Novi naslovi - lipanj

1.

Đurasović, Barbara, 1976-
Prava Crvena Hrvatska i pravaši : hrvatski nacionalizam u Dubrovniku početkom 20. stoljeća / Barbara Đurasović. - Zagreb ; Dubrovnik : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku, 2021. - 376 str.,
[1] presavijeni list s graf. prikazom : ilustr. ; 24 cm. - (Posebna izdanja / Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku. Serija Monografije ; knj.  40)
Knjiga o novinama Prava Crvena Hrvatska (1905.-1918.) u Dubrovniku, oko kojih su se okupljali pobornici pravaštva. Glavna težnja bila im je ujedinjenje Dalmacije i Banske Hrvatske u jednu državu, Hrvatsku, pod krunom Habsburške   Monarhije.
Istovremeno su izlazila još dva lista – Dubrovnik dubrovačkih "srbokatolika" (1892. – 1914.) te narodnjačko glasilo Crvena Hrvatska (1891. – 1914.), list koji su pokrenuli pripadnici Supilove Stranke prava. Uvod u studiju presjek je razvoja političkih novina u Dubrovniku – autorica govori o glavnim temama i polemikama u dubrovačkim listovima, cenzuri i zabranama   novina. Ključna su poglavlja koja se odnose na Pravu Crvenu Hrvatsku – politička načela, ulogu pravaša u Dalmaciji, uredničke profile tog lista te naposljetku zbivanja s novinama u vrijeme Prvog svjetskog   rata.

2.

Đuretić, Nikola, 1949-
Književni pabirci : (govori, razgovori, prigovori) / Nikola Đuretić. - [2. prošireno izd.]. - Zagreb : Naklada Đuretić, 2021. - 263 str. ; 20 cm. - (Biblioteka "Znak" ; knj. 4)
Knjiga objedinjuje tekstove ovog suvremenog hrvatskog književnika, urednika, prevoditelja, nakladnika... Podijeljeni su u tri cjeline: prva – Govori, sadrži govore mahom održane na predstavljanju knjiga, odnosno književnim manifestacijama, u   drugoj pod naslovom Razgovori nalaze se intervjui koje je autor dao za tiskovine i portal Akademija Art, a treća, nazvana Prigovori, sastoji se od tekstova u kojima se kritički osvrće na razne pojavnosti iz hrvatskog kulturnog života. Drugo  prošireno izdanje ovog djela.

3.

Applebaum, Anne, 1964-
Sumrak demokracije : zavodljivi zov autoritarnosti / Anne Applebaum ; s engleskog preveo Dražen Čulić. - Zagreb : Profil knjiga, 2022. - 147 str. ; 23 cm
Totalitarni način razmišljanja nije stvar prošlosti. Autorica knjige, američka novinarka i povjesničarka te dobitnica Pulitzerove nagrade 2004. godine, na primjerima iz povijesti raznih zemalja, progovara o praktičnim razlozima koji autoritarne političke sustave čine opasno primamljivima suvremenom čovjeku i dolazi do zaključka da svako društvo, ispune li se odgovarajući uvjeti, može okrenuti leđa  demokraciji.

4.

Arlović, Mato, 1952-
Posavina u obrani konstitutivnosti Bosne i Hercegovine / Mato Arlović. - Zagreb : Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar", 2021. - 315 str. : faks. ; 25 cm
Knjiga se sadržajno naslanja na autorovu knjigu "Hrvatska zajednica Herceg-Bosna" te na taj način zajedno daju potpuniju    i jasniju sliku zbivanja u Bosni i Hercegovini tijekom rata. Autor ovom studijom pokušava dati odgovore na okolnosti koje su prethodile i posljedično utjecale na daljnji razvoj događaja u Hrvatskoj zajednici Bosanska Posavina s ustavnopravnog gledišta. Tekst je upotpunjen službenim podacima, tablicama i izvornim   dokumentima.

5.

Armstrong, Jennifer Keishin, publicistkinja, 1974-
Seinfeldia : serija ni o čemu koja je promijenila sve / Jennifer Keishin Armstrong ; [prijevod Lea Vizentaner]. - Zagreb : Rockmark, 2022. - 239 str. ; 24 cm
Otkako su stand-up komičari Jerry Seinfeld i Larry David prvi put u korejskoj zalogajnici, uz šale na račun neobične ponude hrane, razmijenili ideje o humorističnoj seriji koja bi bila malo drugačija od drugih, priča o Seinfeldu zakotrljala se i, na  čuđenje čak i njezinih tvoraca, izazvala pravu senzaciju. Uz iscrpan pregled činjenica i bezbroj anegdota, kroz brojne   intervjue s glumcima i ostalom ekipom koja je radila na seriji, autorica daje dubinski uvid u fenomen serije čija popularnost nije izblijedjela do danas.

6.

Bardugo, Leigh, 1975-
Opsada i oluja / Leigh Bardugo ; prevela s engleskoga Ira Wacha-Biličić. - Zagreb : Znanje, 2021. - 378 str. : zemljop. crtež ; 23 cm. - (Trilogija Sjena i kost ; 2)(Grishaverse)
Knjiga je drugi dio trilogije „Sjena i kost“, a pripada serijalu fantastičnih romana „Grishaverse“. Nakon velike bitke s Mračnjakom, Alina Starkov i njezin prijatelj Mal bježe u daleku nepoznatu zemlju, nadajući se da će tamo pronaći mir. Progonjena grižnjom savjesti, jer je ipak neizravno kriva za veliki broj mrtvih, Alina pokušava sakriti svoj identitet Suncozovke. Mračnjak je ponovo preživio napad volkri u Sjenovitom Rasjedu, i sada, moćniji nego ikad, želi ostvariti  pakleni plan i dočepati se prijestolja. Zahvaljujući pojačivaču moći u obliku ogrlice, Alinina moć svakim danom sve je jača i vodi je ponovo Ravku, gdje postaje generalicom Druge armije. Podvrgnuta velikim iskušenjima, Alina će morati birati  između tame i svjetla te konačno odlučiti tko je njezina istinska  ljubav…

7.

Baretić, Renato, 1963-
Pričaj mi o njoj / Renato Baretić. - Zagreb : Znanje, 2021. - 239 str. ; 23  cm
Roman o kaotičnoj hrvatskoj poratnoj zbilji 90-ih godina, kroz koji defiliraju ratni junaci, profiteri, okretni mafijaši i nesretne žrtve rata. Glavni lik je odvjetnik Tomo, suprug nestale ratne heroine, koji započne ljubavnu vezu s novinarkom Anitom. Tu je i njegova osmogodišnja kći i roditelji njegove nestale supruge Ivane. Neizvjesna Ivanina sudbina stalna je sjena što visi  nad intimnom vezom Tome i Anite. Roman je kombinacija trilera te ljubavnog i društvenog   romana.

8.

Barišić, Rudolf, 1979-
Bosanski Ugri : institucionalna povijest franjevačkog školovanja : 1785. - 1849. / Rudolf Barišić. - Zagreb : Hrvatski institut za povijest, 2021. - 537 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Hrvatska povjesnica. Monografije i studije ; 3,   92)
Disertacija iz koje je proizašla ova knjiga nastala je u okviru projekta „Književnojezični latinizam u franjevačkoj baštini“. Dorađen i prerađen, ovaj opsežan tekst sadrži opis procesa školovanja klerika Bosne Srebrene na učilištima u ugarskoj polovici Habsburške Monarhije u razdoblju od 1785. do kraja 1840-ih. Tada su klerici morali prolaziti studij izvan matične provincije zbog nesigurnosti cijelog bosanskohercegovačkog prostora koji je cijelo 18. stoljeće bio pod pritiskom lokalnog osmanlijskog činovništva. Sakupljeni podaci sistematizirani su u Katalog klerika školovanih u Habsburškoj Monarhiji prema godinama i distriktima i prema samostanima domaćinima. Zbog bolje preglednosti podaci su prikazani i u tablicama i grafovima.

9.

Batinić, Ana, 1979-
"Judi imaju dušu, a živine paru"? : književnoanimalistička čitanja / Ana Batinić. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2021. - 264 str. : ilustr. ; 24 cm
U radovima okupljenima u ovoj knjizi autorica iz animalističkog gledišta iščitava djela iz područja književnosti (bajke I. Brlić Mažuranić, priče o životinjama J. Truhelke, roman P. Šegedina, putopise M. Peića itd.) i dječjeg tiska (mjesečnik Zoološki vrtić). Animalistika ponajprije nastoji otkriti na koji su način prikazane životinje u književnim tekstovima i koja je njihova  uloga, no, kako ističe autorica, animalistički aspekti književnih djela dugo su bili nezamijećeni i(li) smatrani minornima u očima književne kritike. Stoga se animalistika kao disciplina pojavljuje tek u novije vrijeme u posthumanističkim procesima reinterpretacije književnog kanona, a polazi od uvjerenja da su životinje sposobne osjećati bol i patnju te zbog toga  zaslužuju biti moralni subjekti.

10.

Bilokapić, Andrija, 1949-
Raskošno razdavanje : s križa oporuka / Andrija Bilokapić ; [priredili Bernardin Škunca, Stjepan Lice]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost ; Zadar : Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, 2022. - 77 str. : ilustr. ; 21   cm
Sedam posljednjih Kristovih rečenica s križa: „Oče, oprosti im, ne znaju što čine.“, „Zaista, tebi kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!“, „Evo ti majke!“, „Žedan sam!“, „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“, „Dovršeno je!“, „Oče, u tvoje    ruke predajem duh svoj!“ autor, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima za Dalmaciju i Istru u molitvenim  meditacijama proživljava kao Isusovu oporuku svim ljudima, posebice onima koji se nazivaju Kristovim vjernicima. Oporuka ljubavi, opraštanja, milosrđa s križa ujedno je i poziv svakom čovjeku da se    odazove i prihvati darovano.

11.

Bishop, Gary John
Prestanite s tim sr*njem : oslobodite se zamki samosabotaže koje vam razaraju život / Gary John Bishop ; s engleskoga preveo Vjekoslav Čulo. - Zagreb : Stilus knjiga, 2022. - 208 str. ; 21  cm
Posvećujući knjigu bespomoćnima i beznadnima, frustriranima i poraženima, autor čitatelje ohrabruje na novi početak, a najbolji dan za takvo što je upravo danas. Uzrok brojnih životnih prepreka on naziva „samosabotažom“ – strujom negativnih misaonih i emotivnih obrazaca koji nas sprječavaju da posegnemo za boljim životom. Svatko od nas je svoj glavni problem,   ali ujedno i rješenje tog problema, a knjiga je šamar nezdravom i štetnom načinu razmišljanja. Jer, začarani krug samosabotiranja, postavljanja nevidljivih barijera samome sebi, moguće je prekinuti, a autor nudi odgovor na pitanje –    kako?

12.

Bloy, Leon, 1846-1917
Očajnik / Leon Bloy ; s francuskoga prevela Željka Somun. - Zagreb : Edicija Božičević, 2022. - 365 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Keriks)
U romanu autobiografske inspiracije utjecajnog francuskog autora koji je ostao upamćen kao nepotkupljiv pamfletist, polemičar s priličnim brojem književnih neprijatelja, neformalno isključen iz književne zajednice svoga doba, glavni lik, autorov alter-ego, proživljava intenzivno brojne vjerske i moralne dvojbe, ogorčen na licemjerje i koruptivna ponašanja u građanskom društvu u kojemu se kreće i čije pojedine dionike pomno opservira te su njegova kritičnost i nepristajanje na kompromis spram moralne nepostojanosti i poroka kao izraza opće ljudske duhovne bijede izražene u snažnom polemičkom stilu.

13.

Boom, Holger van den, 1943-
Što je informacija? : o osnovama istraživanja dizajna / Holger van den Boom ; s njemačkoga preveo Božo Dujmović. - Zagreb : Naklada Breza, 2021. - 203 str. ; 21  cm
Postoje različita shvaćanja principa „informacije”, toliko različita da se može reći da „nitko ne zna što je to informacija”, no autor ove knjige ovako je definira: informacija je reprezentirana, logaritamski izmjerena raznolikost. Na putu do te definicije on pokušava sadržajno protumačiti osnove suvremene teorije informacije (od pitanja „je li informacija nematerijalna?” do analize kvadrivij-semantike i trivij-semantike te kaosa i reda, informacije i vjerojatnosti, entropije itd.), poglavito s aspekta istraživanja dizajna. Sam autor knjigu shvaća kao „prilog osnovama istraživanja dizajna s današnjeg    gledišta”.

14.

Bosančić, Boris, 1970-
(Post)ničeancije : nesuvremena razmatranja jednog ničeanca / Boris Bosančić. - Zagreb : TIM press, 2021. - 172 str. : ilustr. ; 18 cm. - (Biblioteka Naslijeđe)
U    ovoj zbirci tekstova autor sa bavi „ničeanskim” temama (značenje, istina, vječni povratak jednakog, književnost i pisci...) i
„postničeanskim” razradama (volja za moć kao pra-ideja uma, genealogija patnje, „napuštanje jastva”...), polazeći od uvjerenja da je poanta „njemačkog Zaratustre” samo jedna: izgraditi samo sebi svojstven umjetnički svijet i na njemu temeljiti svoj život. I kad napada institucije, poput Kršćanske crkve, on to čini samo kako bi čovjeka otjerao iz stada,   osjećaja pripadnosti zajednici, pa stoga, tvrdi autor, Nietzschea doslovno ne trebaju čitati svi. Osjećaj moći, naime, svaki slobodan duh doživljava kroz razvoj najvišega potencijala svojih misli; takva „volja za moć” oduvijek je htjela samo jedno – mislima obuhvatiti sve što je moguće.

15.

Brajković, Sanja, 1973-
Učenje u tijeku : kako formativnim vrednovanjem potaknuti učenje / [Sanja Brajković, Gabriela Žokalj]. - Zagreb : Alfa : Pučko otvoreno učilište Korak po korak, 2021. - 211 str. : ilustr. ; 24  cm
Ovaj priručnik nastao je višegodišnjim proučavanjem teorije o formativnom vrednovanju u svjetskoj stručnoj literaturi te nastojanjem da se ta teorija što uspješnije uvede u hrvatske škole. Formativno vrednovanje odvija se kontinuirano tijekom poučavanja i učenja, a omogućuje otkrivanje onoga što se događa s učenikovim razumijevanjem i učenjem tijekom  poučavanja (daje uvid u to uče li učenici, na koji način uče i kako razmišljaju dok ih se poučava) te učiteljima pruža prigodu   da na vrijeme prilagode poučavanje učenicima. Da bi bilo formativno, vrednovanje nikako ne smije biti ocjenjivanje, nego je   cilj učeniku dati povratnu informaciju o tome koje pogreške čini u radu kako bi mogao unaprijediti svoje učenje. Istodobno,    cilj jer poboljšanje učiteljeva poučavanja. Autorice ističu da je temeljna poruka ovog priručnika to da formativno vrednovanje nije odvojivo od poučavanja, već jest  poučavanje.

16.

Brewer, Judson, 1974-
Kako prevladati anksioznost : iskoračite iz ciklusa brige i straha i osnažite svoj um / Judson Brewer ; [prijevod s engleskog Aleksandra Barlović]. - Zagreb : Planetopija, 2022. - 267 str. ; 22 cm. - (Biblioteka  alter:ego)
Autor ove knjige, profesionalni psihijatar, tvrdi da se anksioznost skriva u ljudskim navikama te da i sama anksioznost    može postati navika. Polazeći od te spoznaje, razvio je postupke koji nam olakšavaju shvatiti zašto smo zaglavili u   ciklusima brige i straha te ažurirati mreže nagrade u mozgu tako da se možemo izvući. Riječ je o jednostavnim tehnikama koje djeluju na centre za učenje u mozgu kako bismo zauvijek prekinuli cikluse anksioznosti (i druge navike). Tako primjerice, ističe važnost svjesnosti, i naročito radoznalosti, ponašanja koje traži veće, bolje ponude, a nalazi se u nama te nam omogućuje da na održiv način iskoračimo iz starih petlja i   navika.

17.

Brindle, Katie, 1972-
Yang Sheng : drevno umijeće samoiscjeljivanja / Katie Brindle ; [ilustracije Naja Conrad Hansen] ; [s engleskog prevela Suzana Szabo]. - Zagreb : Planetopija, 2022. - 207 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka  Makronova)
Klasična kineska medicina, stara više od 5000 godina, veliku pažnju poklanja prevenciji bolesti, a čovjeka shvaća kao cjelinu u kojoj je fizičko, emocionalno, duhovno i energetsko isprepleteno i međusobno povezano. Svaka bolest počinje promjenom na energetskoj razini, dakle prije pojave simptoma. Yang sheng je relativno nepoznat koncept kineske medicine koji nam pomaže da svoj život vratimo u ravnotežu. Jednostavne promjene u navikama i stilu života mogu svakome od nas unaprijediti život tako što će nam poboljšati probavu, san, izgled kože, razinu energije te ublažiti stres. Osim toga, ima i blagotvoran učinak na raspoloženje. Načela yang shenga jednostavna su i mogu se lako uklopiti u svakodnevni život. Autorica se kineskom medicinom bavi od 2002.   godine.

