Podsused pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća : čitam o Podsusedu
Kupanje na Savi - PodsusedPodsused pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća : čitam o Podsusedu izložba je fotografija iz privatnih arhiva stanovnika Podsuseda uz fotografije Fototeke kulturne baštine, Ministarstva kulture i medija, Foto – arhiva ZET-a i AGE-foto zbirke Hrvatskog državnog arhiva. U prostoru čitaonice Podsused izložba se mogla pogledati u periodu 15.10.2021.-30.11.2021. Likovno oblikovanje na dvanaest plakata rad je Demiana Baričevića, izložbu je tiskao Ispis : digitalni tisak.
Otvorenje izložbe održano je u uvjetima mjera sprječavanja širenja koronavirusom. Fotografije s otvorenja i izložbe možete pogledati ovdje

O izložbi:
U realizaciji izložbe sudjelovali su članovi i suradnici Knjižnice svojim fotografijama i pričama. Oni su redom: Dragutin Bohuš, Snježana Bojd, Drago Budiselić, Magdalena Getaldić, Daniela Hinić, Željko Jurinec, Danica Martinko, Marija Stanišak, Robert Šafranko, Marija Šunjić i Renata Vranek. Uz istraživanje fotodokumentacije u arhivima, veliki doprinos izložbi je sadržaj Fototeke kulturne baštine Ministarstva kulture i medija, čijem sadržaju je uvelike pomogao angažman mr.sc Sanje Grković, voditeljice Službe fotografske dokumentacije, uz fotodokumentaciju koja je prikupljana za izradu monografije Podsused : vjerski život i tradicija, kulturno-povijesna, umjetnička i prirodna baština, u izdanju župe sv. Ivana Bosca čijem pristupu sadržaju su omogućile Marija Šunjić, Ivana Hanićar Buljan, Irena Kraševac i Dragutin Bohuš.
 
Fotografije iz arhiva i privatnih albuma stanovnika kvarta, u izložbi su u zadatku dokumentacije i pružaju tek jedan uvid u događanja i život u Podsusedu sredinom prošloga stoljeća. Opisuju prostor, neka važna događanja, ali i svakodnevicu. Slike iz obiteljskih albuma pružaju uvid u dio onih, intimnih i privatnih priča te dopunjavaju ona opća, zajednička sjećanja. Istraživanje fotografskih arhiva poslužilo je kao sredstvo kojim se izlaže dio prošlosti kao i jedan dio identiteta ovoga dijela grada. Čitanje fotografije tek jednim svojim dijelom ovisiti će o onome što nam ona prikazuje – drugi dio činiti će osobna iskustva i znanja posjetitelja i promatrača. 

Autor izložbe: Sandra Berak


Izložba je dio programa Kulturna i prirodna baština Podsuseda.