2015. godina

 
2015. godina
27.
studenoga  
Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se iznimno u petak    27.11.  2015.  s početkom  u  13  sati  u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice.

Tema sastanka:  LIKOVNOST KOD DJECE OŠTEĆENA VIDA I RADIONICA „TAKTILNI CRTEŽ”
Kako slijepa i slabovidna djeca vide svijet? Ona komuniciraju dodirom.
Njihove su ruke njihov pogled.
Tanja Parlov, profesorica likovne kulture u Centru Vinko Bek govorit će o likovnosti kod djece oštećena vida i voditi radionicu taktilnog crteža koja je primjenljiva na dječjim odjelima narodnih knjižnica za sve kategorije korisnika.
Pozivamo Vas da u prostoru knjižnice,  u okviru projekta „Knjižnica širom otvorenih vrata” razgledate izložbu taktilnih slika i skulptura Tatjane Vujatović, učenice Tanje Parlov! 
2015. godina
29.
listopada  
 
„Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  29.10.  2015s početkom  u  13  sati  u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice. 
 
Tema sastanka:  „STORY CUBE TELLER”  (kockice za osmišljavanje priča)
Poticanje jezične kreativnosti, izražavanja i mašte  važan je segment u odgoju djece. Edukativna igra „Story Cube Teller” predstavlja ponajprije pribor za poticanje govora i predčitalačkih vještina kod djece predškolske dobi, a zatim i  interaktivnu igru u  kojoj mogu sudjelovati igrači različite dobi, osmišljavajući priču prema svojim verbalnim i narativnim sposobnostima. Igra  „Story Cube Teller” prvonagrađeni je rad na natječaju „Bor s nama 2013.” Hrvatskog dizajnerskog društva.
U programu sudjeluje autorica igre Adriana Pavelić i djeca iz vrtića „Budućnost”.

VAŽNO:  Za svaku je knjižnicu u KGZ mreži igra već nabavljena, stoga bi bilo korisno da se odazovete pozivu kako bi se upoznali s njenom primjenom u praksi! 
Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  21.5. 2015.  s početkom  iznimno u  12.30  sati  u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice.
2015. godina
28.
svibnja
„Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  28.5. 2015.  u Galeriji  Klovićevi  Dvori, Jezuitski trg 4,  Zagreb s početkom  u 13  sati.  

POSJET IZLOŽBI UZ STRUČNO VODSTVO
„ŽIVA VODA PRIPOVIJEDA – HRVATSKA,  ZEMLJA GOŠĆA SAJMA DJEČJE KNJIGE U BOLOGNI 2015.“

-Izložba je nastala u organizaciji Ministarstva kulture povodom nastupa Republike Hrvatske na Sajmu dječje knjige u Bolonji.
- U cijelosti je prenesena u prostor Galerije Klovićevi dvori, kako bi se i domaća publika imala priliku upoznati s reprezentativnom poviješću i sadašnjošću domaće ilustracije za djecu.

U sklopu izložbe predstavljeni su radovi preko stotinu hrvatskih ilustratora.
Stručno vodstvo kroz izložbu : Koraljka Jurčec Kos,  muzejska savjetnica

VAŽNO:  Potrebno je doći 15 minuta ranije, cijena ulaznice 5 kuna
2015. godina
21.
svibnja
 Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  21.5. 2015.  s početkom  iznimno u  12.30  sati  u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice.
 
Tema sastanka:  „SLIKOVNICA U GLAZBI”
 Udruga MALA OPERA Zagreb okuplja glazbenike i glazbene pedagoge s ciljem predstavljanja i upoznavanja djece predškolske i mlađe školske dobi s  klasičnom glazbom na njima primjeren, zabavan i blizak način. Projekt „Slikovnica u glazbi“ ostvaruje se u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba i namijenjen je našim najmlađim korisnicima.
 
Program:

Francis Poulenc: "Priča o sloniću Babaru"
-glazbena priča prema slikovnici Jeana de Brunhoffa
-prijevod s francuskog i adaptacija: Danijela Petrić i Zdenko Niessner
-Izvođači: Danijela Petrić, klavir  i Zdenko Niessner, pripovjedač 

Glazbenoj priči prisustvovat će i učenici OŠ Izidora Kršnjavoga 
2015. godina
9.
travnja
„Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  9.4. 2015.  s početkom  iznimno u  12:30  sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice.

Tema sastanka:  TAKTILNA  SLIKOVNICA – SLOVENSKA ISKUSTVA
Program:
12:30  Svečanost  otvaranja  izložbe  taktilnih slikovnica studenata Pedagoškog fakulteta Koper i  Maribor,  Univerza na Primorskem i  Univerza Maribor,  Slovenija
13:15 Radionica taktilne slikovnice

U programu sudjeluju:
- dr. Aksinja Kermauner, spisateljica i tiflopedagoginja, profesorica na  Pedagoškom fakultetu Koper,  inkluzivna  pedagogija, metode rada  sa slijepima i slabovidnima
- dr. Janja Plazar,  profesorica na  Pedagoškom fakultetu Koper,  znanost
- dr. Jerneja Herzog, profesorica na Pedagoškom fakultetu Maribor, likovna pedagogija
- Sebastjan Kamenik i  Mojca Breznikar ,  članovi Udruženja prijatelja slijepih Slovenije
- duo "MirMil"- Mirjana i Milan Šernek i učenici Centra „Vinko Bek“
2015. godina
12.
ožujka
„Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  12. 3. 2015.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice.

Tema sastanka:  PREZENTACIJA IGRE  "GLAGOLJICA MEMORY"
Program:
- „Srce Istre – glagoljaški kraj“  prezentacija u ppt-u 
- predstavljanje igre "Glagoljica Memory“  i njeno korištenje u dječjim odjelima narodnih knjižnica
Program vodi akademski. slikar Franjo Ferenčak, autor igre i stanovnik Huma – srednjevjekovnog  gradića Središnje Istre.
2015. godina
19. veljače  "Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  19. 2 . 2015.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice 

Tema sastanka: PREZENTACIJA IGRE "ČOVJEČE, ISPRAVI SE!"
Program:
- predstavljanje djelatnosti UNICEF-a Hrvatska - Valentina Otmačić, predstojnica Ureda 
- predstavljanje igre "Čovječe, ispravi se!" - Marin Ilej i Nikolina Mucko
- u prezentaciji će sudjelovati učenici nižih razreda OŠ Petra Zrinskog.