Novi naslovi - veljača

1.
Ademi, Rahim, 1954-
Samo istina : ratni dnevnik generala Hrvatske vojske / Rahim Ademi ; [izrada zemljovida Marijan Kretić, Darko Duhović, Ivan Benković]. - Zagreb : Večernji list, 2021. - 483 str. : ilustr., zemljop. crteži ; 24  cm
Memoari generala Hrvatske vojske nastali kao rezultat nezadovoljstva zbog prešućivanja ili minoriziranja njegovih ratnih zasluga. Opisujući devet vojnih operacija: Rujanski rat 1991., Zima-94, Skok-1, Skok-95 (Skok-2), Ljeto-95, Kozjak-95 (Oluja-95), autor detaljno, služeći se stručnim vojnim jezikom, podastire vlastita iskustva i svoju ulogu u planovima i operativnoj provedbi akcija. Knjiga sadrži i jedanaest ekskluzivnih zemljovida s planovima ratnih   operacija.

2.

Ahndoril, Alexander, 1967-
Dvostruki čovjek : [osmi slučaj inspektora Joone Linne] / Lars Kepler ; prevela sa švedskog Lana Momirski. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 475 str. ; 23 cm. - (Fraktura Publika)
Osmi, najneobičniji slučaj, inspektora Joone Linne. Šesnaestogodišnja Jenny Lind oteta je na putu iz škole. Potraga je bila intenzivna, ali Jenny nije pronađena. Pet godina poslije pronađena je u parku u Stockholmu ubijena na    okrutan način.
Istragu preuzima inspektor Joona Linna koji ubrzo ubojstvo povezuje s navodnim samoubojstvom druge djevojke. Kad je oteta još jedna tinejdžerica, shvaća    da ima posla s okrutnim serijskim ubojicom i da ga što prije mora pronaći.

3.

Alderton, Dolly, 1988-
Nestale ljubavi / Dolly Alderton ; s engleskog preveo Saša Stančin. - Zagreb : Profil knjiga, 2021. - 319 str. ; 23   cm
U svom romanesknom prvijencu autorica govori o romantičnim, bračnim, obiteljskim, prijateljskim vezama te    upoznavanjima koja su u današnje vrijeme u određenoj mjeri diktirana i društvenim mrežama na internetu. Nina Dean,   mlada žena u ranim tridesetima, kreativna je i uspješna autorica gastronomskih kuharica, no ono što joj nedostaje je   partner, ljubav. Otac joj se gubi u Alzheimerovoj bolesti, s mamom ne može uspostaviti bliski odnos povjerenja, najbolja prijateljica Lola očajnički traži muškarca, a dugogodišnji dečko, sada bivši, ulazi u brak. Nina upoznaje šarmantnog Maxa i ulazi s njim u vezu, no nakon nekoliko mjeseci on odjednom nestane iz njenog života bez ikakvog objašnjenja. Ovaj roman pitkog narativnog stila govori o izgubljenosti suvremenih žena i muškaraca, o grčevitoj potrazi za srećom koja rezultira vezama koje, poput potrošačkog društva u kojem živimo, kratko bljesnu, potom se brzo potroše i naprasno zgasnu.

4.

Allan, Claire, 1976-
Zvala se Rose / Claire Allan ; s engleskoga prevela Divina Marion. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2022. - 354 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 402)
Kada Emily ljubazno prepusti nepoznatoj ženi da prva izađe iz lifta, neće ni slutiti da će par trenutaka kasnije neznanku usmrtiti automobil. Zvala se Rose, imala je divnog muža i sina kojima jako nedostaje, odličan posao i prekrasan dom, ukratko sve o čemu je Emily oduvijek sanjala. Proučavajući pokojničine fotografije na Facebooku, Emily postane opsjednuta životom mrtve žene i poželi zauzeti njezino mjesto. Međutim, pokazat će se da stvari nisu onakve kakvima se čine i da se iza nasmijanih "selfija" i citata o zajedničkom životu krije drukčija   istina.

5.

Analiza financijskih izvještaja : načela, postupci, slučajevi
Analiza financijskih izvještaja : načela, postupci, slučajevi / Katarina Žager ... [et al.] ; redaktor Lajoš Žager. - 5. izd. - Zagreb : Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, 2021. - XIV, 534 str. : graf. prikazi ; 26   cm
Peto izdanje ove knjige namijenjeno je prije svega studentima ekonomskog usmjerenja koji u okviru studija izučavaju problematiku analize financijskih izvještaja, ali i svima drugima koji na bilo koji način koriste financijske izvještaje i računovodstvo. Kroz osam poglavlja autori su obradili: temeljne instrumente i postupke analize financijskih izvještaja, temeljna znanja o računovodstvu i financijskim izvještajima, računovodstvene politike i kvalitetu financijskih izvještaja, reviziju kao pretpostavku kvalitete financijskog izvještavanja, primjenu instrumenata i postupaka analize financijskih izvještaja, povezanost financijskih i nefinancijskih pokazatelja u funkciji ostvarivanja kvalitete poslovanja te analizu financijskih izvještaja kao integralnog djela poslovne  analize.

6.

Andri Snaer Magnason, 1973-
O vremenu i vodi : je li kasno da spasimo svijet? / Andri Snaer Magnason ; [prevela s islandskoga Vanja Veršić]. - Zagreb : Planetopija, 2021. - 293 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka  Planetopija)
Kada čitamo naslove koji se odnose na klimatske promjene, nešto najopasnije od svega što se u ljudskoj povijesti dosad dogodilo, čini se da 99 posto njihova značenja doživljavamo kao nerazgovijetan šum – tako veliku pojavu jednostavno ne uspijevamo razumjeti. Zbog toga je autor ove, žanrovski hibridne knjige, odlučio o tim temama govoriti zaobilazno, sa   strane, ispod, prodirući u prošlost i budućnost, u osobno, tj. obiteljsko, i znanstveno, upotrebljavajući pritom i mitološki     jezik. Skladao je svojevrsnu odu ljepotama planeta Zemlje, no odu koja je istodobno poziv svim ljudima da promijene svoju sadašnjost, kako bismo mogli imati  budućnost.

7.

Andrijašević, Janko, 1971-
Kad geni zaribaju : život s von Hippel-Lindau sindromom / Janko Andrijašević. - Zagreb : Despot infinitus, 2021. - 220 str. : ilustr. ; 24 cm
Knjiga je autobiografski opis života s von Hippel-Lindau sindromom. Upoznavajući čitatelja s ovom genetskom bolesti skraćenog imena vHL, autor kronološki, počevši od adolescentskih godina, iznosi svoja iskustva oboljelog. Jednostavnog narativnog stila, popraćena komentarima samoga sebe, knjiga donosi opise konkretne patologije s nadom da će potencijalno doprinijeti podizanju svijesti o toj  bolesti.

8.

Andruhovyč, Sofija Jurjjivna, 1982-
Amadoca / Sofija Andruhovič ; s ukrajinskoga prevele Ana Dugandžić i Dariya Pavlešen. - Zagreb : Edicije Božičević, 2021. - 823 str. ; 25 cm
Unakažen do neprepoznatljivosti u jednom od žarišnih mjesta ukrajinskih sukoba, junak romana začudo preživljava, ali gubi pamćenje. Ne sjeća se ni svog imena, niti porijekla, kao ni voljenih osoba. Strpljenje i ljubav jedne žene učinit će ipak čuda
– dotaknuti najdublje slojeve sjećanja i zaborava, tkajući iznova tapiseriju života. Naslov romana nadahnut je imenom negdašnjeg mitskog, najvećeg europskog jezera na prostoru današnje Ukrajine, koje je u jednom trenutku povijesti tajanstveno iščezlo, utapajući u svojim vodama memoriju vremena Drugoga svjetskog rata, staljinističke sovjetske represije, ali i sadašnjosti.

9.

Anne, Melody, 1976-
Izgorjela / Melody Anne ; s engleskoga prevela Tea Tosenberger Lubar. - Zagreb : 24sata, 2021. - 399 str. ; 21   cm
Roman ove američke autorice četvrti je i posljednji naslov iz serijala. Rachel Palazzo oteo je kralj Adriane od Corythia na   dan vjenčanja njenog brata Rafe i njegove zaručnice Ari. Oni odgađaju vjenčanje nakon što su saznali da je njegova sestra  ne samo oteta, nego i trudna. Rafe je odluči spasiti, ali Ari ga uvjerava da pričeka. Naime, ona se nada da će Rachel i Adriane ponovno zapaliti stari plamen strasti i dati priliku novom  početku...

10.

Anne, Melody, 1976-
Pokora / Melody Anne ; s engleskoga prevela Tea Tosenberger Lubar. - Zagreb : 24sata, 2021. - 335 str. ; 22   cm
Pritisnuta životnim problemima i velikim troškovima liječenja majke, Arianna Harlow javlja se na oglas za posao Raffaela Palazza. Ne sluteći da će joj biti ponuđen posao pokorne plaćene ljubavnice, naći će se pred teškim izborom: spasiti  majku i izgubiti samopoštovanje ili sačuvati sebe? Knjiga je nastavak bestselera New York Timesa   "Predaja".

11.

Anne, Melody, 1976-
Zavedena / Melody Anne ; s engleskoga preveo Ivan Babačić. - Zagreb : 24 sata, 2021. - 359 str. ; 21   cm
Dva prijatelja i poslovna partnera, Rafe Palazzo i Shane, te tri prijateljice, Arianna Harlow i dvije Rafeove sestre – Lia i Rachel, likovi su iz serije romana ove američke spisateljice. Ari je napustila Rafea i nastojala nastaviti svoj život. Isto je pokušao i Rafe, ali kako joj se stalno vraćao u mislima, odlučio je to pokušati i u stvarnosti. S druge strane, nakon što su  Lia i Shane proveli zajedničku večer u Las Vegasu, ona je postala opreznija i suzdržanija. Međutim, Shane je ustrajan da  je ponovno osvoji, a Lia ga teško može izbjeći jer radi na bratovom i Shaneovom projektu. A onda se s njim našla i na brodu...

12.

Antolić, Sandra, 1967-
Svojevrsna : romanček / [tekst i crteži] Sandra Antolić. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2021. - 169 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Vretence 1999-2021 : dvadeset druga godina naklade Vuković &  Runjić)
Usred Hrvatskog Zagorja, na proljeće 1991. godine, negdje između Cugovca Donjeg i Cugovca Gornjeg stajao je Trpeći Stvoritel i bdio nad seljanima. Glavna junakinja romana mlada je svinja Beba, najmanje prase u svinjcu kume Anke. No,   Beba nije obično prase, svoje misli može artikulirati u govor nalik ljudskome. Kada se Anka pohvalila kako njezina svinja govori, sumnjičavi Cugovci počeli su dolaziti, a svinja ih je znatiželjno dočekivala pitanjem: "A tko si ti?" i ubrzo prerasla u pravu zvijezdu. Ljubavna zvona uskoro su preplavila kraj, najprije začudan i tajni spoj frizerke Ančice i svećenika Vjerana, a zatim je i na Bebu došao red... Roman prvijenac hrvatske filmske kritičarke i scenaristice tragikomičnog zapleta, ispisan zagorskim idiomom i živopisnim jezikom uz veliku dozu toplog   humora.

13.

Asimov, Isaac, 1920-1992
Druga Fondacija / Isaac Asimov ; s engleskoga prevela Nada Mihelčić. - Zagreb : Koncept izdavaštvo, 2021. - 231 str. ; 21 cm
Nastavak sage o Fondaciji u kojoj, nakon što je skršio moć Prve Fondacije, mutant Mula čini sve da otkrije položaj Druge Fondacije "na drugom kraju Galaktike". Uspije li Mula u svom naumu, Seldonov plan će propasti, a time i obnova civilizacije.

14.

Austen, Jane, 1775-1817
Povijest Engleske / Jane Austen ; [ilustracije Cassandra Austen] ; [s engleskog prevela Zrinka Dragun]. - Zagreb : Ognjište, 2021. - 84 str. : ilustr. ; 22  cm
Djelo je svojevrsna parodija u kojem se poznata engleska spisateljica izruguje povijesnim udžbenicima koji su krajem 18. stoljeća bili u školskoj upotrebi. Djelo je napisala sa samo petnaest godina, a u fokusu zapisa engleski su vladari, ali i    žene iz kraljevskih obitelji, poput Anne Boleyn, lady Jane Grey i Mary – kraljice Škotske. Kao izvore, autorica navodi   djela
fikcije poput Shakespearovih i Sheridanovih drama, roman Charlotte Turner Smith te mišljena članova svoje obitelji. U knjizi se nalaze ilustracije portreta vladara koje je izradila autoričina   sestra.

15.

Bago, Josip, 1952-
Bura na Modrom jezeru / Josip Bago. - Zagreb : Medicinska naklada, 2021. - 248 str. ; 25  cm
Prvi roman ovog autora, umirovljenog liječnika – gastroenterologa rodom iz Imotskoga. U svom prvijencu opisuje iskušenja koja su proživljavali stanovnici Imotskog i okolice, posebno sela Bage iznad Modrog jezera, kroz burno dvadeseto stoljeće obilježeno svjetskim ratovima. Ljudske sudbine u romanu inspirirane su stvarnim osobama o kojima je autor slušao priče ili   ih osobno poznavao.

16.

Barbeau-Lavalette, Anais, 1979-
Žena koja bježi : roman / Anais Barbeau-Lavalette ; s francuskoga prevela Mirna Sindičić Sabljo. - Zagreb : Leykam international, 2021. - 372 str. ; 21  cm
Autorica nikada nije upoznala svoju baku – pjesnikinju i slikaricu Suzanne Meloche, glavnu protagonisticu romana. Malo je znala o njoj. Mjesto radnje – Quebec. Godina je 1948. Umjetnica se družila s kanadskim frankofonim aktivistima kao što     su Borduas, Gauvreau i Riopelle u vremenu potpisivanja deklaracije "Sveopće odbijanje" (Refus Global). Poznavanje političke situacije u Quebecu tih godina ključno je za razumijevanje romana. Kako bi razotkrila život te buntovne žene, spisateljica angažira privatnog istražitelja. Otkrića su zapanjujuća – ponižavajuće djetinjstvo u dominantnoj, anglofonoj sredini, društveno-politička angažiranost i osobne afere obilježavaju život te osebujne žene   "vulkanskog" temperamenta.

17.

Beraković, Dražen, 1965-
Najveći uspjesi hrvatskog sporta : sveobuhvatni vodič kroz najveće sportske događaje / Dražen Beraković, Davor Lulić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 319 str. : ilustr. ; 31  cm
Opsežna monografija posvećena najboljim hrvatskim sportašima sadrži priču o povijesti hrvatskog sporta i najranijim uspjesima hrvatskih sportaša, počevši s ocem modernog hrvatskog sporta – Franjom Bučarom, pregled uspjeha   hrvatskih sportaša u doba Jugoslavije, pregled najvećih uspjeha sportaša na Olimpijskim igrama pod hrvatskom zastavom te prikaz sportskih uspjeha u samostalnoj Hrvatskoj. Knjiga je bogato ilustrirana, a na kraju se nalazi kazalo   imena.

18.

Berisha, Isuf, 1955-
Sjećanje, povijest, identitet / Isuf Berisha. - Zagreb : Hrvatsko filozofsko društvo, 2021. - 373 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Filozofska istraživanja ; knj. 154)
Cilj je ove filozofijske studije razmatranje problematike identiteta na Kosovu nakon rata 1999. godine. U prvoj trećini knjige autor se bavi aspektima suvremene rasprave o pojmu identiteta (osobito odnosom s Drugim kao momentom definiranja identiteta), a u ostatku knjige glavnom temom knjige, tj. pitanjem identiteta u kosovskom poslijeratnom kontekstu,     odnosom između kosovskog i manjinskih etničkih identiteta, nacijom i vjerom te odnosom Europe i kosovskog    identiteta.

19.

Bešker, Inoslav, 1950-
Mediteran u književnosti / Inoslav Bešker. - Zagreb : Profil knjiga, 2021. - 228 str. ; 21  cm
Mediteran, za Europljane i dalje središte Zemlje, križište i morskih i kopnenih puteva, mitsko mjesto i stvarno poprište povijesnih događaja koji su ispunjavali stranice historiografskih, a jednako tako i književnih tekstova, u ovome eruditskom vodiču filologa i novinara pokazan je u brojnim ključnim poglavljima i motivima mediteranske književnosti, od Homerova do današnjeg doba. Na način putopisa kroz književna prostranstva autor u širokom obuhvatu tema jezgrovito spaja junake antičkih mitova s likovima iz suvremenih književnosti, ispisujući priču o kolijevci civilizacija kako ju je vidjela književnost.

20.

Birtić, Tomislav, 1970-
Urlikanje : najmoćniji alat demokracije : [kako je nastao fenomen UGP-a] / Tomislav Birtić ; [ilustracije Dijana Novak] ; [fotografija autora Vedran Perše]. - Zagreb : Rafinerija ideja, 2021. - 237 str. ; 20  cm
Autor daje prikaz nastanka i razvoja udruge Glas poduzetnika, počevši od prvih dana kada je, pojavom koronakrize u proljeće 2020. godine, poduzetnik Hrvoje Bujas u objavi na Facebooku iskazao sumnju u efikasnost predloženih mjera Vlade, posebice za spas malih i srednjih poduzetnika. Ubrzo se oko njega počinju okupljati istomišljenici te se, iz nepovjerenja u sposobnost postojećih organizacija koje bi trebale braniti interese poduzetnika i obrtnika, rađa udruga koja    s vremenom postaje jedna od najvećih i najutjecajnijih poduzetničkih udruga u   Hrvatskoj.

21.

Boyle, Elizabeth
Tajanstveni vikont [Elektronička građa] : [četvrta knjiga iz serijala Ljubavne rime] / Elizabeth Boyle ; s engleskoga prevela Andrea Maksimović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 1 online jedinica  građe
U središtu četvrte knjige serijala "Ljubavne rime" dolazak je sestara blizanki Tempest u London, kod lorda Charletona, u potrazi za mužem. Sve se to odvija po planu Lady Charleton, pola godine nakon njezine smrti. Dolazak Louise i Lavinie  značio je potpuni preokret života lorda Charletona, jer taj plan za njega je bio potpuno iznenađenje. A Louisa je preokrenula     i život njegova susjeda, vikonta Piersona Strattona, petog vikonta od Wakefielda! Vidjevši kako zapušteno živi, Louisa mu     je poslala odličnu kuharicu s pomoćnicima, želeći ga "dotjerati". Međutim, to nije jedini način na koji je Louisa uznemirila vikonta...

22.

Brackett, Marc A., 1969-
Pravo na osjećaje : moć emocionalne inteligencije u stvaranju sretnog i uspješnog života / Marc Brackett ; s engleskoga prevela Aleksandra Barlović. - Zagreb : Egmont, 2021. - 327 str. ; 21 cm. -  (Puls)
Premda svi stalno osjećamo, zapravo ni sebi ni drugima ne dopuštamo osjećati. No cijena naše nesposobnosti da na zdrave načine izlazimo nakraj sa svojim emocionalnim životom često je golema, naročito kada je riječ o djeci i mladeži. Nakon 25-godišnjeg istraživanja autor ove knjige došao je do recepta, pristupa nazvana PRIIR, učinkovita sustava za razumijevanje i ovladavanje osjećajima čiji su elementi: prepoznavanje emocija, razumijevanje emocija, imenovanje emocija, izražavanje emocija i regulacija emocija.

23.

Brkić, Miljenko, 1946-
Psihologija Kabale / Miljenko Brkić. - Zagreb : IEP-D2, 2021. - 152 str. : ilustr. ; 21  cm
Kabala pripada duhovnoj tradiciji judaizma i sastoji se, kako u tumačenju dubljeg smisla biblijskih tekstova, tako i u mističkom pristupu krajnjoj tajni postojanja svijeta i čovjeka. Autor u ovoj knjizi predstavlja kabalističko učenje o "duši" i njenom postupnom uzdizanju prema jedinstvu s Bogom, tvorcem svijeta. U tom se smislu u Kabali govori o pet razina ili stupnjeva duše, no čovjekove duševne moći (opažanje, čuvstvovanje, mišljenje, govorenje, htijenje sjedinjenja s Bogom) nisu samo psihički fenomeni bez nekog višeg smisla, a ponajmanje su tek popratne pojave fizioloških procesa, nego su očitovanje Božjeg sebe-htjenja, sebe-izrijeka, sebe-mišljenja, sebe-osjećanja i sebe-opažanja u prostoru organskog tijela čovjeka.

24.

Burton, Mary T.
Spali je dvaput / Mary Burton ; s engleskoga prevela Sanja Gjenero. - Zagreb : 24sata, 2021. - 304 str. ; 21 cm. -   (Trend)
Prvi roman iz serijala "Montana". Prije deset godina Joan Mason i njezina cimerica jedva su preživjele požar koji je podmetnuo Elijah Weston. Joan sada radi kao policijska istražiteljica u Philadelphiji, a kad čuje da je Weston nedavno pušten iz zatvora, ona se vraća u Montanu očekujući da će Weston ponovo napasti. Nakon što izbije požar u kojem smrtno strada jedna mještanka, slučaj preuzima Gideon Bailey, muškarac u kojeg je Joan nekad bila   zaljubljena.
Istražujući je li za zlodjelo ponovno kriv Elijah Weston, Gideon i Joan vlastite živote stavljaju na   kocku.

25.

Buzzati, Dino, 1906-1972
Veće od života / Dino Buzzati ; s talijanskog prevela Snježana Husić. - Zagreb : Hangar 7, 2021. - 175 str. ; 22 cm. - (Etos ; 1)
Uvaženi profesor elektronike iznenada je pozvan na hitan razgovor u ministarstvo obrane. Ni ne znajući što ga čeka, plahi znanstvenik na nagovor supruge ulazi u tajanstveni projekt u kojemu se očekuje njegov puni angažman, no svrha cijele stvari ostaje tajnom gotovo do samoga kraja, kada divovski električni stroj na kojemu je Ermanno Ismani radio počinje pokazivati – osobnost...
U matičnoj književnosti prvi put objavljen 1960. godine, roman talijanskog pisca, pjesnika, slikara i novinara smatra se prvim ozbiljnim djelom talijanske znanstvene  fantastike.

26.

Chaze, Elliott, 1915-1990
Moj anđeo crnih krila / Elliott Chaze ; prijevod Vida Lapaine. - Zagreb : Krug knjiga, 2021. - 239 str. ; 21   cm
Tim Sunblade veteran je Drugog svjetskog rata i odbjegli zatvorenik željan slobode, novca i užitka. Kada jedne večeri u hotelskoj sobi naruči djevojku za zabavu, ne očekuje da će mu se na vratima pojaviti žena čija će ga ljepota i mističnost baciti na koljena. Virginia privlači pažnju gdje god se nađe, ali jedino što privlači njezinu pažnju je zelena boja svježe tiskanih novčanica. Umjesto da ju, kao što je isprva namjeravao, ostavi na nekoj benzinskoj stanici kada se zasite jedno drugog, Tim Sunblade će krenuti putem ljubavi, što za njega znači putem vlastitog   uništenja.

27.

Chiang, Ted, 1967-
Kako si došla na svijet i druge priče / Ted Chiang ; s engleskoga prevela Vlatka Valentić. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2021. - 286 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Vretence 1999-2021 : dvadeset druga godina Naklade Vuković &   Runjić)
Zbirka od osam znanstvenofantastičnih pripovijetki popraćanih autorovim bilješkama. Chiangova spekulativna fikcija poigrava se s odnosima između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, propitkuje granice ljudskog poimanja svijeta, pojavu nadljudske inteligencije, mogućnosti pronicanja u funkcioniranje vlastitog uma, ljepotu, a također donosi interpretacije biblijskih tema kao što su anđeli, babilonski toranj ili patnja nevinih. Naslovna pripovijetka, koja se bavi dolaskom izvanzemaljaca na Zemlju i dešifriranjem njihova jezika, poslužila je kao literarni predložak za igrani film "Dolazak", čiju režiju potpisuje Denise Villeneuve.

28.

Child, Lee, 1954-
Plavi mjesec / Lee Child ; preveo s engleskoga Miloš Đurđević. - Zagreb : Znanje, 2021. - 369 str. ; 24   cm
Jack Reacher, bivši vojni policajac, lutalica i osvetnik, izlazi iz autobusa u nepoznatom gradu kako bi spasio starijeg čovjeka od pljačkaša. Na putu do njegove kuće saznaje od starca da je kod sebe imao novac koji je posudio od lihvara za liječenje svoje kćeri. Gradom vladaju dvije suparničke bande, ukrajinska i albanska, koje se bave organiziranim kriminalom. Podijelivši grad po pola, započele su krvavi rat za prevlast, što će Reacher iskoristiti kako bi pomogao starcu i njegovoj obitelji. U tome će se priključiti i konobarica Abby, bivši marinac i umirovljeni zapovjednik tenkovske   jedinice.

29.

Cleeves, Ann, 1954-
Crni gavrani : [prvi slučaj istražitelja Jimmyja Pereza] / Ann Cleeves ; s engleskoga preveo Marin Popović. - Zagreb : Egmont, 2021. - 302 str. ; 21 cm. - (Puls)
Stanovnici Shetlandskog otočja navikli su na miran život, pa ih je posebno prestrašilo i potreslo   ubojstvo
šesnaestogodišnje Catherine Ross, koja je jednog siječanjskog jutra pronađena zadavljena na ledom prekrivenom polju. Za razliku od većine, detektiv Jimmy Perez ne vjeruje da je ubojica Magnus Tait, osamljeni starac kojega je Catherine    posjetila. Catherine je prije pola godine doselila na otok i razlikovala se od svojih vršnjaka. Perezova istraga otkriva ne    samo njezine tajne već i tajne ostalih stanovnika Lerwicka. Napeti roman Ann Cleeves prvi je u nizu o istragama detektiva Jimmyja Pereza.

30.

Coleman, Lucy
Božić na idiličnom imanju / Lucy Coleman ; s engleskoga prevela Julijana Jurković Ravić. - Zagreb : 24 sata, 2021. - 347 str. ; 21 cm. - (Trend)
Immi je majka napustila dok je bila mala beba, a oca je izgubila sa četrnaest godina. Nakon očeve smrti otišla je živjeti s djedom Tolliejem u idilično selo Aysbury, gdje mještani svake godine uživaju u božićnoj plovidbi riječnim kanalom. U Aysburyju se Immi zaljubljuje u Graya Adamsa, mladića koji njeguje teško bolesnu majku i koji nije u kontaktu sa svojim ocem. Međutim, planovi o zajedničkom životu dvoje mladih nailaze na   prepreke...

31.

