Novi naslovi - svibanj

1.

Bailey, Gerry, 1945-
Od čega je tvoja obitelj? / [autor Gerry Bailey] ; [ilustrator Mike Phillips] ; [prevela Borka Lekaj Lubina]. - Zagreb : Novi izrazi, 2018. - 47 str. : ilustr. ; 28  cm
Čovjek nastaje iz jedne stanice u samo 47 dioba. Kako to funkcionira i što nas to čini sličnima ili različitima od drugih  ljudi? Ovaj priručnik za djecu odgovorit će čitatelju na ova i brojna druga pitanja o genetici, genima i njihovu prenošenju. Priručnik sadrži kazalo i rječnik pojmova.

2.

Barr, Catherine, 1951-
Lav : 10 razloga da ih voliš / napisala Catherine Barr ; ilustrirala Hanako Clulow ; [prevela i prilagodila Nataša Ozmec]. - Zagreb : Planetopija, 2018. - [21] str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka  Dodo)
Znate li da su lavovi jedine mačke koje žive u čoporima? A znate li na koliko se kilometara udaljednosti čuje njihova moćna rika? Zašto lavovi imaju čupavu grivu? Saznajte odgovore na ova pitanja, a uz to pročitajte i deset razloga zašto voljeti  lavove te što ih sve čini prekrasnima. Bogato ilustrirani priručnik namijenjen je djeci predškolske   dobi.

3.

Barr, Catherine, 1951-
Medo : 10 razloga da ih voliš / napisala Catherine Barr ; ilustrirala Hanako Clulow ; [prevela i prilagodila Nataša Ozmec]. - Zagreb : Planetopija, 2018. - [20] str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka  Dodo)
Jeste li znali da medvjedi na Zemlji obitavaju već 30 milijuna godina? A znate li koje vrste medvjeda postoje danas? Znate li da pjevuše kada su sretni? Saznajte odgovore na ova pitanja, a uz to pročitajte i deset razloga zašto voljeti medvjede te što  ih sve čini prekrasnima. Bogato ilustrirani priručnik namijenjen je djeci predškolske   dobi.

4.

Barr, Catherine, 1951-
Morska kornjača : 10 razloga da ih voliš / napisala Catherine Barr ; ilustrirala Hanako Clulow ; [prevela i prilagodila Nataša Ozmec]. - Zagreb : Planetopija, 2018. - [20] str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka  Dodo)
Znate li koliko vrsta morskih kornjača postoji? A znate li da su morske kornjače jednako stare kao i dinosauri? Koliko mogu držati dah ispod vode? Saznajte odgovore na ova pitanja, a uz to pročitajte i deset razloga zašto voljeti morske kornjače te što ih sve čini prekrasnima. Bogato ilustrirani priručnik namijenjen je djeci predškolske   dobi.

5.

Barr, Catherine, 1951-
Slon : 10 razloga da ih voliš / napisala Catherine Barr ; ilustrirala Hanako Clulow ; [prevela i prilagodila Nataša Ozmec]. - Zagreb : Planetopija, 2018. - [20] str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka  Dodo)
Jeste li znali da je najveća kopnena životnja slon? A znate li koje dvije vrste slonova postoje? Za što sve slonovima služi surla? Saznajte odgovore na ova pitanja, a uz to pročitajte i deset razloga zašto voljeti slonove te što ih sve čini prekrasnima. Bogato ilustrirani priručnik namijenjen je djeci predškolske   dobi.

6.

Berenstain, Stanley, 1923-2005
Medvjedići i nasilje u školi / Stan i Jan Berenstain ; [preveo s engleskoga Vanja Čučković]. - Zagreb : Vorto Palabra, 2019. - [32] str. : ilustr. ; 21 cm
U svakoj školi postoji netko tko se na ružan i neugodan način ponaša prema drugima. I Seka je, nažalost, bila žrtva  nasilnice, medvjedice Borne. Kada je sva uplakana i poderana ispričala što joj se dogodilo, Braco je kao pravi brižni brat odlučio podučiti Seku kako da se obrani od školske nasilnice. U ponedjeljak je Borna ponovno htjela nekoga povrijediti, ali Seka joj se suprotstavila. Medvjedice su pozvane na razgovor kod gospodina Medenka, ravnatelja škole i tek je na klupi ispred njegovog ureda pravi problem Borninog nasilnog ponašanja izašao na   vidjelo.

7.

