Projekti
Nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom čiji su organizatori Hrvatsko knjižničarsko društvo, Knjižnice grada Zagreba i Nacionalna i sveučilišna knjižnica. Cilj kampanje je informirati i educirati javnost te je učiniti osjetljivom za problematiku osoba s teškoćama čitanja i disleksijom.

Knjižnica Ivana Gorana Kovačića uvelike podupire rad kampanje i u budućnosti planira niz izložbi, predavanja i edukativnih radionica kako bi poduprla ravnopravan pristup književnim djelima i informacijama svim dobnim skupinama osoba s teškoćama čitanja i  disleksijom te osobama koje ne mogu čitati standardni tisak.

Više informacija o kampanji na: https://www.facebook.com/IJaZelimCitati/.   Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Knjižnica Ivana Gorana Kovačića od 1978. godine pruža stručnu podršku knjižnici Doma za starije i nemoćne osobe Trnje. Ulaskom u sastav Knjižnica grada Zagreba ta je suradnja nastavljena provođenjem programa Knjigom do vrata u sklopu projekta 65 plus, namijenjenog osobama treće životne dobi i njihovoj društvenoj integraciji.

Stručno osoblje Knjižnice Ivana Gorana Kovačića redovito odlazi u Dom za starije i nemoćne osobe Trnje, druži se s njegovim korisnicama/korisnicima, dostavlja im knjige te brine o knjižnoj građi i uslugama.

Knjižnica u Domu za starije i nemoćne osobe Trnje otvorena je za korisnike svakog četvrtka od 9:00 do 10:30 sati.

Sat informacijske pismenosti – utorkom od 10 do 11 sati djeluje Goranov informatički kutak za seniore, program u kojem osobe starije životne dobi kroz praktičan rad stječu osnovna znanja i vještine vezane uz rad na računalu. Primjerice kako sastaviti dopis, kako pronaći željenu informaciju na internetu, kako otvoriti vlastitu e-adresu i slati e-poštu, kako pristupiti društvenim mrežama i sl. Program provode knjižničari-informatori, a prilagođen je željama, potrebama i predznanju korisnika.

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.

Zatvaranje izložbe Valerije Jelčić: Suživot se nastavlja (3. 2. 2020.); Foto: Sanja Koblar

21 new photos added to shared album

Programom se uključuje i potiče mlađe autore na pisanje, stvara se generacijska, mlada publika te se umrežavaju akteri scene: autori, kritičari, izdavači, publika. Predstavljanje novih, ali već nagrađivanih autora izravno se obraća mlađoj, generacijski, poetički i kulturološki bliskoj publici. 

U neposrednoj komunikaciji čitatelja, autora i voditelja/urednika potiče se živa rasprava o trenutnoj situaciji na hrvatskoj književnoj sceni. Odabrani autori govorit će o svojem putu do izdavača i čitateljske publike te izložiti svoje stavove i podijeliti iskustva.

Kako objaviti knjigu?
Kakva je budućnost hrvatske književnosti?
Može li se živjeti od pisanja?
Kakva je uloga knjižnica u popularizaciji mladih autor(ic)a i njihovih knjiga?
Zašto izostaje kvalitetna kritička recepcija?
 
Voditelj programa: Kruno Lokotar

Prvi prozak na vrh jezika

U programu će biti predstavljene i knjige koje su zbog slabe distribucije izvan dosega prosječnom čitatelju, npr. izdanja SKUD-a Ivan Goran Kovačić i Hrvatskog društva pisaca.

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.

 
Kad slikovnice ožive program je pokrenut 2019. godine, a temelji se na dramatizaciji slikovnica i odabranih tekstova za djecu i mlade s ciljem poticanja čitanja, kreativnosti i mašte. Riječ je o novom projektu koji su u svim njegovim segmentima (ideja, dramatizacija, izvedba, kostimi, scenografija, efekti...) zajednički osmislile i izvode knjižničarke te on, držimo, dobro prezentira način rada koji u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića njegujemo, oslanjajući se ponajprije na vlastite ljudske resurse i gradeći program na kreativnosti, inovativnosti i entuzijazmu. 

Na taj se način stvara program koji je s jedne strane univerzalan i općeprihvatljiv, ali istovremeno i poseban i drugačiji – jer prikazuje knjižničarke u posve novom svjetlu, a knjižnicu promovira kao zanimljivo i poticajno mjesto za zabavu, druženje, čitanje i učenje kroz igru.

Planirane su dramatizacije nekoliko naslova, odnosno nekoliko premijernih predstava godišnje, a nakon toga će se, sukladno organizacijskim mogućnostima i interesu publike, igrati u ostalim knjižnicama, vrtićima, školama, javnim prostorima i drugdje.

