Mate Maras. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2021. - 447 str. ; 22 cm. - (Trilogija Farseer ;  1)(Lumen)
Prvi dio trilogije „Farseer“. O kraljevstvu Šest Vojvodstava pripovijeda konjušarev pomoćnik Fitz. Fitz je zapravo nezakoniti sin princa Chivalryja koji se zbog svoje izvanbračne veze odrekao prijestolja. Međutim, kralj Shrewd će najednom mladića prihvatiti na dvoru kako bi ga obučio za vršenje važne funkcije u kraljevstvu: želi da Fitz postane Kraljev čovjek, odnosno uvježbani ubojica. Međutim, princ Regal osjeća se ugroženim zbog Fitzove   nazočnosti...

47.

Lindholm, Margaret Astrid, 1952-
Ubojičina potraga : treći dio trilogije Farseer / Robin Hobb ; s engleskoga preveo Mate Maras. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2022. - 835 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Trilogija Farseer ;  3)(Lumen)
Treći dio trilogije „Farseer“. Dok na rubu života i smrti leži u tamnici, svi misle da je Fitz već mrtav, pa čak i njegova voljena Molly. Princ Regal se proglasio kraljem nakon što je Verity nestao. Dok u svojoj ogorčenosti razmišlja kako će se osvetiti Regalu, Fitz iznenada dobije poziv od Verityja, koji je ipak  živ…

48.

Louis, Edouard, 1992-
Borbe i metamorfoze jedne žene / Édouard Louis ; s francuskoga prevela Vanda Kušpilić. - Zagreb : OceanMore, 2022. - 74 str. : ilustr. ; 21 cm
Jedne večeri autora nazove majka i povjeri mu da je ostavila njegova oca. Početak je to priče o ženskoj emancipaciji, ali i o odnosu majke i sina, posveta majci koja svjedoči o borbi za dostojanstveniji život te izlasku iz rodno i klasno uvjetovanog zatočeništva. Kao pandanu romana „Tko je ubio mog oca“, autor u knjizi pripovijeda o preobrazbi žene koja je uspjela   pobjeći iz začaranog kruga siromaštva i nasilja opisanog u njegovu prvijencu „Raskrstimo s Eddyjem“. Ovaj kratki roman nadopunjuje opus jednog od najčitanijih francuskih pisaca mlađe   generacije.

49.

Lupton, Rosamund, 1964-
Tri sata / Rosamund Lupton ; s engleskoga prevela Ivana Bodul. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2022. - 332 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 409)
Na školu u Somersetu izvršen je oružani napad. Dok mediji prenose vijesti o dramatičnim događanjima i policija opkoljava školu, autorica prati trosatnu agoniju nekolicine likova i načine na koje se nose sa situacijom u kojoj su se našli. Među   njima se ističu ranjeni ravnatelj škole Matthew Marr, njegov zamjenik Neil Forbright, voditeljica dramske skupine Daphne Epelsteiner, zabrinuta majka Beth, učenica Hannah i njezin dečko Rafi, hrabri dječak koji je zajedno s mlađim bratom Basijem pobjegao od užasa rata u Siriji, a onda se još jednom zatekao u noćnoj  mori.

50.

MacCann, Colum, 1965-
Apeirogon / Colum McCann ; prevela s engleskog Katja Grcić. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 499 str. : ilustr. ; 24  cm
Dvojica muškaraca nalaze se na suprotnim stranama izraelsko-palestinskoga sukoba, a život jednog i drugog zauvijek će promijeniti nasilne smrti njihovih kćeri. Smadar, trinaestogodišnja kći Ramija Elhanana, život je izgubila u napadu bombaša samoubojice, dok je Abir, desetogodišnju kćer Palaestinca Bassama Aramina, ustrijelio pripadnik izraelske granične   policije. Iz boli uzrokovane smrću kćeri rodit će se snažno prijateljstvo i Rami i Bassam će se pridružit pokretu za   mir…

51.

Maeterlinck, Maurice, 1862-1949
Inteligencija cvijeća / Maurice Maeterlinck ; s francuskoga prevela Željka Čorak. - Zagreb : Litteris, 2021. - 103 str. ; 17 cm. - (Biblioteka Mikrokozmos)
Esej o cvijeću jedan je od četiri autorova eseja o prirodi, nastao 1907. godine, u vrijeme secesije. Predstavlja kreativan, metaforičan spoj iskustvenog opažanja i poetskog tumačenja svijeta biljaka, jer, kako u pogovoru knjige prevoditeljica   Željka Čorak konstatira, „znanost i poezija, uostalom, odvojive su samo na niskim razinama i u skromnim umovima.“ Pisac   u eseju ustanovljuje brojne analogije između života cvijeća i ljudskog ponašanja. Prema autoru, cvijeće posjeduje moć mišljenja i demonstrira inteligenciju. „Čini se da posjeduje našu strpljivost, ustrajnost, taštinu; istu profinjenu i mnogostranu inteligenciju, gotovo istu nadu i isti ideal. Bori se, kao i mi, protiv velike ravnodušne sile koja mu na kraju   pomaže.“

52.

