Novi naslovi - studeni

1.
Banks, Maya
Najdraži osvajač / Maxa Banks ; s engleskoga prevela Dragana Grozdanić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 341 str. ; 20 cm. - (Kraljice ljubavnih romana ; knj. 313)
Nakon što je jedina preživjela napad na konvoj, Genevieve, ljupka djevojka zamamne ljepote odvedena je i zatočena u  dvorcu okrutnog Iana McHugha. Bolesno opsjednut ljepotom mlade Genevieve, Ian je danima drži kao robinju, ponižava i zlostavlja na sve moguće načine. Nakon što je dirnuo i u Evelin, ženu iz klana Montgomery, pripadnici klana na čelu s  lijepim, ali i pomalo divljim ratnikom Bowenom ulaze u dvorac i skidaju glavu opakom i surovom tlačitelju Ianu. Iako ranjene duše i izmučena tijela, Genevieve se pomalo vraća u život nakon što u njene misli i njen život polako ulazi Bowen, vatreni ratnik sirove i magične senzualnosti.
2.
Boerjlind, Cilla, 1961-
Treći glas / Cilla i Rolf Börjlind ; prevela sa švedskoga Sara Profeta. - Zagreb : Znanje, 2019. - 415 str. ; 24   cm
Cirkusantica koja je radila za bacača noževa ubijena je. Tijelo joj je raskomadano i zakopano u šest različitih grobova. Istovremeno, tinejdžerica Sandra Sahlmann dolazi kući i pronalazi oca obješenog. Policija u početku pretpostavlja da je u pitanju samoubojstvo, no mladoj diplomantici Policijske akademije Oliviji Rönning Riveri, koja poznaje Sandru, nešto je sumnjivo u čitavoj priči. Otac je radio u carinskoj upravi odakle je nedavno nestala veća količina zaplijenjenih droga. Je li  bio umiješan u krađu ili je ušutkan zato što je previše znao? I kakve to veze ima s ubijenom cirkusanticom?
3.
Bradbury, Ray, 1920-2012
Fahrenheit 451 / Ray Bradbury ; prevela s engleskoga Anja Majnarić. - Zagreb : Vorto Palabra, 2019. - 206 str. ; 20  cm
Glavni junak ovog klasika znanstveno-fantastične književnosti je Guy Montag, „vatrogasac“ iz posebne postrojbe spaljivača. Posao mu je pronalaženje građana koji su počinili „zločin čitanja“ i javno spaljivanje knjiga koje su zabranjene jer potiču    ljude na razmišljanje i čine ih nesretnima. Građani se informiraju i educiraju isključivo putem ogromnih kućnih ekrana na  kojima se emitiraju besmislene interaktivne serije, a vlasti ih koriste kako bi upravljali društvom. Iskusni Montag godinama spaljuje knjige, no jednog dana nehotice pročita par rečenica iz knjige koju je trebao spaliti… Bradburyjev roman napisan je još 1953. godine pa je iz konteksta današnjice njegova vizija budućnosti prikazana gotovo   proročanski.
4.
Brown, Tim, 1954-
Change by design = Dizajniranje promjena po mjeri : kako design thinking transformira organizacije i potiče inovacije / Tim Brown s Barryjem Katzom ; [prevoditelj Nadia Tresoglavić]. - Zagreb : Mate, 2019. - 269 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Gospodarska misao)
Glavni i izvršni ravnatelj inovacijske i dizajnerske tvrtke IDEO opisuje inovativnu metodu design thinking, koja se razlikuje   po gledanju na svijet drugim očima, pristupanju problemima na holistički, kreativan i inovativan način. Kreativnim pristupom    i timskim radom te osvrtanjem na već poznato i postojeće nužno je izgraditi nov način razmišljanja bez uobičajene      strogosti i discipline. Design thinking primjenjiv je u svim segmentima života, počevši od obiteljskog portfelja, sakupljanja i dokumentiranja fotografija, pa sve do dizajniranja sutrašnjice. Autor naglašava da design thinking može poboljšati život i pokazati put prema budućnosti.
5.
Child, Lee, 1954-
Ponoćna crta : [serijal o Jacku Reacheru] / Lee Child ; preveo s engleskoga Neven Dužanec. - Zagreb : Znanje, 2019. - 373 str. ; 24 cm
Dvadeset i drugi roman iz serijala o bivšem vojnom policajcu Jacku Reacheru. Kupivši po starom običaju kartu za prvi autobus koji polazi s kolodvora, ne brinući o odredištu, Jack se nađe u malom gradiću u Wisconsinu. Pukim slučajem primijeti diplomski prsten West Pointa u izlogu lokalne zalagaonice, s ugraviranim ženskim inicijalima. Kako bi ušao u trag vlasnici koja se teško zarađene uspomene sigurno ne bi odrekla osim u velikoj nevolji, Reacher započinje potragu   sukobivši se s motociklistima koji su zadnji preprodali  prsten…
6.
