Programi i projekti
Nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom čiji su organizatori Hrvatsko knjižničarsko društvo, Knjižnice grada Zagreba i Nacionalna i sveučilišna knjižnica. Cilj kampanje je informirati i educirati javnost te je učiniti osjetljivom za problematiku osoba s teškoćama čitanja i disleksijom.

Knjižnica Ivana Gorana Kovačića uvelike podupire rad kampanje i u budućnosti planira niz izložbi, predavanja i edukativnih radionica kako bi poduprla ravnopravan pristup književnim djelima i informacijama svim dobnim skupinama osoba s teškoćama čitanja i  disleksijom te osobama koje ne mogu čitati standardni tisak.

Više informacija o kampanji na: https://www.facebook.com/IJaZelimCitati/.



   Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Od 1. siječnja 2023. godine Društvo za psihološku pomoć provodi projekt “Svađa na vidiku - promijeni spiku” - prevencija nasilja nad i među mladima. Projekt je financiran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a provodi se do 31. 12. 2023. u suradnji s partnerima: Knjižnice grada Zagreba - Knjižnica Ivana Gorana Kovačića, Učenički dom Tehničke škole Zagreb, Centar za odgoj i obrazovanje Lug.

Osnovni cilj projekta jest prevencija nasilja nad i među mladima organiziranjem psihoedukativnih radionica za učenike srednje škole, odgojitelje u učeničkom domu i roditelje, te provedbom psihosocijalne podrške za mlade.

Navedeno se planira postići kroz:
  •  provedbu preventivnog programa - ciklusa od 2 radionice za učenike 1. razreda na teme kao što su: komunikacija, oblici i vrste nasilnog   ponašanja, kontrola ljutnje, nenasilno rješavanje sukoba;
  •  radionice odnosno predavanja za roditelje i odgojitelje s ciljem unapređenja komunikacijskih vještina;
  •  individualno psihološko savjetovanje u Centru Modus za mlade kojima je potrebna dodatna podrška.

Ovaj Projekt provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Knjižnica Ivana Gorana Kovačića od 1978. godine pruža stručnu podršku knjižnici Doma za starije i nemoćne osobe Trnje. Ulaskom u sastav Knjižnica grada Zagreba ta je suradnja nastavljena provođenjem programa Knjigom do vrata u sklopu projekta 65 plus, namijenjenog osobama treće životne dobi i njihovoj društvenoj integraciji.

Stručno osoblje Knjižnice Ivana Gorana Kovačića redovito odlazi u Dom za starije i nemoćne osobe Trnje, druži se s njegovim korisnicama/korisnicima, dostavlja im knjige te brine o knjižnoj građi i uslugama.

Knjižnica u Domu za starije i nemoćne osobe Trnje otvorena je za korisnike svakog drugog četvrtka od 9:00 do 10:30 sati.

Sat informacijske pismenosti - srijedom od 10 do 11 sati djeluje Goranov informatički kutak za seniore, program u kojem osobe starije životne dobi kroz praktičan rad stječu osnovna znanja i vještine vezane za rad na računalu i korištenje pametnih telefona. Primjerice, kako sastaviti dopis, kako pronaći željenu informaciju na internetu, kako otvoriti vlastitu e-adresu i slati e-poštu, kako pristupiti društvenim mrežama i sl. Program provode knjižničari-informatori, a prilagođen je željama, potrebama i predznanju korisnika.

Likovnost u teoriji i praksi - likovna radionica srijedom od 11 do 13 sati, voditelj: profesor i akademski slikar Nedeljko Tintor.

Radionica je namijenjena umirovljenicima, ali i svima ostalima koje zanima likovnost u teoriji i praksi. Svakoga se tjedna obrađuje jedna tema: Svjetlo i sjena, Perspektiva, Anatomija životinja itd. Radionica započinje predavanjem prof. Tintora na određenu (likovnu) temu, a nakon predavanja slijedi praktična radionica crtanja ili slikanja tijekom koje polaznice, uz vodstvo mentora, naučeno primjenjuju u praksi.

Osim stalnih aktivnosti u okviru projekta 65 plus održavaju se i izložbe, predavanja i susreti generacija.
 