18.

Broekhoven, Remko van, 1967-
Izvrnuti svijet : kako nam filozofija pomaže da se uspješno nosimo sa zlom / Remko van Broekhoven ; s nizozemskoga prevela Snježana Cimić. - Zagreb : TIM press, 2022. - 197 str. ; 20 cm. - ( ; Biblioteka  Janus)
Svakoga onoga tko se danas želi uspješno nositi sa zlom autor ove knjige suočava sa sedam izazova. Polazeći od sedam glavnih grijeha koje je nekoć sastavila Katolička crkva (oholost, pohlepa, požuda, zavist, neumjerenost, srditost i lijenost),   on želi pokazati kako su ti grijesi prisutni u našem društvu i u životu pojedinaca, kako nas mogu sputavati, ali i poticati u stvaranju boljeg svijeta. Pritom sagledava kakva je situacija s današnjim poimanjem dobra i zla, otkriva privlačnu snagu sedam grijeha, njihovu tzv. zavodljivost, njihove opasnosti, ono što uništavaju, te u završnom obratu pokušava utvrditi koje  se dobre misli i osjećaji nalaze iza loših djela, tj. otkriti nam kako razumljivu, ali suviše ljudsku motiviranost usmjerenu na sreću možemo ostvariti na drukčiji i bolji način nego pomoću ovih  „grijeha”.

19.

Brumnić, Vesna, 1974-
Osnove rehabilitacije pokretom : odabrana poglavlja : udžbenik za studente preddiplomskog stručnog studija "Fizioterapija" / Vesna Brumnić ; [ilustracije Doris Despot]. - Vukovar : Veleučilište "Lavoslav Ružička", 2021. - 157 str. : ilustr. ; 24 cm
U udžbeniku su okupljena znanja namijenjena studentima studija fizioterapije, ali i svima ostalima pri stjecanju kompetencija za planiranje i provođenje rehabilitacije pokretom. Udžbenik obuhvaća objašnjenja osnovnih pojmova rehabilitacije, fizioterapije, anatomije, fizioterapijske procjene te pokreta i vježbi. Također sadrži zbirku pasivnih vježbi i vježbi za razvoj propriocepcije koje pokrivaju glavne regije tijela. Sve su vježbe detaljno opisane, a mogu se izvoditi uz asistenciju fizioterapeuta, autopasivno ili pomoću  uređaja.

20.

Bukvić, Nenad, 1983-
Gastarbajteri pod nadzorom Službe državne sigurnosti : odabrani dokumenti : (1963. - 1977.) / Nenad Bukvić. - Zagreb : Hrvatski državni arhiv, 2021. - 436 str. : ilustr. ; 26  cm
Autor je okupio dosad neobjavljene dokumente koji otkrivaju metode rada Službe državne sigurnosti, razmjere obavještajne   i protuobavještajne djelatnosti prema gastarbajterima, kako iz Hrvatske, tako iz drugih jugoslavenskih republika. Nakon  uvoda na hrvatskom i engleskom te ilustracija, slijede dvije veće tematske cjeline: Sigurnosni i obavještajni aspekti  emigriranja radnika i Akcija „Odmor“. Na kraju knjige je popis izvora te kazalo osobnih imena i zemljopisnih   pojmova.
Knjiga može poslužiti kao putokaz za temeljitija istraživanja ove  tematike.

21.

Bulwer-Lytton, Edward George Earle Lytton, 1803-1873
Vril : moć rase koja dolazi / Edward Bulwer Lytton ; s engleskoga prevela Paulina Tomić. - Pula : Nebula, 2021. - 179 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Pegaz)
Roman je prvi put objavljen anonimno 1871. godine, no kasnije je povezan s imenom ovog engleskog diplomata, političara, pjesnika i pisca pustolovnih i povijesnih romana. U središtu radnje je mladi dobrostojeći muškarac, pripovjedač, koji   posjećuje prijatelja, inženjera u jednom rudniku. Nakon što mu u strahu povjeri kako je uočio neobičnu svjetlost i glasove,    njih dvojica polaze zajedno u istraživanje rudnika. No dogodi se nezgoda, prijatelj pogine, a pripovjedač sam ostaje u utrobi Zemlje. Tamo nailazi na neobična bića i građevine, cijeli jedan novi svijet, u koji ga povede čovjekoliki lik s krilima. Tako započinje njegovo upoznavanje podzemne rase i njihove moći. Roman obilježava početak znanstveno-fantastičnog žanra, a   u njemu se očituje i autorov interes za  okultno.

22.

Bunker, Max, 1939-
U ime mafije / Max Bunker ; prijevod s talijanskoga Antonija Radić. - Zagreb : Sandorf, 2021. - 161 str. ; 21  cm
Riccardo Finzi, milanski detektiv, sretnik je kojeg je susjeda Pina Parenti povela na nagradno putovanje, na odmor u Ameriku. Međutim, stvari su poprimile neobičan tijek već prvi dan kada je Riccardo u New Yorku našao jedog Sicilijanca prerezanog grkljana. Zbog toga završava u policijskoj postaji, a odmah nakon izlaska ugurali su ga u auto i odvezlli – ni manje ni više – kod mafijaškog bossa Maria Cramata. Ovaj ga pak traži da mu pronađe nestalog nećaka Charlieja, čiji se posljednji trag nalazi u Los Angelesu. Talijansko-američka mafija, ubojstva, holivudske ljepotice, noćni barovi, FBI agenti – Riccardova su nova neočekivana  stvarnost...

23.

Byrne, Rhonda, 1955-
Najveća tajna / Rhonda Byrne ; [s engleskoga prevela Radha Rojc-Belčec]. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 256 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka 1000 cvjetova ; knj. 171)
Autorica slavne „Tajne” smatra da nije dovoljno pokazati ljudima kako mogu stvoriti „sve što žele biti, raditi ili imati”, jer i   tada mogu doživljavati negativna stanja. Potrebno je otkriti i „istinu” („tko ste uistinu”), a prema njenom mišljenju, ovom knjigom ona čini upravo to. „Griješimo vjerujući kako naša svjesnost da postojimo proizlazi iz uma ili tijela... naša svjesnost    o vlastitom postojanju ono je što uistinu jesmo, a ne um ili tijelo.”, tvrdi   ona.

24.

Caplin, Julie
Mala čajana u Tokiju / Julie Caplin ; s engleskoga prevela Barbara Kružić. - Zagreb : Koncept izdavaštvo, 2021. - 286 str. ; 21 cm
Fiona je mlada blogerica koja je na fotografskom natječaju osvojila putovanje u Japan. Osim što će posjetiti zemlju o kojoj već duže vrijeme sanja, Fionu će o tajnama fotografije podučavati svjetski poznati fotograf. Može li Fiona u zemlji  zalazećeg sunca konačno odahnuti i zaboraviti na prošlost? Odgovor na to pitanje dobila je odmah po dolasku u Tokio.
Fionin profesor, čovjek koji joj je prije deset godina slomio srce, također je u Japanu. Kako stvari stoje, prekrasne hramove    i trešnjine cvjetove, Fiona će gledati u njegovom  društvu…

25.

Carnegie, Dale, 1888-1955
Kako se riješiti briga i početi živjeti / Dale Carnegie ; s engleskoga prevela Mirjana Paić-Jurinić. - Zagreb : Egmont, 2022. - 319 str. ; 21 cm. - (Puls)
Ugledni američki autor knjiga iz popularne psihologije i autor bestselera "Kako steći prijatelje i naklonost ljudi" (1936.) je nakon nje, 1948. godine, objavio djelo "How to stop worrying and start living" koja je također postala svjetski bestseler. U ovom novom izdanju, podijeljenom na osam poglavlja, autor donosi zbirku djelotvornih i provjerenih alata, tehnika i savjeta  za oslobađanje od briga i njenih uzroka, tuge, melankolije i umora te recepte za razvijanje pozitivnog stava i dobrog raspoloženja. Autor koristi u knjizi poznatu frazu „Kad vam sudbina dodijeli limun, pokušajte napraviti limunadu.“, za koju   mu mnogi pripisuju da je vratio u popularnu kulturu. Na kraju knjige je poglavlje s trideset i jednom istinitom pričom pojedinaca koji su uspješno savladali nepotrebne brige i postigli duševni mir i zadovoljstvo, duhovnu snagu i  samopouzdanje.

26.

Chandler, Raymond, 1888-1959
Veliki san : roman / Raymond Chandler ; s engleskoga prevela Aleksandra Barlović. - Zagreb : Petrine knjige, 2022. - 235 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Noir ; knj. 2)
Privatni detektiv Philip Marlowe pozvan je u vilu generala Sternwooda, paraliziranog milijunaša kome brige zadaju njegove dvije svojeglave kćeri. Sternwood traži od njega da istraži osobu koja ucjenjuje mlađu kćer Carmen. Marlow također   saznaje da je nedavno netragom nestao suprug starije kćeri Vivian. Naizgled lagan zadatak pretvara se u opasnu potragu koja Marlowa vodi u mračni polusvijet Los Angelesa. Objavljen 1939. godine, ovo je Chandlerov roman prvijenac, ujedno i prvi u kojem se pojavljuje kultni privatni detektiv Philip  Marlowe.

27.

Cornwell, Patricia Daniels, 1956-
Knjiga mrtvih / Patricia Cornwell ; s engleskoga prevela Aleksandra Mišak. - Zagreb : 24 sata, 2021. - 366 str. ; 21   cm
Nedugo nakon što je otvorila privatnu forenzičku praksu u Charlestonu u Južnoj Karolini, poznata sudska patologinja Kay Scarpetta pozvana je u Rim kako bi istražila ubojstvo mlade američke tenisačice Drew Martin, koja je pronađena   unakažena i gola u blizini Piazze Navona. Unatoč brojnim kontradiktornim dokazima, Kay će shvatiti je riječ o    hladnokrvnom inteligentnom ubojici, poznatom kao Sandman, čije su žrtve i Lydia Webster, ritualno ubijena u svojoj kući    na plaži, te zlostavljani dječak u Južnoj Karolini. U „knjizi mrtvih“ – dnevniku u koji se rukom upisuju svi slučajevi koji stignu   u neku mrtvačnicu, uskoro bi se moglo naći i Scarpettino ime... Ovo je petnaesti slučaj doktorice   Scarpetta.

28.

Cornwell, Patricia Daniels, 1956-
Trag / Patricia Cornwell ; s engleskoga prevela Aleksandra Mišak. - Zagreb : 24 sata, 2021. - 407 str. ; 21 cm  Pet godina poslije odlaska iz Richmonda u Virginiji, nakon što su je otpustili iz mrtvozorničkog ureda, doktoricu   Kay
Scarpettu zove glavni medicinski istražitelj Joel Marcus. Zaposlen kao njezina zamjena, moli je da mu pomogne rasvijetliti slučaj smrti četrnaestogodišnje djevojčice. Istovremeno, njezina nećakinja Lucy, vlasnica privatne detektivske agencije, želi otkriti tko je pokušao ubiti njezinu partnericu Henri koja se, nakon napada, liječi kod Bentona Wesleyja. Uskoro će se  pokazati da su i smrt djevojčice i pokušaj ubojstva Henri usko povezani s Lucy i Scarpetom. Ovo je trinaesti slučaj forenzičarke Kay Scarpetta.

29.

Čatić, Ivica, 1967-
Evanđelje po Marku / Ivica Čatić. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2022. -   sv. ; 2022-___. - (Biblica ; 25. Komentari  ;
3)
Autor, magistar teoloških znanosti iz biblijske teologije, na jednostavan, ali znanstveno utemeljen način, prateći retke evanđelja, čitatelju pruža pristup u svijet Radosne vijesti. Markovo evanđelje nastalo je između 68. – 73. god. u Rimu    (prema nekim autorima u Siriji ili Palestini). Pisac evanđelja nije bio svjedok djelovanja i propovijedanja Isusa Krista, već je evanđeosku poruku primio od apostola Petra i Pavla te zapisivao. Prema povijesnim izvorima evanđelist Marko pratio je   Pavla i Barnabu tijekom njihovog prvog misijskog putovanja, bio je suradnik i prevoditelj na latinski jezik apostolu Petru tijekom njegova boravka u Rimu. Središnja tema Markove narativne teologije je kraljevstvo Božje. Ova egzegetsko-teološka analiza Markova evanđelja, pisana pristupačnim i razumljivim jezikom, namijenjena je svima koji žele produbiti svoj uvid u evanđeosku poruku.

30.

Čatić, Ivica, 1967-
Uvodna pitanja i komentari : (1,1 - 3,6)
Prva knjiga komentara obuhvaća izvještaj o djelovanju Ivana Krstitelja, pripravu za Isusovo djelovanje te vrijeme Isusova iscjeljivanja i propovijedanja u Galileji. Poglavlja u knjizi sastoje se od tri dijela (etape) koji funkcioniraju kao cjelina: u prvoj etapi autor daje teološku analizu evanđeoskog teksta, u drugoj tekst smješta u njegovo književno i teološko okruženje, a u trećoj etapi ključne točke prethodnih etapa pokušava primijeniti na stvarne životne prilike i čovjekovu    duhovnost.

31.

Dijetoterapija i klinička prehrana
Dijetoterapija i klinička prehrana / Davor Štimac ... [et al.]. - 2. obnovljeno i dopunjeno izd. - Zagreb : Medicinska naklada, 2021. - XXI, 315 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici)(Udžbenici Sveučilišta u   Rijeci)
Obnovljeno i dopunjeno izdanje udžbenika svojim sadržajem i naglascima pridonosi primjeni dijetoterapije i kliničke  prehrane, osobito u preventivnoj medicini. U uvodu je prikazano procjenjivanje nutritivnog statusa i osnove dijetoterapije, a dalje se nižu specifičnosti prehrane kod bolesti pojedinih organskih sustava: kardiovaskularnih bolesti, bolesti bubrega, probavnog sustava, onkoloških bolesti, plućnih i hematoloških bolesti, šećerne    bolesti, osteoporoze, reumatskih bolesti.
Posebno poglavlje posvećeno je alergijama i intoleranciji na hranu, zatim slijedi prehrana pretilih, prehrana trudnica, rodilja, dojilja, kao i osoba starije dobi. Opisana je i prehrana životno ugroženih bolesnika u jedinici intenzivnoga liječenja. Na kraju  su prilozi i tabele koji na jednom mjestu zorno prikazuju preporučeni dnevni unos vitamina i minerala, makronutrijenata i mikronutrijenata, tablice s prikazima glikemijskog indeksa i glikemijskog opterećenja pojedinih namirnica, jelovnici s normativima predloženih jela (po bolestima i poglavljima) te popis namirnica koje sadržavaju znatnu količinu odabranih nutrijenata.

32.

Downes, Anna
Sigurno mjesto / Anna Downes ; preveo s engleskoga Drago Štajduhar. - Zagreb : Znanje, 2022. - 354 str. ; 23  cm
Emily bi se željela baviti glumom, ali ne prolazi na audicijama. Nakon što njezin agent ode u Ameriku, a na poslu dobije otkaz, više nema financijskih mogućnosti za život u Londonu pa je prisiljena pronaći za sebe drugo rješenje. Njezin bivši   šef Scott ponudi joj posao kućepaziteljice i pomoćnice njegovoj supruzi i kćeri u Francuskoj. Emily prihvati, a kad ugleda predivnu kuću s bazenom, apsolutno se oduševi i poželi tu zauvijek ostati. Međutim, ubrzo će primijetiti da Scott i supruga Nina nešto kriju, a u zraku se sve više osjeća nešto negativno i zastrašujuće. Iako je okruženje očaravajuće, Emily će shvatiti da se našla u noćnoj mori iz koje možda nema  izlaza.

33.

Edvardsson, M. T., 1977-
Sasvim obična obitelj / Mattias Edvardsson ; sa švedskoga preveo Luka Miličević. - Zagreb : V.B.Z., 2022. - 407 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 590)
Život sasvim obične švedske obitelji u potpunosti će se promijeniti nakon što jedne subotnje večeri devetnaestogodišnju Stellu, kćer uglednih roditelja, policija privede pod optužbom za ubojstvo i zadrži je u pritvoru. Roditelji su spremni učiniti sve kako bi njihova kći bila puštena na slobodu, a tijek događaja i postupno skidanje maske „obične obitelji“ pratimo iz perspektive svakoga od njih: religioznog oca, psihički stabilne majke i optužene   kćeri.

34.

Elman, Michelle, 1993-
Užitak sebičnosti : zbog čega su vam potrebne granice i kako ih uspostaviti / Michelle Elman ; s engleskoga preveo Vjekoslav Čulo. - Zagreb : Stilus knjiga, 2021. - 294 str. ; 21  cm
Postavljanje granica je tema koja se često izbjegava jer se čovjeka od malih nogu uči kako je stavljanje sebe na prvo   mjesto znak sebičnosti, a društvo sebičnost stigmatizira. Posebno se od žene očekuje da svoje vrijeme i energiju poklanja drugima i da samu sebe cijeni u skladu s time koliko je korisna drugim ljudima, ne vodeći računa hoće li pritom izgubiti   sebe. Autorica ove knjige, popularna životna trenerica i influencerica, objašnjava zašto je nužno znati kada i kako odrediti granice u svim kontekstima: na radnom mjestu, u romantičnim vezama,    prijateljstvima, obitelji.