Berenstain, Stanley, 1923-2005
Medvjedići očekuju prinovu / Stan i Jan Berenstain ; preveo s engleskoga Vanja Čučković. - Zagreb : Vorto Palabra, 2019. - [32] str. : ilustr. ; 21 cm
Seka je vesela i vrlo znatiželjna medvjedica. Često postavlja pitanja i svaki dan poželi naučiti nešto novo. Poželjevši da joj mama pročita priču, primijetila je da je u maminom krilu sve manje mjesta. Razgovarajući s mamom saznala je da će   mama uskoro dobiti bebu. Kako bi odgovorila na sva pitanja male medvjedice, mama ju je odvela sa sobom na   pregled.
Doktorica Gerda Seki je objasnila mnoge stvari, no najvažniji trenutak dogodio se onog dana kada je Tata iz bolnice javio da je stigla beba. Svi su bili sretni, a najviše Seka, jer će mamino krilo, bar neko vrijeme, biti samo   njezino.
 

8.

Chenn, Tonia
Slonić Mimi i kolač od jagoda / Tonia Chenn ; ilustracije Sonya Sonches. - Samobor : VF Libris, 2018. - 47 str. :   ilustr.
; 22 cm
Slonić Mimi i njegova obitelj upravo su se doselili u Šapograd. U novom gradu slonić Mimi još nije pronašao prijatelje, a to jako želi. Kada je odlučio ispeći kolač od jagoda za svoju baku, polako je počeo i stjecati prijatelje. Kako je slonić Mimi pronašao prijatelje te što je sve potrebno za pripremu kolača pročitajte u slikovnici s velikim tiskanim slovima. Na kraju knjige, namijenjene djeci predškolske dobi, nalazi se recept za pripremu kolača od   jagoda.

9.

Ćurić, Mirko, 1964-
Začarani mladić : bajka / napisao Mirko Ćurić prema đakovačkoj narodnoj bajci ; ilustrirao Ivan Antolčić. - Đakovo : Đakovački kulturni krug, 2018. - 30 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Đakovačke slikovnice ;   19)
Začarani mladić nastao je prema đakovačkoj narodnoj bajci. Bajka je to o mladiću kojemu su vile suđenice pri rođenju predodredile da će umrijeti prve bračne noći. Nakon brojnih iskušenja, bajka završava sa sretnim    raspletom.

10.

Davies, James
Upoznaj --- stare Egipćane / [autor James Davies] ; [prevoditeljica Andrea Pongrac]. - Zagreb : Profil knjiga, 2019. - 63 str. : ilustr. ; 21 cm
Gdje su i kako živjeli stari Egipćani? Tko su bili faraoni? Kako su Egipćani sagradili piramide? Što su to mumije i jesu li zaista postojale? Odgovore na ova pitanja i druge zanimljivosti o načinu života starih Egipćana pročitajte u ovom povijesnom priručniku. Knjiga je namijenjena djeci osnovnoškolske  dobi.

11.

Davies, James
Upoznaj --- stare Rimljane / [autor James Davies] ; [prevoditeljica Andrea Pongrac]. - Zagreb : Profil knjiga, 2019. - 63 str. : ilustr. ; 21 cm
Gdje je i kako nastalo Rimsko Carstvo? Tko je bio Julije Cezar? Tko su bili gladijatori? Zašto su u starom Rimu svi nosili sandale? Odgovore na ova pitanja i druge zanimljivosti o načinu života starih Rimljana pročitajte u ovom povijesnom priručniku. Knjiga je namijenjena djeci osnovnoškolske  dobi.

12.

Francišković, Ivana, 1979-
Pohapanac / Ivana Francišković Olrom ; [ilustracije Gordana Ivković]. - Karlovac : Šumek naklada, 2017. - 23 str. : ilustr. ; 26 cm. - (Biblioteka Priče o Smotancima)
Neobična i duhovita priča kroz lik dječaka Slavka dočarava ulazak u pubertet i sve popratne turbulentne promjene. Nakon proslave dvanaestog rođendana, Slavkov će se život stubokom promijeniti: dlake će mu početi rasti na neuobičajenim mjestima, ruke i noge će se izdužiti, glas mu se produbiti, a neizmjerna glad preuzet će kontrolu nad njegovim životom. Ne shvaćajući promjene koje proživljava, a u potrazi za rješenjem, Slavko, odnosno neprestano gladni Pohapanac, odlazi iz Vrlingrada u kojem hrana misteriozno nestaje već neko vrijeme. Neobično zanimljive i razigrane ilustracije Gordane Ivković prikazuju začudni Slavkov svijet. Ilustrirana knjiga je dio biblioteke Priče o  Smotancima.

13.

