2011. godina

Program internog četvrtka za 2011. godinu
1. prosinca „Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 1. prosinca s početkom u 13  sati, u Odjelu za djecu  i  mladež Gradske  knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb 
 
Tema sastanka:    „BOŽIČNI ANĐELI“ ( praktična radionica) 
 
Oglednu praktičnu radionicu izrade i bojenja slanog tijesta prema prokušanoj recepturi, a zatim i  njegovo oblikovanje u božićni nakit vodit će Hela Čičko,  koordinatorica Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice. 
Sudionici radionice stečenu vještinu moći će primijeniti u radu s djecom mlađe i starije dobi, a dječji uradci  poslužit će za dekoraciju prostora knjižnice u vrijeme Božića. 

VAŽNO: Sav potreban pribor  i materijal osigurani! 
 
17. studenoga

„Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 17. studenog s početkom u 13  sati, u Odjelu za djecu  i  mladež Gradske  knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb 
 
Tema sastanka:    „ NOVAC I  DJECA“    ( Ogledna radionica) 
Voditeljice radionice: Ana Vrbošić i Danijela Princi Grgat, Hrvatski institut za financijsku edukaciju

  • Teme: zbog čega je važna edukacija djece o novcu i osobnim financijama? Kako steći dobre financijske navike? Potrošnja (utjecaj medija na odluke o kupnji), Štednja, donacije, budžet, mala škola bankarstva,  prezentacija sadržaja radionica za djecu itd.

Ovakve radionice mogu se organizirati za djecu i roditelje – članove vaše knjižnice!
Ana Vrbošić je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu (smjer vanjska trgovina), a Danijela Princi Grgat na Ekonomskom fakultetu u Splitu (smjer financije). Višegodišnje poslovno iskustvo stekle su radom u bankarstvu.
 Hrvatski institut za financijsku edukaciju udruga je osnovana s ciljem promicanja, razvoja i unapređenja znanja iz područja ekonomije i financija te za poticanje i promoviranje etičnog poslovanja, programa cijeloživotnog učenja i stvaranja društva znanja.
Udruga se posebno zalaže za javno zagovaranje programa koji potiču financijsku pismenost građana te financijsku osviještenost i odgovornost fizičkih i pravnih osoba, naročito djece i mladih kroz posebne programe namijenjene djeci, mladima i roditeljima pod nazivom „Novac i djeca“. 

 
20. listopada „„Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 20. listopada  2011.  s početkom u 13 sati, u Knjižnici Ivane Brlić Mažuranić, Folnegovićevo naselje, Laurenčićeva 8, Zagreb.
Tramvajem broj 6 iz smjera Črnomerec - Trg bana Josipa Jelačića - Glavni kolodvor - Autobusni kolodvor - Savica-Folka ( izaći na trećoj stanici od Autobusnog kolodvora, ući u pothodnik te na lijevo iz pothodnika u Folnegovićevo naselje. Pet minuta od stanice do Knjižnice u Laurenčićevoj 8). Iz smjera Novi Zagreb tramvajem broj 7 sa okretišta Savski most, Avenijom Dubrovnik preko Velesajma, Mosta Slobode, Borovja u Folku (druga stanica  od stanice na Mostu slobode, ući u pothodnik pa na desno iz pothodnika u Folnegovićevo naselje).

 Tema sastanka:  JESEN U PROZORIMA KNJIŽNICE
 (praktična radionica oslikavanja staklenih izloga) 
 
Uvodna riječ: Mirta Šimić,  koordinatorica Knjižnice
Prezentacija rada Dječjeg odjela i praktična radionica: Sanja Vlahović i Gordana Janjić, dipl. knjižničarke
Već više od dvadeset godina knjižničari  Knjižnice Ivane Brlić Mažuranić oslikavaju izloge svoje knjižnice  kako bi je uljepšali i privukli pozornost ne samo svojih članova, već i potencijalnih korisnika – stanovnika Folnegovićeva naselja.
Pozivamo Vas da sudjelujete u praktičnoj radionici na temu jeseni i savladate tehnike oslikavanja staklenih ploha služeći se bojama i kistom.
 
VAŽNO: Sav potreban pribor  i materijal  (kistovi i boje) osiguran! 
 
26. svibnja „Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica gradaZagreba održat će se u četvrtak, 26. svibnja  2011.  s početkom u 13 sati, u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb.
              
Tema sastanka:  ČUDESNI SVIJET LATICA ( praktična radionica) 
 
Pozivamo vas da sudjelujete u praktičnoj radionici izrade slika od prešanih cvjetnih latica pod stručnim vodstvom gđe Marije Igaly. Stečenu vještinu možete koristiti u radu s djecom i mladima u okviru likovnih radionica, u vašoj knjižnici.
 
