Novi naslovi - ožujak

 

1.

Đuretić, Nikola, 1949-
Dagerotipi osame : memoaristika / Nikola Đuretić. - Zagreb : Studio moderna, 2019. - 338 str. ; 21 cm. - (Izabrana djela Nikole Đuretića ; 3)(Biblioteka Djela / Studio moderna ; knj.  6)
Djelo objedinjuje autobiografske i dnevničko-kroničarske zapise hrvatskog književnika i publicista koji je radio kao novinar BBC-ja od 1978. do 1999. godine. Tekstovi o životnim iskustvima u inozemstvu prožeti su nostalgijom, a tekstovi kojima je autor reagirao na izvještavanje britanskih medija o ratu u Hrvatskoj daju uvid u tadašnju britansku vanjsku politiku prema Hrvatskoj. Za doprinos hrvatskoj kulturi 1998. godine autor je odlikovan Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a dobitnik je i brojnih drugih domaćih i međunarodnih književnih nagrada i  priznanja.

2.

Đuretić, Nikola, 1949-
Vrijeme bijelih dana : pripovijesti / Nikola Đuretić. - Zagreb : Studio moderna, 2019 [i. e. 2018]. - 390 str. ; 21 cm. - (Izabrana djela Nikole Đuretića ; 1)(Biblioteka Djela / Studio moderna ; knj.  4)
U ovoj knjizi objedinjene su priče iz autorovih zbirki „Vragolovi“, „Almanah smrti i nestajanja“, „Vrijeme bijelih dana“ i „Nove priče“. Za doprinos hrvatskoj kulturi 1998. godine autor je odlikovan Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a dobitnik je i brojnih drugih domaćih i međunarodnih književnih nagrada i  priznanja.

3.

Angelou, Maya, 1928-2014
Mama, ja i mama : memoari / Maya Angelou ; s engleskog prevela Martina Baričević. - Zagreb : Iris Illyrica, 2018. - 175 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Čitaj knjigu ; knj.  8)
Višestruko nagrađivana američka književnica i svestrana umjetnica, poznata i po borbi za prava crnaca i prava žena, svoj osebujan život koji je često bio protkan teškim traumama opisala je u nizu od sedam autobiografskih knjiga. Ovo je sedma knjiga u nizu i u njoj opisuje odnos s majkom. Prvih desetak godina njihov odnos nije bio obećavajući jer su se majka i otac rastali nakon samo nekoliko godina zajedničkog života, a nju i brata je godinama odgajala baka. U dobi od sedam godina, prilikom jednog posjeta majci, silovao ju je majčin dečko. Ipak, u tinejđerskim godinama ona i brat dolaze živjeti majci i   odnos Maye i majke polako prerasta u međusobno prihvaćanje i podršku. Osebujna i jedinstvena osobnost njene majke bili su poticaj Mayi da uklanja prepreke koje su joj život i društvo donijeli te postane uzor i ohrabrenje   mnogima.

4.

Anne, Melody, 1973-
Tajkun na odmoru / Melody Anne ; s engleskoga preveo Ivan Babačić. - Zagreb : 24sata, 2018. - 200 str. ; 21   cm
Drugi dio ljubavnog serijala o obitelji Titan. Drew je bogat, privlačan i uživa u svojoj slobodi. U svom luksuznom hotelskom kompleksu na Mediteranu odlučuje provesti kratak odmor i dobro se zabaviti. Trinity će doći kao naručena: privlačna neznanka koja se nakon neuspjele veze odlučila na hedonistički odmor na istom odmaralištu. Nakon kratke i strastvene avanture, Trinity se vraća u stvarni život i odlučuje zaboraviti Drewa, uvjerena da veza na daljinu ne može opstati. No ubrzo  će shvatiti da se neke stvari opiru  zaboravu.

5.

Anne, Melody, 1973-
Tajkunova prosidba / Melody Lane ; s engleskog preveo Ivan Babačić. - Zagreb : 24 sata, 2018. - 146 str. ; 21   cm
Treći dio ljubavnog serijala o obitelji Titan. Ryan je mladi arhitekt koji ima više novca no što može potrošiti dok Nicole vodi posve suprotan život: radi od jutra do mraka pokušavajući uštedjeti za operaciju srca bolesne sestre. Kada shvati da ipak neće uspjeti, odlučuje se javiti Ryanu, ljubavi iz školskih dana. Kako ga je iznevjerila, Ryan otada priželjkuje osvetu i postavlja ultimatum: pomoći će njezinoj sestri ako Nicole pristane biti njegova   ljubavnica.

6.

Austen, Jane, 1775-1817
Opatija Northanger / Jane Austen ; s engleskog prevela Mirna Čubranić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 242 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Retro / Mozaik knjiga ; knj. 13)
Radnja se odvija oko sedamnaestogodišnje dobrodušne i vedre djevojke otvorene naravi, Catherine Morland, za njena šestotjednog boravka u mondenom termalnom kupalištu Bathu s obiteljskim prijateljima - bračnim parom Allen. Za nju je to    i prvi ulazak u društvo daleko od obiteljske atmosfere mjesta u kojemu živi. Catherina sklapa nova    prijateljstva, razmjenjuje prve ljubavne poglede, ali se i suočava s onom drugom stranom - ispraznim i zakulisnim igrama     provincijske vlastele.

7.

Bagdasarov, Artur Rafaelovič, 1958-
Armenija : Noina zemlja : kultura i povijest / Artur Rafaelovič Bagdasarov. - Zagreb : Školska knjiga, 2018. - 275 str. : ilustr. ; 25 cm
Knjiga donosi osnovne podatke o Armeniji, njezinoj prirodi i nacionalnim simbolima. Uključuje kratak prikaz povijesti armenske kulture, književnosti i jezika, glazbe i slikarstva te opisuje bogatu etnokulturnu baštinu Armenije. Bogato je opremljena fotografijama kulturnih, umjetničkih i prirodnih bogatstava, a donosi i popis poznatih djelatnika u kulturi i povijesti te kronologiju važnijih događaja u  povijesti.

8.

Beard, Mary, 1955-
SPQR : povijest starog Rima / Mary Beard ; s engleskoga preveo Ivan Ott. - Zagreb : Školska knjiga, 2018. - 549 str. : ilustr. ; 24 cm
Knjiga jedne od najpoznatijih i najnagrađivanijih svjetskih autorica i znanstvenica iz područja antičke povijesti koja   obuhvaća tisuću godina rimske povijesti počevši od 63. g. pr. Krista. Autorica se usredotočila uglavnom na grad Rim i  rimsku Italiju, no pruža i pogled na Rim izvana, s motrišta onih koji žive na udaljenim područjima Carstva. Prema autorici,   ne postoji jedinstvena priča o Rimu te rekonstukcija povijesti traži osobitu vrstu maštovitosti, no njoj zasigurno ne    nedostaje mašte i stručnosti jer je za prvo izdanje knjige dobila brojne pozitivne kritike, a jedna od njih je: "Mary Beard nas vodi kroz tajanstvenu građu koja bi u nekim drugim rukama postala zamorna" (The   Economist).

9.

Belaj, Melanija, 1975-
Vino, rakija, a može i limončelo : etnografija obiteljske proizvodnje i konzumacije alkoholnih pića / Melanija Belaj. - Zagreb : Institut za etnologiju i folkloristiku, 2018. - 209 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Nova  etnografija)
Knjiga pruža etnološku i kulturno-antropološku perspektivu proizvodnje i konzumacije alkoholnih pića u specifičnom obiteljskom kontekstu. Alkoholna pića utječu na razvoj specifičnih oblika društvenosti, no također izgrađuju osobni, obiteljski, lokalni, regionalni i nacionalni identitet. Ova je knjiga podijeljena na šest većih poglavlja: 'Istraživanje alkoholnih pića', 'Simbolički potencijal alkoholnih pića', 'Metodologija i istraživačka pozicija', 'Stvaranje mjesta: vinograd, klijet, vikendica', 'Obitelj, žene, alkoholna pića' i 'Žene, obitelj i proizvodnja u komercijalne svrhe'. Autorica je pišući o praksama proizvodnje i konzumacije alkoholnih pića u obitelji posebnu pozornost usmjerila i na rodnu problematiku (uloga žene u opstanku obiteljske tradicije vinogradarstva, u proizvodnji alkoholnih pića općenito te praksama konzumacije u privatnoj i javnoj sferi).

10.

Benedetti, Mario, 1920-2009
Primirje / Mario Benedetti ; sa španjolskoga prevela Željka Lovrenčić. - Zagreb : Iris Illyrica, 2018. - 197 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Arco Iris ; knj. 6)
Najznačajniji roman urugvajskog književnika, prema kojemu su snimljena čak dva igrana filma (jedan je nominiran za   Oscara). Napisan je u obliku dnevnika glavnog junaka, udovca Santomea, pedesetogodišnjaka, koji se neposredno pred odlazak u mirovinu zbližava s dvostruko mlađom kolegicom na poslu, djevojkom Avellanedom te se među njima rađa ljubav.  U to doba, polovicom prošlog stoljeća, nevjenčani par i još k tome s velikom razlikom u godinama, prisiljen je tajiti svoju     vezu. Santome iznajmljuje stan i njih se dvoje u tajnosti prepuštaju ljubavnoj sreći. No, sreća ne potraje dugo... Roman je pisan izbrušenim poetskim stilom, pristupačan širem krugu   čitatelja.

11.

Benjamin, Chloe
Besmrtnici / Chloe Benjamin ; s engleskog prevela Patricija Horvat. - Zagreb : Profil knjiga, 2018. - 316 str. ; 23   cm
Nagrađivana američka spisateljica u romanu donosi životne priče četvero braće i sestara koji su kao djeca jednoga ljeta u New Yorku posjetili vidovnjakinju. Dobili su odgovor na pitanje zbog kojeg su joj se obratili - točan datum kad će umrijeti. Svatko od njih bira različite životne puteve i pozive, neki imajući na umu ono što im je predskazano, dok se neki trude to zanemariti. Kroz događanja u njihovom životu, emocije i odnose autorica nježno i dojmiljvo govori o sudbini, odlukama, izborima, strahovima i ljubavima, ali i nekim društvenim pojavama u američkom društvu s kraja 20. i početka 21. stoljeća...

12.

Bhaskar, Michael
Umijeće izbora u svijetu preobilja : o odabiru i skrbi / Michael Bhaskar ; s engleskoga prevela Marija Omazić. - Zagreb : Naklada Ljevak ; Osijek : Filozofski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera, 2018. - 347 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Naklada Ljevak)
Autor analizira današnju situaciju u svim područjima života, gdje imamo obilje izbora. Smatra da nas previše izbora čini preopterećenima i uznemirenima te da je moderna tehnologija golem stroj za stvaranje podataka iz najrazličitijih izvora. Svijet se tako pretvara u niz podataka, a mentalni stroj čovjeka mora preraditi veliku količinu materijala da bi ti podaci bili upotrebljivi. Autor pokušava odgovoriti kako uspješno raspolagati pravim podacima, tj. odabrati ih, pronaći i   smanjiti.

13.

Bojić, Tea, 1970-
Dnevnici obzirnih putovanja / Bojić, Sopina, Mraović. - Zagreb [i. e.] Križ : Vedis, 2018. - 199 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Općine Križ)
Knjiga objedinjuje djela troje suvremenih hrvatskih autora. U pitanju su tri poetike, tri različita književna "formatiranja" - proza "Putopisi duše" Tee Bojić, zatim pjesme Vlatke Sopine pod nazivom "Entropija stvarnosti" i "Fantastične novosti princa snova", "epistolarna proza u eri digitalnog doba", kako svoj tekst predstavlja Tihomir  Mraović.

14.

Bolić, Jan, 1995-
Težina stvarnosti : prvi slučaj detektiva Johna Monroea / Jan Bolić. - Zagreb : Beletra, 2018. - 284 str. ; 21 cm Tijekom noći u mirnoj ulici mirnoga grada Princetona nestalo je struje, a njen povratak otkriva tijelo obješeno na   stup
semafora iz kojeg na cestu lijeva krv. Slučaj preuzima tvrdoglav i nekonvencionalan detektiv John Monroe koji ne odustaje  od potrage za psihopatskim ubojicom, pritom otkrivajući skrivene strasti i međusobne veze   stanovnika.

15.

Bralić, Irena, 1961-
Tranzicijska medicina / Irena Bralić i suradnici. - Zagreb : Medicinska naklada, 2018. - XI, 264 str. : ilustr., graf. prikazi ; 25 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici)(Udžbenici Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku)
Prvi udžbenik koji sveobuhvatno prikazuje praktične mogućnosti tranzicije i transfera zdravstvene skrbi djece i   adolescenata s kroničnim, nasljednim, metaboličkim, alergijskim i drugim rijetkim bolestima. Posebno poglavlje posvećeno   je psihološkoj potpori kronično bolesnog djeteta i obitelji. Tranzicija zdravstvene skrbi je proces namjernog i planiranog prelaska adolescenta s kroničnim bolestima iz zdravstvene skrbi bolesnog djeteta u zdravstveni sustav odraslih, dok je transfer jednokratni prijelaz iz jedne u drugu  djelatnost.

16.