Galewska-Kustra, Marta
Pino na ljetovanju : izgovor glasova za predškolce / Marta Galewska-Kustra ; ilustrirala Joanna Klos ; [prijevod s poljskog Marija Jelaska]. - Zagreb : Planet Zoe, 2018. - [40] str. : ilustr. ; 25 cm. - (Učimo   govoriti)
"Upoznajte Pinu i provedite nezaboravne ljetne praznike s njegovom obitelji!" U četvrtom dijelu logopedskog serijala o malom dječaku Pinu naglasak je na pravilnom izgovaranju glasova odnosno artikulaciji kod djeteta. Roditeljima je omogućeno da uz pomoć knjige provjere da li dijete pravilno izgovara riječi u odnosu na svoju dob (3-6 godina) ili mu je potrebna stručna pomoć logopeda. Na kraju knjige nalazi se dodatak vježbi za vježbanje govornog aparata. Knjiga tvrdih listova i jednostavnih ilustracija, namijenjena je djeci predškolske dobi. Autorica je voditeljica logopedskog kabineta u  Łódźu i docentica na Akademiji specijalne pedagogije u Varšavi. Slikovnice o Pinu i o muhi Fefe posebno se ističu među brojnim stručnim knjigama koje je autorica  napisala.

14.

Galewska-Kustra, Marta
Pino sastavlja rečenice / Marta Galewska-Kustra ; ilustrirala Joanna Klos ; [prijevod s poljskog Marija Jelaska]. -   Zagreb
: Planet Zoe, 2018. - [36] str. : ilustr. ; 25 cm. - (Učimo  govoriti)
"Upoznajte Pinu i provedite zimske praznike s njegovom veselom obitelji!" U trećem dijelu logopedskog serijala opisane su nove zgode malog dječaka Pina, a naglasak je na poticanju razvoja rečeničnog govora. U ovom dijelu priručnika rečenice postaju složenije, te se uz praktično usvajanje osnovnih gramatičkih pravila u govoru, nastoji na prirodan način potaknuti razvoj jezičnih vještina kod dvogodišnjaka i trogodišnjaka. Knjiga tvrdih listova i jednostavnih ilustracija, namijenjena je djeci predškolske dobi. Autorica je voditeljica logopedskog kabineta u Łódźu i docentica na Akademiji specijalne pedagogije u Varšavi. Slikovnice o Pinu i o muhi Fefe posebno se ističu među brojnim stručnim knjigama koje je autorica   napisala.

15.

Guljašević, Ivana, 1970-
Drugačija / Ivana Guljašević Kuman. - Zagreb : Igubuka, 2018. - 131 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Dugina   vrata)
Roman za mlade ‘’Drugačija’’ priča je o mladoj, posvojenoj  crnkinji Dorcas koja se svakodnevno nosi s novim  predrasudama nastalim zbog njzine drugačijosti. Sklad u njenoj novoj obitelji mijenja se onog trenutka kada otac pronalazi novu ženu i kada njezina majka dobiva novi posao zbog kojih su primorane preseliti se u manju sredinu. Njezina boja kože    i porijeklo u malom mjestu u Hrvatskoj tema su mnogih mještana, a Dorcas brine što je njena drugačijost sada vidljivija   nego ikad, otkad se iz velikog grada preselila u manju sredinu. Priča je ovo o prihvaćanju razlika. Roman odiše    optimizmom i nadom, a namijenjen je  mladima.

16.

Head, Honor, 1954-
Volim pse : praktičan vodič : pun korisnih savjeta i trikova / Honor Head ; [tekst prevela Merima Nikočević Ibrahimpašić]. - Zagreb : Lusio, 2018. - 120 str. : ilustr. ; 25  cm
Praktični priručnik sadrži korisne upute i savjete kako se brinuti za psa kao kućnog ljubimca. Kroz četiri kategorije (Skrb za psa, Pasmine pasa, Kako razgovarati sa psima, te Dresura i trikovi) navode se najvažniji podaci vezani uz   odabir
najprikladnije pasmine, hranjenje, njegu, komunikaciju, te obuku pasa. Na kraju knjige se nalazi rječnik određenih pojmova, kazalo i napomena za roditelje u kojoj ih se podsjeća na obaveze vlasnika   pasa.

17.

Heymans, Adrienne
Nauči slušati uz Kokicu Jelicu / napisala Adrienne Heymans ; ilustrirala Pauline Casters ; dizajnirala Tania de Brito ; [tekst prevela i uredila Ivana Šivak]. - Zagreb : Turistička naklada, 2018. - [28] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Zbirka Živimo zajedno)(Biblioteka Loptica)
U zbirci priča "Živimo zajedno" nalazi se 8 slikovnica koje najmlađe podučavaju lijepom ponašanju. Koka Jelica draga je koka, ali jako puno priča, glasna je i ne sluša druge, povremeno čak i ružno govori o svojim prijateljima. Konj Vihor joj pomaže i na zabavan je način pouči da manje priča i više  sluša!

18.