Cornwell, Patricia Daniels, 1956-
Crna obavijest / Patricia Cornwell ; s engleskoga prevela Aleksandra Mišak. - Zagreb : 24 sata, 2021. - 403 str. ; 21 cm  U središtu zapleta desetog slučaja poznate patologinje Kay Scarpetta je leš iz kontejnera ostavljen u    richmondskoj luci.
Rješavajući komplicirani slučaj na temelju oskudnih tragova (nekoliko novčanica iz različitih zemalja, tetovaže na leđima i čudne, duge svilenkaste dlake), doktorica Scarpetta se suočava s mrežom policijskih intriga. Ujedno se bori i sa svojim osobnim  "demonima".

32.

Cornwell, Patricia Daniels, 1956-
Muha zunzara / Patricia Cornwell ; s engleskoga prevela Martina Aničić. - Zagreb : 24 sata, 2021. - 485 str. ; 21   cm
Dvanaesti slučaj doktorice Kay Scarpette. Nakon niza užasnih događaja koji su joj ugrozili život, Scarpetta napušta Virginiju i seli na Floridu gdje otvara privatnu forenzičku agenciju i polako život dovodi u ravnotežu. No čini se da nije pobjegla dovoljno daleko jer njezina ju mračna prošlost sustiže i na  Floridi.

33.

Cornwell, Patricia Daniels, 1956-
Posljednja postaja / Patricia Cornwell ; s engleskoga prevela Aleksandra Mišak. - Zagreb : 24 sata, 2021. - 455 str. ;   21
cm
Jedanaesti slučaj dr. Kay Scarpette nastavlja se na događaje u romanu "Crna obavijest". Doktorica Kay Scarpetta i sama   je skoro postala žrtva čudovišnog Jean Baptistea Chandonnea. Daljnja istraga pokazat će da su taj francuski vukodlak i njegova mafijaška obitelj povezani i s nekim ranijim slučajevima. Scarpetta je istovremeno optužena da je iskoristila Chandonneove zločine kako bi ubila svoju protivnicu Diane Bray, a onda njeno ubojstvo pripisala Chandonneu. Suočena s mogućnošću odlaska u zatvor, doktorica Scarpetta može se osloniti još samo na nećakinju Lucy i prekaljenog policajca Petea Marina.

34.

Cowen, Deborah, 1976-
Smrtonosni život logistike : kartografija nasilja u globalnoj trgovini / Deborah Cowen ; [s engleskog prevela Karmela Cindrić]. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk ; Rijeka : Drugo more, 2021. - 309 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Rad i   misao)
Zbog porasta globalnih opskrbnih lanaca danas čak i najjednostavnija kupnja ovisi o usklađenosti zapanjujućeg broja sudionika, o višestrukim tokovima kruženja kapitala i o složenim kretanjima na velikim udaljenostima. Ti su lanci krhki i   stalno ih treba čuvati (prijete im pirati, teroristi, prirodne katastrofe, pandemije) pa nije čudno da logistika izvire iz vojništva i  da uvijek ima i svoj politički život. U ovoj knjizi autorica analizira spoznaje i umijeća logistike u proteklih šezdeset godina i otkriva kako se prepleću teme politike, geografije, globalnog ekonomskog poretka, dobavljačkih lanaca, transnacionalnih gospodarskih sustava, državne suverenosti, državnih granica  itd.

35.

Craig, Susanna
Pratiljina tajna : roman serijala Odmetnici i buntovnici / Susanna Craig ; s engleskoga prevela Julijana Jurković-Ravić. - Zagreb : 24sata, 2021. - 297 str. ; 22 cm. - (Serijal Odmetnici i buntovnici ;  [1])
Prvi dio serijala "Odmetnici i buntovnici". Gabriel Finch, po imenu lord Ash, vodi razvratan život gomilajući bogatstvo kockanjem i kartaškim igrama. Svjestan da ga takav način života polako vodi u propast, lord Ash kreće u potragu za     ženom engleske plemićke krvi koja će mu osigurati siguran i udoban obiteljski dom. Kada pomisli da je pronašao savršenu suprugu, iznenadna pojava tajanstvene i buntovne irske rođakinje pomrsit će mu sve životne   planove…

36.

Craig, Susanna
Vojvodina sumnja : roman serijala Odmetnici i buntovnici / Susanna Craig ; s engleskoga prevela Julijana Jurković Ravić. - Zagreb : 24sata, 2021. - 283 str. ; 22 cm. - (Serijal Odmetnici i buntovnici ;  [2])
Drugi dio serijala "Odmetnici i buntovnici". Tristan Laurens časnik je i ratni heroj, sin slavnog vojvode od Raynhama. Kada prolazeći nepristupačnim planinskim terenom naiđe na damu u nevolji, irsku plemkinju Ericu Burke, ne preostaje mu drugu nego ponuditi joj prenoćište. No nagla smrt njegova oca i glasine da bi mu za petama mogli biti kriminalci učinit će Tristana sumnjičavim prema njegovoj gošći, koja stalno potajice vodi bilješke u svom dnevniku. Što ako je lijepa neznanka zapravo špijunka? Da bi otkrio njezinu tajnu, Tristan je spreman i zavesti Ericu, no nije svjestan koje posljedice će ta avantura imati na njegovo vlastito srce.

37.

Curtaz, Paolo, 1965-
Pastiri : knjiga koju bi svaki župljanin trebao pokloniti svome župniku / Paolo Curtaz ; [prijevod Anamarija Lovrić]. - Koprivnica : Figulus, 2021. - 145 str. ; 21 cm
U ovoj knjizi autor propituje svećenički poziv, svjestan da Crkva u današnje vrijeme prolazi kroz teške trenutke, kao što je rakao papa Benedikt XVI., najteže nakon progona prvih kršćana i to ne samo zbog vanjskih poteškoća, već i   zbog
problema unutar same Crkve. Razmatra svakodnevno pastoralno djelovanje i odgovornosti koje leže na svećeničkoj službi u zajednici, govori o duhovnoj borbi, umijeću vođenja i suradnje te preprekama koje valja premostiti. Autor poziva svakog svećenika na naviještanje Evanđelja vlastitim životom i primjerom, poziva na    ljubav, vjeru, nadu, molitvu i obraćenje.

38.

Ćurković-Major, Franciska, 1948-
Hrvatski motivi u mađarskoj književnosti / Franciska Ćurković-Major. - Zagreb : Srednja Europa, 2021. - 194 str. ; 21   cm
U mađarskim putopisima i drugim književnim djelima iznimno je važan motiv mora kao pandana beskrajnoj „puszti”, ali ujedno i kao predmet žudnje. Posebno istaknuto mjesto u tim tekstovima zauzimaju opisi dojma onog trenutka kada putnik ugleda more (često pritom uzvikujući na starogrčkom „Thálatta! Thálatta!”), a s vremenom su bivali sve ljepši i postali toposom. Autorica se u ovoj studiji bavi takvim opisima dojmova i krajolika u djelima mađarskih putopisaca, romanopisaca, pjesnika i memoarista,  napose krajem 19. i u prvoj polovici 20.  stoljeća.

39.

Dissing Sandahl, Iben, 1972-
Kako biti opušten roditelj : roditeljske tajne najsretnijih obitelji na svijetu / Iben Dissing Sandahl, Sarah Zobel ; [prijevod   s njemačkoga Branka Grubić]. - Zagreb : Egmont, 2021. - 179 str. ; 21 cm. -  (Puls)
Autorice knjige zalažu se za „cjelovito roditeljstvo”, za roditeljstvo koje vjeruje u to da je bivanje majkom ili ocem fleksibilan proces u kojem nisu uvijek djeca ta koju treba odgajati, nego su to i odrasli. Kao majke i psihologinje, odnosno    pedagoginje, zalažu se za roditeljstvo u kojem su roditelji i djeca jednako vrijedne osobe, za duhovno roditeljstvo koje priznaje da su djeca zrcala koja nam govore kako mi dozrijevamo i rastemo kao ljudi. Pritom je unutarnji fokus temelj
dobrog života, a važni su i ljubav, prisnost, povjerenje u druge ljude, samopouzdanje... Autorice navode mnoge primjere koji   bi roditeljima mogli pomoći da svoju djecu odgajaju sa zanimanjem, opušteno i bez    pritiska pretjeranih očekivanja.

40.

Ditlevsen, Tove, 1917-1976
Mladost / Tove Ditlevsen ; s danskoga preveo Mišo Grundler. - Rijeka : Lector, 2021. - 143 str. ; 22 cm. - (Kopenhaška trilogija ; 2)
Drugi dio autobiografske trilogije danske spisateljice donosi ispovijest mlade djevojke iz skromne radničke obitelji koja traži način da se financijski osamostali, ali i da zadovolji svoje umjetničke spisateljske ambicije. Kad objavi svoju prvu pjesmu u književnom časopisu, perspektiva joj se promijeni, a nova iskustva otvaraju nove svjetove. Međutim, izbijanje svjetskog rata bacit će duboku sjenu na sve.

41.

Divan užas : izabrani radovi o Slavku Kolaru (1917. -  2021.)
Divan užas : izabrani radovi o Slavku Kolaru (1917. - 2021.) / priredio Mario Kolar. - Čazma : Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma, 2021. - 497 str. : ilustr. ; 25 cm
Knjiga izabranih radova o stvaralaštvu Slavka Kolara povodom 130. godišnjice piščeva rođenja (1891. - 2021.). Ovo je ujedno i pregled kako se o Kolaru pisalo od 1917. godine, kada je objavio prvu knjigu, zbirku novela "Nasmijane pripovijesti", do danas. U knjizi je sedamdesetak kritika, studija, eseja, memoarskih i ostalih zapisa koji se dotiču kako pojedinih djela, tako i cjelokupnog opusa ili pak života Slavka  Kolara.

42.

Dodig, Slavica, 1951-
U potrazi za osmišljenom starošću : prilog antropologiji starosti / Slavica Dodig. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2021. - 154 str. ; 21 cm
Osim osnovnih objašnjenja pojmova o starenju i starosti, autorica predstavlja povijesni pogled na starost. Dobar dio knjige posvećen je biblijskim tekstovima koji su povezani sa starošću i vremešnim osobama u Starom i Novom zavjetu. U epilogu    je predstavljena važnost društvene zajednice u starijoj dobi. Posebno je naglašena važnost osobne pripreme za osmišljenu starost, potreba povezanosti sa svojom duhovnom dimenzijom i cjelovita spoznaja da čovjekov put ide prema smrti,     napušta zemaljski život.

43.

Doljanin, Šimun, 1964-
Marsovci kontra Kovida Groznog : iz dnevnika bolničkog kapelana / Šimun Doljanin. - Zagreb : Salesiana, 2021. - 303 str. ; 22 cm
Zbirka priča svećenika don Šimuna, splitskog bolničkog kapelana, temelji se na istinitim događajima i sudbinama pacijenata oboljelih od kovida. Don Šimun započeo je svoju službu u splitskoj bolnici na samim početcima pojave koronavirusa. Priče ispričane u knjizi donose jedan drugačiji pogled na COVID-19 te na bolest kao pojam općenito. Kroz kršćansku prizmu autor je opisao doživljaje i stanje u bolnici te hrabru borbu i ogromne napore svih onih koji su od samih početaka "na prvoj crti bojišnice".

44.

Doller, Trish
Na valovima / Trish Doller ; prevela s engleskoga Lidija Toman. - Zagreb : Znanje, 2021. - 359 str. ; 24   cm
Prošle su dvije godine otkako se Annin zaručnik ubio. Njezin život otada sveo se na žalovanje, sve dok ju davno postavljeni podsjetnik na krstarenje jedrilicom na koje su trebali otići zajedno ne potakne na naglu odluku: Anna daje otkaz i kreće     sama u morsku pustolovinu. No ubrzo shvaća da nije dovoljno vična plovidbi te da mora unajmiti skipera. Tako se s njom     na jedrilici nađe Keane, zaljubljenik u plovidbu, a ujedno, pokazat će se, i dobar sugovornik. Malo po malo, Anna i Keane počet će se otvarati jedno drugom i spoznati da, iako je prošlost nemoguće izbrisati, možda još imaju šansu za novi    početak.

45.

Dong, Paul, 1928-
Kineski supermediji : Nepobitni dokazi o nadmoći uma nad materijom / Paul Dong i Thomas Raffill ; [prijevod Nino Orepić]. - Zagreb : TELEdisk, 2021. - 188 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Popularna  znanost)
Knjiga je svojevrsno izvješće o istraživanjima kineskih znanstvenika, a odnosi se na prakticiranje Qigonga te na pojavu određenih parapsiholoških iskustava koji su u uzajamnoj vezi s tom drevnom kineskom tehnikom za poboljšanje zdravlja. Autori knjige godinama prakticiraju Qigong, a jedan od njih blisko je povezan s kineskim znanstvenim krugovima te je među rijetkima koji imaju pristup kineskim parapsihološkim  tajnama.

46.

Doshi, Avni, 1982-
Zagoreni šećer / Avni Doshi ; prevela s engleskog Mirna Čubranić. - Zagreb : Hena com, 2021. - 295 str. ; 23   cm
U fokus ovog romana autorica stavlja složen i kontradiktoran odnos majke i kćeri u dugom vremenskom razdoblju kćerinog odrastanja – od 80-ih godina prošlog stoljeća u indijskom gradu Puneu pa do suvremenosti. Tara je rodila kćer Antaru u mladoj dobi. Nespremna prihvatiti tradicionalnu ulogu majke, Tara napušta muža i odlazi u ašram. Tamo ostaje sa svojom malom kćeri nekoliko godina. Djevojčica odrasta među stranim ljudima, uvijek željna majčine ljubavi i pažnje. I kad odraste, kćer zamjera majci nebrigu i njeno nekonvencionalno ponašanje. Radnja se pomiče iz sadašnjosti u kojoj je majka   vremešna žena zahvaćena Alzheimerom do raznih trenutaka u prošlosti koji govore o njihovom odnosu. Antara je likovna umjetnica koja i sama dobiva djevojčicu i otkriva složenost i kontradiktornosti majčinstva. Ovaj debitantski roman američke spisateljice indijskih korijena nagrađivan je i preveden je na brojne   jezike.

47.

Douglas, Penelope, 1977-
Uzdanje / Penelope Douglas ; s engleskoga prevela Anja Franjić. - Zagreb : 24sata, 2021. - 449 str. ; 22 cm. -   (Trend)
Tiernan je kći poznatog filmskog producenta i glumice, a djetinjstvo je provela s dadiljama i po internatima, usamljena i lišena roditeljske ljubavi. Par mjeseci prije osamnaestog rođendana iznenada joj umru roditelji i Tiernan sazna da je očev polubrat Jake postao njezin skrbnik. Ne želeći skretati na sebe pažnju javnosti, odlazi živjeti sa stricem u planinama Colorada, nadajući se da će tamo pronaći mir. Djevojka ubrzo shvaća da Jake i njegova dva odrasla sina u zimskim mjesecima, kad se zbog snijega zatvore ceste, žive posve izolirani od ostatka svijeta. Njoj to odgovara jer želi samoću, međutim, s trojicom muškaraca počinje razvijati osebujan odnos.

48.

Dow, Mike, 1979-
Tvoj podsvjesni mozak može promijeniti tvoj život : prevladaj prepreke, izliječi svoje tijelo i ostvari svaki cilj revolucionarnom tehnikom / Mike Dow ; [prevoditeljica Nina Kolaković]. - Split : Harfa, 2021. - 300 str. ; 23 cm. - (Knjige koje vole djecu)
U ovoj knjizi autor predstavlja svoj izum – tehniku podsvjesne vizualizacije (koja spaja hipnozu s kognitivno-bihevioralnom terapijom, „mindfulnessom”, vođenom vizualizacijom i još nekim metodama). Cilj tehnike je djelovati na naš podsvjesni mozak: „ako uđete u svoju podsvijest, možete 'posaditi' poruke o zdravlju i promjeni koje će vaš mozak tada za vas  provesti”. Mogućnost takvog djelovanja zasniva se na otkriću da podsvjesna aktivacija navodi naš mozak da misli da je već nešto učinio, premda je to „samo” vizualizirao. Autor tvrdi da primjena ove tehnike dovodi do boljitka u gotovo svim područjima našega života.

49.

Drandić, Igor Raman, 1956-
Putovanje do nove zemlje : unutarnjim i vanjskim svijetom do ljubavi i mudrosti / Igor Raman Drandić. - Zagreb : TELEdisk, 2021. - 199 str., [16] str. s tablama : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka  Duhovnost)
Putopisna knjiga u kojoj autor kroz priče i opise svojih mnogobrojnih putovanja zapravo govori o vlastitom unutarnjem putovanju, koje ga je dovelo do otkrivanja istine i dubokog uvida u mudrost krajnjeg Izvora. Autor se dugi niz godina susretao s različitim kulturama, a proputovao je i posjetio gotovo sve kontinente, od Sardinije, Indije, Tibeta, Meksika, Sahare pa sve do zemalja Južne Amerike. Prema njegovim riječima, svaki od tih susreta ostavio je duboke tragove te mu pomogao u osobnom rastu koji ga je doveo do konačnog otkrivanja apsolutne Istine… Knjiga obiluje fotografijama s putovanja.

50.

Dugoni, Robert, 1961-
Grob moje sestre / Robert Dugoni ; s engleskoga prevela Marina Marčelić. - Zagreb : 24sata, 2021. - 395 str. ; 22 cm. - (Trend)
Dvadeset godina nakon što je ubijena osamnaestogodišnja Sarah, napokon su pronađeni njezini posmrtni ostaci. Za     otmicu i ubojstvo djevojke osuđen je Edmund House, međutim Tracy Crosswhite, žrtvina sestra i policijska istražiteljica u Seattleu, sve te godine sumnja u ispravnost presude. Progonjena osjećajem krivnje jer je kobnog dana pustila sestru da se sama vrati kući, Tracy odlazi u rodni gradić otkriti pravu istinu: je li Edmund ubio njezinu sestru ili je pravosuđe pogriješilo? Tražeći odgovor na to bolno pitanje, Tracy će i vlastiti život dovesti u  opasnost.

51.

Dvornik, Joško, 1978-
Stabilnost broda / Joško Dvornik, Srđan Dvornik. - Split : Pomorski fakultet Sveučilišta, 2021. - 411 str. : ilustr. ; 22   cm
Udžbenik svojim sadržajem prati plan i program kolegija Sredstva pomorskog prometa koji se predaje na preddiplomskom studiju brodostrojarstva na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Obrađeni su pojam i podjela stabilnosti broda, analizirana poprečna statička stabilnost, razrađene su Atwoodova i Von den Steinenova jednadžba stabilnosti broda, opisane su karakteristike metacentarske visine. Također razrađen je i pojam dinamičke stabilnosti i stabilnost broda u oštećenom stanju. U pretposljednjem poglavlju predstavljena je primjena programa za izradu stabilnosti broda, a u posljednjem poglavlju obrađuju se propisi vezani za stabilnost  broda.

52.

Dvořáková, Petra, 1977-
Kirurg / Petra Dvorakova ; prevela s češkog Sanja Milićević Armada. - Zagreb : Hena com, 2021. - 261 str. ; 23  cm
Autorica opisuje životne situacije kirurga i njegovo (ne)snalaženje u njima. Hynek Grabl je prilično nesimpatičan i pomalo arogantan liječnik koji zbog svoje nesmotrenosti elitnu prašku kliniku zamijeni klinikom u gradiću na rubu Češke. Time biva uvučen u vrtlog nezgodnih životnih zbivanja. Intrige, problemi na radnome mjestu i kod kuće, nepovjerljiva supruga, mlada ljubavnica, djeca adolescenti te stari roditelji samo su neke od tema koje je autorica dotakla u ovome romanu. Dinamična, napeta i humorom prožeta knjiga ove iznimno popularne suvremene češke   književnice.

53.

Dyer, Wayne W., 1940-2015
Sreća je pravi put : kako promijeniti vaš način razmišljanja i upotrijebiti ono što već imate kako biste živjeli život svojih snova / Wayne W. Dyer ; s engleskoga preveo Nebojša Buđanovac. - Zagreb : Škorpion, 2021. - 157 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Znati više)
Knjiga je nastala na temelju zapisa govora i prezentacija koje je autor držao dugi niz godina. U fokusu autorovih predavanja nalaze se smjernice pomoću kojih će čitatelj osnažiti vlastita životna uvjerenja te na taj način neizbježno stići do realizacije svog najboljeg potencijala. U knjizi su uključena pitanja i vježbe vođenja dnevnika pomoću kojih bi čitatelji trebali doći do konačne spoznaje da su stavovi, izbor i očekivanja ono što određuje vlastiti uspjeh   ili neuspjeh.

54.

Dyer, Wayne Walter, 1940-2015
Moć buđenja : vježbe osvješćivanja i duhovni alati za preobražaj vašeg života / Wayne W. Dyer ; s engleskoga preveo Nebojša Buđanovac. - Zagreb : Škorpion, 2021. - 161 str. ; 24 cm. - ( ; Biblioteka Znati  više)
Svjetski poznat američki autor govori o životnim promjenama koje mogu dovesti do poboljšanja ukupne kvalitete života. U fokusu se nalaze smjernice za duhovno putovanje koje kreće od prvotnog buđenja pa, prolazeći kroz višu svijest, dovodi do prosvjetljenja. Autor prezentira duhovne alate pomoću kojih se nadilaze stari obrasci, a posebice se fokusira na prakse svjesnosti poput vizualizacije i meditacije. U knjizi su sakupljene autorove mudre misli koje bi se, možda više nego ikada, mogle povezati i primijeniti u svijetu koji je zahvaćen pandemijom bolesti  COVID-19.

55.

Esposito, Chloe, 1984-
Opasna / Chloe Esposito ; s engleskoga prevela Sanja Ščibajlo. - Zagreb : Stilus knjiga, 2021. - 358 str. ; 21  cm
U zadnjem dijelu trilogije o zgodama Alvie Knightly, ona je ponovno u potrazi za osvetom. Ovoga puta želi osvetiti Nina, svog bivšeg dečka, a ujedno i priskrbiti sebi sredstva za život jer je, nakon kratkog perioda raskalašenog života i luksuza, ponovno pala na dno i nema ni novčića. No Alvie ne bi bila Alvie kada se ne bi znala izvući iz takve situacije, i to, kao i uvijek, uz obilje nasilja, seksa i crnog humora. Zgodna, dobro obučena i vrlo ubojita, Alvie kreće u posljednju vrtoglavu avanturu...

56.

Filer, Nathan, 1980-
Knjiga koja će promijeniti vaše mišljenje o mentalnom zdravlju : putovanje u središte psihijatrije / Nathan Filer ; s engleskog prevela Lada Furlan Zaborac. - Zagreb : Profil knjiga, 2021. - 227 str. ; 23  cm
Logika znanstvenog istraživanja samo djelomično može poslužiti u razumijevanju ljudske psihe, ono    što nazivamo
„psihičkom bolešću” ima svoju drugu stranu koja će uvijek biti izvan dosega statističkih analiza i neurokemijskih snimki, jer uvijek je riječ o osobama. U ovoj knjizi autor, bivši medicinski tehničar, upoznaje s neposrednim iskustvom tih   osoba, rušeći pritom mnoge mitove koji su u optjecaju, a tiču se shizofrenije i psihoze. S jedne strane, „popularna saznanja o psihičkim bolestima moćan su koktel dubokog neznanja i opasne dezinformiranosti”, a s druge, „svi ljudi, uključujući i tobože 'normalne ljude', posjeduju zapanjujuću sposobnost vjerovanja u besmislice”, tvrdi   autor.

57.

Finci, Predrag, 1946-
Prvo, bitno / Predrag Finci. - Beograd : Factum izdavaštvo ; Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2020. - 169 str. ; 20   cm
Ova je knjiga nastavak autorove ranije objavljenje knjige, naslovljene „Ukratko”. Obje su njegov hommage filozofiji predsokratovaca, točnije, ovdje sabrani tekstovi spominjanje su, parafraziranje i katkada odjek umovanja prvih filozofa, onih koji su promišljali i svjedočili o kozmosu i prirodi, o svijetu i čovjeku, o počelima i elementima, o umu i zadovoljstvu, o      svemu što jest, a i o onome što nije. Ti tekstovi nisu stroge akademske analize, nego mješavina filozofije, poezije, anegdotalnih priča i osobnih  reminiscencija.
 

58.

Fisher, Tarryn
Supruge / Tarryn Fisher ; s engleskoga prevela Andrea Cvjetković. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 313 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 379)
Njezino pravo ime nije važno – samu sebe zove Četvrtak jer njezin muž, koga obožava, posjećuje ju samo četvrtkom. Osim nje, on ima još dvije žene, Ponedjeljak i Utorak, i sve tri pristaju ga dijeliti, uz strogu uputu da jedna o drugoj ne smiju ništa znati. No Četvrtak će slučajno saznati ime jedne od svojih suparnica i znatiželja će ju odvesti na njezinu adresu, gdje će
se ona i Utorak upoznati, a ubrzo i zbližiti – sve bez znanja njihovog zajedničkog muža. No što se one bolje upoznaju, to  će više Četvrtak uviđati da nešto nije u redu i da čak i ono malo što zna o svom suprugu možda nije ni blizu istini.

59.

Flagg, Fannie, 1941-
Povratak u Whistle Stop / Fannie Flagg ; s engleskoga prevela Ivana Bodul. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 275 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  386)
Nastavak priče „Pohanih zelenih rajčica“, mjesto radnje opet je gradić Whistle Stop. Bud Threadgoode, sada već u poodmaklim godinama, stalno razmišlja o mjestu u kojem je proveo svoje sretno djetinjstvo i za koje ga vežu nezaboravne uspomene. Jednoga dana odluči se na povratak u svoj ljubljeni Whistle Stop koji je u međuvremenu postao grad duhova. Veliki povratak u prošlost i ovo neobično putovanje promijenit će život samoga Buda, ali i sudbine mnogih dragih mu osoba…

60.

Flood, Helene, 1982-
Terapeutkinja / Helene Flood ; prevela s norveškoga Anja Majnarić. - Zagreb : Znanje, 2021. - 301 str. ; 23 cm Sara radi kao psihoterapeutkinja u vlastitoj ordinaciji smještenoj u novoj kući koju uređuje zajedno sa svojim    mužem
Sigurdom, ambicioznim arhitektom. Nakon što joj jednog dana ostavi poruku da je otišao s prijateljima, Sigurd naprosto nestane. Prijatelji su ga čekali, ali on se uopće nije pojavio. Sara ne razumije što se događa, a njezina ljutnja s vremenom prelazi u strah. U njihovoj nedovršenoj kući predmeti najednom nestaju sami od sebe, što u Sari izaziva jezu. Počinje sumnjati u vlastitu memoriju i pitati se gubi li to ona  razum.

61.

