Projekti
 
ODJEL ZA DJECU I MLADEŽ GRADSKE KNJIŽNICE
 
 Projekt Knjižnica širom otvorenih vrataKoje programe provodimo? 

KREATIVNE RADIONICE I KULTURNA DOGAĐANJA
Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice u okviru programa Kreativne  radionice i kulturna događanja  organizira IZLOŽBE djece, mladih i odraslih osoba s posebnim potrebama i njihovih stručnih voditelja te oni u njima sudjeluju kao autori izloženih radova, kao posjetitelji ili kao izvođači prigodnog programa na svečanosti otvaranja. Program se ostvaruje u suradnji s ustanovama i udrugama:
Centar za autizam
Centar za rehabilitaciju Zagreb –  Podružnica Sloboština
Klinika za dječje bolesti Zagreb
Psihijatrijska bolnica  za djecu i mladež,  Zagreb
Udruga sa socijalno humanitarnim ciljevima OZANA
                                            
IZRADA TAKTILNIH SLIKOVNICA
Što su to taktilne slikovnice? Naziv dolazi od taktilan (lat.), koji se odnosi na dodir, opip; opipljiv. Taktilna slikovnica otisnuta je na Braillovom pismu za slijepe i uvećanom crnom tisku. Ilustracije su reljefne, izvedene u različitim tehnikama  ( većinom kolaž različitih materijala), ilustracije su intenzivnih boja i kontrasta radi stimulacije ostatka vida. Slikovnica ima uvez koji omogućava horizontalno listanje.
Zašto su taktilne slikovnice važne?
 • Svako dijete , bez obzira na svoj invaliditet, ima pravo na svoju slikovnicu
 • Slijepo dijete osjetom dodira spoznaje svijet
 • Spoznaja svijeta dodirom – polagana i ograničavajuća
 • Taktilna slikovnica pomaže djetetu da spozna one pojmove koje su im zbog nedostatka vida  daleki, apstraktni i nedostupni
 • Različiti materijali potiču dijete na istraživanje i pregledavanje slika
 • Taktilne slikovnice pomažu osobama koje vide, da bolje shvate potrebe osoba oštećenog vida
28.9.2017. u Hrvatskoj knjižnici za slijepe promovirana je taktilna slikovnica "Priča o mrkom medvjedu". Promociji slikovnice prisustvovali su učenici Centra Vinko Bek i mališani Dječjeg vrtića Siget. Autorice slikovnice su Marija Šavorić ilustracije) i Hela Čičko (tekst). Slikovnica je nastala u okviru projekta Knjižnica širom otvorenih vrata u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice. Izrađena su tri primjerka ove slikovnice. Jedan primjerak darovan je Hrvatskoj knjižnici za slijepe, jedan Centru Vinko Bek, a treći je ostao u fondu Odjela za djecu i mladež.
 
     


Taktilna slikovnica Putovanje Mace Lile  sudjelovala je 2011. godine na  natječaju međunarodnog udruženja stručnjaka koji se bave djecom s oštećenjima vida  Typhlo & Tactus.   

Poklon Hrvatskoj knjižnici za slijepe i Centru za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" 

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa i početka Mjeseca hrvatske knjige u Hrvatskoj knjižnici za slijepe 15. listopada 2013. godine u 12 sati održala se mala svečanost na kojoj će Hela Čičko, koordinatorica Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, Knjižnica grada Zagreba uručila na poklon po jedan primjerak taktilne slikovnice "Putovanje mace Lile" Hrvatskoj knjižnici za slijepe i Centru za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek". Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.Događanja
Arhiva događanja
Od 1998. godine Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom organizatori su Nacionalnog kviza za poticanje čitanja koji se realizira putem mreže narodnih i školskih knjižnica. Kviz se odvija u Mjesecu hrvatske knjige te se provodi online u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske i u dijaspori.

