Novi naslovi - veljača

1.

Abramović, Marina, 1946-
Prolazim kroz zidove : memoari / Marina Abramović & James Kaplan ; s engleskog prevela Petra Kljaić. - Zagreb : Iris Illyrica, 2018. - 343 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Čitaj knjigu ; knj.  7)
Jedna od najvećih živućih umjetnica performansa na svijetu u ovoj knjizi pušta čitatelja u svoj svijet te mu približava svijet umjetnosti, napose performansa. Detaljnim opisima djetinjstva i odrastanja u Beogradu, školovanja i postepenog ulaska u svijet umjetnosti i otkrivanja performansa kao svog „glasa“ pa sve do intimnih veza, ljubavnih uspona i padova te pozadine svakog svog performansa, Marina Abramović ogoljava se pred čitateljem kao što to često radi i u svojim performansima, doslovno i metaforički.

2.

Arden, Katherine, 1987-
Djevojka u tornju / Katherine Arden ; [preveo Vladimir Cvetković Sever]. - Zagreb : Vladimir Cvetković Sever, 2018. - 359 str. ; 22 cm. - (Mitopeja)(Zimska noć)
Nastavak romana "Medvjed i slavuj", drugi dio trilogije "Zimska noć" nadahnute ruskim folklorom i slavenskom mitologijom. Vasilisa Petrovna koja je na kraju prvog dijela napustila rodni dom kako bi izbjegla nemogući izbor između neželjenog   braka i redovništva, otputila se u surovi svijet ruske divljine napučen mitološkim bićima. Prerušena u mladića, jer je nezamislivo da djevojka u 14. stoljeću putuje sama, neprestano mora biti na oprezu. Ali ne samo zbog osobne sigurnosti,   već i zbog opasnosti koja se nadvila nad cijeli njezin rodni kraj: tajanstvene mračne sile prijete, pa će se i Vasja morati uključiti u obranu opsjedanog grada...

3.

Babić, Goran, 1944-
Imena / Goran Babić. - Zagreb : SKD Prosvjeta, 2018. - 583 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / SKD  Prosvjeta)
Kao zbir imena, knjiga predstavlja svojevrsni intimni dnevnik u kojemu autor kroz svoje zapise priziva sjećanja na osobne kontakte, poznanstva i prijateljevanja s mnogim uglednim imenima s područja bivše Jugoslavije - piscima, glumcima, političarima, novinarima, uključujući i uspomene na neke članove svoje   obitelji.

4.

Bagshawe, Tilly, 1973-
Sidney Sheldon: Udovica u sjeni / Tilly Bagshawe ; prevela Vesna Valenčić. - Rijeka ; Zagreb : Leo commerce, 2018. - 488 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Leo)
Vrsna psihologinja Nikki Roberts već se godinu dana pokušava oporaviti od smrti svojega supruga u automobilskoj nesreći. No čini se da je smrt i dalje prati – jedan po jedan, njezini pacijenti postaju žrtve brutalnih zločina, pa je Nikki na koncu prisiljena unajmiti privatnog detektiva. Ubrzo će na površinu isplivati duboko zakopane tajne i zločin star deset godina – nestanak mlade Amerikanke u Mexico Cityju, carstvu droge i  kriminala.

5.

Bajsić, Šagi-Bunić, Turčinović : tragovi i putokazi
Bajsić, Šagi-Bunić, Turčinović : tragovi i putokazi : uz 50. obljetnicu utemeljenja Kršćanske sadašnjosti / [priredio Stjepan Brebrić]. - Zagreb : Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta : Kršćanska sadašnjost, 2018. - 477 str. : ilustr. ; 24 cm
Knjiga je izašla u povodu 50. obljetnice utemeljenja Kršćanske sadašnjosti, a svjedoči o njezinoj povezanosti s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. Okupljeni su tekstovi s dva događaja: IX. Dies Theologicus - Vjekoslav Bajsić i Tomislav Janko Šagi-Bunić: Filozofski i teološki tragovi i putokazi (Zagreb, 2014.) te Znanstveni kolokvij o 50. obljetnici završetka Drugoga vatikanskog koncila i 25. obljetnici smrti Josipa Turčinovića (Zagreb, 2015.). Misao i djelo trojice profesora Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, koji su ujedno i suutemeljitelji Kršćanske sadašnjosti, slažu se s događajem i tematikom Drugoga vatikanskog koncila. U tom smislu sakupljeni tekstovi tvore skladnu cjelinu. (Iz Riječi   izdavača)

6.

Benčić, Zvonko, 1940-
Na rubnici moje učinske elektronike / Zvonko Benčić. - Zagreb : Kiklos - krug knjige, 2018. - X, 338 str. : ilustr. ; 24   cm.
- (Biblioteka Elektrotehničkog društva - Zagreb ; knj. 13)
Okupljeni autorovi članci, eseji, komentari, prikazi knjiga i predgovori, objavljivani od 2004. godine do danas, preneseni su u izvornom obliku kako bi ostali odraz vremena u kojem su nastali i prikaz djelovanja na ljude u tom trenutku. Svrstani su prema temama: Politika i društvo, Sveučilišno obrazovanje, Srednjoškolsko obrazovanje, Hrvatski jezik, Povijest elektrotehnike, Pisanje radova, Prikazi knjiga, Predgovori/osvrti knjiga. Autor osobito ističe poglavlja o obrazovanju i jeziku  u hrvatskom društvu jer u njima posebno obrazlaže svoj stav o dosljednoj uporabi hrvatskog jezika u hrvatskom društvu i ključnu ulogu obrazovanja koje mora biti skup teorije, istraživanja i rada u praksi. Nije moguće imati kvalitetan rad u industrijskoj praksi ako on nije proizašao iz temeljnog teoretskog znanja koje je kreativnošću i inovacijama kroz     istraživanja i timski rad oblikovalo kvalitetan  proizvod.

7.

Berdjaev', Nikolaj Aleksandrovič, 1874-1948
Sudbina Rusije : (ogled iz psihologije rata i nacionalnosti) ; Sudbina čovjeka u suvremenom svijetu : (k poimanju naše epohe) / Nikolaj Berdjajev ; preveo Ivan Varga ; priredio D. S. - Zagreb : Demetra, 2018. - XIII, 287 str. : slika autora ; 25 cm. - (Demetra : filosofska biblioteka Dimitrija  Savića)
U knjizi su objavljena dva djela ruskog filozofa prve polovice 20. st., svjedoka nestanka starog carskog načina života u Rusiji, Prvog svjetskog rata i komunističke revolucije. "Sudbina Rusije" nastala je u Moskvi 1918. godine, a „Sudbina čovjeka u suvremenom svijetu" u Parizu 1934. godine, nakon više od desetljeća života u emigraciji. Oba su djela historiozofijske problematike - u prvom autor ukazuje na krizu te iznosi kritiku tzv. diktature svjetonazora, dok u drugom analizira suvremenu epohu i diktaturu različitih totalitarizama koji su obilježili dvadeseto stoljeće. Knjiga sadrži uvodnu napomenu, ali i pogovor prevoditelja Ivana Varge te bio-bibliografsku bilješku o   autoru.

8.

Berger, John, 1926-2017
Umjetnost i vlasništvo danas i drugi eseji / John Berger ; prevela Vesna Vuković. - Zagreb : BLOK, 2018. - 90 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Biblioteka Tendencija)
Prvi prijevod tekstova jednog od najpoznatijih britanskih esejista, umjetničkog kritičara, pripovjedača, pjesnika i slikara.    Ovaj izbor okuplja ranije eseje, koji su obojani njegovim kritičkim stavom prema kapitalizmu i tzv. „kapitalističkoj   umjetnosti“. Autor je, naime, smatrao kako bi velika umjetnost trebala odražavati društvo te da je upravo socijalizam nadahnuo "najdublja očekivanja" društva u 20. stoljeću. Knjiga sadrži i tekst iz 2003. godine posvećen Palestini, a na kraju  je autorov govor na dodjeli Bookerove nagrade 1972. godine koju je dobio za roman   G.

9.

Bergman, Hjalmar, 1883-1931
Klaun Jac / Hjalmar Bergman ; sa švedskoga prevela Željka Černok. - Zagreb : Disput : Hrvatsko filološko društvo, 2018. - 300 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Književna smotra)(Na tragu  klasika)
Mladi Benjamin Borck sreću namjerava potražiti u Americi jer je njegov rođak Jonathan ondje uspio u životu, proslavivši se i obogativši kao klaun Jac. Benjaminu treba mala financijska injekcija za putnu kartu, a to uspije dobiti od rođaka. Do Jaca u Americi, međutim, nije tako lako doći. Treba nekako doprijeti do njega, jer je klaun Jac "usamljen čovjek, naizgled    impulzivan i nepredvidljiv, vrlo nesretan čovjek čijim životom upravlja sindikat koji ga stalno tjera da nastupa". Uglavnom,    ono što se vidi na površini nije pravi izraz izvođačkog talenta. Roman "s proplamsajima ciničnog humora", zasnovan na autorovom vlastitom iskustvu života u Hollywoodu, slika psihološku i socijalnu pozadinu cijene uspješnog proboja u svijetu spektakla. Posljednji roman autora kojega ubrajaju u klasike švedske književnosti, u kojemu iznosi svoj stav prema  umjetnosti, "o prirodi slave i igrama koje treba igrati da se iluzija održi na životu", nastao je kao feljton za radio 1930.     godine.

10.

Bićanić, Ivo, 1951-
Makroekonomika I : za ekonomiste i neekonomiste : s hrvatskim primjerima / Ivo Bićanić i Milan Deskar-Škrbić. - Zagreb : Arhivanalitika, 2018. - X, 230 str. : graf. prikazi ; 25 cm. - (Biblioteka Ekonomski  lab)
Knjiga je namijenjena studentima ekonomije i poslovnih škola te široj publici, a cilj joj je na stručan ali jednostavan način pomoći u razumijevanju suvremenog hrvatskog gospodarstva uz mnoštvo aktualnih primjera, što je čini korisnom svima koje zanima makroekonomska analiza primjenjiva na domaće gospodarstvo. Prikazano je više alternativnih teorija koje vuku korijene iz različitih škola ekonomske misli, a posvećena je analizi kratkoga roka, pa je u njezinu središtu izgradnja modela kratkoročne opće makroekonomske ravnoteže.

11.

Bičanić, Nikolina, 1974-
Proračunsko računovodstvo : primjena Računskog plana s primjerima knjiženja / Nikolina Bičanić, Ivana Jakir Bajo, Mladenka Karačić. - 4. izmijenjeno i dopunjeno izd. - Zagreb : TEB - Poslovno savjetovanje, 2018. - IX, 390 str. : graf. prikazi ; 24 cm
Knjiga je četvrto izmijenjeno i dopunjeno izdanje, a kao i u prethodnim izdanjima podijeljena je na četiri dijela u kojima je opisan sustav hrvatskog proračunskog računovodstva, odnosno njegov razvoj i promjene od 2015. do 2018.   godine.
Opsežno su obrađeni primjeri knjiženja poslovnih događaja – nefinancijske i financijske imovine, obveza, vlastitih izvora, rashoda i izdataka, prihoda i primitaka, izvanbilančna evidencija i knjiženje PDV-a kod proračuna i proračunskih korisnika. Jedno cijelo poglavlje posvećeno je poslovnim knjigama i knjigovodstvenim ispravama, a na kraju knjige nalazi se Pravilnik   o proračunskom računovodstvu i računskom  planu.

12.

Boccaccio, Giovanni, 1313-1375
Dekameron / Giovanni Boccaccio ; [s talijanskoga preveli Jerka Belan i Mate Maras] ; [ilustracije Gravelot, Boucher, Eisen]. - Koprivnica : Šareni dućan, 2018. - 549 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Vinko i Zvonko ; 08  (211))
Knjiga je novo izdanje jednog od najvećih uzora talijanske, ali i svjetske književnosti, u kojem je bogato portretirano društvo kasnog srednjeg vijeka. Sedam djevojaka i tri mladića, bježeći od kuge, napuštaju opustjelu Firenzu te odlaze na dva     tjedna na seosko imanje. Deset dana, svaki od njih priča po jednu priču, komičnog ili tragičnog sadržaja. Zbirka od sto
ispripovijedanih novela, životne su priče ljubavne tematike poučnog karaktera, a okvir cijeloj zbirci je nemili događaj iz 1348.
- kuga koja je zavladala Firenzom.

13.

Borbely, Szilard, 1964-2014
Tijelu : ode & legende / Szilárd Borbély ; s mađarskoga prevela Lea Kovács. - Zagreb : OceanMore, 2018. - 180 str. ; 21 cm
Osobni i društveni odnos prema ljudskom tijelu i traumatična iskustva ranjavanja, tlačenja, zlostavljanja i zloporabe, o kojima svjedoče obrađene autentične životne priče žena koje su izgubile dijete, preživjele povijesne strahote ili iskusile druge nedaće, istraženi su u 59 poglavlja kompleksne poetske kompozicije jednog od najsuptilnijih europskih pjesničkih glasova 21. stoljeća. Zbirka se otvara fotografijom na naslovnici knjige ("Woman once a bird" Joel-Petera Witkina), a i sama numeracija pjesničkih cjelina sugerira mistično nadahnuće. Karizmatični mađarski pjesnik za svoja je pjesnička  djela primio dvadesetak književnih nagrada, a svoj je život okončao vlastitom   odlukom.

14.

Borovčić Kurir, Mirta
Naš život u spektru / Mirta Borovčić Kurir. - Split : Harfa, 2018. - 163 str. ; 21  cm
Intimna ispovijest majke desetogodišnjeg Edija, dječaka s poremećajem iz spektra autizma, koja u formi kratkih priča   opisuje njihovu svakodnevicu, dobre i manje dobre dane, neprospavane noći, rasporede i naporan rad te Edijev napredak. Autorica otvoreno progovara o osobnoj promjeni potaknutoj Edijevom dijagnozom, nesebičnoj ljubavi, dobrim ljudima te prihvaćanju i nošenju sa svim izazovima koje donosi  život.

15.

Brunčić, Dubravka, 1974-
Zamišljena obitelj : o rodu i naciji u pjesništvu hrvatskoga romantizma / Dubravka Brunčić. - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Filozofski fakultet, 2018. - 266 str. ; 24  cm
Autorica u ovoj studiji analizira strategije oblikovanja i reprezentacije rodnih identiteta te istražuje poveznice između roda i re/prezentcija nacije u pjesništvu hrvatskog romantizma. Propitkujući specifične romantičarske kulturnopovijesne predodžbe i procedure oblikovanja rodnih identiteta, na temelju činjenice da se obitelj često smatra bazom građanskog života, u knjizi se istražuju odnosi između obitelji i rodnih predodžbi, kao i oblikovanje kulta kućanstva, u svjetlu njihove uloge u re/produciranju nacionalnih diskursa.

16.

Burroughs, Edgar Rice, 1875-1950
Izgubljeni kontinent / Edgar Rice Burroughs ; [preveo s engleskoga Luka Posarić]. - [Zlatar] : Partenon, 2018. - 142   str.
: autorova slika ; 21 cm
Poznati američki pisac, tvorac glasovitog Tarzana, u ovom znanstvenofantastičnom romanu govori o svijetu dvadeset  drugog stoljeća. Ispričana iz vizure glavnog lika Jeffersona Trucka, poručnika u panameričkoj mornarici, ovo je priča o Panamerici smještenoj između tridesetog i sto sedamdeset petog meridijana te ostatku svijeta izvan njega koji je posve izbrisan iz zemljovida i cjelokupne panameričke povijesti, a njegovo je spominjanje zabranjeno čak i u književnim djelima…
 

17.

Calvino, Italo, 1923-1985
Barun penjač / Italo Calvino ; [s talijanskoga prevela Karmen Milačić]. - Koprivnica : Šareni dućan, 2018. - 278 str. ; 19 cm. - (Biblioteka Za Anđelu J. ; 33(211))
Roman je drugi dio pustolovno-bajkovite trilogije "Naši preci", koju čine još i prvi dio "Raspolovljeni viskont" i treći dio "Nepostojeći vitez", prvotno objavljen zasebno. Svaki dio trilogije smješten je u različito povijesno razdoblje. Fabula "Baruna penjača" započinje 15. lipnja 1767. godine, kada se dvanaestogodišnji barun Cosimo popne na stablo u inat društvenim konvencijama i tamo ostaje. O tome saznajemo iz perspektive pripovjedača Cosimova mlađeg brata Biagia. Roman je stilski prožet komično-satiričnim i grotesknim elementima, a kompozicijski digresijama, kao što su dijalozi glavnog lika s Voltaireom i Rousseauom.

18.

Chambers, Robert William, 1865-1933
Kralj u žutom / Robert W. Chambers ; [preveo s engleskoga Danko Krilić]. - [Zlatar] : Partenon, 2018. - 241 str. ; 21   cm
Zbirka kratkih priča s kraja 19. stoljeća, koje se odlikuju elementima fantastike, groteske i horora, a prvih pet priča međusobno je povezano mističnim motivima „Kralja u žutom“ i „žutog znaka“, tj. motivom tajanstvene knjige čiji sadržaj čitatelja odvodi u ludilo. U svoje vrijeme izuzetno popularno djelo, koje je kao svoj uzor isticao velikan horor žanra H. P. Lovecraft, danas iznova pobuđuje interes zbog referenci u popularnoj seriji "True   detective".

19.

Chaseo Rules Institute (Seul)
Čudesni brojevi : [veliki korejski bestseler o terapiji brojevima za rješavanje brojnih zdravstvenih tegoba i uspostavljanje opće životne ravnoteže i zadovoljstva] / ChaSeo Rules ; s engleskoga prevela Jasna Grubješić. - Zagreb : V.B.Z., 2018. - 249 str. : ilustr. ; 16 cm. - (Biblioteka 1000 cvjetova ; knj.  148)
Knjiga predstavlja novu metodu iscjeljivanja koja se bazira na drevnoj istočnjačkoj medicini. Ritmički izgovarajući brojevne nizove, možemo ubrzati metabolizam, poboljšati rad živčanog sustava, koncentraciju i pamćenje te    ojačati imunitet.

20.

Cmuk, Miroslav, 1983-
Zvučna čitanka / Miroslav Cmuk ; [ilustracije Mihael Bađun]. - Bizovac : Matica hrvatska, Ogranak Bizovac, 2018. - 214 str. : ilustr. ; 21 cm
Knjiga objedinjuje tjedne kolumne koje je autor objavljivao na portalu "Magazin" Gradske knjižnice Rijeka. U tom "skupu laičkih eseja o glazbi", kako ih autor naziva, u fokusu njegova zanimanja su glazbene teme i fenomeni, zatim neki, po njegovu mišljenju, kultni albumi, netipični autori, glazbeni spotovi, filmovi, književne (auto)biografije, radijske emisije, autobiografsko štivo i dr.

21.

Cvetnić, Ratko, 1957-
Blato u dvorištu / Ratko Cvetnić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 265 str. ; 20 cm. - (Biblioteka hrvatskih pisaca ;   knj.
35)
U lipnju 1965. pripovjedač, koji je upravo za odličan uspjeh u šestom razredu dobio fotografski aparat, snimi obiteljsku fotografiju u dvorištu kuće u Turopolju. Mnogo godina kasnije, opisujući osobe na fotografiji - oca i majku, brata i sestre, djeda, ujaka i ostale rođake, kao i njihova mjesta u obiteljskoj slagalici, pripovjedač s obiljem povijesnih, političkih i kulturoloških aluzija i asocijacija reminiscira povijesne okolnosti druge polovice 20. stoljeća, u kojima jedna građanska   obitelj prolazi put transformacije u prilagodbi na izmijenjenu društvenu situaciju. Trenutak, međutim, u kojemu se toga ljeta dogodila prometna nesreća s teškim posljedicama prijeloman je za cijelu obitelj, jer svima promijeni živote i međusobne odnose.

22.

Ćurić, Mate, 1955-
Zenga / Mate Ćurić. - Osijek : Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski ; Pula : Društvo hrvatskih književnika - Istarski ogranak, 2018. - 181 str. : autorova slika ; 20   cm
Ratni roman riječkog publicista i novinara, u kojem glavni junak Zenga vodi čitatelja kroz sva stanja koja je prošao prilikom odlaska u Domovinski rat i tijekom borbi u Vukovaru te poslije u logorima. U knjizi se mogu iščitati tragična iskustva svih branitelja koji su preživjeli Domovinski rat, no, usprkos potresnoj temi, roman donosi optimizam, vjeru u čovjeka i  prijateljstvo, a nadasve vjeru u  ljubav.

23.

