Projekti
 
ODJEL ZA DJECU I MLADEŽ GRADSKE KNJIŽNICE
 
 Projekt Knjižnica širom otvorenih vrataKoje programe provodimo? 

KREATIVNE RADIONICE I KULTURNA DOGAĐANJA
Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice u okviru programa Kreativne  radionice i kulturna događanja  organizira IZLOŽBE djece, mladih i odraslih osoba s posebnim potrebama i njihovih stručnih voditelja te oni u njima sudjeluju kao autori izloženih radova, kao posjetitelji ili kao izvođači prigodnog programa na svečanosti otvaranja. Program se ostvaruje u suradnji s ustanovama i udrugama:
Centar za autizam
Centar za rehabilitaciju Zagreb –  Podružnica Sloboština
Klinika za dječje bolesti Zagreb
Psihijatrijska bolnica  za djecu i mladež,  Zagreb
Udruga sa socijalno humanitarnim ciljevima OZANA
                                            
IZRADA TAKTILNIH SLIKOVNICA
Što su to taktilne slikovnice? Naziv dolazi od taktilan (lat.), koji se odnosi na dodir, opip; opipljiv. Taktilna slikovnica otisnuta je na Braillovom pismu za slijepe i uvećanom crnom tisku. Ilustracije su reljefne, izvedene u različitim tehnikama  ( većinom kolaž različitih materijala), ilustracije su intenzivnih boja i kontrasta radi stimulacije ostatka vida. Slikovnica ima uvez koji omogućava horizontalno listanje.
Zašto su taktilne slikovnice važne?
 • Svako dijete , bez obzira na svoj invaliditet, ima pravo na svoju slikovnicu
 • Slijepo dijete osjetom dodira spoznaje svijet
 • Spoznaja svijeta dodirom – polagana i ograničavajuća
 • Taktilna slikovnica pomaže djetetu da spozna one pojmove koje su im zbog nedostatka vida  daleki, apstraktni i nedostupni
 • Različiti materijali potiču dijete na istraživanje i pregledavanje slika
 • Taktilne slikovnice pomažu osobama koje vide, da bolje shvate potrebe osoba oštećenog vida
28.9.2017. u Hrvatskoj knjižnici za slijepe promovirana je taktilna slikovnica "Priča o mrkom medvjedu". Promociji slikovnice prisustvovali su učenici Centra Vinko Bek i mališani Dječjeg vrtića Siget. Autorice slikovnice su Marija Šavorić ilustracije) i Hela Čičko (tekst). Slikovnica je nastala u okviru projekta Knjižnica širom otvorenih vrata u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice. Izrađena su tri primjerka ove slikovnice. Jedan primjerak darovan je Hrvatskoj knjižnici za slijepe, jedan Centru Vinko Bek, a treći je ostao u fondu Odjela za djecu i mladež.
 
     


Taktilna slikovnica Putovanje Mace Lile  sudjelovala je 2011. godine na  natječaju međunarodnog udruženja stručnjaka koji se bave djecom s oštećenjima vida  Typhlo & Tactus.   

Poklon Hrvatskoj knjižnici za slijepe i Centru za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" 

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa i početka Mjeseca hrvatske knjige u Hrvatskoj knjižnici za slijepe 15. listopada 2013. godine u 12 sati održala se mala svečanost na kojoj će Hela Čičko, koordinatorica Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, Knjižnica grada Zagreba uručila na poklon po jedan primjerak taktilne slikovnice "Putovanje mace Lile" Hrvatskoj knjižnici za slijepe i Centru za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek". Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.Događanja
Arhiva događanja
Od 1998. godine Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom organizatori su Nacionalnog kviza za poticanje čitanja koji se realizira putem mreže narodnih i školskih knjižnica. Kviz se odvija u Mjesecu hrvatske knjige te se provodi online u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske i u dijaspori.

Knjige koje će se čitati za Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2019. pod nazivom Ritam odrastanja:
 • Tihi-Stepanić, Jasminka. Ljeto na jezeru Čiču. Zagreb: Naklada Ljevak, 2018.
   
 • Guljašević Kuman, Ivana. Drugačija. Zagreb: Igubuka, 2018.
   