Knjige koje će se čitati za Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2023. pod nazivom Pronađeni u prijevodu:
 • Volker Mehnert, Claudia Lieb: Alexander von Humboldt (s njemačkoga prevela Lara Hölbling Matković)
 • Stefan Boonen: Nahoče iz Wammerswalda (s nizozemskoga prevela Svetlana Grubić Samaržija)
 • Frances Hodgson Burnett: Tajni vrt (s engleskoga preveo Ivan Ott)Što je Nacionalni kviz za poticanje čitanja?
Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje organizirano s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole. Kviz se realizira putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj i u suradnji s Gradskom knjižnicom Subotica.

Kviz se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige, a već više od 21 godina organiziraju ga Knjižnice grada Zagreba – Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice. Od 2011. godine kviz se provodi online, a od 2019. godine prilagođen je i prikazu na pametnom telefonu.  

Ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige pod nazivom Književnost bez granica! posvećena je prevoditeljima, odnosno književnom prevođenju, a ovogodišnji slogan glasi Nek' ti riječ ne bude strana(c)…

Nacionalni kviz za poticanje čitanja, kao jedan od središnjih programa manifestacije, nosi naziv Pronađeni u prijevodu.

S obzirom na ovogodišnju temu i slogan Mjeseca hrvatske knjige, poseban naglasak će se staviti na kvalitetne prijevode romana svjetske književnosti za djecu i mlade, hrvatske prevoditelje te njihovu ulogu u spajanju djece s kvalitetnom svjetskom literaturom.


I ove godine nastavljamo s online izvorima informacija vezanim uz tri knjige. Kroz kviz će djeca moći puno naučiti o knjigama i njihovim autorima, temama o kojima pišu, likovima, a vođeni načelima medijske pismenosti i ogromnog virtualnog prostora koji nudi provjerene informacije koje su i korisne i zanimljive djeci.

Također, ove će se godine staviti naglasak na 25 godina održavanja kviza.

Kviz će se moći riješiti u razdoblju od 11. 9. do 25. 10. 2023. godine, a popis finalista će se objaviti na mrežnoj stranici kviza do 3. 11. 2023. godine.

Na završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, 15. 11. 2023. u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu javno se izvlače glavna i utješne nagrade, uz prigodan kulturni program.

Pravila kviza:
 1. Nacionalni kviz za poticanje čitanja rješavaju učenici viših razreda svih osnovnih škola i narodnih knjižnica u Republici Hrvatskoj, kao i djeca iz Gradske knjižnice Subotica. 
 2. Za točne odgovore na pitanja iz kviza potrebno je istražiti i proučiti ponuđene online izvore informacija koji su dio pitanja u kvizu.
 3. Svako dijete može riješiti kviz samo jedanput.
 4. Kviz se može riješiti na bilo kojem računalu, tabletu ili pametnom telefonu. Da bi dijete moglo sudjelovati u završnom izvlačenju nagrada, obavezno mora navesti naziv školske ili narodne knjižnice u kojoj je član.
 5. Kviz se može riješiti isključivo u razdoblju istaknutom na naslovnoj stranici. 
 6. Svi točno riješeni upitnici kviza, s navedenim nazivom narodne ili školske knjižnice, bit će uključeni u izvlačenje pobjednika koje će se organizirati krajem listopada tekuće godine u Hrvatskom centru za dječju knjigu.
 7. Popisi pobjednika (Popis pobjednika u školskim i narodnim knjižnicama u Hrvatskoj i dijaspori; Popis pobjednika u školskim knjižnicama u Zagrebu; Popis pobjednika u Knjižnicama grada Zagreba) bit će dostupni na naslovnoj stranici najkasnije do početka studenoga tekuće godine.
 8. Svaki sudionik kviza treba provjeriti nalazi li se na popisu pobjednika, jer se pojedinačne obavijesti o pobjedniku ne šalju. 
 9. Svaki pobjednik obavezno treba obavijestiti svog knjižničara ili učitelja radi organizacije sudjelovanja na završnoj svečanosti.
 10. Ako zbog epidemiološke situacije ne dođe do promjene načina održavanja, svi pobjednici i njihove pratnje sudjeluju u završnoj svečanosti kviza. Aktualne obavijesti o datumu i načinu održavanja završne svečanosti mogu se pratiti na ovoj stranici. 
 11. Na završnoj će svečanosti biti organizirano javno izvlačenje i dodjela glavne i utješnih nagrada.      

