Vrbik (kv)art
KULTURA U ZAJEDNICI
Grad Zagreb raspisao je posebni Javni poziv za financiranje programa Kulture i umjetnosti u zajednici, na koji je pristiglo više od dvjesto prijava, a odobreno je petnaest programa, među kojima su dva provedena u gradskoj četvrti Trnje. Partnerska ustanova u prijavi i provedbi tih dvaju projekata bile su Knjižnice grada Zagreba. Projekt Vrbik (kv)art provela je udruga Skribonauti u partnerstvu s Knjižnicom Ivana Gorana Kovačića.

VRBIK (KV)ART U KNJIŽNICI IVANA GORANA KOVAČIĆA
Udruga za promicanje književnosti i kulture Skribonauti provodi od siječnja ove godine u okviru projekta Kultura u zajednici koji financira Grad Zagreb, program VRBIK (KV)ART koji uključuje stanovnike svih dobnih skupina u raznolike inovativne i interaktivne kulturne programe. Partneri su projekta Dom za starije osobe Trnje i Knjižnica Ivana Gorana Kovačića.

U sklopu projekta Vrbik (kv)art okupljeni su umjetnici i stručnjaci koji žive u kvartu ili su na neki način za njega usko vezani te je u partnerstvu s knjižnicom proveden niz besplatnih radionica za korisnike svih dobi, čime je omogućeno da umjetnički i kulturni sadržaji budu dostupni svima.
Koncepcija ciklusa odabrana je stoga što zahtijeva aktivno sudjelovanje i omogućuje neposredniji pristup sadržajima. Višekratnim dolascima stječe se navika dolaska u knjižnicu i razvija zahtjevnija čitateljska publika koja aktivno sudjeluje u kulturnim programima.


RADIONICE U OKVIRU PROJEKTA VRBIK (KV)ART koje se održavaju u Knjižnici I. G. Kovačića
  1. Nježnije prema sebi: Radionice terapijskog pisanja poezije
Voditeljice: pjesnikinja Monika Herceg i psihoterapeutkinja Ana Perović
 
  1. Vikend priča: Radionica kritičkog čitanja Književno putovanje globusom u četiri susreta
Radionica je namijenjena onima koji mnogo čitaju i znatiželji su istražiti suvremenu književnost drugih jezika i kultura, onima koji pišu i rado bi pronašli nove prostore inspiracije, ali i onima (posebno njima!) koji bi rado čitali, ali (misle da) ne stižu ili ne znaju odakle početi.
 
  1. Od scenarija do kratkog filma: Filmska radionica za mlade
Voditelji: scenarist Nikola Kuprešanin i redatelj Ivan Sikavica
Prema scenariju koji su osmislili s mentorom-scenaristom, mladi s mentorom-redateljem snimaju film u knjižnici.
 
  1. Kreativna čitaonica za najmlađe, voditeljica književna teoretičarka dr. sc. Marija Ott Franolić, suvoditeljica kjižničarka Ana Gabaj Miloš

ZAŠTO NAM JE VRBIK (KV)ART VAŽAN
Usluge narodnih knjižnica trebale bi se temeljiti na njihovu poslanju vezanu za informiranje, opismenjavanje, obrazovanje, uključivanje, građansko sudjelovanje i kulturu. Partnerstvom u programu VRBIK (KV)ART: Kultura u zajednici Knjižnica Ivana Gorana Kovačića stavila je na raspolaganje svoj prostor, djelatnike i knjižni fond. Na taj način promovira i jača svoju temeljnu funkciju, promiče čitanje kao društvenu vrijednost a knjižnicu pozicionira kao važno mjesto građanskoga sudjelovanja u kulturi te zadržava postojeće i privlači nove korisnike.

Programi koji se provode u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića temeljeni su na uvjerenju da čitanje kvalitetnih književnih tekstova može i treba rezultirati jačanjem čitateljskih kompetencija, razvijanjem pismenosti, obogaćivanjem vokabulara, sposobnošću bolje artikulacije vlastitih stavova i stvaranjem kritičkog promišljanja ne samo o tekstovima koji se čitaju nego i o društvu u kojem živimo. Stoga nam je suradnja s udrugom Skribonauti izuzetno važna i svakako bismo je voljeli nastaviti jer kroz nju Knjižnica Ivana Gorana Kovačića ustraje na svojim specifičnim strateškim ciljevima i poslanju dok, istovremeno, ostvaruje funkciju knjižnice kao zajedničkog javnog dobra.