Novi naslovi - svibanj

1.
Andrijanić, Ivo, 1938-
Međunarodno poslovanje / Ivo Andrijanić, Duško Pavlović. - Zagreb : Libertas Međunarodno sveučilište : Plejada, 2016. - 358 str. : graf. prikazi ; 24 cm. - (Biblioteka Udžbenici i  priručnici)
Udžbenik za studente Libertas Međunarodnog sveučilišta u Zagrebu, koji pruža uvod u ekonomiku vanjske trgovine, institucionalizaciju međunarodnih trgovinskih i monetarnih odnosa, važnost i način korištenja marketinške koncepcije u poslovnoj strategiji poduzeća te marketinga u pripremi i strategiji izlaska na strano tržište. Teoriju podupiru brojna praktična znanja te primjeri trgovačkih običaja, konvencija i pravila na međunarodnoj razini razmjene, a svako poglavlje završava pitanjima za raspravu.

2.

Atwood, Margaret Eleonor, 1939-
Godina potopa / Margaret Atwood ; s engleskoga preveo Marko Maras. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2016. - 319 str. ; 24 cm
Drugi nastavak znanstvenofantastične trilogije kanadske autorice prati dvije žene koje su preživjele veliku kataklizmu. Toby   je mlada žena koja je nekim čudom preživjela potop i sada živi u vrtu na krovu, a koja je bila pripadnica sekte Božji vrtlari.
Ren je prostitutka i plesačica na trapezu u luksuznom seks klubu, koja je spašena od kataklizme tako što je bila     zatvorena u specijalnom spremniku u klubu... Jednim dijelom radnja prati njihovo preživljavanje u svijetu poslije potopa, a drugim se sastoji od niza njihovih flashbackova u život  prije.

3.

Banks, Maya
U postelji s ratnikom : [prvi dio trilogije o braći McCabe] / Maya Banks ; s engleskoga prevela Ira Martinović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - 334 str. ; 20 cm. - (Trilogija o braći McCabe ; dio  1)
Nova trilogija povijesno-ljubavnih romana govori o braći McCabe. Ta tri junaka učinit će sve da spase svoj klan i nasljeđe. Ova prva priča posvećena je najstarijem bratu Ewanu McCabeu čiji je zadatak osvetiti se neprijatelju koji je uvelike naštetio klanu. Na putu mu se nađe nezakonita kćerka škotskoga kralja koja u nasljedstvo nosi posjed za kojim je opća grabež. U   brak s Ewanom biva uvučena preko volje, ali ubrzo shvati da rješenja i nije tako loše -   dapače...

4.

Barišić, Pavo, 1959-
Ideal vladavine puka : uvod u filozofiju demokracije : sveučilišni udžbenik / Pavo Barišić. - Zagreb ; Split : Hrvatsko filozofsko društvo : Filozofski fakultet Sveučilišta, 2016. - 270 str. ; 25  cm
Knjiga nastala kao plod višegodišnjeg bavljenja temeljnim pitanjima vladavine puka, idejnim ishodištima demokracije i idealom vladavine puka, a napisana s namjerom da posluži kao sveučilišni udžbenik. Razmatranja u ovoj knjizi potaknuta  su s promišljanjem mjesta građanina i uloge političke javnosti od prvotnih antičkih oblika vladavine naroda do suvremene globalizacijske prekretnice. Obrazlaže zašto je demokratski put u stvarnosti pouzdaniji i prohodniji od drugih dosad iskušanih.

5.

Bauer, Ljudevit, 1941-
Zavičaj, zaborav / Ludwig Bauer. - Zaprešić : Fraktura, 2017. - 412 str. ; 20  cm
Novo izdanje višestruko nagrađenog romana poznatog hrvatskog književnika. Zavičaj kao mjesto utočišta, nostalgije i zaborava mučnih sudbinskih zbivanja, u ovom romanu je glavna autorova nit vodilja. Kroz životne priče podunavskih Nijemaca koji traže svoje korijene, prisutan je i vječiti sukob pojedinca i sustava, dok je vjerovanje u ideale kod glavnog junaka romana prožeto čežnjom za  samozaboravom.

6.

Benjamin, Walter, 1892-1940
Berlinsko djetinjstvo oko 1900. / Walter Benjamin ; s njemačkog prevela Sanja Lovrenčić. - Zagreb : Mala zvona, 2016. - 97 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Biblioteka U prvom  licu)
Knjiga započeta 1932. godine, najintimnija knjiga ovog utjecajnog mislioca 20. stoljeća, niz je vinjeta, meditativnih     "misaonih slika", iz autorovog rodnog grada Berlina. Kako kaže u predgovoru, započeo ju je pisati u inozemstvu kada mu je postajalo jasno da će se "morati za duže vrijeme a možda i zauvijek oprostiti od grada" u kojem je rođen... Od   1932. do 1938. nastalo je nekoliko rukopisnih verzija, a ovo izdanje je "posljednja autorova verzija" iz 1938. kojoj su pridodani neki stariji fragmenti.

7.

Blaedel, Sara, 1964-
Zaboravljene djevojke / Sara Blaedel ; prevela s danskoga Marina Kopjar. - Zagreb : Znanje, 2016. - 271 str. ; 24 cm U domu za mentalno oboljele ostavljenu djecu koja nisu imala nikakav kontakt s obitelji zvali su    zaboravljena djeca.
Blizanke Lise i Mette smještene su u dom i zaboravljene, a umrle su navodno sa sedamnaest godina od upale pluća. Trideset godina poslije pronađeno je neidentificirano tijelo žene. Veliki ožiljak na jednoj strani lica trebao je olakšati identifikaciju, ali kako nitko nije prijavio nestanak žene ne zna se njezin identitet. Nakon objave u medijima policiji se javlja žena koja je prepoznala djevojčicu iz doma. Policija treba otkriti gdje je Lise bila trideset godina i gdje je njezina sestra blizanka Mette. Nova voditeljica Odjela za nestale Luise Rick i partner Erik Nordstrom preuzimaju istragu koja se   komplicira zbog novih ubojstva žena u istoj šumi gdje je pronađena   Lise.

8.

Blašković, Biserka, 1954-
Savršeni put do iscjeljenja / Biserka Blašković. - Zagreb : Alternativni centar Hareom, 2016. - 208 str. : ilustr. ; 21   cm
Nakon svoje prve knjige "Moć životne energije" zagrebačka bioenergetičarka je dobila brojne pozitivne reakcije čitatelja  kojima je knjiga pomogla u životnim promjenama. Nakon objavljivanja prve knjige piše blog na portalu Večernjeg lista, a ova njena knjiga se sastoji od tekstova s bloga. U njima na jednostavan način govori o raznim temama u čijem fokusu su razni načini kako poboljšati zdravstveno stanje, podići energiju i kvalitetu   života.

9.

Bobovec, Borka, 1961-
Antologija hrvatske arhitekture druge polovine dvadesetog stoljeća : 2/2 XX / Borka Bobovec. - Zagreb : UPI-2M plus, 2016. - 284 str. : ilustr. ; 22 cm
Kroz četiri poglavlja: Arhitekt - nositelj kulture društva, Redefiniranje vrijednosti, Nova generacija i Kraj dvadesetog stoljeća, iznesen je pregled najznačajnijih arhitekata i njihovih djela projektiranih i izgrađenih u drugoj polovici dvadestog stoljeća u Hrvatskoj. Uz ime pojedinog arhitekta navedeni su njegovi izvedeni radovi i dobivene nagrade, nakon čega slijede ilustracije. Slijedi sažetak na hrvatskom i engleskom jeziku, popis literature i internet izvora, bilješka o autorici i kazalo    imena.

10.