Brimson, Dougie, 1959-
Ekipa / Dougie Brimson ; [prijevod s engleskog Sanja Petriška]. - Samobor : VF Libris, 2018. - 286 str. ; 21 cm Paul Jarvis inspektor je Državne obavještajne nogometne jedinice, policijskog odjela koji se bavi   nogometnim
huliganizmom. Otkada mu je pred očima u huliganskom divljanju smrtno stradao kolega, pokušava uhvatiti i zatvoriti Billyja Evansa, glavnog osumnjičenog za organizaciju nereda. Sumnja da Evans kao vođa iznimno nasilne skupine navijača vodi i organiziranu trgovinu drogom, Jarvisa tjera na međunarodnu potjeru u Rim, na utakmicu između Engleske i   Italije…

17.

Burazin, Luka, 1979-
Priručnik za teoriju prava : uz knjigu Riccardo Guastini, Sintaksa prava : praktični dio / Luka Burazin, Mario Krešić, Ivana Tucak. - Zagreb : Naklada Breza, 2018. - 163 str. ; 22  cm
Priručnik o temeljnim pravnim pojmovima i mogućnostima njihove uporabe za opisivanje pravnih pojava. Priručnik se nadovezuje na Guastinijevu knjigu "Sintaksa prava" (Naklada Breza, Zagreb, 2018.), pa slijedi njezinu strukturu ilustrirajući tamo izložene temeljne pravne pojmove primjerima iz hrvatskog zakonodavstva i ustavnosudske prakse. Priručnik je u   prvom redu namijenjen studentima uz ispite 'Teorija prava' i 'Uvod u teoriju prava'. Na kraju knjige je popis literature.

18.

Bušljeta, Rona, 1980-
Literarna biblioterapija u nastavi književnosti : sveučilišni priručnik za nastavnike / Rona Bušljeta, Davor Piskač. - Zagreb : Hrvatski studiji Sveučilišta, 2018. - 103 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Hrvatski studiji Sveučilišta ; knj. 13)
Sveučilišni priručnik za nastavnike književnosti o literarnoj biblioterapiji, koja se temelji na analizi i interpretaciji umjetničkih književnih tekstova. Cilj literarne biblioterapije je da uz pomoć uvida na temelju interpretacije teksta čitatelji razumiju emocionalni život likova te tako lakše shvate i vlastiti emocionalni život. Uvid se stječe putem identifikacije, katarze i MED ciklusa, odnosno, procesa međusobne motivacije misli, emocija i događaja u književnih likova. Stoga se u ovom priručniku objašnjava teorijska okosnica ove biblioterapije, zatim MED ciklus, povezanost književnosti i emocija, estetske funkcije i metafore. Posebna su poglavlja posvećena metodi njihove primjene u nastavi književnosti, vođenom pozornom čitanju te poteškoćama u primjeni  biblioterapije.

19.

Cannon, Dolores, 1931-2014
Između smrti i života : razgovori s dušom / Dolores Cannon ; prevela Vesna Smoković. - Pula : V. Smoković, 2018. - 274 str. : slika autorice ; 22 cm
Autorica je punih šesnaest godina proučavala tehnike hipnoze i regresije, a kroz razne priče i primjere koji se temelje na originalnim izjavama ispitanika, odnosno onih koji su „umrli“, predočila je čitateljima ideju što te tehnike zapravo znače i predstavljaju. Nakon što su okusili i prošli kroz iskustvo umiranja, susreli se s duhovnim svijetom pa se zatim ponovno    rodili, većina ispitanika dala je slične izjave, odnosno govore o iskustvima i doživljajima mudrosti koji vode do nevjerojatnih spoznaja, a vrlo često i do čistog „prosvjetljenja  uma“.

20.

Chesterton, Gilbert Keith, 1874-1936
Sitnice koje život znače / Gilbert Keith Chesterton ; [s engleskog prevela Zrinka Dragun] ; [francuski tekst prevela Ivanka Lovrenčić Mikelić]. - Zagreb : Ognjište, 2018. - 261 str. : ilustr. ; 22  cm
Trideset i devet kratkih priča engleskog književnika svojevrstan je spomenar na razmišljanja kojima su povod bile svakodnevne stvari, sitnice. Kako je pisac bio kolumnist časopisa Daily News, ovi su tekstovi prethodno objavljeni upravo u tom časopisu. Na kraju knjige nalazi se bilješka o  piscu.

21.

Cigrovski Berković, Maja
Šećerna bolest i tjelesno vježbanje : od A pa skoro do Ž / Maja Cigrovski Berković, Lana Ružić i suradnici. - Zagreb : Znanje, 2018. - IX, 205 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Knjiga promovira tjelesnu aktivnost kao vitalnu komponentu prevencije i zbrinjavanja šećerne bolesti. Šećerna bolest jedna   je od najraširenijih kroničnih bolesti na svijetu, a njena epidemija dovodi se u direktnu vezu s padom razine tjelesne   aktivnosti i sve rasprostranjenijom pretilošću. Ideja ovog priručnika je upoznati kineziologe, liječnike i oboljele s načinom uvođenja adekvatne tjelesne aktivnosti u životni stil  bolesnika.

22.

Coelho, Paulo, 1947-
Hipi : [roman] / Paulo Coelho ; s portugalskoga prevela Amalia Ljubić. - Zagreb : V.B.Z., 2018. - 287 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Djela Paula Coelha)
Svojim najnovijim romanom, Coelho se vraća u 70-te godine 20. stoljeća, kada je putovao svijetom i živio ideje hipi pokreta. Glavni lik je Paul, mladić iz Brazila, koji želi postati pisac. Sputan životom i diktaturom u Brazilu, odlazi na putovanje u   potrazi za dubljim smislom života. Došavši u Amsterdam upoznaje mlade ljude koji su slobodni, spontani, a na glavnom     trgu se pjeva, meditira, razgovara o slobodama. Upoznaje Nizozemku Karlu s kojom odlazi na novo putovanje u Magičnom autobusu na tzv. "Hippie trail", poznatu hipijevsku rutu u 60-tim i 70-tim godinama iz Europe prema Katmanduu. Zatvoreni   na malom prostoru, putnici se zbližuju i dijele svoja iskustva, te donose odluke koje će promijeniti njihove živote.

23.

Croati del Molise : cinque secoli di storia
Croati del Molise : cinque secoli di storia : atti dei convegni internazionali in Molise (2000/2015) = Moliški Hrvati : pet stoljeća povijesti : zbornik radova međunarodnih kongresa u Moliseu (2000/2015) / [urednik Antonio Sammartino]. - Montemitro : Fondazione "Agostina Piccoli", 2018. - 271 str. : ilustr. ; 27 cm. - (Collana Scripta  manent)
Knjiga o moliškim Hrvatima zbornik je radova s međunarodnih skupova održanih pri moliškohrvatskoj zajednici, a sadrži radove i izlaganja s konferencija „Riča živa“, „Molise: sto godina od Rešetara“ i „Čeljade iz one bane mora“. Teme radova referiraju se na lingvistiku, dijalektologiju, etnografiju, onomastiku i povijest zajednice, odnosno na moliškohrvatski jezik   koji opstaje već gotovo pet stoljeća. Knjiga je napisana dvojezično, na hrvatskom i talijanskom   jeziku.

24.

Čorlukić, Mirko, 1962-
Neuropsihoanaliza : mozak-um i psihoterapija / Mirko Čorlukić ; [ilustracije Sanela Đurinec Raič]. - Zagreb : Medicinska naklada, 2018. - XI, 404 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka  Knjigolijek)
Autor knjige je diplomirani socijalni radnik i psihoterapeut koji je i u svojim dosadašnjim knjigama razmatrao vezu između   uma i psihoterapije. Zamahom istraživanja mozga u 1990-ima pa nadalje, neuroznanost pruža dovoljno znanja i spoznaja    za temeljitu novu konceptualizaciju psihoanalitičke teorije i prakse, ali i drugih vrsta psihoterapije. U području nove   paradigme neuropsihoanaliza ima posebnu ulogu. Sadržaj knjige podijeljen je u dvije cjeline: "Modeli uma u neuroznanosti i psihoanalizi" te "Psihoanalitička psihoterapija".

25.

Damjanović, Stjepan, 1946-
Matica hrvatska od 1842. do 2017. : kalendar rada i djelovanja / Stjepan Damjanović. - Zagreb : Matica hrvatska, 2018. - 354 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Posebna izdanja / Matica  hrvatska)
Autor, bivši predsjednik Matice hrvatske, donosi kronološki pregled događaja povezanih s nastankom i djelovanjem ove najstarije hrvatske kulturne ustanove, osnovane s ciljem promicanja hrvatske kulture. Umjesto predgovora je govor predsjednika Matice hrvatske na središnjoj proslavi 175. obljetnice. Počevši od godine utemeljenja Matice ilirske, autor za svaku godinu daje sažete opise ključnih događaja, pregled knjiga koje je Matica objavila, kao i značajnih događaja koje je organizirala, uz citate iz tekstova i govora Matičinih autora i čelnika, čime donosi obuhvatan i dragocjen pregled povijesti  ove važne ustanove.

26.

Dissing Sandahl, Iben, 1972-
Igra na danski način : kako igrom odgojiti uravnoteženu, otpornu i zdravu djecu / Iben Dissing Sandahl ; [prijevod Suzana Sesvečan Lozina]. - Zagreb : Egmont, 2019. - 176 str. : ilustr. ; 21 cm. -  (Puls)
Knjiga se bavi pitanjem igre kao ključnog elementa dječjeg razvoja te predstavlja praktičan savjetnik za roditelje i  odgajatelje o tome kako učiniti igru dijelom svakidašnjice. Umjesto da se naglasak stavlja na obrazovne temelje dječjeg razvoja, autorica predlaže da djeci dopustimo da istražuju sebe i svoju okolinu kroz slobodnu igru. Osjećaj užitka i uspjeha koje slobodna igra donosi djetetu izravno se odražava na snagu i   otpornost.

27.

Edschmid, Kasimir, 1890-1966
O ekspresionizmu u književnosti i novo pjesništvo / Kasimir Edschmid ; s njemačkoga preveo Boris Perić. - Zagreb : Ex libris, 2018. - 97 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka ex libris. Niz ekspresionizam ; knj.   10)
Knjiga sadrži dva ogleda nastala na temelju "Govora o ekspresionizmu" iz 1917. i "Govora o njemačkoj pjesničkoj mladeži"   iz 1918., te je izvorno objavljena 1919. To su manifestni tekstovi o ekspresionističkom pravcu s prikazom književnog, povijesnog i nacionalnog konteksta nastanka koji je najizraženiji bio u njemačkoj i austrijskoj književnosti između 1910. i   1930. godine. Najvažniji pisci tog pokreta su: Gottfried Benn, Alfred Döblin, Georg Heym, Georg Trakl, Ernst Toller, Frank Wedekind i Franz Werfel. Ostavio je traga i u hrvatskoj književnosti u djelima Uderika Donadinija, Miroslava Krleže i Antuna Branka Šimića.

28.

Erjavec, Zlatko, književnik, 1958-
Žene vole pametne muškarce / Zlatko Erjavec. - Zagreb : Beletra, 2018. - 214 str. ; 20  cm
Zbirka humoreski i priča u kojima se na jednostavan i duhovit način iz muškog gledišta progovara o ljudskim slabostima i površnosti. Priče često prelaze u apsurd, a likovi se u njima, suočeni s većim ili manjim životnim problemima, s njima najčešće suočavaju - ne razmišljajući ili uz neobičnu interpretaciju. Ovo je prva objavljena knjiga autora, koji je ranije objavljivao svoje tekstove na portalu Virovitica.net, potaknut umjetničkim večerima koje je u Virovitici organizirao Robert Roklicer.

29.

Ficino, Marsilo, 1433-1499
O besmrtnosti razumskih duša : knjige 1-11. - 2018. - XVI, 379  str.
Autor je talijanski filozof i humanist iz 15. stoljeća te jedan od najznačajnijih predstavnika novoplatonizma. Pomirujući aristotelizam i platonizam, kroz učenje o besmrtnosti duše nastoji zasnovati novu kršćansku kulturu na helenističkim temeljima. Ljudska je duša ogledalo samog Boga i njena spoznaja dolazi samo od Boga, te se tako spoznaja stvarnosti sastoji od štovanja spoznatoga Boga i božanstvenosti razumskih  duša.

30.

Filipović Petrović, Ivana
Kada se sretnu leksikografija i frazeologija : statusu frazema u rječniku / Ivana Filipović Petrović. - Zagreb : Srednja Europa, 2018. - VIII, 230 str. ; 24 cm
Autorica u knjizi objedinjuje teorijska i metodološka pitanja iz područja leksikografije i povijest frazeoloških ideja te  istražuje međusobne dodirne točke dviju disciplina. Kao primjer preteče razvoja frazeološke misli prikazan je Benešićev "Rječnik hrvatskog književnog jezika od preporoda do I.G.Kovačića", dok je na kraju kao suma iskustava raznih leksikografa dan nacrt za mrežni hrvatski frazeološki rječnik vođen korpusom s opisanim   predleksikografskim odlukama.

31.

Flaker, Aleksandar, 1924-2010
Bez linije : "Volendamom" iz Nizozemske u Sjevernu Ameriku 1950. i 1951. / Aleksandar Flaker ; uredile Gorana Flaker, Jadranka Brnčić, Maša Kolanović. - Zagreb : Durieux, 2018. - 263 str. : ilustr. ; 20  cm
Po prvi puta objavljene putopisne bilješke autora, glasovitog hrvatskog slavista, koje je u rukopisnoj ostavštini oca pronašla kćer Gorana Flaker sastoje se od dvaju rukopisa: "Dnevnik iz Kanade i Nizozemske: bilješke iz 1950." i "Bez linije Holandija-Kanada 1951.". Flaker je na oba putovanja išao u funkciji predavača, izvjestitelja i sudionika debate o Jugoslaviji američkim studentima nakon njihovih studijskih boravaka u Europi. Drugi dnevnički zapisi popraćeni su ilustracijama     samog autora. Zapise karakterizira utopijski stav autora u odnosu na idealnu sliku Jugoslavije. Na drugom putovanju autor    je znatno manje kritički nastrojen prema svemu  američkom.