Čolić, Velibor, 1964-
Egzil za početnike : kako uspjeti u izbjeglištvu u trideset pet lekcija / Velibor Čolić ; s   francuskoga prevela Mirna Šimat.
- Zagreb : Vuković & Runjić, 2018. - 165 str. ; 22  cm
U ovom autobiografskom romanu, izvorno pisanom na francuskom jeziku, autor otvoreno govori o ratnom iskušenju u kojem  se našao, potom o dezerterstvu iz HVO-a 1992. godine, bijegu u Francusku te traženju azila u Rennesu. Čolić   realistično
ali i poetski opisuje svoje prve teške dane nesnalaženja u stranoj sredini, izgubljenost, PTSP i bol za izgubljenom  domovinom, jezikom i uspomenama koje mora odbaciti kako bi mogao započeti novi život. Slijede prva poznanstva, ljubavi, mukotrpno učenje francuskog jezika, brojna nova iskustva i suočavanje s boli... Autor prispodobljuje svoje boli, uspone i padove sa svojim literarnim uzorima te je knjiga puna književnih referenci. Naposljetku, nakon borbe za opstanak i   afirmaciju, počevši ni od čega, Čolić uspije savladati francuski do te mjere da sada piše i objavljuje kod uglednog   Gallimarda.

24.

Davis, Lydia, 1947-
Ne mogu i neću / Lydia Davis ; s engleskoga prevela Maja Šoljan. - Zagreb : OceanMore, 2018. - 271 str. ; 21   cm
Zbirka sastavljena od priča duljine od jedne rečenice do nekoliko stranica pokazuje kako i najmanji detalj u okruženju ili svakodnevni i uobičajeni trenutak najobičnijeg života mogu biti poticaj za intenzivan a tankoćutan doživljaj svijeta. Jer, "propast i rasulo uvijek su blizu... Slučajna ljepota također je posvuda... samo (nas) detaljno, intenzivno promatranje može spasiti, i to samo nakratko..." Renomirana američka autorica članica je Američke akademije znanosti i umjetnosti,    dobitnica važnih književnih nagrada te zapažena prevoditeljica s francuskoga i drugih jezika. Brojne su joj priče i u ovoj  zbirci inspirirane upravo intenzivnim radom na prijevodima francuskih klasika - Prousta, Flauberta, Blanchota i   drugih.

25.

Doljak, Mara, 1956-
Moj Camino : šetnja u dubine sebe / Mara Doljak. - [2. izd.]. - Šenkovec : Ustanova Aromara Centar, 2018. - 192   str.,
[4] str s tablama : ilustr. ; 23 cm
Drugo izdanje uspješne putopisne proze Mare Doljak, koja je na svoje prvo putovanje u Santiago de Compostela, jedno od najvećih svetišta na svijetu, krenula u rujnu 2015. godine. Nakon 31 dana i 780 km stiže na odredište. "Camino de   Santiago" (Put za Santiago, Put sv. Jakova) nije turističko putovanje. To je put snage, osobnih promišljanja i zavjeta. To je unutrašnji put, više nego vanjski. Iako autorica opisuje i sve što putem vidi, ljude koje susreće i iskustva koja oni dijele, ona iznosi i male životne mudrosti koje je na tom putovanju naučila. Važno je ono što ostaje u čovjeku, kad putovanje prođe.

26.

Faust, Viktoria, 1939-
Ruže rata / Viktoria Faust. - Samobor : VF Libris, 2018. - 127 str. : slika autorice ; 21 cm. - (Intermezzo ;  3)
Treći dio serijala kratkih romana Intermezzo koji se nadovezuje na autoričin vampirski serijal od sedam nastavaka. Priča   prati sudbinu vojnika Joachima Varge, kojeg na samrti nakon bitke u Prvom svjetskom ratu pronalazi biće skriveno pod gas- maskom i iz nepoznatog razloga odnosi s bojišta...

27.

Favier, Jean, 1932-2014
Stogodišnji rat / Jean Favier ; [prijevod Vojislava Vojnović]. - Zagreb : Irma & Irma, 2018. - 689 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Magistra vitae ; knj. 2)
Jedan od najcjenjenijih francuskih povjesničara u ovom djelu opisuje ratni sukob započet 1337. godine između Kraljevine Engleske i Kraljevine Francuske. Osim uloge povijesnih ličnosti, poput Edvarda III., Karla V., Edvarda Crnog Princa,  Ivane Orleanske, Karla VII. i drugih, u događajima tog vremena opisane su i pojave koje neizbježno dolaze uz rat: gospodarske krize, glad, bolesti i pobune običnog stanovništva koje je najviše na udaru nedaća. Značajne su vojne reforme, upotreba novih oružja i vojnih taktika, a dolazi i do korjenitih promjena u društvu te se razvija nacionalni identitet na obje zaraćene strane. Pokazuje se i kako je jedan od presudnih čimbenika u ishodu sukoba organizacija države i njezinih financija.
Posljednja bitka Stogodišnjeg rata, kod Castillona 1453. godine, zapamćena je kao prva bitka u povijesti u kojoj su topovi odigrali presudnu ulogu.

28.

Filozofski fakultet (Zagreb). Odsjek za filozofiju. Okrugli stol (3 ;  2017)
Filozofije revolucija i ideje novih svjetova : radovi Trećeg okruglog stola Odsjeka za filozofiju 2017. / [uredili Borislav Mikulić, Mislav Žitko]. - Zagreb : Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2018. - 354 str. ; 24 cm. - (Edicija Radovi Odsjeka za filozofiju ; knj. 3)
Izlaganja sudionika trećeg Okruglog stola Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održanog u listopadu 2017. godine, a potaknutog značajnim obljetnicama velikih revolucionarnih prijeloma u povijesti Europe - 500 godina reformacije i 100 godina Oktobarske revolucije, kao i obljetnicama velikih teorijskih djela o ljudskoj emancipaciji i mogućnostima drugačijeg svijeta - 500 godina "Utopije" Thomasa Morusa i 150 godina od izdanja prvog sveska "Kapitala" Karla Marxa, sagledavaju teme proizašle iz navedenih djela u svjetlu suvremenih društvenih prilika, grupirane u četiri skupine: Konceptualne granice, Oktobar - prije i poslije revolucije, Obrasci kontra revolucija i Revolucije  metode.

29.

Flynn, Vince, 1966-2013
Dan sjećanja / Vince Flynn ; s engleskoga prevela Ana Katana. - Zagreb : 24sata, 2018. - 384 str. ; 21   cm
CIA-jin protuteroristički agent Mitch Rapp na novom je zadatku. Uoči Dana sjećanja na heroje Drugoga svjetskog rata javlja se prijetnja nuklearnog napada na Washington. Rapp odlazi u zabačeno selo Afganistana, okrilje Al Quaidinih terorista koji planiraju napad. Iako uspijeva neutralizirati prijetnju, Rapp zna da opasnost time nije nestala, već je možda i narasla do neslućenih razmjera, a da bi joj se zaista suprotstavio, morat će ući u um terorista i obrušiti se na njih bez imalo milosti.

30.

Fortier, Jean-Martin, 1978-
Eko-povrtlar : praktičan priručnik za profitabilan uzgoj povrća na malim gospodarstvima / Jean-Martin Fortier ; [prijevod Irena Biličić] ; predgovor Severine von Tscharner ; ilustracije Marie Bilodeau. - Zagreb : Planetopija, 2018. - XX, 219 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Makronova)
Priručnik o razvoju produktivnog malog gospodarstva ekološkog povrća baziranog na praksi tradicionalnog francuskog povrtlarstva, suvremenih praksi malih američkih ekouzgajivača poput Elliota Colemana i elemenata biodinamike i permakulture. Autor savjetuje kako odabrati zemljište, urediti vrt usmjeren na prodaju i obraditi tlo uz odgovarajuću mehanizaciju, objašnjava organsku gnojidbu, početak sjetve u zaštićenim prostorima i izravnu sjetvu, planiranje usjeva, gospodarenje korovima, štetnike i bolesti, berbu i pohranu te planiranje   usjeva.

31.

Franciscus, papa, 1936-
Zdravo, Marijo / Papa Franjo s Marcom Pozzom ; [prijevod Branko Jozić]. - Split : Verbum, 2018. - 135 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Verbum ; 131)
U prvom dijelu teksta kroz razgovor s teologom i zatvorskim kapelanom don Marcom Pozzom papa Franjo detaljno od riječi do riječi tumači poznatu molitvu Zdravo Marijo, čime ona dobiva novo, svježe i potpunije razumijevanje. U drugom dijelu teksta svjedočanstvo je o obraćenju zatvorenika osuđenog zbog ubojstva, a molitva je važan alat i znak na tom putu.

32.

Freivogel, Zvonimir, 1955-
Pearl Harbor : 7. prosinca 1941. / Zvonimir Freivogel. - Zagreb : Despot infinitus, 2018. - 257 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Svjetska povijest)
Knjiga obiluje tekstovima i fotografijama koje govore o jednom od najznačajnijih vojnih napada u povijesti, zračnom napadu japanskih zrakoplova na američko flotno uporište Pearl Harbor na Havajima 7. prosinca 1941. godine. Prvi put u Hrvatskoj, na jednome mjestu, detaljno i slikovito, obrađeni su i opisani svi aspekti događaja koji je dugoročno bio presudan za ishod Drugoga svjetskog rata.

33.

Gadžić, Gordana, 1955-
Hod po rubu, s Ivicom : [monografija - Ivica Vidović] / priredila Gordana Gadžić. - Zagreb : Teatar Rugantino : Školska knjiga, 2018. - 503 str. : ilustr. ; 28  cm
Velika i bogato opremljena monografija o hrvatskom glumcu Ivici Vidoviću (1939. - 2011.) koja obiluje prilozima poznatih filmskih djelatnika, kritičara, novinara te književnika poput Milana Kundere, Miljenka Jergovića, Jurice Pavičića, Veselka Tenžere i drugih. Monografija prati Vidovićev život kronološki, dajući detaljan prikaz njegove bogate glumačke karijere kako na filmu i televiziji tako i u kazalištu. Priču zaokružuje posljednje poglavlje posvećeno Teatru Rugantino koji je Vidović osnovao s Gordanom Gadžić, svojom suprugom. Na kraju monografije nalazi se kronološki popis svih uloga koje je Vidović odigrao.

34.

Garcia Marquez, Gabriel, 1928-2014
Ljubav u doba kolere / Gabriel Garcia Márquez ; sa španjolskoga prevela Tamara Horvat Kanjera. - Zagreb : V.B.Z., 2018. - 390 str. ; 20 cm. - (Sabrana djela Gabriela Garcije Marqueza ; knj.  13)
Autor čitatelja vodi kroz živopisnu priču čovjeka koji čeka na ostvarenje prave ljubavi više od 50 godina. Florentino Ariza opsesivno se u mladosti zaljubljuje u Ferminu Daze, kćerku trgovca mulama sumnjive prošlosti. Pod utjecajem oca, Fermina se udaje za mladog, imućnog i utjecajnog doktora Juvenala Urbina. Neuzvraćena ljubav za Florentina je poput fatalne bolesti; beznadna, proždiruća i neizlječiva. Dok Fermina živi u braku u kojem ljubav s godinama postaje navika, Florentino se okreće tjelesnim odnosima s mnogim ženama sve do starosti kada dobiva novu priliku za sreću uz ljubav svog života.

35.

Garcia Marquez, Gabriel, 1928-2014
Pukovniku nema tko da piše / Gabriel Garcia Marquez ; sa španjolskoga preveo Milivoj Telećan. - Zagreb : V.B.Z., 2018. - 101 str. ; 21 cm. - (Sabrana djela Gabriela Garcie Marqueza ; knj.  11)
Roman koji je autor napisao sredinom 50-ih godina u Parizu, gdje je radio kao novinski dopisnik, vrlo je brzo stekao kultni status. Umirovljeni i osiromašeni pukovnik svakog petka odlazi u luku i iščekuje pismo vlade kako bi ostvario svoja prava za služenje domovini. Dok čeka pismo, vrijeme provodi uz bolesnu suprugu i pijetla, koji mu je jedini podsjetnik na umrlog      sina. Marquez opisuje i stanje u državi, temu korupcije te utjecaj vlasti, ne samo na državu već i svakog pojedinca. Zato njegovi glavni likovi nemaju imena kako bi se naglasila beznačajnost pojedinca u društvu. Za razliku od njegovih ostalih romana, ovaj je oslobođen magijskog realizma.

36.

Garwood, Julie, 1946-
Sve za Rose / Julie Garwood ; s engleskoga prevela Dragana Grozdanić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 599 str. ; 20 cm. - (Kraljice ljubavnih romana ; knj. 81)
Krajem 19. stoljeća četvorica dječaka, njujorških uličnih bandita, u smeću su pronašli odbačenu malenu djevojčicu Mary Rose, a domogli su se i zamotuljka s novcem iz džepa žene koja ju je tamo ostavila. Odlučili su tim novcem malenoj   stvoriti pravi dom, kupili imanje u Blue Bellu, u Montani, i tamo je malena odrasla u pravu damu. Živjeli su nesmetano sve dok u grad nije stigao Harrison, a on je bio u potrazi za davno izgubljenom   djevojčicom...

37.

Goesweiner, Friederike, 1980-
Otužna sloboda / Friederike Gösweiner ; s njemačkoga preveo Andy Jelčić. - Zagreb : Sandorf, 2018. - 124 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Adventure)
Mladi visokoobrazovani par prolazi krizu u vezi jer je liječnik Jakob napokon dobio posao u struci koji mu odgovara, a novinarka Hannah tek poziv da volontira u berlinskim novinama, što znači da bi se trebala iz Austrije odseliti u Berlin, raditi   i dokazivati se u profesiji, a tek nakon pola godine možda će dobiti mjesto. Veza puca jer Hannah nije spremna tek tako odustati od pružene prilike, a Jakob ne želi vezu na  daljinu...
Roman austrijske spisateljice opisuje stvarni život "nove izgubljene generacije" koja unatoč naobrazbi i spremnosti na odricanja i žrtve teško pronalazi svoje mjesto u svijetu rada. Neuspjeh u profesionalnom ostvarivanju odražava se na intimni život, ali i na zdravlje. Autorica je za svoj prvijenac nagrađena austrijskom književnom nagradom, a prvi prijevod je upravo ovaj, na hrvatski jezik.

38.

Golec, Boris, 1967-
Nedovršena kroatizacija dijelova istočne Slovenije između 16. i 19. stoljeća : tragom hrvatskog lingvonima i etnonima u Beloj krajini, Kostelu, Prekomurju i Prlekiji / Boris Golec ; [prijevod sa slovenskog Mario Kolar u suradnji s autorom] ; [predgovor Hrvoje Petrić]. - Samobor : Meridijani, 2018. - 186 str. : ilustr ; 24  cm
Autor na osnovi povijesnih izvora tematizira nedovršenu kroatizaciju dijelova (današnje) istočne Slovenije između 16. i 19. stoljeća, odnosno širenje etnonima Hrvat i lingvonima hrvatski u Beloj krajini, Kostelu, Prekomurju i Prelekliji, te pokušava dati odgovor na pitanja zašto se hrvatsko ime u ranom novom vijeku moglo usidriti u pograničnim pokrajinama izvan Slavonije i koji su uzroci njegova kasnija  nestanka.

39.

Golub, Marko, 1978-
Sanja Iveković - dvostruki život : grafički dizajn i suvremena umjetnička praksa : [izložba] = Sanja Iveković - duble life : graphic design and contemporary art practice : [exibition] : [HDD galerija, Zagreb, 10. 05. - 01. 06. 2018.] / Marko Golub, Dejan Kršić ; [fotografije Monika Džakić] ; [prijevod Leo Štedul]. - Zagreb : Hrvatsko dizajnersko društvo, 2018. - 113 str. : ilustr. ; 20 cm
Javnosti najpoznatiji opus jedne od najeminentnijih hrvatskih suvremenih umjetnica, Sanje Iveković, ponajprije je onaj  nastao u području konceptualne umjetnosti, videoumjetnosti i performansa, dok je grafički dizajn, kojim se profesionalno bavila od 70-ih do sredine 90-ih godina, ostao prilično izvan fokusa. Stoga je ova izložba bila posvećena upravo tom segmentu njezina djelovanja, što uključuje radove za kulturne institucije, javnu televiziju i civilno društvo, ali i oblikovanje brojnih knjiga za vrijeme rada u Grafičkom zavodu Hrvatske. Osim tih radova koji su nastali na temelju narudžbe, izložba i katalog obuhvatili su i njezine umjetničke projekte čiji je važan dio upravo dizajn. Također, katalog sadržava razgovor s umjetnicom koji je nastao u sklopu pripreme izložbe, u kojem autorica objašnjava nastanak radova te svoje razmišljanje o odnosu dizajna i suvremene  umjetnosti.

40.

Gorman, Benjamin, 1977-
Zbir naših bogova / Benjamin Gorman ; [prijevod s engleskog Sanja Petriška]. - Samobor : VF Libris, 2018. - 271 str. : slika autora ; 21 cm
Kako bi se iskupio za zločin koji nije počinio, Joe se jednom tjedno mora nalaziti s Jahvom na kavi i slušati ga kako se žali  na obiteljske probleme sa ženom i sinom Isusom koji je u depresiji. Zbir svih mogućih bogova, od antičkih mitova preko velikih svjetskih religija, nordijske, japanske, asteške te drugih mitologija pa sve do ironičnog boga postateizma - Memea, nalazi se u ovoj provokativnoj, crnohumornoj knjizi, prvom romanu američkog srednjoškolskog profesora i    pisca.

41.

Gospodinov, Georgi, 1968-
Fizika tuge / Georgi Gospodinov ; prevela s bugarskog Ksenija Banović. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 279 str. ; 23  cm
Drugi roman jednog od najprevođenijih bugarskih pisaca, koji je osvojio i nekoliko književnih nagrada, osebujno je djelo koje izmiče jednoznačnoj interpretaciji. Pripovjedač (s dijagnozom patološke empatije) mijenja perspektive te se postupkom prekomjernog uživljavanja prebacuje u lik svojega djeda-dječaka, djeda-odraslog čovjeka i niz drugih likova kojih se prisjeća    ili oni na neki način ulaze u njegov život. Roman je u cijelosti satkan od sjećanja na individualnoj i kolektivnoj razini,     sjećanja koja se deponiraju u najrazličitije predmete, priče i doživljaje. Pripovijedanje usložnjava stvarnost sve do     simbolične razine - kroz čitav roman provlači se motiv labirinta i Minotaura, a i sam roman je strukturiran kao svojevrsni   labirint u kojem čitatelj traži pripovjedne  izlaze.

42.

Gregur, Marko, 1982-
Mogla bi se zvati Leda / Marko Gregur. - Zagreb : Hena com, 2018. - 215 str ; 22 cm. - (Biblioteka Nokaut ; knj.   25)
Mladi par u skladnome braku nada se sreći i ispunjenju koje bi im donijelo roditeljstvo. Pokušavajući ga ostvariti, prolaze različite faze koje ih emocionalno iscrpljuju. Jer, pokušaji umjetne oplodnje ne uspijevaju, a administrativni sustav koji bi im trebao pomoći u posvajanju ili barem udomljavanju željenog djeteta predstavlja gotovo nepremostivu prepreku. Iskustvo čežnje za djetetom koja nakon niza razočaranja nagriza strpljenje i vjeru u sretan ishod borbe za svoju i sreću svoje   supruge predstavljeno je iz perspektive muškarca. Zgusnuto i precizno prikazuje kako emocije uzdignute do ushićenja  nakon loših vijesti u istome danu padaju u duboku malodušnost. No, unatoč provalama gorčine i ljutnje ne odustaju, jer "uvijek je tu ta neka nada da bi se sve moglo poklopiti i da bi se moglo dogoditi čudo". Leda, "dijete koje ako i postoji još uvijek nije dio pripovjedačeva života", na podlozi od sjećanja na njegovo vlastito djetinjstvo te zapisa o suvremenosti i sadašnjem mučnom trenutku, živi svoje moguće djetinjstvo u mašti oca koji to još uvijek   nije.

43.

Gromača, Tatjana, 1971-
Mrtav rukavac rijeke Save : prozni zapisi / Tatjana Gromača. - Zagreb : Sandorf, 2018. - 208 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Avantura)
Kratki prozni zapisi podijeljeni su tematski u dvije cjeline: Sisak i S putovanja. Autoričin emotivan odnos prema izdvojenim detaljima putopisno zabilježenih prostora proteže se u vremensku dimenziju u kojoj je gledanje i viđenje definirano povezivanjima posve intimnih slojeva značenja što ih evocira tekst "kao simbolom, kao arhetipom i nosiocem svih  suštinskih životnih i metafizičkih  značenja".

44.