Zatvaranje izložbe Valerije Jelčić: Suživot se nastavlja (3. 2. 2020.); Foto: Sanja Koblar

 

Kad slikovnice ožive program je pokrenut 2019. godine, a temelji se na dramatizaciji slikovnica i odabranih tekstova za djecu i mlade s ciljem poticanja čitanja, kreativnosti i mašte. Riječ je o novom projektu koji su u svim njegovim segmentima (ideja, dramatizacija, izvedba, kostimi, scenografija, efekti...) zajednički osmislile i izvode knjižničarke te on, držimo, dobro prezentira način rada koji u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića njegujemo, oslanjajući se ponajprije na vlastite ljudske resurse i gradeći program na kreativnosti, inovativnosti i entuzijazmu. 

Na taj se način stvara program koji je s jedne strane univerzalan i općeprihvatljiv, ali istovremeno i poseban i drugačiji – jer prikazuje knjižničarke u posve novom svjetlu, a knjižnicu promovira kao zanimljivo i poticajno mjesto za zabavu, druženje, čitanje i učenje kroz igru.

Planirane su dramatizacije nekoliko naslova, odnosno nekoliko premijernih predstava godišnje, a nakon toga će se, sukladno organizacijskim mogućnostima i interesu publike, igrati u ostalim knjižnicama, vrtićima, školama, javnim prostorima i drugdje.

Prva predstava iz ciklusa Kad slikovnice ožive nastala je prema slikovnici Želimira Hercigonje i ilustratorice Ivane Guljašević Kuman Snjegović Snješko na čaju kod vještice Klotilde.

Druga predstava nastala je prema slikovnici Davida Mellinga Kraljevska pusa. Napravljena je u formi kazališta sjena.

Treća predstava nastala je prema stripu Benjamina Rennera Veliki zli lisac.

Od siječnja 2019. do srpnja 2023. (uz stanku od godinu i pol dana zbog pandemije) realizirane su 3 predstave s ukupno 47 izvedbi pred 2320 posjetitelja.

Zavirite u galeriju!
Projekt „Na Trnju sa zvijezdama“ posvećen je poticanju čitanja i promociji hrvatskih književnika za djecu i odrasle, kao temelja hrvatske pisane kulture te hrvatskih književnih nagrada, kao stručne verifikacije kvalitete djela ili opusa pojedinog autora.  
 
Temelji se na Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja, a osmišljen je u želji da kroz susrete s nagrađenim književnicima i ilustratorima pridonese rasplamsavanju strasti za čitanjem, razvoju čitalačke pismenosti te poticanju čitatelja na aktivno i kritičko čitanje.
 
Projekt se provodi u četirima knjižnicama mreže Knjižnica grada Zagreba: Knjižnici Ivana Gorana Kovačića, Dječjoj knjižnici Marina Držića, Knjižnici Marina Držića i Knjižnici Savica.

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.
 
KULTURA U ZAJEDNICI
Grad Zagreb raspisao je posebni Javni poziv za financiranje programa Kulture i umjetnosti u zajednici, na koji je pristiglo više od dvjesto prijava, a odobreno je petnaest programa, među kojima su dva provedena u gradskoj četvrti Trnje. Partnerska ustanova u prijavi i provedbi tih dvaju projekata bile su Knjižnice grada Zagreba. Projekt Vrbik (kv)art provela je udruga Skribonauti u partnerstvu s Knjižnicom Ivana Gorana Kovačića.

VRBIK (KV)ART U KNJIŽNICI IVANA GORANA KOVAČIĆA
Udruga za promicanje književnosti i kulture Skribonauti provodi od siječnja ove godine u okviru projekta Kultura u zajednici koji financira Grad Zagreb, program VRBIK (KV)ART koji uključuje stanovnike svih dobnih skupina u raznolike inovativne i interaktivne kulturne programe. Partneri su projekta Dom za starije osobe Trnje i Knjižnica Ivana Gorana Kovačića.

U sklopu projekta Vrbik (kv)art okupljeni su umjetnici i stručnjaci koji žive u kvartu ili su na neki način za njega usko vezani te je u partnerstvu s knjižnicom proveden niz besplatnih radionica za korisnike svih dobi, čime je omogućeno da umjetnički i kulturni sadržaji budu dostupni svima.
Koncepcija ciklusa odabrana je stoga što zahtijeva aktivno sudjelovanje i omogućuje neposredniji pristup sadržajima. Višekratnim dolascima stječe se navika dolaska u knjižnicu i razvija zahtjevnija čitateljska publika koja aktivno sudjeluje u kulturnim programima.


