Proljetne preporuke za odrasle 2024.
Listanje kupusa / Igor Beleš

Ovaj dirljivi antiratni roman ganuo je mnoge naše članove i zato se nalazi na prvom mjestu naših proljetnih preporuka. Roman prikazuje Domovinski rat u Vukovaru iz vizure dječje neiskvarenosti, a prati petero jedanaestogodišnjaka kojima je rat oduzeo djetinjstvo.

Atomske navike / James Clear ; [s engleskog preveo Nenad Ljubić]

Ako proljeće u vama budi želju za promjenom, posegnite za knjigom Atomske navike autora Jamesa Cleara. Bilo da se želite riješiti loših navika ili stvoriti nove, ova knjiga podrobno objašnjava kako to učiniti. Kroz alate i strategije koje autor navodi u knjizi, lako je usvojiti sitne navike koje će dovesti do sjajnih rezultata i navesti vas na rješavanje onih štetnih.


Kronika Dine / Frank Herbert

Onima koji još nisu, a ljubitelji su znanstveno-fantastičnog žanra ili tek postaju, prije gledanja novih filmova u režiji Denisja Villeneuvea preporučujemo upuštanje u pustinjski svijet Franka Herberta. Saga Kronike Dine donosi priču o Arrakisu, "neuglednom" pustinjskom planetu čiji stanovnici, divovski crvi, proizvode dragocjen tvar melange poznatijeg kao droga dugovječnosti. 


Mary / Anne Eekhout ; prevela s nizozemskog Josipa Dvoraček Užarević

Mary Shelley bila je iznimno talentirana književnica čije se djelo Frankestein smatra ranim primjerom znanstvene fantastike. No kako je uopće došla na ideju pisanja ovog romana strave? Na to ju je potaknuo Lord Byron, a za inspiraciju je koristila bol koju je osjećala zbog gubitka kćeri kao i intimno prijateljstvo s Isabellom Baxter s kojom je istraživala svijet čudovišta. Roman Mary autorice Anne Eekhout oživljava fascinantan lik i djelo književnice koja je promijenila svjetsku književnost.

Ne danas / Jose Luis Peixoto ; s portugalskoga preveo Josip Ivanović

Na kraju ostaje preporuka knjige koja će vam staviti osmijeh na lice. José Luís Peixoto u ovoj zbirci kratkih priča okupio je zgode i nezgode mladih Portugalaca odrastalih u osamdesetim i devedesetim godinama koje zrače duhovitošću i ironijom. Knjiga Ne danas omogućit će potreban predah od stresne svakodnevice koja nas često okružuje.