Dati najbolje od sebe : o kršćanskom pogledu na sport i  osobu
Dati najbolje od sebe : o kršćanskom pogledu na sport i osobu / [prijevod Slavko Antunović]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2019. - 107 str. ; 17 cm. - (Dokumenti / Kršćanska sadašnjost ;  182)
„O kršćanskom pogledu na sport i osobu koji je Dikasterij za laike, obitelj i život priredio sa svrhom da istakne ulogu Crkve     u svijetu sporta te kako sport može biti sredstvo susreta, formacije, poslanja i posvećenja“, napisao je papa Franjo prefektu Dikasterija u povodu objave knjige koja može poslužiti sportašima i sportskim djelatnicima kršćanske provenijencije da još dublje i s kršćanskih pozicija promatraju taj važan dio ljudskoga   djelovanja.
7.
Duras, Nives, 1965-
Camino mog života / Nives Duras. - Zagreb : Rafinerija ideja, 2019. - 135 str. ; 21   cm
Autorica opisuje svoj doživljaj puta, detalje vanjske i nutarnje. Naglašava zahvalnost za sve - jer je sve i što nam se sviđa i ono što nam nije drago dio nekog većeg plana, za veće dobro. Autoricu je put mnogo toga naučio i u mnogočemu obogatio,   a najvažnija lekcija bila je da nauči voljeti  sebe.
8.
Garwood, Julie, 1946-
Princ na bijelome konju / Julie Garwood ; s engleskog prevela Ana Despot. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 530 str. ; 20 cm. - (Kraljice ljubavnih romana ; knj. 90)
Bogatašica Lady Ester je na samrti i jedina joj je želja zaštiti voljenu unuku Taylor od beskrupuloznog ujaka. Dogovorila joj  je brak s muževnim američkim rančerom Lucasom. Esterinim novcem Lucas planira spasiti polubraću i vratiti se na ranč u Montanu, a zauzvrat će se pobrinuti da Taylor sigurno stigne u Ameriku. Po dolasku u Boston njihovi putevi se razdvajaju, no Taylor počinje planirati novu budućnost u Montani ponukana pričama svog  muža...
9.
Gavran, Miro, 1961-
Mali neobični ljudi : pripovijetke i priče / Miro Gavran. - 6. izd., 1. u ovoj biblioteci. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 213 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Retro / Mozaik knjiga ; knj.  24)
Šesto izdanje zbirke pripovijedaka i priča, prvi put objavljenih 1989. godine, čiji su junaci autsajderi i čudaci osebujna viđenja našeg svijeta, u kojemu se sudaraju s konvencijama i „pravilima igre“ svakodnevnoga života. Zbirka sadrži pripovijetke „Najposlušniji bolesnik Trpimir“, „Pobjeda“, „Tomislav napušta Zagreb“ i „Fosil“ te obiteljske priče „Moj dobri otac“, „Braća“ i „Vratio sam se“.
10.
Hamid, Mohsin, 1971-
Izlaz - Zapad / Mohsin Hamid ; s engleskoga prevela Marina Horkić. - Zagreb : V.B.Z., 2019. - 190 str. ; 21 cm. - (Na margini ; knj. 3)
Nadia i Saeed upoznaju se na fakultetskom predavanju u jednom bliskoistočnom gradu u kojem rat jača svakim danom. Makar potpuno različitih osobnosti, započinju prijateljski odnos koji ubrzo prelazi u ljubavni. Nadia je progresivna, samosvjesna mlada žena koja crnu haljinu nosi iz protesta, a ne uvjerenja, dok je Saeed mnogo tradicionalniji i suzdržaniji   te upravo on postavlja granice u njihovu odnosu. Kako rat prerasta u otvoreni sukob militanata i vladinih snaga, oni uviđaju opasnosti za nevjenčani par te odlučuju proći kroz vrata koja se misteriozno pojavljuju svugdje po gradu, a vode na nova i sigurna mjesta. Osim univerzalnih tema ljubavi i hrabrosti, autor se bavi i aktualnim pitanjem migracija te čitatelju prenosi jednostavnu činjenicu – „Svi smo mi migranti u nekom trenutku.” S ovim je romanom mladi britansko-pakistanski autor    ušao u uži izbor za nagradu Booker te je prva njegova knjiga prevedena na hrvatski   jezik.
11.