RADIONICE U OKVIRU PROJEKTA VRBIK (KV)ART koje se održavaju u Knjižnici I. G. Kovačića
  1. Nježnije prema sebi: Radionice terapijskog pisanja poezije
Voditeljice: pjesnikinja Monika Herceg i psihoterapeutkinja Ana Perović
 
  1. Vikend priča: Radionica kritičkog čitanja Književno putovanje globusom u četiri susreta
Radionica je namijenjena onima koji mnogo čitaju i znatiželji su istražiti suvremenu književnost drugih jezika i kultura, onima koji pišu i rado bi pronašli nove prostore inspiracije, ali i onima (posebno njima!) koji bi rado čitali, ali (misle da) ne stižu ili ne znaju odakle početi.
 
  1. Od scenarija do kratkog filma: Filmska radionica za mlade
Voditelji: scenarist Nikola Kuprešanin i redatelj Ivan Sikavica
Prema scenariju koji su osmislili s mentorom-scenaristom, mladi s mentorom-redateljem snimaju film u knjižnici.
 
  1. Kreativna čitaonica za najmlađe, voditeljica književna teoretičarka dr. sc. Marija Ott Franolić, suvoditeljica kjižničarka Ana Gabaj Miloš

ZAŠTO NAM JE VRBIK (KV)ART VAŽAN
Usluge narodnih knjižnica trebale bi se temeljiti na njihovu poslanju vezanu za informiranje, opismenjavanje, obrazovanje, uključivanje, građansko sudjelovanje i kulturu. Partnerstvom u programu VRBIK (KV)ART: Kultura u zajednici Knjižnica Ivana Gorana Kovačića stavila je na raspolaganje svoj prostor, djelatnike i knjižni fond. Na taj način promovira i jača svoju temeljnu funkciju, promiče čitanje kao društvenu vrijednost a knjižnicu pozicionira kao važno mjesto građanskoga sudjelovanja u kulturi te zadržava postojeće i privlači nove korisnike.

Programi koji se provode u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića temeljeni su na uvjerenju da čitanje kvalitetnih književnih tekstova može i treba rezultirati jačanjem čitateljskih kompetencija, razvijanjem pismenosti, obogaćivanjem vokabulara, sposobnošću bolje artikulacije vlastitih stavova i stvaranjem kritičkog promišljanja ne samo o tekstovima koji se čitaju nego i o društvu u kojem živimo. Stoga nam je suradnja s udrugom Skribonauti izuzetno važna i svakako bismo je voljeli nastaviti jer kroz nju Knjižnica Ivana Gorana Kovačića ustraje na svojim specifičnim strateškim ciljevima i poslanju dok, istovremeno, ostvaruje funkciju knjižnice kao zajedničkog javnog dobra.
Životne priče koje su promijenile svijet naziv je ciklusa inovativnih videopriča koje su zajednički osmislile i izvode knjižničarke koje su hrabro zakoračile u područje produkcije, snimanja i montaže videosadržaja te u stalnom procesu samoedukacije uče na vlastitim pogreškama gradeći program na kreativnosti i entuzijazmu. 

Program je pokrenut 2020. godine kada su zbog epidemije sve programske aktivnosti za djecu u prostoru knjižnice obustavljene. Nastao je motiviran željom da se, makar i u virtualnom okruženju, nastavi interakcija s našim korisnicima u vidu posebno osmišljenih programa koji ih podsjećaju na to da je knjižnica zanimljivo mjesto za druženje, zabavu i učenje kroz igru. 

Svrha je programa upoznati djecu s izuzetnim ljudima koji su svojim znanjem, talentom, maštom i upornošću obogatili svijet u kojem živimo. 

Životne priče koje su promijenile svijet snažno promoviraju knjižnicu te potiču na čitanje, istraživanje i stvaranje, a možete ih pogledati na YouTube kanalu Knjižnica grada Zagreba.

2020.
2021.