35.

Erikson, Thomas, 1965-
Okruženi narcisima : kako se zaštititi od tuđeg ega / Thomas Erikson ; [prevela Marija Perišić]. - Zagreb : Poetika, 2022. - 332 str. ; 21 cm
Autor koji je čitateljima otkrio što znači biti okružen idiotima, psihopatima i lošim šefovima, u ovoj knjizi govori o još jednoj pošasti: životu u kojem smo okruženi narcisima, ljudima koji teže savršenstvu – u tuđim očima, a cijenu čijeg ponašanja uglavnom plaćaju drugi ljudi. Jesmo li već došli do točke kada pumpanje samopouzdanja i osjećaja uspješnosti stvara više štete nego koristi, kada se poželjno i zdravo samopoštovanje pretvara u taštinu i samoljublje, poprimajući obrazac   patološkog egoizma? – pita se autor, i odgovara: na pravom ste putu prema uspjehu i sreći ako malo manje razmišljate o sebi, a malo više o drugima. Analizirajući individualni i kolektivni narcizam (kulturu narcizma) te društvenu putanju koja je omogućila da „dospijemo ovamo”, on nudi čitateljima i različite „vodiče”: kako se „zauvijek osloboditi narcisa” te „kako biti   dio promjene”.

36.

Eterović, Nikola, 1951-
Sinodalnost : novi dinamizam : sinodalna Crkva i biskupska sinoda / Nikola Eterović ; [prijevod s talijanskog Slavko Antunović]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2022. - 112 str. ; 21 cm. - (Koncil ;  19)
Svaki je kršćanin pozvan živjeti sinodalnost. Pojam dolazi od riječi sinoda, što znači zajednički hod. Povod ovoj knjizi su pripreme za XVI. opću redovitu skupštinu Biskupske sinode, koja je zakazana za listopad 2023. godine. Autor prikazuje razvoj teološkog razmišljanja o Biskupskoj sinodi kroz dokumente, osobito onaj Međunarodne teološke   komisije
„Sinodalnost u životu i poslanju Crkve“, objavljen 2018. godine. Također okupljeni su i tekstovi pape Franje o sinodalnosti u Crkvi. Važno je primijetiti zajedništvo biskupske sinode i sinodalnosti u Crkvi, što je poziv i poticaj svim kršćanima da se  oslone na Gospodina i prepuste vodstvu Duha Svetog te tako promijenjeni u zajedništvu daju doprinos u životu svoje župne zajednice i cijele Crkve. Hrvatskom izdanju dodano je početno poglavlje Sinodalnost u   Crkvi.

37.

Feller, Miroslav, 1901-1961
Psihodinamika reklame : [povijest reklame] / Miroslav Feller ; s njemačkoga preveo Boris Perić ; pogovor Tomislav Štuka. - Zagreb : Naklada Breza, 2022. - 239 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Povijest reklame ; knj.  1)
Djelo zagrebačkog književnika, publicista i estetičara, proučavatelja i zagovornika psihoanalize i njezine primjene u   području tržišnog komuniciranja i oglašavanja. Knjiga sadrži tridesetak kraćih tekstova o psihologiji reklame, podijeljenih u poglavlja Svjesno i nesvjesno u učinku reklame, Primjeri iz prakse te Problemi utjecaja. U njima autor pokazuje kako kupcima upravljaju nesvjesni psihički procesi koje reklama pokreće te detektira mehanizme u pozadini konzumerističkih navika i sklonosti. Djelo je izvorno objavljeno na njemačkom jeziku 1932. godine te je sada prvi put prevedeno na hrvatski jezik.

38.

Flea, 1962-
Trip za djecu : memoari / Flea ; s engleskog prevela Martina Baričević. - Zagreb : Iris Illyrica, 2021. - 368, [16] str. s tablama : ilustr. ; 24 cm
U ovoj memoarskoj knjizi basist benda Red Hot Chili Peppers pripovijeda o svojem turbulentnom odrastanju. Pratimo kako osoba koja tulumari i bavi se sitnim kriminalom uspijeva prevladati životne nedaće i viši smisao naći u  glazbi, vođena      pritom „duhovnim učenjima” kokaina i heroina. „Punk-rock otvorio mi je vrata novom načinu razmišljanja koji je bio primjenjiv  na sve aspekte mojeg života”, kaže on o svojim umjetničkim počecima, a knjigu završava osvrtom: „Moj je život bio   neprekidan podražaj. Nikada nisam naučio što znači provesti vrijeme u miru i tišini ili voditi brigu o samom sebi. Jurio sam
u petoj brzini iz dana u dan.” Pritom je ipak postao ljubitelj filmova poput „Krvavog prijestolja” i romana poput „Majstora i Margarite”.

39.

Fromm, Erich, 1900-1980
Umijeće ljubavi / Erich Fromm ; s engleskoga preveo Predrag Raos. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 166 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 567)
Novo izdanje najpoznatijeg djela ovog znamenitog psihologa, psihoanalitičara, sociologa, humanističkog filozofa, prvi put objavljenog 1956. godine, u kojem propituje ljubav i sve njezine aspekte: romantičnu, erotsku, roditeljsku i bratsku ljubav, ljubav prema sebi samom te prema  Bogu.

40.

Gaiman, Neil, 1960-
Američki bogovi / Neil Gaiman ; ilustrirao Daniel Egneus ; [preveo Vladimir Cvetković Sever]. - [2. izd.]. - Zagreb : Mitopeja, 2021. - XIII, 599 str. : ilustr. ; 21 cm
Višestruko nagrađivani roman ovog britanskog pisca (inače i autora kultnog stripa "Sandman"). Tajanstveni Wednesday, za koga će se naslutiti da je mnogo više od onog kojim se predstavlja (npr. Odin), putuje Amerikom u pratnji bivšeg     zatvorenika Shadowa boreći se protiv svega što je povezano žicama: interneta, kreditnih kartica, televizije… Putovanje nudi uvid u duhovnost zemlje i njezinih stanovnika, one koja postoji i one koja je zaboravljena. Ovo novo izdanje donosi prošireni tekst romana koji je nastao 2004. godine, nakon velikog uspjeha prvotne verzije, kao i   obnovljeni prijevod djela.

41.

Gašić, Nada, 1950-
Posljednje što su vidjele / Nada Gašić. - Zagreb : Sandorf, 2022. - 175 str. ; 22 cm. - (Biblioteka  Avantura)
U zbirci je četrnaest priča koje su, prema riječima urednika, složene tako da ih je zapravo sedam, udvostručenih na način    da svaka sljedeća dodaje prethodnoj novu perspektivu središnjega motiva ili događaja. Sve one ispituju koliko čovjek može izdržati straha, koliko psihičkog pritiska podnijeti dok ne pukne. Likovi su obični ljudi koje životne okolnosti u trenutku   pogurnu daleko preko ruba nelagode izazvane nekom vrstom individualne ili socijalne patologije: "Prvotno, ovo su tek poremećaji svakodnevice koji bude zebnju, koja pak jača u kapilarnu jezu, sve dok ova ne preraste u paniku i ponekad u bezglasni užas." (citat iz teksta Krune Lokotara)

42.

Gates, Bill, 1955-
Kako spriječiti klimatsku katastrofu : rješenja koja imamo, tehnološki napredak koji još moramo ostvariti / Bill Gates ; s engleskog preveo Saša Stančin. - Zagreb : Profil knjiga, 2022. - 242 str. : ilustr., graf. prikazi ; 23   cm
Doslovno svaka aktivnost suvremenog života – kako uzgajamo hranu, proizvodimo, putujemo i prevozimo dobra, kako se rashlađujemo i grijemo – ispušta stakleničke plinove i, kako vrijeme prolazi, takvim načinom života živjet će sve više ljudi.    To je dobro, jer znači da će živjeti bolje, no, ako se ništa ne promijeni, svijet će još više proizvoditi stakleničke plinove, klimatske promjene će se pogoršavati, a učinak na ljudski rod vrlo će vjerojatno biti katastrofalan. Autor ove knjige ipak  vjeruje u mogućnost promjene i opisuje što moramo učiniti da izbjegnemo propast. U okviru plana koji predlaže, ističe da je   s jedne strane važno povećati ponudu inovacija, a s druge, povećati potražnju za inovacijama (primjerice, izgraditi novu infrastrukturu kojom će nove tehnologije izići na tržište i izmijeniti pravila da    nove tehnologije mogu postati konkurentne).

43.

Golding, William, 1911-1993
Nasljednici / William Golding ; prevela s engleskoga Ivana Ostojčić. - Zagreb : Vorto Palabra, 2022. - 211 str. ; 20   cm
Mala skupina ljudi vraća se u svoje ljetno stanište, spilju u stijeni blizu rijeke. Naizgled sve se čini kao što je oduvijek bilo,     no niz događaja koji uslijede najavljuju skrivenu opasnost. Svijet plahih neandertalaca nenadano se promijenio, a    neizbježan susret s novom, dominantnom vrstom označuje kraj svega poznatoga. Jedno je vrijeme zauvijek prošlo, došli su nasljednici. Prvi prijevod na hrvatski jezik djela engleskog nobelovca najpoznatijeg po romanu "Gospodar   muha".

44.

Gottlieb, Lori
Možda da porazgovaraš s nekim : priče s terapije / Lori Gottlieb ; s engleskog prevela Irena Jakelić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2022. - 421 str. ; 21 cm
Autorica u ovoj knjizi igra dvostruku ulogu: psihoterapeuta i pacijenta. Dok profesionalno pomaže drugima, i sama ima vlastite psihološke probleme te traži pomoć. To joj pruža jedinstvenu poziciju iz koje može otkriti što se događa „iza   scene” tijekom dugotrajnog procesa psihoterapije. Tijekom studijske obuke, otkriva autorica, liječnici uče o teorijama, alatima i tehnikama, ali ispod te teško stečene stručnosti bruji činjenica da oni jako dobro znaju kako je teško biti ljudsko biće. Što znači da i dalje svak dan oni dolaze na posao kao oni sami – sa svojom ranjivošću, svojim čežnjama i nesigurnostima te sa svojom osobnom pričom. Ispreplećući priče iz obaju gledišta, liječnika i pacijenta, duboko zadire u priče koje sami sebi pripovijedamo dok istodobno ponosno i bolno nosimo „člansku iskaznicu ljudske   vrste”.

45.

Grgić, Velimir, 1978-
Teorije zavjere 21. stoljeća / Velimir Grgić. - Zagreb : Media bar, 2021. - 249 str. : ilustr. ; 21  cm
Svijet teorija zavjere, ističe autor ove, na mnogim stranicama zabavne knjige, Veliki je hadronski sudarivač informacija u kojem se ping-pongaju čestice istine, laži, povijesti, ludila, komedije, tragedije, znanstvene fantastike i beskrupuloznih kontraobavještajnih operacija, stvarajući paralelne svemire koji su se, osobito posljednjih nekoliko godina, počeli prelijevati     u naš, uzrokujući rastakanje granica stvarnosti i fikcije. Ali u osnovi, grandiozne teorije zavjera zapravo su savršeni bijeg od odgovornosti. Pokušavajući što je više moguće razbistriti informacijsku mutnu vodu, autor nas uvodi u svijet nekih od poznatijih suvremenih teorija zavjere, onih vezanih za pandemiju koronavirusa, 5G mrežu, pokret Qanon, ravnozemljaše te (izvorno satiričnu) spekulaciju da ptice nisu stvarne, nego da su zapravo   roboti.

46.

Hannah, Kristin, 1960-
Četiri vjetra / Kristin Hannah ; prevela s engleskoga Mirjana Valent. - Zagreb : Znanje, 2021. - 472 str. ; 24   cm
Nagrađivana suvremena američka autorica u ovoj obiteljskoj sagi putem zanimljive palete likova daje povijesni pregled i  sliku Amerike 20. stoljeća. Priča je to o velikoj suši i ekonomskoj krizi ranih 30-ih godina prošloga stoljeća, a u obiteljskoj sudbini Else Martinelli zrcale se sudbine mnogih američkih obitelji. Kada je konačno pronašla život koji je željela, Elsinu voljenu farmu pogodila je velika suša. Ostavljena na milost i nemilost pješčanim olujama i nedaćama koje su one donijele   sa sobom, Elsa mora donijeti veliku odluku – ostati i boriti se za svoj dom i svoju plodnu ravnicu ili krenuti putem zapada u potragu za boljim životom…

47.

Harrington, Anna
Ako vojvoda zatraži / Anna Harrington ; s engleskoga prevela Ivona Širol. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2022. - 319 str. ; 21 cm. - (Serijal Kako ukrotiti Carlisleove ; knj. 1)
Prva knjiga serijala „Kako ukrotiti Carlisleove“ povijesna je romansa o Mirandi i Sebastianu. Miranda je zaljubljena u    Roberta Carlislea. Kako je poznaje čitav život, Robert Mirandu doživljava kao djevojčicu, ali ona je već stasala dvadesetjednogodišnja djevojka i to mu želi dokazati tako što će se noću maskirana uvući krišom u njegovu spavaću sobu i zavesti ga. Međutim, greškom će dospjeti u sobu njegova brata  Sebastiana…

48.

Harris, Thomas, 1940-
Cari Mora / Thomas Harris ; s engleskoga preveo Maks Bruno Hercigonja. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2020. - 231 str. ; 24 cm
Luksuzna vila u Miamiju pripadala je narkobosu Pablu Escobaru, a sada je prazna i iznajmljuje se za snimanje filmova. No,   u njoj navodno leži skriveno 25 milijuna dolara u zlatu. Mnogi se žele domoći blaga, a među zainteresiranima se svojom okrutnošću ističe Hans-Peter Schneider, psihopat koji se bogati otmicama djevojaka i prodajom njihovih organa. Tu je i     Cari Mora, lijepa mlada žena koja održava vilu, a Schneider će uvidjeti da nije tako jednostavno s njom izaći na kraj…

49.

Hayes, Alfred, 1911-1985
Zaljubljeni / Alfred Hayes ; s engleskoga prevela Mirna Čubranić. - Zagreb : Petrine knjige, 2022. - 114 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Petrine knjige ; knj. 4)
Jednog poslijepodneva u njujorškom baru sredovječni muškarac priča svoju ljubavnu priču o vezi s mladom usamljenom ženom, kojoj je bogati poslovni čovjek ponudio novac da s njim provede noć, te kako se njihova ljubav na koncu pretvorila u mržnju. Autor pritom dojmljivo oslikava emotivna i psihološka previranja svojih likova, senzibilnu unutrašnjost ljudskog bića vječno željnog ljubavi i nježnosti. Roman predstavlja zanimljiv prikaz prekida jedne veze i vrtloga emocija koje poslije naviru
– zavaravanje, taština, povrijeđenost, usamljenost... Iako se na prvi pogled doima staromodno, pisana arhaično, ova knjiga odavno je proglašena malim remek-djelom i bezvremenskim   klasikom.

50.

Horst, Jorn Lier, 1970-
Dimna zavjesa / Jorn Lier Horst i Thomas Enger ; s engleskoga preveo Igor Rendić. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2021. - 316 str. ; 24 cm
Odlučna da u ponoć bude na tradicionalnoj novogodišnjoj zabavi kod gradske vijećnice, Emma Ramm, novinarka na portalu News.no, u svađi odlazi od svog partnera, danskog novinara Kaspera Bjerringboa, koji je Novu godinu htio dočekati s njom    u intimi doma. Uskoro zatim odjeknut će snažna eksplozija pa će se, umjesto ljudi veselih od šampanjca, oko nje naći
mrtva tijela. Jedno od njih bit će i Kasper, koji je ipak krenuo za njom u namjeri da je iznenadi. Inspektor Blix nakon tragičnog događaja dojurit će na mjesto nesreće i iz ledenog mora izvući tijelo teško povrijeđene žene. Kada se otkrije da  je to Ruth-Kristine Smeplass, majka djevojčice Patricije koja je nestala prije deset godina, ovaj teroristički čin dobit će sasvim iznenađujući novi kontekst. Svatko iz svojih razloga, Emma i inspektor Blix ujedinjuju se u potrazi kako bi odgonetnuli okolnosti ove eksplozije. Drugi roman nagrađivanog norveškog spisateljskog   dvojca.

51.