 • Golub, Vlasta. Eva, mala žena. Zagreb: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2018. 

 
Nacionalni kviz za poticanje čitanja može se riješiti u razdoblju od 9. rujna do 25. listopada 2019. godine.

U namjeri da Kviz bude što atraktivniji, jednostavniji i pristupačniji djeci, ove su godine mrežne stranice Kviza redizajnirane i prilagođene prikazu i rješavanju i na mobilnim telefonima. Na mrežnim stranicama Kviza može se pročitati sve vezano uz Kviz, pravila, najčešće postavljena pitanja, a na njoj će biti objavljeni i pobjednici Kviza.
 
Kviz se može riješiti kod kuće ili u nekoj od dječjih knjižnica (narodnoj ili školskoj) te vas molimo da djeci pomognete oko rješavanja kviza i upućivanja na online izvore.
 
Na stranicama Kviza možete preuzeti plakat kojeg možete ispisati te njime oglašavati i promovirati Kviz u prostoru knjižnice, na oglasnim pločama škola, kao i na mrežnim stranicama.

Popis pobjednika biti objavljen na mrežnoj stranici Nacionalnog kviza za poticanje čitanja najkasnije do 5. studenoga 2019. godine. Obavijesti o pobjednicima moći ćete također dobiti i na telefonskim brojevima Odjela za djecu i mladež 01 4694 370 i Hrvatskog centra za dječju knjigu 01 4694 376. 

Završna svečanost održat će se u četvrtak, 14. 11. 2019. u 12 sati, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb, uz prigodan glazbeni program.

Što je nacionalni kviz za poticanje čitanja?
Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje za mlade čitatelje. Provodi se u okviru Mjeseca hrvatske knjige.

Tko je organizator kviza?
KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA
Hrvatski centar za dječju knjigu
Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom

      
Način provođenja kviza
Nacionalni kviz za poticanje čitanja provodi se online u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske putem knjižnica, škola i kulturnih društava te u dijaspori.
Početkom školske godine knjižnice i škole na svoje e-adrese dobivaju informacije o provođenju kviza kao i linkove na online upitnik i online plakat kviza.                                                                                                                                                                                                                                                           
Knjižničari animiraju djecu za sudjelovanje u kvizu i organiziraju njegovo provođenje.                                                                                                  
                                           
Izvlačenje pobjednika
Svi točno popunjeni upitnici s navedenim nazivom narodne ili školske knjižnice bit će uključeni u izvlačenje koje će biti organizirano krajem listopada 2019. godine u Hrvatskom centru za dječju knjigu. Iz svake narodne i školske knjižnice izvlači se jedan pobjednik.


Popis pobjednika
Popis pobjednika biti objavljen na mrežnoj stranici Nacionalnog kviza za poticanje čitanja najkasnije do 5. studenoga 2019. godine Obavijesti o pobjednicima moći ćete također dobiti i na telefonskim brojevima Odjela za djecu i mladež 01 4694 370 i Hrvatskog centra za dječju knjigu 01 4694 376.
Između svih pobjednika s popisa (Popis pobjednika u školskim i narodnim knjižnicama u Hrvatskoj (osim Zagreba) i dijaspora; Popis pobjednika u školskim knjižnicama u Zagrebu; Popis pobjednika u Knjižnicama grada Zagreba), javnim izvlačenjem na završnoj svečanosti biraju se dobitnici glavne i utješnih nagrada.                                        

Odgovori na najčešće postavljana pitanja

Zašto niti na jednoj listi nema imena pobjednika iz naše knjižnice/škole?

Riješeni upitnici koje ste poslali vjerojatno nisu stigli u zadanom roku, odnosno do 25. listopada. Pričekajte ažuriranje popisa pobjednika na ovoj mrežnoj stranici ili potražite željenu informaciju na telefonskom broju 01 4694 370.

Tko snosi troškove putovanja pobjednika na završnu svečanost?
Troškove putovanja pobjednika i njegove pratnje snosi škola odnosno knjižnica u kojoj je dijete rješavalo kviz.

Tko prati pobjednika na završnu svečanost?
Pobjednika na završnu svečanost prati knjižničar ili nastavnik, iznimno to može biti roditelj.