Hadzima-Nyarko, Marijana
Potresno inženjerstvo - procjena oštetljivosti zgrada / Marijana Hadzima-Nyarko, Dijana Nikić i Dragan Morić. - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Građevinski fakultet, 2018. - 257 str. : ilustr. ; 25  cm
Prvo cjelovito djelo o potresnom inženjerstvu na hrvatskom jeziku. Znanstvene spoznaje o utvrđivanju, procjeni i proračunu potresnog rizika kao i potresne oštetljivosti zgrada namijenjene su studentima diplomskog studija za kolegij Potresni rizik     te za kolegij Potresno inženjerstvo na poslijediplomskom studiju. Također, djelo je važno za inženjere građevinarstva i konstruktore za projektiranje potresno otpornih  zgrada.

45.

Haley, James L., 1951-
Vuk : život Jacka Londona / James L. Haley ; [prijevod Marijan Boršić]. - Zagreb : Irma & Irma, 2018. - 335 str. : ilustr. ; 22 cm
Iscrpna biografija jednog od najvažnijih književnika 20. stoljeća iz pera nagrađivanog američkog autora. Jack London rođen   je kao izvanbračno dijete pod imenom John Griffith Chaney te kasnije preuzima prezime svojeg očuha - London. Ta  činjenica, kao i siromašno djetinjstvo i česte selidbe, uveliko su obilježile Londona kao osobu i pisca. Haley ne uljepšava činjenice, iskreno opisuje sve kontroverze oko Londona, ali želi naglasiti jednu nedovoljno istaknutu činjenicu - borbu za socijalnu pravdu, kojoj je London bio posvećen do svoje  smrti.

46.

Hamilton, Karen
Žena iz snova / Karen Hamilton ; s engleskoga prevela Jelena Pataki. - Zagreb : Stilus knjiga, 2018. - 295 str. ; 21   cm
Psihološki triler s elementima crnog humora. Iako je Nate prekinuo s Juliette i pronašao novu ljubav, Juliette ne priznaje poraz. Uvjerena da im je suđeno biti zajedno, napravit će sve da u to uvjeri i Natea. Spremna je špijunirati njegovu novu djevojku, potajno ulaziti u njegov stan kad ga nema, zaposliti se u njegovoj firmi, a zatreba li, i ozbiljnije prekršiti zakon. Dok se čini da joj Nate sve više izmiče, njezina opsesija sve više raste, a granica između stvarnosti i ludosti postaje sve mutnija.

47.

Hamilton, Michael S., 1946-
Analiza energetskih politika : pojmovni okvir / Michael S. Hamilton ; [preveli Senka Galenić, Goran Vujasinović, Ognjen Strpić]. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk : Visoka škola međunarodnih odnosa Dag Hammarskjöld, 2018. - 423 str. :  ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Međunarodni odnosi i  diplomacija)
"Odluke o nacionalnoj energetskoj politici vode se trima ograničenjima: višim cijenama energije, većem narušavanju okoliša   te povećanjem sigurnosnih rizika. U knjizi je iznesen pojmovni okvir za analizu konvencionalnih i obnovljivih tehnologija s obzirom na njihovu cijenu u novcu, cijenu po okoliš te cijenu za nacionalnu sigurnost zemlje." (s korica knjige)

48.

Herceg, Nevenko, 1964-
Čovjek i okoliš = The man and the environment / Nevenko Herceg, Svjetlana Stanić-Koštroman, Mario Šiljeg ; [prijevod na engleski Jozo Kraljević]. - Mostar : Hrvatska akademija za znanost i umjetnost Bosne i Hercegovine ; Koprivnica : Sveučilište Sjever ; Zagreb : Synopsis ; Sarajevo : Synopsis, 2018. - XXIV, 439 str. : ilustr. ; 26  cm
U udžbeniku je na sveobuhvatan način obrađen problem okoliša suvremenog čovječanstva, kao i mogućnosti daljnjeg  napretka ljudskog društva na principima održivoga razvoja. Namijenjen je prvenstveno studentima u okviru čijih se programa obrađuju pitanja ekologije, zaštite okoliša, zaštite prirode i održivog razvoja. Prvo poglavlje upoznaje čitatelja s    temeljnom ekološkom terminologijom i zakonitostima. Drugi dio opisuje postanak i značajke abiotičke i biotičke sastavnice našeg  planeta kao jedinstvene ekosfere. Treće poglavlje prikazuje utjecaj čovjeka na okoliš te okoliša na ljudsko zdravlje. Četvrto poglavlje bavi se uzrocima i posljedicama demografskog rasta ljudske populacije na okoliš, a u posljednjem poglavlju  opisane su mogućnosti razvoja ljudskog društva u odnosu na principe održivog  razvoja.

49.

Hoffman, Danielle Rama
Svjetlosno vijeće : božanske poruke za ostvarenje najdubljih želja duše / Danielle Rama Hoffman ; [prijevod Marko Šilobod]. - Bregana : Harša, 2018. - 319 str. ; 25 cm
Svjetlosno vijeće je intergalaktičko vijeće predstavnika različitih Sunčevih sustava s velikim rasponom svijesti. To je razlog zašto se teško povezati s članovima vijeća i zašto su rijetki to pokušali. Autorica se kroz različite duhovne i energetske prakse uspjela povezati s njegovim članovima. Oni su joj prenijeli upute, energetske pripreme i meditacije koje pomažu ubrzati putovanje ka zdravlju, bogatstvu, sreći i ostvarenju najdubljih želja   duše.

50.

Hosseini, Khaled, 1965-
Gonič zmajeva / Khaled Hosseini ; [preveo s engleskoga Marko Kovačić]. - Zagreb : Vorto Palabra, 2018. - 290 str. ;   24
cm
Roman o odrastanju nepismenog afganistanskog dječaka Hasana ispričan je iz perspektive njegova najboljeg prijatelja Amira, pripadnika moćne i bogate obitelji kojeg je životni put odveo iz Kabula u San Francisco. Progonjen osjećajem krivice zbog napuštanja razorena grada, vraća se kako bi spasio Hasanovo siroče. Osim priče o obitelji, ljubavi i prijateljstvu, ovo je priča i o nesretnoj zemlji uništenoj sovjetskom okupacijom i talibanskim režimom. Prvi roman afganistanskog pisca preveden je na više od četrdeset jezika, a po njemu je snimljen i   film.

51.

Hoyt, Elizabeth, 1970-
Ponoćni vojvoda / Elizabeth Hoyt ; prevela s engleskoga Mirjana Valent. - Zagreb : Znanje, 2018. - 308 str. ; 23   cm
Maximus Batten, autokratski vojvoda od Wakefielda, prije dvadeset godina svjedočio je ubojstvu svojih roditelja te sada prerušen u Duha St. Gilesa noćima luta u potrazi za ubojicama svojih roditelja. Tijekom noćnih lutanja od razbojnika spasi Artemis koja ubrzo shvati tko se sakriva ispod maske. Unatoč tomu što u Maximusu pronalazi srodnu dušu, Artemis mu prijeti otkrivanjem tajne ako ne oslobodi njezina brata iz  zatvora.

52.

Hrain, Ines, 1967-
Za Rusiju s ljubavlju / Ines Hrain. - Varaždin : Mini-print-logo, 2018. - 159 str. ; 21   cm
Okosnicu romana, radnje smještene u izmišljeno selo, Mrdušu Donju 21. stoljeća, čine živopisni likovi - sredovječni krčmar Božo predugo povezan s tek preminulom mamom, seoski frajer čija supruga ima završenu čak trogodišnju školu i   zaposlena je u seoskom dućanu oko kojeg se skupljaju pivopije, župnik i učiteljica u intimnoj vezi, baka sudionica Domovinskog rata te njihovi međusobni odnosi.

53.

Hrvatska odlikovanja, priznanja i medalje
Hrvatska odlikovanja, priznanja i medalje / Krešimir Kašpar ... [et al.]. - Zagreb : Školska knjiga, 2018. - 427 str. :   ilustr.
; 30 cm
Monografija sadržava povijesni pregled odlikovanja u svijetu i detaljan prikaz sustava odlikovanja i priznanja u Republici Hrvatskoj od osamostaljenja do 2018. godine s popisom odlikovanih osoba, kao i onih kojima su odlikovanja oduzeta.
Knjiga je i priručnik o isticanju i nošenju hrvatskih odlikovanja i medalja te zbirka važnih propisa s tog područja. Navedeni su i sustavi vatrogasnih i lovačkih odlikovanja i priznanja te sustav odlikovanja i priznanja Hrvatskoga Crvenoga križa i Saveza izviđača Hrvatske. Namijenjena je svim ljubiteljima faleristike i  heraldike.

54.

Ibarra, Herminia, 1961-
Ponašaj se poput vođe, razmišljaj poput vođe / Herminia Ibarra ; [prevoditeljica Snježana Beronja]. - Zagreb : Mate, 2018. - 221 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Gospodarska  misao)
Na temelju vlastitih istraživanja i iskustva u radu autorica daje savjete kojima menadžeri na svim razinama mogu poboljšati svoje vođenje uvođenjem malih, ali ključnih promjena na svome poslu i u osobnom ponašanju, i to ponašanjem nasuprot razmišljanju. Ističe važnost rada na sebi, razmišljanja poput vođe, uključivanja u projekte izvan područja djelovanja i suradnje s vanjskim suradnicima.

55.

Ignotofsky, Rachel, 1989-
Žene u znanosti : 50 neustrašivih znanstvenica koje su promijenile svijet / napisala i ilustrirala Rachel Ignotofsky ; [s engleskog prevela Vjera Lopac]. - Zagreb : Školska knjiga, 2018. - 127 str. : ilustr. ; 24   cm
U knjizi su oslikani doprinosi pedeset žena u raznim područjima znanosti i tehnologije, od antičkih vremena do danas. Uskraćivanje naobrazbe ženama u prošlosti je bilo sasvim uobičajeno te im ni znanstveni rad nije bio dopušten. Zbog toga  su mnoge žene podnijele velike žrtve i ako su htjele napraviti karijeru, morale su srušiti mnoge   predrasude.

56.

Invernizio, Carolina, 1851?-1916
Moderna grešnica : roman iz torinskoga društva / Carolina Invernizio ; [prema prijevodu N. P.]. - Zagreb : Ognjište, 2018. - 291 str. : slika autorice ; 21 cm. - (Knjižnica Trnovačka Ruža ; knj.  43)
Izvorno objavljen početkom 20. stoljeća i odmah optužen za kvarenje ženskog morala, roman pripovijeda o Sultani, djevojci  iz ugledne, ali osiromašene obitelji koja se udaje za privlačnog i bogatog odvjetnika, ali njezin je duh odveć nemiran da bi     se vezala za jednog muškarca. Krećući se iz afere u aferu te iz spletke u spletku, Sultana je pravi primjer fatalne žene – beskrajno zavodljiva, a ujedno pogubna za sve muškarce koji joj se nađu u   blizini.

57.

Iohannes Chrysostomus, sanctus, 344-407
Govori i homilije o nadi u uskrsnuće / Ivan Zlatousti ; [prijevod i bilješke Ante Franić]. - Split : Verbum, 2018. - 197 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Crkveni oci ; 13)
Dobar govornik, svjedok i pastir iz prvih razdoblja kršćanstva na jednostavan i zoran način, prihvatljiv i današnjem čovjeku, objašnjava vječna pitanja o umiranju i smrti, nadi i uskrsnuću. Smrt je jedina sigurna činjenica ljudskog života. Svaki pojedinac pita se o smrti i prestanku života na ovome svijetu, a odgovor koji daje Ivan Zlatousti nije ograničen okvirom ovozemaljske stvarnosti.

58.

Irving, Washington, 1783-1859
Legenda o Sanjivoj dolini / Washington Irving ; [preveo s engleskoga Luka Posarić]. - [Zlatar] : Partenon, 2018. - 167 str. ; 21 cm
Zbirka kratkih priča s elementima folklora, komedije i horora koje se smatraju klasicima američke književnosti, slavnog pisca i povjesničara 19. stoljeća. Uključene su priče: "Vrag i Tom Walker", "Sablasni mladoženja", "Neobične priče razdražljivog gospodina", "Rip Van Winkle" te najpoznatija, višestruko ekranizirana priča – "Legenda o Sanjivoj   dolini".

59.

Ishiguro, Kazuo, 1954-
Blijed pogled na bregove / Kazuo Ishiguro ; [preveo Vladimir Cvetković Sever]. - Zagreb : Mitopeja, 2018. - 206 str. ;   22
cm
U pokušaju da se suoči sa samoubojstvom svoje kćeri iz prvoga braka, Etsuko će posegnuti za sjećanjima koja će je  odvesti do jednog ljeta u Nagasakiju, prijateljevanja sa Sachiko, mladom ženom koja proživljava tešku sudbinu sa svojom djevojčicom Mariko, ali i do uspomena na uzlazno poslijeratno razdoblje japanskog društva i kulture. Roman prvijenac britanskog pisca japanskog podrijetla, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2017. godine. U knjizi se kao poseban dodatak nalazi i tekst autorova predavanja prilikom dodjele Nobelove   nagrade.

60.

Jacobs, Liska, 1983-
Catalina / Liska Jacobs ; prevela Vesna Valenčić. - Rijeka : Leo-Commerce, 2018. - 290 str. : slika autorice ; 21 cm. - (Biblioteka Leo)
Elsa je upravo dobila otkaz i ujedno prekinula vezu sa svojim šefom. Ostavši bez perspektivnog posla i muškarca kojeg   voli, Elsa strmoglavo kreće putem samouništenja – danonoćno se otupljuje alkoholom i tabletama, trošeći preostali novac   na besmisleni luksuz. Kada završi na izletu na otoku Catalina sa svojim starim prijateljima i bivšim mužem, na površinu će isplivati napetosti, neprežaljene žudnje i bolne uspomene koje će kulminirati   katastrofom.

61.

Jalšovec, Dubravko, 1965-
Anatomija : osnove građe tijela čovjeka / Dubravko Jalšovec. - Jastrebarsko : Naklada Slap, 2018. - 348 str. ; 25 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Tekst je pisan prema nastavnom programu kolegija anatomije čovjeka za studente prirodoslovno-matematičkog fakulteta, a  na temelju srodnosti opsega kolegija može se koristiti i u učenju anatomije čovjeka studenata farmaceutsko-biokemijskog fakulteta te polaznika veleučilišta. Ujedno, ova knjiga može poslužiti kao repetitorij i/ili udžbenik i studentima drugih   fakulteta, u mjeri ovisnoj o opsežnosti kolegija anatomije čovjeka zahtijevanog na pojedinim smjerovima studija. Za     studente i sve zainteresirane uz istodobno usredotočenje na atlas i sekciju pridonijet će lakšem, logičnijem i trajnijem usvajanju znanja o građi čovječjeg tijela. (iz  Predgovora)

62.

Janton, Vlasta, 1988-
Zagrljaj u koji pripadam : sreća je opet pronašla dom / Vlasta Janton. - Zagreb : Beletra, 2018. - 228 str. ; 20   cm
Alina je deset godina u braku s muškarcem koji joj daje sigurnost, poštovanje i ljubav, ali duboko u sebi je nesretna i sanja    o strasti koju nije nikad osjetila. Taj će se san ostvariti u liku Nikole, privlačnog fotografa kojeg već nakon prvog susreta  neće moći izbaciti iz glave, a i Nikola će stalno pronalaziti nove razloge da joj bude blizu. No, Alina ima muža i dijete koje voli više od svega. Ima li u njezinu životu više mjesta za  snove?

63.

Jefferies, Dinah, 1948-
Kći trgovca svilom / Dinah Jefferies ; s engleskoga prevela Silvija Čolić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 374 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  280)
Pedesete su godine 20. stoljeća, a radnja se odvija u Vijetnamu za vrijeme francuske kolonijalne vladavine. Nicole i Sylvie kćeri su francuskog trgovca svilom i preminule Vijetnamke. Nicole, koja je oduvijek živjela u sjeni svoje starije, otmjene sestre, na svoj 18. rođendan posebno razočara činjenica da otac odlučuje sav obiteljski posao ostaviti starijoj kćeri, a njoj samo zapuštenu, davno zatvorenu prodavaonicu. Ratno ozračje postaje sve teže i napetije, a Nicole upoznaje dvojicu muškaraca – šarmantnog Amerikanca Marka i vatrenog i borbenog Vijetnamca Trana, koji će odigrati važnu ulogu u  njezinoj potrazi za ljubavlju i suočavanju s pitanjem nepravde, pripadanja i identiteta te dilemi oko svrstavanja na jednu, ispravnu stranu.

64.

Jukić, Mirjam, 1976-
Imate multiplu? Imam i ja. / Mirjam Jukić. - Zagreb : Despot infinitus, 2018. - 155 str. : ilustr. ; 24   cm
Nakon što je saznala da boluje od multiple skleroze, autorica knjige započela je pisati blogove, podijelivši tako s čitateljima svoja iskustva o novom načinu života na koji se trebalo priviknuti. Dugogodišnja novinarka po profesiji i majka troje djece, autorica je ovom knjigom čitateljima pokušala približiti i opisati svakodnevnicu oboljelih od MS-a. Knjiga je svakako i svojevrsni priručnik za sve novooboljele koji se odjednom nađu u situaciji prilagodbe novom životu, punom pitanja i bolnih nedoumica.

65.

Juranović, Mirjana, 1975-
Vrednota redovničkoga zajedništva u hrvatskim i bosansko-hercegovačkim redovničkim zajednicama od Drugoga vatikanskoga sabora do 2016. / Mirjana Juranović. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2018. - 269 str. ; 24 cm. - (Teološki radovi ; sv. 87)
Nakon višegodišnjeg sustavnog istraživanja, rada i življenja redovništva obranjen je doktorat redovnice, sestre Mirjane Juranović, koji je zbog iznimno zanimljive teme otisnut i za širu zajednicu. Vrednota redovničkog zajedništva obrađena je s teološkog aspekta, ali je istražena i stvarnost redovničkog života u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U kvalitativnom empirijskom istraživanju konkretno su se propitivale vrednote redovničkog zajedništva, i to slobodno vrijeme, novi mediji, međuljudski odnosi, osamljenost i pitanje askeze, a prijedlozi ispitanika redovnica i redovnika za poboljšanje redovničkog zajedništva uvršteni su u tekst kao poticaj na produbljivanje redovničkog  zajedništva.

66.

Karabaić, Sandra, 1972-
Babuške / Sandra Karabaić. - Zagreb : CeKaPe - Centar za kreativno pisanje, 2018. - 111 str. ; 21  cm
Zbirka kratkih proznih tekstova u kojima suvremena hrvatska autorica, kombinirajući autobiografske elemente i fikciju, stvara slijed intimističkih zapisa koje oblikuje oko dva "žarišta" - Otoka kao geografskog entiteta i ishodišta vlastita (djetinjeg) mikrokozmosa te tijela kao fizičkog entiteta i mjesta povratka. U korelaciji tih dviju spoznajnih razina odvija se suptilno razotkrivanje nevidljivog, prešućenog,  zabranjenog.

67.

Karuza, Senko, 1957-
Fotografije kraja / Senko Karuza. - Zagreb : Meandarmedia, 2018. - 115 str. ; 20 cm. - (Edicija Meandar. knj.  135)
Život na jadranskome škoju u labirintu vremena. Susreti, ljudi, impresije i emocije. Autor priziva jedan intiman svijet, ali i univerzalnost ljudskoga usuda. Ljubavnici, prijatelji, turisti, mediteransko ozračje, strast, melankolija te preplitanje svakodnevice i snoviđenja okosnica su ove zbirke kratkih priča koje zbore o ljepoti, njezinoj prolaznosti i osobama koje hode našim životima - taknu nas nježno, ponekad opasno, a potom nestanu u beskraju   sjećanja.

68.

Keeland, Vi
Šef iz snova / Vi Keeland ; prevela s engleskoga Silvia Sinković. - Zagreb : Znanje, 2018. - 297 str. ; 23   cm
Prvi susret između Reese i Chasea nije prošao slavno – on misli da je ona razmažena i nepristojna, a ona misli da je on umišljen i nametljiv. Ipak, Reese neće tako lako zaboraviti Chaseov vragolasti osmijeh, a i ona će njemu ostati u mislima. Mjesec dana kasnije Reese će tražiti novi posao, a najbolja ponuda doći će upravo iz firme čiji je vlasnik Chase. Kako izbjeći uredsku romansu kada joj neodoljivi novi šef priznaje da će učiniti sve da je   zavede?

69.

Kemal, Orhan, 1914-1970
Murtaza / Orhan Kemal ; prevela s turskog Maja Tutavac. - Zagreb : Hena com, 2018. - 356 str. ; 22  cm
Roman turskog pisca, u današnje doba već klasika, govori o istoimenom junaku koji je zbog svog ideala poštenja nesvjestan svoje karikaturalnosti, nalik turskom Don Quijoteu. U manijakalnoj odanosti radu i disciplini, prerevnom obavljanju svoje dužnosti - najprije noćnog čuvara u siromašnoj gradskoj četvrti, a potom čuvara u tvornici za preradu pamuka, i obaveza koje stavlja iznad svega, pa čak i vlastite obitelji, on je tragikomičan lik koji "emanira" izrazitu humanost i neiskvarenost. Kroz lik Murtaze autor portretira prosječnog turskog čovjeka, ali daje i širi kontekst radničke klase u relaciji s pokvarenošću i pohlepom poslodavaca.