Forward, Susan, 1938-
Otrovni roditelji : kako se osloboditi tereta prošlosti i uzeti život u svoje ruke / Susan Forward u suradnji s Craigom Buckom ; [s engelskoga prevela Andrea Pongrac]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 386 str. ; 19  cm
Svi važniji događaji iz djetinjstva, posebno negativni, odražavaju se na ponašanje ljudi u odrasloj dobi. Bolno nasljedstvo otrovnih roditelja manifestira se putem teškoća u vezama, karijeri, donošenju odluka... Autorica definira vrste roditelja i  njihove načine odgoja te kako se posljedice neprimjerenog odgoja reflektiraju u odraslih ljudi. U prvom dijelu knjige     prikazani su različiti tipovi otrovnih roditelja: neprikladni roditelji, kontrolori, alkoholičari, verbalni, fizički i seksualni   zlostavljači. U drugom dijelu knjige autorica opisuje faze sučeljavanja s problemom i načine prevladavanja lošeg nasljeđa te samoizlječenja.

62.

Fowler, Therese Anne, 1967-
Dobro susjedstvo / Therese Anne Fowler ; s engleskoga prevela Petra Mrduljaš. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 330 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  394)
U Oak Knollu u Sjevernoj Karolini, staroj četvrti ispunjenoj zelenilom, počeli su doseljavati novi stanovnici. Tako je i u susjedstvu ekologinje Afroamerikanke Valerie Alston-Holt i njezinog sina Xaviera, gdje su srušili staru i izgradili novu, veliku   i lijepu kuću s bazenom. Doselili su supružnici Whitman – Brad i Julia, američka bijela i religiozna obitelj, s dvije kćeri,   Julijom i Juniper. Valerie načelno osjeća negodovanje zbog svega što Whitmanovi simboliziraju, uključujući i val (pre)izgradnje Oak Knolla, ali nastoji biti otvorena i prijateljska. Njezin sin Xavier, fin mladić s talentom za glazbu, ne    zamara se time, već mu se dopala Juniper, susjedova kći njegove dobi, a ni ona nije imuna na njegovu opuštenost i šarm. Međutim, kako će to prihvatiti njihove obitelji i  okolina?

63.

Frankopan, Fran Krsto, 1643-1671
Serce žaluje --- : izabrane pjesme u povodu 350. godišnjice pogubljenja u Bečkom Novom Mjestu / Fran Krsto Frankopan ; priredio Božidar Petrač. - Zagreb : Društvo hrvatskih književnika, 2021. - 118 str. ; 18 cm. - (Mala knjižnica Društva hrvatskih književnika ; knj.  241)
Mada ispočetka nije bio osobito priznat, 200 godina nakon njegova pogubljenja Frankopan je otkriven kao pjesnik. Otkako se Josip Vončina temeljito pozabavio ozaljskim jezično-književnim krugom i u nekoliko različitih izdanja donio i    interpretirao Frankopanovu poeziju, konačno je u pravom svjetlu i punim životom zasjalo njegovo    pjesništvo. Njegova
„književna riječ nije upotrijebljena radi spašavanja grešnih duša. To je ambicija da se... kaže ono što veseli i tišti čovjekovo srce” (K. Georgijević). Osim najpoznatijeg Frankopanova djela, „Gartlica za čas kratiti”, u ovaj su izbor uključene i njegove dijačke/đačke pjesme, pobožne pjesme te „Zgnanke za vrime  skratiti”.

64.

Friedman, Robert
Život u skladu sa zlatnim rezom : obogatite si život i oslobodite svoj genetski potencijal savršenog zdravlja, ljepote i dugovječnosti / Robert Friedman, Matthew Cross ; [prijevod Nino Orepić]. - Zagreb : TELEdisk, 2021. - 370 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Zdravlje)
Autor poučava da oponašajući prirodu i prisvajajući njezine savršene matematičke proporcije (načelo zlatnog reza), svatko može živjeti zdravije, sretnije i spokojnije. Taj „prirodni nutrijent” zapravo je način strukturiranja i kombiniranja komplementarnih fizioloških elemenata, način kojim se u njihovim odnosima odražava prirodna formula za maksimalnu učinkovitost i sklad. Zlatni rez temelj je samog oblika i djelovanja univerzuma; glavno je nadahnuće mnogim genijalnim umovima iz povijesti; njegovom jednostavnom primjenom mogu se pokrenuti razni tajni mehanizmi koji donose pozitivne rezultate. Zlatni rez ujedno je zlatni ključ boljeg razumijevanja samih sebe, kao i kreativnosti te duhovnog rasta –    tvrdi autor.

65.

Frka, Danijel, 1955-
Zrakoplovstvo Nezavisne Države Hrvatske : 1941.-1945. / Danijel Frka, Josip Novak, Siniša Pogačić. - [2. prošireno i dopunjeno izd.]. - Zagreb : Školska knjiga, 2021. - 487 str. : ilustr. ; 29  cm
Dopunjeno novo izdanje bogato ilustrirane monografije o zrakoplovstvu NDH. Povijest zrakoplovstva NDH prikazana je kronološki, a dodatna poglavlja posvećena su hrvatskoj zrakoplovnoj legiji, posebnim postrojbama, bojama i oznakama zrakoplova te oznakama na odorama zrakoplovnih snaga NDH. U prilogu se nalaze prikaz organizacije letačkih postrojbi, popis pilota koji su postigli zračne pobjede, popis zrakoplova u naoružanju NDH, popis prebjega iz zrakoplovnih postrojbi NDH, načelni usporedni pregled činova i mapa zračnih luka i  uzletišta.

66.

Fung, Jason, 1973-
Kodeks pretilosti : razotkrivanje tajni mršavljenja / Jason Fung ; [prijevod Nino Orepić]. - Zagreb : TELEdisk, 2021. - 351 str. : graf. prikazi ; 23 cm. - (Biblioteka Zdravlje)
Autor, liječnik i specijalist za bubrežne bolesti, koji se smatra začetnikom metode naizmjeničnog posta, u ovoj knjizi donosi svoju teoriju o pretilosti i debljanju. Autor istražuje povijest epidemije pretilosti i objašnjava važnost    obiteljske
anamneze u razumijevanju njezinih uzroka, propituje aktualnu kalorijsku teoriju i mitove o tjelovježbi, predstavlja hormonsku teoriju pretilosti te objašnjava ulogu inzulina u reguliranju tjelesne težine. Također, donosi analizu odnosa pretilosti i siromaštva te odgovara na pitanje što možemo poduzeti kad govorimo o dječjoj pretilosti, prikazuje ulogu proteina, ugljikohidrata i masnoća u debljanju i konačno, daje smjernice za trajno liječenje   pretilosti.

67.

Furlan, Mira, 1955-2021
Voli me više od svega na svijetu : priče o pripadanju / Mira Furlan ; prevela s engleskog Iva Karabaić. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 631 str. : ilustr. ; 24 cm
Životna priča preminule filmske i kazališne glumice Mire Furlan. U ovoj autobiografskoj knjizi ona komentira vlastitu, kao i sudbine svojih najbližih – majke Branke, oca Ivana, bake Ljube, supruga Gorana i sina Marka, kojem je knjiga posvećena. Oživljeno vrijeme nestalo je u ratu devedesetih, generacija koja je vjerovala u humaniji svijet, nadnacionalna poput autorice, sukobom u bivšoj Jugoslaviji izgubila je svoje „mjesto pod suncem”. Ova emotivna proza pruža uvid u život spisateljice  odrasle u kompleksnom obiteljskom okruženju pri čemu ne štedi nikoga, pa ni sebe, prikazujući lice i naličje slave, kritički      se osvrćući i na  Ameriku – svoju „drugu”  domovinu.

68.

Gale, Patrick, 1962-
Mjesto zvano Winter / Patrick Gale ; s engleskoga preveo Marin Popović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 404 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  393)
Harry Cane odrastao je brinući o svom četiri godine mlađem bratu Jacku. No čim je Jack stasao, bilo je jasno da je kudikamo samopouzdaniji od sramežljivog brata. Njihova je majka umrla pri Jackovu rođenju, a otac je dječake poslao na školovanje daleko od sebe. Nakon očekev smrti, braća nasljeđuju golem imetak i žene se dvjema sestrama iz obitelji   Wells. Ali Harry, iako blizak sa suprugom, uviđa da ga privlače muškarci i upušta se u strastvenu vezu s jednim... Roman britanskog pisca napisan je prema motivima iz stvarnog  života.

69.

Gerritsen, Tess, 1953-
Umri dvaput / Tess Gerritsen ; s engleskoga preveo Dado Čakalo. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 340 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 397)
Jedanaesti slučaj istražiteljice Jane Rizzoli i Maure Isles, forenzičke patologinje. U Bostonu je na bizaran i izrazito brutalan način ubijen Leon Gott, lovac na divlje životinje i taksidermist. Doktorica Isles pretpostavlja da je počinitelj serijski ubojica,     a zločin u Bostonu povezuje sa smrću šestero turista na safariju u Bocvani prije nekoliko godina. Detektivka Rizzoli kreće     u potragu za ženom koja je preživjela krvavi safari kako bi uz njezinu pomoć došla do   ubojice.

70.

Givony, Ronen
Pearl Jam biografija : Not for You / Ronen Givony ; [prijevod Rebeka Vujasinović]. - Zagreb : Rockmark, 2021. - 415   str.
: ilustr. ; 24 cm
Kako ističe, autor, ovo nije autorizirana biografija poznatog novovalnog benda, čak nije ni biografija, nego produljena  bilješka jednog obožavatelja, koji čak razumije „zašto neki ljudi ne vole Pearl Jam”. U knjizi je riječ o tome kako se skupina glazbenika susrela, kako su stvorili svoju glazbu, prema autorovu mišljenju, najbolju u '90-ima, te kako su uspjeli ostati zajedno već više od 30 godina. Također je ovo priča o kulturi, o zajednici, o etosu i o jednoj eri, o stavu, političkom i angažiranom, u vrijeme kad je bilo posve neobično da jedan bend svjedoči pred američkim Kongresom na temu korporacijskih monopola.

71.

Godin, Seth
Ovo je marketing : ne možete biti viđeni dok i sami ne naučite vidjeti / Seth Godin. - Split : Centar za osobnu izvrsnost, 2021. - 292 str. ; 21 cm
Jedan od tzv. „marketinških genija” otkriva u ovoj knjizi tajne vlastitog uspjeha, često obrćući uobičajene poslovne      strategije. Primjerice, zavođenje masa za njega je put u prosječnost, treba rješavati probleme klijentovih klijenata, onih o kojima klijentova tvrtka ovisi, treba činiti svijet boljim... Za pravi marketing presudni su empatija, velikodušnost, emocije, pristupačnost i izgradnja emotivne veze i povjerenja s kupcima. Naravno da je cilj marketinga unaprijediti projekte na kojima se radi, ali prije svega je važno služiti „ljudima do kojih vam je stalo. Odgovor na baš svako pitanje o poslu zapravo je    pitanje: 'Kome možete pomoći?'”, kaže  Godin.

72.

Goldis, Jaclyn, 1978-
Kada smo bili mladi / Jaclyn Goldis ; s engleskoga prevela Adela Ečimović. - Zagreb : 24 sata, 2021. - 407 str. ; 22   cm
Joey s obitelji ljetuje na grčkom otoku Krfu, odakle potječe njezina baka Sara. Leo Witt njezina je ljubav od djetinjstva, ali   na godišnjicu njihove veze Leo nobjašnjivo prekida te otada nisu u kontaktu. Nakon petnaest godina, u Americi, Joey se treba udati za Granta, a onda joj se iznenada javlja upravo Leo, želeći joj objasniti zašto je raskinuo njihovu vezu. U ovom  se romanu isprepliću sudbine triju generacija žena židovskog porijekla, izviru obiteljske tajne, velike ljubavi, ali i traume   koje su ih oblikovale.

73.

Granić, Goran, 1950-
Kako dosanjati Hrvatsku : demokratsku, pravednu, socijalnu, jednakih šansi i prosperitetnu / Goran Granić. - Zagreb : Večernji list, 2021. - 117 str. ; 22 cm
Autor ističe da premisa o demokratskoj, pravednoj i socijalnoj Hrvatskoj nije neostvariva. Svojim promišljanjima, vizijama i projektima indicira smjer u kojem bi Hrvatska trebala ići. Naglašava kako je važno gledati prema naprijed, tražiti nove prilike  za rast i razvoj te zajedno graditi novu  budućnost.

74.

Greyson, Bruce, 1946-
Nakon : znanost govori da život ne prestaje nakon smrti / Bruce Greyson ; [prijevod Metka Jelenc]. - Zagreb : Planetopija, 2021. - 300 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Matrix)
Psihijatar i znanstvenik dr. Bruce Greyson je na znanstveni način pristupio temi života na granici smrti. U četrdeset pet godina istraživanja prikupio je više od tisuću svjedočanstava ljudi koji su imali svjesna iskustva nakon što su im srce i mozak prestali raditi. Napravio je znanstveno verificiranu ljestvicu iskustava tik do smrti kojom je definirao koji fenomeni ulaze u ovo iskustvo. Na taj način svi znanstvenici koji se bave proučavanjem tog područja znaju da proučavaju isti fenomen, odnosno ista iskustva kod različitih ljudi. Rezultati ovog istraživanja života na granici smrti dovode u pitanje odnos uma, mozga i svijesti.

75.

Grill, Andrea, 1975-
Cherubino : roman / Andrea Grill ; s njemačkoga prevela Milka Car. - Zagreb : Leykam international, 2021. - 331 str. ; 21 cm
Austrijska autorica mlađe generacije u ovom romanu propituje temu privatnog života i umjetničkog stvaranja kroz lik Iris Schiffer, mezosopranistice. Iris upoznajemo u trenutku kad test za trudnoću pokazuje da je trudna. Razapeta između dva muškarca, glazbene karijere, neprestanih putovanja, zakazanih nastupa i trudnoće koju pokušava sakriti od javnosti, Iris balansira i propituje svoje emocije, snove i ambicije. Svojom upornošću uspijeva odraditi glazbene nastupe prije samog  poroda, no prije glavne premijere ipak posustaje... Za ovaj roman autorica je bila nominirana za prestižnu književnu nagradu Deutscher Buchpreis.

76.

Gruen, Anselm, 1945-
Blaga slova - dobre riječi za cijeli život / Anselm Grün ; [prijevod Mislav Kovačić]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2021. - 244 str. ; 22 cm
Govoriti dobre riječi jednako je kao i blagoslivljati. Autor knjige, kršćanin i svećenik, svaku postaju u životu – rođenje, zrelu dob, obljetnice, bolest i smrt, popraćuje riječima koje služe kao oslonac i utjeha. Riječi su lijek i blagoslov, u lošim   vremenima one su kao ruka koja nas drži, a u dobrim vremenima podsjećaju nas na ono dobro što živimo. Prema riječima autora, svaki kršćanin dužan je upućivati dobre riječi svojim bližnjima jer na taj način te riječi postaju izravnim posrednikom stvaralačke božanske snage koja stvari mijenja na  bolje.

77.

Grunberg, Arnon, 1971-
Majmun koji grabi sreću / Arnon Grunberg ; s nizozemskoga prevela Gioia-Ana Ulrich Knežević. - Rijeka : Lector,   2021.
- 103 str. ; 22 cm
U noveli jednog od najcjenjenijih nizozemskih pisaca koji je hrvatskoj čitateljskoj javnosti poznat po ranije objavljenom  romanu "Tirza", pratimo priču o službeniku nizozemskog veleposlanstva u Peruu koji sredinom 1990-tih godina živi   pomalo blaziranim životom diplomatskog rutinera, čiji se i osobni život pretvorio u dosadnu rutinu. Sve se, međutim, promijeni kad upozna mladu Peruanku, "onu zbog koje je njegov život prestao biti pogreška". Intenzitet emocija na kakve nije navikao odjednom ga obezglavi, njegova se mirna svakodnevica stubokom promijeni te će se Jean Baptist naći uvučen u mnogo ozbiljnije stvari od preljuba. Radnja novele odvija se na pozadini stvarnih događaja iz 1996. godine u   Peruu.

78.

Hadjadj, Fabrice, 1971-
Biti otac sa svetim Josipom : mali vodič za pustolove postmodernih vremena / Fabrice Hadjadj ; [prijevod Lidija Paris]. - Split : Verbum, 2021. - 231 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Fides ; 98)
Što sveti Josip danas govori ljudima? Kako njegovo očinstvo može biti primjer u današnje vrijeme? Na ova i slična pitanja autor, francuski pisac, dramaturg, sveučilišni profesor, filozof kršćanskog nadahnuća, pokušava dati odgovore. Spajajući Bibliju, tradiciju i svoja životna iskustva, a imajući pred očima lik svetoga Josipa, daje smjernice vezane uz teme ljubavi, muško-ženskih odnosa, odgoja, očinstva, vjere, dostojanstva smrti  itd.

79.

Harris, Joanne, 1964-
Čokolada / Joanne Harris ; prevele s engleskoga Maja Šoljan i Nada Šoljan. - Zagreb : Znanje, 2021. - 291 str. ; 23   cm
Da nije bilo karnevala, Vianne Rocher i njena šestogodišnja kći Anouk zasigurno nikada ne bi otkrile da postoji mjesto kao  što je Lansquenet. Privučene ljupkošću i šarmom ovog francuskog gradića, one se odlučuju tu i nastaniti, bar za neko  vrijeme, dok malo predahnu od lutanja. Dolazak Vianne i Anouk, naravno, neće proći neopaženo, a pozornost mještana još  će više privući trgovina čokoladnim slatkišima, koju će Vianne uskoro otvoriti na mjestu negdašnje stare pekarnice, i to baš    u vrijeme korizme. Zato će (i ne samo zato) primamljiv dućan pun bezbrojnih kutijica, zamotuljaka, korneta od srebrnog i zlatnog papira, rozeta, cvijeća, čokolada, pralina, ušećerenog voća, poljubaca od    lješnjaka, čokoladnih školjki, najviše,
ipak biti trn u oku mjesnom župniku Francisu Reynaudu…

80.

Harris, Zakiya Dalila, 1992-
Ona druga crnkinja / Zakiya Dalila Harris ; s engleskoga preveo Dražen Čulić. - Zagreb : Profil knjiga, 2021. - 351 str. ; 23 cm
Nella je bila jedina crnkinja zaposlena u njujorškoj izdavačkoj kući Wagner Books. Potom je došla Hazel, još jedna  crnkinja, a Nella nije mogla povjerovati da je njezino zalaganje za veću rasnu raznolikost konačno urodilo plodom. Isprva vrlo prijateljskog ponašanja prema Nelli, Hazel je spremno prihvaćala sve njezine tajne i savjete u vezi šefova. Ali čim je pohvatala konce i postala miljenica kolega, okrenula je ploču... Ovo je prvi roman mlade američke spisateljice, koja je i sama radila kao asistentica u izdavaštvu, ujedno i društveni komentar na neka rasna i klasna   pitanja.

81.

Havard, Alexandre, 1962-
Od temperamenta do karaktera : kako upravljati vlastitim temperamentom i postati istinski vođa / Alexandre Havard ; [prijevod Mijo Pavić]. - Split : Verbum, 2021. - 119 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Verbum ;   166)
Nova knjiga autora "Istinskog vodstva", na praktičan način pokazuje put od upoznavanja sebe do samousavršavanja kroz razvoj temeljnih vrlina razboritosti, hrabrosti, vladanja sobom, pravednosti, velikodušnosti i poniznosti. Upoznavanje se  temelji na prepoznavanju svog temeljnog temperamenta (kolerik, melankolik, sangvinik ili flegmatik) te njegovih jakih i    slabih strana. Temperament nasljeđujemo, a karakter razvijamo kroz život. Holističko i uravnoteženo razumijevanje  čovjekove naravi temelji se na znanstvenim uvidima i iskustvu da čovjekova osobnost nije rezultat obrazovanja i okruženja, niti je uvjetovana biologijom, već uključuje utjecaj slobodne volje i   samoodređenja.

82.

Heller, Andre, 1947-
Za plakanje slatko, za smijanje gorko : pripovijetke iz brojnih godina / Andre Heller ; s pogovorom Franza Schuha ; prijevod s njemačkoga Andy Jelčić. - Zagreb : Leykam international, 2021. - 200 str. ; 21   cm
Nagrađivan i svestran austrijski autor – pisac, glumac, tekstopisac glazbe, kulturni menadžer, voditelj i zabavljač u TV emisijama, znameniti Bečanin, u ovim svojim pripovijetkama dočarava duh Beča, njegovih kavana, znanih i neznanih žitelja    i njihovih sudbina. Sjećanja prevarenih ljubavnika, neostvarene žudnje, gledanje na svijet i odrasle iz perspektive djeteta, izumrla zvanja koja dočaravaju neka prošla vremena, bračni lomovi ispod uglađene površine – samo neke su od tema ovih priča sofisticiranog stila.

83.

Herman, Marek, 1965-
Pronađite svog Marsovca : sve što ste željeli saznati o životu, a niste naučili u školi / Marek Herman ; [prijevod Katarina Šturik] ; [ilustracije Martin Štrubar [i. e. Šrubar]. - Zagreb : Poetika, 2021. - 320 str. : ilustr. ; 21  cm
Autor polazi od trenutka kada je, upravo diplomiravši, shvatio da zapravo ništa konkretno ne zna, tj. da je na fakultetu samo upio tone nepotrebnih činjenica koje u stvarnom životu ne vrijede ništa. Zato je odlučio skupljati zaista bitne informacije iz psihologije, a ova knjiga rezultat je tog četrnaestogodišnjeg truda. Između ostaloga, govori o principu po kojem rade desna     i lijeva polutka našeg mozga, o tome zašto je važno raditi na sebi i kako se čuvati pogrešaka koje većina ljudi pritom čini, o dječjem svijetu, o prispodobama koje nam prenose bajke, o tome kako njegovati odnose s drugim ljudima – pritom se     stalno vodeći idejom da svaka odrasla osoba u sebi nosi malo dijete, svoga   Marsovca, koji o njoj zna sve.

84.

Hidronefroza : jučer, danas, sutra
Hidronefroza : jučer, danas, sutra / Vlatka Martinović ... [et al.]. - Zagreb : Medicinska naklada, 2021. - VIII, 130 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici)(Sveučilišta u  Rijeci)
Bez obzira na to što postoje brojna klinička i znanstvena istraživanja, ostala su neka neriješena pitanja i nedoumice u  liječenju hidronefroze kod djece. Pravovremena dijagnostika i liječenje, koje treba omogućiti normalan protok mokraće, vrlo  je važno jer hidronefroza može ostaviti trajne posljedice na funkciju bubrega. U priručniku su okupljena različita     razmišljanja i pristupi dijagnostici i liječenju brojnih liječnika koji su se bavili ovom temom kroz povijest s ciljem da njihova iskustva budu korisna današnjim liječnicima, osobito dječjim   urolozima.

85.

Higginbotham, Adam, 1968-
Ponoć u Černobilu : neispričana priča o najvećoj svjetskoj nuklearnoj katastrofi / Adam Higginbotham ; preveli Ruđer Jeny i Marija Perišić. - Zagreb : Znanje, 2021. - XVIII, 538 str., [16] str. s tablama : ilustr., zemljop. crteži ; 23   cm
Nagrađivani britanski novinar Adam Higginbotham, služeći se znanstvenom metodologijom te uz pomoć arhivske građe i svjedočanstava preživjelih, iscrpno je obradio i prikazao černobilsku nuklearnu katastrofu. Knjiga je koncipirana u dva dijela. Kronološki, u prvome dijelu knjige autor se bavi kontekstom oko izgradnje nuklearne elektrane u Černobilu i grada Pripjata, opisujući tijek katastrofe i političku situaciju, dok se u drugome dijelu usredotočuje na događaje nakon eksplozije reaktora; evakuaciju područja te istragu i suđenje odgovornim osobama. Obiman segment knjige čine prilozi, koji uključuju autorovu bilješku, pojmovnik i iscrpnu  bibliografiju.

86.

Hof, Wim, 1959-
Metoda Wim Hof : aktiviraj svoj puni potencijal / Wim Hof ; [prijevod s engleskog Helena Marmelić Drljača]. - Zagreb : Planetopija, 2021. - 223 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka  Makronova)
Metoda Wim Hofa, Ledenog Čovjeka, koju je razvijao i usavršavao gotovo četrdeset godina, utemeljena je na izlaganju hladnoći, svjesnom disanju i snazi uma. Autor govori o tome kako je postao Ledeni Čovjek te iznosi svoju životnu priču u skladu s metodom koju je razvio. Nadalje, daje naputke za primjenu te objašnjava dobre i loše strane metode, filozofiju i znanost koje ju podupiru, kao i primjere iz života onih koji su njenom primjenom promijenili svoj   život.

87.

Holiday, Ryan, 1987-
Ego je neprijatelj / Ryan Holiday ; s engleskoga preveo Juraj Gerovac. - Zagreb : Koncept izdavaštvo, 2021. - 194 str. ; 22 cm
Polazeći iz vlastite perspektive, ali i primjera mnogih filozofa, umjetnika i slavnih osoba, autor govori o destruktivnoj moći   ega koji je za njega samoga velik dio života predstavljao prepreku u ostvarivanju ciljeva. Ego je glas koji govori da smo bolji nego što jesmo, udaljava nas od svijeta oko sebe, sprječava iskrene veze s drugima i umjesto realne slike sebe i stvarnosti održava fantaziju o vlastitoj veličini. Stoga autor savjetuje da ego treba zauzdati i zamijeniti ga skromnošću i disciplinom, dostojanstvenošću u uspjesima i izdržljivošću u  neuspjesima.

88.

Horakova, Pavla, 1974-
Teorija čudnovatosti / Pavla Horáková ; prevela s češkog Suzana Kos. - Zagreb : Hena com, 2021. - 323 str. ; 23 cm Djelo ove češke spisateljice, radijske novinarke i književne provoditeljice, njezin je prvi roman za    odrasle. Glavni lik je britka i duhovita mlada znanstvenica Ada Sabová, zaposlenica Zavoda za interdisciplinarne studije čovjeka. U krizi je srednjih godina, ima cijeli niz propalih veza, život ispunjen živopisnim snovima i jednoličnom svakodnevicom. Jutarnju kavu pije s kolegicom knjižničarkom Valerie Hauserovom, nekadašnjom ravnateljicom i najobrazovanijom osobom u Zavodu, čiji je sin Kaspar nestao. Ada, prateći neobične podudarnosti, počinje tragati za njim, nastavljajući uočavati niz slučajnosti s  određenim pravilnostima i povezanostima, nastoji ih definirati ispisujući "teoriju čudnovatosti". Objavljen 2018. godine,  roman je nagrađen češkom književnom nagradom Magnesia  Litera.

89.

Horvat, Vinko, 1959-
Školski brod Galeb / Vinko Horvat. - Kostrena : Lektira, 2021. - 164 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Lektira)
Autor, koji je 1980. godine na ovom brodu Jugoslavenske ratne mornarice odsluživao vojni rok, opisao je sedamdeset dvije godine njegove povijesti tijekom koje je bio trgovački, ratni, školski brod i brod mira. Školski brod Galeb zaštićeno je    kulturno dobro Republike Hrvatske te je od 2011. godine pod trajnom zaštitom u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, a u današnje doba prenamijenjen je u   brod-muzej.

90.