Bralić, Irena, 1961-
Cijepljenje i cjepiva / Irena Bralić i suradnici. - Zagreb : Medicinska naklada, 2017. - XVIII, 288 str. : graf. prikazi ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Splitu)(Biblioteka Sveučilišni priručnici)
Problem cijepljenja razmatran je multidisciplinarno - pedijatri, specijalisti školske i obiteljske medicine, epidemiolozi infektolozi, neonatolozi praktičari su koji prikazuju cijepljenje svaki iz svojeg iskustva. Uz prikaz programa cijepljenja u Republici Hrvatskoj i programa cijepljenja u Europskoj uniji, prikazan je protokol o postupanju u slučaju odbijanja   cijepljenja. Također objašnjeni su i protokoli cijepljenja u posebnim uvjetima i specifičnim situacijama kao što su trudnoća,
nedonoščad, odrasla dob, imunodeficijentna stanja, maligne bolesti. Osuvremenjen, sveobuhvatan pogled na cijepljenje želi pojasniti sve aspekte ove kompleksne medicinske  intervencije.

11.

Brnčić, Jadranka, 1958-
Biti kršćanin s papom Franjom / Jadranka Brnčić. - Zagreb ; Sarajevo : Synopsis, 2016. - 302 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Znakovi vremena)
Tekstovi prethodno objavljeni na portalu Autograf podijeljeni su u nekoliko poglavlja. U prvom poglavlju riječ je o pareziji (govornoj figuri antičke retorike koju govornik koristi prilikom izlaganja neugodnih istina), a razmišljanja se nastavljaju u poglavljima o nasljeđu Drugog vatikanskog koncila, evangelizaciji, izazovima suvremenog društva kršćanstvu, o Crkvi u Hrvatskoj te krizi i novoj evangelizaciji.

12.

Chapman, Steve, 1950-
Vruće teme : što supružnici ne govore jedno drugome / Steve i Annie Chapman ; [prijevod Magdalena Halužan]. - 2.   izd.
- Koprivnica : Figulus, [2016?]. - 287 str. ; 21 cm
Drugo izdanje savjetnika za bračne parove temelji se na iskustvima autora i životnim situacijama kroz koje su prošli
tijekom gotovo tridesetak godina braka. Savjeti su u skladu s kršćanskim naukom, a u drugom dijelu knjige nalaze se upute na određene dijelove biblijskog teksta koji parovima mogu pomoći u razrješavanju   razmirica.

13.

Cicero, Marcus Tullius, 106-43 pr. Kr.
Govori protiv Katiline / Marko Tulije Ciceron ; prijevod, povijesni komentar i prilozi Ante Podrug ; uredila i uvodnu studiju napisala Inge Belamarić. - Zagreb : Latina et Graeca, 2016. - 245 str. : ilustr., zemljop. crtež ; 20 cm. - (Biblioteka Latina & Graeca ; knj. 63)
Ciceronovi govori protiv Katiline spadaju u najpoznatije govore rimske književnosti, a sada su prvi puta u komentiranom  izdanju dostupni hrvatskim čitateljima. Izdanje sadrži četiri Ciceronova govora, povijesni komentar, bibliografiju ranijih  prijevoda Ciceronovih govora i priloge (figure i tropi, kronologija Ciceronova života, informacije o Katilini i njegovoj uroti) Ante Podruga te uvodnu studiju Inge Belamarić.

14.

Cifrak, Mario, 1966-
I riječ je Božja rasla : od kerigme do evanđelja / Mario Cifrak. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2016. - 140 str. ; 24 cm. - (Biblica ; 21)
Evanđelje je prolazilo put od navještaja novozavjetne poruke do literarnog značaja teksta. Autor aspekt navještaja pokazuje   u Djelima apostolskim i tzv. misijskim govorima, koji su održali Petar i Pavao u prvom dijelu, a u drugom dijelu teksta  prikazana su evanđelja. Mario Cifrak pokazuje kako je Markovo evanđelje zapravo njegov književni način izričaja odredio pripovijedanje o Isusu i navještaj o Kristu.

15.

Cvenić, Josip, 1952-
Vožnja na mjestu / Josip Cvenić. - Osijek : Matica hrvatska, Ogranak Osijek, 2016. - 200 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Književna revija)
Najnoviji roman osječkog književnika i scenarista u kojem je, kroz glavni lik vozača te njegov život, predstavljeno vrijeme s kraja osamdesetih i početak devedesetih u Hrvatskoj, doba velikih preokreta, promjena i tranzicije. Slijedom toga, autor  govori o negativnim socijalnim, ekonomskim i psihološkim posljedicama tih promjena, koje obuhvaćaju sve i nitko ne ostaje pošteđen.

16.

Ćosić, Ana, književnica, 1934-
Odsjaj stvarnosti : roman / Ana Ćosić. - Zagreb : Izvori, 2016. - 192 str. ; 20  cm
Novi roman hrvatske spisateljice proze i poezije, prati stilsko-poetičku liniju autoričinih prethodnih književnih djela. Glavna    je junakinja žena koja doživljava emocionalni krah kao posljedicu kraja braka, nakon čega prolazi vrijeme boli, zbunjenosti, izgubljenosti, ali i pročišćenja iz kojeg se nalaže novi  početak…

17.

Čatić, Ivica, 1967-
Crkva - novo društvo usred staroga imperija : obrisi Pavlove političke teologije / Ivica Čatić. - Zagreb : Glas Koncila, 2016. - 453 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Teološke rasprave i komentari ; knj.  23)
Autor je bibličar s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu i župnik u Rumi doc. dr. Ivica Čatić. U prvoj knjizi na hrvatskom jeziku koja se bavi istraživanjem političkog pristupa Svetom pismu prikazan je izvorni znanstveni pogled koji je plod višegodišnjeg istraživačkog rada o političkoj teologiji. Konkretno istražena je Pavlova politička teologija. Obrađene su prije svega Pavlove poslanice, a Pavao je prikazan u svom  Židovstvu.

18.

Eggers, Dave, 1970-
Hologram za kralja / Dave Eggers ; prevela s engleskoga Ivana Jandras Szekeres. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2016. - 287 str. ; 23 cm
Alan Clay dolazi u Saudijsku Arabiju kako bi ondje sklopio unosan posao s kraljem Abdulahom za svoju tvrtku Reliant. Duboko u dugovima, zbog kojih će, među ostalim, njegova kći Kit ostati bez školarine, Alan polaže velike nade u ovu moguću poslovnu suradnju. Nakon što odgleda filmsku prezentaciju o kraljevoj namjeri da usred pustinje podigne grad blještaviji od Pariza, ostat će fasciniran i još više uvjeren kako mora privoljeti kralja da njegovu tvrtku uključi u ovaj megalomanski projekt. Međutim, bit će poprilično zatečen kada njegova ekipa bude smještena u    šatoru, usred pustinje, ostavljena da čeka kralja za koga je krajnje neizvjesno kada bi se trebao pojaviti i pogledati njihovu hologramsku prezentaciju…

19.

Freed, Alexander
Bojište : satnija sumraka / Alexander Freed ; [preveo Aleksandar Žiljak]. - Zagreb : Znanje, 2016. - 427 str. ; 20 cm. - (Star Wars)
Jedan u nizu romana o galaktičkom carstvu - Star Wars (Zvjezdani ratovi) koji su inspirirani epskom svemirskom operom. Radnja ovog romana kronološki se nastavlja na "Nasljednika Jedija", a slijedi ga "Imperij uzvraća udarac". Galaktički građanski rat u punom je jeku, a pobunjenička "satnija sumraka" - Šezdeset i prva satnija mobilne pješadije - nevoljko izvršava naredbu da se povuće suočena s nadmoćnim neprijateljem. Jedan neočekivani saveznik radikalno će promijeniti stratešku situaciju i povlačenje pretvoriti u protunapad. Roman je napisan prema videoigri temeljenoj na serijalu Zvjezdani ratovi.

20.