32.

Forenzička ginekologija i perinatologija
Forenzička ginekologija i perinatologija / Dubravko Habek ... [et al.]. - Zagreb : Medicinska naklada : Hrvatsko katoličko sveučilište, 2018. - XVII, 973 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Udžbenici Hrvatskog katoličkog   sveučilišta)
Ovaj vrlo opsežan udžbenik u 67 poglavlja prikazuje dobre odluke i postupke nužne za sigurnost trudnica, rodilja i    babinjača, novorođenčadi i ginekoloških bolesnica. Osobito je važan za dobru kliničku praksu u ginekologiji i perinatologiji    jer prikazuje i zagovara zaštitu majki i djeteta u iznenadnim, atipičnim, hitnim i neočekivanim stanjima, a klinički rizik  smanjuje na najmanju moguću mjeru. Ginekologija i perinatologija prikazana je kroz pravne zakone i socijalna pravila   društva u kojem živimo. Namijenjen je raznim strukama koje se bave forenzikom u ginekologiji i perinatologiji te primaljstvu: studentima medicinskih, zdravstvenih i pravnih studija, doktorima medicine raznih specijalnosti, odvjetnicima, sucima i državnim odvjetnicima, teolozima, psiholozima, sociolozima, forenzičarima uskih i širokih    specijalnosti.

33.

Friedenthal, Meelis, 1973-
Pčele / Meelis Friedenthal ; s engleskog prevela Snježana Husić. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 253 str. ; 24  cm
Mladi Laurentius pristiže iz Leidena kako bi nastavio svoje studije u estonskom gradu Dorpatu (danas Tartu) koji je sveučilišno središte u 17. stoljeću. No, uslijed teške oskudice koja je poharala Estoniju u to doba, ljudi osiromaše i   duhom, a zdrav razum uzmiče pred praznovjerjem. Duhovna klima njemu nove sredine ne podržava prodor prirodnih znanosti u skladu s njegovim očekivanjima, ali ipak pokušava razumjeti običaje zajednice u kojoj je kao pridošlica uvijek pomalo sumnjiv i čudan. Tim više što za svoje boljke traži lijeka izvan uobičajenih postupaka poput puštanja krvi... Autor kroz stvarne povijesne događaje opisuje razvoj medicine dok je u pridodanoj napomeni sumirao probleme znanosti 17. stoljeća, a za ovaj roman nagrađen je nagradom Europske unije za književnost 2013.   godine.

34.

Ganza, Dean, 1961-
Kapi svjetla / Dean Ganza. - Split : Naklada Bošković ; Zagreb : Udruga Prosoli "Sveta glazba", 2018. - 178 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Suvremena proza / Naklada Bošković ; 118)
Zbirka koja se sastoji od šesnaest poetskih priča podijeljenih u četiri tematske cjeline: snu viđenje, javi priviđenje, nemiru odrješenje i tebi sjećanje. Ona je treći prozni uradak autora, koji je do sada objavio i tri zbirke pjesama, bavi se      fotografijom, a po zanimanju je inženjer elektrotehnike. Na natječaju za najbolju priču udruge Hrvatskih zavičajnih pisaca za 2013. godinu priča "Esier" nagrađena je plaketom Ivo  Kozarčanin.

35.

Gauss, Karl-Markus, 1954-
Europa - neotkriveni kontinent : sedam putovanja / Karl-Markus Gauss ; preveo s njemačkog Milan Soklić ; s fotografijama Kurta Kaindla. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 414 str. : ilustr. ; 21  cm
U svojoj novoj knjizi, hrvatskom izdanju, poznati austrijski književnik i putopisac, Karl-Markus Gauss, svojevrsni "književni kartograf Europe" opisuje male narode i manjinske skupine, bilo da smo čuli za njih, npr. Romi, ili potpuno nepoznati Asirci   u Švedskoj, te "razbacani" Nijemci po istočnoj Europi. U sedam putovanja Gauss pronalazi manjinske zajednice koje    čuvaju neko drugo vrijeme te pokazuju kako je i koliko Europa raznolika i zašto je to čini jedinstvenom. Knjiga je popraćena fotografijama austrijskog fotografa Kurta  Kaindla.

36.

Geiger, Vladimir, 1962-
Krivnja i kazna : politika odmazde i sudski proces ministru u vladi NDH Živanu Kuveždiću 1948.-1949. / Vladimir Geiger, Suzana Leček. - Slavonski Brod : Hrvatski institut za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, 2018. - 472 str. : ilustr. ; 25   cm.
- (Bibliotheca Croatica: Slavonica, Sirmiensia et Baranyensia ; Niz Drugi svjetski rat i poraće - Dokumenti, knj.  3)
Uvodna studija pojašnjenje je političkog konteksta u kojem se odvijao sudski proces protiv ministra u Vladi NDH Živana Kuveždića 1948.-1949., kao i prikaz primjera "politike odmazde" u pojedinim europskim državama. Slijedi Kuveždićev životopis, nakon čega je sažeti prikaz istražnog i sudskog procesa. U knjizi je objavljena i građa sa sudskog procesa. Autori su se odlučili na ovu knjigu zaključivši da je osoba Živana Kuveždića pravi primjer problema položaja pojedinca u poratnoj politici retribucije u Hrvatskoj, odnosno Jugoslaviji, koju je provodila nova komunistička   vlast.

37.

Geld, Renata, 1972-
Strateško konstruiranje značenja riječju i slikom : konceptualna motivacija u ovladavanju jezikom / Renata Geld, Mateusz-Milan Stanojević. - Zagreb : Srednja Europa, 2018. - 177 str. : ilustr. ; 24  cm
Autori se bave strateškim konstruiranjem značenja, odnosno procesima uključenim u konstruiranje značenja na drugom jeziku te nastoje pokazati vezu između kognitivne lingvistike i teorije ovladavanja jezikom koristeći rezultate brojnih inovativnih metodologija istraživanja. Značajan doprinos čini i analiza glagola kroz vizualne prikaze. Knjiga je namijenjena svima koji uče, poučavaju ili proučavaju  jezik.

38.

Glasnović, Hrvoje, književnik, 1979-
Gromovi Janjeva / Hrvoje Glasnović. - Split : Naklada Bošković, 2018. - 374 str. ; 25 cm. - (Biblioteka Suvremena   proza
/ Naklada Bošković ; 121)
Autor u romanu gradi priču oko Janjevaca, Janjeva, i njihove prošlosti. Sedamdesetih godina 20-tog st. u Zagrebu započinje masovnije doseljavanje Janjevaca, a s doseljavanjem raste i sve veća netrpeljivost prema njima. Zbog svog porijekla braća Roko i Nikola u školi postaju žrtve nasilnika što ih dovodi do propitkivanja vlastitog identiteta. Otac ih stoga upoznaje s njihovom poviješću i pričom ih odvodi u Dubrovnik u 14.st. kada započinje odlazak stanovnika na rad u janjevačke rudnike. Roman je rezultat autorove mašte i faktografije.

39.

Glasnović, Vita, 1984-
Tadijin ponos : zaboravljeni Dubrovčani / Vita Glasnović. - Split : Naklada Bošković, 2018. - 248 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Suvremena proza / Naklada Bošković ; 120)
Suvremena hrvatska autorica u ovom romanesknom prvijencu govori o Dubrovniku 13. stoljeća. Okrutni i arogantni plemić Pavela zagledao se u prelijepu siromašnu djevojku Magdalenu. Međutim, njeno srce već pripada časnom i hrabrom mladiću Josipu koji priprema pobunu protiv Pavele i njegova nepravdnog izrabljivanja i ponižavanja siromašnih građana Dubrovnika.  U drugom dijelu romana kroz niz ljudskih sudbina autorica pripovijeda o dubrovačkim rudarima i trgovcima koji moraju   donijeti tešku odluku o napuštanju svojih domova i odlasku u   Janjevo…

40.

Golub, Siniša, 1976-
Nagovor na odvažnost : obiteljski road trip po američkim nacionalnim parkovima / Siniša Golub ; [fotografije Siniša Golub, Mihaela Mesarić i Jana Golub]. - Čakovec : Fotoklub Čakovec, 2018. - 223 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Putopisna biblioteka Fotokluba Čakovec ; knj. 1)
Prva knjiga u Putopisnoj biblioteci nakladnika Fotokluba Čakovec. Autor teksta ujedno je i jedan od autora fascinantnih fotografija prirode. Izvori za podatke o američkim nacionalnim parkovima su dvojaki: autor ih prikuplja kroz razgovore s rendžerima ili lokalcima i putem knjiga. Sami putopisi su nastali na temelju četiri putovanja u razdoblju od 2014. do 2017.,   a isprepliću se s životopisima ekologa i zagovornika službene zaštite parkova, kao i citatima. "Netko je rekao da su nacionalni parkovi, između ostalog, i prostor za treniranje demokracije... Ovdje caruju 'We the People'... Parkovi su geografija nade i slobode."

41.

Gorny, Grzegorz, 1969-
Uzdam se : Sv. Faustina i tajna Božjega milosrđa / [tekst] Grzegorz Gorny ; [prijevod Goran Andrijanić]. - Split : Verbum, 2018. - 325 str. : ilustr. ; 27 cm
Brojne fotografije i jezgrovit tekst svjedoči o životnom putu svete Faustine Kowalske, ponizne poljske redovnice. Osobito je istaknuto i važno mjesto nastanka i širenja pobožnosti Božjemu milosrđu. Krunicu Božjega milosrđa Isus je izdiktirao  Faustini 1935. godine, a 1931. naslikana je slika Milosrdnoga Isusa. Konkretan je to dokaz da Bog jest u vremenu, da komunicira s konkretnim ljudima i donosi poruku milosrđa. Autori ove monografije su Grzegorz Gorny i Janusz Rosikon,   već poznati i hrvatskim čitateljima po naslovima „Svjedoci otajstva“ i „Dokazi   nadnaravnoga“.

42.

Greguric, Ivana, 1982-
Kibernetička bića u doba znanstvenog humanizma : prolegomena za kiborgoetiku / Ivana Greguric. - Zagreb : Hrvatsko filozofsko društvo : Pergamena : Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku, 2018. - 416 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Bioetika ; 36)
Filozofsko propitivanje kiborgizacije čovjeka, procesa u koji neizbježno ulazimo, a čije posljedice još ne možemo sagledati. Što će spajanje čovjeka i robota značiti za ljudski životni vijek, sposobnosti, etiku, te kako u tom kontekstu odgovoriti na temeljno filozofsko pitanje – što je čovjek? Autorica se dotiče pitanja transhumanizma, definicije i vrsta kiborga, hakiranja     ili poboljšavanja ljudskih bića te antropoloških, socioloških i psiholoških konzekvenci kiborgizacije, a pokušava predvidjeti i budućnost suživota ljudi, kiborga i  robota.

43.

Grlović, Milan, 1852-1915
- 2018. - V, 450 str.
Prvi dio dnevnika (od planirana tri), hrvatskog novinara i književnika, poznatog na kulturno političkoj sceni Hrvatske u drugoj polovici 19. st i prvom desetljeću 20. st. Iz dnevnika se iščitava povijesni i društveni kontekst jer u njemu Grlović iznosi   osobna razmišljanja, moralne dileme, odgovornost prema    obitelji te kritički promatra politička, kulturna i socijalna zbivanja
u tadašnjoj Hrvatskoj i Austro-Ugarskoj i komentira zbivanja na lokalnoj i nacionalnoj razini poput pobjede Hrvatsko–srpske koalicije na izborima 1906. godine. Tekst dnevnika objavljen je integralno, bez kraćenja i   mijenjanja.

44.

Gulin, Dunja, 1979-
Slatki vegan : cjeloviti gurmanski deserti za svaku prigodu / Dunja Gulin ; [fotografija Maja Danica Pećanić]. - Zagreb : Planetopija, 2018. - 145 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka  Makronova)
Kuharicu je napisala majstorica u kreiranju zdravijih varijanti slastica s prirodnim zaslađivačima, svježim i organskim sastojcima. Okuplja recepte slastica za svaku prigodu: hrskavi keksi, kremasti kolači i torte, prhke pite, dizana tijesta. Knjiga je namijenjena svima koji iz različitih razloga ne jedu namirnice životinjskog porijekla i ne žele koristiti visokorafinirane proizvode.

45.

Hasanović, Aziz, 1965-
Razumjeti islam / Aziz Hasanović. - Zagreb : Mešihat Islamske zajednice u Hvatskoj, 2018. - 191 str. : slika autora ;   24
cm
Autor knjige je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i muftija, predavač na brojnim visokoškolskim ustanovama. Na jednostavan način je obuhvatio najznačajnije teme islama s ciljem da ga približi široj javnosti i razbije određene predsrasude koje se pripisuju islamu i muslimanima. Pojmovnik nepoznatih i manje poznatih riječi te popis literature bit će od pomoći onima koji se žele temeljitije upoznati s temama iznesenim u   knjizi.

46.