70.

Kemp, Sid
Budžetiranje za menadžere / Sid Kemp, Eric Dunbar ; [prevoditeljica Ana Rauker]. - Zagreb : Mate, 2018. - XIII, 204   str.
: ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Gospodarska misao. Knjiga Briefcase serije)
Priručnik je namijenjen menadžerima te svim zaposlenicima srednjih ili velikih poduzeća koji se u svom poslu bave pripremom i izradom budžeta. U knjizi su uključeni svi aspekti budžetiranja: prihodi i troškovi, poslovni procesi i projekti, izrada i izlaganje budžeta. Svi koraci i aspekti pripreme i izrade objašnjeni su u dvanaest kratkih poglavlja uz mnoštvo primjera vezanih uz računovodstvo i financije.

71.

King, Stephen, 1947-
Posljednja straža / Stephen King ; preveo s engleskoga Mladen Kopjar. - Zagreb : Znanje, 2018. - 374 str. ; 23  cm
Brady Hartsfield, masovni ubojica, vegetira u Traumatološkoj klinici s teškim ozljedama i, prema mišljenju liječnika, njegov   je potpuni oporavak nemoguć. Unatoč svom nepokretnom tijelu, njegove su misli i dalje na stupnju visoke aktivnosti te "operiraju" i izvan zidova bolesničke sobe. Na udaru Hartsfieldovih ubojitih moći naći će se umirovljeni policijski detektiv Bill Hodges, vlasnik privatne istražiteljske agencije, i njegova partnerica Holly Gibney, zbog čijeg je udarca u glavu Hartsfield završio u Klinici za oštećenje mozga. Ovaj roman, još jedan u žanru nadnaravnih trilera iz majstorske radionica Stephena Kinga, posljednji je dio trilogije o inspektoru  Hodgesu.

72.

Kisić, Ivica, 1963-
Gradska poljoprivreda / Ivica Kisić ; [autori fotografija Ivica Kisić ... et al.]. - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta, 2018. - 311 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Sveučilišni udžbenik priređen je s ciljem popularizacije gradske poljoprivrede. Namijenjen je svima koji nemaju dovoljno stručnog znanja iz poljoprivrede, a željeli bi se upustiti u avanturu uzgoja svoje biljke. Pošto proces uzgoja biljke nije jednostavan postupak i zahtijeva znanje, redovitost brige za biljku i adekvatne pravovremene intervencije da bi ona uspjela  su ključne. Ovaj tekst pomoći će u tome kroz sljedeća poglavlja: Tlo u gradskoj sredini, Uloge gradske poljoprivrede, Oblici gradske poljoprivrede, Agrotehnika u gradskoj poljoprivredi, Gradska poljoprivreda i klimatske promjene te Sutrašnjica gradske poljoprivrede. Kao što je vidljivo iz naziva poglavlja, neki dijelovi teksta ovog udžbenika dotiču i područje    urbanizma, građevinarstva, arhitekture, pa i prostornog  planiranja.

73.

Kljaković Braić, Tisja, 1979-
Oni / Tisja Kljaković Braić. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 205 str. ; 27 cm
Knjiga sadržava devedesetak crno-bijelih crteža splitske slikarice i karikaturistice, nastalih u godinu dana. Autorica kao   vrsna promatračica ljudske psihologije donosi portrete dvaju likova. To su Oni – muž i žena, naizgled svedeni na     stereotipne uloge, koje autorica prikazuje vrlo jednostavnim konturama, najčešće u kućnom interijeru. Portreti lišeni detalja, kao i jednostavnost prostora stvaraju vizualni minimalizam prožet humorom, otkrivajući međuljudske odnose u malim, svakodnevnim situacijama, obiteljskim ritualima i stvarnim trenucima iz kojih suptilno, a, s druge strane, tako snažno izvire briga i ljubav prema drugome, razumijevanje i bliskost. Nemarno ispisane riječi na dalmatinskom dijalektu i sa specifičnom duhovitošću dodatno oslikavaju situacije povezane s kućanskim poslovima, hranom, nezadovoljstvom vlastitim izgledom ili, pak, navijačkom euforijom te u kombinaciji s crtežom donose jednu iskrenost, izvornost i ljudskost, čime Oni zapravo    postaju svi mi.

74.

Komparativna politika danas : svjetski pregled
Komparativna politika danas : svjetski pregled / Gabriel A. Almond... [et al.] ; [prevoditelj Miljenko Šimić]. - Ažurirano 9. izd. [izvornika]. - Zagreb : Mate, 2018. - XXV, 767 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka "Međunarodni  odnosi")
Novo, ažurirano deveto izdanje počinje objašnjenjem zašto postoje države, koje funkcije obavljaju i kako stvaraju probleme i nalaze rješenja. Knjiga je namijenjena studentima i predavačima u području komparativne politike, a obuhvaća političke kulture, uspoređivanje političkih sustava, javnu politiku te kreiranje politike. Ažurirana su sva poglavlja kako bi se uključio najnoviji razvoj političkih događaja u svakoj zemlji, posebice poglavlja o Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj,  Rusiji,
SAD-u, Japanu i Meksiku.

75.

Konstrukcija i modno odijevanje s osvrtom na suvremenu  maloprodaju
Konstrukcija i modno odijevanje s osvrtom na suvremenu maloprodaju / Darko Ujević ... et al. - Zagreb : Tekstilno- tehnološki fakultet Sveučilišta : Ekonomski fakultet, 2018. - 328 str. :  ilustr.
Knjiga pripada trilogiji grupe autora, a namijenjena je studentima Tekstilno-tehnološkog i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta  u Zagrebu. U jedanaest poglavlja autori su obradili teme u vezi s modnim odijevanjem, kao što su razvoj muške i ženske odjeće kroz vrijeme, novi aspekti razvoja tehnološkog procesa izrade modne odjeće, elektronička trgovina kao kanal   prodaje te potreba tekstilnoga gospodarstva u internetskom poslovanju i marketingu. Knjiga obiluje fotografijama   odjeće.

76.

Kovačević, Sanela Nelly, 1982-
Muškarac iz snova : od nezainteresiranog do zaljubljenog muškarca / Sanela Kovačević Nelly. - Zagreb : vlast. nakl., 2018. - 161 str. ; 22 cm
Nakon uspjeha prethodne knjige "Muškarac u šaci", autorica nastavlja razrađivati temu muško-ženskih odnosa, dajući čitateljicama savjete kako osvojiti, zadržati ili vratiti svog muškarca iz snova. Za uspješnu vezu nužno je potaknuti interes muškarca na tri polja – fizičkom, emotivnom i intelektualnom, a ključ zavođenja je ne biti previše osjećajna i ovisna o muškarcu, nego držati kontrolu u svojim rukama, tj. postati „vila“ – žena koja ima svoj stav, koju nije lako impresionirati, koja ima samopouzdanja i može dobro funkcionirati i bez  muškarca.

77.

Kralik, Josip, 1982-
Mor : plodovi osvete / Josip Kralik ; [ilustracije Rene Grgić-Đaković]. - Zagreb : Jesenski i Turk, 2018. - 287 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Beletrina)
Napet povijesni triler s elementima fantastike, čija se radnja odvija u Mursi, rimskoj koloniji na području današnjeg Osijeka. Tajanstveni skitnica Mor stiže u grad da bi prisustvovao slavnom sajmu oružja, no umjesto toga biva uhićen pod sumnjom  da je serijski ubojica koji već dugo brutalno ubija djevojke. Uz pomoć Veronike, lijepe žene s magičnim moćima, Mor će krenuti u potragu za pravim ubojicom i na tom putu steći mnoge neprijatelje, ali i prijatelje, te   upoznati ljubav.

78.

Kranjčević, Jasenka, 1963-
Zanemarena baština : prostorne strukture sela u Hrvatskoj / Jasenka Kranjčević. - Zagreb : Srednja Europa, 2018. - XI, 202 str. : ilustr. ; 24x25 cm
Autorica ukazuje na neprepoznatu i neafirmiranu hrvatsku baštinu, upoznaje s tradicijom planiranja sela u Hrvatskoj i      navodi regulaciju sela od 18. st. do neposredno nakon Drugoga svjetskog rata uz sažeti prikaz glavnih karakteristika  razdoblja te nekoliko izabranih reprezentativnih primjera planiranih prostornih struktura sela. Na kraju su sadržane biografije osoba koje su radile na očuvanju arhitektonske  baštine.

79.

Krentz, Jayne Ann, 1948-
Vrt laži / Amanda Quick ; prevela Vesna Valenčić. - Rijeka : Leo-Commerce, 2018. - 377 str. : slika autorice ; 21 cm. - (Biblioteka Leo)
Ursula Kern vlasnica je tajničke agencije Kern za bogate klijente. Kada njezina najdraža zaposlenica Anne iznenada umre, Ursula će pronaći tajnu poruku koju joj je ostavila prije smrti i posumnjati da je u pitanju zločin, a ne prirodna smrt kao što  misli policija. Svoju istragu Ursula započinje u kući bračnog para Fulbrook, za koje je Anne radila. Lord Fulbrook na glasu    je kao mračan i agresivan muškarac pa će Ursuli u istrazi pomagati Slater Roxton, privlačni arheolog s reputacijom    hladnog i racionalnog znanstvenika, ali Ursula u njemu budi sasvim druge   osjećaje.

80.

Krizmanić, Mirjana, 1936-
Knjiga rastanaka : o rastancima koji su sastavni dio naših života, o njihovim dobrim posljedicama i načinima izbjegavanja loših / Mirjana Krizmanić ; ilustrirala Tatjana Krizmanić. - Zagreb : V.B.Z., 2018. - 184 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka stručno popularna)
Knjiga poznate psihologinje o različitim vrstama rastanaka, njihovim uzrocima i načinima na koji se odvijaju, o njihovim posljedicama te prilagodbi na njih. U jedanaest poglavlja opisane su osobitosti raznih rastanaka, od onih u ranoj ili odrasloj životnoj dobi, rastanaka s prijateljima i prekidima prijateljstava, rastanaka od posla zbog gubitka posla ili odlaska u    mirovinu sve do rastanaka od pogrešnih vjerovanja i očekivanja. Na kraju je popis literature i bilješka o    autorici.

81.

Krleža, Miroslav, 1893-1981
Zagreb 1942. / Miroslav Krleža. - Zagreb : Sandorf, 2018. - 104 str. ; 17 cm. - (Biblioteka Tok ; kolo 1,  1)
Knjiga objedinjuje Krležine dnevničke zapise nastale u osami njegova zagrebačkog stana tijekom 1942. godine u tjeskobnoj atmosferi straha od ustaške  vlasti.

82.

Kukavica, Vedran, 1965-
Mlada misa / Vedran Kukavica. - Zagreb : AGM, 2018. - 268 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Textura  Croatica)
Autorov drugi roman priča je o bivšem pornoglumcu koji se iz Nizozemske vraća u zabiokovsko selo Batinu. Marijan Maćun Ćivara, umjetničkog imena CroCum, svojim se sumještanima predstavlja kao kontrolor leta, a na tu laž svi pristaju. Upravo ova želja za zakretanjem života, bizarni likovi i groteskne situacije ono su što Kukavičin roman čini duhovitim, no   istovremeno slojevitim i kompleksnim.

83.

Kurkov, Andrej Jur'evič, 1961-
Zakon puža / Andrej Kurkov ; s ruskoga preveo Kristijan Poklečki. - Zagreb : Edicije Božičević, 2018. - 410 str. ; 24  cm
U romanu ovog iznimno popularnog ukrajinskog pisca, nastavku prethodnog hita "Kako preživjeti s pingvinom", Viktor je u potrazi za svojim ljubimcem koji se izgubio – pingvinom Mišom. Da bi ga pronašao, morat će se otputiti na pustolovno putovanje od Kijeva preko Moskve do Čečenije i pritom susresti živopisnu galeriju likova – odgajateljicu u vrtiću, čije je   "noćno izdanje" prostitutka, vlasnika kafića koji je omiljeno okupljalište veterana Afganistanskog rata, ali se baš ne mogu nazvati veteranima, te upoznati „zakon puža“ kao novi životni nauk. Kroz nesuzdržanu crnohumornu oštricu, autor portretira suvremenu Ukrajinu u svjetlu njezinih tranzicijskih i postsovjetskih tema i   problema.

84.

Kurlander, Eric, 1973-
Hitlerova čudovišta : povijest nadnaravnoga u Trećem Reichu / Eric Kurlander ; preveo s engleskoga Damir Biličić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 599 str., [16] str. s tablama ; 24 cm. - (Biblioteka Kultura i   civilizacija)
Osmogodišnji istraživački rad cijenjenog američkog povjesničara i vrsnog poznavatelja suvremene njemačke povijesti rezultirao je ovim cjelovitim prikazom kako su nadnaravne alternative tradicionalnoj religiji i konvencionalnoj znanosti potpomogle usponu fašističkog pokreta. Knjiga je kronološki podijeljena u tri dijela. U prvome dijelu prati se uloga nadnaravnog razmišljanja u Nacističkoj stranci od intelektualnih prethodnika potkraj 19. stoljeća do osvajanja vlasti 1933. godine. U drugom dijelu autor se usredotočio na ulogu nadnaravnog razmišljanja tijekom prvih šest godina Trećega Reicha, dok u trećem proučava ulogu nadnaravnog tijekom Drugoga svjetskog  rata.

85.

Lacković-Grgin, Katica, 1940-
Ličnost : razvojno–psihološka perspektiva / Katica Lacković-Grgin, Zvjezdan Penezić. - Jastrebarsko : Naklada Slap, 2018. - 418 str. : graf. prikazi ; 25  cm
Autorice u udžbeniku objedinjuju odabrane tematske sadržaje iz ranijih razdoblja psihologije i njezinih suvremenih dosega. Obrađuju psihodinamičke teorije, humanističko-egzistencijalistička teorijska gledišta o ličnosti, kognitivne i dispozicijske teorije ličnosti te stabilnost i promjene crta ličnosti tijekom životnog vijeka. Predstavljaju koncepcije i istraživanja samopoimanja, samopoštovanja, samoregulacije i mudrosti te prikazuju novije pravce istraživanja razvoja ličnosti. Na kraju udžbenika sadržano je kazalo  pojmova.

86.

Lacovich, Mauro, 1980-
Ekallim / Mauro Lacovich. - Rijeka : Naklada Uliks, 2018. - 480 str. : fotogr. autora ; 24   cm
Glavni lik je Putnik u svom tajanstvenom pohodu kroz tuđe svjetove i sudbine. Na svoje neobično putovanja otputit će se jedne noći kada u svom grimoriju uoči praznu stranicu koja se iznenada krene ispisivati čudnim jezikom. Nakon toga kreće    u sasvim običnu noćnu šetnju gradskim ulicama koja će ga odvesti do posve neočekivanih začudnih okruženja. Za    početak, to će biti neobična kuća koja "kao da je isklesana iz jednog komada crnoga kamena koji je eonima hrabro   odlijevao nemilosrdnim udarcima oluja". Tu će susresti misterioznu groficu iz 19. stoljeća, a potom će se na njegovu  neobičnu putovanju "ukazati" inkvizitor, alkemičar, farmaceut iz budućnosti, bogataš i mnogi drugi. Svi oni prolaze   određene lekcije s Putnikom, pa se romanu, uz mističnost, bajkovitost i nadrealizam, može pripisati i psihoterapijska komponenta.

87.

Lacy, Ed, 1911-1968
Mračna prekretnica / Ed Lacy ; prevela Vanja Jajić. - Zagreb : Krug knjiga, 2018. - 237 str. ; 21   cm
Privatni istražitelj Toussaint More dolazi u Bingstone, gradić izražene rasne netrpeljivosti u kojem živi tek tridesetak  crnačkih obitelji. Razlog njegova dolaska je ubojstvo bijelca Boba Thomasa. I sam crnac, kako bi izbjegao probleme, prihvatit će ponudu gradskog poštara Sama Davisa i smjestiti se u njegovoj kući u crnačkom dijelu Bingstonea. Iako se ubojstvo dogodilo u New Yorku, žrtva je iz Bingstonea, pa je Moore uvjeren da se upravo u ovom gradiću krije rješenje njezine smrti. U potrazi mu se pridružuje djevojka Frances Davis, kći njegova domaćina, kojoj će uskoro priznati da je prvi  na listi osumnjičenih jer je upravo on sumnjivi crnac viđen pokraj tijela ubijenog. Za ovo djelo autor je 1958. godine dobio nagradu Edgar Alan Poe za najbolji roman godine.

88.

Laeckberg, Camilla, 1974-
Svjetioničarka : [roman] / Camilla Läckberg ; sa švedskoga preveo Luka Miličević. - Zagreb : V.B.Z., 2018. - 379 str. : slika autorice ; 24 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 491)
Sedma knjiga iz serije o Fjallbacki.
Detektiv Patrik Hedstrom tek se vratio s bolovanja na posao, a već ga je dočekalo ubojstvo. Mats Sverin, voditelj financija u općini, ubijen je u noći u svom stanu. Istraga ne napreduje jer policija pregledom stana ništa nije našla, ispitivanjem nisu   ništa saznali, forenzični nalazi nisu ništa otkrili, kao ni obdukcija. O Matsovu privatnom životu nitko ništa ne zna osim da je   bio drag, brižan, pristojan i omiljen na poslu. Patrik osjeća da mu je nešto promaklo i mora početi od osnovne stvari istrage
- motiva.

89.

Lapena, Shari, 1960-
Strankinja u kući / Shari Lapena ; s engleskoga preveo Marin Popović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 297 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  291)
Karen Krupp, ugledna kućanica iz predgrađa, izjurila je iz kuće bez torbice, novčanika i mobitela i ostavila otključana vrata. Probudila se u bolnici nakon što se zabila u stup bježeći iz napuštena restorana u najgorem dijelu grada i ne sjeća se   ničega što je prethodilo nesreći. U napuštenu restoranu pronađen je ubijen muškarac i Karen je glavna   osumnjičenica.
Njezin suprug Tom uvjeren je da Karen nije ubojica iako sluti da ona nešto krije od njega. Detektivi Rasbach i Jennings uvjereni su da je kriva jer dokazi upućuju na nju, a i gubitak pamćenja je dobrodošao, ali se tajne polako otkrivaju i vode ih prema pravom ubojici.

90.

Link, Charlotte, 1963-
Dolina lisice / Charlotte Link ; prevela s njemačkoga Vanda Kušpilić. - Zagreb : Znanje, 2018. - 394 str. ; 24   cm
Naizgled je sasvim obična ljetna večer. Vanessa i njezin suprug Matthew vraćaju se kući. Matthew najednom zaustavi auto kako bi prošetao psa, a Vanessa ih odlučuje pričekati. Uronivši u svoje misli i prekrasan krajolik koji je okružuje, i ne     primijeti auto koji joj se približio. Na trenutak je obuzme čudna uznemirenost, no prekasno – nepoznati čovjek nečujno joj     se primaknuo, drogirao je i oteo. Zaključana u sanduk, Vanessa ima dovoljno hrane i vode da preživi tjedan dana. No, prije nego otmičar stigne zatražiti od Vanessina supruga otkupninu, biva uhićen zbog posve drugog zločina. Kakva je Vanessina sudbina i što će se dogoditi kada otmičar nakon dvije godine izađe iz   zatvora?

91.

Lispector, Clarice, 1925-1977
Meduza : roman / Clarice Lispector ; s portugalskoga prevela Tanja Tarbuk. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2018. - 90   str.
; 23 cm
Knjiga nedokučiva žanra, koja se ne čita nužno od početka, zbirka je misli koja ponire onkraj struje svijesti. Autorica se prepušta snovitim i senzualnim doživljajima – mirisima cvijeća, slobodi životinjskih nagona, preispitivanju značenja umjetnosti... Djelo je potraga za smislom života i ljudskog bivstvovanja u svijetu. Stil je kompleksan, difuzan, gotovo fantazmagorički. Medij knjževnosti povremeno se pretvara u eter  glazbe.

92.

Lolić, Spomenka, 1958-
Mala Rrrho / Spomenka Lolić. - Pula : Byron, 2018. - 104 str. ; 21  cm
Roman magijskog realizma o povratku istarskog plemena u svoju domovinu Istru nakon kataklizme koja je pogodila Zemlju. Bajka i fantazija pomiješane su sa stvarnošću, od propasti do preporoda, od prasvijeta do ovoga svijeta, a u središtu svega   su čarobna magična Istra s plemenima Verudežanima Humima i Verudežanima Marima te junakinja  Idi!.