Huseinović, Kašmir, 1961-
Važno je! / Kašmir Huseinović, Andrea Petrlik. - Zagreb : Kašmir promet, 2018. - 59 str. : ilustr. ; 22X27  cm
Postoje neke stvari u životu koje su jako važne da bi se osjećali bolje i jednostavno bili bolji ljudi. Stoga je i nastala ova ilustrirana slikovnica za najmlađe u kojoj je autor odlučio podijeliti svoja iskustva o važnim stvarima, a na roditeljima i djeci   je da donesu svoje odluke. Važno je...ne lagati, biti uredan, pristojan i izbjegavati svađe, no jednako tako je važno pjevati, odmarati se, družiti se i biti zahvalan...I ima još važnih stvari i u slikovnici i u životu, a neke ćete doznati i spoznati sami.

19.

Isus i Njegova rana služba
Isus i Njegova rana služba / prepričala za djecu Joy Melissa Jensen ; [ilustracije Gustavo Mazali]. - Zagreb : Znaci vremena, [2018?]. - 61 str. : ilustr. ; 25  cm
Naslov je dio ilustriranog serijala od dvanaest knjiga unutar kojih se djecu od 6 do 12 godina upoznaje s najpoznatijim biblijskim junacima i temama. Kroz dvadeset i devet kratkih poglavlja prepričani su događaji iz Starog i Novog zavjeta, a uz svako je naveden i izvor u Bibliji. Ovaj naslov prati najvažnije osobe i događaje iz prvog dijela Isusova   života.

20.

Josip i Izraelci u Egiptu : izvorni biblijski tekst
Josip i Izraelci u Egiptu : izvorni biblijski tekst / [ilustracije Gustavo Mazali] ; [urednik hrvatskog izdanja Mario Šijan]. - Zagreb : Znaci vremena, [2018?]. - 61 str. : ilustr. ; 25  cm
Naslov je dio ilustriranog serijala od dvanaest knjiga unutar kojih se djecu od 6 do 12 godina upoznaje s najpoznatijim biblijskim junacima i temama. Kroz dvadeset i devet kratkih poglavlja predstavljeni su događaji iz Starog i Novog zavjeta, a  uz svako je naveden i izvor u Bibliji. U ovom se dijelu nalaze izvorni biblijski tekstovi koji čine knjigu Postanka od 29. do 50. poglavlja, a središnju priču čini ona o Jakovljevu sinu Josipu i njegovu životu u   Egiptu.

21.

Juul, Jesper, 1948-
Četiri vrijednosti koje će djecu pratiti do kraja života / Jesper Juul ; [prijevod Marina Papec]. - Split : Harfa, 2018. - 182 str. ; 21 cm. - (Knjige koje vole djecu)
U svojoj novoj knjizi ugledni i popularni danski obiteljski terapeut ističe četiri vrijednosti koje su važan preduvjet za razvoj djece u samostalne i odgovorne osobe, a što je uzročno vezano uz stvaranje pozitivnije i sretnije obiteljske atmosfere. Te četiri vrijednosti su uvažavanje (sebe i drugih), integritet, autentičnost i odgovornost. Svakoj od tih vrijednosti posvećeno je posebno poglavlje. U svakom su poglavlju još i pisma roditelja koji se nalaze u specifičnim obiteljskim situacijama i koji    traže savjete od autora te autorovi odgovori na ta  pisma.

22.

Juul, Jesper, 1948-
Sačuvati ljubav : obitelj treba roditelje koji više misle na sebe / Jesper Juul ; prevela s njemačkog Anda Bukvić Pažin. - Split : Harfa, 2018. - 224 str. ; 21 cm
Nije tajna, a ni novost, da proširenjem obitelji dolazi do korjenitih promjena u životu parova. Te promjene donose nove izazove s kojima se partneri često teško ili nikako ne mogu nositi. Ovaj priručnik, rezultat autorova višegodišnjeg terapeutskog i pedagoškog rada, donosi niz praktičnih primjera kako se nositi s posljedicama novonastale obiteljske situacije. Svaka posljedica oprimjerena je slučajevima iz autorove prakse te popratnim savjetima za lakše nošenje i prevladavanje nepoželjnih i pogubnih oblika ponašanja. Cilj je jasan: dobri roditelji su partneri koji, uz odgovornu brigu za djecu, ne zaboravljaju na daljnje razvijanje međusobnog odnosa.

23.

Klisović, Branka, 1984-
Dnevnik jednog balavca / Branka Klisović ; [ilustracije Žaneta Marinković]. - Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2018. - 69 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Zvonko. Klub prvih  pisaca)
Nova školska godina za Stevea počinje neobičnim zadatkom profesorice hrvatskog jezika. Svaki učenik vodit će dnevnik. Događaji iz tinejdžerskog života na zabavan način uvode nas u razmišljanja o prvoj ljubavi, odnosu s roditeljima, ali i o razumijevanju samoga sebe. Na koji način zadovoljiti mamu i tatu, profesore u školi? Ponekad je teško odgovoriti na   pitanje jesu li i oni imali 13 godina i jesu li zaboravili kako je teško boriti se sa svim tim mislima u glavi. Prisilno pisanje dnevnika do kraja školske godine prestaje biti zadatak i na neki način postaje dokaz odrastanja i prihvaćanja situacija i   ljudi koji ga okružuju.