Moore, Liz, 1983-
Rijeka svjetla i tame / Liz Moore ; s engleskoga prevela Zrinka Pavlić. - Zagreb : Znanje, 2022. - 544 str. ; 23   cm
Mickey i Kacey su sestre koje su rano ostale bez roditelja pa je skrb o njima preuzela stroga i hladna baka. Kacey je u srednjoj školi zapala u ovisnost i donedavno nerazdvojne sestre počele su se međusobno udaljavati. Mickey se zaposlila u policiji i, iako nije u kontaktu sa sestrom, zabrinuta je za njezin život i neprestano strahuje da će je pronaći mrtvu. Kad filadelfijski serijski ubojica krene u krvavi pohod na mlade ovisnice i Kacey nestane bez traga, Mickey odluči otkriti što se zbiva. Iako time riskira gubitak posla i dovodi u opasnost vlastiti život i život svog sina, ona ipak odlučuje pronaći ubojicu i sestru.

53.

Mratinić, Berislav, 1969-
Kairosovi miljenici : putopisi i pejsaži kroz arhivsko gradivo : izbor 1868. - 1954. / [Berislav Mratinić]. - Zagreb : Bio-lip, 2021. - 248 str. : ilustr., faks. ; 30  cm
Autor, zaposlenik Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu, odabrao je tekstove i pripremio ih za ovu čitanku izvornih arhivskih tekstova. Sama građa je iz različitih područja, poput turizma, prometa, obrta i industrije, ribarstva, mostogradnje, a njeni  autori su sami sudionici događaja o kojima je riječ. Jedanko tako, predstavnici su svih slovjeva društva – banovi i velikaši, jednako kao obični ljudi. Svaki spis predstavlja po jedan događaj iz svakodnevnog života, a započinje pismom biskupa Strossmayera iz 1868. i njegovim putovanjem po Varaždinskoj županiji iz 1877., a završava rješenjem o lovištu za jelene u Čađavici iz 1954. godine. Na kraju knjige objavljen je sažetak na njemačkom i engleskom jeziku, kao i recenzije Milke   Babović i Vesne Mičković.

54.

Novi zavjet
Novi zavjet / s grčkog izvornika preveli Bonaventura Duda, Jerko Fućak. - 22. izd. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2022. - 813 str. ; 18 cm
Dvadesetdrugo izdanje prijevoda Novog zavjeta s grčkog izvornika koje su priredili Bonaventura Duda i Jerko Fućak. Ovo izdanje je tiskano velikim slovima za potrebe slabovidnih osoba, a u njegovoj pripremi izvršena je dodatna revizija cjelokupnog teksta.

55.

Perrin, Valérie, 1967-
Svježa voda za cvijeće / Valérie Perrin ; s francuskoga prevela Maja Ručević. - Zagreb : Sonatina, 2022. - 452 str. ;   23
cm
Violette Toussaint već dvadeset godina radi kao čuvarica groblja. Čitav njezin život prožet je tugom i samoćom. Majka ju je ostavila nakon poroda, premještali su je iz jedne udomiteljske obitelji u drugu, a utjehu je pokušala pronaći u braku koji nije uspio. Kad je ostala sama, mir je pronašla u održavanju groblja i vođenju bilježaka o pogrebima i pokojnicima. Sve će se, međutim, promijeniti kad se pojavi Julien Seul, policajac iz Marseillea koji želi udovoljiti neobičnoj želji svoje pokojne majke da njezinu urnu položi u grob poznatog odvjetnika Gabriela Prudenta. Julienova pojava i priča toliko će fascinirati Violette,   da će mu poželjeti otvoriti svoje  srce…

56.