Huebl, Thomas, 1971-
Iscjeljivanje kolektivne traume : proces integriranja naših međugeneracijskih i kulturalnih rana / Thomas Hübl i Julie Jordan Avritt ; [prijevod s engleskog Aleksandra Barlović]. - Zagreb : Planetopija, 2022. - 319 str. ; 22 cm. - (Biblioteka alter:ego)
Ratovi, krize, prirodne katastrofe i drugi bolni događaji ostavljaju na ljudima neiscijeljene rane, a traume se prenose s generacije na generaciju. Kako bi se postigao mir, od presudne je važnosti suočiti se s traumama, zagaziti u mrak, raščistiti odnos s prošlošću, odnosno prepoznati i iscijeliti kolektivne traume. Autor knjige, suvremeni mistik i duhovni učitelj, problem sagledava kako sa psihološkog tako i s duhovnog aspekta, ne gubeći ni na trenutak optimizam i nadu u boljitak čitavog čovječanstva.

52.

Isaacson, Walter, 1952-
Inovatori : kako je skupina hakera, genijalaca i osobenjaka pokrenula digitalnu revoluciju / Walter Isaacson ; s engleskog jezika preveo Damir Biličić. - Zagreb : Školska knjiga, 2021. - 547 str. : ilustr. ; 24  cm
Ovo je priča o otkrićima i osobama koje su svojom inovativnošću omogućile „digitalnu revoluciju”, pojavu računala i interneta. Autor ističe da je pojam inovacija postao otrcana fraza pa je stoga u ovoj knjizi odlučio pisati o tome kako se inovacije uistinu događaju u stvarnom svijetu. Opširnije prikazuje desetak najznačajnijih iskoraka digitalnog doba i osobe koje su za njih zaslužne te odgovara na pitanja: kakvi su to sastojci doveli do njihovih kreativnih uspjeha, koje su se sposobnosti pokazale najkorisnijima, kako su predvodili druge i s njima surađivali te zašto su neki uspjeli, a neki nisu.

53.

Isakstuen, Monica, 1976-
Bijes / Monica Isakstuen ; s norveškoga prevela Željka Černok. - Zagreb : Sandorf, 2022. - 229 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Adventure)
Mlada žena konstantno je pod velikim pritiskom jer pokušava izbalansirati svoju, prije svega roditeljsku, pa partnersku, pa susjedsku i sve ostale uloge u koje je uronjena. Svakodnevni izazovi roditeljstva dovode je do ruba i fizičke i psihičke izdržljivosti, tako da je emocionalno razapeta između ljubavi prema obitelji i izljeva bijesa koji izazivaju nestašluci i mušice troje male djece, ali zapravo i sve ostalo što joj se događa, te panike da taj bijes neće moći kontrolirati i da će njime svoju djecu životno ugroziti. U nesvakidašnje iskreno i realno prikazanim situacijama raščlanjen je mehanizam bijesa gdje će se moći prepoznati i roditelji male djece, ali i ne samo oni. Ova suvremena norveška autorica 2016. godine dobila je najugledniju norvešku nagradu za književnost Brageprisen za roman „Var snill med dyrene“ (Budite dobri prema životinjama).

54.

Ivančić, Tomislav, 1938-2017
33 meditacije : na putu do smisla / Tomislav Ivančić. - 8. izd. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2022. - 80 str. ; 17   cm
Autor, katolički svećenik, doktor teologije, kanonik, sveučilišni profesor, utemeljitelj hagioterapije, u ovoj knjizi daje upute kako doživjeti vjeru kroz meditacije. Tekstovi sadržajno obuhvaćaju temeljna pitanja o čovjeku i njegovoj vjeri i nevjeri, tragove Božje opstojnosti i nazočnosti u svijetu, razloge za kršćansku vjeru i pripadnost Crkvi Isusa Krista... Spomenute upute korisne su jednako onima koji ne vjeruju ili su početnici u vjeri, kao i vjernicima koji traže dublji smisao vjere.
 

55.

Iz prakse kliničkog psihologa
Iz prakse kliničkog psihologa / urednice Anamarija Bogović Dijaković, Josipa Gelo. - Zagreb : Klinički bolnički centar "Sestre milosrdnice" ; Jastrebarsko : Naklada Slap, 2021. - 240 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Bibliotheca Psychiatrica ;   5)
U ovoj knjizi okupljeni su tekstovi šest autorica koji zajedno čine udžbenički uvod u rad kliničkog psihologa, s osnovnim informacijama i praktičnim uputama. Područja koja su dio psihijatrije ili neke druge struke iz sustava koji se bavi psihičkim zdravljem nisu prikazana u ovoj knjizi jer takva literatura na hrvatskome jeziku već postoji. U tekstovima je riječ o ulozi psihologa u bolnici, psihološkom intervjuu, procjeni ličnosti odraslih, neuropsihološkoj procjeni odraslih, nalazu i mišljenju psihologa te o osnovama psihološke kliničke intervencije. Tekstovi su namijenjeni ponajprije studentima, psiholozima i svim drugim stručnjacima koji rade na području psihičkog  zdravlja.

56.

Jahina, Guzel’ Šamilevna, 1977-
Ešalon za Samarkand / Guzel Jahina ; prevela s ruskog Tatjana Radmilo. - Zagreb : Hena com, 2022. - 446 str. ; 22   cm
Roman ove suvremene ruske književnice vodi čitatelje u 1923. godinu, doba kada je u postrevolucionarnoj Rusiji zavladala glad. Vlasti pokušavaju spasiti živote izgladnjele i bolesne siročadi šaljući ih vlakom iz Kazanja u   bogatiji Samarkand.
Ešalon s četiri stotine dječaka i sto djevojčica predvodit će ratni veteran Dejev, i sam odrastao kao siroče, i Bijela – komesarka za djecu. Borba za svaki mali život bit će  nemilosrdna.

57.

Jakus, Dalibor
Kraljev gambit = King's gambit / Dalibor Jakus. - Zagreb : Znanje, 2021. - 249 str. : ilustr. ; 22   cm
Knjiga je zbirka kratkih priča, dnevničkih zapisa, kratkih eseja i poezije pisane u prozi, popraćenih fotografijama i  ilustracijama. Zapisi su proizašli iz autorovog bloga, a u knjizi su predstavljeni dvojezično, na hrvatskom i engleskom      jeziku. Autorovi zapisi, djelomično autobiografski, a djelomično fikcija, temelje se na osobnom poimanju uloge muškosti u kontekstu novog milenija te aktualnih društvenih okolnosti u koje je uronjena. Knjiga je dobila naslov prema jednoj od priča,    a svojim značenjem predstavlja „otvaranje muškarca prema svijetu koji ne trpi autoritativnost, toksičnost i arhetipove, odnosno 'Kraljev gambit' znači potez oslobođenja od  normi.“

58.

Jalonen, Olli, 1954-
Nebeski svod / Olli Jalonen ; prevela s finskog Kristina Špehar-Vuković. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 423 str. ; 24   cm
Cijenjeni finski autor u ovome se avanturističkom i povijesnom romanu bavi ulogom pojedinca i društvenom slikom vremena    u kojemu sve više jača duh prosvjetiteljstva. Radnja romana smještena je na otok Svetu Helenu na kojemu obitava dječak    po imenu Angus. Dječakova ljubav za istraživanjem i težnja ka spoznaji usmjeravaju ga u nastojanju da se otrgne mučnoj i okrutnoj društvenoj situaciji s ciljem da se, baš poput matematičara Edmunda Halleya, s kojim je uspostavio prijateljsku komunikaciju i prisan odnos, uputi u novu sredinu i ozbiljno se počne baviti istraživanjem nebeskih fenomena. Snažni likovi, bogatstvo opisa i minuciozna razrada doprinijeli su da se autoru za ovaj roman dodijeli najprestižnija finska književna   nagrada Finlandia.

59.

Javnofinancijski sustav Republike Hrvatske
Javnofinancijski sustav Republike Hrvatske / Hrvoje Arbutina ... [et al.]. - Zagreb : Narodne novine, 2022. - XXIII, 417   str.
; 25 cm. - (Pravna biblioteka. Udžbenici ;  260)
Udžbenik obuhvaća tematiku javnofinancijskog sustava Republike Hrvatske, a u fokusu knjige nalazi se prikaz pozitivnopravnog uređenja sustava. Autori su na temelju znanstvenih istraživanja reproducirali pravne norme te ih nizom primjera usporedili, objasnili i protumačili. Sva tumačenja smještena su u odgovarajući kontekst kako bi ona bila što razumljivija. Knjiga je rezultat rada skupine profesora koji već duže vrijeme predaju na kolegiju Financijsko pravo i financijska znanost, na Pravnom fakultetu Sveučilišta u  Zagrebu.

60.

Jerneić, Juraj, 1954-
Majka i dvije kćeri : povijesne činjenice župa Žumberak, Kalje i Oštrc / [Juraj Jerneić]. - Zagreb : vlast. nakl., 2021. - 393 str. : ilustr. ; 25 cm
Autor, kaljski župnik povodom dvjestote godišnjice župe piše o povijesti triju žumberačkih župa: Žumberak – župa Svetog Nikole biskupa (majka), Kalje – župa Svetog Mihaela arkanđela (kćer), Oštrc – župa Svete Marije Magdalene (kćer) od nastanka (14. st.) do danas. Autor govori o vjerskoj strukturi stanovništva, donosi kronološki popis župnika, popis duhovnih zvanja po župama i dr. Područje Žumberka pogodila su tri velika vala iseljavanja stanovništva: ukinućem Vojne krajine  krajem 19. i početkom 20. stoljeća (prvi val), prvi svjetski rat (drugi val) i drugi svjetski rat (treći val), što je dovelo do smanjenja stanovništva od nekadašnjih 6 031 župljana do današnjih 250 župljana. Tekst je obogaćen fotografijama žumberačkih sela, crkvi, kapela i raspela na raskršćima i ulazima u naseljena   mjesta.

61.

Jović, Tomislav, 1954-
I prije i poslije : zapisi običnog čovjeka u neobičnim vremenima / Tonči Tončo. - Zagreb : vlast. nakl., 2022. - 393 str. ; 25 cm
Knjiga je zbirka zapisa u kojima autor pripovijeda o zbivanjima jedne povijesne epohe, kojoj je i sam svjedočio. Počevši sa zapisima vezanim uz ratna događanja iz ranih devedesetih godina prošloga stoljeća, autor u nastavku progovara o burnim previranjima koja su nakon toga slijedila. U nastavku knjige bilježi doživljaje i subjektivno poimanje društvenih promjena s početka 21. stoljeća, ali i osoba koje su bile i činile dio njegova života. Kraj knjige posvetio je vremenu kada je u cijelom svijetu proglašena pandemija bolesti COVID-19., završivši vlastitom pričom i intimnim svjedočanstvom o zlokobnoj bolesti, koja nije poštedjela niti njegovu  obitelj.

62.

Judita : Biblija - Marko Marulić - Miro Gavran
Judita : Biblija - Marko Marulić - Miro Gavran / [urednica Hana Vunić]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 247 str. ; 21  cm
Knjiga objedinjuje tri vizije Judite – drevnu biblijsku priču, onu u stihu Marka Marulića, važnu i prijelomnu za hrvatsku književnost, nadahnutu spomenutim biblijskim izvornikom, te roman Mire Gavrana, utemeljen na starozavjetnoj priči, ali s kompleksnijim ženskim likom.

63.

Juračić, Marija, 1954-
Blaga opozicija : tri satirične komedije / Marija Juračić. - Split : Redak, 2021. - 155 str. ; 21   cm
Tri satirične komedije profesorice književnosti i hrvatskog jezika, koja piše poeziju, dramu i prozu, uređuje portal za objavu poezije "Očaravanje", te su-uređuje časopis za kulturu, umjetnost i društvene teme "Diskurs". Prva satira, "Patrioti", nagrađena je Plaketom "Kalman Mesarić" Hrvatskog sabora za kulturu 2019. godine. Glavni likovi ove komedije su advokat Ristić, kamatar Drmić, njegova supruga Ivančica te mlada sekretarica Anđelija. U knjizi se nalaze još dvije komedije, "Legalisti" i "Gostionica kostura". Uz njih su objavljeni osvrti nekoliko autora, dok je na kraju knjige bilješka o   autorici.
 

64.

Klemm, Miroslav, 1946-
Baština tu pokraj nas / Miroslav Klemm. - Varaždin : Modernist, 2022. - 101 str. : ilustr. ; 23  cm
Inspiriran knjigom Aleksandra Freudenreicha "Kako narod gradi na području Hrvatske", autor je fotografski dokumentirao osamdesetak primjera narodnog graditeljstva iz prvih desetljeća 20. stoljeća na području Varaždinske županije. Uz svaku dokumentiranu građevinu nalazi se kratak opis s uočljivom autorovom osobnom notom i nostalgičnim pogledom na   hrvatsku graditeljsku baštinu. Na kraju knjige je pogovor Robertina Bartoleca "Seoska baština – resurs nove društvene kohezije" te kratka bilješka o  autoru.

65.

Kliment, Anđelka, 1949-
Ubojstvo na Mrežnici : cosy crime / Anđelka Kliment. - Zagreb : Beletra, 2022. - 144 str. ; 20  cm
Ovaj napeti roman autoričin je prvijenac u kojem predstavlja novi detektivski par na hrvatskoj literarnoj sceni – to su inspektor Borna Herman, iskusan, pomalo razočaran, ali uporan i dosjetljiv inspektor zagrebačke policije, i forenzičarka Irma Steeg, umirovljena psihologinja i sociologinja sa stažem i ugledom u londonskoj policiji. Inspektor Herman i Irma Steeg surađivali su u Londonu, a kada se Irma stjecajem okolnosti zatekne na mjestu ubojstva, Herman je uključuje u istragu. Riječ je o romanu žanra "cosy crime" ili elegantni krimić bez otvorenog nasilja u kojem detektivi otkrivaju ubojicu oslanjajući se na predosjećaj i upoznavanje psihološkog profila  sugovornika.

66.

Komšić, Ivo, 1948-
Tuđmanov haški profil : udruženi zločinački poduhvat na BiH / Ivo Komšić. - Zagreb ; Sarajevo : Synopsis, 2021. - 553 str. : faks., slika autora ; 25 cm
Vodeći se presudama Haškog suda za ratne zločine, autor iznosi argumente za tvrdnju da su ”hrvatske zločine” u BiH od 1991. do 1995. godine počinili pojedinci, no da se istovremeno ti zločini ne bi mogli izvesti bez dobro organiziranog     sistema vlasti, bilo državne, bilo paradržavne, te da je na čelu „udruženog zločinačkog poduhvata” vezanog za ”Herceg- Bosnu” i HVO bio Franjo Tuđman. Autor u knjizi objavljuje neke presude Haškoga suda te dva „vrlo važna razgovora”, koje  je „Tuđman sam snimao”.

67.

Kosalec, Ivan, 1971-
Antimikrobna rezistencija : izazovi i rješenja / Ivan Kosalec i suradnici ; glavni urednik Ivan Kosalec ; urednice Irena Žuntar, Milena Jadrijević-Mladar Takač. - Samobor : Bones, 2021. - 215 str. ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Grupa autora je multidisciplinarno pristupila problemu antimikrobne rezistencije i prikazala ga kroz deset poglavlja: Rezistencija na antibiotike – vodeći problem medicine 21. stoljeća, Metabolički aspekti rezistencije bakterija na antibiotike     i razvoj novih antibiotika, Farmaceutici/antibiotici u okolišu, antimikrobna rezistencija i štetni ekološko-zdravstveni učinci, Upravljanje antibioticima, Alternativne strategije rješenja antimikrobne rezistencije, Bakteriocini i probiotici kao alternativne antimikrobne strategije u borbi protiv rezistencije na antibiotike, Antimikrobna rezistencija pripadnika roda Mycobacterium, Bakterijske spolno prenosive infekcije i antimikrobna rezistencija, Primjena antimikrobnih nanočestica metala i metalnih oksida u biomedicini. Udžbenik je namijenjen poglavito studentima Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i Prehrambeno- biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a može poslužiti i kao dodatna literatura studentima medicine, stomatologije, veterine, molekularne biologije, ali i svima koji istražuju ili prepisuju antibiotike u svakodnevnoj praksi.

68.

Kraetzl, Helmut, 1931-
Moja Crkva u svjetlu papa : od Pija XII. do Franje / Helmut Krätzl ; [prijevod Mato Balić]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2022. - 196 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Polazišta ; sv.  93)
Autor knjige, pomoćni bečki biskup, predstavio je 75 godina crkvene povijesti fokusirajući se na sedmoricu papa, koji su, svatko na svoj način, obilježili i promijenili Crkvu. Na temelju njihovih važnih odluka i poteza, autor je ocrtao put Crkve od Drugoga vatikanskog koncila nadalje. U prošlim desetljećima Katolička Crkva svjedočila je raznoraznim promjenama, a raspon vremena opisanog u knjizi seže od Pija XII. pa sve do aktualnog pape Franje. Osim dvojce spomenutih papa, autor   je predstavio rad i djelo Ivana XXIII., Pavla VI., Ivana Pavla II. i Benedikta  XVI..

69.