93.

Lovrenčić, Sanja, 1961-
Kabinet za sentimentalnu trivijalnu književnost / Sanja Lovrenčić. - Zagreb : Mala zvona, 2018. - 201 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Fantastična knjižnica Malih zvona)
Kabinet kao društveno-kulturni relikt iz nekog poletnijeg vremena malena je ustanova u kojoj se čuvaju "ženske ostavštine", koja osim što fizički propada zbog nedostatka novca za održavanje zgrade, nužno treba i novog kustosa koji će ga revitalizirati. Umorni i rezignirani trenutni kustos raspisuje javni natječaj, nakanio je razgovarati sa samo deset kandidata,   a oni će prijavi morati priložiti vlastitu originalnu priču na slobodno odabranu temu. "Te su se priče ispreplele s monologom umornog čovjeka te su zajedno s njim dotakle čitav niz motiva: govorilo se o ljubavi, društvenoj odgovornosti, magiji, feminizmu, umjetničkim intervencijama, umjetnoj inteligenciji, vilama i vilenjacima, odnosu umjetnosti i kapitala. (...) ocrtao  se imaginarij i kontekst Kabineta, toga mjesta s onu stranu vremena... savršen repozitorij, spomenik vremenu odgađanja neminovnog,  gotovo  sentimentalno-trivijalnog zaborava."

94.

Lovrenčić, Željka, 1960-
Književnosti predana : (prikazi i eseji) / Željka Lovrenčić. - Split : Naklada Bošković, 2018. - 259 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Kolona ; 45)
Knjiga objedinjuje prikaze i eseje iz područja kroatologije, kroatistike i hispanistike koje je autorica objavljivala u hrvatskim časopisima ("Književna Rijeka", "Zadarska smotra", "Dubrovnik", "Nova Istra", "Kolo" i dr.) od 2014. do 2017.  godine.

95.

Lujanović, Nebojša, 1981-
Fatalne simetrije : eseji / Nebojša Lujanović. - Zaprešić : Fraktura, 2019. - 157 str. ; 22  cm
U deset eseja o društveno-kulturnom kontekstu suvremene hrvatske, slovenske, bosanskohercegovačke, srpske i crnogorske književnosti autor razmatra naslovne fatalne simetrije, a to su "strukturni i sadržajni paralelizmi" u problematici identiteta, naslijeđa, tradicije, nacije, kulture, različitosti, rata, manjine, religije,  domovine.

96.

Lukač, Dinko, 1960-
Automobili i službena putovanja / Dinko Lukač, Domagoj Zaloker. - Zagreb : TEB - poslovno savjetovanje, 2018. - 166 str. : graf. prikazi ; 24 cm
Treće izdanje priručnika obuhvaća teme vezane uz evidentiranje nabave i prodaje službenih vozila, porezno priznavanje troškova korištenja osobnih vozila, obračun poreza na dohodak za korištenje službenih vozila u privatne svrhe, korištenje privatnih automobila u službene svrhe i loko vožnju, službena putovanja u tuzemstvu i inozemstvu, službena putovanja državnih i javnih službenika i namještenika, službena putovanja kod neprofitnih organizacija, doprinos za korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu, izuzeće od ovrhe naknade troškova za službeno putovanje te iskazivanje troškova službenog putovanja u Obrascu JOPPD.

97.

Lukežić, Irvin, 1961-
Arkadija i Dokolica : dvije tuskulanske rasprave / Irvin Lukežić. - Pula : Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika : Nova Istra, 2018. - 359 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Knjižnica Nova Istra. Niz Ogledi i studije ; sv.   87)
Knjiga objedinjuje dvije studije. U prvoj, "Putovanje u Arkadiju", autor se fokusira na pojam Arkadije u poeziji, a u drugoj, "Ljeto u Tusculumu", problematizira povijest  dokolice.

98.

Lutz, Ivan, 1978-
Samo igraj! / Ivan Lutz. - Zagreb : Hangar 7, 2018. - 258 str. ; 22 cm. - (Solaris ; knj.  10)
U ovom jedinstvenom spoju znanstvene fantastike i košarke, kroz dinamičnu radnju, podijeljenu na četvrtine po uzoru na košarkašku utakmicu, čitatelj upoznaje distopijski svijet kakav je autor zamislio u    dalekoj 2999. godini. Mreža, tzv.
UnderNet, upravlja društvom i pojedincem na potpuno osobnoj razini, kroz usatke koje posjeduje svaki pojedinac i koji mu omogućuju trenutno zadovoljenje potreba, ali i otežavaju svaku mogućnost privatnosti i slobode. Glavni junak Gasiando Barter sukobio se s Mrežom i sada živi pod stalnom pažnjom Agenta, operativaca zaduženih za izvršavanje kazni za suprotstavljanje Mreži. Klađenje na košarku i uživanje u igri koju matematički precizno igraju mehanički roboti i njihovi Operateri, glavna je razbibriga većine ljudi, a u Bostonu se na Staru godinu odvija finale svjetskog prvenstva, koje će sve promijeniti...

99.

MacBride, Eimear, 1976-
Manji smo boemi / Eimear McBride ; prevela s engleskog Anda Bukvić Pažin. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 267 str. ; 24 cm
Jedne noći osamnaestogodišnja Irkinja Eily, prepuna ambicija i očekivanja, stigavši u London s namjerom da upiše studij glume, susreće markantnog, dvadeset godina starijeg muškarca  – priznatog glumca. Neiskvarena, nevina i   očarana životom u velikome gradu, upušta se u turbulentnu vezu, fatalnu za oboje. Uzbudljiva priča o strasti i sazrijevanju   smještena je u dinamično velegradsko okruženje devedesetih godina prošloga stoljeća, a odiše uzbuđenjima i tjeskobama odrastanja, naglašavjući iskupljujuću moć ljubavi. Autoričin je stil kompleksan, ekstravagantan, gotovo   "džojsovski".
Rečenica je često izlomljena i pulsirajuća te odražava emocionalne proživljaje   protagonistice.

100.

MacDermid, Val, 1955-
Daleki odjek / Val McDermid ; prevela Vesna Valenčić. - Rijeka ; Zagreb : Leo-Commerce, 2018. - 515 str. : slika autorice ; 21 cm. - (Biblioteka Leo)
Prvi roman u kriminalističkom serijalu s glavnom istražiteljicom Karen Pirie. Priča započinje davne 1978., kada četvorica prijatelja usred noći na groblju pronađu izmrcvareno truplo mlade žene. Potraga za zločincem ne daje rezultate i jedini sumnjivci su upravo mladići koji su je našli. Dvadeset i pet godina poslije, zahvaljujući razvoju analize DNK-a, policija ponovno otvara stare slučajeve umorstava. Četvorica prijatelja, sada odraslih ljudi, ponovno su u centru istrage. Ali čini se  da netko želi preduhitriti pravdu, ubijajući jednog po  jednog.

101.

Malić, Zdravko, polonist, 1933-1997
Stazom pored druma : dnevnik osamdesetih / Zdravko Malić ; uredila Irena Lukšić. - Zagreb : Hrvatsko   filološko društvo
: Disput, 2018. - 607 str., [8] str. s tablama : ilustr., faks. ; 24 cm. - (Biblioteka Svagdan ; knj.   4)
Intimni dnevnik poznatog hrvatskog polonista, pjesnika, antologičara, prevoditelja, profesora koji je odgojio generacije studenata poljske književnosti, pisan je tijekom dvadesetak godina. Prvi dio obuhvaća razdoblje od 1981. do 1989. godine i donosi autorova zapažanja o svemu što ga je okruživalo i doticalo, od sitnica obiteljskog života, susreta sa znancima i nepoznatim ljudima, preko dopisivanja s kolegama i prijateljima, do kulturnih priredaba, anegdota iz akademskog života, knjiga koje čita i piše, prevođenja i prijevoda. Dnevnik pokazuje autorove stavove o društvenom trenutku i kretanjima, te svjedoči o razočaranju u socijalističko društveno uređenje i s time povezanim povlačenjem i odustajanjem od vlastitog političkog angažmana.

102.

Marai, Sandor, 1900-1989
Četiri godišnja doba / Sandor Marai ; s mađarskoga prevela Viktorija Šantić. - Zagreb : OceanMore, 2018. - 252 str. ; 21 cm
Djelo je esejistička rapsodija jednog od najvećih mađarskih autora, zbirka visprenih i duboko refleksivnih promišljaja o svakodnevici i ključnim životnim momentima, smještena u formalni okvir kalendarske godine. Svaki mjesec prikazan je  kroz prizmu autorovih reminiscencija, impresija prožetih arhetipskim elementima horoskopa te tradicijskim i kulturološkim referencama. Formalno djelo zahvaća prostor od poezije do aforizama. Sažeti tekstovi odraz su piščevih proživljaja, obuhvaćajući spektar književnosti i filozofskog  egzistencijalizma.

103.

Matoš, Antun Gustav, 1873-1914
Malo pa ništa : [drama] / Antun Gustav Matoš ; [prireditelj i autor predgovora Ivan Trojan]. - Osijek : Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski ; Subotica : Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, 2018. - 123 str. : faks. ; 25 cm. - (Knjižnica Matošev milenij ; knj.  1)
Prema Matoševim riječima ovo je "komediografski tekst u tri čina s prologom", a prema mišljenju kritičara riječ je o tekstu   koji je dio "formalno i sadržajno spornog dramskog opusa" ovog glasovitog hrvatskog pisca. U svakom slučaju, ovo je Matoševo prvo dramsko dijelo namijenjeno pozornici, u kojemu kroz niz skečeva "pokušava oženiti" svoje glavne likove – liječnika Matizevića i njegovu prvu ljubav, Matildu pl. Lenković. Iako je Matoš još 1912. godine predao rukopis ove komedije tadašnjem ravnatelju drame zagrebačkog kazališta Josipu Bachu, djelo je prvi put uprizoreno 1970. godine u Zagrebačkom gradskom kazalištu "Komedija" (u režiji Georgija Para).

104.

Medeiros, Teresa, 1962-
Tvoja do zore / Teresa Medeiros ; s engleskog prevela Silvija Čolić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 282 str. ; 20 cm. - (Kraljice ljubavnih romana ; knj. 83)
Samantha Wickersham dolazi na imanje Fairchild kako bi postala njegovateljicom slijepom grofu. Gabriel Firchild ratni je heroj, koji se istaknuo u bitci kod Trafalgara, ali je pri tome izgubio vid. Nakon toga ga je napustila zaručnica, pa se  razočaran povukao u kuću na obiteljskom imanju, iz koje gotovo i ne izlazi. Postao je grub i osoran, pa   ni pred Samanthom ne stoji jednostavan zadatak, ali plaća je zato bila vrlo dobra. Samanthin trud i upornost počeli su pokazivati rezultate i Gabriel je postepeno počeo prihvaćati njezine savjete. A iako mu je lice prekrivao krupan ožiljak, Samantha nije mogla ne primijetiti njegovu impozantnu pojavu i naočitost...

105.

Mercier, Jean, 1964-
Kad župniku prekipi / Jean Mercier ; s francuskoga prevela Ivana Šojat. - 3. izd. - Split : Verbum, 2018. - 140 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Stilus ; 47)
Humoristični roman o župniku kojemu jednoga dana prekipi zbog ponašanja njegovih župljana te odluči pokupiti svoje stvari    i otići. Njegov iznenadni nestanak ostavlja župljane u velikoj nedoumici. Čitav niz neočekivanih događaja koji će potom uslijediti imat će velik utjecaj na živote ostalih likova. Samo u Francuskoj ovaj je roman prodan u više od 50 000 primjeraka,    a u Hrvatskoj je ovo njegovo 3.  izdanje.

106.

Mercola, Joseph, 1954-
Masti (koje) život znače : revolucionarna ketogena prehrana za jačanje moždanih funkcija, reguliranje tjelesne težine, borbu protiv raka i povećanje energije / Joseph Mercola ; s engleskoga prevela Radha Rojc-Belčec. - Zagreb :   V.B.Z., 2018.
- 369 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Stručno popularna)
Autor, liječnik obiteljske medicine te promotor prirodnog zdravlja i pisac triju svjetskih bestselera o zdravlju, u ovoj knjizi podastire niz dokaza da bolest uzrokuju narušeni metabolički procesi, odnosno oštećenja i disfunkcija mitohondrija. Kako bi se spriječili ti štetni procesi, autor predlaže uvođenje ketogene prehrane s visokim udjelom masti, odgovarajućim   unosom bjelančevina i niskim udjelom ugljikohidrata. Knjiga sadrži također i praktične i detaljne upute kako    početi s
ketogenom prehranom, odnosno metaboličkom mitohondrijskom terapijom. Autor tvrdi da je ketogena prehrana pravi put da  se spriječi nastanak bolesti, a kao dobrobiti navodi još i jačanje moždanih funkcija, povećanje energije te održavanje zdrave tjelesne težine.

107.

Mihoković-Kumrić, Nada, 1951-
Čitateljsko oko : (osvrti, ogledi, pogledi) / Nada Mihoković-Kumrić. - Velika Gorica : Gradska knjižnica Velika Gorica, 2018. - 165 str. ; 25 cm
"Nacionalna strategija poticanja čitanja za razdoblje od 2017. do 2022. godine" trebala je biti odgovor na pad  zainteresiranosti za knjigu i čitanje. Ta nezainteresiranost prisutna je u mnogim zemljama Europske unije, a stanje u Hrvatskoj prati ovaj negativan trend. Nada Mihoković-Kumrić svojim angažmanom, ali i marljivim pisanjem o napisanom nastoji doprijeti do čitatelja (pogotovo dječjih) te raznim akcijama ipak napraviti velik iskorak u promicanju čitanja i knjige. U ovoj je knjizi dvadeset i jedno poglavlje posvećeno njezinoj analizi djela suvremenih hrvatskih dječjih pisaca, koja donosi brojna zanimljiva promišljanja djela i autora, ali i čitateljske kulture djece i   odraslih.

108.

Mihovilovich Hernandez, Juan, 1951-
Ja moj brat / Juan Mihovilovich ; prijevod sa španjolskoga Željka Lovrenčić. - Zagreb : AGM, 2018. - 143 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Roman)
Unatoč tomu što se odvija kroz kontinuirani unutrašnji monolog glavnog lika, roman ovog suvremenog čileanskog pisca neprestani je imaginarni dijalog između njega i brata koji retrospektivno razotkriva sjećanjima na zajedničke   epizode.
Pritom su to mahom događaji kojima predano analitički, lucidno i minuciozno iscrtava bratovu osobnost, iz njegove vizure zlostavljača, koji ga je, među ostalim, "spremio" u psihijatrijsku kliniku. U tom samotnom traganju za vlastitim jastvom  njegov suptilni i inteligentni "ja" počesto se sudara s onim drugim (poremećenim) dijelom istoga bića, kojega zrcali "on" – njegov brat, pa granica između te dvije osobnosti "komprimirane" u jednu postaje vrlo fluidna i doima se poput svojevrsne fatamorgane između "on" i "ja".

109.

Mihovilović, Dinko, 1986-
Krletka od mora : [roman] / Dinko Mihovilović. - Zagreb : Beletra, 2018. - 207 str. ; 20  cm
Roman prvijenac autora komunikologa i informatičara o 28-godišnjem Josipu, koji napušta posao i upušta se u mornarski život na putu do Indije kako bi istražio priču iz pronađenog dnevnika svog susjeda Martina o pustolovini u Indijskom   oceanu. U romanu se isprepliću stvarnost i fikcija, snovi i sjećanja glavnog lika na djetinjstvo u Novom Zagrebu, kao i prvu ljubav.

110.

Mintas, Mladen, 1943-
Novi lijekovi protiv raka / Mladen Mintas, Karlo Wittine, Zoran Štefanić ; [ilustracije i crteži Zoran Štefanić, Karlo Wittine]. - Zagreb : Školska knjiga, 2018. - 231 str. : ilustr. ; 27 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u  Rijeci)
Autori u udžbeniku opisuju nove strategije razvoja lijekova protiv raka temeljene na ciljanim biološkim metama. Sadržani su opisi bolesti i strategije koje se primjenjuju u njihovu liječenju. Detaljno je opisana i sinteza lijekova protiv najčešćih vrsta   raka temeljenih na rendgenskim kristalnim strukturama proteinskih receptora nukleinskih kiselina. Predočeni su trodimenzionalni slikovni prikazi navedenih  interakcija.

111.

Mirić, Jovan, 1935-2015
Sve se mijenja, kriza ostaje : izbor članaka i intervjua / Jovan Mirić ; priredio i predgovor Dejan Jović. - Zagreb : Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba : Plejada, 2018. - 327 str. ; 24  cm
Autor deset knjiga i mnoštva znanstvenih članaka bio je ugledan politolog i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Dobitnik je nagrade Srpskog narodnog vijeća Nikola Tesla (2010.) za doprinos razvoju srpskih institucija. U ovoj zbirci objavljeni su članci i intervjui koje je rado objavljivao i davao domaćim medijima. U prvom dijelu nalaze se članci i intervjui o samoupravljanju, tada vladajućoj partiji (Savez komunista Jugoslavije – SKJ) i o Jugoslaviji, u drugom dijelu su članci o procesu raspada Jugoslavije te o ratu 1991. – 1995. i njegovim posljedicama, a u trećem dijelu o sudbini, položaju    i pravima Srba u Hrvatskoj.

112.

Morling, Elizabeth
Autizam : podrška djeci i učenicima s poremećajem iz spektra autizma / Elizabeth Morling i Colleen O'Connell ; s engleskoga prevela Marta Ferdebar ; Autizam. - 2. izd. [izvornika]. - Zagreb : Educa, 2018. - 137 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Educa ; 93)
Autorice u priručniku opisuju različite vrste teškoća koje imaju učenici s poremećajem iz spektra autizma sa savjetima i strategijama za prepoznavanje djece i mladih s navedenim teškoćama. Drugo, prošireno izdanje donosi najnovije spoznaje   o organiziranju rada u učionici, ulozi pomagača, brizi cijele škole za učenike s poremećajem iz navedenog spektra te vezi škole i obitelji, radu s braćom i sestrama, prijelazu učenika u odraslu dob i stjecanju vještina važnih za postizanje samostalnosti.

113.

Murray, Douglas, 1979-
Čudna smrt Europe : imigracija, identitet, islam / Douglas Murray ; preveli Marija Perišić i Ruđer Jeny. - Zagreb : Egmont, 2018. - 360 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Puls)
 
 

114.

Ngugi wa Thiong'o, 1938-
Ne plači, dijete / Ngugi wa Thiong'o ; s engleskoga prevela Gioia-Ana Ulrich Knežević. - Rijeka : Lector, 2018. - 142 str.
; 22 cm
Prvijenac kenijskog romanopisca i teoretičara postkolonijalne književnosti, koji se ujedno smatra prvim romanom istočnoafričke književnosti, napisan je na engleskom jeziku još 1964. godine. Glavni je lik dječak Njoroge, čije se     odrastanje i sazrijevanje odvija na podlozi rasne diskriminacije, društvene nejednakosti i nepravde u kenijskome društvu. Njegova sudbina i nesreće koje pogađaju njegovu obitelj događaju se u doba Mau Mau rata za neovisnost Kenije (1952. – 1962.). Dječački snovi o boljem životu koji će donijeti školovanje naglo se ruše te mladić Njoroge doživljava slom svojih  ideala i životnih planova, ostajući jedini skrbnik ženskih članova obitelji. Njegova ljubav prema djevojci Mwihaki neostvariva   je zbog nepremostivih  prepreka...

115.

Nikolaidis, Jovan, 1950-
Dnevnik o ništavilu : mrtvim sarajevskim prijateljima / Jovan Nikolaidis. - Pula : Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, 2018. - 85 str. ; 21 cm. - (Knjižnica Nova Istra. Niz Posebnih izdanja (Jadranski književni susreti) ; sv.   85)
Crnogorski pisac priče je posvetio mrtvim sarajevskim prijateljima te vlastitom i tuđem izbjeglištvu. Priče povezuje traganje za duhovnom ravnotežom u prirodi i prijateljstvu, suprotstavljanje zlu, pokušaj zadržavanja čiste savjesti u mračnim vremenima, čežnja za zavičajem i pronalazak spasa u pisanju. To su priče o ljubavi, prijateljstvu, prolaznosti, umiranju, želji za mirnim životom u nemirnim vremenima i traganju za smislom   života.

116.