Koliko djece osim pobjednika, knjižničar ili nastavnik mogu dovesti na završnu svečanost?
Osim pobjednika, knjižničar ili nastavnik na završnu svečanost mogu dovesti najviše deset učenika. Ovo ograničenje nužno je zbog prostornog kapaciteta mjesta gdje se završna svečanost odvija.

Dobivaju li svi pobjednici nagrade?
Glavna i utješne nagrade bit će podijeljene javnim izvlačenjem na završnoj svečanosti. Preporuča se školama ili knjižnicama da u okviru svojih mogućnosti i sami nagrade vlastitog pobjednika.

Kako se odvija preuzimanje nagrada?
Dobitnici nagrada odabrani javnim izvlačenjem na završnoj svečanosti, nagrade preuzimaju na licu mjesta.
Dobitnicima nagrada odabranima javnim izvlačenjem na završnoj svečanosti, a koji nisu prisustvovali završnoj svečanosti, nagrade će biti poslane poštom.

Može li se dobiti potvrda o pobjedniku u kvizu?
Lista pobjednika objavljena na ovoj mrežnoj stranici predstavlja dokument na osnovu kojega škola ili knjižnica može poslati svoga pobjednika na završnu svečanost. Stoga ne izdajemo nikakve posebne potvrde o izvučenom dobitniku i potrebi njegova prisustva na završnoj svečanosti.

                        

 

                                           

 

      
Najčitatelj 2019. godine
 
Četrnaestogodišnja Leonora Mazzi, članica Knjižnice Jelkovec proglašena je Najčitateljicom Knjižnica grada Zagreba 2019. godine u kategoriji djece starije osnovnoškolske dobi. Odlikašica OŠ Jelkovec lani je pročitala ukupno 134  knjige, što iznosi tri knjige tjedno. Leonora pohađa glazbenu školu,  a najdraži predmeti su joj matematika i biologija. Obožava fantastiku, avanturističke i ljubavne romane. Najdraže knjige su joj  „Prijestolje od stakla“ Sarah J. Maas, „Šest vrana“ Leigh Bardugo, „Tiho, tiho anđele“ Becca Fitzpatrick, „Howlov putujući dvorac“. Nakon osnovne škole namjerava upisati MIOC ili gimnaziju Vladimir Prelog zato što želi postati biofizičarka.

Izbor Najčitatelja godine već devetnaesti put organiziraju Knjižnice grada Zagreba, a Leonorina titula potvrđena je pregledom podataka u statistici posudbe informatičkog sustava KGZ-a. Leonori su, kao pobjednici izbora, uručene vrijedne nagrade: članska iskaznica za besplatno korištenje usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine, komplet knjiga uglednih izdavačkih kuća Mozaik knjiga, Profil Knjiga, Školska knjiga te tablet od strane Microline d.o.o. Atraktivne nagrade osigurane su i za 39 finalista ovog izbora. „Drago nam je što su naši partneri i u izazovnim vremenima podržali ovaj projekt kojim kod populacije tinejdžerske dobi već godinama nastojimo poticati zanimanje za knjigu i čitanje“, istaknula je ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej.

Koliko su Knjižnice grada Zagreba uspješne u tome govori i podataka da se svake godine povećava broj članova, odnosno svaki peti Zagrepčanin član je KGZ-a, pojasnila je Cej. Pritom je istaknula projekt „Ja čitam“ kojim KGZ od 2017. godine u suradnji s Gradom Zagrebom, omogućuje besplatan upis djece od rođenja do navršenih 15 godina. U protekloj godini besplatno članstvo koristilo je više od 47 tisuća djece, od čega je 9.438 novoupisanih članova. Mnoga od te djece obnavljaju svoje članstvo svake godine.
 
Svečanost dodijele nagrada Najčitatelj godine zbog epidemije koronavirusa nije se mogla održati uživo, već je obilježena u virtualnom okruženju: https://www.youtube.com/watch?v=qq9A6KMAprI&t=13s .
 