Fureš, Rajko, 1966-
Ivan Krstitelj Lalangue : otac medicinske stručne literature na hrvatskom jeziku i hrvatskog primaljstva / Rajko Fureš. - Zagreb : Medicinska naklada ; Osijek : Medicinski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera ; Zabok : Hrvatska  udruga Muži zagorskoga srca, 2016. - XIII, 368 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Osijeku)(Biblioteka Sveučilišni udžbenici / Medicinska naklada)
Znameniti i nepravedno zaboravljeni varaždinski liječnika 18. stoljeća Ivan Krstitelja Lalangue prikazan je kroz njegov značajni doprinos na području medicine u Hrvatskoj 18. stoljeća, u primaljstvu i porodništvu.  On je utemeljitelj prve   hrvatske primaljske škole koja u Varaždinu 1775. godine započinje s radom. Također prvi je pisac izvorne stručne medicinske književnosti na hrvatskom jeziku. Knjiga sadrži i priloge s izvornim Lalangueovim djelima koji su otisnuti i na hrvatskom suvremenom jeziku, a popisane su i komentirane sve knjige koje je izdao. Posebna vrijednost njegovih izdanja,  uz stručnost i znanstvenost, je hrvatski jezik kajkavske osnove, za to su zaslužni varaždinski franjevci Edmund Platušić i Eugen Klimpacher koji su autoru pomogli latinski izvornik njegovih medicinskih djela prevesti na kajkavski književni   jezik.

21.

Gordon, Noah, 1926-
Stvar izbora / Noah Gordon ; s engleskoga preveo Predrag Raos. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - 406 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 250)
Ovom knjigom završava popularna trilogija (nakon Iscjelitelja i Šamana) o liječničkoj obitelji Cole u kojoj svi prvorođeni   sinovi, počevši od legendarnog liječnika Roberta J. Colea iz 11. st., nose isto ime, a neki posjeduju tajno čulo imenovano Dar, tj. intuitivno znanje da će netko umrijeti. Junakinja romana Roberta J. Cole, jedina kći liječnika, sveučilišnog profesora,   iz inata ocu, završava pravo, ali ne odolijeva zovu medicine kad osjeti taj Dar držeći za ruke voljenog muškarca. Postaje uspješna liječnica s nadolazećom velikom karijerom na klinici, ali se ipak odlučuje otvoriti ordinaciju u manjem mjestu, u planinama, gdje je čekaju veliki životni obrati i zastrašujući  izazovi.

22.

Gracian, Baltasar, 1601-1658
Mudrost življenja / Baltasar Gracian ; [prijevod Dina Fleman]. - Zagreb : Cid-Nova, 2016. - 188 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Hermes ; knj. 8)
Baltasar Grácian bio je isusovac, profesor latinskog, filozofije, teologije i morala, rektor jezuitske visoke škole u Tarragoni. Njegovih 300 crtica, promišljanja o životu koje su vrijedile tada, vrijede i danas i uvijek im se čitatelj može ponovo vraćati. Zapravo tekst je izbor odlomaka iz dvanaest Graciánovih filozofskih djela koji je napravio 1653 godine njegov prijatelj Don Vincencio Juan de Lastanosa, a na njemački ga je preveo Arthur  Schopenhauer.

23.

Gray, Claudia, 1970-
Izgubljene zvijezde / Claudia Gray ; [prevela Tamara Jambrišak Lopac]. - Zagreb : Znanje, 2016. - 387 str. ; 20 cm. - (Star Wars)(Putovanje u Star Wars. Sila se budi)
Jedan u nizu romana o galaktičkom carstvu - Star Wars (Zvjezdani ratovi) koji su inspirirani epskom svemirskom operom. Romani su djelo različitih autora, a u ovisnosti o vremenu radnje (predrepubličko vrijeme, Stara Republika, Nova Republika i dr.) dijele se u nekoliko ciklusa. Razlikuju se i redoviti romani Zvjezdanih ratova (Legends) od romana objavljenih uz filmove (New Canon).
Naslovi objavljivani na hrvatskom jeziku pripadaju ovom drugom nizu te prate zbivanja i likove u filmovima, a kronološki se redaju ovako: Fantomska prijetnja (Terry Brooks), Napad klonova (Jane Mason i Sarah Hines-Stephens), Ratovi klonova (nije prevedeno), Osveta Sitha (nije prevedeno), Gospodari Sitha (Paul S. Kemp), Tarkin (James Luceno), Nova zora (nije prevedeno), Thrawn trilogija (Nasljednik imperija, Uspon mračne sile, Posljednja zapovijed - Timothy Zahn), Rogue One (nije prevedeno), Nova nada (George Lucas), Nasljednik Jedija (nije prevedeno), Bojište : satnija sumraka (Alexander Freed), Imperij uzvraća udarac (Donald F. Glut), Povratak Jedija (James Kahn), Poslije bitke (Chuck Wendig), Poslije  bitke
: životni dug (nije prevedeno), Izgubljene zvijezde (Claudia Gray), Poslije bitke : kraj carstva (nije   prevedeno).
Radnja ovog romana kronološki se nastavlja na "Poslije bitke: životni dug", a slijedi ga "Poslije bitke: kraj carstva". U   središtu priče ljubav je aristokrata Thanea Kyrella i seoske djevojke Ciene Ree s planeta Jelucan. Zajednička ljubav prema letenju odvodi ih u Imperijalnu akademiju, ali ih na kraju stavlja na suprotstavljene strane - njega na pobunjeničku, a nju uz Imperij koji čeličnu vladavinu nastavlja održavati stravičnim metodama  represije.

24.

Gruen, Anselm, 1945-
Velika knjiga božićnog vremena : novi doživljaj najljepšeg blagdana u godini / Anselm Grün ; [prijevod Lidija Šimunić Mesić]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2016. - 166 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Metanoja ;   209)
Njemački benediktinac, pisac brojnih duhovnih uspješnica Anselm Grün, jednostavnim tekstovima otkriva bit i duboko značenje Božića. Od vremena Došašća do Sveta tri kralja, opisuje obrede, ispisuje molitve i meditacije i povezuje osjećaje   i doživljaj sa smislom ovog obiteljskog  blagdana.

25.

Gruen, Sara
Na rubu vode / Sara Gruen ; s engleskog prevela Mirna Čubranić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - 380 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 248)
Bogataški obijesni mladi bračni par Ellis i Maddie i njihov prijatelj Hank na staru godinu 1944. naprave skandal pa odluče   na kraće vrijeme nestati iz Philadelphije. Učini im se zgodno istražiti u Škotskoj postoji li čudovište iz Loch Nessa tim više što je Ellisov otac istraživao postojanje mitološkog bića Nessie. Dobrim vezama uspiju se ukrcati na brod i domoći se Škotske usprkos njemačkim podmornicama. A na starom kontinentu bijesni rat, nadlijeću njemački zrakoplovi, racionirana je hrana, a domaće stanovništvo s gađenjem promatra dvojicu mladića "nesposobnih" za vojsku. Dok oni istražuju jezero, Maddie spoznaje ispraznost svog života i  braka...

26.

Hadot, Pierre, 1922-2010
Unutarnja tvrđava : uvod u Misli Marka Aurelija / Pierre Hadot ; prevela s francuskoga Bosiljka Brlečić. - Zagreb : Sandorf : Mizantrop, 2016. - 356 str. ; 23  cm
Francuski filozof i povjesničar filozofije analizira spis star gotovo 2000 godina s nakanom da misli stoičkog filozofa približi današnjem čitateljstvu i smatrajući da je s novim prijevodom "nužno težiti uspostavljanju nekog temeljnog smisla, na koji ćemo se zatim moći referirati da bismo, ako hoćemo, otkrili značenja kojih autor možda nije bio svjestan" (cit.), naime, smjestiti to antičko djelo u antički kontekst uz punu svijest o razlikama antičkih i suvremenih mehanizama književne kompozicije, kako bi se interpretacija utemeljila na samome   tekstu.

27.