Krentz, Jayne Ann, 1948-
U opasnosti / Amanda Quick ; prevela Dolores Jovanović. - Rijeka ; Zagreb : Leo-commerce, 2021. - 375 str. : slika autorice ; 21 cm. - (Biblioteka Leo)
Nekoliko je cirkuskih umjetnika izgubilo život, na što se gledalo kao na nesretan slučaj ili samoubojstvo. Da su te nesreće bile inscenirane, trapezistici Amalie Vaughn postalo je jasno kad se morala uspinjati na trapez u pratnji čovjeka za koga je shvatila da je ubojica. No uspjela ga je nadmudriti pa je umjesto nje, on pao u smrt. Međutim, te je večeri još netko sve promatrao skriven u tami cirkusa. Pola godine kasnije Amalie je unajmila vilu kako bi pokrenula novi posao, ali se već na prvom organiziranom šou dogodilo ubojstvo. Ugledavši u metežu čovjeka kako sprema pištolj, glasine da je pokrenula  posao u ukletoj vili više joj neće biti jedini  problem...

70.

Lakatos, Menyhert, 1926-2007
Slike u dimu / Manyhért Lakatos ; s mađarskoga prevela Lea Kovács. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 531 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Na margini ; knj. 30)
Djelo nagrađivanog mađarsko-romskog književnika i pjesnika nastalo je 70-ih godina i smatra se klasikom mađarske romske književnosti 20. stoljeća. Autor je u roman unio niz autobiografskih elemenata, a u njemu prati odrastanje i školovanje mladog Roma u Mađarskoj od razdoblja pred početak Drugoga svjetskog rata do dolaska nacista i otpremanja Roma u koncentracijske logore, iznoseći plastičan prikaz života u romskoj zajednici i kritički osvrt na mentalitet njezinih pripadnika.

71.

Le Tellier, Herve, 1957-
Anomalija / Herve Le Tellier ; prevela s francuskog Ursula Burger. - Zaprešić : Fraktura, 2022. - 309 str. ; 21  cm
Let Air France 006, Pariz – New York, zahvaćen je olujom epskih razmjera. Avion slijeće u zračnu luku JFK u ožujku, no isti se let zagonetno ponavlja i u lipnju. Što li će putnici, ali i vlade učiniti u tom pogledu? Kako objasniti samu pojavu i opravdati protokole? Autor se u romanu bavi shvaćanjem gubitka realiteta. Svaki od protagonista podvojena je ličnost. Primjerice, Blake, obiteljski čovjek, istodobno je i serijski ubojica. Slimboy je pop zvijezda koja krije svoj spolni identitet, a Victor Miesel cijenjen, ali slabo prodavan književnik... Djelo je žanrovski „koktel” u spektru od romantične komedije do kriminalističkog romana. Piscu je dodijeljena prestižna francuska književna nagrada Goncourt za   2020.

72.

Leckie, Ann, 1966-
U službi pravde / Ann Leckie ; preveo s engleskoga Neven Dužanec. - Zagreb : Vorto Palabra, 2022. - 339 str. ; 24 cm. - (Trilogija o carstvu Radcha ; 1)
Prvi dio trilogije o galaktičkom carstvu Radch, ovjenčane brojnim nagradama za žanr znanstvene fantastike, uključujući nagrade Arthur C. Clarke, Nebula i Hugo. Radnja ove svemirske sage smještena je u daleku budućnost, u vrijeme kada svemirom vlada okrutna Anaander Mianaai. Protagonistica romana je vojnikinja Brecq. Brecq nije ni muškarac ni žena, ona obuhvaća stotine ljudi, a istovremeno je i svemirski brod, odnosno jedini preživjeli segment umjetne inteligencije koja je  nekoć upravljala brodom Torenina pravda te ima sposobnost bivanja na tisuću mjesta u isto vrijeme. Priča počinje na ledenom planetu Niltu dva desetljeća poslije stradanja Torenine pravde, gdje Brecq nalazi Seivarden Vendaai, poručnicu spomenutog broda prije tisuću godina za koju je odavno mislila da je mrtva, i odlučuje je   spasiti…

73.

Lijepe priče o Edi Budiši
Lijepe priče o Edi Budiši / [uredništvo Neven Ušumović, Iva Ciceran]. - Pazin : Gradska knjižnica Pazin, 2021. - 199   str.
: ilustr. ; 21 cm. - (Edicija Hiža od besid - Casa degli  scrittori)
Knjiga u spomen na ovog rovinjskog književnika čije je djelo, osobito u kratkim pripovjedačkim formama, ostavilo prepoznatljivo naslijeđe u istarskoj i hrvatskoj književnosti. Sadržaj je podijeljen na dvije cjeline, od kojih prva sadrži  dvadeset i dva teksta šesnaestoro autora o Budiši i njegovom književnom djelu, prethodno objavljenih u nizu časopisa, kao što su Studentski list, Quorum, Polet, Oko, Vijenac, Vjesnik, Nova Istra, Politika, Polja, Književna reč… i drugim publikacijama. Drugi je dio knjige posvećen Nagradi Edo Budiša, godišnjoj nagradi Istarske županije koja se dodjeljuje od 2012. godine, i devetoro dosadašnjih dobitnika. Na kraju knjige objavljeni su isječci iz tiska, obiteljske fotografije i     uspomene Budišinih.

74.

Lonza, Nella, 1959-
Ana, Pavo, Grlica : rekluze i pustinjaci u pobožnom krajobrazu srednjovjekovnog Dubrovnika / Nella Lonza ; [prevoditelj sažetka Vesna Baće]. - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ; Dubrovnik : Zavod za povijesne znanosti   HAZU, 2021. - 384 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Posebna izdanja / Zavod za povijesne znanosti HAZU. Serija Monografije ;   knj.
41, 1330-0741)
Knjiga o dubrovačkim rekluzama, vjerskom fenomenu tipičnom za srednjovjekovnu žensku duhovnost, koji podrazumijeva posvećeni život laikinja, tzv. isposnica ili rekluza, koje su živjele uz crkve i samostane, te o pustinjacima. Izvori za    istraživanje često su oporučni legati, kojima su rekluze darivane u zamjenu za molitve za dušu pokojnika. Fenomen svjetovnjaka posvećenih vjeri autorica, akademkinja, obrađuje u kontekstu srednjovjekovne Europe, zatim istražuje rekluze i pustinjake istočnojadranskog priobalja, da bi se na koncu detaljno posvetila onima u srednjovjekovnom Dubrovniku. Pri     tome je obratila pozornost šarolikosti nazivlja, pravnim okvirima koji se odnose na rekluze i pustinjake, zatim na njihov     odnos prema materijalnom, njihovu svakodnevicu i pobožnost... Na koncu je zaključak, a u prilozima su navedena imena poznatih rekluza i pustinjaka do 1500. godine po lokalitetima, kao i izvori o   njima.

75.

Lozo, Stjepan, 1961-
Nastanak NDH i hrvatsko pomorstvo : (travanj - svibanj 1941.) / Stjepan Lozo. - Split : Hrvatski pomorski muzej, 2021. - 460 str. : ilustr. ; 24 cm
Dorađen magistarski rad autora nastao u okviru poslijediplomskog studija "Povijest hrvatskoga pomorstva" na Sveučilištu u Zadru. U provom poglavlju iznosi se povijest vezana za obalu, more, mornaricu od 1915. godine sve do kraja Kraljevine Jugoslavije u travnju 1941. Sljedeća se poglavlja odnose na razdoblje NDH, koje autor promatra i analizira iz različitih aspekata. Knjiga je prilog historiografiji hrvatskog pomorstva neposredo uoči izbijanja i tijekom Drugog svjestkog rata, pri čemu sadrži analizu pravnih akata NDH iz razdoblja nakon uspostave. Jedno se poglavlje odnosi na Rimske ugovore –  njihov postanak, odredbe i odjeke, kojima slijede zaključna razmatranja, popis izvora i literature. Prilozi su: Rimski ugovori, naredbe zapovjednika Hrvatske mornarice i izjave mornaričkih časnika NDH  1941.

76.

MacManus, Karen M.
Najgori dan u životu / Karen M. McManus ; s engleskog prevela Andrea Pongrac. - Zagreb : Profil knjiga, 2022. - 282 str. ; 23 cm
Troje tinejdžera pobjegne s nastave i taj dan im se pretvori u najgoru noćnu moru nakon što stjecajem okolnosti četvrtog učenika pronađu mrtvog na podu napuštene zgrade. Ivy, Mateo i Cal odlučuju otkriti ubojicu pa će se sljedećih sati uplesti    u razne komplikacije povezane s preprodavačima droge, a svjetlo dana će ugledati i neke dugo    skrivane tajne.

77.

Međunarodni znanstveni skup Augustin Kažotić (2011 ; Zagreb)
Ubi amor, ibi oculus - Augustin Kažotić : zbornik radova s Međunarodnoga znanstvenog skupa / Anto Gavrić (ur.). - Zagreb : Dominikanska naklada Istina, 2021. - 360 : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Prigodna izdanja / Dominikanska naklada Istina ; 2)
Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa posvećenog prvom hrvatskom blaženiku Augustinu Kažotiću (1260- 1323.), pariškom studentu, kasnije zagrebačkom biskupu, papinom savjetniku u Avignonu te naposljetku biskupu u talijanskoj Luceri. Zbornik sadrži dvadeset i jedan rad sa skupa, uz predgovor urednika Ante Gavrića, pozdravni govor kardinala Bozanića te zaključni govor mons. Domenica Cornacchia. Radovi autora iz nekoliko zemalja odnose se na povijesni kontekst, filozofsko-teološku i pastoralnu misao, kulturno-prosvjetnu i karitativno-socijalnu djelatnost blaženika te njegov životni put.

78.

Međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi (4 ; 2019 ;  Pula)
Kontinuiteti i inovacije : zbornik odabranih radova s Četvrtog međunarodnog znanstvenog skupa Socijalizam na klupi - Kontinuiteti i inovacije, Pula, 26.28. rujna 2019. / uredile Anita Buhin i Tina Filipović. - Zagreb : Srednja Europa ; Pula : Sveučilište Jurja Dobrile, 2021. - IX, 255 str. : ilustr. ; 24 cm. - (CeKaPISarnica : biblioteka Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma ; br.  15)
U zborniku su okupljeni radovi autora s Četvrtog međunarodnog znanstvenog skupa "Socijalizam na klupi – Kontinuiteti i inovacije, Pula 26-28. rujna 2019". Središnja tema skupa je proučavanje prijelaznih faza socijalističkog razdoblja koje je bilo vrijeme promjena i inovacija, ali i nastavak tradicija iz prošlih vremena. Teme su različite: turizam, sport, Savez komunista, mediji, politike sjećanja. Zbornik je vrijedan doprinos istraživanjima (post)socijalističkog razdoblja na nekadašnjem jugoslavenskom prostoru.

79.

Meruane, Lina, 1970-
Postati Palestinkom ; Postati drugima / Lina Meruane ; sa španjolskoga preveo Matija Janeš. - Zagreb : Disput, 2021. - 126 str. ; 25 cm. - (Biblioteka Srednji put ; knj. 34)
Pišući o potrazi za vlastitim identitetom, nagrađivana čileanska autorica otključala je vrata obiteljske prošlosti. Emotivno, u  vidu putopisa, raspravlja o simbolici jednog običnog ključa, koji za njezinoga oca, ali i mnoge druge, znači davno izgubljenu imovinu u zemlji predaka i evocira nikad prežaljeno, a uvijek aktualno pitanje povratka vlastitim korijenima. Pritom raspravlja   o asimilaciji vlastite obitelji u Čileu, o prijetećem zaboravu te o vlastitoj potrazi za fragmentima obiteljske prošlosti. Putujući      u Palestinu, otkriva zemlju i propitkuje društveno-političku situaciju. Također, kroz cijeli tekst provlači se važno   pitanje
jezika u formiranju, ali i zatiranju identiteta, pri čemu se osvrće i na tekstove drugih poznatih pisaca koji su se bavili tim područjem.

80.

Mitchell, Kate, 1968-
Pitanje časti / Kate Mitchell. - Zagreb : Beletra, 2021. - 239 str. ; 20 cm. - (Beletristika /  Beletra)
Katarina je u Franku vidjela muškarca svojih snova. Međutim, kada mu otkrije da je trudna, on se pretvara u bezosjećajnog   i ambicioznog čovjeka kome je karijera iznad svega. U strahu da će mu zakomplicirati život i uništiti blistavu budućnost sa zanosnom zaručnicom Brigitom, idealnom za uspon na drušvenoj ljestvici, Frank traži pomoć od    starijeg brata Denisa.
Katarina, pak, suočena s Frankovim okrutnim ponašanjem, morat će sve prizanti svom strogom ocu. U ime obitelj, kako bi sačuvo Katarininu čast, on zahtijeva od Franka da oženi njegovu kćer. Frank to odlučno odbija, no iznenadno riješenje koje će zadovoljiti sve dolazi od – Denisa… Četrnaesti roman Kate Mijić, suvremene hrvatske spisateljice, „kraljice ljubića“, koja piše pod pseudonimom.

81.

Murphy, Kate
Ti mene ne slušaš : sve ono što propuštate i zašto je to važno / Kate Murphy ; s engleskoga preveo Marin Popović. - Zagreb : Egmont, 2022. - 218 str. ; 21 cm. -  (Puls)
Slušanje je, kao davno izgubljena sposobnost, nepopularna oznaka introvertnih, te je kritička oznaka inteligentnih, pri čemu ni jedna ni druga skupina nije bolji slušatelj. Osobina slušateljske pažnje koja je nekada bila jako na cijeni, danas izmiče vrednovanju. U doba digitalne pismenosti, zahvaljujući naprednoj tehnologiji, takozvanoj sveopćoj povezanosti, u velikoj većini slučajeva običan čovjek želi biti zapažen pa je u tom smislu sklon iznošenju vlastitog mišljenja o svemu i svačemu, a pri tome ne sluša nikoga, ali nitko ne sluša ni njega. Otuda osjećaji usamljenosti, izoliranosti, sklonost netoleranciji. Na human i humorističan način, uz presjek brojnih znanstvenih istraživanja, autorica osvješćuje o pitanjima koja su dio ljudske svakodnevice i potiče na poboljšanje odnosa s   drugima.

82.

Nathan, Einat, 1971-
Ti si moje sve : roditelj kakav želim postati, dijete kakvo se nadam odgojiti / Einat Nathan ; [prijevod s engleskog Metka Jelenc]. - Zagreb : Planetopija, 2022. - 291 str. ; 23 cm. - (Biblioteka  Makronova)
Ovo je prva knjiga izraelske savjetnice za roditeljstvo bogatog profesionalnog iskustva, koja je prethodno objavljivala  kolumne u novinama i na internetu te gostovala na televiziji, radiju i popularnim podcastima. Na temelju nebrojenih susreta     s majkama i očevima, autorica potiče roditelje da se više oslone na svoju roditeljsku intuiciju nego na mišljenje drugih, a turbulentnost roditeljstva uspoređuje s bungee jumpingom. Kvaliteta odnosa unutar obitelji od presudne je važnosti, a nju je moguće poboljšati. Posebno je bitno razviti dobar odnos s vlastitom djecom kako bi ona evoluirala u potpuna ljudska   bića.

83.

Nestor, James
Dah : nova znanost o izgubljenom umijeću disanja / James Nestor ; [prijevod s engleskog Aleksandra Barlović]. - Zagreb : Planetopija, 2021. - 311 str. ; 22 cm. - (Biblioteka  alter:ego)
Naš kapacitet za disanje promijenio se tijekom dugih procesa ljudske evolucije, a način disanja znatno se pogoršao od početka industrijskog doba, tako da danas 90 posto ljudi diše nepravilno, a te pogreške uzrokuju ili pogoršavaju cijeli niz kroničnih bolesti – poučava nas autor ove knjige o „izgubljenom umijeću disanja”. Objedinjujući tradicionalna učenja i   otkrića raznolikih ljudi (kirurga iz doba Građanskog rata, francuskih frizera, anarhističnih opernih pjevača, učitelja plivanja, ukrajinskih kardiologa, čehoslovačkih olimpijaca) i suvremena znanstvena istraživanja, otkriva, s jedne strane, koliko temeljito disanje utječe na gotovo sve tjelesne funkcije, a s druge, nudi tehnike i vježbe disanja koje ljudima pomažu   znatno poboljšati zdravlje.

84.

Neves, Antonio
Prestanite živjeti na autopilotu : preuzmite odgovornost za svoj život i postanite odvažniji i sretniji / Antonio Neves ; s engleskoga prevela Marija Perišić. - Zagreb : Stilus knjiga, 2021. - 255  str. ; 21  cm
Ovaj međunarodno poznati govornik kroz nekoliko jednostavnih pitanja o dobrim stvarima koje svatko može izdvojili u svom životu nadovezuje svoj vlastiti primjer i iskustvo. Ukazuje na važnost redovitog osvještavanja i razmišljanja bez osuđivanja o svom djelovanju u nekom vremenu, primjerice u posljednjih mjesec dana, i to konkretno u području posla, braka i    roditeljstva. Taj uvid je temeljni korak koji je preduvjet i poticaj na promjenu. Promjena bi trebala ići u smjeru suosjećajnog, iskrenog i odgovornog djelovanja na svim poljima života koji, ako ustrajemo, ujedinjeni donose dobrobit i nama i onima oko nas.

