2013. godina

Program internog četvrtka za 2013. godinu
5.
prosinca
„Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 5.12. 2013.  u 13 sati u  Knjižnici Kajfešov brijeg, Ulica grada Gualdo Tadino 4, Zagreb.
(Tramvajska stanica Sveti Duh –  linije broj 2, 6 i 11., pješice Ulicom Sveti Duh do kružnog toka, skrenuti desno u Ulicu Kuniščak,, a zatim lijevo uzbrdo po Ulici grada Gualdo Tadino, na prvom križanju skrenuti desno, na kraju ulice niz stepenice do knjižnice!)

Tema sastanka: POSJET KNJIŽNICI KAJFEŠOV BRIJEG I POKAZNA RADIONICA „ŠTO SVE MOŽE JEDAN CD?!“

Program:
- Uvodna riječ: Mirta Krolo, koordinatorica Knjižnice Kajfešov brijeg
- Pokaznu radionicu „Što sve može jedan CD?!“ ili kako izraditi neobične ukrase i čestitke za nadolazeće blagdane vodit će Ana Marija Fabris, knjižničarka i diplomirana odgojiteljica                                        
- U izložbenom prostoru knjižnice može se razgledati izložba pod nazivom „Mašta može svašta“. Izložba predstavlja reprezentativni odabir dječjih likovnih radova iz kreativnih radionica, vrtića u gostima i pričaonica održanih  tijekom 2012. i 2013. godine na dječjim odjelima Knjižnice Vladimira Nazora.

VAŽNO:  Obavezno donijeti dva stara CD-a. Ostali pribor i materijal osiguran!             
 
28. studenoga "Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 28.11. 2013.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4

Tema sastanka: BOŽIĆNE ČESTITKE I UKRASI OD PRIRODNIH MATERIJALA

Povodom 50-te obljetnice Dječjeg vrtića "Budućnost", Mihanovićeva 30, Zagreb, dipl. odgojiteljice NADA BENKOVIĆ i KRISTINA KASIĆ, članice interesne skupine za prostorno uređenje, održat će praktičnu radionicu izrade božićnih čestitki i ukrasa od prirodnih materijala (suho prešano cvijeće i slično).
Pozivamo vas na sudjelovanje u radionici kako biste stečene vještine mogli koristiti u likovnim radionicama za djecu školske i predškolske dobi u ovo predbožićno doba.

VAŽNO: Molimo ponijeti škare. Ostali pribor i materijal su osigurani.
 
26.
rujna
„Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 26.9. 2013.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4

Tema sastanka: RADIONICE ZA DJECU I MLADE NA INTERLIBERU 2013.

Dječji odjeli narodnih knjižnica Hrvatske već dugi niz godina kroz edukativne i kreativne radionice s djecom i mladima predstavljaju svoje programe u javnosti na Međunarodnom sajmu knjiga  Interliber.
Ovogodišnji moto Mjeseca hrvatske knjige "Tko čita, (ne)skita" dopušta nam mašti na volju u promišljanju programa za djecu i mlade, jer se može čitati/pisati/virtualno/stvarno/putovati... Radionice su i ove godine namijenjene  svim dobnim skupinama djece i mladih, ali i roditeljima s djecom - kojima planiramo posvetiti nedjelju.
Alka Stropnik, predstavnica radne grupe za organizaciju radionica za djecu i mlade na Interliberu upoznat će nas sa do sada osmišljenim programom, a od sudionika sastanka očekuje se uz daljnje ideje i aktivno sudjelovanje u realizaciji programa.

Dobrodošli su knjižničari dječjih odjela narodnih knjižnica Zagrebačke i susjednih županija!
 
16.
svibnja
„Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 16.5. 2013.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4

Tema sastanka:  CRTA KAO LIKOVNI  ELEMENT U DOŽIVLAJU PRIČE I ILUSTRIRANJU

Akademska kiparica Hana Lukas Midžić održat će radionicu crtanja ( kratka teorija crte, crtanje prema promatranju, crtanje iz mašte prema literarnom tekstu, razgovor o crtežima nastalim u radionici) prema knjizi Nataše Govedić „Mrežir: zemlja mačaka i zmajeva, Zagreb, Algoritam 2012., koju je i sama ilustrirala.
Cilj radionice je osvijestiti izražajne mogućnosti crte (pokret, tekstura, osjećaji) kao likovnog elementa u doživljaju priče i ilustriranju te potaknuti knjižničare da je koriste u likovnoj interpretaciji  književnog djela na dječjim odjelima knjižnica.

Važno: Sav pribor i materijal osigurani!                    
 
25.
travnja
„Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 25.4. 2013.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4.

Tema sastanka:  ŠUMA IMA MAŠTU NA DLANU (pokazna radionica pripovijedanja)

Radionicu šumskih zvukova i priča iz knjige Mrežir: zemlja mačaka i zmajeva, Zagreb, Algoritam 2012. vodit će  autorica dr. sc. Nataša Govedić (pripovijedanje) te  mr. sc. Nenad Hrgetić (prizivanje zvukova).
U radionici će biti korišten glazbeni CD priložen uz knjigu, ali i čitav niz predmeta koji će dobiti ulogu instrumenata i „prizivača“ šumskog ugođaja.
Zadatak je radionice ukazati na mogućnosti nekonvencionalnog uspostavljanja glazbenog okoliša, pogodnog za dječje opuštanje, razvijanje koncentracije te uključivanje u kreativni proces praćenja pripovijedanja.                 
 
11.
travnja
 „Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  11. travnja 2013.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4

Tema sastanka: „TI SI OK“ – ISKUSTVENA   RADIONICA

Sonja Jarebica, dipl. socijalna pedagoginja iz udruge „TI SI OK“  održat će predavanje i radionicu na temu ”Značaj i važnost razvoja samopouzdanja kod djece” uz praktičku primjenu eduaktivno didaktičke igre „Upoznaj sebe”.
Edukativno-didaktička igra za razvoj samopouzdanja kod djece koristi se kao grupni oblik rada s djecom u školi, a  može poslužiti i za oblikovanje grupnog rada  s mladim korisnicima na dječjim odjelima narodnih knjižnica.
 
7. veljače   Interni četvrtak“ – stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 7. 2. 2013. u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4.
  
Tema sastanka: VALENTINOVO U KNJIŽNICI

Tumačenje simbola Valentinova i kreativnu radionicu izrade srca inspiriranih licitarima kao i izradu memory i domino kartica vodit će Nataša Pavlićević Šicar, diplomirani etnolog, djelatnica Knjižnice Sloboština – Novi Zagreb.

VAŽNO: ponijeti škare i ljepilo u stiku. Ostali materijal osiguran!