Prva predstava iz ciklusa Kad slikovnice ožive nastala je prema slikovnici Želimira Hercigonje i ilustratorice Ivane Guljašević Kuman Snjegović Snješko na čaju kod vještice Klotilde.

Druga predstava nastala je prema slikovnici Davida Mellinga Kraljevska pusa. Napravljena je u formi kazališta sjena.

Treća predstava nastala je prema stripu Benjamina Rennera Veliki zli lisac.

Od siječnja 2019. do veljače 2023. (uz stanku od godinu i pol dana zbog pandemije) realizirane su 3 predstave s ukupno 45 izvedbi pred 2240 posjetitelja.

Zavirite u galeriju!
Projekt „Na Trnju sa zvijezdama“ posvećen je poticanju čitanja i promociji hrvatskih književnika za djecu i odrasle, kao temelja hrvatske pisane kulture te hrvatskih književnih nagrada, kao stručne verifikacije kvalitete djela ili opusa pojedinog autora.  
 
Temelji se na Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja, a osmišljen je u želji da kroz susrete s nagrađenim književnicima i ilustratorima pridonese rasplamsavanju strasti za čitanjem, razvoju čitalačke pismenosti te poticanju čitatelja na aktivno i kritičko čitanje.
 
Projekt se provodi u četirima knjižnicama mreže Knjižnica grada Zagreba: Knjižnici Ivana Gorana Kovačića, Dječjoj knjižnici Marina Držića, Knjižnici Marina Držića i Knjižnici Savica.

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.
 
Pusti je da priča ciklus je radionica u kojima se raspravlja o ženskoj povijesti i svakodnevici, ženskoj književnosti, kreativnosti, načinima dolaženja do vlastitog glasa i mogućnostima njegove artikulacije. Upoznavanjem različitih autorica ispitujemo koliko nam njihovi tekstovi i preokupacije nude materijala za razgovor o našim životima te koliko su nam njihove teme bliske u današnjoj situaciji.
Čitamo tekstove VirginijeWoolf, Slavenke Drakulić, Margaret Atwood, Rose Montero, Lucije Berlin i drugih.
 
Voditeljica je radionice dr. sc. Marija Ott Franolić, profesorica komparativne književnosti, koja se bavi poticanjem čitanja i povezanošću čitanja i kritičkog mišljenja te ženskom poviješću, svakodnevicom i ženskim autobiografskim tekstovima. 
 
Dosad održani susreti i knjige o kojima smo raspravljale:
2018.
2019.
2020.
  • 18. veljače Mary McCarthy: Grupa, Gošća: prevoditeljica Vjera Balen-Heidl
  • 4. studenog Tea Tulić: Kosa posvuda

2021.
Programi koji se provode u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića temeljeni su na uvjerenju da čitanje kvalitetnih književnih tekstova može i treba rezultirati jačanjem čitateljskih kompetencija, razvijanjem pismenosti, obogaćivanjem vokabulara, sposobnošću bolje artikulacije vlastitih stavova i stvaranjem kritičkog promišljanja ne samo o tekstovima koji se čitaju nego i o društvu u kojem živimo. Korisnike se potiče da uoče univerzalnost i svevremenost književnosti te povežu i usporede književne tekstove sa svojim pojedinačnim životnim iskustvima.
Lijepa književnost nije sama sebi svrha, a nije ni tek predmet bavljenja književnih teoretičara. Ona je neiscrpan izvor spoznaja o temeljnim pitanjima koja muče suvremenog čovjeka i riznica mogućih odgovora. 
 

Pusti je da priča

Životne priče koje su promijenile svijet naziv je ciklusa inovativnih videopriča koje su zajednički osmislile i izvode knjižničarke koje su hrabro zakoračile u područje produkcije, snimanja i montaže videosadržaja te u stalnom procesu samoedukacije uče na vlastitim pogreškama gradeći program na kreativnosti i entuzijazmu. 

Program je pokrenut 2020. godine kada su zbog epidemije sve programske aktivnosti za djecu u prostoru knjižnice obustavljene. Nastao je motiviran željom da se, makar i u virtualnom okruženju, nastavi interakcija s našim korisnicima u vidu posebno osmišljenih programa koji ih podsjećaju na to da je knjižnica zanimljivo mjesto za druženje, zabavu i učenje kroz igru. 

Svrha je programa upoznati djecu s izuzetnim ljudima koji su svojim znanjem, talentom, maštom i upornošću obogatili svijet u kojem živimo. 

Životne priče koje su promijenile svijet snažno promoviraju knjižnicu te potiču na čitanje, istraživanje i stvaranje, a možete ih pogledati na YouTube kanalu Knjižnica grada Zagreba.

2020.
2021.