Novi naslovi - ožujak 2012.

Novi naslovi - ožujak 2012.
Popis obuhvaća literaturu za djecu i mlade (književna djela i popularna znanost) i stručnu literaturu za odgojitelje, nastavnike i roditelje

KNJIGE ZA DJECU MLAĐE DOBI
 
Berner, Rotraut Susanne, 1948-
         Karlo, mama, tata i baka Zečić : razvojne priče za glasno čitanje / Rotraut Susanne Berner ; [prijevod Dunja Flegar]. - Zagreb : Planet Zoe, 2012. - [104] str. : ilustr. ; 25 cm
Autorska zbirka priča nagrađivane njemačke spisateljice i ilustratorice odiše toplim i zabavnim zgodama o zečiću Karlu i njegovoj obitelji. Kraća forma, duhovitost, simpatičan glavni lik s koji se djeca mogu poistovjetiti i razigrane ilustracije čine ove priče prikladnim za čitanje u raznim prigodama (prije spavanja, na putovanjima, pri posjetu liječniku, u vrtiću...).
   
Berner, Rotraut Susanne, 1948-
         Priče o zečiću Karlu : razvojne priče za glasno čitanje / Rotraut Susanne Berner ; [prijevod Dunja Flegar]. - Zagreb : Planet Zoe, 2012. - 61 str. : ilustr. ; 25 cm
Autorica koja je globalnu popularnost stekla toplim i vedrim pričama o obitelji zečića dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, a 2012. godine po četvrti je puta nominirana za Andersenovu nagradu. Svojom jednostavnošću, neposrednošću i duhovitošću priče će privući čitatelje predškolskog i nižeg školskog uzrasta. Svakodnevne dogodovštine Karla i njegove
obitelji autorica je predočila i u kolorističnim ilustracijama.
   
Huseinović, Kašmir, 1961-
         Zimska priča / Kašmir Huseinović, Andrea Petrlik. - Zagreb : Dječja knjiga, 2011. - [16] str. : ilustr. ; 20 cm
Priča o djevojčici Marti i danima u godini koji su nekako posebniji i svečaniji od ostalih. Je li to zbog snijega koji često zna pojačati ugođaj svečanosti ili možda zbog kićenja bora ili zbog poklona? A možda zbog radosnog blagdana Božića kad su mnoge obitelji na okupu i vlada neki poseban mir i sreća.                                                                                                           
   
Pongrašić, Zoran, 1961-
         Zašto? / Zoran Pongrašić & Ivan Gregov. - Zagreb : Knjiga u centru, 2011. - [24] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica - prozor u svijet)
Poticajna slikovnica koja otvara mnoga važna pitanja u svačijem životu a počinje s vječnim pitanjem: Zašto? Ima li možda autor odgovor na neko od pitanja? Ili se možda odgovor krije u spoznaji da je svatko od nas jedinka, posebna i jedinstvena te kao takva izvor beskrajnih mogućnosti.
   
Srića, Velimir, 1950-
         Veliko putovanje Maloga globusa / Velimir Srića ; ilustracije Ana Kadoić. - Zagreb : Algoritam, 2011. - [35] str. : ilustr. ; 29x25 cm
Prekrasna, topla priča o odrastanju Malog globusa kojemu je dosadilo vrtjeti se u orbiti Velikog globusa. Želio je upoznati svemir i krenuo je na put. Na tom putu je upoznao sve planete Sunčevog sustava no pomalo, strast za nepoznatim počela se trošiti. Tada je shvatio smisao putovanja. U ogromnom svemiru, konačno je bio spreman naučiti glavne životne mudrosti.
Priča je to o prijateljstvu, ljubavi, putovanju i praštanju koju nadopunjuju maštovite i lijepe ilustracije.
  
Thomas, Valerie
         Sretan rođendan, Winnie! / Valerie Thomas i Korky Paul ; [sa engleskog prevele Amira Sadiković i Ulvija Tanović]. - Sarajevo ; Zagreb : Šahinpašić, 2011. - [32] str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Winnie vještica ; knj. 4)
Jedan od naslova u seriji o Winnie vještici koja slavi rođendan. Kakav može biti vještičji rođendan? Njezin je bio šaren i veseo, s mnoštvom gostiju, ispunjen smijehom i zabavom. Bilo je i iznenađenja a o  poklonima da i ne govorimo.
                                                 
Thomas, Valerie
         Winnie pod morem / Valerie Thomas i Korky Paul ; [sa engleskog prevele Amira Sadiković i Ulvija Tanović]. - Sarajevo ; Zagreb : Šahinpašić, 2011. - [32] str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Winnie vještica ; knj. 3)
Jedan od naslova u seriji o Winnie vještici u kojem ona ide na more sa svojim mačkom Wilburom. Duhovita je to i zabavna priča jer je Winnie prepuna iznenađenja. Nije lješkarila na plaži. Navukla je peraje i masku pa zaronila. Toliko je uživala da je pozvala i svog mačka. A onda joj je pala na pamet sjajna ideja, pa još jedna i još jedna...
       