Pišem ti pismo : natječaj za naj pismo 2012. - 2021.
Pišem ti pismo : natječaj za naj pismo 2012. - 2021. / [urednica Katja Matković Mikulčić]. - Velika Gorica : Gradska knjižnica Velika Gorica, 2021. - 134 str. : ilustr. ; 21  cm
Izbor pristiglih i nagrađenih pisama na natječaju koji je nastao inicijativom Gradske knjižnica Velika Gorica u suradnji s Hrvatskom poštom, u deset godina njegova održavanja. Natječaj je organiziran svake godine u travnju, od 2012. godine, s ciljem poticanja pismenosti i pismenog izražavanja. Osim prve, svake je godine bila zadana tema pisama, a žiri koji je     birao najbolja pisma bio je sastavljen od velikogoričkih književnika, književnih kritičara, kulturnih djelatnika te zaposlenika knjižnice. Stoga su u knjizi objavljeni rezultati natječaja i nagrađena pisma za koja su autori dali   privolu.

57.

Poetzsch, Oliver, 1970-
Vještac / Oliver Pötzsch ; preveo s njemačkoga Mario Režić. - Zagreb : Znanje, 2021. - 493 str. : ilustr. ; 24   cm
U lipnju 1666. godine medikus Simon Fronwieser i njegova supruga Magdalena, kći schongauskog krvnika Jakoba Kuisla, kreću na hodočašće u samostan Andechs kako bi zahvalili što su im dva mala sina ozdravila od opasne groznice. U samostanu su se dogodila ubojstva za koja je optužen fra Johannes, ljekarnik tajanstvene prošlosti. Osumnjičen za čarobnjaštvo, bit će podvrgnut mučenju i na kraju pogubljen, osim ako njegovu nevinost ne uspije dokazati Jakob Kuisl.
Beskrajno tvrdoglavi i uvijek znatiželjni, Kuisl, Magdalena i Simon kreću u opasnu potragu za stvarnim vješcem iz  Andechsa i tajnama samostana bogatog relikvijama. Roman je četvrti nastavak serijala o pustolovinama Magdalene   Kuisl.

58.

Prebeg, Jagoda, 1961-
Rakovo dijete : ispovijest jedne bolesne medicinske sestre / Jagoda Prebeg. - Split : Naklada Bošković, 2021. - 127   str.
; 21 cm. - (Biblioteka Suvremena proza ; 179)
Autobiografska pripovijest u kojoj autorica opisuje život i svakodnevnicu od trenutka kada joj je 1998. godine po prvi put dijagnosticiran rak. Po profesiji medicinska sestra, ona je kroz ovu intimnu pripovijest željela prenijeti vlastitu priču o suživotu s ovom teškom bolesti. Uz želju da pomogne onima koji prolaze kroz istu ili sličnu sudbinu, autorica je kroz trideset poglavlja iznijela i opisala teške trenutke kroz koje je prolazila, ali iz kojih je na kraju izašla kao zrelija i duhovno bogatija osoba.

59.

Quinn, Julia, 1970-
Zbog gospođice Bridgerton : [prvi roman iz serije o obitelji Rokesby] / Julia Quinn ; s engleskog prevela Lidija Toman. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2022. - 344 str. ; 21 cm
Prvi roman iz serije o aristokratskoj obitelji Rokesby. George je jedini njen član kojega gospođica Billie Bridgerton ne podnosi. Kao najstariji sin, naslijedit će golemo bogatstvo, ali je arogantan i dosadan, a Billie je uvjerena kako i George nju smatra antipatičnom. Međutim, ukazat će se prilika koja će ih zbližiti više nego što su očekivali, a poljubac će otkriti      sasvim drukčiju istinu: Billie i George su stvoreni jedno za  drugo.

60.

Rječnik obreda
Rječnik obreda / uredio Mircea Eliade ; s talijanskoga preveo Ivica Žižić. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2021. - 608 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Priručnici ; sv. 110)
Na više od 600 stranica, rječnik obuhvaća i razrađuje niz pojmova kao što su ceremonije, čišćenja, egzorcizam, inicijacija, karneval, obredne izolacije, amuleti i talismani…itd. On je rezultat dugogodišnjeg istraživanja i rada stručnjaka na području etnologije, filozofije, sociologije, antropologije i teologije. Urednik rječnika u svojem se radu posebice fokusirao na proučavanje obreda obnove i obreda prijelaza, koji se kreću od misterijskih religija i šamanizma pa sve do obreda u   različitim tajnim društvima.

61.