Heimer, Stjepan, 1942-
Zdravstvena kineziologija / Stjepan Heimer ; [crteži i grafikoni Željko Heimer]. - Zagreb : Medicinska naklada, 2018. - XIV, 289 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Priručnici)
Cilj je knjige prikazati interdisciplinarno područje koje se bavi zdravstvenim aspektima redovite tjelesne aktivnosti, mogućnostima primjene tih aktivnosti na zaštitu i unaprjeđenje zdravlja, funkcionalnih i radnih sposobnosti te prevenciju i komplementarno liječenje nekih bolesti i poremećaja zdravlja, kao i unaprjeđenje kvalitete života. Knjiga je podijeljena na više cjelina: 'Povijesni osvrt na tjelesnu aktivnost i zdravlje', 'Zdravstveni aspekt tjelesne aktivnosti', 'Tjelesna aktivnost u Republici Hrvatskoj', 'Mjerenje i procjenjivanje tjelesne aktivnosti i zdravstvenog fitnesa', 'Podešavanje i prilagodba organizma na tjelesnu aktivnost', 'Tjelesna aktivnost u sklopu zaštite zdravlja', 'Utjecaj tjelesne aktivnosti na fiziološke značajke starijih osoba', 'Tjelesna aktivnost i javno zdravstvo' te 'Promicanje i implementacija tjelesne   aktivnosti'.

47.

Herenda, Frane, 1983-
Soba 909 / Frane Herenda. - Zagreb : Profil knjiga, 2018. - 228 str. ; 21  cm
Svakodnevni život prema korporativnim pravilima i kolege koji pod svaku cijenu žele zadržati posao, menadžera zaposlenog    u marketingu velike tvrtke polako dovode do točke u kojoj se odlučuje na veliku životnu promjenu. U toj odluci važnu ulogu odigraju i erotski sastanci s tajanstvenom crvenokosom djevojkom, u kojoj pronalazi osobu pred kojom se može iskreno   ogoliti kao nikada prije...

48.

Horowitz, Ben, 1966-
Teška stvar kod teških stvari : graditi posao kad nema lakih odgovora / Ben Horowitz ; [prevoditeljica Valentina Šarac Lekić]. - Zagreb : Mate, 2018. - X, 290 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Gospodarska  misao)
Poduzetnik, direktor i ulagač rizičnog kapitala iznosi svoju priču i teškoće s kojima se susretao prilikom osnivanja, vođenja, prodaje, kupnje, upravljanja i ulaganja u tehnološke kompanije. U knjizi objedinjuje svoje lekcije iz blogova dodajući im pozadinsku priču te opisujući neugodne trenutke u poduzetništvu poput degradiranja ili otpuštanja prijatelja, zapošljavanja ljudi iz prijateljeve kompanije i što u slučaju kada su pametni ljudi loši   zaposlenici.

49.

Hrvatska. Vlada. Ured za ravnopravnost spolova
Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja / [urednica Helena Štimac Radin]. - Zagreb : Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH, 2018. - 68 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ona / Ured za ravnopravnost spolova Vlade  RH)
Dokument koji je 2018. godine donijela Vlada Republike Hrvatske s ciljem osiguravanja trenutne, suosjećajne, rodno i kulturalno osjetljive sveobuhvatne pomoći i potpore svih nadležnih institucija žrtvama seksualnog nasilja, a koji je usklađen    s nacionalnim i međunarodnim propisima.

50.

Jakelić, Branka, 1952-
Govor snova : snovi-put prema samospoznaji / Branka Jakelić. - 3., izmijenjeno i dopunjeno izd. - Zagreb : Medicinska naklada, 2018. - 211 str. ; 24 cm. - (Biblioteka  Knjigolijek)
Treće izdanje knjige o snu i fenomenu sanjanja. Autorica govori o fiziologiji sna, vrstama snova i razinama tumačenja te daje primjere najčešćih snova i njihovih mogućih značenja. Autorica je izučavala ezoterijska učenja raznih naroda te psihoterapijske pravce i različite psihospiritualne tehnike duhovnog rasta i razvoja. Knjiga sadrži bibliografiju, bilješku o autorici te dvije recenzije.

51.

Jareb, Marko, 1958-
Trg kamenih mlinova BB / Marko Jareb. - Split : Redak, 2018. - 251 str. ; 21   cm
Roman većinom pisan čakavskim narječjem govori o običnim ljudima, Bartulu i Ankici, koji se bave poljoprivredom i  prodajom poljoprivrednih proizvoda na otoku Poliću. Tijekom ratnih zbivanja na tim prostorima pogiba Karlo, Ankičin brat,   a Bartul provodi ostatak života u neuspješnoj potrazi za Karlovim grobom. Nakon Bartulove smrti, potragu igrom slučaja dovršava njegov sin Milan, uz pomoć starice Milice u čijem je posjedu Karlova bilježnica u koju su pisali Karlo, njegova ratna bolničarka Borka i njezin sin.

52.

Jergović, Miljenko, 1966-
Sarajevski Marlboro / Miljenko Jergović ; [ilustracije Alem Ćurin ... et al.]. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 166 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Djela Miljenka Jergovića ; kolo 1, knj.  1)
Zbirka priča (1994.) splet je proznih fragmenata raspršenog mozaika ratne zbilje okupljenih oko metafore kultne marke cigareta čija je sarajevska licenca bila kulturni i statusni simbol predratnih godina. Izdanje je opremljeno kratkom autorovom biografijom te bibliografijom dosadašnjih izdanja i  prijevoda.

53.

Jerković, Marko, 1983-
Zagrebački kanonici u 14. stoljeću : institucionalna i društvena povijest katedralne zajednice / Marko Jerković. -   Zagreb
: Hrvatski studiji Sveučilišta, 2018. - IX, 545 str. ; 25 cm. - (Biblioteka Institucije i pojedinci ; knj.   1)
U sklopu biblioteke 'Institucije i pojedinci', objavljena je studija o srednjovjekovnom Zagrebačkom kaptolu, središnjoj      crkvenoj instituciji kontinentalne Hrvatske. Autor je u istraživanju primijenio suvremenu historiografsku metodu kolektivne biografije (prozopografiju) kako bi analizirao kolektivne karakteristike zagrebačkih kanonika i njihovog društvenog djelovanja, kako u lokalnom, tako i u vanjskom, europskom okruženju. Osim poglavlja u kojima govori o načinu ulaska u kanoničku zajednicu, unutarnjoj organizaciji, hijerarhiji i društvenoj strukturi Zagrebačkog katedralnog kaptola u 14. stoljeću, o pitanju materijalnih mogućnosti kanonika, međuodnosu pojedinca i institucije, autor u ovom djelu donosi i biografski katalog u   kojemu su kratke početne biografije svih 360 kanonika, kandidata za kanonikat te ostalih prebendara i kaptolskih
službenika  obuhvaćenih istraživanjem.

54.

Jukić, Nataša, 1978-
Zagrebi sivu / Nataša Jukić. - Split : Redak, 2018. - 156 str. ; 21  cm
Autorica je zaposlena kao asistent u nastavi za djecu s teškoćama i kolumnistica je mrežnog portala Roditelji.hr. Za     razliku od slikovnice koju je također objavila, u ovoj zbirci objedinjene su autoričine kratke priče i neke od kolumni. U njima pišući slobodnim stilom prenosi pozitivne poruke koje bi čitatelj mogao iskoristiti kao poticaj za preobražaj sivila i problema svakidašnjice u neke druge vedrije  osjećaje.

55.

Jung, Carl Gustav, 1875-1961
Dečji snovi : beleške sa seminara održanog 1936.-1940. - XXXV, 564   str.
Knjiga sadrži objedinjena četiri seminara na temu dječjih snova koje je Karl Gustav Jung održao u periodu od 1936. do 1940. godine na Saveznom tehničkom sveučilištu u Zurichu. U njima do izražaja dolazi Jungovo učenje o arhetipovima, psihologiji individue, razumijevanje problema modernog društva i pitanja osnovnih čovjekovih religijskih potreba. Njihovu objavu u integralnoj verziji autor je dozvolio tek pet godina prije smrti kao dodatak 'Sabranim djelima'. Ova knjiga čini prvi dio dodataka, dok su sesije o izabranim znanstvenim i književnim djelima posvećenima tumačenju snova sadržane u drugome dijelu.

56.

Kamber, Rijad, 1980-
San crnog kima / Rijad Kamber. - Rijeka : Naklada Uliks, 2018. - 256 str. ; 24   cm
Druga zbirka priča autora te islamskog pedagoga, doktora znanosti, vjeroučitelja, pomoćnog imama i muallima Islamske zajednice u Dubrovniku. Sastoji se od jedanaest priča povezanih temom duhovnosti. Neke od priča ispričane su iz vizure migranta, zatim prijatelja koji pripadaju različitim religijama, a odredišna točka fiktivnog i faktivnog svijeta je Bosna i Hercegovina kao mjesto međureligijskog dijaloga i  suživota.

57.

Karcinom dojke : multidisciplinarno liječenje
Karcinom dojke : multidisciplinarno liječenje / urednici Lidija Beketić-Orešković, Fedor Šantek. - Zagreb : Medicinska naklada, 2018. - XI, 221 str. : ilustr., graf. prikazi ; 24 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i   priručnici)
Udžbenik je plod suradnje profesora na Katedri za kliničku onkologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu   te obuhvaća znatan dio plana dodiplomske i poslijediplomske nastave posvećene edukaciji o karcinomu dojke. Nova znanja o dijagnostici, ranom otkrivanju, kirurgiji, terapiji i personaliziranom pristupu liječenju najčešće maligne bolesti u ženskoj populaciji sabrana su na jednom mjestu tako da je i šira populacija upoznata s važnošću rane dijagnostike i mogućnostima liječenja ove složene maligne bolesti. Na pojavu bolesti utječu stil života, reproduktivno ponašanje, endokrini i genetički čimbenici.

58.

King, Stephen, 1947-
Pod kupolom / Stephen King ; preveo s engleskoga Damir Biličić. - Zagreb : Vorto Palabra, 2018. - 2 sv. (411; 470  str.)
; 24 cm
U prvom dijelu ovog fantastičnog romana neki neobični i tajanstveni događaji - masakrirani svizac, avion koji se iznenada srušio, vrane koje su uginule od jakog udarca u nešto nevidljivo, najavit će dolazak Kupole, smrtonosne nevidljive barijere koja se će se nadviti nad američki gradić Chester's Mill i izolirati ga od ostatka svijeta. U ovoj tjeskobnoj situaciji, Barbie     će, uz pomoć svojih saveznika i prijatelja, pokušati spriječiti sveopću pomutnju, a dok Kupola zlokobno otkucava preostalo vrijeme stanovnika Chester's Milla, kao opasnost, ukazat će se i lokalni moćnik Veliki Jim Rennie. U drugom dijelu romana Barbie će se, kao žrtva njegove osvete, naći u zatvoru optužen za    četiri umorstva. Istovremeno stanovnici Chester's Milla,
prateći putem Geigerova brojača djelovanje tajanstvene nevidljive pojave, otkrit će usred napuštene farme čudan uređaj koji  ne izgleda kao da je zemaljskog podrijetla. S vremenom će postati jasno da je upravo on zaslužan za nastanak Kupole
koja ljude sustavno lišava kisika. Njene pogubne posljedice uzimat će sve više maha, zaliha kisika će ponestajati, a žrtava biti sve više. Kako bi spasili ostatak stanovništva od sigurne smrti, Barbie, Julia i Sam krenut će u proboj Kupole… Iz pera ovog glasovitog američkog autora dolazi još jedan napet roman u kojem se miješaju elementi horora i fantastike.

59.

Klein, Naomi, 1970-
"Ne" nije dovoljno : kako se oduprijeti Trumpu i politici šoka te ostvariti svijet kakav nam je potreban / Naomi Klein ; s engleskoga preveo Petar Vujačić. - Zagreb : V.B.Z., 2018. - 199 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj.  484)
Nagrađivana novinarka i aktivistica, autorica svjetskih bestselera "NO LOGO" i "Doktrina šoka" u ovoj knjizi preispituje ne samo ono što Donald Trump govori i čini, već i vrijednosti i trendove koji su doveli do toga da je najmoćniji čovjek na svijetu. Ona nudi vrijednosti koje su u suprotnosti s vrijednostima na kojima počiva neoliberalizam te poziva na djelovanje koje vodi   ka svijetu u kojem ljudi skrbe za Zemlju i jedni za  druge.

60.

Kolektivni ugovori u državnim i javnim službama
Kolektivni ugovori u državnim i javnim službama / [urednik Danimir Gulin]. - Zagreb : Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, 2018. - 302 str. ; 21  cm
Knjiga sadrži tekstove kolektivnih ugovora kojima su uređena prava državnih službenika i namještenika te službenika i namještenika u javnim službama. Uz tekstove ugovora navedena su tumačenja povjerenstva ovlaštenog za tumačenje određenog kolektivnog ugovora, odnosno tumačenja su navedena uz odgovarajuće članke u okviru ugovora koji su objavljeni  do 15. rujna 2018. godine.

61.