Harris, Robert, 1957-
Časnik i špijun / Robert Harris ; preveo s engleskoga Andy Jelčić. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2016. - 459 str. ; 23 cm
Roman inspiriran jednim od najvećih političkih skandala u povijesti, Dreyfusovoj aferi, koja je od vojne špijunaže prerasla u francusku unutrašnjopolitičku krizu. Radnja započinje 1895. godinom, Picquartovim izvještajem s javnim poniženjem kapetana Dreyfusa i presudom za otkrivanje vojnih tajni. Picquart biva promaknut u pukovnika i    pedstojnika tzv.
Statističkog odjela, tj. obavještajne službe. No, vršeći svoju dužnost, on otkrije da se tajne i dalje prosljeđuju Nijemcima te shvati da Dreyfus nije bio prava  meta...

28.

Hipp, Marina Marija, 1963-
Dobro ili loše - Google ili strina / Marina Marija Hipp. - Zagreb : Izvori ; Našice : Romb, 2016. - 288 str. ; 23   cm
Osobne ispovijesti i razmišljanja autorice koja iznosi stavove o svim aspektima života, utkavši u savjete brojne priče, bajke, pjesme ili radnje filmova. Drukčija, ili Sva Svoja, komunicira s jednom uistinu posebnom Strinom i pronalazi odgovore na brojna pitanja suvremenog života.

29.

Ivanišević, Ivica, 1964-
Knjiga žalbe : eroteska / Ivica Ivanišević. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - 157 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj.   441)
Nagrađeni roman poznatog hrvatskog novinara i književnika u kojem prati četiri glavna junaka, četiri pisca u zajedničkom rezidencijalnom boravku. Svatko od njih (četvero pisaca različitih nacija i književnih stilova) dolazi s vlastitom pričom iz života, duboko uronjen u svoju muku. Svatko od njih ispisuje vlastite dnevničke zapise iz života u rezidenciji u kojoj se odvija buran život, ispunjen njihovim međusobnim  ispreplitanjem.

30.

Janeš, Franjo, 1982-
Tunel na kraju svjetla / Franjo Janeš. - Zaprešić : Fraktura, 2016. - 285 str. ; 21  cm
Četvrti roman hrvatskog pisca, svrstavan uglavnom u krimiće, donosi priču o četvorici prijatelja iz Novog Zagreba koji pokušavaju razotkriti okolnosti smrti padom s nebodera njihovog prijatelja, koja je proglašena   samoubojstvom.
Razotkrivajući tragičnu priču, autor predstavlja svakodnevicu u Zagrebu, gimnazijalce s tipičnim problemima za svoju dob u Hrvatskoj u suvremenom vremenu, a sve kroz humor te društvenu i političku   kritiku.

31.

Jeffries, Sabrina, 1958-
Jedna noć s princom / Sabrina Jeffries ; s engleskog prevela Tereza Milić. - Zagreb : Senior net, 2016. - 325 str. ; 20 cm. - (Kraljevsko bratstvo ; 3)(Biblioteka Naklada Neptun. Edicija Nove zvijezde povijesnih ljubavnih   romana)
Treći roman iz serije "Kraljevsko bratstvo" je povijesni ljubavni roman s početka 19. stoljeća i doba vladavine princa  Georgea. U ovom romanu glavni je protagonist treći nezakoniti prinčev sin i londonski zavodnik Gavin Byrne, vlasnik kockarskog kluba. Ženski mu je par markiza Christabel koja se pokušava domoći pisama koje bi mogle bitno naštetiti njezinom ocu. Toliko joj je stalo do  tih pisama da pristaje biti (navodna) Gavinova ljubavnica kako bi osigurala ulaz na  mjesto gdje su pohranjena njezina pisma. I Gavin ima razloge zašto pristaje na dogovor, ali zahtjeva od Christabel, kako bi uloge bile što uvjerljivije, da postane njegova ljubavnica za  pravo...
 

32.

Jelčić, Andy, 1958-
85.000 : roman / Andy Jelčić. - Zagreb : Hena com, 2017. - 193 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Verbarij ; knj.  25)
"Nitko ovo nije očekivao od mene. Ili točnije, nitko od mene više nije očekivao ništa, možda jednostavno zato što su isprva očekivali previše." Mladić odlazi na studij u Zagreb zajedno s djevojkom vršnjakinjom. I dok ona svoj dovršava i zapošljava se, te započinje "normalan" i  "ozbiljan" život, on svoj studij zanemaruje i zapne u statusu vječnog studenta. Javljajući se     na oglas u kojemu inozemna tvrtka traži vozače kamiona započinje neizvjesnu životnu fazu koja ga odvodi u opasni Irak,  gdje će za američku tvrtku prevoziti nepoznate terete stavljajući glavu u torbu svakim ulaskom u stari Iveco kamion...

33.

Johnston, Emily Kate
Tisuću noći / E. K. Johnston ; preveli s engleskoga Ira Wacha-Biličić i Damir Biličić. - Zagreb : Znanje, 2016. - 254 str. ; 23 cm. - (Knjiga dostupna svima. Plus ; sv.  104)
Okrutni kralj Lo-Melkhiin povremeno bi dolazio po najljepšu djevojku u selu da bi je odveo u svoj ksar. Te noći postala bi njegovom kraljicom da bi je sljedećeg jutra ubio. Takvu je sudbinu iskusilo već tristo djevojaka sve dok nije naišao na onu koja posjeduje tajne moći i koja je u njemu otkrila nešto što je njegova majka samo naslućivalai od koje je čula kako je  nekad bio dobar čovjek. U konačnom pustinjskom okršaju pokrenut će sve moguće sile kako bi se konačno obračunala sa zlom i vratila natrag dobrog i mudrog Lo-Melkhiina… Roman prepun fantazije u kojem se isprepliću narodna mudrost i iskonska ljudska potreba da zlo bude  pobijeđeno.

34.

Josipović, Matija, 1961-
Očaravajući svijet gljiva / Matija Josipović ; recenzent Andy Zöller. - Rijeka : Leo commerce, 2016. - 496 str. : ilustr. ; 25 cm
Priručnik o gljivama u uvodnom dijelu donosi osnovne informacije koju su preduvjet za teorijsko ili praktično bavljenje gljivarstvom – morfologija gljiva, izgled i boja spora, razmnožavanje, nepravilan rast i deformacije, ljekovitost gljiva te poneka zanimljivost o njima. Slijedi abecedni popis gljiva uz fotografije i znanstvene nazive, te informacije o klobuku, listićima,
stručku, mesu i sporama, staništu i sezoni skupljanja, mogućoj zamjeni s drugim vrstama te podatku o jestivosti. Na kraju knjige nalaze se zasebna kazala hrvatskih i znanstvenih naziva gljiva i   bibliografija.

35.

Kapitanović, Vicko, 1944-2015
Fra Andrija Dorotić (1761.-1837.) reformator, političar i dobrotvor / Vicko Kapitanović ; priredio Marko Trogrlić. - Split : Književni krug, 2016. - 335 str., [16] str. s tablama ; 24 cm. - (Biblioteka znanstvenih djela ;   182)
Znanstvena monografija nastala preradbom i prilagodbom neobjavljenih dijelova teksta o Fra Andriji Dorotiću koja govore o njegovom odrastanju u Dalmaciji, obrazovanju, reformi te upravnoj i političkoj djelatnosti. U prilogu knjige autor objavljuje tekstove koji bacaju novo svjetlo na Dorotića a nastali su od strane njegovih prijatelja, neprijatelja, političara pa sve do    bečke policije čiji izvještaji privlače posebnu pozornost. Knjiga obuhvaća vrela i bibliografiju te kazalo osobnih   imena.

36.