Seneca, Lucius Annaeus, 4 pr. Kr.-65
O kratkotrajnosti ljudskog života : pisma majci i prijateljima / Seneka ; [prijevod s engleskog Dragana Jagušić]. -   Zagreb
: Planetopija, 2021. - 165 str. ; 17 cm. - (Biblioteka  Quantum)
U knjizi su objavljena tri eseja ovog rimskog filozofa-stoika iz zbirke „Moralni eseji“: O kratkotrajnosti ljudskog života, Utjeha Helviji te O smirenosti uma. Riječ je o tekstovima koji pozivaju na čitanje filozofije, a čije se pouke mogu primjenjivati u svakodnevnom životu. Središnja tema prvog eseja je vrijeme i način na koji ga ljudi provode. Drugi esej autor   je napisao majci Helviji kao utjehu što je prognan daleko od nje. U trećem se obraća prijatelju Sereni ističući prednosti jednostavnog stila života i nesklonost prema raskoši i rastrošnosti, odnosno podrška je prijatelju da se utemelji   u
smirenosti uma.

62.

Shen, L. J.
Vicious / L. J. Shen ; s engleskoga prevela Dijana Ćurković. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2022. - 372 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 408)(Grešnici Sainta ; knj.  1)
Prva knjiga serijala „Grešnici Sainta“. Vicious je atraktivan muškarac, ali ima toksičnu, bešćutnu narav. On pretpostavlja da  je Emilia, krhka mlada umjetnica, slučajno doznala njegovu mračnu tajnu koju želi sakriti od svih. Među njima godinama  vlada napetost i frcaju iskre mržnje, ali i  strasti.

63.

Shin, Young, 1952-
Susret u Dubrovniku : [roman] / Young Shin ; prevela Ivana Gubić. - Zagreb : Ibis grafika, 2021. - 199 str. ; 21   cm
Roman u kojem korejski autor predstavlja Hrvatsku i njezina povijesna zbivanja, viđena očima dvoje korejskih protagonista.
Shin Jun-seon, nekadašnji haški tužitelj i Kwon Yu-ji, povjesničarka umjetnosti, susreću se u Dubrovniku, koji su posjetili     iz različitih osobnih razloga. Yu-ji krenula je u Hrvatsku u potragu za svojim ocem kome se izgubio svaki trag, a u Dubrovniku joj se sasvim slučajno pridružuje Shin Jun-seon. Njihovo zagonetno putovanje, koje će ih odvesti sve do Crne Gore te Bosne i Hercegovine, popraćeno je iscrpnim pričama o povijesnim i političkim zbivanjima na ovim prostorima, koje   je Jun-seon godinama pažljivo  sakupljao.

64.

Skračić, Vladimir, 1945-
Kornati kad su bili Kurnati : intimni leksikon prošlosti arhipelaga / Vladimir Skračić ; [crteži Josip Zanki] ; [toponomastičke karte Kristijan Juran, Nataša Šprljan] ; [akcentuacija Nataša Šprljan]. - Zagreb : Školska knjiga ; Zadar : Sveučilište, 2021. - 479 str. : ilustr. ; 24 cm
Autor je godinama prikupljao toponomastičku i drugu jezičnu građu po jadranskim otocima te je u formi leksikona s ponekad literariziranim natuknicama, odabranim i ispisanim po vlastitom sjećanju i po kazivanjima niza otočana, nastojao opisati Kornate, njihovu ribarsku i težačku prošlost. Raščlanjenošću na natuknice u kojima donosi odrednice kornatskoga načina života važne za razne teme (vjetrovi, plovidba, alati, ribolov, ovce...), građa je protumačena u jedinstvenom kontekstu. Autor tumači stvarnost kornatskog otočja jednog povijesnog vremena suprotstavljanjem dvaju njihovih naziva, standardnojezičnog i lokalnog. Ta se onomastička opozicija provlači kroz cijelu knjigu ističući potrebu za preciznijim razumijevanjem prostora, njegovoga društvenog konteksta te kornatske, kao i ukupne hrvatske otočne    kulture.

65.

Sorkočević, Luka, 1734-1789
Luca Sorgo: Memoriae : dnevnik Luke Sorkočevića (1781-1782) / priredila, transliterirala, prevela i komentirala Katja Radoš-Perković. - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Odsjek za povijest hrvatske glazbe : Hrvatsko muzikološko društvo, 2021. - 550 str. : faks. ; 24 cm. - (Serija Izvori i dokumenti o glazbi / Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Odsjek za povijest hrvatske glazbe ; br.  3)
Dnevnik koji je ovaj skladatelj, dubrovački plemić, vodio za vrijeme boravka u Beču u drugoj polovici 1781. te na putu natrag prema Dubrovniku početkom 1782. godine, odnosno dijelovi koji su sačuvani. Prvi dio knjige sadrži transliteraciju teksta i prijevod na hrvatski, dok je u drugom dijelu objavljen faksimil rukopisa dnevnika. Katja Radoš-Perković napisala je detaljnu uvodnu studiju, dok je sam uvod u knjigu i okolnosti njena objavljivanja prije toga ispisala Vjera Katalinić (tekstovi su i na engleskom jeziku). Knjiga je objavljena u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost "Umrežavanje glazbom: promjene paradigmi u 'dugom 19. stoljeću' - od Luke Sorkočevića do Franje Ksaver Kuhača" s ciljem da se javnosti pruži potpuni uvid   u diplomatsku misiju Luke Sorkočevića, kao i niz zbivanja kojima je tijekom svog boravka u Beču i ostalim gradovima prisustvovao.