Najčešće postavljena pitanja:

Je li potrebna prethodna prijava knjižnice za sudjelovanje u kvizu?
Nije potrebna prethodna prijava knjižnice ili pojedinog učenika. Samim rješavanjem kviza učenik je izvršio prijavu.

Hoće li se završna svečanost 2021. sigurno održati?
Hoće, ali bi zbog epidemiološke situacije može doći do promjene načina održavanja, a sve obavijesti bit će pravovremeno objavljene na ovoj stranici. 

Zašto ni na jednoj listi nema imena pobjednika iz naše knjižnice/škole?
Riješeni upitnici koje ste poslali vjerojatno nisu stigli u zadanom roku, odnosno do 23. listopada. Pričekajte ažuriranje popisa pobjednika na ovoj mrežnoj stranici ili potražite željenu informaciju na telefonskom broju 01 4694 370.

Kako se biraju pobjednici?
Iz svake narodne i školske knjižnice nasumično se odabire jedan pobjednik.

Dobivaju li svi pobjednici nagrade?
Glavna i utješne nagrade bit će podijeljene javnim izvlačenjem na završnoj svečanosti. Preporučuje se školama ili knjižnicama da u okviru svojih mogućnosti i sami nagrade vlastitog pobjednika.

Jesu li svake godine iste nagrade?
Ne. Nagrade, njihova količina i vrijednost ovise o sponzoru.

Tko prati pobjednika na završnu svečanost?
Pobjednika na završnu svečanost prati knjižničar ili učitelj, iznimno roditelj.

Tko snosi troškove putovanja pobjednika na završnu svečanost?
Troškove putovanja pobjednika i njegove pratnje snosi škola odnosno knjižnica u kojoj je dijete rješavalo kviz.

Osim pobjednika, knjižničara ili učitelja, koliko djece može doći na završnu svečanost?
Osim knjižničara ili učitelja, pobjednik na završnu svečanost može dovesti najviše deset učenika. Ovo ograničenje nužno je zbog prostora u kojem se završna svečanost odvija.

Kako se odvija preuzimanje nagrada?
Dobitnici nagrada bit će odabrani javnim izvlačenjem na završnoj svečanosti, a nagrade preuzimaju na licu mjesta. Dobitnicima nagrada koji nisu sudjelovali na završnoj svečanosti, nagrade će biti poslane poštom.

Može li se dobiti potvrda o pobjedniku u kvizu?
Popis pobjednika objavljen na ovoj mrežnoj stranici predstavlja dokument na osnovi kojega škola ili knjižnica može poslati svoga pobjednika na završnu svečanost. Stoga ne izdajemo posebne potvrde o pobjedniku ili potvrdu o njegovom sudjelovanju na završnoj svečanosti.

                        

 

                                           

 


 