Krizman, Mate, 1945-
Istra od talijanske okupacije 1918. do Londonskog memoranduma 1954. / Mate Krizman. - Pazin : Matica hrvatska, Ogranak Pazin, 2018. - 464 str. : ilustr. ; 24 cm
Autor kroz četiri poglavlja prikazuje povijesna zbivanja na području Istre od 1918. do 1954. godine. Prvo poglavlje obrađuje društvene, političke i ekonomske prilike od završetka Prvog svjetskog rata do pada fašističke Italije 1943. godine. U     drugom poglavlju pokriveno je razdoblje od kapitulacije Italije do završetka Drugog svjetskog rata te su opisana stradanja stanovništva i borba za oslobođenje i priključenje Istre Hrvatskoj. Treće poglavlje prikazuje prosvjetne, kulturne,   gospodarske i političke prilike u poratnoj Istri, u razdoblju Vojne uprave od 1945. do 1947. godine. Zadnje poglavlje daje   uvid u poslijeratno stanje pod Jugoslavijom i potpisivanje Londonskog memoranduma 1954. godine, kojim je razriješeno pitanje spornog područja Slobodnog Teritorija Trsta.

62.

Krstić, Zoran, 1963-
Odraz isprazne stvarnosti : zbirka kratkih priča / Zoran Krstić ; [ilustracije Goran Krstić Krle]. - Mladenovac : Presing, 2018. - 122 str. : ilustr. ; 20 cm
Zbirka od petnaest kratkih priča, prethodno nagrađivanog autora, u kojoj su likovi mali, obični ljudi, ponekad na granici polusvijeta, koje muče tranzicijski problemi hrvatske realnosti. Kako sam autor kaže: "Fascinacija prirodom, nesnalaženje   u množini odnosa nesavršenih ljudi, rad i poredak u kome ne vidim smisla, putovanja bez cilja, autodestrukcija, mijenjanje percepcije uzimanjem opijata, bolna iskustva predmet su mojih (auto)biografskih  zapisa."

63.

Krstulović, Saša, 1978-
Motorički razvoj čovjeka / Saša Krstulović ; [ilustracije Josip Pašalić]. - Split : Redak, 2018. - 244 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Udžbenici Sveučilista u Splitu)
Sveučilišni udžbenik u kojem je prikazano složeno područje koje se bavi motoričkim razvojem čovjeka i srodnim temama. Udžbenik obuhvaća poglavlja o povijesti istraživanja motoričkog razvoja, najznačajnijim teorijskim modelima razvoja čovjeka    i teorijskim modelima motoričkog razvoja čovjeka. Posebna poglavlja posvećena su povezanosti kognitivnog, emocionalno- socijalnog i motoričkog razvoja, procesu rasta i sazrijevanja čovjeka tijekom različitih životnih faza, razvoju ljudskih   osjetila
i njihovoj povezanosti s motoričkim razvojem, refleksima i spontanim stereotipnim gibanjima, elementarnim pokretima – počecima dobrovoljnih pokreta u djetinjstvu, fundamentalnim motoričkim znanjima, razvoju motoričkih sposobnosti u djetinjstvu i adolescenciji, efektima rane motoričke stimulacije i deprivacije, opadanju motoričkih kompetencija, poremećajima u motoričkom razvoju, testiranjima motoričkih kompetencija te razvoju motoričke kompetencije u ranom djetinjstvu.

64.

Kučić, Robert, 1938-
Počeci pomorskih športova u Splitu / [autori teksta i izložbe Robert Kučić, Mladen Cukrov, Ljubomir Radić]. - Split : Hrvatski pomorski muzej, 2018. - 34 str. : ilustr. ; 22  cm
Monografija je tiskana u povodu istoimene izložbe u Hrvatskom pomorskom muzeju Split, priređene za Noć muzeja 2018. godine. U monografiji je prikazan dio izloženih predmeta kojima je predstavljena povijest veslanja, jedrenja, plivanja, vaterpola, skokova u more, ronjenja, sportskog ribolova, motonautike, splitskog regbija i picigina u „najsportskijem gradu na svitu i okolici“.

65.

Kuk
Kuk / urednici Anton Tudor, Tomislav Mađarević ; [ilustratori Tena Knežević, Vesna Pavlić, Hrvoj Jurković]. - Zagreb : Medicinska naklada, 2018. - XII, 363 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici)(Udžbenici Sveučilišta u   Rijeci)
Udžbenik prikazuje široku lepezu patologije kuka, dijagnostike i liječenja, posebno kirurškog. U suradnji sa specijalistima   iz drugih ustanova (KBC Rijeka, Klinika za ortopediju Šalata i Sveučilišna bolnica Graz), ortopedi Klinike za ortopediju Lovran ovom knjigom prikazali su znanje i vještine te posebno istaknuli suvremene stavove koje primjenjuju u svakodnevnom radu. Udžbenik je prvenstveno namijenjen specijalizantima ortopedije i traumatologije, zatim studentima medicine kao prvi susret s patologijom kuka, a može poslužiti i specijalistima ortopedije te   specijalistima drugih struka.

66.

Lončar, Zoran, 1966-
Palijativna skrb u zajednici / Zoran Lončar, Milica Katić, Vesna Jureša i suradnici. - Zagreb : Medicinska naklada,  2018.
- XII, 323 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici)(Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
'Uvod u palijativnu skrb', 'Psihološki pristup palijativnoj skrbi', 'Najčešći simptomi u palijativnoj skrbi i njihovo zbrinjavanje', 'Specifična i specijalistička palijativna skrb', 'Palijativna skrb u domu bolesnika', 'Skrb na kraju života' glavne su teme ovog udžbenika koji obuhvaća i zdravstvenu zaštitu i ulogu zajednice i volontera u provedbi palijativne skrbi jer ona mora biti dostupna svakom pojedincu. Udžbenik je namijenjen studentima integriranog diplomskog studija medicine, sveučilišnog studija sestrinstva te poslijediplomskog specijalističkog studija Obiteljska medicina, a koristiti ga mogu i liječnici obiteljske medicine i njihovi suradnici koji neposredno zbrinjavaju bolesnike kojima treba palijativna skrb i organiziraju timski rad u palijativnoj skrbi u zajednici.

67.

Lucić, Predrag, 1964-2018
Cervantesov trg : (sabrane drame i songovi) / Predrag Lucić ; [priredili Viktor Ivančić ... [et al.]]. - [Posebno izd.]. - Zagreb : Jesenski i Turk, 2018. - 479 str. : ilustr. ; 25  cm
Knjiga predstavlja dramski opus književnika, urednika, novinara i redatelja Predraga Lucića. Osim naslovne, zastupljene su drame: 'Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad', 'Alan Ford & grupa TNT u epizodi Povratak otpisanih', 'Istarske   barufe', 'Kakose kalio Čehov' te nedovršena drama 'Lisistrata'. Uključeni su također i songovi dviju kazališnih predstava: 'Tri mušketira' i 'Majka Courage i njezina djeca', te kratki tekstovi-komentari Lucićevih bliskih suradnika i   prijatelja.

68.

Majetić, Alojz, 1938-
Afroditin ključ : roman / Alojz Majetić. - Zagreb : V.B.Z., 2018. - 251 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj.  480)
U romanu ovog poznatog hrvatskog pisca glavni lik je grčka božica Afrodita koja silazi s platna Tihomira Lončara i kreće u pustolovnu šetnju po 21. stoljeću na potezu od Zagreba, Krapine, Moskve, New Yorka do Suska. Taj istovremeno zabavan i čudesan svijet postat će i opasan kada Afrodita dospije u ruke znanstvenika koji se bave genatskim inženjeringom i koje bi mogao zaintrigirati njen božanski DNK…

69.

Majstorović, Marijan, 1953-
Stoljeće slovenskih teritorijalnih posezanja : Raskrižje - početak komadanja Hrvatske / Marijan Majstorović. - Zagreb : Tkanica, 2018. - 311 str. ; 21 cm
Geografsko područje Međimurja kroz povijest je, a posebno tijekom XX. stoljeća, bilo područje teritorijalnih sporova između Hrvatske i susjednih država. Autor u ovom djelu kronološki obrađuje povijest Međimurja i njegovo stanovništvo, s posebnim osvrtom na slučaj mjesta Raskrižje i hrvatsko-slovenske te hrvatsko-mađarske sporove oko   granice.

70.

Malkoč, Zoran, 1967-
Umro Supermen / Zoran Malkoč. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 205 str. ; 21  cm
Druga zbirka priča nagrađivanog romanopisca i kratkopričaša nosi simboličan naslov kojime je autor razobličio svoj osobni  mit o superjunaku. Situirane u predratnom, ratnom ili poratnom okviru priče donose sudbine brojnih likova, većinom iz malih slavonskih sredina, od kojih su na jednoj strani gubitnici i žrtve, a na drugoj bešćutni, uvrnuti tipovi ili debelokošci koji    dovode svoje žrtve do ruba, ponekad čak i do smrti. Osebujan pripovjedački glas, autentičan dijaloški okvir koji odražava sirovost pojedinih likova i grubu stvarnost u kojima likovi žive, posebnost su pripovjednog diskursa ovog autora.

71.

Marinković, Marina, 1983-
Kajkavski govori istočnoga Gorskoga kotara / Marina Marinković. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada ; Delnice : Matica hrvatska Ogranak Delnice, 2018. - 261 str. : ilustr. ; 24  cm
Prva monografija o istočnome poddijalektu kajkavskoga goranskoga dijalekta. Na temelju vlastitih terenskih istraživanja autorica analizira fonološke, morfološke i tvorbene značajke govora koji su u dosadašnjoj dijalektološkoj literaturi svrstani u istočni poddijalekt kajkavskoga goranskoga dijalekta. Prema donesenim kriterijima potvrđena je opravdanost klasifikacije ovoga poddijalekta u tri skupine. To su jugoistočna, središnja i sjeverozapadna   skupina.

72.

Maros, Zorica, 1975-
Nasilje u etničkim sukobima : etika otpora, odgovornosti i oprosta / Zorica Maros. - Sarajevo : Katolički bogoslovni fakultet ; Zagreb : Glas Koncila, 2018. - 292 str. ; 24 cm. - (Niz Radovi / Katolički bogoslovni fakultet ;   24)
Studija o prirodi i uzrocima nasilja, moralnosti i mogućnosti oprosta. Autorica iz perspektive teologije, sociologije i  psihologije ispituje biološke, društvene i kulturološke uzroke nasilja te sintetizira dosadašnja istraživanja o toj temi. Knjiga sadrži poglavlja: 'Nasilje u etničkim sukobima', 'Antropologija nasilja', 'Etika otpora', 'Oprost kao etika otpora učinjenom zlu'    i 'Perverzija normalnosti ili opći zaključak'.

73.

Marušić, Matko, 1946-
Mi Hrvati / Matko Marušić. - Zagreb : Medicinska naklada, 2018. - XI, 610 str. ; 25 cm. -   (Biblioteka Knjigolijek)
Zbirka u petnaest poglavlja objedinjuje više od stotinu pripovijetki autobiografske prirode. Autor progovara o svim aspektima života kroz vlastita ili iskustva bliskih ljudi, povezujući na taj način događaje iz suvremene hrvatske povijesti sa životima  običnih ljudi.

74.

Mihovilović, Maroje, 1945-
Kolači moje omame Vilme : slatki okusi Austro-Ugarske = Cakes my grandmother Vilma used to bake : sweet  delicacies from the bygone Austro-Hungarian times / Maroje Mihovilović ; [tekstovi Maroje Mihovilović & Željko Žutelija, urednik] ; [fotografije Berislava Picek] ; [prijevod Ivana Caccia & Tanja Tomaš, Edo Bosnar]. - Zagreb : Profil, 2018. - 163 str. : ilustr. ; 26 cm
Knjiga je rezultat autorova nastojanja da očuva sjećanje na svoju baku Vilmu Vukelić, iznimnu ženu, književnicu i intelektualku. Omama Vilma je, između ostalog, bila i vrsna kuharica koja je pripremala ukusna jela, a u autorovo sjećanje, kao i sjećanje drugih unuka koji su je iznimno voljeli, najviše su se usjekle njezine slastice. Dijelom obiteljske ostavštine ostala je i njezina bilježnica s receptima, koja se s vremenom djelomično oštetila, a u ovoj knjizi rekonstruirana je uz     pomoć slastičarskog tima hotela Esplanade. Odabrano je 35 recepata za kolače, kojima se nastojalo   oživjeti tradiciju i
običaje prošlog vremena. Time ova knjiga predstavlja i vrijednu gastronomsku baštinu te je svjedočanstvo građanske kulture  na prijelazu stoljeća. Svaki recept popraćen je fotografijom, a knjiga donosi i kratku povijest obitelji Vilme Vukelić, kao i zanimljive informacije o njezinu  životu.

75.

Mikac, Robert, 1974-
Kritična infrastruktura : platforma uspješnog razvoja sigurnosti nacija / Robert Mikac, Ivana Cesarec, Rick Larkin. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2018. - 296 str. ; 24 cm. - (Biblioteka  Polemos)
Autori u knjizi definiraju naslovni pojam te daju detaljan prikaz organizacija različitih sustava kritične infrastrukture, razvoj zaštite u Sjedinjenim Američkim Državama i Europskoj uniji te dosadašnja postignuća razvoja ovog područja u Hrvatskoj. Ujedno ističu sive zone i otkrivaju različite pristupe sigurnosti te pružaju analizu ključnih aspekata kritične infrastrukture pridonoseći razumijevanju problematike i suočavanju s izazovima među  praktičarima.

76.