66.

Svijet i Dante : tekstovi pjesnika i mislioca 20. stoljeća o Danteu u povodu njegove sedam stoljetnice  smrti
Svijet i Dante : tekstovi pjesnika i mislioca 20. stoljeća o Danteu u povodu njegove sedam stoljetnice smrti / priredili Marko Grčić i Božidar Petrač. - Zagreb : Alfa, 2021. - 216 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Anima Europae ; knj.  3)
Hrestomatija tekstova o Danteu, nastala u povodu 700. obljetnice njegove smrti, sadrži tekstove najznačajnijih književnika i velikih mislilaca 20. stoljeća. Knjiga je nastala u želji da se ukaže na Danteov golemi utjecaj na svjetske pisce, teologe i mislioce, kako u prošlosti, tako i danas. Unatoč stoljetnim razlikama koje dijele vrijeme djelovanja ovog velikog pjesnika i naš suvremeni način razmišljanja, Danteovo poimanje svijeta još uvijek je nepresušno vrelo inspiracija te beskrajan univerzum neodgovorenih pitanja. Tekstovi u knjizi duboko ulaze u svijet književnog velikana te svjedoče o njegovoj bezvremenosti.

67.

Šimić, Krešimir, kroatist, 1973-
Laurin nos : hrvatska religiozna lirika šesnaestoga stoljeća / Krešimir Šimić. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2021. - 405 str. ; 21 cm. - (Eseji / Kršćanska sadašnjost ; sv.  52)
Knjiga je nastala na temelju autorove disertacije koju je obranio 2010. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Riječ je   o prvoj književnopovijesnoj sistematizaciji i valorizaciji hrvatske religiozne lirike 16. stoljeća. Knjiga je zanimljiva i korisna svima koji se bave proučavanjem književnosti, pogotovo  pjesništva.

68.

Škare, Andrija, 1981-
Novi dio grada / Andrija Škare ; [ilustracije Stipan Tadić]. - Zaprešić : Fraktura, 2022. - 211 str. ; 21  cm
Zajedno s novim četvrtima grada nastaju i rastu i novodoseljeni stanari, prolaze scenom koju označuje niz točaka u   prostoru oko kojih pulsira život. Tako je nastajao Novi Zagreb, planskom izgradnjom urbane infrastrukture. Školarci,  sportaši rekreativci, lokalni osobenjaci, nasilnici, zafrkanti, jednostavno – susjedi, cijeli dijapazon likova kakve svatko poznaje i svakodnevno susreće. Zavirivanjem u prijelomne trenutke i situacije iz njihovih tako običnih života u pričama se gradi atmosfera jednog novozagrebačkog kvarta, snažno markirana prepoznatljivošću ljudskih naravi njegovih    stanovnika.

69.

Tadej, Radovan, 1956-
Putovima Pavla Vidasa : (o životu, putovanju i pisanju jednog iseljenika) / Radovan Tadej, Vjekoslava Jurdana. - Zagreb : Institut za migracije i narodnosti ; Škrljevo : Katedra Čakavskog sabora "Bakarskoga kraja", 2021. - 299 str. : ilustr. ; 25  cm
Monografija s kritičkim izdanjem životopisa ovog siromašnog emigranta iz Hreljina u Hrvatskom primorju, koji je putovao po svijetu te je po povratku u zavičaj sve zapisao. Kao autentični svjedok, on pripovijeda o tadašnjim povijesnim, političkim, društvenim, ekonomskim i kulturnim prilikama, kako u onodobnom hrvatskom društvu, tako i u Europi, Australiji, Južnoj i Sjevernoj Americi te Južnoj Africi. Autor knjige razdijelio je Vidasov izvorni rukopis u jedanaest cjelina, pridodao im naslove, detaljan itinerar Vidasovih putovanja te kronološku naznaku. Knjiga sadrži i rodoslovni slijed Vidasove obitelji, popis   hrvatskih iseljenika koje je Vidas susreo i spomenuo te niz fotografija iz arhive obitelji Vidas. Analizu Vidasovih tekstova, iz knjževnoteorijske te iz perspektive sociologijskih istraživanja fenomena hrvatske emigracije, napravila je Vjekoslava   Jurdana.