Kemp, Paul S., 1972-
Gospodari Sitha / Paul S. Kemp ; [preveo Vinko Zgaga]. - Zagreb : Znanje, 2016. - 328 str. ; 20 cm. - (Star Wars)  Jedan u nizu romana o galaktičkom carstvu - Star Wars (Zvjezdani ratovi) koji su inspirirani epskom svemirskom   operom.
Romani su djelo različitih autora, a u ovisnosti o vremenu radnje (predrepubličko vrijeme, Stara Republika, Nova Republika i dr.) dijele se u nekoliko ciklusa. Razlikuju se i redoviti romani Zvjezdanih ratova (Legends) od romana objavljenih uz filmove (New Canon).
Naslovi objavljivani na hrvatskom jeziku pripadaju ovom drugom nizu te prate zbivanja i likove u filmovima, a kronološki se redaju ovako: Fantomska prijetnja (Terry Brooks), Napad klonova (Jane Mason i Sarah Hines-Stephens), Ratovi klonova (nije prevedeno), Osveta Sitha (nije prevedeno), Gospodari Sitha (Paul S. Kemp), Tarkin (James Luceno), Nova zora (nije prevedeno), Thrawn trilogija (Nasljednik imperija, Uspon mračne sile, Posljednja zapovijed - Timothy Zahn), Rogue One (nije prevedeno), Nova nada (George Lucas), Nasljednik Jedija (nije prevedeno), Bojište : satnija sumraka (Alexander Freed), Imperij uzvraća udarac (Donald F. Glut), Povratak Jedija (James Kahn), Poslije bitke (Chuck Wendig), Poslije  bitke
: životni dug (nije prevedeno), Izgubljene zvijezde (Claudia Gray), Poslije bitke : kraj carstva (nije   prevedeno).
Radnja ovog romana kronološki se nastavlja na "Osvetu Sitha", a slijedi ga "Tarkin". Gospodari Sitha - imperator Palpatine  i Darth Vader - sami se suočavaju s neprijateljskom pobunjeničkom vojskom kad se nađu izolirani na površini planeta Rylotha, koji je Imperiju ključan kao izvor robovske radne snage i dragocjenog   narkotika.

37.

Kleypas, Lisa, 1964-
U braku do jutra / Lisa Kleypas ; s engleskoga prevela [i. e. preveo] Vinko Vego. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - 314 str. ; 20 cm. - (Kraljice ljubavnih romana ; knj. 62)
Ovaj roman četvrti je iz serije o sudbini obitelji Hathaway (Zavedi me u zoru, Iskušaj me u sumrak, Jedne noći u ponoć). I četvrto dijete obitelji, Leo Hathaway, koji je neobičnim spletom okolnosti po dalekoj rodbinskoj vezi postao lord, da bi zadržao imanje i kuću u roku od pet godina mora se oženiti i dobiti muškog nasljednika. Kako upravo teče peta godina, obitelj pritišće Lea da riješi ovaj problem. U kući kao družbenica i učiteljica najmlađe neudate sestre živi i Catherine Marks koja je u stalnom okršaju s Leom. Njihove prepirke zabavljaju cijelu obitelj, a u jednom trenutku i Leu se učini da bi  Catherina mogla biti rješenje njegovog problema - tim više što ga Catherine fizički   privlači...
 
 

38.

Kolesarić, Vladimir, 1939-
Status introspekcije u suvremenoj psihologiji / Vladimir Kolesarić. - Zagreb : Alinea, 2016. - 99 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Psihologija ; kolo 1, knj. 10)
Iako na prvi pogled izgleda kao knjiga namijenjena samo psiholozima i nekim psihologiji bliskim strukama, introspekcijom  se koriste i laici i stručnjaci na različitim poljima. Ponekad i ne znaju da to čine. Sama psihologija kao znanost je  nezamisliva bez metode introspekcije. Ovo je poučna knjiga i za mnoge umjetnike koji svoja djela stvaraju na temelju introspekcije.

39.

Kosmos, Lidija, 1958-
Haračićevi profesorski i znanstveni vidici : u povodu obilježavanja 160. godišnjice rođenja i 100. godišnjice smrti Ambroza Haračića (1855.-1916.) / Lidija Kosmos. - Mali Lošinj : Srednja škola Ambroza Haračića, 2016. - 160 str. :   ilustr.
; 25 cm
Ambroz Haračić bio je profesor malološinjske Pomorske škole, hrvatski prirodoslovac, meteorolog i botaničar. Ova monografija nastala je u povodu obilježavanja njegove 160. godišnjice rođenja i 100. obljetnice smrti i napisala ju je profesorica iste škole koja od 1990. nosi ime ovog svog bivšeg proferota. Kroz trinaest poglavlja prati se Haračićev život i djelo, njegov doprinos lječilišnom turizmu, njegov politički rad i dr. Monografija je bogato   ilustrirana.

40.

Kverneland, Steffen, 1963-
Munch / [tekst i crteži] Steffen Kverneland ; preveo s norveškoga Bekim Sejranović. - Zagreb : V.B.Z, 2016. - 280 str. : ilustr. ; 29 cm
Romansirana biografija u stripu o norveškom ekspresionističkom slikaru Edvardu Munchu (1863.-1944.) pravo je remek- djelo najpoznatijeg norveškog crtača stripa i ilustratora Steffena Kvernelanda (1963.), u sjajnom prijevodu Bekima Sejranovića. Ovaj biografski strip iznosi stvarne činjenice, svi su citati preuzeti iz različitih knjiga i razdoblja i pisani su različitim norveškim jezičnim standardima, što je i u hrvatskom prijevodu slikovito ostvareno. Vjerno je ilustrirana morbidna atmosfera straha, ljudske samoće i duboke melankolije iz razdoblja stvaranja kultnih slika Krik, Tjeskoba i Na mostu, kao i sam životni put Edvarda Muncha.

41.

Lasić, Mile, 1954-
Avanti diletanti : prilozi razumijevanju postmodernih politološko-kulturoloških fenomena / Mile Lasić. - Zagreb ;   Sarajevo
: Synopsis, 2016. - 553 str. : slika autora ; 21  cm
Glavna je tema ove knjige politička kultura. Podijeljena je u tri velike cjeline - u uvodnom dijelu autor propituje mogućnosti ustavne reforme u Federaciji i u cijeloj BiH, a prva cjelina nosi naziv Prilozi razumijevanju "zamrznuta konflikta" u Bosni i Hercegovini, drugi nosi naziv Prilozi razumijevanju postodernih politološko-kulturoloških fenomena, a zaključni naslov Odgovori i razgovori. Tekst Umjesto pogovora naslovljen je "nije li kod nas javni prostor okupiran od strane intelektualaca licemjera?. Autor je izvanredni profesor na Sveučilištu u Mostaru i predaje politološke  kolegije.

42.

Link, Charlotte, 1963-
Prevarena / Charlotte Link ; preveo s njemačkoga Dalibor Joler. - Zagreb : Znanje, 2016. - 456 str. ; 24   cm
Umirovljeni inspektor Richard Linville okrutno je ubijen u svojoj kući. Glavni inspektor Caleb Hale i negov tim mjesecima  nisu pronašli nikakav trag, a ne znaju ni motiv ubojstva. Kate Linville, kći ubijeng policajca, narednica u Scotland Yardu, dolazi kući u Scalby kako bi sama istražila očevo ubojstvo. Ubrzo je na isti način ubijena i Melissa Cooper. a nitko ne zna  što povezuje Richarda i Melissu. U Liverpoolu je otkriveno i tijelo Normana Dowricka, najboljeg Richardova prijatelja i  kolege. Istražujući, Kate otkriva mračnu tajnu svoga oca i događaj iz prošlosti koji je doveo do   triju ubojstava.

43.

Luceno, James, 1947-
Tarkin / James Luceno ; [prevele Tatjana Jambrišak, Tamara Jambrišak Lopac]. - Zagreb : Znanje, 2016. - 284 str. ; 20 cm. - (Star Wars)
Jedan u nizu romana o galaktičkom carstvu - Star Wars (Zvjezdani ratovi) koji su inspirirani epskom svemirskom operom. Romani su djelo različitih autora, a u ovisnosti o vremenu radnje (predrepubličko vrijeme, Stara Republika, Nova Republika i dr.) dijele se u nekoliko ciklusa. Radnja ovog romana kronološki se nastavlja na "Gospodare Sitha", a slijedi ga   "Nova
zora". Glavni lik ovoga dijela serijala Zvjezdanih ratova je guverner Wilhuff Tarkin koji, uz izgradnju nenadmašnog oružja posvemašnjeg uništenja, zajedno s Darthom Vaderom ima misiju brutalnog odgovora na gerilske napade   pobunjenika.