NAJčitatelj godine u Knjižnicama grada Zagreba
Već osamnaestu godinu za redom Knjižnice grada Zagreba organiziraju izbor Najčitatelja godine. Cilj projekta je poticanje zanimanja za knjigu i čitanje kod djece starije osnovnoškolske dobi.
Projekt kojim se kod djece i mladih potiče navika dolaska u knjižnicu i čitanja s voljom i užitkom, pobudio je, u proteklom razdoblju, interes medija i društva, obogatio knjižne fondove, te ojačao zanimanje za knjigu među korisnicima tinejdžerske dobi. 
Način provođenja
Prema statistici posudbe, svaka knjižnica u mreži KGZ-a utvrđuje identitet člana koji je u protekloj godini posudio najveći broj knjiga.
To je ujedno i dijete koje su knjižničari zapazili kao marljivog i vrijednog člana koji puno čita, razgovara o knjigama, traži savjet pri izboru naslova, rado dolazi u knjižnicu i na vrijeme vraća posuđene knjige.
Svaka knjižnica imenuje svoga pobjednika, a potom o njemu izrađuje i u svome prostoru izlaže info plakat. Pobjednici iz svih knjižnica čine top listu a na vrhu je "Najčitatelj godine" u mreži Knjižnica grada Zagreba. 
 
Trajanje
Prvi "najčitatelj" izabran je 2001. godine. 
 
Tko su naši partneri  u 2020. ?
Mozaik knjiga
Profil Knjiga
Školska knjiga
Microline d.o.o.
ŠTO ĆE NA POKLON DOBITI NAJČITATELJI?
 
Pobjednik na razini Knjižnica grada Zagreba dobiva:
Veliki komplet knjiga ( izdavačke kuće ) divovsku iskaznicu,  besplatnu obnovu članstva do navršene 18. godine života (KGZ)  i poklon iznenađenja (Microline.d.o.o.)
 
Ostali najčitatelji  dobivaju  na poklon komplet knjiga ( izdavačke kuće ).
 
Dosadašnji pobjednici u projektu „Najčitatelj godine”:
 
2001. godine - Dario Kovačić, 11 god., Knjižnica Sesvete, 106 pročitanih knjiga
2002. godine - Dino Živković, 12 god., Knjižnica M.J. Zagorke, 86 pročitanih knjiga
2003. godine - Hedviga Tandara, 13 god., Knjižnica A. Cesarec, Ravnice, 204 pročitane knjige
2004. godine - Martina Crnolatec, Knjižnica bibliobus, 171 pročitana knjiga
2005. godine - Milan Ferenčević, Knjižnica Ante Kovačića, 136 pročitanih knjiga
2006. godine - Dafina Qenaj, 13 god., KnjižnicaTina Ujevića, 162 pročitane knjige.
2007. godine - Petra Šimunović, 12 god., Knjižnica V. Nazora, Vrapče, 225 pročitanih knjiga
2008. godine - Katarina Horvat, 14 godina, Bibliobus, stajalište Kravarsko, 169 pročitanih knjiga!
2009. godine - Dora Tutić, 12 godina, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, 195 pročitanih knjiga 
2010. godine - Zrinka Stanković, 13 godina, Knjižnica V. Nazora, Odjel za djecu i mladež, 128 pročitanih knjiga 
2011. godine - Nina Stropnik, 13 godina, Knjižnica Medveščak, 219 pročitanih knjiga
2012. godine - Mia Vukmirović, Knjižnica Sesvete, 145 pročitanih knjiga
2013. godine - Lana Lesjak, 12 godina, Knjižnica Medveščak, 239 pročitanih knjiga
2014. godine - Maja Mazarekić, 14 godina, Knjižnica Dubrava, 248 pročitanih knjiga 
2015. godine - Josip Prpić, 14 godina, Knjižnica Gajnice, 248 pročitanih knjiga
                      - Martha Vrbanjac Posilović, 13 godina, Knjižnica Kustošija, 241 pročitana knjiga
2016. godine – Luka Oršanić, 12 godina, Knjižnica Vladimira Nazora, 156 pročitanih  knjiga
2017. godine – Bartol Kadić, Knjižnica Medveščak, 154 pročitanih knjiga
2018. godine - Viktor Mijatović, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, 165 pročitanih knjiga


Arhiva