70.

Tamarut, Anton, svećenik 1960-
Uvod u sakramente u svjetlu teologije slike Božje / Anton Tamarut. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost : Kršćanski kulturni centar, 2021. - 178 str. ; 22  cm
Autor, redoviti profesor na Katedri dogmatske teologije Katoličko bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, daje uvid u temeljne teološke postavke sedam sakramenata Crkve: krštenje, potvrdu, euharistiju, pomirenje ili ispovijed, bolesničko pomazanje, sveti red i ženidbu. Čovjek je po svojim mogućnostima, sposobnostima i djelovanju bogoliko biće, biće stvoreno na sliku Božju. Sličnost se osobito očituje u ljudskoj relacijskoj naravi i slobodnoj volji, gdje pojedinac svoj smisao i ostvarenje    nalazi isključivo u bliskoj povezanosti s transcendentnim, Bogom i s bližnjima. Kao dionik sakramentalne milosti i života Crkve, čovjek je pozvan spoznati samoga sebe, svoj poziv i svijet oko sebe te tako obnoviti i graditi prijateljstvo s Bogom i ljudima. Knjiga sadrži i popis literature koja sadrži povijesne, liturgijske i pravne podatke o sakramentima    Katoličke crkve.

71.

Tiljak, Đuro, 1895-1965
O građanskoj, socijalnoj i partizanskoj umjetnosti / Đuro Tiljak ; priredile Ivana Hanaček i Vesna Vuković. - Zagreb : BLOK, 2021. - 163 str. ; 19 cm. - (Biblioteka  Tendencija)
Četvrto izdanje biblioteke Tendencija sadrži publicističke radove slikara i likovnog kritičara Đure Tiljka. Radovi okupljeni u knjizi nisu poredani kronološki već su razvrstani u tematske cjeline: Studije, O Zemlji, O Babiću i Grupi trojice, Kratki osvrti  te O partizanskoj umjetnosti. Vrijednost djela očituje se i u činjenici da su njegovi radovi prvi put sabrani na jednom mjestu,   a neki do sada nisu ni  objavljeni.

72.

Tomas, Domagoj, 1987-
Ideologija, krivnja i odmazda : Vlaho Lovrić i (dis)kontinuiteti prve polovice 20. stoljeća / Domagoj Tomas. - Zagreb : Alfa, 2021. - 451 str. ; 23 cm. - (Duh vremena)
Autor je, istražujući u Arhivu biskupskoga ordinarijata u Mostaru, naišao na osobnu ostavštinu Vlahe Lovrića iz razdoblja 1945. do 1947. godine te mu se, nakon izučavanja njegovih dnevničkih zapisa, otvorio niz pitanja. Iz toga proizlazi ova studija, čiji je prvotni cilj iz metodološke perspektive intelektualne povijesti propitivanje utjecaja društveno-političkih prijelomnica 1939., 1941. i 1945. na intelektualna gibanja unutar hrvatskoga društva. Nadalje, propitivanje njihova utjecaja  na pojedinca, na konkretnom primjeru Vlahe Lovrića, uključujući pitanje krivnje, koje proizlazi iz njegove aktivnosti u  političkoj grani Ustaškoga pokreta tijekom Drugoga svjetskog rata, kao i politiku odmazde jugoslavenske vlasti pri   završetku rata i u poraću, koja se manifestirala i u njegovu  slučaju.

73.

Topić, Berislav, 1931-
Marko Ciglar : (1911. - 1998.) : prilozi za životopis / Berislav Topić, Goran Ivanišević, Ivica Vučak. - Zagreb : Medicinska naklada ; Vinica : Općina Vinica, 2021. - XIV, 218 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Monografije / Medicinska  naklada)
Monografija je najvećim dijelom posvećena ovom poznatom hrvatskom liječniku – fizijatru, balneologu, internistu, čiji je profesionalni put preko Zagreba usmjeren na Sarajevo, gdje je, između ostalog, osnovao Zavod za balneologiju i medicinsku klimatologiju te Institut za fizijatriju i rehabilitaciju. Rođen je u Vinici kod Varaždina, pa je u ovoj monografiji koju je, uz Medicinsku nakladu, u izdavanju podržala i vinička općina, predstavljena i povijest Vinice, uključujući, za povijesni prikaz neizostavnu, obitelj Bombelles. Jednako tako, predstavljena su još tri liječnika, rođena Viničanina: Hinko Kučinić, Artur Sok i Vladimir Chylak.

74.

