Tragovima isposnika
Tragom isposnikaIzložba povodom 810 godina od prvog spomena kapele sv. Martina pustinjaka.

Posljednje dvije obnove potakle su svečane proslave u novijoj povijesti Podsuseda.
Na poticaj Društva „Hrvatska žena“ iz Podsuseda kapela je 1999. i 2008. godine obnavljana i restaurirana. Ministarstvo kulture osigurava sredstva, uz velike donacije samih stanovnika Podsuseda. Nadzor obnove vršio je Mladen Perušić, dipl. ing. arhitekture iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Uz blagdan sv. Martina biskupa, od 1997. godine organiziraju se procesije od župne crkve do kapele inicijativom članica Društva „Hrvatska žena“. Svečano misno slavlje vezano uz obnovu eksterijera 1999. godine, bilo je osobito svečano, kao i ono iz 2007. godine koje je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac uz blagoslov obnovljene kapele, te kip sv. Ivana Nepomuka, postavljen na most. U povodu obilježavanja 800 godina od prvog spomena kapele sv. Martina pustinjaka i 70. obljetnice župne crkve sv. Ivana Bosca u Podsusedu, 2009. godine velikim slavljem obilježen je i dovršetak obnova. Tom je prigodom objavljena monografija Podsused : vjerski život i tradicija, kulturno-povijesna, umjetnička i prirodna baština, u izdanju župe sv. Ivana Bosca. Organizirane su i prve Podsusedske svečanosti. Hrvatska pošta tiskala je poštansku marku s motivom kapele, dizajn Hrvoja Šercara, slikara i grafičara iz Zagreba, a kao završna priredba Podsusedskih svečanosti otvorena je Poučna staza Podsused, 11. studenoga 2009. godine.

Materijali prikupljeni za ovu izložbu podsjetnik su na taj veliki događaj. Katalog izložbe možete pogledati ovdje.
 
Otvorenje izložbe 16.10.2019.
Trajanje izložbe 16.10.2019. – 18.11.2019.
 
Uz otvaranje izložbe polaznici Sveučilišta za treću životnu dob u sklopu kolegija Arhitektura Zagreba - obnove arhitektonskog nasljeđa u Zagrebu, posjetili su izložbu, te slušali predavanje voditelja kolegija i autora na izložbi arhitekta i konzervatora Mladena Perušića. (11.11.2019.)

Upriličeno je i razgledavanje i predstavljanje originalne slike Bele Čikoša Sesije, Gotički portal kapelice sv. Martina pustinjaka podsusedskog, 1896., te predstavljanje kataloga izložbe. O slici su govorili povjesničarka umjetnosti dr.sc. Irena Kraševac i vlasnik djela, dr. Božidar Grgić. (13.11.2019.)

Bela Čikoš Sesija, dobiva 1895. godine od Zemaljske vlade narudžbu za ciklus slika s motivima starih hrvatskih gradina, te dolazi u Podsused zabilježiti ostatke Susedgrada. Tom je prigodom obišao i ruševnu kapelicu sv. Martina i skicozno  zabilježio detalj njezine arhitekture na svom slikarskom platnu. Slika je u dosadašnju literaturu ušla pod pogrešnim nazivom Ruševine Susedgrada, premda prikazuje motiv karakterističnog gotičkog portala kapele do kojeg vode trošne kamene stepenice. Ovom slikom malog formata, Čikoš je ovjekovječio stanje kapele prije neogotičke obnove koja će ubrzo uslijediti, te je dragocjeno svjedočanstvo stanja prije 1900. godine.

Fotografije s događanja možete pogledati ovdje.
 

Grb grada Zagreba

  Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.