24.

Ključ prijateljstva
Ključ prijateljstva / [prijevod Mladen Martić]. - Zagreb : Egmont, 2017. - 153 str. ; 19 cm. - (Disney  Violetta)
Poznata i popularna tinejdžerska sapunica s 240 epizoda o glazbeno talentiranoj tinejdžerki Violetti i njezinim dogodovštinama, može se pratiti u nastavcima i u tiskanom izdanju. U ovom naslovu Violetta se suočava s noćnom morom svih pjevača - ostala je bez glasa. To iskustvo itekako će utjecati na njezin   život...

25.

Kuhlmann, Torben, 1982-
Lindbergh : velika pustolovina miša zrakoplovca / Torben Kuhlmann ; [prijevod Dunja Flegar]. - Zagreb : Planet Zoe, 2017. - [84] str. : ilustr. ; 29 cm
Prvijenac kojim se proslavio suvremeni njemački ilustrator je pripovijest o znatiželjnom i neustrašivom mišu kojem je     uspjelo do tada nezamislivo – preletjeti Atlantski ocean u letjelici koju je sam konstruirao. Inventivni miš smišlja kako će odletjeti svojim prijateljima koji su iz straha od novih mehaničkih mišolovki otputovali u Ameriku, te postaje legenda koja će nadahnuti i jednog posebnog dječaka imenom Lindbergh. Posebnu draž toploj i dirljivoj priči pridaju izuzetne ilustracije "zapanjujuće starinske ljepote i zanatske besprijekornosti" (preuzeto sa korica). Pri kraju se nalaze biografski podaci  pojedinih značajnih osoba iz povijesti zrakoplovstva, uključujući i samog Lindbergha. Ova umjetnička slikovnica nominirana   je 2015. godine za najugledniju njemačku nagradu za književnost za    djecu i mlade Deutscher Jugendliteraturpreis.

26.

Levy, Didier, 1964-
Iznenađenje u kantini / Didier Levy, Melanie Roubineau ; [prevela s francuskoga i priredila Mirna Šimat]. - Zagreb : Znanje, 2018. - [32] str. : ilustr. ; 20 cm. - (Lujo u školi ;  3)
Serijal slikovnica “Lujo u školi” čine tri početnice za čitanje namijenjene učenicima prvog razreda. Glavni lik je znatiželjni psić koji se upisao u školu kako bi naučio čitati jer ga je silno zanimalo što piše na paketima pseće hrane. Nakon afirmacijske priče o školskim zgodama simpatičnog Luje slijedi nekoliko zabavnih zadataka. U trećem nastavku Lujo rješava strašan nesporazum s tetom iz  kantine.

27.

Levy, Didier, 1964-
Počinje škola! / Didier Levy, Melanie Roubineau ; [prevela s francuskoga i priredila Mirna Šimat]. - Zagreb : Znanje, 2018. - [32] str. : ilustr. ; 20 cm. - (Lujo u školi ;  1)
Serijal slikovnica “Lujo u školi” čine tri početnice za čitanje namijenjene učenicima prvog razreda. Glavni lik je znatiželjni psić koji se upisao u školu kako bi naučio čitati jer ga je silno zanimalo što piše na paketima pseće hrane. Nakon afirmacijske priče o školskim zgodama simpatičnog Luje slijedi nekoliko zabavnih zadataka. U ovom naslovu opisan je Lujin prvi dan u školi.

28.

Levy, Didier, 1964-
Živjelo pisanje! / Didier Levy, Melanie Roubineau ; [prevela s francuskoga i priredila Mirna Šimat]. - Zagreb : Znanje, 2018. - [32] str. : ilustr. ; 20 cm. - (Lujo u školi ;  2)
Serijal slikovnica “Lujo u školi” čine tri početnice za čitanje namijenjene učenicima prvog razreda. Glavni lik je znatiželjni psić koji se upisao u školu kako bi naučio čitati jer ga je silno zanimalo što piše na paketima pseće hrane. Nakon afirmacijske priče o školskim zgodama simpatičnog Luje slijedi nekoliko zabavnih zadataka. U drugom dijelu Lujo uči  pisati i čitati, te postaje spisateljska  zvijezda.

29.

Mandić, Franjo, 1944-
Raspjevana šuma : [pjesme i zagonetke] / Franjo Mandić ; [ilustrirala Hela Švarc]. - Zagreb : Biakova, 2017. - 63 str. : ilustr. ; 22 cm
Autor kojem je najvjerovatnije unuk bio nadahnuće, stvorio je zbirku pjesama i zanimljivih zagonetki, napisanih u formi kraćih pjesmica. Zbirku je i posvetio unuku Karlu, ali sada u njoj mogu uživati i druga djeca. Glavna tema su   životinje.