Mitchell, David, književnik, 1969-
Kuća Slade / David Mitchell ; [s engleskoga preveo Saša Stančin]. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2018. - 219 str. ; 22   cm
U uskoj uličici, koju je lako ne primijetiti, nalaze se skromna željezna vratašca. Ako netko prođe kroz njih, ugledat će veličanstven, premda pomalo zapušten vrt i kuću nalik na palaču. Kada inspektor Edmonds, istražujući davni nestanak, uđe unutra, dočekat će ga privlačna udovica, vlasnica kuće, a uskoro će primijetiti i druge neobične stanare – dječaka i djevojčicu koji su, čini se, duhovi. No u kući Slade ništa nije kao što se čini, a inspektor Edmonds će to saznati na najteži način.

77.

Moning, Karen Marie, 1964-
Ljubav izvan vremena / Karen Marie Moning ; preveo Ruđer Jeny. - Zagreb : Stilus knjiga, 2018. - 321 str. ; 21 cm. - (Highlander ; knj. 1)
Škotska, godina 1513. Dekretom kralja Jakova veliki ratnik i još veći zavodnik Sidhawk Douglas, poznat kao Jastreb, mora oženiti ružnu i navodno ludu usidjelicu Janet Comyn. Međutim, ona iznenada umire, a osvetoljubivi vilinski kralj Finnbheara, kome je Jastreb bio zaveo ženu, domislit će se da zataškaju njenu smrt i podmetnu lažnu Janet Comyn koja će Jastreba kazniti neuzvraćenom ljubavlju. On se mora fatalno zaljubiti i za njom istinski patiti. Lažna Janet neće biti jedna od njegovih bezbrojnih avantura, ona mora biti potpuno neovisna i neosjetljiva na Jastrebov izgled, šarm i udvaranja, netko tko lijepe muškarce poput njega naprosto prezire. Izbor će pasti na Adrienne de Simone koju će luda po zadatku svoga   kralja
„dopremiti“ ravno iz 20. stoljeća iz Seatlea. Prva knjiga iz serijala "Ljubav izvan  vremena".

78.

Murakami, Haruki, 1949-
Muškarci bez žena / Haruki Murakami ; preveo Vojo Šindolić. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2019. - 219 str. ; 23  cm
Zbirka od sedam pripovijedaka o muškarcima bez žena i (njihovoj) osamljenosti. U posljednjoj priči, po kojoj je nazvana  cijela zbirka, japanski pisac piše: „Sasvim je lako postati jedan od muškaraca bez žene. Dovoljno je duboko zavoljeti jednu ženu koja potom ode nekom drugom muškarcu.“ Ova jednostavna konstatacija u zbirci je ispisana u sedam različitih pripovjednih varijeteta raznolikog zapleta i strukture, te specifičnog humora gorkog okusa. Njegovi junaci tako postaju   najbolji prijatelji sa ženinim ljubavnicima, prepuštaju svoju ljubav prijatelju, kopne zbog neuzvraćene ljubavi, primaju  obavijest o smrti davne ljubavi u sitne sate i pri tom otkrivaju najskrovitije zakutke ljudskih   duša.

79.

Najbar-Agičić, Magdalena, 1970-
Druga Republika : Poljska u međuraću : (1918-1939) / Magdalena Najbar-Agičić ; [karte izradio Ivica Rendulić]. -   Zagreb
: Srednja Europa, 2018. - 123 str., [4] str. sa zemljop. kartama ; 20  cm
Po završetku Prvog svjetskog rata, neočekivano je omogućena samostalnost poljske države, a krajem 1918. godine na čelo obnovljene II. Poljske Republike, dolazi Józef Piłsudski, cijenjeni vojni zapovjednik. Autorica donosi prikaz gospodarskih, društvenih i političkih prilika u razdoblju do napada Hitlerove Njemačke i Sovjetskog Saveza te ponovnog komadanja Poljske u Drugom svjetskom ratu.

80.

Obrazac JOPPD : primjeri popunjavanja
Obrazac JOPPD : primjeri popunjavanja / Irena Đurica ... [et al.]. - Zagreb : TEB - Poslovno savjetovanje, 2018. - 418 str. : graf. prikazi ; 27 cm
Godina 2018. je četvrta godina sastavljanja i podnošenja Obrasca JOPPD koji je uveden temeljem Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak. Knjiga je treće izdanje koje obrađuje tematiku i problematiku sastavljanja Obrasca JOPPD, a dopunjena je primjerima u skladu s važećim zakonima. Autori su pokušali obraditi primjere i slučajeve   koji se najčešće javljaju u praksi, a odnose se na dohodak od nesamostalnog rada, neoporezive primitke, drugi dohodak, dohodak od kapitala, ostale isplate, obrtnike, ispravak i dopuna obrasca JOPPD i pravni   okvir.

81.

Ogurlić, Dragan, 1963-
Gdje Perun spava : (jadranske legende) / Dragan Ogurlić ; ilustrirao Vjekoslav Vojo Radoičić. - Rijeka : Naklada Val, 2018. - 210 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Monografije / Naklada Val ; knj.  3)
Zbirka literarnih zapisa, nastala slijedom istraživanja legendi, predaja i povijesnih kontroverzi vezanih za obalu Jadrana i otoke. Autor prepričava legende od Savudrije do Boke kotorske, dajući im povijesni, etnološki i socijalni okvir. Priče su ilustrirane vedrim tonovima Voje  Radoičića.

82.

Parys, Magdalena, 1971-
Mađioničar / Magdalena Parys ; prevela s poljskog Tanja Miletić Oručević. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 485 str. ; 23  cm
Fotoreporter Gerhard odlazi u Sofiju na hitan poziv svog poznanika Franka Derbacha, koji je dvadeset godina radio u Uredu za dokumentaciju Stasija. U tjeskobnom i nestrpljivom telefonskom razgovoru rekao je samo da je otkrio nešto jako važno.    U trenutku kada su se trebali suresti, Gerhard će ugledati dvojicu nepoznatih kako Franka nasilno odvode do automobila i nekud odvoze. No Frank je ipak prethodno uspio Gerhardu poslati ono što je otkrio. Šokiran, svjestan da mu je glava u torbi zbog materijala koji svjedoče o strašnim zločinima političara, Gergard bježi prvim avionom u Berlin. Tamo će se zateći i   Frank - policija će ga pronaći kao žrtvu rijetko viđenog monstruoznog zločina… Kreće potraga u koju se uključuju apatični inspektor Kowalski i televizijska novinarka Dagmara Bosch, kći Gerhardovog ubijenog prijatelja Boszewskog, za koga je  otkrio da je ubijen u Bugarskoj 1980. godine, prilikom pokušaja bijega preko granice. S vremenom će se sve jasnije     ukazivati obrisi davne operacije "Mađioničar", kao demona mračne prošlosti, u kojoj su nestali mnogi koji su željeli pobjeći preko željezne zavjese na Zapad. Za ovaj roman autorica je dobila Nagradu Europske Unije za   književnost.

83.

Pelanowski, Augustyn, 1963-
Od duha do uha : napravi korak prema radosti svoje duše / Augustyn Pelanowski ; [prijevod s poljskog jezika Ljudevit Luka Madunić]. - Koprivnica : Figulus, 2018. - 299 str. ; 21 cm
Kroz zbir osobnih biblijskih meditacija duhovnik u pavlinskoj bogosloviji u Krakowu, poznavatelj i prevoditelj Svetog pisma, povezuje svoje razumijevanje i doživljaj Biblije s općeljudskim osjećajima straha, neprihvaćenosti, čežnje za ljubavlju i    tihom radošću te zaključuje da su ljudi pozvani činiti milosrđe. Milosrđe je vještina i nije jednostavno jer nikad nije isto, jer    ni jedna situacija niti jedan čovjek nije isti, fasciniran neponovljivošću svakog trenutka i neprekidnim promjenama koje se u nama događaju, zdušno podupire rad na  sebi.

84.

Petković, Rajko, 1972-
Američki animirani film do 1941. godine / Rajko Petković. - Zadar : Sveučilište u Zadru, 2018. - 311 str. : ilustr. ; 24 cm Istraživačko-sintetički pregled evolucije američkog animiranog filma, od začetaka u karikaturi i humorističnom crtežu pa do prijelomne 1941. godine, koja označava začetak modernističke animacije. Knjiga sadrži poglavlja: 'Oblikovni modeli rane animacije', 'Desete godine – razvoj tehnoloških temelja i profiliranje animacije kao samostalne umjetničke forme', 'Dvadesete godine – braća Fleischer, Messmer i pojava Disneyja' te 'Od zvučne revolucije do dugometražnih animiranih filmova – američka animacija od 1928. do 1941.  godine'.

85.

Pintarić, Hrvoje, 1965-
Elektrokardiografske metode u svakodnevnoj praksi / Hrvoje Pintarić i suradnici. - Zagreb : Medicinska naklada, 2018. - XI, 170 str. : ilustr., graf. prikazi ; 24 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i  priručnici)
U praktičnom priručniku o EKG-metodama, nakon uvodnog poglavlja o anatomiji i fiziologiji provodnoga sustava srca i osnovama EKG-a, nižu se poglavlja koja uključuju sažet teorijski uvod i kardiogram karakterističan za srčane bolesti ili poremećaje rada srca, njegovo tumačenje i terapiju. Udžbenik je namijenjen studentima medicinskih i stomatoloških fakulteta, studentima zdravstvenih veleučilišta, ali i liječnicima hitne i obiteljske medicine i drugih specijalnosti, koji moraju   u kratkom vremenu prepoznati životno ugroženog bolesnika i što je brže moguće započeti   liječenje.

86.

Pjesma o Cidu : dvojezično izdanje
Pjesma o Cidu : dvojezično izdanje / preveo i priredio Mate Maras. - Zagreb : Matica hrvatska, 2018. - 303 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Posebna izdanja / Matica hrvatska)
Jedna od najpoznatijih srednjovjekovnih epskih pjesama temeljno je djelo španjolske književnosti. U preko 3700 stihova složenih u tri pjevanja pripovijeda se o životu i djelima stvarne povijesne osobe, narodnog junaka po imenu Rodrigo Ruy   Diaz de Vivar, koji je ostao upamćen kao El Cid Compeador, Cid Osvajač, a živio je u drugoj polovici 11. stoljeća, u vrijeme borbi s Maurima. Spjev počinje u trenutku kada je kralj Alfonso prognao Cida na temelju lažnih optužbi, te je Cidov glavni    cilj da povrati svoju čast i vrati se u kraljevu milost nakon što svoju zemlju oslobodi od maurske vlasti. Legenda o junaku   Cidu imala je velik utjecaj na španjolsku i europske književnosti, a 2007. godine proslavljena je 800. obljetnica slavnoga    epa. Ovo je prvi prijevod na hrvatski jezik, koji u najvećoj mjeri sadržajem i formom slijedi   original.

87.

Plavljanić-Širola, Sanja, 1963-
Život u čarobnom toku : 7 jednostavnih ključeva za povezivanje s čarolijom / Sanja Plavljanić-Širola. - Zagreb : Sretan dan, 2018. - 288 str. : ilustr. ; 23  cm
Na jednostavan i široj publici razumljiv način autorica prenosi osobno iskustvo i otkrića o Čarobnom toku te konkretne načine kako se povezati s njim i prizvati što više čudesnog u život. Priče iz njenog života i života polaznika radionica 'Ostvarivanja želja, koje vodi već deset godina, svjedoče da Čarobni tok stalno postoji i da je na dohvat ruke čak i u najtežim trenucima.

88.

Poore, Michael
Deset tisuća života : [roman] / Michael Poore ; s engleskoga prevela Duška Gerić Koren. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2018. - 308 str. ; 23 cm
"Ovo je priča o mudracu zvanom Milo. Počinje onoga dana kad ga je pojeo morski pas". Duhovite uvodne rečenice knjige daju naslutiti da će 9995 Milovih života, od kojih je neke proveo kao glista, a neke u osvajanju novih galaksija, autor  prikazati na osebujen način. Milu je ostalo još 5 života, 5 prilika da se stopi s Naddušom ili će njegova duša otići u   ništavilo. U trenucima između pojedinih života on je u ljubavnom odnosu sa Suzie, a Suzie je ni manje ni više nego   Smrt.

89.

Prijatelj-Pavičić, Ivana, 1965-
Schiavoni : umjetnici, nacija, ideologija / Ivana Prijatelj Pavičić. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2018. - 365 str. : ilustr. ; 24 cm
Naziv Schiavoni stoljećima je bio oznaka za južne Slavene, tako i Hrvate, koji su živjeli na području Apeninskog poluotoka, Osmanskog te Habsburškog Carstva, a tako su nazivali i mnoge umjetnike iz te zajednice izvan granice svojeg zavičaja   od
15. do 19. stoljeća. Neki od njih su Ivan Duknović, Andrija Medulić, Juraj Klović, Federiko Benković, Frane Vranjanin, Juraj Ćulinović…Autorica, redovita profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu, u knjizi iznosi povijesni pregled predodžbi o umjetnicima Schiavonima od 15. stoljeća do danas, obraćajući posebnu pažnju izvornim imenima u odnosu na kroatizirane inačice. Na kraju knjige je opsežna bibliografija, dok se biljejška o autorici nalazi na koricama knjige.

90.

Primorac, Damir, 1969-
Europski uhidbeni nalog : teorija i praksa / Damir Primorac. - Zagreb : Alfa, 2018. - 435 str. ; 25 cm. - (Scientiae et artes)
Knjiga o europskom uhidbenom nalogu uz prikaz sudske prakse. U pet se poglavlja, nakon uvodnog, europski uhidbeni   nalog promatra sa strane pravne stečevine Europske unije, zatim slijede hrvatska pravna rješenja, statistički pregled     izdanih i izvršenih naloga. Posljednje poglalje sadrži niz priloga, najvažnije okvirne odluke i direktive Vijeća Europske unije i Europskog parlamenta i Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim  stvarima.