85.

Nikčević, Sanja, 1960-
Istina i laži o kanonu ili Kako smo zbog svjetonazora izgubili pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti / Sanja Nikčević. - Zagreb : Citadela libri, 2021. - 192 str. ; 25  cm
Knjiga teatrologinje i kazališne kritičarke o temi kanona i svjetonazora, kojom se intenzivno bavi petnaest godina. Na   samom početku autorica iznosi hipotezu knjige: "sadašnje stanje europske kazališne umjetnosti glavne struje posljedica je pobjede sekularističkog (ateističkog) svjetonazora nakon II. svjetskog rata...", posljedica čega je redefiniran umjetnički  kanon te izbačena "svaka afirmacija lijepog, dobrog, a naročito svetog." Sadržaj knjige podijeljen je u dva osnovna dijela,   pri čemu je prvi dio Uspostava kanona, uz poglavlja: Teorijski uvod, Neraskidiva veza umjetnosti i društva, Kršćanski svjetonazor te Sekularistički svjetonazor. Drugi dio, Kanon danas, sadrži dva poglavlja: Nametanje kanona danas u svijetu  te Izbacivanje dosadašnjih kriterija. Na kraju knjige, nakon zaključnog dijela, slijedi niz priloga i dodataka – literatura,     popisi i biografija autorice.

86.

Northrup, Christiane, 1949-
Žensko tijelo, ženska mudrost : stvaranje tjelesnog i emocionalnog zdravlja / Christiane Northrup ; [ilustracije Scott Leighton] ; [prijevod s engleskog Zvjezdana Kastrapeli, Ružica Šilić, Merima Nikočević Ibrahimpašić]. - Novo prošireno izd. - Zagreb : Planetopija, 2021. - 1198 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka  Makronova)
Knjiga ginekologinje, porodničarke i kirurginje, pobornice za žensko zdravlje i iscjeljenje. U njoj ona holistički pristupa  ženskom tijelu i dubljem razumijevanju ženskog zdravlja, a na temelju vlastite dugogodišnje prakse i iskustva liječenja pacijentica. Ovo je novo, prošireno izdranje knjige, u kojem autorica poziva na poštovanje i brigu o vlastitom tijelu, kao alatu očuvanja vlastitog zdravlja te preduvjeta rasta i napredovanja. U knjizi se povezuju postignuća suvremene medicine, novih tehnologija i prirodnih načina liječenja, odnosno moći  samoiscjeljenja.

87.

Nosić, Stipe, 1952-
Klaustar Male braće : remek-djelo stvaralaštva / Stipe Nosić ; [fotografije Željko Šoletić ... et al.]. - Zadar : Forum,  2021.
- 116 str. : ilustr. ; 24 cm
Bogato ilustrirana monografija obuhvaća detaljan opis Velikog klaustra franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku, poznatog odredišta posjetitelja iz čitavog svijeta. U monografiji su otkriveni brojni, do sad neopisani, detalji ovog  jedinstvenog franjevačkog dvorišta iz prve polovice 14.  stoljeća.
 

88.

Osman, Richard, 1970-
Čovjek koji je dvaput umro : [novi slučaj kluba istražitelja ubojstva četvrtkom] / Richard Osman ; s engleskoga prevela  Ira Martinović. - Zagreb : Egmont, 2022. - 327 str. ; 21 cm. -  (Puls)
Nastavak „Kluba istražitelja ubojstava četvrtkom“ o četvero umirovljenika koji u tjednim susretima posvećenima rješavanju krimi-zagonetki pronalaze ispunjenje i smisao života u poodmaklim godinama. Nakon što su riješili prethodni slučaj, Elizabeth će primiti tajanstveno pismo od čovjeka za kojeg je mislila da je mrtav. Douglas je Elizabethin bivši muž koji   nakon krađe nebrušenih dijamanata u vrijednosti od dvadeset milijuna funti za petama ima njujoršku mafiju i kolumbijski narko-kartel. Za pomoć će se obratiti ni manje ni više nego umirovljeničkom kvartetu iz Coopers   Chasea.

89.

Osman, Richard, 1970-
Klub istražitelja ubojstava četvrtkom / Richard Osman ; s engleskoga prevela Petra Mrduljaš. - Zagreb : Egmont, 2021. - 327 str. ; 21 cm. - (Puls)
Klub istražitelja ubojstava sastaje se svakog četvrtka u Sobi za slagalice u umirovljeničkom naselju Coopers Chase. Ima četiri člana starije životne dobi, a osnovale su ga Elizabeth i Penny, bivša članica Kluba, dugogodišnja istražiteljica u kentskoj policiji koja je na sastanke donosila dosjee neriješenih slučajeva kako bi ih zajedno proučavale. Kasnije su im se priključili umirovljeni psihijatar Ibrahim, bivši novinar Ron i naposljetku bivša medicinska sestra Joyce. Kad se u njihovu idiličnom mjestu dogodi ubojstvo, Klub će iskustvo stečeno na druženjima četvrtkom nastojati primijeniti na aktualnom slučaju i dočepati se počinitelja  zločina.

90.

Padura Fuentes, Leonardo, 1955-
Savršena prošlost : iz serije Mario Conde / Leonardo Padura ; prevela sa španjolskog Duška Gerić Koren. - Zagreb : Hena com, 2022. - 210 str. ; 23 cm
Prvi je dan 1989., poručnik Mario Conde budi se strašno mamuran, no mora preuzeti osjetljiv slučaj. Nestao je Rafael   Morín, uspješan mladi kadar u jednoj od uprava Ministarstva industrije, čovjek koji je za razliku od ostalih Kubanaca često putovao u inozemstvo i baratao velikim novčanim iznosima. Conde, međutim, poznaje Morína još iz gimnazijskih dana, kad  je započeo njegov zvjezdani uspjeh u rukovodstvu učeničkih i omladinskih organizacija. Tada je Conde upoznao i Tamaru, djevojku iz diplomatske obitelji, sada Moríninu suprugu. Istraga i ponovni susret s Tamarom natjerat će Condea da se   prisjeti mladenačkih odluka i gimnazijskih prijatelja koje je život odveo u različitim pravcima. Prvi roman iz niza o melankoličnom kubanskom istražitelju Mariju Condeu ujedno je slika Kube i njenih   stanovnika.

91.

Parks, Adele, 1969-
Laži, laži, laži / Adele Parks ; s engleskoga prevela Hana Klak Ustolin. - Zagreb : Stilus knjiga, 2021. - 439 str. ; 22   cm
Daisy i Simon imaju sretan brak, posebno otkako su prije šest godina, nakon desetak godina čežnje za djetetom, dobili   kćer. Millie je simpatična i vesela djevojčica zaljubljena u ples, a njezin bi otac htio da dobije brata ili sestru pa sa    suprugom posjećuje kliniku za liječenje neplodnosti. Ipak, život obitelji Barnes ima i drugu stranu: Daisy ima svoje tajne, a Simon je čašu po čašu skliznuo u alkoholizam. Jedne će večeri u pijanom stanju izazvati prometnu nesreću zbog koje će dospjeti u zatvor, a njihov zajednički život počet će se   urušavati.

92.

Pavić Pintarić, Anita, 1974-
Prostor i kretanje u govorima zadarskoga kraja / Anita Pavić Pintarić, Sanja Škifić. - Zadar : Sveučilište u Zadru, 2021. - 215 str. ; 24 cm
Sveučilišni udžbenik o govorima zadarskog kraja iz aspekta navedenog u naslovu započinje određivanjem prostora i kretanja, ljudskog djelovanja i komunikacije u prostoru. Potom slijedi prikaz jezikoslovnih pristupa proučavanju izraza za prostor te prikaz obilježja govora zadarskoga kraja. U središnjem dijelu knjige obrađuju se imenice, prijedlozi, prilozi kao prostorne riječi, glagoli kretanja, a posebna je pažnja posvećena kulturno specifičnim izrazima, metaforama i   metonimijama. Na kraju knjige objavljeni su rezultati upitnika o poznavanju i upotrebi utvrđenih izraza za prostor i kretanje, čiji su ispitanici bili stanovnici zadarskoga  kraja.

93.

Pavličić, Pavao, 1946-
Sanjarije samotnog vozača / Pavao Pavličić. - Zagreb : Umjetnička organizacija Lađa od vode, 2021. - 258 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Krasopis)
Feljtoni o svijetu prometa, vozila i vozača koje je autor objavljivao u formi kolumne u časopisu Vijenac. Iznoseći zapažanja    o prijevoznim sredstvima, prometnim propisima, navikama i ponašanjima vozača i ostalih sudionika u prometu, on bilježi posebnosti ljudskih naravi uglavnom s vedrog aspekta povijesti društvenog   života.

94.

Pavličić, Pavao, 1946-
Vukovar na moru / Pavao Pavličić. - Zagreb : Umjetnička organizacija Lađa od vode, 2022. - 159 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Krasopis)
Sredinom 1950-ih godina organizirani odlazak s vršnjacima na more bio je veliki događaj za djecu iz Vukovara. Pripovjedač oživljuje uspomene na brojne detalje koji su ostali u sjećanju dugo nakon što se kao dječak prvi put susreo s morem.
Iščekivanje, autobusi, vlakovi, prtljaga, odjeća, užina, druženja s drugom djecom i – konačno – uranjanje u vodu toliko drugačiju od poznate dunavske. Tri tjedna na ljetovanju prikazani su u ovome sjećanju tek blago nostalgičnim tonom, punim razumijevanja za okolnosti u kojima se, sada daleko djetinjstvo, odvijalo i ugradilo u    osobni identitet.

95.

Perić, Boris, 1966-
Priručnik za ekstremiste : uvod u anatomiju slabašne misli i njezino vlasništvo nad stvarnošću / Boris Perić &Tomislav Pletenac. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2021. - 221 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Naklada   Ljevak)
Premda svijet nudi bezbroj razloga za ekstremističke reakcije, biti ekstremistom nije nimalo lako. U ovom satiričnom priručniku autori mame čitatelja na „skok onkraj ruba znanosti (ili pameti, kako vam drago)”, izravno u „šareno sivilo svijeta ekstrema”, pozivaju ga da se svakovrsnim dogmama odupre ekstremnim dogmatizmom. Raskrinkavajući    zavjereničku
„slabašnu misao”, žele stvoriti lažni dojam da čitatelju pomognu odgovoriti na pitanja poput: kako utisnuti svoje     neobuzdane rušilačke porive u koliko-toliko suvislu ekstremističku formu, kako vlastiti ekstremizam opravdati, a ujedno ga i zanijekati, kako dešifrirati suvremeni svijet kao podlu i podmuklu žabokrečinu „njih”, kojoj se jedino ekstremizmom, bio on lijevi ili desni, može stati nakraj? Jer „zavjera, to su  drugi”.

96.

Plas, Pieter, 1973-
Mi o vuku : poetika vuka u vjerovanjima i obrednim praksama / Pieter Plas ; [rukopis preveli s nizozemskoga Pieter Plas i Toni Bandov]. - Zagreb : Institut za etnologiju i folkloristiku, 2021. - 463 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Nova   etnografija)
Prva studija sa sustavnom analizom i interpretacijom simbolike vuka u tradicijskoj kulturi zapadnojužnoslavenskoga   područja na temelju etnografskih, folklornih i lingvističkih izvora. Knjiga je prijevod, uz sitne prilagodbe i dodatke, autorove doktorske disertacije koju je obranio na nizozemskom jeziku 2002. godine na Sveučilištu u Gentu. Kako u uvodu navodi  sam autor, glavni cilj ovog rada cjelovit je prikaz značenja i funkcija povezanih s vukom u pučkim vjerovanjima i obredno- magijskim praksama zapadnog Balkana, kao i temeljito ispitivanje fragmenata slavenske, točnije zapadnojužnoslavenske, pučke kulture. Na kraju je popis literature i bilješka o  autoru.

97.

Praktična primjena poslovne informatike : priručnik
Praktična primjena poslovne informatike : priručnik / Tamara Ćurlin ... [et al.]. - Zagreb : Ekonomski fakultet Sveučilišta, 2022. - IX, 276 str. : ilustr. ; 30 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Priručnik je namijenjen ponajprije studentima integriranog studija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu za praćenje nastave na kolegiju Informatika, ali može poslužiti i ostalim korisnicima informacijske tehnologije. Kroz sedam poglavlja autori obrađuju osnove korištenja računala, internetske servise, obradu teksta, javno izlaganje, poslovne publikacije, tablične kalkulator te baze podataka. U svakom poglavlju tekst je popraćen vizualnim primjerima koji olakšavaju učenje. Zadnje poglavlje sadrži zadatke za  vježbanje.
 

98.

Quilici, Alain, 1936-
15 dana u molitvi sa svetim Dominikom / Alain Quilici ; s francuskoga prevela Maja Herman Duvel. - Zagreb : Hrvatska dominikanska provincija - DNI, 2021. - 112 str. ; 19 cm. - (Biblioteka Petnaest dana u molitvi ;   4)
Autor, francuski dominikanac, predstavlja sv. Dominika (1170. – 1221.), utemeljitelja Reda propovjednika. Fokus je na  molitvi sv. Dominika pa je sažeto prikazano nekoliko različitih načina na koje je on molio. Raspoređeno po danima koji se poklapaju s poglavljima knjige, čitatelj svaki dan otkriva po jednu Dominikovu dimenziju molitelja i učitelja duhovnog života: čovjek srca, čovjek odlučnosti, čovjek vodstva, čovjek Božji, čovjek molitve, čovjek riječi, čovjek spomena, čovjek  upravljanja, čovjek uma, čovjek iskustva, čovjek križa, čovjek Marijin, čovjek putovanja, čovjek Crkve, čovjek – brat – otac.

99.

Raunić, Raul, 1959-
Filozofija i politika : ogledi o prijeporima zajedničkog djelovanja / Raul Raunić. - Zagreb : Naklada Jesenski   i Turk, 2021.
- 224 str. ; 23 cm. - (Filozofska biblioteka / Naklada Jesenski i  Turk)
Zbirka ogleda o filozofiji i politici, koja uz uvodnu studiju sadrži još dvije cjeline. Prva je Filozofski um i historijsko iskustvo,  sa studijama o Rousseauovoj i o Burkeovoj filozofiji politike. Druga cjelina, Vrijednostni pluralizam i zajednički život, sadrži  tri ogleda u kojima se razmatraju političke implikacije vrijednosnog pluralizma kao temeljne novine moderniteta. Autor je docent na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, nositelj kolegija Filozofija politike i Metodika nastave   filozofije.

100.

Ropac, Darko, 1947-
Tako je počelo : priča iz Domovinskog rata / Darko Ropac. - Zagreb : Medicinska naklada, 2021. - 109 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Knjigolijek)
Priča utemeljena na stvarnim događajima s područja zapadnog Srijema. Radnja započinje nedugo nakon ubojstva hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu, a prati događaje u obrani Tovarnika i kasniju okupaciju, kao i zbivanja na području Ilače, Lovasa, Šarengrada i Iloka. Tovarčanin Mile Krizmanić, glavni lik priče, stvarna je osoba, sudionik obrane Tovarnika na početku Domovinskog rata. Namjera autora, liječnika koji je u Hrvatskoj vojsci bio brigadir i načelnik Sanitetske službe Operativne zone HV u Osijeku te zapovjednik Glavnog sanitetskog stožera Ministarstva zdravstva RH (1992. – 1995.), jest    ne prepustiti ove ratne događaje zaboravu.

101.

Rowling, Joanne Kathleen, 1965-
Nemirna krv : [roman o Cormoranu Strikeu] / Robert Galbraith ; s engleskoga prevela Mirna Čubranić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 972 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  371)
Peti roman o Cormoranu Strikeu. Mlada liječnica Margot Mamborough nestala je bez traga prije četrdeset godina. Policija je za njezin nestanak okrivila serijskog ubojicu. Međutim, dokaza za takvo što nije bilo pa se njezina kći, želeći doznati  istinu o sudbini svoje majke, nakon toliko godina odluči obratiti za pomoć detektivu Cormoranu Strikeu. Dok se Strike i njegova partnerica Robin suočavaju s teškim iskušenjima na privatnom planu, agencija posluje sve bolje, a zaboravljeni slučaj davno nestale Margot pokazat će izazovnijim nego što se dalo naslutiti u   početku…

102.

Ruiz, Miguel, 1952-
Glumac : kako živjeti prema svojim pravilima / Don Miguel Ruiz, Barbara Emrys ; s engleskoga prevela Radha Rojc Belčec. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 143 str. ; 20 cm. - (Biblioteka 1000 cvjetova ; knj.  170)
Autor, poznati duhovni učitelj, polazi od toga da je gluma čovjekova prva naučena vještina. Izvođačka je umjetnost način života svake osobe, ističe on, svaki čovjek glavni je lik u svakoj priči koju priča o sebi, a s obzirom na odanost tom liku,    često ga to sprečava da shvati svoju ljudsku vjerodostojnost. Kroz lekcije o umjetniku, jeziku, glumi, pozornici i vremenu     kad se spusti zastor, autor poučava da čovjek zapravo nije nijedna od uloga koje igra, da može odlučiti da katkad uopće ne mora igrati ulogu, da može „biti prisutan i spontan”. Kada čovjek više ne bude imao strah od   prosudbi drugih ljudi, tada će
„slobodno moći biti vjerodostojan”: „duhovno se majstorstvo sastoji u transcendenciji glavnog lika vaše priče”, zaključuje   on.