30.

Marijanović, Stanislav, slikar, 1957-
Ogrlica sva od naših lica / Stanislav Marijanović. - Zagreb : Sipar, 2018. - [34] str. : ilustr. ; 30 cm. - (Biblioteka Čudovišta)
Zbirka pjesama za djecu koje na duhovit i razumljiv način govore o članovima obitelji: bratu, sestri, mami, tati, psu Šarovu, poštaru, vranama, dugonosim bakama… Zašto bi dugonose bake i vrane mogle biti najbolje prijateljice, zašto je kod  doktora stalno gužva, iako nisu baš svi bolesni? Odgovore na ova i druga vječna pitanja, pročitajte u ovoj veseloj zbirci.

31.

Merey Sarajlija, Dijana, 1971-
Ovca koja je željela puno novca / napisala Dijana Merey Sarajlija ; nacrtala Nika Sarajlija ; fotografija Hrvoje Sarajlija. - Zagreb : vlast. nakl., 2018. - [32], [32] str. : ilustr. ; 22X24 cm. - (Što mravi znaju o ljubavi : stihobasne za djecu od 3 do   103 godine ; 5-6)
Slikovnica sadrži dvije stihobasne, jednu o ovci koja je silno željela postati slavna i bogata i drugu o bezobzirnom prasetu kojemu je ljubav izokrenula cijeli svijet. Basne su poučne, rimovane, originalno ilustrirane te sadrže objašnjenja djeci manje poznatih riječi. Tekstovi dviju basni tiskani su u suprotnim  smjerovima.

32.

Moja prvopričesnička Biblija
Moja prvopričesnička Biblija / [prepričala] Rhona Davies ; ilustracije Gustavo Mazali ; [prijevod Zrinka Ana Prosoli]. - 2. izmijenjeno izd. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2019. - 125 str. : ilustr. ; 24  cm
U drugom i izmijenjenom izdanju nalazi se 58 najvažnijih pojednostavljenih priča iz Starog i Novog zavjeta. Uz svaki tekst nalazi se i oznaka biblijske knjige unutar koje se dotična priča pojavljuje. Izdanje je namijenjeno djeci mlađeg školskog uzrasta, a osobito  prvopričesnicima.

33.

Mojsije i Božji narod
Mojsije i Božji narod / prepričala za djecu Joy Melissa Jensen ; [ilustracije Gustavo Mazali]. - Zagreb : Znaci vremena, [2018?]. - 61 str. : ilustr. ; 25 cm
Naslov je dio ilustriranog serijala od dvanaest knjiga unutar kojih se djecu od 6 do 12 godina upoznaje s najpoznatijim biblijskim junacima i temama. Kroz dvadeset i devet kratkih poglavlja prepričani su događaji iz Starog i Novog zavjeta, a uz svako je naveden i izvor u Bibliji. Priča o Mojsiju središnji je motiv ovog naslova. Njegovo rođenje, mladost, uloga u oslobađanju izraelskog naroda iz egipatskog ropstva i primanje Deset zapovijedi, temelje se na biblijskim tekstovima od 1.   do 34. poglavlja Knjige Izlaska.

34.

Nazansky, Boris, 1953-
Listalica od papira / Boris Nazansky ; [ilustracije Vanda Čižmek]. - Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2018. - 87 str. : ilustr. ; 18 cm. - (Biblioteka Kitica. Klub prvih  pisaca)
Malena knjižica za djecu sadrži deset pjesmica i čak pedeset zagonetki. Knjiga je 2018. godine dobila Književnu nagradu za najbolju zbirku poezije za djecu i  mlade.

35.

Nedeljko, Smiljana
Srećkova potraga za velikim moćima : ovo nije priča za laku noć / Smiljana Nedeljko ; ilustracije Nina Kovačič. - Varaždin : Evenio, 2018. - [26] str. : ilustr. ; 22 cm
Slikovnica govori o dječaku Srećku koji se u svom dvorištu igrao lopticom. No jednom je ta loptica slučajno preskočila   ogradu i završila u ustima razigranog psa Šarenka. Tog su trenutka njih dvoje postali prijatelji. Dječak Srećko odao je svom novom prijatelju svoju tajnu želju kako bi želio postati superjunak. Nakon brojnih avantura dva su prijatelja otkrila da za supermoćima ne treba tragati već ih imamo u sebi. Ova slikovnica nije namijenjena samo djeci već i njihovim roditeljima da  se prisjete kako je to biti dijete.

36.