44.

Machiedo, Mladen, 1938-
Provjere identiteta / Mladen Machiedo. - Split : Književni krug, 2016. - 190 str. ; 24 cm. - (Biblioteka znanstvenih djela ; 179)
Tekstovi prethodno objavljeni u pojedinim časopisima, novinama i zbornicima tumače književne opuse te djelovanje protagonista avangardne književnosti (Janko Polić Kamov, Radovan Ivšić, Milivoj Slaviček, Vlado Gotovac, Zvonimir Mrkonjić i Nikica Petrak), književne znanosti (Josip Jernej, Josip Tabak, Boško Rašica, Frano Čale, Nikola Batušić) te tijekom Domovinskog rata (Siniša Glavašević).

45.

Matematika 2
Matematika 2 / Andrea Aglić Aljinović ... [et al.]. - Zagreb : Element, 2016. - 435 str. ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Udžbenik slijedi program kolegija Matematika 2 na Zavodu za primijenjenu matematiku Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Obrađene su teme matematičke analize i linearne algebre grupirane u četiri cjeline. Osnove vektorske algebre i analitičke geometrije u prostoru, Diferencijalni račun funkcija više varijabla, Redovi brojeva i redovi potencija, Obične diferencijalne jednadžbe. Uz teorijske osnove mnoštvo je primjera i zadataka za samostalni rad studenata i vježbu.

46.

Međunarodni znanstveni skup Ivo Tartaglia i njegovo doba (2013 ;  Split)
Ivo Tartaglia: političar i intelektualac : zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa "Ivo Tartaglia i njegovo doba" održanog od 23. do 24. rujna 2013. godine u Splitu / uredili Aleksandar Jakir i Marijan Buljan. - Split : Književni krug Split, 2016. - 393 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Knjiga Mediterana ;  93)
Ivo Tartaglia spada u najznačajnije ličnosti novije povijesti Splita i Dalmacije. U deset godina njegove gradonačelničke funkcije u Splitu (1918. - 1928.) grad je procvjetao prosvjetno i urbanistički, a dobio je i titulu najveće državne luke  Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Nakon gradonačelničke funkcije, Tartagia je imenovan banom Primorske banovine, a istakao se i kao odvjetnik, intelektualac, kritičar i poznavatelj umjetnosti. Radovi u ovom zbornik daju uvid u njegov život i političko djelovanje, ali i na povijesno-kulturne okolnosti u kojima je  živio.

47.

Mijić Vulinović, Ivana, 1981-
Vodič kroz razvod braka : psihološko-pravni priručnik / Ivana Mijić Vulinović, Karmen Kmetović Prkačin. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2017. - 157 str. ; 22 cm. - (Posebna izdanja / Naklada   Ljevak)
Razvod braka jedno je od najtežih iskustava u životu, koje ne utječe samo na (bivše) bračne partnere, nego i na njihovu okolinu.
Imajući to na umu, te vođene svojim profesionalnim i osobnim iskustvom, autorice su napisale ovaj priručnik. Riječ je o praktičnom i informativnom vodiču koji obuhvaća psihološku, ali i pravnu pomoć u razdobljima prije i za vrijeme procesa razvoda braka. Psihološki aspekt vodiča odnosi se na faze žalovanja i nošenja sa situacijom u kojoj se partneri i njihove obitelji nalaze, dok se pravni aspekt temlji na nizu informacija radi ubrzavanja i pojednostavljivanja birokratske procedure razvoda braka. Na kraju vodiča nalaze se prilozi: uzorci različitih obrazaca koji se koriste u pravnom procesu razvoda braka   u Repblici Hrvatskoj.

48.

Mikulić, Borislav, 1957-
Diskursi znanja : istraživanja iz historijske epistemologije spoznaje, jezika i medija / Borislav Mikulić. - Zagreb : FF press, 2017. - 318 str. ; 24 cm
U nizu tekstova nastalih između 1993. i 2013., žanrovski definiranih kao ogledi, studije, pregledni članci i kritike, autor se bavi krizom humanističke znanosti, sukobima interpretacija, metaforologijom u filozofiji, semiološkom epistemologijom, teorijom medija i kulturalnom epistemologijom. U svim tekstovima "iskušava se jedinstvena teza o 'ideološkom ratu' u humanistici kao pretpostavljenom glavnom uzročniku aktualne 'krize   humanistike'.

49.

Milan, Courtney
Prkosna nasljednica / Courtney Milan ; s engleskog prevela Tamara Bagarić. - Zagreb : Senior net, 2016. - 345 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Naklada Neptun. Edicija Nove zvijezde povijesnih ljubavnih  romana)
Na temelju događanja o borbi za izglasavanjem prava glasa iz 1867. kojim je samo dio muške populacije Britanije dobio  pravo glasa, autorica plete ljubavnu priču. Jane Fairfield je bogata nasljednica koja uporno izbjegava sve prosce   skandalozno kićastim odijevanjem. Razlog je jednostavan - mora udaju odgoditi na gotovo dvije godine kako bi se brinula o sestri koja boluje od blagog oblika epilepsije, a na kojoj ujak, s "modernim" liječnicima, isprobava zapravo monstruozne   oblike liječenja. Tu je i Oliver Marshall, nezakoniti sin vojvode, velikih ambicija, ali hendikepiran nasljeđem i svaki pogrešan korak onemogućit će mu dosizanje zacrtanih ciljeva. Pogrešna žena, koju svi ismijavaju mu ne treba. Ipak, privlačnost   između njih je sve jača...

50.

Mintas, Mladen, 1943-
Strategije razvoja protuvirusnih lijekova / Mladen Mintas i Karlo Wittine. - Zagreb : Medicinska naklada, 2016. - XI, 291 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici)(Udžbenici Sveučilišta u  Rijeci)
U svakom od devet poglavlja ovog interdisciplinarnog udžbenika opis je etiologije zarazne bolesti, strukture i genoma      virusa, mehanizma umnažanja virusa, te lijekova koji sprječavaju djelovanje i umnažanje pojedinih vrsta virusa. Prikazan je i mehanizam djelovanja lijeka i trodimenzionalna kristalna struktura pojedinog lijeka s proteinskim receptorom    da bi se
vidjela njihova interakcija.

51.

Mišak, Krešimir, 1972-
Duhovni ratnik i beskrajni kozmički orgazam : transformativna snaga mističnog iskustva / Krešimir Mišak. - Zagreb : TELEdisk, 2016. - 493 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka  Svjetlost)
Prethodna autorova knjiga "Dečki, odjebite u skokovima", završava poglavljem u kojem opisuje svoje prvo iskustvo s ayahuascom. Prva dva poglavlja ove knjige su također posvećena opisima stanja u koje ga je doveo ovaj napitak koji izvorno koriste plemena u Amazoni prilikom šamanskih obreda. Tekstovi u knjizi na posredan iili neposredan način dotiču temu mističnosti jer kako autor kaže: demistificiraj demistifikaciju i dobit ćeš - mistifikaciju. Bilo da priča o duhu Europske unije, knjizi Anite Moorjani ili reklamama, autor čitaoca navodi na preispitivanje svega oko sebe. Na taj način probuđeni pojedinac započinje proces poništavanja masovne  hipnoze.

52.

