Interni četvrtak


Stručni sastanak za unapređivanje odgojno-obrazovnog rada s djecom na dječjim odjelima narodnih knjižnica

"Interni četvrtak" ima zadatak kroz razmjenu iskustva i praktične radionice koje vode stručnjaci - upoznati bibliotekare dječjih odjela narodnih knjižnica s tehnikama i metodama rada iz područja likovno-scenske umjetnosti, kulture govorenja i pisanja, ekologije, etnologije, psihologije i pedagogije - ukratko, pomoći im u njihovom svakodnevnom odgojno-obrazovnom radu s djecom.
"Interni četvrtak" održava se na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, od 13 sati osim ako u terminu održavanja programa nije drugačije navedeno.
Sastanke osmišljava i organizira Natalija Dragoja, koordinatorica Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice.
 
                                        
2022. godina
21.
travnja 
Interni četvrtak – stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 21. 4. 2022. u 13 sati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb.
 
Tema sastanka: IZRADA ANOTACIJA (FOND DJEČJIH ODJELA) 
Knjižničarske anotacije važne su za korisnike i knjižničare kao alat u pretraživanju i dobivanju informacija o knjizi. Prijelazom kataloga u online okruženje, knjižničarske anotacije postaju javno dostupne ne samo članovima knjižnice nego i svim zainteresiranim, neovisno o njihovoj pripadnosti lokalnoj zajednici kojoj je određena knjižnica na usluzi.
Na sastanku će Lorena Banić, Marina Danev i Anita Spevec, djelatnice Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, održati predavanje o načinu pisanja anotacija za djecu i mlade, njihovim specifičnostima u odnosu na anotacije za odrasle korisnike te važnim elementima (vrsta djela, tema, ključne riječi, namjena…) koje anotacija za djecu i mlade treba sadržavati. 

Na sastanak su pozvane kolegice i kolege koji se žele uključiti u pisanje anotacija kao i oni koji već pišu s ciljem bolje informativnosti anotacija za mlade korisnike.
  
26.
svibnja 
Interni četvrtak – stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 26. 5. 2022. u 13 sati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb.
 
Tema sastanka DOBROBIT RUČNOG RADA ZA CJELOVIT RAZVOJ DJECE
U Dječjem vrtiću „Budućnost“ dugi niz godina provode se aktivnosti ručnog rada poput šivanja, pletenja, vezenja, tkanja i filcanja implementiranih u odgojno-obrazovni rad kako bi se  tradicijske vještine otrgnule od zaborava. Ručni rad je aktivnost s kojom se današnja djeca uglavnom ne susreću izvan vrtića, a njezine dobrobiti su mnogobrojne primjerice razvoj fine motorike, preciznost, koncentracija, upornost, strpljivost i brojne druge. 

U uvodnom dijelu će pedagoginja Renata Karaman upoznati sudionike s važnosti ručnog rada za cjelokupan razvoj djeteta te aktivnostima ručnog rada koje najčešće provode u vrtićkim skupinama s posebnim programima (etno i waldorf). Nakon kraćeg izlaganja slijedi radionički dio u kojem će odgojiteljice waldorfske skupine Trešnjice, Renata Meniga i Kristina Babić demonstrirati prisutnima vještinu pletenja s jednim prstom, s cijelom rukom te pletenje pomoću kruga.