103.

Samuel, Barbara, 1959-
Kad smo vjerovali u sirene / Barbara O'Neal ; s engleskoga prevela Lidija Toman. - Zagreb : Stilus knjiga, 2021. - 367 str. ; 22 cm
Kit i Josie su sestre koje je sudbina razdvojila na neobičan način. Josie je prije petnaest godina smrtno stradala u terorističkom napadu. Međutim, Kit će jednog dana doživjeti pravi šok kad na televizijskim vijestima, u prilogu o požaru u tisućama kilometara udaljenom Aucklandu, zapazi ženu nevjerojatno nalik na Josie. Kit odluči otputovati na Novi Zeland kako bi doznala istinu, a to iskustvo će zauvijek promijeniti način na koji je doživljavala svoju prošlost, svoju obitelj, pa i samu sebe.

104.

Sapkowski, Andrzej, 1948-
Sezona oluja : [osmi dio Sage o vješcu] / Andrzej Sapkowski ; preveo s poljskog Mladen Martić. - Zagreb : Egmont, 2021. - 347 str. ; 21 cm. - (Puls)(Saga o vješcu ;  8)
Sedma knjiga iz Sage o vješcu svjetski poznatog poljskog pisca epske fantastike, koji inspiraciju za svoja djela crpi iz slavenske mitologije. Knjiga predstavlja uvodnu knjigu sage o vješcu Geraltu, sastavljene od pet romana i dvije zbirke pripovijedaka. Geralt je plaćenik, ubojica čudovišta, a njegovi mačevi, njegova su najveća snaga. Nakon dolaska u Kerack, za Geralta kreće sve po zlu. Ostao je bez svojih mačeva, a spletom okolnosti našao se i u borbi za prijestolje. U potrazi za mačevima Geralt je u neprestanoj borbi za opstanak, a sezona oluja samo što nije   počela…

105.

Savić Balašević, Olivera, 1959-
Planeta dvorište / Olivera Savić Balašević. - [5. izd.]. - Novi Sad : Amos pro, [2021?]. - 237 str. ; 23   cm
Knjiga je autobiografski zapis Olivere Savić Balašević, nekad vrsne gimnastičarke te supruge poznatog vojvođanskog kantautora Đorđa Balaševića. Kroz osobnu priču o vlastitom djetinjstvu i odrastanju, autorica oživljava vrijeme u   poslijeratnoj Jugoslaviji, portretirajući cijelu lepezu likova iz vlastita života, posebice majku Pelku, kojoj je ova knjiga i posvećena. Pričajući o odrastanju u Zrenjaninu, autorica je u knjizi podijelila intimna sjećanja na život na „Planetu dvorište“  te oživjela sjećanje na svoju hrabru majku prema kojoj i danas osjeća neizmjerno divljenje i   zahvalnost.

106.

Schulman, Alex, 1976-
Braća / Alex Schulman ; sa švedskog prevela Antonija Handabaka. - Zagreb : Profil knjiga, 2022. - 214 str. ; 23   cm
Nils, Benjamin i Pierre ljeti su s roditeljima dolazili na odmor u vikendicu pokraj jezera. No, dogodila se strašna nesreća   koja je sve promijenila. Godinama kasnije trojica braće, sada odrasli muškarci, ponovo se okupljaju u osamljenoj drvenoj kućici kako bi ispunili posljednju želju svoje majke i prosuli njezin prah u jezero. Njihovo suočavanje s prošlošću proteći će emotivno i krvavo, a autor će postupno otkrivati događaje koji prethode burnom   raspletu.

107.

Sharma, Robin Shilp, 1964-
Život vrijedan življenja : životne pouke redovnika koji je prodao svoj Ferrari / Robin Sharma ; s engleskoga prevela Aleksandra Barlović. - Zagreb : Koncept izdavaštvo, 2022. - 204 str. ; 21  cm
Treća knjiga u serijalu „Redovnik koji koji je prodao svoj Ferrari”. U njoj autor čitatelju nudi „obilje mudrosti” koja   će
„obogatiti kvalitetu” njegova profesionalnog, osobnog i duhovnog života. Riječ je o praktičnim savjetima, poput ovih: svakog dana budite ljubazni prema neznancu, prakticirajte strogu ljubav, pišite dnevnik, cijenite svoju prošlost, dobro započnite     dan, naučite ljubazno reći „ne”, razgovarajte sami sa sobom, planirajte stanke za zabrinutost, oponašajte dijete, održavajte hram, naučiti biti u tišini, ustajte rano, sa sobom uvijek nosite knjigu  itd.

108.

Silver, Josie
Dva života Lydije Bird / Josie Silver ; s engleskoga prevela Marina Horkić. - Zagreb : V.B.Z., 2022. - 401 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 592)
Lydia i Freddie bili su nerazdvojan par od četrnaeste godine. Lydia je očekivala da će se vjenčati i zauvijek ostati zajedno,    a onda je Freddie iznenada poginuo u prometnoj nesreći, upravo na njezin 28. rođendan. Lydia se tada povukla u sebe i u svoje snove. U usnulom stanju Freddie je i dalje živ, dok se u budnom stanju ona bori s nepodnošljivom tugom. Njezina majka, sestra Elle i Freddiejev najbolji prijatelj Jonah čine sve kako bi Lydiju zadržali u stvarnom svijetu i ohrabrili na novi početak…

109.

Silverton, Kate, 1970-
Ne postoji neposlušno dijete : zaustavite tantrume i prepirke te postavite temelje za kvalitetan razvoj djeteta : [vodič za roditelje djece 0-5 godina] / Kate Silverton ; s engleskoga prevela Petra Štrok. - Zagreb : Egmont, 2022. - 291 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Puls)
Autorica, novinarka i psihologinja, u ovom vodiču dijeli nove spoznaje o djeci mlađoj od pet godina koju nikako ne možemo okarakterizirati kao neposlušnu te nudi strategije i tehnike za lakše savladavanje svakodnevnih obiteljskih izazova. Ono što roditelji naprave u prvih pet godina života djeteta ključno je za njegovo buduće zdravlje i sreću. Autorica zagovara stav da ne postoji neposlušno dijete, tantrumi su načini na koji djeca mogu izraziti ono što osjećaju, a istinskim    slušanjem i
gledanjem svoje djece, približavanjem sa suosjećanjem i razumijevanjem pomaže da s njima stvorimo još čvršću vezu te postavimo temelje za kvalitetan razvoj  djeteta.
 

110.

Smith, Julie
Zašto mi to nisu rekli prije? / Julie Smith ; s engleskoga prevela Tea Grgurić. - Zagreb : Koncept izdavaštvo, 2022. - IX, 306 str. : ilustr. ; 21 cm
Moguće je nositi se bolje s emotivnim iskustvima u raznim životnim situacijama i moguće je naučiti živjeti lakše. No, kako     bi čovjek ostvario emiocionalni rast i unaprijedio svoje mentalno zdravlje, treba se educirati o tome kako funkcioniraju um i tijelo te vježbati primjenu odgovarajućih praktičnih tehnika. Jer, postoje vještine pomoću kojih se može značajno utjecati na svoje osjećaje, a autorica knjige, iskusna psihoterapeutkinja i popularna edukatorica na društvenim mrežama, u ovoj knjizi   ih iznosi na stručan način, ali u jednostavnoj i preglednoj  formi.

111.

Stone, Sandra, 1980-
Zablude / Sandra Stone. - Čavle : vlast. nakl., 2021. - 332 str. ; 21  cm
Poslije očeve smrti, Lily Šuran živi s ojađenom i melankoličnom    majkom dok u njoj cijelo vrijeme tinja želja za odlaskom
na Bali. Naime, na dan očeve sahrane saznaje da je njen otac cijelo vrijeme vodio dvostruki život te da na Baliju ima drugu ženu. Želi upoznati tu ženu, želi razumjeti očeve postupke i razloge. Potraga za očevom prošlošću odvest će je na vrata tajanstvenog stranca…
 

112.

Stonex, Emma, 1983-
Svjetioničari : [roman] / Emma Stonex ; s engleskoga prevela Marina Horkić. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 279 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 573)
Za uobičajene smjene čuvara u svjetioniku Maiden Rock u Cornwallu, 1972. godine otkriven je nestanak trojice  svjetioničara, koji su tada trebali biti tamo. Toranj je bio zaključan iznutra i ništa nije ukazivalo na taj neobičan ishod, osim   što su se oba sata u svjetioniku zaustavila u isto vrijeme, u 8 sati i 45 minuta. Dvadeset godina kasnije, Dan Sharp, pisac pustolovnih romana o životu pomoraca, započinje istragu tog događaja želeći o tome napisati roman. Čita svjetionički dnevnik, razgovara sa suprugama nestalih, pokušava rekonstruirati njihov posljednji tjedan na svjetioniku. A rekonstrukcija će iznjedriti zapretene tajne, skrivene istine i laži... Povod za ovaj roman je istiniti događaj, misteriozan nestanak trojice svjetioničara s udaljenog svjetionika na škotskom otoku Eilean Mor, koji se zbio u prosincu 1900.   godine.

113.

Strugar, Vladimir, 1946-
Vjekoslav Dominković : moji doživljaji - autobiografija : prinos proučavanju života i djela hrvatskih pedagoga / Vladimir Strugar, Željko Karaula. - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ; Bjelovar : Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, 2021. - 202 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Posebna izdanja ; knj. 13)
U prvom dijelu prikazana su kulturno-povijesna obilježja vremena u kojem se ovaj ugledni hrvatski pedagog školovao, radio, djelovao i angažirao se u zemlji i inozemstvu. Pedagoško djelovanje prikazano je kroz odabir tekstova iz tri njegova   najvažnija djela. Sadržajno naglasak je na djelovanju građanskih škola, odgoju i obrazovanju djevojaka, nadzoru i upravi u školi i školstvu. Zbog lakšeg razumijevanja govori se i o zakonima i propisima o školstvu (1774. – 1929.). U drugom dijelu
je njegov tekst „Moji doživljaji“. Na kraju su zaključne misli i kazala. Sadržaj će biti koristan studentima nastavničkih fakulteta, nastavnicima u praksi i znanstvenicima koji proučavaju povijest pedagogije i školstva u    Hrvatskoj.

114.

Stuart, Douglas, 1976-
Shuggie Bain / Douglas Stuart ; prevela s engleskog Petra Pugar. - Zagreb : Fraktura, 2022. - 401 str. ; 23  cm
Osamdesetih godina prošlog stoljeća u Glasgowu Hugh Bain zvani Shuggie proživljava teško djetinjstvo. Grad je zahvatila kriza uzrokovana nezaposlenošću koja je dovela do eksplozije siromaštva, nasilja, prostitucije, ovisnosti. Dječakova majka Agnes samostalno skrbi o obitelji otkako ju je muž napustio. Ona se teško nosi sa životnim neuspjesima pa se odala alkoholu. Iako zanemaren, nesretan i izložen vršnjačkom nasilju u školi, Shuggie voli svoju majku i svim silama joj nastoji pomoći. Ovaj škotski roman osvojio je Bookerovu nagradu 2020.  godine.

115.

Synnott, Mark, 1974-
Nemogući uspon : Alex Honnold, El Capitan i svijet penjanja / Mark Synnott ; s engleskoga preveo Goran Glamuzina. - Zagreb : V.B.Z., 2022. - 293 str., [16] str. s tablama : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj.  593)
Alex Honnold je godinama bio opsjednut usponom na 914 metra visoku stijenu El Capitan u Nacionalnom parku Yosemite i isplanirao ga je do u detalje, a taj za mnoge sulud pothvat na granicama fizičke izdrživosti uspješno je realizirao u lipnju  2017. godine. Solo uspon izveo je bez bilo kakve penjačke opreme iako je i uz korištenje užeta takav pothvat opasan po život. Autor, i sam iskusan penjač, iznosi tehničku stranu priče, ali značajan dio knjige posvećuje vlastitim penjačkim iskustvima, slobodnom penjanju općenito i drugim penjačima. Tekst je popraćen fotografijama u boji. O usponu na El   Capitan snimljen je i nagrađivani dokumentarni film „Free  Solo“.

116.

Šarčević, Ivan, 1963-
Mane i vrline / Ivan Šarčević. - Jajce : Franjevački samostan sv. Luke ; Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2022. - 215   str.
; 21 cm
Zbir kolumni o ljudskim krepostima: razboritosti, pravednosti, poslušnosti, vjernosti, iskrenosti, umjerenosti, poniznosti i drugima, kao i o ljudskim manama: oholosti, taštini, srdžbi, strasti, ovisnosti, te njihovoj povezanosti. Izvorno su     objavljivane u mjesečniku Vjesnik Franjevačkoga samostana sv. Luke iz Jajca. Vježbanje u krepostima pridonosi bogatstvu odnosa i potpomaže ulazak u relaciju s drugima, razvijajući uzajamno razumijevanje i ljubav. To je poruka autora fra Ivana Šarčevića, bosanskog franjevca, teologa i  publicista.

117.

Šimpraga, Dalibor, 1969-
Izvještaj o generaciji / Dalibor Šimpraga. - Zagreb : Durieux, 2021. - 217 str. ; 21  cm
Autor u svojoj drugoj zbirci priča daje šaroliku fresku likova – muškaraca i žena u zrelim, pedesetim godinama života. Neki   od njih, uljuljkani u miran sredovječan život, odjednom iskoračuju iz svojih gabarita i doživljavaju osobne napretke ili   slomove. Drugi pak polako mijenjaju imidž, karaktere i navike kroz godine te ih pripovjedač uspoređuje s onima kakvi su bili    u mladosti. Ljudske sudbine, gubici, izbori i mijene prelamaju se kroz generaciju pedesetogodišnjaka o kojoj pripovjedač   priča na duhovit, ali i melankoličan način.

118.

Šnajder, Slobodan, 1948-
Doba mjedi / Slobodan Šnajder. - Zagreb : Bodoni, 2021. - 484 str. : fotogr. autora ; 23  cm
Roman s autobiografskim elementima, čija radnja počinje u Njemačkoj u 18. stoljeću, u vrijeme   velike gladi i iseljavanja, a završava u Jugoslaviji 1945. godine protjerivanjem Nijemaca i etničkim čišćenjem. Tema tzv. folksdojčera predstavljena je ovdje kroz ratno-ljubavnu priču o Georgu i Veri, priču o iskorjenjivanju i manjinskom identitetu, u kojoj nema sretnog završetka i gdje je jedina pouzdana adresa ona na groblju. Ovo je četvrto izdanje romana, nakon što su prethodna tri objavljena u nakladništvu izdavačke kuće TIM  press.

119.

Šoljan, Antun, 1932-1993
Osumnjičeni : roman / Antun Šoljan. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2022. - 222 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Izabrana djela Antuna Šoljana : Šoljanov roman)
Inspektor Horvat istražuje ubojstvo u gostionici "Zvono". Žrtva je Josip Humljak, švercer umiješan u razne sumnjive poslove.  Iz razgovora s osumnjičenima Horvat doznaje da se skoro svi poznaju od ranije i da ih povezuju različite priče. Služeći se logikom, pokušava suziti krug sumnjivaca i otkriti krivca. Istraga ujedno daje priliku Horvatu i njegovom prijatelju odvjetniku Matetiću da potvrde svoje teorije vezane za fenomen ubojstva. Prešućivano djelo ovog hrvatskog pisca izlazilo je u  nastavcima pod naslovom "Jednostavno ubojstvo" u tjedniku Globus od lipnja 1955. do siječnja 1956. godine. Iako je ovo Šoljanov prvijenac, često je preskočen u osvrtima na njegov opus zbog podcjenjivačkog stava o kriminalističkom romanu    kao trivijalnoj književnoj vrsti kojom se ozbiljni književnici ne bi trebali baviti. Ipak, upravo ovo djelo početak je moderne tradicije kriminalističkog žanra u hrvatskoj  književnosti.

120.

Šoštarić, Valentina, 1984-
Dubrovački poklisari : u potrazi za novim teritorijima / Valentina Šoštarić. - Zadar : Sveučilište u Zadru, 2021. - 287 str. ; 24 cm
Knjiga je nastala na temelju doktorskog rada autorice, kao i daljnjih istraživanja, a sadrži analizu dubrovačke diplomatske prakse od kraja 14. do sredine 15. stoljeća, s dubrovačkim poklisarima kao glavnim protagonistima. Odnosno, knjiga obuhvaća "širi društveni okvir diplomatske prakse (oblikovanje i razvoj sustava koji održava službene političke veze s okruženjem, regrutacija ljudi i analiza miljea iz koje potječu itd.)", a s druge daje uvid u "značenje ceremonijala u procesu političkog/društvenog pregovaranja, komunikacijske vještine" uključenih, "upotrebu različitih strategija" za postizanje  ciljeva, "stvaranje društvenih mreža, pa čak i ulogu emocija u ostvarenim kontaktima", kako je u recenziji naveo M.   Ančić.

