2012. godina

Program internog četvrtka za 2012. godinu
6. prosinca Interni četvrtak“ – stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 6. 12. 2012. u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4.
  
Tema sastanka:
SAJAM BOŽIĆNIH IDEJA I PRAKTIČNA RADIONICA 
 
Katica Hurčak Pavlaković, odgajatelj mentor, vodit će praktičnu radionicu izrade božićnih ukrasa od prirodnih materijala, a Renata Karaman, pedagoginja dječjeg vrtića „Budućnost“, pokazat će nekoliko prigodnih igara i pjesama za rad s djecom predškolske i mlađe školske dobi. 
Pozivamo vas da sa sobom ponesete božićne ukrase, dekoracije i čestitke koje ste izradili sami ili sa djecom u vašoj knjižnici, kako bismo mogli razmijeniti ideje i primjere dobre prakse!
 
PRIBOR: Molimo ponijeti škare! (ostalo osigurano) 
 
22. studenoga

„Interni četvrtak“ – stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 22. studenoga 2012. u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice.
 

Tema sastanka: SKLONIŠTE DUMOVEC: PREZENTACIJA OGLEDNE RADIONICE S DJECOM
 

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba DUMOVEC organizira za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi edukacijske programe kojima se nastoji najmlađe senzibilizirati za skrb o životinjama, razvijati njihova svijest o ulozi životinja u okruženju te razumijevanje djeteta o čuvanju i važnosti osobnog zdravlja u kontaktu sa životinjom.
Projekt su zajednički osmislili Ustanova ZOO Grada Zagreba, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport te Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo.
Programi edukacije se odvijaju u dogovoru s vrtićima i osnovnim školama, a sada je ovaj program ponuđen i dječjim odjelima Knjižnica grada Zagreba. Oglednu radionicu vodit će Petra Kirasić, voditeljica edukacije.

 
4. listopada „Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 4. listopada 2012.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice.

Tema sastanka:  EDUKATIVNE I KREATIVNE RADIONICE NA INTERLIBERU 2012.

Dječji odjeli narodnih knjižnica Hrvatske već dugi niz godina kroz edukativne i kreativne radionice s djecom i mladima predstavljaju svoje programe u javnosti na Međunarodnom sajmu knjiga i učila Interliber.
Oslanjajući se na dosadašnju dobru praksu  pozivamo vas na zajedničko promišljanje ovogodišnjih aktivnosti ( Interliber 13. – 18.11.2012.) u skladu sa središnjom temom Mjeseca hrvatske knjige posvećene  Europskoj godini međugeneracijske solidarnosti.
Alka Stropnik, predstavnica radne grupe za organizaciju radionica za djecu i mlade na Interliberu upoznat će nas sa do sada osmišljenim programom, a od sudionika sastanka očekuje se uz daljnje ideje i aktivno sudjelovanje u realizaciji programa.

Dobrodošli su knjižničari dječjih odjela narodnih knjižnica Zagrebačke i susjednih županija!
 
17.
svibnja
„Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 17. svibnja 2012.  u 13 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb.

Tema sastanka: POSJET KNJIŽNICI  I ČITAONICI BOGDANA  OGRIZOVIĆA I PRAKTIČNA RADIONICA

Uvodna riječ i predstavljanje knjižnice: Jasna Kovačević, voditeljica
O Odjelu za djecu i mladež: Anita Spevec, dipl. knjižničarka
Pokaznu radionicu izrade broševa od recikliranog papira vlastite izrade vodit će Anita Spevec.
Sudionici radionice naučit će tehniku recikliranja papira kao materijala za izradu ukrasnih broševa u okviru likovnih radionica koje se s djecom predškolske i školske dobi mogu provoditi na dječjim odjelima narodnih knjižnica.
Spomenuta tehnika korištena je u likovnim radionicama Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića „Pet(ak)za Art“ , a bila je vezana uz Majčin dan.

VAŽNO: Sav potreban materijal i pribor osigurani!
 
19. travnja „Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 19. travnja 2012.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice,  Starčevićev trg 4.

Tema sastanka: PROLJETNE DEKORACIJE U KNJIŽNICI  (pokazna radionica)

Natalija Dragoja, dipl. knjižničarka Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice vodit će pokaznu radionicu u kojoj će sudionici naučiti kako jednostavno i lako s djecom starije predškolske i mlađe školske dobi  od vate i filca izraditi likove ptičice, bubamare i gusjenice  kao prigodnih proljetnih dekoracija kojima se može uljepšati  prostor dječjeg odjela knjižnice.

VAŽNO: Sav potreban materijal i pribor osigurani!     
 
8. ožujka „Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 8. ožujka  2012.  u 13 sati u Knjižnici Dugave, Svetog Mateja 7, Zagreb.
(S Glavnog kolodvora autobusom linije 220, sići na devetoj stanici kod "Oktogona", prijeći glavnu cestu i u prvoj zgradi lijevo smještena je Knjižnica Dugave. S Črnomerca autobusom linije 109, sići na osmoj stanici u Vatikanskoj ulici, odmah poslije  benzinske postaje, prijeći parkom do "Oktogona"…)

Tema sastanka: PROJEKTI ZA DJECU I MLADE KNJIŽNICE DUGAVE

- Uvodna riječ Ivanka Vrbanić, koordinatorica Knjižnice Dugave
- Deseta obljetnica projekta "Otkrivamo mlade talente" (siječanj 2002.)
-  "Cronauti" (kolovoz, 2010.)
- " KLJUČ do znanja" (srpanj, 2011.)

Projekte će predstaviti Majda Bakić, dipl.knjižničarka i  voditeljica projekata.
Sudionici sastanka moći će razgledati izložbu posvećenu desetoj obljetnici projekta "Otkrivamo mlade talente".  
 
9. veljače   „Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 9. veljače  2012.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4.

Tema sastanka:  „IZBOR NAJČITATELJA GODINE  2011.“

Knjižnice grada Zagreba po jedanaesti put biraju svoga Najčitatelja godine.
Razgovor o uvjetima izbora i završnoj svečanosti vodit će Hela Čičko, koordinatorica Projekta.
Bit će predstavljeni i dosadašnji rezultati Projekta vezani uz popularizaciju knjige i čitanja kod djece starije osnovnoškolske dobi, suradnju s medijima, skretanje pozornosti javnosti na važnost čitanja, sponzore i donacije knjižnicama.
 
26. siječnja   „Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 26. siječnja 2012.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4.

Tema sastanka:  ODGOJ ZA DEMOKRACIJU I TOLERANCIJU ILI  STEREOTIPI  I  PREDRASUDE

Prezentacija na računalu i pokazna radionica: Vesna Radošević, dipl. knjižničarka u Knjižnici Novi Zagreb, Travno.
Voditeljica radionice boravila je od 20. do 27. studenog 2011. u Francuskoj, u gradu  Carcassonneu, na radionicama na temu "Demokracija i tolerancija" u organizaciji Association ROUDEL, a u okviru Grundtvig programa pod pokroviteljstvom Europske unije. Grundtvig je EU program za obrazovanje odraslih.

Cilj ovakvih radionica je kako  kod djece i mladih osvijestiti formiranje i djelovanje predrasuda  te kako ih izbjeći.