Cvjetna košarica
Radionice pletenja podsusedskog ljetnog suvenira - podsusedske cvjetne košarice
 
Knjižnica Podsused organizira radionice pletenja podsusedske cvjetne košarice u sklopu manifestacije Podsusedske svečanosti u suradnji sa Udrugom za zaštitu okoliša EKO-2000, Organizacijskim odborom podsusedskih svečanosti, te ustanovama u odgoju, obrazovanju i kulturi, i drugih nevladinih udruga s područja Podsuseda. Riječ je o manifestaciji koja se tijekom mjeseca rujna i listopada uzastopno održava još od 2009. godine a cilj manifestacije je vratiti Podsused na izletničku kartu grada Zagreba. Već tradicionalno, svake godine početkom rujna Knjižnica na Podsusedskom trgu organizira radionice pletenja podsusedske cvjetne košarice od izvornog prirodnog materijala, ali i od papira.

Izrada košarica datira iz razdoblja između dva rata, kada je Podsused bio omiljeno izletište Zagrepčana. Tradicija izrade košarica očuvala se zahvaljujući starijim mještanima koji su kao djeca tridesetih godina prošloga stoljeća pleli košarice i kitili ih poljskim cvijećem te njima ispraćala izletnike koji su se iz Podsuseda vraćali nakon kupanja ili planinarenja na Samoborček, dobivši za to pokoji novčić. Danas tek nekolicina starijih mještana Podsuseda poznaje vještinu pletenja košarice. Baza cvjetne košarice s obzirom na vrijeme cvatnje biljaka bio je kesten, bazga i bujas,  uz vrtne ruže i ivančice. Obala Save poslužila je kao prirodno stanište biljci od koje se košarica izrađuje, te su stanovnici Podsuseda iskoristili postojeće prirodne resurse za oblikovanje cvjetnih košarica.

Cvjetna košarica je košarica pletena od stabljika biljke zvane sitina. Riječ je o biljci običan oblić (Scirpus lacustris L.) koja raste na močvarnim staništima, u relativno plitkoj vodi stajaćica ili sporih tekućica. Može narasti do 2,5 m visine, cvjeta od lipnja do kolovoza, a dozrijeva od kolovoza do listopada.

U cilju očuvanja i zaštite tradicijske baštine, izrada izvornog suvenira cvjetne košarice, korištenjem tradicijskih tehnika i materijala, ima za cilj pobuditi ljubav svih generacija prema nasljeđu. Cvjetna košarica idealna je kao predmet prepoznatljivog i uočljivog podrijetla, vezana uz prostor Podsuseda i njegovu kulturnu, povijesnu i tradicijsku osobitost,  te je prepoznatljiva po svojoj originalnosti.
 
Prije dvadesetak godina na inicijativu Jelke Premužić, dugogodišnje učiteljice u podsusedskoj školi u mirovini, organizirale su se kreativne radionice za djecu kako bi se očuvale tradicijske tehnike ručnog rada, između ostalog i vještina izrade podsusedske cvjetne košarice. Organizacijski odbor drugih Podsusedskih svečanosti 2010. godine u svoj program uvrstio je i radionice pletenja podsusedske cvjetne košarice u prostorima i ispred Knjižnice Podsused. Spretne ruke i  pažljivo oko uz stručno vodstvo Štefanije Pinturić poučilo je tom prilikom mnoge mlađe i starije stanovnike Podsuseda vještini pletenja košarica. Košarica se izrađivala i na trećim Podsusedskim svečanostima i izazvala velik interes zahvaljujući gostovanju u televizijskoj emisiji Dobro jutro Hrvatska. Na poziv Matice umirovljenika grada Zagreba, košarica je otputovala u Ljubljanu na jedanaesti Festival za tretje življensko obdobje, a potom je i gostovala u Zagrebu na Danima otvorenih vrata Matice umirovljenika grada Zagreba. Nakon nekoliko godina potrage za materijalom s kojim bi se mogla izvan ljetnog perioda izrađivati podsusedska cvjetna košarica, pronašli smo idealan materijal, stari novinski papir. Radionice pletenja podsusedske cvjetne košarice osiguravaju održivost suvenira putem edukacije,  te promicanje i prenošenje tradicije. Interes medija za izradu tradicionalnog suvenira bio je prisutan svake godine, te smo bili gosti mnogim prilozima lokalnih programa i javne televizije. Pogledajte što su zabilježile kamere Televizije Zapad u emisiji  Kak je lepi naš kaj i Dobrog jutra ove godine.

Grb grada Zagreba

  Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.