Nacionalni kviz za poticanje čitanja
Od 1998. godine Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom organizatori su Nacionalnog kviza za poticanje čitanja koji se realizira putem mreže narodnih i školskih knjižnica. Kviz se odvija u Mjesecu hrvatske knjige te se provodi online u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske i u dijaspori.

Knjige koje će se čitati za Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2023. pod nazivom Pronađeni u prijevodu:
 • Volker Mehnert, Claudia Lieb: Alexander von Humboldt (s njemačkoga prevela Lara Hölbling Matković)
 • Stefan Boonen: Nahoče iz Wammerswalda (s nizozemskoga prevela Svetlana Grubić Samaržija)
 • Frances Hodgson Burnett: Tajni vrt (s engleskoga preveo Ivan Ott)Što je Nacionalni kviz za poticanje čitanja?
Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje organizirano s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole. Kviz se realizira putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj i u suradnji s Gradskom knjižnicom Subotica.

Kviz se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige, a već više od 21 godina organiziraju ga Knjižnice grada Zagreba – Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice. Od 2011. godine kviz se provodi online, a od 2019. godine prilagođen je i prikazu na pametnom telefonu.  

Ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige pod nazivom Književnost bez granica! posvećena je prevoditeljima, odnosno književnom prevođenju, a ovogodišnji slogan glasi Nek' ti riječ ne bude strana(c)…

Nacionalni kviz za poticanje čitanja, kao jedan od središnjih programa manifestacije, nosi naziv Pronađeni u prijevodu.

S obzirom na ovogodišnju temu i slogan Mjeseca hrvatske knjige, poseban naglasak će se staviti na kvalitetne prijevode romana svjetske književnosti za djecu i mlade, hrvatske prevoditelje te njihovu ulogu u spajanju djece s kvalitetnom svjetskom literaturom.


I ove godine nastavljamo s online izvorima informacija vezanim uz tri knjige. Kroz kviz će djeca moći puno naučiti o knjigama i njihovim autorima, temama o kojima pišu, likovima, a vođeni načelima medijske pismenosti i ogromnog virtualnog prostora koji nudi provjerene informacije koje su i korisne i zanimljive djeci.

Također, ove će se godine staviti naglasak na 25 godina održavanja kviza.

Kviz će se moći riješiti u razdoblju od 11. 9. do 25. 10. 2023. godine, a popis finalista će se objaviti na mrežnoj stranici kviza do 3. 11. 2023. godine.

Na završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, 15. 11. 2023. u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu javno se izvlače glavna i utješne nagrade, uz prigodan kulturni program.

Pravila kviza:
 1. Nacionalni kviz za poticanje čitanja rješavaju učenici viših razreda svih osnovnih škola i narodnih knjižnica u Republici Hrvatskoj, kao i djeca iz Gradske knjižnice Subotica. 
 2. Za točne odgovore na pitanja iz kviza potrebno je istražiti i proučiti ponuđene online izvore informacija koji su dio pitanja u kvizu.
 3. Svako dijete može riješiti kviz samo jedanput.
 4. Kviz se može riješiti na bilo kojem računalu, tabletu ili pametnom telefonu. Da bi dijete moglo sudjelovati u završnom izvlačenju nagrada, obavezno mora navesti naziv školske ili narodne knjižnice u kojoj je član.
 5. Kviz se može riješiti isključivo u razdoblju istaknutom na naslovnoj stranici. 
 6. Svi točno riješeni upitnici kviza, s navedenim nazivom narodne ili školske knjižnice, bit će uključeni u izvlačenje pobjednika koje će se organizirati krajem listopada tekuće godine u Hrvatskom centru za dječju knjigu.
 7. Popisi pobjednika (Popis pobjednika u školskim i narodnim knjižnicama u Hrvatskoj i dijaspori; Popis pobjednika u školskim knjižnicama u Zagrebu; Popis pobjednika u Knjižnicama grada Zagreba) bit će dostupni na naslovnoj stranici najkasnije do početka studenoga tekuće godine.
 8. Svaki sudionik kviza treba provjeriti nalazi li se na popisu pobjednika, jer se pojedinačne obavijesti o pobjedniku ne šalju. 
 9. Svaki pobjednik obavezno treba obavijestiti svog knjižničara ili učitelja radi organizacije sudjelovanja na završnoj svečanosti.
 10. Ako zbog epidemiološke situacije ne dođe do promjene načina održavanja, svi pobjednici i njihove pratnje sudjeluju u završnoj svečanosti kviza. Aktualne obavijesti o datumu i načinu održavanja završne svečanosti mogu se pratiti na ovoj stranici. 
 11. Na završnoj će svečanosti biti organizirano javno izvlačenje i dodjela glavne i utješnih nagrada.      

Najčešće postavljena pitanja:

Je li potrebna prethodna prijava knjižnice za sudjelovanje u kvizu?
Nije potrebna prethodna prijava knjižnice ili pojedinog učenika. Samim rješavanjem kviza učenik je izvršio prijavu.

Hoće li se završna svečanost 2021. sigurno održati?
Hoće, ali bi zbog epidemiološke situacije može doći do promjene načina održavanja, a sve obavijesti bit će pravovremeno objavljene na ovoj stranici. 

Zašto ni na jednoj listi nema imena pobjednika iz naše knjižnice/škole?
Riješeni upitnici koje ste poslali vjerojatno nisu stigli u zadanom roku, odnosno do 23. listopada. Pričekajte ažuriranje popisa pobjednika na ovoj mrežnoj stranici ili potražite željenu informaciju na telefonskom broju 01 4694 370.

Kako se biraju pobjednici?
Iz svake narodne i školske knjižnice nasumično se odabire jedan pobjednik.

Dobivaju li svi pobjednici nagrade?
Glavna i utješne nagrade bit će podijeljene javnim izvlačenjem na završnoj svečanosti. Preporučuje se školama ili knjižnicama da u okviru svojih mogućnosti i sami nagrade vlastitog pobjednika.

Jesu li svake godine iste nagrade?
Ne. Nagrade, njihova količina i vrijednost ovise o sponzoru.

Tko prati pobjednika na završnu svečanost?
Pobjednika na završnu svečanost prati knjižničar ili učitelj, iznimno roditelj.

Tko snosi troškove putovanja pobjednika na završnu svečanost?
Troškove putovanja pobjednika i njegove pratnje snosi škola odnosno knjižnica u kojoj je dijete rješavalo kviz.

Osim pobjednika, knjižničara ili učitelja, koliko djece može doći na završnu svečanost?
Osim knjižničara ili učitelja, pobjednik na završnu svečanost može dovesti najviše deset učenika. Ovo ograničenje nužno je zbog prostora u kojem se završna svečanost odvija.

Kako se odvija preuzimanje nagrada?
Dobitnici nagrada bit će odabrani javnim izvlačenjem na završnoj svečanosti, a nagrade preuzimaju na licu mjesta. Dobitnicima nagrada koji nisu sudjelovali na završnoj svečanosti, nagrade će biti poslane poštom.

Može li se dobiti potvrda o pobjedniku u kvizu?
Popis pobjednika objavljen na ovoj mrežnoj stranici predstavlja dokument na osnovi kojega škola ili knjižnica može poslati svoga pobjednika na završnu svečanost. Stoga ne izdajemo posebne potvrde o pobjedniku ili potvrdu o njegovom sudjelovanju na završnoj svečanosti.