Horvat, Jasna, ekonomistica i književnica,  1966-
OSvojski / Jasna Horvat. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2019. - 310 str. : ilustr. ; 22 cm. -   (Biblioteka Otvorena knjiga)
Središnji lik romana je sam pripovjedač, vojni strateg i ratnik Eugen Savojski koji se u historiografskim zapisima pojavljuje kao ključna osoba za razvoj grada Osijeka 16. i 17. stoljeća. On se u romanu kroz dnevničke zapise osvrće na svoj život, odluke koje je donosio, odnose koji su ga formirali te bliske vojskovođe i careve koji su ga vodili. Roman je premrežen QR kodovima čijim se učitavanjem omogućuje zvučni zapis  teksta.
12.
Hrvatska filozofija i znanost: jučer, danas, sutra : zbornik radova sa znanstvenih skupova projekta   Hrvatska filozofija
Hrvatska filozofija i znanost: jučer, danas, sutra : zbornik radova sa znanstvenih skupova projekta Hrvatska filozofija i znanost u europskom kontekstu između 12. i 20. stoljeća / [uredile Erna Banić-Pajnić ... et al.]. - Zagreb : Institut za filozofiju, 2019. - VII, 217 str. : ilustr. ; 23  cm
Zbornik predstavlja rezultate rada na projektu započetom 2014. godine te uključuje pretežno radove suradnika na projektu, ali i ostalih zainteresiranih istraživača. Radovi tematiziraju istraživanja djela hrvatskih filozofa i znanstvenika, s naglaskom    na razmjenu filozofskih i prirodoslovnih ideja hrvatskih i europskih učenjaka u periodu dugom 800 godina. Zastupljeni su autori: Erna Banić-Pajnić, Mihaela Girardi-Karšulin, Vanja Flegar, Snježana Paušek-Baždar, Pavo Barišić, Ivan Bekavac Basić, Marija Buzov, Martin Kuhar i Ivan Reljić.
13.
Hrvatska konferencija o vodama (7 ; 2019 ;  Opatija)
Hrvatske vode u zaštiti okoliša i prirode : zbornik radova : [Opatija, 30. svibnja (May) - 1. lipnja (June) 2019.] = Croatian waters in environmental and nature protection : proceedings / 7. hrvatska konferencija o vodama s međunarodnim sudjelovanjem ; uredništvo Danko Biondić, Danko Holjević, Marija Vizner. - Zagreb : Hrvatske vode, 2019. - XV, 1224 str. : ilustr. ; 24 cm + 1 CD-ROM
Zbornik radova sa 7. hrvatske konferencije o vodama s međunarodnim sudjelovanjem održane u Opatiji od 30. svibnja do 1. lipnja 2019. godine. Sadrži 117 radova podijeljenih u referate po pozivu i četiri stručno-znanstvene teme. Sudionici konferencije raspravljali su o stanju voda i o vodi ovisnih ekosustava, hidrološkim ekstremima i njihovim posljedicama, oborinskim trendovima, kopnenim, površinskim, podzemnim i prijelaznim vodama, razvojnim projektima i stanju sustava uređenja i korištenja voda i zemljišta te sustava javne vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, vodnoj politici, vodnogospodarskom planiranju i međunarodnoj  suradnji.
14.
Hrvatski visinski referentni sustav
Hrvatski visinski referentni sustav / [glavni urednik Nevio Rožić]. - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Geodetski fakultet, Katedra za analizu i obradu geodetskih mjerenja, 2019. - 256 str. : ilustr. ; 31  cm
Publikaciju čine tri dijela koji tvore cjeloviti pregled aktivnosti vezanih uz hrvatski visinski referentni sustav. U prvom dijelu publikacije predstavljen je hrvatski visinski referentni sustav od njegovog nastanka i povijesnog razvoja, provedenih istraživanja vezanih uz epohe izmjere do današnjeg statusa sustava. Drugi dio donosi pregled četvrt stoljeća istraživanja na temu visinskog sustava u Hrvatskoj i obuhvaća 18 znanstvenih radova objavljenih u razdoblju od 1992. do 2017. godine.
Radovi prikazuju djelatnost Katedre za analizu i obradu geodetskih mjerenja Geodetskog fakulteta u Zagrebu i daju pregled istraživanja vezanih u hrvatski visinski referentni sustav. Treći dio publikacije je bibliografija knjiga, zbornika, publikacija i disertacija vezanih za visinomjerstvo i visinski referentni sustav  Hrvatske.
15.
Hrženjak, Ninoslav, 1965-
Molba / Ninoslav Hrženjak. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2019. - 101 str. ; 20 cm. -   (Beletrina)
Kratki roman stilom i tematikom zaziva velikana hrvatske književnosti – Miroslava Krležu, te opisuje jednu kratku epizodu njegova života, period nesigurnosti, egzistencijalnih problema i uzaludnih pokušaja zaposlenja. Glavni lik je M., mladi pisac koji sa svojom ženom B. živi u iznajmljenoj sobi i pokušava uvesti red u svoje misli i u svoj život, frustriran politikom i malograđanštinom te nesposoban snaći se u banalnostima svakodnevna  života.
