Kad slikovnice ožive
Kad slikovnice ožive program je pokrenut 2019. godine, a temelji se na dramatizaciji slikovnica i odabranih tekstova za djecu i mlade s ciljem poticanja čitanja, kreativnosti i mašte. Riječ je o novom projektu koji su u svim njegovim segmentima (ideja, dramatizacija, izvedba, kostimi, scenografija, efekti...) zajednički osmislile i izvode knjižničarke te on, držimo, dobro prezentira način rada koji u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića njegujemo, oslanjajući se ponajprije na vlastite ljudske resurse i gradeći program na kreativnosti, inovativnosti i entuzijazmu. 

Na taj se način stvara program koji je s jedne strane univerzalan i općeprihvatljiv, ali istovremeno i poseban i drugačiji – jer prikazuje knjižničarke u posve novom svjetlu, a knjižnicu promovira kao zanimljivo i poticajno mjesto za zabavu, druženje, čitanje i učenje kroz igru.

Planirane su dramatizacije nekoliko naslova, odnosno nekoliko premijernih predstava godišnje, a nakon toga će se, sukladno organizacijskim mogućnostima i interesu publike, igrati u ostalim knjižnicama, vrtićima, školama, javnim prostorima i drugdje.

Prva predstava iz ciklusa Kad slikovnice ožive nastala je prema slikovnici Želimira Hercigonje i ilustratorice Ivane Guljašević Kuman Snjegović Snješko na čaju kod vještice Klotilde.

Druga predstava nastala je prema slikovnici Davida Mellinga Kraljevska pusa. Napravljena je u formi kazališta sjena.

Treća predstava nastala je prema stripu Benjamina Rennera Veliki zli lisac.

Od siječnja 2019. do srpnja 2023. (uz stanku od godinu i pol dana zbog pandemije) realizirane su 3 predstave s ukupno 47 izvedbi pred 2320 posjetitelja.

Zavirite u galeriju!