Nikolić, Milan, hrvatski književnik, 1924-1970
Tajna kanarinčeve krletke / Milan Nikolić. - Zagreb : Vedis, 2018. - 243 str. : slika autora ; 21 cm. - (Milan Nikolić kolekcija ; knj. 5)(Izabrana djela Milana  Nikolića)
Roman najpoznatijeg i najplodnijeg domaćeg autora detektivskih romana 20. stoljeća. Iako pod utjecajem „hard-boiled“ i klasičnih engleskih kriminalističkih romana, kao i američkog noira, Nikolićevi romani prenose i specifičan duh svojega vremena – realističan karakter likova jugoslavenske književnosti te pripadajuću ideološku obojenost. U kišnoj noći Rafiku se pokvari auto, a čini se da kvar nije slučajan. Tražeći pomoć, doluta do kuće u kojoj susreće dvojicu vrlo sumnjivih muškaraca, ali i jednu prelijepu ženu. Je li ona dama u nevolji ili upravo ona donosi   nevolje?

117.

O'Brien, Michael David, 1948-
Njujorška luda / Michael D. O'Brien ; [prijevod Mijo Pavić]. - Split : Verbum, 2018. - 282 str. ; 22 cm. -   (Biblioteka Stilus
; 48)
Roman suvremenog kanadskog pisca priča je o dva osebujna lika – Billyju, bivšem neuspješnom košarkašu, kojega  divovski rast od preko 2 metra čini zastrašujućim za okolinu, i mladiću koji se predstavlja kao Francisco, uvjeren da je   slavni slikar Francisco de Goya. Kada susretne gladnog, zapuštenog i usamljenog Francisca, Billy, gorostas dobra srca, dovodi ga k sebi kako bi mu pomogao i brinuo se o njemu. Zajedničko prijateljstvo prerast će u avanturu potrage za novim dimenzijama vlastitog jastva kroz sjećanja, osobne tragedije i unutrašnja previranja između dobra i zla, razotkrivajući tako svu kompleksnost života i ljudskih  sudbina.

118.

Oz, Amos, 1939-2018
Pozdrav fanaticima : tri misli / Amos Oz ; prevela s hebrejskog Andea Weiss Sadeh. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 130 str. ; 21 cm
U djelu koje sadrži tri eseja autor iznosi osobna promišljanja o prirodi fanatizma i načinima da mu se suprotstavi. Međutim, riječ je također i o židovskim korijenima humanizma, ali i potrebi za sekularizacijom izraelskog društva, kao i o   geopolitičkom statusu Izraela u kontekstu Bliskog istoka i međunarodne zajednice. Spomenute teme primjerene su sadašnjem trenutku i svijetu u kojem su polarizacija i ekstremizam u stalnom porastu. Oz je djelo prvenstveno posvetio svojim unucima kao duhovnu  ostavštinu.

119.

Parkin, John C.
J*** mi se : pomirite se sa svojim životom / John C. Parkin ; s engleskoga prevela Petra Štrok. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 221 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka  180°)
Autor brojnih uspješnica, u kojima čitatelju približava "j*** mi se" pogled na svijet i način života, u ovoj knjizi u pričama iz  svog života i života drugih ljudi govori o tri razine kroz koje se prolazi u mirenju sa svojim životom. Na prvoj razini polazi se  od konstatacije "Bit ću miran/mirna kada...". Na drugoj razini polazi se od konstatacije "Sada mogu biti miran/mirna" ili,   pak, "Ali ne mogu dugo biti miran/mirna..." (jer uvijek postoji nešto). Na zadnjoj razini u kojoj se istinski miri sa svim unutar    i izvan sebe polazi se od konstatacije "J*** mi  se!".

120.

Pavličić, Pavao, 1946-
Diksilend / Pavao Pavličić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 467 str. ; 20 cm. - (Izabrana djela Pavla Pavličića ; knj.  8)
Mjesto radnje romana autorov je rodni grad Vukovar. Priča započinje 1960. godine i u naredna tri desetljeća prati sudbinu sedmorice prijatelja u želji da sastave diksilend ansambl, na inicijativu profesora Angelusa. Svaki instrument u tom sastavu ima svoju legendu, svaki svirač svoju sudbinu, a profesor Angelus svoju viziju uloge glazbe u životu čovjeka. Pogovor osmoj knjizi "Izabranih djela" Pavla Pavličića pod naslovom "Glazba kao bijeg od smrti" napisala je Julijana   Matanović.

121.

Pavličić, Pavao, 1946-
Pohvala tijelu / Pavao Pavličić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 233 str. ; 21 cm. - (Biblioteka hrvatskih pisaca ; knj.   39)
Složeni mehanizmi ljudskoga tijela i važni procesi koji se u njemu odvijaju i koji održavaju život čine "kuću duše" poštovanja vrijednim fenomenom, te se autor u 44 kratka eseja, ispisana u vedrom tonu i s blagim humorom, pozabavio njegovim dijelovima, tajnama koje oni kriju i nizovima asocijacija koje izazivaju, doslovce od glave do    pete.

122.

Pedeset velikih mitova psihologije
50 velikih mitova psihologije : preispitivanje rasprostranjenih zabluda o ljudskom ponašanju / Scott O. Lilienfeld... [et   al.]
; urednica hrvatskog izdanja Ljiljana Kaliterna Lipovčan ; [prijevod Iva Žegura, Marija Škorić]. - Jastrebarsko : Naklada Slap, 2018. - XVII, 324 str. : ilustr. ; 25 cm
Autori istražuju modernu popularnu psihologiju te znanstvenim dokazima opovrgavaju uobičajene psihologijske zablude i podučavaju razlikovanju činjenica od fikcije unutar popularne psihologije s ciljem sprječavanja donošenja krivih odluka. Sadržani su mitovi o snazi mozga, razvoju i starenju, pamćenju, inteligenciji i učenju, svijesti, emocijama i motivaciji, interpersonalnom ponašanju, ličnosti, duševnim bolestima, psihologiji i zakonu te psihološkom   tretmanu.

123.

Perić, Boris, 1966-
Zagabrijel : (pi-roman) / Boris Perić. - Zagreb : Edicije Božičević, 2018. - 220 str. ; 20  cm
Ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku ubijen je zbog spisa nepoznata sadržaja, koji je bio skriven u njegovu arhivu. Neposredno prije, na međunarodnu lingvističku konferenciju u Zagrebu stiže njemački slavist, profesor Vollmeyer, koji s nekoliko drugih protagonista biva uvučen u istragu ubojstva. Grad Zagreb središte je priče, zamišljene kao prvi dio buduće trilogije ili romana u nastavcima, a čitatelj postepeno otkriva tajnu povijest grada i njegova imena, mračnu tajnu društva iz njegova podzemlja, povezanu s legendom o prolasku svetog Franje Asiškog kroz   Zagreb.

124.

Persson, Leif G. W., 1945-
Istinita priča o Pinokijevu nosu / Leif G. W. Persson ; sa švedskog preveo Nikola Perišić. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2018. - 502 str. ; 24 cm. - (Serijal o Evertu Backströmu ;  3)
Osvanuo je najsretniji dan u životu neobičnog detektiva Everta Bäckströma – u rano jutro probudili su ga s viješću o smrti odvjetnika Ericssona. A svega tjedan ranije gnjavili su ga bezveznim slučajem zlostavljanog kunića i premlaćivanjem nekog baruna katalogom Sotheby'sa pred kraljevskom palačom! Istražujući slučaj ubojstva, naišao je na trag povezan s izuzetno vrijednim umjetninama iz carske Rusije. Naravno da Bäckström odmah uranja u dublje istraživanje, pritom vješto manipulirajući i kolegama, i novinarima, te nailazi na nimalo običnog  Pinokija...

125.

Peteh, Mira, 1931-
Radost igre i stvaranja / Mira Peteh. - Zagreb : Alinea, 2018. - 248 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Pedagogija ; kolo 1, knj. 22)
Knjiga sadrži teorijske priloge i velik broj praktičnih primjera raspoređenih u različite tematske grupe, u kojima autorica obrađuje govorni razvoj djeteta. Uz primjere priča, pjesama, brojalica, zagonetki, pitalica i poslovica za poticanje govornog razvoja, objašnjava važnost igre. Navodi primjere govorne igre, igre za učenje matematike, igre rukama i aktivnosti s papirom te prikazuje rješavanje problemskih zadataka i važnost    dječje likovne, dramske, verbalne i glazbene ekspresije.

126.

Pinborough, Sarah, 1972-
Kunem se životom / Sarah Pinborough ; prevela s engleskog Jelena Pataki. - Zagreb : Egmont, 2018. - 364 str. ; 21 cm. - (Puls)
Katie i Charlotte imaju jedanaest godina, najbolje su prijateljice i partnerice u zločinu. Zaklele su se životom da će pobjeći i zauvijek ostati zajedno. Dogovor je prekršila Charlotte, a dogovori se ne krše. Lisa ima šesntaestogodišnju kćer Avu, dobar posao i najbolju prijateljicu Marilyn, ali krije mračnu tajnu iz prošlosti. Strah da će se ona otkriti nikada je ne napušta. I Ava ima svoje tajne – na internetu se zaljubila u starijeg muškarca i želi se s njim naći. Marilyn ima divan život, odličnog muža, lijepu kuću i dobar posao. Je li zaista tako ili i ona krije neke tajne? Jedan će događaj sve promijeniti – svijet će im se     urušiti, a tajne isplivati na površinu.

127.

Planina, Vlatka, 1984-
Okno / Vlatka Planina. - Split : Naklada Bošković, 2018. - 163 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Krijesnice ;  40)
Fantastični roman suvremene hrvatske spisateljice priča je o dječaku Oriju koji, nakon što nađe dnevnik jedanaestogodišnje djevojčice Izabele, kreće tragom tajne o jednoj velikoj tragediji. Riječ je o strašnom požaru koji je progutao elitni internat za dječake Sveti Augustin – kako njegovu velebnu zgradu, tako i svih "osamnaest profesora, trideset i osam članova posluge te stotinu trideset i troje dječaka od kojih je najstarijemu bilo petnaest, a najmlađemu tek pet godina i osam mjeseci".

128.

Pomsel, Brunhilde, 1911-2017
Njemački život : čemu nas danas uči životna priča Goebbelsove tajnice / Brunhilde Pomsel ; [priredio i pogovor napisao] Thore D. Hansen ; prevela s njemačkog Ines Meštrović. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 202 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Platforma ; knj. 72)
Knjiga se temelji na sjećanjima Brunhilde Pomsel, tajnice Josepha Goebbelsa, iznesenima u dokumentarnom filmu "Njemački život" iz 2013. godine. Autor je iznesena sjećanja poredao kronološki od pripovjedačičina djetinjstva i odrastanja tijekom Prvoga svjetskog rata do jačanja nacionalsocijalističkog pokreta i dolaska do samog centra moći tadašnje    Njemačke te zatočeništva u poraću. Autobiografija nacističke tajnice, koju nije zanimala politika niti je željela znati što se događa i koja odbija osobnu odgovornost, svjedočanstvo je vremena koje tjera na promišljanje o tome kuda vode bezosjećajan osjećaj dužnosti i politička  ravnodušnost.

129.

Povijest školstva na bašćanskom području
Povijest školstva na bašćanskom području / [glavni urednik Predrag Perožić]. - Krk : Osnovna škola "Fran Krsto Frankopan" Krk, PŠ Baška : Naklada Kvarner, 2018. - 262 str. : ilustr. ; 28  cm
Bogata monografija prikazuje povijest školstva u Bašćanskoj kotlini na otoku Krku od kraja 15. stoljeća do danas. Monografija je podijeljena u četiri velike cjeline (Bašćanska kotlina i njeni stanovnici, Povijesni razvoj bašćanskog školstva,  Iz života škole te Učitelji i učenici), a u njoj se osim povijesnog pregleda razvoja bašćanskog područja i školstva mogu  pronaći i anegdote iz škole, priče, popisi učitelja i znamenitih osoba te brojni arhivski dokumenti, stare razglednice i fotografije.

130.

Primorac, Tina, 1983-
Večeras u book caffeu / Tina Primorac. - Zagreb : vlast. nakl., 2018. - 129 str. ; 20  cm
Ines i Ivan upoznali su se slučajno, sudarivši se na ulici. Isprva nevoljko, Ines prihvaća Ivanov poziv na kavu u "book caffe" koji oboje vole. Očekuje tipično druženje, no Ivan nije nimalo tipičan ni predvidiv – on je izaziva, potiče na promjene i uvijek zna postaviti pravo pitanje. Polako, Ines će osjetiti da Ivan postaje neizostavan dio njezina života, kao i ona njegovog. Ipak, život će pred njih staviti najveći izazov, izazov koji čak ni ljubav ne može   nadvladati.

131.

Procjene vrijednosti nekretnina i sve oko toga
Procjene vrijednosti nekretnina i sve oko toga / Arna Šebalj... [et al.]. - Zagreb : Novi informator, 2018. - 217 str. :   ilustr.
; 24 cm
Grupa autora donosi priloge utemeljene na iskustvima iz prakse u vezi s procjenom vrijednosti stambenih zgrada, poslovnih prostora, industrijskih postrojenja, građevinskog zemljišta i parka pejzažne arhitekture. Predstavljeni su utvrđivanje   vrijednosti nekretnina za osiguranje i bankarska iskustva u procjeni vrijednosti te su objašnjeni važni čimbenici    procjenjivanja: energetska učinkovitost nekretnina, sustavi tehničke zaštite i sustavi pametnih   kuća.

132.

Puljar D'Alessio, Sanja, 1969-
Mi gradimo brod, a brod gradi nas : etnografija organizacije brodogradilišta 3. maj / Sanja Puljar D’Alessio. - Zagreb : Institut za etnologiju i folkloristiku, 2018. - 258 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Nova   etnografija)
Knjiga je rezultat autoričina boravka u riječkom brodogradilištu 3. maj 2013. godine, kada se odlučivalo o sudbini radnika i brodogradilišta. Osim upoznavanja s društvenim životom, trajanjem i mijenom organizacije, autorica se prvenstveno bavila antropološkim alatima za razumijevanje kompleksne organizacije i alatima organizacije u    organiziranju svoje djelatnosti i informacijskim sustavima te analizom na primjeru  brodogradilišta.

133.

Quien, Guido, 1943-
San i ostalo / Guido Quien. - Zagreb : AGM, 2018. - 207 str. : ilustr. ; 20 cm. -   (Biblioteka Autobiografije)
Knjiga objedinjuje niz tekstualnih minijatura uglednog hrvatskog povjesničara umjetnosti kao svojevrsni vodič kroz njegov osobni "zemljovid bez granica", po kojemu slobodno putuju ljudi, događaji, uspomene... Ovo nesputano "fluktuiranje" odvija se u razdoblju autorova djetinjstva, mladosti i starosti, negdje na relaciji od Trogira, Splita, Bobovišća, Zagreba  itd.

134.

Radaković, Borivoj, 1951-
Hoćemo li sutra u kino / Borivoj Radaković. - Zagreb : V.B.Z., 2018. - 147 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj.   481)
Kad Slaven prvi put posumnja da ga supruga vara, to je još jedna kap u čaši punoj nezadovoljstva. Odjednom ništa nije kako treba – profesorska je plaća mala, ne poštuju ga ni učenici ni kolege, a ostarjela majka postala je nemoguće zahtjevna. K tome se u padu s bicikla teško ozlijedi, pa i u najosnovnijim stvarima ovisi o pomoći supruge. Kriza koju izazovu nagomilane frustracije pretače se u niz situacija u kojima sve dolazi pod upitnik – i ljubav i ljubomora, i spolni i društveni identiteti, i seksualni tabui i očekivanja od sebe i   drugih.

135.

Radaković, Dražen, 1971-
Reinkarnacija : tajna vječnog života / Dražen Radaković. - Zagreb, 2018 : Naklada Uliks. - 477 str. ; 23   cm
Autor, jedan od najpoznatijih hrvatskih hipnoterapeuta, pokušao je čitateljima približiti koncept karme i reinkarnacije,   odnosno govori o njihovoj međusobnoj vezi te o zakonima i načinima njihove manifestacije. U tri dijela autor je dotaknuo i obradio spomenute pojmove te je želio upozoriti na njihovu važnost u psihijatriji, psihologiji i psihoterapiji, a kroz 22   konkretna i uspješna primjera približio je čitatelju regresoterapiju i ŽIŽ terapiju. U zadnjem dijelu knjige govori o životu Isusa Krista te su predstavljena i potpuno „nova“ evanđelja koja su do 20. stoljeća bila skrivena i nedostupna   javnosti.

136.

Remarque, Erich Maria, 1898-1970
Na zapadu ništa novo / Erich Maria Remarque ; s njemačkog prevela Branka Grubić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 218 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Retro ; knj. 19)
Novi hrvatski prijevod nakon 50 godina klasika svjetske književnosti i jednog od najpoznatijih romana s tematikom Prvoga svjetskog rata. Radnja prati priču devetnaestogodišnjeg Paula Bäumera koji, nadahnut domoljubljem, odlazi u rat, nemajući pri tome nikakva pojma što ga tamo očekuje. Kroz njegovu priču teče i sudbina svih njemačkih vojnika, jedne cijele     uništene generacije, izgubljenih života, nade i vjere. I sam glavni junak umire pri kraju rata, dok izvještaj s ratišta kaže: "Na zapadu ništa novo." Zbog svog antiratnog stava roman je bio cenzuriran, a dijelovi mijenjani. Ovaj prijevod slijedi original iz 1929. godine te sadrži dodatke promijenjenih  tekstova.

137.

Reza, Yasmina, 1959-
Blago sretnima / Yasmina Reza ; s francuskoga prevela Sanja Šoštarić. - Zagreb : Hrvatsko filološko društvo : Disput, 2018. - 142 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Književna smotra)(Na trgu  klasika)
U romanu svjetski poznate suvremene francuske dramatičarke pratimo osobne priče o naizgled banalnim događajima osamnaestero likova, čiji su životi isprepleteni u slojevima odnosa bračnih, ljubavničkih, prijateljskih, profesionalnih ili obiteljskih veza. Sitnice koje čine svakodnevicu suptilno odjekuju u motivaciji likova za novu prepirku, nesporazume, nerazumijevanje, a sve u trajnoj potrazi za osobnom srećom i osjećajem povezanosti s bližnjima. Blagu komiku usputnih misli, žudnji, strahova i pogrešaka kojima čovjek ne može pobjeći nije teško prepoznati i u vlastitom   iskustvu.

138.

Riley, Lucinda
Sedam sestara : Majina priča / Lucianda Riley ; prevela s engleskog Jelena Pataki. - Zagreb : Egmont, 2018. - 520   str.
; 21 cm. - (Puls)
Prva knjiga serijala obiteljsko-ljubavne tematike, inspiriranog legendama o Plejadama, zvijezdama zvanim „Sedam sestara“. Maja i njezine sestre ne poznaju svoje prave roditelje, a sve ih je u ranom djetinjstvu posvojio čovjek kojeg su zavoljele kao oca, ali o čijem životu nikad nisu mnogo znale. Nakon njegove smrti svaka sestra dobiva trag koji je vodi prema istini o vlastitom podrijetlu. Maju će njezina potraga odvesti u nekoć raskošnu vilu Rio de Janeira, gdje su se   prije mnogo godina sreli zaručena djevojka i mladi talentirani kipar, kojima će ljubav, strast i ambicija   promijeniti živote.

139.

Rimmer, Kelly
Tajna kći / Kelly Rimmer ; prevela s engleskoga Nataša Pejić. - Zagreb : Znanje, 2018. - 305 str. ; 24  cm
Utemeljen na događajima u vezi s prisilnim posvajanjima u Australiji sedamdesetih godina prošloga stoljeća, roman ispričan iz perspektive triju žena donosi potresnu i emocionalnu obiteljsku priču. Nakon što im priopći sretnu vijest o trudnoći u svojoj trideset osmoj godini, Sabinini roditelji iznose joj gorku istinu o njezinu posvojenju. U hormonsko- emocionalnom vrtlogu u kojem se nađe, Sabina, šokirana istinom koju su joj roditelji toliko dugo tajili, nastoji shvatiti majčine razloge za napuštanjem vlastita djeteta te preispituje svoje mišljenje o roditeljima koji su je odgojili. Odlučuje potražiti svoju biološku majku, što će donijeti preokret ne samo    u njezinu životu nego i u životu njezinih bližnjih.

140.

Roberts, Nora, 1950-
Rođena iz leda / Nora Roberts ; s engleskoga prevela Mirna Roksandić. - Zagreb : 24sata, 2018. - 332 str. ; 21   cm
Drugi roman trilogije o tri sestre, povezane ljubavlju prema svojoj rodnoj zemlji Irskoj. Brianna je nježna i povučena vlasnica hotela u zabačenom irskom krajoliku. Iako je zimi hotel obično prazan, poznati je američki pisac, umoran od lutanja i neurednog života, odlučio tamo prezimiti kako bi mogao u miru raditi na novoj knjizi. Umjesto toga, zateći će se kako sve   više razmišlja o Brianni, a njezina nastojanja da ga zadrži na distanci samo će ga još više   privući.

141.