Hrvati i Dante : spomenica Društva hrvatskih književnika o 700. obljetnici Danteove  smrti
Hrvati i Dante : spomenica Društva hrvatskih književnika o 700. obljetnici Danteove smrti / priredio Božidar Petrač. - Zagreb : Društvo hrvatskih književnika, 2021. - 319 str. ; 23 cm. - (Posebna izdanja / Društvo   hrvatskih književnika)
Ova spomenica objavljena je u povodu 700. obljetnice Danteove smrti i sadrži studije i tekstove prominentnih hrvatskih danteologa (književnih povjesničara, teoretičara, teologa, sveučilišnih profesora, akademika, prevoditelja i pjesnika) koji su nastali u rasponu od gotovo stotinjak godina. Veliki talijanski pisac stoljećima je nadahnjivao, pratio i obilježavao hrvatsku književnost te je ostavio u hrvatskoj kulturi i duhovnosti neizmjeran broj neizbrisivih   tragova.

91.

Hrvatske narodne pripovijetke
Hrvatske narodne pripovijetke / priredila Neli Mindoljević ; ilustrirala Klasja Habjan. - Zagreb : Leykam international, 2021. - 153 str. : ilustr. ; 22 cm
Knjiga sadrži pripovijetke koje potječu iz hrvatske usmene narodne književnosti. Riječ je o bajkama, anegdotama,  predajama i basnama koje su se stoljećima prenosile usmenom predajom, a u knjizi su prepričane suvremenim književnim jezikom, primjerenim i razumljivim dječjem uzrastu. Knjiga obiluje   ilustracijama.

92.

Isaacson, Walter, 1952-
Einstein : njegov život, njegov svemir / Walter Isaacson ; s engleskog jezika preveo Dario Hrupec. - Zagreb : Školska knjiga, 2021. - 595 str. : ilustr. ; 24  cm
U ovoj opsežnoj biografiji velikog znanstvenika autor, američki pisac, novinar i profesor te urednik časopisa Time, koristio je brojne dokumente, Einsteinove spise i korespondenciju, kao i dosad neupotrijebljen stari arhivski materijal. Počevši od djetinjstva, preko studija politehnike u Zürichu, kapitalnih otkrića, Nobelove nagrade, odlaska u Ameriku, razvoda, pa sve     do posljednjeg poglavlja, naslovljenog Einsteinov mozak i Einsteinov um, u kojem je riječ o posmrtnom proučavanju  njegovog mozga, autor daje intrigantnu i minucioznu sliku jednog od najvećih znanstvenika i inovatora 20. stoljeća.

93.

Ivančić, Viktor, 1960-
Zlomovina : 99 pamfleta / Viktor Ivančić. - Rijeka : Ex libris, 2021. - 473 str. ; 21 cm. - (Animal   Croatica)
U devedeset devet tekstova koji su u razdoblju od 2015. do 2021. godine objavljivani u tjedniku „Novosti“ te na portalima Peščanik, Tačno.net i Proletter, autor komentira aktualna zbivanja u Hrvatskoj i odnos Hrvata prema svojoj   domovini.

94.

Ivanišević, Ivica, 1964-
Ulica Ferde Pomykala 17 / Ivica Ivanišević. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 271 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj.   584)
Na pitanje tko je i kakav je bio Luka Martinis, ljudi koji bi ga morali poznavati jer su mu bili ili susjedi ili vršnjaci i školski  kolege, ne mogu dati odgovor koji bi policijskom inspektoru Frani Bagatu pomogao u rješavanju "hladnog slučaja" čovjeka  koji je, prema svim raspoloživim podacima, "dvaput umra". Je li moguće da u svijetu nije ostavio baš nikakav trag, odnosno, zašto je uopće važno da se dozna nešto o ubijenom, a ne samo o ubojici? I, hoće li ovako postavljena priča izrasti u krimić ili u psihološku analizu života jednog povučenog i usamljenog čovjeka? Od tih pitanja raste pripovijest koja će zaokupiti kako istražitelja, tako i njegov dobrovoljni "investigativni tim" pasioniranih kvizaša, a u njihovim interakcijama izranja slika suvremenog Splita, grada koji kao i njegovi stanovnici, i "fetivi" i "Vlaji", ima bezbroj  lica.

95.

Ivić, Nenad, 1956-
Građanski rat riječi : književnost i povijest / Nenad Ivić. - Zagreb : Mizantrop, 2021. - 118 str. ; 21   cm
Propitujući suodnos književnosti i povijesti kao rat riječima kojem se ne nazire kraj, autor daje pogled na književnost kao umjetnost koju povijest ne može ignorirati. S obzirom na neravnopravnost sukoba povijesti i literature, pridaje se značaj važnosti literarnog svjedočenja, osim kada je u pitanju literatura kao model svijeta masovne   zabave.

96.

Jadrejčić, Tamara, 1964-
Kako prožvakati dan / Tamara Jadrejčić. - Zagreb : OceanMore, 2021. - 249 str. : ilustr. ; 22  cm
Kako napominje autorica u uvodu ove nekonvencionalne kuharice i „knjižice samopomoći”, sve donedavno smatralo se da   je pisanje o hrani štivo drugog reda. No, to se promijenilo i danas se priznaje da je riječ o kulturnom fenomenu, jer se pod temom hrane sada može pisati (posebice na internetu) i o društvenim trendovima, gospodarstvu, okolišu, povijesti i   intimnim temama. U ovoj knjizi autorica je okupila tekstove u kojima se spominju njezini kuharski uspjesi i strahovi,    prijatelji, hrana iz knjiga i filmova, iskustva s putovanja itd. Uz svako poglavlje predstavila je recept za koji je posebno  vezana.

97.

Jagunić, Biserka, 1951-
Lijek ranjenom čovjeku našeg vremena / Biserka Jagunić. - Koprivnica : Figulus, 2021. - 230 str. ; 21   cm
Knjiga posvećena liječenju duhovnih problema, iz kojih proistječu i brojni drugi emocionalni i psihofizički problemi. Autorica, časna sestra, objedinila je svoja iskustva nakon višegodišnjeg rada u Centru za duhovnu pomoć prema metodi    hagioterapije Tomislava Ivančića te iskustva proizašla iz molitveno-terapijskih seminara. Probleme, odnosno duhovne   terete, svrstala je u četiri skupine: patnje, krivnje, ovisnosti i okultne prakse. Kroz izlaganje sadržaja jednog molitveno- terapijskog seminara nastojala je osvijetliti probleme, ohrabriti pozitivnim iskustvima te dati ciljane molitve za duhovno iscjeljenje.

98.

Jakopčić, Luka, 1989-
Četvrt stoljeća Županije Posavske : monografija / Luka Jakopčić ; [fotografije Daniel Dominković ... [et al.] ; [zemljovidi Dubravka Lubina]. - Orašje : Vlada Županije Posavske, 2021. - IX, 211 str. : ilustr. ; 26 cm. - (Posebno  izdanje)
Monografija posvećena području Bosne i Hercegovine s većinskim hrvatskim stanovništvom. Kroz sedam poglavlja određeni su pojam i stanovništvo Županje Posavske, prikazani prošlost i demografska sadašnjica te Bosanska Posavina u ratnim vremenima. U knjizi je, također, prikazan život uz Bosnu i Savu te dan niz preporuka za budućnost koje spajaju     poljoprivredu, kulturu i druge resurse te poduzetništvo i  turizam.

99.

Jezik hrvatskih protestantskih izdanja i književnojezične koncepcije 16. stoljeća : zbornik   radova
Jezik hrvatskih protestantskih izdanja i književnojezične koncepcije 16. stoljeća : zbornik radova / urednici Ivana Eterović, Mateo Žagar. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada : Staroslavenski institut, 2021. - 314 str. : ilustr. ; 24   cm
Radovi međunarodnog znanstvenog skupa organiziranog u okviru završne godine rada na znanstvenom projektu "Jezik hrvatskih protestantskih izdanja u kontekstu hrvatskih i europskih književnojezičnih koncepcija XVI. stoljeća". Petnaest radova uvrštenih u zbornik daje suvremeni pogled na položaj hrvatskih protestantskih izdanja u hrvatskoj i europskoj filologiji, njihovo mjesto u povijesti hrvatskog književnog jezika i utjecaj njihove književnojezične koncepcije na hrvatsku protureformaciju te istražuju jezik tih izdanja na svim jezičnim razinama, kao i njegov odnos prema crkvenoslavenskoj tradiciji.

100.

Johnson, Boris, 1964-
Winston Churchill : kako je jedan čovjek stvarao povijest / Boris Johnson ; s engleskog prevela Katja Mihovilović. - Zagreb : Profil knjiga, 2021. - 293 str., [12] listova s tablama : ilustr. ; 24  cm
Knjiga britanskog premijera Borisa Johnsona posvećena je Winstonu Churchillu, jednom od    najslavnijih političara svih vremena. Aktualni britanski premijer vrlo često spominje da mu je Winston Churchill jedan od najvećih uzora, a ovu knjigu napisao je još 2014. godine. Biografija posvećena engleskom ratnom premijeru pisana je i analizirana iz perspektive suvremenog političara koji je ujedno i premijer jedne od najmoćnijih zemalja svijeta. Uz detaljne opise Churchillove karijere i njegovog životnog puta, Johnson odašilje osobnu želju kako bi i on volio ostaviti svoje tragove u povijesti, baš kao i    Churchill, njegova velika inspiracija.

101.

Josipović, Ivica Ivo, 1957-
Suvremena Hrvatska : metodologija istraživanja društva i države / Ivica Ivo Josipović. - Zagreb : Tkanica : Grafok, 2021. - 443 str. : slika autora ; 23 cm
Autor, australski politolog, u ovoj se knjizi kritički odnosi prema pitanjima dugoročnog razvoja hrvatske društvene i državne organizacije, želeći pokazati da taj razvoj ide u krivom smjeru, tj. da negativni procesi, osobito uslijed sve većeg gubljenja suvereniteta nakon ulaska Hrvatske u EU, mogu dovesti do preinake i napuštanja „izvornih (trajnih) nacionalnih interesa”   i
„denacionalizacije nacionalne države”.

102.

Joyce, Brenda, 1954-
Osvajač / Brenda Joyce ; s engleskog preveo Mladen Jurčić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 460 str. ; 21 cm. - (Kraljice ljubavnih romana ; knj. 109)
Godina je 1069. Vilim I. osvojio je Englesku i dijeli zemlju svojim vitezovima dok se još bori protiv Danaca i saksonskih pobunjenika. Rolfeu Nepopustljivom daruje dvorac Aelfgar i lady Alice za ženu. Ali kad Rolfe prvi put dođe u dvorac, ostat   će osupnut ljepotom Ceidre, nezakonite sestre lady Alice. Ona je vatrena djevojka, iscjeliteljica i odana Saksonka, koja, u savezu sa svojom braćom Edwinom i Morcarom, riskira sve kako bi vratila Aelfgar svojoj obitelji. Dok nastoji osujetiti Rolfa na svakom koraku, između njih razbuktat će se strast i roditi ljubav koja će pomaknuti   granice...

103.

Juul, Jesper, 1948-2019
Kako s ljubavlju reći NE : jasni roditelji - snažna djeca / Jesper Juul ; [prijevod Nikolina Palašić]. - Split : Harfa, 2021. - 96 str. ; 21 cm. - (Knjige koje vole djecu)
Poznati obiteljski terapeut svojim smjernicama savjetuje roditelje kako i na koji način reći djetetu „ne“, a da pri tome ostanu čiste i mirne savjesti. Kroz niz primjera autor objašnjava kako izgleda zdrava i plodonosna komunikacija, a da se pri tome     ne povrijedi integritet roditelja niti djeteta. U današnje vrijeme, kada odgoj djece postaje sve izazovniji i zahtjevniji, kvalitetna komunikacija ključno je rješenje svega. Stoga autor, kroz razne životne situacije predstavljene u   knjizi, čitateljima
približava glavne probleme s kojima se roditelju susreću te daje odgovore na pitanja kako se s njima   nositi.

104.

Juul, Jesper, 1948-2019
Od poslušnosti do odgovornosti : kako ravnodostojanstvo uspijeva u školi / Jesper Juul, Helle Jensen ; [prijevoditeljica Nikolina Palašić]. - Split : Harfa, 2021. - 280 str. ; 23 cm. - (Knjige koje vole  djecu)
Novo izdanje knjige „Od poslušnosti do odgovornosti” ažuriran je priručnik o pedagoškoj kompetenciji uspostavljanja  odnosa. Iako se puno govori o društvenom razvoju dječjih kompetencija, kompetenciju uspostavljanja odnosa autori vide  kao „kariku koja nedostaje” u svakodnevnom školskom životu. Njihovo ih je iskustvo dovelo do zaključka da proširena nastavnička kompetencija uspostavljanja odnosa na održiv način jača i proširuje socijalnu kompetenciju djece. Prirodni cilj pedagogije i odgoja djece u 21. stoljeću, prema njihovu je mišljenju, jačanje osobnog integriteta pojedinca. U tom se   procesu treba voditi načelom ravnodostojanstva, što znači da stavovi, potrebe, osjećaji, percepcije i slike o samome sebi svih uključenih u odnos imaju jednak  prioritet.

105.

Kahlik, Antonija Željka, 1950-
Tonkine priče / Antonija Željka Kahlik. - Zagreb : Studio moderna, [2021?]. - 66 str. : ilustr. ; 21  cm
Kratke prče iz svakodnevnog života o ljubavi, smrti, životu, djetinjstvu, samoći, prirodi, međuljudskim odnosima. Inspirirane  su uobičajenim životnim prizorima kao što je promatranje dvoje nepoznatih ljudi na klupi uz jezero, slučajni susret sa     ženom iz prošlosti, poznati miris u tramvaju ili ružan  san...

106.

Kaldonek-Crnjaković, Agnieszka
Disleksija u nastavi engleskoga kao stranog jezika / Agnieszka Kaldonek-Crnjaković, Zrinka Fišer. - Zagreb : Alfa, 2021. - 206 str. ; 25 cm
Knjiga o teškoćama vezanim uz čitanje i pisanje obuhvaća definicije disleksije i njezine opće značajke, propise i zakone koji se odnose na školovanje učenika s disleksijom u Hrvatskoj, osnovne informacije o utjecaju koji disleksija može imati na ovladavanje čitanjem na materinjem i stranom jeziku te dijagnostiku disleksije kod višejezične djece i njihovo podučavanje. U knjizi su opisani principi VMSI (višeosjetilne, metaspoznajne, strukturirane i izravne) metode,   prilagodba
nastave za olakšavanje učenja, podučavanje učenika s disleksijom vještinama slušanja, govora, čitanja i pisanja u redovitoj nastavi engleskog kao stranog jezika te principi ovladavanja gramatikom i rječnikom engleskog   jezika.

107.

Kale, Jadran, 1965-
Rasprostiranje kulture : kako ljudi stvaraju prostor / Jadran Kale. - Jastrebarsko : Naklada Slap ; Zadar : Sveučilište u Zadru, 2021. - 241 str. : ilustr. ; 23 cm
Referirajući se i na relevantnu svjetsku literaturu i na vlastita istraživanja, autor se sustavno bavi pitanjem kako ljudi     (kultura) stvaraju prostor, nudeći pritom širok pregled pojmova prostora te prostora i mjesta. Najvažnija istraživanja prostora    u društvenim i humanističkim znanostima odnose se na zatvorene prostore i njihove aglomeracije, no ovdje se za polazište postavljaju otvoreni prostori. Govori se primjerice o tjelesnom središtu, obali kao prirodnom rubu, granici kao umjetnom     rubu, odnosu prema nedosežnom prostoru noćnog neba  itd.

108.

Karaman, Stanko, 1943-
Mate Mišo Kovač - Dalmacijo, pismo stara / [fotografije, tekst] Stanko Karaman ; [predgovori Saša Ljubičić, Renata Dobrić]. - Split : Hanza Media, 2021. - 198 str. : ilustr. ; 23x23  cm
U ovoj je fotomonografiji autor, po zanimanju novinar i fotograf, želio povezati „našeg kralja estrade” i Dalmaciju, kojoj je Kovač posvetio mnoge svoje pjesme. U prvome dijelu knjige okupljen je velik broj fotografija (popraćenih kratkim  komentarom) koje pokrivaju cijelu pjevačevu karijeru, u drugome su dijelu tekstovi Kovačevih pjesama koje eksplicite govore   o Dalmaciji, a u trećem su dijelu fotografije koje nam približavaju osobitosti dalmatinskoga kraja i samih   Dalmatinaca.

109.

Keeland, Vi
Skrivene poruke / Vi Keeland, Penelope Ward ; prevela s engleskoga Ana Katana. - Zagreb : Znanje, 2021. - 313 str. ; 24 cm
Charlotte Darling otkriva da je zaručnik vara, prekida zaruke te se umjesto pred oltarom nađe u trgovini rabljene odjeće.  Baš kad je pomislila da u stvarnom životu ne postoji bajka, pronalazi najljepšu ljubavnu poruku nepoznatog muškarca ušivenu u drugu vjenčanicu. Dirnuta porukom, odluči saznati tko je taj muškarac i zašto njegova ljubavna priča nije dobila sretan završetak.
 

110.

Kermani, Navid, 1967-
Uzduž rovova : putovanje istočnom Europom sve do Isfahana / Navid Kermani ; s njemačkog prevela Ana Nemec. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2021. - 492 str. ; 25 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Naklada   Ljevak)
U ovom putopisnom dnevniku autor, znanstvenik rođen u Kölnu, no iranskoga podrijetla, opisuje svoja iskustva tijekom putovanja od Njemačke prema istoku, sve do Isfahana, rodnog grada svojih roditelja. Istovremeno kao stranac i djelomični "insajder" prati što se danas događa s ljudima koji žive takoreći među ruševinama svojih starih kultura, no i u popularnim kafićima ili u neposrednoj blizini neke bojišnice, često rastrzanima dvojbom – ostati ili   otići.

111.

King, Stephen, 1947-
Susannina pjesma / Stephen King ; s engleskog preveo Mate Maras. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2021. - 418 str. ; 24 cm. - (Kula tmine ; knj. 6)
Šesti dio epskog serijala „Kula tmine“. Susannah je pobjegla kroz vrata putujući različitim svjetovima, a njezinim tijelom upravlja demonska majka Mia čiji je cilj dokopati se New Yorka i tamo rodite dijete. Mia je sklopila dogovor sa   crnim čovjekom po imenu Walter O'Dim prema kojem će dijete, kada se jednom rodi, pripasti njoj. Sudbina Kule tmine u rukama    je djeteta…Jake Chambers, Oj i otac Callahan kreću u potragu za Susannom, dok se Eddie i Roland nađu na zapadu   države Maine, u ljetu 1977. godine. U kaosu koji ondje vlada, u bunilu čudnovatih stvari, obojica će biti šokirani kada shvate  da je osoba koju su tamo zatekli tvorac velikog broja romana, ali i njih   samih…

112.

King, Vex, 1987-
Dobre vibracije, dobar život : vaš vodič za život kakav priželjkujete / Vex King ; s engleskoga prevela Jasna Grubješić. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 253 str. ; 20 cm. - (Biblioteka 1000 cvjetova ; knj.  166)
Ljubav prema sebi, Zakon privlačenja, Zakon vibracije, dobre vibracije, pozitivni ljudi, inspiracija, govor tijela, bolja prehrana i hidratacija, odmicanje od ogovaranja i drame, zahvalnost – neke su od tema u ovoj knjizi. Autorova je namjera na temelju vlastitog iskustva podijeliti s čitateljima smjernice koje su njemu pomogle da poboljša svoj život. Sadržaj je podijelio u
sedam cjelina: Pitanje vibracija, Pozitivne životne navike, Budite sami sebi prioritet, Prihvaćanje sebe, Ostvarivanje ciljeva: utjecaj uma te djelovanje i na koncu – Bol i  svrha.

113.

Klarić, Dubravko, 1953-
Bezvremeno nasilje / Dubravko Klarić. - Zagreb : Udruga - znanje daje sigurnost, 2021. - 207 str. : ilustr. ; 23   cm
Knjiga poznatog kriminalista uže specijaliziranog za područje nasilničkog kriminala. Polazeći od osnovnih, općenitih pojmova nasilja, povijesnih ishodišta problema nasilja te uzroka pojava i razvoja nasilja, autor na jednostavan način pojašnjava složeni problem nasilja. Podijeljena u šest poglavlja, osim nasilja općenito, knjiga sadrži poglavlja o različitim oblicima nasilja: Nasilje u domu (obiteljsko nasilje – nad djecom, međupartnersko, nasilje prema roditeljima i starijim osobama), Nasilje van doma (na ulici, u školama i oko njih, elektroničko nasilje), Nasilje na radnom mjestu, Nasilje na športskim terenima i natjecanjima, Nasilje prema  životinjama.

114.

Klarić, Dubravko, 1953-
Marihuana na cesti i u medicini / Dubravko Klarić. - Zagreb : Udruga - znanje daje sigurnost, 2020. - 202 str. : ilustr. ; 23 cm
Knjiga nastala u okviru programa "Budi svoj… Budi čist" problematiku uporabe marihuane sagledava iz više rakursa. Kroz nekoliko glavnih poglavlja, počevši od povijesnog prikaza uporabe marihuane, autor iznosi vlastita promišljanja i naglašava jasne distinkcije između uporabe marihuane u medicinske i rekreacijske svrhe. Na temelju vlastitog znanja i iskustva, vrlo čitljivo i iscrpno, autor objašnjava kriminalitet povezan s drogom te potkrjepljuje statističkim podacima i vlastitim  komentarima. Knjiga je namijenjena stručnim krugovima, ali može biti vrlo korisna i široj javnosti, kao i   mladima.

115.

Kontekst u psihologiji : konceptualni, teorijski i istraživački  aspekti
Kontekst u psihologiji : konceptualni, teorijski i istraživački aspekti / Vesna Buško... [et al.] ; uredili Vladimir Kolesarić, Dragutin Ivanec, Dražen Domijan. - Zagreb : Novi redak, 2021. - 416 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Psihologija / Novi redak ; knj. 3)
Zbornik tekstova posvećenih poimanju, ulozi i djelovanju konteksta u psihologijskim istraživanjima. Neka od pitanja na koja autori traže odgovore su: što je kontekst u nekom području, može li se govoriti općenito o kontekstu ili je u svakoj     posebnoj prilici kontekst drugačije definiran; postoji li opći mehanizam djelovanja konteksta koji uvijek djeluje na isti način; može li se u svakoj posebnoj prigodi jasno opisati i definirati kontekst i način njegova djelovanja; postoje li neurobiološki supstrati kojima se može objasniti djelovanje konteksta itd., te konačno – je li sam pojam „konteksta” uopće moguće  precizno operaciono definirati?

116.

Kopjar, Mladen, 1975-
Depilacija / Mladen Kopjar. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2021. - 149 str. ; 22 cm. - (Biblioteka  Cicero)
Zbirka sadrži četrnaest priča o različitim likovima i temama, no zajednička im je crta začudnost. U pričama se pojavljuju motivi nasilja, seksualne napetosti, agresije, surovosti modernog vremena, osobnih psiholoških trauma iz   prošlosti...
Britkim stilom, na zabavan i humorističan način, ovaj suvremeni hrvatski autor razvija radnju svake priče do najmanjih detalja.

117.

Kovačić, Siniša, novinar, 1977-
Online novinarstvo : služenje javnosti ili podilaženje publici / Siniša Kovačić. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada ; Mostar : Sveučilište u Mostaru, 2021. - 255 str. : ilustr. ; 25 cm
Autor knjige, praćenjem sadržaja i količine objava deset najčitanijih "news portala" u Hrvatskoj na društvenim mrežama Facebook i Twitter te intervjuima s novinarima i urednicima koji rade na tim portalima, analizira koliko se promijenila uloga novinara danas. U tom smislu propituje ulogu novinarstva i ulogu medija na društvenim mrežama, analizira uređivačke politike u smislu postojanja autocenzure na online medijima i slično. Ovo opsežno istraživanje vrijedan je doprinos na polju komunikacijskih znanosti.

118.

Kulović, Nastja, 1983-
Nešto drugo / Nastja Kulović ; [ilustracije Petra Zlonoga]. - Zagreb : Centar akcija, 2021. - 220 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Optimist)
Pričajući bolnu povijest svoje obitelji, suvremena hrvatska autorica raspliće obiteljske korijene i otvoreno rekonstruira obiteljske prilike kojima nije prisustvovala, ali one su ipak utjecale na njezin život. Roman je podijeljen u tri cjeline. U prvoj      je opisan život njene bake nakon rastanka s djedom. Kroz idilične opise bakina dvorišta i ružičnjaka propituje istinu prave ljubavi, progovara o ulozi samohrane majke i o vječno zatomljenoj krivnji. U drugom dijelu donosi imaginaran dijalog između odrasle autorice i bake, dugo nakon bakine smrti, u kojem otkriva neizgovoreno, oprašta učinjeno te na koncu donosi oslobođenje. Posljednji dio je intimistički bakin oproštaj od čovjeka kojeg je voljela. Nakon života obilježena dugogodišnjim osjećajem krivnje naposljetku izriče sve neizgovoreno, prešućeno i otpušta ljubav da slobodno ode. Ovo je knjiga o ljubavi, krivnji, odgovornosti i oprostu.
 
 

119.

Kuzmič, Kristina, 1979-
Drži se : nada i humor u mom nesavršenom životu / Kristina Kuzmič ; s engleskog preveo Klen Šamarinac. - [2. izd.]. - Zagreb : Profil knjiga, 2021. - 235 str. ; 23 cm
Riječ je dijelom o autobiografiji, a dijelom o knjizi za samopomoć. S primjesom humora autorica progovara o svom životu pišući o odlasku iz Hrvatske za vrijeme rata, o razvodu, životu samohrane majke, siromaštvu, novom braku, depresiji… Svoju životnu priču prožela je anegdotama o odgoju djece, životnim lekcijama i   savjetima.
 

120.

Kwok, Jean
U potrazi za Sylvie Lee / Jean Kwok ; s engleskoga prevela Ivana Jandras Szekeres. - Zagreb : Znanje, 2021. - 339   str.
; 24 cm
Sylvie, mlada i uspješna Amerikanka, posjećuje svoju baku na samrti u Nizozemskoj. No ondje joj se gubi svaki trag. Njezina sestra Amy je neutješna i kreće u potragu, prateći Sylviene zadnje korake u stranoj zemlji. Amy se nada otkriti što  se dogodilo s njezinom sestrom, ali otkrit će nešto posve drugo: tajne koje je Sylvie godinama pomno čuvala od svoje   sestre i majke, istinu koja će uzdrmati Amynu sliku o vlastitoj  obitelji.

121.