16.
Ikstena, Nora, 1969-
Majčino mlijeko / Nora Ikstena ; prevela s latvijskog Santa Domijan Zviedre. - Zagreb : Hena com, 2019. - 215 str. ;   22
cm
Oosamdesete godine prošlog stoljeća u Latviji pod komunističkim režimom. Kroz priče o životima triju generacija žena jedne obitelji – kćeri, majke i bake – autrica govori o osobnim pokušajima odupiranja okrutnom, ugnjetavajućem utjecaju sovjetskog režima, ali i o intimnim borbama odvajanja od vlastite i generacijske gluposti. Pri tom je mlijeko ponavljajući glavni motiv. Ono je autorici poslužilo kao metafora režima, kojim su se glavne junakinje morale hraniti i kojeg su morale probavljati, ali ujedno govori i o gorčini, koja se prenosi unutar jedne obitelji, a rezultira otuđenjem majke i kćeri. Velika čežnja za boljim životom i pokušaji bijega od prošlosti i trpke sadašnjosti glavni su   pokretači tih žena.
17.
Ivković, Želimir Ž., 1949-
Rock u Vinkovcima : povijest pop i rock-glazbe u Vinkovcima i okolici / Želimir Ž. Ivković. - Vinkovci : Ogranak Matice hrvatske ; Zagreb : Croatia Records, 2019. - 335 str. : ilustr. ; 26  cm
Knjiga daje kompletan pregled vinkovačke rock i pop scene od 1960-ih pa do današnjih dana, složeno po dekadama.   Svaka dekada sadrži popis grupa koje su u pojedinim godinama osnivane, tu je opis i fotografija svake grupe, te na koncu rezime pojedine dekade i ocjena. Autor je i sam sudionik te scene, pjevač legendarnog benda The Milky Way. Osim njegovih, knjiga donosi i sjećanja drugih glazbenika iz tog   perioda.
18.
James, E. L., 1963-
Gospodin / E L James ; s engleskoga prevela Iva Tomečić. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2019. - 480 str. ; 24   cm
Maxim Trevelyan privlačan je mladić koji živi život punim plućima, odrastajući u obilju aristokratske obitelji. Nakon bratove smrti nasljeđuje titulu, a s njome i odgovornost za obiteljska imanja i tvrtke za što nije bio spreman. Novonastalu situaciju dodatno mu zakomplicira Alessija, tajanstvena djevojka zaposlena kao njegova spremačica. Ona se bježeći iz rodne Albanije našla usred trgovine ljudima, ali je pri dolasku u London uspjela pobjeći - i završila kod   Maxima...
19.
Jewell, Lisa, 1968-
A onda je nestala / Lisa Jewell ; s engleskoga preveo Saša Drach. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 322 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 316)
Kriminalistička uspješnica koja tematizira nestanak djeteta pod nerazjašnjivim okolnostima. Ellie Mack, petnaestogodišnjakinja, nije se vratila kući nakon običnog odlaska u knjižnicu. Roditelji i policija sve poduzimaju ne bi li joj kako ušli u trag, no potpuno bezuspješno. Brak djevojčinih roditelja pod pritiskom te tragedije se raspada, a službena potraga vremenom prestaje. No, nakon deset godina ostaci tijela djevojke bivaju pronađeni. Djevojčina majka Laurel, u međuvremenu ulazi u vezu s muškarcem koji krije nevjerojatnu tajnu pa se misterij nestanka njezine kćeri u potpunosti razotkriva.
20.
Kalenić, Smilja, 1945-
Medicinska mikrobiologija : udžbenik za studente medicine / Smilja Kalenić i suradnici. - 2., izmijenjeno i obnovljeno izd. - Zagreb : Medicinska naklada, 2019. - XIV, 729 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)(Biblioteka Udžbenici i priručnici)
Prošlo je pet godina od prvog izdanja ovog sveučilišnog udžbenika koji obuhvaća gradivo opće mikrobiologije, imunologije, bakteriologije, virologije, mikologije i parazitologije. Kako se u tom vremenu mnogo toga promijenilo, došlo je i do nove nomenklature brojnih mikroorganizama, a mikrosporidiji su iz parazitologije preseljeni u mikologiju. Pojavili su se i neki novi uzročnici infekcija u čovjeka, kao i mnogo novih rezistencija na antimikrobne lijekove i među bakterijama, virusima, gljivama    i parazitima te je došlo i do novih djelotvornijih dijagnostičkih metoda. Svako poglavlje započinje sažetkom te sadrži pitanja    za ponavljanje. Osim za potrebe nastave na fakultetima, udžbenik može poslužiti i stručnjacima pri proučavanju    patogeneze, dijagnostici, liječenju i prevenciji zaraznih bolesti. Sadrži pojmovno kazalo i bogato je opremljen fotografijama mikroorganizama.