121.

Špiček, Ina, 1983-
Krivi broj / Inna Moore. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2021. - 292 str. ; 24  cm
Nakon još jednog ljubavnog brodoloma, Jade O`Neal s prijateljicom odlazi u noćni klub. Tu ugleda bivšeg dečka i želeći ga učiniti ljubomornim, izmjenjuje poljubac s prekrasnim i tajanstvenim strancem Silasom te završi s njegovim brojem     telefona. Uskoro mu se javlja porukom te počinje njihova senzualna igra putem telefonskih poruka i poziva. Jade polako shvaća kako ne želi samo vezu na daljinu već želi njegove dodire i poljupce, želi njega pokraj sebe. U međuvremenu, u    njen život ulazi novi muškarac koji je neodoljivo privlači  …
 

122.

Špoljar, Željko, književnik, 1975-
Moj život s Milanom : (roman iz suvremenog života) / Pavle Svirac. - Zagreb : OceanMore, 2022. - 198 str. ; 21   cm
Zagreb usred pandemije i nakon potresa broji dane zime koja prolazi, a pripovjedač i njegov prijatelj i kolega odlaze na studijsko putovanje na koje ih šalje urednica kako bi joj pripovjedač isporučio roman o svom doživljaju Pariza. Tako je postavljena polazna scena na kojoj će se u maniri "rollercoastera" odvijati niz duhovitih epizoda i apsurdnih situacija u koje dvojac upada. Obuzet brigom hoće li ga nova gradska vlast izbaciti iz stana koji mu je kao zaslužnom umjetniku dodijelio  bivši gradonačelnik, pripovjedač se u svojoj rafiniranoj satiri susreće s cijelim nizom poznatih osoba: književnika, političara, glazbenika, glumaca, novinara te opisujući svoje doživljaje komentira apsurdne društvene   pojave.

123.

Štefan, Ljubica, 1921-2002
Srbija i Albanci : pregled srpske politike prema Albancima od 1878. do 1989. godine / Ljubica Štefan. - Velika Gorica : Detecta, 2021. - 515 str. : fotogr. autorice ; 24 cm. - (Biblioteka Tragom  istine)
Knjiga hrvatske povjesničarke, autorice desetak knjiga u kojima se većinom bavi genezom velikosrpske ideje. Ova knjiga sadrži pregled politike Srbije prema Albancima u razdoblju od 1878. do 1989. godine, a napisana je na temelju istraživanja srpskih izvora. Prvotno je objavljena pod pseudonimom u Sloveniji (Ljubljana, Maribor, 1989.) u tri sveska, dok su ovdje sve tri knjige objavljene u jednom svesku te podijeljene na daljnja poglavlja. Prva knjiga (cjelina) sadrži srpsku politiku koja se odnosi na Albance od 1878. do 1914. godine, sljedeća na razdoblje od 1913. do 1918., odnosno od 1918. do 1945. godine,    a treća na politiku od 1944. do 1989. godine. Na kraju knjige je bilješka o   autorici.

124.

Tibuleac, Tatiana, 1978-
Vrt od stakla / Tatiana Tibuleac ; s rumunjskoga prevela Ivana Olujić. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 216 str. : slike autorice i prevoditeljice ; 21 cm. - (Biblioteka Na margini ; knj.  26)
Pripovjedačica romana je Lastočka, sada odrasla žena, koja se u kratkim poglavljima prisjeća fragmenata svog djetinjstva provedenog u glavnom gradu Moldavije u vrijeme raspadanja Sovjetskoga Saveza. Djevojčicu je iz sirotišta posvojila Tamara Pavlovna, prema kojoj je Lastočka razvila ambivalentan odnos jer ju je pomajka, Ruskinja, pružajući joj dom, istovremeno i okrutno iskorištavala za rad. Za ovaj je roman suvremena moldavsko-rumunjska spisateljica osvojila nagradu   Europske
unije za književnost.

125.

Topol, Jachym, 1962-
Osjetljiv čovjek / Jáchym Topol ; s češkoga prevela Mirna Stehlíkova Đurasek. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 390 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 586)
Češki glumac sa ženom i djecom godinama putuje Europom, posjećujući festivale po raznim zemljama i izvodeći     predstave. No, suočen s rastućom ksenofobijom, par se u kompliciranim društvenim okolnostima vraća u Češku. Uslijedit    će nešto posve neočekivano: pod lažnom optužbom za brutalno ubojstvo, otac će se s dvojicom sinova dati u bijeg… Autor   je za ovaj roman 2017. godine osvojio Češku državnu nagradu za  književnost.

126.

Tragovi Prvog uzroka : zbornik u čast Nikole Stankovića, SJ
Tragovi Prvog uzroka : zbornik u čast Nikole Stankovića, SJ / Marina Novina (ur.). - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Fakultet filozofije i religijskih znanosti : Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, 2021. - 227 str. : slika N. Stankovića ; 25 cm
Zbornik je objavljen 2021. godine u čast 75. obljetnice života patera Nikole Stankovića iz Družbe Isusove. Sadrži trinaest radova. Urednica je u prvom radu „ Život i djelo hrvatskog filozofa i teologa Nikole Stankovića“ naglasila osobitosti njegovih znanstveno-istraživačkih interesa i nastavne djelatnosti: filozofija o Bogu ili teodiceja, povijest filozofije s naglaskom na antičku filozofiju i srednjovjekovnu filozofiju Tome Akvinskoga te ruska filozofija. Također bavio se argumentima za Božje postojanje, zanimao ga je odnos uvjetovanog i bezuvjetnog, odnos vjere i razuma te odnos znanosti i vjere. Zbornik sadrži i članak Ante Mišića ”Interiornost i transcendencija – put susreta s Bogom”, a Ivan Šestak ukazuje na ”Čovjeka po mjeri  bitka”. Ivan Koprek opisao je savjest kao ”organ” čovjekova dostojanstva, a Stipe Kutleša u svom radu iskazao je ”Preklapanja filozofije, teologije, znanosti i vjere”.

127.

Tufan, Tarik, 1973-
Čovjek u slobodnom padu / Tarik Tufan ; prevela s turskoga Helena Vodopija. - Zagreb : Opus Gradna, 2021. - 270 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Panorama)
Roman ovog suvremenog turskog književnika priča je o Ishaku, mirnom i odgovornom suprugu i ocu, i Žulidi, čudnoj mladoj slikarici. Nakon kratkog upoznavanja odlučili su napustiti sve za sobom, zaputiti se u nepoznato i započeti novi život, osjećajući da ih veže nešto duboko. Nakon vijesti da mu je umro otac i na putu prema rodnom kraju, otkrivajući jedno  drugome dijelove svog života, u potpunosti prepušteni osjećajima i sjećanjima, doći će do spoznaja kojima se nisu mogli ni nadati...
 

128.

Turković, Hrvoje, 1943-
Tipovi filmskog izlaganja : prilozi teoriji izlaganja / Hrvoje Turković. - Zagreb : Hrvatski filmski savez, 2021. - 467 str. : ilustr. ; 24 cm
Vodeći se svojim otporom prema kulturno-mentalnom „imperijalizmu igranog filma” (koji je primarno usmjeren na naraciju),    u ovoj zbirci rasprava autor istražuje ne samo pripovjedni tip filmskog izlaganja ili filmskog diskursa, nego i   druge,
„nenarativne” tipove filmskog izlaganja: opisno i asocijativno, koje zapravo obuhvaća tri podvrste – nabrajalačko, poetsko i pojmovno izlaganje. Iako se filmovi uglavnom nude kao singularne, individualne pojave, većina filmskih izlaganja može se, prema autorovu mišljenju, doživljajno i tumačilački svrstati u ograničen broj tipskih modela prema kojima su filmovi ustrojeni     i prema kojima se orijentira gledateljevo praćenje filma. Nastavljajući se na filmskokritičarsku i teorijsku tradiciju te na uvide koje dijeli s nekim suvremenim teoretičarima, autor je došao do zaključka da se filmska izlaganja mogu razlučiti u    navedenih pet osnovnih tipova, od kojih je svaki prostudiran u njemu posvećenom   poglavlju.

129.

Ulickaja, Ljudmila Evgen'evna, 1943-
O tijelu duše : nove priče / Ljudmila Ulicka ; preveo s ruskog Igor Buljan. - Zaprešić : Fraktura, 2022. - 227 str. ; 21   cm
Zbirka priča renomirane ruske spisateljice podijeljena je u nekoliko tematskih ciklusa: Prijateljice (ženski likovi i njihove sudbine); O tijelu duše (priče koje promišljaju o duši, tijelu i smrti na fantastičan, transcendentalan način); Šest puta     sedam (po sedam kratkih crtica o rođenjima, bolestima, parovima blizanaca, obiteljima). Spisateljica tematizira brojna lica ljubavi – tamo gdje je nema, a trebalo bi je biti, tamo gdje se pojavljuje na sasvim neočekivan način ili nestaje kao da je nikada bilo nije. Priče odišu životnom mudrošću, toplinom i suosjećanjem prema ranjivim i slabim pojedincima kojima, iako predodređeni za uloge gubitnika, život sasvim neočekivano donosi sretan i ljubavlju ispunjen   život.

130.

Verweyen, Hansjürgen, 1936-
Posljednja riječ Božja : temeljni nacrt fundamentalne teologije / Hansjürgen Verweyen ; s njemačkoga preveo Željko Pavić. - Zagreb : Naklada Breza, 2021. - 549 str. ; 23  cm
Prvi hrvatski prijevod četvrtog njemačkog izdanja ovog suvremenog djela fundamentalne teologije. Autor, njemački filozof i umirovljeni profesor sustavne teologije u Freiburgu, polazeći od filozofske i teološke misli dvadesetog stoljeća, ponovno promišlja temeljne pojmove ove discipline – Objavu, Sveto pismo i Predaju (Tradiciju). Pritom u središte svoje  fundamentalne teologije postavlja pojam "traditio", ističući potrebu njegovog hermeneutičkog razumijevanja. U prvom dijelu knjige govori o odnosu teologije i filozofije te unutar tog odnosa o vezi hermeneutike i prve filozofije, ali i o odnosu fundamentalne teologije i povijesti. U drugom i trećem dijelu knjige obrađuje pojam "traditio" s intencijom da unutar    različitih instanci crkvenog autoriteta odredi mjesto Crkvenog učiteljstva kao momenta i u današnje doba žive "traditio", koji je sam sebi zadao kanon Pisma kao trajnog mjerila teološkog   spoznavanja.

131.

Viroli, Maurizio, 1952-
Nacionalisti i domoljubi / Maurizio Viroli ; s talijanskoga preveo i pogovor napisao Damir Grubiša. - Zagreb : TIM press, 2021. - 117 str. ; 20 cm. - (Biblioteka  Naslijeđe)
Republikansku političku misao i tradiciju autor suprotstavlja nacionalističkom konceptu. Analizirajući mnoge suvremene primjere političke teorije i prakse (od Berlusconija do Viktora Orbana i Donalda Trumpa), zastupa mišljenje da – ako se želimo suprotstaviti nacionalizmu koji se oslanja na lokalne interese, na jezik, kulturu, sjećanja i na etnos – moramo upotrebljavati jezik republikanskog domoljublja, koje cijeni nacionalnu kulturu i legitimne interese, ali želi i jedne i druge podignuti na razinu slobodnog i građanskog života. Čovjeka, naime, razum uvjerava da samo u republici možemo živjeti slobodno, a sloboda je najdragocjenije čovjekovo  dobro.

132.

Vodopivec, Peter, 1946-
Slovenska moderna i suvremena povijest / Peter Vodopivec ; prevela Anita Peti-Stantić. - Zagreb : Srednja Europa, 2021. - VIII, 421 str. : ilustr. ; 25 cm
Knjiga slovenskog povjesničara pregled je slovenske povijesti od kraja 18., početka 19. stoljeća i početaka formiranja slovenske nacije, preko života u višenacionalnim monarhijama Habsburgovaca i Karađorđevića te Jugoslavije, pa sve do nacionalne nezavisnosti, ulaska u NATO i Europsku uniju. Ovo je prva sinteza slovenske povijesti na   hrvatskom jeziku.
 

133.

Vulić, Sanja, 1957-
- 2021. - 161 str.
Knjiga je prvi dio dvoknjižja o jeziku Hrvata u dijaspori i odnosi se isključivo na hrvatsko iseljeništvo, a u fokusu jest očuvanost hrvatskog jezika do kraja 20. stoljeća diljem zemaljske kugle. U prvom poglavlju autorica je dala uvid u zastupljenost hrvatskog jezika u različitim državama na pojedinim kontinentima, u omeđenom vremenskom razdoblju od 1880. godine do kraja 20. stoljeća. U drugom je opisala jezične značajke dviju australskih Hrvatica – Ane Kumarić i Christine Klaričić, te je u trećem, posljednjem poglavlju knjige, predstavila jezični analizu hrvatskih pisama koje je Ruđer Bošković iz tuđine pisao svojima.

134.

Weiner, Eric, novinar, 1963-
Sokrat-express : što nas mrtvi filozofi mogu naučiti o životu / Eric Weiner ; [prijevod s engleskog Jasna Mati]. - Zagreb : Planetopija, 2022. - 331 str. ; 22 cm. - (Biblioteka alter:ego)
Uživajući u meditativnoj vožnji vlakom, autor posuđuje misli četrnaestorice filozofa učeći od njih kako se nositi s raznim segmentima života: kako ustati iz kreveta, kako propitivati, kako hodati, vidjeti, slušati, kako uživati, kako obraćati pažnju, boriti se, kako biti ljubazan, cijeniti male stvari, kako ne žaliti ni za čime, kako rješavati probleme, kako starjeti i kako  umirati. Njegovi učitelji su Marko Aurelije, Sokrat, Rousseau, Thoreau, Schopenhauer, Epikur, Simone Weil, Gandhi, Konfucije, Sei Shonagon, Nietzsche, Epiktet, Simone de Beauvoir i Montaigne.

135.

Wheeler, Thomas
Ukleta / napisao Thomas Wheeler ; ilustrirao Frank Miller ; s engleskoga preveo Damir Biličić. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 435 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj 559)
Na tragu legende o kralju Arthuru, ovaj epski roman priča je o Nimue, djevojčici nadnaravnih moći i sudbonosnoj spasiteljici Vilenjačkog naroda. Obilježena ožiljcima na leđima i pogrdnim naslovom “vučje vještice”, Nimue odmalena izaziva strah i netrpeljivost kod svojih sumještana. Kada vojska Crvenih paladina provali u selo i pobije sve njegove žitelje, Nimue kreće u osvetničku misiju, postavši nasljednicom Mača moći. Tajanstveni mač nositelj je i čuvar drevne snage, a zahvaljujući    njemu, Nimue postaje sve moćnija nad brojnim neprijateljem, ali i sve pokornija njegovoj krvoločnoj volji…Prema knjizi je snimljena istoimena serija u produkciji Netflixa.

136.

Williams, Tad, 1957-
Kruna od čudodrva / Tad Williams ; prevela s engleskoga Tajana Pavičević. - Zagreb : Vorto Palabra, 2021. - 830 str. ; 24 cm. - (Posljednji kralj Osten Arda ; knj. 1)
U prvoj knjizi trilogije „Posljednji kralj Osten Arda“ autor se vraća svijetu Osten Arda o kojem je pisao u serijalu „Sjećanje, Tuga i Trn“, ali je knjiga zamišljena tako da se može čitati i bez poznavanja radnje prethodnih romana. Ostarjeli kralj Simon već je trideset godina u braku s kraljicom Miriamele, a prijestolje bi, budući da su već davno izgubili sina Jošuu, trebao naslijediti njihov unuk Morgan. Kraljevstvu, međutim, ponovo prijeti opasnost sa sjevera, od Norna, čija kraljica grupira  snage i priprema invaziju odlučna u namjeri da uništi   čovječanstvo.

137.

Wind, Eddy de, 1916-1987
Posljednja postaja - Auschwitz : moja priča iz logora (1943. – 1945.) / Eddy de Wind ; s nizozemskoga preveo Radovan Lučić. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 192 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj.  585)
Roman je osobna priča ovog nizozemskog psihijatra i liječnika o boravku u logoru Auschwitz od 1943. do 1945. godine. Kako bi spasio majku od deportacije, pristaje raditi kao liječnik u nizozemskom tranzitnom logoru. Ondje upoznaje mladu bolničarku Fridel, s kojom se uskoro vjenča. U rujnu 1943. godine oboje su deportirani u Auschwitz. Iako puna zastrašujućih prizora, njihova je ljubavna priča vrlo dojmljiva. U pogovoru knjige obitelj de Wind donosi fotografije iz autorovog stvarnog života. Tekst nije prilagođavan, već je pisan na temelju autentičnih sjećanja, što priču čini izvornom i daje joj veliku povijesnu  vrijednost.