Laeckberg, Camilla, 1974-
Otok anđela : [roman] / Camilla Läckberg ; sa švedskoga preveo Luka Miličević. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 355 str. : slika autorice ; 24 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 572)
Na Veliku subotu 1974. na otoku Valoa blizu Fjallbacke nestala je obitelj s troje djece. Četvrto dijete, jednogodišnja Ebba, tumarala je praznom kućom. Policija nije pronašla nikakve forenzičke tragove koji bi upućivali na to da je obitelj ubijena, niti  je uspjela pronaći motiv nestanka, pa je slučaj zaboravljen. Trideset godina poslije u napuštenu obiteljsku kuću vraća se  Ebba sa suprugom Martenom kako bi otvorili pansion. Tijekom renoviranja kuće ispod poda nalaze tragove krvi. Policija ponovno otvara istragu nestanka obitelji koju vode Patrik Hadstromom i Erica Falk. Ovo je osmi roman iz serije "Ubojstava   u Fjallbacki".

122.

Lagercrantz, David, 1962-
Obscuritas / David Lagercrantz ; sa švedskog prevela Sandra Ljubas. - Zagreb : Profil knjiga, 2021. - 349 str. ; 23   cm
Prvi roman iz serijala s detektivkom Micaelom Vargas i profesorom psihologije Hansom Rakkeom, poznatim stručnjakom  za tehnike ispitivanja. U Stockholmu je pronađen nasmrt pretučen nogometni sudac afganistanskog podrijetla. Ubrzo je uhapšen otac jednog nogometaša koji je zatim pušten na slobodu. Policija ostaje bez tragova, a glavni inspektor odustaje  od slučaja. Mlada detektivka Vargas ne želi odustati, stupa u kontakt s profesorom Rekkeom i nastavlja istragu s njim.
Zajednički pothvat dovodi ih do CIA-inog djelovanja u Afganistanu, njihova lova na teroriste i osnivanja logora za mučenje, talibanskog rata protiv glazbenika i glazbe...

123.

Lamartine, Alphonse Marie Louis de Prat de, 1790-1869
Graziella / Alphonse de Lamartine ; s francuskoga prevela Mirna Šimat. - Zagreb : Litteris, 2021. - 183 str. ; 17 cm. - (Biblioteka Mikrokozmos)
Jedan od najvećih francuskih pisaca romantizma u ovom romanu prisjeća se svojih mladenačkih dana i višemjesečnog putovanja kroz Italiju 1812. godine. U Rimu ostaje neko vrijeme te proučava arhitekturu i likovnu umjetnost da bi se u Napulju zadržao nekoliko mjeseci, zajedno sa svojim prijateljem vršnjakom iz aristokratskih krugova. Upoznaje siromašnu ribarsku obitelj te s njima proživljava njihovu svakodnevicu. Ribareva kćer, lijepa Graziella, zbližava se s Alphonseom te njihovo nježno prijateljstvo prerasta u ljubav. Ipak, Alphonse putuje kući s obećanjem da će se vratiti... Roman govori o odrastanju i sazrijevanju mladića, senzibilnog pjesnika avanturističkog duha, koji se u zreloj dobi prisjeća svoje    mladenačke ljubavi i neostvarivog braka zbog velikih društvenih razlika i emocionalne   nezrelosti.

124.

Lamza-Posavec, Vesna, 1946-
Metodologija društvenih istraživanja : temeljni uvidi / Vesna Lamza Posavec. - Zagreb : Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar", 2021. - 334 str. : graf. prikazi ; 27 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Institut društvenih znanosti "Ivo   Pilar")
Priručnik za provedbu istraživanja s prikazom cjelovitog istraživačkog procesa, od odabira teme ili predmeta istraživanja do izrade završnog izvješća ili studije. Priručnik daje i opise najučestalije primjenjivanih tehnika i metoda društvenih    istraživanja te objašnjava najvažnije metodologijske  pojmove.

125.

Lane, Byron, 1978-
Zvjezdana prašina / Byron Lane ; s engleskoga prevela Lidija Toman. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2022. - 371 str. ; 21   cm.
- (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 400)
Charlie Benson već sedam godina radi kao sastavljač noćnih vijesti za jednu TV postaju u Los Angelesu. Samoga sebe smatra luzerom, a svoj život dosadnom, bijednom egzistencijom. Sklon je suicidalnim mislima. Međutim, sve će se promijeniti nakon što dobije posao osobnog pomoćnika Kathi Kannon, ekscentrične holivudske zvijezde. Slavna filmska glumica, premda često prezahtjevna, nepredvidljiva i nepodnošljiva, njegov će život pretvoriti u pravu    avanturu.

126.

Larranaga, Ignacio
Brat iz Asiza : duhovna biografija svetoga Franje / Ignacio Larranaga ; [prijevod Alfons Orlić]. - Split : Verbum, 2021. - 327 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Verbum ;  173)
"Siromašak iz Asiza" opisan je kroz pomno istraživanje dokumenata. Autor, kapucin, rekonstruira Franjin odnos s Bogom i djelovanje Božje riječi u njegovom životu. Franjina poslušnost Božjoj riječi pomalo ga je mijenjala, oblikovala i pretvarala u svjedoka koji je kroz patnju, pokoru, zahtjevnost prema sebi, posvemašnje siromaštvo, došao do ljubavi prema svim stvorenjima.

127.

Leblanc, Maurice, 1864-1941
Arsene Lupin protiv Sherlocka Holmesa / Maurice Leblanc ; prijevod Miloš Subotić. - Zagreb : Krug knjiga, 2021. - 239 str. ; 21 cm
Gospodin Gerbois u antikvarijatu je kćeri za rođendan kupio jedan stari pisaći stol, no za njega se raspitivao i jedan   mladić, koji ga je sustigao pred dućanom i pokušao nagovoriti da mu ga proda. Gerbois nije htio ni čuti, tim više što mu se kći oduševila stolom. No nekoliko dana kasnije, stol je ukraden. Gerbois je odmah pomislio kako je lopov baš taj mladić, pretpostavljajući da se u stolu krilo neko bogatstvo. A onda je pročitao kako je njegova srećka dobitna, a nagrada je miliijunska. Međutim, ta je srećka bila pospremljena baš u taj ukradeni stol... Na koncu ga je slučaj ukradenog stola i srećke spojio s Arsene Lupinom, gospodinom i  lopovom.

128.

Lee, Kuan Yew, 1923-2015
Iz Trećeg svijeta u Prvi : singapurska priča : 1965. - 2000. : memoari Leeja Kuana Yewa 1923. - 2015. / [prevoditelj Josip Lušić]. - [Memorijalno izd.]. - Zagreb : Mate, 2021. - 787 str., [44] str. s tablama : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Međunarodni odnosi / Mate)
Singapur, nekadašnja britanska kolonija i trgovačko središte, danas je napredna i uspješna azijska metropola čiji se  dohodak po glavi stanovnika nalazi u samom svjetskom vrhu. Memoari karizmatičnog i kontroverznog singapurskog državnika i prvog premijera prikazuju razvoj ove male zemlje od prvih godina stjecanja neovisnosti pa do kraja 20. stoljeća, prateći sve izazove i rizike s kojima se autor sa svojim članovima Kabineta suočavao ne bi li izgradio temelje jedne nacije.

129.

Lee, Nadia
Udajem se za strastvenog milijardera / Nadia Lee ; s engleskoga preveo Vicko Ivanković. - Zagreb : Stilus knjiga, 2021. - 403 str. ; 22 cm
Jo je modna savjetnica, uvijek odlično odjevena i privlačna muškarcima. Tako će i Edgar, zgodni biznismen, biti očaran  kada ju upozna na zabavi, a ni Jo neće ostati ravnodušna pa će njih dvoje provesti strastvenu noć zajedno. Nijedno od njih  ne očekuje ponovni susret, ali dogodit će se neočekivano – Jo će zatrudnjeti. Edgar, koji je odrastao u disfunkcionalnoj obitelji, želi učiniti „pravu stvar“ i oženi Jo, ali Jo, potekla iz obitelji pune topline i ljubavi, ne pristaje ni na što osim braka iz ljubavi. Hoće li neobične okolnosti u kojima su se našli navesti Jo i Edgara da osjete nešto više od prolazne strasti?

130.

Lee, Shannon, 1969-
Bruce Lee : budi voda, moj prijatelju : životna mudrost mojeg oca / Shannon Lee ; [s engleskoga preveo Petar   Vujačić].
- Zagreb : Planetopija, 2021. - 213 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka  Osoba)
Kći slavnog glumca i majstora borilačkih vještina željela je ovom knjigom otkriti duboko filozofsku i nadahnutu stranu  svojega oca, čija se filozofija sažeto iskazuje u izrazu „budi voda”. Usporedba s vodom pokušaj je utjelovljenja kvaliteta fluidnosti i prirodnosti u životu: voda se prilagođava obliku svakog spremnika, može biti meka i tvrda..., pa zamislite onda, poziva nas autorica, „da ste kadri naučiti biti tako prilagodljivi, toliko osjećajni, toliko prirodni i toliko nezaustavljivi”.
Spajajući anegdote iz obiteljskog života i očeve karijere s jedne, i duhovne pouke s druge strane, svakim poglavljem autorica nudi jednu lekciju Brucea Leeja.

131.

Lice, Stjepan, 1954-
Živio sam u vrijeme fra Bonaventure Dude / Stjepan Lice. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2021. - 89 str. : ilustr. ;   20
cm
Osobno, toplo i prijateljsko autorovo svjedočanstvo o susretima i doživljajima, odjecima i nadahnuću, koje je hodeći kroz     život uz fra Bonaventuru Dudu primio. Knjiga predstavlja slovo o fra Bonaventuri, njegovoj osobnosti, životu u njegovoj blizini    i tihom, ali snažnom i dragocjenom utjecaju na čovjeka i svijet oko   sebe.

132.

Lindsey, Johanna, 1952-2019
Kad strast zavlada / Johanna Lindsey ; s engleskog prevela Silvija Čolić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 389 str. ; 20 cm. - (Kraljice ljubavnih romana ; knj. 108)
Na svoj osamnaesti rođendan Alana saznaje da je cijeli njen život bio laž. Muškarac za koga je mislila da je njen stric    plaćen je da je ubije, no na koncu joj ipak spašava život. Oteta je iz doma, malog europskog kraljevstva Lubinije, kad je      bila beba i vrijeme je da se vrati. Prva prepreka pri njenom povratku je mladi zapovjednik kraljevske garde Christoph, čija je glavna dužnost štititi kralja i njegovu  obitelj.

133.

London, Jack, 1876-1916
Pustolovine s Južnoga mora / Jack London ; preveo Marijan Boršić. - Zagreb : Irma & Irma, 2021. - 304 str. ; 21 cm. - (Odabrana djela Jacka Londona ; knj. 1)
Zbirka priča koje se, kao i ostala autorova djela, temelje na njegovim osobnim iskustvima i doživljajima. Priče su nastale nakon velikog putovanja na kojem je boravio gotovo godinu dana. Inspiriran ozračjem otočja Melanezije i Polinezije, Jack London kao i uvijek, na svoj uzbudljiv i osebujan način, opisuje život i ljude dalekih egzotičnih krajeva. Na putovanju je boravio od 1907. do 1908. godine, a priče već gotovo cijelo stoljeće pripadaju najčitanijim djelima svjetske književnosti.

134.

Lovrić, Goran, 1963-
Uvod u interpretaciju proze / Goran Lovrić, Marijana Jeleč. - Zagreb : Leykam international, 2021. - 170 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Uvodi)
S ciljem da na jasan način prikažu modele i načine interpretacije prozne književnosti, autori u sedam poglavlja pišu o značenju pojma i važnosti književne interpretacije, književnom tekstu i kontekstu, vrstama i odlikama umjetničke proze, naratološkim aspektima proznog teksta, likovima, konstrukciji vremena i mjesta radnje te tradicionalnim i modernim  pristupima u proučavanju proze, koristeći odabrane primjere iz književnih djela. Uz popis korištene literature na kraju knjige nalazi se i popis preporučene literature. Knjiga je namijenjena prije svega studentima filoloških studija, nastavnicima i znanstvenicima koji se bave književnim temama, ali je zbog svojeg razumljivog i sažetog stila zanimljiva i široj publici koju zanima književna interpretacija.

135.

MacCann, Colum, 1965-
Zoli / Colum McCann ; s engleskog prevela Svetlana Grubić Samaržija. - Tenja : Antipod, 2021. - 366 str. ; 21 cm  Zoli Novotna, mlada žena    odgojena u romskom svijetu, slučajem, ali i žudnjom, postaje pjesnikinjom. Kako se tridesetih
godina 20. stoljeća fašizam širi Čehoslovačkom, Zoli opsjednuta knjigama postaje ikonom "vrlog novog svijeta". Otkrivajući čari glazbe, opsjednuta harfom i književnošću, biva prihvaćena u društvu te zavrijedi pažnju Engleza Stephena   Swanna.
Međutim, ona život shvaća beskompromisno, kako u ljubavi, tako i u politici. I dok joj cvjeta poetska karijera, a slava buja, zapada u ruke komunističke diktature. Napuštena od obitelji, Zoli ostaje prepuštena sebi. Ljubavna priča, parabola gubitka, ovaj je roman i paradigma europskog usuda i uvid u u intimnost i  izdaju.

136.

MacConaghy, Charlotte, 1988-
Posljednji let / Charlotte McConaghy ; s engleskoga prevela Maja Klarić. - Zagreb : Znanje, 2021. - 324 str. ; 24 cm. - (Hit)
U bliskoj budućnosti klimatske promjene dovele su do nestanka brojnih životinjskih vrsta. Franny Stone dolazi na Grenland   s namjerom da prati zadnje arktičke čigre na svijetu na njihovoj vjerojatno posljednjoj migraciji prema Antarktiku. Ukrcavši   se na brod sa živopisnom i neobičnom skupinom pojedinaca, koja će joj uskoro postati poput obitelji, i započevši putovanje  za pticama, istovremeno ponire u svoju intimu i vraća se u svoju tajnovitu i bolnu   prošlost.

137.

MacCrum, Sarah, 1959-
Volite novac, novac voli vas : [novac govori, slušate li?] / Sarah McCrum ; s engleskoga prevela Ana Burazin. - Zagreb : Naklada Breza, 2021. - 227 str. ; 21 cm
Autorica, voditeljica tečajeva i meditacijskih seminara o novcu, u svoj knjizi čitateljima daje smjernice kako promijeniti  stavove o novcu te kako promjenom toga stava doći do korisnih i pozitivnih saznanja. Prema riječima autorice, kada  pojedinac stekne uvid u određene životne spoznaje, one će mu ubrzo donijeti kvalitetne promjene u životu. Samim time    doći će do uspostavljanja ravnoteže sa cjelokupnim okruženjem, uključujući i pristup prema novcu kao prirodnoj i pozitivnoj potrebi.

138.

MacFarlane-Barrow, Magnus, 1968-
Daruj : ljubav i umijeće velikodušna življenja / Magnus MacFarlane-Barrow ; [prijevod Lidija Paris]. - Split : Verbum, 2021. - 215 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Verbum ;  168)
Autor knjige, utemeljitelj i ravnatelj udruge "Marijini obroci" koja u 19 zemalja širom svijeta hrani djecu na mjestu   njihova školovanja, iz vlastita iskustva progovara o divnim primjerima dobrotvorne ljubavi kojima je kroz život svjedočio u raznim dijelovima svijeta. Ljubav prema bližnjima, smatra autor, predragocjen je dar te je ključna smjernica ljudskome nastojanju   da se postane humaniji. Na udaljenim mjestima gdje vlada glad, autor se susretao s velikom patnjom, ali i s ljudima koji su činili iznimna dobrotvorna djela. Knjiga je nastala na temelju spoznaja i dojmljivih priča o iskonskoj ljubavi prema bližnjima.

139.

MacMorris, Kristina
Prodani u ponedjeljak / Kristina McMorris ; s engleskoga prevela Ira Martinović. - Zagreb : Stilus knjiga, 2021. - 363   str.
: slika autorice ; 22 cm
Amerika 30-ih godina prošlog stoljeća, doba Velike depresije, izgubljenih snova i bezbroj uništenih obitelji. Ellis je mladi novinar koji u potrazi za dobrom pričom nabasa na tužan prizor – dva odrpana dječaka sjede ispred kuće, a nad njima stoj natpis: dvoje djece na prodaju. On fotografira taj prizor, a fotografija će slijedom okolnosti završiti na naslovnici novina i podići veću prašinu no što je itko mogao očekivati. No priča tek tada počinje, jer fotografija će pokrenuti događaje koji će bitno izmijeniti mnoge živote, uključujući i  Ellisov.

140.

Mallory, Margaret, 1954-
Vitez užitka : [roman iz serije Svi kraljevi ljudi] / Margaret Mallory ; s engleskoga preveo Mladen Jurčić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2022. - 350 str. ; 21 cm. - (Svi kraljevi ljudi ;  2)
Romansa smještena u 15. stoljeće drugi je roman serijala „Svi kraljevi ljudi“. Priča je to o Isobel, mladoj ženi kojoj je otac namijenio da se uda za starijeg muškarca. Njezin muž ubrzo umre i svoju udovicu ostavi bez imetka pa ona mora birati    hoće li se udati za čovjeka koji je prigrabio imovinu njezina pokojnog muža, vratiti se ocu ili se udati za francuskog plemića      i sklapanjem tog braka pridonijeti jačanju savezništva između Engleske i Normandije. Odlučuje se za treću opciju, no prije nego što se preda svom zaručniku, Isobel će osjetiti snažnu privlačnost prema Stephenu Carletonu koji u Normandiji boravi    s vojskom kralja Henrika.

141.

Mallory, Margaret, 1954-
Vitez žudnje : [roman iz serije Svi kraljevi ljudi] / Margaret Mallory ; s engleskoga preveo Mladen Jurčić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 352 str. ; 21 cm. - (Svi kraljevi ljudi ;  1)
Noć prije svog vjenčanja za viteza po kraljevom izboru, mlada djevojka Catherine iskrada se u konjušnicu. Tamo iznenadi mladog viteza Williama koji spava u štali i taj susret oboje nikad neće zaboraviti. Pet godina poslije, Catherine izdaje svog muža kako bi zaštitila kralja, a on njen život i njenog sina stavlja u ruke potpunog neznanca. Međutim, William odmah prepozna Catherine te je odluči oženiti. Njih dvoje moraju naučiti vjerovati jedno drugome i voljeti se suočeni s prijevarom, ratom, strahom i neizvjesnošću...
 

142.

Mankell, Henning, 1948-2015
Peta žena : [šesti slučaj istražitelja Kurta Wallandera] / Henning Mankell ; s njemačkog prevela Branka Grubić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2022. - 575 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.   403)
Šesti roman serijala o istražitelju Kurtu Wallanderu. Pet žena ubijeno je u Alžiru – četiri francuske redovnice i jedna    švedska turistkinja, Anna Ander. Smrt pete žene policija će pod političkim pritiskom zataškati, međutim, jedna službenica  ipak će o tragičnom događaju pismeno obavijestiti žrtvinu kćer u Švedskoj. Istražitelj Wallander vraća se s odmora u Italiji i  sa svojim suradnicima nastoji otkriti počinitelja okrutnih ubojstava u Ystadu, a neki tragovi ukazuju na njihovu povezanost s nerazriješenim pokoljem žena u afričkom  samostanu.

143.

Margarita, navarska kraljica, 1492-1549
Heptameron / Margareta Navarska ; prevela s francuskog Marina Alia Jurišić. - Zagreb : Zagrebačka naklada, 2021. - 415 str. ; 25 cm
Zbirka od 72 novele jedno je od najznačajnijih književnih djela renesanse. Margareta, žena čijoj su se mudrosti divili François Rabelais i Erazmo Roterdamski, rođena je 1492., a kraljicom Navare postala 1526. godine udajom za Henrika II Navarskog. Djelo počinje okupljanjem deseteročlane družine kojoj poplava onemogućuje putovanje pa oni, čekajući da se izgradi most, vrijeme krate sjedeći na livadi i pripovijedajući priče. Po uzoru na Boccaccia, zbirka je trebala sadržavati   stotinu novela, ali je autoricu u tome spriječila smrt. Prvo izdanje, uvelike cenzurirano i osuđivano u klerikalnim krugovima, objavljeno je u Parizu 1558. godine, dok je originalna, necenzurirana verzija svjetlo dana ugledala tri stoljeća kasnije. Priče nude plastičan prikaz života u Francuskoj u 16.  stoljeću.

144.

Marijanović, Stanislav, slikar, 1957-
Veslači u tuđem lijesu i druge pripovijesti / Stanislav Marijanović. - Zagreb : Sipar, 2021. - 299 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Fantast)
Ovom zbirkom pripovijetki suvremeni hrvatski autor – slikar, pisac, ilustrator slikovnica i knjiga za djecu predstavlja se odraslom čitateljstvu. Zbirka se sastoji od ukupno deset pripovijetki, a autor je u njima zabilježio neočekivane zgode obično- neobičnih ljudi, prožete specifičnim humorom i ironijom te začinjene   fantastikom.

145.

Marrs, John
Putnici / John Marrs ; s engleskoga prevela Morana Mazor. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2021. - 400 str. ; 24   cm
Velika Britanija će u skoroj budućnosti prometnice iz sigurnosnih razloga pretvoriti u autonomnu mrežu. U prometu više neće sudjelovati automobili kakve poznajemo nego autonomna vozila, tj. vozila bez kočnice, papučice gasa i volana,  kojima upravlja umjetna inteligencija. Nakon što jednog dana sjednu u svoje automobile, osam osoba doznat će da je sustav hakiran, a da su oni unutra zaključani i da će uskoro poginuti. Sve snimaju kamere, a gledatelji koji prate brutalni "reality show" ujedno odlučuju o tome tko će od putnika poginuti, a tko ostati na životu. Pitanje je tko stoji iza emisije i tko upravlja automobilima.

146.

Martela, Frank, 1981-
Divan život : što našu egzistenciju čini smislenom / Frank Martela ; [prijevod s engleskog Vinko Zgaga]. - Zagreb : Planetopija, 2021. - 209 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Planetopija)
Finski filozof traži odgovore na pitanje zašto ljudi traže smisao. Promišljanja o smislu života vode i do suočavanja s apsurdnošću života, a prihvaćanje te apsurdnosti vodi do oslobođenja i nalaženja smislenije egzistencije. Putovi do smislenijeg života nalaze se u pronalaženju individualnog smisla. Autor zaključuje da je vrlo važno ulaganje u odnose, pomaganje drugima, ali i zapažanje detalja koji su svojevrsna mala čuda   svakodnevice.

147.

Matić, Anka, 1911-2004
Fragmenti o djetinjstvu : odabrane teme / Anka Matić. - Zagreb : Novi redak, 2021. - 139 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Pedagogija / Novi redak ; knj. 5)
Postumno objavljena zbirka tekstova priznate psihologinje koja je djelovala i stvarala tijekom druge polovine 20. stoljeća. U radovima je riječ o temama vezanima za razvoj i odgoj u ranoj i predškolskoj dobi te mlađoj školskoj dobi, primjerice o  dječjoj igri, likovnom izrazu djeteta te razvoju dječjega govora i mišljenja. U knjigu je uključena i bibliografija svih autoričinih objavljenih radova.

148.

Mavrak, Mirjana, 1965-
Andragoška recepcija književnog teksta / Mirjana Mavrak. - Zagreb : Artresor, 2021. - 203 str. ; 24 cm. - (Raspon ;   knj.
8)
Knjiga je nastala iz nastojanja na povezivanju odgojno-obrazovnog rada i umjetnosti, a na temelju višegodišnjeg istraživanja praktičnih mogućnosti andragoškog čitanja književnog teksta. Teorijska analiza posebnih andragoških djelatnosti   kombinirana je s analizom književnih tekstova – priče, bajke i kratkog romana, iz kojih su odabirane tematske cjeline i     dijelovi bitni za obrazovanje odraslih. Tekst je podijeljen u šest poglavlja, prva četiri bave se odnosom andragogije i estetike recepcije, u petom se nalazi analiza odabranih tekstova, a šesto je posvećeno perspektivama neistraženih prostora   umjetnosti koji bi imali značenje za  andragogiju.

149.

May, Nicola, 1966-
Nađimo se u Cockleberry Bayu : [roman] / Nicola May ; s engleskoga prevela Ana Knežević. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 342 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 577)
U drugom romanu serijala o malom pitoresknom engleskom gradiću, svi junaci opet su na okupu. Rosin dućan za kućne ljubimce i dalje sjajno posluje, a nakon što je pronašla čovjeka svog života, Rosin je svijet ispunjen ljubavlju i toplinom. Taman kada je pomislila kako u životu više nema nikakvih želja, jedna nesmotrena poruka poljuljat će Rosin siguran svijet,    a strahovi i sumnje ponovno vraćaju veliku nesigurnost u život mlade   žene…

150.

Meijer, Eva, 1980-
Kuća za ptice : roman / Eva Meijer ; s nizozemskog prevela Romana Perečinec. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2022. - 254 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Cicero)
Spisateljica ovim romanom svjedoči o odanosti prirodi kao krucijalnoj temi svoga opusa, reflektirajući se na Gwendolen Howard, tajanstvenu Engleskinju opsjednutu ptičjim svijetom. Život joj je intrigantan i zagonetan, prkosi društvenim konvencijama, a inspiraciju iznalazi u svijetu divljine. S četrdeset godina odlučuje napustiti London, preseliti se na selo i posvetiti pticama. Našavši dom u Sussexu, provodi ostatak života osluškujući njihov   pjev.

151.

Mense, Thorsten, 1980-
Kritika nacionalizma / Thorsten Mense ; s njemačkoga preveo Stipe Ćurković. - Zagreb : Mizantrop, 2021. - 240 str. ; 21 cm
Autor kroz deset poglavlja razmatra povijest teorija nacionalističkih ideologija raznih značajnih autora, kritički se odnoseći prema njihovim zaključcima, ističući njihove nedostatke. Među ostalim, težište je na oslobodilačkim pokretima u Africi te etnoseparatizmu u Europi (Baskija, Katalonija, Irska). Autor smatra kako nacionalizam afirmacijom nacionalnih država postaje pretpostavka vlastite normalizacije. Itekako svjestan ambivalentnog shvaćanja nacionalizma, koji je u jednom  slučaju afirmacija imperijalizma, ratova i genocida, dok u drugom može značiti ideologiju emancipacije, autor naglašava važnost diskusija o nacionalizmu u suvremenom svijetu i čvrsto definiranje pojmova kao što su nacija, nacionalna država, narod, etnicitet.
 

152.

Mikšić, Diana, 1975-
Rakovički ustanak 1871. i Eugen Kvaternik : od pobune do kulta nacionalnog junaka : Hrvatski državni arhiv, Zagreb, 7. listopada - 15. prosinca 2021. / [autori izložbe i kataloga Diana Mikšić, Hrvoje Baričević, Leon Bošnjak]. - Zagreb : Hrvatski državni arhiv [etc.], 2021. - 91 str. : ilustr. ; 30  cm
Katalog izložbe u povodu 150. godišnjice Rakovičkog ustanka postavljene u Hrvatskom državnom arhivu. Izložba prati europski prostor i njegove ključne mijene od sredine 19. stoljeća, uži prostor Habsburške, odnosno Austro-ugarske monarhije te hrvatske zemlje s naglaskom na prikaz stanja u Vojnoj krajini kao mjesta ustanka i djelovanja njegovih protagonista. Posebna pažnja posvećena je idejnom začetniku toga događaja – Eugenu Kvaterniku i njegovim najbližim suradnicima.

