2020. godina

Još 1950., na savjetovanju rajonskih bibliotekara u Zagrebu, prvi se put rodila ideja o redovitim sastancima knjižničara-informatora iz zagrebačkih narodnih knjižnica na kojima bi knjižničari izvješćivali, uz podrobnije prikaze odabranih naslova, o novonabavljenim knjigama u svojim knjižnicama. Ipak, tek 16. travnja 1958. godine, uz podršku Sekcije za narodne knjižnice Društva bibliotekara Hrvatske, održana je prva Informativna srijeda. Sve do devedesetih godina Informativna srijeda sastojala se u prikazima novoobjavljenih knjiga, razmjeni mišljenja o unapređivanju informativne službe ili ugošćavanju pisaca i nakladnika. Prikaze novih knjiga knjižničari su niz godina objavljivali u časopisu "Knjiga i čitaoci", kasnije "Naša knjiga".

Tijekom devedesetih godina dolazi do postupnih promjena u koncepciji Informativne srijede - sve je manje knjižničarskih prikaza novih knjiga, a sve više novih sadržaja: knjige prikazuju stručnjaci za određena područja znanosti i umjetnosti; novost su izlaganja iz knjižničarske struke, posjete kulturnim institucijama, posjete knjižnicama raznih vrsta te upoznavanja s novostima u informatizaciji knjižnica.
Od 1995. sastanci Informativne srijede redovito se održavaju u Gradskoj knjižnici u multimedijalnoj dvorani Odjela za djecu i mlade, Starčevićev trg 4. 

Uredništvo
 

Program Informativne srijede -  2020. godina

 
4. ožujka          

9:30           

  • Predavanje: OmoGuru: komunikacijski alati za osobe s disleksijom
    Gosti: Borko Buković, Maja Peretić
11:00 sati      Ulaz je besplatan, a plaća se samo stručno vodstvo.
     Prijaviti se do 2. ožujka do 13 sati na mail:
     ivana.faletar@kgz.hr 
19. veljače          

10.00 sati

  • Posjet Knjižnici S. S. Kranjčevića i Galeriji Prozori, Zapoljska 1