2022. godina


Stručni sastanak za unapređivanje odgojno-obrazovnog rada s djecom na dječjim odjelima narodnih knjižnica

"Interni četvrtak" ima zadatak kroz razmjenu iskustva i praktične radionice koje vode stručnjaci - upoznati bibliotekare dječjih odjela narodnih knjižnica s tehnikama i metodama rada iz područja likovno-scenske umjetnosti, kulture govorenja i pisanja, ekologije, etnologije, psihologije i pedagogije - ukratko, pomoći im u njihovom svakodnevnom odgojno-obrazovnom radu s djecom.
"Interni četvrtak" održava se na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, od 13 sati osim ako u terminu održavanja programa nije drugačije navedeno.
Sastanke osmišljava i organizira Natalija Dragoja, koordinatorica Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice.
 
                                        
 
2022. godina
22.
prosinca 
lnterni četvrtak – stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 22. 12. 2022. u 13. 30 sati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb.
 
Tema sastanka: PREDSTAVLJANJE PROJEKTA PODUZETNI LIMAČI, jedinstvenoga edukativnog pilot projekta kojim se potiče poduzetnost i razvoj poduzetničkih kompetencija u djece predškolske dobi i djece u nižim razredima osnovne škole.
Kroz četiri modula djeci se prenose znanja i vještine u svrhu dobivanja cjelovitog uvida u poduzetničke procese, vrijednosti i djelovanja. Proces učenja uvelike se oslanja na iskustveno učenje. Koriste se razne inovativne metode i alati rada kao npr. scamper tehnika, oluja mozgova, “design thinking”, igranje uloga, lov na blago i problemsko učenje.
Predstavljanje projekta i radionicu vode: Marija Jukić, odgojitelj-mentor i Montessori odgojitelj, djelatnica u Dječjem vrtiću Maksimir i Anja Novak, prof. hrvatskog jezika i voditeljica nastave na Institutu za menadžment.  

VAŽNO: MOLIMO PONIJETI STARU MAJICU (kratkih rukava, svjetlije boje) koja će postati potpuno novi uporabni predmet!                                                            
 
24.
studenoga 
lnterni četvrtak - stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 24.11.2022. u 13 sati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb.

Tema sastanka: Biblioterapijska radionica (praktičan primjer interaktivne dječje biblioterapije)
Radionicom će se demonstrirati biblioterapijske metode na dječjoj priči koja se neće analizirati kao umjetničko djelo, nego kao sredstvo komunikacije pogodno za razvoj emocionalne pismenosti i socijalnih vještina unutar dječje knjižnice.
Radionicom će biti obuhvaćeno vođeno čitanje (uz objašnjenje svih faza potrebnih za razvoj kritičkog mišljenja kod djece, ERR), uvodne igre, transformativno dijaloški proces, kreativne tehnike i sl.

Radionicu će voditi koordinatorica Knjižnice Selčina, Keti Krpan, viša knjižničarka.
 
29.
rujna 
Interni četvrtak – stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 29. 9. 2022. u 13 sati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb.
 
Tema sastanka: Predstavljanje društvenih igara – Osvoji tortu, Božićna kutijica i Školica, autorica Tereze Blažević i Zdenke Brlek te Čiri-biri bajka, autorice Slavice Farkaš Šimeg.  Društvene igre u obiteljskom okruženju, vrtićima, školama i knjižnicama moćan su  instrument za poticanje razvoja mnogih djetetovih sposobnosti i učenja različitih životnih vještina.

Na stručnom sastanku autorica Zdenka Brlek predstavit će „stare društvene igre u novom ruhu“ (Osvoji tortu, Božićna kutijica i Školica), koje su nastale kao rezultat zajedničkog druženja unuke i bake. Svaka od igara potiče dječje stvaralaštvo, maštu i igru.  

Autorica mag. art. Slavica Farkaš Šimeg predstavit će igru Čiri-biri bajka, društvenu igru u kojoj se surađujući (bez natjecanja) svaki put osmišljava i pripovijeda jedinstvena bajka. Ona je prvenstveno alat za rad s djecom gdje se kroz igru i terapiju pričom, djecu potiče na verbalno i emocionalno izražavanje, omogućuje im se lakše iznošenje osjećaja i problema,  budi maštu i kreativnost, te stvara osjećaj pripadnosti, sigurnosti i zajedništva.
 
26.
svibnja 
Interni četvrtak – stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 26. 5. 2022. u 13 sati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb.
 
Tema sastanka DOBROBIT RUČNOG RADA ZA CJELOVIT RAZVOJ DJECE
U Dječjem vrtiću „Budućnost“ dugi niz godina provode se aktivnosti ručnog rada poput šivanja, pletenja, vezenja, tkanja i filcanja implementiranih u odgojno-obrazovni rad kako bi se  tradicijske vještine otrgnule od zaborava. Ručni rad je aktivnost s kojom se današnja djeca uglavnom ne susreću izvan vrtića, a njezine dobrobiti su mnogobrojne primjerice razvoj fine motorike, preciznost, koncentracija, upornost, strpljivost i brojne druge. 

U uvodnom dijelu će pedagoginja Renata Karaman upoznati sudionike s važnosti ručnog rada za cjelokupan razvoj djeteta te aktivnostima ručnog rada koje najčešće provode u vrtićkim skupinama s posebnim programima (etno i waldorf). Nakon kraćeg izlaganja slijedi radionički dio u kojem će odgojiteljice waldorfske skupine Trešnjice, Renata Meniga i Kristina Babić demonstrirati prisutnima vještinu pletenja s jednim prstom, s cijelom rukom te pletenje pomoću kruga. 
  
21.
travnja 
Interni četvrtak – stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 21. 4. 2022. u 13 sati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb.
 
Tema sastanka: IZRADA ANOTACIJA (FOND DJEČJIH ODJELA) 
Knjižničarske anotacije važne su za korisnike i knjižničare kao alat u pretraživanju i dobivanju informacija o knjizi. Prijelazom kataloga u online okruženje, knjižničarske anotacije postaju javno dostupne ne samo članovima knjižnice nego i svim zainteresiranim, neovisno o njihovoj pripadnosti lokalnoj zajednici kojoj je određena knjižnica na usluzi.
Na sastanku će Lorena Banić, Marina Danev i Anita Spevec, djelatnice Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, održati predavanje o načinu pisanja anotacija za djecu i mlade, njihovim specifičnostima u odnosu na anotacije za odrasle korisnike te važnim elementima (vrsta djela, tema, ključne riječi, namjena…) koje anotacija za djecu i mlade treba sadržavati. 

Na sastanak su pozvane kolegice i kolege koji se žele uključiti u pisanje anotacija kao i oni koji već pišu s ciljem bolje informativnosti anotacija za mlade korisnike.