Thomas, Valerie
         Winnie u svemiru / Valerie Thomas i Korky Paul ; [sa engleskog prevele Amira Sadiković i Ulvija Tanović]. - Sarajevo ; Zagreb : Šahinpašić, 2011. - [32] str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Winnie vještica ; knj. 2)
Naslov u nizu naslova o Winnie vještici koja je pravi stručnjak u izmišljanju pustolovina. A njezine pustolovine su simpatične, duhovite, prepune ideja i jako, jako zabavne. Sad je na redu svemir. Spremite se, polijećemo!
  
Thomas, Valerie
         Winnie vještica / Valerie Thomas i Korky Paul ; [sa engleskog prevele Amira Sadiković i Ulvija Tanović]. - Sarajevo ; Zagreb : Šahinpašić, 2011. - [32] str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Winnie vještica ; knj. 1)
Jedan od naslova u seriji o Winnie vještici koja živi u crnoj kući u kojoj je sve crno, čak i njezin mačak Wilbur. Kada bi mačak zatvorio oči uopće ga nije mogla vidjeti i često bi zapela za njega. Morala je nešto poduzeti. Vješticama vrlo Jednostavno. Uzela je svoj čarobni štapić i zamahnula. Kakav je to Wilbur postao? I što će još morati učiniti vještica Winnie da vidi svog mačka ma gdje sjedio? 
 
 
KNJIGE ZA MLADEŽ
 
Merle Tomljanović, Nataša, 1969-
         Obrana šutnjom / Nataša Merle Tomljanović. - Kostrena : Lektira, 2011. - 259 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Teen)
Ovo je nastavak fantastične priče o pustolovini riječkih tinejđerica koje su otkrile postojanje paralelnih svijetova Kratije i Darte. Nakon povratka iz Kratije djevojke čuvaju tajnu što i nije baš jednostavno, jer je tamo ostala njihova prijateljica Jana.
Iako podvrgnute ispitivanju svojih obitelji i policije o Janinom nestanku odlučne su ne progovoriti o Kratiji. No, kada i one jedna po jedna počinju nestajati, dobro čuvana tajna počinje izlaziti na površinu. Kroz priču se isprepliću vječita borba dobra i zla, ali i progovara o aktualnom problemu zlouporabe droga.
  
Tihi-Stepanić, Jasminka, 1958-
         Imaš fejs? / Jasminka Tihi-Stepanić ; ilustrirala Branka Hollingsworth. - Zagreb : Alfa, 2011. - 163 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Knjiga za mladež)
Suvremeni tekst u kojem se opisuje tinejdžerska svakodnevnica s mnogim aktualnim pitanjima modernog društva a posebno o novim tehnologijama.     
U romanu se, kroz glavne likove dviju najboljih prijateljica, između ostaloga, problematizira sveprisutnost "Facebooka". Hoće li to prijateljstvo izdržati "draži" fejsa?
Nataly dan i noć visi na kompjutoru, ima fejsovske obožavatelje, dopisuje se sa svojim virtualnim prijateljima, ima profil. Za razliku od nje Katica nema fejs. Nataly smatra da bi Katičin život bio bogatiji kada bi ga popunila cyber prijateljima. Bi li uistinu bio bogatiji? Je li taj virtualni svijet uistinu toliko divan i u tolikoj mjeri potreban? Koliko u njemu opstaju istinske vrijednosti?
O tim, i mnogim drugim pitanjima, autorica romana vrlo uspješno progovara. 
 