21.
Komparativnoslavističke lingvokulturalne teme
Komparativnoslavističke lingvokulturalne teme / uredile Neda Pintarić, Ivana Čagalj, Ivana Vidović Bolt. - Zagreb : Srednja Europa, 2019. - VIII, 409 str. : graf. prikazi ; 25 cm. - (Biblioteka Sociokulturna  lingvistika)
Zbornik radova s međunarodne znanstvene konferencije sadrži 41 rad istaknutih stručnjaka iz područja slavistike iz  Hrvatske, Poljske, Slovačke, Austrije, Bjelorusije, Slovenije, Ukrajine i Sjeverne Makedonije. Jedan dio radova posvećen je gramatičkim, pragmatičkim, semantičkim, leksikološkim, frazeološkim, leksikografskim  i drugim aspektima raznih   slavenskih jezika, dok je drugi dio sociolingvističkoga i kulturološkoga karaktera te se bavi jezičnom politikom, manjinskim jezicima i njihovom refleksijom u književnosti. Treća skupina radova posvećena je glotodidaktičkim aspektima hrvatskoga  kao drugoga i stranoga jezika.
22.
Krilić, Zlatko, 1955-
Portret Che Guevare : priče i pričopisi o Kubi / Zlatko Krilić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 139 str. ; 20 cm. - (Biblioteka hrvatskih pisaca / Mozaik knjiga ; knj. 40)
Zbirka kratkih priča nastala je nakon sedamnaest godina književne šutnje, a za vrijeme autorova dužeg boravka na Kubi 2015. godine. Sve su priče ispričane u prvom licu jednine, ali se pripovjedači izmjenjuju - ponekad je to sam autor, a   ponekad marginalci koji pripovijedaju svoje živote, kubansku povijest i očigledne promjene koje se događaju u društvu.   Autor ovom zbirkom razotkriva skrivene strane Kube, sve ono skriveno od pogleda turista, a ipak sveprisutno u kubanskom društvu.
23.
Lagercrantz, David, 1962-
Djevojka koja je morala umrijeti / David Lagercrantz ; prevela sa švedskog Sandra Ljubas. - Zaprešić : Fraktura, 2019. - 341 str. ; 24 cm. - (Millennium ; sv.  6)
Šesta i posljednja knjiga iz serijala Millennium o Lisbeth Salander, nezaustavljivoj djevojci s tetovažom zmaja. Serijal je započeo Stieg Larsson, a nastavio i dovršio David Lagercrantz. Lisbeth je nestala i u Švedskoj ju nitko ne može locirati. No ona je u Moskvi locirala svoju sestru blizanku s kojom se sprema obračunati, jer ju već godinama progoni i pokušava ubiti. Novinar Mikael Blomkvist i inspektor Bublonski istražuju smrt beskućnika koja je povezana s davnom ekspedicijom na Everest u kojoj je sudjelovao i današnji švedski ministar obrane i očajnički trebaju njenu   pomoć...
24.
Lauren, Christina
Cimeri / Christina Lauren ; s engleskoga prevela Ana Sabo. - Zagreb : Stilus knjiga, 2019. - 369 str. ; 22   cm
Holland svakodnevno uživa u muzici uličnog svirača Calvina koji ju svakim danom sve više privlači. Igrom slučaja Calvin ju spašava pijanog napadača, a kako bi mu se odužila dogovara mu posao kod ujaka, popularnog glazbenog direktora na Broadwayu. No Calvin je imigrant iz Irske i u SAD-u je ilegalno. Kako bi ga zadržala Holland se udaje za njega krijući svoju zaluđenost njime.
25.
Lawler, Liz
Ne budi se / Liz Lawler ; s engleskoga preveo Dado Čakalo. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 313 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 310)
Uspješna liječnica Alex Taylor probudila se zavezana na operacijskom stolu, prikopčana na aparate. Osoba u kirurškom odijelu s maskom na licu prisiljava je da kaže da. Ponovno se budi na svom odjelu uvjerena da   je
silovana, ali nema nikakvih tragova i nitko joj ne vjeruje, ni kolege ni najbolja prijateljica ni zaručnik ni policija. U samo  nekoliko sati njezin se svijet srušio. Alex je očajna i počinje vjerovati da gubi razum. Jedini koji joj želi vjerovati je inspektor Greg Turner, ali nema fizičkih dokaza koji bi potkrijepili njezinu priču, sve dok ona ponovno ne   nestane.
26.