Mjesto i uloga kolposkopije u ranoj dijagnozi i prevenciji neoplastičkih promjena vrata maternice i donjega genitalno
Mjesto i uloga kolposkopije u ranoj dijagnozi i prevenciji neoplastičkih promjena vrata maternice i donjega genitalnog trakta : Medicinski fakultet, Zagreb, 11. i 12. veljače 2016. / voditelji tečaja Goran Grubišić i Damir Babić. - Zagreb : Medicinska naklada, 2016. - 284 str. : ilustr. ; 24  cm
Zbir objavljenih radova rezultat je održanog tečaja stalnog medicinskog usavršavanja namijenjenog u prvom redu specijalistima i specijalizantima ginekologije i opstetricije, a zatim i liječnicima komplementarnih specijalnosti (ginekološka citologija, ginekološka patologija, dermatovenerologija, infektologija, stomatologija). Težište je na problematici abnormalnih kolposkopskih nalaza u skladu sa znanjem ginekologije, citologije, patohistologije i molekularne biologije, a u svrhu    stjecanja kompleksnog uvida u intraepitelne neoplastičke procese na    vratu maternice, sluznici rodnice i stidnice.
Zaokruživši takve suvremene spoznaje u suradnji s ostalim specijalistima ginekolozima će biti lakše odlučivati kada pratiti,
a kada minimalnim operacijskim zahvatima intervenirati u svrhu očuvanja zdravlja vrata maternice i donjeg genitalnog trakta,    a time cjelokupnog zdravlja  žene.

53.

Nikola Šubić Zrinski u hrvatskom stihu : [posvećeno 450. obljetnici Sigetske bitke i junačke pogibije Nikole Šubića  Z
Nikola Šubić Zrinski u hrvatskom stihu : [posvećeno 450. obljetnici Sigetske bitke i junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskoga] / priredili Josip Bratulić, Vladimir Lončarević, Božidar Petrač. - Zagreb : Društvo hrvatskih književnika, 2016. - XXVIII, 719 str. ; 25 cm
Borba protiv turskog osvajanja Europe te smrt hrvatskog bana Nikole Šubića Zrinskog i njegovih suboraca pod Sigetom 1566. godine, u hrvatskoj i svjetskoj književnosti su nezaobilazna tema. Legenda o 'hrvatskom Leonidi' širila se u narodu usmenim pjesmama, knjigom Ferenca Črnka te brojnim grafičkim prikazima grada i portreta junaka dok se tijekom povijesti segment književne 'Zrinijade' počinje se intenzivnije proučavati. Knjiga donosi pregled hrvatskog lirskog i epskog pjesništva   te drame u stihu svih autorskih djela od prvog spjeva Brne Karnarutića do pjesme K. Špoljara iz 1957.   godine.

54.

Pang, Jeremy, 1984-
Kineska kuhinja : izvorni kineski recepti / Jeremy Pang ; s engleskoga preveo Mate Maras ; [fotografije Martin Poole]. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2016. - 159 str. : ilustr. ; 26  cm
Pripremanje hrane na kineski način zahtjeva malo vježbe no opisani obrasci i postupci pripreme hrane kao i potrebni pribor    i oprema: wok, posude i noževi, vrste rezanja hrane i oprema kineske smočnice koja sadrži neke nove namirnice kao što     su bambusove mladice, ili hoisin umak, umaci od kamenica, korisni su detalji koji svim zainteresiranima omogućuju ulazak    u kineski način kuhanja. Tradicionalni recepti nižu se grupirani prema vrsti pripreme. Prženje s miješanjem, prženje u dubokom ulju, kuhanje na pari, poširanje i pirjanje, pečenje i dvostruko kuhanje, salate, kiselo povrće i prilozi. Autor    kuharice Jeremy Pang Britanac kineskog podrijetla osnovao je 2009. godine Školu woka, jedinu azijsku kuharsku školu u središtu Londona.

55.

Poniatowska, Elena, 1932-
Leonora : [roman] / Elena Poniatowska ; prevela sa španjolskog Silvana Roglić. - Zaprešić : Fraktura, 2016. - 412 str. ; 23 cm. - (Publika)
Ova romansirana biografija pripovijeda životnu priču Leonore Carrington, velike nadrealističke slikarice i spisateljice, čiji su ekscentrični karakter i umjetnički dar privlačili pažnju javnosti, ali i svih značajnijih umjetnika nadrealizma u 20. stoljeću.
Autorica koja je Leonoru Carrington osobno poznavala opisuje njezin život od djetinjstva u Engleskoj i turbulentne mladosti   u Parizu, pa sve do odlaska iz Europe zahvaćene ratom i novog života u Meksiku, gdje postaje ikonom cijele generacije umjetnika, ali i istaknuta aktivistkinja za ženska  prava.

56.

Ratkaj, Juraj, 1612-1666
Spomen na kraljeve i banove Kraljevstava Dalmacije, Hrvatske i Slavonije / Juraj Rattkay ; [preveli Zrinka Blažević ... et al.]. - 2. izd. - Zagreb : Hrvatski institut za povijest : Hrvatski studiji, 2016. - VIII, 372 str. : ilustr. ; 29 cm. - (Biblioteka Hrvatska povjesnica / Hrvatski institut za povijest. Hrvatska latinistička historiografija ; knj. 5)(Sveučilište u Zagrebu,   Hrvatski studiji. Suizdavaštvo ; knj. 10)
Drugo izdanje knjige koja pored predgovora Mirka Valentića i biografije Jurja Rattkaya, sadrži i uvodnu studiju ˝Hrvatska povjesnica Jurja Rattkaya˝ Sandora Benea te prijevod Rattkayeva djela ˝Spomen na kraljeve i banove kraljevstva Dalmacije, Hrvatske i Slavonije˝ iz 1652. godine.

57.

Ribarević, Luka, 1978-
Hobbesov moment : rađanje države / Luka Ribarević. - Zagreb : Disput, 2016. - 251 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Čari političkoga ; knj. 14)
Hobbesovo poimanje države jedno je od temelja modernog političkog mišljenja. Tendencija je ovog djela pokazati kako je Hobbesova teorija, posebice XVI. poglavlje koji govori o autorizaciji, dovela do revolucije u modernom razumijevanju političkog tijela. Ideja predstavničke vlasti kao suverenosti i državi kao sjedištu suverenosti, koja čini teorijsko ishodište države kao modernog političkog poretka, dosljedno je i precizno mišljena u Hobbesovom Levijatanu, koji autor analizira  kroz idejno-povijesni kontekst, terminologiju i strukturu Hobbesovog  izlaganja.

58.

Rowell, Rainbow, 1973-
Obožavateljica / Rainbow Rowell ; prevela s engleskoga Lidija Toman. - Zagreb : Znanje, 2016. - 429 str. ; 23   cm
Cath je oko sebe sagradila svoj sigurni svijet u kojem se osjeća dobro – zaljubljena je u serijal knjiga o čarobnjaku Simonu Snowu, piše fan-fiction i druži se sa svojom sestrom blizankom, s kojom dijeli iste interese. No prelaskom na fakultet   njezina je sestra pronašla nove prijatelje te nagovara i Cath da postane društvenija, no za nju to predstavlja noćnu moru. Neobičan kolega s predavanja, kritična profesorica književnosti, mrzovoljna nova cimerica i njezin dečko koji se prečesto zadržava u Cathinoj blizini – može li se ova povučena tinejdžerica nositi sa svim tim   promjenama?

59.

Rupnik, Marko Ivan, 1954-
Umijeće življenja : svakodnevnica u ljepoti / Marko Ivan Rupnik ; [prijevod Ivan Nekić]. - Split : Verbum, 2016. - 237 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Fides ; 79)
Pisana u obliku razgovora djevojke Nataše i staroga monaha Bogoljuba ova knjiga pokazuje da sreća nije cilj, nego posljedica života kakav živimo. Umijeće življenja stoga ne upućuje kako dosegnuti sreću, nego kako živjeti da sreća dođe   kao učinak ispunjena života. Poznati duhovni autor o. Marko Ivan Rupnik otkriva da je moguće živjeti drugačije nego što to diktiraju najnovije reklame, živjeti duhovno tako da ono što nosimo u srcu otkrivamo u svakodnevnom životu. Oni koji žive život po Duhu počinju ga zračiti i na okolinu u kojoj se nalaze jer ljubav se ne ostvaruje u mislima, nego se konkretizira i preobražava svu stvarnost počevši od toga kako se odnosimo prema drugim ljudima i prema svijetu općenito, kako upotrebljavamo misao, kreativnost i maštu, kako odgajamo, kako se odijevamo, kako uređujemo dom u kojem živimo, kako blagujemo, kako se zabavljamo, radimo, odmaramo i priređujemo slavlja, kako se suočavamo sa životnim ranama, neuspjesima i poteškoćama... (Iz  Predgovora)

60.

