Dječja knjižnica "M2"

Projekti i programi
U suradnji Dječje knjižnice "M2" u Zagrebu i Hrvatskog audiovizualnog centra kao pružatelja programske podrške tijekom šk. god. 2018./2019. započinjemo s organizacijom i izvedbom pilot programa Filmski moljci, namijenjenog učenicima osnovnih škola.

Ovaj program potiče razvoj filmske pismenosti i njime se između ostalog, želi artikulirati važnost narodnih i školskih knjižnica kao mjesta koja svojom specifičnošću mogu nadopuniti učioničku nastavu medijske kulture, a posebno za projektnu i modularnu nastavu koja formom korespondira načinu učenja i poučavanja područja poput filmske umjetnosti.

Također, namjera je ovakvih programa, kroz poman odabir kvalitetnih hrvatskih filmova različitih rodova, tema i žanrova, promovirati korištenje filma kao nastavnog i korelacijskog sredstva za različite školske predmete i međupredmetne sadržaje.
 
Svaki susret je popraćen projekcijom, radionicom i analizom filma. 
 

Više pročitajte na našoj mrežnoj stranici Filmski moljac.


Program:

13. 11. 2018. / Ježeva kuća, animirani, 2017. / 1. razredi OŠ Ivana Gorana Kovačića

29. 11. 2018. / Mucica, igrani, 2012. / 4. razredi OŠ Ivana Gorana Kovačića

11. 12. 2018. / Ježeva kuća, animirani, 2017. / 2. razredi OŠ Augusta Harambašića

13. 12. 2018. / Ježeva kuća, animirani, 2017. / 2. razredi OŠ Augusta Harambašića

18. 3. 2019. / Mucica, igrani, 2012. / 5. razredi OŠ Šestine

10. 4. 2019. / Mala seoska priredba, 1971. / 5. razredi OŠ Šestine

28. 5. 2019. / Plac, eksperimentalni film, 2006. / 5. razredi OŠ Šestine

21. 10. 2019. / Filmska glazba kao izražajno sredstvo / 6. razredi OŠ Šestine

https://www.havc.hr/hrvatski-film/filmska-pismenost
Knjižnice grada Zagreba u cilju poticanja čitanja, cjeloživotnog učenja i društvene inkluzije (uključivanja) djece s teškoćama u razvoju te mladih i odraslih osoba s invaliditetom provode projekt Knjižnica širom otvorenih vrata.
Projekt obuhvaća nekoliko programa, a Dječja knjižnica M2 u okviru likovnih programa i kulturnih događanja, te posjeta knjižnici surađuje s Poliklinikom za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, Centrom za autizam, Centrom za rehabilitaciju Zagreb, Dječjim vrtićem Različak, Maleni talenti i Šarena loptica, OŠ Ivan Goran Kovačić, OŠ Šestine, OŠ Jabukovac, OŠ M. Krleže, OŠ K.Š. Gjalski, Udrugom Jak kao Jakov, Hrvatskom knjižnicom za slijepe.

Tijekom dosadašnje suradnje održane su brojne radionice, izložbe i predstavljanje dječjih projekata, te posjeti knjižnici.
Maraton priča u Dječjoj knjižnici M2 odvija se od 2015.godine, te svake godine iznova potiče velik broj djece na stvaranje priča. Zamišljen je kao poticaj razvoju jezičnih sposobnosti učenika nižih razreda osnovne škole, ali i timskog rada jer učenici rade u grupama.

Priče se stvaraju uz pomoć Story teller cube kockica. Svaka kocka ima na svojih šest stranica različite crteže koji pokrivaju jedan od ovih pojmova: mjesto, vrijeme, osobu, prijevozno sredstvo i životinju. Kockice se slažu ili bacaju, a priče se zapisuju.

Najbolje priče iz pojedinih razreda odredili su sami učenici sa svojim učiteljima, te ih proslijedili u Dječju knjižnicu M2 gdje se o izboru tri najbolje priče odlučilo uz pomoć članica žirija, književnice Sonje Zubović, knjižničarske savjetnice Hele Čičko i Adriane Pavelić dizajnerice Story Teller kockica.

Projekt je financijski podržala autorica kockica Adriana Pavelić.

Za sve informacije javite se na mail djecja.knjiznica.m2@kgz.hr
Ciklus od 10 radionica namijenjenih učenicima 3. i 4. razreda osnovnih škola.
Na radionicama polaznici će se upoznati s osnovama korištenja micro:bita – kako početi, napisati svoje prve programe i gdje mogu pronaći dodatne edukacijske materijale. Radionice će trajati 60 minuta, a održavat će se svake druge subote. Svaki polaznik mora imati svoje računalo (laptop) ili tablet (može biti ili Android ili iPad) koji će koristiti za programiranje micro:bit-ova. Micro:bit-ove osigurava knjižnica. 



„BBC micro:bit je malo programabilno mikroračunalo kojim se može koristiti za sve vrste super kreacija, od robota do glazbenih instrumenata – mogućnosti su beskrajne.Možeš ga programirati s bilo kojeg web preglednika u Blocksu, Javascriptu, Pythonu, Scratchu i u drugim programima; ne treba ti nikakav posebni softver.„

https://microbit.org/hr/guide/
Na "Priča(m)onici petkom" družit ćemo se s učenicima 1.c razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića. Čitat ćemo zanimljive priče, proučavati zanimljive knjige i koji puta zaprljati ruke temperama, ljepilom, bojama...

Projekt su osmislile i vode ga knjižničarke Vedrana Čavajda i Branka Bacinger u suradnji s učiteljicom Sanjom Pietri.
 
31.1. Daywalt, D., Jeffers, O. Pastele u štrajku
28.2. Robberecht, T., Mabire, G. Vuk koji je ispao iz knjige
27.3. Desmond, J. Plavetni kit
24.4. Hall, K., Arsenault, I. Priča o pčelama
22.5. Yarlett, E. Gricko, čudovište koje gricka knjige i Gricko : lov na čudovište


Osluškujući potrebe društvene zajednice kao i stručne smjernice za razvoj svojih usluga, Knjižnice grada Zagreba svojim se projektom Zelena knjižnica za zeleni Zagreb od početka 2017. godine pridružuju knjižnicama koje će u sklopu redovne djelatnosti educirati javnost o zaštiti okoliša i održivome društvu.

U Dječjoj knjižnici M2 organiziraju se predavanja, radionice i izložbe kojima se potiče razvoj ekološke svijesti djece i mladih. Projekt se realizira za predškolce, osnovnoškolce i srednjoškolce, u suradnji s DV Siget, DV Maleni talenti, DV Različak i OŠ Ivan Goran Kovačić, OŠ M. Krleža, OŠ Jabukovac,OŠ Šestine,OŠ Gračani, OŠ Tin Ujević i u lokalnoj zajednici uz suradnju s mjesnim ogrankom Medveščak.