Trišler, Mirko, 1919-1995
Leksikon primjenjene kulture, 54 godina kasnije / Trišler, Dragić ; priredio Veljko Krulčić. - Zagreb : Vedis, 2021. - [171] str. : ilustr. ; 20 cm
Knjiga je svojevrsni nastavak „Leksikona za nepismene“ i također je pretisak izdanja objavljenog prije 54 godine. Autor, jedan od najvećih humorista tog doba u Hrvatskoj, ali i u cijeloj Jugoslaviji,     na duhovit i osebujan način opisao je pojmove
„primijenjene kulture“. Nedjeljko Dragić je na svoj karakterističan način crtežima popratio Trifunov humoristični izričaj. Knjiga predstavlja vrijedno djelo hrvatske pop-kulture 60-ih godina 20.  st.
 

75.

Vargović, Eduard, 1946-
Varaždin 1981. godine - znanstveni skup i začetak Zavoda Hrvatske akademije u Varaždinu : prilozi za povijest   /
Eduard Vargović. - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ; Varaždin : Zavod za znanstveni rad, 2021. - 183   str.
: ilustr. ; 24 cm. - (Posebna izdanja / Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni rad u Varaždinu ; knj. 36)
Knjiga je objavljena povodom 40. obljetnice međunarodnog znanstvenog skupa kojim se proslavila 800. godišnjica grada Varaždina. Jednako tako, taj se događaj veže i uz osnutak Zavoda tadašnjeg JAZU, danas HAZU, u Varaždinu 1983. godine. Stoga ova knjiga kroz četiri cjeline sadržajno prati navedeno, dok su u posljednjem dijelu prilozi – dokumenti, fotografije, izvori i literatura.

76.

Velički, Damir, 1966-
Govorite li austrijski njemački? : o njemačkom jeziku u Austriji s rječnikom / Damir Velički, Vladimira Velički. - Zagreb : Knjigra, 2021. - 189 str. ; 21 cm
U knjizi se razmatraju osobitosti njemačkog jezika koji se govori u Austriji. U prvom dijelu iznesen je osvrt na pojmove, definicije i tumačenja policentričnog standardnog jezika, varijeteta, kao i na posebnosti austrijskog njemačkog. Također, istaknute su karakteristike izgovora, razlike između austrijskog njemačkog i općenjemačkog (taj se termin u knjizi koristi    za standardni njemački jezik) u gramatičkom rodu i u značenju, kao i posuđenicama iz drugih jezika. Osim toga, detaljnije   je opisan politički i školski sustav u Austriji, s pripadajućim vokabularom. Knjiga je ujedno i prilog rječničkoj građi   u
Hrvatskoj, pa je u drugom dijelu objavljen rječnik austrijacizama ("varijanti njemačkoga jezika uobičajenih samo u Austriji"), prevedenih na hrvatski jezik, a djelomično i s općenjemačkim izrazom. Na kraju knjige je abecedni popis riječi.

77.

Vitez, Aleksandra, 1965-
Priče iz ateljea / Aleksandra Puizina Vitez. - Zagreb : Srednja Europa, 2019. - 206 str. : ilustr. ; 21  cm
U knjizi su predstavljeni razgovori ove slikarice i pedagoginje s istaknutim hrvatskim likovnim umjetnicima. Razgovori su vođeni od 1993. do 1995. godine te emitirani u Obrazovnom programu Hrvatskoga radija. Autoričini sugovornici koji iznose priče o svom umjetničkom stvaralaštvu, ali i intimna sjećanja na ljude i događaje su: Želimir Janeš, Ivan Lovrenčić, Brano Horvat, Ferdinand Kulmer, Ante Starčević, Mladen Veža, Cata Dujšin-Ribar, Đuro Griesbach, Kosta Angeli Radovani, Marija Braut, Miro Vuco, Ivan Antolčić, Ljerka Njerš, Nikola Koydl, Ivan Lesiak, Zdenka Pozaić, Branko Vujanović, Renata Chalupa Prvan, Josip Generalić, Ivan Lacković Croata, Erika Šmider, Ante Despot i Ico  Voljevica.

78.

Vitez, Ivan, slikar, 1940-2020
Proljeće na ivici Kustošije / Ivan Vitez. - Zagreb : Alfa, 2021. - 133 str. : slika autora ; 23 cm. - (Duh  vremena)
Zbirka priča kojima autor evocira uspomene na desetogodišnje razdoblje svog djetinjstva, u razdoblju od 1945. do 1955. godine. Kroz dvadeset i dvije priče o malom zagrebačkom naselju na tromeđi Kustošije, Črnomerca i Trešnjevke, autor portretira autentične ljude onoga vremena, njihove sudbine i svakodnevne događaje. Unatoč teškim poslijeratnim vremenima, duhovitim dijalozima i specifičnim zagrebačkim govorom, autor oživljava jedno doba, zauvijek ukorijenjeno u njegovom sjećanju.