Noa i ljudi vjere
Noa i ljudi vjere / prepričala za djecu Joy Melissa Jensen ; [ilustracije Gustavo Mazali]. - Zagreb : Znaci vremena, [2018?]. - 61 str. : ilustr. ; 25 cm
Naslov je dio ilustriranog serijala od dvanaest knjiga unutar kojih se djecu od 6 do 12 godina upoznaje s najpoznatijim  biblijskim junacima i temama. Kroz dvadeset i devet kratkih poglavlja prepričani su događaji iz Starog i Novog zavjeta, a uz svako je naveden i izvor u Bibliji. Unutar ovog naslova prepričano je stvaranje Zemlje, gradnja Noine arke, velika poplava, te ponovni razvoj života nakon poplave.

37.

Povijest svijeta iz godine u godinu : sveobuhvatni vizualni vodič kroz događaje koji su oblikovali  svijet
Povijest svijeta iz godine u godinu : sveobuhvatni vizualni vodič kroz događaje koji su oblikovali svijet / [urednik Vid Jakša Opačić] ; [prijevod s engleskoga Marin Popović, Mladen Jurčić, Martina Batinica]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 512 str. : ilustr. ; 31 cm
Priručnik enciklopedijskog tipa u kojem su opisani događaji, povijesne ličnosti, prijelomne bitke i ratovi, znanstvena i tehnološka dostignuća, umjetnička remek-djela te svakodnevni život običnih sa svih strana svijeta putem lente vremena koja se proteže od 3000. g. pr. Kr. do 2018. godine. Ilustriran je brojnim fotografijama, kartama i grafikonima u boji te je podijeljen u osam cjelina, događaji su prikazani iz godinu u godinu. Sadrži pojmovnik i   kazalo.

38.

Reeve, Philip, 1966-
Legenda o Kevinu : skroz super knjiga / Philip Reeve i Sarah McIntyre ; [tekst prevela Silvija Martić]. - Zagreb : Turistička naklada, 2018. - 156 str. : ilustr. ; 19  cm
Jedne večeri na brežuljke Najudaljenijeg Zapada stigla je velika oluja. Oluja je bila toliko strašna da je podigla čak i debeljuškastog letećeg ponija Kevina. Bacila ga je ravno na balkon dječaka Maxa s kojim se odmah sprijateljio. Kako je grad poplavljen, Kevin i Max kreću u potragu za keksima pri čemu nailaze na zločeste morske majmune. Hoće li herojski dvojac uspjeti spasiti grad od majmuna koji su njime zavladali, pročitajte u knjizi maštovitih ilustracija namijenjenoj djeci osnovnoškolske dobi.

39.

Rundek, Melita, 1961-
Čistač / Melita Rundek ; ilustrirala Sanja Pribić. - Zagreb : Naklada Semafora, 2018. - 20 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Šarena)
Istraživač, koji je putovao svijetom i koji je upoznao različite ljude, običaje i zanimanja, u jednom gradu upoznaje čovjeka neobičnog zanimanja. On je čistač, ali ne čisti ulice, stanove ili bazene. Njegovo zanimanje je tajno. On čisti jezik od   ružnih riječi koje kao psovke ili otrovne primjedbe prijete da se prošire po svijetu i zaprljaju svakoga od   nas.

40.

Slunjski, Edita, 1966-
Izvan okvira 3 : vođenje: prema kulturi promjene / Edita Slunjski. - Zagreb : Element, 2018. - 150 str. ; 24   cm
Znanstvena studija o vođenju kao središnjoj temi rasprave o promišljanju i oblikovanju procesa odgoja i obrazovanja u 21. stoljeću. Odnosi se na vođenje učenika u procesu odgoja i obrazovanja, ali i vođenja same ustanove i svih procesa u njoj.     U skladu s time, u deset se poglavlja detaljno analizira navedena tema. Između ostalog, sadržaj se odnosi na ključna  uporišta vođenja ustanove usmjerene na promjenu, posebna umijeća vođenja, profesionalno učenje za vođenje,   distribuirano i pedagoško vođenje, zatim toksično vođenje, finsko iskustvo te djecu kao vođe. Sadržaj i sažetak je objavljen    i u prijevodu na engleski jezik, a knjiga sadrži i detaljan popis literature. Predgovor knjizi napisao je ugledni znanstvenik    Ivan Đikić.

41.

Socijalnopedagoški mozaik : razvoj modela potpore učenicima s problemima u ponašanju
Socijalnopedagoški mozaik : razvoj modela potpore učenicima s problemima u ponašanju : [priručnik] / Dejana   Bouillet
... [et al.]. - Zagreb : Školska knjiga, 2018. - 189 str. : ilustr. ; 24  cm
Model socijalnopedagoških intervencija u osnovnoj školi razvijen je u sklopu istoimenog projekta koji se provodio od rujna 2015. do listopada 2017. godine, a proizašao je iz potrebe socijalnih pedagoga u školama za standardizacijom socijalnopedagoške prakse. Priručnik sadrži tri mjerna instrumenta za procjenu učenikovih teškoća i četrdeset i   četiri radionice s mnogobrojnim primjerima aktivnosti za individualni rad s učenicima, roditeljima i učiteljima. Svi upitnici i radni materijali dostupni su i u elektroničkom  obliku.