Sarvan, Desanka, 1958-
Ljudsko pravo na vodu : pravno utemeljenje i implikacije implementacije / Desanka Sarvan. - Zagreb : Novi informator, 2016. - 491 str. ; 24 cm
S ciljem upoznavanja čitatelja s pravnim uređenjem dostupnosti vode za piće i sanitarne potrebe u suvremenom svijetu, autorica je materiju podijelila u pet poglavlja. U uvodnom dijelu donosi osnovne značajke vodnih resursa i početke pravnog uređivanja ljudskog prava na vodu, dok u prvom poglavlju iznosi pravnopovijesni pregled razvoja vodnog prava. U nastavku donosi pravne osnove i sudsku praksu regionalnih i nacionalnih sudova, a u trećem poglavlju govori o implementaciji  ljudskog prava na vodu diljem svijeta te posebice EU. U posljednjem poglavlju predstavljeno je provedeno istraživanje o potrebi definiranja ljudskog prava na  vodu.

61.

Shakespeare, William, 1564-1616
Hamlet / William Shakespeare ; s engleskoga preveo Mate Maras. - Kostrena : Lektira, 2017. - 207 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Lektira)
Novo izdanje jedne od najpoznatijih Shakespearovih tragedija. Na kraju knjige nalazi se kronologija života i rada W. Shakespearea, bilješka o prijevodu te metodički pristup djelu.

62.

Sorabji, Richard, 1934-
Emocije i duševni mir : od stoičke uznemirenosti do kršćanskog iskušenja / Richard Sorabji ; s engleskoga preveli Slavko Amulić, Igor Dvoršćak, Irena Matijašević. - Zagreb : Sandorf : Mizantrop, 2016. - 487 str. ; 23   cm
Autor se bavi filozofskom povijesti emocija u antičkoj misli, držeći kako je nasljeđe stoičke filozofije koja se prva pozabavila svojevrsnom emocionalnom terapijom i discipliniranjem emocija i strasti, korisno i u današnjem vremenu brojnih iskušenja. Početno je pitanje što su emocije općenito, te kako se uhvatiti u koštac s vlastitim emocijama i postići duševni mir. Prema autorovu mišljenju, stoički se pristup pokazao uspješnim u suočavanju sa životnim situacijama. Svoja razmatranja sistematizira u četiri cjeline: Emocije kao prosudbe nasuprot emocija kao iracionalnih sila, Vrijednost emocija, kognitivna terapija i uloga filozofije, Emocionalni sukob i struktura uma i Od stoičkih uznemirenosti do kršćanskih    iskušenja.

63.

Stilinović, Sven, 1956-
Sven Stilinović - NEČU. / uredila Branka Stipančić ; [autori tekstova Ivana Bago ... et al.] ; [fotografi Igor Anđelić ... et al.]. - Zagreb : DAF, 2017. - 207 str. : ilustr. ; 24  cm
Monografija umjetnika Svena Stilinovića, člana Grupe šestorice, neformalne skupine konceptualnih umjetnika. "Deklarirani anarhist" i "divlji dječak hrvatske umjetničke scene" kako ga još nazivaju, bavio se filmom i fotografijom, performansima, grafikom, a često i scenografijom. U knjizi drugi umjetnici i povjesničari umjetnosti daju svoj osvrt na njegov rad.

64.

Sviličić, Nikša, 1970-
Programiranje igranog filma : komunikacijska studija semiotičko-narativnih elemenata scenarija koji potiču gledanost igranog filma / Nikša Sviličić ; [ilustracije Rajna Hranuelli]. - Zagreb : Funditus, 2016. - 2 sv. (126; 333 str.) : ilustr. ; 24   cm
U dva sveska autor pokušava približiti probleme s kojima se susreću stvaraoci igranog filma, prije svega pronaći odgovor koji elementi
scenarističkog izraza su u neporednoj uzročno-posljedičnoj vezi s recepcijom publike. Analizirani su brojni elementi za koje se može pretpostaviti da utječu na raspoloženje gledatelja, a korišteni su u hrvatskim igranim filmovima. Prema autoru, uspjeh nekog filma može biti i mjerljiv nagradama publike, stručnog žirija i kritike na Festivalu u   Puli.

65.

Šojat, Ivana, 1971-
Unterstadt : [roman] / Ivana Šojat. - [Novo izd.]. - Zaprešić : Fraktura, 2016. - 383 str. ; 21   cm
Novo izdanje modernističkog romana koji prikazuje priču građanske obitelji njemačkoga podrijetla u Osijeku tijekom dvadesetoga stoljeća opisujući sudbine četiriju generacija žena - prabake, bake, majke i   kćeri.

66.

Šoštar, Mario, 1973-
U srcu komunizma / Mario Šoštar. - Zagreb : Funditus, 2016. - 207 str. ; 21  cm
Tijekom osamdesetih godina 20. stoljeća, američka podmornica ulazi duboko u ruske vode kako bi 'oteli' generala Ivanova. Bježeći pred snagama SSSR-a, međunarodna ekipa skriva se u Bugarskoj, Rumunjskoj, Jugoslaviji, Mađarskoj, Čehoslovačkoj i Austriji – mjestu novog zapleta…

67.

Terezija, majka, 1910-1997
Poziv na milosrđe : srca za ljubav, ruke za služenje / Majka Terezija ; priredio i napisao uvod Brian Kolodiejchuk ; [prijevod Ana Naletilić]. - Split : Verbum, 2016. - 383 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Verbum ;   113)
Nježnost i suosjećajnost najnaglašenije su značajke milosrdne ljubavi koje je Majka Terezija nosila najsiromašnijima od najsiromašnijih. U svakom poglavlju opisano je jedno od sedam tjelesnih i sedam duhovnih djela milosrđa. Poglavlje započinje citatom iz spisa Majke Terezije, slijede odabrana svjedočanstva, a na kraju je dio s pitanjima za promišljanje i molitvu.

68.

Wendig, Chuck, 1976-
Poslije bitke / Chuck Wendig ; [prevela Tatjana Jambrišak]. - Zagreb : Znanje, 2016. - 378 str. ; 20 cm. - (Star Wars)(Putovanje u Star Wars. Sila se budi)
Jedan u nizu romana o galaktičkom carstvu - Star Wars (Zvjezdani ratovi) koji su inspirirani epskom svemirskom operom. Romani su djelo različitih autora, a u ovisnosti o vremenu radnje (predrepubličko vrijeme, Stara Republika, Nova Republika i dr.) dijele se u nekoliko ciklusa. Radnja ovog romana kronološki se nastavlja na "Povratak Jedija", a slijedi ga   "Poslije
bitke: životni dug". Glavni lik je bivša pobunjenička pilotkinja Norra Wexley koja nakon presretanja važnog poziva u pomoć zajedno sa svojim sinom, koji je tehnički genij, te lovcem na ucijenjene glave sa Zabraka i imperijalnim prebjegom kreće u opasnu novu misiju radi zadavanja odlučnog udarca Imperiju oslabljenom porazom u Bitci za   Endor.

69.

Zrnčić, Hrvoje, 1951-
Bilje hrvatskih gora i planina / Hrvoje Zrnčić, Vida Zrnčić ; [autor fotografija Hrvoje Zrnčić]. - Zagreb : Hinus, 2017. - 316 str. : ilustr. ; 21 cm
Knjiga na znanstveno popularan način uvodi čitatelja u čaroban biljni svijet hrvatskih gora i planina. Sve biljke snimljene su  na njihovim izvornim staništima, a prikazana je i rasprostanjenost svojti u  Eur