IGROKAZI
 
Kišević, Enes, 1947-
         Lampa, pače, mačak / Enes Kišević ; ilustrirala Dina Vuletin Borčić. - Zagreb : Alfa, 2011. - 171 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Knjiga za mladež)
U knjizi se nalaze tri književna djela napisana u formi igrokaza. "Aladin i Elmedina" prema dijelu priče "Aladin i čarobna svjetiljka", "Ružno li je Pače" prema Andersenovoj priči "Ružno pače" a "Mačak u trapericama" je izvorno djelo.
Sva tri djela, građena u stihu, rimi i ritmu, odišu duhovitošću i vedrinom.  Duboko je u njima satkana čovječnost i vječna ljudska potreba za ljubavlju. 
 

POPULARNO ZNANSTVENA DJELA ZA DJECU I MLADEŽ
 
Fraknoi, Andrew, 1948-
         Fantastičan svijet svemira : [kroz koji vas vode likovi iz vaših omiljenih filmova Disney, Pixar] / Andrew Fraknoi ; stručni suradnik Stephanie Parello ; prijevod Duško Čavić]. - Zagreb : Egmont, 2012. - 125 str. : ilustr. ; 29 cm. - (Učimo uz Disney)
Knjiga namijenjena osnovnoškolskom uzrastu obrađuje astronomiju na djeci razumljiv i zabavan način. Sadržaj je prikazan u obliku pitanja i odgovora te uz obilje ilustracija i fotografija donosi pregled različitih aspekata znanosti o svemiru.
Organiziran je u preglednim poglavljima o planetima, zvijezdama, galaktikama, otkrićima i o svakodnevnoj astronomiji što omogućava malim čitateljima lako snalaženje pri otkrivanju zanimljivosti svemira.
  
Moore, Donald E.
         Čudesan svijet životinja : [kroz koji vas vode likovi iz vaših omiljenih filmova Disney, Pixar] / [Donald E. Moore III. ; stručni suradnici Scott Silver ... et al. ; prijevod Duško Čavić]. - Zagreb : Egmont, 2012. - 125 str. : ilustr. ; 29 cm. - (Učimo uz Disney)
Knjiga namijenjena djeci osnovnoškolske dobi donosi pregled raznih skupina životinja. Sadržaj je prikazan u obliku pitanja i odgovora te na razumljiv i zabavan način donosi obilje informacija o svijetu životinja. Temelji se na najčešćim pitanjima koje djeca postavljaju pri posjetu zoološkim vrtovima. Pregledna poglavlja o sisavcima, pticama, gmazovima, kukcima i ribama bogato su opremljena ilustracijama i fotografijama. 
 

KNJIGE ZA RODITELJE, ODGOJITELJE I NASTAVNIKE
 
Bralić, Irena
         Kako zdravo odrastati : priručnik za roditelje o zdravlju i bolesti djeteta od rođenja do kraja puberteta / Irena Bralić i suradnici ; [crteži Nataša Ljubetić]. - Zagreb : Medicinska naklada, 2012. - XXV, 465 str. : ilustr., crteži ; 27 cm. - (Biblioteka Priručnici)
Priručnik za roditelje s područja zdravlja i bolesti djeteta od rođenja do kraja puberteta. Podijeljen u četiri tematske jedinice, donosi niz praktičnih savjeta i informacija o rastu, razvoju, njezi, prehrani i odgoju od najranijih dana do adolescencije.        
    
Djeca medija : od marginalizacije do senzacije
         Djeca medija : od marginalizacije do senzacije / uredili Lana Ciboci, Igor Kanižaj, Danijel Labaš. - Zagreb : Matica hrvatska, 2011. - 215 str. : graf. prikazi ; 21 cm. - (Zbornici i monografije / Matica hrvatska)
Knjiga sadrži rezultate istraživanja o prikazu djece u hrvatskim dnevnim novinama koje je, u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu RH provela skupina studenata, bivših polaznika Komunikološke škole "Matice hrvatske".
Rezultati ovog istraživanja pokazuju da se u novinama o djeci piše uglavnom u negativnom kontekstu, da se pritom često otkriva njihov identitet te da mediji nedovoljno promiču prava djeteta. Ova vrlo aktualna knjiga obuhvaća teme kao što su - nasilni sadržaji u medijima i posljedice koji oni imaju na djecu i mlade, potom djeca kao zatočenici virtualnog svijeta, mediji i djeca s teškoćama u razvoju te zaštita prava djece u medijima. Knjiga je namijenjena kako sveučilišnim studijima, tako i novinarima i urednicima i samim roditeljima koji mogu na temelju analize podataka dobivenih u istraživanju dobiti uvid u učinke medija u životu djece.