153.

Millburn, Joshua Fields, 1981-
Voli ljude, koristi se stvarima : a ne obrnuto / Joshua Fields Millburn ; dodatni savjeti Ryan Nicodemus ; [prijevod s engleskog Metka Jelenc]. - Zagreb : Planetopija, 2021. - 306 str. : ilustr. ; 22 cm. -   (Biblioteka alter:ego)
Knjiga o minimalističkom pokretu, koji je dobio zamah nakon ekonomskog sloma 2008. godine, a u pandemijskom kontekstu dobiva dodatne konotacije. Na pitanje "što je esencijalno?", izolirani čovjek zatvoren u četiri zida uviđa kako su   to ljudi i dobri međuljudski odnosi, a ne materijalne stvari. Autori knjige poznati su kao dvojac Minimalisti; obojica su skromnog porijekla, doživjeli su uspon u korporaciji i materijalna postignuća, ali bez zadovoljstva. Knjiga se u sedam   cjelina fokusira na sedam odnosa – stvari, istina, jastvo, vrijednosti, novac, kreativnost, ljudi. Također sadrži i praktične preporuke kako se riješiti viška stvari, ali i kako se snalaziti u svijetu mogućnosti, koji se otvara nakon oslobađanja od   viška stvari. Sljedeća se faza odnosi na to kako živjeti s  namjerom.

154.

Miller, Geoffrey, 1965-
Razum i razmnožavanje : kako je izbor partnera oblikovao evoluciju ljudske naravi / Geoffrey Miller ; preveo s engleskog Marjan Radej. - Zagreb : In.Tri, 2021. - 455 str. ; 22  cm
Studija britanskog evolucijskog psihologa koji polazi od teze kako se ljudski um, ljudska inteligencija, razvila zbog seksualne selekcije, kako bi se povećali izgledi za razmnožavanje. Objašnjava da su oba spola razvila razne načine pokazivanja sposobnosti putem izražavanja kreativne inteligencije, kao što su humor, pripovijedanje, umjetnost, ples, dobrota, vodstvo, kako bi povećavali izglede za opstanak. Na kraju knjige su pojmovnik i opsežna bibliografija.

155.

Miriano, Costanza, 1970-
Ni jedna tvoja bol nije bila uzalud : mistika svakodnevnoga života / Costanza Miriano ; [prijevod Anamarija Lovrić]. - Koprivnica : Figulus, 2021. - 161 str. ; 22 cm
Autorica priča priče ljudi koji su proživjeli duboke patnje. Primjeri iz života obuhvaćaju razne probleme s kojima se ljudi suočavaju – od bolesti, siromaštva, raspada braka, razočarenja, prevara, itd., no kroz boli i patnje otvaraju se oči za put spasenja. Bog za svakoga ima plan, a patnja je predviđena tim planom. Autorica na kraju knjige poantira: „Kršćanin se svakodnevno bori (...) kako bi se uvjerio da križ nije instrument mučenja i smrti, već oslobođenja i života. Križ predstavlja ulazna vrata za susret s Bogom, posebno mjesto, jedinstveno i neponovljivo u našemu   pozivu.”

156.

Misztal, Barbara A.
Teorije društvenog sjećanja / Barbara A. Misztal ; [prijevod Jasna Ćurković]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2021. - 262 str. ; 24 cm. - (Priručnici / Kršćanska sadašnjost ; sv.  109)
Autorica želi pokazati u kojoj mjeri istraživanje pamćenja dovodi u pitanje dosadašnja sociološka poimanja konstrukcije društvenih identiteta i sukoba. U svijetu nakon hladnog rata, sva društva, a osobito ona koja su nedavno proživjela teška
„herojska” ili jednostavno kaotična razdoblja, nastoje tražiti istinu o svojoj prošlosti, no mjesta i simboli kolektivnih    pamćenja, poput muzeja i spomenika, postaju sve više sporni, pa stoga pamćenje treba promatrati kao proizvod višestrukih konkurentskih diskursa, tvrdi ona.

157.

Monroe, Max
Književni klub milijardera / Max Monroe ; s engleskoga preveo Vicko Ivanović. - Zagreb : 24sata, 2021. - 361 str. ; 22   cm
Treći nastavak serijala "Billionaire Collection". Cap je karizmatičan dobrostojeći muškarac u tridesetima s uspješnom odvjetničkom karijerom. Samouvjeren i zadovoljan svojim životnim stilom, ne vjeruje u vezivanje i sreću s jednom osobom   do kraja života. Nakon što u knjižnici upozna studenticu prava Ruby, unatoč snažnoj međusobnoj privlačnosti, shvaća da    će se morati ipak malo više potruditi kako bi je osvojio, pa pomoć traži u ljubavnim romanima. Iako Cap ima reputaciju srcedrapajućeg ženskara kojega je strah obveza, Ruby se ipak uplete u mrežu njegova šarma i duhovitosti. Može li se Cap zbog one prave promijeniti i prestati slamati  srca?

158.

Morain, Dan
Na Kamalin način : američki život / Dan Morain ; s engleskoga preveli Marija Perišić i Ruđer Jeny. - Zagreb : 24sata, 2021. - 323 str. ; 24 cm
Biografija Kamale Harris, viđena očima dugogodišnjeg reportera Los Angeles Timesa, koji je od samih početaka pratio životnu priču jedne od najuspješnijih političarki SAD-a. Priča je to o kćeri dvoje imigranata, koja je svojom životnom   sudbinom utjelovila pravi američki san. Po zanimanju tužiteljica, Kamala Harris svojim je napornim i uspješnim radom    postala prva žena crnkinja izabrana na potpredsjednički položaj, a autor je vidi i kao    moguću buduću predsjednicu SAD-a…
 

159.

Moreno-Garcia, Silvia, 1981-
Meksički roman strave / Silvia Moreno-Garcia ; s engleskoga prevela Maja Opačić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 325 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  391)
Mlada i glamurozna Noemí Taboada uživa početkom 50-ih godina prošlog stoljeća u bogatom kulturnom i društvenom   životu Ciudad de Méxica. Kad njezin otac primi uznemirujuće pismo rođakinje Cataline, koja se udala za Engleza iz nekad moćne obitelji vlasnika rudnika srebra, šalje Noemí u daleku provinciju gdje živi Catalinina nova obitelj. Neustrašiva i tvrdoglava Noemí dolazi u staru, oronulu kuću zvanu Kurija, a obitelj Doyle joj odmah nameće niz neobičnih pravila. Dok pokušava pomoći rođakinji, Noemí otkriva strašne tajne Kurije i sudbinu koju su joj Doyleovi namijenili. Jedini saveznik joj   je Francis Doyle, povučeni mladić koji i sam želi napustiti  Kuriju.

160.

Morgan, Sarah, 1948-
Nešto predivno / Sarah Morgan ; prevela s engleskoga Morana Panjkota. - Zagreb : Znanje, 2021. - 331 str. ; 24 cm Zach se od rođenja osjećao suvišnim i neuklopljenim i to ga je pretvorilo u hodajuću nevolju. Brittany je to naučila na   teži način – nakon strastvene veze i rekordno kratkog braka, Zach ju je ostavio. Mnogo godina je prošlo i Brittany je taj ljubavni brodolom preboljela, ali srce će ju iznova izdati kada na ljetovanju na otoku naiđe na Zacha, koji tamo radi kao pilot. Zach   se dobro sjeća što je učinio i zna da više nije dostojan njezine pažnje, ali ni on ni ona ne mogu poreći da temperatura na vrućem otoku dodatno poraste čim se približe jedno drugome. No zaslužuje li netko poput Zacha drugu   šansu?

161.

Moriarty, Liane, 1966-
Tri želje / Liane Moriarty ; s engleskoga prevela Ira Martinović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 378 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 390)
Radnja debitantskog romana poznate spisateljice prati tri sestre u tridesetim godinama – Gemmu, Lyn i Cat. Život organizirane Lyn naizgled je savršen, Cat je nedavno saznala tajnu koja se tiče njezina braka i koja će joj potpuno preokrenuti život, a Gemma, noseći se s problemima iz prošlosti, nastoji pronaći vezu u kojoj će uspjeti izdržati duže od šest mjeseci, neprestano se pitajući je li uopće sposobna za iskrenu, ozbiljnu ljubav. Ispripovijedana iz nekoliko perspektiva, radnja se vraća u prošlost i otkriva pojedinosti iz života sestara. Priča u središte stavlja brak, obiteljski život i odnose općenito te ističe razlike, ali i sličnosti te duboku povezanost triju  sestara.

162.

Munitić, Fea, 1965-
Babel : (nezavršena kronika) / Fea Munitić. - Zagreb : Ibis grafika, 2021. - 183 str. ; 21  cm
„Esejistički diskurs autorica obogaćuje romanesknom invencijom, to jest uspostavlja dijakroni kontinuitet niza ženskih   likova zvanih Erika, koje u lančanom redoslijedu stoje u potrazi za istinom Babilona, dakako nužno neizvjesna ishoda. Sloj po sloj, pitanje po pitanje..., spuštamo se u (mannovski) bunar prošlosti, uranjamo u bezdan pravremena” (iz recenzije T. Maroevića).

163.

Musk, Maye, 1948-
Žena s planom : savjeti za život pun ljepote, avanture i uspjeha / Maye Musk ; prevela Petra Petrač. - Zagreb : Alfa, 2021. - 219 str. : ilustr. ; 20 cm
Popularna predavačica, nutricionistkinja i supermodel u svojoj je knjizi objelodanila vlastita životna iskustva, dajući  čitateljima smjernice kako nakon životnih padova opet pronaći sebe. Uz mnogobrojne savjete za kvalitetniji život, autorica govori i o prednostima zdravog načina života te daje svoje omiljene recepte i savjete o prehrani. Usprkos svojem trnovitom putu do uspjeha, autorica smatra da trenutno živi svoje najbolje godine, do kojih je došla pomnim planiranjem i mudrim potezima, koje je podijelila u ovoj  knjizi.

164.

Napolitano, Ann
Dragi Edwarde / Ann Napolitano ; s engleskoga prevela Aleksandra Barlović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 324 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  353)
Nakon pada aviona u kojem je poginulo 138 putnika, dvanaestogodišnji Edward Adler jedina je preživjela osoba. Dječakovi roditelji i brat bili su među žrtvama avionske nesreće, a njegova priča postat će glavna tema svih televizijskih programa. Na rubu da posve izgubi volju za životom, Edward još jednom kreće u potragu za smislom postojanja te polako pronalazi  čudesne odgovore na svoja dugogodišnja  pitanja.

165.

Nuhanović, Gordan, 1968-
Zavod za apatiju / Gordan Nuhanović. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2021. - 173 str. ; 22 cm. -   (Biblioteka Cicero)
Uslijed višedesetljetne nebrige političkih struktura na svim razinama, istočnim dijelovima zemlje zavladala je masovna apatija. Problem se diže na državnu razinu osnivanjem zavoda koji će se njime znanstveno i terapeutski pozabaviti. Ali to nije sve... Lavirajući svojom satirom između dobroćudnog zafrkantskog humora i groteske koja klizi prema potpunom apsurdu, autor se poigrava društvenim stereotipima, parodira pomodne tehnike samopomoći, primamljiva laka rješenja, samozvane proroke koji imaju lijek za sve, omogućujući tako čitateljima odmak i nešto svježine u pogledu na društvenu stvarnost u kojoj žive.

166.

Nygardshaug, Gert, 1946-
Mengele Zoo / Gert Nygardshaug ; s norveškoga preveo Edin Badić. - Rijeka : Lector, 2021. - 503 str. ; 22   cm
Radnja romana počinje u amazonskoj prašumi, gdje je nakon razaranja njegovog sela dječak Mino jedini preživjeli. Težak životni put odvodi ga sve do sveučilišta, gdje snuje osvetu za uništene živote svojih najmilijih, okuplja krug istomišljenika i utemeljuje pokret Mariposa. Priča o Minovu životu usmjerava se prema pokretanju odlučne akcije protiv svih koji uništavaju život prirode, prema jasnom okolišnom aktivizmu, kakve god akcije   zahtijevao.
Autor romana beskompromisni je okolišni aktivist, a roman, koji je prvi put objavljen 1989. godine, proglašen je najboljim norveškim romanom u posljednjih stotinu  godina.

167.

O'Farrell, Maggie, 1972-
Hamnet / Maggie O'Farrell ; s engleskoga preveli Damir Biličić i Ira Wacha-Biličić. - Zagreb : Profil knjiga, 2021. - 299 str. ; 23 cm
Godina je 1596. Djevojčica Judith iznenada se osjeća jako loše, a njezin brat blizanac očajnički želi pomoći svojoj sestri. Djeca su sama kod kuće jer se roditelji zbog poslovnih razloga nalaze daleko Stratforda. Osjećajući da mu se sestra nalazi u životnoj opasnosti, Hamnet panično traži rješenje. Roditelji, zauzeti svaki svojim poslom, ne slute da će ih samo za par dana zauvijek napustiti jedno od njihove djece… Priča je inspirirana istinitim događajem u kojem Hamnet, jedino muško dijete Williama Shakespearea, iznenada umire. Par godina kasnije, Shakespeare će po svojem preminulom sinu nazvati jedno od najvećih književnih remek-djela svih  vremena.

168.

Obama, Barack, 1961-
Obećana zemlja / Barack Obama ; [prijevod s engleskog Jasna Dokmanović, Jasna Mati, Suzana Szabo]. - Zagreb : Planetopija, 2021. - XIV, 747 str., [32] str. s tablama ; 24 cm. - (Biblioteka  Osoba)
Autobiografija Baracka Obame, nastala nakon završetka njegova osmogodišnjeg predsjedništva Sjedinjenim Američkim Državama. Autoru je cilj iskreno prikazati vrijeme koje je proveo na predsjedničkoj dužnosti, ključne događaje pod      njegovom odgovornošću, važne osobe s kojima je surađivao te političke, gospodarske i kulturne tendencije koje su      ponekad predstavljale najveće izazove za njega i njegovu administraciju. Istovremeno, djelo daje uvid i u osobniju priču Baracka Obame, u začetke njegove karijere u javnoj službi i važnost povezivanja sa zajednicom u kojoj je našao svrhu svog života.

169.

Olsen, Gregg, 1959-
Košnica / Gregg Olsen ; s engleskoga prevela Mirna Roksandić. - Zagreb : 24sata, 2021. - 443 str. ; 21 cm.   - (Trend)
Na dnu slapa pronađeno je mrtvo tijelo studentice novinarstva. Detektivka Lindsay Jackman doznaje da je ubijena djevojka istraživala ubojstvo počinjeno prije dvadeset godina, koje je dovela u vezu s kontroverznom Marnie Spellman, uspješnom proizvođačicom prirodne kozmetike na bazi pčelinjih proizvoda i duhovnom učiteljicom, nastanjenom na otoku Lummi u  Tihom oceanu. Marnie navodno komunicira s Majkom Prirodom, a njezina karizmatičnost priskrbila joj je brojne sljedbenike, čiji najuži krug čini nekoliko žena koje su se odrekle uobičajenog načina života i postale pčele u Košnici, a Marnie njihova matica. Međutim, Košnica krije i svoje tajne.

170.

Olsen, Gregg, 1959-
Nikome ni riječ / Gregg Olsen ; s engleskoga prevela Anja Prpić. - Zagreb : 24sata, 2021. - 368 str. ; 21  cm
Roman nastao prema istinitoj priči o disfunkcionalnoj obitelji iz američkoga gradića Raymonda u državi Washington. Shelly Knotek, majka triju kćeri, počinila je niz ubojstava bliskih osoba, a svoje je žrtve izlagala teškom fizičkom i psihičkom zlostavljanju i ponižavanju. Monstruozna majka maltretirala je i svoje kćeri, koje su spas pronašle u međusobnoj ljubavi i podršci. Za počinjena zlodjela Knotek je 2004. godine osuđena na dugogodišnju zatvorsku   kaznu.

171.

Osnove marketinga
Osnove marketinga / Tihomir Vranešević ... [et al.]. - Zagreb : Ekonomski fakultet Sveučilišta, 2021. - XIII, 437 str. : ilustr. ; 30 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Sveučilišni udžbenik, namijenjen kolegiju Osnove marketinga na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, sastoji se od  14 poglavlja koja obuhvaćaju 4 cjeline. Na početku knjige marketing je postavljen u širi kontekst kako bi se razumjela temeljna filozofija marketinga i funkcioniranja tržišta, a nakon toga autori ukazuju na važnost etike i društvene odgovornosti. U drugoj cjelini autori se bave istraživanjem tržišta, ponašanjem potrošača te segmentacijom i pozicioniranjem. U trećoj cjelini fokus     je stavljen na proizvode i usluge, cijene, prodaju i distribuciju te marketinšku komunikaciju. Zadnja cjelina posvećena je planiranju i metrici marketinških aktivnosti te njihovim nositeljima. U udžbeniku su prikazana i određena istraživanja   povezana utjecajem pandemije bolesti uzrokovane virusom  COVID-19.

172.

Örkeny, Istvan, 1912-1979
Jednominutne novele / Istvan Örkeny ; odabrao Zoltan Frater ; s mađarskoga prevela Mirta Maltar. - Zagreb : Disput, 2021. - 240 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Kaleidoskop ; knj.  18)
Najpoznatije djelo mađarskog pisca, začetnika mađarske groteske i predstavnika drame apsurda. Pisac je u ovoj krajnje sažetoj formi "jednominutnih" novela nastojao opisati stvari ukazujući na njihovu suštinu. Duljina novela varira od nekoliko redaka do dvije, tri stranice, a obilježja su im parabolična, ironična i groteskna. Temelje se na opozicijama kao što su: osjećajno - trezveno, ontološko - banalno, racionalno - iracionalno. Prije novela autor navodi uputstva za njihovu upotrebu, u kojima naglašava kako su unatoč kratkoći to cjelovita djela, čiji je važan dio i sam   naslov.

173.

Paladino, Zrinka, 1972-
O Zagrebu i --- : Telegramovih 48 (+2) / Zrinka Paladino. - Zagreb : Telegram media grupa, 2021. - 378 str. : ilustr. ;  23
cm
Osvrti i analize povjesničarke arhitekture posvećene su aktualnim arhitektonskim, većinom zagrebačkim temama. Tekstovi su prethodno objavljivani u Telegramu, a nastajali su u periodu od 2018. do 2020. godine. Podijeljeni su u osam cjelina: Životi i djela, Ljubavi, Dosezi, Poredbe, Propusti, Iskoraci, Prijetnje, Potresi i druge katastrofe. Prethodi im tekst u kojem autorica objašnjava razloge odlaska s mjesta zamjenice pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i   prirode, pod naslovom "Čuvarima grada", a djelo završava tekstom "O nužnosti zabrane šupaka". Svi su članci datirani pa    je lako uspostaviti i kronologiju opisanih zbivanja u Zagrebu. Na koricama je bilješka o   autorici.

174.

Parks, Adele, 1969-
Takve sam sreće / Adele Parks ; s engleskoga prevela Hana Klak Ustolin. - Zagreb : Stilus knjiga, 2021. - 438 str. ;   22
cm
Lexi i Jack već godinama igraju lutriju sa svojim prijateljima. Svaki puta uplate iste brojeve, nadajući se da će im čarobni    listić promijeniti život. Malo prije zadnje uplate, prijatelji se međusobno posvade, a sljedeći krug odigraju samo Lexi i Jack. Nakon izvlačenja brojeva Lexi i Jack osvajaju 17 milijuna funti, nakon čega kreću u urnebesno trošenje novaca. Mislili su da  su dobitkom riješili sve svoje životne probleme, međutim, nekadašnji prijatelji ne misle tako i polako smišljaju plan kako      doći do svojeg dijela novca.

175.

Pavić, Milorad, povjesničar, 1966-
Vještina plovidbe : navigacija svjetskim morima u doba velikih geografskih otkrića / Milorad Pavić ; [ilustracije Tina Pavić]. - Zadar : Sveučilište u Zadru, 2021. - 195 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u  Zadru)
U ovom udžbeniku autor na sustavan i cjelovit način sagledava problem navigacije i s njom povezana velika geografska otkrića. U središtu pozornosti je razdoblje između 15. i 16. stoljeća, kada se Europa otvorila svijetu i počela preuzimati središnje mjesto u kreiranju svjetskog poretka. Osim na velike istraživačke ekspedicije i poznate pomorce, autor ukazuje i    na pozadinu tih pothvata, na napore prethodnih generacija pomoraca, brodograditelja, geografa, matematičara i astronoma koji su omogućili da do takvih poduhvata dođe - stvorivši geografske karte, plovidbene priručnike za navigaciju, metode za određivanje položaja na moru, instrumente za određivanje geografske širine i dužine   itd.

176.

Pazman, Josip, 1863-1925
Život svetog Josipa : po sv. Pismu, po predaji sv. Otaca i po nekim piscima / Josip Pazman. - Zagreb : Ognjište, 2021. - 187 str. : slika autora ; 22 cm. - (Knjižnica Vjera-Nada-Ljubav ;  2)
Mons. dr. Josip Pazman, hrvatski svećenik, teolog, filozof, sveučilišni profesor i političar, ovu knjigu napisao je davne 1900. godine. U 16 poglavlja autor je oslikao život svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske. Predgovor je napisao đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Đuro Hranić. U knjizi se nalaze i Dodatak: Okružnica sv. Oca pape Leona XIII. te   Molitva sv. Josipu.

177.

Pervan, Tomislav, 1946-
Dag Hammarskjöld : život i djelo : (u povodu 60. obljetnice smrti 1961. - 2021.) / Tomislav Pervan. - Hrvatski Leskovac : Treći dan : Hrvatski katolički zbor MI, 2021. - 71 str. : ilustr ; 24  cm
Knjiga je izašla u povodu 60. obljetnice smrti Daga Hammarskjölda - švedskog političara, ekonomista i publicista, a uvid u jednu drugačiju stranu njegova života potpisao je teolog i publicist fra Tomislav Pervan. Dag Hammarskjöld ovoga je puta opisan u ruhu kršćanina i mistika, odnosno kroz sasvim novu, dosad nepoznatu prizmu. Osnove za objavljivanje ove knjige,    u kojoj su prikazani njegov kršćanski svjetonazor i djelovanje, otkrivene su u Dagovom dnevniku, u kojem je bilježio svoja dugogodišnja duhovna promišljanja. Dnevnik je pronađen tek nakon Hammarskjöldove   smrti.

178.

Petitcollin, Christel
Kako izbjeći manipulatore : za one koji beskonačno analiziraju / Christel Petitcollin ; [prijevod Dubravka Celebrini]. - Zagreb : Poetika, 2021. - 241 str. ; 21 cm
Jednostavnim jezikom pisana knjiga o manipulatorima i kako se postaviti spram njih. Knjiga je nastala na temelju autoričina dugogodišnjeg psihoterapeutskog iskustva rada sa žrtvama manipulatora. Isprva autorica objašnjava način djelovanja manipulatora, a potom karakteristike njihovih žrtava, kako ih autorica naziva, iznimnomislećih ljudi. Na kraju iznosi niz tehnika zaštite i izlaska iz začaranog kruga   manipuacije.

179.

Phillips, Tom, publicist
Ljudi : kako smo sje*ali sve što smo mogli / Tom Phillips ; preveo s engleskoga David Edel. - Zagreb : Znanje, 2021. - 247 str. : ilustr. ; 21 cm
Ovo je duhovita knjiga o čovječanstvu i „našoj izvanrednoj sposobnosti da sve zajebemo”, o tome da uz svako postignuće zbog kojeg se ponosimo („umjetnost, znanost, birtije”) uvijek stvaramo i nešto što nas baca u očaj: naš se mozak ponaša kao idiot, neprestano uništavamo mjesta u kojima živimo, imali smo i vojsku koja je uspjela izgubiti bitku u kojoj se   protivnici uopće nisu pojavili, ne uspijevamo predvidjeti nove grozote koje nas čekaju iza ugla, pogrešno shvaćamo samu povijest itd. U završnom poglavlju autor pokušava „postaviti informirane pretpostavke o tome što nam donosi sljedećih nekoliko stoljeća ljudske gluposti”.

180.

Pišem ti priču : zbirka kratkih priča 9. natječaja za kratku priču Gradske knjižnice  Samobor
Pišem ti priču : zbirka kratkih priča 9. natječaja za kratku priču Gradske knjižnice Samobor / [zbirku priredile Maja Klisurić i Draženka Robotić]. - Samobor : Gradska knjižnica Samobor, 2021. - 111 str. ; 20  cm
Zbirka kratkih priča s Devetog natječaja za kratku priču u organizaciji Gradske knjižnice Samobor. Godine 2021.   žiri koji
su činili Julijana Adamović, Nebojša Lujanović i Draženka Robotić odlučivao je o 250 priča. U zbirci je objavljena dvadeset i jedna priča u tri cjeline: Odjeljak nagrađenih (četiri priče), Odjeljak izabranih (petnaest priča) te Priča iz Kvake 23: priče s lokacijskom dozvolom (dvije priče).

181.

Podrug, Toma, 1931-
Promatranje : zapisi iz potkrovlja : moj roman / Toma Podrug ; [ilustracije Toma Podrug]. - Zagreb : Društvo hrvatskih književnika, 2021. - 415 str. : ilustr. ; 18 cm. - (Mala knjižnica Društva hrvatskih književnika ; knj. 243)
O tekstovima koje je okupio u ovoj knjizi autor kaže: „ovim zapisima nastojim mišljenjima istražiti i preispitati svoja stanja, raspoloženja, uzroke i posljedice koji su me doveli do ovoga do čega sam stigao”. Pritom se često referira na druge autore, mislioce i umjetnike te razmatra pitanja poput istine u umjetnosti, kulture koja se temelji na radosti ili patnji, vječnosti, zla i humanosti, urušene civilizacije, izbjegavanja zaborava, istina koje prihvaćamo, odnosa zdravlja/bolesti i duhovnosti,     starosti, smrti itd.

182.

Poretti, Daniela, 1947-
Priče iz bolnice = Racconti dall' ospedale / Elena Daniela Poretti ; [prijevod Srđa Orbanić]. - Zagreb : Despot infinitus, 2021. - 151 str. ; 21 cm
Šest priča o liječničkom osoblju i pacijentima koji su se liječili u nekadašnjoj paviljonskoj bolnici na brdu sv. Mihovila u Puli. Autorica je od 1972. godine zaposlena kao liječnica na odjelu za radiologiju pulske bolnice. Priče su objavljene na hrvatskom i talijanskom jeziku.

183.