Mraović, Tihomir, 1961-
Ivor Luna : povratak detektiva / Tihomir Mraović. - Zagreb : Zagrebačka naklada, 2019. - 143 str. ; 21   cm
Dvije kriminalističke pripovijesti s elementima nadnaravnog u kojima istragu provodi detektiv Ivor Luna sa svojim neobičnim pomagačima. U prvoj pripovijesti pod nazivom "Bijela boginja" detektiv pomaže svojoj znanici Čarobnici istražiti nestanak   kipa koji je čuvao Zagreb od magijskih sila. U drugoj pripovijesti, "Tajanstvene naočale", Ivor Luna istražuje zločin izazvan korištenjem naočala koje mijenjaju doživljaj stvarnosti za onoga tko ih  nosi.
27.
Nussbaum, Martha Craven, 1947-
Izdizanje misli : inteligencija emocija / Martha C. Nussbaum ; s engleskog jezika preveli Karmela Cindrić, Igor Dvoršćak. - Zagreb : Sandorf : Mizantrop, 2019. - 790 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Sandorf &   Mizantrop)
Suvremena američka filozofkinja izuzetno širokog spektra znanstvenog interesa u ovoj studiji bavi se valorizacijom emocija    i njihovom ulogom u izgradnji vrijednosnih sudova. Emocije drži važnim elementom moralnog i političkog života te analizirajući djela filozofa, književnika i umjetnika (Platona, Augustina, Dantea, Spinoze, E. Brontë, W. Whitmana, Joycea, Mahlera, Prousta) zaključuje kako bismo osjećaje trebali tretirati kao "izrazito selektivne reakcije na ono što nam je     vrijedno i važno". Povezujući spoznaje iz niza disciplina - filozofije, klasične glazbe, religijskih studija, književnosti,   prava, antropologije, kognitivne psihologije i psihoanalize pokazuje kako dobra etička teorija nije moguća bez obuhvatne teorije emocija koja bi uključivala shvaćanje njihovih kulturalnih izvora, te razumijevanja utjecaja na svakodnevni život od najranijeg djetinjstva.
28.
Osho, 1931-1990
3 koraka do buđenja : "istinu ne možemo proučavati, nju trebamo spoznati" / Osho ; [prijevod Marko Šilobod]. - Bregana : Harša, 2019. - 140 str. ; 23 cm
Slavni duhovni učitelj bori se u ovoj knjizi protiv mentalnog ili psihičkog ropstva. Tvrdi da naš um ne smije biti vezan za neki predodređeni cilj ili misao, jer osoba koja nije slobodna ne može spoznati istinu. No ovdje riječ "spoznati" nema uobičajeno značenje: ako razmišljamo, nećemo doživjeti spoznaju. Riječ je o spoznaji koja nadilazi jezik i   racionalističko
razumijevanje pa tek kada se "probudimo", u tišini uma, možemo okusiti tu spoznaju, kao što je nemoguće opisati okus šećera prije nego što ga se okusi u  ustima.
29.
Ott, Ivan, publicist, 1934-
Teharje : predvorje pakla : roman / Ivan Ott. - Split : Naklada Bošković, 2019. - 224 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Svjedočanstva / Naklada Bošković ; 12)
Na temelju sakupljenog materijala o zbivanjima za vrijeme i odmah po završetku drugog svjetskog rata, kroz priču o   nekoliko obitelji i njihovim sudbinama, autor opisuje događaje u vrijeme preuzimanja vlasti pobjedničke partizanske vojske. Priča je to masovnom bježanju civilnog stanovništva, hrvatske, slovenske i njemačke vojske prema Austriji. U nadi da će pronaći spas i zaštitu britanske pobjedničke vojske, na put je krenulo na tisuće ljudi. Nakon izručenja partizanskoj vojsci većina izbjeglog stanovništva ubijena je i pokopana u masovnim grobnicama po čitavoj Sloveniji. Neki od preživjelih odvedeni su u Teharje kod Celja, logor smrti o kojem se i danas vrlo malo zna, a čije je strahote proživio i u knjizi oživio i   sam autor.
30.
Pavičić, Josipa, 1978-
Promatrači u zrcalu : kako preboljeti gubitak (u) ljubavi / Josipa Pavičić Berardini. - Zagreb : Koncept izdavaštvo, 2019. - 176 str. ; 21 cm
Višegodišnja voditeljica radionica za samorazvoj te autorica četiri knjige, kroz svoj vlastiti primjer rastave braka i    suočavanja s opasnom bolešću, čitateljima želi približiti i podijeliti svoje bolno i traumatično iskustvo. Promatrajući sama   sebe u zrcalu autorica je došla do važnih spoznaja te ih podijelila sa željom da pomogne svakome tko bi se mogao naći u sličnoj situaciji. Iskustvom i primjerima iz vlastita života ukazuje na načine i tehnike kojima možemo sagledati sami sebe, otkriti vlastite potencijale te hrabro krenuti na put koji će nas dovesti do najbolje verzije nas samih. Jednom kada   promijenimo pogled na negativne situacije, odnose s drugima te posebice odnose s nama samima otvorit će nam se put ka istinskoj slobodi.
