Najčitatelj u KGZ-u

OBJAVA ZA MEDIJE

- za trenutačnu objavu
 
Knjižnice grada Zagreba
proglasile Najčitatelja godine!
 
 
  • Već šesnaesti put za redom Knjižnice grada Zagreba organiziraju izbor Najčitatelja godine za djecu starije osnovnoškolske dobi
  • Najčitatelj za 2016. godinu je Luka Oršanić dvanaestogodišnjak iz Knjižnice Vladimira Nazora koji  je lani pročitao 156 knjiga   
  • Knjižnice grada Zagreba, Algoritam, Mozaik knjiga, Profil Knjiga,  Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski  i Microline d.o.o. uručili pobjedniku nagrade
Zagreb, 23. ožujka  2017. – Dvanaestogodišnji Luka Oršanić, član Knjižnice Vladimira Nazora proglašen je  Najčitateljem Knjižnica grada Zagreba 2016. godine u kategoriji djece  starije osnovnoškolske dobi. Odlikaš OŠ  Tina Ujevića lani je pročitao ukupno 156  knjiga, što iznosi tri knjige tjedno. Luka se bavi robotikom i ronjenjem, a najdraži predmeti su mu povijest i zemljopis. Obožava enciklopedije, znanstvenu fantastiku, dnevnike i stripove. Najdraže knjige su mu enciklopedija „Uzmi me“ i serijal o Harry Potteru, a najdraža autorica Sanja Polak. Luka ima velike planove. Nakon osnovne škole namjerava upisati gimnaziju i studirati na PMF-u, a zatim doktorirati kvantnu ili klasičnu fiziku.
Izbor  Najčitatelja godine već  šesnaesti  put organiziraju   Knjižnice grada Zagreba, a Lukina titula potvrđena je pregledom podataka u statistici posudbe informatičkog sustava KGZ-a.
Luki su, kao pobjedniku izbora, uručene vrijedne nagrade: članska iskaznica za besplatno korištenje usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine života, tečaj brzog čitanja Pučkog otvorenog učilišta Petar Zrinski,  komplet knjiga uglednih izdavačkih kuća Algoritam, Mozaik knjiga i Profil Knjiga te Sony kamera za snimanje od strane Microline d.o.o , uz čiju se potporu ovaj projekt provodi.
Atraktivne nagrade osigurane su i za 39 finalista ovog izbora. Oni će na  završnoj svečanosti na poklon  dobiti po jednu  knjigu  već prije spomenutih izdavačkih kuća,  dok drugom i treće plasiranom Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski poklanja tečaj brzog čitanja.
 „Drago nam je što su naši partneri Algoritam, Mozaik knjiga, Profil Knjiga, Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski i Microline d.o.o. podržali ovaj projekt kojim kod populacije tinejdžerske dobi  već godinama  nastojimo poticati zanimanje za knjigu i  čitanje“, istaknula je Davorka Bastić, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba. Osim toga, naglasila je kako su Knjižnice grada Zagreba najveća mreža narodnih knjižnica u Hrvatskoj, koja od 2007. godine svakom stanovniku našega grada putem jedne članske iskaznice omogućuje posudbu i korištenje građe i usluga u svakoj od 42 knjižnice mreže. Prošle je godine u KGZ bilo učlanjeno 139.504 osoba ( 5.496 prvašića upisano je besplatno), a to je 17% ukupnog stanovništva grada Zagreba ( ili svaki 6. Zagrepčanin), čime je nadmašena preporuka Standarda da se članstvom u knjižnici obuhvati 15 % stanovništva. Taj je obuhvat nadmašen i jedan je od najvećih u Hrvatskoj!
Svakog je dana u KGZ-u prošle godine bilo najmanje 11.000 posjetitelja, a tijekom 365 dana  posuđeno je  skoro 2 milijuna i devetsto tisuća knjiga. Ovim lijepim brojkama dodajmo još i onu od skoro 23.000 raznovrsnih događanja za djecu i mlade od kutića priča i slikovnica za najmlađe, preko čitateljskih  klubova, kreativnih radionica, književnih susreta pa sve do Nacionalnog kviza za poticanje čitanja.

Knjižnice Grada Zagreba su početkom ove godine u suradnji s Gradom Zagrebom pokrenule novi projekt za roditelje i djecu pod nazivom Ja čitam. U prvoj fazi provedbe  omogućen je svoj djeci i mladima do 15 godina starosti besplatan upis u mrežu knjižnica.  Svrha projekta je poticati naviku čitanja kod djece od samog rođenja, razvijanje predčitalačkih vještina, govora, pamćenja, mišljenja i logičkog zaključivanja, mašte i kreativnosti. Projekt je usmjeren i prema svima onima koji žive i rade s djecom, jer djeca upravo u odraslima vide primjer kako živjeti s knjigom. U Knjižnice grada Zagreba se do 15. ožujka ove godine besplatno upisalo čak 17.470 djece, što je nadmašilo sva  očekivanja!

U Knjižnicama grada Zagreba vjeruju da će besplatnim upisima u svoje prostore privući još mnogo novih  članova koji će zavoljeti knjigu, a možda jednog dana postati i najčitatelji. Čitanje s voljom i užitkom temelj je cjeloživotnog učenja i stjecanja znanja, a time i postizanje uspjeha svakog pojedinca ponaosob, kao  i društva u cjelini.