Rowe, Lauren
Iskupljenje / Lauren Rowe ; s engleskoga prevela Mia Mozer. - Zagreb : 24 sata, 2018. - 292 str. ; 21   cm
Jonasa i dalje proganjaju demoni prošlosti i nespreman je otkriti Sari svoje tajne. No, zahvaljujući njezinoj ljubavi i podršci suočava se s prošlosti i konačno joj sve priznaje. Zajedno ostavljaju prošlost iza sebe boreći se za svoju ljubav i zajednički život u budućnosti. Pitanje je samo hoće li u tome uspjeti ili će im se tko prepriječiti na putu ostvarenja cilja. Iskupljenje je treća knjiga iz serijala "Klub".

142.

Rowe, Lauren
Povratak / Lauren Rowe ; s engleskoga prevela Ema Ivančić. - Zagreb : 24 sata, 2018. - 199 str. ; 21   cm
Jonas i Sarah uživaju u svojoj sreći nesvjesni opasnosti koja im se sprema. Na povratku s idiličnog odmora nailaze na Sarin opljačkan stan te je Jonasu jasno da iza tog čina stoje ljudi iz Kluba i da je Sarah u opasnosti. Na vidjelo počinju izlaziti tajne Kluba i prošlosti koje prijete njihovoj sreći. Povratak je druga knjiga iz serijala   "Klub".

143.

Royal, Lyssa
Prizma Lyre : istraživanje ljudskog galaktičkog podrijetla / Lyssa Royal, Keith Priest ; [prijevod Marko Šilobod]. - Bregana : Harša, 2018. - 186 str. : ilustr. ; 20  cm
Knjiga predstavlja komplilaciju godina uvida, deduktivnog rasuđivanja i kanaliziranja na temu ljudskog galaktičkog podrijetla. Prate se različite izvnazemaljske rase (Liberanci, Veganci, Plejadanci, Orionci...), njihova evolucija i povezanost sa  Zemljom. Autori su proučavali mnogobrojna antroploška i metafizička djela i različite kanale, ali većinom su koristili kanalizirane poruke koje je koautorica Lyssa Royal dobila od višedimenzionalne svijesti pod    imenom Germane.

144.

Rusan, Stjepan, 1948-
Utjecaj i značenje kralja Davida u Prvoj knjizi Ljetopisa / Stjepan Rusan. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2018. - 315 str. : autorova slika ; 24 cm. - (Teološki radovi ; sv.  86)
Knjiga je nastala na temelju autorova doktorskog rada. Prvi put su na hrvatskom govornom području opširnije i detaljnije obrađeni kroničar i Prva knjiga Ljetopisa. Autor metodom usporedne analize tekstova Prve knjige Ljetopisa i tekstova Prve i Druge knjige o Samuelu te Prve i Druge knjige o Kraljevima prikazuje osobu, utjecaj i značenje kralja Davida iz kroničareva viđenja.

145.

Ryan, Donal, 1976-
Metalno srce / Donal Ryan ; s engleskoga preveo Dean Trdak. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 199 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Cicero)
Debitantski, višestruko nagrađivani roman irskog književnika bavi se ruralnom irskom zajednicom i ekonomskom situacijom    u doba krize, koja određuje sudbine likova. Roman je ispričan glasovima 21 lika kroz koje progovara ogorčenost, bijes i defetizam. Lokalna građevinska tvrtka koja je upošljavala cijelu jednu zajednicu ljudi propada, te radnici ostaju bez posla i nade u bolju budućnost. Svaki od tih likova povezan je sudbinski s ostalima, a dodatno opterećen obiteljskim nasljeđem.
Roman je proglašen irskim romanom  desetljeća.

146.

Ryan, Donal, 1976-
S prosincem / Donal Ryan ; s engleskoga prevela Ivana Ostojčić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 222 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Cicero)
Drugi roman nagrađivanog autora svojevrsni je uvod u radnju prvog romana "Metalno srce". Deset godina ranije snažan ekonomski rast pribavlja Irskoj naziv „keltskog tigra“, a u maloj ruralnoj zajednici ekonomske promjene mijenjaju ljude, razaraju običaje i šire pohlepu. Glavni lik Johnsey Cunliffe nakon smrti roditelja i nasljeđivanja vrijednog imanja neuspješno  se pokušava snaći u svijetu koji se prebrzo mijenja, među ljudima za koje je do jučer vjerovao da ih poznaje.

147.

Sadr al-Din Shirazi, Muhammad ibn Ibrahim, 1571/72-1640
Knjiga osvješćenja i Eliksir gnostika / Mulla Sadra ; iz arapskog u hrvatski preveo, podrubnim bilješkama opremio i predgovor napisao Daniel Bučan. - Zagreb : Demetra, 2018. - V, 292, [70] str. ; 21 cm. - (Demetra : filosofska biblioteka Dimitrija Savića. Serija Atenej)
Najvažnije djelo jednog od velikana islamske filozofske misli koji je živio na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće, francuski iranist Henry Corbin smatra filozofskom summom šiitskog islama. Filozofija koju razvija Mulla Sadra duboko je prožeta     teozofskim i mističkim (sufijskim) idejama, jer autor smislom filozofije smatra čovjekovo duhovno usavršavanje  posvećivanjem znanjima i duhovnim uvidima koji upotpunjuju samu čovjekovu bit, a to se stječe četirima duhovnim putovanjima prema spoznaji. Prvo putovanje posvećeno je metafizici i ontologiji, drugo filozofiji prirode. U trećem putovanju govori se o Bogu kao Nužnom bitku, jednome i nedjeljivome. Završno, četvrto putovanje, govori o nauku o duši i   eshatologiji. Drugi spis, "Eliksir gnostika", u kojemu autor dosljedno koristi simbolički jezik, posvećen je duši i njezinoj "sudbini", a može ga se razumjeti i kao analizu filozofsko-religijskih implikacija ontologije sadržane u   "Knjizi osvješćenja".

148.

Schwab, Werner, 1958-
Radikalne komedije / Werner Schwab ; s njemačkoga preveo Sead Muhamedagić. - Zagreb : Hrvatski centar ITI ;   Rijeka
: Hrvatsko narodno kazalište "Ivana pl. Zajca", 2018. - 265 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Mansioni.  Drame)
Knjiga objedinjuje četiri drame poznatog austrijskog autora koji je u mnogočemu zaintrigirao i cjelokupno njemačko   govorno područje. Drame "Predsjednice", "Uništenje naroda ili su moja jetra besmislena", "Prevaga, nevažno: neoblik" i "Moja pasja usta" u sebi zrcale autobiografske elemente, s tim što prve dvije vuku korijene iz djetinjstva i rane mladosti, a druge dvije rezultat su autorove uronjenosti u prostor i ljude oko sebe te rezultiraju morbidnim detaljima kojima  "raskrinkava" ruralnu Austriju i njezine stanovnike. Drame Wernera Schwaba izvođene su i u nekim hrvatskim  kazalištima.

149.

Sebastian, Mihail, 1907-1945
Već dvije tisuće godina --- : roman s predgovorom Naea Ionescua ; Kako sam postao huligan : tekstovi, činjenice, ljudi / Mihail Sebastian ; s rumunjskoga preveli Luca-Ioan Frana i Ivana Olujić. - Zagreb : Disput : Hrvatsko filološko društvo,   2018. - 389 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Književna smotra)(Na tragu  klasika)
Godine između dva svjetska rata vrijeme su burnih ideoloških previranja. Međuodnosi Židova i nežidova u Rumunjskoj naročito su složeni i snažno se utiskuju u svijest protagonista romana, mladoga studenta Židova u škripcu između antisemitizma i cionizma. On trpi fizičko i verbalno zlostavljanje, no "u trpljenju progona pronalazi asketski i mistični užitak što je pripadnik 'prljavog' naroda...". Roman rumunjskog autora prvi je put objavljen 1934. godine. Izazvao je žestoku polemiku u kojoj su lijevo orijentirani kritičari optuživali autora da je antisemit iako Židov, dok su ga istovremeno desničari optuživali da je cionist. Godinu kasnije autor je kritičarima odgovorio esejom "Kako sam postao huligan", koji je također uvršten u ovo izdanje.

150.

Sinegdoha hrvatske književnosti, znanosti i kulture, cvelferski tekstualni korpus : sveučilišni udžbenik,   studije
Sinegdoha hrvatske književnosti, znanosti i kulture, cvelferski tekstualni korpus : sveučilišni udžbenik, studije / Sanja Jukić ... [et al.]. - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Filozofski fakultet, 2018. - 364 str. : ilustr. ; 24   cm
Sveučilišni udžbenik posebno namijenjen sadašnjim i budućim generacijama studenata književnosti sadrži predmetnu     građu izvučenu iz pet znanstvenih monografija koje su nastale kao rezultat istraživačkog projekta "Cvelferica, panonizam, pismo književnosti i kulture". Pojam Cvelferija povezan je s vojnom terminologijom; bio je to naziv za područje dvanaeste vojne satnije, na prostoru oko Županje. Udžbenik je podijeljen u devet poglavlja: Cvelferski korpus – teza, Nacrt    cvelferskoga korpusa, Tradicijsko pismo, Poezija, Proza, Drama, Metapismo, Znanstvena i istraživačka recepcija  Cvelferica
– recenzije i pogled iznutra te Korpusni prilozi.

151.

Spitzer, Manfred, 1958-
Digitalna demencija : kako mi i naša djeca silazimo s uma / Manfred Spitzer ; s njemačkog preveo Boris Perić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 343 str. : ilustr., graf. prikazi ; 23 cm. - (Biblioteka Popularna   znanost)
Autor, psihijatar, psiholog i neuroznanstvenik, u ovoj knjizi bavi se utjecajima digitalnih medija prvenstveno na djecu i  mlade, čiji je mozak tek u formiranju. Podastirući niz dokaza utemeljenih na znanstvenim istraživanjima, autor upozorava   na brojne negativne posljedice koje pretjerana i prerana konzumacija digitalnih i mrežnih sadržaja ostavlja na mozgu još neformirane osobe. Stalna povezanost s inetrnetom, kompjutorske igre, satelitska navigacija, digitalni asistenti,    multitasking i društvene mreže ostavljaju na djeci trajne posljedice kao što su stres, nesanica, depresija, poremećaj    pažnje, pretilost, porast agresivnosti, slabljenje empatije i ovisnost te u konačnici dovode i do smanjenja čitalačkih i obrazovnih kompetencija. Digitalni i mrežni sadržaji koji se sve više konzumiraju od najmlađe dobi dovode do slabljenja psihičkog i fizičkog zdravlja, niže obrazovne razine, slabije socijalizacije, veće razine stresa i kraćeg životnog vijeka. Autor dokazuje da digitalni lobiji potiskuju kritičnost prema digitalnim medijima te da se probijaju prema sve mlađoj populaciji.
Ova knjiga pristupa temi kritično i znanstveno utemeljeno, a namijenjena je pedagozima, dječjim psiholozima, odgojiteljima, roditeljima i svima koje zanima utjecaj suvremenih tehnologija na čovjekov    fizički i psihički razvoj.

152.

Starova, Luan, 1941-
Generalova ljubav : roman / Luan Starova ; s makedonskoga preveo Mate Maras. - Zagreb : TIM press, 2018. - 322 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Naslijeđe)
Roman je svojevrsna intimna retrospekcija u kojoj Otac potkraj života, putem snimke na magnetofonskoj vrpci, priča priču svojega života sinu, koji je ujedno i pripovjedač. U svojem kazivanju putuje u vrijeme kada su se u Albaniji borili francuski generali, govori o godinama svojega boravka u Carigradu… Međutim, u tom nizanju događaja i doživljaja ukazat će se jedno tajanstveno "zamračenje", dodatno intenzivirano riječima koje je njegov Otac netom pred smrt izgovorio na francuskom   jeziku. To će biti početak sinovljeva traganja za "francuskom vezom" svojega Oca. Ovo je druga knjiga proslavljene "Balkanske sage" uglednog suvremenog albansko-makedonskog  pisca.

153.

Stuhlreiter, Đurđica, 1961-
Bapske priče / Đurđica Stuhlreiter. - Zagreb : Disput, 2018. - 253 str. : slika autorice ; 20 cm. - (Žive   slike)
Demaskiranjem jedne obiteljske intime u kojoj je zlostavljanje dio "normalne" svakodnevnice, autorica kroz tri modela žena oblikuje tri univerzalne problematike – Ljerka, priprosta blagajnica, prototip je zlostavljane žene, Ljubica, nastavnica, model   je neurotične suvremene žene razapete između svojih brojnih uloga u današnjem društvu, a srednjoškolka Ljiljana predstavnik je dekadentne mladeži svjesne licemjerja i pokvarenosti suvremenog društva. Kroz ovu transgeneracijsku priču autorica, unatoč ozbiljno poremećenoj slici svijeta koji opisuje, ipak negdje u "mizanscenskim" dubinama svojega romana čuva utjehu kao svoj "adut u rukavu".

154.

Sullivan, Mark T., 1958-
Pod grimiznim nebom : [roman] / Mark Sullivan ; s engleskoga preveo Igor Buljan. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 459 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Graham  Greene)
Radnja romana utemeljena je na istinitoj priči Pina Lelle, a odvija se u Milanu i okolici zadnje dvije godine Drugoga svjetskog rata. Sedamnaestogodišnji Pino na radiju sluša izvještaje o slomu Mussolinijeve diktature te svjedoči savezničkom bombardiranju Milana, u kojem je srušena i njegova obiteljska kuća. Slijedi ulazak njemačkih snaga u grad, koji time postaje središte nacističkog otpora. Otac ga stoga šalje u planine, u Casu Alpinu, kod svećenika Rea, a Pino tamo počinje aktivno sudjelovati u otporu nacistima. Naime, katoličko svećenstvo odlučilo je pomoći talijanskim židovima  koje su nacisti počeli nemilosrdno ubijati. Pino ih, prema Reovim uputama, preko alpskih litica vodi prema švicarskom tlu i sigurnosti.

155.

Šerić, Neven, 1965-
- 286 str. : ilustr. ; 22 cm
Autor definira društveni marketing, objašnjava istraživanje tržišta u društvenom poduzetništvu, izviđajna, deskriptivna i kvalitativna istraživanja, primarne i sekundarne podatke u istraživanju, generiranje ideja i razvoj novog proizvoda, oblikovanje strategije marketinga za novi proizvod, poslovnu analizu i test marketing novog proizvoda, testiranje tržišta,   razvojnu
politiku prodaje i značaj marke u društvenom  poduzetništvu.

156.

Šimić, Krešimir, kroatist, 1973-
Rađanje kulture / Krešimir Šimić. - Zagreb : Naklada Breza, 2018. - 239 str. ; 21  cm
Krećući iz biblijsko-teološke, tj. kršćanske tradicije, autor kulturu konceptualizira trijadom tijelo – duh – vjera. Pritom se Biblija stavlja u polemiku s konceptom „corpusa“ Jean-Luc Nancyja, tj. s njegovim projektom dekonstrukcije kršćanske kulture. Dok s Nancyjem dijeli uvjerenje o somatskom karakteru kulture, autor se odvaja od Nancyjeva mišljenja u svom konceptu „Tijela-kulture“, kulture određene eshatologijom povijesti i Kristovim  uskrsnućem.

157.

Šklovskij, Viktor Borisovič, 1893-1984
Sentimentalno putovanje : uspomene, 1917.-1922. : Peterburg - Galicija - Perzija - Saratov - Kijev - Peterburg - Dnjepar - Peterburg - Berlin / Viktor Šklovskij ; prevela s ruskog Ivana Peruško Vindakijević. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 331 str.  ;
21 cm
Uspomene na događaje iz burnih godina velikih revolucionarnih previranja u Rusiji jednog od stožernih imena književne teorije, začetnika ruskog formalizma Viktora Šklovskog, čiji se život doima poput avanturističkog romana. Šklovskij opisuje svoje mladenačke doživljaje kada je bio izgrednik, vojnik, terorist, teoretičar "koji je s jednakom strašću vozio oklopna    vozila na bojištima diljem zemlje, spašavao što se spasiti moglo u Perziji, dizao u zrak mostove u rodnom Sankt- Peterburgu, bježao od Čeke te istovremeno držao revolucionarna predavanja koja su promijenila znanost o   književnosti".

158.

Španjol-Marković, Mirela, 1965-
Drugi peron, četvrti kolosijek / Mirela Španjol Marković. - Zagreb : Beletra, 2018. - 188 str. ; 20  cm
Glavna junakinja prisjeća se svojeg djetinjstva i mladosti provedenih u Slavoniji 1980-ih godina. Nostalgično i s ljubavlju, ali i odmakom koji donosi zrela dob, prisjeća se nesretnog braka svojih roditelja, karizmatične bake, tete koja je napravila    skandal udavši se za Srbina, bratića, prve ljubavi, odlaska na studij u Zagreb... U tekstu vješto isprepliće osobno iskustvo likova i društveno-političke prilike tog doba. Ovo je prvo književno djelo ove autorice, trenerice govora i vlasnice Ciceron komunikacija.

159.

Štavlić, Katarina, 1977-
Mikro poduzetništvo : resursi, potencijali i uspješnost / Katarina Štavlić. - Požega : Veleučilište, 2018. - IX, 228 str. : graf. prikazi ; 25 cm
Autorica daje teorijski pregled tematike mikropoduzeća, njihovih resursa, specifičnosti poslovanja, čimbenika uspješnosti poslovanja te načina i mogućnosti upravljanja uspješnošću poslovanja. Prikazani su rezultati istraživanja o čimbenicima uspješnosti mikropoduzeća u Republici Hrvatskoj i predstavljen je prijedlog BSC (Balanced Scorecard) modela kao alata za definiranje i praćenje provedbe strategije razvoja  mikropoduzeća.

160.

Švacov, Vladan, 1930-2004
Temelji dramaturgije / Vladan Švacov. - Zagreb : Akademija dramske umjetnosti : Hrvatska sveučilišna naklada, 2018. - 260 str. ; 24 cm
Drugo izdanje knjige iz 1976. godine dramaturga, dramatologa, redatelja, sveučilišnog profesora, ali i doktora filozofije, germanista te poznavatelja klasične filologije, ključno je djelo hrvatske teatrologije i prvi cjeloviti pristup teorijskim    problemima dramaturgije u nas. Uz ovo izdanje objavljena je uvodna studija Sibile Petlevski o Švacovu i značaju    ove knjige, koja je i danas rijedak primjer filozofski utemeljene studije hrvatske teatrologije. Na kraju knjige je bilješka o    autoru.

161.

Tomizza, Fulvio, 1935-1999
Grešni odnosi / Fulvio Tomizza ; prevela s talijanskog Lorena Monica Kmet. - Umag : Gradska knjižnica Umag, 2018. - 399 str. ; 21 cm
Glavni lik romana, ujedno i autor, ostavlja nakon samoubojstva rukopis bremenit osjećajima, prvenstveno naspram obitelji, ali i naspram svog poslovnog odnosa s nadređenim urednikom. Ženski likovi čine okosnicu obiteljskih odnosa: majka, supruga i kćer, a tu je i nona iz istarskog sela Juricane. Osim žena, u romanu vrlo važnu ulogu ima i crvena, istarska    zemlja kojoj se autor vratio i u zbilji i u  fikciji.

162.

Tudor, Caroline J.
Čovjek od krede / C. J. Tudor ; prevela s engleskoga Ana Silić. - Zagreb : Znanje, 2018. - 299 str. ; 23   cm
Autoričin književni prvijenac naišao je na brojne pozitivne kritike, a jedna od njih je i preporuka njezina spisateljskog uzora
– Stephena Kinga. Čitatelji koji vole Kingov način pisanja uživat će i u ovome djelu. Radnja se odvija tijekom dva razdoblja. U radnji koja se odvija 1986. godine pratimo grupu dvanaestogodišnjih prijatelja, kako u njihovim igrama, tako i teškim trenucima koje zajedno proživljavaju. Jedan od njih je i pronalazak raskomadanog tijela mlade žene. Do tijela su ih doveli crteži kredom. Trideset godina kasnije, 2016. godine, pratimo istu grupu sad već odraslih osoba koje ponovno povežu    pisma koja su dobili zajedno s komadom krede i crtežom   čovječuljka.

163.

Turkulin, Marijan, 1939-
Marijan Turkulin : [monografija] / [glavna urednica] Arna Šebalj, [urednica] Nataša Aralica. - Zagreb : vlast. nakl., 2018. - 199 str. : ilustr. ; 30 cm + 1 CD
Monografija arhitekta Marijana Turkulina obuhvaća poslovne i javne zgrade, hotelske i turističko-ugostiteljske, industrijske i sakralne objekte te arhitekturu stanova. Neki od radova su PUP stambenog naselja Ružmarinka, Zagreb, PUP    industrijskog kompleksa Chromos, Zagreb, poslovni toranj HOTO, Zagreb, turistički kompleks Šmidhen, Samobor,   stambeni blok u Prečkom, Zagreb. Također su sadržani i autorovi neizvedeni  projekti.