31.
Pavličić, Pavao, 1946-
Štićena osoba / Pavao Pavličić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 280 str. ; 20 cm. - (Biblioteka hrvatskih pisaca ;   knj.
41)
Već u prvoj vožnji u svojem novom autu, koji je teška srca (a na nagovor obitelji i prijatelja) napokon kupio, urednik crne kronike Ivo Remetin gotovo izgubi glavu. Tehnički pregled u policijskoj mehaničarskoj radionici, međutim, posve otkloni mogućnost da je u pitanju tvornička greška zbog koje bi kočnice otkazale, jer na automobilu istog tipa, u posve drugom dijelu grada, dogodi se isto: kočnice su namjerno onesposobljene! A taj je vozač smrtno stradao. Ali to nije sve, zaredaju i drugi smrtni ishodi naizgled nesretnih okolnosti te novinarov prijatelj policijski inspektor Šoštar pokreće istragu kojoj se, naravno, priključuje i Remetin.
32.
Posavec, Zdravko, 1979-
Knjiga iscjeljenja : put ka miru i sreći / Zdravko Posavec. - Novigrad : Anđeoski dodir, 2019. - 189 str. ; 21   cm
Autor je duhovni terapeut i iscjelitelj koji je ovu svoju prvu knjigu napisao na temelju iskustava i spoznaja koje je stekao tijekom svog rada. On ne reklamira metode i tehnike kojima se koristi pri iscjeljivanju već na jednostavan način pokušava prenijeti čitaocu što učiniti za sebe i svoj život, potaknuti ga na promjenu koja je ukorijenjena u duhovnosti.
33.
Procjene vrijednosti nekretnina i sve nakon toga
Procjene vrijednosti nekretnina i sve nakon toga / Arna Šebalj... [et al.]. - Zagreb : Novi informator, 2019. - 210 str. : ilustr. ; 24 cm
U ovoj knjizi, nastavku knjige pod naslovom „Procjena vrijednosti nekretnina i sve OKO toga“, autori su se usredotočili na ulogu vještaka i procjenitelja te njihove nalaze u sudskim postupcima. Prezentirana znanja i iskustva iz prakse vještaka i procjenitelja trebala bi poslužiti svim vještacima, odvjetnicima, sucima i ostalim zainteresiranima u lakšem i boljem rješavanju pojedinih slučajeva, neovisno o njihovoj  složenosti.
34.
Riđički, Sara, 1983-
Antički podni mozaici : tehnologija restauriranja / Sara Riđički. - Zagreb : Artresor naklada, 2019. - 143 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Raspon ; knj. 7)
Prošireno izdanje magistarskog rada pod nazivom „Tehnologija restauriranja antičkih podnih mozaika“ obranjenog na Sveučilištu u Ljubljani. Cilj rada bio je objediniti informacije o restauraciji antičkih podnih mozaika i sastaviti pregled  dostupnih suvremenih sredstava i postupaka. Knjiga je namijenjena restauratorima i svim stručnjacima uključenim u proces restauracije mozaika.
35.
Seethaler, Robert, 1966-
Polje / Robert Seethaler ; s njemačkoga prevela Željka Gorički. - Zagreb : OceanMore, 2019. - 173 str. ; 21  cm
Paulstadt. Fiktivni gradić u Austriji. Djelo je svojevrsni stilski omaž američkom pjesniku E. L. Mastersu i njegovu djelu  "Spoon River Anthology". Prostor "Polja" je groblje, a polifoniju glasova koji progovaraju o smislu i besmislu života čine   mrtvi stanovnici. Saga je to o isprepletenim ljudskim sudbinama, o biti egzistencije u zrcalu svakodnevice te o ambicijama i neostvarenim čežnjama "običnih, malih ljudi".
36.