91.

Quinn, Julia, 1970-
Tajna njegova poljupca : [roman iz serije o obitelji Bridgerton] / Julia Quinn ; s engleskog prevela Dragana Grozdanić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 297 str. ; 20 cm. - (Kraljice ljubavnih roman ; knj.  82)
Ljubavni roman smješten u romantično okruženje visokog društva 19. stoljeća. Gareth se nikad nije dobro slagao sa svojim ocem – točnije rečeno, jedan drugoga ne mogu podnijeti. Upravo zato u nasljedstvo neće dobiti ništa osim starog   obiteljskog dnevnika, no želi li ga pročitati, mora naći nekoga tko će mu prevesti dnevnik s talijanskog. Prilika će   se
ukazati u Hyacinth, neobičnoj i pametnoj djevojci koju prosci zaobilaze jer je previše ponosna i brza na jeziku. No protiv svoje volje, u Garethovoj blizini Hyacinth se pretvara u zbunjenu djevojku koja čezne za   romansom.

92.

Radošević, Velimir
Posebni postupak ovrhe - predaja djeteta : (prisilno oduzimanje i predaja djeteta) na temelju pravomoćne i ovršne sudske odluke / Velimir Radošević. - Rijeka : Paradox, 2018. - 256 str. ; 25  cm
Knjiga s nizom primjera sudskih odluka iz sudske prakse posebnog postupka ovrhe zbog predaje djeteta, kao i tekstova relevantnih propisa kojima autor nastoji prikazati kako bi sudovi trebali tumačiti i primjenjivati razmatrani institut. Knjiga sadrži dva posebna dijela, od kojih prvi sadrži ogledne primjerke, a drugi pravne izvore, međunarodne pravne izvore, protokole Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, i niz drugih konvencija vezanih uz prava djeteta, Deklaraciju o pravima djeteta UN, te ključne hrvatske propise - Ustav, Obiteljski i Ovršni zakon, kao i pravilnik za postupanje u ovakvim slučajevima.

93.

Reve, Gerard, 1923-2006
Večeri : zimska priča / Gerard Reve ; s nizozemskoga prevela Romana Perečinec. - Zagreb : Disput : Hrvatsko filološko društvo, 2018. - 251 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Književna smotra)(Na tragu  klasika)
Prvijenac roman nizozemskog autora vraća nas u poslijeratni Amsterdam, točnije u 1946. godinu. Roman detaljno opisuje deset tjeskobnih dana u životu povučenog mladića Frits van Egtersa koji se jednog jutra probudio nakon groznog sna i do kraja romana samo želi "potrošiti" svoje vrijeme. Iako je priča puna i tipičnih amsterdamskih motiva, opisa stvarnosti, pa i dijaloga koji su ponekad puni anegdota i viceva, prevladava atmosfera tjeskobe, besmisla, straha te je roman po izlasku šokirao čitatelje prikazom svijeta bez iluzija i dosadne rutine svakodnevnog   preživljavanja.

94.

Roksandić, Drago, 1948-
Čovjek i prostor, čovjek u okolišu : [ekohistorijski ogledi] / Drago Roksandić. - Samobor : Meridijani : Društvo za    hrvatsku povjesnicu : Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta, 2018. - 431 str. : ilustr., zemljop. karte ; 28  cm
Izbor dvadeset i četiri opsežna rada autora, redovitog profesora na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, objavljenih od 1990-ih godina do danas, propitivanje je niza problema primijećenih u prostoru i okolišu kroz ljudsku povijest, težište je na razdoblju ranoga novog vijeka i moderne povijesti. 'Od humane geografije do ekohistorije',  'Ekohistorijski ogledi', 'Od prostora prema okolišu i od okoliša prema prostoru', 'Kartografske konstrukcije prostora', naslovi    su ključnih poglavlja ovog opsežnog  djela.

95.

Ropac, Darko, 1947-
Socijalno i zdravstveno zakonodavstvo / Darko Ropac, Ina Stašević. - Zagreb : Medicinska naklada : Hrvatsko katoličko sveučilište, 2018. - XIII, 219 str. : graf. prikazi ; 24 cm. - (Biblioteka Udžbenici Hrvatskog katoličkog   sveučilišta)
Autori u udžbeniku obrađuju ustavne osnove socijalnih i zdravstvenih zakona Republike Hrvatske i Europske Unije, ističući najvažnije iz petnaest zakona iz područja socijalnog i zdravstvenog zakonodavstva te etičkog kodeksa medicinskih     sestara. Udžbenik je napisan na jasan način bez spominjanja pojedinih članaka sumirajući najvažnije iz zakona uz kraća pojašnjenja. Na kraju je sadržan popis svih zakonskih i podzakonskih akata vezanih uz zdravstvo u RH.

96.

Schuler, Kate
Kako postati vegan : zašto, kako i sve što vam treba kako biste lako postali vegan / [autorica teksta Kate Schuler] ; [prijevod Nenad Patrun]. - Zagreb : Planetopija, 2018. - 182 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka  Planetopija)
U vodiču veganske prehrane nižu se razlozi prelaska na biljnu prehranu: okrutan odnos prema životinjama, vlastito zdravlje i odnos prema okolišu. Prikazani su načini kako kombinirati biljnu hranu koja je ukusna i sadrži sve što je ljudskom tijelu potrebno. Sastavljeni su jelovnici koji olakšavaju osmišljavanje zdravih obroka koji mogu biti samo iskušavanje nečeg novog    i izlazak iz kolotečine, kao i postupni prijelaz na veganstvo. Šire i potpunije informacije o prehrani, zdravlju, restoranima, veganskim proizvodima, kupovini, preporučenom štivu i filmovima te nizu biljnih recepata čitatelji mogu naći na mrežnoj stranici veganuary.com.

97.

Scott, Trevor
Varljiva igra / Trevor Scott ; prevela Vida Lapaine. - Zagreb : Krug knjiga, 2018. - 239 str. ; 21 cm. - (Detektivske priče Tonyja Carusa)
Kad ga je Američka služba za zaštitu riba i divljači angažirala za pronalazak azijskih lovaca i krijumčara crnih medvjeda, sobova i jelena Tony Caruso nije bio svjestan u koju će opasnost dovesti sebe i svoju obitelj. Prateći trag krivolovaca, oko kojih se polako steže obruč, dolazi do azijskih bandi San Francisca i Seattla istovremeno izlažući sebe velikoj opasnost. Tonyjev opstanak sada ovisi samo o njemu samome, vojnoj obuci koju je prošao i njegovom omiljenom pomoćniku šnauceru, bivšem njemačkom vojnom  psu.

98.

Sheen, Fulton John, 1895-1979
Stvoreni za sreću : ključ za svrhovit život / Fulton J. Sheen ; [prijevod Ivana Krencer]. - Split : Verbum, 2018. - 183 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Verbum ; 134)
Osim što je postigao velik uspjeh na američkoj televiziji, autor knjige nadbiskup Fulton Sheen napisao je velik broj uspješnica posvećenih duhovnosti i smislu života. Knjiga je svojevrstan priručnik u kojem autor poziva čitatelja na promišljanje o vlastitom bitku i o ulozi čovjeka kao duhovnog bića. Pitanjem „Jesi li zaista sretan?“ autor otvara vrata čitatelju i lagano ga uvodi u tajnu tumačenja istinske sreće te raznim primjerima objašnjava da kršćanstvo nije etički sustav, već da se ono sastoji u osobnom odnosu s Isusom   Kristom.

99.

Sheers, Owen, 1974-
Vidio sam čovjeka / Owen Sheers ; prevela s engleskog Tatjana Radmilo. - Zagreb : Hena com, 2018. - 317 str. ; 23   cm
Psihološki triler nagrađivanog velškog književnika prati sudbinu glavnog lika Michaela Turnera između Londona, New Yorka   i pustinje Nevade, koji se nakon tragičnog gubitka supruge seli u London. Ubrzo se sprijateljuje sa susjedima -   četveročlanom obitelji Nelson, čije prijateljstvo u početku na njega ima terapeutski učinak, ali nova tragedija stubokom sve mijenja. Michael skriva tajnu i proganja ga osjećaj  krivnje.

100.

Simoni, Marcello, 1975-
Labirint na kraju svijeta / Marcello Simoni ; s talijanskoga prevela Ira Martinović. - Zagreb : 24sata, 2018. - 348 str. ;   21
cm
Trgovac relikvija i ukletih knjiga Ignazio iz Toleda naći će se pod sumnjom ubojstva – u Napulju se događaju neobjašnjivi zločini, a način ubojstva ostavlja dojam da je ubojica u dosluhu sa samim vragom. Ignazio će se naći pod istragom strogog inkvizitora Konrada von Marburga, a od lomače ga može spasiti samo razrješenje zagonetke – tko su luciferijanaci, pripadnici tajne sekte skrivene u palači kralja Fridrika II., što kriju i zašto su spremni na sve da bi sačuvali svoju tajnu?

101.

Stanley, Jason, 1969-
Kako funkcionira fašizam : politika "mi protiv njih" / Jason Stanley ; s engleskoga prevela Valentina Briški. - Zagreb : 24 sata, 2018. - 178 str. ; 21 cm
Kao cijenjeni filozof i stručnjak za propagandu, autor u deset poglavlja prikazuje i analizira osnove fašističke politike te ukazuje na pojave fašističkih tendencija u politici današnje Mađarske, Poljske, Indije, Mjanmara i Sjedinjenih Američkih Država. Posebno se naglašavaju paralele između porasta fašizma tijekom 30-ih godina 20. stoljeća i politike današnjeg SAD-a.

102.

Šimac, Jagoda, 1962-
Svarogovi miljenici : roman / Jagoda Šimac. - Split : Naklada Bošković, 2018. - 315 str. : slika autorice ; 21 cm. - (Biblioteka Suvremena proza ; 124)
Autorica kroz radnju romana prikazuje božanstva i polu-božanstva slavenskog panteona, uz pojavu i drugih nadnaravnih   bića poput vještica, divova, kiklopa, zmajeva itd. Zli, prijetvorni i pohotni Črt uz pomoć vještice More pokušava oteti Zoru Danicu, Čuvaricu svjetla i ljubavi i nositeljicu čarobnog gorućeg kamena Alatira, koju štite braća Svantevid i Tatomir te drugi zaštitnici. Protagonisti i antagonisti na dijametralno su suprotnim stranama u vječnoj borbi između dobra i zla, a radnja se  prati iz obje perspektive.

103.

Šimičić, Lucija, 1976-
Arbanaški na raskrižju : vitalitet i održivost jednog manjinskog jezika / Lucija Šimičić, Klara Bilić Meštrić. - Zagreb : Srednja Europa, 2018. - XII, 220 str. ; 24 cm
U ovoj sociolingvističkoj studiji autorice se fokusiraju na zajednicu govornika koja se služi arbanaškim jezikom, odnosno na one koje se s njim identificiraju te one koji tek žele postati dijelom te jezične zajednice. Knjiga se uglavnom temelji na podacima prikupljenim i analiziranim u okviru projekta "Promicanje višejezičnosti u Zadru:   etnojezični vitalitet Arbnasa".
Kroz prikaz i analizu kvalitativnih podataka, kao i kritičko propitivanje prikladnosti različitih teorijskih okvira u istraživanju manjinskih jezičnih zajednica, ovo je jedan od načina razumijevanja čimbenika koji utječu na percepciju identiteta, jezika i jezičnih praksi Arbanasa danas, kao i propitkivanje opstanka spomenutog jezika u   budućnosti.

104.

Šmidt, Milijana, 1944-
Volim te zauvijek / Milijana Šmidt. - Zagreb : vlast. nakl. ; Imotski : Matica hrvatska, Ogranak Imotski, 2018. - 139 str. ; 20 cm
Pisan kao izravno obraćanje voljenoj osobi koje više nema, autorica u romanu kroz cijeli spektar emocija i misli retrospektivno nijansira razne segmente svog života - od mladosti, ratnih događanja koja su obilježila sudbinu hrvatskog naroda, obiteljskih fragmenata, vjere u Boga…

105.

Šolić, Mladen, 1959-
Ekologija zajednica i ekosustava / Mladen Šolić. - Zagreb : Golden marketing - Tehnička knjiga ; Split : Institut za oceanografiju i ribarstvo, 2018. - 350 str. : ilustr. ; 31  cm
U knjizi se iznose temeljni koncepti bioloških zajednica i ekosustava kao i kratki povijesni pregled razvoja tih koncepata. Obrađuje se ekologija zajednica i ekologija ekosustava. Knjiga je prvenstveno namijenjena studentima iz područja biologije    i ekologije mora i morskog ribarstva ali i studentima niza primijenjenih znanosti: šumarstva, poljoprivrede, agronomije i  sličnih usmjerenja koja se bave zaštitom prirode. Upotpunjena je nizom jednostavnih i    životnih primjera.

106.

Špelić, Danijel, 1979-
Odjeci / Danijel Špelić. - Zagreb : Nova knjiga Rast, 2018. - 354 str. ; 21  cm
Napeti triler s elementima nadnaravnog. Kada dobije ponudu da se preseli u kuću na izoliranom seoskom imanju u  Slavoniji i nadgleda radove, Domagoj očekuje lagan i dosadan posao. No monotoniju ubrzo prekidaju neobični šumovi, koraci i hladnoća koji mu noću ne daju spavati. Par desetljeća ranije, obitelj koja je živjela na imanju skončala je tragično, trostrukim ubojstvom i jednim samoubojstvom. Isprva se Domagoj nije obazirao na tu priču, ali morat će početi povezivati konce – ili posumnjati da gubi  razum.