Voditeljica radionice Marija Igaly izlaže svoje minijature od 1981. godine. Do sada je održala 53 samostalne izložbe, članica je likovne udruge „Grupa ´69", autorica toMAgo  postupka stvaranja likovnog djela od prirodnih elemenata. Za svoj rad dobila je mnogo priznanja. Više na  www.tomago.net

VAŽNO: OBAVEZNO PONIJETI PINCETU!

Cvjetne latice, filcana podloga i  stakleni okviri osigurani.  
 
24. travnja „Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se                     
u četvrtak, 24. ožujka  2011.  (zbog vremena održavanja  Igraonice za bebe i djecu rane dobi)  iznimno u 10 sati, u Knjižnici A. Cesarca, Šubićeva 40/2.
Knjižnica se nalazi na drugom katu zgrade Tržnog centra Gorica. Do nje se dolazi pokretnim stepenicama (kroz ulaz u Šubićevoj 40), lijevo od ribarnice i pekarne Pan-Pek ili liftom (kroz ulaz u Martićevoj 67).
 
Tema sastanka: POSJET  KNJIŽNICI A. CESARCA, ŠUBIĆEVA I IGRAONICA ZA BEBE I DJECU RANE DOBI
 Program:
  • Prisustvovanje Igraonici za bebe i djecu rane dobi             
  • Vođeni obilazak po knjižnici:  Višnja Cej, voditeljica knjižnice
  • Prezentacija rada Odjela za djecu i mlade : Aleksandra Cvitković i Nika Čabrić, diplomirane knjižničarke
  • Prezentacija znakovnog jezika za bebe: Jelena Ćusak, direktorica Baby Signs® Program Hrvatska 
 
10. veljače Stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,
10. veljače 2011.  u 13 sati u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića, Zaprešić, Trg žrtava fašizma 6.

(Autobusna linija 172  Črnomerec – Zaprešić: polasci  u 12:16, 12:28 i 12:39 ili vlakom do stajališta Podsused, sići, prijeći Aleju grada Bologne i nastaviti  autobusom 172 (Črnomerec – Zaprešić). Na prvoj stanici nakon Podsuseda (Jarek), treba poništiti jednu voznu kartu, jer ova zona nije obuhvaćena našim  godišnjim pokazom. U Zaprešiću  sići na stanici u centru kod Doma zdravlja te se vratiti nekoliko  metara do DM-a. Nasuprot DM-a, u podnožju lijevog nebodera, do dućana, nalazi se knjižnica. )
 
Tema sastanka: :  POSJET GRADSKOJ KNJIŽNICI ANTE KOVAČIĆA,  ZAPREŠIĆ I POKAZNA RADIONICA „3 D PAHULJE OD PAPIRA“
  
Program:
  • Uvodna riječ: Jadranka Gregorec, voditeljica Gradske knjižnice Ante Kovačića, Zaprešić
  • „3 D pahulje od papira“ – pokazna radionica izrade snježnih pahulja ( vrlo atraktivne dekoracije koja se s djecom u knjižnici može izrađivati u likovnim radionicama) u tehnici papir plastike vodit će Maja Bodiš i Mirela Puljar, dipl. knjižničarke.
  •  
    VAŽNO:  Obavezno donijeti velike, oštre škare. Ostali pribor i materijal osiguran!        
 
27. siječnja   Stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,
27. siječnja 2011.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4.

Tema sastanka:
PUTOVANJE ČAROZAPISIMA
(ogledna radionica pripovijedanja bajki)

Program:
- Knjigu bajki "Čarozapisi“, Algoritam, 2010. - predstavit će urednica Lara Hőlbling Matković.
- Pokaznu radionicu pripovijedanja bajke vodit će Nataša Govedić i Manuela Zlatar, autorice "Čarozapisa“.
- Cilj radionice je upoznati  knjižničare s izvedbenim tehnikama pripovijedanja bajki za dječje skupine: od socijalnog konteksta koji valja stvoriti za dječju suradnju, preko izvedbenih strategija uključivanja djece u proces pripovijedanja, sve do razvijanja daljnjih dječjih kreativnih praksi utemeljenih na iskustvu pripovijedanja.

Nataša Govedić doktorica je književnosti i teatrologije, spisateljica i kritičarka, predavačica u nekoliko sveučilišnih institucija, urednica, dramaturginja i dugogodišnja aktivistica za dječja prava, s velikim iskustvom održavanja različitih vrsta radionica.
Manuela Zlatar, po struci germanistica i romanistica, zanimanje za bajke razvija još 1995. godine u Kőlnu, gdje piše  rad na temu "Romaneskne narodne pripovijesti  - dubinsko psihološko tumačenje". Autorica je knjige "Novo čitanje bajke: arhetipsko, divlje, žensko“, Centar za ženske studije, 2007.