Posilović, Pavao, ca. 1600-ca. 1653
Naslađenje duhovno / Pavao Posilović ; priredio Pavao Knezović. - Skradin : Matica hrvatska, Ogranak Skradin ; Drniš : Matica hrvatska, Ogranak Drniš ; Visovac : Franjevački samostan Gospe od Anđela na Visovcu, 2021. - 386 str. : ilustr. ;   22 cm. - (Biblioteka Lapis albus ; knj. 1)
Fra Pavao Posilović, skradinski biskup glamočkog porijekla, svojim književnim opusom pripada hrvatskoj i bosanskohercegovačkoj nabožnoj književnosti 17. stoljeća. Djelo je prvi put objavljeno 1639., a autor ga je posvetio fra Mihi Bogetiću iz Miljevaca. Knjiga je otisnuta na bosančici i latinični je prijepis ulomaka iz djela talijanskih pisaca franjevca    Bartola Cambija i dominikanca Bartola D’Angela o kršćanskom  životu.

184.

Pronađeni u prijevodu : (osobni podsjetnik)
- 2021. - 237 str.
Drugi tom sadrži tekstove iz studentske bilježnice ovog romanista u kojima niže prijevode francuskih, španjolskih i portugalskih autora na hrvatski, kao i hrvatskih na talijanski. Neki autori čiji su prijevodi na hrvatski objavljeni u ovoj knjizi  su Pascal, de Musset, Proust, Valery,  Apollinaire, de Espronceda, de Castro, de la Serna, Salinas, Jimenez. Neki hrvatski pjesnici u prijevodu na talijanski su Nazor, Polić Kamov, Ujević, Andrić, Krleža, Šimić, Košutić, Cesarić, Šop, Ivšić... Posljednji dio knjige odnosi se na stvaralaštvo iz razdoblja Domovinskog rata, pa su objavljeni prijevodi Devidea, Mrkonjića te tri priče Siniše Glavaševića. Ovako sabrani fragmenti prijevoda svojevrsan su zbir autorovog prevoditeljskog djelovanja.

185.

Radaković, Borivoj, 1951-
Ne plači, dušo / Borivoj Radaković. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 171 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj.   578)
U vremenu već obojenom tjeskobom pandemije, u jedanaest priča radnjom smještenih u Zagreb, umoran i rezigniran grad koji je izgubio dobar dio svojega entuzijazma i sjaja metropole, nižu se trenuci iz života njegovih stanovnika. Suvremena svakodnevica sa svojim gdjekad grotesknim, istodobno tužnim i smiješnim komponentama, neprestani je ispit izdržljivosti     za ljude koji pokušavaju odživjeti i preživjeti svoje strasti i strahove, žudnje i nerazumijevanja, dok se svađaju i vole, sami ili    u društvu, usamljeni, ponekad opsesivni, prepuni karakternih manjkavosti, ustrajni u traženju smisla i   ljubavi.

186.

Reynolds, Allie, 1978-
Na ledu / Allie Reynolds ; s engleskoga prevela Marija Perišić. - Zagreb : 24sata, 2021. - 415 str. ; 22 cm. -   (Trend)
U zimovalištu u francuskim Alpama okuplja se petero prijatelja, na istom mjestu gdje su prije deset godina zajedno trenirali snowboarding. Njihovo posljednje druženje obilježio je misteriozni nestanak šeste prijateljice, Saskije Sparks, koja nikad   nije pronađena. Odmah po dolasku u zimovalište postaje jasno da su postali dio neke čudne igre. Osim spomenute    petorke, u hotelu nema drugih gostiju ni zaposlenika. Dobivaju provokativne poruke, a nakon što im nestanu mobiteli i   žičara prestane raditi, društvo hvata panika. Tko ih je pozvao? Tko im priređuje smicalice i zašto? Nitko nikome ne vjeruje,   ali svakome je jasno da će se, ne uspiju li otići odavde, dogoditi   zlo.

187.

Riel, Ane, 1971-
Smola / Ane Riel ; prevela s danskoga Marina Kopjar. - Zagreb : Vorto Palabra, 2021. - 246 str. ; 24  cm
Liv odrasta u izoliranoj kući, u obitelji koja je sve samo ne obična – njezin otac proglasio ju je mrtvom kako ju nitko nikad  ne bi tražio, poslao u školu ili odveo u opasan svijet. Njezina majka teško se kreće i još teže govori, kuća u kojoj žive prepuna je nakupljenih predmeta i smeća, a noću Liv odlazi s ocem u obližnje naselje gdje provaljuju u kuće i kradu. Iz svoje dječje perspektive, Liv se osjeća sigurnom i voljenom, a od oca je naučila što smije, a što ne smije raditi i govoriti kako bi obitelj ostala na okupu. Čak ni smrt nekih od članova obitelji neće ju uvjeriti da je nešto u njihovom domu veoma pogrešno…

188.

Riggs, Ransom, 1979-
Pustošenje Vražjeg rala : šesti roman o domu gospođice Peregrine za čudnovatu djecu / Ransom Riggs ; s engleskoga prevela Ana Josić. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2021. - 466 str. : ilustr. ; 22   cm
U šestom nastavku priče o gospođici Peregrine i čudnovatoj djeci, Jacob i Noor nastavljaju svoju pustolovinu. Nakon što jedva izvuku živu glavu, u Vražjem se ralu napokon sastanu s čudnovatom djecom i gospođicom Peregrine. U Ralu vlada kaos i sve nagovještava dolazak Caulove vojske. Caul je moćniji no ikada, a proročanstvo kaže da jedino što može zaustaviti njegov destruktivni plan jest dolazak Noor na zborno mjesto sedmero čudnovatih. Ali gdje je zborno mjesto? To moraju brzo otkriti jer sudbina svijeta čudnovatih ovisi o  njima.

189.

Riley, Lucinda, 1968-
Tajanstvena sestra / Lucinda Riley ; prevela s engleskoga Jelena Pataki. - Zagreb : Egmont, 2021. - 622 str. ; 21 cm. - (Sedam sestara ; 7)(Puls)
Sedmi nastavak serijala Sedam sestara. Nakon otkrića obiteljskog odvjetnika Georga Hoffmana o pronalasku njihove neuhvatljive sestre, šest sestara kreće u potragu. Sa samo jednim tragom, slikom smaragdnog prstena u obliku zvijezde, njihova misija vodi ih na putovanje preko Novog Zelanda, Kanade, Francuske i Švicarske pa sve do Irske. Dok traže sestru, otkrivaju obiteljsku priču ispunjenu rizikom, vjerom, ambicijom, odanošću, nadom, hrabrošću i preživljavanjem. U međuvremenu, tajanstvenoj Mary se gubi trag. Hoće li je ikada  pronaći?

190.

Roberts, Nora, 1950-
Besmrtni u smrti : treća knjiga serijala : [roman] / J. D. Robb ; s engleskoga prevela Leona Grujić. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 319 str. ; 21 cm. - (Trilogija U smrti ; knj. 3)(Biblioteka Ambrozija ; knj.  565)
Treći roman futurističkog kriminalističko-ljubavnog serijala "U smrti" odvija se 2046. godine. Pripremajući se za vjenčanje s irskim miljarderom Roarkeom, policajka Eve Dallas odlazi kod modnog kreatora Leonarda s prijateljicom Mavis Freestone, gdje izbija incident s vrhunskom manekenkom Pandorom. Međutim, Pandoru ubrzo pronađu mrtvu, a zbog toga je i Mavis   u nevolji. Stoga Eve ulazi u svijet visoke mode kako bi pomogla prijateljici i tamo nailazi na nasilan, pohlepan svijet kojim vlada neopisiva želja za moći, ljepotom i vječnom mladošću. Iako tragovi upućuju na jednu stranu, Eve sluti da je zločin povezan s opasnom drogom koju zovu  "besmrtnost"...

191.

Rose, Reginald, 1920-2002
12 gnjevnih ljudi / Reginald Rose ; prijevod Domagoj Čavrak. - Zagreb : Krug knjiga, 2021. - 159 str. ; 21 cm    Radnja drame odvija se u prostoriji za porotu suda u New Yorku. Godina je 1957. i dvanaestorica porotnika odlučuju o
sudbini šesnaestogodišnjeg mladića optuženog za ubojstvo oca. Njihova odluka mora biti jednoglasna, a bude li glasila
„kriv je“, mladić će biti pogubljen. Slučaj se u početku čini jasan, međutim, jedan porotnik iskazuje sumnju u dokaze protiv mladića jer činjenice se mogu iskriviti osobnostima ljudi koji ih prenose. Kako se rasprava razvija, sve više porotnika prihvaća njegovu logiku… Drama prema kojoj je Sidney Lumet snimio istoimeni igrani   film.

192.

Rosini, Fabio, 1961-
Kako započeti iznova : put istinskoga životnog preporoda / Fabio Rosini ; [prijevod Mislav Vušković]. - Split : Verbum, 2021. - 228 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Verbum ;  172)
Bibličar, glazbenik, svećenik, pedagog i govornik pokrenuo je projekt „Deset riječi“ – kateheze na temelju Deset Božjih zapovijedi. U svojoj novoj knjizi prikazuje put primjenjiv na svakog čovjeka kroz niz novih početaka koje prolazi kroz život. Na duhovnom putu prema samom sebi važna je snaga Božje riječi koja preobražava osobu. Stoga autor prati Knjigu Postanka i šest dana iz izvještaja o stvaranju koji čitatelju mogu poslužiti kao primjer modela novog početka, izvor nadahnuća i istine da je svaki čovjek ljubljen takav kakav  je.

193.

Rovelli, Carlo, 1956-
Red vremena / Carlo Rovelli ; s talijanskoga prevela Ela Agotić. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2021. - 185 str. : iustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Vretence 1999-2021 : Dvadeset druga godina naklade Vuković &  Runjić)
Autor je teorijski fizičar koji se bavi fizikom prostora i vremena te kvantnom gravitacijom dajući tim istraživanjima velik doprinos. U ovoj knjizi bavi se misterijem vremena te kaže: "Fizika nam pomaže da se probijemo kroz slojeve te tajne. Pokazuje kako je vremenska struktura svijeta drugačija od onoga što nam se intuitivno čini". Rovelli povezuje fiziku s književnošću, filozofijom i povijesti umjetnosti, čime stječe i čitatelje koji nisu primarno    znanstvenici.

194.

Sahiner, Seray, 1984-
Nema straha / Seray Sahiner ; prevela s turskoga Maja Tutavac. - Zagreb : Opus Gradna, 2021. - 152 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Panorama)
Knjiga donosi dvanaest kratkih priča, lokalno obojenih, no istodobno univerzalnih u propitivanju tema poput društvene pravednosti i ženskih prava u mizoginom okružju. Mladi bitnici, pripadnici radničke klase, romski svirači, ostarjele gatare, podstanari - sve redom ljudi „promašenih“ sudbina, čije životne priče perspektivna mlada turska autorica poetskim rječnikom uključuje u koloplet života, kreirajući tako antijunake koji ironiziraju banalnost   svakodnevice.

195.

Samuel, Julia, 1959-
I to će proći : priče o promjeni, krizama i novim početcima / Julia Samuel ; [s engleskoga prevela Silvija Čolić]. -   Zagreb
: Mozaik knjiga, 2021. - 422 str. ; 19 cm
Knjiga poznate obiteljske psihoterapeutkinje podijeljena je u poglavlja: obitelj, ljubav, posao, zdravlje i identitet. Kroz ovih   pet glavnih životnih aspekata autorica iznosi primjere dobre prakse kako bi čitateljima dala smjernice o tome kako se nositi    s procesima promjena u trenucima životnih kriza. Knjiga sadrži intimne priče o ljudima koji pokušavaju pronaći vlastiti     način prilagodbe na novonastale situacije, a svaka osobna priča ujedno predstavlja i univerzalan odgovor na probleme s kojima se mnogi u životu susreću.

196.

Santagata, Marco, 1947-2020
Dante : roman o njegovu životu / Marco Santagata ; prevele s talijanskoga Tanja Čale i Antonija Radić. - Zagreb : Sandorf, 2021. - 508 str. ; 25 cm. - (Biblioteka Predikat)
Kao jedan od najvećih stručnjaka za sve što se tiče Dantea, autor hiperrealistički precizno predstavlja Dantea kao osobu (pisca, intelektualca, vojnika, muža, oca, viđenu osobu, političara), njegova književna djela te društvena i politička zbivanja    u njegovo doba. Zahvaljujući ovoj knjizi čitatelji će bolje razumjeti zašto je Dante pojedinog papu i kardinala, vojvodu,   klipana ili ratnika smjestio u određenu zonu Pakla te kako se on kao bijedni izbjeglica superiorno obračunao sa svojim tlačiteljima i progoniteljima, s tiranima i izdajicama. Vodeći čitatelje na putovanje ovozemaljskim Danteovim životom, autor otkriva kako je cijela „Božanstvena komedija“ velika i nedostižna, za svoje doba   „revolucionarna” autobiografija.

197.

Saroyan, William, 1908-1981
Smion mladić na letećem trapezu i druge priče / William Saroyan ; prijevod Mia Pervan. - Zagreb : Zagrebačka naklada, 2021. - 255 str. ; 20 cm
Zbirka pripovijetki zapisanih u vrijeme Velike depresije u Americi objavljena je 1934. godine. Autor na jednome mjestu kaže da ima samo jednu priču – čovjeka. Njegovim pričama kroče siromašni, mladi ljudi, imigranti, pisci koji se bore protiv nepisanja, a upravo je takav glavni lik naslovne pripovijetke – nezaposleni mladić koji, usprkos tome što umire od gladi, sa zahvalnošću gleda na svaki proživljeni trenutak. Ovo je prva objavljena knjiga Williama Saroyana, američkoga pisca armenskih korijena, kod nas uglavnom poznatog po knjigama za djecu „Tata, ti si lud“ i „Mama, volim   te“.

198.

Scott, J. S.
Uhvaćena : slučajni milijarderi, knjiga prva / J. S. Scott ; s engleskoga preveo Davor Lerinc. - Zagreb : 24sata, 2021. - 291 str ; 22 cm. - (Slučajni milijarderi ; knj.  1)
Prvi dio serijala „Slučajni miijarderi“. Jade Sinclair mlada je aktivistica za zaštitu divljih životinja. Iznenadno i neočekivano saznanje da pripada vrlo bogatoj dinastiji donosi joj veliki životni preokret. Eli Stone bogat je i privlačan, a potraga za pustolovinama glavna mu je zanimacija. Dok se Jade polako navikava na novonastalu životnu situaciju, Eli osmišljava pakleni plan o kojem ona ništa ne zna – na tečaju preživljavanja u divljini ona će biti njegova savršena ljubavna lovina…

199.

Scott, J. S.
Zaljubljena : slučajni milijarderi : knjiga treća / J. S. Scott ; s engleskoga prevela Anja Prpić. - Zagreb : 24 sata, 2021. - 309 str. ; 21 cm. - (Slučajni milijarderi ; knj.  3)
Treća knjiga iz serijala "Slučajni miliijarderi" prati Setha Sinclaira, koji se preko noći prometnuo iz građevinskog radnika u milijardera, odnosno investitora u nekretnine, i Riley Montgomery, lijepu, inteligentnu i svojeglavu zaštitnicu ptičjeg svijeta.   A upravo na Sethovom zemljištu obitava ugrožena vrsta, dok je on tamo zamislio izgraditi luksuzno odmaralište. Međutim, Seth je smislio kako postići dogovor s Riley. Ako zbog ptica treba odustati od gradnje na zemljištu, traži da ga Riley prati    na elitnim zabavama, kako ga ne bi salijetale sve slobodne žene San Diega i okolice, kao njegova lažna cura...

200.

Scott, J. S.
Zapetljana : slučajni milijarderi, knjiga druga / J. S. Scott ; s engleskoga prevela Anja Prpić. - Zagreb : 24sata, 2021. - 281 str. ; 21 cm. - (Slučajni milijarderi ; knj.  2)
Druga knjiga serijala „Slučajni milijarderi“. Aiden Sinclair ima dvije ljubavi – ribarenje i ženu svog života Skye Weston, koju vidi kao buduću suprugu. Kada se nakon dvomjesečnog odsustva konačno vrati kući, Aidena čeka neugodno iznenađenje. Ljubav njegova života udala se za drugoga. Nakon gotovo deset godina, lijepa kao i prije, Skye se vraća u grad u kojem još uvijek živi Aiden. Njezina bivša ljubav sada je multimilijarder i čini se da je nikada nije   zaboravio…

201.

Scurati, Antonio, 1969-
M : dijete svojega vremena / Antonio Scurati ; prevela s talijanskog Ana Badurina. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 757   str.
; 24 cm
Prvi od pet najavljenih Scuratijevih romana o Benitu Mussoliniju započinje 23. ožujka 1919., kada taj bivši istaknuti   socijalist, ljevičar i protivnik ulaska Italije u Prvi svjetski rat, u Milanu uz pomoć mladih ratnih veterana osniva Borbeni odred (Fascio Italiano di Combattimento). Fašistički pokret rađa se u trenutku kad Italija nakon strašnih ratnih stradanja može uživati tek u jalovoj pobjedi. Državu svakodnevno potresaju štrajkovi, opće nezadovoljstvo korupcijom i nesposobnošću vladajućih i strah od komunističke revolucije. Pristaše fašizma, slično kao pripadnici u isto vrijeme aktivnog futurističkog pokreta, veličaju rat, nasilje i nacionalizam te su spremni srušiti sve staro i ponovno Italiju učiniti moćnom i   velikom.
Mussolini lukavim potezima, spremnošću i na nasilno postupanje i na pregovaranje, nakon Marša na Rim krajem listopada 1922. od kralja dobiva mandat za sastavljanje vlade, postaje najmlađi talijanski premijer u povijesti i počinje raditi na tome  da parlament potpuno podčini fašizmu. Iako je svjestan da Talijani žele mir i sigurnost, i dalje koristi brutalno skvadrističko nasilje kako bi se obračunao s neistomišljenicima. Nasilje kulminira otmicom i ubojstvom Giacoma Matteottija, glavnog tajnika Socijalističke stranke, u lipnju 1924. godine. Mussolini nakon toga jedva uspijeva očuvati svoj položaj na čelu    Vlade, no vještim manipulacijama izvlači se i nastavlja dalje. Roman se temelji na autentičnim dokumentima, novinskim člancima, pismima i biografijama čitavog niza osoba iz talijanskog političkog i javnog života toga vremena, od kojih su    među pristašama fašizma navedeni i Arturo Toscanini, Filippo Tommaso Marinetti, Benedetto Croce i Luigi  Pirandello.

202.

Senker, Vojko, 1945-
Libijski košmar : zapisi "zamjenika posebnog predstavnika" / Vojko Senker. - Zagreb : Disput, 2021. - 386 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Srednji put ; knj. 32)
Autor je radio kao diplomat u Libiji od 2008. do 2014. godine, pa je bio svjedokom mnogih prijelomnih zbivanja u toj zemlji (završnice Gadafijeve vladavine, kaosa revolucije i života nakon nje). Iznoseći intimna, osobna i obiteljska svjedočenja, istovremeno analitički i informativno prikazuje suvremenu povijest Libije te posebno događaje u vrijeme libijske krize. Kao hrvatski diplomat, veliku pozornost posvećuje odnosima Libije i Hrvatske te čitateljima, kao u nekom trileru, otkriva, primjerice, kako je to biti na opasnoj „tajnoj misiji” hrvatskog predstavnika u   Bengaziju.

203.

Sincero, Jen, 1965-
Ti si opasna faca / Jen Sincero ; s engleskoga prevela Sanja Marić. - Lasinja : Budilnik izdavaštvo, 2021. - 240 str. ;   21
cm
Knjiga motivacijske govornice podijeljena je u dvadeset sedam poglavlja u kojima autorica kroz različite životne priče daje smjernice svojim čitateljima. Kako prepoznati i promijeniti destruktivna uvjerenja koja stoje na putu realizacije velikih ciljeva  ili kako živjeti život u obilju i zadovoljstvu, samo su neka od pitanja na koja autorica daje odgovore. Svako poglavlje   sadržava i vježbe.

204.

Skoko, Iko, 1963-
Franjevci u djelima Ive Andrića / Iko Skoko. - Zagreb ; Sarajevo : Synopsis ; Mostar : Sveučilište u Mostaru, 2021. - 143 str. ; 21 cm
Hercegovački franjevac fra Iko Skoko u ovoj se knjizi bavi odnosom franjevaca i Andrićeve poetike, odnosno likovima franjevaca u Andrićevim knjigama. Čitajući Andrićeve romane i novele, čitatelji susreću četrdesetak likova franjevaca, posebno franjevaca „ujaka”, koje spominje imenom i prezimenom (među njima se ističu likovi fra Marka Krnete, fra Petra, zvanog Tufegdžija, i fra Grge Martića). Uz žive susrete i prijateljevanja s franjevcima Bosne Srebrene na nobelovca je utjecala i franjevačka pisana ostavština, posebno ljetopisi  samostana.

205.

Slimani, Leila, 1981-
Rat, rat, rat. - 2021. - 287 str.
Prvi dio trilogije "U zemlji drugih" portret je obitelji podijeljene između arapskog i francuskog identiteta u burnim vremenima velikih društvenih promjena. Mathilde je kao djevojka željna zabave, ljubavi i pustolovina u rodnom Elzasu upoznala   Aminea, Marokanca koji se borio u francuskoj vojsci. Nakon završetka rata mladi se par oženio i otišao u Maroko, gdje se Mathilde susreće s potpuno drukčijom kulturom i načinom života. Dok Amine svu snagu ulaže u poljoprivredu i imanje na kojem žive, Mathilde odgaja njihovo dvoje djece i suočava se s brojnim razočaranjima, oskudicom i osjećajem    nepripadanja. Istodobno se javlja sve jača želja Marokanaca za osamostaljenjem od francuskih kolonizatora, pa situacija u zemlji postaje napeta.

206.

Stahl, Stefanie, 1963-
Toplina gnijezda koja daje krila : pružiti oslonac i pokloniti slobodu - odgoj bez odgajanja / Stefanie Stahl, Julia Tomuschat ; [prevoditeljica Nikolina Palašić]. - Split : Harfa, 2021. - 238 str. ; 23 cm. - (Knjige koje vole   djecu)
Knjiga je namijenjena roditeljima koji žele da im djeca odrastu u snažne, slobodne, stabilne i sretne ljude. Ne donosi konkretne odgojne savjete, nego upravo suprotno – pruža smjernice za odgoj bez   odgajanja.

207.

Stepanova, Marija Mihalovna, 1972-
Sjećanja, sjećanja : romanca / Marija Stepanova ; prevela s ruskog Tatjana Radmilo. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 463 str. ; 21 cm
Dnevnici, pisma, bilješke i mnoštvo fotografija koje ostanu nakon smrti tete Galje polazna su točka od koje će     pripovjedačica započeti rekonstrukciju obiteljske povijesti. Gledajući te fragmente, materijalne potvrde postojanja niza generacija jedne građanske židovske ruske obitelji, niza života koji su prošli ne ostavivši nikakva dramatična traga u    svjetskoj povijesti, ispisuje obiteljske portrete u nostalgičnom evokativnom tonu, gradeći sjećanje dugo    dvjestotinjak godina.

208.

Sto društvenih inovacija iz Finske : kako je Finska postala to što jest - političke, društvene i praktične  inovacije
Sto društvenih inovacija iz Finske : kako je Finska postala to što jest - političke, društvene i praktične inovacije / uredio Ilkka Taipale ; prevela sa finskog Dušica Božović. - Zagreb : Knjigra, 2021. - 382 str. ; 21  cm
Udomaćilo se govoriti o društvenim inovacijama (onima koje se ne mogu patentirati) kao temelju finske države blagostanja - sve tehničke inovacije za svoj su preduvjet imale društvene inovacije. Ova je knjiga zbirka tekstova o sto društvenih,    političkih i svakodnevnih inovacija iz Finske, o jednodomnom parlamentu, iskorjenjivanju korupcije, dvojezičnosti, povjesničarima bez granica, besplatnom školovanje od osnovne škole do fakulteta, osnovnom umjetničkom obrazovanju, metodi slikovnih nota, finskoj metodi bajkotvorstva, prepolovljenom broju smrtnih slučajeva u prometu, projektu shizofrenija, prevenciji samoubojstava, stanovanju uz podršku, očinskom dopustu itd. Autori tekstova briljantna su skupina inovatora, donositelja odluka i onih koji su inovacije  primjenjivali.

209.

Sueskind, Patrick, 1949-
Parfem : povijest jednog ubojice / Patrick Süskind ; s njemačkoga prevela Nedeljka Paravić. - Zagreb : Znanje, 2021. - 305 str. ; 23 cm
U fokusu romana nalazi se Jean-Baptiste Grenouille, čovjek istančanog njuha koji živi samo za jedan cilj, a   to je pronalazak savršenog mirisa o kojem će govoriti čitavo čovječanstvo. Po njegovu mišljenju, takva mirisna kreacija nadišla bi sve mirise ovoga svijeta. Nakon što spozna da bi ključni sastojak takvog mirisa bila esencija mlade djevojke, Grenouille kreće u potragu za savršenim plijenom…

210.

Sutherland, Krystal, 1990-
Kemija srca / Krystal Sutherland ; s engleskoga prevela Morana Panjkota. - Zagreb : Sonatina, 2021. - 311 str. :  ilustr.
; 22 cm
U završnom razredu srednje škole stigla je nova učenica, Grace Town. Sedamnaestogodišnjeg Henryja Pagea odmah je zaintrigirala svojom pojavom. Djelovala je nepristupačno, od glave do pete odjevena u preveliku mušku odjeću, a hodala je  uz pomoć štapa. Profesor Hink odabrao ih je za urednike školskih novina, ali je Grace istog trena odbila tu čast. Henry je u šoku pojurio za njom pa su nastavili razgovor, ali nije mogao raspršiti njezinu tajnovitost. Ipak, sutradan se predomislila, pa  je kroz zajednički rad Henry postajao sve više zaljubljen u tu talentiranu i zanimljivu, a slomljenu Grace. No, kako mu je stalno izmicala, on ju je sve više  idealizirao...

211.

Šalat, Davor, 1968-
Povećalo za poeziju : eseji o pjesništvu / Davor Šalat. - Zagreb : Matica hrvatska, 2021. - 414 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Kratki rezovi)
Eseje okupljene u ovoj knjizi autor je podijelio u tri skupine: eseje o pjesnicima (Golobu, Slamnigu, Zidiću, Stamaću, Sabolu, Fišeru, Bilosniću), pojedinačnim zbirkama pjesama uglavnom hrvatskih pjesnika, objavljenima između 2013. i 2021. godine, te teorijskim knjigama koje se bave poezijom, odnosno djelom Jože Skoka. U knjigu je uvršteno i nekoliko nekrologa kao svojevrsnih biografsko-književnih portreta nekih autora. U ovim se esejima s književnokritičkim i književnoznanstvenim elementima neprestance nastoji povezivati konkretno, pojedinačno i detaljističko s općim i integralnim, pa se oni bave svim razinama pjesama i opusa kojima pripadaju – od fonetske do svjetonazorske i intertekstualne.