107.

Tatarin, Milovan, 1965-
Na korist i zabavu Slavonaca : rasprave i prilozi slavonskoj   književnoj kulturi 18. i početka 19. stoljeća / Milovan Tatarin.
- Zagreb : Matica hrvatska, 2018. - 814 str. ; 22 cm. - (Biblioteka  Tragovi)
Autor se u ovom djelu posvećuje starim, slabije poznatim tekstovima, velikim dijelom slavonskim kalendarima. Proučavanje prilika i uvjeta rada književnika, čitateljskih želja i potreba, teškoća u opismenjivanju stanovnika Slavonije u osamnaestom stoljeću i uloge koju su odigrali pučki kalendari u oblikovanju čitateljskih navika, neke su od tema kojima se bavi ova knjiga.

108.

Tokarczuk, Olga, 1962-
Knjige Jakubove ili Veliko putovanje preko sedam granica, pet jezika i tri velike religije, ne računajući male / Olga Tokarczuk ; preveo s poljskog Mladen Martić. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 900 str. : ilustr. ; 23  cm
Višestruko nagrađivana suvremena poljska autorica u ovom romanu putem cijele galerije zanimljivih likova, a ponajprije kroz  lik spretnog trgovca i karizmatičnog propovjednika Jakuba Franka, kabalista, svojevrsnog Mesije, koji će svoje židovske sljedbenike odvesti na put katoličke vjere, daje grandioznu sliku Poljske 18. stoljeća. Priča je to i o    sudbini poljskih Židova,
o traganju za poljskim identitetom, u kojoj se isprepliću povijest i fikcija, obiteljsko i društveno, vjera i hereza te umnogome zrcale korijeni današnje Poljske.

109.

Toller, Ernst, 1893-1939
Hinkemann : tragedija u tri čina / Ernst Toller ; s njemačkoga preveo Boris Perić. - Zagreb : Ex libris, 2018. - 129 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka ex libris. Niz ekspresionizam ; knj.  8)
Angažirana politička drama, koju je Toller napisao u zatvoru 1921. i 1922. godine. Glavni lik vraća se iz Prvog svjetskog    rata kao invalid te se pokušava bezuspješno uklopiti u mirnodopski život tražeći posao i spašavajući narušene bračne  odnose, a na koncu se zapošljava u cirkusu. Hinkemann, (u prijevodu šepavac), razočaran svime u što je do tada vjerovao, oduzima si život. Univerzalna tema povratka ratnika, emotivnog, intelektualnog i fizičkog bogalja, ujedno je i tema obespravljenih ljudi koje bespoštedno iskorištava vladajuća politička garnitura. Drama je u Njemačkoj izvođena sve do dolaska nacista na vlast 1933. godine, kada i autor emigrira u  SAD.

110.

Tomaš, Stjepan, 1947-
Oporuka i druge novinske priče / Stjepan Tomaš. - Bizovac : Ogranak Matice hrvatske, 2018. - 214 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Klen ; knj. 9)
Zbirka priča nagrađivanog autora koji je do sada objavio dvadesetak knjiga, u kojoj su sabrane novinske priče iz stvaralačkog razdoblja od pedesetak godina. Priče su raznolike tematike; povijesne, ratne, ljubavne, psihološke, socijalne, suvremene, a često su vezane uz Domovinski rat i njegov utjecaj na sudbinu   ljudi.

111.

Turudić, Marko, 1983-
Komentar Zakona o javnoj nabavi / Marko Turudić. - Zagreb : Zgombić & Partneri - nakladništvo i informatika, 2018. - IX, 857 str. ; 24 cm
Opsežna knjiga kojom se nastoji korisnicima javnog sektora olakšati primjenu Zakona o javnoj nabavi koji je na snazi od 1. siječnja 2017. godine. Komentar se temelji na usporedbi odredaba Zakona s odredbama Regulatornog okvira za javnu nabavu Europske unije iz 2014., analizi prakse Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, Ustavnog suda Republike Hrvatske, Suda Europske unije te znanstvenoj i stručnoj literaturi. U knjizi su navedeni brojni primjeri iz sudske prakse, a na kraju se nalaze kazalo pojmova i opsežan popis literature.

112.

Ulickaja, Ljudmila Evgen'evna, 1943-
Jakovljeve ljestve / Ljudmila Ulicka ; preveo s ruskoga Igor Buljan. - Zaprešić : Fraktura, 2019. - 567 str. ; 24   cm
Obiteljska saga obuhvaća živote nekoliko generacija. Autoričin stil proteže se od fiktivne naracije do korištenja vlastite epistolarne ostavštine, u okvirima ruske povijesti od 1907. do 2011. godine. Okosnicu romana čini problematika obiteljske razdvojenosti u srazu povijesnih, društvenih i kulturoloških mijena. Početak priče je izravan u činu predstavljanja svih naraštaja odjednom. Upoznajemo tako lik Nore Osecke, kazališne umjetnice, u novoj životnoj ulozi majke, koju otac obavještava o smrti njene bake Marusje. Nora nasljeđuje škrinju od vrbovine s pismima koja svjedoče o životu njena djeda Jakova, nesuđenog glazbenika. Spisateljica u fabulu upliće tematske motive umjetnosti, kroz vizure kazališta, plesa i glazbe, ukazujući na snagu ljepote i kreativnosti kao pokretača ljudske   egzistencije.

113.

Vogel, Amos, 1921-2012
Film kao subverzivna umjetnost / Amos Vogel ; s engleskoga prevela Tihana Klepač. - Zagreb : Mizantrop, 2018. - 347 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Artizan)
Knjiga filmskog autora, antologičara i organizatora filmskog života Amosa Vogela smatra se jednom od najvažnijih knjiga koje se tiču filmske kulture i umjetnosti, a njegove su analize filmova postale kanonske. Brojni filmovi o kojima Vogel piše    u ovoj knjizi bili su prešućivani i cenzurirani, no kasnije su postali dio kanona. Vogel je pripadao filmskom društvu "Cinema 16" koji je osnovao 1947. godine sa suprugom Marciom. To je društvo razvilo široku paletu političkih uvjerenja i estetskih preferencija, a u knjigu je uvršteno i mnogo više filmova od broja filmova koji bi se tijekom jedne godine prikazivali u tom društvu. Knjiga je podijeljena na četiri veća poglavlja: 'Subverzija forme', 'Subverzija sadržaja', 'Zabranjene filmske teme' i 'Prema novoj svijesti'. Na kraju se nalazi indeks naslova filmova na hrvatskom jeziku, indeks izvornih naslova filmova,   indeks redatelja te bibliografija.

114.

Ward, Annie
Oštećeni / Annie Ward ; prevela Vesna Valenčić. - Rijeka : Leo commerce, 2018. - 370 str. ; 21 cm. -   (Biblioteka Leo)
Psihološki triler. Maddie i Ian upoznaju se na egzotičnom putovanju i odmah se zaljube jedno u drugo, ali njihov odnos nije nimalo tipičan. Ian je vojnik u borbi protiv terorizma i sudjeluje u brojnim tajnim misijama koje mu donose mnogo novca, ali i ostavljaju traga na njegovoj psihi. Kada svoju turbulentnu vezu okrune brakom, Maddie se konačno nada skladnom obiteljskom životu. No Ian teško zaboravlja ratne užase i sve se češće noću zatvara u zaključani podrum, a njegova    tjeskoba počinje Maddie tjerati strah u  kosti.

115.

Williams, Tennessee, 1911-1983
Noć iguane : izabrane priče / Tennessee Williams ; odabrao, preveo s engleskog i priredio Vojo Šindolić. - Zagreb : Meandar, 2018. - 236 str. ; 20 cm. - (Edicija Meandar ; knj.  136)
Ova zbirka izabranih pripovjedaka i pisama jednog od vodećih američkih dramatičara 20. stoljeća svjedoči da je njegov literarni genij bio podjednako izražajan i u formi kratke proze. Zbirci, umjesto uvoda, prethodi intimna reminiscencija na oca pod naslovom "Čovjek iz dubokog, mekog naslonjača". Neke od priča, uključujući i naslovnu, zapravo su prozne verzije njegovih drama, a sve su prožete duboko osobnim elementima, uključujući piščev kompleksan odnos s ocem i sestrom      koji mu je obilježio čitav život. Blizak prijatelj okarakterizirao je autora kao radoholičara koji bi svaki dan   započinjao
pisanjem. Svojom otvorenom homoseksualnošću, te sklonošću raznim ovisnostima, uzburkao je duhove vremena. Opus će mu ostati zapamćen po dubokom razumijevanju ljudske  prirode.

116.

Zla prošlost : suočavanje s prošlošću koja  opterećuje
Zla prošlost : suočavanje    s prošlošću koja opterećuje / priredila i s poljskoga prevela Magdalena Najbar-Agičić. - Zagreb
: Srednja Europa, 2018. - 211 str. ; 24 cm
Zbornik sadrži sedam tekstova europskih autora okupljenih oko teme suočavanja s prošlošću u zemljama komunističkog režima te zločina komunističkih i nacističkih vlasti. Tekstovi govore o politici i kulturi sjećanja Poljske, Litve, Latvije,    Estonije, Ukrajine, Rusije i Španjolske, ali su na mnogim razinama usporedivi s aktualnim stanjem u Hrvatskoj, koje se manifestira u primjerima poput (pre)imenovanja ulica i trgova, odnosa prema spomenicima i općenito odnosa prema novijoj povijesti.

117.

Znanstveni skup Poljsko-hrvatske veze kroz stoljeća (2016 ;  Kraków)
Poljsko-hrvatske veze kroz stoljeća : povijest, kultura, književnost : zbornik radova sa znanstvenog skupa Zwiazki polsko-chorwackie na przestrzeni wiekow : historia, kultura, literatura : Krakow, 8-9. VI. 2016. / uredili Maciej Czerwiński i Damir Agičić. - Zagreb : Srednja Europa, 2018. - XI, 218 str. : ilustr. ; 25  cm
Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa organiziranog u povodu 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske koji je održan u Krakovu, sadrži osamnaest naslova na temu kulturnih, političkih, povijesnih i znanstvenih hrvatsko-poljskih veza od najranijih kontakata, preko XVI. do XXI.  stoljeća.

118.

Zupan, Zdravko, 1950-2015
Maurović, Lobačev, Jules, Sulić / Zdravko Zupan ; priredio Veljko Krulčić. - Zagreb : Udruga Art 9, 2018. - 351 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka "Strip i stripologija" ; knj.  2)
Priređivač donosi stripofilsko putovanje kroz povijest stripa, strip autora, revija, s ciljem odavanja počasti Zdravku Zupanu, uredniku i histografu poznatom po izučavanju domaće strip scene 30-ih, 40-ih i 50-tih godina 20. stoljeća U knjizi su      sadržani eseji, studije, kritike, portreti, izdavačke recenzije, stripografije o povijesti domaćeg stripa, tadašnjim autorima i revijama, a poseban dio posvećen je Andriji Mauroviću, začetniku stripa u Hrvatskoj. Za kraj je ostavljen priređivačev intervju  sa Zdravkom Zupanom.

119.

Žanić, Ivo, 1954-
Barjak na planini : politička antropologija rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini 1990-1995. / Ivo Žanić. - Zagreb : Srednja Europa, 2018. - VIII, 457 str., [16] str. s tablama ; 24  cm
Na temelju autorove knjige iz 1998. godine, "Prevarena povijest. Guslarska estrada, kult hajduka i rat u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini 1990-1995. godine.", objavljeno je 2007. godine prošireno izdanje na engleskom jeziku. Autor u ovom dorađenom hrvatskom izdanju, uz upotrebu dodatnih bibliografskih jedinica i minimalne stilske dorade, daje opsežan, ali čitljiv pogled na utjecaj mitologiziranih verzija povijesti i nacionalnih epova na ratove iz 1990.-ih   godina.

120.

Živković, Marija, etnologinja, 1979-
Braća Seljan kroz prašume i pustinju = Seljan brothers in wilderness and desert / Marija Živković ; [prijevod na engleski Dijana Ćurković] ; [prijevod sa španjolskog Ana Bunčić]. - Zagreb : Etnografski muzej u Zagrebu, 2018. - 151 str. : ilustr. ;   28 cm
Katalog izložbe građe Etnografskog muzeja u Zagrebu koja rasvjetljuje istraživački rad braće Mirka i Steve Seljana, hrvatskih putnika i istraživača. Katalog je na hrvatskom i engleskom  jeziku.

121.

Žmirić, Zoran, 1969-
Pacijent iz sobe 19 : roman / Zoran Žmirić. - 2. izd. - Zagreb : Hena com, 2018. - 204 str. ; 21 cm. - (Biblioteka  Verbarij
; knj. 41)
Drugo izdanje osmog romana riječkog književnika, kolumnista i rock glazbenika napisanog prividno u formi dijaloga glavnog lika Vanje Kovačevića i psihijatra, dvadeset i pet godina nakon sudjelovanja u Domovinskom ratu, zapravo je roman  monolog izgubljene, ratom uništene generacije koja je odrastala 80-ih godina 20. stoljeća, izgovoren naizust. Dotiče se     autor i danas aktualnih tema nepotizma, korupcije i zataškavanja kriminalnih   radnji.