42.

Taylor, Saranne
Od čega si ti? / [autorica Saranne Taylor] ; [ilustrator Mike Phillips] ; [prevela Marina Mezak]. - Zagreb : Novi izrazi, 2018. - 47 str. : ilustr. ; 28 cm
Ljudsko tijelo izgrađeno je od kemijskih elemenata. Ovaj priručnik za djecu odgovorit će čitatelju na pitanje od kojih je to elemenata ljudsko tijelo sazdano i kakve su osobine tih elemenata. Priručnik sadrži kazalo i   rječnik pojmova.

43.

Tihi-Stepanić, Jasminka, 1958-
Šišmiš i mala balerina / napisala Jasminka Tihi-Stepanić ; ilustrirala Alanna Marohnić. - Zagreb : Sipar, 2018. - [34]   str.
: ilustr. ; 26 cm
Jedne večeri u šumi mali je šišmiš ugledao neobično stvorenje, djevojčicu koja je žurila kući sa sata baleta. Šišmišu se toliko svidjela da ju je poželio upoznati. Promatrajući kroz prozor njezine sobe vidio je da ona spava noću dok se on tek budi. Shvatio je da će morati ostati budan po danu ako je želi ponovno vidjeti. Hoće li se mali šišmiš i rasplesana djevojčica uspjeti susresti i upoznati, pročitajte u bajci iz stvarnog života hrvatske spisateljice. Priča je namijenjena djeci predškolske dobi.

44.

Tomić, Tomislav, ilustrator, 1977-
Bezimena bajka / Tomislav Tomić. - Zagreb : Sipar, 2018. - [26] str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka  Čudovišta)
Nagrađivani hrvatski ilustrator okušao se u pisanju bajki koje je dosad samo ilustrirao. Kako izgleda kada autor prvo ilustrira pa napiše bajku, doznajte u ovoj duhovitoj i maštovitoj, Bezimenoj bajci koja sadrži sve bitno za jednu bajku – princezu, dvorac, zmaja, vješticu, čarobnu šumu i  viteza.

45.

Vecchini, Silvia, 1975-
Blaženstva : protumačena dječacima i djevojčicama / [tekst Silvia Vecchini] ; [ilustracije Antonio Vincenti] ; [prijevod Anđela Pivac]. - Zagreb : Salesiana, 2017. - 64 str. : ilustr. ; 21  cm
Knjiga pojašnjava, te poziva na promišljanje o blaženstvima, odnosno nizu blagoslova koji su dio Isusova Govora na gori i kojima započinje Evanđelje po Mateju, a namijenjena je djeci osnovnoškolskog uzrasta. Unutar osam poglavlja predstavljene su pouke blaženstava upućene siromasima duhom, ožalošćenima, krotkima, gladnima i žednima   pravednosti, milosrdnima, čistima srcem, mirotvorcima i progonjenima zbog pravednosti. Poruke su ujedno i   principi
djelovanja vjernika, pa se u posljednjem dijelu knjige navode osobe koje su prema njima živjele, primjerice Majka Terezija iz Kalkute.

46.

Vladić, Manuela, 1962-
Cic i Mic / Manuela Vladić-Maštruko. - Zagreb : Sipar, 2018. - [40] str. : ilustr. ; 27  cm
Dva nestašna mačića Cic i Mic prave su suprotnosti. Jedan je debeo, a drugi mršav, jedan je crni s bijelom točkicom na   repu, a drugi je bijeli s crnom točkicom na repu. Cic voli more, a Mic voli planine, Cic voli selo, a Mic voli grad. No najviše    od svega dva se mačića vole nadmudrivati i prepirati. Jednoga dana kreću zajedno u pustolovinu. Što će sve otkriti na putu pročitajte u autorskoj slikovnici hrvatske ilustratorice i spisateljice. Priča je namijenjena djeci predškolske   dobi.

47.

Žufić, Janko
Web 2.0 alati za učitelje / Janko Žufić i Tomislava Žajgar. - Pula : Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, 2017. - 703 str. : ilustr. ; 24  cm
Autori u knjizi prikazuju alate informatičko komunikacijske tehnologije primjenjive u razrednoj i predmetnoj nastavi kao nadopuna redovnoj nastavi, posebice u nastavi informatike. Riječ je uglavnom o besplatnim alatima dostupnim svima. Podijeljeni su prema svrsi uporabe u petnaest skupina prema sistematizaciji predloženoj od Matta Bowera te sadrže detaljne upute za uporabu.