79.

Ward, Catriona
Zadnja kuća u Nepotrebnoj ulici / Catriona Ward ; s engleskoga preveo Igor Rendić. - Zagreb : Sonatina, 2022. - 358 str. ; 22 cm
Ted Bannerman je ekscentrični stanovnik mirnog gradića. Njegova mračna i trošna kuća nalazi se na kraju Nepotrebne ulice, uz sam rub šume. Ted je samotnjak, nezaposlen, ima probleme s pamćenjem i zazire od susjeda, a društvo mu pravi Olivia, mačka koja govori i čita Bibliju, te povremeno i kći Lauren, koja ne izlazi iz kuće. Prije jedanaest godina nestala je šestogodišnja djevojčica, a policija je provjeravala i Teda. Dee još uvijek nije odustala od nade da će pronaći svoju sestru…

80.

Wharton, Edith, 1862-1937
Doba nevinosti / Edith Wharton ; s engleskoga preveo Marko Maras. - Zagreb : Znanje, 2021. - 325 str. ; 23  cm
Roman ove američke spisateljice, prve žene dobitnice Pulitzerove nagrade za roman, suptilna je priča o onemogućenoj ljubavnoj vezi u najvišem aristokratskom društvu "staroga New Yorka", okruženja strogih normi ponašanja i neoborivih konvencionalnosti. Roman je ujedno i analiza scene američkog pomodnog društva na kraju 19.    stoljeća.

81.

Wijckmans, Frank
Ugovori o distribuciji u pravu tržišnog natjecanja : EU - Hrvatska / Frank Wijckmans, Filip Tuytschaever, Mario Krka. - Zagreb : Narodne novine, 2022. - XVII, 336 str. ; 25 cm. - (Pravna biblioteka. Europsko pravo ;  22)
Knjiga se temelji na opširnijoj monografiji "Vertikalni sporazumi u kontekstu prava tržišnog natjecanja EU-a" izdavačke kuće Oxford University Press, koja je polazište za niz lokalnih izdanja. Sastoji se od tri cjeline, uz Uvod, to su Ugovor o distribuciji kao trgovački ugovor po hrvatskom pravu i Pravo tržišnog natjecanja. Ova monografija rezultat je suradnje s odvjetničim društvom Divjak, Topić, Bahtijarević & Krka OD d.o.o. te odvjetnikom-partnerom Marijem Krkom, ali i nizom suatora.

82.

Znanstveni skup Završetak Prvog svjetskog rata u Dalmaciji (2018 ;  Zadar)
Završetak Prvog svjetskog rata u Dalmaciji : zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog 5. studenoga 2018. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru / [glavni urednik Tado Oršolić]. - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ; Zadar : Sveučilište u Zadru, 2021. - 256 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Posebna izdanja / Hrvatska akademija znanosti   i umjetnosti
- Zavod za povijesne znanosti u Zadru ; knj.  9)
Zbornik radova objedinjuje 12 radova članova Odjela za povijest koji znanstveno valoriziraju društveno-političke, gospodarske, kulturne i vojne prilike u Dalmaciji u kontekstu Prvog svjetskog rata, s fokusom na posljednju godinu. Uz svaki rad objavljen je sažetak na engleskom jeziku te izvori i literatura. Sadrži fotografije, tablice i   karte.

83.

Zovko, Irena
O dvostrukoj negaciji i niječnome slaganju / Irena Zovko Dinković. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada, 2021. - 287 str. ; 24 cm
U knjizi su u tri glavna poglavlja obrađeni razni oblici negacije. Prvo se poglavlje odnosi na oblike višestruke negacije, prije svega logičku dvostruku negaciju, litote te pleonastičnu negaciju. Slijedi poglavlje u kojem se razmatra pojava niječnog slaganja, odnosno niječnih i neodređenih zamjenica u različitim jezicima. U ovom je poglavlju i prikaz dva tipa niječnog slaganja, obaveznog i djelomičnog, te dvaju pojmova važnih za tumačenje niječnog slaganja, silazne monotoničnosti i polarnosti, zatim Jespersoenov ciklus, kao i prikaz razvoja negacije u engleskome jeziku. Naredno poglavlje odnosi se na niječno slaganje u hrvatskome jeziku. Slijedi zaključak i popis  literature.