Sa proglašenja najčitatelja: najčitatelj, ravnateljica KGZ-a, koordinatorica Odjela za djecu i mladež i sponzori
Ravnateljica Knjižnica grada zgreba Davorka Bastić i koordinatorica Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, Hela Čičko proglašavaju najčitatelja.
To je Luka Oršanić


NAJčitatelj godine u Knjižnicama grada Zagreba
Već šesnaestu godinu za redom Knjižnice grada Zagreba organiziraju izbor Najčitatelja godine. Cilj projekta je poticanje zanimanja za knjigu i čitanje kod djece starije osnovnoškolske dobi.
Projekt kojim se kod djece i mladih potiče navika dolaska u knjižnicu i čitanja s voljom i užitkom, pobudio je, u proteklom razdoblju, interes medija i društva, obogatio knjižne fondove, te ojačao zanimanje za knjigu među korisnicima tinejdžerske dobi. 

Tko je naš NAJčitatelj za 2016. godinu?
Saznali smo u četvrtak, 23. ožujka 2017. u 11,00 sati na konferenciji za medije koja se održala u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4.  Završna svečanost i podjela nagrada za sve finaliste izbora održava se 24. ožujka u 17 sati.  U programu sudjeluju KGZ bend i autorice knjiga za djecu i mladež.                                                           

Pogledajte kako su neki od medija popratili proglašenje Najčitatelja za 2016. godinu:
Tportal
Sesvete danas
Život i stil
Radio Sljeme
HRT Magazin
Prigorski .hr
Zagreb info
Politika plus
Večernji list
Srednja.hr
Zagrebancija.com
Hina
Jutarnji list

Način provođenja
Prema statistici posudbe, svaka knjižnica u mreži KGZ-a utvrđuje identitet člana koji je u protekloj godini posudio najveći broj knjiga.
To je ujedno i dijete koje su knjižničari zapazili kao marljivog i vrijednog člana koji puno čita, razgovara o knjigama, traži savjet pri izboru naslova, rado dolazi u knjižnicu i na vrijeme vraća posuđene knjige.
Svaka knjižnica imenuje svoga pobjednika, a potom o njemu izrađuje i u svome prostoru izlaže info plakat. Pobjednici iz svih knjižnica čine top listu a na vrhu je "Najčitatelj godine" u mreži Knjižnica grada Zagreba.                                                           
 
Trajanje
Prvi "najčitatelj" izabran je 2001. godine. 
 
Tko su naši partneri  u 2017. ?
Algoritam
Microline d.o.o.
Mozaik knjiga
Profil Knjiga
Pučko otvoreno učilište "Petar Zrinski"

ŠTO SU NA POKLON DOBILI NAJČITATELJI? 

Pobjednik na razini Knjižnica grada Zagreba dobiva:

Veliki komplet knjiga ( izdavačke kuće ) divovsku iskaznicu i besplatnu obnovu članstva do navršene 18. godine života (KGZ), tečaj brzog čitanja ( Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski) i poklon iznenađenja (Microline.d.o.o.)

Drugi i treće plasirani na razini Knjižnica grada Zagreba dobivaju:
  • komplet knjiga ( )
  • tečaj brzog čitanja
Ostali najčitatelji  dobivaju  komplet knjiga ( izdavačke kuće )


Dosadašnji pobjednici u projektu „Najčitatelj godine”:
2001. godine - Dario Kovačić, 11 god., Knjižnica Sesvete, 106 pročitanih knjiga
2002. godine - Dino Živković, 12 god., Knjižnica M.J. Zagorke, 86 pročitanih knjiga
2003. godine - Hedviga Tandara, 13 god., Knjižnica A. Cesarec, Ravnice, 204 pročitane knjige
2004. godine - Martina Crnolatec, Knjižnica bibliobus, 171 pročitana knjiga
2005. godine - Milan Ferenčević, Knjižnica Ante Kovačića, 136 pročitanih knjiga
2006. godine - Dafina Qenaj, 13 god., KnjižnicaTina Ujevića, 162 pročitane knjige.
2007. godine - Petra Šimunović, 12 god., Knjižnica V. Nazora, Vrapče, 225 pročitanih knjiga
2008. godine - Katarina Horvat, 14 godina, Bibliobus, stajalište Kravarsko, 169 pročitanih knjiga!
2009. godine - Dora Tutić, 12 godina, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, 195 pročitanih knjiga 
2010. godine - Zrinka Stanković, 13 godina, Knjižnica V. Nazora, Odjel za djecu i mladež, 128 pročitanih knjiga 
2011. godine - Nina Stropnik, 13 godina, Knjižnica Medveščak, 219 pročitanih knjiga
2012. godine - Mia Vukmirović, Knjižnica Sesvete, 145 pročitanih knjiga
2013. godine - Lana Lesjak, 12 godina, Knjižnica Medveščak, 239 knjiga
2014. godine - Maja Mazarekić, 14 godina, Knjižnica Dubrava, 248 knjiga 
2015. godine - Josip Prpić, 14, Knjižnica Gajnice, 248 knjiga
                      - Martha Vrbanjac Posilović, 13, Knjižnica Kustošija, 241 knjiga
2016. godine - Luka Oršanić, 12, Knjižnica Vladimira Nazora, 156 knjiga

              


Najčitatelj godine-predstavljanje projekta u Bologni 2011. godine
Predstavljanje projekta "Najčitatelj godine" na Međunarodnom sajmu dječje knjige u Bolonji 2011. (Bologna Children's Book Fair 2011.)Najčitatelj godine-videokonferencija
Predstavljanje projekta "Najčitatelj godine" na videokonferenciji Zagreb-Moskva 2012.


Arhiva 2012.
Arhiva 2013.
Arhiva 2014.
Arhiva 2015.
Arhiva 2016