164.

Upravljačko računovodstvo i računovodstvo troškova
Upravljačko računovodstvo i računovodstvo troškova / Alnoor Bhimani ... [et al.] ; [prevoditeljica Branka Remenarić]. - 4. izd. [izvornika]. - Zagreb : Mate, 2018. - XXX, 961 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Gospodarska  misao)
Četvrto izdanje knjige međunarodnog fokusa namijenjeno je studentima, nastavnicima i profesionalcima koji rade i djeluju u području računovodstva. Knjiga je podijeljena u pet cjelina pod naslovima: Osnove upravljačkog računovodstva i računovodstva troškova, Računovodstvene informacije za odlučivanje, Planiranje i sustavi proračunskih kontrola, Sustavi upravljačkih kontrola i mjerenje uspješnosti te Kvaliteta, vrijeme i strateško upravljanje troškovima. Na kraju svake cjeline nalaze se materijali za ponavljanje i vježbu osnovne, srednje i napredne   razine.

165.

Van Dyken, Rachel
Prekršaj / Rachel Van Dyken ; s engleskoga prevela Mirela Prokeš. - Zagreb : 24sata, 2018. - 260 str. ; 21   cm
Zahvaljujući svome bratu Jaxu, nogometnoj zvijezdi, Kinsey je stalno okružena zgodnim mišićavim dečkima. No, Jax je pretjerano zaštitnički nastrojen prema njoj, pa joj brani bilo kakve odnose sa svojim suigračima. Ipak, između nje i Jaxova prijatelja i suigrača Millera već postoji privlačnost o kojoj Jax ništa ne zna. A sada Jax traži Millera da se pretvara da je Kinseyin dečko, kako bi time odbio njezina bivšeg dečka. Kinsey i Miller započet će „lažnu“ vezu, ali ubrzo će njihovi osjećaji postati itekako stvarni.

166.

Van Dyken, Rachel
Protiv svih pravila / Rachel Van Dyken ; s engleskoga prevela Mirela Prokeš. - Zagreb : 24sata, 2018. - 291 str. ; 21   cm
Emerson je silno željela postati profesionalna navijačica za omiljeni nogometni klub i u tome je uspjela, ali onda se suočila    s pravilima. Ne ugljikohidratima, ne čokoladi, ne ljubavnim vezama s igračima. Međutim, na nju je odmah oko bacio Grant Sanchez, koji ne prihvaća ne kao odgovor, a Emerson saznaje kako je Miller Quinton, njezina prva i neprežaljena ljubav, u timu...

167.

Velki, Tena, 1984-
Priručnik za rad s hiperaktivnom djecom u školi : [za učitelje, roditelje i asistente u nastavi] / Tena Velki. - 2. prošireno izd. - Jastrebarsko : Naklada Slap, 2018. - 173 str. : ilustr. ; 26  cm
Drugo prošireno izdanje priručnika nastalog kao dio projekta Asistent u nastavi nudi savjete i preporuke za rad te primjere radionica. Nadopunjeno je novim studijama provedenim u svijetu i Hrvatskoj, dodani su praktični materijali kao pomoć roditeljima i nastavnicima u radu. Dva poglavlja obrađuju programe intervencije i prevencije te sadrže prijedloge igara koje potiču razvoj hiperaktivne djece.

168.

Vidanec, Dafne, 1975-
Charles Taylor i njegov moralni svijet / Dafne Vidanec. - Zagreb : Naklada Breza, 2018. - 279 str. ; 21   cm
Studija o suvremenom kanadskom filozofu čije je etičko učenje obilježilo filozofiju 21. stoljeća. Srž je Taylorove etike u razumijevanju autentičnosti čovjeka kao moralnog bića te jezika kao bitnog obilježja kulture i identiteta, s čime je usko povezan i moralni ideal. Knjiga je podijeljena u tri tematska bloka: Moralni ideal kao izazov razumijevanju Taylora i njegove misli, Identitet i autentičnost te Refleksije Taylorovih  promišljanja.

169.

Vukić, Igor, 1966-
Radni logor Jasenovac / Igor Vukić. - Zagreb : Naklada Pavičić, 2018. - 336 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Posebna izdanja / Naklada Pavičić)
Knjiga je nastala na bazi dugogodišnjeg istraživanja fondova Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu, odnosno istraživanjem dokumenata jugoslavenske Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača, dokumenata vlasti NDH, građe Ozne, Udbe i SDS-a SRH i SFRJ, dokumenata partizanskih izvora te iskaza bivših logoraša. Autor je knjigom pokušao napraviti reviziju povijesti logora Jasenovac te dokazima iz navedenih izvora nastojao objasniti čitateljima da se   radi o „crnom mitu“ koji, uz dužno štovanje prema svim žrtvama, treba izbjegavati i time pokušati naći pravi put prema istini tog povijesnog razdoblja.

170.

Vuković, Tvrtko, 1969-
Na kraju pjesme : studije o modernoj hrvatskoj lirici i njezinim politikama / Tvrtko Vuković. - Zagreb : Meandarmedia, 2018. - 322 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Intermedia ; knj.  48)
Knjiga studija raspoređenih u dvije cjeline. Prva cjelina sadrži četiri teksta koji su najvećim dijelom teorijske rasprave o problemu razumijevanja utjecaja lirike na čitatelja, pri čemu autor u specifične probleme ulazi analizom pojedinačnih zbirki (primjerice Ujevićeve "Kolajne") ili pojedinih pjesama (Slamnigove "Bukoličnom, trijeznom čitaocu"). U drugoj cjelini autor kroz četiri teksta, analizirajući politike lirskih poetika, prati promjene koje su se dogodile u hrvatskoj lirici od sedamdesetih godina dvadesetog do nultih godina dvadeset i prvog  stoljeća.

171.

Vulić, Sanja
Jedinstvo različitosti : radovi iz hrvatske filologije / Sanja Vulić. - Split : Književni krug, 2018. - 270 str. ; 24 cm. - (Biblioteka znanstvenih djela ; 186)
Knjiga je rezultat autoričina istraživačkog rada posljednjih dvadesetak godina, a u 15 poglavlja analizira jezik hrvatskih pisaca, točnije hrvatske književnosti. Četrnaest poglavlja posvećeno je jeziku autorskih djela, a jedno jeziku pučke književnosti nastale usmenom predajom, obuhvaćajući razdoblje od 16. do 20. stoljeća u različitim hrvatskim prostorima,     pa čak i hrvatskoj dijaspori. Proučavajući književna djela s različitih jezičnih aspekata, autorica donosi nove, zanimljive    teze, ali zaključuje i kako ih, unatoč različitostima, povezuje jedinstveno ishodište hrvatskoga književnog jezika, dok autore    u svojoj posebnosti povezuje ljubav prema materinskom jeziku i nastojanje za njegovim očuvanjem, iz čega i proizlazi   upravo „jedinstvo različitosti“ u naslovu knjige.

172.

Walker, Alice, 1944-
Boja purpura / Alice Walker ; prevela Dolores Jovanović. - Rijeka ; Zagreb : Leo commerce, 2018. - 315 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Leo)
Roman američke spisateljice, koji je 1983. godine ovjenčan Pulitzerovom nagradom, a 1985. godine je Steven   Spielberg prema njemu snimio istoimeni film. Celie je neobrazovana mlada crnkinja koja piše pisma Bogu, povjeravajući mu kako je siluje otac, kojemu je rodila dvoje djece, a on joj ih je oduzeo. Udovac sa troje djece, Gospodin, poželi oženiti Celinu mlađu sestru Nettie, ali otac to ne dopusti, već mu ponudi Celie, kako bi je se riješio. Nakon premišljanja Gospodin je oženi, ali je onda zlostavlja, jednako kao i njegova djeca. Radnja ovog epistolarnog romana opisuje iznimno težak i obespravljen život afroameričke žene na početku 20. stoljeća na američkom  jugu.

173.

Ward, J. R., 1969-
Đavolji udio / J. R. Ward ; prevela s engleskoga Mirjana Čanić. - Zagreb : Znanje, 2018. - 347 str. ; 24 cm. - (Kraljevi burbona ; [3])
U trećem dijelu trilogije serijala „Kraljevi burbona“ nastavlja se priča o elitnoj dinastiji Bradford koja je na rubu propasti. Edward, najstariji sin, nalazi se u zatvoru i žali smo za jednom stvari, a to je njegova neostvarena i nemoguća ljubav,     Sutton Smythe, jedina žena koju je ikad volio. Edwardov brat Lane, nova glava obitelji, kreće u potragu za ubojicom njihova oca, a na kraju napetog i vrtoglavog puta spoznat će da nije sve onako kako je mislio. No, na kraju ostaje ljubav, jedina nepromjenjiva istina.

174.

Ward, Jesmyn
Pjevaj dušo nespokojna / Jesmyn Ward ; s engleskoga prevela Ira Martinović. - Zagreb : 24sata, 2018. - 244 str. ; 21   cm
Obiteljska priča smještena u ruralnu Ameriku, a ujedno i suvremeni roman ceste. Leonie je majka dvoje djece, crnkinja čiji nevjenčani suprug Michael, bijelac, služi kaznu u zatvoru. Leonie je ovisnica i neuspješno se pokušava brinuti za sebe i obitelj, a njezin 13-godišnji sin Jojo pokušava izgraditi samopouzdanje i snaći se u poremećenim obiteljskim odnosima.
Kada sazna da će Michael biti pušten iz zatvora, Leonie s djecom i prijateljicom sjeda u auto i kreće na dug put prašnjavim američkim cestama do Mississippija da ga  dočeka.

175.

Weaver, Tim, 1977-
Nestao sam / Tim Weaver ; prevela Dolores Jovanović. - Rijeka ; Zagreb : Leo commerce, 2018. - 531 str. : slika autora
; 21 cm. - (Biblioteka Leo)
David Rakar, istražitelj specijaliziran za slučajeve nestalih osoba, dobiva zadatak „pronaći“ čovjeka koji stoji pred njim: unajmljuje ga muškarac koji se prije devet mjeseci probudio pretučen na ulici i otada se ne može sjetiti gotovo ničeg o svojem životu. Policijska istraga nije dala nikakve rezultate i sada je „izgubljenom čovjeku“, kako su ga mediji prozvali, Rakar jedina nada da će ikad saznati tko je zapravo i što mu se   dogodilo.

176.

Weisberger, Lauren, 1977-
Supruge / Lauren Weisberger ; [prijevod Andrea Marić]. - Zagreb : Stilus knjiga, 2018. - 361 str. ; 21  cm
Emily Charlton više ne radi za Mirandu Priestly, ali i dalje je okružena glamurom i bogatstvom – konzultantica je za imidž holivudskih zvijezda. Ipak, čini se da joj karijera kreće silaznom putanjom i da je pitanje vremena kada će joj mlađe   kolegice oteti posao. Kada sazna za skandal o senatorovoj ženi, nekadašnjem supermodelu, uhvaćenoj kako vozi djecu u pijanom stanju, udružit će se s njom i njihovom zajedničkom prijateljicom, nekad vrhunskom odvjetnicom koja se zadnjih
godina posvetila majčinstvu, u nastojanju da isprave nepravdu, razotkriju namještaljku, vrate svoje živote u ravnotežu i pored svega – odlično se zabave.

177.

White, Karen, 1964-
Zvuk stakla / Karen White ; s engleskoga prevela Ivana Šojat. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 463 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 288)
Kada joj suprug pogine u nesreći, Merrit si nerado priznaje da osjeća olakšanje, jer Cal je bio težak, agresivan i distanciran čovjek. Dvije godine poslije dobiva vijest da je naslijedila kuću u kojoj je Cal odrastao uz baku i brata. No, prije mnogo   godina naprasno je otišao iz te kuće i nikada nije pričao o tom dijelu svojega života. Merrit će se useliti u njegovu obiteljsku kuću te se suočiti s tajnama prošlosti od kojih je bježao njezin suprug, ali i ona sama, i u tom suočavanju pronaći mir i   oprost.

178.

Winawer, Bruno, 1883-1944
Doktor Przybram / Bruno Winawer ; s poljskoga preveo Adrian Cvitanović. - Zagreb : Disput : Hrvatsko filološko društvo, 2018. - 121 str. ; 20 cm. - (Na tragu klasika)(Biblioteka Književna  smotra)
Doktora Przybrama upoznajemo kao neshvaćenog izumitelja ledene vatre koga od samoubojstva izvlače burzovni  špekulanti, koji u njegovu slučaju vide još jednu priliku za prijevaru. Izum ledene vatre, koja danju upija sunčevu svjetlost, a noću bliješti, Przybrama uvodi u svijet glamura i bogatstva. Autor vješto kritizira društvene elite na satirički i humorističan način te ironizira društvo u cjelini, što je vrlo aktualno čak i nakon gotovo sto godina od objavljivanja romana 1924. godine.

179.

Wingate, Lisa
Dok još nismo bile vaše / Lisa Wingate ; s engleskoga prevela Aleksandra Barlović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 401 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  284)
Godina je 1939. Na rijeci Mississippi, u njihovu brodu, Queenie je trebala roditi svoje peto dijete, no crnkinja koja ju je    trebala poroditi shvatila je da nosi blizance i otjerala ih u bolnicu. Sljedeće jutro djecu je s broda policija odvela u dom za nezbrinute gospođice Tann. No, to mjesto bilo je sve samo ne dom! S druge strane, u današnje doba, Avery Stafford je s ocem, senatorom, u posjeti staračkom domu, gdje joj se obrati neobična starica May, koja kao da ju je prepoznala. Ne    dajući joj mira, ona unatoč krcatom rasporedu obaveza svrati ponovno do nje. I shvati da njezinu priču mora istražiti, jer tiče  se i njezine obitelji...

180.

Zagoda, Tomislav, 1970-
Zelena tinta / Bartol Fuchs. - Zagreb : Opus Gradna, 2018. - 176 str. ; 20 cm. - (Lujzijana : serijal o umorstvima u Gorskom kotaru ; 2)(Biblioteka Opus Gradna  krimić)
Drugi roman napetog kriminalističkog serijala "Lujzijana" o umorstvima u Gorskom kotaru. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća u staroj seoskoj kući na rubu šume dječak lovačkom puškom hladnokrvno ubija svojega oca i potom bježi.
Nekoliko desetljeća kasnije brutalno ubojstvo voditelja književnog kluba Zelena tinta dovest će inspektora Brunu Cuculića i njegovu mladu pomoćnicu Saru na mjesto zločina. Čini se da su umorstva povezana, a članovi kluba znaju mnogo više no što govore.

181.

Zaplatić, Sanda
Mediteranske travarice i likeri : preko 130 originalnih recepata / [autor Sanda Zaplatić, Emil Keršek, Dušan Savković] ; [fotografije Dušan Savković]. - Zagreb : Begen, [2018?]. - 127 str. : ilustr. ; 24  cm
Ovaj praktični priručnik u prvom dijelu donosi opis postupaka važnih za izradu mediteranskih travarica i likera od brojnih mediteranskih biljaka i drugih dodataka. Opisana je tehnologija izrade i preporučen izbor alkoholne baze. Drugi dio sadrži niz od 134 recepta za izradu kvalitetnih ljekovitih travarica i likera. Zanimljivo je da se u receptima umjesto šećera često koriste med ili voće. Treći dio sadrži opise biljaka koje se upotrebljavaju za izradu travarica pa tako zainteresirani čitatelj može prepoznati i sakupljati biljke te prema ljekovitim svojstvima izraditi   pripravke.

182.

Zlatar, Zdenko, 1947-
Dubrovačke drame / Zdenko Zlatar. - Split : Naklada Bošković, 2018. - 416 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Talija ;  3)
Knjiga ovog suvremenog hrvatskog autora sadrži pet drama koje su mahom temeljene na stvarnim osobama i događajima    iz dubrovačke povijesti. Prva u nizu, "Dubrovačka appassionata", trilogija je u kojoj autor tematizira život i pjesničko djelo Điva Gundulića. Druga, "Porod od amora ili dubrovački salem", pisana autohtonim dubrovačkim izričajem, zasniva se na arhivskim zapisima o istrazi protiv tzv. vještica s Pelješca 1689. godine i svojevrsni je rašomon u kojemu sudac pokušava otkriti pravu istinu o neredu koji je u javnoj kući izazvao Maro, sin jednog dubrovačkog vlastelina. U trećoj drami, "Braća Vojnovići", glavni likovi su Ivo i Lujo Vojnović te njihov otac Kosta, pri čemu se motiv izdaje/iznevjere ljubavi prelama preko leđa svakog od spomenutih likova. Sljedeća u nizu je "Manjifiko", drama o Pieru Soderiniju, firentinskom vladaru u azilu u Dubrovniku. U posljednjoj drami, "Povratnik iz Amerike", glavni lik je Federiko Glavić, jedan od najbogatijih i najutjecajnijih Dubrovčana svoga vremena, koji je svojoj kćeri jedinici zabranio udaju za austrijskog oficira u koga    je bila zaljubljena.

183.

Zorko, Marta, 1980-
Geopolitika i teritorijalnost / Marta Zorko. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2018. - 157 str. : zemljop. crteži ; 21 cm. - (Biblioteka Polemos)
Autorica u knjizi tematizira pojam granica i teritorija te daje cjelovit prikaz trendova globalne političke geografije i geopolitike. U uvodu su prikazana promišljanja klasičnih autora, ali i kritičara iz područja politologije, a potom slijede rasprave o fenomenima deteritorijalizacije i reteritorijalizacije, teritorijalnom (ne)jedinstvu Europe te nejednakostima suvremenog svijeta (razvijeni Sjever – nerazvijeni Jug), kao i graničnim sporovima na području   Balkana.

184.

Žagar, Marija, 1951-
Myasthenia gravis : bolest s mnogo lica / Marija Žagar ; [ilustracije izradila Sanela Đurinec Raič]. - Zagreb : Medicinska naklada, 2018. - VIII, 75 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka  Priručnici)
Autorica u knjizi iznosi osnovne informacije o autoimunoj bolesti myastheniji gravis - epidemiologiju, patofiziologiju, simptome, klinički tijek bolesti, odnos timusa i ove bolesti. Prikazana je i podjela bolesti prema početku nastanka bolesti, prema vrsti protutijela i promjenama timusa. Također, objašnjeno je liječenje i terapija. Na kraju je popis literature i popis najčešće postavljanih pitanja o myastheniji gravis.

185.

Žeželj, Danijel, 1966-
Divljaci = Savages / Danijel Žeželj ; [pogovor Olja Savičević Ivančević] ; [prijevodi s engleskoga Bojana Žeželj]. -   Zagreb
: Petikat, 2018. - [124] str. : ilustr. ; 26 cm
Hrvatski strip-crtač i ilustrator u ovoj knjizi ilustracija na dojmljiv način spaja portrete književnika s njihovim citatima. Autor ovu knjigu naziva "osobnim dnevnikom, posvetom i putokazom kroz periferiju nevidljivog grada" (Tris.com). Pogovor ovom grafičkom i aforističkom albumu napisala je nagrađivana spisateljica Olja Savičević -   Ivančević.

186.

Žmirić, Zoran, 1969-
Pacijent iz sobe 19 : roman / Zoran Žmirić. - Zagreb : Hena com, 2018. - 204 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Verbarij ; knj.  41)
Vanja Kovačević, pacijent iz sobe 19, poslan je u rat na svoj devetnaesti rođendan. Njegov monolog pred psihijatrom sadrži gotovo sve bitne detalje iz njegova života – od djetinjstva i odrastanja do rata, očinstva i ubojstava. Jedina poveznica    između osobe koja je sada i osobe koja je bio, pjesme su "Sisters of Mercy", njegova omiljenog benda. Dvadeset i pet   godina nakon što je prvi put uzeo pušku u ruke, našao se pred psihijatrom da bi mu objasnio zašto si je učinio nešto nezamislivo. Mučne scene iz rata prožimaju se s posljedicama koje je on ostavio ne samo na glavni lik romana već i na kolektivnu svijest društva. Nagrađivani hrvatski autor ne preza od zadiranja duboko u istinu, koja je često bolna i teško podnošljiva te gradi istančanu psihološku karakterizaciju  lika.

187.

Žufić, Janko
Web 2.0 alati za učitelje / Janko Žufić i Tomislava Žajgar. - Pula : Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, 2017. - 703 str. : ilustr. ; 24  cm
Autori u knjizi prikazuju alate informatičko komunikacijske tehnologije primjenjive u razrednoj i predmetnoj nastavi kao nadopuna redovnoj nastavi, posebice u nastavi informatike. Riječ je uglavnom o besplatnim alatima dostupnim svima. Podijeljeni su prema svrsi uporabe u petnaest skupina prema sistematizaciji predloženoj od Matta Bowera te sadrže detaljne upute za uporabu.