Najčitateljem Knjižnica grada Zagreba 2023. godine proglašen je trinaestogodišnji Filip Grabovac, član Knjižnice Ivana Gorana Kovačića. On je lani pročitao i posudio ukupno 221 knjigu, što znači da je čitao više od četiri knjige tjedno. Najviše voli čitati prije spavanja, a njegove najdraže knjige su: serijal Warrior Cats (Erin Hunter), serijal Disksvijet (Terry Pratchett), Kći dubina (Rick Riordan), Legenda o Podkinu Jednouhom, Dar mračnoj rupi (Kieran Larwood), Myra zna sve (Luigi Ballerini) i mnoge druge. Osim čitanja omiljenih fantastičnih i SF romana, u slobodno vrijeme trenira veslanje, igra igrice, programira i druži se prijateljima.
Kao pobjedniku među 40 finalista, Filipu su uručene vrijedne nagrade: članska iskaznica za besplatno korištenje usluga Knjižnica grada Zagreba do 18. godine, komplet knjiga uglednih izdavačkih kuća Ibis grafika, Mozaik knjiga, Profil knjiga, Školska knjiga i godišnja pretplata za predstave - dar Gradskog kazališta Žar ptica te tablet , od strane tvrtke Microline.
Ostalim finalistima vrijedne nagrade bit će podijeljene na završnoj svečanosti u petak, 3. svibnja u 17 sati u multimedijalnoj dvorani Odjela za djecu i mladež, Starčevićev trg 4. Okupljena djeca imat će prilike družiti se s Marijom Ott Franolić, strastvenom čitateljicom i znanstvenicom, te uživati u programu Glazbene škole „El Musicante“.

 
 
Dosadašnji pobjednici u projektu „Najčitatelj godine”:
 
2001. godine - Dario Kovačić, 11 god., Knjižnica Sesvete, 106 pročitanih knjiga
2002. godine - Dino Živković, 12 god., Knjižnica M.J. Zagorke, 86 pročitanih knjiga
2003. godine - Hedviga Tandara, 13 god., Knjižnica A. Cesarec, Ravnice, 204 pročitane knjige
2004. godine - Martina Crnolatec, Knjižnica bibliobus, 171 pročitana knjiga
2005. godine - Milan Ferenčević, Knjižnica Ante Kovačića, 136 pročitanih knjiga
2006. godine - Dafina Qenaj, 13 god., KnjižnicaTina Ujevića, 162 pročitane knjige.
2007. godine - Petra Šimunović, 12 god., Knjižnica V. Nazora, Vrapče, 225 pročitanih knjiga
2008. godine - Katarina Horvat, 14 godina, Bibliobus, stajalište Kravarsko, 169 pročitanih knjiga!
2009. godine - Dora Tutić, 12 godina, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, 195 pročitanih knjiga 
2010. godine - Zrinka Stanković, 13 godina, Knjižnica V. Nazora, Odjel za djecu i mladež, 128 pročitanih knjiga 
2011. godine - Nina Stropnik, 13 godina, Knjižnica Medveščak, 219 pročitanih knjiga
2012. godine - Mia Vukmirović, Knjižnica Sesvete, 145 pročitanih knjiga
2013. godine - Lana Lesjak, 12 godina, Knjižnica Medveščak, 239 pročitanih knjiga
2014. godine - Maja Mazarekić, 14 godina, Knjižnica Dubrava, 248 pročitanih knjiga 
2015. godine - Josip Prpić, 14 godina, Knjižnica Gajnice, 248 pročitanih knjiga
                       - Martha Vrbanjac Posilović, 13 godina, Knjižnica Kustošija, 241 pročitana knjiga
2016. godine - Luka Oršanić, 12 godina, Knjižnica Vladimira Nazora, 156 pročitanih  knjiga
2017. godine - Bartol Kadić, Knjižnica Medveščak, 154 pročitanih knjiga
2018. godine - Viktor Mijatović, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, 165 pročitanih knjiga
2019. godine - Leonora Mazzi, Knjižnica Jelkovec, 134 pročitanih knjiga
2020. godine - Ema Bošnjak, Gradska knjižnica Ante Kovačića, Zaprešić, 121 pročitanih knjiga
2021. godine - Monika Prgomet, 12 godina, Knjižnice Kajfešov brijeg, 157 pročitanih knjiga
2022. godine - Angie Firm Penava, 12 godina, Knjižnice Savski gaj, 140 pročitanih knjiga


Arhiva