Proljetne preporuke za djecu i mlade 2024.
Leptiri i njihov čudesan život / tekst Roger Vila, Rena Ortega ; prijevod sa španjolskog Ivona Širola [i.e. Širol]

Autor slikovnice, Roger Vila španjolski je biolog specijaliziran za proučavanje leptira. U prekrasno ilustriranoj knjizi naučit ćete koliko vrsta leptira postoji i otkada obitavaju na Zemlji, čime se hrane, kako se skrivaju od neprijatelja i kako im polazi za rukom putovati tisućama kilometara a da se pritom ne izgube. Knjiga je namijenjena djeci osnovnoškolske dobi.
 
Koliko stvari! / Emily Gravett ; [prevele i uredile Nataša Ozmec i Tea Vrdoljak]

Vrijeme je za proljetno čišćenje! Slikovnica nagrađivane britanske ilustratorice i autorice dječjih knjiga usmjerena je ka pitanjima konzumerizma i pretjeranog gomilanja nepotrebnih stvari. Duhovita priča, tekstom i ilustracijama, prati par svraka koje žele svoje gnijezdo učiniti najljepšim i najopremljenijim domom za svoja četiri svračića. Šaljivom tonu pridonose i stihovi. Slikovnica je namijenjena djeci predškolskog uzrasta.
 
Pita moja mama imate li jedno jaje / Tisja Kljaković Braić

Karikature i duhovite priče o maloj znatiželjnoj Nastji koja neprestano upada u razne avanture! S Nastjom upoznajemo najboljeg solinskog policajca Milu Gnua, pjevača Jolu Čaglja, koji se upravo doselio u zgradu, koku Anđelu, koju je tako stislo da više nije mogla nesti jaja, ljenivca Božidara Božu Linčinu i mnoge druge osebujne životinjske likove. Ova urnebesna slikovnica nasmijat će do suza cijelu obitelj!
 
Anica i zečić / Desa Muck ; ilustrirala Ana Košir ; [sa slovenskoga prevela Jagna Pogačnik]

Anica silno želi kućnog ljubimca i to ne bilo kakvog - želi zečića! Prvotnu sreću uskoro zamjenjuje tuga, jer ubrzo zečić Puhi oboli. Međutim, Anici pomaže prijatelj Jakov koji zna kako je izgubiti nekog koga silno voliš i zato dobro razumije Anicu... Krupni tisak i ilustracije olakašavaju samostalno čitanje početnicima. Knjiga je namijenjena djeci rane osnovnoškolske dobi.
 
Po zidovima crtam drveće / Ivana Šojat

Ovo je priča o prijateljstvu, odrastanju, pubertetu, iskušenjima i unutarnjim borbama dvaju dječaka na putu sazrijevanja. Četrnaestogodišnji Jakov želi biti „faca“ pred prijateljima i djevojkom koja mu se sviđa pa poslije tinejdžerskog rođendana završava u bolnici, na ispumpavanju zbog trovanja alkoholom. Na kušnji su i prijateljstvo i odnos s majkom pa Jakov nevoljko pristaje na odlaske psihologu. Roman je namijenjen tinejdžerima.