Skrb za duh nacije : prilozi za povijest nakladništva Matice hrvatske
Skrb za duh nacije : prilozi za povijest nakladništva Matice hrvatske / uredili Damir Barbarić i Stjepan Damjanović. - Zagreb : Matica hrvatska, 2019. - 292 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Zbornici / Matica  Hrvatska)
Zbornik radova u kojem su objedinjena i za objavljivanje priređena izlaganja na znanstvenom skupu "Uloga Matičina nakladništva u oblikovanju hrvatskoga duhovno-kulturalnog identiteta" održanog u listopadu 2017. godine. Zbornik obuhvaća radove „Uvodne napomene o Matičinu nakladništvu“ (Stjepan Damjanović), „Rukopisne zbirke usmene književnosti u Matici hrvatskoj“ (Stipe Botica), „Publikacije Matice hrvatske s područja jezikoslovlja od 1842. do 1960. godine (Ivo  Pranjković),
„Jezikoslovno nakladništvo Matice hrvatske od 1961. do danas“ (Josip Lisac), „Matica hrvatska i stvaranje književnoga kanona“ (Lahorka Plejić Poje), „Uloga Matice hrvatske u hrvatskoj kulturi i književnosti 19. stoljeća“ (Suzana  Coha),
„Matičino nakladništvo i hrvatska povijest 1842-1918.“ (Željko Holjevac), „Izdavaštvo filozofskih tekstova u Matici hrvatskoj“ (Stipe Kutleša), „Uloga i doprinos Matice hrvatske za razvoj i afirmiranje hrvatske politološke misli“ (Jure Vujić), „Opseg, karakter i značenje izdanja Matice hrvatske na području glazbe“ (Stanislav Tuksar), „Preliepo i častno poduzeće. O  Matičinim prijevodima grčkih i rimskih pisaca“ (Bojan Marotti) i „Izazov moderne: Matica hrvatska u sukobu starih i mladih“ (Damir Barbarić).
37.
Susann, Jacqueline, 1918-1974
Ljubavni stroj / Jacqueline Susann ; prevela Vesna Valenčić. - Rijeka : Leo commerce, 2019. - 555 str. : slika autorice ; 21 cm. - (Biblioteka Leo)
Priča o usponu i padu Robina Stonea, zgodnog, nemilosrdnog i promiskuitetnog televizijskog titana koji je zbog svog ponašanja prema ženama stekao nadimak Ljubavni stroj. Njegov je život prožet alkoholom, orgijanjima, prelijepim ženama koje ga obožavaju i podacima o gledanosti televizijskih  programa...
38.
Vučetić, Dragan, 1948-
S druge na prvu obalu / Dragan Vučetić. - Zagreb : Sipar, 2019. - 105 str. ; 21 cm. - (Biblioteka  Mimesis)
U još jednoj zbirci pjesama u prozi kroz motive utemeljene u realnosti no gotovo metafizički oslikane (otočni zavičaj, djetinjstvo, tjelesnost, svakodnevica…), autor potvrđuje razloge zbog kojih svijetu trebaju pjesnici:   izgovaranje
neizgovorenoga, opisivanje neopisivoga, suočavanje s osnovama i potkama života. Pjesme u toj zbirci govore da je pjesnik cijeli život proživio otvorenih očiju pa u pjesmama zaključuje, zbraja i zaključava – veze, odnose, žudnje, vrijeme i prostor. Videći „… ono čega nema a moglo bi biti“.
39.
Wanger, Isabel, 1988-
Za našim stolom : roman / Isabel Wanger ; s njemačkoga preveo Andy Jelčić. - Zagreb : Leykam international, 2019. - 120 str. : slika autorice ; 22 cm
U kratkome romanu, teatralnog nagnuća i komorne atmosfere, autorica se usredotočuje na živote Lare, Martine, Maxa, Adriana i Sebastiana – ljudi različitih karakternih profila koje povezuje izgubljenost u suvremenom svijetu gdje je jedino mjerilo osobnog postignuća društvena afirmacija. Atmosfera je prožeta sumornom egzistencijalnom poetikom izgubljenih pojedinaca koji odušak iznalaze u sastancima čitateljskog kluba i druženjima u opskurnom kafiću, gdje sve njihove potisnute frustracije isplivaju na površinu. U izmaglici alkoholnih para oni pokušavaju doprijeti jedni do drugih, no rezultat toga stremljenja je besmisleno  tragičan.
40.
Zusak, Markus, 1975-
Kradljivica knjiga / Markus Zusak ; s ilustracijama Trudy White ; s engleskog prevela Lada Silađin. - Zagreb : Profil knjiga, 2019. - 559 str. : ilustr. ; 23  cm
Priču koja se odvija tijekom Drugoga svjetskog rata pripovijeda sama Smrt – uviđavna, cinična, sustavna, suosjećajna, neizbježna. Mala kradljivica, posvojena devetogodišnja Liesel, postaje opsesija Smrti i ova ju prati od prve krađe – kad djevojčica ukrade pogrebnikov priručnik na posljednjem ispraćaju vlastitog brata – do pisanja vlastite knjige koja će joj na kraju spasiti život. Ukradene knjige čine osnovu romana na koju se nadograđuju tople, životne priče o ljudima koji vode osobne male ratove s odrastanjem, nacizmom, odanošću i gubitkom. Prema ovom nagrađivanom romanu snimljen je istoimeni filmski hit u režiji Briana Percivala.