212.

Šarar, Frida, 1979-
Ženo, pokrij tu dušu : knjiga tvitova / Frida Šarar. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 111 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 566)
Knjiga je zbirka kratkih tvitova koje je autorica duže vrijeme postavljala na društvene mreže. U aforizmima i poetskim zapisima progovara o ljubavi, apatiji, depresiji, radostima, užicima i tugama, nemajući milosti prema sebi, ali ni prema drugima. Područja o kojima autorica progovara i za koja pokazuje poseban interes podijeljena su u zasebne cjeline - Internet, O ljudima, Blud, Ljubav, Depresija i  Nadrealizam.

213.

Šarčević, Ivan, 1963-
Dijalog iz vjere / Ivan Šarčević. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2021. - 327 str. ; 20 cm. - (Polazišta ;   92)
Knjiga se sastoji od devet članaka nastalih na temelju autorovih izlaganja na znanstvenim i stručnim skupovima, objavljenih    u različitim časopisima i zbornicima između 2003. i 2019. godine. Govori o važnosti i potrebi dijaloga te sustavno analizira različite vrste dijaloga, osobito kroz prikaz međureligijskog dijaloga katolika i muslimana u Bosni i Hercegovini, dijalog s ateistima, kao i dijalog među kulturama. Naglašava važnost truda i strpljenja u svakom dijalogu, a uključuje i vjeru i njezin utjecaj na društvo i Crkvu u Bosni i Hercegovini, ukazujući na moguća rješenja problema koja uočava promišljajući na način kršćanske Isusove riječi.

214.

Šehić, Damir, 1988-
Teološko–bioetičko vrjednovanje ustavnosudskih odluka o pobačaju / Damir Šehić. - Zagreb : Glas Koncila, 2021. - 384 str. : slika autora ; 20 cm. - (Biblioteka Teološke rasprave i komentari ; knj.  30)
Ova je doktorska disertacija prvo sustavno i cjelovito teološko-bioetičko istraživanje ustavnosudskih odluka o pobačaju na polju katoličke teologije, u grani moralne teologije, na hrvatskome govornom području. Autor, prezbiter Zadarske nadbiskupije, zastupa tezu da „hrvatski zakonodavac često nije vrijednosno neutralan s obzirom na to da svi argumenti u  (...) knjizi nastoje pokazati kako se u Republici Hrvatskoj u nekim bitnim rješenjima, pogotovo kad su u pitanju vrijednosti bioetičke naravi, najblaže rečeno, zanemaruju ne samo tzv. 'sensus populi', nego i neka rješenja i naputci međunarodnih kvalificiranih institucija“ (iz recenzenzije J.  Grpca).

215.

Šimac, Jagoda, 1962-
Mila Gojsalić : roman / Jagoda Šimac. - Split : Naklada Bošković, 2021. - 286 str. : fotogr. autorice ; 21 cm. - (Biblioteka Suvremena proza / Naklada Bošković ; 184)
Romansirana biografija o mladoj poljičkoj junakinji Mili Gojsalić koja je 1530. godine junačkim činom spriječila tursko osvajanje Poljičke republike. Uobičajenu dnevnu rutinu stanovnika sela Gata poremetio je napad turskih razbojnika. Nakon grčevite bitke i krvoprolića Turci otimaju Milu, Katu i Katinu majku Jelu. U godini kada se obilježava 500 godina tiskanja Marulićeva epa o biblijskoj heroini Juditi, autorica posvećuje roman svim hrabrim ženama koje su u doba turskih osvajanja doživjele teške sudbine.

216.

Škugor, Mate, 1972-
Glazba za žedno uho / Mate Škugor. - Zagreb : Rockmark, 2021. - 365 str. : ilustr. ; 21   cm
Kao koncertni promotor Mate Škugor često se opirao srednjostrujaškom ukusu, pa je ovdašnjoj publici otkrivao ne samo mnoga nova glazbena imena nego i cijele glazbene galaksije. U ovoj knjizi piše o albumima bendova koji su mu na ovaj ili onaj način odredili život, od klinačkih dana do vremena kad je već bio iskusan promotor. Ovo nije enciklopedija alter-rocka, post-rocka, free-jazza, punka, post-punka, no svakako je poziv na slušanje nekonvencionalne glazbe koju su stvarali autori    i bendovi kao što su Tom Waits, Buzzcocks, Pere Ubu, Violent Femmes, Sonic Youth, Dinosaur Jr., Pixies, Swans,  Butthole Surfers, Fugazi, My Bloody Valentine, Tortoise, Mogwai, Stereolab, Lambchop, Calexico, Tindersticks, The  Necks, The National, Animal Collective, Low  itd.

217.

Škvorc, Đuro, 1958-
Biskup Mijo Škvorc / Đuro Škvorc. - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ; Križevci : Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije, 2021. - VI, 169 str. : ilustr. ; 24   cm
Knjiga sadržava opis cijelog životnog puta biskupa Mije Škvorca – od njegova rodnog sela Ruševca do smrti u Zagrebu. Biskup Mijo Škvorc ostavio je dubok trag u životu Crkve u drugoj polovici 20. stoljeća kao biskup, isusovac, teolog,   profesor, filozof, književnik i vješt govornik. Knjiga uz bibliografiju obiluje slikovnim prilozima iz njegova života, a sadržava i kazalo imena.

218.

Šošić, Dajana, 1984-
Društvene mreže i televizija : kako su društvene mreže mijenjale televiziju? / Dajana Šošić. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada, 2021. - 212 str. : graf. prikazi ; 25  cm
Autorica propituje utjecaj objava na društvenim mrežama na središnje informativne emisije javne i komercijalnih televizija. Također, nastoji objasniti na koji način prenošenje društvenih objava utječe na promjene unutar televizije kao   medija.
Teorijski dio i istraživačke analize ove knjige temelje se na autoričinoj doktorskoj disertaciji. Knjiga je namijenjena prije svega studentima te potom znanstvenoj, stručnoj, kao i široj publici koja je zainteresirana za suvremeno informativno televizijsko novinarstvo.

219.

Štambuk, Drago, 1950-
Uzgon / Drago Štambuk ; pogovor Davor Šalat. - Zagreb : Školska knjiga, 2021. - 352 str. ; 21 cm. - (Biblioteka  Rukovet
; sv. 10)
Uzgon do kojega je pjesniku stalo u ovoj zbirci, sačinjenoj od četiri ciklusa pjesama u prozi, jest duhovni uzgon, do kojeg   se dolazi obnovom duhovne okomice i preobrazbom s oslonom na Boga. Kao što ističe pisac pogovora, Davor Šalat, Štambukov poetski subjekt je „proročkoga, modernističkoga, postmodernističkoga i polidiskurzivnoga karaktera”. Premda je ton pjesama uzvišen i ekstatičan, nailazi se i na iznenađenja i duhovitosti, npr.: „Bog je Brazilac, papa   Argentinac”.

220.

Takaoka, Shannon
Sve što sam mislila da znam / Shannon Takaoka ; prevela s engleskoga Andrea Cvjetković. - Zagreb : Znanje, 2021. - 290 str. ; 24 cm
Chloe je djevojka s planom - srednja škola pa prestižni koledž. U međuvremenu se zaljubiti, posjetiti mnoga mjesta i još puno ciljeva za koje ima cijeli život pred sobom. Ali sve je zaustavila aritmogena displazija desne klijetke, što je doslovno slomilo njezino srce. Autorica ovog romana za mlade donosi priču o djevojci kojoj se nakon presađivanja srca život potpuno promijeni. Propušta veći dio završnog razreda srednje škole, mijenja prehranu i odriče se trčanja koje je obožavala, a u zamjenu dobiva hrpu tableta i roditelje koji prate svaki njezin korak. U prsima joj kuca tuđe srce, što u njoj izaziva      neugodne osjećaje, a i s njezinim se sjećanjima događaju čudne   stvari.

221.

Tarkovskij, Andrej Arsen'evič, 1932-1986
Zapečaćeno vrijeme / Andrej A. Tarkovski ; s ruskoga preveo Kristijan Poklečki. - Zagreb : Edicije Božičević, 2021. - 217 str. ; 24 cm
Iz pera jednog od najznačajnijih filmskih redatelja, pred samu smrt u inozemstvu gdje je otišao zbog neslaganja s vlastima   u Sovjetskom Savezu, dolazi knjiga o njegovoj vlastitoj filmskoj poetici i teoriji filma, koja je nastajala tijekom niza godina.    U njoj progovara o svim problemima s kojima se susretao u svom radu filmskog redatelja, ali i o tome koliko mu ta   umjetnost znači i koliko je neodvojivo povezana s proživljenim životnim iskustvima bez kojih nije moguća suvisla    umjetnička interpretacija. Pri tome je duhovna dimenzija njegova stvaralaštva zapravo iskaz autorove težnje k duhovnom savršenstvu bez egocentričnih nakana te zagovara dostojanstvo umjetnika i dosljednost osobnog   puta.

222.

Tatić, Danijel, 1976-
Fort Punta Christo : dva stoljeća najznačajnije utvrde fortifikacijskog sustava Pule / Danijel Tatić ; [fotografije Danijel Bartolić, Johan Vanpee, Danijel Tatić] ; [ilustracije, karte Dražen Štebih]. - Zagreb : Despot infinitus, 2021. - 103 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Hrvatska povijest / Despot  infinitus)
Monografija je posvećena najvećoj pulskoj obalnoj utvrdi, koja se nalazi iznad rta Kristo, najisturenijoj točki sjevernog dijela Pulskog zaljeva koja je u prošlosti služila kao zaštita Fažanskog kanala, rezervnog sidrišta austrougarske flote. U bogato ilustriranoj monografiji prikazano je 200 godina prošlosti utvrde, njezino nastajanje, građa u prošlosti i danas, revitalizacija   te njezina kulturno-umjetnička uloga  danas.

223.

Tevis, Walter S., 1928-1984
Damin gambit / Walter Tevis ; s engleskog prevela Iva Tomečić. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2021. - 297 str. ; 24   cm
Beth Harmon smještena je u sirotište u svojoj osmoj godini. Svakodnevnica u sirotištu okrutna je i nemilosrdna, a za malu Beth postoje samo dva izlaza. Prvi je svakodnevno gutanje tableta, a drugi je igranje šaha. Od svojeg prvog susreta sa šahovskom pločom Beth uranja u jedan sasvim novi, za nju čudnovati svijet. Malo-pomalo granice magičnog svijeta sve su šire, a Bethino briljantno kretanje po šahovskoj ploči postaje  nenadmašivo.
 

224.

Thompson, Mark, novinar, 1959-
Danilo Kiš : žamor povijesti / Mark Thompson ; preveo s engleskog Muharem Bazdulj. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 242 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Platforma ; knj. 98)
Autor, britanski povjesničar i novinar, objavio je već Kišovu biografiju (naslovljenu „Izvod iz knjige rođenih: priča o Danilu Kišu”), a u ovoj knjizi, zbirci šest eseja, nastavlja istraživati različita prepletanja između Kišovih književnih djela, povijesnih i političkih zbivanja te osoba s kojima je bio povezan. Saznaje se tako ponešto o Kišovim ljubavnicama, o književnom    utjecaju Becketta na Kiša, o Kišovoj preradi srednjovjekovnog teksta „Jevrejin Baruh i Pastijeri” zbog kojeg je bio optuživan za plagijat itd. Prema Kiševu mišljenju, književnost se „mora nositi s poviješću, ne odbacujući je niti joj laskajući. Ovaj   skriveni srednji put otvara se majstorstvom forme”, ističe  autor.

225.

Toolis, Kevin
#Devet pravila za prihvaćanje smrti / Kevin Toolis ; [prijevod s engleskog Petar Vujačić]. - Zagreb : Planetopija, 2021. - 170 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Holon)
Na osnovi osobnog iskustva i obiteljske tradicije, u kojoj se smrt prihvaća kao ravnopravna životu, u punoj svjesnosti o važnosti prihvaćanja vlastite smrtnosti kako bismo živjeli autentično i bez straha, oslanjajući se na potporu i sudjelovanje neposredne zajednice, autor daje praktične savjete koji olakšavaju proces   žalovanja.

226.

Transformacija rada: narativi, prakse, režimi
Transformacija rada: narativi, prakse, režimi / uredili Ozren Biti i Reana Senjković. - Zagreb : Institut za etnologiju i folkloristiku, 2021. - 388 str. : graf. prikazi ; 23 cm. - (Biblioteka Nova  etnografija)
Zbornik radova koji je nastao kao rezultat četverogodišnjeg znanstvenoistraživačkog projekta „Transformacija rada u posttranzicijskoj Hrvatskoj”. Dvadeset ovdje okupljenih autora iz raznih je gledišta istraživalo što se u svezi s radom promijenilo u odnosu na ranija razdoblje, a što se sve ubrzano mijenja u novije vrijeme. Pratili su te promjene s obzirom na parametre poput fleksibilizacije i prekarizacije rada, socijalističkog nasljeđa, deindustrijalizacije, privatizacije, tranzicije i ortačkog kapitalizma. Istraživali su i rodne uloge, afektivna ulaganja i humanitarne politike u sferi rada   itd.

227.

Trunte, Nicolina, 1948-
Staroslavenska riječ : gramatika starocrkvenoslavenskoga jezika, staroslavenski tekstovi, staroslavensko nasljeđe u    Hrvat / Nicolina Trunte ; s njemačkoga preveo i predgovorom providio Zvonko Pandžić. - Zagreb : Alfa, 2021. - LIII, 505 str. : ilustr. ; 25 cm + 1 CD-ROM s faksimilima i tablicama  slova
Autorica, njemačka paleoslavistica, u prvome dijelu knjige udžbenički prikazuje gramatiku starocrkvenoslavenskoga jezika;    u drugome dijelu analizira i komentira starocrkvenoslavenske tekstove, govori o ćiriličnom alfabetu i njegovu nastanku, o osnovama bugarske crkvene povijesti te o putu starocrkvenoslavenskog jezika do Hrvata; u trećem dijelu knjige riječ je o staroslavenskom nasljeđu u Hrvata, primjerice o glagoljici i razvoju glagoljske kurzive, hrvatskoj ćirilici, liturgijskim spomenicima iz Hrvatske, hrvatskoj književnosti za vrijeme Turaka itd. Uz ovu knjigu moguće je naučiti i mnoge, u slavenskom svijetu jedinstvene, paleografijske inačice hrvatske glagoljice i   ćirilice.

228.

Tyce, Harriet, 1958-
Laži koje ste rekli / Harriet Tyce ; s engleskoga preveo Josip Kovačević. - Zagreb : 24sata, 2021. - 365 str. ; 22   cm
Sadie živi u Americi sa svojim suprugom i njihovom desetogodišnjom kćerkom Robin. Jednoga dana, sasvim iznenada, Sadie i Robin sele se u London. Nikome nije jasno zašto je Sadie izvan sebe i zašto pod svaku cijenu želi zaštititi svoju   kćer. Novi dom i nova škola nikako ne djeluju prijateljski na malu Robin, a na pitanja o razlogu njihova iznenadnog odlaska nema odgovora…

229.

Uranić, Igor, 1960-
Mitologija egipatske knjige mrtvih / Igor Uranić. - Zagreb : Školska knjiga, 2021. - 230 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Lucius ; knj. 17)
Egipatska Knjiga mrtvih jedan je od drevnih izraza promišljanja svijeta i čovjekova mjesta u svemiru, kojim su stari   Egipćani
„usklađivali i varirali svoja vjerovanja s jedinom pristupačnom slikom svijeta“. Autor je istraživao mitologiju i simbolični jezik starih Egipćana te u sedam poglavlja (Mitologija i svjetonazor, Kozmogeneze i etiologije, Putovanje u vječnost,    Eshatologija i pogrebni običaji, Egipatska Knjiga mrtvih, Poglavlja Knjige mrtvih te Amduat) prezentira kako su u sačuvanim dokumentima izražena promišljanja o konačnome cilju života i svijeta. U zaključku ističe kako je zbog ezoteričnih i     elitističkih obilježja Knjigu mrtvih moguće usporediti sa svetim knjigama kasnijih kultura srednjega   vijeka.

230.

Veronesi, Sandro, 1959-
Tihi kaos / Sandro Veronesi ; s talijanskoga prevela Tatjana Peruško. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2021. - 503 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Cicero)
Dok Pietro Paladini spašava nepoznatu ženu od utapanja u moru, njegova zaručnica Laura umre od srčanog udara. Ni  Pietro ni njegova desetogodišnja kći Claudia ne pokazuju uobičajene znakove tuge. Međutim, Pietro nije u stanju vratiti se  na posao i u normalan život, pa svakodnevno satima čeka ispred školske veže dok djevojčica ne izađe iz škole, razmišlja o prošlosti i sluša životne priče raznih ljudi s kojima dolazi u susret. Roman je osvojio više književnih nagrada, a prema     njemu je 2008. godine snimljen i istoimeni igrani  film.

231.

Vukelić, Deniver, 1980-
Magija na hrvatskome povijesnom prostoru / Deniver Vukelić. - Zagreb : Školska knjiga, 2021. - 751 str. : ilustr., zemljop. crteži ; 25 cm. - (Biblioteka Lucius ; knj.  16)
Autor, profesor povijesti i hrvatskoga jezika i književnosti te doktor etnologije i antropologije, u ovoj knjizi interdisciplinarno obrađuje fenomen magije na hrvatskome povijesnom prostoru. U prvom i drugom poglavlju upoznaje čitatelja s pojmom i podjelom magije, dok se u trećem poglavlju osvrće na magijske prakse u prapovijesti i starome vijeku. Odnos magije i religije, kao i odnos između prava i magije, poput suđenja za magiju na sudovima na hrvatskome povijesnom prostoru,  tema je četvrtoga poglavlja. Odnos magije naspram pučke kulture i odnos magije i suvremenoga društva teme su zadnja dva poglavlja u kojima se autor, među ostalima, osvrće i na liječenje biljem, slobodno zidarstvo, sotonizam, "new age", suvremeno vještičarstvo i neošamanizme. Knjiga je nastala na temelju doktorske disertacije koju je autor obranio 2018. godine. Bogato je opremljena ilustracijama i  fotografijama.

232.

Vukić, Lada, 1962-
Dobro mjesto za umiranje / Lada Vukić. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 203 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj.  579)
Možda najbolji uvid u tematiku djela čini uvodni citat izvornoga dalmatinskog poete, Jakše Fiamenga, koji u svojoj pjesmi sluti istinu o životu na jadranskome škoju: „To se baš uvijek i ne vidi, to da otok ostaje tu gdje sam a da sve ostalo putuje“. Vukić u svome romanu čini upravo to. Biva „fetivom“ otočankom. I ljeti i zimi, po buri i jugu, ćakulajući i meditirajući o malomišćanskim intrigama koje zahvaćaju u problematiku žudnje, ljubavi, muško-ženskih odnosa, kao i   obiteljskih veza.

233.

Ward, Penelope, 1975-
Mrski cimer / Penelope Ward ; prevela s engleskoga Jelena Pepelnik. - Zagreb : Znanje, 2021. - 316 str. ; 24   cm
Nakon bakine smrti Amelia saznaje da je naslijedila pola kuće na otoku Aquidneck na kojem je provela djetinjstvo, dok  druga polovica kuće pripada njezinoj davnoj, nikada ostvarenoj ljubavi. Ljubav iz njezina djetinjstva više nije dječak, nego odrastao i vrlo seksi muškarac, no on je mrzi i nipošto ne želi napustiti kuću. Godinama se nisu vidjeli ni čuli, a sada dijele isti krov nad glavom. Između njih lete iskrice mržnje, ali kako vrijeme prolazi, iskrice polako mijenjaju   sjaj…

234.

Ware, Ruth, 1977-
Okretaj ključa / Ruth Ware ; s engleskoga prevela Nada Mirković. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 363 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 333)
Rowan je mlada dadilja koja čeka suđenje za ubojstvo djeteta koje je trebala čuvati. A sve je započelo oglasom za posao    iz snova – bogata obitelj u raskošnoj kući opremljenoj najmodernijom tehnologijom traži dadilju za svoje četvero djece, uz više nego izdašnu plaću. No, čim se Rowan useli u kuću i ostane sama s djecom, neobične se stvari počnu događati.
Djeca joj, čini se, nisu nimalo sklona, a i „pametna“ kuća, kojom se upravlja putem aplikacije i glasovnih naredbi, kao da je  želi otjerati. Prethodne četiri dadilje dale su otkaz u najkraćem roku, ali Rowan odlučuje ostati – sve dok događaji posve ne izmaknu kontroli.

235.

Warren, Tracy Ann
Sve zbog jednog vojvode / Tracy Anne Warren ; prevela s engleskoga Silvia Sinković. - Zagreb : Znanje, 2021. - 367   str.
; 24 cm
U središtu treće knjige serijala o obitelji Byron je Edward, vojvoda od Clybournea, najstariji od braće i sestara Byron. Od djetinjstva je zaručen za lady Claire Marsden i sad se konačno želi oženiti. Nažalost, njegova zaručnica nije voljna udati se  za njega. Iako voli Edwarda od svoje šesnaeste godine, ne želi biti u braku bez ljubavi. Usprkos njezinom otporu prema njemu, on je sve odlučniji i spreman je na sve kako bi je  osvojio.

236.

Weir, Theresa, 1954-
Nađi me / Anne Frasier ; s engleskoga prevela Sanja Gjenero. - Zagreb : 24sata, 2021. - 296 str. ; 22 cm. -   (Trend)
Detektiv Daniel Ellis dolazi u zatvor San Quentin razgovarati sa zatvorenikom Benjaminom Fisherom, davno osuđenim serijskim ubojicom. Fisher će policiji otkriti gdje je prije trideset godina zakopao tijela svojih žrtava, ali pod uvjetom da se Ellisu u potrazi pridruži Reni, Fisherova kći koju je kao petogodišnju djevojčicu otac koristio kao mamac za mlade žene koje bi potom ubio. Kako bi pomogla obiteljima žrtava, mlada žena prisiljena je suočiti se s traumatičnom prošlošću i grižnjom savjesti koja je proganja od  djetinjstva.

237.

Whitaker, Chris
Počinjemo na kraju / Chris Whitaker ; s engleskoga prevela Ira Martinović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 424 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  387)
Gradić Cape Haven prije 30 je godina potresao težak zločin, ubojstvo djevojčice, koje je počinio lokalni tinejdžer Vincent King. Vincent je odslužio svoju kaznu i vraća se u rodni grad, ali njegov povratak uznemirit će mnoge duhove, poput Star Radley, sestre ubijene djevojčice, koja je nekoć davno bila Vincentova djevojka, a sada je problematična majka dvoje djece koja su uglavnom prepuštena samima sebi. Njezina kćer Duchess buntovna je 13-godišnjakinja koja će se uz pomoć  gradskog šerifa Walka pokušati suočiti s davno zakopanim mračnim tajnama    gradića i vlastite obitelji.

238.

Wicks-Nelson, Rita, 1933-
Psihologija abnormalnog doživljavanja i ponašanja djece i adolescenata : s dopunama iz DSM-a-5 / Rita Wicks-Nelson, Allen C. Israel ; urednica hrvatskog izdanja Slavka Galić ; [prijevod Goran Arbanas, Sandra Nakić Radoš, Meri Tadinac]. - Prijevod 8. izd. - Jastrebarsko : Naklada Slap, 2021. - XXVIII, 542 str. : ilustr. ; 28  cm
Osmo dopunjeno izdanje knjige u kojoj autori daju teorijske i metodološke temelje iz područja ljudskog razvoja općenito te, preciznije, o poremećenom ponašanju. Većinu rasprave posvećuju specifičnim teškoćama djece i mladih, odnosno obilježjima, epidemiologiji, razvojnom tijeku, etiologiji, procjeni, liječenju i prevenciji   psihopatologije.
Knjiga, namijenjena prvenstveno studentima, konceptualizirana je u tri cjeline. U prvoj cjelini, koja postavlja temelje za kasniju raspravu, prikazan je širok pregled područja, osnovni pojmovi, povijesni kontekst, razvojni utjecaji, istraživačka metodologija, dijagnoza, procjena prevencija i pristup liječenju… Druga cjelina bavi se glavnim poremećajima (aksiozni i srodni poremećaji, poremećaji raspoloženja, teškoće ophođenja, ADHD, jezični poremećaji i specifični poremećaji učenja, intelektualna onesposobljenost, poremećaji iz spektra autizma i shizofrenija, poremećaji osnovnih tjelesnih funkcija, psihološki čimbenici koji utječu na druga zdravstvena stanja). Treća cjelina zaokružuje i proširuje sve ranije navedeno te razmatra nove zabrinutosti o razvoju djece i mladih. Tekst obiluje ilustracijama, grafičkim prikazima, tablicama,  fotografijama i crtežima.

239.

Wieringa, Tommy, 1967-
Sveta Rita / Tommy Wieringa ; prevela s nizozemskog Romana Perečinec. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 257 str. ;   21
cm
U zabačenom mjestu ruralne Nizozemske, tik uz granicu s Njemačkom, život je poput pejzaža, uglavnom ravan i monoton. Paul Krüzen živi tu čitav svoj život. Nakon što ih je odavno napustila Paulova majka, on i njegov ostarjeli i bolesni otac snalaze se sami. Novo vrijeme, međutim, donosi poprilične promjene i u taj marginalizirani kraj. Malo tko tu može živjeti od nekada samorazumljive tradicionalne poljoprivrede, osobito stoga što "pristižu i oni snalažljiviji u novim vremenima: Kinezi, Poljaci, Rusi". Napetost tinja. A i domaći, koji znaju sve jedni o drugima, malomišćanski su "nabrušeni" jedni na   druge.
Jedne noći Paulova jedinog prijatelja Hedwigesa maskirani razbojnici brutalno pretuku i opljačkaju. Nakon što on podlegne fizičkoj i duševnoj traumi, u tjeskobi gubitka Paul odluči reagirati na  nepravdu.

240.

Zlodi, Zvonimir, 1923-2018
Sveti Josip : zaručnik blažene Djevice Marije i čuvar Isusov / Zvonimir Zlodi. - 3. izd. - Zagreb : Veritas, 2021. - 145 str. : ilustr. ; 22 cm
U trećem izdanju knjige posvećene Josipu iz Nazareta autor je u nekoliko poglavlja predstavio cjelokupan svetčev život. Na samom početku upoznaje čitatelje s Josipovim porijeklom i djetinjstvom, nakon čega opisuje svetčevo poimanje i doživljaj „svetog poziva“. Poglavlje „Očinstvo s ljubavlju“ posvećeno je Josipovu brižnom praćenju te šutljivom prisustvu u Isusovu djetinjstvu. U posljednjem poglavlju „Ususret ocu“ autor je pokušao dokučiti kako su izgledali posljednji trenuci Josipova života. U dodatku knjige predstavljena su štovanja sv. Josipa od početaka kršćanstva te molitve sv. Josipu i sv. Obitelji.